Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120230001&lang=pt vol. 40 num. 1 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[2023: a moment for challenge]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[Parenteral supplementation with EPA/DHA omega-3 fatty acids improves recovery prognosis in critically ill patients]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: la decisión de suplementar la nutrición parenteral total (NPT) con emulsiones de los ácidos grasos (AG) omega-3 (Ω3) eicosapentaenoico (EPA) y docosahexaenoico (DHA) de origen marino se basa en los beneficios clínicos obtenidos en distintas situaciones médicas y quirúrgicas, entre los que destacan la reducción de la estancia hospitalaria, de los días de ventilación mecánica, de la incidencia de infecciones y de la mortalidad. Sin embargo, la evidencia en pacientes críticos aún es contradictoria. Objetivo: el objetivo de este ensayo clínico fue analizar el efecto de la suplementación con AG Ω3 EPA/DHA sobre los marcadores de pronóstico clínico: médicos, nutricionales y bioquímicos, en pacientes en estado crítico, en relación con el desenlace. Método: ensayo clínico, controlado, aleatorizado y unicéntrico en 64 pacientes adultos con condición crítica, de los cuales 47 pacientes se aleatorizaron para recibir NPT suplementada con AG Ω3 EPA/DHA a dosis de 0,1 g/kg/día (n = 23) o 0,2 g/kg/día (n = 24), comparados con un grupo de control histórico con NPT sin suplementación (n = 17). Se determinaron de manera basal y al final del soporte nutricional los marcadores de pronóstico clínico: médicos, nutricionales y bioquímicos. Resultados: los dos grupos con suplementación mostraron una reducción estadísticamente significativa de la mortalidad (p &lt; 0,005); los marcadores de pronóstico clínico: SOFA, APACHE II, SAPS 3, NUTRIC, RTL y CRS, fueron consistentes en mostrar una mejoría significativa (p &lt; 0,005) del pronóstico con las dosis de 0,1 y 0,2 g/kg/día de AG Ω3 EPA/DHA, respectivamente. Conclusión: la suplementación de la nutrición parenteral con ácidos grasos AG Ω3 EPA/DHA a dosis de 0,1 g y 0,2 g/kg/día mejora el pronóstico de la recuperación y la probabilidad de sobrevida en los pacientes críticos.<hr/>Abstract Introduction: the decision to supplement total parenteral nutrition (TPN) with emulsions of omega-3 (Ω3) eicosapentaenoic (EPA) and docosahexaenoic (DHA) fatty acids (FA) of marine origin is based on the clinical benefits obtained in different medical situations and surgical procedures, among which reductions in hospital stay, days of mechanical ventilation, incidence of infections and mortality stand out. However, the evidence in critically ill patients remains contradictory. Objective: the objective of this clinical trial was to analyze the effect of supplementation with EPA/DHA Ω3 FAs on clinical prognostic markers -medical, nutritional and biochemical- in critically ill patients, relating to outcome. Method: a clinical, controlled, randomized, single-center trial in 64 critically ill adult patients, of which 47 patients were randomized to receive TPN supplemented with EPA/DHA Ω3 FAs in doses of 0.1 g/kg/day (n = 23) and 0.2 g/kg/day (n = 24), compared with a historical control group with TPN without supplementation (n = 17). Clinical prognosis markers were determined at baseline and at the end of nutritional support (medical, nutritional and biochemical). Results: the two groups with supplementation showed a statistically significant reduction in mortality (p &lt; 0.005); the clinical prognostic markers SOFA, APACHE II, SAPS 3, NUTRIC, RTL and CRS were consistent in showing a significant improvement (p &lt; 0.005), of prognosis with doses of 0.1 and 0.2 g/kg/day of EPA/DHA Ω3 FAs, respectively. Conclusion: supplementation of parenteral nutrition with EPA/DHA Ω3 fatty acids at doses of 0.1 g and 0.2 g/kg/day improves recovery prognosis and the probability of survival in critically ill patients. <![CDATA[Nutritional recovery of underweight adolescents with anorexia nervosa: analysis of a hospital protocol]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: la anorexia nerviosa (AN) es una patología psiquiátrica grave que posee una de las tasas de mortalidad más altas dentro de las enfermedades mentales, estimándose en 5,1 muertes por 1000 personas/año, y se asocia a una alta comorbilidad tanto psiquiátrica como somática. Objetivos: caracterizar a adolescentes hospitalizados y su rehabilitación nutricional mediante el uso de un protocolo estandarizado. Métodos: estudio descriptivo-retrospectivo de pacientes adolescentes hospitalizados en la Clínica San Carlos de Apoquindo de Chile con diagnóstico de AN, hemodinámicamente estables y sin criterios de síndrome de realimentación, entre el año 2015 y 2021. Se analizaron los datos epidemiológicos, clínicos y nutricionales de los pacientes. Resultados: de 46 pacientes estudiados, 37 eran de sexo femenino; el tiempo de estadía promedio fue de 45,4 (DE ± 36,1) días. Un 53,8 % de los pacientes presentaban como comorbilidad psiquiátrica un trastorno del ánimo; el rasgo de personalidad más habitual fue el obsesivo-compulsivo (36,9 %) y la comorbilidad somática más frecuente fue la patología tiroidea (19,2 %). El aporte calórico inicial por vía oral fue de 1467 (DE ± 479) kcal, con un incremento promedio semanal de 400 kcal, llegando a 2430 (DE ± 457) kcal al alta. Se obtuvo un cambio porcentual del índice de masa corporal promedio (IMC%) de 7,8 % (DE ± 6,1). Conclusión: este es el primer estudio chileno que describe la rehabilitación nutricional de adolescentes con AN y el tiempo de hospitalización que se requiere para lograrla.<hr/>Abstract Background: anorexia nervosa (AN) is a severe psychiatric pathology that has one of the highest mortality rates among mental illnesses, estimated at 5.1 deaths per 1,000 people/year, and is associated with high comorbidity, both psychiatric and somatic. Aim: to characterize hospitalized adolescents and their nutritional rehabilitation using a standardized protocol. Methods: a descriptive-retrospective study of adolescent patients hospitalized at the San Carlos of Apoquindo Clinic with a diagnosis of AN, hemodynamically stable and without refeeding syndrome criteria, between 2015 and 2021. Epidemiological, clinical, and nutritional data of the patients were analyzed. Results: of 46 patients studied, 37 were female; the average length of stay was 45.4 (SD ± 36.1) days; 53.8 % of the patients had mood disorder as psychiatric comorbidity, and the most common personality trait was obsessive-compulsive (36.9 %); the most frequent somatic comorbidity was thyroid pathology (19.2 %). The initial oral caloric intake was 1467 (SD ± 479) kcal, with an average weekly increase of 400 kcal, reaching 2430 (SD ± 457) kcal at discharge. An average percentage median body mass index (BMI%) of 7.8 % (SD ± 6.1) was obtained. Conclusions: this is the first study done in Chilean adolescents hospitalized with AN that describes nutritional rehabilitation and length of stay. <![CDATA[Changes in anemia status in Mexican children: a longitudinal study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivo: evaluar el cambio longitudinal de la anemia y su asociación con el indigenismo, el nivel socioeconómico (NSE) y la inseguridad alimentaria (IA) en una población infantil mexicana beneficiaria de dos programas sociales. Métodos: estudio longitudinal de 1164 niños menores de 18 meses de localidades rurales, residentes en tres estados de México. Se midió la concentración de hemoglobina en 2008 y 2012, y se determinó el cambio intrasujeto en la condición de anemia. Indigenismo, NSE e IA se obtuvieron en 2008. Su asociación con cuatro categorías de cambio de la anemia se evaluó mediante modelos de regresión logística multinomial ajustados por covariables. Resultados: en 2008, el 40,5 % de los niños padecían anemia. Para 2012, un 85,2 % de ellos ya no la tenían y el 9,8 % de los que no la habían tenido la presentaron. Las distribuciones de las categorías de cambio de estado de la anemia no se asociaron con la IA, mientras que sí se detectaron diferencias estadísticamente significativas en relación con el indigenismo y el NSE. Conclusiones: la alta prevalencia de la anemia que aqueja a la población infantil justifica la implementación de intervenciones basadas en la evidencia y de probada efectividad para su combate.