Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120180011&lang=en vol. 35 num. SPE5 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[Nutrition, growth and inequality in the long term: what does anthropometric history teach about Spain?]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112018001100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Este artículo destaca la importancia de la historia antropométrica entre las ciencias preocupadas por la nutrición y la salud. La evolución del estado nutricional y de la desigualdad en España medida por indicadores antropométricos es el principal objetivo de un conjunto de 18 contribuciones presentadas y discutidas en el IV Workshop de Historia Antropométrica celebrado a comienzos de 2018. Después de mostrar la capacidad de la estatura humana como representación del impacto de los procesos socioeconómicos y de los cambios ambientales en el estado nutricional durante los últimos siglos, se presentan las principales aportaciones y avances realizados en el taller. Las contribuciones abordan distintas facetas de la desigualdad de la salud nutricional y de sus determinantes desde finales del siglo xviii hasta 2015. Además de la talla y del peso a diferentes edades (principalmente adultas), se incluyen otros indicadores antropométricos, como el dimorfismo sexual y el bajo peso al nacimiento. Los resultados reflejan graves problemas de malnutrición y de desigualdad en el pasado que persisten con otra naturaleza en la actualidad: retraso en el crecimiento hasta la década de los sesenta y creciente prevalencia de obesidad desde 1980. Se concluye que los determinantes del estado nutricional y de la desigualdad de la salud requieren un enfoque multidimensional y de diálogo entre las ciencias sociales y las biomédicas. Conocer su dimensión en el pasado y su evolución proporciona un valioso aporte de conocimiento para entender con mayor perspectiva los problemas actuales y poder intervenir con atino en las políticas futuras.<hr/>Abstract This article underlines the relevance of anthropometric history among the disciplines concerned with health and nutrition. The examination of changes on the nutritional status and inequality in Spain focused the 4th Anthropometric History Workshop held at the beginning of 2018 where 18 original contributions were presented and discussed. We first show the ability of human stature to approach the impact of socioeconomic processes and environmental changes on the nutritional status over the last centuries. Then it is proceeded to present the main contents and advances achieved in the workshop. The papers coped with diverse dimensions of inequality regarding nutritional health and its determinants since the end of the 18th century until 2015. Aside of height and weight at different ages, principally adult ones, others anthropometric indicators were analyzed such as sexual dimorphism and low weight at birth. The results illustrate the large prevalence of malnutrition and social inequality in past Spain. These problems persisted over a good part of the 20th century (i.e. stunting) and, they acquired a different nature since the 1980s as the increasing prevalence of overweight and obesity reveals. It is concluded that the determinants of nutritional status and health-related inequalities request multidimensional approaches and the dialogue between social sciences and biomedical sciences. Knowing about their dimensions in the past and their evolution over time provides a valuable basis in order to understand current problems in these areas and to address future public policies more adequately on childhood and adolescence. <![CDATA[The nutritional status of the Spanish population, 1860-2010: an approach to gender and generational differences]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112018001100002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: conocemos bien los principales cambios en la dieta y en la ingesta de energía y macronutrientes durante la transición nutricional española (TNE), pero muy poco sobre la ingesta de muchos micronutrientes esenciales y sobre el estado nutritivo de la población. Objetivo: proponer nuevos indicadores de la ingesta de nutrientes y del estado nutritivo en diferentes colectivos durante la TNE, tomando especialmente en consideración los colectivos más vulnerables: mujeres, gestantes y menores de edad. Método: estimamos las necesidades nutritivas de diferentes colectivos de la población española entre 1860 y 2011 según sus características demográficas, antropométricas y laborales y las comparamos con nuevas estimaciones de consumo aparente y real, tomando como referencia las necesidades energéticas de diferentes colectivos. Resultados: desde finales del siglo XIX, y a excepción del periodo 1936-1950, la alimentación de los españoles permitió cubrir cada vez mejor sus necesidades de energía y nutrientes. Esta mejora fue, no obstante, muy lenta y tardía en destacados micronutrientes, y en especial en los menores de edad, mujeres adultas y gestantes. Como en otros países, la ingesta de aquellos recursos acabó resultando excesiva y desequilibrada desde finales del siglo XX. Conclusiones: las disparidades en el estado nutritivo de la población fueron significativas hasta finales del siglo XX. Las mejoras beneficiaron mucho a la población masculina adulta y menos a la población femenina e infantil. Estas deficiencias se concentraron, sobre todo, en micronutrientes esenciales para el crecimiento y la actividad física.El estado nutritivo de la población española. 1860-2010: una aproximación a las diferencias de género y generacionales<hr/>Abstract Introduction: the main changes in the diet and the intake of energy and macronutrients as a result of the Nutritional Transition in Spain (NTS) are well known, but the intake of micronutrients and the overall nutritional status of the population are much less well known. Objective: to propose new indicators to estimate the intake of nutrients among different social groups during the NTS, with special attention to vulnerable groups such as women, pregnant women and minors. Method: we estimate the nutritional needs of different social groups in Spain between 1860 and 2011, based on their demographic, anthropometric and professional characteristics, and we compare these results with new estimates of apparent and real consumption, using the energy demands of different groups as reference. Results: From the late 19th century onwards, with the exception of the period 1936-1950, the food intake of the Spanish population has increasingly covered their needs in terms of energy and nutrients. Some micronutrients, however, were only incorporated slowly and late, especially among minors, adult women and pregnant women. As was the case in other countries, the intake of these nutrients from the late 20th century onwards has been excessive and unbalanced. Conclusions: differences in the nutritional state of various social groups remained significant until the late 20th century. Improvements greatly benefited the adult male population, and to a lesser extent the female and infant population. These deficiencies chiefly concerned essential micronutrients for growth and physical activity. <![CDATA[Diets and social inequality in the Spanish nutritional transition: the Hospital Provincial of Valencia and the hospital Sant Jaume of Olot, 1900-1936]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112018001100003&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: los estudios sobre la transición nutricional española (TNE) hasta mediados del siglo XX se basaban en estimaciones indirectas y muy agregadas del consumo que no permiten conocer aspectos importantes de aquel proceso. Objetivo: mostrar las nuevas posibilidades de estudio que proporcionan las dietas hospitalarias y proponer nuevos indicadores de la TNE a partir de las estimadas en el Hospital Provincial de Valencia (HPV) y en el Hospital Sant Jaume de Olot (HSJO) entre 1900 y 1936. Método: calculamos el consumo de alimentos y nutrientes de pacientes y empleados en aquellos hospitales y en diferentes subgrupos de población del primero. Contrastamos nuestros resultados con los obtenidos para España en el artículo anterior de este suplemento. Resultados: las dietas hospitalarias contribuyeron a difundir alimentos estratégicos de la TNE: primero, leche, huevos y carne fresca, y después, pescado fresco, verduras y frutas. La difusión de estos alimentos, sin embargo, fue desigual entre la población y no redujo con la misma intensidad los déficits en la ingesta de macronutrientes y micronutrientes. Conclusiones: las dietas hospitalarias confirman la mejora del estado nutricional de la población española en las décadas anteriores a la Guerra Civil y el papel pionero que tuvieron las instituciones sanitarias en este proceso. No obstante, también muestran diferentes cronologías en la reducción de los déficits de importantes nutrientes entre grupos de edad y estatus socioeconómico.