Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120250001&lang=en vol. 42 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[Editor's corner. Year of transition]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[The NOA project (Oncological Nutrition in Andalucía) in clinical practice: results 6 months after project completion]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: el proyecto NOA analiza la atención nutricional del paciente oncológico en diferentes centros de Andalucía, establece áreas de mejora (fase 1 y 2) y evalúa su implantación durante un periodo de 6 meses (fase 3). Los resultados de las diferentes fases han sido publicados previamente. Objetivos: evaluar el grado de implantación de las diferentes medidas en la práctica clínica, tras 6 meses de la finalización el proyecto (a los 12 meses del inicio del mismo) en el Hospital Puerta del Mar (Cádiz). Métodos: evaluación prospectiva del porcentaje de pacientes con cribado nutricional, durante la hospitalización y en consultas externas de Oncología Médica y Oncología Radioterápica, de la participación de miembros de la Unidad de Nutrición Clínica y Dietética (UNCyD) en comités de tumores y de la intervención nutricional en los pacientes presentados en los mismos. Resultados: durante la duración del proyecto objetivamos un incremento progresivo del porcentaje de pacientes con cribado nutricional (tanto en hospitalizados como en consultas), una incorporación reglada de los miembros de la UNCyD en los comités de tumores y un aumento de los pacientes a los que se realiza valoración e intervención nutricional. Estos resultados se han mantenido tras la finalización del proyecto. Conclusiones: la implantación de estas medidas se ha traducido en un cambio en la atención nutricional del paciente oncológico en nuestro centro y en un incremento en la detección de pacientes subsidiarios a los que se realiza una intervención nutricional.<hr/>Abstract Introduction: the NOA project analyses the nutritional care of cancer patients in different centres in Andalusia, establishes areas for improvement (phases 1 and 2) and evaluates its implementation during a period of 6 months (phase 3). The results of the different phases have been previously published. Objectives: to evaluate the degree of implementation of the different measures in clinical practice 6 months after the end of the project (12 months after the start of the project) in the Hospital Puerta del Mar (Cádiz). Methods: prospective evaluation of the percentage of patients with nutritional screening, during hospitalisation and in outpatient clinics of Medical Oncology and Radiation Oncology, of the participation of members of the Nutrition Unit in oncology committees and of the assessment of the patients presented at these sessions. Results: during the duration of the project we observed a progressive increase in the percentage of patients with nutritional screening (both in hospitalised patients and in outpatients), a regular incorporation of members of the Nutrition Unit in tumour committees and an increase in the number of patients undergoing nutritional assessment and intervention. These results have been maintained after the end of the project. Conclusions: the implementation of these measures has resulted in a change in the usual clinical practice in the nutritional care of cancer patients and an increase in the detection of patients in need of nutritional intervention. <![CDATA[Assessment of mindfulness in addressing emotional eating and perceived stress among children aged 9-11 years]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100003&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: there is a paucity of studies in the literature examining the relationship between children, mindfulness and diet. In this context, this study was designed to assess emotional eating and perceived stressful situations with mindfulness in children. Methods: this study was conducted with the participation of 349 children (128 boys, 221 girls) aged 9-11 living in the Karabük province. The study collected data on the participants' sociodemographic information, anthropometric measurements, number of main meals and snacks consumed per day, meal-skipping status, reasons for skipping meals, dietary motivations, and their scores on the Mindfulness Scale for Children (BAU-MSC), the Emotional Eating Scale for Children and Adolescents (EES-C), and the Perceived Stress Scale in Children (8-11 years) (PSS-C). Results: 58.17 % of the participants had 2 main meals, 30.2 % had 3 or more main meals; 37.5 % consumed 1 snack, 31.5 % consumed 2 snacks. A positive, weakly statistically significant relationship was detected between age and body weight and height. A positive, weakly statistically significant relationship was detected between age and EES-C, anxiety-anger-disappointment subscales and PSS-C scores (r = 0.161; r = 0.178; r = 0.250; p = 0.003; p = 0.001; p = 0.000). Conclusion: future studies with larger samples are needed to better understand the relationship between mindfulness and emotional eating and perceived stress situations in children.<hr/>Resumen Introducción: hay escasez de estudios en la literatura que examinen la relación entre los niños, la atención plena y la dieta. En este contexto, este estudio fue diseñado para evaluar la alimentación emocional y las situaciones estresantes percibidas con la atención plena en los niños. Métodos: este estudio se realizó con la participación de 349 niños (128 niños, 221 niñas) de entre 9 y 11 años que vivían en la provincia de Karabük (Turquía). El estudio recopiló datos sobre la información sociodemográfica de los participantes, medidas antropométricas, número de comidas principales y refrigerios consumidos por día, estado de omisión de comidas, motivos para omitir comidas, motivaciones dietéticas y sus puntuaciones en la Escala de Atención Plena para Niños (BAU-MSC), la Escala de Alimentación Emocional para Niños y Adolescentes (EES-C) y la Escala de Estrés Percibido en Niños (8-11 años) (PSS-C). Resultados: el 58,17 % de los participantes realizaban 2 comidas principales, el 30,2 % realizaban 3 o más comidas principales; el 37,5 % consumían 1 snack, el 31,5 % consumían 2 snacks. Se detectó una relación positiva, débilmente significativa desde el punto de vista estadístico, entre la edad y el peso corporal y la altura. Se detectó una relación positiva, estadísticamente débilmente significativa, entre la edad y las subescalas de EES-C de ansiedad-ira-decepción y las puntuaciones de PSS-C (r = 0,161; r = 0,178; r = 0,250; p = 0,003; p = 0,001; p = 0,000). Conclusión: se necesitan estudios futuros con muestras más grandes para comprender mejor la relación entre la atención plena y la alimentación emocional y las situaciones de estrés percibidas en los niños. <![CDATA[Effect of the consumption of cashew nut <em>(Anacardium occidentale l.)</em> flour-based biscuits in overweight children: a pilot randomized clinical trial]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100004&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Background: cashew nut is an almond known for its cardiovascular benefits in adults and weight gain effects in malnourished children, as supported by research. However, its impact on overweight children remains unexplored. Objective: to analyze the effect of consuming biscuits made with cashew nut flour on the blood glucose and serum triglyceride levels of children with overweight/obesity over four weeks. Methods: a pilot, randomized, open-label clinical study was conducted with 19 overweight children (11 in intervention group 1 [G1] and 8 in group 2 [G2], aged between 7 and 15 years. Over four consecutive weeks, they consumed, daily, three biscuits with 50 % cashew nut flour composition (G1) and six biscuits with 50 % cashew nut flour composition (G2). The biomarkers analyzed were glycated hemoglobin (HbA1c), triglycerides (TG), low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C), high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C), and total cholesterol (TC) at baseline and seven days post-biscuit consumption. Results: post-experiment, the TG (p = 0.153), HDL-C (p = 0.895), and TC (p = 0.122) biomarkers showed no significant changes. LDL-C levels experienced a slight but statistically significant increase of 0.52 % across all participants (p = 0.031). In contrast, non-HDL cholesterol levels saw a minor yet significant reduction of -1.7 % in serum concentration (p = 0.014). Independent of group allocation, the participants' HbA1c and average blood glucose levels significantly decreased by 12.1 % (p &lt; 0.001) and 17.9 % (p &lt; 0.001), respectively (Cohen's Δ = 1, in both instances). Conclusion: consumption of biscuits containing cashew nut flour by overweight/obese children positively affected the reduction of blood glucose and non-HDL cholesterol biomarkers in both groups, regardless of the formulations used.