Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120060007&lang=es vol. 21 num. 4 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[<B>Ingesta de Nutrientes</B>: <B>Conceptos y Recomendaciones Internacionales (2ª Parte)</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000700001&lng=es&nrm=iso&tlng=es Objetivo: Esta revisión sobre la ingesta de nutrientes pretende analizar, comparar y evaluar los distintos conceptos y datos utilizados por diferentes organismos y autoridades nacionales e internacionales y reflejar su plasmación legislativa y su evolución en el tiempo. Al mismo tiempo facilita el acceso bibliográfico y por Internet a dichas fuentes y al final ofrece un glosario de términos y sus acrónimos. Ámbito: Se han considerado 4 espacios geográficos, estructurados en 2 partes. Primera parte: Unión Europea. Segunda parte: España, Estados Unidos de América/Canadá y FAO/OMS. Debido a la extensión del texto de esta revisión ha sido necesario dividirla en 2 partes, publicadas en números consecutivos de la revista Nutrición Hospitalaria. Los datos analizados se refieren exclusivamente a las personas sanas. Conclusiones 2&ordf; y 1&ordf; partes: En España se han registrado avances relevantes en materia de encuestas alimentarias y tablas de composición de alimentos. A nivel internacional,se ha producido un refinamiento y ampliación de los conceptos utilizados y un desglose progresivo de los datos por grupos de población, especialmente en más de 50 años, embarazo y lactancia, aunque se evidencian importantes disparidades entre los diversos organismos y autoridades.<hr/>Objective: This revision on nutrient intakes pretends to analyse, compare and evaluate the various concepts and data used by different national and international bodies and authorities, reflecting their turn into to legal norms and their evolution in recent years. At the same time it facilitates bibliographic references and Internet websites to those sources and at the end it offers a glossary of terms and their acronyms. Scope: Four geographical territories have been considered, being split in 2 parts. First part: European Union.Second part: Spain, United States of America/Canada and FAO/WHO. Due to the extensive text of this revision there has been necessary to divide it in 2 parts which are being published in consecutive numbers of the journal Nutrición Hospitalaria. Conclusions of the 2nd (and 1st) part: Important advances in food consumption surveys and as well as in the tables of food composition, have been published in Spain.At the international level the concepts used have been refined and broadened with an ever increasing breakdown by population groups, especially for those 51 and over, and pregnant and/or nursing women. However, there exist many disparities among the diverse authorities and organizations. <![CDATA[<B>Tendencias pasadas y actuales en la complementación con soja</B>: <B>un estudio bibliográfico</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000700002&lng=es&nrm=iso&tlng=es The aim was to determine in what areas the therapeutic application of soy predominates in clinical trials and to assess the emerging fields of its use by means of an analysis of bibliographic resources. A search was performed in the MEDLINE database up to 31 december 2004, limited to the Title/Abstract field, and Clinical Trials as the type of publication. The abstracts from the publications selected (n=86) were reviewed and different variables were assessed. A total of 3280 subjects were included: 15% men and 59% women (71% postmenopausal). The studies were performed basically in healthy individuals (71%). Twenty five percent of the studies investigated plasma levels of different metabolites and 21% determined hormone or lipid profiles. After the year 2000 a new population focus was detected, with the publication of two studies in elite gymnasts and judoists, with positive results. The present observations indicate that soy supplementation in the competitive sports elite may be an emerging application.<hr/>El objetivo del estudio fue determinar cuales son las áreas de aplicación terapéutica de la soja que predominan en los ensayos clínicos y valorar los campos emergentes de su uso mediante un análisis bibliográfico. Para ello se realizó una busqueda en la base de datos de MEDLINE hasta el 31 de diciembre de 2004 limitando la busqueda en los campos Título/Resumen y Ensayo clínico como tipo de publicación. Se obtuvieron todos los resumenes de las publicaciones seleccionadas (n=86) eliminando los duplicados y se valoraron estadísticamente algunas variables reseñadas en ellos. Se incluyeron un total de 3280 sujetos: 15% de hombres y 59% de mujeres de las cuales un 71% eran menopaúsicas. Un 71% de los individuos se consideraron como sanos. Un 25% de los estudios habian investigado los niveles de algunos metabolitos plasmáticos y en un 21% de ellos los perfiles de lípidos u hormonas. A partir de las publicaciones del año 2000 se detectó un nuevo campo de aplicación con la publicación de dos estudios en deportistas de élite, gimnastas y judocas con resultados positivos. Las observaciones indican que la suplementación de la dieta de los deportistas de competición con proteina de soja puede ser una aplicación emergente <![CDATA[<B>Estado vitamínico e ingesta de vitaminas en adolescentes europeos</B>: <B>Revisión bibliográfica</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000700003&lng=es&nrm=iso&tlng=es Background: National and international recommendations for the intake of B vitamins in adolescents consist of estimates and extrapolations from adult values. Due to increasing growth and therefore relatively high energy and nutrient requirements adolescents are a vulnerable group from the nutritional point of view. In addition, a deficient intake of several B vitamins is strongly connected with the development of cancer, neural tube defects and cardiovascular diseases. Objective: The aim of this work is to assess dietary intake and status of B vitamins and homocysteine of European adolescents on the basis of published data. Methods: The database Medline (www.ncvi.nlm.nih.gov) was searched for terms like "vitamin B", "homocysteine", "Europe", etc. Studies published between June 1980 and December 2004 were analysed for this review. Results of the intake of B vitamins were compared with the EAR or AI, respectively, as recommended by the U.S. Institute of Medicine. Due to lacking reference values for adolescents results of blood status as well as homocysteine were compared to different thresholds for adults. Results: Considering the limitations of the comparability between the reviewed studies e.g. by different methodologies, sample size, age groups, the average intake of B vitamins surpassed the EAR and AI. Boys were better supplied with B vitamins than girls. The intake decreased with increasing age in both genders. A possible deficiency of folate was noticed and girls in particular seemed to be more at risk. Clear regional tendencies for the vitamin intake could not be observed. Results of vitamin B6, B12, folate in blood, and homocysteine were levelled in-between the thresholds. Though the great standard deviation of folate increased the probability of a deficient supply in parts of the population. Conclusions: European girls seem to be at risk of folate deficiency. Supplements and fortified food were not taken into consideration by most of the published studies which additionally distorts the real intake. Standardized methods of dietary surveys and reference values for B vitamins as well as homocysteine still must be established. Hence, further investigations are of great relevance.