Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120230008&lang=es vol. 40 num. 6 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[Cribado e intervención nutricional en el paciente renal]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000800001&lng=es&nrm=iso&tlng=es <![CDATA[Determinación de <em>Candida albicans</em> en muestras de lípidos intravenosos administrados en prematuros para optimizar el uso correcto del filtro de 1,2 µm]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000800002&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: parenteral nutrition is a mixture of macro and micronutrients necessary for the premature infant who cannot be fed enterally. The binary mixture contains carbohydrates, amino acids and micronutrients in one bag and intravenous lipids in another. The latter are more susceptible to microbial contamination, especially by Candida albicans. For this reason, many professional associations typically recommend the use of a single filter in line “Y”; however, this has not yet become standard hospital practice. Aim: to determine the presence of Candida albicans in devices that contain intravenous lipids used in neonates and relate it to the correct use of the 1.2 µm filter. Method: three groups of samples consisting of the remains of a lipid solution (ML) administered to the premature patient for 24 h seeded on Sabouraud agar organized as follows: (ML1), lipid solution obtained directly from the ethinyl vinyl acetate bag were evaluated. (ML2): filtered lipid solution with a 1.2 µm device connected directly to the catheter. (ML3): solution of lipids intentionally contaminated with Candida and subsequently filtered. Results: Candida albicans was not detected in any of the filtered simples (ML2 and ML3) and also not detected in any of the unfiltered simples (ML1). Conclusions: there was no presence of Candida albicans in the lipid solutions used directly with a 1.2 µm filter, however, the use of a single 1.2 µm filter in line “Y” is recommended according to international standards to save the health system.<hr/>Resumen Introducción: la nutrición parenteral es una mezcla de macro y micronutrientes necesarios para el prematuro que no puede alimentarse por vía enteral. La mezcla binaria contiene en una bolsa carbohidratos, proteínas y micronutrientes y en otra los lípidos intravenosos, que son más susceptibles de contaminación microbiana especialmente por Candida albicans, por lo que asociaciones profesionales recomiendan el uso en línea “y” de un solo filtro, lo que no es práctica habitual hospitalaria. Objetivo: determinar la presencia de Candida albicans en dispositivos que contienen lípidos intravenosos usados en neonatos y relacionarla con el uso correcto del filtro de 1.2 µm. Método: se evaluaron tres grupos de muestras constituidas por los restos de una solución de lípidos (ML) administrados al paciente prematuro durante 24 h. sembradas en agar Sabouraud organizadas en: (ML1): solución de lípidos obtenida directamente de la bolsa de etinil vinil acetato (EVA). (ML2): solución de lípidos filtrados con dispositivo de 1.2 µm. conectado directamente al catéter (práctica observada). (ML3): solución de lípidos contaminados con Candida que fueron sembrados en agar Sabouraud y posteriormente filtrados. Resultados: el 100 % de las muestras filtradas (ML2) y (ML3) como se esperaba, no presentaron Candida albicans, el 100 % de las muestras (ML1) que no fueron filtradas, tampoco presentaron Candida albicans. Conclusiones: no hubo presencia de Candida albicans en las soluciones lipídicas utilizadas directamente con filtro 1.2 µm, sin embargo, se recomienda el uso de un solo filtro 1.2 µm en línea “Y” según las normas internacionales para el ahorro del Sistema sanitario. <![CDATA[Asociaciones entre la ingesta dietética y la actividad física, como indicadores conductuales, con la grasa corporal en adolescentes de México]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000800003&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: the prevention of cardiometabolic diseases is currently a priority due to its relationship with COVID-19 complications. Unhealthy lifestyles, like inadequate diet and physical inactivity, are the cornerstone for obesity and cardiometabolic risk. Objective: to examine the association between diet and physical activity with body fat in Mexican adolescents. Methods: the study was cross-sectional. Data included socio-demographic variables, health history and smoking habit obtained through questionnaires; blood pressure and anthropometry measurements; food and nutrient intake through 24-hour recalls; and physical activities through the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ). Univariate analyses were used and multiple models were built by stepwise forward selection (p ≤ 0.05 and biological plausibility). Results: participants were n = 230 students, 18.5 ± 0.4 years and 54.8 % men. Three models associated with body fat were obtained. In the first model, saturated fatty acids (β = 0.30, p = 0.028) were significant positive associated, while vigorous physical activity was significant negative associated as a protective factor (β = -0.007, p = 0.023). In the second model, total fat (β = 0.17, p = 0.005) was significant positive associated, and vigorous physical activity was significant negative associated (β = -0.007, p = 0.023). The third model included fruits and vegetables (β = -5.49, p = 0.092) and vigorous physical activity (β = -0.006, p = 0.058) as protective factors. Conclusions: dietary intake of total fat and saturated fatty acids, and vigorous physical activity, were significantly associated with body fat, while fruits and vegetables trended toward significance, in Mexican adolescents. Community-based programs that promote intake of protective foods and reduction of risky foods, and encourage vigorous physical activity, are needed in adolescents.<hr/>Resumen Introducción: la prevención de enfermedades cardiometabólicas es actualmente una prioridad por su relación con las complicaciones de la COVID-19. Los estilos de vida poco saludables son la piedra angular de la obesidad y el riesgo cardiometabólico. Objetivo: examinar la asociación entre dieta y actividad física con la grasa corporal en adolescentes mexicanos. Métodos: el estudio fue transversal. Los datos incluyeron variables sociodemográficas; mediciones de presión arterial y antropometría; ingesta de alimentos y nutrimentos con recordatorios de 24 horas; y actividades físicas con el cuestionario internacional de actividad física (IPAQ). Se utilizo análisis univariado y los modelos múltiples se construyeron mediante selección paso a paso hacia adelante (p ≤ 0.05 y plausibilidad biológica). Resultados: participaron n = 230 estudiantes, 18,5 ± 0,4 años y 54,8 % hombres. Se obtuvieron tres modelos asociados a la grasa corporal. En el primero, los ácidos grasos saturados (β = 0,30, p = 0,028) se asociaron significativamente de forma positiva, y la actividad física vigorosa significativamente de forma negativa como factor protector (β = -0,007, p = 0,023). En el segundo, la grasa total (β = 0,17, p = 0,005) se asoció positivamente y la actividad física vigorosa, negativamente (β = -0,007, p = 0,023). El tercer modelo incluyó frutas y verduras (β = -5,49, p = 0,092) y actividad física vigorosa (β = -0,006, p = 0,058) como factores protectores. Conclusiones: la ingesta dietética de grasas totales y saturadas y la actividad física vigorosa se asociaron significativamente con la grasa corporal, mientras que las frutas y verduras tendieron a ser significativas. Se necesitan programas comunitarios que promuevan la ingesta de alimentos protectores y la reducción de alimentos de riesgo, y fomenten la actividad física vigorosa en adolescentes. <![CDATA[El aumento de los monocitos se asocia con el sobrepeso en los niños y adolescentes con trastorno del espectro autista]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000800004&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Objective: to investigate the monocyte count and its association with nutritional status in children and adolescents with autism spectrum disorder (ASD). Methods: a cross-sectional study carried out at a Neurodevelopmental Center in the south of Brazil, with 68 ASD patients aged 3 to 18 years. The number of monocytes (per mm3) was determined in blood samples. Nutritional status was defined as BMI-for-age according to WHO standards. The Children's Eating Behaviour Questionnaire and a standard questionnaire to collect sociodemographic and clinical characteristics were administered to caregivers. Comparisons between sociodemographic, clinical, and eating behavior variables were performed with parametric tests. Linear regression was used to test the association between nutritional status and monocyte count. Results: mean age was 8.6 ± 3.3 years, 79 % were males and 66 % were overweight. In the unadjusted regression overweight was associated with higher monocyte counts compared to those non-overweight (B: 64.0; 95 % CI, 13.9 to 114.1; β: 0.30, p = 0.01). This association remained significant after adjustment for the subscale of “emotional overeating” (B: 37.0; 95 % CI, 17.1 to 91.3; β: 0.29; p = 0.02). The variability in monocyte count attributed to overweight was 14 %. Conclusions: overweight is associated with a higher monocyte count in children and adolescents with ASD. Nutritional intervention to control overweight is essential to mitigate the negative impact on inflammatory activity and immune dysfunction in these patients.