<hr/>Abstract Introduction: studies about the Nutritional Transition in Spain (NTS) until the mid-20th century are based on direct, and heavily aggregated, consumption estimates, a methodology that obscures important aspects of this process. Objective: to show the new possibilities of study opened by the analysis of hospital diets and to suggest new NTS indicators based on the menus provided by the Hospital Provincial in Valencia (HPV) and the Hospital Sant Jaume in Olot (HSJO), between 1900 and 1936. Method: we have calculated food and nutrient consumption among patients and hospital staff as well as among different groups of the population, and compared the results thus obtained with those calculated for the whole of Spain in the previous article in this supplement. Results: hospital menus contributed to disseminate certain strategic foodstuffs for the NTS: milk, eggs and fresh meat first, and fish, vegetables and fruit later. The public dissemination of these foodstuffs was, however, uneven, and deficits in the intake of micro- and macro-nutrients intake decreased at different paces, according to social group. Conclusions: hospital diets confirm that nutrition in Spain improved in the decades that preceded the Civil War, as well as the pioneering role that sanitary institutions played in this process. The data also suggests that the process operated at different paces in the reduction of deficits in the intake of certain nutrients according to age groups and socio-economic status. <![CDATA[The nutritional status inequality in interior Spain during the late 18th century]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112018001100004&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: la desigualdad en el estatus nutricional neto calculada a través de la estatura media adulta y su evolución son desconocidos para la España de finales del siglo XVIII. Objetivo: evaluar las diferencias sociales y ocupacionales en la estatura media adulta de los nacidos a finales del siglo XVIII y su evolución. Método: estudio de la información antropométrica de un reemplazo universal realizado en 1808 en la antigua provincia de Toledo, en el que se incluyó la estatura y la profesión de todos los varones de entre 16 y 40 años de 90 localidades. Se utilizan los datos de los adultos (de al menos 21 años). n = 8.029. Resultados: se encuentran diferencias de casi 5 cm entre el grupo de los más altos (grandes propietarios y empleados en servicios de alta cualificación) y el de los más bajos (los criados). Las diferencias muestran un gradiente relacionado con el acceso a la propiedad de la tierra, el nivel educativo y la cualificación profesional. El coeficiente de variación muestra una tendencia creciente en la desigualdad en ese periodo. Conclusiones: la desigualdad en el estatus nutricional neto adulto fue importante y se incrementó en el periodo de estudio. También se incrementó la desigualdad en el seno de algunos grupos socioprofesionales, como labradores y artesanos, y se mantuvo sin apenas cambios en el resto. La mayor desigualdad económica, el encarecimiento relativo de los alimentos y el descenso en los ingresos de algunos grupos sociales explican las tendencias observadas.<hr/>Abstract Abstract: inequality in net nutritional status, measured through the average adult male height, and its evolution, is still unknown as far as Spain in the late XVIII century is concerned. Objective: assess social and occupational differences in the average adult male height of cohorts born in the late 18th century and their evolution over time. Method: analysis of anthropometric data provided by a general conscription which took place in 1808 in the ancient province of Toledo. This source includes the age, height, and profession of all men living in a giving community with an age included between 16 and 40 years as far as 90 communities are concerned. Only data for adult population (more than 21 years old) are used in this investigation. n = 8.029. Results: differences of almost 5 cm between the tallest group - landowners and people working in high-skilled services- and the shortest - servants - are detected. These differences show a gradient related to the access to the property of land, the educational status and the professional qualification. The Coefficient of Variation shows a trend to higher inequality during this period. Conclusion: inequality in the net nutritional status of adult population was high and increased during the period considered in this study. Inequality within some socio-professional groups, such as farmers and craftsmen, also increased, while it did not show major changes in the other groups. The trend which emerges from the data can be explained by the increasing economic inequality, the relative increase in food prices and the fall in the incomes of certain social groups. <![CDATA[Height, education and nutritional inequality in Extremadura since the mid-nineteenth century]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112018001100005&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Objetivo: se pretende conocer la evolución histórica de la estatura en Extremadura y, a partir de ella, profundizar en la huella de la desigualdad nutricional, especialmente la vinculada a la educación. Métodos: con la documentación militar conservada en 32 municipios extremeños para la población masculina nacida entre 1857 y 1957 (reclutada entre 1878 y 1978), se elabora una serie anual de estaturas que, además de estandarizarse y desagregarse según el nivel de alfabetización, se somete a dos pruebas de dispersión: coeficiente de variación y coeficiente de Gini. Resultados: se observa un crecimiento sostenido del estado nutricional neto, solo interrumpido por las crisis agrarias de las últimas décadas del siglo XIX y por la inflación desatada a raíz de la I Guerra Mundial. Se advierte de la dificultad para comprobar la incidencia de la Guerra Civil y de la posguerra sin tener en cuenta las ganancias de nutrición logradas con posterioridad: se señala la incapacidad de la dispersión estadística para captar la verdadera cara de la desigualdad nutricional, constatada, sin embargo, a través de la brecha antropométrica que se detecta entre la población alfabetizada y la no alfabetizada. Conclusión: se interpreta la expansión de la talla adulta en Extremadura como una prueba de la modernización económica y social de la región, especialmente de la transición nutricional, al tiempo que se destaca la idoneidad de la alfabetización para conocer no solo la dinámica de la desigualdad educativa, sino también la evolución y el grado de intensificación de la desigualdad nutricional.