<hr/>Antecedentes: Las recomendaciones, tanto nacionales como internacionales, sobre el consumo de vitamina B por adolescentes, se basan en valoraciones y extrapolaciones de datos de adultos. Los adolescentes debido a su crecimiento y desarrollo, y, por ello, a la necesidad relativamente alta de energía y nutrientes, son desde el punto de vista de la nutrición un grupo vulnerable. Además, una insuficiente ingesta de varias vitaminas B se relaciona con el desarrollo de cáncer, defectos del tubo neural y enfermedades cardiovasculares. Objetivo: El objetivo de este trabajo es valorar el estado vitamínico y de homocisteina y la ingesta de vitaminas B en adolescentes europeos, basándose en datos publicados. Método: La base de datos Medline (www.ncvi.nlm.nih.gov), se analizó en función de términos tales como "Vitamina B" "Homocisteina", "Europa"…, etc. Para esta revisión se analizaron estudios publicados entre junio de 1980 y diciembre de 2004. Los resultados de ingesta de vitamina B se compararon, respectivamente, con los de EAR y AI, según recomendación del Instituto de Medicina de EEUU. Debido a las lagunas de valores de referencia para adolescentes, los resultados se compararon con los diferentes umbrales para adultos. Resultados: Considerando las limitaciones de la comparación en la revisión de estudios, por ejemplo: diferentes metodologías, tamaño de muestras, grupos de edad, etc., la media de ingesta de vitamina B sobrepasa a la de EAR y AI. Los chicos están mejor proveídos de vitamina B que las chicas. La ingesta decrecía con la edad en ambos géneros. Se apreciaba una posible deficiencia de fólico y las chicas, en particular, parecían padecer más riesgos. No se observaron claras tendencias regionales en la ingesta de vitaminas. Los niveles de vitaminas B6 y B12, fólico y homocisteina en sangre se encontraron dentro de los valores de referencia. No obstante, la enorme desviación estándar de fólico incrementaba la posibilidad de un deficiente consumo en parte de la población. Conclusión: Las chicas europeas parecen estar a riesgo de deficiencia de fólico. Los suplementos y alimentos enriquecidos no fueron considerados en la mayoría de los estudios publicados, lo cual desvirtuaba la ingesta real.Todavía se deben establecer métodos estandarizados de registro dietético y valores de referencia, tanto para vitaminas del grupo B como para homocisteina. Por lo tanto, son necesarias investigaciones futuras. <![CDATA[<B>Evaluación de los hábitos alimentarios de una población de estudiantes universitarios en relación con sus conocimientos nutricionales</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000700004&lng=es&nrm=iso&tlng=es El objetivo de este trabajo ha sido el evaluar si los hábitos alimentarios y de otros estilos de vida se comportan de acuerdo a los conocimientos que se tienen sobre nutrición y dietética. Sujetos y métodos: Se estudiaron 105 alumnos (21 &plusmn; 2 años) de la Universidad San Pablo CEU correspondientes a cuatro titulaciones sanitarias: enfermería (E, n =21),Farmacia (F, n=32), Nutrición Humana y Dietética (N,n=34) y Podología (P, n=18). Todos cursaron la asignatura de nutrición y dietética durante el curso 2003-2004.Los alumnos cumplimentaron un registro dietético y un cuestionario de conocimientos, hábitos alimentarios y estilos de vida. También se obtuvieron datos reales y estimados sobre el peso y la talla. Resultados: La ingesta media de energía y nutrientes fue similar en los cuatro grupos de estudio, observándose deficiencias en energía, fibra, magnesio, ácido fólico y vitamina E. La distribución de la población de acuerdo al IMC fue también similar en las cuatro titulaciones, estando la mayor parte de la población (67%) en el rango de normopeso. Cabe destacar que los hombres estimaban correctamente el peso y la talla, mientras que las mujeres sobreestimaban la talla y subestimaban el peso, de forma significativa en el caso de P. Los alumnos de N afirmaban tener unos conocimientos medios-altos de nutrición, mientras que F y E bajos-medios y P bajos, lo que se corroboró con un mayor número de aciertos de N ante preguntas sobre alimentos a considerar y quitar en una dieta de adelgazamiento y composición nutricional de la dieta. No se observaron diferencias significativas entre titulaciones en hábitos alimentarios y estilos de vida. Conclusión: A pesar de que los alumnos de N tenían mejores conocimientos de nutrición, los hábitos alimentarios y estilos de vida eran semejantes a los alumnos de otras titulaciones, lo que demuestra que el conocimiento de nutrición no implica necesariamente cambios hacia una dieta y estilos de vida más saludables.<hr/>Food behaviour is acquired in childhood and is very defficult to be changed latterly in adulthood. The aim of this study was to evaluate if food behaviour and other health habits were in accordance with the nutrition knowledge of a sample of University students from different Health Sciences Careers. Subjects and methods: We studied 105 students (aged 21 &plusmn; 2 years) from San Pablo-CEU University (Madrid); 21 where studying Nursing (N), 32 Pharmacy (Ph); 34 Nutrition and dietetics (ND) and 18 were students of Podology (P), all of them had been studying Nutrition as subject during 2003-2004 academic year. All the students filled a questionnaire about health habits and some body image perceptions, diet was evaluated by a 3 day diet record and nutrition knowledge by a 20 questions test. Height and weight were measured using standard procedures. Results: ND students believed they had a medium-high level of nutrition knowledge while Pharmacy and nursing students believed they had a medium-low level and the podology ones had the perception to have a low level of knowledge in the subject. Results of test were in accordance with those perceptions as highest records were obtained by the Nutrition students. Nevertheless very few differences were found in the diet of the four populations. Mean energy intake was similar in the four groups, deficiencies(<80% RDA) were observed in fibre, magnesium, folic acid and vitamin E. About body image, 67% of total population had a BMI of 19-25, no differences were appreciated between groups. Male self-reported weight and height were closer to real than those from women, who underestimated weight (p <0.05) and overestimated height. No differences were observed between healthy living habits (tobacco, alcohol and physical activity) in the four populations. Conclusion: Even if N students believed and showed to have a better nutrition knowledge, no changes in food behaviour or other health habits were found. Improving knowledge does not necessary imply change in food habits. <![CDATA[<B>Prevalencia de hiperlipidemia e hiperglicemia en niños obesos</B>: <B>¿riesgo aumentado de enfermedad cardiovascular?