Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120200007&lang=es vol. 37 num. 5 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[Nutrición deportiva. <em>Citius, altius, fortius</em>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700001&lng=es&nrm=iso&tlng=es <![CDATA[Bacteriemia en pacientes con nutrición parenteral central: prevalencia, factores asociados y tratamiento]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700002&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: la infección relacionada con el catéter es una de las complicaciones del tratamiento con nutrición parenteral central (NPC) que generan una mayor morbimortalidad. Objetivos: el objetivo principal fue analizar la prevalencia de la bacteriemia asociada al catéter en pacientes con nutrición parenteral central. Los objetivos secundarios fueron: a) evaluar si el tipo de catéter central, la duración de la nutrición parenteral central, el índice de masa corporal o la estancia en la unidad de cuidados intensivos son factores asociados al desarrollo de bacteriemia; b) analizar el manejo terapéutico de la infección. Material y métodos: se trata de un estudio observacional retrospectivo. Se incluyeron los pacientes que recibieron nutrición parenteral central tras una intervención quirúrgica entre julio de 2018 y marzo de 2019. La asociación de las variables con el desarrollo de la bacteriemia se analizó mediante regresión logística. Resultados: el 7,3 % (IC 95 %: 3,9-13,3) (n = 9/123) de los pacientes desarrollaron bacteriemia relacionada con el catéter. El único factor asociado al desarrollo de la infección fue la duración de la nutrición parenteral central (OR = 1,12; IC 95 %: 1,05-1,20; p = 0,001). Conclusiones: la prevalencia de la bacteriemia relacionada con el catéter en este estudio es baja. La duración del tratamiento con nutrición parenteral central parece estar relacionada con el desarrollo de la bacteriemia. Sin embargo, se necesitan más estudios para identificar factores de riesgo que permitan minimizar este tipo de complicaciones.<hr/>Abstract Background: catheter-related infection is one of the complications of central parenteral nutrition treatment with the highest morbidity and mortality. Objectives: the primary endpoint of this study was to analyze the prevalence of bloodstream infection in patients with central parenteral nutrition. Secondary objectives included: a) an assessment of whether type of central catheter, duration of parenteral nutrition treatment, body mass index, or being admitted to the intensive care unit are factors associated with the development of bloodstream infection; b) an analysis of the therapeutic approach. Material and methods: this was a retrospective observational study. All patients who received central parenteral nutrition after surgery between July 2018 and March 2019 were included. The association between the different variables and the development of bloodstream infection was analyzed by logistic regression. Results: the prevalence of bloodstream infection was 7.3 % (95 % CI: 3.9-13.3) (n = 9/123 patients). The duration of central parenteral nutrition was the only variable associated with the development of bloodstream infection (OR = 1.12; 95 % CI: 1.05-1.20; p = 0.001). Conclusions: the prevalence of catheter-related bloodstream infection in this study is low, and the duration of central parenteral nutrition seems to be related to its development. However, further studies are needed to identify risk factors that might help reduce this kind of complications. <![CDATA[Erosión dental en una muestra de niños valencianos. Prevalencia y evaluación de los hábitos de alimentación]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700003&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: la erosión dental es la pérdida patológica, crónica, localizada e indolora de los tejidos dentarios, producida por la acción química de ácidos y sin la intervención de la acción de microorganismos. En los últimos años se ha observado un incremento significativo de la prevalencia de esta patología, especialmente en niños y adolescentes. Objetivos: determinar la prevalencia de la erosión dental en la dentición temporal mediante el índice Basic Erosive Wear Examination (BEWE) en niños de entre 5 y 12 años, y determinar los hábitos de alimentación que pueden favorecer en ellos el desarrollo de lesiones. Métodos: se llevó a cabo un estudio transversal en una muestra de 391 niños. Se realizó una encuesta donde se analizaron los hábitos de alimentación, y se realizó una exploración clínica de los dientes temporales empleando el índice BEWE. Resultados: la prevalencia de la erosión dental en la muestra estudiada fue del 19,7 %, presentándose con mayor frecuencia lesiones iniciales. Conclusiones: el 30,62 % de la población estudiada presentaba riesgo bajo de erosión dental, observándose un aumento del riesgo a medida que aumentaba el consumo de bebidas ácidas (bebidas gaseosas, bebidas isotónicas y zumos de frutas) y frutas ácidas, como naranjas, uvas y manzanas.<hr/>Abstract Introduction: dental erosion is the pathological, chronic, localized and painless loss of dental tissues, produced by the chemical action of acids, where the action of microorganisms is not involved. In recent years, a significant increase in the prevalence of this pathology has been observed, especially in children and adolescents. Objectives: to determine the prevalence of dental erosion in temporary dentition using the Basic Erosive Wear Examination Index (BEWE) in children between 5 and 12 years of age, and to determine the eating habits that may favor the development of these lesions. Methods: a cross-sectional study was carried out on a sample of 391 children. A survey was conducted where eating habits were analyzed and a clinical examination of the temporary teeth was performed using the BEWE index. Results: the prevalence of dental erosion in the studied sample was 19.7 %, with mild lesions being most common. Conclusions: in all, 30.62 % of the studied population had a low risk of dental erosion, and risk was seen to increase with consumption of acidic beverages (soft drinks, isotonic drinks and fruit juices) and acidic fruits such as oranges, grapes and apples. <![CDATA[Valores de referencia del índice de masa grasa y el índice de masa libre de grasa en adolescentes españoles sanos]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700004&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: body mass index (BMI) does not allow to discriminate the composition of the different body compartments. The aim of this study was to develop reference values for the fat mass index (FMI) and fat-free mass index (FFMI) in healthy adolescents using anthropometric techniques in order to provide reference standards for daily clinical practice. Methods: a cross-sectional study in 1,040 healthy Caucasian adolescents (470 boys and 570 girls) aged 10.1 to 14.9 years. Weight, height, and skinfold thickness were recorded, and BMI, percentage of total body fat, FMI and FFMI, and FMI and FFMI percentiles were calculated. Results: FFMI and FMI percentiles for healthy adolescents (both sexes) categorized by age are displayed. In boys a significant increase in FFMI is observed, and both the percentage of total body fat and FMI significantly decreased. In contrast, in girls the percentage of body fat mass, FMI, and FFMI significantly increased. Except at 10 years of age, FMI was higher (p &lt; 0.05) in girls at all ages. FFMI was higher (p &lt; 0.05) in boys at all ages. Conclusions: reference values of FMI and FFMI would be a very useful instrument in clinical practice for the diagnosis and, especially, the analysis of body composition changes during the treatment of childhood obesity.<hr/>Resumen Introducción: el índice de masa corporal (IMC) no permite discriminar la composición proporcional de los distintos compartimentos corporales. El objetivo de este estudio fue elaborar tablas del índice de masa grasa (IMG) y de masa libre de grasa (IMLG) a partir de la medida de los pliegues cutáneos, para que sirvan como patrones de referencia de los adolescentes sanos de ambos sexos. Material y métodos: estudio transversal de 1040 adolescentes caucásicos sanos (470 varones y 570 mujeres) de entre 10,1 y 14,9 años de edad. Se registraron el peso, la talla y el grosor del pliegue cutáneo, y se calcularon el IMC, el porcentaje de grasa total, el IMG, el IMLG y los percentiles del IMG e IMLG. Resultados: se exponen los valores medios del IMG y el IMLG con su distribución percentilada en ambos sexos. En los varones aparece un incremento (p &lt; 0,05) del IMLG con la edad, mientras que el porcentaje de grasa total y el IMG desminuyen (p &lt; 0,05). En cambio, en las mujeres, el porcentaje de grasa total, el IMG y el IMLG se incrementan (p &lt; 0,05) con la edad. Salvo a la edad de 10 años, el IMG fue superior (p &lt; 0,05) en las mujeres de todas las edades, mientras que el IMLG fue superior (p &lt; 0,05) en los varones de todas las edades. Conclusión: los valores de referencia del IMG y el IMLG podrían ser un instrumento útil en la práctica clínica para el diagnóstico y, especialmente, el análisis de los cambios de la composición corporal durante el tratamiento de la obesidad infantil. <![CDATA[Encuesta sobre detección de hipoglucemia y uso de glucómetros portátiles: ¿qué glucómetro es el más usado en las unidades neonatales españolas?]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700005&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción y objetivos: la hipoglucemia neonatal sigue ofreciendo múltiples controversias. El objetivo del estudio es presentar la situación actual en torno a la forma de detección de la hipoglucemia neonatal y conocer el glucómetro portátil más utilizado en las unidades neonatales españolas en la actualidad. Métodos: se elaboró un cuestionario “online” sobre el uso de glucómetros en neonatos y los dispositivos más utilizados, que fue enviado a los integrantes de la Sociedad Española de Neonatología. Participaron 75 centros. Resultados: los glucómetros portátiles siguen teniendo un uso generalizado en la población neonatal. Más del 75 % de las unidades realizan un despistaje de la hipoglucemia neonatal en circunstancias clínicas concretas; el 13 % de los centros lo continúan realizando a todos los recién nacidos en las unidades neonatales. A mayor nivel asistencial, mayor es el porcentaje de detección de la hipoglucemia por otros sistemas de análisis (como gasometrías capilares): chi2, p = 0,019. Se usan múltiples modelos de glucómetro actualmente, encontrándose diferencias según el nivel asistencial (chi2, p = 0,01), siendo los modelos de la firma Nova Biomedical, Abbott y Roche Diagnostics los más usados. Conclusiones: se observa que existen diferencias en la realización del despistaje de la hipoglucemia neonatal, por lo que es de gran importancia consensuar los procedimientos y acotar la población neonatal de mayor riesgo, para disminuir la variabilidad en la práctica clínica y mejorar la calidad de la asistencia neonatal.