Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120050008&lang=es vol. 20 num. 6 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[<b>Conclusiones de la Primera Mesa de Trabajo BAXTER-SENPE sobre</b>: <b>productos listos para uso (RTU) en Nutrición Parenteral</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112005000800001&lng=es&nrm=iso&tlng=es Conclusiones de la Mesa de Trabajo sobre productos listos para su uso (RTU) en nutrición parenteral. Se efectúa una aproximación a la definición y a las ventajas en comparación con otros modelos de nutrición parenteral. Destacan los aspectos relacionados con la gestión, composición de la RTU e indicaciones tanto intrahospitalarias como domiciliarias.<hr/>Conclusions to the workshop on ready-to use (RTU) products for parenteral nutrition. An approximation is done to the definition and advantages in comparison to other parenteral nutrition models. Issues related to management, RTU composition and hospital- and home-based indications are highlighted. <![CDATA[<b>Estudio del gasto energético en la anorexia nerviosa</b>: <b>concordancia entre calorimetría indirecta y diferentes ecuaciones</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112005000800002&lng=es&nrm=iso&tlng=es El tratamiento nutricional es fundamental en la anorexia nerviosa (AN), si bien la reposición de nutrientes debe hacerse de forma progresiva para evitar la aparición del síndrome de realimentación. Objetivo: Comparar el gasto energético en reposo (GER) mediante calorimetría indirecta con el estimado con diferentes fórmulas en mujeres con AN. Material y Métodos: Estudiamos 21 mujeres ingresadas con AN (DSM-IV), edad 17 (DE 5,9) rango 12-34 años. El tiempo de ingreso fue 55,1 &plusmn; 20,7 días (21-91). La valoración nutricional inicial incluyó antropometría (IMC, PTC, PSE, CMB,CMMB) y bioimpedancia tetrapolar (HoltainBC). La calorimetría indirecta (CI) se realizó tras ayuno nocturno (Deltatrac TM II MBM-200). En 9 pacientes se repitió el mismo estudio antes del alta. Comparamos el GER (kcal/24 h) medido por CI con el obtenido por diferentes ecuaciones [Fleisch, Harris-Benedict (HB), FAO, Schofield-HW (SHW), Schebendach] mediante el coeficiente de correlación intraclase (CCI) y el método de Bland y Altman. Resultados: El estado nutricional mejoró significativamente durante la hopitalización. El 50% del peso recuperado fue masa grasa. El GER aumentó significativamente durante el ingreso. Las fórmulas sobrestimaron el GER respecto al obtenido por CI (p < 0,05), con excepción de la ecuación de Schebendach que infravaloró el GER. La concordancia entre la medida directa del GER por CI y su estimación por las fórmulas fue mala [Fleish (CCI = 0,21), HB (CCI = 0,21), FAO (CCI = 0,21), SHW (CCI = 0,19), Schebendach (CCI = 0,15)]. Mediante el método de Bland y Altman observamos que existía un sesgo variable entre la medida de la CI y las fórmulas, existiendo una concordancia clínicamente aceptable para valores de GER de aproximadamente 1.200 kcal/día. Conclusiones: 1) En nuestro estudio obtuvimos una baja concordancia entre los valores de GER medidos por calorimetría indirecta y los estimados por las fórmulas. 2) Mediante el método de Bland y Altman observamos que todas las fórmulas presentan un sesgo variable respecto a la CI, siendo la concordancia clínicamente aceptable para valores de GER alrededor de 1200 kcal/día. 3) Por tanto, la calorimetría indirecta parece una herramienta muy útil en el cálculo de los requerimientos energéticos de las pacientes con Anorexia Nerviosa.<hr/>Nutritional management is essential in anorexia nervosa (AN), although nutrient replenishment must be done progressively to prevent the occurrence of re-alimentation syndrome. Objective: to compare resting energy expenditure (REE) by means of indirect calorimetry and by different equations in AN female patients. Material and methods: we studied 21 women admitted for AN (DSM-IV), mean age 17 years (SD 5.9), range 12-34 years. Admission stay was 55.1 &plusmn; 20.7 days (21-91). Initial nutritional assessment included anthropometrics (BMJ, TSF, SSE, MAC, MAMC) and tetrapolar bioimpedance (HoltainBC). Indirect calorimetry (IC) was done after overnight fasting (DeltatracTM II MBM-200). In 9 patients, the same study was repeated before hospital discharge. We compared REE (Kcal/24 h) measured by IC with that obtained by several equations [Fleish, Harris- Benedict, FAO, Schofield-HW (SHW), Schebendach] through the intraclass correlation coefficient (ICC) and the Bland-Altman method. Results: Nutritional status significantly improved during hospital admission. Fifty percent of the recovered weight was fat mass. REE significantly increased during admission. The equations overestimated REE as compared to IC (p < 0.05), except for the Schebendach equation that underestimated REE. The agreement between direct measurement of REE by IC and its estimation through equations was poor [Fleish (ICC = 0.21); HB (ICC = 0.21), SHW (ICC = 0.19), Schebendach (ICC = 0.15)]. Through the Bland-Altman method, we observed that there was a variable bias between IC and equations, with a clinically acceptable agreement for REW values of around 1200 Kcal/day. Conclusions: 1) In our study we obtained a poor agreement between REW values measured by indirect calorimetry and those estimated by equations. 