Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120210006&lang=es vol. 38 num. 5 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[Desnutrición relacionada con la enfermedad: nuevos criterios de diagnóstico pero sin cambios en la prevalencia. Una llamada a la mejora de los cuidados nutricionales]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600001&lng=es&nrm=iso&tlng=es <![CDATA[Efecto de los ácidos grasos omega-3 sobre la hipoalbuminemia en pacientes con insuficiencia cardiaca aguda y actividad inflamatoria elevada]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600002&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: la actividad inflamatoria (AI) es causa de hipoalbuminemia en los pacientes con insuficiencia cardiaca aguda (ICA). Objetivos: el objetivo principal de este estudio fue evaluar si un tratamiento modulador de la AI contribuye a corregir la albuminemia en este contexto. Métodos: en este ensayo clínico, 43 pacientes con ICA, hipoalbuminemia (albúmina sérica ≤ 3,4 g/dl) y AI elevada [proteína C-reactiva (PCR) ≥ 25 mg/l] fueron asignados aleatoriamente a recibir ácidos grasos omega-3 (4 g diarios) o placebo durante 4 semanas. La albuminemia y la PCR se reevaluaron en las semanas 1 y 4. Se realizó un análisis de la varianza para medidas repetidas. Resultados: la edad media era de 75,6 ± 8,8 años, el 72,1 % eran varones y la etiología más frecuente era la isquémica (46,5 %). Los dos grupos fueron homogéneos en sus características basales. Se encontró un incremento significativo de la concentración de albúmina en la semana 4 con respecto a la basal (p del efecto tiempo &lt; 0,001), sin que se hallaran diferencias entre los grupos ni en la semana 1 ni en la 4. La PCR descendió significativamente ya en la semana 1 (p del efecto tiempo &lt; 0,001), sin que se encontraran diferencias entre los grupos ni en la semana 1 ni en la 4. Conclusión: en los pacientes con ICA, hipoalbuminemia y AI elevada, la albuminemia se normaliza en la semana 4 mientras que la PCR desciende significativamente en la primera semana. En este contexto, ambos efectos son independientes de la adición de altas dosis de ácidos grasos omega-3.<hr/>Abstract Introduction: inflammatory activity (IA) is a cause of hypoalbuminemia in patients with acute heart failure (AHF). Objectives: the main objective of this study was to evaluate whether an AI modulator treatment contributes to correcting albuminemia in this context. Methods: in this clinical trial 43 patients with AHF, hypoalbuminemia (serum albumin ≤ 3.4 g/dl), and elevated IA [C-reactive protein (CRP) ≥ 25 mg/l] were randomly assigned to receive omega-3 fatty acids (4 g daily) or placebo for 4 weeks. Albuminemia and CRP were reassessed at weeks 1 and 4. An analysis of variance for repeated measures was performed. Results: mean age was 75.6 ± 8.8 years, 72.1 % were male, and the most frequent etiology was ischemic (46.5 %). The two groups were homogeneous in their baseline characteristics. A significant increase in albumin concentration was found at week 4 from baseline (p for the effect of time &lt; 0.001), with no differences between groups at week 1 or week 4. CRP decreased significantly in week 1 (p for the effect of time &lt; 0.001), with no differences between groups in either week 1 or week 4. Conclusion: in patients with AHF, hypoalbuminemia, and elevated AI albuminemia normalizes in week 4, while CRP already drops significantly during the first week. In this context both effects are independent of the addition of high doses of omega-3 fatty acids. <![CDATA[Pacientes con nutrición enteral en riesgo de desarrollar síndrome de realimentación presentan trastornos electrolíticos al ingreso en el Servicio de Urgencias]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600003&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: refeeding syndrome (RFS) is a metabolic complication in the initial phase of nutritional therapy (NT). Studies evaluating electrolyte abnormalities among patients at risk for RFS undergoing NT in the Emergency Department (ED) are scarce. Objective: to explore the occurrence of electrolyte abnormalities among patients at risk for RFS with enteral nutrition admitted to the ED. Material and methods: a retrospective cohort study that evaluated 440 adult patients undergoing NT, admitted to the ED of a public tertiary teaching hospital regarding RFS risk. Additional eligibility criteria included nutritional assessment by registered dietitians and at least one dose of an electrolyte (sodium, potassium, magnesium, phosphate, calcium) ordered by physicians. Differences were considered statistically significant at p &lt; 0.05. Results: RFS risk criteria identified 83 (18.9 %) (65.1 % elderly, aged 64.2 ± 11.6 years, 65.1 % male; body mass index, 17.3 ± 3.5 kg/m²) patients at risk, of which 25 (30.1 %) had phosphorus, 48 (57.8 %) magnesium, and 60 (72.3 %) calcium dosages within the first week. All patients at risk for RFS had potassium and sodium evaluations. In those patients were serum levels were checked, hypophosphatemia was identified in 10 (40.0 %), hypomagnesemia in 12 (25.0 %) and hypokalemia in 13 (15.7 %) patients. Almost half of phosphorus assessments resulted from advice by registered dietitians to the staff. Conclusion: electrolyte evaluation was not ordered in all at-risk patients on NT. Despite the small sample, hypophosphatemia was a very common condition among this group. This study highlights the importance of RFS risk screening awareness among NT patients, and the important role of registered dietitians in this context. Larger sample studies are needed to confirm these results.<hr/>Resumen Introducción: el síndrome de realimentación (SR) es una complicación metabólica de la fase inicial del soporte nutricional (SN). Los estudios que evalúan trastornos electrolíticos en pacientes con riesgo de desarrollar SR y sometidos a NT en el servicio de Urgencias (SU) son escasos. Objetivo: explorar la aparición de trastornos electrolíticos en pacientes con riesgo de desarrollar SR con nutrición enteral, ingresados en Urgencias. Material y método: cohorte retrospectiva que evaluó 440 pacientes adultos con SN ingresados en el SU en cuanto al riesgo de desarrollar SR. Los criterios de elegibilidad fueron una evaluación nutricional por dietistas y al menos una dosis de un electrólito (sodio, potasio, magnesio, fosfato, cálcio) a petición de los médicos. Resultados: se identificaron 83 (18,9 %) pacientes con riesgo (65,1 % ancianos, edad de 64,2 ± 11,6 años, 65,1 % de varones; índice de masa corporal, 17,3 ± 3,5 kg/m²), de los que 25 (30,1 %) habían recibido dosis de fósforo, 48 (57,8 %) magnesio y 60 (72,3 %) calcio. Todos los pacientes tenían evaluaciones de potasio y sodio. Entre los pacientes en los que se midieron niveles séricos, se encontró hipofosfatemia en 10 (40,0 %), hipomagnesemia en 12 (25,0 %) e hipopotasemia en 13 (15,7 %). Aproximadamente, la mitad de las evaluaciones de fósforo se llevaron a cabo por consejo de los nutricionistas al personal médico. Conclusión: no se ordenó la evaluación de electrólitos en todos los pacientes con riesgo de SR en SN. A pesar de la pequeña muestra, la hipofosfatemia fue una condición muy común en este grupo. Este estudio destaca la importancia de la concienciación sobre el cribado del riesgo de SR en los pacientes con SN y el importante papel de los nutricionistas en este contexto. Se necesitan estudios con muestras grandes para confirmar estos resultados. <![CDATA[Concordancia entre observadores en la aplicación de la lista de verificación para la administración segura de la nutrición enteral]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600004&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Objetivo: describir una evaluación de la concordancia entre observadores en el uso de una lista de verificación en la atención a pacientes con sonda nasoenteral (SNE) como premisa de la recogida de datos. Método: este estudio de fiabilidad se realizó en 2018 en un hospital brasileño, antes de la recogida de datos para un ensayo clínico abierto. Ocho observadores independientes, previamente capacitados y “cegados” con respecto a las evaluaciones de los demás, evaluaron a pacientes con SNE por medio de una lista de comprobación de 25 elementos. Los datos obtenidos por estos asistentes de investigación (AI) se compararon con los obtenidos por una enfermera experimentada. Se midió la concordancia mediante los coeficientes kappa y PABAK. Resultados: se realizaron 451 observaciones por pares. Considerando la totalidad de los elementos, hubo una concordancia casi perfecta (k &gt; 0,80) en todos los pares de observación (enfermera vs. cada AI): AI 1 (k = 0,91; IC 95 % = 0,89-0,93); AI 2 (k = 0,83; IC 95 % = 0,80-0,85); AI 3 (k = 0,92; IC 95 % = 0,90-0,94 ); AI 4 (k = 0,83; IC 95 % = 0,80-0,86); AI 5 (k = 0,94; IC 95 % = 0,92-0,96); AI 6 (k = 0,94; IC 95 % = 0,92-0,96); AI 7 (k = 0,96; IC 95 % = 0,95-0,98); AI 8 (k = 0,73; IC 95 % = 0,70-0,77). Se identificó un menor número de concordancia en los elementos individuales y en determinados AI. La recapacitación y supervisión de los AI mejoró su desempeño y la concordancia entre observadores. Conclusión: la evaluación de la concordancia entre observadores resultó fundamental para asegurar la fiabilidad de la recogida de datos y, por consiguiente, evitar sesgos de medición en los estudios clínicos de enfermería.<hr/>Abstract Objective: to describe an evaluation of interobserver agreement in the use of a checklist related to the use of nasoenteral tube (NSS) as a presupposition for quality in obtaining data. Method: a methodological study conducted in 2018 in a Brazilian hospital, preceding the data collection of an open-label clinical trial. Independent observers, blinded to the evaluation of their peers, evaluated patients with NSS through a 25-item checklist. The data collected by eight previously trained research assistants (RA) were compared to those obtained by an experienced nurse (reference standard). Agreement was measured using the kappa coefficient and PABAK. Results: a total of 451 observations were made in pairs. Considering the total items on the checklist there was almost perfect agreement (k &gt; 0.80) in all observation pairs (nurse vs. each RA): RA 1 (k = 0.91; 95 % CI = 0.89-0.93); RA 2 (k = 0.83; 95 % CI = 0.80-0.85); RA 3 (k = 0.92; 95 % CI = 0.90-0.94); RA 4 (k = 0.83; 95 % CI = 0.80-0.86); RA 5 (k = 0.94; 95 % CI = 0.92-0.96); RA 6 (k = 0.94; 95 % CI = 0.92-0.96); RA 7 (k = 0.96; 95 % CI = 0.95-0.98); RA 8 (k = 0.73; 95 % CI = 0.70-0.77). However, for isolated items, and in specific RAs, there were fair agreements, unacceptable to effectively collect data from a clinical trial. Retraining and supervision of RAs were able to improve agreement between observers. Conclusion: an evaluation of interobserver agreement proved to be fundamental to ensure the reliability of data collection and, therefore, to avoid measurement biases. <![CDATA[Relación entre polimorfismo BsmI y perfil de metilación del gen VDR, género, perfil metabólico, estrés oxidativo e inflamación en adolescentes]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600005&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Background: the biological activity of vitamin D depends on the activity of its receptor or VDR. On the other hand, the activity of this receptor is influenced by its state of methylation. The objective of this study was to verify if the BsmI polymorphism of the VDR gene influences its methylation profile in adolescents. Secondly, it was to verify if the status of some metabolic factors (oxidative stress, inflammation, lipid profile, and glycemia) in the serum, and gender-adjusted vitamin D levels are independent factors with an influence on the VDR methylation profile. Methods and results: the study included 198 adolescents of both sexes, aged 15-19 years, who underwent testing for VDR gene methylation polymorphisms, serum vitamin D levels, and metabolic, oxidative stress, and systemic inflammation markers. It was observed that the BB genotype was less methylated than the other groups (26.1 % versus 30.3 %, and 29.3 % for Bb and bb, respectively), although without statistical differences between them. The odds ratio indicated a protection of 13 % (partially methylated) for vitamin D status, while alpha glycols increased the risk ratio (of being partially methylated) by 3 %. MDA was protective at a 28 % chance of risk that adolescents with higher levels of lipid peroxidation would be hypomethylated. Conclusion: we conclude that the methylation profile of the VDR gene is not influenced by the different BsmI polymorphism genotypes, and that serum vitamin D and serum markers of oxidative stress and inflammation can modulate this profile.