<hr/>Abstract Objectives: to evaluate longitudinal change in anemia and its association with indigenous status, socioeconomic status (SES), and food insecurity (FI) in Mexican children. Methods: a longitudinal study in 1164 children under 18 months of age in rural communities. Hemoglobin concentration was measured in 2008 and 2012, and changes in anemia status were determined. Indigenous status, SES and FI were obtained in 2008, and their associations with four categories of change in anemia status were assessed through multinomial logistic regression models including adjustment covariates. Results: in 2008, 40.5 % of children had anemia, and 85.2 % of these did not have anemia in 2012, whereas 9.9 % of those who did not have anemia in 2008 had developed it in 2012. The distributions of the categories of change in anemia status were not associated with FI, while statistically significant differences were detected according to indigenism and NSE. Conclusions: the high prevalence of anemia that affects the child population justifies the implementation of interventions based on evidence, of proven effectiveness to combat it. <![CDATA[Levels of physical activity and sitting time in elderly people with fragility: results of the 2016-2017 National Health Survey]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Antecedentes: la fragilidad se caracteriza por la pérdida de reservas biológicas y la vulnerabilidad a resultados adversos. Una intervención con efectos beneficiosos sobre la prevención y el manejo de la fragilidad es la práctica regular de actividad física (AF). Objetivo: caracterizar los niveles de AF y tiempo sedente en personas mayores con fragilidad. Metodología: se incluyó a 232 personas mayores de 60 años de la región metropolitana, participantes en la Encuesta Nacional de Salud 2016-2017. La fragilidad se evaluó en base a los criterios de la escala de fenotipos de Fried y el nivel de AF y tiempo sedentario con el cuestionario Global Physical Activity Questionnaire (GPAQ v2). Los niveles de AF según el fenotipo de fragilidad se determinaron con análisis de regresión lineal. Resultados y conclusiones: las personas mayores con fragilidad realizan menos AF total (β = -292,6 min/día [IC 95 %: 399,5; -185,7], p = 0,001), laboral (β = -5821,8 min/día [IC 95 %: 8680,8; -2962,8], p = 0,001), de transporte (β = -68,0 min/día [IC 95 %: -105,4; -30,62], p = 0,001). También se observó menor cantidad de AF moderada (β = -137,7 min/día [IC 95 %: -202,0; -73,5], p = 0,001); vigorosa (β = -43,4 min/día [IC 95 %: -81,6; -5,20], p = 0,026) y mayor tiempo sedente (β = 3,55 hora/día [IC 95 %: -1,97; 5,14 ], p = 0,001). Las personas mayores frágiles presentan niveles más bajos de AF en comparación con sus pares sin fragilidad. Considerando que la población chilena experimentará un aumento en el número de personas mayores, es imprescindible implementar medidas preventivas que permitan retrasar la aparición de la fragilidad, como fomentar la práctica de AF en todos sus niveles.<hr/>Abstract Background: fragility is characterized by loss of biological reserves and vulnerability to adverse outcomes. An intervention with beneficial effects on the prevention and management of frailty is the regular practice of physical activity (PA). Objective: to determine the association between levels of PA, sedentary time and frailty in older Chileans by sex. Methodology: 232 people over 60 years of age from the metropolitan region participating in the National Health Survey 2016-2017 were included. Frailty was assessed based on the Fried Phenotype Scale criteria and PA level and sedentary time with the Global Physical Activity Questionnaire (GPAQ v2). The association between levels of PA with the different states of frailty was investigated with linear regression analysis. Results and conclusion: elderly people with frailty have less total PA (β = -292.6 min/day [95 % CI: 399.5; -185.7], p = 0.001), occupational PA (β = -5821.8 min/day [95 % CI: 8680.8, -2962.8], p = 0.001), transportation (β = -68.0 min/day [95 % CI: -105.4, -30.62], p = 0.001). A lower amount of moderate AF was also found (β = -137.7 min/day [95 % CI: -202.0, -73.5], p = 0.001); vigorous (β = -43.4 min/day [95 % CI: -81.6; -5.20], p = 0.026) and longer time seated (β = 3.55 hours/day [95 % CI: - 1.97, 5.14], p = 0.001). Frail older people have lower PA levels compared to their peers without frailty. Considering that the Chilean population will experience an increase in the number of older people, it is essential to implement preventive measures to delay the onset of frailty, such as promoting the practice of PA at all levels <![CDATA[Association of the leptin receptor rs1805134 polymorphism with obesity parameters, dietary intakes, and metabolic syndrome in Caucasian obese subjects]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Background: some studies have evaluated the association of the rs1805134 genetic variant of the LEPR gene with obesity. Aims: the objective was to explore the association of the rs1805134 genetic variant of the LEPR gene with obesity measures and metabolic syndrome in obese Caucasian adults. Methods: we conducted a cross-sectional study in 212 obese subjects with body mass index (BMI) greater than 30 kg/m2. Measurements of adiposity parameters, blood pressure, fasting blood glucose, insulin concentration, insulin resistance (HOMA-IR), lipid profile, C-reactive protein, and prevalence of metabolic syndrome were determined. Results: the distribution of rs1805134 was 128 TT (60.4 %), 77 TC (36.3 %), and 7 CC (3.3 %). C-allele carriers showed higher levels of BMI, body weight, body fat mass, waist circumference, insulin, HOMA-IR, triglycerides, total energy intake, and carbohydrate intake than non-C-allele carriers. A logistic regression analysis reported a high percentage of elevated waist circumference (OR = 2.22, 95 % CI = 1.201-4.97; p = 0.02), hyperglycemia (OR = 1.54, 95 % CI = 1.01-5.44; p = 0.01), and metabolic syndrome percentage (OR = 1.41, 95 % CI = 1.04-5.39; p = 0.03) in C-allele carriers. Conclusions: subjects with the C-allele of the rs1805134 variant of the LEPR gene showed a worse metabolic pattern with a higher percentage of metabolic syndrome, central obesity and hyperglycaemia, probably related to higher energy intake.<hr/>Resumen Antecedentes: algunos estudios han evaluado la asociación de la variante genética rs1805134 del gen LEPR con la obesidad. Objetivos: el objetivo fue explorar la asociación de la variante genética rs1805134 del gen LEPR con los parámetros de obesidad y síndrome metabólico en adultos caucásicos obesos. Métodos: realizamos un estudio transversal en 212 sujetos obesos con índice de masa corporal (IMC) superior a 30 kg/m2. Se determinaron los parámetros de adiposidad, presión arterial, glucemia en ayunas, concentración de insulina, resistencia a la insulina (HOMA-IR), perfil lipídico, proteína C-reactiva y prevalencia de síndrome metabólico. Resultados: la distribución del rs1805134 fue de 128 TT (60,4 %), 77 TC (36,3 %) y 7 CC (3,3 %). Los portadores del alelo C mostraron niveles más altos de IMC, peso corporal, masa grasa corporal, circunferencia de la cintura, insulina, HOMA-IR, triglicéridos, ingesta total de energía y consumo de carbohidratos que los portadores sin alelo C. El análisis de regresión logística mostró un alto porcentaje de pacientes con elevada circunferencia de la cintura (OR = 2,22, IC 95 % = 1,201-4,97; p = 0,02), hiperglucemia (OR = 1,54, IC 95 % = 1,01-5,44; p = 0,01) y síndrome metabólico (OR = 1,41, IC 95 % = 1,04-5,39; p = 0,03) en los portadores del alelo C. Conclusiones: los sujetos con alelo C de la variante rs1805134 del gen LEPR mostraron un peor patrón metabólico con mayor porcentaje de síndrome metabólico, obesidad central e hiperglucemia, probablemente relacionado con una mayor ingesta energética. <![CDATA[Randomized clinical trial to evaluate the effect on postprandial glycemia of Nutren Control<sup>®</sup>, a glycemia-targeted specialized supplement, compared to standardized breakfast in patients with type-2 diabetes: the CONTROL DIABETES study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Objective: to evaluate the effects of a new glycemia targeted specialized supplement (GTSS) compared to a standard breakfast on postprandial blood glucose (PPG). Methods: patients with type 2 diabetes (T2D) and suboptimal control (A1C between 6.5 and 8.5 %) in monotherapy with metformin were included to this prospective, randomized, crossover trial. The standardized breakfast was isoenergetic compared to the GTSS, differing on macronutrients distribution. Both interventions were used once a day in the morning, each replacing breakfast for 7 consecutive days (14 days of observation). Intermittent scanning continuous glucose monitoring system (isCGM) determined the difference between the interventions regarding the incremental area under the curve (iAUC) of the PPG (3 hours after intervention), as a primary endpoint; secondary endpoints were the difference between the interventions regarding the glycemic peak, postprandial glucose excursion (PPGE), mean blood glucose (MBG) and time in range (TIR). Results: thirty-one T2D patients with ages between 39 and 69 years-old were enrolled. GTSS group had significantly lower iAUC of the PPG compared to standardized breakfast (33.3 [15.0 to 54.0] vs 46.8 [27.3 to 75.1] mg/dL), while also presenting a significantly lower PPG excursion (26.4 ± 17.2 vs 44.8 ± 24.4 mg/dL). There was no difference between the intervention periods regarding MBG, TIR and hypoglycemic events. Conclusion: the new GTSS, as a meal replacement in the breakfast, produced a 25 % reduction in the iAUC of the PPG, as accessed by isCGM, in comparison with an isocaloric-standardized meal.