<hr/>Resumen Antecedentes: el anacardo es un fruto seco conocido por sus beneficios cardiovasculares en los adultos y su efecto sobre el aumento de peso aumento de peso en los niños desnutridos, según lo respaldan las investigaciones. Sin embargo, su impacto en los niños con sobrepeso sigue sin explorarse. Objetivo: analizar el efecto del consumo de galletas elaboradas con harina de anacardo sobre los niveles de glucosa en sangre y triglicéridos séricos de niños con sobrepeso/obesidad durante cuatro semanas. Métodos: se realizó un estudio clínico piloto, aleatorizado y abierto con 19 niños con sobrepeso (11 en el grupo de intervención 1 [G1] y 8 en el grupo 2 [G2], con edades entre 7 y 15 años. Durante cuatro semanas consecutivas, consumieron diariamente tres galletas con composición de harina de anacardo al 50 % (G1) y seis galletas con composición de harina de anacardo 50 % (G2). Los biomarcadores analizados fueron: hemoglobina glicosilada (HbA1c), triglicéridos (TG), colesterol de lipoproteínas de baja densidad (LDL- C), colesterol de lipoproteínas de alta densidad (HDL-C) y colesterol total (CT) al inicio y siete días después del consumo de las galletas. Resultados: tras el experimento, los biomarcadores TG (p = 0,153), HDL-C (p = 0,895) y TC (p = 0,122) no mostraron cambios significativos. Los niveles de LDL-C experimentaron un aumento ligero, pero estadísticamente significativo del 0,52 % en todos los participantes (p = 0,031). Por el contrario, los niveles de colesterol no HDL experimentaron una reducción menor pero significativa del -1,7 % en la concentración sérica (p = 0,014). Independientemente de la asignación de grupo, los niveles promedio de HbA1c y glucosa en sangre de los participantes disminuyeron significativamente en un 12,1 % (p &lt; 0,001) y un 17,9 % (p &lt; 0,001), respectivamente (Δ de Cohen = 1 en ambos casos). Conclusiones: el consumo de galletas que contienen harina de anacardo por parte de niños con sobrepeso/obesidad afectó positivamente a la reducción de los biomarcadores de glucosa en sangre y colesterol no HDL en ambos grupos, independientemente de las formulaciones utilizadas. <![CDATA[Association between body mass index, muscle-to-fat ratio, and handgrip strength-to-BMI ratio with physical fitness in children from North Macedonia]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100005&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Background: nd: this cross-sectional study, conducted on a convenience sample of 2197 Macedonian primary school children, aimed to examine how certain anthropometric indices (body mass index (BMI), muscle-fat ratio (MFR), hand grip strength-BMI ratio) are related to the physical fitness of individuals. Methods: the sample was split into two groups based on gender: 1096 boys and 1101 girls (average age 8.1 ± 1.3 years). Data on anthropometric measurements (BMI, MFR) were taken and the physical fitness was measured with the following tests: sit and reach, handgrip strength, standing long jump, sit-ups 30 sec., shuttle run 4 x 10 m, and 20 meters shuttle-run test (20-mSRT). Results: the findings from the study indicate that children with normal weight exhibit superior levels of cardiorespiratory, muscular, and motor fitness in comparison to those who are categorized as obese, irrespective of gender. Both muscle-to-fat ratio (MFR), and grip strength-to-BMI ratio showed correlation with most fitness tests. Grip strength-to-BMI ratio showed a positive correlation with the results of the handgrip test in boys and girls. Conclusion: in this population, BMI, MFR, and handgrip strength-to-BMI ratio can serve as indicators of health and physical fitness.<hr/>Resumen Introducción: este estudio transversal, realizado en una muestra de conveniencia de 2197 niños de escuelas primarias de Macedonia, tiene como objetivo examinar cómo ciertos índices antropométricos (índice de masa corporal (IMC), relación músculo-grasa (MFR), relación fuerza de agarre manual-IMC) están relacionados con la aptitud física de los individuos. Métodos: la muestra se dividió en dos grupos según el género: 1096 niños y 1101 niñas (edad promedio: 8,1 ± 1,3 años). Se tomaron datos sobre mediciones antropométricas (IMC, MFR) y la aptitud física se midió con las siguientes pruebas: dedos-planta (sit and reach), fuerza de agarre manual, salto de longitud de pie, abdominales durante 30 segundos, carrera de ida y vuelta de 4 x 10 m y prueba de carrera de ida y vuelta de 20 metros (20-mSRT). Resultados: los hallazgos del estudio indican que los niños con peso normal exhiben niveles superiores de aptitud cardiorrespiratoria, muscular y motora en comparación con los que se clasifican como obesos, independientemente del género. Tanto la relación músculo-grasa (MFR) como la relación fuerza de agarre-IMC mostraron correlación con la mayoría de las pruebas de aptitud física. La relación fuerza de agarre-IMC mostró una correlación positiva con los resultados de la prueba de agarre manual en niños y niñas. Conclusión: en esta población, el IMC, la MFR y la relación fuerza de agarre manual-IMC pueden servir como indicadores de salud y aptitud física. <![CDATA[Nutritional risk assessment by STAMP according to type of congenital heart disease in pediatric patients admitted to a reference hospital]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100006&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: los pacientes con cardiopatías congénitas se consideran de alto riesgo nutricional por la alteración del metabolismo de la patología de base y varios factores extracardíacos; la STAMP (Screening Tool for the Assessment of Malnutrition in Paediatrics) es la única herramienta validada en nuestro país, en una población pediátrica, para el tamizaje nutricional. Objetivo: evaluar el riesgo nutricional por tamizaje con STAMP en pacientes pediátricos de acuerdo con el tipo de cardiopatía congénita. Material y métodos: estudio transversal analítico realizado en 2023 en un hospital pediátrico de referencia. El estado nutricional se determinó por las puntuaciones Z basadas en los estándares de crecimiento infantil de la OMS 2006/CDC 2000. Se administró un cuestionario STAMP para establecer el riesgo nutricional. La estadística fue inferencial mediante chi cuadrado y la U de Mann-Whitney. Se usó el coeficiente de correlación de Spearman. Para el análisis se empleó el paquete estadístico SPSS V25. Resultados: se incluyeron 113 pacientes, masculinos (n = 57, 50,4 %) y femeninos (n = 56, 49,6 %). El grupo etario más frecuente fue el de los lactantes (n = 47, 45 %). Había afectación del estado nutricio, aguda o crónica, en n = 50 (44,3 %). Las cardiopatías congénitas cianógenas afectaron más al peso, la talla, la circunferencia media del brazo y los índices talla/edad y CMB/edad. Se establecieron dos grupos de riesgo nutricional conforme a la STAMP: intermedio, n = 74 (65,5 %), y elevado, n = 39 (34,5 %). La mayor afectación de los parámetros antropométricos se asoció a un riesgo elevado según la STAMP (p = 0,000). El tipo de cardiopatía congénita no estuvo asociado a un mayor incremento del riesgo nutricional por la STAMP (p = 0,76). No hubo correlación del puntaje STAMP con los parámetros bioquímicos. Conclusión: los pacientes con afectaciones cardiacas congénitas tendrán per se un riesgo intermedio conforme a la STAMP. El tipo de cardiopatía congénita no está relacionado con un mayor incremento del riesgo nutricional conforme a la STAMP.<hr/>Abstract Introduction: patients with congenital heart disease are considered to be at high nutritional risk due to alterations in the metabolism of the underlying pathology and extracardiac factors. The STAMP (Screening Tool for the Assessment of Malnutrition in Paediatrics) is the only tool validated in our country in a pediatric population for nutritional screening. Objective: to evaluate nutritional risk by STAMP screening in pediatric patients according to type of congenital heart disease. Material and methods: an analytical cross-sectional study in 2023 in a pediatric reference hospital. Nutritional status was determined by Z scores based on WHO 2006/CDC 2000 child growth standards. The STAMP questionnaire was administered to establish nutritional risk. Inferential statistics with the Chi-squared and Mann-Whitney U-test were used. Spearman's correlation coefficient was used. Analyses were carried out using the SPSS V25 statistical package. Results: 113 patients were included, male (n = 57, 50.4 %) and female (n = 56, 49.6 %). The most common age group was that of infants (n = 47, 45 %). Acute or chronic nutritional status impairment affected n = 50 (44.3 %) subjects. Cyanogenous congenital heart diseases had a greater impact on weight, height, average arm circumference and height/age, WBC/age indices. Two nutritional risk groups were established by STAMP: intermediate risk, n = 74 (65.5 %), and high risk, n = 39 (34.5 %). The greatest impact on anthropometric parameters was associated with elevated risk by STAMP, p = 0.000. The type of congenital heart disease was not associated with a greater increase in nutritional risk by STAMP (p = 0.76). There was no correlation of STAMP score with biochemical parameters. Conclusion: patients with congenital heart disease will have an intermediate risk per STAMP. The type of congenital heart disease is not related to a greater increase in nutritional risk due to STAMP. <![CDATA[Triponderal mass index rather than body mass index in discriminating high adiposity in Brazilian children and adolescents]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100007&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: body mass index (BMI) is used worldwide to track excess weight; however, it has limitations in predicting body fat percentage (BF%). Triponderal mass index (TMI) has been studied as an alternative indicator to predict BF%. Objective: to compare BMI and TMI as predictors of BF% and develop TMI cutoff points for screening high adiposity in Brazilian children and adolescentes. Methods: a cross-sectional and multicenter study conducted with 226 individuals aged 5 to 17 years from two municipalities in the Southeast and South regions of Brazil. BF% was assessed by bioimpedancemetry. The association between BMI and TMI with BF% was assessed using generalized additive models. ROC curve analyzes were performed to verify the accuracy of BMI and TMI in detecting high adiposity. The areas under the curve (AUC) of BMI and TMI were compared using non-parametric analysis. The TMI cutoff points were obtained using Youden's J index. Results: bioimpedancemetry detected high BF% in 54.1 % (95 % confidence interval [CI], 44.8-63.2) of boys and 63.5 % (95 % CI, 54.5-71.9) of girls. TMI was able to predict BF% better than BMI in males, presenting a higher R-square (0.737 versus 0.646, respectively). The TMI presented AUC significantly greater than BMI to indicate high adiposity in the entire population (p = 0.007) and in females (p = 0.014). TMI cutoff points for different age groups and sex were presented. Conclusion: TMI proved to be a better predictor of excess body fat than BMI in Brazilian children and adolescents.