<hr/>Abstract Introduction and objective: neonatal hypoglycemia persistently offers multiple diagnostic controversies. This study aims to present the current situation regarding neonatal hypoglycaemia detection, and to gain insight into the most widely used portable glucometers in neonatal units today. Methods: an online questionnaire was prepared and sent to the members of the Spanish Society of Neonatology; a total of 75 hospitals participated. Results: portable glucometers continue to be widely used in the neonatal population. More than 75 % of units perform neonatal hypoglycemia screening in specific clinical circumstances, and 13 % of units continue to perform protocolized screening on all newborns at neonatal units. The higher the level of care, the higher the percentage of hypoglycaemia detection by other tests (such as blood gas analysis): chi2, p = 0.019. Multiple models of portable glucometers are currently used, with differences according to level of care (chi2, p = 0.01). Nova Biomedical, Abbott, and Roche Diagnostics models are most commonly used. Conclusions: differences in the performance of neonatal hypoglycaemia screening are observed, so standardised procedures and limiting the neonatal population at risk are important to reduce variability in clinical practice, and to improve the quality of neonatal care. <![CDATA[El uso de una sala de lactancia en el lugar de trabajo se asocia a una mayor duración de la lactancia en las madres trabajadoras]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700006&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: maternal employment after childbirth is associated with abandonment of breastfeeding; however, lactation rooms in the workplace increase the practice of breastfeeding. Objective: to compare the frequency and duration of breastfeeding among working mothers based on the presence of lactation rooms in their workplaces. Methods: we included mothers from different institutions whose infants were between 6 and 35 months (n = 158), and an ad hoc questionnaire was applied to assess breastfeeding, exclusive breastfeeding (EBF), partial breastfeeding (PBF), and use of human milk substitutes (HMS). Two groups were compared: working mothers with a lactation room at their workplace (n = 76) versus working mothers without this resource (n = 82). Results: breastfeeding duration (7.5 vs. 5.0 months, p &lt; 0.001) and EBF (3.0 vs. 1.2 months, p = 0.005) were higher in mothers who had a lactation room. HMS use was shorter in mothers who had a lactation room (2.5 vs. 10.0 months, p = 0.001). There were more working mothers who breastfed for more than six months (75.0 % vs. 48.8 %) [OR = 3.15 (95 % CI, 1.60-6.19), p = 0.001] and 12 months (31.6 % vs. 14.6 %) [OR = 2.69 (95 % CI, 1.23-5.87), p = 0.014] when lactation rooms were available in their workplaces. Conclusion: the presence of a lactation room in the workplace was associated with a higher frequency and duration of breastfeeding.<hr/>Resumen Introducción: el empleo materno después del parto se asocia con el abandono de la lactancia materna, mientras que las salas de lactancia en el lugar de trabajo aumentan la práctica de la lactancia. Objetivo: comparar la frecuencia y duración de la lactancia materna entre madres trabajadoras en función de la presencia o no de salas de lactancia en sus lugares de trabajo. Métodos: incluimos madres de diferentes instituciones cuyos bebés tenían entre 6 y 35 meses (n = 158) y se aplicó un cuestionario ad hoc para evaluar la lactancia materna, la lactancia materna exclusiva (LME), la lactancia materna parcial (LMP) y el uso de sucedáneos de la leche humana (SLH). Se compararon dos grupos: madres trabajadoras con una sala de lactancia en su lugar de trabajo (n = 76) y madres trabajadoras sin este recurso (n = 82). Resultados: la duración de la lactancia (7,5 vs. 5,0 meses, p &lt; 0,001) y LME (3,0 vs. 1,2 meses, p = 0,005) fueron mayores en las madres que tenían sala de lactancia. El uso de SLH fue más corto en las madres que tenían sala de lactancia (2,5 vs. 10,0 meses, p = 0,001). Hubo más madres trabajadoras que amamantaron más de seis meses (75,0 % vs. 48,8 %) [OR = 3,15 (IC 95 %: 1,60-6,19), p = 0,001] y 12 meses (31,6 % vs. 14,6 %) [OR = 2,69 (IC 95 %: 1,23-5,87), p = 0,014] cuando había salas de lactancia disponibles en sus lugares de trabajo. Conclusión: la presencia de una sala de lactancia en el lugar de trabajo se asoció a una mayor frecuencia y duración de la lactancia materna. <![CDATA[Valoración geriátrica integral en una comunidad marginal de Ecuador]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700007&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Antecedentes: los adultos mayores presentan enfermedades que pueden repercutir en sus parámetros funcionales, psicológicos y sociales. La Valoración Geriátrica integral (VGI) se utiliza como herramienta de evaluación de estos parámetros a través del uso de instrumentos validados, sencillos y de fácil aplicación. Objetivo: determinar el estado de salud de los adultos mayores en un área urbano-marginal de Guayaquil (Ecuador) mediante la VGI, como primer paso para poder establecer un plan de cuidados coordinado en las áreas estudiadas. Material y métodos: estudio transversal de 196 sujetos mayores de 65 años que acuden a un centro de salud comunitario de atención primaria en Guayaquil y a los que se les ha realizado una VGI. Resultados: los participantes tenían una edad media de 70,9 ± 7,1 años. Variables demográficas: el 73 % eran afroecuatorianos, el 69 % tenían instrucción básica y el 57 % no realizaban ninguna actividad física. Evaluación clínica: el 47,4 % presentaban dificultad de visión, el 52 % riesgo nutricional y el 6 % desnutrición. Valoración social: el 13 % tenían deterioro social severo; el 40 % presentaban algún deterioro cognitivo y el 8,2 % tenían depresión; el 46,9 % eran funcionalmente dependientes y el 16,8 % presentaban dinapenia. Conclusiones: la VGI permite identificar los principales problemas de salud de esta población, por lo que se considera una herramienta práctica y fácil de aplicar en los centros de atención primaria de las poblaciones urbano-marginales, como primer paso para mejorar el estado de salud de esta población mayor que en los últimos años está creciendo de forma importante en los países en vías de desarrollo tales como Ecuador.<hr/>Abstract Background: older adults suffer from diseases that can affect their functional, psychological and social parameters. The Comprehensive Geriatric Assessment (CGA) is used as an evaluation tool for these parameters through the use of validated, simple and easy-to-apply instruments. Objective: to report the health status of older adults who attend a primary care center in an urban-marginal area of Guayaquil (Ecuador) through CGA, as a first step in order to establish a coordinated care plan in the areas studied. Material and methods: a cross-sectional assessment of 196 aged subjects with a median age of 70.9 years (83 % females) who attended a Primary Care Community Health Center in Guayaquil. Nutritional, social, demographic, functional, and cognitive variables were assessed. Results: participants had a mean age of 70.9 ± 7.1 years. Demographic variables: 73 % were Afro-Ecuadorian, 69 % had basic education, and 57 % performed no physical activity. Clinical assessment: 47.4 % presented with vision impairment, and 37.8 % with hearing problems; 52 % had nutritional risk and 6 % malnutrition. Social valuation: 13 % had severe social deterioration; 40 % had some cognitive impairment, and 8.2 % had depression; 46.9 % were functionally dependent, and 16.8 % had dynapenia. Conclusions: CGA allows to identify major health problems in this population, which is why it is considered a practical and easy tool to apply in primary care centers in marginal urban populations as a first step to improve health status for this older population, which in recent years is growing significantly in developing countries such as Ecuador. <![CDATA[Adherencia a la guía de alimentación saludable de la Sociedad Española de Nutrición Comunitaria (SENC) (2018) en personas mayores no institucionalizadas de Santander, España]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700008&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: el envejecimiento de la población española se ha incrementado en las últimas décadas; en Santander, el 24,73 % de la población son personas mayores. La adherencia a las recomendaciones de una alimentación saludable en este colectivo se ha relacionado con un mejor estado de salud y calidad de vida. Objetivos: evaluar el grado de adherencia a las recomendaciones de la Guía de Alimentación Saludable para Atención Primaria y Colectivos Ciudadanos de la SENC (2018) en un grupo de población de entre 65 y 79 años de edad, no institucionalizada, del municipio de Santander (España). Métodos: este fue un estudio transversal, observacional y descriptivo. Participaron 317 individuos de 71,8 (±4,1) años, correspondientes a tres Centros de Atención Primaria (CAP) del Servicio Cántabro de Salud (SCS). Se cumplimentó un cuestionario de elaboración propia, extraído de las recomendaciones de la Guía de la SENC (2018). Se analizó la relación entre dos variables cualitativas independientes mediante la prueba del chi cuadrado, considerando significativo un valor p &lt; 0,05. Resultados: la adherencia a las recomendaciones de alimentos de consumo diario fue: agua (23 %), cereales y patatas (12,9 %), frutas (50,2 %), verduras y hortalizas (16,7 %), aceite de oliva (61,8 %) y lácteos (39,1 %). En los alimentos de consumo semanal fue: pescado (12 %), carnes blancas (17 %), huevos (19,9 %), legumbres (75,1 %) y frutos secos (36,9 %). Conclusiones: los resultados obtenidos muestran una baja adherencia a las recomendaciones de la SENC, excepto en las legumbres. Por este motivo se precisa incidir en este grupo de población para mejorar sus hábitos dietéticos.<hr/>Abstract Introduction: the aging of the Spanish population has increased in the last decades; in Santander, 24,73 % of the population are elderly people. Adherence to the recommendations for a healthy diet in this group has been associated with improved health status and quality of life. Objectives: to assess the degree of adherence to the recommendations issued by the Healthy Eating Guide for Primary Care and Citizen Groups of the SENC (2018) in a non-institutionalized population sample between 65 and 79 years of age in the municipality of Santander (España). Methods: this was a cross-sectional, observational and descriptive study. A total of 317 individuals aged 71.8 (± 4.1) years, attending three Primary Care Centers (CAP) of the Cantabrian Health Service (SCS), participated. A self-developed questionnaire was extracted from the 2018 SENC Guide recommendations. The relationship between two independent qualitative variables was analyzed using the chi-squared test, considering significant a p-value &lt; 0.05. Results: adherence to the recommendations in foods for daily consumption was: water (23 %), cereals and potatoes (12,9 %), fruits (50,2 %), vegetables (16,7 %), olive oil (61,8 %) and dairy products (39,1 %). For weekly-consumption foods it was: fish (12 %), white meats (17 %), eggs (19,9 %), legumes (75,1 %) and nuts (36,9 %). Conclusions: the results obtained show a low adherence to SENC recommendations except for legumes. For this reason, it is necessary to influence this population group in order to improve their dietary habits. <![CDATA[El polimorfismo R1587K del gen ABCA1 podría estar asociado con el síndrome metabólico y la concentración elevada de triglicéridos en adultos del norte de México]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700009&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: the ABCA1 protein plays a key role in reverse cholesterol transport, promoting its clearance and high-density lipoprotein (HDL) biogenesis. The R1587K (rs2230808) single-nucleotide polymorphism (SNP) in the ABCA1 gene has been associated with dyslipidemia. Objectives: to investigate the relationship of R1587K genotypes with cardiovascular (CV) risk, metabolic syndrome (MetS), lipid profile, paraoxonase-1 (PON1) activity, and anti-oxLDL titers. Methods: we performed a cross-sectional study in 57 northern Mexican adults with no reported diseases. The ABCA1 R1587K SNP was detected by real-time polymerase chain reaction (qPCR) using TaqMan allelic discrimination probes. We evaluated the relationship of R1587K with metabolic syndrome and clinical parameters including lipid profile, glucose and insulin, PON1 activity and concentration, anti-oxLDL antibodies, anthropometry and body-composition parameters, and the atherogenic index of plasma calculation. Results: our results show higher triglyceride levels in the RK + KK carriers as compared to RR carriers (p = 0.031). An association between the RK + KK genotype and the presence of MetS (OR = 4.566, 95% CI = 1.386-14.92, p = 0.010) and a tendency towards high CV risk (OR = 3.317, 95% CI = 0.910-8.611, p = 0.069) was observed in comparison to RR carriers; however, there were no differences in HDL-C levels, PON1 activity and concentration, and anti-oxLDL titers among the R1587K genotypes. Conclusions: in the northern Mexican population, the ABCA1 gene R1587K SNP is present and the RK + KK genotypes are associated with MetS and increased triglyceride concentrations; therefore, it could be a CV risk biomarker. Nevertheless there is a need for further confirmation in longitudinal studies.