<hr/>Resumen Objetivo: investigar el recuento de monocitos y su asociación con el estado nutricional en niños y adolescentes con trastorno del espectro autista (TEA). Método: estudio transversal realizado en el Centro de Neurodesarrollo, en el sur de Brasil, con 68 pacientes con TEA de 3 a 18 años de edad. Se determinó el número de monocitos (por mm3) en muestras de sangre. El estado nutricional se definió como IMC para la edad según los estándares de la OMS. Se aplicó a los cuidadores el Cuestionario de Conducta Alimentaria Infantil y un cuestionario estándar para recoger características sociodemográficas y clínicas. Las comparaciones entre las variables sociodemográficas, clínicas y de conducta alimentaria se realizaron con pruebas paramétricas. Se utilizó la regresión lineal para probar la asociación entre el estado nutricional y el recuento de monocitos. Resultados: la edad media fue de 8,6 ± 3,3 años, el 79 % eran varones y el 66 % tenían sobrepeso. En la regresión no ajustada, el sobrepeso se asoció a un mayor número de monocitos en comparación con los que no tenían sobrepeso (B: 64,0; IC 95 %: 13,9 a 114,1; β: 0,30; p = 0,01). Esta asociación siguió siendo significativa tras ajustar la subescala de “sobrealimentación emocional” (B: 37,0; IC 95 %: 17,1 a 91,3; β: 0,29; p = 0,02). La variabilidad en el recuento de monocitos atribuida al sobrepeso fue del 14 %. Conclusiones: el sobrepeso se asocia a un mayor recuento de monocitos en niños y adolescentes con TEA. La intervención nutricional para controlar el sobrepeso es esencial para mitigar el impacto negativo sobre la actividad inflamatoria y la disfunción inmune en estos pacientes. <![CDATA[Índice de riesgo de obesidad infantil (IROBIC) para áreas administrativas pequeñas en Chile]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000800005&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: a pesar de la alta prevalencia de la obesidad infantil (OI) globalmente, no existen índices compuestos para estimar los aspectos territoriales asociados al riesgo de OI. Objetivo: elaborar un índice de riesgo de OI (IROBIC) para unidades administrativas pequeñas (comunas) de Chile Métodos: se utilizaron datos de 2019 de fuentes públicas con información de menores de 10 años de todas las comunas de las 2 regiones más grandes. El IROBIC incluye 16 indicadores estandarizados por comuna y agrupados en cuatro dimensiones, determinadas por análisis de componentes principales (salud, socio económica, entornos comunal y educacional). Se determinó el IROBIC mediante una media geométrica ponderada y posteriormente se calcularon las diferencias entre las 10 y 5 comunas con mayores y menores IROBIC y de cada dimensión, con el coeficiente de disparidad Resultados: aun cuando los mayores IROBIC se obtuvieran en comunas más vulnerables, su valor total y el de cada dimensión, mostraron que es posible amortiguar los efectos de la desigualdad sobre la OI. Las 10 y 5 comunas con mayor IROBIC presentan un riesgo, 2,41 y 4,05 veces mayor que las de menor valor, respectivamente. Conclusiones: el IROBIC puede monitorear el riesgo de OI —y factores asociados— desde una perspectiva territorial.<hr/>Abstract Introduction: although the prevalence of childhood obesity (CO) is high globally, there are no composite indices to estimate territorial aspects associated with its risk Objective: to develop an obesity risk index (IROBIC) for small administrative units, called “comunas” in Chile Methods: we used 2019 data from public sources on children under 10 years living in “comunas” of the two largest regions. IROBIC includes 16 indicators standardized for each “comuna” and grouped together into four domains, determined by principal component analysis (health, socio-economic, built-in and educational environments). IROBIC was calculated as a weighted geometric mean. Differences in obesity risk between the 10 and 5 “comunas” with the highest and lowest IROBIC and of each domain, were calculated with the disparity ratio. Results: in spite of the poorest “comunas” having the highest IROBIC, when its value and that for each domain were considered, we observed that the effect of inequality could be mitigated. The 10 and 5 “comunas” with the highest IROBIC have a 2.41 and 4.05 higher risk of CO compared to those with the lowest values Conclusions: IROBIC is a useful tool for monitoring the risk of CO and its factors from a territorial perspective. <![CDATA[Relación entre perfil lipídico, indicadores antropométricos y hormonas reguladoras del apetito en lactantes según tipo de alimentación]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000800006&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Background: infants receiving full breastfeeding (FBF) regulate their appetites differently from those receiving human milk substitutes (HMS). In addition, early exposure to the dietary cholesterol in human milk could lead to better cholesterol regulation in later stages of life. Therefore, the purpose was to compare lipid profiles in 4-month-old infants and to correlate lipid profile with anthropometric indicators and appetite-regulating hormones according to the type of feeding. Methods: this was a cross-sectional and correlational study, which included 145 mother-infant dyads according to the type of feeding; 64 received FBF, 47 partial breastfeeding (PBF), and 34 HMS. The complete lipid profile, total ghrelin, leptin, peptide YY, and glucagon-like peptide type 1 were measured. Z-scores for weight/age, length/age, weight/length, triceps (TSF) and subscapular folds (SSF) and body mass index for age were also obtained. Results: there were significant differences in triglycerides and LDL cholesterol according to the type of feeding. In the HMS group, an inverse relationship was observed between ghrelin and triglycerides (p = 0.038), ghrelin and total cholesterol (TC) (p = 0.026), and peptide YY and HDL cholesterol (p = 0.017). In the PBF group, a direct relationship was observed between length/age (z) and triglycerides (p = 0.001) and between subscapular folds and TC (p = 0.049). In infants receiving HMS, a direct correlation was observed between weight/age (z) and TC (p = 0.045) and beFfigtween length/age (z) and LDL cholesterol (p = 0.010). Conclusion: these findings show a relationship between growth, energy reserve, lipid profile, and modulation of appetite-regulating hormones according to the type of feeding they received.<hr/>Resumen Introducción: los lactantes que reciben lactancia materna completa (LMC) regulan su apetito de manera diferente a los que reciben sucedáneos de la leche humana (SLH). Además, la exposición temprana al colesterol en la leche humana conduciría a mejor regulación del colesterol en etapas posteriores de la vida. El propósito fue de comparar el perfil lípidos en lactantes de cuatro meses y correlacionarlo con indicadores antropométricos y hormonas reguladoras del apetito según el tipo de alimentación. Métodos: en un estudio transversal y correlacional se incluyeron 145 díadas madre-lactante según el tipo de alimentación; 64 recibieron LMC, 47 lactancia materna parcial (LMP) y 34 SLH. Se midió el perfil lipídico, grelina total, leptina, péptido YY y péptido tipo 1 similar al glucagón. Se obtuvieron puntajes Z para peso/edad, longitud/edad, peso/longitud, pliegue cutáneo tricipital y subescapular e índice de masa corporal para la edad. Resultados: hubo diferencias significativas en triglicéridos y colesterol LDL según el tipo de alimentación. En el grupo HMS se observó una relación inversa entre grelina y triglicéridos (p = 0,038), grelina y colesterol total (TC) (p = 0,026), y péptido YY y colesterol HDL (p = 0,017). En el grupo PBF hubo relación directa entre longitud/edad (z) y triglicéridos (p = 0,001) y entre pliegues subescapulares y CT (p = 0,049). En los lactantes que recibieron HMS, se observó una correlación directa entre peso/edad (z) y CT (p = 0,045) y entre longitud/edad (z) y colesterol LDL (p = 0,010). Conclusión: los hallazgos muestran una relación entre perfil lipídico, crecimiento, reserva energética y modulación de las hormonas reguladoras del apetito según el tipo de alimentación. <![CDATA[Estrés de la crianza, estilos maternos de alimentación y su relación con el índice de masa corporal del preescolar]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000800007&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: el exceso de peso en la infancia se ve influenciado por múltiples factores; la crianza podría contribuir a este problema, dado que durante la etapa infantil son los padres y principalmente la madre los responsables de proporcionar alimento y de alimentar a sus hijos. Objetivo: explorar la relación del estrés de la crianza y los estilos maternos de alimentación con el IMC del hijo preescolar. Materiales y métodos: estudio transversal. Participaron 382 díadas madre e hijo, los últimos de 3-5 años. Los hijos asistían a instituciones públicas de educación preescolar. Las madres participantes contestaron la Escala de Estrés de la Crianza y el Cuestionario de Estilos de Alimentación del Cuidador. Se midió peso, talla y se calculó el IMC del preescolar. Resultados: el 34 % de las madres utilizaban con mayor frecuencia un estilo indulgente y el 28,2 % de los hijos preescolares tenía sobrepeso-obesidad. Las madres con estilo autoritario presentaban el rango promedio más alto de estrés de la crianza comparado con las otras categorías (H = 15,302, gl = 3, p = 0,002). Se identificó que la escolaridad materna, la dimensión de la responsabilidad y la demanda contribuyen al IMC del hijo preescolar. Conclusión: el estrés de la crianza y los estilos de alimentación son variables que contribuyen al riesgo de sobrepeso-obesidad en los hijos preescolares.