<hr/>Resumen Antecedentes: la actividad biológica de la vitamina D depende de la actividad de su receptor, el VDR. Por otro lado, la actividad de este receptor está influenciada por su estado de metilación. El objetivo de este estudio es verificar si el polimorfismo BsmI del gen VDR influye en el perfil de metilación del mismo en los adolescentes. En segundo lugar, verificar si los factores metabólicos (estrés oxidativo, inflamación, perfil lipídico y glucemia) del suero y la vitamina D ajustada por sexo actúan independientemente de los polimorfismos sobre el perfil de metilación del VDR. Métodos y resultados: el estudio incluyó a 198 adolescentes de ambos sexos, de 15 a 19 años de edad, que se sometieron a análisis de polimorfismos de metilación del gen VDR, niveles de vitamina D, marcadores metabólicos, estrés oxidativo e inflamación sistémica. Se observó que el genotipo BB estaba menos metilado que los otros grupos (26,1 % contra 30,3 % y 29,3 % para Bb y bb respectivamente), aunque sin diferencias estadísticas entre ellos. El odds ratio indicó una protección del 13 % (parcialmente metilado) para el estado de la vitamina D, mientras que los alfa glicoles aumentaron el índice de riesgo (de estar parcialmente metilado) en un 3 %. La MDA fue protectora con un 28 % de probabilidad de riesgo de que los adolescentes con niveles más altos de peroxidación lipídica fueran hipometilados. Conclusión: concluimos que el perfil de metilación del gen VDR no está influenciado por los diferentes genotipos del polimorfismo BsmI y que la vitamina D y los marcadores de estrés oxidativo e inflamación en el suero pueden modular este perfil. <![CDATA[Prácticas y creencias habituales en la preparación de la alimentación complementaria infantil en una muestra española: estudio transversal]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600006&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: la alimentación complementaria junto con la leche materna debe permitir cubrir las necesidades nutricionales de los niños a partir de los 6 meses de edad. Las prácticas alimentarias inadecuadas determinan una ingesta nutricional deficiente. El objetivo de este estudio fue conocer las prácticas alimentarias en los hogares españoles en relación con la preparación y elaboración de la alimentación infantil. Metodología: se realizó un estudio transversal mediante una encuesta online en adultos residentes en España y no institucionalizados, encargados de la preparación de la alimentación infantil de menores de 2 años. Resultados: la encuesta fue respondida por 1944 personas (37,4 ± 6 años; 65,5 % mujeres). El 72 % de los encuestados prepara principalmente triturados y el 21 % utiliza papillas comerciales frecuentemente. El calabacín (39 %), el pollo (62 %), la merluza (64 %) y el plátano (44 %) son los alimentos más utilizados. El hervido (63 %) y la congelación (59 %) son las técnicas culinarias y de conservación más practicadas. Se identificó el uso inadecuado de la sal y algunos alimentos no seguros (pescados de gran tamaño y acelgas), así como un uso por debajo de las recomendaciones para el aceite de oliva y el huevo. Conclusión: los españoles encargados de la alimentación de los niños menores de 2 años prefieren los alimentos triturados. Aunque son conscientes de que la alimentación preparada en casa es nutricionalmente mejor, en ciertas ocasiones ofrecen papillas comerciales. Además, se han detectado algunas prácticas inadecuadas, por lo que parecen necesarias políticas de educación nutricional destinadas a los responsables de la elaboración de la alimentación infantil.<hr/>Abstract Introduction: complementary feeding together with breast milk should cover the nutritional needs of children from 6 months onwards. Thus, inadequate dietary practices can lead to poor nutritional intake. The objective of this study was to examine infant food handling and cooking in Spanish households. Methodology: a cross-sectional study was carried out using an online survey in non-institutionalized adults living in Spain who usually prepare infant food for children under 2 years of age. Results: a total of 1,944 people (37.4 ± 6 years; 65.5 % women) answered the survey. Of these, 72 % prepared mainly mashed foods and 21 % used store-bought baby cereals frequently. Zucchini (39 %), chicken (62 %), hake (64 %) and banana (44 %) were the most commonly used foods. Boiling (63 %) and freezing (59 %) were the most widely used culinary and preservation practices. An inappropriate use of salt and some unsafe foods (large fish and chard) was identified, whereas olive oil and eggs were offered below the current nutritional recommendations. Conclusion: the population surveyed preferred to use mashed foods to feed children under 2 years of age. Even though they were aware that homemade food is nutritionally better, on certain occasions they offer store-bought baby cereal. Furthermore, some inappropriate feeding practices were detected, highlighting the need to implement nutritional education policies regarding infant food preparation. <![CDATA[Propuesta de percentiles para evaluar el crecimiento físico y la adiposidad corporal en función del estado de madurez en niños y adolescentes chilenos]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600007&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: durante la infancia y la adolescencia existe una gran variabilidad individual en el crecimiento y la maduración biológica, lo que resulta en diferencias en el tamaño, la forma y la composición corporal de los niños y adolescentes de edad similar. Objetivo: proponer percentiles para evaluar el crecimiento físico y la adiposidad corporal en función del estado de madurez (EM) en niños y adolescentes chilenos. Métodos: se diseñó un estudio descriptivo (transversal) en 7292 niños y adolescentes (4214 chicos y 3084 chicas) de la región del Maule (Chile). El rango de edad oscila entre 6,0 y 17,9 años. Se evaluó el peso, la estatura y la circunferencia de la cintura (CC). Se calculó el índice de masa corporal (IMC), el índice cintura-estatura (ICE) y el EM a través de una técnica antropométrica no invasiva basada en la edad cronológica y la estatura de pie. Se utilizó el método LMS para calcular los percentiles. Resultados: el EM calculado en los chicos se observó a los 13,7 ± 0,6 APVC (años de pico de velocidad de crecimiento) y en las chicas a los 12,1 ± 0,6 APVC. Se crearon percentiles para el peso, la estatura, la CC, el IMC y el ICE. Todas las variables antropométricas se incrementan conforme el EM aumenta en APVC. Conclusión: los percentiles propuestos son una alternativa para evaluar el crecimiento físico y la adiposidad corporal en función del EM en los niños y adolescentes chilenos. Los resultados sugieren que esta técnica no invasiva puede aplicarse en contextos clínicos y epidemiológicos.<hr/>Abstract Introduction: during childhood and adolescence there is great individual variability in growth and biological maturation, resulting in differences in size, shape and body composition in children and adolescents of similar age. Objective: to propose percentiles to assess physical growth and body adiposity as a function of maturity status (SM) in Chilean children and adolescents. Methods: a descriptive (cross-sectional) study was designed in 7,292 children and adolescents (4214 boys and 3084 girls) from the Maule region (Chile). The age range was 6.0 to 17.9 years. Weight, height and waist circumference (WC) were evaluated. Body mass index (BMI), waist-height index (WHtR) and SM were calculated through a non-invasive anthropometric technique based on chronological age and standing height. The LMS method was used to calculate percentiles. Results: the SM calculated in boys was observed at 13.7 ± 0.6 APHV (years of peak growth speed) and in girls at 12.1 ± 0.6 APHV. Percentiles were created for weight, height, WC, BMI, and WHtR. All anthropometric variables increase as MS increases in PHV years. Conclusion: the proposed percentiles are an alternative to evaluate physical growth and body adiposity as a function of SM in Chilean children and adolescents. The results suggest the use of this non-invasive technique to be applied in clinical and epidemiological contexts. <![CDATA[Situación ponderal de la población escolar de 6 a 9 años en España: resultados del estudio ALADINO 2019]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600008&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: la obesidad infantil es un problema de salud pública cuya prevalencia no ha dejado de crecer en las últimas décadas. Objetivo: describir la situación ponderal de los escolares de 6 a 9 años en España en 2019, y sus factores asociados. Métodos: ALADINO es un estudio transversal en escolares de 6 a 9 años, representativo de la población española, aplicando la metodología de la Child Obesity Surveillance Initative de la Oficina Regional para Europa de la OMS. Se midieron el peso, la talla y el perímetro abdominal de los participantes, definiendo la situación ponderal según diferentes estándares (OMS, IOTF y Orbegozo). Se pasó a los progenitores un cuestionario sobre estilo de vida y características sociodemográficas. Resultados: se midieron 16.665 escolares de 276 colegios. El 40,6 % presentaban exceso de peso -23,3 % sobrepeso y 17,3 % obesidad- , siendo la obesidad más prevalente en los niños y el sobrepeso en las niñas, y aumentando ambos con la edad. La prevalencia de la obesidad abdominal era del 22,6 %. El exceso de peso disminuyó 3,9 puntos porcentuales desde 2011, principalmente el sobrepeso de los niños. La obesidad permaneció estable. El exceso de peso fue más prevalente en los escolares con hábitos menos saludables de alimentación y actividad física, y en las familias con menor nivel socioeconómico. Conclusiones: la prevalencia del exceso de peso es elevada, aunque ha descendido desde 2011 y permanece estable desde 2015 entre los escolares de 6 a 9 años en España, debiéndose esta reducción fundamentalmente al descenso del sobrepeso en los niños. Es necesario seguir fomentando hábitos saludables desde las etapas más tempranas, reduciendo las desigualdades en salud.<hr/>Abstract Introduction: childhood obesity is a public health problem whose prevalence has grown steadily in recent decades. Objective: to describe the weight status of schoolchildren aged 6 to 9 years in Spain in 2019, and their associated factors. Methods: ALADINO is a cross-sectional study in schoolchildren aged 6 to 9 years, representative of the Spanish population, and aligned with the Child Obesity Surveillance Initative of the WHO Regional Office for Europe. Participants’ weight, height, and abdominal circumference were measured, defining weight status according to different standards (WHO, IOTF, and Orbegozo). A questionnaire on lifestyle and socio-demographic characteristics was administered to parents. Results: a total of 16,665 schoolchildren from 276 schools were measured. Excess weight was observed in 40.6 %: 23.3 % overweight and 17.3 % obesity, with obesity being more prevalent in boys and overweight in girls, both increasing with age. The prevalence of abdominal obesity was 22.6 %. Excess weight decreased by 3.9 percentage points since 2011, mainly due to overweight in boys. Obesity remained stable. Excess weight was more prevalent in schoolchildren with less healthy eating and physical activity habits, and in families with a lower socioeconomic status. Conclusions: the prevalence of excess weight is high, although it has declined since 2011 and remains stable since 2015 among schoolchildren aged 6-9 years in Spain, this reduction being mainly due to a decrease in overweight in children. It is necessary to continue promoting healthy habits from the earliest stages of life, thus reducing health inequalities. <![CDATA[La salud social y psicológica de los niños está asociada a los ítems de la adherencia a la dieta mediterránea, la capacidad cardiorrespiratoria y el estilo de vida]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600009&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Background: Mediterranean diet (MD) adherence, physical activity (PA) patterns, and physical fitness are associated with physical, social, and psychological health in children. Objective: the purpose of this study was to determine the association of items of MD adherence, fitness components, and lifestyle with psychological and social health in Chilean schoolchildren. Material and methods: this cross-sectional study included 615 schoolchildren, both girls (n = 271, 11.7 ± 1.00 years old) and boys (n = 344, 11.8 ± 1.1 years old). Anthropometric parameters, fitness components, lifestyle, health-related quality of life (HRQoL), and self-esteem were measured. Results: HRQoL showed an association with cardiorespiratory fitness (β: 0.12, p &lt; 0.001) and PA (β: 0.32, p = 0.023). Self-esteem was inversely associated with screen time (β: -1.35, p &lt; 0.001). Moreover, social health presented a positive association with PA after school (β: 0.06, p = 0.037). In relation to MD adherence items, HRQoL was linked to the items “Takes a fruit or fruit juice every day” (β: 1.93, p = 0.004) and “Consumes fresh or cooked vegetables &gt; 1 time/day” (β: 1.12, p = 0.018). Self-esteem was associated to “Consumes a dairy product &gt; 1 time/day” (β: 3.30, p = 0.030). Social health was inversely related to “Eats at a fast food restaurant ≥ 1 time/week” (β: -0.26, p = 0.003) and positively to “Consumes pasta or rice almost every day” (β: 0.35, p = 0.049). Conclusion: MD adherence items, fitness, and lifestyle were linked to psychological and social health, therefore it is necessary to develop preventive strategies for schoolchildren to change in a positive way these modifiable lifestyle behaviors.