<hr/>Resumen Objetivo: evaluar los efectos de un suplemento especializado en el control de la glucosa (GTSS) frente a un desayuno estándar sobre la glucemia posprandial (PPG). Metodología: es un estudio cruzado, prospectivo, aleatorizado en el que se incluyeron a pacientes con diabetes tipo 2 (T2D) con control subóptimo de la glucemia (HbA1c entre 6,5 y 8,5 %) utilizando monoterapia con metformina. El desayuno estandarizado fue isocalórico en comparación con el GTSS y solamente la distribución calórica fue diferente. Ambas intervenciones se utilizaron una vez al día por la mañana, reemplazando cada una el desayuno durante 7 días consecutivos (14 días de observación). Se utilizó el sistema de monitoreo continuo de glucosa (isCGM) para determinar las diferencias entre las intervenciones con respecto al área bajo la curva (iAUC) de glucosa postprandial (PPG) (3 horas después de la intervención) como variable principal o primaria; las variables secundarias fueron la diferencia entre las intervenciones con respecto al pico glicémico, la excursión de glucosa posprandial (PPGE), la glucosa media en sangre (MBG) y el rango de tiempo (TIR). Resultado: se incluyeron treinta y un pacientes con T2D con edades entre 39 y 69 años. El grupo del GTSS tuvo un área bajo la curva (iAUC) significativamente más baja de la PPG en comparación con el grupo del desayuno estandarizado (33,3 [15,0 a 54,0] frente a 46,8 [27,3 a 75,1] mg/dL), mientras que también presentó una PPG significativamente más baja (26,4 + 17,2 vs. 44,8 + 24,4 mg/dL). No hubo diferencia entre los períodos de intervención con respecto a la MBG, el TIR y eventos hipoglucémicos. Conclusión: el nuevo GTSS, como sustituto del desayuno, produjo una reducción de la iAUC de la PPG del 25 %, según el isCGM, en comparación con un desayuno isocalórico normalizado. <![CDATA[Dietary intervention with 2 different fat profiles; role of the rs822393 variant in metabolic parameter changes]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction: rs822393 is related to dietary intervention responses. The aim of our study was to analyze the metabolic effects of 2 hypocaloric diets with a different fat profile during 3 months according to the genetic variant rs822393. Methods: a population of 361 obese patients were randomly allocated to one of two diets; Diet P (enriched in polyunsaturated fatty acids) vs. Diet M (enriched in monounsaturated fatty acids). Adiposity and biochemical parameters were determined. rs822393 was assessed by real-time PCR, with a dominant model analysis (CC vs CT+TT). Results: genotype distribution was: 221 CC (61.2 %), 115 CT (31.9 %) and 25 TT (6.9 %). Basal and post-intervention HDL cholesterol, adiponectin levels and adiponectin/leptin ratio were lower in T-allele than non-T-allele carriers. After both diets, BMI, weight, fat mass, waist circumference, systolic blood pressure, insulin levels, HOMA-IR, leptin, total cholesterol and LDL-cholesterol improved significantly in both genotype groups. After Diet P, HDL-cholesterol (delta: 5.6 ± 1.1 mg/dl vs. 2.7 ± 0.9 mg/dl; p = 0.01), serum adiponectin (20.1 ± 2.9 ng/dl vs. 6.8 ± 3.0 ng/dl; p = 0.02) and adiponectin/leptin ratio (0.57 ± 0.1 units vs. 0.20 ± 0.08 units; p = 0.03) improved in non-T allele carriers. The same improvements were observed after Diet M: HDL-cholesterol (delta: 5.5 ± 0.8 mg/dl vs. 3.1 ± 0.9 mg/dl; p = 0.03), serum adiponectin (19.5 ± 2.9 ng/dl vs. 4.5 ± 2.8 ng/dl; p = 0.01), and adiponectin/leptin ratio (0.54 ± 0.1 units vs. 0.15 ± 0.08 units; p = 0.03). These parameters remained unchanged in T-allele carriers. Conclusion: after two different hypocaloric diets, obese subjects with the T allele of rs822393 did not improve their adiponectin levels, ratio adiponectin/leptin, and HDL-cholesterol, despite loss of weight.<hr/>Resumen Introducción: el polimorfismo rs822393 está relacionado con las respuestas a las intervenciones dietéticas. El objetivo de nuestro estudio fue analizar los efectos metabólicos de 2 dietas hipocalóricas con diferente perfil graso durante 3 meses según la variante genética rs822393. Métodos: una muestra de 361 pacientes obesos se asignó aleatoriamente a una de dos dietas: dieta P (enriquecida en ácidos grasos poliinsaturados) y dieta M (enriquecida en ácidos grasos monoinsaturados). Se determinaron parámetros de adiposidad y bioquímicos; rs822393 se evaluó mediante PCR en tiempo real, con un análisis de modelo dominante (CC frente a CT+TT). Resultados: la distribución del genotipo fue: 221 CC (61,2 %), 115 CT (31,9 %) y 25 TT (6,9 %). El colesterol HDL basal y posterior a la intervención, los niveles de adiponectina y la relación adiponectina/leptina fueron más bajos en los portadores del alelo T que en los no portadores del alelo T. Tras la intervención con ambas dietas, el IMC, el peso, la masa grasa, la circunferencia de la cintura, la presión arterial sistólica, los niveles de insulina, el HOMA-IR, la leptina, el colesterol total y el colesterol LDL mejoraron significativamente en ambos grupos de genotipo. Después de la dieta P: HDL-colesterol (delta: 5,6 ± 1,1 mg/dl vs. 2,7 ± 0,9 mg/dl; p = 0,01), adiponectina sérica (20,1 ± 2,9 ng/dl vs. 6,8 ± 3,0 ng/dl; p = 0,02) y la relación adiponectina/leptina (0,57 ± 0,1 unidades frente a 0,20 ± 0,08 unidades; p = 0,03) mejoraron en los no portadores del alelo T. Se observaron los mismos resultados después de la dieta M: HDL-colesterol (delta: 5,5 ± 0,8 mg/dl frente a 3,1 ± 0,9 mg/dl; p = 0,03), adiponectina sérica (19,5 ± 2,9 ng/dl frente a 4,5 ± 2,8 ng /dl; p = 0,01) y relación adiponectina/leptina (0,54 ± 0,1 unidades vs. 0,15 ± 0,08 unidades; p = 0,03). Estos parámetros permanecieron sin cambios en los portadores del alelo T. Conclusión: tras las dos dietas hipocalóricas diferentes, los sujetos obesos con el alelo T de rs822393 no mejoraron los niveles de adiponectina, ratio adiponectina/leptina y colesterol HDL, a pesar de la pérdida de peso. <![CDATA[Decreased muscle mass in type-2 diabetes. A hidden comorbidity to consider]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivos: informe de expertos para valorar la realidad de la pérdida de masa muscular en las personas con diabetes mellitus 2 (DM2) y proponer, en base a la evidencia de la bibliografía y la experiencia clínica, cómo debería ser el abordaje clínico de esta comorbilidad. Método: estudio cualitativo de opinión de expertos mediante metodología nominal. Se realizó una búsqueda bibliográfica sobre diabetes y músculo que se remitió a un grupo multidisciplinar de 7 expertos que, en reunión presencial, discutieron sobre diversos aspectos del papel de la masa muscular en la DM2. Resultados: la masa muscular debe tenerse en cuenta dentro del cuadro clínico del paciente con DM2. Repercute enormemente sobre la funcionalidad y la calidad de vida del paciente y es tan importante como el adecuado control metabólico de la DM2. Conclusión: además de la terapia farmacológica y la dieta adaptada, es imprescindible un patrón de actividad física aeróbica y de fuerza para el mantenimiento de la masa y la función muscular en el paciente diabético. En situaciones particulares, una suplementación oral artificial específica para el cuidado del músculo podría mejorar la situación de desnutrición y baja masa muscular. Medidas como el test de la velocidad de marcha, el test de la silla o el cuestionario SARC-F, junto a un índice de Barthel, son un primer paso para diagnosticar un deterioro relevante sobre el que actuar en el paciente DM2. Este documento pretende resolver algunos interrogantes sobre la importancia, la valoración y el control de la masa muscular en la DM2.<hr/>Abstract Objectives: an expert report is presented on the situation of loss of muscle mass in people with type 2 diabetes mellitus (T2DM), with a proposal of what the clinical approach to this comorbidity should be, based on the evidence from the literature and clinical experience. Method: a qualitative expert opinion study was carried out using the nominal approach. A literature search on diabetes and muscle was made and submitted to a multidisciplinary group of 7 experts who through a face-to-face meeting discussed different aspects of the role of muscle mass in T2DM. Results: muscle mass must be taken into account in the clinical context of patients with T2DM. It has an enormous impact on patient function and quality of life, and is as important as adequate metabolic control of T2DM. Conclusion: in addition to drug therapy and diet adjustments, aerobic and strength activities are essential for maintaining muscle mass and function in diabetic patients. In concrete situations, artificial oral supplementation specific for muscle care could improve the situation of malnutrition and low muscle mass. Measures such as the walking speed test, chair test, or the SARC-F questionnaire, together with the Barthel index, constitute a first step to diagnose relevant impairment requiring intervention in patients with T2DM. This document seeks to answer some questions about the importance, assessment, and control of muscle mass in T2DM. <![CDATA[Assessment of low muscle mass and strength in a control population]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción y objetivos: la baja masa muscular (BMM) condiciona el estado nutricional de un individuo y tiene implicaciones en la calidad y el pronóstico de vida. El objetivo de este trabajo fue evaluar la composición corporal y determinar los valores de normalidad en el diagnóstico de BMM en un grupo de control de individuos sanos. Material y método: estudio transversal de voluntarios sanos con edades entre 18 y 45 años, con un índice de masa corporal (IMC) &lt; 30 kg/m2. Se realizó un estudio descriptivo incluyendo variables demográficas, clínicas, antropométricas y de composición corporal (mediante bioimpedancia, TANITA MC 780 MA; TANITA, Tokio, Japón), con estratificación por edad, sexo e IMC. Se determinaron los valores correspondientes a -1/-2 desviaciones estándar (DE) para considerar una baja masa/función muscular. Resultados: se incluyeron 67 pacientes, el 71,60 % mujeres, con una mediana de edad de 28,29 (RIC: 4,05) años. Los varones presentan mayor peso, IMC, masa libre de grasa (MLG), masa muscular (MM), masa muscular apendicular (MMA), índice de masa muscular apendicular (IMMA) y dinamometría con respecto a las mujeres. Se determinaron los valores de -1/-2 DE de los distintos parámetros musculares en función del sexo. Conclusiones: este estudio determina los valores normales de BMM en una población sana y joven de nuestro medio, y los índices más empleados para expresarla, lo que permitirá diagnosticar la BMM en situaciones patológicas empleando el valor correspondiente a -2 DE.