</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000700005&lng=es&nrm=iso&tlng=es Las enfermedades cardiovasculares representan la primera causa de muerte en Venezuela desde el año 1967. Existen evidencias que demuestran que la lesión temprana de la aterosclerosis coronaria se inicia en la infancia con marcada asociación a la obesidad y diabetes, por lo que su prevención debe iniciarse en esa época. Objetivo: Estudiar la presencia de hiperlipidemia e hiperglicemia en niños obesos como indicadores de riesgo. Metodología: Se seleccionaron 121 niños (edad 8,7&plusmn;3,43 años), con índice de masa corporal mayor al P90 para su edad (Fundacredesa). Se determinó colesterol sérico total y fracciones (HDL-C y LDL-C), triglicéridos y glicemia en ayunas por métodos enzimáticos-colorimétricos.Se utilizaron puntos de corte para colesterol y triglicéridos según referencia nacional (Fundacredesa), para las LDL-C y HDL-C, los criterios del National Cholesterol Education Program y para glicemia según la American Diabetes Association. La muestra se agrupó por edad en: 2-5,11 años (19%): Grupo 1; 6-8,11 años (28,1%): Grupo 2 y mayores de 9 años (52,9%): Grupo 3. Análisis estadístico por genero y grupo etario. Resultados: El colesterol se ubicó en "riesgo" en los varones Grupo 1. Las HDL-C en riesgo en las niñas de Grupo 1 y Grupo 3 y en los varones Grupo 3. Los triglicéridos, se ubicaron en niveles de "riesgo" para las niñas Grupo 1 y Grupo 3 y varones Grupo 2 y en rango "elevado" en los varones Grupo 1 y Grupo 3. Las LDL-C, se ubicaron en todos los grupos en rango "aceptable" y no se encontró hiperglicemia en los niños evaluados. Conclusión: El perfil bajo de HDL y elevado de triglicéridos, sugiere un mayor riesgo de estos niños obesos a enfermedad cardiovascular, con mayor afectación en el género masculino. Una elevada proporción de ellos cumple con tres criterios definitorios de Síndrome metabólico por lo que se recomienda control dietario y modificaciones en el patrón de alimentación y de actividad física.<hr/>In Venezuela, cardiovascular diseases have represented the first mortality cause since year 1967. Evidence have shown that early lesion of coronary atherosclerosis can be observed at infancy in close association to obesity and diabetes, suggesting that preventive measures should be initiated at that time. Objective: To study presence of hyperlipidemia or hyperglicemia in obese children as risk indicators. Methodology: 121 children (aged 8,7 &plusmn; 3,43 años), with body mass index above 90th percentile for age (Fundacredesa) were studied. Serum cholesterol and its fractions (HDL-C y LDL-C), triglycerides and fasting glucose by enzymatic-colorimetric methods were determined, Cut-off points from Fundacredesa were used for cholesterol and triglycerides, while from National Cholesterol Education Program and American Diabetes Association, were used for LDL-C and HDL-C, and glucose, respectively. Children were grouped by age: Group 1: 2-5,11 years (19%); Group 2: 6-8,11 years (28,1%); and Group 3: elder than 9 years (52,9%). Statistical analysis was performed considering gender and age. Results: Mean values for cholesterol were at risk level in males Group 1. Mean values for HDL-c were at risk level for girls Group 1 and 3 and males Group 3. Mean values for triglycerides were at risk level for girls Group 1 and 3 and males Group 2; but high levels werefound in males from Group 1 and 3. LDL-C was at aceptable values for all the groups. No hyperglicemia was found. Conclusion: Low and at risk HDL-c and high triglycerides as lipid profile in these obese children indicate a high risk for cardiovascular disease, being males the more affected. A high proportion of the children fulfilled three criteria for Metabolic Syndrome. Dietary control and modification on food pattern and physical activity should be implemented. <![CDATA[<B>Precisión del diagnóstico de obesidad en adolescentes brasileños</B>: <B>comparación de los criterios de COLE y cols. y de MUST y cols. con el porcentaje DXA sobre masa grasa</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000700006&lng=es&nrm=iso&tlng=es Objectives: to assess the accuracy of the two most used anthropometric criteria: Must and Cole to diagnose obesity in adolescence comparing with percentage of fat mass determined by DXA. Methodology: cross-sectional study with 418 adolescents (52.4% males) attending a private school in São Paulo/Brazil. Anthropometric measures of height and weight were taken and BMI was calculated. Analysis of body composition was performed using the DXA to detect percentage of fat mass. Using the method proposed by Ellis & Wong (ERM) two sex-specific linear regression models of fat percentage for age in years were fitted. The comparison between the methods was carried out through the analyses of specificity and sensitivity with two residual percentiles as cutoff points (ERM85th and ERM95th) as standards. A logistic model was fitted to estimate the probability curves of obesity classification. Results: the comparison of the two classic criteria for the diagnosis of obesity with the ERM85th and ERM 95th, yields for females the same sensitivities of 0.50 and 0.20 for both criteria. For males sensitivities for ERM 85th were 0.61(Must) and 0.49 (Cole); while for ERM95th the sensitivities were 0.81 (Must) and 0.64 (Cole). Therefore, there are high probabilities that those criteria diagnose adolescents as obese, when actually they are not. Conclusion: the Must and Cole criteria were similar and present flaws for the diagnosis of obesity. In clinical practice and field studies anthropometric criteria should be evaluated as to the diagnostic accuracy along with other clinical parameters and, when feasible, the analysis of fatness percentage. However, the anthropometric criteria evaluated are efficient in the identification of nonobese adolescent in the two cutoff points considered.<hr/>Objetivos: valorar la precisión de dos de los criterios antropométricos más utilizados, los de Must y los de Cole, para diagnosticar la obesidad en adolescentes comparando el porcentaje de masa grasa determinada por DXA. Metodología: estudio transversal sobre 418 adolescentes (52,4% varones) de un colegio privado de Sao Paulo (Brasil). Se tomaron las medidas antropométricas peso y talla, y se calculó el IMC. Se realizó el análisis de la composición corporal utilizando DXA para detectar el porcentaje de masa grasa. Utilizando el método propuesto por Ellis y Wong (ERM), se crearon dos modelos de regresión linear específicos para el sexo para el porcentaje de grasa en relación con la edad (años). Se realizó la comparación entre ambos métodos mediante el análisis de especificidad y sensibilidad con dos percentiles residuales (Percentil 85 del ERM (ERM85) y percentil 95 del ERM (ERM95)) como puntos de corte estándar. Se ajustó un modelo logístico para estimar las curvas de probabilidad de la clasificación de la obesidad. Resultados: la comparación de los dos criterios clásicos del diagnóstico de la obesidad con el ERM85 y el ERM95 