2) Through the Bland-Altman method, we observed that all equations present a variable bias as for IC, the agreement being clinically acceptable for REE values of around 1200 Kcal/day. 3) Thus, indirect calorimetry seems to be a very useful tool to calculate the energy requirements of anorexia nervosa patients. <![CDATA[Eficacia del níquel en aumentar la hepatotoxicidad en ratas con deficiencia en proteínas]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112005000800003&lng=es&nrm=iso&tlng=es This study was designed to determine the toxic effects of nickel sulfate on the biochemical and elemental profile of liver in protein deficient rats. Nickel sulfate in the dose of 800mg/l in drinking water was administrated to Sprauge Dawley (S.D) normal control as well as protein deficient rats for a total duration of eight weeks. The effects of nickel treatment and protein deficiency when given separately and in combination were studied on rat liver marker enzymes like Alkaline phosphatase (ALP),Glutamate oxaloacetate transaminase (GOT), Glutamate pyruvate transaminase (GPT) and also on the status of essential elements in rat liver. Protein deficient,Ni treated as well as combined protein deficient and nickel treated rats showed significant reductions in the body weight and hepatic protein contents as compared to normal control rats. Hepatic alkaline phosphatase activity and alanine aminotransferase showed a significant elevation in rats subjected to protein deficiency, nickel treatment and combined protein deficiency and nickel treatment.As regards to hepatic levels of aspartate aminotransferase a significant elevation was observed in protein deficient and nickel treated protein deficient animals. Nickel administration to normal and protein deficient rats has resulted in a significant increase in concentrations of nickel, phosphorus and sulfur in liver tissue. The concentration of zinc and copper in liver tissue decreased significantly in protein deficient, nickel treated and nickel treated protein deficient animals. Tissue iron concentrations were found to be decreased in protein deficient animals, but the concentrations of iron got elevated significantly in nickel treated and nickel treated protein deficient animals. It has been observed that selenium got decreased significantly in protein deficient, nickel treated and nickel treated protein deficient animals when compared to normal animals. The elevation of selenium in nickel treated protein deficient animals was also significantly higher when compared to protein deficient animals.<hr/>Este estudio fue diseñado para determinar los efectos tóxicos del sulfato de níquel sobre el perfil bioquímico y de oligoelementos del hígado en ratas con deficiencia de proteínas.Se administró sulfato de níquel, a la dosis de 800 mg/l, en el agua de bebida de ratas Sprauge Dawley (S-D) normales control y con deficiencia de proteínas, durante 8 semanas. Se estudiaron los efectos del tratamiento con níquel y de la deficiencia de proteínas, por separado y en combinación,sobre marcadores enzimáticos hepáticos de la rata como la fosfatasa alcalina (FA), la glutamato oxalacetato transaminasa (GOT), la glutamato piruvato transaminasa (GPT) y también el estado de oligoelementos en el hígado de la rata. Las ratas con deficiencia de proteínas, las ratas tratadas con níquel, así cómo aquéllas con la combinación de deficiencia de proteínas y tratamiento con níquel mostraron reducciones significativas en el peso corporal y en el contenido hepático de proteína, en comparación con las ratas normales control. La actividad hepática fosfatasa alcalina y alanina aminotransferasa mostró una elevación significativa en las ratas sometidas a deficiencia de proteínas, a tratamiento con níquel, y a la combinación de deficiencia de proteínas y tratamiento con níquel. Con respecto de las concentraciones hepáticas de aspartato aminotransferasa, se observó una elevación significativa en los animales con deficiencia de proteínas y en aquellos tratado con níquel y con deficiencia de proteínas. La administración de níquel a ratas normales y con deficiencia de proteínas ha producido un aumento significativo de las concentraciones de níquel, fósforo y azufre en el tejido hepático. La concentración de cinc y cobre en el tejido hepático disminuyó significativamente los animales con deficiencia de proteínas, los tratados con níquel, y aquellos con deficiencia de proteínas tratados con níquel. Se halló que las concentraciones tisulares de hierro estaban disminuidas en los animales con deficiencia de proteínas, pero aumentaron significativamente en los animales tratados níquel y aquellos con deficiencia de proteínas tratados con níquel. Se