<hr/>Abstract Objective: it is intended to know the historical evolution of adult height in Extremadura and deepen, from it, in the footprint of nutritional inequality, especially that linked to education. Methods: the military documentation conserved in 32 municipalities of Extremadura for the population born between 1857 and 1957 (recruited between 1878 and 1978) is used and, with it, an annual series of statures is elaborated that, besides being standardized and disaggregated according to the level of literacy, is subjected to two dispersion tests: coefficient of variation and Gini coefficient. Results: a sustained growth of the net nutritional state, interrupted only by the agrarian crises of the last decades of the XIX century and by the inflation unleashed as a result of the First World War, is observed; the difficulty of perceiving the incidence of the Civil War and the post-war period without taking into account the gains in nutrition achieved subsequently is noted; it is also noted the inability of statistical dispersion to capture the true face of nutritional inequality, which is, however, remarked through the gap that is detected between the literate and non-literate population. Conclusion: the expansion of adult height in Extremadura is interpreted as a test of the economic and social modernization of the region, especially of the culmination of the nutritional transition, at the same time as the suitability of literacy is verified to know not only the dynamics of educational inequality, but also the evolution and the degree of intensification of nutritional inequality. <![CDATA[Among the highest in Spain. Nutritional status in the western Canary Islands: male cohorts 1860-1915]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112018001100006&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Objetivo: analizamos la dinámica del estado nutricional en las Canarias con datos de la altura masculina durante la segunda mitad del siglo XIX y su dimensión en el contexto español. Métodos: con datos del reclutamiento militar, hacemos una estimación de la talla promedio masculina en edades de 19-21 años por cohortes de nacimiento para el periodo 1860-1915. Disponemos de las estadísticas (regionales) de reclutamiento y reemplazo de España a comienzos del siglo XX y, a escala local, de las actas de clasificación y declaración de soldados de tres municipios de la provincia de Santa Cruz de Tenerife. La muestra está compuesta por 15.645 quintos de Santa Cruz de la Palma (La Palma), La Orotava y Santa Cruz de Tenerife (Tenerife). Resultados: la talla masculina alcanza los valores más altos conocidos en España en el siglo XIX y registra un incremento de 2,86 cm entre las cohortes de 1860 y 1915. Se discuten los determinantes de la ventaja de la talla canaria. La dieta, la menor incidencia de enfermedades y un ambiente favorable para la salud debido a un clima benigno pudieron ser factores decisivos de la ventaja del estado nutricional en Canarias. Conclusiones: la talla media masculina de las Canarias occidentales se sitúa más cerca de los parámetros de la Europa occidental que de los de la España peninsular. Aunque eran relativamente pobres, los adolescentes canarios exhiben el mayor bienestar físico de España desde 1860 a 1915 y un patrón de bienestar biológico y nutricional similar al de la Europa desarrollada e industrial.<hr/>Abstract Objective: we analyzed the evolution of nutritional status in the Canary Islands (province of Santa Cruz de Tenerife) during the second half of the 19th century and its scope in the Spanish context. Methods: with data on military recruitment, we estimated the average male height at ages 19-21 years by birth cohorts for the period 1860-1915. We analyzed the Recruitment and Replacement Statistics of Spain for the beginning of the 20th century (regional data) and the Classification and Declaration of Soldiers Acts of three municipalities of the province of Santa Cruz de Tenerife. The sample consists of 15,645 conscripts of Santa Cruz de la Palma (La Palma), La Orotava and Santa Cruz de Tenerife (Tenerife). Results: the male height reached the highest values known in Spain in the 19th century and recorded an increase of 2.86 cm between the cohorts of 1860 and 1915. The determinants of the advantage of Canarian stature are discussed. The diet, the lower incidence of diseases and favorable environmental conditions for health, due to a mild climate, could be decisive factors of the nutritional status advantage in the Canary Islands. Conclusions: the average male height of the western Canary Islands is closer to the parameters of Western Europe than of the peninsular Spain. Even being relatively poor, Canarian adolescents exhibit the greatest physical wellbeing in Spain from 1860 to 1915 and a pattern of biological and nutritional well-being similar to that of the more developed and industrial Europe. <![CDATA[Rural-urban gap in the nutritional status in Biscay during the industrial revolution]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112018001100007&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Objetivo: analizar las diferencias rural-urbana del estado nutricional por residencia (DRU) de la población masculina vizcaína durante la Revolución industrial. Métodos: usamos datos del reclutamiento militar de 1876-1936 (cohortes nacidas en 1856-1915). Analizamos la talla de 12.747 mozos llamados a filas en seis municipios de Vizcaya. Las DRU son analizadas en tres municipios rurales (Amorebieta, Dima y Bermeo = 4.612 casos) y tres urbano-industriales (Portugalete, San Salvador del Valle y Sestao = 8.135). Además de los promedios de altura estandarizados a la edad de 21 años, elaboramos un índice de masa corporal (IMC) para 1912. Resultados: la talla media del conjunto se sitúa entre las más altas de España. De 164,9 cm en 1857-61 pasó a 168,2 cm en 1932-36. Las DRU fueron significativas, más altas en el campo que en la ciudad. El promedio de talla rural pasó de 164,7 cm a 167,5 cm, mientras el urbano lo hizo de 164,1 cm a 167,3 cm (incrementos de 2,8 y 3,2 cm, respectivamente). La brecha persistió en el periodo, con diferencias de hasta 2 cm en la década de 1870. Se advierte convergencia al comienzo de la década de 1930. Conclusión: el estado nutricional de los vascos durante la industrialización fue más saludable que en el resto de España y mejor en el mundo rural que en el urbano. La ventaja de la altura rural en Vizcaya contrasta con la del promedio español, que presenta una clara penalización rural.<hr/>Abstract Objective: we analyzed the rural-urban differences of the nutritional status by residence (DRU) of the Basque male population during the Industrial Revolution. Methods: We used data from the military recruitment of 1876-1936 (cohorts born in 1856-1915). We analyzed the heights of 12,747 conscripts in six municipalities of Vizcaya. The DRUs are analyzed in three rural municipalities (Amorebieta, Dima and Bermeo = 4,612 cases) and three urban-industrial (Portugalete, San Salvador del Valle and Sestao = 8,135). In addition to the standardized height averages at the age of 21 years, we estimate a body mass index (BMI) for 1912, the only year available, compared to 1969, 1998-2000 and 2005. Results: the average height is among the highest in Spain. Between 1857 and 1915 cohorts went up to 168.2 cm 164.9 cm. The DRU were significant, being higher in the countryside than in the city. Rural height increased from 164.7 cm to 167.5 cm, as did urban 164.1 cm to 167.3 cm: improved 2.8 and 3.2 cm, respectively. The rural-urban gap in height persisted in the period with differences of up to 2 cm in the 1870s and convergence was noted at the beginning of the 1930s. Conclusion: the nutritional status of the Basques during industrialization was healthier than in the rest of Spain and better in the rural world than in the urban one. The advantage of rural height in Biscay contrasts with that of the Spanish average, which presents a clear rural penalty. <![CDATA[Biological Standards of Living in Rural Catalonia over the Long Run: a Comparison with Urban Areas (1840-1960)]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112018001100008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Objective: to assess the long-term evolution of biological living standards in rural Catalonia and to compare it with the corresponding figures in urban areas. Methods: using data from military records of conscripts from six towns in western Catalonia, we construct an annual height series. Height is standardised at the age of 21 years. We also construct a body mass index (BMI) for conscripts born in 1891 and 1934-39. The annual height series for western Catalonia is systematically compared to the series for Reus, Catalonia's second largest city during the second half of the 19th century. Results: comparing the cohorts born in the periods 1840-49 and 1951-60, we find that height increased by 5.7 centimetres over this period. However, the increase was not distributed equally over time. In the second half of the 19th century, rural heights stagnated over the long run and declined relative to urban heights. In the cohorts born in the decades between 1910 and 1950, rural heights rose by more than 5 centimetres, and converged with those of Reus. Conclusion: we provide new evidence for the current debate on the rural-urban height gap. Between the 1840s and the 1950s, heights in rural western Catalonia grew at rates similar to those recorded in certain urban areas, but growth rates differed depending on the period of analysis. This study underlines the importance of adopting long-term perspectives, and stresses that rural-urban height differences tend to be time-and space-specific.<hr/>Resumen Objetivo: analizar la evolución en el largo plazo del nivel de vida biológico en la Cataluña rural y explorar hasta qué punto esta fue diferente a la de las zonas urbanas. Métodos: utilizamos datos de los registros militares de seis localidades rurales del poniente catalán con los que construimos una serie anual de estatura estandarizada a la edad de 21 años con las cohortes nacidas entre 1840 y 1960. También elaboramos un IMC para los reclutas nacidos en 1891 y 1934-1939. La serie rural de estatura se compara sistemáticamente con la de Reus, el segundo mayor centro urbano catalán de la segunda mitad del siglo XIX. Resultados: los datos muestran que la estatura aumentó 5,7 centímetros entre las cohortes nacidas entre 1840-1849 y 1951-1960, aunque desigualmente distribuidos a lo largo del tiempo. En la segunda mitad del siglo XIX hubo estancamiento en el largo plazo y divergencia con las estaturas urbanas. Entre 1910 y 1950 la talla rural mejoró en más de 5 centímetros y terminó convergiendo con la de Reus. Conclusión: se aporta nueva evidencia al debate sobre la brecha rural-urbana en el nivel de vida biológico. En el periodo analizado, las tasas de crecimiento de la estatura fueron parecidas en ambos ámbitos, aunque con diferencias según el periodo de análisis. Este estudio subraya la importancia de adoptar perspectivas de largo plazo y señala que las diferencias de estatura rural-urbana tienden a ser específicas de tiempo y espacio. <![CDATA[Height and nutritional inequality in rural Mediterranean Spain, 1840-1965: irrigated versus dryland agriculture]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112018001100009&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: desde la década de 2000 el estado nutricional de las poblaciones rurales españolas ha sido objeto de estudio por parte de la historia antropométrica. A pesar de este indudable avance, apenas contamos con ensayos comparativos sobre la estatura y la desigualdad biológica entre zonas agrarias de distinta especialización productiva (regadío y secano). Objetivos: analizar la desigualdad del estado nutricional en zonas agrarias de distinta especialización productiva en la España mediterránea (regadío y secano) durante el proceso de modernización. Métodos: usamos los datos de estatura de 146.041 mozos llamados al reclutamiento en diez municipios (72.557 observaciones en regadío y 73.514 en secano). Estimamos promedios de talla, coeficientes de variación y percentiles según zona de secano y regadío. Resultados: entre las cohortes de 1840 y 1965 mejoró el estado nutricional. La altura promedio creció 9,1 cm. En las zonas de regadío fueron más altos que en las de secano (con diferencias de 1,8 cm). Al final del periodo, el mayor incremento de la talla media se registra en el regadío. El análisis de los coeficientes de variación (CV) y de los percentiles muestran, sin embargo, que la desigualdad nutricional fue mayor en las zonas de secano. Conclusiones: se advierten diferencias significativas de talla media según patrones de especialización agraria en la España mediterránea y una clara ventaja relativa en las zonas de riego frente a las de secano. Se discuten distintos factores explicativos que podrían ser futuras líneas de investigación.<hr/>Abstract Introduction: since the 2000s the nutritional status of Spanish rural populations has been studied by anthropometric history. But despite this undoubted progress, we hardly have comparative studies on the height and biological inequality between agrarian zones of different productive specialization (irrigated and dryland agriculture). Objectives: to analyse the nutritional inequality in agrarian zones of different productive specialization in Mediterranean Spain (irrigated and dryland agriculture) during the process of modernization. Methods: we use height data of 146,041 conscripts called for recruitment in ten municipalities (72,557 in irrigated areas and 73,514 in dryland areas). We estimate average height, coefficients of variation and percentiles according to agrarian specialization. Results: between the cohorts of 1840 and 1965 the nutritional status improved. The average height grew 9.1 cm. The conscripts measured in the irrigated areas were higher than the conscripts measured in the dryland areas (differences of 1.8 cm). At the end of the study period, the average height growth was greater in the irrigated ones. The analysis of coefficients of variation (CV) and percentiles show, however, that the nutritional inequality was greater in dryland areas. Conclusions: there are significant differences in the average height according to patterns of agrarian specialization in Mediterranean Spain and a clear relative advantage in irrigated areas versus dryland. Various explanatory factors that could be future research lines are discussed. <![CDATA[The evolution of nutritional status inequalities in the South of the region of Valencia: an anthropometric analysis of Elche and Orihuela between 1840 and 1984]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112018001100010&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: existen numerosos estudios que han utilizado datos antropométricos para aproximarse a la evolución del estado nutricional neto, pero los centrados en la evolución de las diferencias socioeconómicas en este plano del bienestar son aún escasos para España. Objetivo: analizar la evolución de la desigualdad del estado nutricional en el largo plazo a través de una muestra de estaturas masculinas en las ciudades de Elche y Orihuela. Métodos: se utilizan datos antropométricos y sociodemográficos del reclutamiento militar por quintas: varones de entre 19 y 21 años nacidos entre 1840 y 1964 que fueron examinados entre 1860 y 1984. Se analiza la desigualdad antropométrica mediante el estudio de percentiles, coeficiente de variación y series de estatura media por segmentos socioeducativos: alfabetizados, analfabetos y estudiantes. Resultados: se observa una asociación entre promedios bajos de estatura (estado nutricional pobre) y una distribución más heterogénea del parámetro antropométrico (mayor desigualdad). Los valores más altos del coeficiente de variación, así como las diferencias más notables en términos socioeducativos, se registran durante las décadas centrales del siglo XIX y durante la coyuntura de la Guerra Civil y la primera posguerra. Conclusión: la desigualdad en el estado nutricional se redujo desde niveles muy altos en la fase previa a la transición nutricional y epidemiológica a niveles moderados durante dichas transiciones. No obstante, se registra un nuevo aumento de la desigualdad entre las generaciones nacidas a partir de la década de 1940 cuyo ciclo de vida se desarrolló total o parcialmente en la fase avanzada de la transición nutricional.