muestra, para las mujeres, las mismas sensibilidades, de 0,50 y 0,20, para ambos criterios. Para los hombres, las sensibilidades del ERM85 fueron 0,61 (Must) y 0,49 (Cole), mientras que las del ERM95 fueron 0,81 (Must) y 0,64 (Cole). Por lo tanto, la probabilidad de que estos dos criterios diagnostiquen la obesidad en adolescentes es elevada cuando realmente no lo son. Conclusión: los criterios de Must y los de Cole fueron similares y presentan fallos en el diagnóstico de la obesidad. En la práctica clínica y los estudios de campo, los criterios antropométricos deberían evaluarse en relación con la precisión diagnóstica junto con otros parámetros clínicos y, cuando sea posible, el análisis del porcentaje de adiposidad. Sin embargo, los criterios antropométricos evaluados son eficaces para la identificación de los adolescentes no obesos con los dos puntos de corte considerados. <![CDATA[<B>Proceso INFORNUT<SUP>®</B></SUP>: <B>validación de la fase de filtro -FILNUT- y comparación con otros métodos de detección precoz de desnutrición hospitalaria</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000700007&lng=es&nrm=iso&tlng=es Introducción: El problema de la desnutrición hospitalaria afecta según las series entre un 30-50% de los pacientes ingresados. Esta alta prevalencia justifica la necesidad de su detección precoz al ingreso. Existen múltiples herramientas clásicas de cribaje que muestran limitaciones importantes en su aplicación sistemática en la práctica clínica habitual. Objetivos: Ver la relación entre desnutrición, detectada por nuestro método de cribaje, y mortalidad, estancia o reingresos. Asimismo analizar la relación entre desnutrición y prescripción de soporte nutricional. Comparar distintos métodos de cribaje nutricional al ingreso sobre una muestra aleatoria de pacientes hospitalizados. Validación del método INFORNUT para cribaje nutricional. Material y Métodos: En una fase previa al diseño del estudio se realizo un análisis retrospectivo con datos del año 2003 con el fin de conocer la situación de la desnutrición en el Hospital Virgen de la Victoria de Málaga, recogiendo datos del CMBD (Conjunto Mínimo Básico de Datos), analíticas de riesgo nutricional (filtro FILNUT) y prescripción de soporte nutricional. En la fase experimental se realizo un estudio de cohorte transversal con una muestra aleatoria de 255 pacientes en Mayo del 2004. Se realiza estudio antropométrico, Valoración Subjetiva Global (VSG), Mini-Nutritional Assessment (MNA) y Nutrtional Risk Screening (NRS), método de Gassull, CONUT® e INFORNUT. Las condiciones de filtro aplicadas por INFORNUT son: albúmina < 3.5 g/dL y/o proteinas totales < 5 g/dL y/o prealbúmina< 18 mg/dL con o sin linfocitos totales < 1.600 cel/ml y/o colesterol total <180 mg/dL. Para la comparación entre métodos se construye un Gold Standard basado en las recomendaciones de SENPE sobre datos antropométricos y analíticos. El análisis estadístico de asociación se realizó mediante Test Chi-cuadrado (&alpha;:0.05) y concordancia a través del índice &kappa;. Resultados: En el estudio realizado en la fase previa se observa que la prevalencia de desnutrición hospitalaria es del 53,9%. Recibieron soporte nutricional especializado 1.644 pacientes; de ellos el 66,9% padecían desnutrición. También se observa que la desnutrición es uno de los factores que favorecen el incremento de la mortalidad (desnutridos: 15,19% vs no desnutridos: 2,58), la estancia (desnutridos: 20,95 días vs. no desnutridos: 8,75 días), e reingresos (desnutridos: 14,30% vs. no desnutridos: 6%). Los resultados del estudio experimental son los siguientes: La prevalencia de desnutrición obtenida por Gold Standard (61%), INFORNUT (60%). Los grados de concordancia entre los métodos INFORNUT, CONUT y GASSULL son buenos o excelentes comparados entre sí (k : 0,67 INFORNUT con CONUT y k : 0,94 INFORNUT con GASSULL) y con Gold Standard (k : 0,83 INFORNUT; k : 0,64 CONUT; k :0,89 GASSULL). Sin embargo los test estructurados (VSG, MNA, NRS), presentan bajos índices de concordancia con el Gold Standard y los test analíticos o mixtos (Gassull); aunque si muestran un grado de concordancia ligero a moderado cuando se comparan entre si (k : 0.489 NRS con VSG). INFORNUT presenta una sensibilidad del 92,3%, un valor predictivo positivo del 94,1% y una especificidad del 91,2%. Tras la fase filtro se envía un informe preliminar, sobre el que cumplimentados datos antropométricos y de ingesta, se elabora un Informe de Riesgo Nutricional. Conclusiones: La prevalencia de desnutrición en nuestro estudio (60%) es similar a la hallada por otros autores. La desnutrición lleva consigo un aumento de mortalidad, estancia y reingreso. No existen herramientas que se hayan demostrado capaces detectar desnutrición precoz el medio hospitalario que no tengan grandes limitaciones de aplicabilidad. FILNUT como 1ª fase de filtro del proceso INFORNUT constituye una herramienta valida: sensible y específica para el cribado nutricional al ingreso. Las ventajas principales del proceso serían la capacidad de identificar precozmente pacientes con riesgo de desnutrición, ejercer una función docente y sensibilizadora en facultativos y personal de enfermería implicándolos en la valoración nutricional de sus pacientes y elaborar un informe del diagnóstico al alta de desnutrición y soporte nutricional para el Servicio de Documentación Clínica. Por tanto INFORNUT constituiría un método de cribado universal con una buena relación coste-efectividad.<hr/>Introduction: According to several series, hospital hyponutrition involves 30-50% of hospitalized patients.The high prevalence justifies the need for early detection from admission. There several classical screening tools that show important limitations in their systematic application in daily clinical practice. Objectives: To analyze the relationship between hyponutrition, detected by our screening method, and mortality, hospital stay, or re-admissions. To analyze, as well, the relationship between hyponutrition and prescription of nutritional support. To compare different nutritional screening methods at admission on a random sample of hospitalized patients.Validation of the INFORNUT method for nutritional screening. Material and methods: In a previous phase from the study design, a retrospective analysis with data from the year 2003 was carried out in order to know the situation of hyponutrition in Virgen de la Victoria Hospital, at Malaga, gathering data from the MBDS (Minimal Basic Data Set), laboratory analysis of nutritional risk (FILNUT filter), and prescription of nutritional support. In the experimental phase, a cross-sectional cohort study was done with a random sample of 255 patients, on May of 2004. Anthropometrical study, Subjective Global Assessment (SGA), Mini-Nutritional Assessment (MNA), Nutritional Risk Screening (NRS), Gassull"s method,CONUT® and INFORNUT® were done. The settings of the INFORNUT filter were: albumin< 3.5 g/dL, and/or total proteins < 5 g/dL, and/or prealbumin < 18 mg/dL, with or without total lymphocyte count < 1.600 cells/mm3 and/or total cholesterol < 180 mg/dL. In order to compare the different methods, a gold standard is