<hr/>Resumen Introducción: la proteína ABCA1 juega un papel principal en el transporte reverso del colesterol, promoviendo su eliminación y la biogénesis de HDL. El polimorfismo de un solo nucleótido (SNP) R1587K (rs2230808) del gen ABCA1 se ha asociado con dislipidemias. Objetivo: investigar la relación de los genotipos del SNP R1587K con el riesgo cardiovascular (CV), el síndrome metabólico (SM), el perfil de lípidos, la actividad de paraoxonasa 1 (PON1) y los anticuerpos contra las LDL oxidadas (anti-oxLDL). Métodos: se realizó un estudio transversal con 57 adultos del norte de México que reportaron no tener enfermedades diagnosticadas. El SNP R1587K del gen ABCA1 se detectó a través de PCR en tiempo real (qPCR) usando sondas TaqMan para discriminación alélica. Para evaluar la asociación del SNP R1587K con el SM y determinados parámetros clínicos se determinaron el perfil de lípidos, los niveles de glucosa e insulina, la actividad y concentración de PON1, los anticuerpos anti-oxLDL, los parámetros antropométricos y de composición corporal, y el cálculo del índice aterogénico en plasma. Resultados: los resultados mostraron mayores niveles de triglicéridos en los portadores del genotipo RR + KK que en los portadores de RR (p = 0,031). Se observó una asociación entre el genotipo RK + KK y la presencia de SM (OR = 4,566, IC 95% = 1,386-14,92, p = 0,010) y una tendencia hacia un mayor riesgo cardiovascular (OR = 3,317, IC 95% = 0,910-8,611, p = 0,069) al compararlos con los portadores de RR. No se encontraron diferencias en los niveles de HDL-C, la actividad y concentración de PON1 y los anti-oxLDL entre los genotipos R1587K. Conclusiones: el SNP R1587K del gen ABCA1 se encuentra presente en la población del norte de México y el genotipo RK + KK se asocia con el SM y concentraciones elevadas de triglicéridos, por lo que este SNP podría ser un biomarcador de riesgo cardiovascular. Sin embargo, se necesita confirmación a través de estudios longitudinales. <![CDATA[Desarrollo y evaluación de las propiedades psicométricas de la escala Etapas de Cambio en la Reducción del Sobrepeso Infantil (ECARSI)]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700010&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: el sobrepeso y la obesidad infantil alrededor del mundo siguen en aumento; sin embargo, los padres de niños con sobrepeso y obesidad suelen subestimarlos, por lo cual no se preocupan por los riesgos que se asocian al sobrepeso y la obesidad, lo cual obstaculiza su tratamiento oportuno. Objetivo: el objetivo del presente trabajo fue desarrollar y evaluar las características psicométricas de la escala “Etapas de cambio para la reducción del sobrepeso Infantil” (ECARSI). Método: participaron un total de 484 mujeres con hijos en edad escolar, clasificados con sobrepeso el 34,1 % y con obesidad el 65,9 %, quienes respondieron la escala. Se realizaron análisis de discriminación de ítems y de consistencia interna por medio de la alfa de Cronbach y el análisis factorial exploratorio. Resultados: se obtuvo una consistencia interna, por medio de la alfa de Cronbach, de 0,789 con 16 elementos; el AFE arrojó 4 factores con valores propios mayores de 1, que explican el 62,89 % de la varianza total. Los ítems se agruparon en las siguientes dimensiones: Precontemplación (4 ítems), Contemplación (4 ítems), Preparación (4 ítems) y Acción (4 ítems). Conclusiones: la ECARSI cuenta con adecuados índices de confiabilidad y evidencias de validez para evaluar la etapa de disposición al cambio en que se encuentran los padres de los niños(as) con sobrepeso y obesidad, lo cual permitirá un mejor tamizaje para determinar el tipo de intervención más pertinente para cada niño(a) y su familia.<hr/>Abstract Objectives: the purpose of this paper is to evaluate the psychometric properties of the “Stage of change in the reduction of childhood overweight” scale by means of an exploratory factor analysis, and its reliability. This questionnaire is a new measure to identify the stage of awareness of the problem, and the willingness to change, in parents of children with overweight and obesity, based on the transtheoretical model by Prochaska and DiClemente (1983). Method: the study involved 484 women with school-aged children, of which 65.9 % were classified with obesity, and 34.1 % with overweight. Results: the SCROS psychometric characteristics were assessed, obtaining an internal consistency of 0.789 using Cronbach's alpha with 16 elements (items). By means of the Exploratory Factor Analysis four factors were obtained with eigen values higher than one, which explained 62.89 % of the total variance. The items were grouped in the following dimensions: Preparation (4 items), Precontemplation (4 items), Contemplation (4 items), and Action (4 items). Conclusions: the SCROS is a valid and reliable questionnaire to evaluate the stage in which parents of children with overweight and obesity problems are located, which will allow us to design more suitable interventions for these children and their families. <![CDATA[Perfil antropométrico, composición corporal y somatotipo en atletas internacionales de stand-up paddle (SUP): un estudio transversal]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700011&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: the anthropometric characteristics of international stand-up paddle (SUP) boarders are relevant aspects when it comes to their performance. However, very little research has been carried out within this sport, almost none regarding the body composition and anthropometric characteristics of SUP practitioners. Therefore, the aim of this research will be to describe the anthropometric profile of international SUP boarders. Material and methods: a cross-sectional design in thirty-one international SUP boarders (34.2 ± 12.4 years). Height, body mass, 8 skinfolds, 2 bone diameters, and 5 perimeters were measured, and corrected perimeters were calculated by the same two level-2 internationally certified anthropometrists. Anthropometric measurements were taken following the International Society of Advancement of Kinanthropometry (ISAK) protocol. Body fat mass (FM) was calculated using Carter, Faulkner, Yuhasz, and Withers equations, whereas muscle mass (MM) was estimated using the Lee 2000 equation. Somatotype was calculated by applying the Heath and Carter equation. Bioimpedance (BIA) measurements were also recorded. Results: international SUP athletes had a body mass of 74.6 (6.6) kg, a body fat percentage of 7.6 % (2.1 %) (Carter), 11.3 % (3.5 %) (Faulkner), 7.6 % (2.1 %) (Yuhasz), and 9.0 % (3.6 %) (Whiters), and skinfold sums of 48.2 (20.6) mm for 6, and 57.8 (22.2) mm for 8 skinfolds. Muscle mass was 47.3 % (2.6 %) and somatotype was ecto-mesomorphic with values of 1.9 (0.9) for endomorphy, 5.4 (1.0) for mesomorphy, and 2.4 (0.9) for ectomorphy. BIA results for FM were 11.7 % (4.4 %), and for MM were 50.0 % (2.9 %). Conclusion: these results suggest that a low body fat percentage and high muscle mass are representative characteristics of international stand-up paddlers, as well as a balanced mesomorphic somatotype. According to these, a low skindfold sum and high arm muscle mass may represent key factors for performance in this sport because of their relation to acceleration and stroke force.<hr/>Resumen Introducción: las características antropométricas de los atletas internacionales de stand-up paddle (SUP) son aspectos relevantes para su rendimiento. Sin embargo, se han realizado muy pocas investigaciones dentro de este deporte, y casi ninguna cuando se trata de la composición corporal y las características antropométricas de los palistas de SUP. Por lo tanto, el objetivo de esta investigación será describir el perfil antropométrico de los palistas internacionales de SUP. Material y métodos: se reunieron treinta y un palistas internacionales de SUP (34,2 ± 12,4 años). Se midieron la altura, la masa corporal, 8 pliegues de piel, 2 diámetros de huesos y 5 perímetros, y se corrigieron otros 2 perímetros, por los mismos dos antropometristas certificados como ISAK 2. Las mediciones antropométricas se realizaron siguiendo el protocolo de la Sociedad Internacional para el Avance de la Cinantropometría (ISAK). La masa grasa (FM) se calculó utilizando las ecuaciones de Carter, Faulkner, Yuhasz y Withers, mientras que la masa muscular (MM) se calculó utilizando la ecuación de Lee 2000. El somatotipo se obtuvo aplicando la ecuación de Heath y Carter. Se registraron también las mediciones mediante bioimpedancia (BIA). Resultados: los atletas internacionales de SUP tenían una masa corporal de 74,6 (,) kg, un porcentaje de grasa corporal de 7,6 % (2,1 %) (Carter), 11,3 % (3,5 %) (Faulkner), 7,6 % (2,1 %) (Yuhasz) y 9,0 % (3,6 %) (Whiters) y sumas de pliegues cutáneos de 48,2 (,) mm para 6, y 57,8 (,) mm para 8 pliegues cutáneos. La masa muscular era del 47,3 % (2,6 %) y el somatotipo era ectomesomórfico con valores de 1,9 (0,) para la endomorfia, 5,4 (,0) para la mesomorfia y 2,4 (0,) para la ectomorfia. Los resultados de la BIA fueron del 11,7 % (4,4 %) para la FM y del 50,0 % (2,9 %) para la MM. Conclusión: estos resultados sugieren que un bajo porcentaje de grasa y un elevado porcentaje de masa muscular, junto a un somatotipo mesomórfico equilibrado, son características antropométricas representativas de los atletas internacionales de SUP. Así mismo, y de acuerdo con estos resultados, un bajo sumatorio de pliegues y una elevada masa muscular del brazo pueden ser factores clave en el rendimiento de este deporte, debido a su relación con la aceleración y la fuerza de la palada. <![CDATA[Pérdida de fuerza muscular en pacientes en hemodiálisis evaluados mediante dinamometría en la población mexicana]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700012&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: chronic kidney disease contributes to decreased muscle strength and physical function through a decrease in muscle mass. Current evidence suggests that hemodialysis can accentuate this complication, as well as lead to deterioration of the patient's overall health. The aim of this study is to compare muscle strength in a group of Mexican patients undergoing hemodialysis, evaluated by dynamometry, with available reference values. Materials and methods: a cross-sectional study was conducted in male and female patients between 20 and 81 years of age, with stage-5 chronic kidney disease, from the outpatient Hospital General Regional No 46 of the Mexican Social Security Institute. Muscle strength was assessed by means of a mechanical dynamometer. The average value classified by age and gender was compared with the 50th percentile of a reference study. Inter-group differences were calculated with the nonparametric Mann-Whitney U-test, and correlation using Pearson's test, logistic regression, and chi-squared test. All patients signed an informed consent form. Results: a total of 150 patients, 97 (64.7 %) men and 53 (35.3 %) women, were included in the study. The mean dynamometric value for muscle strength was 21.5 ± 10.1 kg, and a significant correlation was found with age, weight, and hemoglobin concentration. Conclusion: patients undergoing hemodialysis treatment for chronic kidney disease were found to be at the 10th percentile for muscle strength, as measured by dynamometry, thus demonstrating a marked decrease in muscle strength. This result could, however, also have been affected by different variables such as patient age, height, weight, glomerular filtration rate (GFR), hemoglobin concentration, serum creatinine, serum glucose, and the subjective global assessment, given that a significant association was also found between these and muscle strength.