Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120220010&lang=en vol. 39 num. 6 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[Nutri-Score labeling has improved a lot]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000001&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[The influence of obesity and diet quality on fetal growth and perinatal outcome]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Background: maternal obesity is associated with an increase of both maternal and fetal complications as macrosomia. Aim: to assess the quality of diet in a cohort of pregnant women in terms of Mediterranean diet (MD) adherence and to examine the association between diet quality, obesity, weight gain and fetal growth and perinatal complications. Methods: Mediterranean Diet Adherence Screener (MEDAS) was applied to assess diet quality in 542 pregnant women. Fetal biometric measurements at third-trimester ultrasound were collected and perinatal outcomes were recorded. Results: only 35 % of pregnant women presented a good quality of diet, in terms of adherence to MD. Diet quality significantly increased with lower values of body mass index (BMI) and higher maternal age. Higher BMI was significantly associated with a higher abdominal circumference and estimated fetal weight at the third trimester, a higher risk of hypertension disorder, induction of labor and a higher birthweight. A statistically significant association between diet quality and ultranosographic measures or perinatal outcome was not found. However, a higher weight gain across gestation was significantly associated with a higher risk of gestational diabetes, a higher gestational age at delivery and a higher birthweight. Conclusion: most of our pregnant women did not showed a great diet quality, but there was no evidence that diet quality affected pregnancy complications. On the contrary, pre-pregnancy BMI was related to fetal and neonatal growth and obstetric outcomes, similarly to weight gain across gestation.<hr/>Resumen Introducción: la obesidad materna se asocia con un aumento de complicaciones maternas y fetales, como la macrosomía. Objetivo: evaluar la calidad de la dieta en una cohorte de mujeres embarazadas en términos de adherencia a la dieta mediterránea (DM) y examinar la asociación entre la calidad de la dieta, la obesidad, el aumento de peso y el crecimiento fetal y las complicaciones perinatales. Métodos: se aplicó el Mediterranean Diet Adherence Screener (MEDAS) para evaluar la calidad de la dieta en 542 mujeres embarazadas. Se recogieron las medidas biométricas fetales en la ecografía del tercer trimestre y se registraron los resultados perinatales. Resultados: solo el 35 % de las gestantes presentó una buena calidad de alimentación en términos de adherencia a la DM. La calidad de la dieta aumentó significativamente con valores más bajos de índice de masa corporal (IMC) y mayor edad materna. Un IMC más alto se asoció significativamente con una mayor circunferencia abdominal y peso fetal estimado en el tercer trimestre, un mayor riesgo de trastorno hipertensivo, inducción del parto y mayor peso al nacer. No se encontró una asociación estadísticamente significativa entre la calidad de la dieta y las medidas ecográficas o el resultado perinatal. Sin embargo, un mayor aumento de peso durante la gestación se asoció significativamente con un mayor riesgo de diabetes gestacional, mayor edad gestacional al momento del parto y mayor peso al nacer. Conclusiones: la mayoría de nuestras gestantes no mostró una buena calidad de la dieta, pero no hubo evidencia de que la calidad de la dieta afectara las complicaciones del embarazo. Por el contrario, el IMC pregestacional se relacionó con el crecimiento fetal y neonatal y los resultados obstétricos, de manera similar al aumento de peso durante la gestación. <![CDATA[Association between indicators of physical fitness and body weight status in high school students]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000003&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: los componentes de la condición física han cobrado suma importancia para determinar problemas de salud en los escolares. Objetivo: analizar la asociación entre indicadores de condición física (ICF), estatus de peso corporal y riesgo metabólico en escolares de secundaria. Métodos: estudio de corte transversal donde se evaluaron 531 escolares, 271 mujeres (51 %) y 260 hombres (49 %) de entre 11 y 15 años. Se utilizaron la batería Alpha Fitness para analizar los ICF y la prueba Pacer para la estimación del VO2máx, y se midió la circunferencia de la cintura (CC) como indicador de obesidad y de riesgo metabólico. Los alumnos se clasificaron según su IMC y CC. Resultados: los ICF muestran un pobre desempeño en la totalidad de los escolares en las variables de flexibilidad (81 %), abdominales (97,7 %), flexión de brazos (95,3 %), velocidad (99,2 %) y VO2máx (64,8 %). Los escolares obesos presentan significativamente un menor desempeño en flexibilidad, fuerza y velocidad (&lt; 0,001) en comparación con los escolares no obesos. Por otra parte, se presenta una relación negativa entre la CC como indicador de riesgo metabólico y la flexibilidad, los abdominales y las flexiones de brazos. Son los hombres quienes presentan mayor riesgo metabólico a diferencia de las mujeres. Conclusiones: la relación entre los ICF y la obesidad pone en evidencia que los escolares con mayor IMC y mayor riesgo metabólico son los que presentan menor desempeño. Es por ello por lo que las políticas educativas deben enfocarse en mejorar los componentes de la condición física para disminuir la obesidad y el riesgo metabólico en los escolares.<hr/>Abstract Introduction: the components of physical fitness have become very important to determine health problems in schoolchildren. Objective: to analyze the association between physical condition indicators (PCIs), body weight status, and metabolic risk in high school students. Methods: a cross-sectional study where 531 schoolchildren were evaluated — 271 women (51 %) and 260 men (49 %) between 11 and 15 years old. The Alpha Fitness battery was used to analyze PCIs and the Pacer test to estimate VO2max; waist circumference (WC) was measured as an indicator of obesity and metabolic risk. The students were classified according to their BMI and WC. Results: PCIs showed a poor performance in all schoolchildren in the variables of flexibility (81 %), sit-ups (97.7 %), push-ups (95.3 %), speed (99.2 %) and VO2max (64.8 %). Obese schoolchildren have significantly lower performance in flexibility, strength and speed (&lt; 0.001) when compared to non-obese schoolchildren. On the other hand, there is a negative relationship between WC as indicator of metabolic risk and flexibility, sit-ups, and push-ups. Men are at higher metabolic risk than women. Conclusions: the relationship between HCI and obesity shows that schoolchildren with higher BMI and higher metabolic risk are those with lower performance. That is why educational policies should focus on improving the components of physical fitness to reduce obesity and metabolic risk in schoolchildren. <![CDATA[Weight gain speed and z-score behavior in large prematures for gestational age]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000004&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Objective: to investigate the speed of weight gain (WG) and the z-score (E-z) of weight in premature neonates large for gestational age (LGA) during four weeks of hospitalization. Methods: a retrospective longitudinal study with premature neonates in a neonatal intensive care unit at a university hospital. Data were obtained from January 2017 to December 2018; 115 babies with gestational age (GA) ≥ 27 and &lt; 37 weeks, non-twin, AGA or LGA were included. The WG (g/kg/day) was obtained from the nadir weight and the E-z was calculated online based on the Intergrowth-21st curves. Repeated-measures ANOVA and multiple linear regression were used to assess the association between WP and E-z and explanatory variables; p &lt; 5 %. Results: mean GA was 32.5 weeks, birth weight was 1910 g and weight loss was 5 % at 7 days. WG was lower in LGA babies, with GI between 32 and 37 weeks (LGA, 9.2 ± 5.6 g/kg/day vs AGA, 13.9 ± 6.0 g/kg/day). The change in WG was explained by protein supply in AGA (B = 2.5 g/kg/day; 95 % CI, 0.7 to 4.3; and β = 0.543) and by GA in LGA (B = -0.05 g/kg/day; 95 % CI, -0.09 to -0.02; and β = -0.574). In the 4th week of hospitalization, weight E-z decreased similarly for LGAs and AGAs, and this variation was explained by growth. Conclusions: premature LGAs had lower WG compared to AGAs during the neonatal period. The linear and brain growth explained the variation in weight E-z among these preterms.<hr/>Resumen Objetivo: investigar la velocidad de la ganancia de peso (GP) y la puntuación z (E-z) de peso en neonatos prematuros grandes para la edad gestacional (GEG) durante cuatro semanas de hospitalización. Métodos: estudio longitudinal retrospectivo con neonatos prematuros de una unidad de cuidados intensivos neonatales de un hospital universitario. Los datos se obtuvieron desde enero de 2017 hasta diciembre de 2018. Se incluyeron 115 bebés con edad gestacional (EG) ≥ 27 y &lt; 37 semanas, no gemelos, AEG o GEG. El GP (g/kg/día) se obtuvo a partir del peso nadir y el E-z se calculó en línea basado en las curvas Intergrowth-21st. Se utilizaron el ANOVA de medidas repetidas y la regresión lineal múltiple para evaluar la asociación entre GP y E-z y las variables explicativas; p &lt; 5 %. Resultados: la EG media fue de 32,5 semanas, el peso al nacer de 1910 g y la pérdida de peso del 5 % a los 7 días. El GP fue menor en los bebés GEG, con EG entre 32 y 37 semanas (GEG: 9,2 ± 5,6 g/kg/día vs. AEG: 13,9 ± 6,0 g/kg/día). El cambio en el GP se explicó por el suministro de proteínas en los AEG (B = 2,5 g/kg/día; IC 95 %: 0,7 a 4,3; y β = 0,543) y por EG en los GEG (B = -0,05 g/kg/día; IC 95 %: -0,09 a -0,02; y β = -0,574). En la 4ª semana de hospitalización, el peso E-z se redujo de manera similar en los GEG y los AEG, y esta variación se explicó por el crecimiento. Conclusiones: los prematuros GEG tuvieron un menor GP en comparación con los AEG durante el periodo neonatal. El crecimiento lineal y cerebral explicó la variación del peso E-z de estos prematuros. <![CDATA[Percentiles of body mass index and waist circumference for Costa Rican children and adolescents]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000005&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: body mass index (BMI) and waist circumference (WC) are anthropometric indicators used to define overweight/obesity and to predict the risk of cardiovascular disease, respectively, in adolescents and children. Objectives: to describe and provide estimations of BMI and WC distribution according to percentiles in a sample of Costa Rican students, and to test group differences at the 50th percentile with the international references by the National Center for Health Statistics of the united States of America in 2012, 2016 and 2021. Material and methods: a cross-sectional and descriptive study was carried out with 2,684 students from 7 to 17 years of age in 64 educational centers of Costa Rica. The weight of the students was determined with a Tanita model SC-331 S, and height was measured with a SECA stadiometer, model 217, to estimate BMI. To determine abdominal circumference a measuring tape was used. All procedures were approved by the INCIENSA Scientific Ethics Committee. The statistical analysis of the data was made with the SPSS 22.0 package. Results: the first percentile distribution of BMI and WC is provided. According to BMI, 16.3 % of the student population had obesity and 26.2 % had overweight. WC values increased over the years and some significant differences were found between genders. The BMI and WC curves of Costa Rican children showed patterns similar to the three international references they were compared to. Conclusions: obesity has become the main nutritional problem in Costa Rica. The BMI and WC trend graphs proposed in this study are a useful public health tool to monitor the overweight/obesity epidemic.