<hr/>Resumen Antecedentes: la adherencia a la dieta mediterránea (DM), los patrones de actividad física (AF) y la condición física están asociados a la salud física, social y psicológica de los niños. Objetivo: el propósito de este estudio fue determinar la asociación entre ítems de adherencia a la DM, componentes de la condición física y el estilo de vida con la salud psicológica y social de los escolares chilenos. Material y métodos: este estudio transversal incluyó a 615 escolares, niñas (n = 271, 11,7 ± 1,00 años) y niños (n = 344, 11,8 ± 1,1 años). Se midieron parámetros antropométricos, componentes de la condición física, estilo de vida, calidad de vida relacionada con la salud (CVRS) y autoestima. Resultados: la CVRS mostró asociación con la capacidad cardiorrespiratoria (β: 0,12, p &lt; 0,001) y la PA (β: 0,32, p = 0,023). La autoestima, por su parte, se relacionó de manera inversa con el tiempo frente a la pantalla (β: -1,35, p &lt; 0,001). Además, la salud social presentó una asociación positiva con la AF después de la escuela (β: 0,06, p = 0,037). En relación a los ítems de adherencia a la DM, la CVRS se vinculó a los ítems “Toma una fruta o jugo de fruta todos los días” (β: 1,93, p = 0,004) y “Consume verduras frescas o cocidas &gt; 1 vez/día” (β: 1,12, p = 0,018). La autoestima se asoció a “Consume un producto lácteo &gt; 1 vez/día” (β: 3,30, p = 0,030). La salud social se vinculó inversamente con “Come en un restaurante de comida rápida ≥ 1 vez/semana” (β: -0,26, p = 0,003) y positivamente con “Consume pasta o arroz casi todos los días” (β: 0,35, p = 0,049). Conclusión: los ítems de adherencia a la DM, la condición física y el estilo de vida se relacionaron con la salud psicológica y social de los escolares, por lo que es necesario desarrollar estrategias preventivas para modificar de manera positiva estas conductas de estilo de vida modificables. <![CDATA[Asociación entre las actitudes de los padres hacia la dieta de sus hijos y los hábitos alimentarios reales de los niños: el proyecto SENDO]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600010&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: the preschool stage is a critical period for teaching and modeling healthy habits to positively influence children's health and wellbeing throughout their lifetime. Objectives: to evaluate the association between parental attitudes towards their offspring's dietary habits in Spanish children aged 4 to 7 years participating in the Follow-up of Children for Optimal Development (SENDO) project. Methods: we defined an index to measure information on parental attitudes towards their offspring's diet (0 to 8 points), and another one to measure children's actual dietary habits (0 to 19 points). A higher score meant healthier attitudes and healthier habits, respectively. Information was collected through an online questionnaire completed by parents. We calculated crude and multivariable-adjusted odds ratios (OR) and 95 % confidence intervals (CI) for children's healthy dietary habits associated with parental scores in the parental attitudes index. Generalized estimation equations (GEE) were used to account for intra-cluster correlation between siblings. Results: a total of 423 preschoolers (52.3 % boys, mean age 5.3 years) were included in the analyses. Half of the children (51 %) reported unhealthy dietary habits, whereas 56 % of parents reported high adherence to the healthy eating index. Compared to those in the lowest category, the children whose parents were in the highest category in the parental attitudes index showed significantly higher odds of having healthy dietary habits (OR: 2.91; 95 % CI: 1.30-6.53, p for trend = 0.004). Conclusions: our results support a direct association between parental attitudes and their offspring's dietary habits, suggesting that public health interventions aimed at improving children's dietary habits should shift from the individual- to a family-based approach.<hr/>Resumen Introducción: la etapa preescolar es un período crítico para enseñar y modelar hábitos saludables que influyan positivamente en la salud y el bienestar de los niños a lo largo de su vida. Objetivos: evaluar la influencia de las actitudes de los padres en los hábitos alimentarios de sus hijos (entre 4 y 7 años) participantes en el proyecto SEguimiento del Niño para un Desarrollo Óptimo (SENDO). Métodos: se definieron dos índices diferentes para medir la información sobre las actitudes alimentarias de los padres (0 a 8 puntos) y los hábitos alimentarios de los niños (0 a 19 puntos). Las puntuaciones más altas reflejaban actitudes y hábitos más saludables, respectivamente. La información se recopiló a través de un cuestionario online cumplimentado por los padres. Se calcularon las odds ratios (OR) bruta y ajustada, así como sus intervalos de confianza (IC) del 95 % para los hábitos alimentarios saludables de los niños asociados con las actitudes alimentarias de los padres. Se utilizaron ecuaciones de estimación generalizada (GEE) para tener en cuenta la correlación intra-grupo entre hermanos. Resultados: se incluyeron 423 niños en edad preescolar (52,3 % varones, edad media 5,3 años), teniendo el 51 % de los niños hábitos alimentarios poco saludables, mientras que el 56 % de los padres presentaban una alta adherencia al índice de actitudes alimentarias saludables en los progenitores. En comparación con la categoría más baja, los niños cuyos padres estaban en la categoría más alta en el índice de actitudes paternas presentaban una mayor probabilidad de tener hábitos alimentarios saludables (OR: 2,91; IC del 95 %: 1,30-6,53, p de tendencia = 0,004). Conclusiones: estos resultados indican una asociación directa entre las actitudes alimentarias de los padres y los hábitos alimentarios de sus hijos, lo que sugiere que las intervenciones de salud pública dirigidas a mejorar los hábitos alimentarios en la etapa escolar deben pasar del enfoque individual a un abordaje familiar. <![CDATA[Bypass gástrico de una sola anastomosis en pacientes con IMC < 30 kg/m<sup>2</sup> y diabetes mellitus de tipo 2]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600011&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: type-2 diabetes mellitus (DM2) is a major health problem, as it leads to increased morbidity and mortality. Metabolic surgery has shown good results in glycemic control; however, its use has not become popular. Objectives: to evaluate DM2 remission, as well as changes in body mass index (BMI), in overweight diabetic patients after undergoing metabolic surgery. Methods: a retrospective review was carried out of all patients with DM2 and BMI between 25 and 29.9 kg/m2 who underwent laparoscopic one-anastomosis gastric bypass (OAGB) as metabolic procedure between 2016 and 2019. Results: a total of 15 patients were included with a mean age of 46.6 ± 11.25 years. Mean BMI was 28.41 ± 0.94 kg/m2. Average duration was 5.4 ± 2.79 years, and presurgical fasting glucose was 288.53 ± 65.22 mg/dL. Preoperative glycated hemoglobin (HbA1c) was 9.58 ± 1.66 %. Two years after surgery HbA1c was 5.21 ± 0.26 %. The remission rate of DM2 was 100 %. All patients maintained a normal BMI range. Conclusions: OAGB is a valid alternative for complete DM2 remission no matter if it is not accompanied by some degree of obesity, since in this case the length of the biliopancreatic limb and common channel is modified to make a less malabsorptive procedure.<hr/>Resumen Introducción: la diabetes mellitus de tipo 2 (DM2) es un gran problema de salud ya que conlleva un aumento de la morbimortalidad. La cirugía metábolica ha demostrado tener buenos resultados en el control glucémico; sin embargo, su uso no se ha popularizado. Objetivos: evaluar la remisión de la DM2, así como los cambios en el índice de masa corporal (IMC), en pacientes diabéticos con sobrepeso despúes de realizarse una cirugía metabólica. Métodos: se realizó una revisión retrospectiva de todos los pacientes con DM2 e IMC entre 25 y 29,9 kg/m2 que fueron sometidos a bypass gástrico de una sola anastomosis (BAGUA) laparoscópico como procedimiento metabólico entre 2016 y 2019. Resultados: se incluyó un total de 15 pacientes con una edad media de 46,6 ± 11,25 años. El IMC medio fue de 28,41 ± 0,94 kg/m2. La media de evolución fue de 5,4 ± 2,79 años y la glucosa en ayunas prequirúgica de 288,53 ± 65,22 mg/dL. La hemoglobina glucosilada (HbA1c) preoperatoria fue del 9,58 ± 1,66 %. A los 2 años después de la cirugía, la HbA1c fue del 5,21 ± 0,26 %. La tasa de remisión de la DM2 fue del 100 %. Todos los pacientes se mantuvienron en un rango normal de IMC. Conclusiones: el BAGUA es una alternativa eficaz para la remisión completa de la DM2 sin importar que no se acompañe de algun grado obesidad, ya que en este caso se modifica la longitud del asa biliopancreática y el canal común para hacer un procedimiento menos malabsortivo. <![CDATA[Los síntomas clínicos se relacionan con las complicaciones de la anastomosis gastroyeyunal solamente durante el primer año después del baipás gástrico laparoscópico]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600012&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: after laparoscopic Roux-en-Y gastric bypass (LRYGBP) many patients complain of epigastric pain or food intolerance, leading to the performance of upper gastrointestinal (UGI) endoscopy. Objective: this study aims to assess which symptomatology as reported by LRYGBP patients during follow-up suggested correlation with pathological findings of endoscopy, and which factors might play a role, taking the timing of symptom presentation into account. Materials and methods: a retrospective cohort study was performed identifying LRYGBP patients presenting with food intolerance and/or epigastric pain who had undergone endoscopy. Primary outcomes were endoscopy findings, their association with patient characteristics, and timing of symptom presentation. Results: of the 514 patients complaining of epigastric pain and/or food intolerance, 81 (15.6 %) underwent endoscopy. A gastrojejunostomy complication was found in 58 % of cases. All patients who complained about food intolerance and epigastric pain presented pathological findings. The only preoperative factor associated with a gastrojejunostomy complication was being a smoker (p = 0.021). Time between surgery and endoscopy was also a predictive factor for endoscopic pathological findings (p = 0.007); in cases of epigastric pain, symptom onset during the first year (median: 10 months) was related to increased risk of gastrojejunal complications (p &lt; 0.05). Conclusions: endoscopies performed within one year of surgery were significantly more likely to reveal pathological findings than endoscopies performed after the first postoperative year, especially in patients experiencing epigastric pain.<hr/>Resumen Introducción: tras un baipás gástrico laparoscópico en “Y de Roux” muchos pacientes refieren dolor epigástrico o intolerancia alimenticia, lo que motiva la realización de una endoscopia digestiva alta. Objetivos: el objetivo de este estudio es intentar establecer una relación entre la sintomatología referida por los pacientes sometidos a baipás gástrico con los hallazgos endoscópicos patológicos y conocer qué factores pueden estar implicados, considerando el momento de presentación. Material y métodos: estudio retrospectivo de cohortes, identificando a los pacientes sometidos a baipás gástrico laparoscópico que presentan dolor epigástrico o intolerancia alimenticia durante el seguimiento y a los que se realizó una endoscopia digestiva alta. El objetivo primario es relacionar los hallazgos endoscópicos con la sintomatología y el momento de aparición. Resultados: de los 514 pacientes que presentaban dolor epigástrico o intolerancia alimenticia, 81 (15,6 %) fueron sometidos a endoscopia digestiva alta. En un 58 % de los casos se encontraron complicaciones relacionadas con la gastroyeyunostomía. En todos los pacientes que presentaban simultáneamente dolor e intolerancia aparecieron hallazgos endoscópicos patológicos. El único factor preoperatorio relacionado con las complicaciones fue el hábito tabáquico (p = 0,021). El tiempo entre la cirugía y la realización de la endoscopia también fue un factor significativamente relacionado con los hallazgos endoscópicos (p = 0,007). En los casos de dolor epigástrico durante el primer año (media: 10 meses) existía un incremento del riesgo de aparición de complicaciones de la gastroyeyunostomía (p &lt; 0,05). Conclusiones: las endoscopias realizadas durante el primer año postoperatorio tenían más probabilidades de presentar hallazgos patológicos, sobre todo en los pacientes afectos de dolor epigástrico. <![CDATA[Efectos de la ingesta de lácteos enriquecidos de forma natural con selenio y omega-3 en una muestra de mujeres posmenopáusicas con síndrome metabólico: un ensayo clínico aleatorizado, triple ciego y controlado con placebo]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600013&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: el síndrome metabólico de las mujeres posmenopáusicas puede mejorar con una alimentación saludable. Objetivos: evaluar si una intervención alimentaria con productos lácteos enriquecidos en selenio y ácidos grasos poliinsaturados omega-3 aumenta los niveles de selenio y mejora los factores de riesgo cardiovascular en las mujeres posmenopáusicas con síndrome metabólico. Material y métodos: ensayo clínico aleatorizado, triple ciego y controlado, realizado en atención primaria. Captación: abril 2018, 46 mujeres posmenopáusicas con síndrome metabólico consumidoras habituales de lácteos. Aleatorización: 23 en el grupo de control y 23 en el grupo experimental. Intervención: consumo durante 3 meses de lácteos enriquecidos naturalmente con selenio y ácidos grasos poliinsaturados omega-3 (leche, yogur y queso fresco). Controles: consumo de lácteos convencionales. Variable principal: selenio en plasma; secundarias: criterios del síndrome metabólico. Número de registro 2018/256, Comité de Ética Galicia. Resultados: finalizaron 23 mujeres en el grupo de control y 21 en el grupo de intervención. Aumentó el selenio en el grupo de intervención (7,2 µg/L, IC del 95 %: 3,7/10,8) frente al grupo de control (-4,5 µg/L, IC del 95 %: -8/-1) (p &lt; 0,001) y disminuyó el colesterol unido a lipoproteínas de muy baja densidad (-2,3 mg/dl, IC del 95 %: -5,6/1) respecto al grupo de control (1,9 mg/dl, IC del 95 %: -0,7/4,5) (p = 0,043). Las mujeres del grupo experimental mejoraron respecto a su medición basal en perímetro de cintura (p = 0,010), índice de masa corporal (p = 0,047) y colesterol unido a lipoproteínas de alta densidad (p &lt; 0,001). Conclusiones: una intervención con lácteos enriquecidos naturalmente con selenio y omega-3 en mujeres posmenopáusicas con síndrome metabólico puede mejorar los niveles de selenio en plasma y de colesterol unido a lipoproteínas de muy baja densidad.