<hr/>Abstract Introduction: many studies have used anthropometric data to approach the evolution of the net nutritional status but those focused on its socioeconomic differentials over time are still a few in Spain. Objective: to analyze the evolution of nutritional inequalities in the long run by using a sample of male statures from the Spanish towns of Elche and Orihuela. Methods: we use anthropometric and sociodemographic data entailed to conscripts aged 19-21 who were born between 1840 and 1964 and were measured between 1860 and 1984. Anthropometric inequalities are approached by analyzing height percentiles series, variation coefficient series as well as height series by socio-educational status: literate, illiterate and students. Results: there is a solid association between low height averages (poor nutritional status) and more heterogeneous height distribution (higher inequality). The highest values of the variation coefficient as well as the larger differences by socio-educational status are found during the central decades of the 19th century and during the context of the Spanish Civil War and the first postwar decade. Conclusion: nutritional inequalities as reflected by heights decreased from very high levels prior to the nutrition and epidemiological transitions moderate levels during such transitions. Nevertheless, an increase in nutritional inequality is found among the cohorts born during the decade of the 1940s which were fully or partially raised during the advanced stage of the nutrition transition. <![CDATA[Antropometry in 1887-1936 summer camps for schoolchildren from Madrid]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112018001100011&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: el Museo Pedagógico Nacional (MPN) organizó colonias de vacaciones para los escolares más pobres de ambos sexos (1887-1926). La Corporación de Antiguos Alumnos de la Institución Libre de Enseñanza (CAAILE) también organizó las suyas (1894-1936). En ellas se tomaron numerosas variables antropométricas tanto a la entrada como a la salida. Objetivos: comparar el estado nutricional de los jóvenes al llegar a la colonia con referencias contemporáneas. Analizar la alimentación recibida y determinar su idoneidad. Comprobar la repercusión de esta alimentación en el estado nutricional de los sujetos. Métodos: la muestra consta de 2.937 individuos (1.720 varones y 1.217 mujeres), de 6 a 17 años. Se han constituido dos grupos de edad (≤ 11 y &gt; 11 años). Se ha recogido información sobre la dieta en las colonias y se ha estimado su calidad mediante el cuestionario KidMed. Se han recopilado datos de estatura, peso, circunferencia mamilar y dinamometrías derecha e izquierda. Se han estimado los índices de masa corporal (IMC) correspondientes. Se han comparado las medidas anteriores a la entrada y salida de la colonia, según edad y sexo. Se han cotejado las categorías de IMC/edad y talla/edad (según OMS) a la entrada y a la salida de la colonia por grupo de edad y sexo. Se ha utilizado el software SPSS v.22 y el AnthroPlus de la OMS. Resultados y conclusiones: el análisis de la dieta demuestra que era equilibrada y saludable. El IMC de los individuos a la llegada de la colonia era inferior al de sus coetáneos. La alimentación recibida repercutió positivamente en su condición nutricional.<hr/>Abstract Introduction: the Museo Pedagógico Nacional (MPN) organized summer camps for the poorest schoolchildren of both sexes (1887-1926). The Former Students of the Institución Libre de Enseñanza (CAAILE) also organized theirs (1894-1936). Numerous anthropometric variables were taken at the beginning and the end of Camps. Objectives: compare the nutritional status of young people upon arrival in the camps with contemporary references. Analyze the received food and determine its suitability. Check the impact of this diet on the nutritional status of the individuals. Methods: the sample consists of 2937 individuals (1720 males and 1217 females), from 6 to 17 years old. Two age groups have been established (≤ 11 and &gt; 11 years). Diet information in the camps has been collected and its quality estimated, using the KidMed questionnaire. Height, weight, mamillary circumference and right and left dynamometry data were collected. Respective Body Mass Indexes (BMI) have been estimated. Measures at the end of the Camps were compared to those at the beginning of them, according to age and sex. BMI / age and height / age (according to WHO) categories have been also compared at the beginning and the end of Camps, by age group and sex. The software SPSS v.22 and the AnthroPlus of the WHO have been used. Results and conclusions: diet analysis shows that it was balanced and healthy. Individuals BMI at the beginning of the camp was inferior to that of their contemporaries. The received food had a positive effect on their nutritional status. <![CDATA[Height cohorts and district of residence in the city of Madrid during the 20th century]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112018001100012&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Objetivo: en las últimas décadas se ha acumulado una interesante bibliografía sobre los niveles biológicos de vida en España a finales del siglo XIX y durante el siglo XX. La talla ha sido una de las variables más estudiadas: su cambio a nivel nacional y provincial, el impacto de la Guerra Civil y de la posterior dictadura y las diferencias entre las áreas urbanas y las rurales. Queremos contribuir a este panorama general con este trabajo, una perspectiva intraurbana de la ciudad de Madrid. Métodos: presentamos el análisis comparativo del cambio temporal en la talla de los madrileños de los distritos de Salamanca y de Vallecas correspondientes al periodo 1936-1986. Resultados: en esos años, la talla total se incrementó en 5,58 cm, pasando de 166,40 a 171,98 cm, aunque se observan diferencias significativas entre ambos distritos; diferencias que se reducen (de 3,09 a 1,2 cm) entre Salamanca y Vallecas para los nacidos en 1915 y 1953, respectivamente. También se observa el efecto negativo de la Guerra Civil y de los años de autarquía. Conclusión: considerando estos primeros datos, junto a los disponibles para otras variables demográficas y socioeconómicas previas y posteriores al periodo estudiado, podemos considerar que la división por distritos representa una estratificación efectiva en los niveles biológicos de vida dentro de la ciudad de Madrid. Estos resultados constituyen una primera aproximación intraurbana con la talla al debate sobre la desigualdad y los niveles de vida en España durante el siglo XX.