<hr/>Abstract Introduction: excess weight in childhood is influenced by multiple factors; parenting could contribute to this problem, given that during the infant stage the parents, and mainly the mother, are responsible for providing food and feeding their children. Objective: to explore the relationship of parenting stress and maternal feeding styles with preschool BMI. Materials and methods: a cross-sectional study. A total of 382 dyads, mother and child (3-5 years of age) participated. The children attended public preschool institutions. Participating mothers completed the Parenting Stress Scale and the Caregiver Feeding Styles Questionnaire. Weight and height were measured, and the child's BMI was calculated. Results: 34 % of the mothers more frequently used an indulgent style, 28.2 % of the preschool children had overweight-obese. Mothers with an authoritative style had the highest mean range of parenting stress compared to other categories (H = 15.302, gl = 3, p = 0.002). Maternal schooling, responsibility and demand dimensions were identified as contributing to preschooler BMI. Conclusion: parenting stress and feeding styles are variables that contribute to the risk of overweight-obesity in preschool children. <![CDATA[Producción de barritas de snack enriquecidas con paraprobióticos cultivados en medio de cáscara de plátano, parámetros nutricionales, sensoriales y de calidad]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000800008&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Objective: this research aims to develop a product with high sensory and nutritional quality to make paraprobiotics developed in banana peel consumable within the scope of waste evaluation. Methods: Lactobacillus plantarum and Lactobacillus casei probiotics were developed here by using banana peels as a medium, and paraprobiotics were obtained from these strains by the pasteurization method at 80 °C for 30 minutes. Two types of bars, with and without paraprobiotics, were produced, and the nutritional and sensory quality characteristics of the bars were examined. Results: bars with and without paraprobiotics showed similar properties in terms of energy, protein, carbohydrate, saturated fat, Ca, Mg, Zn, Fe, Na, and total sugar values and sensory criteria, but showed significantly different levels in terms of total fat, potassium, total fiber, total phenolic substance and antiradical activity values. Conclusion: bars with and without paraprobiotics are in the category of “protein added, protein source, or protein-containing”, “high fiber”, “low sodium” products.<hr/>Resumen Objetivo: esta investigación tiene como objetivo desarrollar un producto con alta calidad sensorial y nutricional para hacer consumibles los paraprobióticos desarrollados a partir de la cáscara de plátano en el ámbito de la evaluación de residuos. Métodos: en este estudio, se desarrollaron probióticos Lactobacillus plantarum y Lactobacillus casei utilizando la cáscara de plátano como medio, y se obtuvieron paraprobióticos a partir de estas cepas mediante el método de pasteurización a 80 °C durante 30 minutos. Se produjeron dos tipos de barras, con y sin paraprobióticos, y se examinaron las características de calidad nutricional y sensorial de las barras. Resultados: las barras con y sin paraprobióticos mostraron propiedades similares en cuanto a energía, proteínas, carbohidratos, grasas saturadas, calcio, magnesio, zinc, hierro, sodio y valores totales de azúcar, así como criterios sensoriales, pero presentaron niveles significativamente diferentes en términos de grasa total, potasio, fibra total, sustancias fenólicas totales y valores de actividad antirradical. Conclusión: las barras con y sin paraprobióticos se encuentran en la categoría de productos “con agregado de proteínas, fuente de proteínas o con contenido de proteínas”, “alto contenido de fibra” y “bajo contenido de sodio”. <![CDATA[Asociación entre la variante genética en la vía de la vitamina D (rs2282679), niveles circulantes de 25-hidroxivitamina D, resistencia a la insulina y criterios de síndrome metabólico]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000800009&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Background and aims: some studies have reported links between 25-hydroxyvitamin D levels and the presence of metabolic syndrome. The aim of the present study was to evaluate whether an association exists among 25-hydroxyvitamin D, rs2282679 of the GC gene and metabolic syndrome (MS). Methods: the study involved a population of 134 postmenopausal obese females. Measurements of anthropometric parameters, blood pressure, bone turnover markers, fasting blood glucose, insulin resistance (HOMA-IR), lipid profile, C-reactive protein and prevalence of MS were recorded. Genotype of CG gene polymorphism (rs2282679) was evaluated. Results: insulin (delta: 4.6 ± 0.9 mUI/l; p = 0.02), triglycerides (delta: 21.6 ± 2.9 mg/dl; p = 0.04) and HOMA-IR (delta: 1.1 ± 0.9 unit; p = 0.02) were lower in TT subjects than TG + GG patients. The percentages of individuals who had MS (OR = 2.80, 95 % CI = 1.39-5.65; p = 0.02), hypertriglyceridemia (OR = 2.39, 95 % CI = 1.44-5.96; p = 0.01), and hyperglycemia (OR = 2.72, 95 % CI = 1.23-6.00; p = 0.43) were higher in G allele carriers. Logistic regression analysis showed an increased risk of MS in G allele carriers (OR = 2.36, 95 % CI = 1.11-5.91, p = 0.02) and an increased risk of 25-hydroxyvitamin D deficiency (&lt; 20 ng/ml) (OR = 2.43, 95 % CI = 1.13-6.69, p = 0.02), too. Conclusions: a negative association among G allele and insulin resistance, hypertriglyceridemia, deficiency of 25 hydroxyvitamin D levels and MS was reported in this population.<hr/>Resumen Antecedentes y objetivos: algunos estudios han demostrado una relación entre los niveles de 25-hidroxivitamina D y la presencia del síndrome metabólico. El objetivo de este estudio fue evaluar si existe una asociación entre la 25-hidroxivitamina D, la variante rs2282679 del gen GC y el síndrome metabólico (SM). Métodos: el estudio involucró a una población de 134 mujeres obesas posmenopáusicas. Se registraron parámetros antropométricos, presión arterial, marcadores de recambio óseo, glucemia en ayunas, resistencia a la insulina (HOMA-IR), perfil lipídico, proteína C reactiva y prevalencia de SM. Se evaluó el genotipo del polimorfismo del gen CG (rs2282679). Resultados: los niveles de insulina (delta: 4,6 ± 0,9 mUI/l; p = 0.02), triglicéridos (delta: 21,6 ± 2,9 mg/dl; p = 0,04) y HOMA-IR (delta: 1,1 ± 0,9 unidades; p = 0,02) fueron menores en los sujetos TT que en los pacientes TG + GG. Los porcentajes de individuos que tenían SM (OR = 2,80, IC 95 % = 1,39-5,65; p = 0,02), hipertrigliceridemia (OR = 2,39, IC 95 % = 1,44-5,96; p = 0,01) e hiperglucemia (OR = 2,72, IC 95 % = 1,23-6,00; p = 0,43) fueron mayores en los portadores del alelo G. El análisis de regresión logística mostró un mayor riesgo de SM en los portadores del alelo G (OR = 2,36, IC 95 % = 1,11-5,91; p = 0,02) y un mayor riesgo de deficiencia de 25-hidroxivitamina D (&lt; 20 ng/ml) (OR = 2,43, IC 95 % = 1,13-6,69; p = 0,02). Conclusiones: en esta población hemos detectado una asociación negativa entre el alelo G y la resistencia a la insulina, hipertrigliceridemia, deficiencia niveles de 25-hidroxivitamina D y SM. <![CDATA[Efecto de un multivitamínico sobre la resistencia a la insulina, inflamación y estrés oxidante en un modelo de obesidad inducida en ratas Wistar]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000800010&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: la acumulación excesiva de tejido adiposo se acompaña de alteraciones en el estado inflamatorio y aumento del estrés oxidativo, variables que se asocian con la resistencia a la insulina y el incremento en los niveles de glucosa e insulina. Por otro lado, las vitaminas y minerales refuerzan la capacidad antioxidante e inflamatoria, por lo que planteamos que podrían coadyuvar en el control de la resistencia a la insulina y en el metabolismo de la glucosa y lípidos en un modelo de obesidad en rata. Objetivo: analizar el efecto de un suplemento multivitamínico sobre marcadores de resistencia a la insulina, inflamación y estrés oxidativo en ratas obesas con dieta de cafetería. Métodos: se dividieron aleatoriamente 35 ratas macho Wistar de 28 días de edad en cuatro grupos: 1, control dieta estándar; 2, dieta estándar más multivitamínico; 3, obesas con dieta de cafetería; y 4, obesas con dieta de cafetería más multivitamínico. Después de los tratamientos se analizaron los niveles de glucosa, HbA1c, insulina, TNF-α, IL-6, estrés oxidativo y perfil de lípidos por métodos colorimétricos, así como el porcentaje de tejido adiposo y los índices Homeostasis Model Assessment (HOMA) y Quantitative Insulin Sensitivity Check Index (QUICKI). Resultados: el suplemento multivitamínico disminuyó significativamente el tejido adiposo visceral, el índice HOMA, la glucosa, la HbA1c, el estrés oxidante y los marcadores inflamatorios en el grupo obeso más multivitamínico, en comparación con el grupo obeso con dieta de cafetería y el grupo control con dieta estándar. Sin embargo, en el grupo al que se le administró solo el multivitamínico sin dieta de cafetería aumentaron sus niveles de tejido adiposo total, glucosa y estrés oxidativo, así como el índice QUICKI con relación al grupo control con dieta estándar. Conclusión: la coadministración de un suplemento multivitamínico puede mejorar la sensibilidad a la insulina, el metabolismo de glucosa y el perfil de lípidos; fortalecer el estado antioxidante; y disminuir la inflamación durante el incremento de peso. Sin embargo, no se esperaba que los azúcares añadidos en el suplemento multivitamínico también pueden incrementar el tejido adiposo total y los niveles de estrés oxidativo y glucosa, por lo que se sugiere a futuro utilizar multivitamínicos libres de azúcares.