<hr/>Abstract Introduction: metabolic syndrome in postmenopausal women can improve with a healthy diet. Objectives: to evaluate whether a dietary intervention with dairy products naturally enriched with selenium and omega-3 polyunsaturated fatty acids increases selenium plasma levels and improves cardiovascular risk factors in postmenopausal women with metabolic syndrome. Material and methods: a randomized, triple-blind, controlled clinical trial carried out in GP surgeries. Recruitment: April 2018, 46 postmenopausal women with metabolic syndrome who were frequent dairy consumers. Randomization: 23 in control group and 23 in experimental group. Intervention: consumption of dairy products naturally enriched with selenium and omega-3 polyunsaturated fatty acids (milk, yogurt, fresh cheese) for three months. Controls took conventional dairy. Primary endpoint: plasma selenium levels; secondary endpoints: metabolic syndrome criteria. Registration number 2018/256, Galicia Ethics Committee. Results: in all, 23 women in the control group and 21 in the intervention group completed the trial. Selenium increased in the intervention group (7.2 µg/L, 95 % CI, 3.7/10.8) compared to the control group (-4.5 µg/L, 95 % CI, -8/-1) (p &lt; 0.001) and very low-density lipoprotein cholesterol decreased (-2.3 mg/dL, 95 % CI, -5.6/1) compared to the control group (1.9 mg/dL, 95 % CI, -0.7/4.5) (p = 0.043). Waist circumference (p = 0.010), body mass index (p = 0.047) and high-density lipoprotein cholesterol (p &lt; 0.001) in the experimental group improved in comparison to baseline measurements. Conclusions: an intervention with dairy products naturally enriched with selenium and omega-3 in a sample of postmenopausal women with metabolic syndrome can improve plasma selenium levels and very low-density lipoprotein cholesterol. <![CDATA[Influencia de los carotenoides sobre los marcadores de riesgo cardiometabólico en mujeres peri y posmenopáusicas]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600014&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: durante la menopausia hay una mayor tendencia a la obesidad y el depósito de grasa visceral, aumentando el riesgo cardiometabólico. Objetivos: evaluar mediante un estudio de intervención el efecto del consumo de carotenoides sobre los biomarcadores relacionados con el riesgo cardiometabólico en mujeres peri y posmenopáusicas. Métodos: se seleccionaron 12 mujeres peri y posmenopáusicas, sin antecedentes de enfermedad cardiovascular pero con algún factor de riesgo cardiometabólico. Durante 4 semanas se suplementó su dieta con zumo de naranja-zanahoria, zumo de tomate y espinacas cocidas, proporcionando una ingesta de 415 mg de carotenoides totales a la semana (carotenos, criptoxantina, licopeno y luteína + zeaxantina). En el momento inicial (TI) y en el final (TF) se midieron los parámetros antropométricos y se analizaron los parámetros bioquímicos, los carotenoides plasmáticos y los biomarcadores de estrés oxidativo, de inflamación y de función endotelial. Resultados: en el TF se observaron cambios significativos, disminuyendo el colesterol unido a LDL y el índice aterogénico, y aumentando el colesterol-HDL. Los carotenoides plasmáticos se incrementaron significativamente (p &lt; 0,05) de 0,56 µg/ml en el TI hasta 1,22 µg/ml en el TF. Paralelamente se observaron cambios significativos (p &lt; 0,05) en los biomarcadores de estrés oxidativo e inflamación, disminuyendo la proteína C-reactiva y el malonaldehído, y aumentando la adiponectina. Por el contrario, los biomarcadores de daño endotelial (sVCAM y sICAM) y la capacidad antioxidante (ORAC) no mostraron cambios tras la intervención. Conclusiones: el consumo de carotenoides aumenta los niveles plasmáticos de carotenoides y disminuye la dislipemia aterogénica, y mejora los biomarcadores de inflamación y el estrés oxidativo, lo que está relacionado con una disminución del riesgo cardiometabólico.<hr/>Abstract Background: peri- and post-menopausal women exhibit a high tendency towards obesity and visceral fat deposition, which increases cardiometabolic risk. Objective: to evaluate through a prospective nutritional study the effect of carotenoid consumption on cardiometabolic risk biomarkers in peri- and post-menopausal women. Material and methods: twelve peri- and post-menopausal women without previous symptoms of cardiovascular disease, but with some cardiometabolic risk factor, were recruited. Their diet was supplemented during 4 weeks with orange-carrot juice, tomato juice, and boiled spinach, providing 415 mg of total carotenoids/week (carotenes, cryptoxanthin, lycopene, and lutein + zeaxanthin). At the beginning (TI) and at the end (TF) of the intervention period blood samples were drawn to measure biochemical parameters, oxidative stress, inflammation and endothelial function biomarkers, and plasma carotenoid levels. Results: at TF a significant decrease (p &lt; 0.05) in LDL-cholesterol and atherogenic index, and an increase in HDL-cholesterol were observed. Plasma carotenoids increased significantly (p &lt; 0.05) from 0.56 µg/mL at TI to 1.22 µg/mL at TF. Concurrently, a shift in oxidative stress and inflammation biomarkers was detected, with a decrease in plasma C-reactive protein and malonaldehyde levels, and an increase in adiponectin. However, endothelial dysfunction biomarkers (sVCAM and sICAM) and total antioxidant capacity remained unchanged. Conclusions: dietary supplementation with carotenoids leads to an increase in plasma carotenoids, a decrease in atherogenic dyslipidemia, and an improvement in oxidative stress and inflammation biomarkers, which indicates a reduction in cardiometabolic risk. <![CDATA[Cambios en los factores de riesgo cardiometabólico y el síndrome metabólico a través del tiempo en los donantes renales vivos: estudio de cohortes retrospectivo]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600015&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Background: permissibility in the selection of living kidney donors (LKD) with one or more cardiometabolic risk factors (CMRFs) and/or metabolic syndrome (MS) is an increasingly frequent practice worldwide. These factors, together with kidney donation specifically, are known to be associated with an increased risk of chronic kidney disease (CKD). Methods: we analyzed the frequency of CMRFs and MS before and after kidney donation in LKD. In the secondary analysis, we associated CMRFs and MS with renal function. The SPSS V22.0 software was used. Results: we analyzed 110 LKD patients, with a mean age of 35.05 ± 10.5 years: 63 (57.3 %) men and 47 (42.7 %) women. Patients were followed for 25 ± 17.48 months after nephrectomy. Prior to donation, 62 patients (56.4 %) had MS, and the presence of one to six CMRFs was 19.1 %, 32 %, 18.2 %, 17.3 %, 3.6 %, and 0.9 %, respectively. During follow-up, in donors, the incidence of overweight increased from 48.2 % to 52.7 %, (p &lt; 0.01); that of obesity increased from 11.8 % to 20.9 % (p &lt; 0.01); that of hyperuricemia increased from 17.3 % to 26.4 %, (p &lt; 0.01); that of hypercholesterolemia increased from 24.5 % to 33.6 % (p &lt; 0.01); and that of hypertriglyceridemia increased from 47.3 % to 50.9 % (p &lt; 0.01), while the incidence of MS decreased from 56.4 % to 51.8 % (p &lt; 0.01). A logistic regression analysis showed that the presence of CMRFs did not show any association with glomerular filtration rates below 60 mL/min/1.73 m2. Conclusion: LKD had a high frequency of CMRFs and MS at the time of donation, and over time, the incidence of CMRFs significantly increased. Because these factors, together with kidney donation, could be associated with an increased risk of CKD, we must evaluate protocols for LKD and consider stricter criteria in the selection of LKD, with an emphasis on follow-up protocols to address CMRFs and MS.<hr/>Resumen Introducción: la permisibilidad en la selección de los donantes renales vivos (DRV) con uno o más factores de riesgo cardiometabólico (FRCM) y/o síndrome metabólico (SM) es una práctica cada vez más frecuente en todo el mundo. Se sabe que estos factores, junto con la donación de riñón, específicamente, están asociados con un mayor riesgo de enfermedad renal crónica (ERC). Métodos: analizamos la frecuencia de los FRCM y SM antes y después de la donación renal en DRV. En el análisis secundario, asociamos los FRCM y la SM con la función renal. Se utilizó el programa SPSS V22.0. Resultados: se analizaron 110 DRV con una edad media de 35,05 ± 10,5 años: 63 (57,3 %) hombres y 47 (42,7 %) mujeres. Los pacientes fueron seguidos durante 25 ± 17,48 meses después de la nefrectomía. Antes de la donación, 62 pacientes (56,4 %) tenían SM y la presencia de uno a seis FRCM era del 19,1 %, 32 %, 18,2 %, 17,3 %, 3,6 % y 0,9 %, respectivamente. Durante el seguimiento, en los donantes, la incidencia del sobrepeso aumentó del 48,2 % al 52,7 % (p &lt; 0,01); la de la obesidad pasó del 11,8 % al 20,9 % (p &lt; 0,01); la de la hiperuricemia aumentó del 17,3 % al 26,4 % (p &lt; 0,01); la de la hipercolesterolemia aumentó del 24,5 % al 33,6 % (p &lt; 0,01); y la de la hipertrigliceridemia aumentó del 47,3 % al 50,9 % (p &lt; 0,01), mientras que la incidencia del SM disminuyó del 56,4 % al 51,8 % (p &lt; 0,01). El análisis de regresión logística mostró que la presencia de FRCM no presentaba ninguna asociación con las tasas de filtración glomerular por debajo de 60 ml/min/1,73 m2. Conclusión: los DRV tuvieron una alta frecuencia de FRCM y SM en el momento de la donación y, con el tiempo, la incidencia aumentó significativamente. Debido a que estos factores, junto con la donación de riñón, podrían estar asociados a un mayor riesgo de ERC, debemos evaluar los protocolos de los DRV y considerar criterios más estrictos en la selección de estos donantes, haciendo énfasis en los protocolos de seguimiento para tratar los FRCM y el SM. <![CDATA[Masa del músculo psoas, estado nutricional, inflamación y su relación con el pronóstico en pacientes con adenocarcinoma de páncreas]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600016&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: some factors have been shown to be associated with survival in patients with pancreatic adenocarcinoma. Recently, some studies suggested that malnutrition, muscle mass, and inflammation might have an effect on survival in patients with pancreatic malignancy. Objectives: to investigate the association between psoas muscle mass, inflammation, nutritional status at the time of diagnosis, and survival in patients with pancreatic adenocarcinoma. Methods: this retrospective study included 219 patients diagnosed with pancreatic carcinoma. The nutritional status, inflammation, and psoas muscle mass of the patients at the time of diagnosis were evaluated. Nutritional status was assessed using the Prognostic Nutritional Index (PNI). Leucocyte count and neutrophil/lymphocyte ratio (NLR) were used for inflammation assessment. Psoas muscle mass was calculated by using abdominal computed tomography images of the patients. Results: the mean age of patients (80 female and 139 male) was 66.6 ± 11.7 years. According to the PNI results, 155 patients had a normal nutritional status (70 %), whereas 64 patients were malnourished (30 %). The survival of the patients with normal nutritional status was significantly longer than that of those who were malnourished (p &lt; 0.001). There was no significant relationship between psoas muscle area, leucocyte count, NLR, and survival time. Conclusion: the survival of pancreatic adenocarcinoma patients with malnutrition at the time of diagnosis was significantly shorter than for patients without malnutrition.