<hr/>Resumen Introducción: la enfermedad renal crónica contribuye a disminuir la fuerza muscular y la función física a través de una disminución de la masa muscular. De acuerdo con la evidencia, la hemodiálisis puede acentuar esta complicación, así como llevar al paciente a un deterioro del estado general de salud. El objetivo de la investigación fue comparar la fuerza muscular de pacientes con hemodiálisis, evaluada mediante dinamometría en una población mexicana, con los valores de referencia. Material y métodos: se realizó un estudio transversal en pacientes masculinos y femeninos de 20 a 81 años, con enfermedad renal crónica en estadio 5, del área de consulta externa del Hospital General Regional No 46 del Instituto Mexicano del Seguro Social. La fuerza muscular se evaluó por medio de un dinamómetro mecánico. El valor promedio clasificado por rango de edad y género se comparó con el percentil 50 de un estudio de referencia. Las diferencias intergrupales se calcularon con la prueba no paramétrica de la U de Mann-Whitney y la correlación mediante la prueba de Pearson. Todos los pacientes firmaron la carta de consentimiento informado. Resultados: la muestra del estudio fue de 150 pacientes, 97 (64,7 %) hombres y 53 (35,3 %) mujeres. De acuerdo con la dinamometría, la media fue de 21,5 ± 10,1 kg; se demostró una correlación significativa entre la edad, el peso y la hemoglobina. Conclusión: se encontró que los pacientes con enfermedad renal crónica sometidos a hemodiálisis se encontraban en el percentil 10 de fuerza muscular, medido por dinamometría, lo que demuestra una disminución marcada de dicha fuerza muscular. Sin embargo, este resultado también podría verse afectado por diferentes variables, como la edad del paciente, la altura, el peso, la tasa de filtración glomerular (TFG), la concentración de hemoglobina, la creatinina sérica, la glucosa sérica y la evaluación global subjetiva, dado que se encontró una asociación significativa entre estos factores y la fuerza muscular. <![CDATA[La relación entre la historia del cambio ponderal y las concentraciones de 25(OH)D en los adultos]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700013&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Background: although obesity has been consistently associated with lower 25-OH hydroxyvitamin D-25(OH)D-levels, little is known about the effect of weight change on serum 25(OH)D levels. Methods: the present analysis was based on data from the National Health and Nutrition Examination Survey. Percent weight changes were calculated from participant-reported maximum lifetime weight and weight in the past year and 10 years ago. Subsequently, general linear models adjusted for potential confounders were assembled to examine 25(OH)D concentrations across percent weight change categories. Results: a total of 6,237 participants with a mean age of 57.5 (SE, 0.2) years comprised the study sample. After adjustment for potential confounders, subjects who have gained weight ≥ 5 % in the past year and 10 years before had on average 4.5 and 5.1 nmol/L lower 25(OH)D levels than those with a stable weight, respectively. Moreover, this association persisted even among participants with adequate vitamin D intake. Notably, subjects who lost weight &gt; 5 % from their maximum reported weight had significantly higher 25(OH)D levels than those who did not. Conclusion: subjects with a stable weight and those who lost weight ≥ 5% from their maximum reported lifetime weight had significantly higher 25(OH)D concentrations than those who did not. Thus, maintaining a healthy weight over time may be an effective strategy to reach optimal serum 25(OH)D levels.<hr/>Resumen Antecedentes: aunque la obesidad se ha asociado consistentemente con niveles más bajos de 25-OH-vitamina D (25(OH)D), poco se sabe sobre el efecto del cambio de peso en los niveles de 25(OH)D. Métodos: el presente análisis se basó en datos de la Encuesta Nacional de Examen de Salud y Nutrición. Los cambios porcentuales en el peso se calcularon a partir del peso medido actual y el peso máximo reportado, peso en el último año, y hace 10 años. Se usaron modelos lineales generales ajustados por posibles cofactores para examinar las concentraciones de 25(OH)D de acuerdo con el porcentaje de cambio ponderal. Resultados: un total de 6.237 participantes con una edad promedio de 57,5 años constituyen la muestra del estudio. Los sujetos que aumentaron de peso ≥ 5 % en el año anterior y en los 10 años previos tuvieron en promedio 4,5 y 5,1 nmol/L menos de 25(OH)D que aquellos con peso estable, respectivamente. Además, esta asociación persistió incluso entre los participantes con una ingesta adecuada de vitamina D. Por el contrario, los sujetos que perdieron ≥ 5 % de su peso máximo reportado tuvieron niveles más altos de 25(OH)D comparados con aquellos que no perdieron peso. Conclusión: los sujetos con un peso estable y aquellos que perdieron ≥ 5 % de su peso máximo reportado tuvieron concentraciones significativamente más altas de 25(OH)D frente a aquellos que aumentaron de peso. Por lo tanto, mantener un peso saludable con el tiempo puede ser una estrategia eficaz para alcanzar niveles óptimos de 25(OH)D. <![CDATA[Osteoporosis posmenopáusica: ¿afectan a la densidad mineral ósea la composición corporal, los hábitos nutricionales y la actividad física?]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700014&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Objective: to evaluate the effect of body composition, nutritional habits (NH), and physical activity (PA) levels on bone mineral density (BMD) in osteoporotic postmenopausal women (OPW). Subjects and method: the demographic characteristics, anthropometric measurements, PA status, information on NH, some biochemical findings, and BMD measurements of 100 OPWs were evaluated. Results: in this study, 48 % of the women were classified as obese. The obese women were found to have lower vitamin D levels and higher parathyroid hormone levels than those of the over-weight women. A positive correlation was found between body mass index and L1L4, L2L4, and femur BMD (r = 0.268, p &lt; 0.001; r = 0.241, p &lt; 0.01; r = 0.369, p &lt; 0.001, respectively). There was a significant decrease in L1L4 and femur BMD with increasing age (r = -0.224, p &lt; 0.05; r = -0.366, p &lt; 0.001, respectively). Femur BMD showed a positive correlation with duration (hours/week) and frequency of PA (days/week). According to the logistic regression analysis, body weight, daily tea consumption, and PA were positively associated with femur BMD, while advanced age, the age of menarche, salt and coffee consumption, and postmenopausal fracture status were negatively associated. Conclusion: we observed that body weight, some nutritional factors, and active lifestyle have seemed to effect BMD in OPWs. An adequate, balanced nutrition maintaining the ideal weight, and regular physical activity may improve bone health in OPWs.<hr/>Resumen Objetivo: evaluar el efecto de la composición corporal, los hábitos nutricionales (NH) y los niveles de actividad física (PA) sobre la densidad mineral ósea (BMD) en mujeres posmenopáusicas osteoporóticas (OPW). Sujetos y método: se evaluaron las características demográficas, mediciones antropométricas, estado de PA, información sobre NH, algunos hallazgos bioquímicos y datos de BMD de 100 OPW. Resultados: en este estudio, el 48 % de las mujeres se clasificaron como obesas. Se encontró que las mujeres obesas tenían niveles más bajos de vitamina D y niveles más altos de hormona paratiroidea que los de las pacientes con sobrepeso. Se encontró una correlación positiva entre el índice de masa corporal y L1L4, L2L4 y la BMD del fémur (r = 0,268, p &lt; 0,001; r = 0,241, p &lt; 0,01; r = 0,369, p &lt; 0,001, respectivamente). Hubo una disminución significativa de los valores de L1L4 y BMD femoral con el aumento de la edad (r = -0,224, p &lt; 0,05; r = -0,366, p &lt; 0,001, respectivamente). La BMD del fémur mostró una correlación positiva con la duración (horas/semana) y la frecuencia (días/semana) de la PA. Según el análisis de regresión logística, el peso corporal, el consumo diario de té y la PA se asociaron positivamente con la BMD del fémur, mientras que la edad avanzada, la edad de la menarquia, el consumo de sal y café, y la presencia o no de fracturas posmenopáusicas se asociaron negativamente. Conclusión: observamos que el peso corporal, algunos factores nutricionales y el estilo de vida activo parecen haber afectado la BMD en las OPW. Una nutrición adecuada y equilibrada, el mantenimiento del peso ideal y la actividad física regular pueden mejorar la salud ósea de las OPW. <![CDATA[Comparación de las recomendaciones de expertos sobre nutrición clínica en pacientes hospitalizados con COVID-19]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700015&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: la infección por SARS-CoV-2 implica riesgo nutricional debido a la dificultad de cubrir los requerimientos nutricionales aumentados en presencia de una sintomatología que dificulta la ingesta y la absorción de nutrientes. Por otro lado, las complicaciones respiratorias agudas requieren estancias prolongadas en unidades de cuidados intensivos (UCI) y esto predispone a una mayor desnutrición y a pérdida de masa y función del músculo esquelético, que a su vez puede conducir a una mala calidad de vida, discapacidad y morbilidad mucho después del alta. Por este motivo, las principales sociedades y asociaciones de nutrición clínica del mundo consideran que la terapia nutricional debe considerarse parte del tratamiento básico de los pacientes con COVID-19. Métodos: se han revisado y comparado 9 recomendaciones de expertos (RE) publicadas por sociedades y asociaciones de nutrición clínica de China, España, Brasil, Europa, Colombia, Australia, América y Reino Unido, a raíz de la pandemia por COVID-19, en relación a los pacientes hospitalizados críticos y no críticos. Conclusiones: las 9 RE revisadas coinciden en la importancia del tratamiento nutricional en los pacientes hospitalizados críticos y no críticos con COVID-19, así como en la detección precoz del riesgo nutricional, la intervención y el seguimiento. Aun así, cada documento publicado tiene sus propias particularidades e incide especialmente en algún aspecto.