<hr/>Abstract Introduction: excessive accumulation of adipose tissue is accompanied by alterations in the inflammatory state and increased oxidative stress, and these variables are associated with insulin resistance and increased glucose and insulin levels. On the other hand, vitamins and minerals reinforce the antioxidant and inflammatory capacity, for this reasons we propose that they could contribute to the control of insulin resistance, glucose and lipid metabolism in a rat model of obesity. Objective: to analyze the effect of a multivitamin supplement on markers of insulin resistance, inflammation, and oxidative stress in obese rats on a cafeteria diet. Methods: thirty-five 28-day-old male Wistar rats were randomly divided into four groups: 1, standard diet control; 2, standard diet plus multivitamin; 3, obese on a cafeteria diet; and 4, obese on a cafeteria diet plus multivitamin. After the treatments, glucose levels, HbA1c, insulin, TNF-α, IL-6, oxidative stress and lipid profile were analyzed by colorimetric methods, as well as the percentage of adipose tissue, Homeostasis Model Assessment (HOMA) index y Quantitative Insulin Sensitivity Check Index (QUICKI). Results: multivitamin supplementation significantly decreased visceral adipose tissue, HOMA index, glucose, HbA1c, oxidant stress, and inflammatory markers in the obese plus multivitamin rat group, compared with the obese cafeteria diet rat group and the standard diet rat control group. However, the group that was administered only the multivitamin without the cafeteria diet had increased levels of total adipose tissue, glucose, and oxidative stress, as well as the QUICKI index relative to the control group with the standard diet. Conclusion: co-administration of a multivitamin supplement may improve insulin sensitivity, glucose metabolism and lipid profile; strengthen antioxidant status; and decrease inflammation during weight gain. However, it was not expected that added sugars in multivitamin supplement can also increase total adipose tissue, oxidative stress and glucose levels, so it is suggested to use sugar-free multivitamins in the future. <![CDATA[Nueva herramienta de cribado nutricional para pacientes hospitalizados con enfermedad renal crónica: traducción, adaptación transcultural del iNUT Renal al castellano y comparación con cuestionarios clásicos]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000800011&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: la enfermedad renal crónica (ERC) se caracteriza por su alta prevalencia de malnutrición, de difícil detección al ser subestimada por las herramientas habitualmente usadas. No existe un cribado nutricional válido a nivel hospitalario en castellano para identificar pacientes con ERC en riesgo de malnutrición. Objetivo: traducir y realizar la adaptación transcultural al castellano del cuestionario de Jackson y cols. (Renal Inpatient Nutrition Screening Tool [iNUT Renal]), que detecta el riesgo de malnutrición en pacientes con ERC ingresados, y compararlo con herramientas nutricionales clásicas. Métodos: fase 1: traducción, retrotraducción y adaptación transcultural del cuestionario en versión inglesa a la versión castellana. Prueba piloto realizada por enfermería con posterior cuestionario de satisfacción. Fase 2: comparación de iNUT Renal con Malnutrition Universal Screening Tool (MUST) y Valoración Global Subjetiva (VGS). Resultados: fase 1: la valoración de enfermería fue altamente favorable. Lo consideraron fácil o muy fácil de utilizar y el 90 % lo realizó en un máximo de diez minutos. Fase 2: de los 48 pacientes incluidos, iNUT Renal detectó un 44 % en riesgo bajo de malnutrición, 28 % en riesgo intermedio y 28 % en riesgo alto. Se halló mayor sensibilidad del iNUT Renal (p &lt; 0,007) vs. MUST (62,5 vs. 33,3 %), similar especificidad (87,1 vs. 90,6 %) y aceptable correlación en comparación con VGS (r = 0,75, IC 95 %: 0,67-0,83). Conclusiones: la versión castellana de iNUT Renal es una herramienta útil y de fácil comprensión para el personal sanitario. Asimismo, confirmamos su buena correlación con VGS, con mayor sensibilidad que MUST para la detección del riesgo de malnutrición en el paciente con ERC ingresado.<hr/>Abstract Introduction: chronic kidney disease (CKD) is characterized by its high prevalence of malnutrition, difficult to detect as it is underestimated by the usual tools. There is no valid or hospital-level nutritional screening tool in Spanish to identify patients with CKD at risk of malnutrition. Objective: to translate and accomplish the transcultural adaptation of Jackson‘s questionnaire (Renal Inpatient Nutrition Screening Tool [Renal iNUT]) to Spanish, which detects the risk of malnutrition in CKD inpatients and compares it with other nutritional tools. Methods: phase 1: translation, back-translation and transcultural adaptation of the questionnaire from the English to the Spanish version. A pilot test was carried out by nursing staff together with a satisfaction questionnaire. Phase 2: comparison of Renal iNUT with Malnutrition Universal Screening Tool (MUST) and Subjective Global Assessment (SGA). Results: phase 1: the nursing staff's perception was highly favorable. They found it easy or very easy to use and 90 % of them did it in a maximum of ten minutes. Phase 2: from 48 patients included, Renal iNUT detected 44 % at low risk of malnutrition, 28 % at intermediate risk and 28 % at high risk. Increased sensitivity of Renal iNUT (p &lt; 0.007) vs MUST (62.5 vs 33.3 %) and similar specificity (87.1 vs 90.6 %) were found, together with an acceptable correlation compared to SGA (r = 0.75, 95 % CI: 0.67 to 0.83). Conclusions: the Spanish version of Renal iNUT is a useful and easy-to-understand tool for health professionals. We also confirm its good correlation with SGA, with greater sensitivity than MUST for the risk of malnutrition detection in CKD inpatients. <![CDATA[Cambios en el gasto energético en reposo tras el tratamiento antineoplásico en cáncer ginecológico: estudio piloto prospectivo]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000800012&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: energy metabolism in cancer patients is influenced by different factors. However, the effect of antineoplastic treatment is not clear, especially in women. Objective: to evaluate resting energy expenditure (REE) by indirect calorimetry (IC) before (T0) and after (T1) first cycle period of antineoplastic therapy: radiotherapy (RT), chemotherapy (CT), and concomitant chemoradiation therapy (CRT), quality of life (QoL) and accuracy of REE were compared with international guidelines recommendations per kilogram (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism [ESPEN]). Methods: an observational, longitudinal study was conducted in women with gynecological cancer diagnosis undergoing antineoplastic treatment: RT, CT and CRT. Weight loss, actual body weight and height were measured. REE was evaluated in T0-T1 and compared with ESPEN recommendations. Kruskal-Wallis test and Bland-Alman analysis were used to determine the agreement (± 10 % of energy predicted) of REE adjusted by physical activity (TEE) compared with ESPEN recommendations, respectively. Results: fifty-four women with cancer were included: 31.5 % (n = 17) for RT group, 31.5 % (n = 17) for CT group and 37 % (n = 20) for CRT group. REE showed statistical differences between T0 and T1 in the total population (p = 0.018), but these were not associated with anticancer therapy groups (p &gt; 0.05). QoL had no significant changes after treatment (p &gt; 0.05). Accuracy of 25 and 30 kcal/kg compared to TEE was less than 30 %. Conclusion: REE in women with gynecological cancer decreased after antineoplastic treatments but this is not associated with a particular antineoplastic therapy. It is needed to develop research to determine the accuracy of ESPEN recommendations with TEE estimated by IC and clinical factors in women with cancer.<hr/>Resumen Antecedentes: el metabolismo energético en pacientes con cáncer está influenciado por diferentes factores. Sin embargo, el efecto sobre el tratamiento antineoplásico no es claro, especialmente en mujeres. Objetivo: evaluar el gasto energético en reposo (GER) mediante calorimetría indirecta (CI) antes (T0) y después (T1) del primer ciclo del tratamiento antineoplásico: radioterapia (RT), quimioterapia (QT) y quimio-radioterapia concomitante (QRT), calidad de vida (CdV) y precisión del GER con las con las recomendaciones internacionales por kilogramo de peso (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism [ESPEN]). Métodos: se realizó un estudio longitudinal, observacional en mujeres con diagnóstico de cáncer ginecológico en tratamiento antineoplásico. Se evaluó el GER en T0 y T1. Se midieron la pérdida de peso, el peso corporal y la talla. Se usaron las pruebas de Kruskal-Wallis y el análisis Bland-Altman para determinar la concordancia (± 10 % de GER) del REE ajustado por actividad física (TEE) en comparación con las recomendaciones de ESPEN. Resultados: se incluyeron 54 mujeres con cáncer; 31,5 % (n = 17) en el grupo RT, 31,5 % (n = 17) en el de QT y 37 % (n = 20) en el de QRT. GER mostró diferencias estadísticas entre T0 y T1 en la población total (p = 0,018); no se asoció con la terapia contra el cáncer (p &gt; 0,05). La calidad de vida no tuvo cambios significativos después del tratamiento (p &gt; 0,05). La precisión de 25 y 30 kcal/kg en comparación con TEE fue inferior al 30 %. Conclusión: el GER en mujeres con cáncer ginecológico disminuyó después del tratamiento antineoplásico, pero no se asoció a una terapia antineoplásica en particular. Es fundamental desarrollar más investigaciones que compare las recomendaciones de ESPEN y con los valores de la CI comparando más factores clínicos para ofrecer una intervención nutricional precisa. <![CDATA[Diseño y validación de un cuestionario autorreportado de frecuencia de consumo de polifenoles aportados por la dieta]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000800013&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: aun cuando existe evidencia que vincula el consumo de polifenoles con mejores resultados en salud, la información sobre patrones de consumo, particularmente en países latinoamericanos, es escasa. Objetivo: diseñar y evaluar la validez de un cuestionario en línea autorreportado de frecuencia de consumo de alimentos para medir la ingesta de polifenoles totales de la dieta en población adulta chilena. Métodos: el cuestionario diseñado (FFQ-P) se sometió a opinión de expertos para estimación de coeficiente de validez de contenido; luego se efectuó estudio piloto en 47 adultos, quienes completaron el FFQ-P, además de un registro de alimentos de seis días como método de referencia. Se aplicaron Wilcoxon en muestras relacionadas, correlación Spearman para determinación de fuerza de asociación y diagramas de Bland-Altman para examinar diferencia entre métodos. Resultados: la validez de contenido reflejó valores concordantes para adecuación (0,94 ± 0,04) y pertinencia (0,93 ± 0,05). La diferencia porcentual entre ambos métodos fue del 1,2 %, observándose mayor variabilidad en frutas (9 %) y bebidas alcohólicas (4 %). La prueba de Wilcoxon no mostró diferencias significativas entre los grupos de alimentos. Se observó confiabilidad media para verduras, frutas, té y café (0,26-0,5) y confiabilidad moderada en el caso de bebidas alcohólicas (0,5-0,75). El valor promedio de la diferencia fue de 9,8, a una corta distancia de cero. Conclusión: el FFQ-P es confiable para estimar ingesta de polifenoles de frutas, verduras, bebidas alcohólicas, té y café, sin embargo, la ingesta de bebidas no alcohólicas, frutos secos y aceitunas se debe interpretar con reservas.