<hr/>Resumen Introducción: el índice de masa corporal (IMC) se utiliza en todo el mundo para rastrear el exceso de peso, pero tiene limitaciones para predecir el porcentaje de grasa corporal (%GC). El índice de masa triponderal (IMT) se ha estudiado como un indicador alternativo para predecir el %GC. Objetivo: comparar el IMC y el IMT como predictores del %GC y desarrollar puntos de corte del IMT para detectar la alta adiposidad en niños y adolescentes brasileños. Métodos: estudio transversal y multicéntrico realizado con 226 personas entre 5 y 17 años de dos municipios de las regiones Sudeste y Sur de Brasil. El %GC se evaluó mediante bioimpedanciametría. La asociación entre el IMC y el IMT con el %GC se evaluó mediante modelos aditivos generalizados. Se realizaron análisis de curvas ROC para verificar la precisión del IMC y el IMT en la detección de alta adiposidad. Las áreas bajo la curva (AUC) del IMC y el IMT se compararon mediante el análisis no paramétrico. Los puntos de corte del IMT se obtuvieron mediante el índice J de Youden. Resultados: la bioimpedanciametría detectó un %GC elevado en el 54,1 % (IC 95 %, 44,8-63,2) de los niños y en el 63,5 % (IC 95 %, 54,5-71,9) de las niñas. El IMT fue capaz de predecir el %GC mejor que el IMC en los niños, presentando un R-cuadrado mayor (0,737 versus 0,646, respectivamente). El IMT presentó AUC significativamente mayor que el IMC para indicar adiposidad alta en toda la población (p = 0,007) y en las niñas (p = 0,014). Se presentaron los puntos de corte del IMT para diferentes grupos de edad y sexo. Conclusión: el IMT demostró ser un mejor predictor del exceso de grasa corporal que el IMC en niños y adolescentes brasileños. <![CDATA[Associations between dietary intake and sarcopenia: a Mendelian randomization study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Background: sarcopenia, typified by the progressive diminution of skeletal muscle mass and functionality, represents a substantial public health challenge, particularly among the geriatric population. Dietary intake, as a modifiable determinant, has elicited considerable interest due to its prospective role in preventing and alleviating sarcopenia. Methods: this investigation employed Mendelian randomization (MR) analysis, a robust statistical method, to investigate the causal associations between dietary consumption and sarcopenia-associated phenotypes, including appendicular lean mass (ALM), hand grip strength, and walking pace. Genetic variants extracted from the extensive UK Biobank cohort served as instrumental variables for a comprehensive set of 26 dietary elements. Results: our MR analysis unveiled that the ingestion of oily fish and cheese was significantly correlated with augmented ALM, diminished risk of low hand grip strength, and enhanced walking pace. In addition, cooked vegetables, fresh fruit, dried fruit, cereal, and raw vegetables were protective of one or both of the sarcopenia-associated phenotypes. These findings were robust to potential confounding influences owing to the sophisticated MR design. Conclusions: our results underscore that specific dietary constituents play a pivotal protective role against sarcopenia, underscoring the necessity for tailored nutritional strategies to bolster muscle health in the elderly. Further investigations are requisite to corroborate these findings across heterogeneous populations and to unravel the underlying biological mechanisms.<hr/>Resumen Introducción: la sarcopenia, caracterizada por la disminución progresiva de la masa muscular esquelética y la funcionalidad, representa un importante desafío de salud pública, particularmente entre la población geriátrica. La ingesta alimentaria, como determinante modificable, ha suscitado un interés considerable debido a su posible papel en la prevención y el alivio de la sarcopenia. Métodos: en esta investigación se emplea el análisis mendeliano de aleatorización (MR), un método estadístico sólido, para investigar las relaciones causales entre el consumo alimentario y los fenotipos relacionados con la sarcopenia, como la masa magra apendicular (ALM), la fuerza de agarre manual y el ritmo de marcha. Las variantes genéticas extraídas de la extensa cohorte del biobanco del Reino Unido sirvieron como variables instrumentales para un amplio conjunto de 26 elementos dietéticos. Resultados: nuestro análisis de MR reveló que la ingestión de pescado graso y queso estaba significativamente correlacionada con el aumento de la ALM, la disminución del riesgo de baja fuerza de agarre manual y el aumento del ritmo al caminar. Además, las verduras cocidas, la fruta fresca, las frutas secas, los cereales y las verduras crudas protegieron uno o ambos fenotipos relacionados con la sarcopenia. Estos hallazgos fueron robustos frente a posibles influencias de confusión debido al sofisticado diseño de la MR. Conclusiones: nuestros resultados ponen de relieve que los componentes dietéticos específicos desempeñan un papel protector fundamental contra la sarcopenia y subrayan la necesidad de estrategias nutricionales adaptadas para reforzar la salud muscular en los ancianos. Se necesitan más investigaciones para corroborar estos hallazgos en poblaciones heterogéneas y para desentrañar los mecanismos biológicos subyacentes. <![CDATA[Nutrition practice in type 2 diabetes: construction, validity and reliability of a scale]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100009&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: la diabetes es una enfermedad compleja que requiere múltiples estrategias para el control glucémico. La parte más desafiante es adquirir prácticas alimentarias saludables. Lo que se necesita es mantener a los pacientes bien informados e implicados en su enfermedad; para esto se requieren instrumentos estandarizados, confiables, que permitan evaluar las prácticas alimentarias de esta población. Objetivo: construir y validar una escala de alta confiabilidad que evalúe las prácticas alimentarias de los pacientes con diabetes de tipo 2. Métodos: diseño transversal analítico para la construcción, validación y confiabilidad de una escala que evalúe las prácticas alimentarias de pacientes con diabetes de tipo 2. Se construyó un listado de 63 ítems, sometido a revisión por un panel de expertos y a análisis estadístico, con lo que se redujo a 30 ítems. Se aplicó a 495 pacientes con diabetes de tipo 2 en una clínica de primer nivel de atención. Se utilizaron pruebas de análisis factorial exploratorio, de esfericidad de Bartlett y KMO, varianza total, r de Pearson y alfa de Cronbach. Resultados: se obtuvo una versión final que contiene 30 ítems distribuidos en 8 dimensiones con 3 opciones de respuesta en la escala de Likert y con un alfa de Cronbach de 0,811. El análisis factorial exploratorio mostró cargas factoriales &gt; 0,30. La varianza total explicada arrojó ocho componentes principales; la prueba de KMO fue = 0,833, la prueba de esfericidad de Bartlett obtuvo una p = 0,000. Conclusión: la escala para evaluar las prácticas alimentarias de los pacientes con diabetes de tipo 2 cuenta con validez y alta confiabilidad para poder aplicarla a esta población.<hr/>Abstract Background: diabetes is a complex disease that requires multiple strategies for glycemic control. The most challenging part is acquiring healthy eating practices. What is needed is to keep patients well informed and involved with their disease; for this, standardized, reliable instruments are required that allow evaluating the dietary practices in this population. Objective: to build and to validate a highly reliable evaluation scale of feeding habits in patients with diabetes type 2. Methodology: a cross-sectional design for the construction and validation of an evaluation scale for feeding habits in diabetes 2 patients. There were listed 63 questions subjected to review and statistics analysis that reduced it into a 30 ítems scale that was applied to 495 diabetes 2 patients in a first level attention clinic. There were used exploratory factorial analysis, sphericity Bartlett test, KMO, total variance explained, Spearman's r-test and Cronbach's alpha. Results: a final version was obtained containing 30 ítems distributed in 8 dimensions with 3 response options on the Likert scale, with a Cronbach's alpha of 0.811. The exploratory factor analysis showed factor loads &gt; 0.30. The total explained variance threw eight principal components; the KMO test = 0.833, Bartlett's test of sphericity, p = 0.000. Conclusion: the scale to evaluate eating practices in patients with type 2 diabetes has the validity and high reliability to be able to apply it to this population. <![CDATA[Erythrocyte and dietary omega-3 fatty acid profile in overweight and obese pregnant women]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100010&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: el ácido docosahexaenoico (DHA) y el eicosapentaenoico (EPA) desempeñan un papel importante en el crecimiento y desarrollo fetal. En México, el 76,8 % de las mujeres en edad reproductiva padecen sobrepeso y obesidad, asociados al desarrollo de complicaciones gestacionales. Los ácidos grasos EPA y DHA tienen efecto antiinflamatorio, disminuyendo el riesgo del desarrollo de complicaciones. Objetivo: evaluar el perfil eritrocitario y dietético de ácidos grasos omega-3 en mujeres embarazadas con sobrepeso u obesidad. Materiales y métodos: estudio prospectivo, transversal, comparativo y observacional en mujeres embarazadas con menos de 14 semanas de gestación. Se evaluaron la ingestión dietética de ácidos grasos omega-3 por diario dietético de tres días y los niveles de ácidos grasos omega-3 en la membrana eritrocitaria mediante cromatografía de gases. Resultados: la media de la ingesta dietética de ácidos grasos EPA y DHA fue de 0,027 g y 0,095 g, respectivamente. El perfil eritrocitario fue de 2,90 para EPA y 1,50 para DHA, sin mostrar diferencias entre mujeres con peso normal u exceso de peso. Conclusión: la ingesta dietética y el perfil eritrocitario de omega-3 de las mujeres embarazadas es menor que los parámetros de referencia, sin diferencias significativas entre las mujeres con peso normal y aquellas otras con exceso de peso.