<hr/>Resumen Introducción: el índice de masa corporal (IMC) y la circunferencia de la cintura (CC) son indicadores antropométricos utilizados para definir el sobrepeso/la obesidad y para predecir el riesgo de enfermedad cardiovascular, respectivamente, en la población infanto-juvenil. Objetivo: describir y proporcionar estimaciones de la distribución del IMC y la CC según percentiles en una muestra de estudiantes de Costa Rica y probar las diferencias de grupo en el percentil 50 con las referencias internacionales del Centro Nacional de Referencia de Estadísticas de Salud de los Estados unidos de América de 2012, 2016 y 2021. Materiales y métodos: estudio transversal y descriptivo realizado con 2684 estudiantes de 7 a 17 años de edad de 64 centros educativos de Costa Rica. El peso de los estudiantes se determinó con un equipo Tanita modelo SC-331 S y la talla se midió con un estadiómetro marca SECA, modelo 217, para estimar el IMC. Para determinar la circunferencia abdominal se usó una cinta métrica. Todos los procedimientos fueron aprobados por el Comité Ético Científico del INCIENSA. El análisis estadístico de los datos se realizó con el paquete informático SPSS 22.0. Resultados: se proporciona la primera distribución percentilar del IMC y de la CC. De acuerdo con el IMC, el 16,3 % de la población estudiantil presentó obesidad y el 26,2 % sobrepeso. Los valores de CC aumentan con los años y, al compararlos por sexos, se encontraron algunas diferencias significativas. Las curvas costarricenses para el IMC y la CC mostraron patrones similares a los de las tres referencias internacionales utilizadas para comparar. Conclusiones: la obesidad se ha convertido en el principal problema nutricional en Costa Rica. Las gráficas de tendencias del IMC y de la CC expuestas en el presente estudio son una herramienta útil para la salud pública con el fin de monitorear la epidemia de sobrepeso/obesidad. <![CDATA[The Quality Index for Nutrition in Nursing Homes (QUINN). A new tool for evaluating diet quality in long-term care homes]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000006&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Background: the assessment of diet QUALITY (DQ) is fundamental to the study of disease-diet associations, and it is necesary to implement an easy to-apply tool in NURSING homes (NHs). Our objective was to propose and apply a novel diet QUALITY indicator (DQIn) using an a priori approach for NHs. Methods: the QUALITY Index for NUTRITION in NURSING homes (QUINN) was implemented in a public NH located in Valladolid, Spain, during a 5-week period (n = 137 subjects). The choice of the QUINN components was based on a rapid review. The QUINN was based on 15 dietary components — 12 were basic (vegetables, fruits, legumes, olive oil, cereals, dairy, white fish and seafood, white-meat, eggs/positive; other fats, red and processed meat, and sweets/negative), and 3 were supplementary (fruits and vegetables variety, oily-fish, and whole-grains/positive). Each component was classified into 4-categories (0, 1, 2 o 3 points; range: 0-45 points). Results: the QUINN was tested on a menu offered by a NH giving a result of 34 points (good diet). The components with the highest scores were related to the Mediterranean diet (high consumption of legumes, olive oil, white fish and shellfish; low intake of other fats; and a wide variety of fruits and vegetables), together with cereals, white meat, dairy, and eggs. The components that required a major change were red- and processed-meats, sweets, and whole grains. Conclusion: the menu of this Spanish NH showed a good DQ according to the QUINN. The assessment of the DQ in NHs using QUINN will allow the proposal of interventions aimed at improving their diet.<hr/>Resumen Antecedentes: la valoración de la calidad de la dieta es fundamental para el estudio de las asociaciones enfermedad-dieta, y es necesario implantar una herramienta de fácil aplicación en las residencias de ancianos. Nuestro objetivo fue proponer y aplicar un nuevo indicador de calidad de la dieta (diet QUALITY indicator, DQIn) utilizando un enfoque a priori para su utilización en residencias de ancianos. Métodos: el Índice de Calidad Nutricional en Residencias de Ancianos (QUALITY Index for NUTRITION in NURSING homes, QUINN) se aplicó en una residencia pública de Valladolid durante un periodo de 5 semanas (n = 137 sujetos). La elección de los componentes del QUINN se basó en una revisión rápida. En el QUINN se consideraron 15 componentes dietéticos, 12 básicos (verduras, frutas, legumbres, aceite de oliva, cereales, lácteos, pescado blanco y marisco, carnes blancas, huevos/positivos; otras grasas, carnes rojas y procesadas, y dulces/negativos) y 3 adicionales (variedad de frutas y verduras, pescado azul, y cereales integrales/positivos). Cada componente se clasificó en 4 categorías (0, 1, 2 o 3 puntos; rango: 0-45 puntos). Resultados: el QUINN se aplicó en el menú ofertado por una residencia de ancianos dando un resultado de 34 puntos (dieta de buena calidad). Los componentes con mayor puntuación estaban relacionados con la dieta mediterránea (alto consumo de legumbres, aceite de oliva, pescado blanco y marisco, bajo consumo de otras grasas y variedad de frutas y verduras), junto con los cereales, las carnes blancas, los lácteos y los huevos. Los componentes que requerían un cambio importante fueron las carnes rojas y procesadas, los dulces y los cereales integrales. Conclusión: el menú de esta residencia de ancianos situada en España mostró una calidad de la dieta buena según el QUINN. La evaluación de la calidad de la dieta en las residencias de ancianos mediante el QUINN permitirá proponer intervenciones para mejorar la dieta. <![CDATA[Anti-diabetic effects of <em>Inonotus obliquus</em> extract in high fat diet combined streptozotocin-induced type 2 diabetic mice]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000007&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: type 2 diabetes (T2DM) is a complex disease affected by lifestyle and genetic factors. Although the drugs currently used to treat T2DM have certain curative effects, they still have some adverse side effects. Therefore, it is urgent to find new effective drugs with few side effects to cure T2DM. Objective: to study the role of Inonotus obliquus (IO) in diabetic model mice. Methods: we used high-fat diet (HFD) combined with streptozocin (STZ) to establish a diabetic mouse model. Mice were divided into non-high-fat diet group (ND), diabetes model group (HFD + STZ) and IO-treated diabetes model group (IO). The mice in the IO group were orally treated with IO (150 mg/kg) at 10 ml/kg for five weeks. Body weight, glucose level, food intake and water consumption, glucose tolerance and insulin tolerance were evaluated in all mice. The pathological sections of liver, kidney and pancreas were observed by hematoxylin-eosin staining. Results: after IO administration, the blood glucose level, water consumption, low-density lipoprotein (LDL) and triacylglycerol (TG) levels of mice decreased. Compared with the HFD + STZ group, the number of normal islet iiiiiiii cells increased and focal necrosis of the liver was significantly reduced in the IO administration group. Conclusions: IO reduced the levels of blood glucose, restored body weight, and enhanced insulin sensitivity along with insulin tolerance and glucose tolerance in diabetic mice. Additionally, IO also reversed HFD and STZ-induced organ injury.<hr/>Resumen Introducción: la diabetes mellitus tipo 2 (T2DM) es una enfermedad compleja influenciada por el estilo de vida y los factores genéticos. En la actualidad, aunque los medicamentos para la diabetes tipo 2 tienen cierto efecto curativo, todavía tienen algunos efectos secundarios. Por lo tanto, es urgente encontrar nuevos medicamentos para la diabetes tipo 2 que tengan un buen efecto curativo y menos efectos secundarios. Objetivo: estudiar el papel del Inonotus obliquus (IO) en ratones diabéticos. Métodos: se estableció un modelo de ratón diabético con dieta de alto contenido en grasas (HFD) y estreptozocina (STZ). Los ratones se dividieron en el grupo de dieta no alta en grasas (ND), el grupo modelo de diabetes mellitus (HFD + STZ) y el grupo modelo de diabetes mellitus tratado con IO. Los ratones del grupo IO recibieron 10 ml/kg de IO (150 mg/kg) durante cinco semanas. Se observaron el peso corporal, el nivel de azúcar en sangre, la ingesta de alimentos, la ingesta de agua potable, la tolerancia a la glucosa y la tolerancia a la insulina de los ratones de cada grupo, y se estudiaron muestras de biopsias hepáticas, renales y pancreáticas mediante tinción de hematoxilina eosina. Resultados: los niveles de glucosa en sangre, el consumo de agua, la lipoproteína de baja densidad (LDL) y los triglicéridos (TG) disminuyeron después de la administración de IO. En comparación con el grupo HFD+STZ, el número de células β pancreáticas normales y la necrosis focal hepática disminuyeron significativamente en el grupo IO. Conclusiones: el IO redujo el nivel de glucosa en sangre, ayudó a recuperar el peso corporal y mejorar la sensibilidad a la insulina, la tolerancia a la insulina y la tolerancia a la glucosa en ratones diabéticos. Además, el IO revirtió el daño orgánico inducido por HFD y STZ. <![CDATA[Restrained, emotional eating and depression can be a risk factor for metabolic syndrome]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: metabolic syndrome (MetS) can have a bidirectional effect on emotional and restrained eating. Objectives: our aims are to find interrelations between MetS and emotional eating, restrained eating, additionally with depression. Methods: cross-sectional study. Participants aged between 18 and 63, and mostly were obese (n = 200). Eating Attitudes Test (EAT-26), Beck Depression Inventory (BDI) and Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ) were used to find associations between eating patterns and metabolic syndrome. Results: our study ensured evidences for physiological relations between restrained and emotional eating with MetS. Biochemical parameters showed that restrained eaters were less insulin resistant and participants with MetS had higher emotional eating and lower restrained eating. Besides, restrained eaters had lower triglyceride, homeostasis model assessment-insulin resistance (HOMA-IR), fasting insulin, blood glucose, and higher high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C) levels; and emotional eating was parallel with fasting insulin level and HOMA-IR. Conclusions: MetS had strong associations with eating behaviors as restrained, emotional and external. In line with the findings of the study, additionally, women were more susceptible to MetS than men were. In the regulation of restrictive, emotional and external eating behaviors, dietitians and psychology experts should be in cooperation to treat disordered eating patterns.