created based on the recommendations of the SENPE on anthropometrical and laboratory data. The statistical association analysis was done by the chi-squared test (a: 0.05) and agreement by the k index. Results: In the study performed in the previous phase, it is observed that the prevalence of hospital hyponutrition is 53.9%. One thousand six hundred and forty four patients received nutritional support, of which 66,9% suffered from hyponutrition. We also observed that hyponutrition is one of the factors favoring the increase in mortality (hyponourished patients 15.19% vs. non-hyponourished 2.58%), hospital stay (hyponourished patients 20.95 days vs. non-hyponourished 8.75 days), and re-admissions (hyponourished patients 14.30% vs. non-hyponourished 6%). The results from the experimental study are as follows: the prevalence of hyponutrition obtained by the gold standard was 61%, INFORNUT 60%. Agreement levels between INFORNUT, CONUT, and GASSULL are good or very good between them (k: 0.67 INFORNUT with CONUT, and k: 0.94 INFORNUT and GASSULL) and wit the gold standard (k: 0.83; k: 0.64 CONUT; k: 0.89 GASSULL). However, structured tests (SGA, MNA, NRS) show low agreement indexes with the gold standard and laboratory or mixed tests (Gassull), although they show a low to intermediate level of agreement when compared one to each other (k: 0.489 NRS with SGA). INFORNUT shows sensitivity of 92.3%, a positive predictive value of 94.1%, and specificity of 91.2%. After the filer phase, a preliminary report is sent, on which anthropometrical and intake data are added and a Nutritional Risk Report is done. Conclusions: Hyponutrition prevalence in our study (60%) is similar to that found by other authors. Hyponutrition is associated to increased mortality, hospital stay, and re-admission rate. There are no tools that have proven to be effective to show early hyponutrition at the hospital setting without important applicability limitations. FILNUT, as the first phase of the filter process of INFORNUT represents a valid tool: it has sensitivity and specificity for nutritional screening at admission. The main advantages of the process would be early detection of patients with risk for hyponutrition, having a teaching and sensitization function to health care staff implicating them in nutritional assessment of their patients, and doing a hyponutrition diagnosis and nutritional support need in the discharge report that would be registered by the Clinical Documentation Department. Therefore, INFORNUT would be a universal screening method with a good cost-effectiveness ratio. <![CDATA[<B>Calidad de vida, ingesta dietética y valoración del estado nutricional en pacientes ingresados con cáncer</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000700008&lng=es&nrm=iso&tlng=es Objectives: The objectives of this study were to assess the quality of life (QoL), nutritional status, and quantitative food intakes of non-terminal admitted cancer patients receiving oral feeding. As well as to evaluate what kind of relation exists between the quality of life, and the nutritional status and current intake Scope: Medical Oncology and Radiotherapy Service ward at the Hospital Clínic de Barcelona. Subjects: Fifty admitted patients in the Service ward. Interventions: There was a follow-up of the dietary intake during 3 working days through direct observation, as well as an assessment of anthropometrical and biochemical parameters, a record of symptomatology related data, and a QoL assessment through the EORTC QLQC30 questionnaire. Results: Our data show that 32.6% of the patients did not reach 25 kcal/kg/day, and 23.3% did not even fulfill 1g protein/kg/day. Concerning QoL, mean score for global health status and overall QoL for all patients was 46.2. Compared to the general population, there were important deficits among cancer patients regarding physical, role and social functioning. The most pronounced differences in the symptom scales were for fatigue, and in single items for appetite loss and constipation. A low protein intake was associated to a poorer perception on physical functioning (p=0.01), and fatigue was close to significance (p=0.058). No significant differences were found regarding caloric intake and QoL. Conclusions: A significant percentage of patients who received exclusive oral feeding did not cover a minimum acceptable quantity of their protein-energy requirements. Our results point-out that poor food intakes can affect QoL by themselves.<hr/>Objetivos: Los objetivos de este estudio fueron valorar la calidad de vida (QoL), el estado nutricional y la ingesta dietética cuantitativa realizada en pacientes oncológicos no terminales ingresados que recibieron alimentación oral. Así mismo evaluar qué tipo de relación existe entre la calidad de vida, y el estado nutricional y la ingesta actual. Ámbito: Servicio de Oncología Médica y Radioterapia del Hospital Clínic de Barcelona. Sujetos: Cincuenta pacientes ingresados en el Servicio. Intervenciones: Se realizó un seguimiento de la ingesta dietética durante 3 días hábiles mediante observación directa, así como una valoración de los parámetros antropométricos y bioquímicos, un registro de datos relativos a la sintomatología, y una valoración de la calidad de vida mediante el cuestionario EORTC QLQ-C30. Resultados: Nuestros datos muestran que un 32.6% de los pacientes no alcanzaron 25 kcal/kg/día, y un 23.3% no llegaron a cubrir 1 g proteína/kg/día. Respecto a la QoL, la puntuación media para el estado de salud global y la QoL global para todos los pacientes fue 46.2. Comparado con la población general, hubo déficits importantes entre los pacientes oncológicos respecto a la funcionalidad física, de rol y social. Las diferencias más pronunciadas en la escala de síntomas fueron para la fatiga y en los ítems simples, para la pérdida de apetito y el estreñimiento. La baja ingesta de proteínas se asoció con una percepción disminuida en la función física (p=0.01), la fatiga estuvo cerca de la significación estadística (p=0.058). No se encontraron diferencias significativas respecto a la ingesta calórica y la QoL. Conclusión: Un porcentaje significativo de pacientes que recibieron alimentación oral exclusiva no cubrieron una cantidad aceptable mínima de sus requerimientos energético-proteicos. Nuestros resultados apuntan que ingestas dietéticas escasas pueden afectar la QoL por sí mismas. <![CDATA[<B>Morbilidad y mortalidad en conducto ileal y su relación con nutrición parenteral total postoperatoria</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000700009&lng=es&nrm=iso&tlng=es Antecedentes: Es alta la frecuencia de complicaciones y muerte temprana en pacientes con desnutrición a quienes se les realiza cistectomía radical con conducto ileal. El papel del soporte nutricional artificial aún es controversial sobre sus efectos a corto plazo. Objetivo: Determinar si la nutrición parenteral total reduce la frecuencia de complicaciones y muerte cuando es administrada en el periodo postoperatorio inmediato. Diseño: Cohorte. Ubicación: Hospital de referencia de tercer nivel. Sujetos: Ciento catorce pacientes consecutivos tratados con cistectomía radical y conducto ileal entre enero de 2000 a Junio de 2004. Intervenciones: Ochenta y un pacientes recibieron nutrición parenteral total postoperatoria durante un promedio de 9.2 días y 33 controles recibieron solución glucosada 5% + salina 0.9%. Principales resultados y mediciones: Treinta y seis (31.6%) pacientes se complicaron y once murieron (9.6%).Las principales complicaciones relacionadas con muerte fueron quirúrgicas. Después de un análisis multivariado de regresión logística, y de acuerdo al riesgo e intervención nutricional se encontró en el grupo con desnutrición grave una reducción importante (RR=0.09, IC95%=0.02-0.33,p=0.008) en la frecuencia de muerte temprana. La dehiscencia de anastomosis en presencia de sepsis abdominal fue el factor predictor más importante de muerte temprana(RR=5.0; IC95%=1.45-17-3; p=0.007). Conclusiones: El grupo sin desnutrición o con desnutrición leve no se beneficia de la nutrición parenteral total postoperatoria.