<hr/>Resumen Introducción: se ha demostrado que algunos factores se asocian a la supervivencia en los pacientes con adenocarcinoma de páncreas. Recientemente, algunos estudios sugirieron que la desnutrición, la masa muscular y la inflamación podrían afectar a la supervivencia de los pacientes con neoplasias malignas pancreáticas. Objetivo: investigar la asociación entre masa muscular del psoas, inflamación, estado nutricional en el momento del diagnóstico y supervivencia en pacientes con adenocarcinoma de páncreas. Métodos: este estudio retrospectivo incluyó a 219 pacientes diagnosticados de carcinoma de páncreas. Se evaluaron el estado nutricional, la inflamación y la masa del músculo psoas de los pacientes en el momento del diagnóstico. El estado nutricional de los pacientes se evaluó con el Índice Nutricional Pronóstico (PNI). El recuento de leucocitos y el cociente de neutrófilos/linfocitos (NLR) se emplearon para la evaluación de la inflamación. La masa del músculo psoas se calculó utilizando las imágenes de tomografía computarizada abdominal de los pacientes. Resultados: la edad media de los pacientes (80 mujeres y 139 hombres) fue de 66,6 ± 11,7 años. Según los resultados del PNI, 155 pacientes tenían un estado nutricional normal (70 %) mientras que 64 pacientes estaban desnutridos (30 %). La supervivencia de los pacientes con estado nutricional normal fue significativamente mayor que la de los pacientes desnutridos (p &lt; 0,001). No hubo ninguna relación significativa entre el área del músculo psoas, el recuento de leucocitos, el NLR y el tiempo de supervivencia. Conclusión: la supervivencia de los pacientes con adenocarcinoma de páncreas con desnutrición en el momento del diagnóstico fue significativamente menor que la de los pacientes sin desnutrición. <![CDATA[Estudio SeDREno: prevalencia de la desnutrición hospitalaria según los criterios GLIM, diez años después del estudio PREDyCES]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600017&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Background &amp; aims: the last large multicenter study on disease-related malnutrition (DRM) in Spain (the PREDyCES study) showed a 23.7 % prevalence of malnutrition, according to the Nutritional Risk Screening (NRS-2002) tool. The main objective of the SeDREno study was to assess the prevalence of hospital malnutrition upon admission, according to GLIM criteria, ten years later. Methods: a cross-sectional, observational, multicenter study in standard clinical practice, conducted in 17 hospitals during a period of five to seven days. Patients were initially screened using the Malnutrition Universal Screening Tool (MUST), and then assessed using the GLIM criteria for diagnosis and severity grading. Results: a total of 2,185 patients, 54.8 % males, mean age 67.1 (17.0) years (50.2 % aged ≥ 70 years), were evaluated. Malnutrition was observed in 29.7 % of patients according to GLIM criteria (12.5 % severe, 17.2 % moderate). In patients ≥ 70 years malnutrition was observed in 34.8 %. The clinical conditions significantly associated with a higher prevalence of malnutrition were dysphagia (47.6 %), cognitive impairment (43.4 %), cancer (39.1 %), gastrointestinal disease (37.7 %), diabetes (34.8 %), and cardiovascular disease (33.4 %). The multivariate analysis revealed that gender, BMI, diabetes, cancer, gastrointestinal disorders, and polypharmacy were the main independent factors associated with DRM. Malnutrition was associated with an increase in length of hospital stay and death (p &lt; 0.001). Conclusions: DRM in admitted patients has increased in Spain in the last 10 years paralleling ageing of the population. In the SeDREno study almost one in three patients are malnourished. A systematic assessment of nutritional status allows early detection and implementation of nutritional interventions to achieve a better clinical outcome.<hr/>Resumen Antecedentes y objetivos: el último gran estudio multicéntrico sobre desnutrición relacionada con la enfermedad (DRE) en España (el estudio PREDyCES) mostró una prevalencia de desnutrición del 23,7 % según la herramienta Nutritional Risk Screening (NRS-2002). El principal objetivo del estudio SeDREno fue evaluar la prevalencia de la desnutrición hospitalaria al ingreso según los criterios GLIM diez años después. Métodos: estudio transversal, observacional, multicéntrico, según la práctica clínica estándar, realizado en 17 hospitales durante un período de cinco a siete días. Los pacientes fueron evaluados inicialmente con la herramienta de detección universal de desnutrición (MUST) y luego con los criterios GLIM para el diagnóstico de DRE y la clasificación de la gravedad. Resultados: se evaluaron 2185 pacientes, con un 54,8 % de varones, una edad media de 67,1 (17,0) años (50,2 % ≥ 70 años). Se observó desnutrición en el 29,7 % de los pacientes según los criterios GLIM (12,5 % grave, 17,2 % moderada). Entre los pacientes ≥ 70 años se observó desnutrición en el 34,8 %. Las condiciones clínicas asociadas significativamente con una mayor prevalencia de desnutrición fueron la disfagia (47,6 %), el deterioro cognitivo (43,4 %), el cáncer (39,1 %), las enfermedades gastrointestinales (37,7 %), la diabetes (34,8 %) y la patología cardiovascular (33,4 %). El análisis multivariante reveló que el sexo, el IMC, la diabetes, el cáncer, los trastornos gastrointestinales y la polimedicación eran los principales factores independientes asociados a la DRE. La desnutrición se asoció a un aumento de la duración de la estancia hospitalaria y la muerte (p &lt; 0,001). Conclusiones: la DRE en pacientes ingresados ha aumentado en España en los últimos 10 años en paralelo con el aumento del envejecimiento de la población. En el estudio SeDREno, casi uno de cada tres pacientes está desnutrido. La evaluación sistemática del estado nutricional permite la detección e implementación precoces de intervenciones nutricionales para lograr un mejor resultado clínico. <![CDATA[Cuantificación, adecuación de la ingesta y fuentes alimentarias de nutrientes relacionados con el ciclo metionina-metilación (colina, betaína, folatos, vitamina B<sub>6</sub> y vitamina B<sub>12</sub>) en mujeres embarazadas en España]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600018&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Objetivo: cuantificar las ingestas dietéticas de los micronutrientes implicados en el ciclo metilación-metionina (colina, betaína, folatos, vitaminas B6 y B12) en una muestra representativa de mujeres gestantes residentes en España; determinar la adecuación a las recomendaciones, y analizar sus principales fuentes alimentarias. Material y métodos: la determinación de la ingesta media se realizó a partir de los datos de consumo de los alimentos recogidos en la “Encuesta Nacional de Alimentación en población adulta, mayores y embarazadas” (ENALIA-2) (n = 133). Para el cálculo del aporte de folatos y de vitaminas B6 y B12 se emplearon los datos de composición nutricional recogidos en las “Tablas de Composición de Alimentos en España”, mientras que para la colina y la betaína, nutrientes no incluidos en las bases de datos de composición de alimentos en Europa, se empleó la “Base de Datos Nacional de Nutrientes para Referencia Estándar del Departamento de Agricultura de los Estados Unidos” (USDA). La adecuación de la ingesta se estimó de acuerdo con las recomendaciones de las principales guías españolas, europeas y estadounidenses. Resultados: las ingestas medias diarias observadas fueron de 271,1 mg/día de colina; 142,5 mg/día de betaína; 182,8 µg/día de folatos; 1,4 mg/día de vitamina B6; y 4,5 µg/día de vitamina B12. Los niveles de adecuación a las recomendaciones resultaron insuficientes para la colina (&lt; 60,2 %) y los folatos (&lt; 30,5 %); cercanos a la adecuación para la vitamina B6 (&gt; 71,6 %); y plenamente adecuados únicamente en el caso de la vitamina B12 (&gt; 101,1 %). No resulta posible extraer ninguna conclusión con respecto al aporte de betaína al no existir recomendaciones establecidas. Las principales fuentes alimentarias fueron: alimentos de origen animal para la colina y la vitamina B12 (71,8 % y 97,4 %, respectivamente); cereales y derivados para la betaína (85,3 %); verduras y hortalizas (27,5 %) junto a cereales y derivados (18,6 %) para los folatos; y carnes y derivados (26,6 %), seguidos de verduras y hortalizas (17,9 %) para la vitamina B6. Conclusiones: los resultados obtenidos son indicativos de la necesidad de mejorar la ingesta y el estado nutricional de estos componentes de gran interés para la salud de la mujer embarazada. Como consecuencia del grado de adecuación observado, parece necesario y urgente el empleo no solo de estrategias para mejorar la dieta y el uso de alimentos fortificados, sino también de suplementos nutricionales de manera personalizada.<hr/>Abstract Objective: a quantification of dietary intakes of the micronutrients involved in the methylation-methionine cycle (choline, betaine, folate, vitamins B6 and B12) in a representative sample of pregnant women in Spain; assessment of intake adequacy to available official recommendations; and analysis of their main food sources. Material and methods: the median intake of each micronutrient was established using food consumption data reported in the National Dietary Survey of adults, the elderly, and pregnant women (ENALIA-2) (n = 133). For folate, vitamin B6 and vitamin B12 intake, nutritional composition data from the Spanish Food Composition Tables were used, whereas for choline and betaine, which are not included in European food composition databases, the National Nutrient Database for Standard Reference of the United States Department of Agriculture (USDA) was considered. Intake adequacy was estimated in accordance with the recommendations of the main Spanish, European, and US guidelines. Results: mean daily intakes observed were 271.1 mg/day of choline; 142.5 mg/day of betaine; 182.8 µg/day of folate; 1.4 mg/day of vitamin B6; and 4.5 µg/day of vitamin B12. Intake adequacy levels were insufficient for choline (&lt; 60.2 %) and folate (&lt; 30.5 %); close to adequacy for vitamin B6 (&gt; 71.6 %); and fully adequate only in the case of vitamin B12 (&gt; 101.1 %). It is not possible to draw any conclusions regarding betaine intake in the absence of established recommendations. Main food sources included foods of animal origin for choline and vitamin B12 (71.8 % and 97.4 %, respectively); cereals and derivatives for betaine (85.3 %); vegetables (27.5 %) together with cereals and derivatives (18.6 %) for folate; and meats and derivatives (26.6 %) followed by vegetables (17.9 %) for vitamin B6. Conclusions: these findings are clearly indicative of the need to improve the intake and nutritional status of these components, which are of great nutritional interest for the health of pregnant women and, consequently, of their offspring. Consequent to the degree of adequacy observed, it seems necessary and urgent to employ not only dietary improvement strategies and the use of fortified foods, but also nutritional supplements with an individualized approach. <![CDATA[La interleucina-6 y el pliegue cutáneo del tríceps están relacionados con el estadio de gravedad del cáncer en los pacientes con cáncer colorrectal recién diagnosticados]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600019&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: colorectal cancer (CRC) has an important impact on morbidity and mortality globally, and nitroxidative stress, inflammation, and nutritional status are linked with its progression. Aim: to analyze the association of inflammatory, anthropometric, functional, and oxidative markers with tumor stage in newly-diagnosed CRC patients at a public reference center in Maceió, Alagoas, Brazil. Methods: patient-generated subjective global assessment was applied, and weight, height, arm circumference, triceps skinfold (TSF), arm muscle circumference, and handgrip strength were obtained. A fasting blood sample was collected, centrifuged, and the serum was stored at -80 °C until the analysis. Malonaldehyde levels were quantified by HPLC (high-performance liquid chromatography) and cytokines, namely tumor necrosis factor-alpha, and interleukins IL-6, IL-8, and IL-17 were analyzed by ELISA. Patients were grouped according to cancer stage into group 1 (stage 0-III) and group 2 (stage IV). A binary logistic regression analysis was performed, adjusted for sex and age, to assess the relationships between the variables studied and cancer stage. Significance was considered when p &lt; 0.05. Results: twenty-eight CRC patients were included, twenty (71.4 %) from group 1 and eight (28.6 %) from group 2. The binary logistic regression revealed that lower TSF adequacy (OR = 0.929; CI 95 % = 0.870-0.993; p = 0.029) and higher IL-6 levels (OR = 1.001; CI 95 % = 1.000-1.002; p = 0.012) increased the chance of patients having tumor stage IV. Conclusion: These data support that IL-6 and TSF may help in cancer stage assessment in clinical practice. Modulation of inflammation by IL-6 levels may be a target in CRC treatment.