<hr/>Abstract Introduction: although there is evidence linking polyphenol consumption with better health outcomes, information on consumption patterns, particularly in Latin American countries, is scarce. Objective: to design and evaluate the validity of an online self-reported food frequency questionnaire to measure dietary total polyphenol intake in the Chilean adult population. Methods: the designed questionnaire (FFQ-P) was submitted to expert opinion for content validity coefficient estimation; then a pilot study was conducted in 47 adults who completed FFQ-P, in addition to a six-day food record as a reference method. Wilcoxon was applied in related samples, Spearman's correlation to determine the strength of association and Bland-Altman diagrams to examine the difference between methods. Results: content validity reflected concordant values for adequacy (0.94 ± 0.04) and relevance (0.93 ± 0.05). The percentage difference between both methods was 1.2 %, with greater variability observed in fruits (9 %) and alcoholic beverages (4 %). The Wilcoxon test showed no significant differences between food groups. Medium reliability was observed for vegetables, fruits, tea, and coffee (0.26 to 0.5) and moderate reliability for alcoholic beverages (0.5 to 0.75). The mean value of the difference was 9.8, being within a short distance of zero. Conclusion: FFQ-P is reliable for estimating polyphenol intake from fruits, vegetables, alcoholic beverages, tea, and coffee; however, the intake of non-alcoholic beverages, nuts and olives should be interpreted with reservation. <![CDATA[Sobrepeso y obesidad en mujeres participantes en programas de alimentación social en México: datos de grupos poblacionales vulnerables en la encuesta nacional de nutrición y salud de México 2018]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000800014&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: Mexico is a country with a high prevalence of overweight and obesity. However, social feeding programs often target only undernutrition in vulnerable population groups. Objective: to estimate the association of overweight and obesity (OW) with participation in a conditional cash transfers (CCT) program and other social feeding programs in women 15-49 years of age within the most economically vulnerable population in Mexico. Methods: anthropometric data, as well as information on participation in social feeding programs, household food insecurity and sociodemographic variables, were analyzed for women aged 15-49 living in localities of under 100,000 inhabitants in Mexico. Data was derived from the Mexican National Health and Nutrition Survey 2018. A multiple logistic regression model was applied to estimate the association between OW and participation in social feeding programs, as well as other covariables. Results: the prevalence of OW in women who benefited from CCT was 62 %, while for women who participated in this as well as other programs the prevalence was 72.9 % (p = 0.04). A protective association was observed between the CCT program and OW (OR = 0.72, p = 0.04). Additionally, benefitting from DIF Community Kitchens revealed a risk association with OW (OR = 2.76, p = 0.03). Conclusions: it is critical that the design of public policy and social feeding programs consider the scientific evidence generated through rich experiences in Mexico, such as the program of CCT Prospera. This will allow decision-makers to address the epidemiological health and nutrition problems impacting the Mexican population today.<hr/>Resumen Introducción: México es un país con alta prevalencia de sobrepeso y obesidad. Sin embargo, los programas de alimentación social a menudo se enfocan solo en la desnutrición en grupos de población vulnerables. Objetivo: estimar la asociación del sobrepeso y la obesidad (SO) con la participación en un programa de transferencias monetarias condicionadas (TMC) y otros programas de sociales de alimentación en mujeres de 15 a 49 años de la población económicamente más vulnerable de México. Métodos: se analizaron datos antropométricos, así como información sobre participación en programas de alimentación social, inseguridad alimentaria en el hogar y variables sociodemográficas de mujeres de 15 a 49 años residentes en localidades de menos de 100.000 habitantes en México. Los datos se derivaron de la Encuesta Nacional de Salud y Nutrición de México 2018. Se aplicó un modelo de regresión logística múltiple para estimar la asociación entre SO y la participación en programas de alimentación social, así como otras covariables. Resultados: la prevalencia de SO en las mujeres que se beneficiaron de TMC fue del 62 %, mientras que para las mujeres que participaron de este y otros programas la prevalencia fue del 72,9 % (p = 0,04). Se observó una asociación protectora entre el programa CCT y SO (OR = 0,72, p = 0,04). Además, beneficiarse de los comedores comunitarios del DIF reveló una asociación de riesgo con SO (OR = 2,76, p = 0,03). Conclusiones: es fundamental que el diseño de políticas públicas y programas de alimentación social consideren la evidencia científica generada a través de diversas experiencias en México, como el programa de TMC Prospera. Esto permitirá a los tomadores de decisiones abordar los problemas epidemiológicos de salud y nutrición que afectan a la población mexicana en la actualidad. <![CDATA[Efecto de un programa de intervención nutricional personalizado en el estado nutricional, calidad de vida y mortalidad en pacientes en hemodiálisis]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000800015&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Objective: dietary advice provided through a nutritional intervention program (NIP) is recommended by renal clinic guidelines to prevent or treat malnutrition, that could improve quality of life (QoL) and survival in hemodialysis (HD) patients. This study set out to evaluate the effect of a personalized NIP on the nutritional status and its impact on QoL and mortality in dialyzed patients. Material and methods: this was a 12-month intervention study with regular follow-up in which nutritional parameters were measured at baseline and after 6 and 12 months. QoL was assessed by the Kidney Disease Quality of Life version 1.2 (KDQOL-SF) at baseline and at the end of the study. All dialyzed patients received individualized consultations with a trained dietitian. The content of the nutritional education program included a personalized meal plan and educational materials addressing nutrition to manage fluids, electrolytes, and vitamin D. Results: a total of 75 patients were included. After the NIP, visceral proteins, phosphorous, potassium and vitamin D levels had improved significantly (p &lt; 0.001). The percentage of well-nourished patients increased by 30 % (p &lt; 0.001). At the end of the study, the well-nourished patients had significantly improved scores on the general summary areas of the KDQOL-SF, reduced worry concerning fluid and dietary restrictions (p &lt; 0.001), and the survival rate was 12 months longer (p &lt; 0.01). Conclusion: the results of this study suggest that personalized NIP contributed to improved nutritional status, QoL and survival in HD patients.<hr/>Resumen Objetivo: el asesoramiento dietético proporcionado a través de un programa de intervención nutricional (PIN) es recomendado por las guías clínicas renales para prevenir o tratar la desnutrición, puediendo mejorar la calidad de vida (CV) y la supervivencia en pacientes en hemodiálisis (HD). El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de un PNI personalizado sobre el estado nutricional y su impacto en la calidad de vida y la mortalidad en pacientes dializados. Material y métodos: estudio de intervención de 12 meses de duración, con seguimiento periódico de los pacientes en el que se midieron los parámetros nutricionales al inicio, a los 6 y 12 meses. La CV fue evaluada por el cuestionario Kidney Disease Quality of Life versión 1.2 (KDQOL-SF) al inicio y al final del estudio. Todos los pacientes dializados recibieron consultas individualizadas con un dietista. El contenido del programa de educación nutricional incluyó un plan de alimentación personalizado y materiales educativos sobre nutrición para el manejo de fluidos, electrolitos y vitamina D. Resultados: se incluyeron un total de 75 pacientes. Después del PIN, los niveles de proteínas viscerales, fósforo, potasio y vitamina D habían mejorado significativamente (p &lt; 0,001). El porcentaje de pacientes bien nutridos aumentó un 30 % (p &lt; 0,001). Al final del estudio, los pacientes bien nutridos mejoraron significativamente las puntuaciones en las áreas de resumen general del KDQOL-SF, redujeron la preocupación por las restricciones dietéticas y de líquidos (p &lt; 0,001) y la tasa de supervivencia fue de 12 meses superior (p &lt; 0,01). Conclusión: los resultados de este estudio sugieren que el PIN personalizado contribuyó a mejorar el estado nutricional, la calidad de vida y la supervivencia en pacientes en HD. <![CDATA[Uso de cinacalcet en hiperparatiroidismo secundario: evaluación del estado nutricional, lipídico e inflamatorio en enfermedad renal crónica]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000800016&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: observaciones en líneas celulares sugieren que el uso de cinacalcet podría asociarse con un aumento de grasa corporal y del estado inflamatorio y una alteración del metabolismo lipídico. Sin embargo, al escalar el modelo a nivel clínico se desconoce la ocurrencia de estos efectos. Objetivos: analizar el efecto de la terapia con cinacalcet sobre parámetros antropométricos, inflamatorios y lipídicos en pacientes renales con hiperparatiroidismo secundario (HPT2). Métodos: estudio observacional con dos aproximaciones. El estudio retrospectivo incluyó 89 pacientes que iniciaron tratamiento de cinacalcet desde el año 2018 con un seguimiento máximo de 36 meses. Se analizaron variables de índice de masa corporal (IMC), circunferencia de cintura, pliegue tricipital, paratohormona (PTH) y perfil bioquímico. El estudio prospectivo incluyó 52 pacientes que iniciaron tratamiento con cinacalcet desde el año 2020 con un seguimiento de 12 meses. Se analizaron variables de IMC, PTH, perfil lipídico y proteína C reactiva (PCR). Resultados: en el estudio retrospectivo, el IMC fue de 27 kg/m2, con un 62 % de exceso de peso y un 65 % de los pacientes con riesgo cardiovascular elevado. Cinacalcet redujo la PTH un 12 % luego de seis meses (p &lt; 0,01) y el calcio sérico disminuyó un 3,4 % al final del seguimiento (p = 0,04). En el estudio prospectivo, el IMC fue de 26,8 kg/m2, con un 60 % de exceso de peso. La PTH disminuyó un 8,4 % luego de seis meses. El colesterol total, el colesterol LDL y los triglicéridos disminuyeron en un 6,8 %, 12,5 % y 5,5 %, respectivamente, al finalizar el seguimiento. Conclusiones: el estado nutricional prevalente es el exceso de peso. En pacientes con HPT2 cinacalcet mejora el control de la PTH sin provocar cambios en parámetros antropométricos, lipídicos e inflamatorios.