<hr/>Background: The frequency of complications and early death in patients with hyponutrition and total radical cystectomy with ileal duct is high. The role of artificial nutritional support on short-term outcomes is still controversial. Objective: to determine whether total parenteral nutrition reduces the frequency of complications and death when it is administered during the immediate post-surgical period. Design: cohort study. Setting: third-level reference hospital. Subjects: One hundred and fourteen consecutive patients having radical cystectomy and ileal duct between January of 2000 and June of 2004. Interventions: Eight-one patients received post-surgical total parenteral nutrition for an average of 9.2 days, and 33 controls received 5% dextrose solution + 0.9% saline solution. Main results and measurements: thirty-six (31.6%) patients had complications and 11 (9.6%) died. The main death-related complications were of surgical origin.After a multiple regression multivariate analysis, and according to risk and nutritional intervention, an important reduction of early death was found in the group with severe hyponutrition (RR = 0.09; 95% CI =0.02-0.33; p = 0.008). Anastomosis dehiscence in the presence of abdominal sepsis was the most important predictive factor of early death (RR = 5.0; 95% CI = 1.45-17.3; p = 0.007). Conclusions: The group with no hyponutrition or with mild hyponutrition does not benefit from post-surgical total parenteral nutrition. <![CDATA[<B>Estudio del comportamiento alimentario en escolares de 11 a 13 años de Barcelona</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000700010&lng=es&nrm=iso&tlng=es Objetivo: Conocer el entorno familiar, hábitos cotidianos y características sociales que pueden influir en la alimentación de los escolares de 11 a 13 años. Metodología: Estudio descriptivo transversal realizado en 65 escuelas de la provincia de Barcelona, durante el segundo trimestre del 2000, obteniendo una muestra de 2.354 escolares encuestados por 73 farmacéuticos. El cuestionario está compuesto por 39 preguntas referentes al entorno familiar, hábitos alimentarios y de estilo de vida como el visionado de la televisión y la actividad física. Resultados: El estudio muestra que la unidad familiar formada por dos hijos y los padres es la más habitual. Solo el 12% de los adolescentes encuestados viven con los abuelos. Se observa poca presencia de toda la familia durante las principales comidas en los días laborables mientras que se produce un incremento en los días festivos de un 26% en desayuno, un 44% en la comida y de un 11% en la cena. El 24% de los escolares desayunan sin compañía y el 46% comen lo que quieren. En cuanto a la merienda el 25% lo hacen solos y el 55% comen lo que quieren. Un 60% nunca o casi nunca participan en la decisión de compra de los alimentos. El 70% realizan alguna otra actividad mientras comen. Concretamente, el 40, 39 y 59% de los adolescentes manifiestan que ven la televisión durante el desayuno, la merienda y la cena, respectivamente. La frecuencia de consumo de horas de televisión, chucherías y refrescos es significativamente menor en los adolescentes de los centros privados que en los de los públicos. Conclusiones: El estudio revela que mayoritariamente los padres deciden los alimentos que compran, pero los adolescentes tienen un papel importante en la decisión de los alimentos que consumen principalmente en el desayuno y en la merienda así como en las actividades que realizan mientras comen. Por ello, el farmacéutico, como profesional de la salud, debe intervenir en la educación nutricional de los padres y los adolescentes.<hr/>Objective: To know the family environment, living habits and social characteristics in 11-13 years-old school children. Methodology: A descriptive transversal study performed in 65 schools of Barcelona during the second three-month, involving 2354 school children aged 11-13 interviewed by 73 pharmacists. The questionnaire has thirty-nine questions referring to family structure, eating and drinking habits, preferences, life style parameters such as physical activity and television viewing. Results: The survey revealed a family unit of two children and their parents was the most common. Only a 12% of the children surveyed lived with their grandparents. Furthermore, the findings revealed a low family presence during the three main meals on the working days, which increased on weekends, 26% on breakfast,44% on lunch and 11% on dinner. A 24% had breakfast alone and the 46% ate what they wanted. About the afternoon snack, the 25 % alone and the 55% what they wanted. A 60% never or practically never participated in decision making, when buying food. A 70% reported they did other activities while eating. Concretely, a 40, 39 and 59% of the children reported they had breakfast, lunch and dinner while watching television.The consumption frequency of trinkets, soft drinks and television viewing were lower for the children from private compared to public schools. Conclusions: This study show that food choice at shopping was mainly done by the parents, however, children had an important role in making decisions of what food they eat and the activities they do while eating. Therefore, pharmacists could have a potential role to inter-vene in the nutritional education to parents and children. <![CDATA[<B>Desnutrición infantil, salud y pobreza: intervención desde un programa integral</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000700011&lng=es&nrm=iso&tlng=es La infancia es considerada como una etapa trascendental en el proceso evolutivo del hombre, caracterizada por dos fenómenos: crecimiento y desarrollo, para lo cual es fundamental una adecuada nutrición. Los estragos que provoca la desnutrición que se padece en la infancia son los más lamentados por una sociedad, ya que en esta etapa el mayor impacto lo sufre el cerebro del niño, en el que se producirían alteraciones metabólicas y estructurales irreversibles, sin embargo, la desnutrición infantil no es sólo un problema de falta de alimentos, es un conflicto social más profundo, que debe ser tenido en cuenta a la hora de brindar soluciones. La Corporación para la Nutrición Infantil (CONIN), creada en Chile en 1975, tiene por finalidad recuperar a los niños de 0 a 3 años que presentan desnutrición primaria o secundaria. Desde 1993, este proyecto se extendió a la provincia de Mendoza, Argentina, como Fundación CONIN (Cooperadora para la Nutrición Infantil),donde se completó esta experiencia creando Centros de Prevención de Desnutrición. Actualmente este proyecto se desarrolla en distintas provincias del país, en Paraguay y próximamente en Perú, sustentando su trabajo en tres pilares: docencia, asistencia e investigación. CONIN desarrolla una estrategia de intervención de gran impacto sanitario sobre la población de bajos recursos de su área de influencia, con una elevada repercusión social ya que potencia la familia y su entorno como base del correcto desarrollo físico e intelectual del niño, unido a un aporte adecuado de nutrientes, que le permiten al niño desarrollar su potencial genético.