<hr/>Abstract Objective: in recent decades, an interesting literature has accumulated regarding the biological living standard in Spain at the end of the 19th Century and during the 20th Century. Adult height has been one of the most studied variables, specifically its temporal change at the national and provincial levels, the impact of the Civil War and the subsequent dictatorship, and the differences between urban and rural areas. We want to contribute to this general overview with the presentation of a project about an intra-urban perspective of the city of Madrid. Methods: We present the stature data of the male population of two Madrid districts, Salamanca and Vallecas, for the period 1936-1986 (year of measurement). Results: In these years, height increased by 5.58 cm, from 166.40 to 171.98 cm, with significant differences observed between both districts as well as a simultaneous decrease of that difference, for those born in 1915 and 1953 from 3.09 to 1.2 cm. The negative effect of the Civil War and the years of autarky are also observed in this urban sample. Conclusion: Considering these data together with those available for other demographic and socioeconomic variables, before and after the period studied, we can conclude that the division by districts represents an effective stratification in the biological living standard of the population of the city of Madrid. These results constitute a first intra-urban approximation using height to the debate on inequality and biological living standards in Spain during the 20th Century. <![CDATA[Presentation of a medical and nutritional study of the Spanish Armed Forces of 1958 conducted by the Interdepartamental Committee on Nutrition for National Defense of the United States of America]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112018001100013&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: los estudios de la transición nutricional y epidemiológica en España no parece que hayan utilizado el informe sobre el estado nutricional del Ejército español realizado en 1958 por el Interdepartamental Commitee on Nutririon for National Defense (ICNND) de Estados Unidos. Objetivo: el objetivo de este trabajo es presentar y examinar la metodología y resultados del Spain: Nutrition Survey of the Armed Forces (SNSAF). Materiales y métodos: examinar el planteamiento y el proceso de ejecución de la encuesta realizada a una muestra de 10.727 soldados españoles entre abril y junio de 1958. Analizar, en primer lugar, su representatividad y, en segundo, los resultados de los tres exámenes médicos y de los análisis bioquímicos practicados. Resultados: la correspondencia entre las enfermedades diagnosticadas y los niveles de micronutrientes estimados muestran que la población militar examinada no estaba afectada por ningún estado carencial grave. Excepto de vitamina A y de riboflavina, no se detectaron niveles deficientes de acuerdo a los estándares de valoración del ICNND. Conclusión: la conclusión del informe de que la nutrición de las Fuerzas Armadas españolas a finales de los años cincuenta era satisfactoria debería matizarse teniendo en cuenta cuatro potenciales factores de sesgo: la distribución geográfica y entre los tres Ejércitos de los soldados de la muestra, la mejora del estado nutricional producida durante el periodo del servicio militar y la proporción de jóvenes de las correspondientes generaciones excluidos del servicio y declarados prófugos.<hr/>Abstract Introduction: studies of the nutritional and epidemiologic transition in Spain do not seem to have used the report "Spain: Nutrition Survey of the Armed Forces" (SNSAF)" conducted in 1958 by the Interdepartamental Committee on Nutrition for National Defence (ICNND) of the United States of America. Objective: this article provides an introduction to this report with an assessment of its methodology and results. Materials and methods: examine the objectives, approach and process of implementation of the survey conducted on a sample of 10,727 Spanish soldiers from April to June in 1958. In the first place, it will be assessed its representativeness and, secondly, the published results of three clinical examinations and one biochemical examination practiced to the soldiers will be analysed. Results: the correspondence between the diagnosed diseases and the estimated micronutrient levels, both in the biochemical examination and in the analysis of diets, show that the military population examined was not affected by any serious deficiency condition. Except in vitamin A and riboflavin, in the other micronutrients no deficient levels were observed according to the ICNND standards. Conclusion: the final conclusion of SNAF report was that the nutrition of the Armed Forces of Spain was satisfactory. But, such statement should be qualified taking into account four possible factors of bias: the geographical distribution and the allocation of soldiers from the sample between the three armies. The improvement in the nutritional condition during the military service period and the proportion of youngsters called to the military service excluded from the service and declared fugitives. <![CDATA[The Institute of Professional Orientation of Barcelona (1917-1936): an anthropometric study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112018001100014&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Objetivos: este artículo presenta y analiza los datos antropométricos del Instituto de Orientación Profesional de Barcelona (IOP) entre sus años de actividad (1917 a 1935). El IOP asesoraba a un sector de la población juvenil de la ciudad (principalmente, de 13 a 19 años) en su inserción laboral. Materiales y métodos: se han analizado dos tipos de fuentes. Una, secundaria, en base a las estadísticas publicadas en una monografía de 1936. Otra, primaria, a partir de 305 fichas individuales localizadas en los archivos. Se han aplicado tablas modelo de crecimiento de la población infantil y juvenil española para estimar niveles de malnutrición. Resultados: desigualdad social y residencial de tallas y pesos entre los jóvenes, especialmente entre los de 15 y 19 años: 6,5 cm de talla y 4,5 kg de peso de media entre los de clase acomodada y los de las clases media y obrera; entre 2 y 3 cm y 2 y 4 kg entre los residentes en el Ensanche y en el Casco Antiguo o las Barriadas; niveles de malnutrición moderada del 17% y severa del 3-5% en los jóvenes de 13 a 16 años. Entre los factores determinantes de talla y de peso de cada individuo, además de la edad, se encontraría el número de hermanos (hipótesis de dilución), que reduciría las tallas 0,35 cm y los pesos 0,41 kg por hermano. Conclusiones: los resultados antropométricos y nutricionales reflejarían las consecuencias de la segregación social, territorial y las tensiones maltusianas vigentes en Barcelona en el primer tercio del siglo XX.<hr/>Abstract Objective: the anthropometric data of the Instituto de Orientación Profesional (Institute of Vocational Guidance) (IOP) is introduced and analysed. The IOP during its activity years (1917- 1935) advised youngsters of the city (mainly 13-19 y.) in their job seeking process. Material and methods: the statistical information provided by IOP has been analysed through two types of sources. One, secondary, based on statistics published in a monograph in the year 1936. Other, primary, from 305 individual cards found in the archives. Tables of growth of child and young populations of Spain as a model have been applied in order to assess the nutritional condition of the young attending the IOP. Results: social and residential differences reflected in heights and weights of young applicants for employment (15-19 y.). 6.5 cm height and 4.5 kg weight as average between Wealthy and Middle and Working Class. Between 2 and 3 cm and 2 and 4 kg from residents in Ensanche compared to Casco Antiguo and Barriadas. Levels of moderate malnutrition would be of 17% and severe malnutrition between 3% and 5% in young population (13-16 y.) As determinant factor of height and weight, dilution hypothesis suggest the size of sibling. Regression results show a negative effect of this variable of 0.35 cm on height and 0.41 Kg on weight. Conclusions: anthropometrical and nutritional outputs from the IOP's young population revealed the consequences of social and spatial segregation and current Malthusian tensions in Barcelona in the first third of the 20th century. <![CDATA[Nutritional crisis and social inequality in the Spanish autarchy. A case study from adult height]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112018001100015&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Objetivos: este artículo examina la crisis nutricional y la brecha social durante la autarquía franquista. Considera el municipio de Hellín (Castilla-La Mancha) prototipo de población agraria tradicional. Métodos: usa la estatura de 8.947 mozos medidos a los 20-21 años entre los