SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.32 issue6Dietary habits and feeding beliefs of people with Crohn's diseaseShort bowel syndrome and nutritional enteral author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

My SciELO

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • On index processCited by Google
  • Have no similar articlesSimilars in SciELO
  • On index processSimilars in Google

Share


Nutrición Hospitalaria

On-line version ISSN 1699-5198Print version ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.32 n.6 Madrid Dec. 2015

http://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.6.9812 

PERSPECTIVAS

 

Fat phobia in Mexican nutrition students

Fobia hacia la obesidad en estudiantes mexicanos de nutrición

 

 

Montserrat Bacardí-Gascón1, Arturo Jiménez-Cruz1, Octelina Castillo-Ruiz2, Vidalma Bezares-Sarmiento3 and Juan Marcos León-González3

1Universidad Autónoma de Baja California. Facultad de Medicina y Psicología.
2Universidad Autónoma de Tamaulipas, Reynosa, Tamaulipas.
3Universidad de Ciencias y Artes de Chiapas, México.

 

 


ABSTRACT

Nutritionists play a major role in the prevention and treatment of obesity. Currently, fat phobia among nutrition students and health workers is resulting in health and social consequences. The aim of this study was to assess the fat phobia among nutrition college students of two schools from different regions in Mexico. Six hundred and thirty 18 to 25 yo nutrition students participated in the study. Fat phobia was assessed using the F-scale, containing 14 pairs of adjectives that described people with obesity. Participants achieved a mean F-scale score of 3.45, which could be considered a moderate amount of fat phobia. Only twelve per cent showed neutral or positive attitudes towards obesity (≤ 2.5), while negative attitude (≥ 2.5) was observed among 88% of all students showing a high prevalence of fat phobia towards obesity.

Key words: Fat phobia. Nutrition students. Obesity. México.


RESUMEN

Los nutricionistas juegan un papel importante en la prevención y el tratamiento de la obesidad, y la fobia hacia personas con obesidad entre estudiantes de nutrición y los trabajadores de la salud tiene consecuencias sanitarias y sociales. El propósito del estudio fue valorar la fobia hacia la obesidad, entre estudiantes de nutrición de dos escuelas de diferentes regiones de México. Seiscientos treinta estudiantes de 18 a 25 anos participaron en el estudio. La fobia hacia la obesidad se evaluó mediante la escala F, que contiene 14 pares de adjetivos que describen a las personas con obesidad. Los participantes obtuvieron una media de calificación en la escala F de 3,45, lo que se considera una cantidad moderada de fobia hacia la obesidad. Solamente el 12% presentaron actitudes neutrales positivas (≤ 2,5), mientras que el 88% de los estudiantes presentaron actitudes negativas (≥ 2.5). Se observó una alta prevalencia de fobia hacia la obesidad.

Palabras clave: Fobia a la obesidad. Estudiantes de Nutrición. Obesidad. México.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v32n6/80perspectiva01.pdf

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License