<hr/>Abstract Background and aims: low muscle mass (LMM) conditions the nutritional status of an individual and has implications for quality of life and prognosis. The aim of this study was to evaluate body composition and determine normal values in the diagnosis of LMM in a control group of healthy individuals. Methods: a cross-sectional study of healthy volunteers aged 18 to 45 years with body mass index (BMI) &lt; 30 kg/m2. A descriptive study was performed including demographic, clinical, anthropometric, and body composition variables (by bioimpedance, TANITA MC 780 MA; TANITA, Tokyo, Japan), stratified by age, sex and BMI. Values corresponding to -1/-2 standard deviations (SD) were determined to consider low muscle mass/function. Results: we included 67 patients, 71,60 % women, with a median age of 28.29 (IQR 4.05) years. Males presented higher weight, BMI, fat-free mass (FFM), muscle mass (MM), appendicular lean mass (ALM), appendicular lean mass index (ALMI), and dynamometry values when compared to females. The -1/-2 SD values of the various muscle parameters were determined according to sex. Conclusion: this study determined normal LMM values in healthy and young people, and the most commonly used indexes to express it, which will allow the diagnosis of LMM in disease-related situations using the corresponding -2 DS value. <![CDATA[Hematologic and nutritional states are associated with the development of preeclampsia in a Mexican population]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: la insuficiencia de nutrientes y elementos traza son factores de riesgo para el desarrollo de preeclampsia; estos nutrientes pueden provocar cambios en el estado hematológico que pueden usarse para la prevención de complicaciones durante la gestación. Objetivo: la presente investigación analizará el estado nutrimental y hematológico durante los 3 trimestres de gestación en mujeres gestantes con preeclampsia para evaluar su relación con esta alteración gestacional. Método: se realizó un estudio transversal, descriptivo y analítico en 78 gestantes que acudían a control prenatal, 11 de ellas diagnosticadas de preeclampsia. Los parámetros hematológicos fueron determinados por cartometría hemática. Se aplicó un cuestionario de frecuencia de consumo de alimentos para obtener el perfil de ingesta de nutrientes de las gestantes. Resultados: la presión arterial (PA) del grupo de normotensas fue significativamente menor en comparación con las gestantes con preeclampsia. El perfil hematológico varía durante la gestación y el valor de plaquetas fue significativamente más alto en las gestantes con preeclampsia. El estado nutrimental de las gestantes en el tercer trimestre tuvo mayor consumo de macronutrientes y micronutrientes comparado con el primero y el segundo trimestres de gestación; este mismo patrón se observó en las gestantes con preeclampsia. Las gestantes normotensas tuvieron un mayor aporte de minerales y de vitaminas con respecto a las gestantes con preeclampsia. Conclusión: los valores hematológicos se modifican durante cada trimestre de gestación. Las gestantes con preeclampsia tuvieron valores altos de plaquetas comparadas con las normotensas. Nuestros datos muestran un mayor aporte de minerales y vitaminas en las gestantes normotensas comparadas con aquellas que han desarrollado preeclampsia, por lo que se recomienda que la atención de las gestantes se acompañe de orientación nutrimental para prevenir complicaciones.<hr/>Abstract Introduction: nutrient and trace element deficiency are risk factors for the development of preeclampsia; these nutrients induce changes in the hematologic state, which can be used to prevent complications during pregnancy. Objective: this research will analyze the nutritional and hematological status during the 3 trimesters of gestation in pregnant women with preeclampsia to evaluate its association with gestational alterations. Method: a cross-sectional, descriptive, and analytic study was conducted on 78 pregnant women who attended a prenatal control clinic, 11 of whom were diagnosed with preeclampsia. The hematological parameters were determined through hematometry. To get the nutritional intake profile of the pregnant women, a frequency of food consumption questionnaire was used. Results: the normotensive group´s arterial pressure (PA) was significantly lower than that of pregnant women with preeclampsia. The hematological profile changed during pregnancy, and platelet value was much higher in preeclamptic women. The nutritional status of pregnant women in the third trimester consumed more macronutrients and micronutrients than in the first and second trimesters, and this pattern was observed in pregnant women with preeclampsia. When compared to pregnant women with preeclampsia, normotensive women received more minerals and vitamins. Conclusion: hematological values are modified during each trimester of gestation, and pregnant women with preeclampsia had high platelet values compared to normotensive women. Our data show a greater intake of minerals and vitamins in normotensive pregnant women as compared to those who developed preeclampsia; therefore, it is recommended that pregnant women be provided with nutritional guidance in order to prevent pregnant complications. <![CDATA[The status of clinical nutrition in hospitals of Guilan province, Iran - A mixed-method study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100012&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Background: nutritional therapy has an important role in the development of medical care services, and quantitative and qualitative assessments of the status of clinical nutrition in hospitals is crucial. This study aimed to explore the current status of clinical nutrition in hospitals of Guilan province, Iran. Methods: this quantitative-qualitative (mixed method) study was performed on public hospitals in Guilan province, Iran (n = 26). The required information was collected by visiting the hospitals and interviewing with hospital dietitians. The data collection tool had two quantitative and qualitative subscales. The quantitative subscale included a 21-item checklist containing information about the referral system, cooperation of hospital staff in clinical nutrition, clinical nutrition staff status, enteral nutrition, and parenteral nutrition. Results: in more than 55 % of hospitals the patients were not adequately referred to a dietitian. In about 31.2 % of hospitals, cooperation of other departments in the field of clinical nutrition was insufficient. In 37 % of hospitals with intensive care unit (ICU), enteral nutrition was not provided properly. Only 27 % of the hospital properly provided parenteral nutrition for their patients. The most important problems mentioned by hospital dietitians included noncompliance of the food services employers with recommended diets, insufficient number of hospital dietitians, and lack of per case payment method for dietitians. Coverage of diet services by health insurance was the most common suggestion of dietitians to promote diet therapy in public hospitals. Conclusion: the situation of providing nutritional services to patients in public hospitals is not favorable in terms of quantity and quality in Guilan province, Iran. Designing the necessary policies and reorient the clinical nutrition system in hospitals to promote patients' health and accelerate patient recovery is warranted.<hr/>Resumen Antecedentes: la terapia nutricional tiene un papel importante en el desarrollo de los servicios de atención médica, y las evaluaciones cuantitativas y cualitativas del estado de la nutrición clínica en los hospitales son cruciales. Este estudio tuvo como objetivo explorar el estado actual de la nutrición clínica en los hospitales de la provincia de Guilan, Irán. Métodos: este estudio cuantitativo-cualitativo (método mixto) se realizó en hospitales públicos de la provincia de Guilan, Irán (n = 26). La información requerida se recopiló visitando los hospitales y entrevistando a los dietistas de los hospitales. La herramienta de recolección de datos tenía dos subescalas, cuantitativa y cualitativa. La subescala cuantitativa incluía una lista de verificación de 21 ítems que contenía información sobre el sistema de derivación, la cooperación del personal del hospital en nutrición clínica, el estado del personal de nutrición clínica, la nutrición enteral y la nutrición parenteral. Resultados: en más del 40 % de los hospitales, los pacientes no fueron derivados adecuadamente a un dietista. En el 35 % de los hospitales, la cooperación de otros departamentos en el campo de la nutrición clínica fue insuficiente. En el 55 % de los hospitales con unidad de cuidados intensivos (UCI), la nutrición enteral no se brindó adecuadamente. Ninguno de los hospitales proporcionó nutrición parenteral adecuada para los pacientes. Los problemas más importantes mencionados por los dietistas hospitalarios incluyeron el incumplimiento de los programas de alimentos por parte del empleador del sector alimentario, un número insuficiente de dietistas hospitalarios y la falta de pago de honorarios de consulta a los dietistas. La cobertura de los servicios de dietética por parte del seguro de salud fue la sugerencia más común de los dietistas para promover la dietoterapia en los hospitales. Conclusión: la situación de la prestación de servicios nutricionales a pacientes en hospitales públicos no es favorable en términos de cantidad y calidad en la provincia de Guilan, Irán. Se justifica diseñar las políticas necesarias para reorientar el sistema de nutrición clínica en los hospitales y, en definitiva, promover la salud y acelerar la recuperación de los pacientes. <![CDATA[Dietary evaluation of sodium intake in patients with chronic kidney disease]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100013&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction: high sodium intake is a risk factor for diseases such as systemic arterial hypertension, stroke, left ventricular hypertrophy, and chronic kidney disease (CKD). Objective: to evaluate the correlation between estimated sodium intake by dietary intake and 24-hour urinary excretion in patients with non-dialysis CKD. Material and methods: a cross-sectional study with 151 individuals. Demographic, socioeconomic, clinical and lifestyle data were evaluated. Sodium was dosed in 24-hour urine and estimated by 24-hour Food Recall (R24h). To evaluate the association between demographic, anthropometric, nutritional and laboratory variables with sodium excretion in 24-hour urine, variance analysis (ANOVA) or Kruskal-Wallis test were used. The correlation between 24-hour urinary sodium excretion and dietary sodium intake was performed by Spearman's correlation coefficient. Results: mean age was 60.8 ± 11.8 years, 51.7 % were women. Hypertensive patients, 88.9 %; diabetics, 45.0 %; and 39.1 % were in stage 3B of CKD. Median sodium excretion in 24-hour urine was 112.2 mmol/L and R24h intake was 833.8 mg/day. Individuals belonging to the highest tertile of sodium excretion (T3) presented lower PTH values, and those with lower tertile (T1), higher serum HDL-c levels (p &lt; 0.05). There was no statistical correlation between dietary sodium intake and 24-hour urine excretion (p-value = 0.241). Conclusion: the non-correlation between sodium obtained by 24-hour urinary excretion and dietary intake demonstrates the fragility of the estimation of sodium excretion through the dietary survey.<hr/>Resumen Introducción: la ingesta elevada de sodio es un factor de riesgo para enfermedades como la hipertensión arterial sistémica, el accidente cerebrovascular, la hipertrofia ventricular izquierda y la enfermedad renal crónica (ERC). Objetivo: evaluar la correlación entre la ingesta estimada de sodio y la excreción urinaria de 24 horas en pacientes con ERC sin diálisis. Métodos: estudio transversal con 151 individuos. Se evaluaron datos demográficos, socioeconómicos, clínicos y de estilo de vida. El sodio se cuantificó en orina de 24 horas y se estimó en Food Recall (R24h) de 24 horas. Para evaluar la asociación entre variables demográficas, antropométricas, nutricionales y de laboratorio con la excreción de sodio en orina de 24 horas, se utilizó el análisis de varianza (ANOVA) o la prueba de Kruskal-Wallis. La correlación entre la excreción urinaria de sodio de 24 horas y la ingesta de sodio en la dieta se realizó mediante el coeficiente de correlación de Spearman. Resultados: la edad media fue de 60,8 ± 11,8 años, el 51,7 % eran mujeres. Los pacientes hipertensos eran el 88,9 %; los diabéticos, el 45,0 %, y el 39,1 % se encontraban en estadio 3B de ERC. La mediana de excreción de sodio en orina de 24 horas fue de 112,2 mmol/L y la ingesta de R24h fue de 833,8 mg/día. Los individuos pertenecientes al tercil más alto de excreción de sodio (T3) presentaron valores de PTH más bajos y aquellos con niveles más bajos de tercil (T1), mayores niveles séricos de HDL-c (p &lt; 0,05). No hubo correlación estadística entre la ingesta de sodio en la dieta y la excreción de orina durante 24 horas (valor p = 0,241). Conclusión: la ausencia de correlación entre el sodio obtenido por excreción urinaria de 24 horas y la ingesta dietética demuestra la fragilidad de la estimación de la excreción de sodio a través de la encuesta dietética. <![CDATA[Nutritional status in Ecuadorian adults and its distribution according to socio-demographic characteristics. A cross-sectional study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100014&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: el 30 % de la población mundial presenta actualmente problemas de sobrepeso y obesidad, mientras que en Ecuador la incidencia es del 64,68 %. La identificación de grupos poblacionales más vulnerables al sobrepeso y la obesidad es un tema básico para establecer mejores políticas públicas. Objetivo: identificar a los grupos poblacionales con riesgo de sobrepeso y obesidad según determinantes sociodemográficos (etnia, estado civil, pobreza y edad). Métodos: estudio transversal. Se analizaron los datos de 89.212 adultos de ambos sexos provenientes del estudio ENSANUT-EC 2018. Se utilizó el índice de masa corporal (IMC) para evaluar la prevalencia del sobrepeso y la obesidad, y se realizó un análisis de regresión lineal múltiple para relacionar el IMC con los determinantes sociodemográficos. Resultados: las mujeres presentaron en promedio 1,03 kg/m2 más que los hombres y el IMC se elevó 0,04 kg/m2 por cada año de edad. En relación al estado civil, los casados presentaron 1,14 kg/m2 más que los solteros. Tomando en cuenta los quintiles de pobreza y al q1 como categoría de referencia, los quintiles 2, 3 y 4 mostraron un IMC mayor en 0,65, 0,88, 0,77 y 0,41 kg/m2, respectivamente (p &lt; 0,001). En cuanto a la etnia, los indígenas presentaron un IMC 0,78 kg/m2 menor que el de los blancos; los montubios y los afroamericanos presentaron 0,37 y 0,61 kg/m2, respectivamente, más que los blancos. Las personas que residen en el área urbana presentan 0,41 kg/m2 más que los residentes del área rural. Conclusiones: identificamos grupos de mayor riesgo nutricional, como las mujeres y las personas casadas, para el sobrepeso y la obesidad, mientras que los indígenas y las personas más pobres tienen riesgo de bajo peso, lo que indica que en Ecuador los adultos presentan problemas tanto de exceso como de déficit. Es necesaria la implementación de políticas dirigidas a grupos poblacionales específicos.<hr/>Abstract Introduction: 30 % of the world population currently has overweight and obesity problems, while in Ecuador this is 64.68 %. The identification of population groups more vulnerable to overweight and obesity is a basic issue to establish better public policies. Objective: to identify the population groups at risk of overweight and obesity according to socio-demographic determinants (ethnicity, marital status, poverty and age). Methods: a cross-sectional study. Data from 89,212 adults of both sexes were analyzed. Body mass index (BMI) was used to assess the prevalence of overweight and obesity, and multiple linear regression analysis was performed to relate BMI to sociodemographic determinants. Results: women had an average of 1.03 kg/m2 more than men, and BMI rose by 0.04 kg/m2 for each year of age. In relation to marital status, married people presented 1.14 kg/m2 more than single people. Taking into account the poverty quintiles and q1 as a reference category, quintiles 2, 3 and 4 showed a higher BMI of 0.65, 0.88, 0.77 and 0.41 kg/m2, respectively (p &lt; 0.001). Regarding ethnicity, indigenous people had a BMI 0.78 kg/m2 less than whites; Montubios and Afro-Americans had 0.37 and 0.61 kg/m2, respectively, more than whites. People residing in the urban area present 0.41 kg/m2 more than the residents in the rural area. Conclusions: we identified groups of higher nutritional risk such as women and married people for overweight and obesity, while indigenous people and the poorest people were at risk for low weight, which indicates that in Ecuador adults have problems of both excess and deficit. It is necessary to implement policies aimed at specific population groups. <![CDATA[Relationship of demographic and dietary hygiene factors with the pathology found in outpatient colonoscopies performed in a Castilla y León Health Service center]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100015&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: el cáncer colorrectal (CCR) es un tumor muy frecuente en términos de incidencia y mortalidad. Su patogenia se ha relacionado con diversos factores ambientales y hereditarios. Objetivos: analizar la asociación de edad, sexo y factores dietéticos con el diagnóstico de adenomas y CCR. Métodos: se realizó un estudio descriptivo prospectivo con los pacientes del Área Sanitaria de León que se sometieron a una colonoscopia ambulatoria entre 09/09/2012 y 30/06/2013. Mediante un formulario autoadministrado se recogieron datos sociodemográficos, tóxicos y dietéticos usando un cuestionario alimentario de frecuencia semicuantitativo. Se analizaron las diferencias en el diagnóstico según los datos sociodemográficos e higiénico-dietéticos, con análisis multivariante mediante regresión logística por pasos hacia delante. Resultados: se recogieron datos de 1390 pacientes cuya edad media fue de 57 () años; de ellos, el 47,8 % eran varones. Se diagnosticaron CCR en el 5 % de los pacientes y pólipos en el 20,4 % (9,4 % de adenomas de alto riesgo [AAR]). El hallazgo de pólipos y AAR fue más frecuente en los varones (26,9 % vs. 14,5 % y 12,6 % vs. 6,3 %, respectivamente [p &lt; 0,001]). La edad media fue significativamente superior en los pacientes que presentaban pólipos (56.51 (15.45) vs. 63.22 (12.69) años; p &lt; 0,001). En la población que refirió un consumo diario de carnes procesadas se duplicaba la proporción de pólipos detectados (2,9 % vs. 6,7 %; p = 0,02). Aquellos pacientes que consumían alcohol diariamente tenían mayor incidencia de pólipos frente al consumo ocasional y los abstemios (32 % vs. 20 % vs. 18,6 %; p = 0,002). Conclusiones: la edad se relacionaba con un mayor riesgo de pólipos, AAR y CCR. Los varones también tenían más riesgo de pólipos y AAR. El consumo de alcohol, carnes rojas y procesadas incrementaba el riesgo de pólipos.