<hr/>Childood is considered a transcendental stage in the evolutionary process of man, characterized by two phenomenon: growth and development, for which a suitable nutrition is fundamental. The damage that causes undernourishment that is suffered in childhood is greatly lamented by society, since in this stage it is the child"s brain that suffers the greatest impact, in which irreversible metabolisms and structural alterarions will occur. Nevertheless, infantundernourishment is not only a problem of lack of fodds, but is also a deeper social conflict, that must be considered at the time of offereing solutions. The Corporation for Childhood Nutrition (CONIN), founded in Chile in 1975, has the mission to help in the recovery of the children from 0 to 3 yearswho present primary or secondary undernourishment.From 1993, this proyect was extended to the province of Mendoza, Argentina, as the CONIN Foundation(Cooperative for Childhood Nutrition), where this experience was completed by creating Undernourishment Prevention Centres. At the moment this project has been developed in different provinces from the country, in Paraguay and in the near future in Peru, sustaining its work on three pillars: teaching, attendance and investigation. CONIN develops a intervention strategy of great impact,in their area of influence, which is used on the low income population. This in turn causes high social repercusions, as the family and its surrounding are reinforced as a basis for the correct physical and intellectual development of the child, together with an adequate nutrients contribution, allowing the child to develop his genetic potential. <![CDATA[<B>Valoración del estado nutricional y de la absorción intestinal en pacientes asintomáticos infectados por el virus de la inmunodeficiencia humana (VIH) con y sin hepatitis C crónica</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000700012&lng=es&nrm=iso&tlng=es Objetivo: Comparar el estado nutricional y la capacidad de absorción intestinal en pacientes VIH asintomáticos con y sin hepatitis C crónica. Material y métodos: 15 pacientes (9 hombres y 6 mujeres) seropositivos para el VIH en estadio A1-A2 se subdividen en dos grupos, grupo A) VIH asintomáticos (n=7) y grupo B) VIH asintomáticos con hepatitis C crónica (n=8). El estado nutricional se determinó mediante valores ponderales de peso y talla, % peso ideal e índice de masa corporal (IMC), pliegue cutáneo del tríceps, circunferencia muscular del brazo, dinamometría y análisis de la composición corporal medida por bioimpedancia eléctrica. La valoración de la capacidad de absorción intestinal se realizó mediante el test de la D-xilosa en orina recogida durante 5 horas tras la administración oral en ayunas de 5 gramos de D-xilosa. El análisis estadístico de los datos se realizó con el paquete estadístico SPSS (V11.0). Resultados: No existen diferencias estadísticamente significativas en el estado nutricional de los pacientes de ambos grupos. Los pacientes VIH asintomáticos con hepatitis C crónica eliminan menos cantidad de D-xilosa en orina durante las 5 horas posteriores a la ingesta de 5 gramos, siendo esta diferencia significativa estadísticamente. De los 8 pacientes del grupo VIH asintomáticos con hepatitis C crónica, tres (37,5%) presentaron malabsorción (menos de 1,2 gramos de Dxilosa en orina). Por el contrario no se evidenció alteración en la absorción de la D-xilosa en los pacientes del grupo A Discusión: La población VIH asintomática estudiada presenta un estado nutricional dentro de los valores normales para la población española. No hemos encontrado diferencias significativas entre población VIH asintomática con y sin hepatitis C crónica. La alteración de la capacidad de absorción intestinal en pacientes VIH asintomáticos con hepatitis C crónica observada en este estudio debe ser considerada por sus posibles efectos clínicos.<hr/>Objective: To compare nutritional status and intestinal absorption in asymptomatics HIV patients co-infected or not with hepatitis C virus. Material and methods: 15 patients (9 men and 6 women) HIV seropositive in A1-A2 stage were classified in two groups, A were asymptomatics HIV patients and B were asymptomatic HIV patients with chronic hepatitis C. Nutritional status was determined by weight, height,% ideal weight, body mass index, triceps skinfold, midarm muscle circumference, grip dynamometry and body composition measured by bioelectrical impedance. Intestinal absorption was assesses with D-xilosa test in urine collected over 5 hours after fasting ingestion of 5 grams of D-xylosa. Statistical analysis was made with SPSS (v.11.0). Results: Not statistically significative differences were found in the nutritional status between the two groups of patients. Asymptomatics HIV patients with chronic hepatitis C eliminate less D-xylosa in urine than patients without chronic hepatitis C, being this difference statistically significative. Three out of the eight patients (37,5%) of group B presented malabsorption (< 1,2 grams of D-xylosa in urine). In group A any patient had malabsorption. Discusion: In our study, asymptomatic HIV patients have a good nutritional status, without differences between patients co-infected or not with hepatitis C virus. Intestinal absorption is altered in patients co-infected and this should be considered because of its potential clinical consequences. <![CDATA[<B>Efecto de <I>Lactobacillus casei</I> sobre la incidencia de procesos infecciosos en niños/as</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000700013&lng=es&nrm=iso&tlng=es Objetivo: Analizar el efecto del consumo continuado de leche fermentada con Lactobacillus casei (DN-114001) (Actimel") sobre la incidencia de los trastornos infecciosos comunes en niños. Ámbito: Población escolar infantil. Sujetos: alumnos de 3 a 12 años de dos centros de educación infantil y primaria de Barcelona. En el estudio participaron un total de 251 niños de ambos sexos. Intervenciones: Se realizó un estudio de intervención nutricional durante 20 semanas con un diseño paralelo, prospectivo, doble ciego y aleatorizado por clusters pragmáticos, en el que participaron los alumnos de dos centros de educación infantil y primaria. Uno de los centros fue asignado a recibir dos unidades