<hr/>Abstract Introduction: docosahexaenoic acid (DHA) and eicosapentaenoic acid (EPA) play an important role in fetal growth and development. In Mexico, 76.8 % of women of reproductive age are overweight and obese, which is associated with the development of gestational complications. EPA and DHA fatty acids have an anti-inflammatory effect, reducing the risk of developing complications. Objective: to evaluate the erythrocyte and dietary profile of omega-3 fatty acids in overweight and obese pregnant women. Materials and methods: a prospective, cross-sectional, comparative and observational study in pregnant women with less than 14 weeks of gestation. Dietary intake of omega-3 fatty acids was evaluated by dietary diary; and levels of omega-3 fatty acids in erythrocyte membranes were evaluated by gas chromatography. Results: the mean dietary intake of EPA and DHA fatty acids was 0.027 g and 0.095 g, respectively. The erythrocyte profile was 2.90 for EPA and 1.50 DHA, no differences between normal and overweight women was found. Conclusion: the dietary intake and erythrocyte profile of omega-3 of pregnant women is lower than the reference parameters, with no significant differences between normal and overweight women. <![CDATA[Nutritional fulfillment behavior of pregnant women based on the health belief model theory in Indonesia]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100011&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: malnutrition in pregnant women will cause impaired fetal development, premature delivery, impaired baby growth, and the risk of causing chronic disease. The Health Belief Model is used and has an important role in directing pregnant women to engage in preventive health behavior, namely preventing malnutrition. Objective: this study aims to analyze the factors related to the nutritional fulfillment behavior of pregnant women based on the theory of the health belief model. Methods: this research used correlational design with a cross-sectional approach. The total sample is 164 pregnant women. The variables were perceived susceptibility, perceived severity, perceived benefits, perceived barriers, cues to action, self-efficacy, and behavior of fulfilling the nutritional needs. Data were collected using a questionnaire and analyzed using Spearman's rho with a p-value ≤ 0.05. Result: factors related to the behavior of fulfilling nutritional needs of pregnant women are, perceived benefits (p = 0.021), perceived barriers (p = 0.034) and cues to action (p = 0.032). Meanwhile, perceived susceptibility, perceived severity, and self-efficacy do not correlate with the nutritional fulfillment behavior of pregnant women. Conclusion: factors related to the behavior of fulfilling nutritional needs are perceived benefits, perceived barriers, and cues to action. Future research is expected to develop a health belief model factor for intervention to improve behavior in fulfilling nutritional needs in pregnant women.<hr/>Resumen Introducción: la desnutrición en mujeres embarazadas provocará un desarrollo fetal deficiente, parto prematuro, crecimiento deficiente del bebé y riesgo de causar enfermedades crónicas. El modelo de creencias sobre la salud se utiliza y desempeña un papel importante a la hora de orientar a las mujeres embarazadas para que adopten conductas de salud preventivas, es decir, la prevención de la desnutrición. Objetivo: este estudio tiene como objetivo analizar los factores relacionados con el comportamiento de satisfacción nutricional de las mujeres embarazadas con base en la teoría del modelo de creencias sobre la salud. Métodos: esta investigación utilizó un diseño correlacional con enfoque transversal. La muestra total es de 164 mujeres embarazadas. Las variables fueron susceptibilidad percibida, gravedad percibida, beneficios percibidos, barreras percibidas, señales para la acción, autoeficacia y comportamiento para satisfacer las necesidades nutricionales. Los datos se recogieron mediante un cuestionario y se analizaron mediante el rho de Spearman con valor de p ≤ 0,05. Resultados: los factores relacionados con el comportamiento de satisfacer las necesidades nutricionales de las mujeres embarazadas son los beneficios percibidos (p = 0,021), las barreras percibidas (p = 0,034) y las señales para la acción (p = 0,032). Mientras tanto, la susceptibilidad percibida, la severidad percibida y la autoeficacia no se correlacionan con el comportamiento de satisfacción nutricional de las mujeres embarazadas. Conclusión: los factores relacionados con el comportamiento de satisfacer las necesidades nutricionales son los beneficios percibidos, las barreras percibidas y las señales para la acción. Se espera que investigaciones futuras desarrollen un factor modelo de creencias sobre la salud para la intervención destinada a mejorar el comportamiento a la hora de satisfacer las necesidades nutricionales de las mujeres embarazadas. <![CDATA[Validation of the Garaulet Emotional Intake Questionnaire in students of the Universidad Nacional de Colombia]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100012&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: el estado emocional influye sobre la selección de alimentos que un sujeto consume. En Colombia no hay una herramienta que permita detectar a los más susceptibles de desarrollar ingesta emocional. Objetivo: validar el Cuestionario de Ingesta Emocional-Garaulet en una población estudiantil de la Universidad Nacional de Colombia. Métodos: se realizó un estudio observacional descriptivo y transversal con muestra por conveniencia de estudiantes en todas las sedes de la Universidad, en dos etapas, mediante un cuestionario vía e-mail, aplicando la versión colombiana y española. Se agregaron dos preguntas para evaluar las emociones de tristeza y ansiedad; se estableció la relación de linealidad con puntajes de corte para mantener la proporcionalidad y conservar las dimensiones del fenómeno a estudio. Resultados: en la fase 1 participaron 1177 sujetos y en la fase 2, 831 sujetos. De ellos, eran comedores emocionales y muy emocionales el 63,6 % y el 52,8 % según la versión colombiana y la española, respectivamente. El 22,3 % del total eran comedores emocionales y muy emocionales con índice de masa corporal &gt; 25 kg/m². De los participantes, el 4,7 % presentaban algún trastorno de la alimentación y el 14,2 % algún trastorno psiquiátrico. La sensibilidad, la especificidad y los valores predictivos positivo y negativo fueron del 99,0 %, 49,3 %, 89,9 % y 91,2 %, respectivamente. Conclusiones: el Cuestionario de Ingesta Emocional versión colombiana demuestra tener una validez y confiabilidad aceptables con respecto a la versión española. Se evidenció una alta prevalencia de comedores emocionales en la población universitaria, que se podrían detectar tempranamente con la aplicación de este cuestionario. Padecer este trastorno es un factor de riesgo para desarrollar obesidad y otras enfermedades metabólicas a futuro.<hr/>Abstract Introduction: the emotional state influences the selection of foods that an individual consumes. In Colombia, no tool allows to detect the people most susceptible to develop emotional intake. Objective: to validate the Emotional Intake Questionnaire-Garaulet in a student population of the National University of Colombia. Methods: a cross-sectional descriptive observational study was conducted with a convenience sample of students in all the University's campuses in two stages employing the Spanish and the Colombian questionnaires through e-mail. Two questions were included in the survey, to assess the emotions of sadness and anxiety; a linearity relationship was established with the cut-off scores to maintain proportionality and preserve the dimensions of the study phenomenon. Results: in phase 1, 1177 subjects participated, and in phase 2, 831 subjects participated. Of these, 63.6 % and 52.8 % were emotional and very emotional eaters in the Colombian and Spanish versions, respectively. Taking the total amount of people, 22.3 % were emotional and very emotional eaters with body mass index &gt; 25 kg/m². In addition, 4.7 % had an eating disorder and 14.2 % had a psychiatric disorder. Finally, sensitivity, specificity, and positive and negative predictive values were 99.0 %, 49.3 %, 89.9 % and 91.2 %, respectively. Conclusions: the Colombian version of the Emotional Eating Questionnaire demonstrates acceptable validity and reliability compared to the Spanish version. A high prevalence of emotional eaters was observed in the university population, which could be detected early through the use of this questionnaire. Suffering from this disorder is a risk factor for developing obesity and other metabolic diseases in the future. <![CDATA[25(OH)D concentrations are not associated with adiposity indicators, but with the stage of immunodeficiency in people with HIV/AIDS]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100013&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Objective: this study assessed the association between serum 25(OH)D concentrations and anthropometric indicators of adiposity in people living with HIV/AIDS taking highly active antiretroviral therapy. Methods: the study included 244 people living with HIV/AIDS who received outpatient care at the Institute of Tropical Diseases in the city of Teresina, Brazil. Sociodemographic, clinical, anthropometric and laboratory characteristics were examined. Serum 25(OH)D was analyzed by high-performance liquid chromatography in accordance with the Vitamin D Standardization Program. Multiple linear regression analysis adjusted for gender, age, disease stage and duration of highly active antiretroviral therapy was performed to assess the association between 25(OH)D concentrations and adiposity indicators. Results: the study included 142 (58.2 %) men and 102 (41.8 %) women, with a mean (± SD) age of 39.13 (± 10.83) years. A proportion of 57.8 per cent of the participants had insufficient concentrations of 25(OH)D below 30 ng/mL. Individuals in more advanced stages of immunodeficiency had lower concentrations of 25(OH)D (30.30 ± 16.10 ng/mL) compared to those with mild immunodeficiency or no immunodeficiency. There was no significant association between 25(OH)D concentrations and any of the adiposity indicators considered in this study. Conclusion: vitamin D concentrations in people living with HIV/AIDS using antiretroviral therapy are related to the degree of immunosuppression, but not to the individual's adiposity status.