<hr/>Abstract Background: colorectal cancer (CRC) is one of the most frequent tumors in terms of incidence and mortality. Several elements, both inherited and environmental, have been related with its pathogenesis. Aims: to analyze the influence of age, gender and nutritional factors on the diagnosis of colonic polyps and CRC. Methods: a prospective, descriptive study over outpatients from the Health Area of León who took a colonoscopy between 09/09/2012 and 06/30/2013. Patients were asked to fill a semiquantitative food frequency questionnaire with data such a sociodemographic, toxic and dietetic facts. Differences in diagnosis according to sociodemographic and hygiene-dietetic data were analyzed with a multivariate analysis by forward stepwise logistic regression. Results: data were collected from 1390 patients. Mean age was 57.88 (15.17) years and 47.8 % were male. CRC was diagnosed in 5 % of colonoscopies, and polyps in 20.4 %, with 9.4 % of them being HRA. Risk of polyps and HRA was higher in males (26.9 % vs 14.5 %) and (12.6 % vs 6.3 %), respectively (p &lt; 0.001). Mean age was significantly higher in patients who presented polyps (56.51 (15.45) vs 63.22 (12.69) years; p &lt; 0.001). Among the group who reported intake of smoked and salted food, the risk of polyps doubled (2.9 % vs 6.7 %, p = 0.002). In relation to alcohol intake we found that subjects with daily alcohol consumption showed a higher incidence of polyps when compared to occasional drinkers and teetotallers (32 % vs 20 % vs 18.6 %, p = 0.002). Conclusions: age correlated with higher risk of polyps, HRA and CRC. Moreover, male gender also was associated with a high risk of polyps and HRA. Alcohol and red and processed meat intake increased polyp risk. <![CDATA[Lack of association between metabolic phenotype and food consumption by degree of food processing: results from the Study of Workers' Health (ESAT)]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100016&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction: an increase in the consumption of processed and ultra-processed foods may predispose to metabolic abnormalities. Objective: to verify the association of food consumption with metabolic phenotype in workers from a quaternary hospital in Rio de Janeiro, Brazil. Methods: workers of both sexes aged &gt; 18 years were eligible. A food frequency questionnaire and the NOVA classification were used in the food consumption analysis. Metabolic phenotype considered the presence of at least one metabolic alteration (blood glucose, serum lipids, and blood pressure) combined with BMI (eutrophic or excess weight) as follows: 1) metabolically healthy eutrophic (MHE); 2) metabolically unhealthy eutrophic (MUE); 3) metabolically healthy excess weight (MHEW); 4) metabolically unhealthy excess weight (MUEW). Results: from the included 160 participants (mean age, 45.2 ± 1.1 years; 59.4 %, women), 21.9 % self-reported arterial hypertension and 4.4 % diabetes. Most presented excess weight (74.6 %), with approximately 40 % being obese. The MUEW phenotype had higher body fat percentage and central adiposity represented by higher WC and VFA in comparison to the other phenotypes. The lean body mass was similar between the groups. The median of ultra-processed foods was 32.4 % for eutrophic, 32.7 % for overweight, and 34.3 % for obese subjects. No significant associations were observed between ultra-processed food consumption and metabolically unhealthy eutrophic (OR: 1.01; 95 % CI: 0.96-1.06), metabolically healthy excess weight (OR: 1.03; 95 % CI: 0.98-1.08), and metabolically unhealthy excess weight (OR: 1.00; 95 % CI: 0.96-1.05) in comparison to metabolically healthy eutrophic. Conclusion: consumption of ultra-processed food was high. In this cross-sectional analysis, no association of metabolic phenotypes with consumption of food groups according to degree of food processing were observed.<hr/>Resumen Introducción: el incremento del consumo de alimentos procesados y ultraprocesados puede predisponer a alteraciones metabólicas. Objetivo: verificar la asociación del consumo de alimentos con el fenotipo metabólico en trabajadores de un hospital cuaternario de Rio de Janeiro, Brasil. Métodos: fueron elegibles trabajadores de ambos sexos de edad &gt; 18 años. El cuestionario de frecuencia de alimentos y la clasificación NOVA se utilizaron en el análisis del consumo de alimentos. El fenotipo metabólico consideró la presencia de al menos una alteración metabólica (glucemia, lípidos séricos y presión arterial) combinada con el IMC (eutrófico o exceso de peso) de la siguiente manera: 1) eutrófico metabólicamente saludable (EHM); 2) eutróficos metabólicamente no saludables (MUE); 3) exceso de peso metabólicamente saludable (MHEW); 4) exceso de peso metabólicamente no saludable (MUEW). Resultados: de los 160 participantes incluidos (edad media: 45,2 ± 1,1 años, 59,5 % de mujeres), el 21,9 % refirieron hipertensión arterial y el 4,4 % diabetes. La mayoría presentaron exceso de peso (74,6 %), siendo aproximadamente un 40 % obesos. El fenotipo MUEW presentó mayor porcentaje de grasa corporal y adiposidad central representada por mayor CC y VFA en comparación con los otros fenotipos. La masa corporal magra fue similar entre los grupos. La mediana de alimentos ultraprocesados fue de 32,4 % para los eutróficos, 32,7 % para el sobrepeso y 34,3 % para los obesos. No se observaron asociaciones significativas entre el consumo de ultraprocesados y el fenotipo eutrófico metabólicamente no saludable (OR: 1,01; IC 95 %: 0,96-1,06), exceso de peso metabólicamente saludable (OR: 1,03; IC 95 %: 0,98-1,08) y exceso de peso metabólicamente no saludable (OR: 1,00; IC 95 %: 0,96-1,05) en comparación con los eutróficos metabólicamente sanos. Conclusión: el consumo de alimentos ultraprocesados fue elevado. En este análisis transversal, no se observó asociación de fenotipos metabólicos y consumo de grupos de alimentos según el grado de procesamiento de los alimentos. <![CDATA[Assessment of calcium intake in Costa Rica and Panama with the International Osteoporosis Foundation calcium calculator]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100017&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: una ingesta adecuada de calcio es fundamental durante todo el curso de la vida. A pesar de esto, el consumo mundial de calcio es deficiente. En Centroamérica se tienen pocos datos sobre el tema. Objetivo: evaluar el consumo diario de calcio en la población adulta de Costa Rica y Panamá. Métodos: se realizó una encuesta a la población adulta (&gt; 18 años) en ambos países. En aquellos sujetos que aceptaron ser encuestados, se aplicó un cuestionario específicamente diseñado para el estudio con información demográfica, estilos de vida y dieta. Se utilizó la calculadora de calcio de la International Osteoporosis Foundation (IOF) para cuantificar su ingesta de calcio. Resultados: el estudio incluyó a 1189 participantes, el 50 % eran hombres. La mediana de la ingesta de calcio fue de 862 mg/d (RIC: 650,5 a 1115) en Costa Rica y de 825,5 mg/d (RIC: 579,75 a 1029,2) en Panamá. Se encontraron diferencias significativas entre la ingesta de calcio y el grupo de edad en los costarricenses, mientras que en la población panameña se encontraron diferencias en la ingesta de calcio de acuerdo con el nivel educativo. Conclusiones: este estudio es el primero realizado en América Central con la calculadora de calcio de la IOF. Nuestro estudio muestra que la ingesta de calcio es deficiente en Costa Rica y Panamá. Es necesario establecer campañas educativas en ambos países para corregir esta deficiencia.<hr/>Abstract Introduction: calcium intake is fundamental over the whole life cycle; despite this, the world consumption of calcium is deficient. In Central America, there is little data on calcium intake. Objective: to evaluate daily calcium intake in the adult population of Costa Rica and Panama. Methods: an adult's population (&gt; 18) survey was conducted in both countries. A questionnaire specifically design for the study was applied to subjects that were willing to participate after they signed of the informed consent form. The International Osteoporosis Foundation (IOF) calcium calculator was used to quantify their calcium intake. Results: the study included 1189 participants, 50 % were men. The median calcium intake was 862 mg/d (IQR, 650.5 to 1115) in Costa Rica and 825.5 mg/d (IQR, 579.75 to 1029.2) in Panama. Significant differences were found between calcium intake and age group in Costa Ricans, while in the Panamanian population differences were found in calcium intake according to educational level. Conclusion: this study is the first one conducted in Central America using the IOF calcium intake calculator. The study shows that calcium intake is deficient in Costa Rica and Panama. It is necessary to establish educational campaigns in both countries to correct this deficiency. <![CDATA[Nutritional education knowledge of teachers and nutritionists in four European countries]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100018&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Objective: the aim of this study was to examine the perception of professionals from four European countries in charge of teaching Nutrition Education (NE) to children in primary schools or hospitals. Methods: this was achieved through an exploratory study that initiated with two focus groups, one with 5 elementary school teachers and another with 14 nutritionists. From the results of it an online survey was designed and distributed internationally to elementary schools and professional clinics in Spain, Italy, Norway, and Austria. The participants were 75 elementary school teachers and 98 nutritionists. It was measured the level of knowledge of teachers and nutritionists to teach NE, and the level of nutritional knowledge of the children in their respective country. Descriptive statistics were conducted, one-factor ANOVAs to analyze the effect of nationality, and when a significant interaction was found, a post-hoc analysis using Bonferroni adjustment was applied. Results: the results indicated that forty-one percent of the participants considered they have “adequate” theoretical knowledge to teach NE. Only 27 % considered they had “adequate” pedagogical training. A significant effect was found: F(3,168) = 17.37, p &lt; 0.001, η2p = 0.24. Regarding the levels of NE knowledge of children, from lowest to highest, there were Spain, Italy, Austria, and Norway. Also, it was observed that professionals and children from Spain and Italy were more affected with less knowledge and training regarding NE. Conclusions: these results could help governments and educational organizations of the affected countries to take decisions to tackle this problematic.