observó que el selenio disminuyó significativamente en los animales con deficiencia de proteínas, los tratados con níquel, y aquellos con deficiencia de proteínas tratados con níquel, en comparación con los animales normales. La elevación de selenio en los animales con deficiencia de proteínas tratados con níquel también fue significativamente superior en comparación con los animales con deficiencia de proteínas. <![CDATA[<b>Estudio de la obesidad y del sobrepeso como factores de riesgo de la prevalencia y severidad del asma en niños de Valencia</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112005000800004&lng=es&nrm=iso&tlng=es Antecedentes: La obesidad y el sobrepeso se han descrito como factores de riesgo asociados a la prevalencia y severidad del asma en niños y adolescentes. El objetivo del estudio ha sido el valorar el papel de la obesidad en el asma infantil. Ámbito de estudio y sujetos:Estudio realizado en niños y adolescentes entre 8 y 15 años, elegidos por un muestreo aleatorio tipo cluster entre los niños que estudiaban en 80 colegios, el cual representa el 30% de los colegios de la ciudad de Valencia. Material y métodos:El análisis de los datos se organizó en dos grupos, obesos (aquellos niños en un percentil superior al 85 del Índice de Masa Corporal (kg/m2), tomando como referencia la población española) y no obesos, cuando no cumplian esta condición. Se calcularon la prevalencia de los diferentes parámetros con un intervalo de confianza al 95%, y el riesgo relativo (RR) de los síntomas compatibles con asma entre niños obesos comparándolos con los no obesos. Resultados: No se obtuvo un riesgo relativo significativo para la obesidad con respecto al asma en aquellos niños por encima del percentil 85. Por otra parte, un incremento en el riesgo en relación con la severidad del asma se observó con la obesidad, principalmente en el percentil 85 (RR = 1,51 de sufrir entre 4-12 ataques de pitos y RR = 1,86 de sufrir más de 12 ataques en niños obesos frente a los no obesos) Conclusiónes: En este estudio, no identificamos un riesgo más alto de asma entre niños obesos frente a los no obesos, aunque encontramos que hubiera un riesgo más alto de severidad de síntomas asmáticos. En relación con la severidad del asma, observamos un riesgo más alto de ataques de pitos y sibilancias entre los niños obesos en los percentiles 85 y 95 del Indice de Masa Corporal.<hr/>Background: Obesity and overweight have been described as factors associated with asthma. Our aim was to evaluate the role obesity plays on asthma in children. Scope and subjects: A study carried out on children and teenagers between 8 and 15 years of age, chosen for a cluster-type random sampling from children who studied in 80 schools, which represents 30% of the schools in the city of Valencia. Material and Methods: The analysed data was organized into two groups, obese (from the Body Mass Index (Kg/m2)), showing children with a percentile over 85% of the measuring reference for the Spanish population) and non obese, when they did not fulfil this condition. The prevalence of the different parameters studied was calculated by an Interval of Confidence of 95%. The risk was calculated (Relative Risk) from those symptoms compatible with asthma among obese children compared to non obese children. Results: No significant relative risk (RR) was seen for obesity with regards to asthma in those percentiles of obesity over 85. Otherwise, an increase in the relative risk (RR) regarding the severity of asthma was seen in relation to obesity, mainly in the 85th percentile (RR = 1.51 of suffering between 4-12 wheezing attacks and RR = 1.86 of suffering more than 12 attacks in obese children as opposed to non obese children). Conclusions: In this study, we did not identify a higher risk of asthma among obese children than among non obese children, although we did find there was a higher risk of severity of asthmatic symptoms. As far as the severity of the asthma is concerned, we saw a higher risk of wheezing and whistling attacks among obese children with the 85th and the 95th percentiles according to the Body Mass Index. <![CDATA[<b>Respuesta ante un programa de control de peso basado en la aproximación de la dieta al ideal teórico</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112005000800005&lng=es&nrm=iso&tlng=es El control de peso corporal es uno de los objetivos sanitarios prioritarios, por ser la obesidad un factor de riesgo de diversas enfermedades degenerativas, frecuentes en sociedades desarrolladas, y por el incremento constante en el número de personas con sobrepeso/obesidad que deben hacer frente a este problema. Objetivo: Analizar la respuesta ante un programa de pérdida de peso basado en la aproximación de la dieta al ideal teórico (incrementando el consumo de los alimentos para los que se observa mayor alejamiento entre consumo real y aconsejado: cereales y verduras). Sujetos: Se ha estudiado un colectivo de 67 mujeres de 20 a 35 años y con índice de masa corporal (IMC) comprendido entre 24 y 35 kg/m2, que después de realizar un estudio inicial, fueron incluidas al azar en dos grupos encaminados a conseguir un mejor control del peso corporal y a aproximar la dieta al ideal teórico. Intervenciones: En ambos grupos se aconsejó una dieta ligeramente hipocalórica, pero en uno de ellos la pauta principal era el seguimiento de una dieta con mayor contenido en verduras y hortalizas (H), y en el otro grupo se aconsejó un incremento en el consumo de cereales (especialmente cereales de desayuno) (C). En el presente estudio se presentan datos dietéticos (obtenidos por "Registro del consumo de alimentos" durante 3 días, incluyendo un domingo) y antropométricos, obtenidos al comienzo del estudio, y a las 2 y 6 semanas de iniciar la intervención. Resultados: Con ambos tipos de intervención se consiguió una aproximación del perfil calórico de las dietas al ideal aconsejado, con disminución de la cantidad de energía procedente de grasa y aumento de la procedente de hidratos de carbono (tanto en la semana 2, como en la 6), aunque la modificación fue estadísticamente más acusada con la dieta C. Completaron el estudio 57 mujeres que presentaron una reducción media del peso corporal de 2,4 &plusmn; 1,4 kg, siendo superior la pérdida de peso en el grupo C (2,8 &plusmn; 1,4 kg), respecto al grupo H (2,0 &plusmn; 1,3 kg) (p < 0,05). En las mujeres que siguieron dieta C fue mayor el número de pliegues que experimentaron una reducción estadísticamente significativa, tanto en la 2ª como en la 6ª semana, respecto a las mujeres con dieta H. El porcentaje de mujeres que concluyó el estudio también fue más elevado entre las incluidas en el grupo C (93,5% respecto a 77,8% en H). Conclusiones: En mujeres con sobrepeso, u obesidad ligera, la aproximación de la dieta al ideal teórico (por aumento en el consumo de verduras, o de cereales) puede ser de ayuda en el control de peso y en la mejora de la calidad de la dieta (tanto comparando las raciones de alimentos consumidas con las aconsejadas, como el perfil calórico). Teniendo en cuenta los resultados del presente estudio se considera que el aumento en el consumo de cereales de desayuno (por su contenido en fibra y por estar enriquecidos en vitaminas y hierro) puede ser de especial utilidad en estas situaciones.<hr/>Obesity is a risk factor for a number of degenerative diseases common in industrial societies and the number of overweight/obese people continues to grow. The control of body weight is therefore a priority public health objective. Objective: To analyze the response to a weight loss program based on approximating the diet to the theoretical ideal (by increasing the consumption of recommended foods under-represented in the diet: cereals and vegetables). Subjects: The study involved 67 women aged between 20 and 35 years with a body mass index (BMI) of between 24 and 35 kg/m2. These women were randomly assigned to two groups with the aim of improving weight control and of approximating the diet to the theoretical ideal. Interventions: Both groups were advised to follow a slightly hypocaloric diet, but with one group increasing the intake of greens and vegetables (H) and the other increasing the intake of cereals (especially breakfast cereals) (C). Dietary data were obtained via the keeping of a daily food record over three days, including a Sunday. Anthropometric data were obtained at the start of the study and again 2 and 6 weeks later. Results: Both treatments approximated the energy profile of the diets to the theoretical ideal. The amount of energy gained from lipids fell and that gained from carbohydrates increased (bothat 2 and 6 weeks), significantly more so for group C. Fifty seven women completed the study and showed a mean reduction in body weight of 2.4 &plusmn; 1.4 kg. The weight lost by group C was significantly greater than that lost by group H (2.8 &plusmn; 1.4 kg compared to 2.0 &plusmn; 1.3 kg; p < 0.05). The women who followed diet C showed a greater number of skin folds of significantly reduced size, both at 2 and 6 weeks. More group C women completed the study (93.5% compared to 77.8% of group H women). Conclusion: In overweight or slightly obese women, approximating the diet to the theoretical ideal (by increasing the intake of vegetables of cereals) can help to control body weight and improve the quality of the diet (both in terms of the number and size of food rations, and the overall energy profile). The present results show that increasing the consumption of breakfast cereals may be of particular use owing to their high fiber, vitamin and iron contents. <![CDATA[<b>Nutrición enteral con dieta inmunomoduladora perioperatoria</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112005000800006&lng=es&nrm=iso&tlng=es Objetivo: Valorar el estado nutricional en el perioperatorio, de pacientes afectos de cáncer esofágico o gástrico, tratados mediante esofaguectomía y gastrectomía total respectivamente, y analizar la repercusión de la dieta enteral inmunomoduladora