<hr/>Resumen Introducción: el cáncer colorrectal (CCR) tiene un impacto importante en la morbilidad y mortalidad a nivel mundial, y el estrés nitroxidativo, la inflamación y el estado nutricional están relacionados con su progresión. Objetivos: analizar la asociación de los marcadores inflamatorios, antropométricos, funcionales y oxidativos con el estadio tumoral de pacientes con CCR recién diagnosticados en un centro público de referencia de Maceió, Alagoas, Brasil. Métodos: se aplicó la valoración global subjetiva generada por el paciente y se obtuvieron el peso, la altura, la circunferencia del brazo, el pliegue cutáneo del tríceps (PCT), la circunferencia del músculo del brazo y la fuerza de prensión. Se tomó una muestra de sangre en ayunas, se centrifugó y el suero se almacenó a -80 °C hasta el momento del análisis. Los niveles de malonaldehído se cuantificaron por CLAR (cromatografía líquida de alta resolución) y las citocinas, representadas por el factor de necrosis tumoral alfa y las interleucinas IL-6, IL-8 e IL-17, se analizaron mediante ELISA. Los pacientes se agruparon según el estadio del cáncer en grupo 1 (estadio 0-III) y grupo 2 (estadio IV). Se realizó una regresión logística binaria, ajustada por sexo y edad, para evaluar las relaciones entre las variables estudiadas y el estadio del cáncer. Se consideró la significancia cuando p &lt; 0,05. Resultados: se incluyeron veintiocho pacientes con CCR, de los cuales veinte (71,4 %) eran del grupo 1 y ocho (28,6 %) del grupo 2. La regresión logística binaria reveló que una menor adecuación de PCT (OR = 0,929; IC 95 % = 0,870-0,993; p = 0,029) y los niveles más altos de IL-6 (OR = 1,001; IC 95 % = 1,000-1,002; p = 0,012) aumentaban la probabilidad de que los pacientes tuvieran un tumor en estadio IV. Conclusiones: estos datos señalan que la IL-6 y el PCT pueden ayudar en la evaluación del estadio del cáncer en la práctica clínica. La modulación de la inflamación por los niveles de IL-6 podría ser una diana en el tratamiento del CCR. <![CDATA[Estimación de la masa grasa por medio de indicadores antropométricos en jóvenes con síndrome de Down]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600020&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: la evaluación de la composición corporal es relevante y útil para diseñar intervenciones de estilos de vida saludables y estrategias nutricionales. Objetivos: verificar las relaciones existentes entre los indicadores de adiposidad y la masa grasa (MG), y validar ecuaciones que permitan predecir la MG en jóvenes con síndrome de Down (SD). Métodos: se efectuó un estudio transversal en 48 jóvenes con SD (24 hombres y 24 mujeres). Se evaluaron el peso, la estatura, la circunferencia de la cintura (CC) y la circunferencia de la cadera (CCa). Se calcularon el índice de masa corporal (IMC), el índice de adiposidad corporal (IAC), el índice cintura-cadera (ICC) y el índice cintura-estatura (ICE). Se evaluó la MG mediante absorciometría de rayos X de doble energía (DXA). Resultados: la edad de los hombres era de 19,3 ± 3,0 años y la de las mujeres de 18,9 ± 1,9 años; el peso era de 73,6 ± 14,3 kg en los hombres y de 75,8 ± 20,3 kg en las mujeres; finalmente, la estatura de los hombres era de 168,9 ± 6,5 cm y la de las mujeres de 156,3 ± 6,2 cm. En los hombres, las correlaciones entre la MG (DXA) y los parámetros IMC, CC, CCa, ICE, IAC e ICE oscilaron entre r = 0,01 y r = 0,89; en las mujeres, entre r = 0,10 y r = 0,97. Las correlaciones más altas se observaron con el IMC y la CC en ambos sexos (hombres, r = 0,78 a 0,92 y mujeres, r = 0,83 a 0,97). Se generaron ecuaciones de regresión para estimar la MG en los hombres (R2 = 84 %) y en las mujeres (R2 = 96 %). Se calcularon los percentiles de MG según la DXA y con cada ecuación. Conclusiones: hubo correlaciones positivas significativas del IMC y la CC con la MG. Estos indicadores fueron determinantes para desarrollar ecuaciones que estiman la MG de los jóvenes con SD. Los resultados sugieren su uso y aplicación para evaluar, clasificar y monitorizar los niveles de adiposidad corporal en contextos clínicos y epidemiológicos.<hr/>Abstract Introduction: the assessment of body composition is relevant and useful for designing interventions for healthy lifestyles and nutritional strategies. Objective: our goal was to verify the relationships between adiposity indicators with fat mass (FM), and to validate equations that allow predicting FM in young people with Down syndrome (SD). Methods: a cross-sectional study was carried out in 48 young people with DS (24 men and 24 women). Weight, height, waist circumference (WC), and hip circumference (HC) were evaluated. Body mass index (BMI), body adiposity index (BAI), waist-to-hip index (WHI), and waist-to-height index (WHtR) were calculated. FM was evaluated by dual energy X-ray absorptiometry (DXA). Results: age in men was 19.3 ± 3.0 years, and in women it was 18.9 ± 1.9 years; weight was 73.6 ± 14.3 kg in men and 75.8 ± 20.3 kg in women, and height in men was 168.9 ± 6.5 cm, and in women it was 156.3 ± 6.2 cm. In males the correlations between FM (DXA) with BMI, WC, HC, WHtR, BAI and WHtR ranged from r = 0.01 to r = 0.89, and in females from r = 0.10 to r = 0.97. The highest correlations were observed with BMI and WC in both sexes (males r = 0.78 to 0.92, and females r = 0.83 to 0.97). Regression equations were generated to estimate FM in males (R2 = 84 %) and in females (R2 = 96 %). Percentiles were calculated for MG per DXA and for each equation. Conclusions: there were significant positive correlations between BMI and WC with FM. These indicators were decisive for developing equations that estimate FM in young people with DS. The results suggest its potential use and application to evaluate, classify and monitor body fat levels in clinical and epidemiological contexts. <![CDATA[Validez relativa y reproducibilidad de un cuestionario de frecuencia alimentaria para evaluar la ingesta de grupos de alimentos entre niños y adolescentes jordanos]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600021&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: studies of the impact of diet on the prevention and occurrence of diseases in all life stages require a reliable and valid dietary assessment tool for assessing dietary intake. Objectives: this study aimed to develop and evaluate the relative validity and reproducibility of a culturally sensitive quantitative food frequency questionnaire (FFQ) to assess food group intake among Jordanian children and adolescents. Methods: the validation study was carried out on 136 children and adolescents aged between 6 and 18 years who enrolled from selected public and private schools. Fifty of these children and adolescents participated in the reproducibility phase. Food group intake from a quantitative FFQ was compared with food group intake from 24-hour dietary recalls (24h-DRs). Four 24-HRs were collected weekly for one month. Results: intraclass correlation coefficients between the two FFQs ranged from 0.18 for nuts to 0.98 for tea. De-attenuated and energy-adjusted correlations ranged from 0.08 for nuts to 0.95 for vegetable oils. On average, 46.6 % and 43.6 % of participants were ranked by the FFQ-1 and the 24h-DRs into the same quartile based on their crude and energy-adjusted food group intake, respectively. Bland-Altman plots showed a satisfactory agreement between the two methods for milk and milk products and vegetables. Conclusions: the findings of this study suggested that the developed FFQ has excellent reproducibility and good relative validity for most food groups.<hr/>Resumen Introducción: los estudios sobre el impacto de la dieta en la prevención y aparición de enfermedades en todas las etapas de la vida requieren una herramienta de evaluación dietética confiable y válida para evaluar la ingesta dietética. Objetivos: este estudio tuvo como objetivo desarrollar y evaluar la validez relativa y la reproducibilidad de un cuestionario cuantitativo de frecuencia alimentaria (CFC) culturalmente sensible para evaluar la ingesta de grupos de alimentos entre niños y adolescentes jordanos. Métodos: el estudio de validación se realizó en 136 niños y adolescentes de entre 6 y 18 años matriculados en escuelas públicas y privadas seleccionadas. Cincuenta de estos niños y adolescentes participaron en la fase de reproducibilidad. La ingesta del grupo de alimentos de un CFC cuantitativo se comparó con la ingesta del grupo de alimentos de los recordatorios dietéticos de 24 horas. Se recogieron cuatro recordatorios de 024 horas semanales durante un mes. Resultados: los coeficientes de correlación intraclase entre los dos CFC variaron de 0,18 para las nueces a 0,98 para el té. Las correlaciones atenuadas y ajustadas por energía variaron de 0,08 para las nueces a 0,95 para los aceites vegetales. En promedio, el 46,6 % y el 43,6 % de los participantes fueron clasificados por el CFC-1 y el 24h-DR en el mismo cuartil en función de la ingesta de grupo de alimentos crudos y ajustados por energía, respectivamente. Los gráficos de Bland-Altman mostraron una concordancia satisfactoria entre los dos métodos para la leche y los productos lácteos y las hortalizas. Conclusiones: los hallazgos de este estudio sugirieron que el CFC desarrollado tiene una excelente reproducibilidad y una buena validez relativa para la mayoría de los grupos de alimentos. <![CDATA[Deficiencia de vitamina D en usuarios de atención primaria con riesgo en España]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600022&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Background and objectives: despite long hours of sunlight in Spain, vitamin D deficiency has been rising of late. We aimed to describe vitamin D deficiency and insufficiency in at-risk patients in La Rioja, a region in northern Spain. Methods: a retrospective, cross-sectional study involving 21,490 patients (74.3 % women) aged 14-105 years, who were primary health care (PHC) users in La Rioja, with an available 25-hidroxyvitamin D (25(OH)D) test result corresponding to the first request from January 2013 to October 2015. Vitamin D deficiency, insufficiency, and sufficiency were defined as 25(OH)D levels &lt; 12 ng/mL, 12-20 ng/mL, and ≥ 20 ng/mL, respectively. Hypovitaminosis D was defined considering 2 cut-off points for 25(OH)D: &lt; 20 ng/mL and &lt; 30 ng/mL. Results: mean 25(OH)D levels were 18.3 (SD, 11.6) ng/mL in the whole sample, being lower in men than in women (17.6 vs 18.5 ng/mL, p &lt; 0.001). Significantly higher 25(OH)D levels were found in the groups with 55-59, 60-64, 65-69, and 70-74 years of age (range, 19.4-20.4 ng/mL), and lower levels were found in the groups with 80-85 years and older (16.7 and 14.5 ng/mL), as compared to other groups. Two thirds of the population were vitamin D-deficient (&lt; 12 ng/mL, 30.9 %) or insufficient (12-20 ng/mL, 32.8 %), and only 32.8 % of patients were found to be vitamin D-sufficient (&gt; 20 ng/ml). Hypovitaminosis D rate was higher (89.7 %) when the 25(OH)D cut-off point was set at &lt; 30 ng/mL. A higher hypovitaminosis D rate (&lt; 20 ng/mL) was found in men (67.1 %) vs women (62.6 %) (p &lt; 0.001), and it was more prevalent in patients over 75 years (72.6 %). The prevalence of hypovitaminosis D followed a seasonal pattern ranging from 51.8 % to 76.5 %; the lowest 25(OH)D levels were found in winter, and the highest in summer, with levels above 20 ng/mL in all age groups except for patients over 75 years (17.7 ng/mL). Patients over 75 years exhibited high rates of deficiency or insufficiency across all seasons of the year. Conclusions: in La Rioja, Spain, hypovitaminosis D was highly prevalent among PHC users, and especially in older age groups and during the winter months.