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Nutrición Hospitalaria

versão On-line ISSN 1699-5198versão impressa ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.32 no.6 Madrid Dez. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.6.9883 

ORIGINAL / Obesidad

 

Influence of socio-economic and demographic factors, feeding and physical activity on nutritional status of 8-15-year-old Bulgarian children and adolescents: preliminary results

Influencia de los factores socioeconómicos y demográficos, la alimentación y la actividad física en la prevalencia del sobrepeso, la obesidad y la insuficiencia ponderal entre los 8 a 15 años de edad, los niños y adolescentes búlgaros: resultados preliminares

 

 

Silviya Mladenova1 and Emiliya Andreenko2

1Department of Natural-Mathematical and Economical Sciences, Plovdiv University "Paisii Hilendarski", Smolyan.
2Department of Human Anatomy and Physiology, Faculty of Biology, Plovdiv University "Paisii Hilendarski" Plovdiv, Bulgaria.

 

 


ABSTRACT

Objective: to study of impact of some socio-economic and demographic factors, feeding and physical activity on the prevalence of overweight, obesity and underweight among Bulgarian children and adolescents.
Material and methods: the sample of this research included 881 children and adolescents from both sexes, aged from 8 to 15 years, that were measured transversally in the period 2012- 2014 in eight government school in Smolyan region, Bulgaria. Of each child the height and weight were measured and body mass index (BMI) were calculated. The evaluation of nutritional status was made using the IOTF cut-off points of BMI for children and adolescents. By the questionnaire the information about educational level of parents, number of children in the family, place of residence, nutrition and feeding habits and physical activity of children and adolescents were collected. The data were analyzed by software Statistica 10.0.
Results: there is a significant positive relation between the factor "overeating" and the BMI values for both sexes and a negative relation between the factor "meals frequency" and BMI for boys (p<0.05). The significantly higher values of BMI are observed among overeating children in comparison to their peers, who are eating normal or smaller food quantities (p<0.05).The obesity is occur significantly most frequency among children, who eat one-two time per day, compared to those who are having three and more meals per day (p<0.05).
Conclusion: the preliminary results of our research show that the main determinants of the overweight, obesity and underweight among the studied Bulgarian children and adolescents, are the factors, related to feeding and eating behavior, and in particular "the overeating" for both sexes and the "dally meal frequency" for boys. The lack of distinctive influence of the factors like level of education of the parents, place of residence - city or village, daily eating regimen and physical activity over BMI and nutritional status of investigated Bulgarian children and adolescents.

Key words: Socio-economic and demographic factors. Diet. Physical activity. BMI. Overweight. Obesity. Bulgarian children and adolescents.


RESUMEN

Objetivo: estudiar el papel de algunos factores socioeconómicos y demográficos, la alimentación y la actividad física en la prevalencia del sobrepeso, la obesidad y la insuficiencia ponderal entre los niños y adolescentes búlgaros.
Material y métodos: en la muestra de esta investigación se incluyeron 881 niños y adolescentes de ambos sexos, con edades comprendidas entre 8 y 15 años, que se midieron de forma transversal en el período 2012 - 2014 en las ocho escuelas del gobierno en la región de Smolyan, Bulgaria. De cada niño se midieron la altura y el peso, y se calculó el índice de masa corporal (IMC). La evaluación del estado nutricional se realizó utilizando los puntos de corte del IMC internacional para niños y adolescentes. Mediante el cuestionario se recogió información sobre el nivel educativo de los padres, el número de hijos en la familia, lugar de residencia, nutrición y hábitos de alimentación y actividad física de los niños y adolescentes. Los datos fueron analizados por el software Statistica 10.0.
Resultados: existe una relación positiva significativa entre el factor "comer en exceso" y los valores de IMC para ambos sexos, y una relación negativa entre el factor de "frecuencia de comidas" y el IMC para los varones (p < 0,05). Los valores significativamente más altos de IMC se observan entre los niños que comen en exceso en comparación con sus pares, que comen cantidades normales o pequeñas de alimentos (p < 0,05). La obesidad es significativamente más frecuente entre los niños, que comen una o dos veces al día, en comparación con aquellos que tienen tres o más comidas al día (p < 0,05).
Conclusión: los resultados preliminares de nuestra investigación muestran que los principales determinantes del sobrepeso, la obesidad y la insuficiencia ponderal entre los niños y adolescentes búlgaros estudiados son los factores relacionados con la alimentación y la conducta alimentaria, en particular "el comer en exceso" para ambos sexos y la "frecuencia de las comidas" para los niños. Falta la influencia distintiva de factores como el nivel de educación de los padres; el lugar de residencia, ciudad o pueblo; el régimen de alimentación diaria y la actividad física sobre el IMC y el estado nutricional de los niños y adolescentes búlgaros investigados.

Palabras clave: Factores socioeconómicos y demográficos. Dieta. Actividad física. Sobrepeso. Obesidad. Niños y adolescentes búlgaros.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v32n6/26originalobesidad06.pdf

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