SciELO - Scientific Electronic Library Online

SciELO - Scientific Electronic Library Online

Referencias del artículo

VELAZQUEZ, A.J. et al. Producción, digestibilidad y rentabilidad en corderos de dietas con vainas de Acacia farnesiana. Arch. zootec. [online]. 2011, vol.60, n.231, pp.479-488. ISSN 0004-0592.  http://dx.doi.org/10.4321/S0004-05922011000300037.

    Allen, M. 1996. Physical constraints on voluntary intake of forages by ruminants. J. Anim. Sci., 74: 3063-3075. [ Links ]

    Arbiza, A.S. y De Lucas, T.J. 1997. Lana, producción y características. UAEM. México. [ Links ]

    Arriaga-Jordán, C., Flores-Gallegos, F., Peña-Carmona, B., Albarrán-Portillo, A., García-Martínez, A., Espinosa-Ortega, C., González-Esquivel y Castelán-Ortega, O. 2001. Participatory on-farm evaluation of the response to concentrate feeding supplementation by cows in early lactation in smallholder peasant dairy production systems in the highlands of central Mexico. J. Agric. Sci., 137: 97-103. [ Links ]

    Barry, T.N. 1985. The role of condensed tannins in the nutritional value of Lotus pedunculatus for sheep. Brit. J. Nutr., 54: 211-217. [ Links ]

    Black, J.L. and Reis, P.J. 1979. Physiological and environmental limitations to wool growth. C.S.I.R.O. Sydney. Australia. [ Links ]

    Faichney, G.J. 1975. The use of markers to partition digestion within the gastrointestinal tract of ruminants. In: I.W. McDonald and A.C. Warner (Eds.). Digestion and metabolism in rumiants. University of New England Publishing Unit. Armidale. Australia. pp. 277-291. [ Links ]

    Frutos, P., Hervás, G., Giradles, F.J. and Mantecón, R. 2004. Tannins and ruminant nutrition. Span. J. Agric. Res., 2: 191-202. [ Links ]

    García W.R., Goñi, C.S., Olguin, P.A., Diaz, S.G. and Arriaga, J.C. 2009. Huizache (Acacia farnesiana) whole pods (flesh and seeds) as an alternative feed for sheep in Mexico. Trop. Anim. Health Prod. DOI 10.1007/s11250-0099355-2. [ Links ]

    Hervás, G., Frutos, P., Giráldez, F., Mantecón, A. and Álvarez del Pino, M. 2003. Effect of different doses of quebracho tannins extract on rumen fermentation in ewes. Anim. Feed Sci. Techn., 109: 65-78. [ Links ]

    Karim, S. A., Mehta, B.S., Sureshkumar, S. and Verma, D.L. 2004. Growth performance and carcass traits of Bharat Merino lambs maintained under intensive feeding and grazing with supplementation. Indian J. Anim. Sci., 74: 977-979. [ Links ]

    Kumar, R. and Vaithiyanathan, S. 1990. Occurrence, nutritional significance and effect on animal productivity of tannins in tree leaves. Anim. Feed Sci. Techn., 30: 21-38. [ Links ]

    Kibon, A. y Mainá, A.H.B. 1993. Vainas secas de Acacia sieberiana como suplemento a una dieta forrajera de baja calidad para corderos en crecimiento en el norte de Nigeria. Trop. Anim. Health Prod., 25: 59-64. [ Links ]

    McSweeney, C.S., Palmer, B., McNeill, D.M. and Krause, D.O. 2005. Microbial interactions with tannins: nutritional consequences for ruminants. Anim. Feed Sci. Techn., 91: 83-93. [ Links ]

    Minson, J.D. 1990. Forage in ruminant nutrition. Academic Press. San Diego. [ Links ]

    Min, B.R., Barry, T.N., Attwood, G.T. and McNabb, W.C. 2003. The effect of condensed tannins on the nutrition and health of ruminants fed fresh temperate forages: a review. Anim. Feed Sci. Techn., 106: 3-19. [ Links ]

