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Nutrición Hospitalaria

versión On-line ISSN 1699-5198versión impresa ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.32 no.5 Madrid nov. 2015

http://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.5.9661 

ORIGINAL / Obesidad

 

Effect of hypoenergetic diet combined with consumption of coconut flour in overweight women

Efecto de la dieta hipoenergética combinada con el consumo de harina de coco en las mujeres con sobrepeso

 

 

Elizabeth de Paula Franco1, Gláucia Maria Moraes de Oliveira1, Ronir Raggio Luiz2 and Glorimar Rosa1,3

1Postgraduate Program of Medicine/Cardiology, Federal University of Rio de Janeiro.
2Institute of Collective Health of the Federal University of Rio de Janeiro.
3Josué de Castro Institute at the Federal University of Rio de Janeiro Nutrition and Dietetic Department, Brazil.

 

 


ABSTRACT

Introduction: the prevalence of obesity has increased, especially among women.
Aim: the aim of this study was to assess the effect of a hypoenergetic diet combined with coconut flour on anthropometric and biochemical data and the quality of the diet.
Methods: we carried out a crossover clinical trial involving a step with hypoenergetic diet only and another with the diet associated with coconut flour consumption (26 g) over the course of nine months. The volunteers were recruited from the São Gonçalo city of Rio de Janeiro. Anthropometric, biochemical and dietary data were collected monthly. The diet quality index revised for the Brazilian population (DQI-R) and the consumption of ultra-processed foods and additives were assessed. The Wilcoxon and Mann-Whitney tests were performed, with p < 0.05 considered statistically significant.
Results: forty-two women of an average 47.5 ± 9.5 years of age participated. The hypoenergetic diet promoted a decrease in body fat, body mass index, waist circumference, waist-to-height ratio, visceral adiposity index, diastolic blood pressure, triglycerides and VLDL. The consumption of coconut flour promoted a drop in glucose and total cholesterol levels when supplementing the hypoenergetic diet. The improvement to diet quality can be noted in the decrease in consumption of ultra-processed foods like vegetable oil, chocolate and soft drinks.
Conclusion: the hypoenergetic diet promoted a decrease in the anthropometric parameters, blood pressure and triglycerides. The consumption of coconut flour promoted a decrease in glucose and total cholesterol levels when supplementing the hypoenergetic diet. The improved diet quality can be seen in the decrease in consumption of ultra-processed foods.

Key words: Hypoenergetic diet. Obesity. Coconut flour.


RESUMEN

Introducción: la prevalencia de la obesidad ha aumentado, sobre todo entre las mujeres.
Objetivo: el objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de una dieta hipoenergética combinada con harina de coco en los datos antropométricos y bioquímicos y, así como la calidad de la dieta.
Métodos: se realizó un ensayo clínico cruzado que incluyó un paso solo con dieta hipoenergética y otro con la dieta asociada con el consumo de harina de coco (26 g) a lo largo de nueve meses. Los voluntarios fueron reclutados de la ciudad de São Gonçalo de Río de Janeiro. Antropométrica, datos bioquímicos y dietéticos fueron recolectados mensualmente. Fueron evaluados el índice de calidad de la dieta revisado para la población brasileña (ICD-R) y el consumo de alimentos y aditivos ultraprocesados. Se realizaron las pruebas de Wilcoxon y Mann-Whitney, con p < 0,05, considerado estadísticamente significativo.
Resultados: participaron cuarenta y dos mujeres con un promedio de 47,5 ± 9,5 años de edad. La dieta hipoenergética promovió una disminución de la grasa corporal, el índice de masa corporal, la circunferencia de la cintura, la relación cintura-talla, el índice de adiposidad visceral, la presión arterial diastólica, los triglicéridos y VLDL. El consumo de harina de coco promovió una caída en los niveles de colesterol y glucosa totales al complementar la dieta hipoenergética. La mejora de la calidad de la dieta puede observarse en la disminución del consumo de alimentos ultraprocesados como el aceite vegetal, el chocolate y los refrescos.
Conclusión: la dieta hipoenergética promovió una disminución en los parámetros antropométricos, la presión arterial y los triglicéridos. El consumo de harina de coco favoreció una disminución de los niveles de colesterol yde glucosa totales cuando se complementa la dieta hipoenergética. La calidad de la dieta mejorada se puede ver en la disminución del consumo de alimentos ultraprocesados.

Palabras clave: Dieta hipoenergética. Obesidad. Harina de coco.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v32n5/17originalobesidad04.pdf

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