<hr/>Resumen Introducción: el síndrome metabólico (MetS) puede tener un efecto bidireccional sobre la alimentación emocional y restrictiva. Objetivos: nuestro objetivo es encontrar interacciones entre el MetS y la alimentación emocional y la alimentación restrictiva, sumado a la depresión. Métodos: se trata de un estudio transversal. un grupo de participantes de entre 18 y 63 años, en su mayoría obesos (n = 200). Para encontrar asociaciones entre los patrones de alimentación y el síndrome metabólico se utilizaron el Test de Actitudes Alimentarias (EAT-26), el Inventario de Depresión de Beck (BDI) y el Cuestionario Holandés de Comportamiento Alimentario (DEBQ). Resultados: nuestro estudio mostró evidencias de relaciones fisiológicas entre la alimentación restrictiva y emocional con el MetS. Los parámetros bioquímicos reflejaron que aquellos que comían contenidamente eran menos resistentes a la insulina y los participantes con MetS presentaban una mayor alimentación emocional y una menor restricción alimenticia. Además, los que comían contenidamente tenían niveles más bajos de triglicéridos, HOMA-IR, insulina en ayunas y glucosa en sangre, frente a niveles más altos de HDL-C. Asimismo, la alimentación emocional reflejó una relación paralela con el nivel de insulina en ayunas y HOMA-IR. Conclusiones se evidenció una notable asociación entre el MetS y los comportamientos alimenticios restrictivos, emocionales y externos. De acuerdo con los hallazgos del estudio, además, las mujeres eran más susceptibles al MetS que los hombres. En la regulación de las conductas alimenticias restrictivas, emocionales y externas, los dietistas y los expertos en psicología deben coadyuvar para tratar patrones de desórdenes alimenticios. <![CDATA[Waist-to-height ratio cut-off points to predict obesity in adolescents and association with inflammatory markers]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000009&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: obesity increases inflammatory molecules and cardiovascular risk even in young populations. New indicators are being investigated, including the waist-to-height ratio (WHtR) to predict obesity and the relationship with inflammatory markers in childhood and adolescence. Objective: to identify the cut-off points of the WHtR to determine obesity and its association with inflammatory markers in adolescents in São Luís, state of Maranhão, Brazil. Methods: this is a cross-sectional study, with 2,209 adolescents aged 18 and 19, belonging to the third phase of the birth cohort entitled “RPS”, carried out in 2016. The total area under the ROC curve (AuC) was identified to assess the predictive capacity of WHtR in relation to body fat percentage (%BF), obtained by air displacement plethysmography (ADP). The association of WHtR with inflammatory markers interleukin-6 (IL-6), tumor necrosis factor (TNF-α) and c-reactive protein (CRP) was evaluated. Results: prevalence of obesity by the %BF was 10.3 % in males and 40.4 % in females. The cut-off points for the WHtR were 0.50 for females and 0.51 for males, with an AuC of 0.90 (95 % CI: 0.88-0.92) and 0.93 (95 % CI: 0.90-0.97). There was an association of elevated WHtR with higher levels of IL-6 and CRP (p &lt; 0.05). Conclusion: the predictive capacity of WHtR for obesity was excellent. Elevated values of the WHtR were associated with early inflammatory markers. This study contributed to the identification of cut-off points for simple and low-cost anthropometric indicators.<hr/>Resumen Introducción: la obesidad aumenta las moléculas inflamatorias y el riesgo cardiovascular incluso en poblaciones jóvenes. Se están investigando nuevos indicadores, incluida la relación cintura-altura (RCE) para predecir la obesidad y la relación con los marcadores inflamatorios en la infancia y la adolescencia. Objetivo: identificar los puntos de corte de la RCE para determinar la obesidad y su asociación con marcadores inflamatorios en adolescentes de São Luís, estado de Maranhão, Brasil. Métodos: se trata de un estudio transversal con 2.209 adolescentes de 18 y 19 años pertenecientes a la tercera etapa de la cohorte de nacimiento denominada “RPS”, realizado en 2016. Se identificó el área total bajo la curva ROC (AuC) para evaluar la capacidad predictiva del RCE en relación al porcentaje de grasa corporal (%GC), obtenido a través del pletismografía por desplazamiento de aire (PDA). Se evaluó la asociación de la RCE con los marcadores inflamatorios interleucina-6 (IL-6), factor de necrosis tumoral (TNF-α) y proteína C reactiva (PCR). Resultados: se halló una prevalencia de obesidad por %GC del 10,3 % en hombres y 40,4 % en mujeres. Los puntos de corte para la RCE fueron 0,50 para mujeres y 0,51 para hombres, con un AuC de 0,90 (IC 95 %: 0,88-0,92) y 0,93 (IC 95 %: 0,90-0,97). Hubo una asociación de RCE de nivel superior con niveles más altos de IL-6 y PCR (p &lt; 0,05). Conclusión: la capacidad de predicción de la RCE para la obesidad fue excelente y los valores elevados de RCE se asociaron con marcadores inflamatorios tempranos. Este estudio contribuyó a la identificación de puntos de corte para indicadores antropométricos simples y de bajo coste. <![CDATA[Effect of dietary chia supplementation on glucose metabolism and adipose tissue function markers in non-alcoholic fatty liver disease subjects]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000010&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Background: adipose tissue dysfunction is a key factor for diabetes and non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) development. Chia (Salvia hispanica) is an abundant source of omega-3 fatty acids, antioxidants, and fiber which could improve adipose tissue functionality. Aim: to analyze the effect of an isocaloric chia-supplemented diet on glucose metabolism, adipose tissue inflammation, and endothelial function markers in patients with NAFLD and early stages of diabetes. Methods: in 32 patients with previous NAFLD diagnosis, without known diabetes, the effect of a diet supplemented with ground chia (25 g/day/8 weeks) was evaluated. Visceral (VAF) and liver fat, plasma lipids, fatty acids, and cytokine profiles, oral glucose tolerance test (OGTT), insulinogenic index (IGI30), insulin disposition index (DIO), and endothelial progenitor cells (EPC) were analyzed. Before and after eight weeks of diet supplementation. Results: chia supplementation promoted increases in plasma alpha-linolenic acid (75 %) and fiber consumption (55 %), and a higher number of EPC (+126 %). Basal OGTT showed that nine patients had normal OGTT, 17 pre-diabetes, and six newly diagnosed diabetes. In patients with diabetes, chia favored a healthier adipose tissue (VAF -7 %, NAFLD -100 %, adiponectin +47 %, resistin -30 %, IL-6 -44 %, IL-1β -22 %) and upturn glucose metabolism through the improvement of beta-cell function (IGI30 +50 %, DIO +66 %). Conclusions: dietary supplementation with 25 g/day of ground chia may promote a healthier adipose tissue and improve pancreatic β-cell and endothelial function. Among patients with early metabolic abnormalities, phytochemical properties of chia may retard diabetes progression and advanced stages of liver damage.<hr/>Resumen Antecedentes: la disfunción del tejido adiposo es un factor clave para el desarrollo de diabetes e hígado graso no alcohólico (HGNA). La chía (Salvia hispanica) es una fuente abundante de ácidos grasos omega-3, antioxidantes y fibra, que podrían mejorar la funcionalidad del tejido adiposo. Objetivo: analizar el efecto de una dieta isocalórica suplementada con chía sobre el metabolismo de glucosa y los marcadores de inflamación del tejido adiposo y de función endotelial en pacientes con HGNA y etapas tempranas de diabetes. Métodos: en 32 pacientes con diagnóstico previo de HGNA, pero sin diabetes conocida, se evaluó el efecto de una dieta suplementada con chía molida (25 g/día) sobre la grasa visceral (GAV) y hepática, el perfil de lípidos, los ácidos grasos y las citoquinas en plasma, la prueba de tolerancia oral a la glucosa (OGTT), el índice insulinogénico (IGI30), el índice de disposición de insulina (DIO) y las células progenitoras endoteliales (EPC), antes y después de ocho semanas de suplementación. Resultados: la suplementación con chía promovió aumentos en el consumo de ácido alfa-linolénico en plasma (75 %) y fibra de alta viscosidad (55 %) y un mayor número de EPC (+126 %). La OGTT basal mostró que nueve pacientes tenían curva normal, 17 tenían prediabetes y seis, diabetes de recién diagnóstico. En los pacientes con diabetes, la chía favoreció un tejido adiposo más sano (GAV -7 %, NAFLD -100 %, adiponectina +47 %, resistina -30 %, IL-6 -44 %, IL-1β -22 %) y un aumento del metabolismo de la glucosa a través de la mejora de la función de las células beta (IGI30 +50 %, DIO +66 %). Conclusiones la suplementación de la dieta con 25 g/día de chía molida puede promover un tejido adiposo más saludable y mejorar la función endotelial y de las células llllllll pancreáticas. Entre los pacientes con anomalías metabólicas tempranas, las propiedades fitoquímicas de la chía pueden retrasar la progresión de la diabetes y el desarrollo de etapas avanzadas de daño hepático. <![CDATA[Nutritional assessment of patients with aplastic anemia: comparison of four nutritional screening tools]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000011&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: Nutritional status can affect the treatment of hospitalized patients, and Malnutrition can even lead to death. However, the Nutritional status of patients with aplastic anemia (AA) is unclear. Objective: to assess the Nutritional status of aplastic anemia patients with body mass index (BMI) ≥ 24 kg/m2 (high BMI group) and BMI &lt; 24 kg/m2 (low BMI group), and to compare the consistency between different Nutritional screening tools. Methods: patients with aplastic anemia hospitalized from January 2016 to December 2020 were collected. We used the combined index generated by Nutritional Risk Index (NRI), Prognostic Nutritional Index (PNI), Control Nutritional Status (CONUT) and Instant Nutritional Assessment (INA) to assess Nutritional status of patients with aplastic anemia. Kappa index was used to measure the consistency between different Nutritional screening tools. Receiver operating characteristic (ROC) curve was used to evaluate the diagnostic value of different Nutritional screening tools. Results: one hundred and ninety-five patients with aplastic anemia were enrolled. The overall prevalence of Malnutrition calculated by the combined index in patients with aplastic anemia was 51.3 %. The Malnutrition rates of patients in the low BMI group and high BMI group were 60.9 % and 38.8 %, respectively. The Malnutrition rates of very severe aplastic anemia (VSAA) patients, severe aplastic anemia (SAA) patients and ordinary patients were 76 %, 63.8 % and 45.1 %, respectively. Compared with the combined index, NRI had the highest consistency and area under the curve. Conclusions: the Nutritional status of patients with aplastic anemia was very poor; the more serious the disease, the worse the Nutritional status. Although the Malnutrition rate in the low-BMI group was higher than in the high BMI group, the Nutritional status of overweight or obese patients can not be ignored. NRI is the best tool for assessing the Nutritional status of patients with aplastic anemia.<hr/>Resumen Introducción: el estado nutricional puede afectar el tratamiento de los pacientes hospitalizados y la malnutrición puede incluso causar la muerte. Sin embargo, el estado nutricional de los pacientes con anemia aplásica (AA) no está claro. Objetivo: evaluar el estado nutricional de pacientes con anemia aplásica con índice de masa corporal (IMC) ≥ 24 kg/m2 (grupo de IMC mayor) e IMC &lt; 24 kg/m2 (grupo de IMC inferior), y comparar la consistencia entre diferentes herramientas de cribado nutricional. Métodos: se recogieron datos de pacientes con anemia aplásica hospitalizados entre enero de 2016 y diciembre de 2020. El estado nutricional de los pacientes con anemia aplásica se evaluó utilizando un índice compuesto por el índice de riesgo nutricional (NRI), el índice de pronóstico nutricional (PNI), el índice de estado nutricional controlado (CONUT) y la evaluación nutricional instantánea (INA). El índice Kappa se utilizó para medir la coherencia entre los diferentes instrumentos de detección nutricional. Las curvas de características operativas de los sujetos (ROC) se utilizaron para evaluar el valor diagnóstico de las diferentes herramientas de detección nutricional. Resultados: un total de 195 pacientes con anemia aplásica fueron incluidos en el estudio. La prevalencia global de desnutrición calculada por el índice combinado en pacientes con anemia aplásica fue del 51,3 %. Las tasas de desnutrición de los pacientes en el grupo de bajo IMC y el grupo de alto IMC fueron 60,9 % y 38,8 %, respectivamente. Las tasas de desnutrición en pacientes con anemia aplásica muy grave (VSAA), anemia aplásica grave (SAA) y pacientes comunes fueron del 76 %, 63,8 % y 45,1 %, respectivamente. En comparación con el índice compuesto, NRI tiene la mayor consistencia y área bajo la curva. Conclusiones: el estado nutricional de los pacientes con anemia aplásica es muy deficiente; a mayor gravedad de la enfermedad, peor estado nutricional. Aunque la tasa de malnutrición en el grupo con bajo IMC es mayor que en el grupo con alto IMC, no se puede pasar por alto el estado nutricional de los pacientes con sobrepeso u obesidad. El NRI es la mejor herramienta para evaluar el estado nutricional de los pacientes con anemia aplásica. <![CDATA[Agreement between self-perception of body image and nutritional status in a Chilean population]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000012&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: la obesidad es un problema de salud pública. No se ha observado una disminución significativa de la prevalencia de la obesidad a nivel mundial. Es necesaria una mejor comprensión de los factores que pueden influir en la obesidad y uno de ellos es la autopercepción del peso corporal. Objetivo: determinar la concordancia entre la autopercepción de la imagen corporal y el estado nutricional real en la población chilena de 15 y más años. Métodos: se realizó un estudio transversal analítico basado en la Encuesta Nacional de Salud de Chile 2016-2017. Se midió el estado nutricional junto con la autopercepción del peso corporal. Se estimó el índice de concordancia kappa y el kappa ponderado. Estos índices se especificaron según la variable sociodemográfica. Resultados: un 51 % (IC 95 %: 48,7-53,5) corresponden a mujeres. La edad media fue de 43,2 años (IC 95 %: 42,4-44,0). El índice kappa mostró una baja concordancia (kappa: 0,194; IC 95 %: 0,177 a 0,211), siendo inferior en las mujeres, las personas de área rural y las de menos años de educación. El kappa ponderado global fue de 0,325; IC 95 % (0,168-0,482). Conclusiones la subestimación del estado nutricional favorece la negación del problema que genera el exceso de peso corporal. Reconocer el estado nutricional que se tiene es una etapa crítica para iniciar un cambio de comportamiento; por lo tanto, evaluar incorrectamente el peso corporal impide iniciar hábitos de alimentación saludable. Más de la mitad de los chilenos presentan distorsión de la imagen corporal, prevaleciendo la subestimación del peso corporal.