<hr/>Resumen Objetivo: el objetivo de este estudio fue examinar la percepción de los profesionales de cuatro países europeos encargados de enseñar educación nutricional (EN) a niños de escuelas primarias u hospitales. Métodos: esto se logró a través de un estudio exploratorio que se inició con dos grupos focales, uno con 5 maestros de primaria y otro con 14 nutricionistas. A partir de los resultados del mismo se diseñó una encuesta en línea y se distribuyó internacionalmente a escuelas primarias y clínicas de profesionales en España, Italia, Noruega, y Austria. Los participantes fueron 75 maestros de primaria y 98 nutricionistas. Se midió el nivel de conocimientos de los maestros y nutricionistas para enseñar EN, y el nivel de conocimientos nutricionales de los niños de su respectivo país. Se hicieron análisis descriptivos, ANOVA de un factor para analizar el efecto de la nacionalidad, y cuando se encontró una interacción significativa se aplicó un análisis post-hoc mediante ajuste de Bonferroni. Resultados: los resultados indicaron que el cuarenta y uno por ciento de los participantes consideró tener conocimientos teóricos “adecuados” para enseñar NE. Solo el 27 % consideró tener una formación pedagógica “adecuada”. Se encontró un efecto significativo: F(3,168) = 17.37, p &lt; 0,001, η2p = 0,24. Con respecto a los niveles de conocimiento de NE de los niños en los distintos países, de menor a mayor se clasificaron España, Italia, Austria y Noruega. Asimismo, se observó que los profesionales y los niños de España e Italia se vieron más afectados con menos conocimiento y formación en EN. Conclusiones: estos resultados podrían ayudar a los gobiernos y organizaciones educativas de los países afectados a tomar decisiones para abordar esta problemática. <![CDATA[Hypovitaminosis D and its relationship with nutritional status and quality of life in patients undergoing haemodialysis]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100019&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Objective: to assess the prevalence of hypovitaminosis D in patients undergoing haemodialysis (HD) and to determine its relationship with nutritional status and quality of life (QoL). Material and methods: 120 patients were included in the study. The Malnutrition-Inflammation Score (MIS) was used to detect nutritional risk. QoL was evaluated by Kidney Disease Quality of Life version 1.2 (KDQOL-SF). Patients were stratified into three groups according to their vitamin D status: sufficiency (≥ 30 ng/dl), insufficiency (29-10 ng/dl) and deficiency (&lt; 10 ng/dl). Results: hypovitaminosis D was detected in 71 % of the patients studied. Multiple linear regression analysis showed that vitamin-D deficiency was the most significant predictor of low KDQOL-SF scores. It explained 21 % of the variance in the Kidney Disease Component Summary, 27 % of that in the Physical Component Summary, and 22 % of that in the Mental Component Summary. Multiple logistic regression analysis showed that only vitamin-D deficiency was significantly associated with malnutrition (OR, 14.6, p &lt; 0.001). Conclusion: HD patients frequently present with hypovitaminosis D. There is a significant correlation between vitamin-D deficiency, poorer nutritional status, and worse QoL in dialysed patients.<hr/>Resumen Objetivo: evaluar la prevalencia de la hipovitaminosis D en pacientes en hemodiálisis (HD) y su relación con el estado nutricional y la calidad de vida (CV). Material y métodos: un total de 120 pacientes fueron incluidos. La escala de Malnutrición-Inflamación (MIS) se utilizó para la detección del riesgo nutricional. La CV fue evaluada por el cuestionario Kidney Disease Quality of Life versión 1.2 (KDQOL-SF). Los pacientes fueron estratificados en tres grupos de acuerdo con el estado de la vitamina D: suficiencia (≥ 30 ng/dl), insuficiencia (29-10 ng/dl) y deficiencia (&lt; 10 ng/dl) Resultados: se observó hipovitaminosis D en el 71 % de los pacientes. El análisis de regresión lineal múltiple mostró que la deficiencia de vitamina D fue el predictor más significativo de peores resultados en el cuestionario KDQOL-SF. La deficiencia de 25(OH)D explicó el 21 % de la varianza en el componente sumatorio de la enfermedad renal, el 27 % en el componente sumatorio físico y el 22 % en el componente sumatorio mental. Cuando evaluamos el estado nutricional, el análisis de regresión logística multivariante mostró que solo la deficiencia de vitamina D presenta un efecto significativo en la desnutrición (OR: 14.6, p &lt; 0,001). Conclusión: de nuestros hallazgos concluimos que la hipovitaminosis D es muy frecuente entre los pacientes en HD y que su deficiencia está asociada un deterioro del estado nutricional y peor percepción de la calidad de vida. <![CDATA[Antigenotoxicity of the soy isoflavone genistein in mice exposed to carcinogenic hexavalent chromium compounds]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100020&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: el consumo de alimentos ricos en antioxidantes como las isoflavonas de la soya puede ser una alternativa en la protección y modulación de la genotoxicidad de metales con potencial cancerígeno asociado al estrés oxidativo. Objetivo: evaluar el efecto antigenotóxico de la isoflavona de soya genisteína en ratones expuestos a compuestos cancerígenos de cromo hexavalente (Cr[VI]). Material y método: veinticinco ratones Hsd:ICR macho fueron divididos en cinco grupos tratados de la siguiente forma: a) vehículo 1 (agua destilada estéril, vía-oral); b) vehículo 2 (aceite de maíz para compuestos liposolubles, vía-intraperitoneal); c) 15 mg/kg de genisteína, vía-oral; d) 20 mg/kg de CrO3 vía-intraperitoneal; y e) 15 mg/kg de genisteína cuatro horas antes de la aplicación de 20 mg/kg de CrO3. Se realizaron evaluaciones de micronúcleos (MN), apoptosis, relación de eritrocitos policromáticos/normocromáticos (EPC/ENC) y viabilidad celular en sangre periférica obtenida a las 0, 24, 48 y 72 horas. Resultados: el tratamiento con genisteína redujo los MN cuando fue administrada previamente al tratamiento con CrO3, siendo mayor el efecto a las 48 horas (reducción del 84 %). La viabilidad celular se redujo con los tratamientos de genisteína y CrO3 solos, siendo mayor el efecto en este último. Conclusiones: la genisteína bloqueó eficazmente la acción genotóxica del CrO3. El hecho de que se redujeran los MN y la apoptosis en el grupo tratado con la genisteína y el CrO3 sugiere que la genisteína pudo haber inhibido el daño oxidativo del Cr(VI) ya que, al no haber células con daño, las vías apoptóticas no se activaron.<hr/>Abstract Introduction: the consumption of antioxidant-rich foods such as soy isoflavones may be an alternative in the protection and modulation against metal-induced genotoxicity with carcinogenic potential associated with oxidative stress. Objective: to evaluate the antigenotoxic effects of soy isoflavone genistein in mice exposed to carcinogenic compounds of hexavalent chromium (Cr[VI]). Material and method: twenty-five male Hsd:ICR mice were divided into five groups treated as follows: a) vehicle 1 (sterile distilled water, intraperitoneally); b) vehicle 2 (corn oil for fat-soluble compounds, orally); c) 15 mg/kg of genistein, orally; d) 20 mg/kg of CrO3, intraperitoneally; and e) 15 mg/kg of genistein four hours before the application of 20 mg/kg of CrO3. Evaluations of micronuclei (MN), apoptosis, ratio of polychromatic/normochromatic erythrocytes (EPC/ENC) and cell viability in peripheral blood obtained at 0, 24, 48 and 72 hours were performed. Results: the treatment with genistein reduced MN when administered prior to treatment with CrO3, the effect being greater at 48 hours (reduction of 84 %). Cell viability was reduced with genistein and CrO3 treatments alone, the effect being greater in the latter. Conclusions: genistein effectively blocked the genotoxic action of CrO3. The fact that MN and apoptosis were reduced in the group treated with genistein and CrO3 suggests that genistein could have inhibited the oxidative damage of Cr(VI) since, as there were no cells with damage, the apoptotic pathways were not activated. <![CDATA[Ultra-processed food intake and risk of depression: a systematic review]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100021&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Objective: to conduct a systematic review of the observational studies analyzing the association between ultra-processed food (UPF) intake and the risk of depression. Material and methods: the search adhered to the guidelines of Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA); a search for observational studies published until June 2020 was performed in PubMed, Embase, Cochrane Library, and Web of Science databases, followed by additional manual searches. Eight reviewers, working independently in teams of two, screened studies for eligibility, extracted data, and assessed risk of bias. We resolved disagreements through discussion or, if necessary, through adjudication by a third (LH). And the study assessed cross-sectional studies using the Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ) methodological checklist and cohort and case-control studies using the Newcastle-Ottawa Scale (NOS) for quality. We used a tabular format to summarize the articles. Results: twenty-eight studies evaluating UPF intake and risk of depression were finally selected, 21 of which had a cross-sectional design, 6 studies had a cohort design, and 1 had a case-control design. Of these, 4 cohort studies and 17 cross-sectional studies found that consumption of UPF were positively associated with depression or depressive symptoms. Conclusions: our review demonstrated that most studies included in the systematic review showed that UPF consumption is associated with the risk of depression. Future studies should consider the use of validated food intake assessments and standardized depression assessment methods to promote comparability between studies.