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Nutrición Hospitalaria

versão On-line ISSN 1699-5198versão impressa ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.32 no.5 Madrid Nov. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.5.9602 

ORIGINAL / Deporte y ejercicio

 

Body composition and somatotype of professional and U23 hand Basque pelota players

Composición corporal y somatotipo de la mano de los jugadores de pelota vasca

 

 

Aritz Urdampilleta1,2, Juan Mielgo -Ayuso2,3, Jara Valtueña3, Francis Holway4 and Alfredo Cordova5

1ElikaEsport®. Nutrition, Innovation & Sport. University of Deusto. Faculty of Psychology and Education, Spain.
2Facultad de Ciencias de la Salud. Universidad Isabel I. www.ui1.es, Spain.
3ImFine Research Group. Department of Health and Human Performance. Technical University of Madrid, Spain.
4Nutritionist of Club Atletico River Plate, Argentina.
5Department of Physiology and Biochemistry, University of Valladolid (Soria), Spain.

 

 


ABSTRACT

Introduction: there is hardly any reference in scientific literature regarding anthropometric characteristics, body composition and somatotype of hand Basque pelota players (pelotaris).
Objectives: the aim of this research was to analyze and compare the anthropometry features and body composition of professional pelotaris and under-23 (U23) pelotaris, to create an anthropometric profile of this sport.
Methods: the participants were ten U23 pelotaris, and eight professional pelotaris. Anthropometric measurements were taken following the International Society of Advancement of Kinanthropometry (ISAK) protocol. Fat mass (FM) was calculated using the Yushasz equation modified by Carter and muscle mass (MM) using Lee equation. For the somatotype components, the Carter y Heath equation was applied. The hydration level (kg of body water) of the players was measured with a four-pole kind bioelectrical impedance (BIA) analyzer. Spss was used for the statistical analysis.
Results: professional pelotaris have significantly lower FM (p < 0.05) and lower sum of 4, 6 and 8 skinfolds (p = 0.001), higher MM (p = 0.015), and a less endomorphic somatotype (p < 0.001) than U23 pelotaris. Professionals have a greater amount of body water (p = 0.001) and a larger bistyloid diameter (p = 0.014). Professional pelotaris have a morphotype characterized by a low FM 8.9 ± 1.1% and medium MM 47 ± 1.7%, height of 183.0 ± 7.1 cm and BM of 85.9 ± 7.6 kg.
Conclusion: The main results of the present study show that non-modifiable anthropometric features by training (e.g. height, arm span and wrist breadth) are important to become a professional pelotaris. Moreover, training and diet related features have been showed to be better in professional pelotaris (low FM, higher MM and high body water amount) than U23 pelotaris.

Key words: Basque pelota players. Anthropometry. Body composition. Somatotype.


RESUMEN

Introducción: casi no hay ninguna referencia sobre las características antropométricas, la composición corporal y el somatotipo de la mano de los jugadores de pelota vasca (pelotaris) en la literatura científica.
Objetivos: el objetivo de esta investigación fue comparar la composición corporal de pelotaris profesionales y sub-23 para crear el perfil antropométrico de este deporte.
Métodos: participaron diez pelotaris sub-23 y ocho pelotaris profesionales. Las medidas antropométricas fueron recogidas siguiendo el protocolo de la Sociedad Internacional de Promoción de Protocolo Cineantropometría (ISAK). La masa grasa (FM) se calculó utilizando la ecuación Yushasz modificada por Carter, y la masa muscular (MM) mediante la ecuación de Lee. Los componentes del somatotipo fueron estimados mediante la ecuación Carter y Heath. El nivel de hidratación de los pelotaris se midió con un analizador tetrapolar de impedancia bioeléctrica (BIA).
Resultados: los pelotaris profesionales tienen significativamente menor FM (en % (p = 0,001); en kg (p = 0,025) y en los sumatorios de 4, 6 y 8 pliegues cutáneos (p = 0,001); mayor MM (p = 0,015) y un menor componente endomórfico (p < 0,001) que los pelotaris sub-23. Asimismo, los profesionales tienen una mayor cantidad de agua corporal (p = 0,001) y un diámetro mayor biestiloideo de muñeca (p = 0,014). Los pelotaris profesionales son un morfotipo caracterizado por una baja FM (8,9 ± 1,1%) y una intermedia MM (47 ± 1,7%), además de tener una altura de 183,0 ± 7,1 cm y un peso de 85,9 ± 7,6 kg.
Conclusión: los principales resultados de este estudio mostraron que las características antropométricas no modificables por el entrenamiento (por ejemplo, altura, envergadura y diámetro de la muñeca) son componentes importantes para convertirse en un pelotari profesional. Por otra parte, las características relacionadas con el entrenamiento y la dieta han mostrado ser mejores en los pelotaris profesionales (menor FM y mayor MM).

Palabras clave: Pelota vasca. Antropometría. Composición corporal. Somatotipo.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v32n5/41originaldeporteyejercicio04.pdf

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