<hr/>Abstract Introduction: obesity is a public health problem. No significant decrease in the prevalence of obesity has been globally observed. A better understanding of the factors that can influence obesity is necessary, one of them being self-perception of body weight. Objective: to determine the agreement between self-perception of body image and Nutritional status in a Chilean population. Methods: an analytical cross-sectional study was carried out based on the Chilean National Health Survey 2016-2017. Nutritional status was measured by body mass index (BMI) and self-perceived body weight. Agreement was estimated by the kappa index and weighted kappa index. These indices were specified according to sociodemographic variable. Results: the total number of participants was 5483, with 51 % (95 % CI: 48.7-53.5) corresponding to women. Mean age was 43.2 years (95 % CI: 42.4-44.0). The kappa index showed a low concordance (kappa, 0.194; 95 % CI: 0.177 to 0.211) among women, people from rural areas, and subjects with fewer years of education. The global weighted kappa was 0.325; 95 % CI (0.168-0.482). Conclusions: underestimation of Nutritional status can lead to negation of the problem generated by excess body weight. Recognizing Nutritional status is a critical stage to initiate behavior changes and start having healthy eating habits. More than half of Chileans present distortion of body image, prevailing underestimation of body weight. <![CDATA[Prognostic factors for Malnutrition in patients with colorectal cancer]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000013&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: los pacientes sometidos a cirugía mayor abdominal, y más si se trata de pacientes oncológicos, son pacientes en riesgo de desnutrición, lo que conlleva una peor evolución posoperatoria y un aumento de las complicaciones. Objetivos: conocer la prevalencia de la desnutrición en los pacientes sometidos a cirugía de colon y recto en nuestro medio hospitalario e identificar los distintos factores de riesgo de desnutrición. Métodos: estudio de cohortes retrospectivo incluyendo a todos los pacientes intervenidos de cáncer colorrectal de forma programada en nuestro medio hospitalario. Resultados: se incluyeron en el estudio 382 pacientes con una edad media de 69.93 años. Considerando distintos factores de riesgo de desnutrición, obtuvimos que un 50.6 % de los pacientes tenían alterado alguno de los indicadores de riesgo de desnutrición en el momento del ingreso. Las variables que mostraron ser factores independientes relacionados con la desnutrición fueron la edad, la DM, la desnutrición basal y la cardiopatía. La desnutrición preoperatoria resultó ser el factor de mayor riesgo para presentar desnutrición moderada/grave en el posoperatorio con un OR de 3.83 (2.1-6.9; p &lt; 0.001) y además se asoció a una mayor incidencia de complicaciones posoperatorias y a estancias hospitalarias más prolongadas. Obtuvimos que el porcentaje de complicaciones posoperatorias fue significativamente mayor en el grupo de pacientes diagnosticados de desnutrición peroperatoria (36.3 % vs. 22.0 %, p = 0.004). Conclusiones: el porcentaje de desnutrición en los pacientes con cáncer colorrectal es elevado, aspecto subestimado en la mayoría de los servicios quirúrgicos. La desnutrición conlleva en nuestro estudio una peor evolución con un incremento de las complicaciones.<hr/>Abstract Introduction: patients undergoing major abdominal surgery, including colorectal surgery, particularly if they are oncological patients, are at risk of Malnutrition with a worse postoperative evolution and an increase in complications. Objectives: to assess the prevalence of Malnutrition in patients undergoing colon and rectal surgery in our hospital, and to identify the different risk factors for malnutrition. Methods: a retrospective cohort study including all patients operated on for colorectal cancer in our environment. Results: a total of 382 patients with a mean age of 69,93 years were included in the study. Considering different risk factors for Malnutrition, we obtained that 50,6 % of the patients had some of the risk indicators for Malnutrition altered at the time of admission. The variables that proved to be independent factors related to Malnutrition were age, DM, baseline Malnutrition, and heart disease. Preoperative Malnutrition turned out to be the greatest risk factor for presenting moderate/severe Malnutrition in the postoperative period with an OR of 3,83 (2,1-6,9; p &lt; 0,001), and was also associated with a higher incidence of postoperative complications and longer hospital stays. We obtained that the percentage of postoperative complications was significantly higher in the group of patients diagnosed with peroperative Malnutrition (36,3 % vs 22,0 %, p = 0,004). Conclusions: the percentage of Malnutrition in patients with colorectal cancer is high, an aspect that is underestimated in most surgical services. In our study, Malnutrition leads to worse outcomes with an increase in complications. <![CDATA[Nutritional assessment and intervention in hospitalized cancer patients at risk of or with malnutrition: evaluation of the effect on anthropometric and body composition parameters]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000014&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: la desnutrición es un problema frecuente en los pacientes oncológicos que empeora durante la hospitalización y se asocia con mayor morbimortalidad y deterioro de la calidad de vida. Objetivos: describir el efecto de la implantación de un protocolo de valoración y soporte nutricional sobre el estado nutricional de pacientes oncológicos hospitalizados. Métodos: estudio prospectivo, no controlado y cuasiexperimental en pacientes oncológicos ingresados en un servicio de oncología de forma consecutiva, independientemente de su estado nutricional, entre septiembre de 2019 y marzo de 2020. Se determinaron los parámetros antropométricos, la composición corporal y la fuerza prensora de la mano al ingreso y al alta. Se calculó el porcentaje de pacientes con desnutrición, dinapenia y sarcopenia al ingreso y al alta. Resultados: un total de 90 pacientes oncológicos participaron en este estudio (edad media: 66 años, 67,8 % hombres). El 33,2 % de los pacientes presentaban un tumor en el tracto gastrointestinal y el 73,3 % de los pacientes se encontraban en estadio IV. El 95 % necesitaron soporte nutricional (suplementación nutricional, nutrición enteral o nutrición parenteral). Tras la intervención nutricional no se encontraron diferencias en los parámetros antropométricos, con una pérdida de peso media de 0,1, aunque se observaron mejorías en la composición corporal. El porcentaje de pacientes desnutridos se mantuvo estable al ingreso y al alta independientemente del criterio empleado Conclusiones: la implementación de un protocolo de valoración y soporte nutricional al ingreso en pacientes oncológicos puede ayudar a evitar o retrasar el empeoramiento de su estado nutricional durante la hospitalización.<hr/>Abstract Introduction: malnutrition is a common problem in cancer patients that worsens during hospitalization and is associated with increased morbidity and mortality, and impaired quality of life. Objectives: to describe the effect of implementing a Nutritional assessment and support protocol on the Nutritional status of hospitalized cancer patients. Methods: a prospective, cross-sectional, non-controlled, quasi-experimental study in cancer patients admitted to an oncology service consecutively regardless of their Nutritional status between September 2019 and March 2020. Anthropometric parameters, body composition, and hand grip strength were measured at admission and discharge. The percentage of patients with Malnutrition, dynapenia, and sarcopenia at admission and discharge was calculated. Results: a total of 90 cancer patients participated in this study (mean age: 66 years, 67.8 % men); 33.2 % of the patients had a tumor in the gastrointestinal tract and 73.3 % of the patients were in stage IV; 95 % required Nutritional support (nutritional supplementation, enteral nutrition or parenteral nutrition). After the nutritional intervention, no differences were found in the anthropometric parameters with a mean weight loss of 0.1, although improvements in body composition were observed. The percentage of malnourished patients remained stable on admission and discharge regardless of the criteria used. Conclusions: the implementation of a protocol for assessment and nutritional support at admission in cancer patients may help prevent or delay the worsening of their nutritional status during hospital stay. <![CDATA[Risk of binge eating disorder (BED) in nutrition and dietetics consultations and its relationship with eating pattern]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000015&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: la evidencia ha mostrado relación entre la obesidad y el trastorno por atracones (TPA) y diferencias en el patrón dietético. El objetivo fue establecer el riesgo de TPA en las consultas de nutrición y dietética (NyD) y su relación con el patrón dietético. Métodos: estudio transversal sobre 113 personas que acudieron a consulta de NyD para perder peso. Se seleccionaron aquellas que acudían a su primera consulta. Cumplimentaron el cuestionario Binge Eating Scale (BES), un cuestionario de frecuencia de consumo de alimentos, y se tomaron medidas antropométricas. Se realizó el análisis descriptivo de las variables y se trató de establecer una asociación entre las diferentes variables explicativas con el riesgo de TPA. Resultados: el 35,3 % de los individuos presentaron riesgo de TPA. Las variables que mostraron diferencias significativas para el riesgo de TPA fueron el sexo (p = 0,047), el IMC (p &lt; 0,001), el diagnóstico previo de TCA (p = 0,002), la ingesta de carbohidratos superior a las recomendaciones (p &lt; 0,001) y la ingesta de proteínas igual o inferior a las recomendaciones (p &lt; 0,001). En el modelo de regresión logística ajustado, las variables incluidas finalmente fueron: IMC, OR = 1,2 (IC 95 %: 0,8-1,4; p = 0,02); ingesta de carbohidratos superior a las recomendaciones, OR = 1,4 (IC 95 %: 0,1-2,8; p = 0,02); e ingesta de proteínas igual o inferior a las recomendaciones, OR = 1,2 (IC 95 %: 0,4-4,1; p = 0,04). Conclusión: el riesgo de TPA en los pacientes con sobrepeso que acuden a consulta para pérdida de peso es elevado. Existe relación entre este riesgo y el patrón dietético. Es necesario realizar otros trabajos similares.