<hr/>Resumen Objetivo: este estudio evaluó la asociación entre las concentraciones séricas de 25(OH)D y los indicadores antropométricos de adiposidad en personas que viven con VIH/SIDA y toman terapia antirretroviral de gran actividad. Métodos: el estudio incluyó a 244 personas viviendo con VIH/SIDA que recibían atención ambulatoria en el Instituto de Enfermedades Tropicales de la ciudad de Teresina, Brasil. Se examinaron las características sociodemográficas, clínicas, antropométricas y de laboratorio. La 25(OH)D sérica se analizó mediante cromatografía líquida de alta resolución de acuerdo con el Programa de Estandarización de la vitamina D. Se realizó un análisis de regresión lineal múltiple ajustado por sexo, edad, estadio de la enfermedad y duración del tratamiento antirretroviral de gran actividad para evaluar la asociación entre las concentraciones de 25(OH)D y los indicadores de adiposidad. Resultados: en el estudio participaron 142 (58,2 %) hombres y 102 (41,8 %) mujeres, con una edad media (± DE) de 39,13 (± 10,83) años. El 57,8 % de los participantes presentaba concentraciones insuficientes de 25(OH)D inferiores a 30 ng/mL. Los individuos en estadios más avanzados de inmunodeficiencia presentaban concentraciones más bajas de 25(OH)D (30,30 ± 16,10 ng/mL) en comparación con aquellos con inmunodeficiencia leve o sin inmunodeficiencia. No se observó ninguna asociación significativa entre las concentraciones de 25(OH)D y ninguno de los indicadores de adiposidad considerados en este estudio. Conclusiones: las concentraciones de vitamina D en personas que viven con VIH/SIDA y utilizan terapia antirretroviral están relacionadas con el grado de inmunosupresión, pero no con el estado de adiposidad del individuo. <![CDATA[Influence of nutritional risk assessment on the prognosis of trauma patients]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100014&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Background: malnutrition negatively impacts trauma prognosis, and this study aimed to evaluate the Nutrition Risk Index (NRI) as a prognostic factor alongside other variables such as comorbidities and the Barthel Index (BI). Objective: to evaluate the NRI as a prognostic factor while considering other variables, including nutritional parameters, comorbidities, and the Barthel Index. Although mortality was the primary outcome, we will clarify this to avoid any confusion. Methods: a cohort of 80 Chinese trauma patients, aged 30-69 years, was analyzed through prospective data collection at admission and post-discharge, covering mortality, nutritional factors, and prognostic indicators. The average observation period was 5.83 months, with an average admission age of 45.6 years. Results: this study examined the relationship between nutritional parameters, trauma, and their effects on mortality and survival. The 6-month survival rate was 93 %, and a correlation was noted between mortality risk and patients with Nutritional Risk Index (NRI) scores greater than 96. However, those with severe risk (NRI &lt; 83.5) did not show a significant association with mortality, possibly due to a small sample size (n = 4), suggesting the need for larger studies to further explore this relationship. The Cox proportional hazard analysis identified older age, lower NRI scores, and specific comorbidities like ischemic heart disease, chronic kidney disease, and hypertension as significant mortality risk factors. Additionally, types of fractures, particularly radius and ulna and vertebral fractures, were linked to higher mortality. Lower Barthel Index scores at admission and discharge were significant predictors of mortality; however, deceased patients often had higher BI scores, indicating that a low BI cannot be universally regarded as a risk factor. Conclusion: overall, the findings emphasize that older age, lower NRI scores, and comorbidities are critical predictors of mortality in trauma patients, while the relationship between the Barthel Index and outcomes requires further clarification.<hr/>Resumen Antecedentes: la desnutrición impacta negativamente en el pronóstico del traumatismo y este estudio buscó evaluar el Índice de Riesgo Nutricional (NRI) como un factor pronóstico junto a otras variables como las comorbilidades y el índice de Barthel (IB). Objetivo: evaluar el NRI como factor pronóstico, considerando otros parámetros nutricionales, las comorbilidades y el IB. Aunque la mortalidad fue el resultado principal, se aclarará para evitar confusiones. Métodos: se analizó una cohorte de 80 pacientes politraumatizados chinos, de 30 a 69 años, mediante recolección de datos prospectivos en el momento del ingreso y después del alta, abarcando mortalidad, factores nutricionales e indicadores pronósticos. El período promedio de observación fue de 5,83 meses, con una edad media al ingreso de 45,6 años. Resultados: este estudio examinó la relación entre parámetros nutricionales, traumatismo y sus efectos en la mortalidad y la supervivencia. La tasa de supervivencia a 6 meses fue del 93 % y se observó una correlación entre el riesgo de mortalidad y los pacientes con puntuaciones de índice de riesgo nutricional (NRI) superiores a 96. Sin embargo, aquellos con riesgo severo (NRI &lt; 83,5) no mostraron una asociación significativa con la mortalidad, posiblemente debido a un tamaño de muestra pequeño (n = 4), lo que sugiere la necesidad de estudios más grandes para explorar esta relación. El análisis de riesgos proporcionales de Cox identificó la edad avanzada, las puntuaciones bajas en el NRI y comorbilidades específicas como la enfermedad cardíaca isquémica, la enfermedad renal crónica y la hipertensión como factores de riesgo significativos para la mortalidad. Además, ciertos tipos de fracturas, especialmente las de radio, cúbito y vertebrales, se asociaron con mayor mortalidad. Las puntuaciones más bajas del índice de Barthel al ingreso y al alta fueron predictores significativos de mortalidad; sin embargo, los pacientes fallecidos a menudo tenían puntuaciones más altas de IB, indicando que un bajo IB no puede considerarse universalmente como factor de riesgo. Conclusión: en general, los hallazgos enfatizan que la edad avanzada, las puntuaciones bajas en el NRI y las comorbilidades son predictores críticos de mortalidad en los pacientes traumatizados, mientras que la relación entre el índice de Barthel y los resultados requiere una mayor aclaración. <![CDATA[Change in leisure-time physical activity and perception of weight gain during the COVID-19 pandemic: results from the ELSA-Brasil Cohort]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100015&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Objective: this study aimed to identify the association between changes in Leisure-Time Physical Activity (LTPA) and Perceived Weight Gain (PWG) during the COVID-19 pandemic among participants enrolled in the Longitudinal Study of Adult Health (ELSA-Brasil). Methods: an observational longitudinal study utilizing data from the ELSA-Brasil, Wave 3 - W3 (2017-2019), and Wave-COVID - WC (July/2020 to February/2021). LTPA was assessed using the International Physical Activity Questionnaire, collected at both time points, while PWG was evaluated through a questionnaire in WC. Statistical analyses were performed using the SPSS 21.0, with significance set at p &lt; 0.05. Results: among 4402 adults (57.8 % women), after adjusting for potential confounding variables, individuals who reduced their LTPA levels to the extent of changing their classification were more likely to experience PWG - specifically, those who were moderately active in W3 and became sedentary in WC (OR = 1.5 [95 % CI, 1.2-1.9]) or had low LTPA in WC (OR = 1.6 [95 % CI, 1.2-2.1]), and those who were highly active in W3 and presented a low level of LTPA in WC (OR = 2.3 [95 % CI, 1.05-5.4]). Conclusion: our findings suggest that individuals who engaged in LTPA (moderately and highly levels) during W3 but transitioned to insufficiently active or sedentary lifestyles during the WC, were more likely to experience PWG.<hr/>Resumen Objetivo: este estudio tuvo como objetivo evaluar la asociación entre los cambios de actividad física en el tiempo libre (AFTL) y la percepción de aumento de peso (PAP) durante la pandemia de COVID-19 entre los participantes del Estudio Longitudinal de Salud del Adulto (ELSA-Brasil). Métodos: estudio longitudinal observacional con datos del ELSA-Brasil, ola 3 (O3) (2017-2019) y ola COVID (OC) (julio/2020 a febrero/2021). La AFTL se evaluó mediante el International Physical Activity Questionnaire en ambos momentos y la PAP se obtuvo mediante un cuestionario en el OC. Los análisis se realizaron en el SPSS 21.0, con significancia en p &lt; 0,05. Resultados: entre 4402 adultos (57,8 % mujeres), después de ajustar las posibles variables de confusión, aquellos que redujeron sus niveles de AFTL hasta el punto de cambiar su clasificación tenían más probabilidades de experimentar PAP; específicamente, aquellos que eran moderadamente activos en O3 y se volvieron sedentarios en OC (OR = 1,5 [IC 95 %: 1,2-1,9]) o tenían un AFTL bajo (OR = 1,6 [IC 95 %: 1,2-2,1]) y aquellos que eran muy activos en O3 y tenían un nivel bajo de AFTL en OC (OR = 2,3 [IC 95 %: 1,05-5,4]). Conclusión: nuestros resultados sugieren que los individuos que practicaron AFTL (niveles moderados y altos) durante O3, pero que hicieron la transición a estilos de vida insuficientemente activos o sedentarios durante OC, tenían más probabilidades de experimentar PAP. <![CDATA[Consumption of ultra-processed foods raises the possibility of cardiovascular disease - a meta-analysis]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100016&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Aim: the purpose of this study was to assess the connection among ultra-processed food consumption and the likelihood of cardiovascular disease, with the intention of establishing a basis for future research. Methods: this meta-analysis adheres to the reporting principles recommended in the PRISMA framework. PubMed, Embase, and Web of Science bibliographic databases were searched in January 2023. Results: ten observational studies were identified from 1,079 records retrieved by searching various relevant electronic bibliographic databases, and two additional observational studies were identified from references within one of the retrieved records; leading to the inclusion of a total of twelve observational studies. The data were combined, utilizing random effects models as well as relative risk ratios. Consuming a higher quantity of ultra-processed foods was found to be correlated with a 31 % elevated likelihood of mortality due to cardiovascular disease, in comparison to individuals who abstained from consuming any ultra-processed foods. Furthermore, an association has been seen between increased consumption of ultra-processed food and an elevated likelihood of acquiring hypertension, coronary heart disease, and cerebrovascular disorders. Conclusion: consuming a significant quantity of ultra-processed meals increases the likelihood of developing cardiovascular disease or experiencing mortality associated with cardiovascular disease.