con las complicaciones postquirúrgicas. Ámbito: Pacientes ingresados en el Servicio de Cirugía del Hospital Clínico Universitario de Salamanca. Pacientes y métodos: Pacientes sometidos a esofaguectomía yo gastrectomía total a los que se le aporta nutrición enteral (NE) precoz con una dieta inmunomoduladora. Intervenciones: A todos los pacientes se les pautaba una dieta inmunomoduladora de 1000 kcal/día por vía oral más dieta normal por turmix que iniciaban en el 5&ordm; día preoperatorio y continuando en el postoperatorio inmediato (en las primeras 24 h) con NE por catéter de yeyunostomía, de forma progresiva hasta conseguir 25Kcal/Kg/día al 4&ordm;-5&ordm; día. La NE se mantuvo al menos los primeros diez días del postoperatorio y se realizaron controles analíticos en el preoperatorio en el quinto y décimo días postoperatorios. También realizamos una ecuación de predicción con la variable dependiente morbi-mortalidad y como independientes con el resto de las variables. Resultados: Se estudiaron 68 pacientes de los cuales 36 (35 varones y 1 mujer) padecían cáncer esofágico y 32 (21 varones y 11 mujeres) que padecían cáncer gástrico. La media de edad de los pacientes con cáncer esofágico era de 60 &plusmn; 9,68 años con una estancia media postoperatoria de 36,97 &plusmn; 62,37 días y las cifras de pacientes con cáncer gástrico eran 69,41 &plusmn; 11,53 años y 24,41 &plusmn; 13,77 días respectivamente La comparación de medias de los parámetros nutricionales bioquímicos, puso de manifiesto una disminución de las cifras de casi todas las variables, en la determinación del 5&ordm; día postoperatorio respecto de la determinación preoperatoria y posterior aumento en la determinación del 10&ordm; día postoperatorio respecto del 5&ordm; día. Las diferencias son en la mayoría de los casos estadísticamente significativas. Resultaron ser partícipes en la ecuación de predicción de la morbimortalidad las variables, colesterol, enfermedades asociadas, PCR, IgM y sexo varón. Conclusiones: Las variables analizadas, excepto el sexo, parecen ser indicadores adecuados para el estudio de la respuesta a la agresión quirúrgica y así mismo a la nutrición enteral. La nutrición perioperatoria inmunomoduladora creemos que recupera las cifras de parámetros nutricionales postoperatorios.La nutrición enteral por yeyunostomía es bien tolerada y con morbilidad baja y poco severa.<hr/>Objective: To assess the nutritional peri-surgical status of patients suffering from esophageal or gastric cancer, treated with esophagectomy and total gastrectomy, respectively, and to analyze the impact of an enteral immunomodulating diet on postsurgical complications. Setting: Patients admitted to the Surgery Department of Hospital Clínico Universitario of Salamanca. Patients and methods: Patients submitted to esophagectomy and/or total gastrectomy to whom early enteral nutrition (EN) is provided with an immunomodulating diet. Interventions: All patients were prescribed an immunomodulating diet of 1000 Kcal/day p.o. plus a normal grinded diet that they started on the 5th presurgical day and pursued during the immediate postsurgical period (within the first 24 hours) with EN through a jejunostomy catheter, in a progressive way until reaching 25 kcal/kg/day at days 4-5. EN was kept in place for at least the first 10 days after surgery and laboratory checkups were done before surgery and at days 5 and 10 after surgery. We also performed a prediction equation, with morbidity as the dependent variable and the remaining as independent variables. Results: Sixty-eight patients were studied of whom 36 (35 men and 1 women) suffered from esophageal cancer and 32 (21 men and 11 women) from gastric cancer. Mean age of patients with esophageal cancer was 60 &plusmn; 9.68 years, with a mean postsurgical stay of 36.97 &plusmn; 62.37 days, and for gastric cancer patients mean age was 69.41 &plusmn; 11.53 years and mean stay 24.41 &plusmn; 13.77 days. The comparison of the means of the biochemical nutrition parameters showed a decrease in almostall values at the 5ht post-surgery day in relation to the presurgical determination, and an increase in the measurement at the 10th postsurgical day as compared to the 5th day values. In most of the cases, the differences are statistically significant. For morbimortality prediction, the variables cholesterol, related diseases, CRP, IgM, and male gender, were contributors. Conclusions: All the analyzed variables, but gender, seem to be appropriate indicators for the study of response to surgical aggression as well as of enteral nutrition. We believe that peri-surgical immunomodulating nutrition recovers the values of postsurgical nutrition parameters. Enteral nutrition through jejunostomy is well tolerated, and has a low and mild morbidity. <![CDATA[<b>Eficacia y complicaciones de la cirugía bariátrica en el tratamiento de la obesidad mórbida</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112005000800007&lng=es&nrm=iso&tlng=es Introducción y objetivos: La