<hr/>Abstract Introduction: evidence has shown a relationship between obesity and binge eating disorder (BED) as well as differences in dietary pattern. The objective was to establish the risk of BED in NUTRITION and dietetics consultations (N&amp;D) and its relationship with dietary pattern. Methods: a cross-sectional study in 113 people who attended the N&amp;D clinic to lose weight. They completed the BES questionnaire, a food consumption frequency questionnaire, and anthropometric measurements were taken. A descriptive analysis of the variables was performed, and an attempt was made to establish a relationship between the different explanatory variables and risk of BED. Results: 35.3 % of subjects were at risk for BED. The variables that showed significant differences for risk of BED were sex (p = 0.047), BMI (p &lt; 0.001), previous diagnosis of eating disorder (p = 0.002), cabrohydrate intake higher than recommendations (p &lt; 0.001), and protein intake lower or equal than recommendations (p &lt; 0.001). In the adjusted logistic regression model the variables finally included were BMI, OR = 1.2 (95 % CI, 0.8-1.4, p = 0.02), cabrohydrate intake higher than recommendations, OR = 1.4 (95 % CI, 0.1-2.8, p = 0.02), and protein intake lower or equal than recommendations, OR = 1.2 (95 % CI, 0.4-4.1, p = 0.04). Conclusion: the risk of BED in overweight patients who come to consult for weight loss is high. There is a relationship between this risk and dietary pattern. Other similar studies are required. <![CDATA[The association between dietary fiber and infertility among US women: the National Health and Nutrition Examination Survey, 2013-2018]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000016&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Background: studies have shown that dietary factors are linked to female infertility, but the relation between dietary fiber consumption and infertility has not been proven. The purpose of this research was to investigate whether there is an independent association between dietary fiber intake and infertility in American women. Material and methods: a secondary analysis of the National Health and NUTRITION Examination Survey (NHANES) dataset has been conducted, covering three cycles from 2013 to 2018. A total of 3,497 participants were included in the data analysis. The independent and dependent variables of interest were dietary fiber intake and infertility. Covariates included sociodemographic, questionnaire, diet, and physical examination data. Multiple logistic regression and sensitivity analyses were performed to investigate the relationship of dietary fiber intake with infertility. Results: each additional increase in log10 dietary fiber consumption was associated with a 32 % lower risk of infertility (OR, 0.68; 95 % CI, 0.48-0.96). The outcome is still robust in the minimally as well as the fully adjusted model. The possibility of a nonlinear association between dietary fiber intake and infertility was ruled out by the GAM model and smooth curve fitting. The RESULTS showed that there is an inverse linear correlation between dietary fiber intake and infertility. Conclusions: the association between intake of dietary fiber and infertility is linear, and increasing dietary fiber intake may be beneficial for lower infertility.<hr/>Resumen Antecedentes: el consumo de fibra dietética es un factor importante en la infertilidad femenina. El objetivo del estudio fue investigar si existe una relación independiente entre el consumo de fibra dietética y la infertilidad en las mujeres estadounidenses. Material y métodos: se realizó un análisis secundario del conjunto de datos de la encuesta nacional de salud y nutrición (NHANES), que abarcó tres ciclos entre 2013 y 2018. Se incluyeron 3497 participantes para el análisis de datos. Las variables independientes y dependientes asociadas fueron la ingesta de fibra dietética y la infertilidad. Las covariables incluyeron datos sociodemográficos, de los cuestionarios, dietéticos y médicos. Se realizó un análisis de regresión logística multivariada y un análisis de sensibilidad para determinar la relación entre el consumo de fibra dietética y la infertilidad. Resultados: cada aumento log10 en el consumo de fibra dietética se asoció con una reducción del 32 % en el riesgo de infertilidad (OR: 0,68; intervalo de confianza del 95 %: 0,48-0,96). En el modelo mínimo y totalmente ajustado, los resultados siguen siendo robustos. El modelo GAM y el ajuste de curvas suavizadas descartaron la posibilidad de una relación no lineal entre la ingesta de fibra dietética y la infertilidad. Los resultados muestran una correlación lineal negativa entre la ingesta de fibra dietética y la infertilidad. Conclusiones: se observó una relación lineal entre la ingesta de fibra dietética y la infertilidad. El aumento de la ingesta de fibra dietética redujo la incidencia de la infertilidad. <![CDATA[Sports supplements use in mountain runners: differences by sex and competitive level]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000017&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: sports supplements (SS) are widely used by all types of athletes to improve their performance. These SS are classified according to the ABCD system of the Australian Institute of Sports (AIS) from higher to lower scientific evidence. In mountain runners, their use could be necessary due to the physiological demands required by this sport. However, the literature on the use of SS by mountain runners is scarce. Objective: to analyze the pattern of SS consumption in mountain runners by studying differences according to sex and competitive level (regional vs national). Methodology: this was a descriptive and cross-sectional study on the consumption and use of SS by mountain runners participating in the Alcoy Solidarity Trail. Data were collected through a validated questionnaire based on content, applicability, structure, and presentation. This questionnaire was completed online by the athletes, who could fill it out voluntarily and at their convenience, as well as anonymously. Results: the results showed that 87.5 % of participants reported consuming SS, with no significant differences observed with respect to competitive level, although differences were found with respect to sex (92.7 % in men vs 70.6 % in women; p = 0.029), with a higher consumption found in men compared to women. The most consumed SS were sports bars (81.9 %), sports drinks (75.0 %), caffeine (48.6 %), magnesium (38.9 %), and electrolytes (27.8 %). Conclusions: among mountain runners consumption of SS is high, and 4 of the 5 most habitually consumed SS belong in the category of greater scientific evidence.<hr/>Resumen Introducción: los suplementos deportivos (SS) son muy utilizados por todo tipo de deportistas para mejorar su rendimiento. Estos SS se clasifican según el sistema ABCD del Australian Institute of Sports (AIS) de mayor a menor evidencia científica. En corredores de montaña, su uso podría ser necesario debido a las exigencias fisiológicas de este deporte. Sin embargo, la literatura sobre el uso de SS por corredores de montaña es escasa. Objetivo: analizar el patrón de consumo de SS en corredores de montaña, estudiando las diferencias según el sexo y el nivel competitivo (autonómico vs. nacional). Metodología: se trata de un estudio descriptivo y transversal sobre el consumo y uso de SS por parte de los corredores de montaña participantes en el Trail Solidario de Alcoy. Los datos fueron recolectados a través de un cuestionario validado en base al contenido, la aplicabilidad, la estructura y la presentación. El cuestionario fue completado de manera online por los atletas que pudieron rellenarlo voluntariamente y a conveniencia, y de manera anónima. Resultados: los resultados mostraron que el 87,5 % de los participantes reportaron consumir SS, no observándose diferencias significativas con respecto al nivel competitivo, aunque sí se encontraron diferencias con respecto al sexo (92,7 % en hombres y 70,6 % en mujeres; p = 0,029), donde los hombres tenían un mayor consumo en comparación con las mujeres. Los SS más consumidos fueron las barritas deportivas (81,9 %), las bebidas deportivas (75,0 %), la cafeína (48,6 %), el magnesio (38,9 %) y los electrólitos (27,8 %). Conclusiones: entre los corredores de montaña, el consumo de SS es alto y 4 de los 5 SS más consumidos pertenecen a la categoría de mayor evidencia científica. <![CDATA[Distribution of triglycerides and glucose (TyG) index and homeostasis model assessment insulin resistance for the evaluation of insulin sensitivity on late adolescence in Mexicans]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000018&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: cuando los tejidos periféricos tienen una incapacidad para responder a la acción de la insulina se denomina resistencia a la insulina (RI). Existen diferentes métodos para la identificación de la RI; uno de estos es el índice HOMA-IR, que utiliza los parámetros de laboratorio, glucosa e insulina en ayunas. El índice triglicéridos y glucosa (TyG) presenta la ventaja de solo necesitar análisis de laboratorio de rutina. Objetivo: evaluación de la distribución de los índices HOMA-IR y TyG en la población, así como determinar la capacidad predictiva del índice HOMA-IR utilizando el TyG como prueba diagnóstica para la RI. Materiales y métodos: estudio analítico transversal con 1686 participantes de 18 a 21 años del estado de San Luis Potosí. Se tomaron variables antropométricas de peso y talla y se cuantificó la concentración de glucosa, insulina y triglicéridos en ayuno. Además, se realizó un cuestionario para conocer los antecedentes heredofamiliares y la presencia de enfermedades no transmisibles (ENT). Para la comparación entre mujeres y hombres se realizó una prueba de la t de Student y se realizaron curvas operador receptor (COR) para determinar los valores de corte del HOMA-IR. Resultados: el 56 % de la población fueron mujeres y el 44 % hombres; la media del IMC fue de 22,62 ± 3,21 kg/m2. En la población total de estudio, la media de la concentración sérica de glucosa, insulina y triglicéridos fue de 89,48 ± 9,84 mg/dL, 6,26 ± 5,04 µu/mL y 95,64 ± 55,78 mg/dL, respectivamente. Se determinó una prevalencia del 28,2 % de la RI evaluada con los puntos de corte para el índice TyG. Posteriormente se realizaron curvas operador receptor (COR) para evaluar la capacidad predictiva del HOMA-IR. El valor de corte más destacado fue de 1,08 para el índice HOMA-IR, alcanzando una sensibilidad del 66 % y una especificidad del 53 %. La prevalencia del HOMA-IR mayor o igual a 1,18 fue del 47 % en la población total, del 19,3 % en los hombres y del 28,5 % en las mujeres. Conclusiones: los índices HOMA-IR y TyG pueden ser parámetros de utilidad diagnóstica para la valoración de la RI en la adolescencia tardía. Con el objetivo de brindar una guía de salud para la RI, proponemos que se debe considerar como objetivo un valor de HOMA-IR ≤ 1,08.