<hr/>Abstract Introduction: observations in cell lines suggest that the use of cinacalcet could be associated with increase in body fat, inflammatory state, and alteration in lipid metabolism. However, when scaling the model to the clinical level, the occurrence of these effects is unknown. Objectives: to analyze the effect of cinacalcet therapy on anthropometric, inflammatory and lipid parameters in renal patients with secondary hyperparathyroidism (SHPT). Methods: observational study with two approaches. The retrospective study included 89 patients who started cinacalcet treatment since 2018 with a maximum follow-up of 36 months. Body mass index (BMI) variables, waist circumference, tricipital skinfold, parathyroid hormone (PTH), and biochemical profile were analyzed. The prospective study included 52 patients who started cinacalcet treatment since 2020 with a 12-month follow-up. BMI, PTH, lipid profile, and PCR variables were analyzed. Results: in the retrospective study, BMI was 27 kg/m2, with 62 % overweight and 65 % of patients with high cardiovascular risk. Cinacalcet reduced PTH by 12 % after six months (p &lt; 0.01) and serum calcium decreased by 3.4 % at the end of follow-up (p = 0.04). According to the prospective study, BMI was 26.8 kg/m2, with 60 % overweight. PTH decreased by 8.4 % after six months. Total cholesterol, LDL cholesterol, and triglycerides decreased by 6.8 %, 12.5 %, and 5.5 %, respectively, at the end of follow-up. Conclusions: the prevalent nutritional status is excess weight. In patients with SHPT, cinacalcet improves PTH control without causing changes in anthropometric, lipid, and inflammatory parameters. <![CDATA[Independencia del perfil antropométrico, atención e inteligencia en estudiantes de educación superior en el ámbito de actividad física de Chile]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000800017&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: la cineantropometría es la ciencia actual que estudia los parámetros corporales en relación con su funcionamiento (por ejemplo, composición corporal, proporcionalidad, somatotipo, etc.), con normas, técnicas y criterios establecidos. Objetivo: relacionar el perfil antropométrico, la atención y la resolución de problemas en estudiantes de educación superior en el ámbito de actividad física de Chile. Método: enfoque cuantitativo-correlacional, diseño no experimental y de corte transversal. Resultados: no existe una relación significativa entre la composición corporal (masas corporales) y las pruebas cognitivas (atención y Raven). En relación con los datos antropométricos (composición corporal), no se observaron diferencias significativas entre ambos sexos para ningún parámetro. Conclusión: se deduce que los resultados de los factores cognitivos pueden estar asociados a otras variables, y no específicamente a las variables que pueden afectar los parámetros antropométricos. Estos temas son muy interesantes para próximos estudios, por lo que se sugiere seguir estudiando las habilidades cognitivas con otras variables.<hr/>Abstract Introduction: kinanthropometry is the current science that studies body parameters in relation to its functioning (such as body composition, proportionality, somatotype, etc.), with established norms, techniques and criteria. Objective: to relate anthropometric profile, attention and problem solving in higher education students in the field of physical activity in Chile. Method: quantitative-correlational approach, with non-experimental and cross-sectional design. Results: there is no significant relationship between body composition (body masses) and cognitive tests (attention and Raven). Regarding anthropometric data (body composition), no significant differences were observed between the sexes for any parameter. Conclusion: it can be deduced that the results of the cognitive factors may be associated with other variables, and not specifically with the variables that may affect anthropometric parameters. These are very interesting topics for future studies, so it is suggested to continue studying cognitive abilities with other variables. <![CDATA[Efecto del resveratrol sobre las funciones cognitivas en adultos mayores: una revisión sistemática y metaanálisis]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000800018&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: el resveratrol tiene múltiples efectos beneficiosos en diferentes sistemas del organismo, incluido el nervioso central, sin embargo, los resultados reportados sobre el efecto en las funciones cognitivas en adultos mayores son inconsistentes. Por lo anterior, el propósito de esta revisión sistemática es presentar una síntesis del conocimiento sobre los efectos del resveratrol en las funciones cognitivas en adultos mayores. Método: se llevó a cabo una revisión sistemática acorde con los criterios de PRISMA-2009. La búsqueda de artículos se realizó hasta el 7 de septiembre de 2021 en PubMed, Scopus, Web of Science, PsycINFO, SciELO y TESIUNAM. Las variables de desenlace fueron memoria diferida, inmediata y de trabajo y velocidad del procesamiento. Se estimó la diferencia de medias estandarizadas (DME) para evaluar el efecto. Resultados: se encontraron 1.065 estudios, de los cuales seis cumplieron los criterios de elegibilidad para la revisión sistemática y metaanálisis. No se encontró un efecto significativo en la memoria diferida (DME = 0,69, IC 95 %: 0,85-2,23, p = 0,38), memoria inmediata (DME = 0,56, IC 95 %: -0,20-1,31, p = 0,15), memoria de trabajo (DME = -0,21, IC 95 %: -0,74-0,32, p = 0,43) y velocidad de procesamiento (DME = 0,25, IC 95 %: -0,58-1,07, p = 0,55). Conclusión: nuestros resultados sugieren que el resveratrol no tiene un efecto sobre las funciones cognitivas en adultos mayores. No obstante, es necesario realizar más estudios con diferentes dosis, tipos de formulación del nutracéutico y tiempo de tratamiento.<hr/>Abstract Introduction: resveratrol has multiple beneficial effects on different body systems, including the central nervous system, however, the results reported on the effect on cognitive functions in older adults are inconsistent. Therefore, the purpose of this systematic review is to present a synthesis of knowledge about the effect of resveratrol on cognitive functions in older adults. Method: a systematic review was carried out according to the PRISMA-2009 criteria. The search for articles was carried out until September 7, 2021 in PubMed, Scopus, Web of Science, PsycINFO, SciELO, and TESIUNAM. The outcome variables were delayed, immediate, and working memory, and processing speed. The standardized mean difference (SMD) was estimated to assess the effect. Results: one thousand sixty-five studies were found, of which six met the eligibility criteria for the systematic review and meta-analysis. No significant effect was found on delayed memory (SMD = 0.69, 95 % CI: 0.85-2.23, p = 0.38), immediate memory (SMD = 0.56, 95 % CI: -0.20-1.31, p = 0.15), working memory (SMD = -0.21, 95 % CI: -0.74-0.32, p = 0.43) and processing speed (SMD = 0.25, 95 % CI: -0.58-1.07, p = 0.55). Conclusion: our results suggest that resveratrol does not have an effect on cognitive functions in older adults, however, it is necessary to carry out more studies with different doses, type of nutraceutic <![CDATA[Variantes genéticas en <em>CD36</em>: evidencia emergente en la percepción oral de las grasas y las preferencias alimentarias]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000800019&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen CD36 es un receptor involucrado en procesos fisiológicos, metabólicos y patológicos. Debido a su afinidad por ácidos grasos de cadena larga es uno de los principales receptores de lípidos provenientes de la dieta. En esta revisión se analiza la evidencia genética emergente que vincula a CD36 en la percepción oral de grasa. Se realizó una búsqueda sistemática en la base de datos PubMed considerando artículos publicados en el periodo 2000-2022. Múltiples estudios asocian a algunas variantes genéticas en CD36 con las preferencias por alimentos con contenido graso y se ha postulado que estas variantes pueden modificar los umbrales de percepción oral de grasas, sin embargo, la evidencia es heterogénea; esto puede ser explicado por la diversidad genética de las poblaciones, el estado nutricional y características de los participantes, así como a otros aspectos metodológicos. Se identificaron y se discuten otros factores implicados en la percepción oral de grasas, incluyendo la interacción con otros sabores, hormonas y factores epigenéticos. Se concluye que la evidencia que apoya el papel de CD36 como receptor de los lípidos provenientes de la dieta es intermedio y son necesarias más investigaciones en diversas poblaciones con un gran número de participantes, así como considerar la interacción entre distintas hormonas y la expresión de CD36.