<hr/>Abstract Introduction: in SARS-CoV-2-infected patients nutritional requirements are increased. These patients present symptoms that make food intake and nutrient absorption difficult, therefore involving nutritional risk. On the other hand, acute respiratory complications require prolonged ICU stays, and this predisposes to increased malnutrition and loss of skeletal muscle mass and function, which can lead to poor quality of life, disability and morbidity long after discharge. For this reason, the world's leading nutrition societies and associations believe that nutritional therapy should be considered a part of the basic treatment of patients with COVID-19. Methods: we have reviewed and compared 9 expert recommendations (ER) published by nutrition societies and associations from China, Spain, Brazil, Europe, Colombia, Australia, America, and the United Kingdom, in relation to critical and non-critical hospitalized patients due to the COVID-19 pandemic. Conclusions: the 9 ERs reviewed agree on the importance of nutritional management in critical and non-critical hospitalized patients with COVID-19, as well as on the early detection of nutritional risk, the intervention, and subsequent follow-up. Even so, each published document has its own particularities and puts a special stress on some specific aspect. <![CDATA[Evaluación de la aceptabilidad de preparaciones de bajo índice glicémico, formuladas como réplicas de preparaciones típicas chilenas de alto índice glicémico]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700016&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract The aim of this study was to determine the acceptability of low glycaemic index (GI) preparations, equivalent to the traditional high GI ones in Chile, elaborated with minimal changes in the ingredients and culinary techniques that significantly diminish the GI and maintain acceptability level. Twelve high-GI traditional lunches and their low GI counterparts were prepared. For 12 days, 20 apparently healthy women randomly tasted 2 paired preparations per day (low and high GI). The attributes of appearance, taste, smell, and texture of salads, main course, and desserts, as well as those of the full lunch, were evaluated using a hedonic scale of 7 and 9 points. Lunches with a high GI (90 ± 20.5 %) were modified by changing types of food ingredients, and/or by using culinary techniques to provide a low-GI counterpart with 47 ± 5.9 % GI (p &lt; 0.001). All the preparations were classified as optimal, exceeding the established cut-off point. The “Legume with CHO” lunch had a higher acceptability level in its low GI version (p = 0.006), while the “Chicken with corn” lunch had it in its high GI version (p = 0.004). There was a preference for low-GI salad appearance (p = 0.003) and dessert flavour (p = 0.024), while high-GI main dishes were better praised for flavour (p = 0.034) and texture (p = 0.012). It is therefore possible to prepare low-GI menus equivalent to their traditional counterparts that are received as generally acceptable, with components and sensory attributes equal to, or even better than typical Chilean cuisine dishes.<hr/>Resumen El objetivo de este estudio fue determinar la aceptabilidad de preparaciones de bajo índice glicémico (IG) diseñadas a partir de aquellas de alto IG de consumo habitual en Chile, elaboradas con mínimos cambios en sus ingredientes y basándose en técnicas culinarias que diminuyen el IG. Doce preparaciones tradicionales de alto IG se eligieron para preparar sus homólogos de bajo IG. Durante 12 días, 20 mujeres en buen estado de salud probaron, de forma aleatoria, 2 preparaciones equivalentes por día (de bajo y alto IG), y evaluaron la aceptabilidad promedio de las ensaladas, los platos principales y los postres, así como el almuerzo completo, a través de una escala hedónica de 7 puntos y una de 9 puntos para evaluar aceptabilidad de los atributos: apariencia, sabor, olor y textura. Los almuerzos de alto IG (90 ± 20,5 %) se modificaron cambiando los tipos de ingredientes y/o las técnicas culinarias, formulando preparaciones homólogas de bajo IG (47 ± 5,9 %, p &lt; 0,001). Todas las nuevas preparaciones se calificaron de óptimas, excediendo el punto de corte establecido. La preparación “legumbres con cereales” obtuvo la más alta aceptabilidad en su versión de bajo IG (p = 0,006), mientras que la preparación “Pollo con choclo” lo hizo en su versión de alto IG (p = 0,004). Hubo mayores preferencias por la apariencia de las ensaladas (p = 0,003) y el sabor de los postres de bajo IG (p = 0,024), mientras que los platos principales fueron mejor valorados en cuanto a sabor (p = 0,034) y textura (p = 0,012) en su versión de alto IG. Por lo tanto, es posible preparar menús de bajo IG equivalentes a sus homólogos tradicionales que son considerados generalmente como aceptables, con componentes y atributos iguales o mejores que las preparaciones tradicionales chilenas. <![CDATA[La suplementación con BCAA no mejora el salto vertical en los jugadores de voleibol profesionales. Estudio doble ciego, controlado y aleatorizado]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700017&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract To the best of the author's knowledge, no previous studies have described the effect of branched-chain amino acids (BCAA) on vertical performance during a week in professional volleyball players. This study assessed BCAA supplementation for a week, aiming to improve vertical jump performance in male professional volleyball players. Twelve male volleyballers were randomly assigned to a BCAA group (n = 6) or a control group (n = 6). The BCAA group ingested 21 g over a week, 7 g per day on Monday, Wednesday, and Friday, before a volleyball training session, while the control group drank a placebo drink. Participants performed 8 maximal countermovement jumps (CMJ); the 3 CMJs on Monday and Wednesday were evaluated after warm-up, after plyometric training, and at the end of the training session; and the 2 CMJs on Friday were evaluated after warm-up, and at the end of the training session. Compared with baseline, no significant differences in CMJ over the week were observed in BCAA or control group, neither between groups. The results indicated that 21 g of BCAA supplementation over a week did not improve vertical jump performance in professional volleyball players.<hr/>Resumen Hasta donde los autores saben, no se han descrito estudios previos sobre el efecto de los aminoácidos ramificados (BCAA) en el rendimiento vertical durante una semana en jugadores de voleibol profesionales. Este artículo estudió la suplementación de BCAA durante una semana con el objeto de mejorar el rendimiento del salto vertical en jugadores de voleibol profesionales masculinos. Doce jugadores de voleibol masculinos se asignaron aleatoriamente a un grupo con BCAA (n = 6) o a un grupo de control (n = 6). El grupo con BCAA ingirió 21 g en una semana, 7 g por día los lunes, miércoles y viernes antes de la sesión de entrenamiento de voleibol, mientras que el grupo de control bebió una bebida placebo. Los participantes realizaron 8 saltos máximos de contramovimiento (CMJ); los 3 CMJ de lunes y miércoles se evaluaron después del calentamiento y del entrenamiento pliométrico, y al final de la sesión de entrenamiento; los 2 CMJ del viernes se evaluaron después del calentamiento y al final de la sesión de entrenamiento. En comparación con el valor inicial, no se observaron diferencias significativas en los CMJ a lo largo de la semana, ni en el grupo BCAA ni en el grupo control, tampoco hubo diferencias entre grupos. Los resultados indicaron que 21 g de BCAA administrados durante una semana no mejoraron el rendimiento del salto vertical en jugadores de voleibol profesionales. <![CDATA[Efecto antidiabético del extracto de hoja de olivo sobre la diabetes mellitus inducida por estreptozotocina en animales de experimentación]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700018&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: recently, a relationship between diabetic complications and oxidative stress has been emphasized. There have been some studies showing the effect of olive leaf on hyperglycemia and diabetic complications due to its antioxidant properties. In many studies the effect of olive leaf on plasma total antioxidant level has been measured by different methods. Our study represents the first time it has been measured by a new method of total thiol disulfide homeostasis. Objective: chronic exposure to hyperglycemia and hyperlipidemia contributes to the pathogenesis of diabetic complications through oxidative stress mediators. Thiol is one of the most important antioxidant barriers in humans, and thiol disulfide homeostasis is a new oxidative stress marker. We aimed to investigate the effect of olive leaf extract (OLE) obtained from fresh leaves of Olea europaea, var oleaster on diabetic complications through their hypoglycemic and antioxidant effect in diabetic rats. Methods: twenty-eight Wistar albino rats aged 12-13 weeks were used in the study. The rats were divided into a control group (C), a diabetic control group (DC), a diabetic group treated with 200 mg/kg OLE (D+200), and a diabetic group treated with 400 mg/kg OLE (D+400), having 7 rats in each group. The treatment groups received OLE by the gavage method for 21 days. At the end of the study, all rats were sacrificed by cervical dislocation. Blood samples collected from the heart were centrifuged and glucose, total cholesterol, triglyceride, urea, uric acid, creatinine, alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), lipid hydroperoxide (LOOH) level, and thiol-disulfide homeostasis were determined. The hemoglobin A1c (HbA1c) analysis was performed on complete blood. In addition, a tail flick test and hot plate modeling were performed to indicate pain perception loss. Results: it was observed that OLE had no effect on serum glucose and HbA1c levels. On the contrary, OLE reduced the levels of total cholesterol (p &lt; 0.01), urea (p &lt; 0.01) and hot plate latency (p &lt; 0.01) in a significant manner. Also, OLE showed a tendency to reduce LOOH levels and to increase thiol levels in a dose-dependent manner (p &gt; 0.05). Conclusion: OLE supplementation for 21 days, at the amounts used, cannot protect against hyperglycemia but may be protective against hypercholesterolemia and tissue damage as caused by diabetes mellitus in rats.