<hr/>Abstract Introduction: when peripheral tissues don't respond well to insulin action, it is defined as insulin resistance (IR). Many methods and indices are available for the estimation of IR, among them the homeostasis model assessment of insulin resistance (HOMA-IR) involves fasting plasma glucose and insulin. Nevertheless, the TyG index has a methodological advantage over the HOMA-IR because it requires only measurements provided by routine laboratory tests. Aim: distribution asessment of the HOMA-IR and TyG indexes in the sample. Also, to determine the predictive capacity of HOMA-IR, using TyG cutoff point as IR-positive diagnostic test. Materials and methods: a cross-sectional analytical study with 1686 participants aged 18 to 21 years from the state of San Luis Potosí, Mexico. Anthropometric assessment involves variables of weight and height. Fasting glucose, insulin and triglyceride concentrations were quantified. In addition, a questionnaire was carried out to know the hereditary family history and the presence of noncommunicable diseases (NCDs). Student's t-test was used to assess the differences in mean statistics between males and females. A receiver operating characteristic (ROC) curve was applied to examine the potential of HOMA-IR to identify IR. Results: 56 % of the study adolescents were females and 44 % were males; mean BMI was 22.62 ± 3.21 kg/m2. In the total sample mean serum glucose, insulin, and triglyceride concentrations were 89.48 ± 9.84 mg/dL, 6.26 ± 5.04 µu/mL, and 95.64 ± 55.78 mg/dL, respectively. A prevalence of 28.2 % of IR was determined, evaluated with the cut-off points for the TyG index. Subsequently, Receiver Operator Curves (ROC) were performed to evaluate the predictive capacity of HOMA-IR. The most outstanding cut-off value was 1.08 for the HOMA-IR index, reaching a sensitivity of 66 % and a specificity of 53 %. The prevalence of HOMA-IR greater than or equal to 1.18 was 47 % in the total population, 19.3 % in males and 28.5 % in females Conclusions: HOMA-IR and TyG can be useful diagnostic parameters for the assessment of IR in late adolescence. To provide a health guide for IR, we propose that a HOMA-IR target value ≤ 1.08 should be considered. <![CDATA[Effects of microencapsulated and heme iron supplementation on the recovery of hemoglobin levels in iron-depleted rats]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000019&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: una de las causas de la anemia nutricional es que la cantidad de hierro absorbida es insuficiente para satisfacer las necesidades del organismo. Objetivo: determinar los efectos de la suplementación de hierro microencapsulado y hemínico para aumentar los niveles de hemoglobina y el peso corporal en ratas alimentadas sin hierro. Métodos: se diseñó un estudio experimental aleatorizado. Se conformaron cuatro grupos de estudio. Grupo control (GC), grupo experimental (GE1) (suplementación de hierro microencapsulado MC), grupo experimental 2 (GE2) (suplementación de hierro hemínico) y grupo experimental 3 (GE3) (suplementación de hierro MC + hierro hemínico). Se administró al GC una dieta seca en polvo que contenía todos los nutrientes normales excepto el hierro. Los tres grupos experimentales fueron alimentados en base a una dieta de harina de quinua y cañihua. A la dieta del GE1 se agregó hierro MC; al GE2, hierro hemínico; y al GE3, hierro MC + hierro hemínico. La suplementación se realizó durante 15 días (tres veces al día). Se evaluaron el peso, la longitud y la hemoglobina (Hb) en el pretest y postest en similares condiciones. Resultados: en la Hb no se observaron diferencias significativas en el GC (p = 0,225), a pesar de disminuir en un -9,6 % en el postest. El GE1 aumentó significativamente la hemoglobina (14,3 %, Hb 2,1 g/dl) y el peso corporal (21,6 %, 25,8 g) (p &lt; 0,05) en el postest. De la misma forma, el GE2 incrementó significativamente la hemoglobina (14,5 %, Hb 2,1 g/dl) y el peso corporal (44,5 %, 52,3 g) (p &lt; 0,05). Sin embargo, el GE3, a pesar de mezclar el hierro MC y hemínico, no logró superar la actuación individual en cada uno de los GE1 y GE2. No hubo diferencias significativas en la longitud de las ratas entre el pretest y el postest en los cuatro grupos. Conclusión: estos resultados sugieren que el hierro hemo junto a la harina de quinua y cañihua podrían explotarse como un nuevo suplemento de hierro seguro y eficiente en comparación con el hierro microencapsulado, dada su mayor biodisponibilidad de hierro y su capacidad de incrementar el peso corporal.<hr/>Abstract Introduction: one of the causes of Nutritional anemia is that the amount of iron absorbed is insufficient to meet the body's needs. Objective: to determine the effects of microencapsulated and heminic iron supplementation to increase hemoglobin levels and body weight in iron-depleted rats. Methods: a randomized experimental study was designed. Four study groups were formed. Control group (GC), experimental group (GE1) (MC microencapsulated iron supplementation), experimental group 2 (GE2) (heminic iron supplementation) and experimental group 3 (GE3) (MC + heminic iron supplementation). A dry powdered diet containing all normal nutrients except iron was fed to the four groups for 15 days (three times a day). Weight, length and hemoglobin (Hb) were evaluated at pre- and post-test under similar conditions. Results: in Hb, no significant differences were observed in the CG (p = 0.225), despite a -9.6 % decrease in the post-test. GE1 significantly increased hemoglobin (14.3 %, Hb 2.1 g/dl) and body weight (21.6 %, 25.8 g) (p &lt; 0.05) in the post-test. Similarly, GE2 significantly increased hemoglobin (14.5 %, Hb 2.1 g/dl) and body weight (44.5 %, 52.3 g) (p &lt; 0.05). However, in GE3, despite significantly increasing weight (30.2 %, 35.2 g), the increase in hemoglobin levels was similar to what occurred in GE1 and GE2 groups (increasing by 14.5 % and Hb 2.2 g/dl). There were no significant differences in rat length between pre- and post-test in the four groups. Conclusion: these RESULTS suggest that heme iron together with quinoa and cañihua flour could be exploited as a new safe and efficient iron supplement compared to microencapsulated iron, given its higher iron bioavailability and its ability to increase body weight. <![CDATA[Dietary fish oil increases catalase activity in patients with probable Alzheimer's disease]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000020&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Background: Alzheimer's disease (AD) is a neurodegenerative disorder characterized by the presence of neuritic plaques and neurofibrillary tangles that finally result in synaptic and neuronal loss. Oxidative stress accompanies pathological changes in AD. Objective: to assess the efficacy of dietary omega 3 polyunsaturated fatty acids supplementation on the levels of proteins oxidation, hydroperoxides and enzymatic activities of catalase and superoxide dismutase in AD patients. Methods: clinical, controlled, randomized, double-blind trial. Patients consumed fish oil or placebo for one year. Oxidative stress markers were assessed in plasma using spectrophotometric methods. Results: carbonyl groups in proteins and hydroperoxides in plasma have similar values in both treatment groups at the beginning of the study. At six and 12 months of treatment, these values decreased significantly in the fish oil group, while in the placebo group no changes were observed in both oxidative stress markers. Catalase activity increased significantly at six and twelve months after treatment in patients treated with fish oil. While the superoxide dismutase activity was not modified in both study groups. Conclusions: patients who consume omega 3 polyunsaturated fatty acids at a stable dose of docosahexaenoic acid (DHA) and eicosapentaenoic acid (EPA) show decreased oxidation of proteins and lipids in plasma. In addition, an increase in catalase activity was detected. Thus, the presented data warrants further studies evaluating the antioxidant effect of omega 3 polyunsaturated fatty acids.<hr/>Resumen Antecedentes: la enfermedad de Alzheimer (EA) es un trastorno neurodegenerativo caracterizado por la presencia de placas neuríticas y ovillos neurofibrilares que finalmente resultan en pérdida sináptica y neuronal. El estrés oxidativo acompaña los cambios patológicos en la EA. Objetivo: evaluar la eficacia de la suplementación dietética con ácidos grasos poliinsaturados omega 3 sobre los niveles de oxidación de proteínas, hidroperóxidos y actividades enzimáticas de catalasa y superóxido dismutasa en pacientes con EA. Métodos: ensayo clínico, controlado, aleatorizado, doble ciego. Los pacientes consumieron aceite de pescado o placebo durante un año. Los marcadores de estrés oxidativo se evaluaron en plasma mediante métodos espectrofotométricos. Resultados: los grupos carbonilo en proteínas e hidroperóxidos en plasma tuvieron valores similares en ambos grupos de tratamiento al inicio del estudio. A los seis y 12 meses de tratamiento estos valores disminuyeron significativamente en el grupo de aceite de pescado, mientras que en el grupo placebo no se observaron cambios en ambos marcadores. La actividad de catalasa aumentó significativamente a los seis y doce meses después del tratamiento en pacientes tratados con aceite de pescado; sin embargo, la actividad superóxido dismutasa no se modificó en ambos grupos de estudio. Conclusiones: los pacientes que consumieron los ácidos grasos poliinsaturados omega 3 a una dosis estable de ácido docosahexaenoico (DHA) y ácido eicosapentaenoico (EPA) muestran una oxidación reducida de proteínas y lípidos en plasma. Además, se detectó un aumento en la actividad de la catalasa. Por tanto, los datos presentados justifican más estudios que evalúen el efecto antioxidante de dichos ácidos grasos. <![CDATA[Association between physical fitness and depressive symptoms in university students: a cross-sectional analysis]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000021&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Objetivo: la condición física es uno de los factores predictores más relevantes del estado de salud mental de un individuo. No obstante, son pocos los estudios que han descrito la relación entre la condición física con síntomas depresivos en universitarios latinos. El objetivo del presente estudio fue verificar la posible relación entre la condición física y los síntomas depresivos en un colectivo de estudiantes universitarios. Métodos y procedimientos de investigación: estudio transversal en 344 universitarios (53 % mujeres) entre los 18 y 25 años (rango 18-23 años), pertenecientes a cuatro instituciones de educación superior de Cali, Colombia. Los síntomas depresivos se recogieron por autoinforme a través del inventario de Depresión Beck-II. Los componentes de la condición física (salto alto, flexiones de brazo, flexiones de tronco y condición aeróbica) se midieron a través de pruebas de campo. El promedio de las 4 variables de condición física se tipifico y transformaron como Z-score para establecer una única variable denominada índice general de condición física. Posteriormente se categorizó en tertiles (T), siendo el tertil (T3) la posición con mejor desempeño físico. Resultados: un 12 % de la población presentó síntomas depresivos leves, mientras que un 10 % presentaron depresión moderada/grave, siendo las mujeres las que acusaron mayor puntaje en el inventario de Depresión Beck-II. En el grupo de hombres, correlaciones inversas y estadísticamente significativas fueron observadas entre los valores de depresión con la escala Beck-II, con el componente de salto alto (Z-score) r = -0,190, la condición aeróbica (Z-score) r = -0,195, y con el índice general de condición física (Z-score) r = -0,189; p &lt; 0,01. Esta misma relación, fue observada tras ajustar por la edad, tabaquismo, enolismo y actividad física semanal como covariable, en los hombres entre los terciles 1 y 3 (p = 0,028). Conclusión: los resultados obtenidos en el presente trabajo revelan que el salto alto y el índice general de condición física de los hombres se relacionan de manera inversa y significativa con el puntaje del inventario de Depresión de Beck-II.