<hr/>Resumen Objetivo: el objetivo de este estudio fue evaluar la conexión entre el consumo de alimentos ultraprocesados y la probabilidad de padecer enfermedades cardiovasculares, con la intención de establecer una base para futuras investigaciones. Métodos: este metaanálisis se adhiere a los principios de información recomendados en el marco PRISMA. Se realizaron búsquedas en las bases de datos bibliográficas PubMed, Embase y Web of Science en enero de 2023. Resultados: se identificaron diez estudios observacionales a partir de 1.079 registros recuperados mediante búsquedas en diversas bases de datos bibliográficas electrónicas pertinentes y se identificaron dos estudios observacionales adicionales a partir de referencias dentro de uno de los registros recuperados, lo que llevó a la inclusión de un total de doce estudios observacionales. Los datos se combinaron utilizando modelos de efectos aleatorios y cocientes de riesgos relativos. Se observó que el consumo de una mayor cantidad de alimentos ultraprocesados se correlacionaba con una probabilidad un 31 % mayor de mortalidad por enfermedad cardiovascular, en comparación con los individuos que se abstenían de consumir cualquier alimento ultraprocesado. Además, se ha observado una asociación entre el mayor consumo de alimentos ultraprocesados y la probabilidad elevada de adquirir hipertensión, cardiopatías coronarias y trastornos cerebrovasculares. Conclusión: el consumo de una cantidad significativa de comidas ultraprocesadas aumenta la probabilidad de desarrollar enfermedades cardiovasculares o de fallecer por este motivo. <![CDATA[Effects of 3-day fasting on secretory IgA concentration in the saliva and lymphotoxin alpha expression in healthy volunteers: a proof of concept study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100017&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Background: animal studies have shown that enteral stimuli play an important role in modulating gut-associated lymphoid tissue thus fasting may exert detrimental effects on such. Objective: the main objectives of this study were: 1) to evaluate the effect of 3-day fasting on secretory immunoglobulin A (S-IgA) in parotid saliva; and 2) to determine the levels of lymphotoxin (LT) transcription in peripheral blood mononuclear cells (PBMNC) from healthy volunteers as a proxy for studying GALT health. Methods: these adult volunteers had fasted for 3 days as part of a cultural ritual. Eleven volunteers (seven men and four women) with a median age of 43 (40-56) were included. Parotid saliva and blood samples were collected on day 0 (no fasting) and 3 days after fasting. Parotid saliva was obtained using a modified on-Crittenden device, and S-IgA was quantified using ELISA. Total RNA was isolated from peripheral blood mononuclear cells, and the level of lymphotoxin (LT) mRNA expression was determined by RT-PCR. Lipopolysaccharide (LPS), IL-10 (interleukin), tumor necrosis factor (TNF)α, body composition and other metabolic indicators were measured. Results: median BMI was 27.3 kg/m2 (24.9-29.1). After 3 days of fasting, there were no significant differences in S-IgA concentrations (p = 0.657), LT expression (p = 0.063), LPS (p = 0.182), nor IL-10 (p = 0.110). We found a statistical difference in TNFα levels (13.5 vs 11.3 pg/mL; p = 0.005) between the 0 and 3-day samples; TNFα decreased after fasting. Conclusion: further studies are needed to clarify the role of LT in the production of S-IgA and its relationship with nutritional status and inflammatory factors.<hr/>Resumen Introducción: estudios en animales han demostrado que el estímulo enteral desempeña un papel importante en la modulación del tejido linfoide asociado al intestino. Objetivo: evaluar el efecto del ayuno de 3 días sobre la inmunoglobulina A secretora (S-IgA) en saliva de parótida y determinar el estado del GALT mediante los niveles de transcripción de linfotoxina (LT) en células mononucleares de sangre periférica (PBMNC) de voluntarios sanos. Métodos: los voluntarios ayunaron durante 3 días como parte de un ritual cultural. Se incluyeron once voluntarios (siete hombres y cuatro mujeres) con una edad media de 43 años (40-56). Se obtuvieron muestras de saliva de parótida y sangre en el día 0 (sin ayuno) y 3 días después del ayuno. La saliva parotídea se obtuvo utilizando un dispositivo Crittenden modificado y la S-IgA se cuantificó mediante ELISA. Se aisló ARN total de PBMNC de sangre periférica y se determinó mediante RT-PCR el nivel de expresión de ARNm de LT. Se midieron lipopolisacáridos (LPS), IL-10, factor de necrosis tumoral (TNF)α, composición corporal y otros indicadores metabólicos. Resultados: después de 3 días de ayuno, no hubo diferencias significativas en las concentraciones de S-IgA (p = 0,657), expresión de LT (p = 0,063), LPS (p = 0,182) o IL-10 (p = 0,110). La concentración de TNFα (13,5 vs. 11,3 pg/mL; p = 0,005) entre las muestras al día 0 y 3, disminuyó después del ayuno. Conclusión: se necesitan más estudios para aclarar el papel de la LT en la producción de S-IgA y su relación con el estado nutricional y los factores inflamatorios. <![CDATA[Tolvaptan versus fluid restriction in the treatment of hyponatremia due to inappropriate antidiuretic hormone secretion: efficacy and safety analysis in a cohort study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100018&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Antecedentes y objetivos: la hiponatremia es común en pacientes mayores y hospitalizados, frecuentemente causada por el síndrome de secreción inadecuada de hormona antidiurética (SIADH). Este estudio compara la eficacia y seguridad de tolvaptán frente a la restricción hídrica en pacientes con hiponatremia y SIADH. Material y métodos: se realizó un estudio observacional de cohortes con 186 pacientes con hiponatremia (Na+ &lt; 135 mmol/L) por SIADH, tratados en el Complejo Hospitalario de Pontevedra entre 2015 y 2022. De ellos, 86 fueron tratados con tolvaptán (dosis media de 7,5 mg) y 100 con restricción hídrica (1 litro de líquidos al día). El objetivo principal fue la normalización de los niveles de sodio (Na ≥ 135 mmol/L). Resultados: tolvaptán fue más eficaz que la restricción hídrica en la corrección de la hiponatremia, aumentando el sodio plasmático de 125,09 a 135,69 mmol/L en 4 días, frente a un aumento de 126,44 a 130,5 mmol/L en 8 días para la restricción hídrica (p &lt; 0,001). La mortalidad a los 60 días fue menor en el grupo de tolvaptán (12,8 % vs. 32,8 %, p &lt; 0,003). Sin embargo, tolvaptán mostró mayores riesgos de hipercorrección del sodio (10,46 %) y poliuria (5,81 %), mientras que la restricción hídrica se asoció con mayor deshidratación, cefalea y calambres. Conclusión: tolvaptán corrige la hiponatremia más rápido y eficazmente que la restricción hídrica, aunque con mayor riesgo de hipercorrección y poliuria, además de asociarse con una menor mortalidad a 60 días.<hr/>Abstract Background and objectives: hyponatremia is a common in older and hospitalized patients, often caused by the syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion (SIADH). This study compares the efficacy and safety of tolvaptan versus fluid restriction in patients with hyponatremia and SIADH. Materials and methods: an observational cohort study was conducted with 186 patients with hyponatremia (Na+ &lt; 135 mmol/L) due to SIADH, treated at the Hospital Universitario de Pontevedra between 2015 and 2022. Of these, 86 were treated with tolvaptan (mean dose of 7.5 mg) and 100 with fluid restriction (1 liter of fluids per day). The primary endpoint was the normalization of sodium levels (Na ≥ 135 mmol/L). Results: tolvaptan was more effective than fluid restriction in correcting hyponatremia, increasing plasma sodium from 125.09 to 135.69 mmol/L in 4 days, compared to an increase from 126.44 to 130.5 mmol/L in 8 days with fluid restriction (p &lt; 0.001). Mortality at 60 days was lower in the tolvaptan group (12.8 % vs. 32.8 %, p &lt; 0.003). However, tolvaptan showed higher risks of sodium overcorrection (10.46 %) and polyuria (5.81 %), while fluid restriction was associated with greater dehydration, headache, and cramps. Conclusion: tolvaptan corrects hyponatremia more quickly and effectively than fluid restriction, although with a higher risk of overcorrection and polyuria, and is associated with lower 60-day mortality. <![CDATA[Advancements in the application of semi-solidified feeding in enteral nutrition for critically-ill patients - A comprehensive review]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100019&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Enteral nutrition represents the primary modality of nutritional support for critically ill patients. However, challenges such as gastroesophageal reflux, diarrhea, and abdominal distension often manifest during its administration. Enteral nutrition semi-solidified feeding has emerged as a promising alternative, demonstrating notable efficacy. This study systematically explores the literature on semi-solidified enteral nutrition, discussing its conceptual framework, classifications, relative merits, and drawbacks compared to traditional enteral nutrition. Additionally, it illustrates clinical application and associated complications, offering valuable insights for the implementation of semi-solidified enteral nutrition in critically ill patients.