<hr/>Resumen Introducción: recientemente se ha resaltado la relación entre las complicaciones diabéticas y el estrés oxidativo. Se han realizado algunos estudios que muestran el efecto de la hoja de olivo sobre la hiperglucemia y las complicaciones diabéticas debido a sus propiedades antioxidantes. En muchos estudios, el efecto de la hoja de olivo sobre el nivel de antioxidantes totales en plasma se ha medido mediante diferentes métodos. En nuestro estudio se ha medido por primera vez mediante un nuevo método de homeostasis total de disulfuro de tiol. Objetivo: la exposición crónica a la hiperglucemia y la hiperlipidemia contribuye a la patogénesis de las complicaciones diabéticas a través de mediadores del estrés oxidativo. El tiol es una de las barreras antioxidantes más importantes de los seres humanos y la homeostasis del disulfuro de tiol es un nuevo marcador de estrés oxidativo. El objetivo fue0 investigar el efecto del extracto de hoja de olivo (OLE), obtenido de hojas frescas de Olea europaea var. Oleaster, sobre las complicaciones diabéticas a través del efecto hipoglucémico y antioxidante en ratas diabéticas. Métodos: se utilizaron en el estudio veintiocho ratas albinas Wistar de 12-13 semanas de edad. Las ratas se agruparon en un grupo de control (C), un grupo de control diabético (DC), un grupo diabético tratado con 200 mg/kg de OLE (D+200) y un grupo diabético tratado con 400 mg/kg de OLE (D+400), teniendo 7 ratas en cada grupo. Los grupos de tratamiento recibieron OLE por el método del “gavage” durante 21 días. Al final del estudio, todas las ratas fueron sacrificadas por dislocación cervical. Las muestras de sangre recogidas del corazón se centrifugaron y se determinaron los niveles de glucosa, colesterol total, triglicéridos, urea, ácido úrico, creatinina, alanina-aminotransferasa (ALT), aspartato-aminotransferasa (AST), hidroperóxido de lípidos (LOOH) y homeostasis de tiol disulfuro. El análisis de la hemoglobina A1c (HbA1c) se realizó en sangre entera. Además, se realizaron pruebas de movimiento de la cola y modelado de placa caliente para indicar la pérdida de percepción del dolor. Resultados: se observó que el OLE no tuvo efecto sobre los niveles de glucosa y HbA1c en el suero. Por el contrario, el OLE redujo los niveles de colesterol total (p &lt; 0,01) y urea (p &lt; 0,01), y la latencia de la placa caliente (p &lt; 0,01) de manera significativa. Además, el OLE mostró tendencia a reducir el nivel de LOOH y a aumentar el nivel de tiol de manera dependiente de la dosis (p &gt; 0,05). Conclusión: la suplementación con OLE durante 21 días en las cantidades usadas no puede proteger contra la hiperglucemia pero sí puede proteger contra la hipercolesterolemia y el daño tisular causado por la diabetes mellitus en las ratas. <![CDATA[Efectos de una dieta baja en hidratos de carbono sobre la composición corporal y el rendimiento en el ciclismo de carretera: estudio aleatorizado y controlado]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700019&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Low-carbohydrate diets are frequently used to improve performance in endurance sports, often with contradictory results. This study aimed to assess whether a low-carbohydrate diet can outperform an isocaloric conventional diet for improving body composition and performance in a sample of twenty-six trained male road cyclists (previous experience in cyclosportive events, 7.6 ± 4.4 years; age, 26.9 ± 4.9 years; weekly training volume, 7.8 ± 2.9 hours; height, 176 ± 7 centimeters; body fat percentage, 9.7 ± 0.8 %; weight, 65.3 ± 2.3 kg). Detraining and pretreatment periods in which nutrition and training were standardized were followed by an eight-week long intervention in which cyclists consumed either a low-carbohydrate diet (15 % of calories from carbohydrates) or a conventional endurance sports diet while maintaining the same training volumes and intensities. Body composition was assessed through electrical impedance, and performance was evaluated through a twenty-minute time trial performed on a smart bike trainer. The results revealed an overall improvement over time in absolute and relative power, body mass, and body fat for both groups, whilst the improvement in absolute power was comparable. The improvements seen in relative power (p = 0.042), body mass (p = 0.006), and body fat (p = 0.01) were significantly higher in the low-carbohydrate group. We concluded that eight weeks of a low-carbohydrate diet significantly reduced body weight and body fat percentage, and improved 20-minute relative power values in a sample of road cyclists when compared to an isocaloric conventional diet.<hr/>Resumen Las dietas bajas en carbohidratos se usan con frecuencia para mejorar el rendimiento en los deportes de resistencia, a menudo con resultados contradictorios. Este estudio tuvo como objetivo evaluar si una dieta baja en carbohidratos puede superar a una dieta convencional isocalórica para mejorar la composición corporal y el rendimiento en una muestra de veintiséis ciclistas de carretera masculinos entrenados (experiencia previa en eventos cicloportivos, 7,6 ± 4,4 años; edad, 26,9 ± 4,9 años; volumen de entrenamiento semanal, 7,8 ± 2,9 horas; altura, 176 ± 7 centímetros; porcentaje de grasa corporal, 9,7 ± 0,8 %; peso, 65,3 ± 2,3 kg). Los períodos de desentrenamiento y pretratamiento, en los que se estandarizaron la nutrición y el entrenamiento, fueron seguidos por una intervención de ocho semanas de duración en la que los ciclistas consumieron una dieta de bajo contenido en carbohidratos (15 % de calorías de los carbohidratos) o una dieta convencional para deportes de resistencia, manteniendo los mismos volúmenes de entrenamiento e intensidades. La composición corporal se evaluó a través de la impedancia eléctrica y el rendimiento se evaluó a través de una prueba contrarreloj de veinte minutos realizada en un rodillo de bicicleta inteligente. Los resultados revelaron una mejora general en el tiempo en cuanto a potencia absoluta y relativa, masa corporal y grasa corporal para ambos grupos, mientras que la mejora en potencia absoluta fue comparable. Las mejoras de la potencia relativa (p = 0,042), la masa corporal (p = 0,006) y la grasa corporal (p = 0,01) fueron significativamente mayores en el grupo bajo en carbohidratos. Se concluye que ocho semanas de una dieta baja en carbohidratos redujeron significativamente el peso corporal y el porcentaje de grasa corporal, y mejoraron los valores de potencia relativa de 20 minutos en una muestra de ciclistas de carretera en comparación con una dieta convencional isocalórica. <![CDATA[Evaluación in vivo de la proteccion de los β-glucanos de Pleurotus ostreatus contra el estrés oxidativo causado por la ingesta de acrilamida (parte II)]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700020&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: in April 2002, the National Food Authority of Sweden published a study in which the presence of a carcinogen was reported for the first time in experimental animals, and was identified as acrylamide. Various studies have shown that the β-glucans of Pleurotus ostreatus have diverse biological properties including antioxidant and anticancer activities. Methods: β-glucans were obtained by alkaline-acid hydrolysis from Pleurotus ostreatus, and their content was characterized by liquid chromatography. To evaluate the effect of β-glucans on the expression of glutathione, Balb/c mice were used, and 4 test groups were established. All groups were fed as usual, groups treated with acrylamide were administered the compound intragastrically at a concentration of 50 μg/mL, and β-glucan treatment was given at a concentration of 50 μg/mL. Results: no mortality was observed after exposure to the tested dose of acrylamide; only signs of peripheral neuropathy such as hyperactivity and tremors were observed after five days of experimentation, and were maintained over 30 days after the experiment. On the other hand, an increase in lipid peroxidation levels was observed in the livers of the acrylamide-treated mice, which were lower in the mice treated with β-glucans. Conclusions: results show that β-glucans may act as antioxidant agents able to protect the liver against oxidative stress as caused by the intake of acrylamide.<hr/>Resumen Introducción: en abril de 2002, la Autoridad Nacional de Alimentos de Suecia publicó un estudio en el que se informó por primera vez de la presencia de un carcinógeno en animales experimentales, identificado como acrilamida. Diversos estudios han demostrado que los β-glucanos de Pleurotus ostreatus tienen diversas propiedades biológicas, tales como actividades antioxidantes y anticancerígenas. Métodos: los β-glucanos se obtuvieron por hidrólisis ácido-alcalina de Pleurotus ostreatus y su contenido se caracterizó por cromatografía líquida. Para evaluar el efecto de los β-glucanos sobre la expresión de glutatión, se usaron ratones Balb/c y se establecieron 4 grupos de prueba; todos los grupos se alimentaron normalmente, en los grupos tratados con acrilamida esta se administró intragástricamente a una concentración de 50 μg/mL, y el tratamiento con β-glucanos se dio a una concentración de 50 μg/mL. Resultados: no se observó mortalidad después de la exposición a la dosis probada de acrilamida; solo se observaron signos de neuropatía periférica, como hiperactividad y temblores, después de cinco días de experimentación, que se mantuvieron dentro de los 30 días posteriores al experimento. Por otro lado, se observó un aumento de los niveles de peroxidación lipídica en los hígados de los ratones tratados con acrilamida, que fueron más bajos en los ratones tratados con β-glucanos. Conclusiones: los resultados muestran que los β-glucanos podrían actuar como agentes antioxidantes y proteger el hígado contra el estrés oxidativo causado por la ingesta de acrilamida. <![CDATA[El consumo de aceite de aguacate (Persea americana) mejora el perfil bioquímico de ratas sometidas a estimulación androgénica a largo plazo]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700021&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: indiscriminate use of anabolic steroids is associated with cardiovascular diseases, renal damage, and hepatic toxicity. Contrastingly, nutraceutical foods such as avocados prevent and control several diseases, as they can reduce the effects of oxidative stress. Objective: this study evaluates the benefits of consuming an avocado oil-based diet to attenuate the systemic damage caused by supraphysiological doses of testosterone, by analyzing the biochemical profile of 28 42-day-old male Wistar rats. Methods: silicone pellets containing testosterone were surgically implanted, and they received control or avocado oil-based feed. After 20 weeks, all the male rats were anesthetized and their blood samples collected. Results: although the high hormone concentration had a negative influence on the biochemical profile of these animals, the groups that consumed avocado oil exhibited a reduction in serum triacylglycerols (-21 %; p = 0.0001), VLDL (-20 %; p = 0.0085), LDL (-78 %; p &lt; 0.0001), and total cholesterol (-12 %; p &lt; 0.0001), along with positive changes in their HDL concentrations (+7 %; p = 0.001). The avocado oil groups also manifested a reduction in the total concentration of serum proteins (-24 %; p = 0.0357), albumin (-26 %; p = 0.0015), urea (-14 %; p = 0.04), and creatinine (-33 %; p &lt; 0.0001). The concentration of liver transaminases was found to be higher in the animals included in the induced group (ALT, +66 %; p = 0.0005, and AST, +23 %; p = 0.0021), whereas they remained stable in the avocado oil group. Conclusion: from the above, it may be concluded that supraphysiological doses of testosterone are related to increased risk factors for cardio vascular, renal, and hepatic diseases, and that the consumption of avocado oil shields the biochemical profile, thus reducing the associated risk factors.