<hr/>Abstract Objective: physical fitness is one of the most relevant predictors of an individual's mental health status. However, few studies have described the relationship between physical fitness and depressive symptoms in students from Latin America. The aim of this study was to verify the association between physical fitness and self-reporting of depressive symptoms among University students. Research methods and procedures: a cross-sectional study was conducted in 344 undergraduate students (53 % women, with a median age of 20 years, ranging from 18 to 23 years), from four public and private universities in Cali, Colombia. The components of physical fitness (vertical jump, arm pushups, trunk pushups and aerobic fitness) were assessed by field tests and a global fitness z-score was calculated as the mean of the z-scores values of each fitness test. In addition, global fitness z-score was divided into tertiles (T) to obtain three balanced groups: (T1) low, (T2) medium, and (T3) high global fitness z-score. Results: twelve percent of the population suffer from mild depressive symptoms, while 10 % reported moderate/severe depression, with women showing the highest score on the Beck-II Depression inventory. In men, inverse and statistically significant correlations were observed between the depression score of the Beck-II Depression inventory and lower muscle strength-vertical jump (Z-score) r = -0.190, aerobic fitness (Z-score) r = -0,195, and global fitness z-score r = -0.189; p &lt; 0,01. The similar findings were observed after adjusting for age, smoking, alcohol intake and physical activity levels as covariable, between (T 1) and (T3) global fitness z-score, p = 0.028 in men. Conclusion: our results indicated that lower muscle strength and global fitness z-score was inversely related to self-rate depression symptoms using the Beck II depression inventory in men group. <![CDATA[Effectiveness of nutritional interventions on behavioral symptomatology of autism spectrum disorder: a systematic review]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000022&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: the main treatment for people with autism spectrum disorder (ASD) corresponds to cognitive behavioral therapy in conjunction with pharmacotherapy. Together they seek to attenuate the behavioral symptoms of these patients, as well as to increase their social functionality. However, other strategies have become popular to achieve the same goal of classical treatment. Particularly, Nutritional interventions are positioned above others, and it is necessary to investigate their effectiveness, considering that children with ASD present a marked food selectivity, as well as gastrointestinal alterations. Objective: to evaluate the effectiveness of Nutritional interventions in the behavioral symptomatology of infants with ASD. Methods: a systematic search was carried out in the Scopus and PubMed databases, in Spanish and English. The filters of clinical studies and original articles were used, choosing only Nutritional interventions in children under 19 years of age and who had at least 4 weeks of intervention. Results: evidence was found on gluten- and casein-free diets, ketogenic diet, omega-3 supplementation, prebiotics/probiotics, and vitamins/minerals presenting positive RESULTS in most of the articles analyzed; however, the heterogeneity presented requires a greater body of evidence to promote its use. Conclusion: the five types of Nutritional interventions evaluated show varied evidence that does not allow defining the degree of effectiveness between one or the other in terms of behavioral improvements in the population with ASD.<hr/>Resumen Introducción: el principal tratamiento para las personas con trastorno del espectro autista (TEA) corresponde a la terapia cognitivo conductual en conjunto con farmacoterapia. En conjunto buscan atenuar la sintomatología conductual de estos pacientes, así como aumentar su funcionalidad social. Sin embargo, otras estrategias se han tornado populares para conseguir el mismo objetivo del tratamiento clásico. Particularmente, las intervenciones nutricionales se posicionan por sobre otras y es necesario investigar su efectividad, considerando que los infantes con TEA presentan una marcada selectividad alimentaria, así como alteraciones gastrointestinales. Objetivo: evaluar la efectividad de las intervenciones nutricionales en la sintomatología conductual de infantes con TEA. Método: se realizó una búsqueda sistemática en las bases de datos de Scopus y PubMed, en español e inglés. Se utilizaron los filtros de estudios clínicos y artículos originales, eligiendo solo intervenciones nutricionales en menores de 19 años y que tuvieran al menos 4 semanas de intervención. Resultados: se encontró evidencia sobre las dietas libres de gluten y caseína, la dieta cetogénica, la suplementación de omega-3, los prebióticos/probióticos y las vitaminas/minerales, presentando resultados positivos en la mayoría de los artículos analizados; sin embargo, la heterogeneidad presentada exige un mayor cuerpo de evidencia para promover su utilización. Conclusión: los cinco tipos de intervenciones nutricionales evaluadas muestran evidencia variada que no permite definir el grado de efectividad entre una u otra en términos de mejoras conductuales en la población con TEA. <![CDATA[Effects of exercise on irisin in subjects with overweight or obesity. A systematic review of clinical studies]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000023&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Irisin is an adipomyokine involved in white adipose tissue browning, therefore, could be a key protein in metabolic health. However, exercise effects on irisin in subjects with overweight and/or obesity are conflicting. Therefore, this systematic review aims to search and analyse the literature available on this topic. From three databases: PubMed, ScienceDirect, and Medline, clinical studies published between 2010 and 2021 were considered. From 134 found, 14 studies were included. Only six reported plasma increases after exercise (~1.2 to 3-fold from pre-exercise levels). In addition, only 1 reported significant increases in skeletal muscle irisin mRNA levels (~2-fold). Also, irisin was measured from subcutaneous adipose tissue and saliva, where a ~2-fold increase in its protein levels was found in the latter. Exercise seems to increase the circulatory concentrations of irisin in subjects with overweight or obesity. However, this response is highly variable, therefore, a more integrative approach is urgently needed.<hr/>Resumen La irisina es una adipomioquina relacionada a la transformación del tejido adiposo blanco a marrón, por tanto, podría ser una proteína clave para la salud metabólica. Sin embargo, los efectos del ejercicio sobre la irisina en personas con sobrepeso u obesidad son poco claros. Por lo anterior, esta revisión sistemática apunta a buscar y analizar la literatura disponible en este tema. Desde tres bases de datos: PubMed, ScienceDirect y Medline se buscaron estudios clínicos publicados entre el 2010 y 2021. De 134 estudios encontrados, 14 fueron incluidos. Solo 6 reportaron incrementos plasmáticos de irisina después del ejercicio (~1.2 a 3-veces respecto a niveles preejercicio). Además, solo 1 estudio describió incrementos significativos en el ARNm de irisina en el músculo esquelético (~2 veces sobre niveles preejercicio). La irisina también se medió desde tejido adiposo subcutáneo y saliva, encontrándose una elevación de (~2 veces sobre niveles preejercicio) en esta última. El ejercicio físico incrementaría las concentraciones circulatorias de irisina en personas con sobrepeso u obesidad. Sin embargo, esta respuesta es muy variable, por lo que se requiere una mirada más integrativa a la hora de estudiar este fenómeno. <![CDATA[Vitamin D and polymorphisms of VDR and GC genes in the severity and mortality from COVID-19. A systematic review]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000024&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Estudios previos han señalado una posible relación entre la deficiencia de la vitamina D y la severidad de la enfermedad promovida por el SARS-CoV-2, reduciendo las complicaciones respiratorias y cardiovasculares causadas por una respuesta exacerbada del sistema inmune. Esta vitamina ejerce múltiples funciones que dependen de la presencia y niveles de diferentes proteínas, como el receptor de la vitamina D (VDR) y la proteína de unión de la vitamina D (DBP), y de la existencia de polimorfismos de un solo nucleótido (SNP) de los genes que codifican a estas proteínas. El objetivo de esta revisión es evaluar si algunos SNP de VDR y GC son factores de riesgo de las formas más severas de la enfermedad COVID-19 y si condicionan la respuesta a la suplementación con vitamina D. Se realizó una búsqueda en PubMed, Google Scholar y Scielo, encontrándose que son escasos los genotipados en pacientes afectados por COVID-19, aunque algunos trabajos hallan una relación entre diferentes alelos y la severidad de la enfermedad. Destaca el polimorfismo ApaI del gen VDR, el cual alelo menor “a” aumenta el riesgo de mortalidad por COVID-19 (OR = 11,828, CI: 2.493-56.104, p = 0,002). La divergencia de resultados en la eficacia de la suplementación de vitamina D sugiere la necesidad de un mayor número de estudios. En conclusión, el estudio de polimorfismos VDR y GC resulta fundamental para tratar eficazmente la deficiencia de vitamina D y en particular en la protección frente a COVID-19. Se necesitan estudios bien diseñados para dilucidar si los niveles plasmáticos de vitamina D juegan un papel de casualidad o causalidad.<hr/>Abstract Previous studies have pointed to a possible relationship between vitamin D deficiency and the severity of the disease promoted by SARS-CoV-2, reducing respiratory and cardiovascular complications caused by a hyperreaction of the immune system known as “cytokine storm”. This vitamin exerts multiple functions that depend on the presence and levels of different proteins, such as the vitamin D receptor (VDR) and the vitamin D binding protein (DBP), and the existence of single nucleotide polymorphisms (SNPs) of the genes that encode these proteins. The objective of this review is to assess whether some VDR and GC SNPs are risk factors for the most severe forms of COVID-19 disease and whether they condition the response to vitamin D supplementation. A search was performed in PubMed, Google Scholar and Scielo, finding that genotypes in patients affected by COVID-19, were rarely performed, although some studies find a relationship between different alleles and the severity of the disease. The ApaI polymorphism of the VDR gene stands out, as the minor allele “a” increases the risk of mortality from COVID-19 (OR = 11.828, CI: 2,493-56,104, p = 0.002). RESULTS divergency in the efficacy of vitamin D supplementation suggest the need for a larger number of studies. In CONCLUSION, the study of VDR and GC polymorphisms seems essential to effectively treat vitamin D deficiency and particularly to protect against COVID-19. Well-designed studies are needed to elucidate whether plasma vitamin D levels play a role of casuality or causality. <![CDATA[Historical biometrics of young Castilian males: the impact of income and nutrition on their height, 1858-1959]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000025&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Antecedentes: los estudios antropométricos han permitido medir la evolución del bienestar en España y en perspectiva histórica, pero aún no se ha calculado el efecto preciso de los ingresos económicos en la talla. Objetivo: el propósito del este trabajo es identificar los periodos en la trayectoria vital de los jóvenes en los que las disponibilidades alimentación fueron más determinantes en su crecimiento físico. Resultados: el modelo estimado mediante mínimos cuadrados ordinarios demostraría que los ingresos salariales percibidos por sus progenitores por el joven varón en los tres primeros años de vida y los tres inmediatamente anteriores al comienzo de la adolescencia explican hasta un 60 % de su talla al cumplir los 18 años. Todos los coeficientes de los regresores de los modelos planteados son significativos al 0,99 %. Conforme a estos cálculos, el tipo de alimentación del joven en el periodo comprendido entre los 11 y los 14 años fue determinante en su proceso evolutivo. Adicionalmente, los cálculos presentan a las carencias alimentarias como el culpable de los recurrentes periodos de pérdida del bienestar, especialmente en la segunda mitad del siglo XIX. Conclusión: las carencias nutricionales causadas por los bajos salarios y la nutrición deficiente han obstaculizado secularmente el crecimiento físico de los jóvenes castellanos<hr/>Abstract Background: anthropometric studies have made it possible to measure the evolution of well-being in Spain and under a historical perspective, but the precise effect of income on height has not yet been calculated. Objective: the purpose of this paper is to identify the periods in the life trajectory of young people in which food availability was the most important determinant of their physical growth. Results: the model estimated using ordinary least squares shows that the wage income received by the parents of the young male in the first three years of life and the three years immediately prior to the onset of adolescence explain up to 60 % of his height at the age of 18. All the coefficients of the regressors of the models presented are significant at 0.99 %. According to these calculations, the type of Nutrition received by the young person in the period between 11 to 14 years of age was a determining factor in his or her evolutionary process. In addition, the calculations show that food deficiencies were to blame for recurrent periods of loss of well-being, especially in the second half of the 19th century. Conclusion: nutritional deficiencies caused by low wages and poor Nutrition have for centuries hampered the physical growth of Castilian youth. <![CDATA[Scientific update of Nutri-Score: improvements to correct some of its limitations and to ensure greater consistency with Nutritional recommendations]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000026&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen El objetivo de este artículo es resumir de manera objetiva el informe del Comité Científico Europeo que acaba de actualizar el algoritmo en el que se basa el logotipo nutricional Nutri-Score. Se revisa la metodología utilizada, las prioridades establecidas y sus justificaciones, y los diferentes escenarios probados, las modificaciones propuestas y su impacto en los diferentes grupos de alimentos afectados. El Comité Científico consideró que el algoritmo actual funciona en general bien, pero ha introducido algunas mejoras. Las modificaciones recomendadas por el Comité permiten corregir algunas limitaciones identificadas: clasificación de los aceites, pescados grasos, productos integrales, frutos secos y quesos, así como la penalización superior de los alimentos muy azucarados o muy salados, productos lácteos azucarados, platos preparados y carnes rojas, entre otros, manteniendo al mismo tiempo la coherencia global del sistema y la clasificación general de los productos entre ellos. Con la actualización del algoritmo de Nutri-Score se observa globalmente una mejor alineación entre las clasificaciones obtenidas por Nutri-Score y las recomendaciones dietéticas en vigor en los diferentes países europeos que lo han adoptado.