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Nutrición Hospitalaria

On-line version ISSN 1699-5198Print version ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.32 n.4 Madrid Oct. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.4.9507 

ORIGINAL / Cáncer

 

Effectiveness of immunonutrition on inflammatory markers in patients with cancer; randomized clinical trial

Efectividad de la inmunonutrición sobre los marcadores inflamatorios en pacientes con cáncer; ensayo clínico aleatorizado

 

 

Elizabeth Pérez Cruz1, Arturo Reyes Marín2, Juan Asbun Bojalil3 and Jose Ignacio Arteaga Morfin1

1Metabolism and Nutritional Support Unit. Hospital Juárez de México.
2Medicinas Departament. Hospital Juárez de México.
3Researcher. Section of Postgraduate Studies and Research of the School of Medicine of the National Polytechnic Institute. México.

 

 


ABSTRACT

Background: malnutrition is a common complication in patients with cancer and is associated with immunosuppression and alterations with inflammatory response.
Objective: the aim of our study was to evaluate the effect of enteral nutrition supplemented with two enteral formulas on inflammatory markers (CRP, IL-6 and FNTα) in cancer patients undergoing chemotherapy.
Design and methods: randomized control trial, conducted at the Hospital Juarez of Mexico in patients with cancer undergoing chemotherapy with IRN < 97.5 and SGA B/C. Patients were randomly allocated to two groups: group I (immunomodulatory), group II (high ω3). The intervention began on the first day of chemotherapy until day 10 after. We evaluated nutritional status and an inflammatory marker on days 0, +5, +10 QT. Statistical analysis was performed with T Student, x2 and analysis of variance for repeated measurements. P < 0.05 was considered statistically significant.
Results: a total of 29 patients were analyzed, 27 (62.8%) females and 16 (37.2%) males. Mean age 43.91 + 11.3 years old. Malnutrition prevalence was 48.8% moderate and 51.2% severe. Prealbumin levels significantly increase in group II vs group I (p < 0.05). Both groups maintenance body weight, lean mass and fat mass. No decrease levels of CRP, IL-6 and FNTá.
Conclusions: enteral supplementation during chemotherapy inhibits nutritional deterioration and maintenance body weight and lean mass. No decreased levels of inflammatory markers.

Key words: Nutrition. Immunonutrition. Inflammation. Cancer.


RESUMEN

Antecedentes: la desnutrición es una complicación frecuente en los pacientes oncológicos y se relaciona con inmunosupresión y alteraciones en la respuesta inflamatoria.
Objetivo: evaluar los efectos de la suplementación de dos formulas enterales sobre los marcadores inflamatorios (PCR, IL-6 y el TNF-α) en pacientes con cáncer sometidos a quimioterapia.
Diseño y métodos: se hizo un ensayo clínico, aleatorizado, realizado en el Hospital Juárez de México en pacientes con cáncer sometidos a quimioterapia con IRN < 97,5 y EGS B o C. Los pacientes se dividieron en dos grupos: grupo I (imunomoduladora), grupo II (acidos ω-3). La intervención se inició en el primer día de la quimioterapia hasta el décimo día posterior a esta. Se valoró el estado nutricional y se determinaron los marcadores inflamatorios en los días 0, +5 y +10 de QT. Se hizo análisis paramétrico. Se aplico t de Student, X2 y análisis de varianza para mediciones repetidas. Se considero p < 0.05 como estadísticamente significativo.
Resultados: se estudiaron 43 pacientes, 27(62,8%) mujeres y 16 (37,2%) hombres. La media de edad fue de 43,91 + 11,3 años. La prevalencia de desnutricion moderada fue de 48,8% y severa de 51,2%. El grupo II presentó un incremento en los niveles de prealbumina con respecto a la basal vs el grupo I (p < 0,05). En ambos grupos se observó el mantenimiento del peso corporal, el porcentaje de masa magra y de masa grasa. No se observó disminución de los niveles sericos de PCR, IL-6 y TNFα (p = NS).
Conclusiones: la administración de suplementos enterales durante la quimioterapia inhibe el deterioro nutricional y mantiene el peso y la masa magra. No se observó disminucion de los marcadores inflamatorios.

Palabras clave: Nutrición. Inmunonutrición. Inflamación. Cáncer.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v32n4/37originalancianos04.pdf

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