cirugía bariátrica constituye una alternativa terapéutica eficaz en pacientes con obesidad mórbida refractaria al tratamiento médico. Sin embargo, estas técnicas quirúrgicas aumentan el riesgo de provocar una malnutrición proteicoenergética o el déficit selectivo de algunos micronutrientes. El objetivo de este trabajo ha sido analizar las modificaciones antropométricas, nutricionales, digestivas, factores de riesgo cardiovascular y calidad de vida en pacientes con obesidad mórbida sometidos a cirugía bariátrica. Material y métodos: Estudio descriptivo retrospectivo donde se ha evaluado a un grupo de pacientes con obesidad mórbida que fueron intervenidos de cirugía bariátrica (45 mediante bypass biliopancreático según técnica de Scopinaro y 25 mediante bypass gástrico laparoscópico). Se les realizó una valoración antropométrica (talla, peso, índice de masa corporal), factores de riesgo cardiovascular (tensión arterial, perfil lipídico, glucémico y uricemia) y parámetros nutricionales (albuminemia, estudio hematológico y fosfocálcico) antes de la técnica bariátrica y al año y dos años después del tratamiento quirúrgico. La calidad de vida se evaluó mediante el sistema B.A.R.O.S Resultados: Se ha analizado a 70 pacientes con obesidad mórbida (56 mujeres y 14 varones) con una edad media de 36,5 &plusmn; 11 años. El peso medio prequirúrgico fue de 129,7 &plusmn; 25,6 Kg y el IMC de 48,8 &plusmn; 8,8 Kg/m². A los dos años tras la técnica quirúrgica el IMC fue de 31,0 &plusmn; 6,6 Kg/m², la reducción ponderal de 47,7 Kg y el porcentaje de pérdida de peso del 36,5%. El 100% de los pacientes dislipémicos, el 90% de los diabéticos y el 72% de los hipertensos normalizaron sus perfiles correspondientes tras la cirugía. La complicación nutricional más común fue la anemia y la ferropenia que ocurrieron en el 54,4% y 36,6% de los casos respectivamente. Otros déficit nutricionales observados fueron: hipoalbuminemia leve en el 20,3% de los pacientes, hipoprotrombinemia en el 14,9%, descenso de ácido fólico en el 17,8%, déficit de vitamina B12 en el 12,5%, hipocalcemia en el 23,8% e hiperparatiroidismo secundario en el 45,4% de los casos. Todas las complicaciones nutricionales fueron más frecuentes en pacientes sometidos a bypass biliopancreático excepto en el caso del déficit de B12 que ocurrió con más frecuencia en pacientes con bypass gástrico. La complicación digestiva mas frecuentemente observada fue la diarrea/esteatorrea en el 39,1% de los casos. El 64,2% de los enfermos consideraron el resultado de la cirugía como excelente o muy bueno. Conclusión: En pacientes con obesidad mórbida, la cirugía bariátrica es una técnica con la que se consigue una gran mejoría en los parámetros antropométricos, en los factores de riesgo cardiovascular y en la calidad de vida de los pacientes, pero que conlleva asociadas un porcentaje importante de complicaciones nutricionales que deberemos tener en cuenta para poderlas prevenir.<hr/>Introduction and objectives: Bariatric surgery represents an affective therapeutic alternative for patients with morbid obesity refractory to medical treatment. However, these surgical techniques increase the risk of producing a protein-energy hyponutrition or a selective deficit of some micronutrient. The aim of this work has been to analyze the anthropometrical, nutritional,digestive and cardiovascular risk factors changes and quality of life in patients with morbid obesity submitted to bariatric surgery. Material and methods: Retrospective descriptive study evaluating a group of patients with morbid obesity submitted to bariatric surgery (45 by means of biliopancreatic bypass according to Scopirano&rsquo;s procedure, and 25 by laparoscopic gastric bypass). Anthropometrics (height, weight, body mass index), cardiovascular risk factors (arterial blood pressure, lipid and glycemic profiles, serum uric acid) and nutritional parameters (serum albumin, complete blood count, and phosphorus and calcium) were assessed before the bariatric procedure and one and two years after surgical treatment. Quality of life was evaluated through the B.A.R.O.S. system. Results: Seventy patients with morbid obesity have been analyzed (56 women and 14 men) with a mean age of 36.5 &plusmn; 11 years. Mean pre-surgical weight was 129.7 &plusmn; 25.6 kg and BMI 48.8 &plusmn; 8.8 kg/m². Two years after the surgical procedure BMI was 31.0 &plusmn; 6.6 kg/m², the ponderal reduction 47.7 kg and the percentage of weight loss 36.5%. Hundred percent of dislipidemic patients, 90% of diabetic patients, and 72% of hypertensive patients normalized their corresponding profiles after surgery. The most common nutritional complications were anemia and iron deficiency, which occurred in 54.4% and 36.6% of the cases, respectively. Other observed nutritional deficits were: mild hypoalbuminemia in 20.3% of the patients, hypothrombinemia in 14.9%, folic acid decrease in 17.8%, vitamin B12 deficiency in 12.5%, hypocalcaemia in 23.8%, and secondary hyperparathyroidism in 45.4% of the cases. All