<hr/>Abstract CD36 is a receptor involved in physiologic, metabolic and pathologic processes. Due to its affinity for long-chain fatty acids, it has been postulated as a taste receptor of fatty taste. In this review, the emerging genetic evidence linking CD36 to oral fat perception is analyzed. A systematic literature search was conducted in PubMed, published articles from 2000 to 2022 were considered. Multiple studies have shown an association of some genetic variants in CD36 with fat foods preferences and it has been suggested that these variants can modify oral fat perception thresholds however the evidence is still heterogeneous; this can be explained by the genetic diversity of populations, the nutritional status and participant's characteristics, as well as other methodological aspects. Other factors involved in oral fat perception were and identified and discussed including the interaction with other flavors, hormones, and epigenetic factors. The conclusion is that the evidence supporting the role of CD36 as a dietary lipid receptor, the role of its genetic variants in fat acids oral perception thresholds and food preferences is intermediate level and more research is necessary in other populations with large number of participants as well as considering the interaction between different hormones and the expression of CD36. <![CDATA[Patrones y factores dietéticos y su asociación con la ansiedad en población adulta: propuesta de recomendaciones basada en una revisión de alcance de revisiones sistemáticas y metaanálisis]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000800020&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Un alto porcentaje de la población sufre ansiedad, trastorno que puede verse influenciado por los hábitos dietéticos. El objetivo de esta revisión fue recopilar la evidencia existente sobre los patrones y factores dietéticos, y su asociación con la ansiedad para proponer unas recomendaciones clínicamente aplicables. Se realizó una revisión de alcance (Scoping Review) de revisiones sistemáticas y metaanálisis en la base de datos MEDLINE (PubMed) hasta enero de 2021, informando de los principales hallazgos según PRISMA (2020). Para construir la estrategia de búsqueda, se emplearon el lenguaje MeSH, palabras clave (“dieta”, “nutrientes”, “estilo de vida saludable”, “ansiedad”) y filtros, combinándose mediante operadores booleanos. Se seleccionaron 12 artículos, siete revisiones sistemáticas con metaanálisis y cinco revisiones sistemáticas. Se obtuvieron diversos resultados en los que se evaluaba la relación entre la ansiedad y diferentes aspectos de la dieta. Las principales asociaciones encontradas se observaron entre un mayor consumo de verduras crudas y frutas, la sustitución de cereales refinados por integrales, la ingesta de AGP omega-3 y omega-6 y el incremento del consumo de minerales y vitaminas, triptófano y antioxidantes. De acuerdo con las revisiones sistemáticas y metaanálisis incluidos como resultados, se propusieron diez recomendaciones sobre el consumo de alimentos y la ingesta de nutrientes que deberían priorizarse en estos pacientes. Según la literatura revisada, se concluye que existen patrones y factores dietéticos que podrían ejercer una mayor influencia protectora sobre la ansiedad. Esta propuesta de recomendaciones dietéticas basada en la evidencia permitirá a los profesionales sanitarios disponer de unas pautas actualizadas que sirvan como una primera guía.<hr/>Abstract A high percentage of the population suffers from anxiety, a disorder that can be influenced by dietary habits. The aim of this review was to compile the existing evidence on dietary patterns and factors, and their association with anxiety to propose clinically applicable recommendations. A scoping review of systematic reviews and meta-analyses was conducted in the MEDLINE database (PubMed) until January 2021, reporting the main findings based on PRISMA (2020). To construct the search strategy, MeSH language, keywords (“diet”, “nutrients”, “healthy lifestyle”, “anxiety”) and filters were used, combined using Boolean operators. Twelve articles, seven systematic reviews with meta-analysis and five systematic reviews were selected. Several results were obtained evaluating the relationship between anxiety and different aspects of diet. The main associations found were between increased consumption of raw vegetables and fruits, substitution of refined cereals by whole grains, intake of omega-3 and omega-6 fats, and increased intake of minerals and vitamins, tryptophan and antioxidants. Based on the systematic reviews and meta-analyses included as findings, ten recommendations on food consumption that should be considered as a priority for these patients were proposed. Based on the literature reviewed, it is concluded that there are dietary patterns and factors that could have a stronger positive influence on anxiety. This proposal of evidence-based dietary recommendations may allow healthcare professionals to have updated recommendations to provide a first orientation. <![CDATA[Divulgación higiénica-sanitaria y prevención de la obesidad en España: la obra de Jesús Noguer Moré (1903-1983)]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000800021&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: entre los retos epidemiológicos de la sociedad española de la primera mitad del siglo XX, destacaba el problema de la malnutrición. Aunque eran el hambre y la desnutrición las formas más prevalentes, el sobrepeso y la obesidad empezaban a emerger entre las clases acomodadas. En todos los casos y, sobre todo, en el escenario de la sobrealimentación, la cuestión no era tanto económica como de falta de conocimientos. Por esta razón, para los higienistas eran fundamentales la divulgación y la educación en alimentación y nutrición. En este ámbito, destaca la aportación del endocrinólogo catalán Jesús Noguer Moré (1903-1983). El objetivo es analizar los trabajos que dedicó a la obesidad. Material y método: análisis bibliográfico de las obras de Jesús Noguer Moré. Resultados y conclusión: consideraba la obesidad una patología de etiología multifactorial con graves consecuencias para la morbimortalidad. Intervendrían desde la genética hasta patologías previas, pasando por hábitos alimentarios y de vida inadecuados. Su abordaje terapéutico debía basarse en restricciones calóricas y actividad física. Subrayaba el papel de determinados tipos de actividades familiares o profesionales en el fomento del sobrepeso y la obesidad. En materia preventiva, resaltaba la importancia de las prácticas culinarias y gastronómicas, al mismo tiempo que hacía recaer la responsabilidad de las mismas en las amas de casa, un discurso de género que llevó a Noguer a situar a las mujeres como colectivo diana de su acción divulgadora y donde estuvo muy presente el ideal de belleza femenina vigente en el periodo de entreguerras.<hr/>Abstract Introduction: among the epidemiological challenges facing Spanish society in the first half of the 20th century, the problem of malnutrition stood out. Although hunger and malnutrition were the most prevalent forms, overweight and obesity were beginning to emerge, particularly among the wealthier classes. In all cases, and especially in the overnutrition situation, the issue was not so much economic as one of lack of knowledge. For this reason, for the hygienists, dissemination and education in food and nutrition was fundamental. In this field, the contribution of the Catalan endocrinologist Jesús Noguer Moré (1903-1983) stands out. The aim is to analyze the work he devoted to obesity. Material and methods: bibliographic analysis of the works of Jesús Noguer Moré. Results and conclusion: he considered obesity as a pathology of multifactorial etiology with serious consequences for morbidity and mortality. It would involve everything from genetics to previous pathologies, as well as inadequate dietary and lifestyle habits. Its therapeutic approach should be based on calorie restriction and physical activity. He underlined the role of certain types of family or professional activities in promoting overweight and obesity. In terms of prevention, he emphasized the importance of culinary and gastronomic practices, while at the same time placing the responsibility for these practices on housewives. A gender discourse that led Noguer to place women as the target group for his dissemination activities and where the ideal of feminine beauty in force in the inter-war period was very much present. <![CDATA[Obstrucción de sonda nasogástrica por molde de nutrición enteral]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000800022&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: la administración de nutrición enteral por sonda nasogástrica puede presentar complicaciones potencialmente graves. Presentamos un caso de obstrucción esofágica por un bezoar de nutrición enteral. Caso clínico: el paciente de 77 años ingresó en nuestro centro en la unidad de cuidados intensivos por neumonía COVID. El paciente recibía nutrición enteral por sonda nasogástrica (SNG) presentando al mes del seguimiento dificultad para el paso de la misma. Tras retirada de la sonda y unida a ella se extrajo un molde esofágico de nutrición enteral. Posteriormente se administra a través de una nueva SNG una solución disolvente y se modifica la fórmula por una hidrolizada. Discusión: los bezoar de nutrición enteral son una complicación rara pero potencialmente mortal.<hr/>Abstract Introduction: the administration of enteral nutrition through a nasogastric tube can cause potentially serious complications. We present a case of esophageal obstruction due to an enteral nutrition bezoar. Case report: the 77-year-old patient was admitted to our center in the intensive care unit for COVID pneumonia. The patient received enteral nutrition through a nasogastric tube (NGT), presenting difficulty passing it after a month of follow-up. After removal of the tube and attached to it, an esophageal mold for enteral nutrition was extracted. Later, a solvent solution is administered through a new SNG and the formula is modified for a hydrolyzed one. Discussion: enteral nutrition bezoars are a rare but can be a life-threatening complication. <![CDATA[Hipofosfatemia asociada a uso de carboximaltosa férrica endovenosa]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000800023&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: la carboximaltosa férrica (CF) es una preparación intravenosa que ayuda a la corrección rápida de anemia con menor riesgo de reacciones adversas. Sin embargo, se ha encontrado asociación entre la administración de la CF y el desarrollo de hipofosfatemia. Caso clínico: presentamos el caso clínico de una paciente de 57 años con anemia ferropénica que tras recibir tratamiento con CF (Ferinjet®) de forma crónica, desarrolla un cuadro clínico de debilidad muscular severa. En la analítica se aprecia hipofosfatemia, normocalcemia, nivel de vitamina D normal (tras corrección) y aumento de excreción renal de fósforo. Tras estudio se llega al diagnóstico de hipofosfatemia crónica secundaria al uso de la CF. Discusión: la CF puede provocar un aumento de FGF-23 el cual actúa a nivel renal induciendo fosfaturia, pudiendo generar hipofosfatemia grave. Este caso demuestra la importancia de reconocer y tratar esta entidad clínica a tiempo.