reclutamientos militares de 1930-1969. Analiza las diferencias de talla por residencia rural-urbana, educación y ocupación. Las profesiones se agrupan acorde con la metodología Hisco-Hisclass en cinco grandes grupos. Resultados: la altura por año de reemplazo registró un deterioro al final de la Guerra Civil y se estancó hasta 1953. El valor más alto de la década de los treinta (en 1937) no se recuperó hasta 1960. La brecha rural-urbana apenas fue significativa, aunque el promedio de la altura urbana estuvo en valores ligeramente más altos que el de la altura rural y aumentó para los nacidos en la autarquía. Los analfabetos eran más bajos que los alfabetizados y sus diferencias aumentaron para los que vivieron su adolescencia inicial entre 1930 y 1955. El deterioro de la altura en la década de los cuarenta fue mayor para los trabajadores menos cualificados y los jornaleros agrícolas, menor para los labradores (agricultores) y apenas significativo para los trabajadores no manuales más cualificados, incluidas las élites. Este grupo fue el que más progresó en bienestar físico entre 1930 y 1960. Conclusiones: el estado nutricional empeoró para los que vivieron los inicios de su adolescencia en los años treinta y cuarenta. La brecha social, incluyendo la educacional, aumentó durante los años cuarenta. La desigualdad nutricional aumentó en la autarquía franquista.<hr/>Abstract Objectives: this article examines the nutritional crisis and the social gap during Franco's autarky. It considers the municipality of Hellín (Castilla-La Mancha), prototype of traditional agrarian population. Methods: use the stature of 8,947 men measured at ages 20-21 years between the military recruits of 1930-1969. Analyze the differences in height by rural-urban residence, education and occupation. The professions are grouped according to the Hisco-Hisclass methodology in five large groups. Results: the height per year of replacement registered a deterioration at the end of the Civil War and stagnated until 1953. The highest value of the 1930 decade (1937) did not recover until 1960. The rural-urban gap was barely significant, although the average of the urban height was in values ​​slightly higher than the rural one and it increased for those born in the autarky. The illiterates were lower than the literate and their differences increased for those who lived their initial adolescence between 1930 and 1955. The deterioration of height in the 1940s was higher for less skilled workers and agricultural day laborers, lower for farmers (farmers) and, barely significant for more skilled non-manual workers, including elites. This group was the one that most progressed in physical well-being between 1930 and 1960. Conclusions: the nutritional status worsened for those who lived through the beginning of their adolescence in the 30s and 40s. The social gap, including the educational one, increased during the 1940s. Nutritional inequality increased in the Francoist autarchy. <![CDATA[Malnutrition and inequalities in developmentalist Spain: rural food and nutrition surveys]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112018001100016&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: la etapa de la autarquía y los primeros años del desarrollismo fue uno de los periodos de la historia contemporánea de España en el que las desigualdades en materia alimentaria y nutricional se hicieron más evidentes. Objetivos: abordar la malnutrición que afectaba a la población rural (municipios de menos de 2000 habitantes), sus desigualdades territoriales y el retraso que mostraba su transición alimentaria y nutricional. Métodos: se han analizado las encuestas rurales de alimentación y nutrición que llevaron a cabo la Comisaría General de Abastecimientos y Transportes (CAT) y el Programa de Educación en Alimentación y Nutrición (Edalnu) entre 1964 y 1972. Resultados: la población rural mostraba un déficit de proteínas animales, de calcio, de vitamina A y de vitamina B2, justificado por el escaso consumo que realizaba de alimentos protectores. Andalucía y la España interior eran las regiones que mostraban mayores porcentajes de personas que no alcanzaban los requerimientos nutricionales. Dichas carencias, que explicaban la prevalencia de caries, así como de lesiones en la piel, en mucosas y oculares, también estaban detrás del retraso en la talla y el peso. No respondían tanto a la escasez de recursos económicos como a la persistencia de hábitos alimentarios inadecuados. Conclusiones: los resultados, además de mostrar el retraso de la población rural española en términos de transición alimentaria y nutricional, avalan las políticas que buscaban estimular en el ámbito rural el consumo de alimentos protectores y empoderar a la población en materia de alimentación y nutrición.<hr/>Abstract Introduction: the stage of autarky and early years of developmentalism was one of the periods in the contemporary history of Spain when inequalities in food and nutrition became more pronounced. Objectives: to examine malnutrition among the rural population (municipalities with fewer than 2000 inhabitants), including territorial inequalities and the delayed onset of a rural food and nutrition transition. Methods: we analysed the rural food and nutrition surveys carried out by the General Commission for Supplies and Transport (Spanish initials: CAT) and the Food and Nutrition Education Programme (Spanish initials: EDALNU) between 1964 and 1972. Results: the rural population presented a deficit of animal proteins, calcium and vitamins A and B2, due to scant consumption of protective foods. Andalucía and inland Spain were the regions with the highest percentage of people whose diet did not meet nutritional requirements. These deficiencies were not only responsible for the prevalence of caries and skin, mucous membrane and eye lesions, but were also behind delayed growth (height and weight). This was not the result so much of poverty as of the persistence of poor eating habits. Conclusions: besides evidencing the delayed onset of a food and nutritional transition in the Spanish rural population, our findings document policies that sought to encourage the consumption of protective foods in rural areas and empower the population with regard to food and nutrition. <![CDATA[On the association between stature sexual dimorphism and the nutritional status of men and women in the long run]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112018001100017&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: las variaciones generacionales en estatura son un proxy aceptado de las condiciones de vida, y específicamente del estado nutricional de una población, pero existe un debate sobre el significado de las variaciones del dimorfismo sexual a lo largo del tiempo Objetivos: testar la asociación entre el estado nutricional y los cambios en los diferenciales de estaturas entre hombres y mujeres (dimorfismo sexual) en el largo plazo (siglos XIX y XX). Métodos: se utilizan tres fuentes de datos (estaturas medidas adultas): - Datos contenidos en trabajos previos. - Datos de encuestas de salud en países de la OCDE. - Datos procedentes del proyecto NCD RisC Factor Collaboration. Se analizan dos indicadores: dimorfismo absoluto (diferencia entre estatura masculina y femenina) y ratio de dimorfismo (estatura masculina dividida entre estatura femenina). Resultados: durante la segunda mitad del siglo XX se evidencia una tendencia de aumento intergeneracional del dimorfismo coincidiendo con la mejora sustancial de los factores ambientales que intervienen en el estado nutricional neto de la población. Entre las cohortes nacidas a finales del siglo XX en ambientes no marginales, el dimorfismo medio hallado es de 13,69 cm (absoluto) y de 1,084 (ratio). En comparación con estos valores, los hallados en el siglo XIX son anormalmente bajos, particularmente durante ciclos de deterioro de las condiciones de vida. Conclusiones: adecuadamente referenciado, el dimorfismo sexual puede informar sobre sobre contextos de estrés ambiental y su impacto en el estado nutricional, así como sobre los diferenciales entre segmentos específicos de la población, tanto desde una perspectiva transversal como diacrónica.