    Nantoumé, H., Forbes, T.D., Hensarling, C. and Sieckenius, S.S. 2001. Nutritive value and palatability of guajillo (Acacia berlandieri) as a component of goat diets. Small Rum. Res., 40: 139-148. [ Links ]

    NRC. 2007. Nutritional requirements of sheep. 5th ed. Natl. Acad. Sci. Washington, D.C. [ Links ]

    Parra, V.M.R., 1989. El subdesarrollo agrícola en los Altos de Chiapas. Colección cuadernos universiarios no18. Universidad Autónoma de Chapingo. Centro de Investigaciones ecológicas del Sureste. San Cristobal de las Casas. Chiapas. México. [ Links ]

    Perezgrovas, G.R. 1998. Colaborando para el cambio. Pastoras tzotziles de chiapas participan en el diseño de estrategias de desarrollo. San Cristobal de las Casas, Chiapas. México. Anuario de Estudios Indígenas. UNACH., 7: 351-357. [ Links ]

    Perezgrovas, G.R. 1999. Los carneros de San Juan. Ovinocultura Indígena en los altos de chiapas. 2aed. Instituto de Estudios Indígenas. Universidad Autónoma de Chiapas. San Cristobal de las Casas. Chiapas. México. 75 pp. [ Links ]

    Perezgrovas, G.R. 2005. La lana del Tunim Chij el venado de algodón. 1aed. Instituto de Estudios Indígenas-UNACH. San Cristobal de las Casas. Chiapas. México. 63 pp. [ Links ]

    Perezgrovas G.R. y Castro, G.H. 2000a. Producción y calidad de lana en el borrego Chiapas como resultado de selección empírica por pastoras indígenas del sur de México. V Congreso Iberoamericano de Razas Autóctonas y Criollas. La Habana. Cuba. [ Links ]

    Perezgrovas G.R. y Castro, G.H. 2000b. El borrego Chiapas y el sistema tradicional de manejo de ovinos entre las pastoras tzotziles. Arch. Zootec., 49: 391-403. [ Links ]

    Perezgrovas, G.R., Guarín, E., Castro, H. y Parry, A. 1997. Producción del vellón sucio y crecimiento de lana en el borrego Chiapas. Congreso Nacional de Producción Ovina. 15 pp. [ Links ]

    Seigler, D.S. 2003. Proceedings of the phytochemistry and legume/animal interaction. International Legume Conference in Canberra. Australia. Bioch. System. Ecol., 31: 845-873. [ Links ]

    Sen, A.R., Shinde, A.K., Verma, D.L. and Karim, S.A. 2002. Growth carcass traits of Sirohi finisher kids fed on ad lib tree leaves and concentrate. Indian. J. Anim. Sci., 72: 11791181. [ Links ]

    Silanikove, N., Gilboa, N., Perevolotsky, A. and Nitzan, Z. 1996. Goats fed tannins-containing leaves do not exhibit toxic syndromes. Small Rum. Res., 21: 195-201. [ Links ]

    Steel, R.G.D. and Torrie, J.H. 1980. Principles and procedures of statistics. New York. USA. [ Links ]

    Van Keulen, J. and Young, B.A. 1977. Evaluation of acid-insoluble ash as a natural marker in ruminant digestibility studies. J. Anim. Sci., 44: 282-287. [ Links ]

    Velázquez, A.J., Perezgrovas, G.R., Velasco, Z.M., Zaragoza, M.L. y Rodríguez, G.G. 2005. Evaluación de vainas de quebracho (Acacia farnesiana) en alimentación de ganado lanar. Arch. Zootec., 54: 535-540. [ Links ]

    Velázquez, A.J.,Borquez, C.J., Domínguez, V.I., Perezgrovas, G.R. and González-Ronquillo, M. 2011. Chemical composition and in vitro gas production of diets on varied levels of Acacia farnesiana pods. Arch. Zootec., 60: 637-645. [ Links ]