<hr/>Resumen Justificación y objetivos: a pesar de las largas horas de exposición solar en España, la deficiencia de vitamina D ha ido en aumento. Nuestro objetivo fue describir la deficiencia e insuficiencia de vitamina D en pacientes de riesgo en La Rioja, España. Métodos: estudio transversal retrospectivo en el que participaron 21.490 pacientes (74,3 % mujeres), usuarios de Atención Primaria (APS) en La Rioja, con resultado de prueba de 25-hidroxivitamina D (25(OH) D) disponible, correspondiente a las solicitudes efectuadas entre enero de 2013 y octubre de 2015. La deficiencia, insuficiencia y suficiencia de vitamina D se definieron como niveles de 25(OH)D &lt; 12 ng/mL, = 12-20 ng/mL y ≥ 20 ng/mL, respectivamente. La hipovitaminosis D se definió considerando 2 puntos de corte de 25(OH)D: &lt; 20 ng/mL y &lt; 30 ng/mL. Resultados: los valores medios de 25(OH)D fueron de 18,3 (DE: 11,6) ng/mL en toda la muestra, siendo menores en los hombres que en las mujeres (17,6 vs. 18,5 ng/mL, p &lt; 0,001). Se encontraron niveles de 25(OH)D significativamente más altos en los grupos de 55-59, 60-64, 65-69 y 70-74 años (rango, 19,4-20,4 ng/mL), y más bajos en los grupos de 80-85 años y mayores (16,7 y 14,5 ng/mL) en comparación con otros grupos. Dos tercios de la población presentaban deficiencia de vitamina D (&lt; 12 ng/mL, 30,9 %) o insuficiencia (12-20 ng/mL, 32,8 %), y solo el 32,8 % de los pacientes presentaban niveles suficientes de vitamina D (&gt; 20 ng/mL). La hipovitaminosis D fue mayor (89,7 %) cuando el punto de corte de 25(OH)D se estableció en &lt; 30 ng/mL. Se encontró una mayor tasa de hipovitaminosis D (&lt; 20 ng/mL) en los hombres (67,1 %) que en las mujeres (62,6 %) (p &lt; 0,001), y dicha hipovitaminosis fue más prevalente en los pacientes mayores de 75 años (72,6 %). La prevalencia de la hipovitaminosis D siguió un patrón estacional que varió del 51,8 % al 76,5 %. Los niveles más bajos de 25(OH)D se encontraron en invierno y los más altos en verano, con niveles por encima de 20 ng/mL en todos los grupos de edad excepto en los pacientes mayores de 75 años (17,7 ng/mL). Los pacientes mayores de 75 años presentaron altas tasas de deficiencia o insuficiencia durante todas las estaciones del año. Conclusiones: en La Rioja, España, la hipovitaminosis D fue altamente prevalente entre los usuarios de APS y, especialmente, en los grupos de mayor edad y durante los meses de invierno. <![CDATA[Evolución de la infección por SARS-CoV-2 en función del estado metabólico previo del paciente]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600023&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: la enfermedad por coronavirus 2019 (COVID-19) engloba un amplio espectro de síntomas entre los que destacan los trastornos respiratorios, digestivos, hematológicos y dermatológicos. La interacción del virus con las células ubicadas en el tracto respiratorio provoca la liberación de mediadores inflamatorios cuya producción podría estar relacionada con la obesidad, la diabetes y los eventos cardiovasculares. Objetivos: el objetivo de esta investigación ha sido analizar el estado metabólico al ingreso de los pacientes infectados por SARS-CoV-2 y su capacidad para predecir el desenlace clínico. Métodos: este trabajo consiste en un estudio retrospectivo basado en una cohorte de 165 pacientes ingresados consecutivamente en el Hospital Universitario Puerta de Hierro Majadahonda entre marzo y abril de 2020 con criterios de neumonía COVID-19 según las pautas de la OMS. Las variables registradas incluyeron datos socio-demográficos y epidemiológicos, herramientas diagnósticas y complicaciones durante el ingreso hospitalario. El Servicio de Bioquímica del centro realizó los análisis de laboratorio empleando procedimientos validados. El estudio estadístico incluye modelos univariantes y multivariados, ajustados por las características basales clínicamente relevantes de la población. Resultados: la comorbilidad más frecuente en nuestra población fue la hipertensión arterial (44,0 %), seguida por la dislipemia (32,1 %), la obesidad (30,9 %) y la diabetes mellitus (20,0 %). En el análisis multivariante, la asociación del ingreso en la Unidad de Cuidados Intensivos (UCI) con el índice de masa corporal (IMC) resultó estadísticamente significativa, con un 19 % más de riesgo en aquellos pacientes con IMC ≥ 30 kg/m2. El modelo univariante reveló la asociación estadísticamente significativa de la obesidad y el ingreso en la UCI con la duración de la estancia hospitalaria (p &lt; 0,05). La relación entre glucemia basal y mortalidad intrahospitalaria también resultó estadísticamente significativa (p = 0,03). Los niveles bajos de colesterol total se asociaron a una tasa mayor de ingresos en la UCI (p = 0,007). Conclusiones: la obesidad se asocia a una mayor estancia hospitalaria y necesidad de ingreso en la UCI en los pacientes infectados por el SARS-CoV-2. El descenso en las cifras de colesterol total y una glucemia basal alterada son factores de riesgo del ingreso en la UCI y la mortalidad intrahospitalaria. La categorización en función del grado de obesidad de los pacientes podría ser de utilidad en el desarrollo de un modelo de medicina de precisión en el contexto de la COVID-19.<hr/>Abstract Introduction: coronavirus disease 2019 (COVID-19) encompasses a wide spectrum of symptoms, including respiratory, gastrointestinal, hematological, and dermatological manifestations. The virus interaction with cells located in the respiratory tract causes the release of inflammatory mediators, whose involvement could be exacerbated by co-existing obesity, diabetes, and cardiovascular events. Objectives: the objective of this research was to analyze the clinically metabolic status in patients who have suffered COVID-19 disease in order to predict the outcome. Methods: this research is a retrospective study based on a cohort of 165 consecutively admitted patients with criteria for COVID-19 pneumonia according to WHO guidelines at the Hospital Universitario Puerta de Hierro between March and April 2020. Recorded variables included demographic and epidemiological data plus diagnoses as well as morbid complications during hospitalization. The Biochemistry Unit Laboratory carried out laboratory analyses according to validated operational procedures. The statistical tests included univariate and multivariate models adjusted for baseline characteristics and clinically relevant features. Results: the most frequent comorbidity in our cohort was arterial hypertension (44.0 %), followed by dyslipidemia (32.1 %), obesity (30.9 %), and diabetes mellitus (20.0 %). The association between admission to the intensive care unit (ICU) with body mass index (BMI) in a multivariate model was statistically significant, evidencing that obese subjects (BMI ≥ 30 kg/m2) have a 19 % higher risk of requiring ICU care. The univariate model revealed a statistically significant association between obesity and ICU admission and length of hospital stay (p &lt; 0.05). The relationship between baseline blood glucose and in-hospital mortality was also statistically significant (p = 0.03), as well as with total cholesterol and ICU admission (p = 0.007). Conclusions: obesity is related to a longer time of hospitalization and a higher rate of admissions to the ICU. Low total cholesterol levels and abnormal baseline blood glucose were risk factors for ICU requirement and in-hospital mortality. Patient categorization based on obesity could be valuable in the development of a precision medicine model within the COVID-19 pandemic. <![CDATA[Etiquetado nutricional y perfil de aminoácidos en lácteos chilenos altos en proteína: nueva alternativa para la salud y el deporte]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600024&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: la proteína es un nutriente esencial que se puede obtener a través de diferentes fuentes alimentarias. En los últimos años, un creciente desarrollo de la industria alimentaria de productos lácteos con mayor aporte en proteínas ha surgido en el mercado nacional. Métodos: el presente trabajo analizó la información nutricional, el contenido proteico y el perfil de aminoácidos de una serie de yogures altos en proteína. Se seleccionaron 5 principales marcas de yogures altos en proteína (YP), una muestra de yogur batido (YBAT) y una de proteina de suero de leche aislado (WP) a las que se realizó un análisis proximal y un perfil de aminoácidos por cromatografía líquida de alto rendimiento (HPLC). Resultados: se pudo observar que el contenido de proteína de los YP analizados varió entre 7,2-15,1 g/porción, lo que representa del 6,8 al 11 % del contenido total, el doble del contenido del YBAT (3,4 %). Respecto a los hidratos de carbono y grasas, estos se encontraron entre 6,25 y 13,5 g/porción y 0,9 y 5,3 g/porción, respectivamente. El contenido de leucina de los YP varió entre 0,6 y 1,5 g/porción, con valores superiores a los de los YBAT (0,3 g/porción) e inferiores a los de las WP (2,2 g/porción). La suma de aminoácidos esenciales se encontró entre 3 y 6,9 g/porción en los YP, 1,7 g/porción en los YBAT y 8,5 g/porción en las WP. Conclusión: estos resultados demuestran que los YP son una buena alternativa para promover una correcta ingesta proteica, semejante a las proteínas de uso deportivo, por lo que su recomendación podría ser útil para promover su consumo en diferentes poblaciones según sus necesidades.<hr/>Abstract Introduction: protein is an essential nutrient that can be obtained through different food sources. In recent years, a growing development in the food industry of dairy products with higher protein content has emerged in the national market. Métodos: the present work analyzed the nutritional information, protein content, and amino acid profile of high protein yogurts. Five main brands of high-protein yogurt (PY) were selected, as was a sample of regular yogurt (RY), and one of whey protein isolate (WP), which underwent a proximal analysis and amino acid profile by high-performance liquid chromatography (HPLC). Results: it was observed that the protein content of the analyzed YP ranged between 7.2 and 15.1 g/portion, representing 6.8 % to 11 % of total content, twice the content of YBAT (3,4 %). Regarding carbohydrates and fats, these were found to range between 6.25 and 13.5 g/serving and 0.9 and 5.3 g/serving, respectively. Leucine content of the PY varied between 0.6 and 1.5 g/portion, which was higher than RY (0.3 g/portion) and lower than WP (2.2 g/portion). The sum of essential amino acids was found to be between 3 and 6.9 g/portion in PY, 1.7 g/serving and 8.5 g/serving in WP. Conclusion: these results show that PYs are a good alternative to promote a correct protein intake, similar to proteins for sports use, so their recommendation could be useful to promote consumption in different populations according to their needs. <![CDATA[Acceptance of different types of thickeners, with and without flavoring, in hospitalized patients with dysphagia - a pilot study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600025&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: the goal of this work was to evaluate the acceptance of various types of thickeners, specifically modified starch thickener and gum thickener, both with and without flavoring. Patients and methods: a randomized sample of 40 hospitalized patients with oropharyngeal dysphagia was recruited. The taste, smell, and appearance of each type of thickener were evaluated, as well as the volume of liquid ingested by the patients taking each type of thickener (modified starch thickener vs. gum thickener, both with and without flavoring). Results: the overall acceptance of gum thickener was significantly higher than that of modified starch thickener (7.45 (1.57) vs. 5.10 (2.43), respectively; p = 0.001). When a food flavor was added to the thickened water, the overall rating of the product was higher than when no flavor was added (7.70 (1.53) vs. 4.85 (2.16); p &lt; 0.001). The difference between the daily volume of water consumed by the patients who received gum thickeners (928.33 (331.27) mL) and those who received starch thickeners (670.00 (288.35) mL) was statistically significant (p = 0.012). Patient consumption was also higher when flavoring was added as compared to when it was not (943.33 (302.45) mL) vs. (655.00 (304.60) mL; p = 0.005). Conclusion: the acceptances of the thickener and of water intake by patients with dysphagia were both significantly higher when using gum thickeners compared to starch thickeners, and when adding flavoring.<hr/>Resumen Introducción: el objetivo de este trabajo fue evaluar la aceptación de varios tipos de espesantes (almidón modificado frente a gomas) con y sin saborizante. Pacientes y métodos: se reclutaron 40 pacientes hospitalizados con disfagia orofaríngea. Se evaluaron el sabor, el olor y la apariencia de cada tipo de espesante, así como el volumen de líquido ingerido por los pacientes que tomaban cada tipo de espesante (espesante de almidón modificado vs. espesante de goma, ambos con o sin saborizante). Resultados: la aceptación general del espesante de goma fue significativamente mayor que la del almidón modificado (7,45 (1,57) vs. 5,10 (2,43); p = 0,001). Cuando se añadió un saborizante al agua espesada, la calificación general fue mejor (7,70 (1,53) frente a 4,85 (2,16); p &lt; 0,001). La diferencia entre el volumen diario de agua consumida por los pacientes que recibieron espesantes de goma (928,33 (331,27) ml) y los que recibieron espesantes de almidón (670,00 (288,35) ml) fue estadísticamente significativa (p = 0,012). El consumo de líquido también fue mayor cuando se agregó el saborizante (943,33 (302,45) ml frente a 655,00 (304,60) ml; p = 0,005). Conclusión: la aceptación del espesante y la ingesta de agua por parte de los pacientes con disfagia fueron significativamente mayores cuando se utilizaron espesantes de goma, en comparación con los espesantes de almidón, y al agregar saborizantes. <![CDATA[Temporal effect of fructose supplementation at different concentrations on hepatic metabolism of Wistar rats]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600026&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: in the last few years important changes have occurred in nutritional patterns. There has been an increase in the consumption of simple carbohydrates such as fructose, which has been associated with numerous metabolic disorders, including hepatic steatosis. Materials and methods: we sought to evaluate the impact of fructose consumption, as diluted in water at different concentrations, for two time periods, on the metabolic parameters of Wistar rats using ANOVA. Results: our data indicate that both time and fructose concentration promote variations in animal body mass, and in food, water, and caloric intake. The time variable influenced the modulation of biochemical parameters such as serum concentrations of glucose and total cholesterol. Both fructose concentration and time of exposure influenced the concentrations of serum triglycerides, creatinine, AST, TNF, and IL-6. When evaluating redox status and oxidative damage markers, we observed that fructose concentration and exposure time had an effect on total glutathione levels, which decreased with an increase in concentration and time. For superoxide dismutase, we evaluated the effects of time and interaction. A significant interaction was observed for TBARS. For carbonylated proteins, exposure time was a fundamental factor in generating an effect. Conclusions: we demonstrated that fructose modulates the parameters of triglycerides and total liver cholesterol, and that time influences the number of hepatocytes. Our data suggest that fructose concentration, exposure time, and an interaction between these two parameters have a significant effect on the metabolic parameters responsible for the development of non-alcoholic fatty liver disease.