<hr/>Abstract Introduction: height variations across cohorts are a proxy of the evolution of living conditions and, specifically, of the nutritional status of a given population. However, the interpretation of the changes in stature sexual dimorphism are controversial. Objective: to test the association between nutritional status and the changes in height differentials between men and women (sexual dimorphism) in the long run (19th and 20th centuries). Methods: three data sources containing measured adult heights are used, namely: - Data from previous works. - Data from health examination surveys in OECD countries. - Data from the NCD RisC Factor Collaboration project. Two indicators are analyzed: absolute sexual dimorphism (men's height minus women's height) and the ratio of sexual dimorphism (men's height divided by women's height). Results: a secular trend of sexual dimorphism is evidenced over the second half of the 20th century coinciding with the substantial improvement of environmental factors that determine the net nutritional status. Among cohorts born at the end of the 20th century in non-marginal environments, the average sexual dimorphism was found to be 13.69 cm -absolute- and 1.084 -ratio-. In comparison with these modern figures of sexual dimorphism, those found among cohorts born during the 19th century are abnormally low, especially during periods of worsening of living conditions. Conclusions: if properly addressed, sexual dimorphism has the ability to report on the degree of environmental stress and its impact on the nutritional status and its differentials across specific groups of the population both cross-sectionally and over time. <![CDATA[Social disparities in low birth weight among Spanish mothers during the economic crisis (2007-2015)]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112018001100018&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Objective: to evaluate the impact of the economic crisis on the disparities in the prevalence and risk of low birth weight (LBW) according to the maternal socioeconomic profile. Methods: the data analysed corresponds to 1,779,506 single births to Spanish mothers in the years 2007, 2009, 2011, 2013 and 2015. The temporal changes in available maternal-foetal variables are described. Secondly, the possible increase in disparities in prevalence and risk of LBW due to the occupation and education of the mother is evaluated, taking 2007 as the reference year. Results: a trend of the maternal profile is described among women who had children during this period, with an increasing contribution of highly qualified professional and educated women, a trend already existing before the economic crisis, but which was deepened by the recession. The prevalence of LBW increased in all socio-economic groups, with a marked increase in disparities during the worst years of the economic crisis. Conclusion: results confirm the persistence of social inequalities in perinatal health described prior to the economic crisis, as well as a possibly negative effect of the recession between 2007 and 2015. Results also confirm that disparities in LBW are more clearly associated with the educational level of mothers than with their occupation.<hr/>Resumen Objetivo: evaluar el impacto de la crisis económica sobre las disparidades en la prevalencia y en el riesgo de bajo peso al nacer (BPN) en función del perfil socioeconómico materno. Métodos: los datos analizados corresponden a 1.779.506 partos simples de madres españolas ocurridos en los años 2007, 2009, 2011, 2013 y 2015. Se describe el cambio temporal en las variables materno-fetales disponibles. En segundo lugar, se evalúa el posible incremento de las disparidades por ocupación y educación maternas en prevalencias y riesgos relativos de BPN, considerando 2007 como el año de referencia. Resultados: se describe un cambio en el perfil de las mujeres que decidieron tener hijos durante este periodo, con una mayor presencia de madres de alta cualificación profesional y alto nivel educativo, una tendencia ya previa a la crisis económica, pero que la recesión ha radicalizado. La prevalencia de BPN aumentó en todos los grupos maternos, con un claro incremento de las disparidades durante los peores años de la crisis económica. Conclusión: se confirma la persistencia de desigualdades sociales en salud perinatal descritas antes de la crisis, así como el efecto negativo de la recesión en el periodo 2007-2015. Los resultados confirman, además, que las disparidades en BPN se asocian más claramente con el nivel educativo de las madres que con su ocupación. <![CDATA[Inequality, health and nutrition in Spain: a regional view of the body mass index]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112018001100019&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción y objetivos: numerosos determinantes ambientales influyen en el crecimiento y en el desarrollo y condicionan la expresión potencial o su evolución en el tiempo. Se analiza la influencia de algunos condicionantes sociodemográficos en la sobrecarga ponderal, en el peso y en la talla en la población adulta española. Métodos: el análisis se ha realizado en una submuestra (25 a 64 años) del estudio ENPE, estudio observacional transversal sobre una muestra poblacional aleatoria de población. Se recogió información sobre edad, género, nivel de estudios, ocupación y lugar de residencia. La clase social se codificó en función de la ocupación. Se tomaron mediciones individuales de peso y talla. Resultados: la prevalencia de obesidad es mayor en hombres, aumenta con la edad y se observa una relación inversa con el nivel de estudios y la clase social. Es mayor en Asturias, Galicia y Andalucía. La talla baja es más frecuente en personas con estudios primarios incompletos y clase social baja, al contrario que la talla alta, más frecuente también en las regiones norte-este y centro. El bajo peso corporal es menos frecuente en personas sin estudios y de clase social baja. Conclusiones: en base a la desigual distribución del sobrepeso y de la obesidad, las estrategias preventivas en nutrición comunitaria deben contemplar la mejora del nivel de educación nutricional y del grado de entornos más desfavorecidos.<hr/>Abstract Background and objectives: a number of environmental determinants influence children growth and development and influence the potential expression or its evolution over time. In this paper we analyse the influence of selected sociodemographic factors on overweight, body weight and height in the Spanish adult population. Methods: the analysis was conducted in a subsample (25 to 64 years of age) of the ENPE study, a cross-sectional observational study on a random population sample. Information was collected on age, gender, educational level, occupation and place of residence. Social class was coded according to occupation. Individual body weight and height were measured. Results: the prevalence of obesity is higher in men, increases with age and there is an inverse relationship with the level of education and social class. Higher prevalence rates were observed in Asturias, Galicia and in Andalusia. Short stature is more frequent in people with incomplete primary education and low social class, in contrast to high stature, which is also more frequent in the North-East and central regions. Low body weight is less frequent in people with very poor education and low social class. Conclusions: based on the unequal distribution of overweight and obesity, preventive strategies in Community Nutrition should consider improving the level of nutrition education and literacy of the population, with special emphasis on the most disadvantaged people.