<hr/>Resumen Introducción: el uso indiscriminado de esteroides anabólicos se asocia con enfermedades cardiovasculares, daño renal y toxicidad hepática. En cambio, los alimentos nutracéuticos como el aguacate previenen y controlan varias enfermedades, ya que pueden reducir los efectos del estrés oxidativo. Objetivo: este estudio evalúa los beneficios de consumir una dieta basada en aceite de aguacate para atenuar el daño sistémico causado por dosis suprafisiológicas de testosterona mediante el análisis del perfil bioquímico de 28 ratas Wistar macho de 42 días de edad. Métodos: se implantaron quirúrgicamente perdigones de silicona que contenían propionato de testosterona y los animales recibieron una alimentación de control o una basada en el aceite de aguacate. Después de 20 semanas se anestesiaron todos los animales y se recogieron sus muestras de sangre. Resultados: aunque la alta concentración de hormonas tuvo una influencia negativa en el perfil bioquímico de estos animales, los grupos que consumieron aceite de aguacate mostraron una reducción de los triglicéridos séricos (-21 %; p = 0,0001), las VLDL (-20 %; p = 0,0085), las LDL (-78 %; p &lt; 0,0001) y el colesterol total (-12 %; p &lt; 0,0001), con cambios positivos en las LDL (+7 %; p = 0,001). Los grupos alimentados con aceite de aguacate manifestaron una reducción de la concentración total de proteínas séricas (-24 %; p = 0,0357), albúmina (-26 %; p = 0,0015), urea (-14 %; p = 0,04) y creatinina (-33 %; p &lt; 0,0001). Se encontró que la concentración sérica de transaminasas hepáticas era mayor en los animales del grupo inducido (ALT: +66 %; p = 0,0005, y AST: +23 %; p = 0,0021), mientras que en los grupos con aceite de aguacate, los parámetros hepáticos se mantuvieron estables. Conclusión: de todo ello se puede concluir que las dosis suprafisiológicas de testosterona están relacionadas con un aumento de los factores de riesgo de sufrir enfermedades cardiovasculares, renales y hepáticas, y que el consumo de aceite de aguacate protege el perfil bioquímico, lo que reduce los factores de riesgo asociados. <![CDATA[Interacción entre la edad y el déficit de vitamina D en la COVID-19 grave]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700022&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: coronavirus disease 2019 (COVID-19) can induce an exaggerated inflammatory response. Vitamin D is a key modulator of the immune system. We hypothesized that vitamin D deficiency (VDD) could increase the risk of developing severe COVID-19 infection. Methods: patients with confirmed COVID-19 seen at the emergency department of our hospital with recent measurements of 25(OH)D were recruited. We explored the association of vitamin D deficiency (VDD), defined as 25-hydroxyvitamin D &lt; 20 ng/mL, with a composite of adverse clinical outcomes. Results: we included 80 patients, of which 31 (39 %) presented the endpoint. VDD tended to predict an increased risk of developing severe COVID-19 after adjusting for age, gender, obesity, cardiac disease, and kidney disease [OR 3.2 (95 % CI: 0.9-11.4), p = 0.07]. Age had a negative interaction with the effect of VDD on the composite outcome (p = 0.03), indicating that the effect was more noticeable at younger ages. Furthermore, male gender was associated with VDD and with severe COVID-19 at younger ages. Conclusions: in this retrospective study, vitamin D deficiency showed a signal of association with severe COVID-19 infection. A significant interaction with age was noted, suggesting VDD may have a greater impact in younger patients. These findings should be confirmed in larger, prospective, adequately powered studies.<hr/>Resumen Introducción: la enfermedad por coronavirus 2019 (COVID-19) puede inducir una respuesta inflamatoria exagerada. La vitamina D es un modulador clave del sistema inmune. Planteamos que la deficiencia de vitamina D (VDD) podría aumentar el riesgo de desarrollar infección grave por COVID-19. Métodos: se reclutaron pacientes consecutivos que acudieron al servicio de urgencias de nuestro centro con diagnóstico de COVID-19 confirmado (PCR-COVID-19 positiva) y mediciones recientes de 25(OH)D. Exploramos la asociación de la deficiencia de vitamina D (VDD), definida como una 25-hidroxivitamina D &lt; 20 ng/ml, con un compuesto de resultados clínicos adversos. Resultados: se incluyeron 80 pacientes, de los cuales 31 (39 %) presentaron el criterio de valoración primario. El VDD tendió a predecir un mayor riesgo de desarrollar COVID-19 grave después de ajustar edad, sexo, obesidad, enfermedad cardíaca y enfermedad renal [OR: 3,2 (IC 95 %: 0,9-11,4), p = 0,07]. La edad tuvo una interacción negativa con el efecto de la VDD en el resultado compuesto (p = 0,03), lo que indica que el efecto fue más notable a edades más tempranas. Además, el género masculino se asoció con la VDD y con la COVID-19 grave en las edades más jóvenes. Conclusiones: en este estudio retrospectivo, la deficiencia de vitamina D mostró una tendencia de asociación con la infección grave por COVID-19. Se observó una interacción significativa con la edad, lo que sugiere que la VDD puede tener un mayor impacto en los pacientes más jóvenes. Estos hallazgos deben confirmarse en estudios más grandes, prospectivos y con potencia adecuada. <![CDATA[Enfermedad celiaca: causas, patología y valoración nutricional de la dieta sin gluten. Revisión]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700023&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: los pacientes celiacos sufren deficiencias antes y durante el mantenimiento de la dieta sin gluten; esto se debe a la malabsorción asociada a la enfermedad y a los alimentos no enriquecidos, en su mayoría procesados, altos en grasas saturadas y deficientes en los minerales típicamente presentes en el trigo. Objetivos: el principal objetivo de la presente revisión bibliográfica es recopilar aquellos trabajos que centren su atención en determinar las bases moleculares de la enfermedad celiaca y que pudieran explicar las deficiencias nutricionales que conlleva dicha dieta, y efectuar una valoración de la dieta sin gluten y sus deficiencias nutricionales una vez restauradas las microvellosidades intestinales. Material y métodos: se ha realizado una búsqueda bibliográfica a través de bases de datos electrónicas. El contenido de la revisión se ha centrado en la patogénesis de la enfermedad celiaca y la valoración de la dieta sin gluten que se instaura como tratamiento. Resultados: numerosos estudios encuentran una deficiencia nutricional de micronutrientes en los pacientes celiacos sin tratar, principalmente en términos de calcio, hierro, fibra, ácido fólico, omega-3, vitamina B12 y vitamina D. Se ha observado que la calidad de vida de los pacientes celiacos, una vez iniciado el tratamiento, se ve reducida y que ello conlleva una baja adherencia a la dieta sin gluten. Además, estas dietas sin gluten, en el caso de que se sigan sin la supervisión de un especialista en nutrición, conllevan un aumento del riesgo de sufrir enfermedades cardiovasculares y metabólicas, sobrepeso y obesidad. Conclusión: la dieta sin gluten que siguen los pacientes celiacos suele conllevar ciertas deficiencias nutricionales como, por ejemplo, déficits de vitaminas del grupo B, vitamina D, calcio, hierro, ácido fólico y fibra, lo que se debe principalmente a la deficiente calidad nutricional de los productos sin gluten con respecto a sus equivalentes con gluten y a un bajo seguimiento por parte de los profesionales sanitarios.<hr/>Abstract Introduction: celiac patients suffer deficiencies before and during their maintenance of a gluten-free diet. This is due to malabsorption, associated with the disease, and to non-enriched, mostly processed foods high in saturated fats and deficient in the minerals typically present in wheat. Objectives: the main objective of this review was to determine the molecular basis of celiac disease and the nutritional deficiencies that gluten-free diet entails, as well as an assessment of gluten-free diet and its nutritional deficiencies once the intestinal microvilli have been restored. Material and methods: a bibliographic search was carried out through electronic databases. The content of the review focuses on the pathogenesis of celiac disease and the assessment of gluten-free diet when established for treatment. Results: the main deficiencies that occur in untreated celiac patients are (calcium, iron, fiber, folic acid, omega-3, vitamin B12, and vitamin D). It has been observed that the quality of life of celiac patients, after starting treatment, is reduced, and this leads to low adherence to gluten-free diet. In addition, these gluten-free diets without proper follow-up by a nutritionist entail other deficits such as: an increase in the risk of cardiovascular, metabolic, overweight and obesity diseases. Conclusion: gluten-free diet, as followed by celiac patients, usually entails certain deficiencies such as group-B vitamins, vitamin D, calcium, iron, folic acid, and fiber, which is mainly due to the poor nutritional quality of gluten-free products as compared to their equivalents with gluten, and a scarce monitoring by health professionals. <![CDATA[Efectos de la privación parcial de sueño sobre la ingesta energética en una población sana: revisión sistemática y metaanálisis]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700024&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: the restriction of nocturnal sleep has immediate effects, including the presence of excessive daytime sleepiness, general fatigue, or impaired concentration. In the long term, it increases the risk of death from cardiac, respiratory, and metabolic disorders, and the prevalence of obesity in healthy populations. However, despite the existence of a large number of studies on this topic, results have been controversial. Objective: to discuss and analyze the evidence on the effects of nocturnal sleep restriction versus habitual sleep on dietary energy intake, including specific meals, as well as the relationship between ghrelin and leptin levels in a healthy population. Methods: a systematic search of the literature was conducted in October 2016 and February 2019 using the PubMed, Scopus, Lilacs, and Embase databases. Terms used were “sleep,” “feeding behavior,” “dietary energy intake,” “energy intake,” “meal,” “ghrelin,” and “leptin.” Results: the bibliographic search identified 384 potential articles. Of a total of eight articles accepted in the review, six contain information available for the analysis of total energy intake. The overall result shows a significant difference in energy intake between study groups (149.86 (95 % CI: 10.09-289.63); p = 0.04), and a higher intake of all macronutrients. Conclusions: the present systematic review and meta-analysis demonstrated that partial sleep deprivation increases total energy intake, as well as all macronutrients, when compared to habitual sleep.