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Nutrición Hospitalaria

On-line version ISSN 1699-5198Print version ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.32 n.6 Madrid Dec. 2015

http://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.6.9543 

ORIGINAL / Síndrome metabólico

 

Suitability of visceral adiposity index as a marker for cardiometabolic risks in Jordanian adults

Idoneidad del índice de adiposidad visceral como marcador de riesgo cardiometabólico en adultos jordanos

 

 

Mousa Numan Ahmad1 and Fares Halim Haddad2

1Department of Nutrition and Food Technology, Human Nutrition and Dietetics, The University of Jordan, Amman11942.
2Endocrinology Division, Department of Internal Medicine, King Hussein Medical Center, Amman, Jordan.

 

 


ABSTRACT

Introduction: visceral adiposity index (VAI) has recently been proposed as a predictor of cardiometabolic risk, but its usefulness has not been confirmed.
Objectives: to evaluate the association between VAI and conventional adiposity and cardiometabolic risk indices and examine VAI risk predictive ability and compare it with other adiposity indices.
Methods: a total of 1 622 Jordanian adults, 686 men and 936 women, aged 20-80 years were included this study. VAI, body mass index (BMI), waist circumference (WC), waist-hip ratio (WHR), waist-height ratio (WHtR) were examined and high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C), triglycerides (TG), fasting serum glucose (FSG), systolic (SBP), and diastolic (DBP) blood pressure were determined. Associations and age-and genderspecific distribution and differences were evaluated. Receiver operating characteristic (ROC) curve and area under curve (AUC) were used for risk predictive ability comparison.
Results: VAI of women (6.82±6.43) was higher than of men (4.15±4.62). VAI severity increased with age in a dose-response trend (p<0.001) in both genders. Women had higher prevalence than men of high risks of VAI and all adiposity and cardiometabolic indices. VAI markedly associated with TG, HDL-C, FSG, SBP and DBP or WHR, WC, WHtR and BMI in respective order of correlation potency for cardiometabolic or adiposity risk indices. In men and women respectively, the largest AUC was for VAI (0.79 vs. 0.77), followed by WHR (0.73 vs. 0.75), WC (0.69 vs. 0.74), WHtR (0.65 vs. 0.71) and BMI (0.53 vs. 0.51).
Conclusions: the findings suggest that VAI potentially associates with cardiometabolic risks and proves to be superior to other adiposity indices in predicting such risk.

Key words: Cardiometabolic risk. Visceral adiposity index. Body mass index. Waist-hip ratio. Waist-height ratio. Waist circumference.


RESUMEN

Introducción: el índice de adiposidad visceral (VAI) ha sido propuesto recientemente como predictor de riesgo cardiometabólico, pero su utilidad no ha sido confirmada.
Objetivos: evaluar la asociación entre VAI y los índices de adiposidad y riesgo cardiometabólico convencionales y examinar la capacidad predictiva del riesgo VAI en comparación con otros índices de adiposidad.
Métodos: en este estudio se incluyeron un total de 1.622 adultos de Jordania, 686 hombres y 936 mujeres, de edad entre 20 y 80 años. Fueron examinados el VAI, el índice de masa corporal (BMI), la circunferencia de la cintura (WC), la relación cintura-cadera (WHR) y la relación cintura-estatura (WHtR) y se determinaron el colesterol de lipoproteínas de alta densidad (HDL-C), los triglicéridos (TG), la glucosa sérica en ayunas (FSG), y la presión arterial sistólica (SBP) y diastólica (DBP). Se evaluaron las asociaciones, la distribución por edad y género y las diferencias. El receptor de funcionamiento característico (ROC) y el área bajo la curva (AUC) se utilizaron para comparar la capacidad de predicción del riesgo.
Resultados: el VAI de las mujeres (6,82 ± 6,43) fue mayor que el de los hombres (4,15 ± 4,62). El VAI severidad aumenta con la edad en una tendencia dosis-respuesta (p < 0,001) en ambos sexos. Las mujeres tuvieron mayor prevalencia que los hombres de alto riesgo de VAI y todos los índices de adiposidad y cardiometabólicos. VAI marcadamente asociado con TG, HDL-C, FSG, SBP y DBP o WHR, WC, WHtR y el BMI en orden respectivo de la potencia de correlación para los índices de riesgo cardiometabólico o adiposidad. En hombres y mujeres, respectivamente, el AUC era más grande para VAI (0,79 vs. 0,77), seguido por WHR (0,73 vs. 0,75), aseo (0,69 vs. 0,74), WHtR (0,65 vs. 0,71) y el BMI (0,53 vs. 0,51).
Conclusiones: los hallazgos sugieren que el VAI potencialmente se asocia con riesgos cardiometabólicos y demuestra que es superior a otros índices de adiposidad en la predicción de tales riesgos.

Palabras clave: Riesgo cardiometabólico. Índice de adiposidad visceral. Índice de masa corporal. Relación cintura-cadera. Relación cintura-estatura. Circunferencia de la cintura.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v32n6/45originalsindromemetabolico05.pdf

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