<hr/>Resumen La nutrición enteral representa la modalidad principal de soporte nutricional para los pacientes críticos. Sin embargo, problemas como el reflujo gastroesofágico, la diarrea y la distensión abdominal surgen a menudo durante su administración. La alimentación semisólida en nutrición enteral ha surgido como alternativa prometedora, demostrando una notable eficacia. Este estudio explora sistemáticamente la literatura sobre la nutrición enteral semisólida, exponiendo su marco conceptual, clasificaciones, méritos relativos y desventajas en comparación con la nutrición enteral tradicional. Además, ilustra la aplicación clínica y las complicaciones asociadas, ofreciendo valiosas perspectivas para la implementación de la nutrición enteral semisólida en pacientes críticamente enfermos. <![CDATA[Effects of intermittent fasting and sports performance - A narrative review]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100020&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Recientemente, el ejercicio en ayunas ha generado interés por su potencial para estimular adaptaciones metabólicas y del rendimiento. El presente estudio pretende analizar los efectos del ayuno y del entrenamiento en ayunas en el rendimiento y el metabolismo de manera aguda y crónica. Se realizaron búsquedas en las bases de datos Medline (PubMed), Physiotherapy Evidence Database (PEDro), Cochrane y Google Scholar. En total, se identificaron 767 estudios, de los que finalmente se incluyeron 51. De manera aguda, el ejercicio en ayunas promueve la oxidación de las grasas a intensidades bajas y moderadas mientras que el catabolismo proteico no se ve aumentado. El rendimiento no se ve afectado en los esfuerzos de menos de 1 hora de duración. De manera crónica, el ayuno genera una mayor eficiencia en el metabolismo de las grasas y en la capacidad para regular la glucemia a largo plazo, aunque no se ha podido determinar si estos hallazgos mejoran el rendimiento deportivo en condiciones de alimentación previa. Se necesita más investigación en deportistas de élite, con cargas de entrenamiento elevadas y con un enfoque periodizado del ayuno.<hr/>Abstract Recently, fasted exercise has generated interest for its potential to stimulate metabolic and performance adaptations. The present study aims to analyze the effects of fasting and fasted training on performance and metabolism, acutely and chronically. The databases Medline (PubMed), Physiotherapy Evidence Database (PEDro), Cochrane, and Google Scholar were searched. In total, 767 studies were identified. Of those, 51 studies were finally included. Acutely, exercise on fasting promotes fat oxidation at low and moderate intensities, while protein catabolism is not increased. Performance is not affected in efforts lower than 1 hour. Chronically, fasting generates greater efficiency in fat metabolism and the ability to regulate blood glucose in the long term, although it has not been possible to determine whether these findings improve sports performance. More research is needed in elite athletes, with high training loads and with a periodized approach to fasting. <![CDATA[Phase angle as a prognostic factor in patients with cancer: a systematic review of the existing evidence via a meta-analysis]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100021&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Background: the phase angle (PA) is expressed via bioelectrical impedance and an indicator of cell membrane health, integrity, hydration, and nutritional status. The associations between PA and cancer survival are inconsistent and unclear. This study aimed to assess PA's role as a prognostic marker of cancer survival. Methods: we searched PubMed and EMBASE to identify all relevant studies up to December 2023. A meta-analysis was performed to clarify PA's prognostic role for cancer patients. Results: a total of 30 studies covering 6587 participants were included in this study. There was a significant prognostic role for PA in the context of cancer patients' survival (HR = 0.73; 95 % CI, 0.66-0.81, p &lt; 0.0001, I2 = 0.0 %). Patients with low PA values were 27 % less likely to survive than patients with high values. Our subgroup analyses showed that geographical population (American: HR = 0.66, 95 % CI: 0.55-0.79, I2 = 0.0 %; European: HR = 0.63, 95 % CI: 0.47-0.84, I2 = 23.2 %; Asian: HR = 0.48, 95 % CI: 0.31-0.74), the type of cancer (head and neck, colorectal, lung, or pancreatic cancer), and type of therapy (palliative vs. non-palliative treatment) did not change the prognostic value. Conclusions: the findings highlight the potential of PA to be a non-invasive, cost-effective prognostic tool in oncological care.<hr/>Resumen Antecedentes: el ángulo de fase (PA) se expresa a través de la impedancia bioeléctrica y es un indicador de la salud, la integridad, la hidratación y el estado nutricional de la membrana celular. El vínculo entre el PA y la supervivencia del cáncer es inconsistente y poco claro. El objetivo de este estudio fue evaluar el papel del PA como indicador pronóstico de supervivencia del cáncer. Métodos: se realizaron búsquedas en PubMed y EMBASE para identificar todos los estudios relevantes hasta diciembre de 2023. Se realizaron metaanálisis para aclarar el efecto pronóstico del PA en los pacientes con cáncer. Resultados: se incluyeron 30 estudios con 6587 participantes. El PA tuvo un efecto pronóstico significativo en la supervivencia de los pacientes con cáncer (HR = 0,73, IC del 95 %: 0,66-0,81, p &lt; 0,0001, I2 = 0,0 %). Los pacientes con bajos niveles de PA tenían un 27 % menos de probabilidades de sobrevivir que los pacientes con altos niveles de PA. Nuestro análisis de subgrupos mostró que la población geográfica (americanos: HR = 0,66, 95 % CI: 0,55-0,79, I2 = 0,0 %; europeos: HR = 0,63, 95 % CI: 0,47-0,84, I2 = 23,2 %; asiáticos: HR = 0,48, 95 % CI: 0,31-0,74); el tipo de cáncer (cáncer de cabeza y cuello, colorrectal, pulmón o páncreas) y el tipo de tratamiento (tratamientos paliativos y no paliativos) no alteraron el pronóstico. Conclusiones: la medición del PA puede ser un factor pronóstico importante para la supervivencia en pacientes con cáncer. <![CDATA[Role of artificial intelligence in predicting disease-related malnutrition - A narrative review]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100022&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Background: disease-related malnutrition (DRM) affects 30-50 % of hospitalized patients and is often underdiagnosed, increasing risks of complications and healthcare costs. Traditional DRM detection has relied on manual methods that lack accuracy and efficiency. Objective: this narrative review explores how artificial intelligence (AI), specifically machine learning (ML) and deep learning (DL), can transform the prediction and management of DRM in clinical settings. Methods: we examine widely used ML and DL models, assessing their clinical applicability, advantages, and limitations. The integration of these models into electronic health record systems allows for automated risk detection and optimizes real-time patient management. Results: ML and DL models show significant potential for accurate assessment of nutritional status and prediction of complications in patients with DRM. These models facilitate improved clinical decision-making and more efficient resource management, although their implementation faces challenges related to the need for large volumes of standardized data and integration with existing systems. Conclusion: AI offers promising prospects for proactive DRM management, highlighting the need for interdisciplinary collaboration to overcome existing barriers and maximize its positive impact on patient care.<hr/>Resumen Antecedentes: la desnutrición relacionada con la enfermedad (DRE) afecta al 30-50 % de los pacientes hospitalizados y, a menudo, está infradiagnosticada, lo que incrementa los riesgos de complicaciones y los costos sanitarios. Los métodos tradicionales para detectar la DRE se han basado en técnicas manuales que carecen de precisión y eficiencia. Objetivo: esta revisión narrativa analiza cómo la inteligencia artificial (IA), en particular el aprendizaje automático (AA) y el aprendizaje profundo (AP), puede revolucionar la predicción y el manejo de la DRE en entornos clínicos. Métodos: se analizan modelos ampliamente utilizados de AA y AP, centrándose en su aplicabilidad clínica, ventajas y limitaciones. También se revisa la integración de estos modelos en los sistemas de registros electrónicos de salud, destacando su potencial para la detección automatizada del riesgo y la optimización de la gestión en tiempo real de los pacientes. Resultados: los modelos de AA y AP muestran un gran potencial para evaluar con precisión el estado nutricional y predecir complicaciones de la DRE. Estas tecnologías mejoran la toma de decisiones clínicas y la gestión de recursos. Sin embargo, su implementación enfrenta desafíos como la necesidad de grandes volúmenes de datos estandarizados y la integración con los sistemas existentes. Conclusión: la IA ofrece perspectivas prometedoras para el manejo proactivo de la DRE, subrayando la necesidad de una colaboración interdisciplinaria para superar las barreras existentes y maximizar su impacto positivo en la atención al paciente. <![CDATA[Valproic acid and protein supplements: possible clinically relevant drug interaction]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100023&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: el ácido valproico (VPA) es un fármaco de estrecho margen terapéutico (50-100 µg/mL) con alta variabilidad farmacocinética debido a la saturación de la unión a proteínas plasmáticas (UPP). Caso clínico: presentamos un caso clínico de un paciente varón de 60 años en tratamiento con VPA, al que se le monitorizaron las concentraciones plasmáticas de VPA y se detectó una disminución de éstas al coincidir con la toma de módulo proteico. Al espaciar la toma, las concentraciones de VPA volvieron a estar en rango terapéutico. Discusión: la administración con alimentos no parece tener una relevancia clínica importante según la mayoría de la bibliografía disponible hasta el momento. Sin embargo, este caso parece mostrar que los suplementos proteicos pueden interaccionar con el VPA y que, para evitar variaciones de las concentraciones plasmáticas, es importante espaciar la administración entre ellos.