nutritional complications were more frequent in patients submitted to biliopancreatic bypass, with the exception for vitamin B12 deficiency that occurred more frequently in patients with gastric bypass. The most frequently observed digestive complication was diarrhea/steatorrhea in 39.1% of the cases. Sixty-four point two percent of the patients considered the surgery outcome as excellent or very good. Conclusion: In patients with morbid obesity, bariatric surgery is a technique by which a great improvement in anthropometrical parameters, cardiovascular risk factors, and quality of life of patients is achieved, but it associates an important percentage of nutritional complications that we should take into account in order to prevent them. <![CDATA[<b>Perfil del peso corporal en la isquemia mesentérica aguda</b>: <b>Estudio experimental en conejos Nueva Zelanda</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112005000800008&lng=es&nrm=iso&tlng=es Introducción y objetivos: Hay pocos trabajos de investigación que relacionen la isquemia mesentérica aguda y el peso corporal en la experimentación animal. Se pretende estudiar, si la pérdida de peso inicial, está relacionada con la magnitud de la agresión provocada por los clampajes de la arteria mesentérica superior durante 30 y 60 minutos, y si la isquemia reperfusión puede dificultar la recuperación ponderal del peso en los animales supervivientes, al final de las 11 semanas del trabajo experimental con conejos Nueva Zelanda, mediante un modelo experimental válido. Material y método: Se distribuyeron 80 animales (conejos) en cuatro series de 20: serie I (control), los animales fueron pesados durante 11 semanas; serie II (operación simulada), serie III (isquemia mesentérica 30 minutos) y serie IV (isquemia mesentérica 60 minutos). Provocamos la isquemia por pinzamiento de la arteria mesentérica superior. Los animales de las series II, III y IV fueron pesados 24 horas antes del procedimiento quirúrgico y semanalmente en el postoperatorio durante su supervivencia hasta completar 11 semanas. Para el análisis de los pesos, se aplicó un ANOVA enfrentando la variación del peso porcentual en función de la serie. Todos los animales fueron necropsiados para conocer la causa del fallecimiento y las lesiones histológicas de la mucosa intestinal Resultados: La serie control tuvo un incremento lineal del peso hasta el final del período de observación. Las series II, III y IV sufrieron un descenso proceinicial significativo del peso porcentual en la primera semana del postoperatorio, con una recuperación al final del estudio, pero significativamente menor con respecto a la serie control. También se han encontrado diferencias significativas en la recuperación del peso a las 11 semanas entre la serie II y las series III y IV, y entre las series isquémicas entre sí. Conclusiones: Los animales de las series II, III, y IV alcanzaron al final del estudio un peso porcentual significativamente inferior que el alcanzado por la serie I. En los procesos de isquemia reperfusión mesentérica experimental animal, la pérdida de peso porcentual inicial en el postoperatorio, está influenciada no sólo por el tiempo de isquemia, sino por las manipulaciones pre y postoperatorias; en cambio, la pérdida de peso al final del estudio es más acentuada, cuanto mayor es el tiempo de isquemia.<hr/>Introduction and objectives: There are few investigation studies that relate acute mesenteric ischemia and body weight in animal experimentation. The aim is to studying whether initial weight loss is related to the magnitude of the aggression induced by clamps of the superior mesenteric artery for 30 and 60 minutes, and whether reperfusion ischemia may hinder weight recovery in surviving animals at the end of 11 weeks of experimental work with New Zealand rabbits through a valid experimental model. Materials and method: 80 animals (rabbits) were distributed in four series of 20 each one: series I (control), animals were weighed for 11 weeks; series II (simulated surgery); series III (mesenteric ischemia for 30 minutes); series IV (mesenteric ischemia for 60 minutes). We induced ischemia by clamping the superior mesenteric artery. Animals from series II, III, and IV were weighed 24 hours before the surgical procedure and weekly after surgery along their survival, until completing 11 weeks. For weight analysis, an ANOVA test was used by confronting the percentage weight variation according to the series. All animals were necropsied to know the cause of death and histological lesions of the intestinal mucosa. Results: Series I had a linear weight increase until the end of the observation period. Series II, III and IV had a significant initial decrease of the percentage weight during the first post-surgical week, with a recovery towards the end of the study, but significantly lower as compared to the control series. Significant differences have also been found in weight recovery at 11 weeks between series II and series III and IV, and between