<hr/>Resumen Introducción: en los últimos años se han producido cambios importantes en los patrones nutricionales. Ha habido un aumento del consumo de carbohidratos simples como la fructosa, que se ha asociado con numerosos trastornos metabólicos, incluida la esteatosis hepática. Materiales y métodos: buscamos evaluar el impacto del consumo de fructosa, diluida en agua a diferentes concentraciones, durante dos períodos de tiempo sobre los parámetros metabólicos de ratas Wistar, utilizando para ello el ANOVA. Resultados: nuestros datos indican que tanto el tiempo como la concentración de fructosa promueven variaciones en la masa corporal animal y la ingesta de alimentos, agua y calorías. La variable tiempo influyó en la modulación de parámetros bioquímicos tales como las concentraciones séricas de glucosa y colesterol total. Tanto la concentración de fructosa como el tiempo de exposición influyeron en las concentraciones séricas de triglicéridos, creatinina, AST, TNF e IL-6. Al evaluar el estado redox y los marcadores de daño oxidativo, observamos que la concentración de fructosa y el tiempo de exposición tuvieron un efecto sobre los niveles de glutatión total, que disminuyeron al aumentar la concentración y el tiempo. Para la superóxido dismutasa evaluamos los efectos del tiempo y la interacción. Se observó una interacción significativa para TBARS. Para las proteínas carboniladas, el tiempo de exposición fue un factor fundamental para generar algún efecto. Conclusiones: demostramos que la fructosa modula los parámetros de los triglicéridos y el colesterol total del hígado, y que el tiempo influye en el número de hepatocitos. Nuestros datos sugieren que la concentración de fructosa, el tiempo de exposición y cierta interacción entre estos dos parámetros tienen un efecto significativo sobre los parámetros metabólicos responsables del desarrollo de la enfermedad del hígado graso no alcohólico. <![CDATA[Controversia actual sobre el papel crítico de los ácidos grasos poliinsaturados de cadena larga, araquidónico (ARA) y docosahexaenoico (DHA), en el lactante]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600027&lng=es&nrm=iso&tlng=es resumen está disponible en el texto completo<hr/>Abstract Long-chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFAs) are critical for infant growth and development, particularly arachidonic acid (ARA, C20:4n-6) and docosahexaenoic acid (DHA, C22:6n-3). ARA and DHA are components of cell membrane phospholipids and play an important role in cell division, differentiation, and signaling; and DHA is the n-3 fatty acid predominant in the developing brain and retina. During the third trimester of pregnancy, LC-PUFAs increase substantially in fetal circulation, and a “biomagnification” process in the fetal brain is observed. Moreover, LC-PUFAs are precursors of eicosanoids and metabolites, which modulate the intensity and duration of the immune response. LC-PUFA synthesis implies complex desaturation and elongation processes on their principal precursors, linoleic acid (LA) (18:3 n-6) (series n-6) and α-linolenic acid (LNA) (20:3 n-3) (series n-3), where fatty acid desaturases (FADS) and elongases (ELOVL) are competing. It is important to notice that during the first months of life, as a consequence of low enzymatic activity, LC-PUFA synthesis from LA and LNA is reduced, especially in those infants carrying variations in the FADS and ELOVL genes, which are involved in LC-PUFA synthesis, and so they are unable to supply their own DHA and ARA needs. Homozygote infants for FADS haplotype A (97 % of the Latinoamerican population) show low levels of ARA (only 43 %) and DHA (only 24 %) when compared to those carrying haplotype D (more prevalent in Europe, Africa and Asia). Human milk is the only source of LA, LNA, ARA, and DHA for the neonate and infant till complementary feeding (CF) is introduced. Infants fed with infant formulas must receive enough amounts of LA, LNA, ARA, and DHA to cover their nutritional requirements. The new guidelines by the European Food Safety Authority (EFSA) (2016) recommend that infant formulas and follow-on formulas must contain 20-50 mg of DHA/100 kcal (0.5-1 % of total fatty acids, which is higher than in human milk and the majority of infant formulas in the market), and it is not necessary to add ARA. This new regulation, which is already applicable since February 2020, has resulted in profound controversy because there is no scientific evidence about its appropriateness and safety for healthy children. Then, different international expert groups have revised the research already published about the effects of ARA and DHA addition to infant formulas, and discussed different emerging questions from this European directive. The expert group led from the University of Granada (Spain) recommends the addition of ARA in similar or higher concentrations than those of DHA, at least equal to those present in human milk (0.3 % of total fatty acids), although preferably 0.5 % and up to around 0.64 % of total fatty acids, since new studies confirm the optimal intake of ARA and DHA during the different developmental stages. This recommendation could be of particular importance for infants carrying the haplotype A of FADS. <![CDATA[Peso cuantitativo de la evidencia para la toma de decisiones clínicas de resultados significativos]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600028&lng=es&nrm=iso&tlng=es resumen está disponible en el texto completo<hr/>Abstract Long-chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFAs) are critical for infant growth and development, particularly arachidonic acid (ARA, C20:4n-6) and docosahexaenoic acid (DHA, C22:6n-3). ARA and DHA are components of cell membrane phospholipids and play an important role in cell division, differentiation, and signaling; and DHA is the n-3 fatty acid predominant in the developing brain and retina. During the third trimester of pregnancy, LC-PUFAs increase substantially in fetal circulation, and a “biomagnification” process in the fetal brain is observed. Moreover, LC-PUFAs are precursors of eicosanoids and metabolites, which modulate the intensity and duration of the immune response. LC-PUFA synthesis implies complex desaturation and elongation processes on their principal precursors, linoleic acid (LA) (18:3 n-6) (series n-6) and α-linolenic acid (LNA) (20:3 n-3) (series n-3), where fatty acid desaturases (FADS) and elongases (ELOVL) are competing. It is important to notice that during the first months of life, as a consequence of low enzymatic activity, LC-PUFA synthesis from LA and LNA is reduced, especially in those infants carrying variations in the FADS and ELOVL genes, which are involved in LC-PUFA synthesis, and so they are unable to supply their own DHA and ARA needs. Homozygote infants for FADS haplotype A (97 % of the Latinoamerican population) show low levels of ARA (only 43 %) and DHA (only 24 %) when compared to those carrying haplotype D (more prevalent in Europe, Africa and Asia). Human milk is the only source of LA, LNA, ARA, and DHA for the neonate and infant till complementary feeding (CF) is introduced. Infants fed with infant formulas must receive enough amounts of LA, LNA, ARA, and DHA to cover their nutritional requirements. The new guidelines by the European Food Safety Authority (EFSA) (2016) recommend that infant formulas and follow-on formulas must contain 20-50 mg of DHA/100 kcal (0.5-1 % of total fatty acids, which is higher than in human milk and the majority of infant formulas in the market), and it is not necessary to add ARA. This new regulation, which is already applicable since February 2020, has resulted in profound controversy because there is no scientific evidence about its appropriateness and safety for healthy children. Then, different international expert groups have revised the research already published about the effects of ARA and DHA addition to infant formulas, and discussed different emerging questions from this European directive. The expert group led from the University of Granada (Spain) recommends the addition of ARA in similar or higher concentrations than those of DHA, at least equal to those present in human milk (0.3 % of total fatty acids), although preferably 0.5 % and up to around 0.64 % of total fatty acids, since new studies confirm the optimal intake of ARA and DHA during the different developmental stages. This recommendation could be of particular importance for infants carrying the haplotype A of FADS. <![CDATA[Manual de nutrición]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000600029&lng=es&nrm=iso&tlng=es resumen está disponible en el texto completo<hr/>Abstract Long-chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFAs) are critical for infant growth and development, particularly arachidonic acid (ARA, C20:4n-6) and docosahexaenoic acid (DHA, C22:6n-3). ARA and DHA are components of cell membrane phospholipids and play an important role in cell division, differentiation, and signaling; and DHA is the n-3 fatty acid predominant in the developing brain and retina. During the third trimester of pregnancy, LC-PUFAs increase substantially in fetal circulation, and a “biomagnification” process in the fetal brain is observed. Moreover, LC-PUFAs are precursors of eicosanoids and metabolites, which modulate the intensity and duration of the immune response. LC-PUFA synthesis implies complex desaturation and elongation processes on their principal precursors, linoleic acid (LA) (18:3 n-6) (series n-6) and α-linolenic acid (LNA) (20:3 n-3) (series n-3), where fatty acid desaturases (FADS) and elongases (ELOVL) are competing. It is important to notice that during the first months of life, as a consequence of low enzymatic activity, LC-PUFA synthesis from LA and LNA is reduced, especially in those infants carrying variations in the FADS and ELOVL genes, which are involved in LC-PUFA synthesis, and so they are unable to supply their own DHA and ARA needs. Homozygote infants for FADS haplotype A (97 % of the Latinoamerican population) show low levels of ARA (only 43 %) and DHA (only 24 %) when compared to those carrying haplotype D (more prevalent in Europe, Africa and Asia). Human milk is the only source of LA, LNA, ARA, and DHA for the neonate and infant till complementary feeding (CF) is introduced. Infants fed with infant formulas must receive enough amounts of LA, LNA, ARA, and DHA to cover their nutritional requirements. The new guidelines by the European Food Safety Authority (EFSA) (2016) recommend that infant formulas and follow-on formulas must contain 20-50 mg of DHA/100 kcal (0.5-1 % of total fatty acids, which is higher than in human milk and the majority of infant formulas in the market), and it is not necessary to add ARA. This new regulation, which is already applicable since February 2020, has resulted in profound controversy because there is no scientific evidence about its appropriateness and safety for healthy children. Then, different international expert groups have revised the research already published about the effects of ARA and DHA addition to infant formulas, and discussed different emerging questions from this European directive. The expert group led from the University of Granada (Spain) recommends the addition of ARA in similar or higher concentrations than those of DHA, at least equal to those present in human milk (0.3 % of total fatty acids), although preferably 0.5 % and up to around 0.64 % of total fatty acids, since new studies confirm the optimal intake of ARA and DHA during the different developmental stages. This recommendation could be of particular importance for infants carrying the haplotype A of FADS.