<hr/>Abstract The aim of this article is to objectively summarize the report of the European Scientific Committee in charge of updating the algorithm underlying the front-of-pack Nutritional label Nutri-Score. It described the methodology used and the priorities established, the scientific rational and the different scenarios tested, the proposed modifications and their impact on the different food groups concerned. The Scientific Committee considered that its current algorithm works globally well, but has introduced some improvements. Modifications recommended allow to correct some of its identified limits: classification of oils, fatty fish, whole grain products, nuts, cheeses, higher penalization of very sugary or very salty foods, sweet dairy products, composite products, red meat... while maintaining the overall consistency of the system and the classification of the products. The update of the Nutri-Score algorithm permits a better alignment between the Nutri-Score classifications and Nutritional recommendations disseminated in the different European countries that have adopted it. <![CDATA[Oral desensitization with Ketocal<sup>®</sup> in an infant with ketogenic diet and cow's milk protein allergy]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000027&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: la dieta cetogénica es un tratamiento con eficacia demostrada en la epilepsia infantil refractaria a fármacos. La alergia a la proteína de leche de vaca puede ser una limitación para tratar a lactantes con dieta cetogénica, ya que necesitan un producto que contiene proteínas de leche de vaca (Ketocal®). Caso clínico: presentamos el caso de un lactante con una encefalopatía epiléptica refractaria a fármacos y alergia a las proteínas de leche de vaca IgE mediada al que se quiere instaurar una dieta cetogénica clásica. Se consigue la desensibilización con Ketocal 3:1®, pudiendo utilizarlo en la dieta y logrando una mejoría clínica con el control de las crisis. Discusión: un paciente con epilepsia y alergia a las proteínas de leche de vaca puede beneficiarse de la dieta cetogénica, ya que es posible realizar una inmunoterapia oral con Ketocal® y conseguir, además, una probable resolución de su alergia.<hr/>Abstract Introduction: ketogenic diet is a treatment with proven efficacy in drug-refractory childhood epilepsy. Cow's milk protein allergy may be a limitation for treating infants with ketogenic diet, as they need a product that contains cow's milk protein (Ketocal®). Case report: we report the case of an infant with a drug-refractory epileptic encephalopathy and IgE-mediated cow's milk protein allergy, who started a classic ketogenic diet. Oral desensitization was achieved with Ketocal 3:1®, allowing its use in the diet and achieving a clinical improvement with seizure control. Discussion: a patient with epilepsy and cow's milk protein allergy can benefit from the ketogenic diet, since it is possible to perform an oral immunotherapy with Ketocal®, also achieving a probable resolution of his/her allergy. <![CDATA[Handgrip strength - Importance of its evaluation in children and adolescents at risk of sarcopenic obesity]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000028&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: la dieta cetogénica es un tratamiento con eficacia demostrada en la epilepsia infantil refractaria a fármacos. La alergia a la proteína de leche de vaca puede ser una limitación para tratar a lactantes con dieta cetogénica, ya que necesitan un producto que contiene proteínas de leche de vaca (Ketocal®). Caso clínico: presentamos el caso de un lactante con una encefalopatía epiléptica refractaria a fármacos y alergia a las proteínas de leche de vaca IgE mediada al que se quiere instaurar una dieta cetogénica clásica. Se consigue la desensibilización con Ketocal 3:1®, pudiendo utilizarlo en la dieta y logrando una mejoría clínica con el control de las crisis. Discusión: un paciente con epilepsia y alergia a las proteínas de leche de vaca puede beneficiarse de la dieta cetogénica, ya que es posible realizar una inmunoterapia oral con Ketocal® y conseguir, además, una probable resolución de su alergia.<hr/>Abstract Introduction: ketogenic diet is a treatment with proven efficacy in drug-refractory childhood epilepsy. Cow's milk protein allergy may be a limitation for treating infants with ketogenic diet, as they need a product that contains cow's milk protein (Ketocal®). Case report: we report the case of an infant with a drug-refractory epileptic encephalopathy and IgE-mediated cow's milk protein allergy, who started a classic ketogenic diet. Oral desensitization was achieved with Ketocal 3:1®, allowing its use in the diet and achieving a clinical improvement with seizure control. Discussion: a patient with epilepsy and cow's milk protein allergy can benefit from the ketogenic diet, since it is possible to perform an oral immunotherapy with Ketocal®, also achieving a probable resolution of his/her allergy. <![CDATA[Search algorithms and artificial intelligence, an essential aid in the development of systematized reviews]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000029&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: la dieta cetogénica es un tratamiento con eficacia demostrada en la epilepsia infantil refractaria a fármacos. La alergia a la proteína de leche de vaca puede ser una limitación para tratar a lactantes con dieta cetogénica, ya que necesitan un producto que contiene proteínas de leche de vaca (Ketocal®). Caso clínico: presentamos el caso de un lactante con una encefalopatía epiléptica refractaria a fármacos y alergia a las proteínas de leche de vaca IgE mediada al que se quiere instaurar una dieta cetogénica clásica. Se consigue la desensibilización con Ketocal 3:1®, pudiendo utilizarlo en la dieta y logrando una mejoría clínica con el control de las crisis. Discusión: un paciente con epilepsia y alergia a las proteínas de leche de vaca puede beneficiarse de la dieta cetogénica, ya que es posible realizar una inmunoterapia oral con Ketocal® y conseguir, además, una probable resolución de su alergia.<hr/>Abstract Introduction: ketogenic diet is a treatment with proven efficacy in drug-refractory childhood epilepsy. Cow's milk protein allergy may be a limitation for treating infants with ketogenic diet, as they need a product that contains cow's milk protein (Ketocal®). Case report: we report the case of an infant with a drug-refractory epileptic encephalopathy and IgE-mediated cow's milk protein allergy, who started a classic ketogenic diet. Oral desensitization was achieved with Ketocal 3:1®, allowing its use in the diet and achieving a clinical improvement with seizure control. Discussion: a patient with epilepsy and cow's milk protein allergy can benefit from the ketogenic diet, since it is possible to perform an oral immunotherapy with Ketocal®, also achieving a probable resolution of his/her allergy. <![CDATA[Feeding guidelines for night workers. A growing need]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000030&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: la dieta cetogénica es un tratamiento con eficacia demostrada en la epilepsia infantil refractaria a fármacos. La alergia a la proteína de leche de vaca puede ser una limitación para tratar a lactantes con dieta cetogénica, ya que necesitan un producto que contiene proteínas de leche de vaca (Ketocal®). Caso clínico: presentamos el caso de un lactante con una encefalopatía epiléptica refractaria a fármacos y alergia a las proteínas de leche de vaca IgE mediada al que se quiere instaurar una dieta cetogénica clásica. Se consigue la desensibilización con Ketocal 3:1®, pudiendo utilizarlo en la dieta y logrando una mejoría clínica con el control de las crisis. Discusión: un paciente con epilepsia y alergia a las proteínas de leche de vaca puede beneficiarse de la dieta cetogénica, ya que es posible realizar una inmunoterapia oral con Ketocal® y conseguir, además, una probable resolución de su alergia.<hr/>Abstract Introduction: ketogenic diet is a treatment with proven efficacy in drug-refractory childhood epilepsy. Cow's milk protein allergy may be a limitation for treating infants with ketogenic diet, as they need a product that contains cow's milk protein (Ketocal®). Case report: we report the case of an infant with a drug-refractory epileptic encephalopathy and IgE-mediated cow's milk protein allergy, who started a classic ketogenic diet. Oral desensitization was achieved with Ketocal 3:1®, allowing its use in the diet and achieving a clinical improvement with seizure control. Discussion: a patient with epilepsy and cow's milk protein allergy can benefit from the ketogenic diet, since it is possible to perform an oral immunotherapy with Ketocal®, also achieving a probable resolution of his/her allergy. <![CDATA[Currents patterns of prescription of high-intensity aerobic training by intervals]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000031&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: la dieta cetogénica es un tratamiento con eficacia demostrada en la epilepsia infantil refractaria a fármacos. La alergia a la proteína de leche de vaca puede ser una limitación para tratar a lactantes con dieta cetogénica, ya que necesitan un producto que contiene proteínas de leche de vaca (Ketocal®). Caso clínico: presentamos el caso de un lactante con una encefalopatía epiléptica refractaria a fármacos y alergia a las proteínas de leche de vaca IgE mediada al que se quiere instaurar una dieta cetogénica clásica. Se consigue la desensibilización con Ketocal 3:1®, pudiendo utilizarlo en la dieta y logrando una mejoría clínica con el control de las crisis. Discusión: un paciente con epilepsia y alergia a las proteínas de leche de vaca puede beneficiarse de la dieta cetogénica, ya que es posible realizar una inmunoterapia oral con Ketocal® y conseguir, además, una probable resolución de su alergia.<hr/>Abstract Introduction: ketogenic diet is a treatment with proven efficacy in drug-refractory childhood epilepsy. Cow's milk protein allergy may be a limitation for treating infants with ketogenic diet, as they need a product that contains cow's milk protein (Ketocal®). Case report: we report the case of an infant with a drug-refractory epileptic encephalopathy and IgE-mediated cow's milk protein allergy, who started a classic ketogenic diet. Oral desensitization was achieved with Ketocal 3:1®, allowing its use in the diet and achieving a clinical improvement with seizure control. Discussion: a patient with epilepsy and cow's milk protein allergy can benefit from the ketogenic diet, since it is possible to perform an oral immunotherapy with Ketocal®, also achieving a probable resolution of his/her allergy.