<hr/>Abstract Introduction: valproic acid (VPA) is a drug with narrow therapeutic index (50-100 µg/mL) with a high pharmacokinetic variability due to plasma protein binding saturation (PPBU). Case report: we present a clinical case of a 60-year-old patient under treatment with VPA, whose plasma VPA concentrations were analyzed and a decrease in these concentrations was detected when administrated with protein supplement. When the intake was spaced out, VPA serum concentrations returned to the therapeutic range. Discussion: administration with food does not appear to be important according to the majority of the literature available to date. However, this case seems to show that protein supplements can interact with VPA and it is important to space out the intake between them to minimize variation in plasma concentrations. <![CDATA[Genetic variability and linkage disequilibrium in DCN, a gene associated with metabolic syndrome]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100024&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: el ácido valproico (VPA) es un fármaco de estrecho margen terapéutico (50-100 µg/mL) con alta variabilidad farmacocinética debido a la saturación de la unión a proteínas plasmáticas (UPP). Caso clínico: presentamos un caso clínico de un paciente varón de 60 años en tratamiento con VPA, al que se le monitorizaron las concentraciones plasmáticas de VPA y se detectó una disminución de éstas al coincidir con la toma de módulo proteico. Al espaciar la toma, las concentraciones de VPA volvieron a estar en rango terapéutico. Discusión: la administración con alimentos no parece tener una relevancia clínica importante según la mayoría de la bibliografía disponible hasta el momento. Sin embargo, este caso parece mostrar que los suplementos proteicos pueden interaccionar con el VPA y que, para evitar variaciones de las concentraciones plasmáticas, es importante espaciar la administración entre ellos.<hr/>Abstract Introduction: valproic acid (VPA) is a drug with narrow therapeutic index (50-100 µg/mL) with a high pharmacokinetic variability due to plasma protein binding saturation (PPBU). Case report: we present a clinical case of a 60-year-old patient under treatment with VPA, whose plasma VPA concentrations were analyzed and a decrease in these concentrations was detected when administrated with protein supplement. When the intake was spaced out, VPA serum concentrations returned to the therapeutic range. Discussion: administration with food does not appear to be important according to the majority of the literature available to date. However, this case seems to show that protein supplements can interact with VPA and it is important to space out the intake between them to minimize variation in plasma concentrations. <![CDATA[La importancia de los conjuntos de resultados básicos en investigación clínica: un llamado a la acción]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100025&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: el ácido valproico (VPA) es un fármaco de estrecho margen terapéutico (50-100 µg/mL) con alta variabilidad farmacocinética debido a la saturación de la unión a proteínas plasmáticas (UPP). Caso clínico: presentamos un caso clínico de un paciente varón de 60 años en tratamiento con VPA, al que se le monitorizaron las concentraciones plasmáticas de VPA y se detectó una disminución de éstas al coincidir con la toma de módulo proteico. Al espaciar la toma, las concentraciones de VPA volvieron a estar en rango terapéutico. Discusión: la administración con alimentos no parece tener una relevancia clínica importante según la mayoría de la bibliografía disponible hasta el momento. Sin embargo, este caso parece mostrar que los suplementos proteicos pueden interaccionar con el VPA y que, para evitar variaciones de las concentraciones plasmáticas, es importante espaciar la administración entre ellos.<hr/>Abstract Introduction: valproic acid (VPA) is a drug with narrow therapeutic index (50-100 µg/mL) with a high pharmacokinetic variability due to plasma protein binding saturation (PPBU). Case report: we present a clinical case of a 60-year-old patient under treatment with VPA, whose plasma VPA concentrations were analyzed and a decrease in these concentrations was detected when administrated with protein supplement. When the intake was spaced out, VPA serum concentrations returned to the therapeutic range. Discussion: administration with food does not appear to be important according to the majority of the literature available to date. However, this case seems to show that protein supplements can interact with VPA and it is important to space out the intake between them to minimize variation in plasma concentrations. <![CDATA[Roles dentro de los entornos domésticos en Chile: la "portera alimentaria"]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100026&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: el ácido valproico (VPA) es un fármaco de estrecho margen terapéutico (50-100 µg/mL) con alta variabilidad farmacocinética debido a la saturación de la unión a proteínas plasmáticas (UPP). Caso clínico: presentamos un caso clínico de un paciente varón de 60 años en tratamiento con VPA, al que se le monitorizaron las concentraciones plasmáticas de VPA y se detectó una disminución de éstas al coincidir con la toma de módulo proteico. Al espaciar la toma, las concentraciones de VPA volvieron a estar en rango terapéutico. Discusión: la administración con alimentos no parece tener una relevancia clínica importante según la mayoría de la bibliografía disponible hasta el momento. Sin embargo, este caso parece mostrar que los suplementos proteicos pueden interaccionar con el VPA y que, para evitar variaciones de las concentraciones plasmáticas, es importante espaciar la administración entre ellos.<hr/>Abstract Introduction: valproic acid (VPA) is a drug with narrow therapeutic index (50-100 µg/mL) with a high pharmacokinetic variability due to plasma protein binding saturation (PPBU). Case report: we present a clinical case of a 60-year-old patient under treatment with VPA, whose plasma VPA concentrations were analyzed and a decrease in these concentrations was detected when administrated with protein supplement. When the intake was spaced out, VPA serum concentrations returned to the therapeutic range. Discussion: administration with food does not appear to be important according to the majority of the literature available to date. However, this case seems to show that protein supplements can interact with VPA and it is important to space out the intake between them to minimize variation in plasma concentrations. <![CDATA[Obesidad en niños en México: prevención e intervención para su manejo y control]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100027&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: el ácido valproico (VPA) es un fármaco de estrecho margen terapéutico (50-100 µg/mL) con alta variabilidad farmacocinética debido a la saturación de la unión a proteínas plasmáticas (UPP). Caso clínico: presentamos un caso clínico de un paciente varón de 60 años en tratamiento con VPA, al que se le monitorizaron las concentraciones plasmáticas de VPA y se detectó una disminución de éstas al coincidir con la toma de módulo proteico. Al espaciar la toma, las concentraciones de VPA volvieron a estar en rango terapéutico. Discusión: la administración con alimentos no parece tener una relevancia clínica importante según la mayoría de la bibliografía disponible hasta el momento. Sin embargo, este caso parece mostrar que los suplementos proteicos pueden interaccionar con el VPA y que, para evitar variaciones de las concentraciones plasmáticas, es importante espaciar la administración entre ellos.<hr/>Abstract Introduction: valproic acid (VPA) is a drug with narrow therapeutic index (50-100 µg/mL) with a high pharmacokinetic variability due to plasma protein binding saturation (PPBU). Case report: we present a clinical case of a 60-year-old patient under treatment with VPA, whose plasma VPA concentrations were analyzed and a decrease in these concentrations was detected when administrated with protein supplement. When the intake was spaced out, VPA serum concentrations returned to the therapeutic range. Discussion: administration with food does not appear to be important according to the majority of the literature available to date. However, this case seems to show that protein supplements can interact with VPA and it is important to space out the intake between them to minimize variation in plasma concentrations. <![CDATA[Respuesta a la Carta al Editor: "La importancia de los determinantes sociales en la detección de síntomas depresivos y su relación con el consumo del agua del grifo"]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112025000100028&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: el ácido valproico (VPA) es un fármaco de estrecho margen terapéutico (50-100 µg/mL) con alta variabilidad farmacocinética debido a la saturación de la unión a proteínas plasmáticas (UPP). Caso clínico: presentamos un caso clínico de un paciente varón de 60 años en tratamiento con VPA, al que se le monitorizaron las concentraciones plasmáticas de VPA y se detectó una disminución de éstas al coincidir con la toma de módulo proteico. Al espaciar la toma, las concentraciones de VPA volvieron a estar en rango terapéutico. Discusión: la administración con alimentos no parece tener una relevancia clínica importante según la mayoría de la bibliografía disponible hasta el momento. Sin embargo, este caso parece mostrar que los suplementos proteicos pueden interaccionar con el VPA y que, para evitar variaciones de las concentraciones plasmáticas, es importante espaciar la administración entre ellos.<hr/>Abstract Introduction: valproic acid (VPA) is a drug with narrow therapeutic index (50-100 µg/mL) with a high pharmacokinetic variability due to plasma protein binding saturation (PPBU). Case report: we present a clinical case of a 60-year-old patient under treatment with VPA, whose plasma VPA concentrations were analyzed and a decrease in these concentrations was detected when administrated with protein supplement. When the intake was spaced out, VPA serum concentrations returned to the therapeutic range. Discussion: administration with food does not appear to be important according to the majority of the literature available to date. However, this case seems to show that protein supplements can interact with VPA and it is important to space out the intake between them to minimize variation in plasma concentrations.