<hr/>Resumen Introducción: la restricción del sueño nocturno tiene efectos inmediatos, como la presencia de somnolencia diurna excesiva, fatiga general o alteraciones en la concentración; a largo plazo, aumenta el riesgo de muerte por trastornos cardíacos, respiratorios y metabólicos, y aumenta la prevalencia de la obesidad en las poblaciones sanas. Sin embargo, a pesar de la existencia de una gran cantidad de estudios, los resultados siguen siendo controvertidos. Objetivo: discutir y analizar la evidencia sobre la restricción parcial del sueño frente al sueño habitual y su efecto en la ingesta dietética de energía, incluyendo comidas específicas, así como en las concentraciones de ghrelina y leptina en una población sana. Métodos: se realizó una búsqueda electrónica de la literatura entre octubre de 2016 y febrero de 2019 en PubMed, Scopus, Lilacs y Embase. Los términos utilizados fueron “sleep”, “feeding behavior”, “dietary energy intake”, “energy intake”, “meal”, “ghrelin” y “leptin”. Resultados: la búsqueda bibliográfica identificó 384 artículos potenciales. De un total de 8 artículos aceptados en la revisión, 6 tenían información disponible para el análisis de la ingesta total de energía. El resultado general mostró una diferencia significativa en la ingesta de energía (149,86 (IC 95 %: 10,09-289,63); p = 0,04) y una mayor ingesta de todos los macronutrientes. Conclusiones: la presente revisión sistemática y meta-análisis indicó que la restricción del sueño aumenta la ingesta total de energía, así como la de todos los macronutrientes, en comparación con el sueño habitual. <![CDATA[Eficacia de los hidroxicinamatos y los beta-glucanos como herramientas dietéticas frente a la obesidad y sus disfunciones asociadas y su aplicación como nutracéutico]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700025&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Durante los últimos años se ha incrementado la incidencia de casos de sobrepeso/obesidad entre la población, afectando en ciertas partes del mundo a más de la mitad de la población adulta. La obesidad lleva asociada comorbilidades como la diabetes tipo 2, la esteatosis hepática no alcohólica y las enfermedades cardiovasculares entre otras muchas, que la han convertido en la segunda causa de muerte evitable en el mundo, solo por detrás del tabaquismo. Ante esta nueva realidad se hace necesaria la búsqueda de nuevas estrategias para combatir el sobrepeso/obesidad y sus patologías asociadas. Los nutracéuticos o suplementos dietéticos se han convertido en una herramienta dietética de sumo interés gracias a su contenido en compuestos bioactivos beneficiosos para la salud. De entre estos compuestos bioactivos, este estudio abordará en profundidad dos de ellos: una fibra soluble, los β-glucanos procedentes de la avena, y un tipo de compuesto fenólico, los hidroxicinamatos. Ambos tipos de compuestos presentan efectos complejos y multifactoriales al actuar como agentes hipolipemiantes, hipoglucemiantes, antioxidantes, prebióticos o saciantes. Ejercen su efecto modulando diferentes vías metabólicas que afectan tanto a la absorción como al metabolismo de los lípidos y los glúcidos, reduciendo el daño oxidativo, promoviendo la proliferación de especies bacterianas beneficiosas y reduciendo la ingesta dietética. Se puede concluir que tanto los beta-glucanos como los hidroxicinamatos presentan potencial como herramienta nutricional en el manejo de distintas disfunciones metabólicas asociadas a la obesidad.<hr/>Abstract Over the last few years the prevalence of overweight and obesity has increased, affecting in certain parts of the World to more than half of the adult population. Obesity has been related to disorders such as type-2 diabetes, non-alcoholic fatty liver disease, and cardiovascular diseases, among others, which has made obesity the second cause of preventable death, only behind smoking. Bearing this in mind, it is necessary to find new strategies to overcome overweight/obesity and its associated pathologies. In this context, nutraceuticals and dietary supplements have become interesting tools thanks to their composition, rich in bioactive compounds beneficial to health. Among bioactive compounds, this study will focus on β-glucans, a type of soluble dietary fiber, and hydroxycinnamic acids, a group of phenols. Both types of compounds show complex and multifactorial effects, acting as hypolipemic, hypoglycemic, antioxidant, prebiotic and satiating agents. They act by modulating different metabolic pathways, affecting the absorption and metabolism of lipids and carbohydrates, reducing oxidative damage, promoting the proliferation of beneficial bacterial species, and reducing dietary intake. It may be concluded that both beta-glucans and hydroxycinnamates have potential as nutritional tools for the management of obesity and its associated metabolic dysfunctions. <![CDATA[Importancia del consumo de agua en la salud y la prevención de la enfermedad: situación actual]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700026&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Aunque el agua es un nutriente esencial para la vida y el componente más abundante de nuestro cuerpo, recibe escasa atención en las recomendaciones dietéticas y las guías clínicas. Existen inconvenientes para determinar las cifras óptimas, tanto para la cantidad de agua que debe contener el cuerpo como para su ingesta. La ingesta y eliminación del agua dependen de factores no constantes y difíciles de medir, a su vez compensados por la capacidad del organismo para la homeostasis. Dada la falta de evidencia científica para el establecimiento de recomendaciones, se han estimado las “ingestas adecuadas” (para mantener un estado de hidratación adecuado) utilizando datos de ingestas de agua en grupos de personas sanas. La Autoridad Europea de Seguridad Alimentaria (EFSA) también considera la osmolaridad deseable en la orina para estimar la ingesta adecuada de agua en los adultos. Los estudios clínicos han mostrado en general beneficios con una hidratación adecuada y perjuicios con sus desequilibrios, ya sean cuantitativos (deshidratación y sobrehidratación) o cualitativos (agua extracelular e intracelular). Desafortunadamente, estos estudios son escasos y suelen tener diseños deficientes, ya sean transversales, de casos y controles o prospectivos, utilizando muestras pequeñas o métodos indirectos para evaluar el estado de hidratación. En este artículo se presenta información de actualización respecto a: 1) la adherencia a las recomendaciones de consumo de agua y sugerencias para mejorarla; 2) técnicas disponibles para medir el estado de hidratación y sus aplicaciones clínicas; 3) efectos de la hidratación/deshidratación en las actividades físicas o cognitivas y en las enfermedades crónicas; y 4) normativa española sobre calidad y salubridad del agua.<hr/>Abstract Water is an essential nutrient for life and the most abundant component in the human body. However, its dietary recommendations or clinical management guidelines do not receive as much attention as they deserve. In addition, there are some obstacles to establishing optimal values, both for the amount of water the body must contain and for water ingestion. Water intake and elimination depend on unsteady factors that are difficult to measure and, at the same time, compensated by the body's ability to regulate homeostasis. Since scientific evidence is lacking for establishing recommendations, “adequate intakes” (to maintain an adequate hydration state) have been estimated using data on water intake from groups of healthy people. The European Food Safety Authority (EFSA) also considers desirable the use of urine osmolarity to estimate the adequacy of water intake in adults. Clinical studies have generally shown the benefits of adequate hydration and the damage caused by water imbalance, whether quantitative (dehydration and overhydration) or qualitative (extracellular and intracellular water). Unfortunately, these studies are few and often have poor cross-sectional, case-control, or prospective designs, and use small samples or indirect methods to assess hydration status. This article presents up-to-date information on subjects such as: 1) compliance with water consumption recommendations and suggestions for improvement; 2) techniques available to measure hydration status and their clinical applications; 3) effects of hydration/dehydration on physical or cognitive activities and chronic diseases; and 4) existing Spanish regulations on the quality and salubrity of water. <![CDATA[Anemia moderada refractaria al hierro oral en una gestante con antecedente de cirugía bariátrica]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700027&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: la cirugía bariátrica (CB) implica déficits nutricionales y de oligoelementos que pueden tener una repercusión negativa en caso de no tratarse adecuadamente, especialmente en situaciones como la gestación. Caso clínico: paciente sometida a CB del tipo de la derivación biliopancreática, sin adherencia terapéutica posterior, que acude por edemas, confirmándose la presencia de una gestación de 29 semanas (feto CIR de tipo I) y de anemia moderada. Se reinició la suplementación de vitaminas, oligoelementos, nutrición enteral y hierro intravenoso (FEIV). Debido a la escasa respuesta de la hemoglobina con depósitos de hierro repletados, se asoció eritropoyetina humana recombinante (rHuEPO). Discusión: los déficits nutricionales más frecuentes tras una CB malabsortiva son la ferropenia y la hipoproteinemia. La ferropenia y la anemia incrementan el riesgo del parto pretérmino, el bajo peso y la mortalidad perinatal. En las pacientes sin adecuada respuesta al FEIV puede plantearse el tratamiento con rHuEPO, aunque su uso en gestantes sin insuficiencia renal crónica no dispone de indicación en la ficha técnica.<hr/>Abstract Introduction: bariatric surgery involves nutritional and trace element deficiencies that may have a negative impact if not treated properly, especially in situations such as pregnancy. Case report: a patient who underwent biliopancreatic diversion surgery without subsequent therapeutic adherence consults due to edema; findings included 29-week gestation (type 1 intrauterine growth restriction) and moderate anemia. Vitamin supplementation, oligoelements, enteral nutrition, and intravenous iron were restarted. Due to poor hemoglobin response with repleted iron deposits, recombinant human erythropoietin was associated. Discussion: the most frequent nutritional deficiencies after malabsorptive bariatric surgery are sideropenia and hypoproteinemia. Sideropenia and anemia increase the risk of preterm delivery, low weight, and perinatal mortality. In patients with inadequate response to intravenous iron, treatment with recombinant human erythropoietin may be considered, although its use in pregnant women without chronic renal failure has no indication in the prescribing information of this drug. <![CDATA[Eduard Jaurrieta Mas (1948-2020)]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000700028&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: la cirugía bariátrica (CB) implica déficits nutricionales y de oligoelementos que pueden tener una repercusión negativa en caso de no tratarse adecuadamente, especialmente en situaciones como la gestación. Caso clínico: paciente sometida a CB del tipo de la derivación biliopancreática, sin adherencia terapéutica posterior, que acude por edemas, confirmándose la presencia de una gestación de 29 semanas (feto CIR de tipo I) y de anemia moderada. Se reinició la suplementación de vitaminas, oligoelementos, nutrición enteral y hierro intravenoso (FEIV). Debido a la escasa respuesta de la hemoglobina con depósitos de hierro repletados, se asoció eritropoyetina humana recombinante (rHuEPO). Discusión: los déficits nutricionales más frecuentes tras una CB malabsortiva son la ferropenia y la hipoproteinemia. La ferropenia y la anemia incrementan el riesgo del parto pretérmino, el bajo peso y la mortalidad perinatal. En las pacientes sin adecuada respuesta al FEIV puede plantearse el tratamiento con rHuEPO, aunque su uso en gestantes sin insuficiencia renal crónica no dispone de indicación en la ficha técnica.<hr/>Abstract Introduction: bariatric surgery involves nutritional and trace element deficiencies that may have a negative impact if not treated properly, especially in situations such as pregnancy. Case report: a patient who underwent biliopancreatic diversion surgery without subsequent therapeutic adherence consults due to edema; findings included 29-week gestation (type 1 intrauterine growth restriction) and moderate anemia. Vitamin supplementation, oligoelements, enteral nutrition, and intravenous iron were restarted. Due to poor hemoglobin response with repleted iron deposits, recombinant human erythropoietin was associated. Discussion: the most frequent nutritional deficiencies after malabsorptive bariatric surgery are sideropenia and hypoproteinemia. Sideropenia and anemia increase the risk of preterm delivery, low weight, and perinatal mortality. In patients with inadequate response to intravenous iron, treatment with recombinant human erythropoietin may be considered, although its use in pregnant women without chronic renal failure has no indication in the prescribing information of this drug.