<hr/>Abstract Introduction: ferric carboxymaltose (CF) is an intravenous preparation that helps the rapid correction of anemia with a lower risk of adverse reactions. However, an association has been found between the administration of CF and the development of hypophosphatemia. Case report: we present the clinical case of a 57-year-old patient with a history of iron de-ficiency anemia who, after receiving treatment with CF (Ferinjet®) chronically, develops a clinical of severe muscle weakness. Laboratory tests showed hypophosphatemia, normocalcemia, normal vitamin D level (after correction) and increased renal excretion of phosphorus. After study, the diagnosis of chronic hypophosphatemia secondary to the use of CF is reached. Discussion: CF can cause an increase in FGF-23 which acts at the renal level inducing phosphaturia, which can generate severe hypophosphatemia. This case demonstrates the importance of recognizing and treating this clinical entity in time. <![CDATA[El polimorfismo rs7139228 se localiza en el gen DCN y no en el RETN]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000800024&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: la carboximaltosa férrica (CF) es una preparación intravenosa que ayuda a la corrección rápida de anemia con menor riesgo de reacciones adversas. Sin embargo, se ha encontrado asociación entre la administración de la CF y el desarrollo de hipofosfatemia. Caso clínico: presentamos el caso clínico de una paciente de 57 años con anemia ferropénica que tras recibir tratamiento con CF (Ferinjet®) de forma crónica, desarrolla un cuadro clínico de debilidad muscular severa. En la analítica se aprecia hipofosfatemia, normocalcemia, nivel de vitamina D normal (tras corrección) y aumento de excreción renal de fósforo. Tras estudio se llega al diagnóstico de hipofosfatemia crónica secundaria al uso de la CF. Discusión: la CF puede provocar un aumento de FGF-23 el cual actúa a nivel renal induciendo fosfaturia, pudiendo generar hipofosfatemia grave. Este caso demuestra la importancia de reconocer y tratar esta entidad clínica a tiempo.<hr/>Abstract Introduction: ferric carboxymaltose (CF) is an intravenous preparation that helps the rapid correction of anemia with a lower risk of adverse reactions. However, an association has been found between the administration of CF and the development of hypophosphatemia. Case report: we present the clinical case of a 57-year-old patient with a history of iron de-ficiency anemia who, after receiving treatment with CF (Ferinjet®) chronically, develops a clinical of severe muscle weakness. Laboratory tests showed hypophosphatemia, normocalcemia, normal vitamin D level (after correction) and increased renal excretion of phosphorus. After study, the diagnosis of chronic hypophosphatemia secondary to the use of CF is reached. Discussion: CF can cause an increase in FGF-23 which acts at the renal level inducing phosphaturia, which can generate severe hypophosphatemia. This case demonstrates the importance of recognizing and treating this clinical entity in time. <![CDATA[Asociación estadística entre marcadores genéticos y adicción a la comida: consideraciones metodológicas]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000800025&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: la carboximaltosa férrica (CF) es una preparación intravenosa que ayuda a la corrección rápida de anemia con menor riesgo de reacciones adversas. Sin embargo, se ha encontrado asociación entre la administración de la CF y el desarrollo de hipofosfatemia. Caso clínico: presentamos el caso clínico de una paciente de 57 años con anemia ferropénica que tras recibir tratamiento con CF (Ferinjet®) de forma crónica, desarrolla un cuadro clínico de debilidad muscular severa. En la analítica se aprecia hipofosfatemia, normocalcemia, nivel de vitamina D normal (tras corrección) y aumento de excreción renal de fósforo. Tras estudio se llega al diagnóstico de hipofosfatemia crónica secundaria al uso de la CF. Discusión: la CF puede provocar un aumento de FGF-23 el cual actúa a nivel renal induciendo fosfaturia, pudiendo generar hipofosfatemia grave. Este caso demuestra la importancia de reconocer y tratar esta entidad clínica a tiempo.<hr/>Abstract Introduction: ferric carboxymaltose (CF) is an intravenous preparation that helps the rapid correction of anemia with a lower risk of adverse reactions. However, an association has been found between the administration of CF and the development of hypophosphatemia. Case report: we present the clinical case of a 57-year-old patient with a history of iron de-ficiency anemia who, after receiving treatment with CF (Ferinjet®) chronically, develops a clinical of severe muscle weakness. Laboratory tests showed hypophosphatemia, normocalcemia, normal vitamin D level (after correction) and increased renal excretion of phosphorus. After study, the diagnosis of chronic hypophosphatemia secondary to the use of CF is reached. Discussion: CF can cause an increase in FGF-23 which acts at the renal level inducing phosphaturia, which can generate severe hypophosphatemia. This case demonstrates the importance of recognizing and treating this clinical entity in time. <![CDATA[¿Es posible calcular alfa de Cronbach con solo dos ítems?]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000800026&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: la carboximaltosa férrica (CF) es una preparación intravenosa que ayuda a la corrección rápida de anemia con menor riesgo de reacciones adversas. Sin embargo, se ha encontrado asociación entre la administración de la CF y el desarrollo de hipofosfatemia. Caso clínico: presentamos el caso clínico de una paciente de 57 años con anemia ferropénica que tras recibir tratamiento con CF (Ferinjet®) de forma crónica, desarrolla un cuadro clínico de debilidad muscular severa. En la analítica se aprecia hipofosfatemia, normocalcemia, nivel de vitamina D normal (tras corrección) y aumento de excreción renal de fósforo. Tras estudio se llega al diagnóstico de hipofosfatemia crónica secundaria al uso de la CF. Discusión: la CF puede provocar un aumento de FGF-23 el cual actúa a nivel renal induciendo fosfaturia, pudiendo generar hipofosfatemia grave. Este caso demuestra la importancia de reconocer y tratar esta entidad clínica a tiempo.<hr/>Abstract Introduction: ferric carboxymaltose (CF) is an intravenous preparation that helps the rapid correction of anemia with a lower risk of adverse reactions. However, an association has been found between the administration of CF and the development of hypophosphatemia. Case report: we present the clinical case of a 57-year-old patient with a history of iron de-ficiency anemia who, after receiving treatment with CF (Ferinjet®) chronically, develops a clinical of severe muscle weakness. Laboratory tests showed hypophosphatemia, normocalcemia, normal vitamin D level (after correction) and increased renal excretion of phosphorus. After study, the diagnosis of chronic hypophosphatemia secondary to the use of CF is reached. Discussion: CF can cause an increase in FGF-23 which acts at the renal level inducing phosphaturia, which can generate severe hypophosphatemia. This case demonstrates the importance of recognizing and treating this clinical entity in time. <![CDATA[Obesidad infantil. Una pandemia invisible. Llamado urgente a la acción]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000800027&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción: la carboximaltosa férrica (CF) es una preparación intravenosa que ayuda a la corrección rápida de anemia con menor riesgo de reacciones adversas. Sin embargo, se ha encontrado asociación entre la administración de la CF y el desarrollo de hipofosfatemia. Caso clínico: presentamos el caso clínico de una paciente de 57 años con anemia ferropénica que tras recibir tratamiento con CF (Ferinjet®) de forma crónica, desarrolla un cuadro clínico de debilidad muscular severa. En la analítica se aprecia hipofosfatemia, normocalcemia, nivel de vitamina D normal (tras corrección) y aumento de excreción renal de fósforo. Tras estudio se llega al diagnóstico de hipofosfatemia crónica secundaria al uso de la CF. Discusión: la CF puede provocar un aumento de FGF-23 el cual actúa a nivel renal induciendo fosfaturia, pudiendo generar hipofosfatemia grave. Este caso demuestra la importancia de reconocer y tratar esta entidad clínica a tiempo.<hr/>Abstract Introduction: ferric carboxymaltose (CF) is an intravenous preparation that helps the rapid correction of anemia with a lower risk of adverse reactions. However, an association has been found between the administration of CF and the development of hypophosphatemia. Case report: we present the clinical case of a 57-year-old patient with a history of iron de-ficiency anemia who, after receiving treatment with CF (Ferinjet®) chronically, develops a clinical of severe muscle weakness. Laboratory tests showed hypophosphatemia, normocalcemia, normal vitamin D level (after correction) and increased renal excretion of phosphorus. After study, the diagnosis of chronic hypophosphatemia secondary to the use of CF is reached. Discussion: CF can cause an increase in FGF-23 which acts at the renal level inducing phosphaturia, which can generate severe hypophosphatemia. This case demonstrates the importance of recognizing and treating this clinical entity in time.