ischemic series. Conclusions: Animals in series II, III, and IV reached at the end of the study a percentage weight significantly lower to that obtained by series I. In the experimental animal mesenteric ischemia-reperfusion processes, the initial percentage weight loss in the postsurgical period is influenced not only by ischemia time but also by pre-and postsurgical manipulations; by contrast, the longer ischemia time is, the greater weight loss at the end of the study will be. <![CDATA[<b>Aplicación del Cuestionario GIQLI a dos colectivos de sanos consumidores de yogur</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112005000800009&lng=es&nrm=iso&tlng=es Se presentan los resultados de la aplicación del Cuestionario GIQLI sobre Calidad de Vida Gastrointestinal a tres colectivos de sujetos sanos: uno consumidor de yogur pasteurizado, otro de yogur sin pasteurizar, en comparación con un tercer grupo control de no consumidores. Las cifras de los tres colectivos son congruentes con otros estudios de validación del Cuestionario sin encontrar diferencias valorables entre los tres grupos.<hr/>We present the outcomes of GIQLI Questionnaire (Gastrointestinal Quality of Life) application to three groups of healthy individuals: the first one, consumers of pasteurized yogurt; the second one, consumers of non-pasteurized yogurt; and the third one, a comparison control group of non-consumers. The results from the three groups are in agreement with other validation studies of the Questionnaire, not finding significant differences between groups. <![CDATA[<b>Resolución de una fístula linfática cervical con tratamiento dietético oral</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112005000800010&lng=es&nrm=iso&tlng=es La fístula linfática es una complicación con una incidencia considerable en los pacientes sometidos a una disección cervical. Su aparición puede conducir a serios problemas respiratorios y nutricionales. El tratamiento de esta patología ha sido y es en la actualidad debatido entre los diversos especialistas implicados. En las últimas revisiones parece existir consenso en tratar de forma conservadora la mayoría de ellas. Dentro del tratamiento médico conservador, la dieta baja en triglicéridos de cadena larga, es una parte fundamental.<hr/>Chylous fistula after neck dissection is a welldescribed complication. This pHatology can lead to serious respiratory and nutritional complications. Therapeutical options for chylous fistula remains controversial. On last reviews, there are an agreement on the conservative management. Within of this management, low long-chain triglycerides fat diet is an essential part. <![CDATA[<b>Manejo, prevención y control de la anemia perniciosa</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112005000800011&lng=es&nrm=iso&tlng=es La anemia perniciosa es la causa más frecuente de anemia megaloblástica en nuestro medio y es consecuencia de una deficiencia de vitamina B12 debido a su vez a la disminución o ausencia de factor intrínseco (FI) por atrofia de la mucosa gástrica o por destrucción autoinmune de las células parietales productoras de éste. Ante la existencia de una atrofia gástrica intensa, se origina un descenso en la producción de ácido y FI y una posterior alteración en la absorción de vitamina B12. En un 50% de los casos se asocia a anticuerpos anti FI, cuya presencia en otras enfermedades auto-inmunes es excepcional. En pacientes con anemia perniciosa la determinación de anticuerpos anti FI tiene una alta especificidad (95%), sin embargo, la determinación de anticuerpos anticélulas parietales cuentan con una especificidad baja. El tratamiento de elección es la administración de B12 intramuscularmente. La pauta consiste en administrar 1 mg. de Vitamina B12 diariamente durante una semana, posteriormente semanal durante un mes y después cada 2-3 meses de por vida.<hr/>Pernicious anemia is the most frequent cause of megaloblastic anemia in our area, and it is the result of a vitamin B12 deficiency due, itself, to the de-crease or absence of intrinsic factor (IF) because of gastric mucosa atrophy or autoimmune destruction of IF-producing parietal cells. With the existence of a severe gastric atrophy, there is a decrease in acid and IF production and a further change in vitamin B12 absorption. Fifty percent of the cases are associated to anti-IF antibodies, which presence in other autoimmune diseases is exceptional. In patients with pernicious anemia, measurement of anti-IF antibodies has high specificity (95%); however, measurement of anti-parietal cells antibodies has low specificity. The first-choice treatment is adminis-tration of vitamin B12 intramuscularly. The regimen is the administration of 1 mg of vitamin B12 daily for one week, weekly thereafter for one month and, then, every 2-3 months for life. <link>http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112005000800012&lng=es&nrm=iso&tlng=es</link> <description/> </item> </channel> </rss> <!--transformed by PHP 06:05:15 24-05-2024-->