diarias de Actimel", y el otro a dos unidades de Placebo. De los 251 niños de ambos sexos que participaron en el estudio, 109 recibieron placebo y 142 recibieron Actimel". Se recogieron las características demográficas y de antecedentes clínicos basales, y se realizaron controles de los síntomas relacionados con los trastornos infecciosos u otras enfermedades a las 12, 16 y 20 semanas. El análisis de los datos se realizó en la población por intención de tratar (ITT), siendo la variable principal la duración de los síntomas respiratorios y gastrointestinales. Resultados: Se encontró una diferencia, aunque no fue significativa, de un día en la mediana de duración total de días con enfermedad a lo largo del estudio (grupo Actimel®: 1 día vs grupo placebo: 2 días). También se observó esta misma diferencia no significativa en la duración de días con enfermedades respiratorias (vías respiratorias altas y bajas) y enfermedades gastrointestinales (diarrea, vómitos, dolor de estómago y estreñimiento). Sí se encontró una diferencia estadísticamente significativa en favor del grupo Actimel® en la duración de las enfermedades de vías respiratorias bajas, bronquitis o neumonía y en la duración de la fatiga. Asimismo, se detectó una menor incidencia de niños con enfermedades de las vías respiratorias bajas (32% vs 49%) y con fatiga (3% vs 13%) en el grupo Actimel® respecto al placebo. Los niveles de satisfacción con la intervención nutricional fueron muy altos, superiores al 80%. Conclusiones: El estudio pone de manifiesto una tendencia en la reducción de la duración e incidencia de algunos procesos infecciosos en aquellos niños/as que tomaron dos Actimel® diarios durante 20 semanas.<hr/>Aim: To analyse the effect of continuous consumption of Lactobacillus casei (DN-114001) fermented milk on the incidence of the infectious disorders frequent in children. Field: infant and child population Subjects: children from 3 to 12 years from two schools in Barcelona. A total of 251 children from both sexes participated in the study. Interventions: A nutritional intervention study was carried out during 20 weeks with a parallel, prospective, double-blind and randomised by pragmatic clusters design. Participants were children from 3 to 12 years from two schools in Barcelona. One of the centres was assigned to receive two daily units of Actimel" and the otherto two units of Placebo. From the 251 participants, 109 receiving placebo and 142 receiving Actimel". Basal demographic characteristics and clinical historydata were recorded, and the symptoms related to infectious disorders or other illnesses were monitored at weeks 12, 16 and 20. The analysis of the data was carried out on the intention-to-treat (ITT) population, being the principal endpoint the duration of respiratory and gastrointestinal symptoms. Results: A one day difference,but non-significant, was seen in the median of total duration of days with illness through the study (Actimel® group: 1 day vs Placebo group: 2 days). The same nonsignificant difference was also seen in the duration of days with respiratory (high and low respiratory tract infections) and with gastrointestinal (diarrhoea, vomiting,stomach pain and constipation) disorders. There was a statistical significantly difference found in favour of Actimel® in the duration of the low respiratory tract infections, bronchitis or pneumonia, and in the duration of fatigue. There was also detected a lower incidence of children with low respiratory tract infections (32% vs 49%) and with fatigue (3% vs 13%) in the Actimel® group compared to placebo. The satisfaction levels with the nutritional intervention were very high, over 80%. Conclusions: The study shows a tendency to the reduction of duration and incidence of some infectious disorders in those children receiving two daily Actimel® during 20 weeks. <![CDATA[<B>La sustitución eucalórica de triglicéridos de cadena larga por triglicéridos de cadena media mejora la composición corporal y el perfil lipídico en un paciente con lipodistrofia asociada al virus de la inmunodeficiencia humana</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000700014&lng=es&nrm=iso&tlng=es Antecedentes: La lipodistrofia asociada a la infección por el virus de la inmunodeficiencia humana (VIH) es una patología frecuente, caracterizada por una pérdida de tejido adiposo en las extremidades, región glútea y cara, junto con un depósito excesivo del mismo en el cuello y abdomen. La coexistencia de dislipemia y diabetes mellitus en la lipodistrofia asociada al VIH es también frecuente, y aumenta el riesgo cardiovascular de los pacientes que la padecen. Aunque hay tratamientos disponibles para las alteraciones metabólicas asociadas, hasta la fecha no existen terapias con un claro beneficio demostrado para la lipodistrofia. Caso clínico: Un paciente de 42 años con lipodistrofia asociada al VIH fue inicialmente tratado con dieta hipocalórica (< 30% grasas totales y < 10% de grasas saturadas),junto con rosiglitazona 8 mg diarios. Después de cinco meses de tratamiento, dado que el fenotipo lipodistrófico y la dislipemia del paciente todavía eran evidentes, se intentó mejorar la respuesta terapéutica mediante la sustitución eucalórica de triglicéridos de cadena larga por triglicéridos de cadena media. A los tres meses de dicha terapia, se produjo una mejoría en la composición corporal del paciente, con un aumento de la masa magra y disminución de la masa grasa, junto con una mejoría del perfil lipídico. Conclusión: La sustitución eucalórica de triglicéridos de cadena larga por triglicéridos de cadena media puede inducir beneficios terapéuticos en la lipodistrofia asociada al VIH.<hr/>Background: Lipodystrophy is a frequent disorder among patients with human immunodeficiency virus (HIV) infection, characterized by a loss of adipose tissue from the extremities, gluteal region and face, with excess fat in the neck and abdominal region. Metabolic abnormalities such as hyperlipidaemia and diabetes mellitus frequently coexist, posing these patients to an increased cardiovascular risk. Drug therapy may improve some of these metabolic disturbances, but to date there are no treatments for lipodystrophy with proven benefit. Case report: A 42 year old man with HIV lipodystrophy was started on a standard low caloric diet with <30% of total fat and < 10% of saturated fat, together with rosiglitazone 8 mg daily. After five months of treatment, given that lipodystrophic features and dyslipidaemia were still present in our patient, we tried to further improve therapeutic results by eucaloric substitution of medium chain triglycerides for dietary long chain fatty acids. Three months later, a dramatic change in body composition was shown with an increase in lean mass and a decrease in fat mass, together with an improvement in lipid profile. Conclusion: Eucaloric substitution of medium chain triglycerides for dietary long chain fatty acids may produce therapeutic benefits in HIV lipodystrophy. <link>http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000700015&lng=es&nrm=iso&tlng=es</link> <description/> </item> </channel> </rss> <!--transformed by PHP 08:05:49 23-05-2024-->