<hr/>Resumen Objetivo: realizar una revisión sistemática de los estudios observacionales que analizan la asociación entre la ingesta de alimentos ultraprocesados (UPF) y el riesgo de depresión. Material y métodos: la búsqueda se adhirió a las directrices Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA); se realizó una búsqueda de estudios observacionales publicados hasta junio de 2020 en las bases de datos PubMed, Embase, Cochrane Library y Web of Science, seguida de búsquedas manuales adicionales. Ocho revisores, que trabajaron de forma independiente en equipos de dos, seleccionaron los estudios para su elegibilidad, extrajeron los datos y evaluaron el riesgo de sesgo. Los desacuerdos se resolvieron a través de la discusión o, si era necesario, a través de la adjudicación de un tercero. Se evaluaron los estudios transversales mediante la lista de comprobación metodológica de la Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ) y los estudios de cohortes y de casos y controles mediante la escala Newcastle-Ottawa (NOS) para la calidad. Se utilizó un formato tabular para resumir los artículos. Resultados: finalmente se seleccionaron 28 estudios que evaluaban la ingesta de UPF y el riesgo de depresión, 21 de los cuales tenían un diseño transversal, 6 un diseño de cohortes y 1 un diseño de casos y controles. De ellos, 4 estudios de cohortes y 17 estudios transversales encontraron que el consumo de UPF se asociaba positivamente con la depresión o los síntomas depresivos. Conclusiones: nuestra revisión demostró que la mayoría de los estudios incluidos en la revisión sistemática mostraron que el consumo de UPF está asociado con el riesgo de depresión. Los estudios futuros deberían considerar el uso de evaluaciones validadas del consumo de alimentos y métodos estandarizados de evaluación de la depresión para promover la comparabilidad entre los estudios. <![CDATA[Effects of neuromodulation on executive functions and food desires in individuals with obesity: a systematic review]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100022&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Objective: to describe the effects of neuromodulation on the performance of executive functions in overweight and/or individuals with obesity. Methods: articles published in PubMed, ScienceDirect, BIREME, and Web of Science databases were selected using the following combination of descriptors: (“problem solving” OR “executive function” OR memory) AND (tDCS OR TMS) AND obesity. After applying the selection criteria, 08 articles were included for analysis. Results: the articles included had an average of 30.1 participants per study, with a minimum of 12 and a maximum of 76. The overall nutritional status ranged from underweight to grade 3 obesity, and the general mean body mass index was 28,1 kg/m2. Regarding the instruments used to assess executive functions, the most frequent were: the flanker paradigm; binocular rivalry for Continuous Flash Suppression (bCFS/NoCFS); Stroop task; Go/No-Go task; and N-back task. The primary outcomes were dependent on the neuromodulation target site. Reduced food craving and improved performance in the active group were observed from decreased response time and increased precision in cognitive tasks. Conclusion: neuromodulation can generate changes in executive functions, reducing food cravings in overweight and individuals with obesity.<hr/>Resumen Objetivo: describir los efectos de la neuromodulación en el desempeño de funciones ejecutivas en pacientes con sobrepeso y/o obesidad. Métodos: se seleccionaron artículos publicados en las bases de datos PubMed, ScienceDirect, BIREME y Web of Science utilizando la siguiente combinación de descriptores: (“resolución de problemas” O “función ejecutiva” O memoria) Y (tDCS O TMS) Y obesidad. Después de aplicar los criterios de selección, 08 artículos fueron incluidos para el análisis. Resultados: los artículos incluidos tuvieron un promedio de 30,1 participantes por estudio, con un mínimo de 12 y un máximo de 76. El estado nutricional general osciló entre bajo peso y obesidad grado 3, y el índice de masa corporal promedio general fue de 28,1 kg/m2. En cuanto a los instrumentos utilizados para evaluar las funciones ejecutivas, los más frecuentes fueron: paradigma del flanqueador; rivalidad binocular para la supresión continua de flash (bCFS/NoCFS); tarea de Stroop; Tarea Go/No-Go; y tarea N-back. Los resultados primarios dependieron del sitio objetivo de la neuromodulación. Se observó una reducción del antojo de alimentos y un mejor rendimiento en el grupo activo debido a la disminución del tiempo de respuesta y al aumento de la precisión en las tareas cognitivas. Conclusión: la neuromodulación puede generar cambios en las funciones ejecutivas, reduciendo el antojo de alimentos en personas con sobrepeso y obesidad. <![CDATA[Immunonutrition, evidence and experiences]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100023&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen La inmunonutrición es una ciencia que engloba aspectos relacionados con la nutrición, la inmunidad, la infección, la inflamación y el daño tisular. Las fórmulas inmunomoduladoras han demostrado beneficios en una amplia variedad de situaciones clínicas. El objetivo de este trabajo es revisar la evidencia disponible en inmunonutrición (IN). Para ello, se ha realizado una búsqueda bibliográfica con las palabras clave: inmunonutrición, arginina, glutamina, nucleótidos, ácidos grasos omega-3, ERAS, fast-track. Se han incluido ensayos clínicos, revisiones y guías de práctica clínica. La IN ha demostrado reducir las fístulas en el postoperatorio en pacientes con cáncer de cabeza y cuello. En pacientes con cáncer gástrico y cáncer de esófago, la IN se asocia a una disminución de las complicaciones infecciosas y la estancia hospitalaria. Otras situaciones clínicas que se benefician del uso de la IN son la cirugía del cáncer de páncreas, la cirugía del cáncer colorrectal y los grandes quemados. Son necesarios más estudios controlados, prospectivos y aleatorizados para confirmar los potenciales beneficios de la IN en otras situaciones clínicas como la cirugía torácica no esofágica, el cáncer vesical, la cirugía ginecológica, la fractura de cadera, la patología hepática y la COVID-19, entre otros.<hr/>Abstract Immunonutrition is a science that encompasses aspects related to nutrition, immunity, infection, inflammation and tissue damage. Immunomodulatory formulas have shown benefits in a wide variety of clinical situations. The objective of this work was to review the available evidence in immunonutrition (IN). For this, a bibliographic search has been carried out with the keywords: immunonutrition, arginine, glutamine, nucleotides, omega-3 fatty acids, ERAS, fast-track. Clinical trials, reviews and clinical practice guidelines have been included. IN has been shown to reduce postoperative fistulae in head and neck cancer patients and in gastric and esophageal cancer patients, infectious complications and hospital stay. Other clinical situations that benefit from the use of IN are pancreatic cancer surgery, colorectal cancer surgery and major burns. More controlled, prospective, and randomized studies are necessary to confirm the potential benefits of IN in other clinical situations such as non-esophageal thoracic surgery, bladder cancer, gynecological surgery, hip fracture, liver pathology and COVID-19, among others. <![CDATA[XIII Lesson Jesús Culebras. Hospital pharmacists and nutritional support. From the beginning to the present day (1976-2018)]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100024&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Los farmacéuticos de hospitales fueron, desde los inicios en el decenio de los setenta del siglo pasado, miembros activos en las comisiones de soporte nutricional [nutrición parenteral (NP) y nutrición enteral (NE)] en nuestros hospitales, en el contexto principalmente de la preparación estéril de los componentes de NP. Esta presentación intenta explicar su papel en este recorrido de 42 años. Sin duda, un salto de calidad farmacéutica en la NP fue el paso de la preparación en frascos individuales al “todo en uno”, ya que con ello se disminuían las infecciones por catéter a causa de la menor manipulación. Esto llevó a realizar estudios físico-químicos de la estabilidad de la emulsión lipídica, ya que las partículas ≥ 5 micras producían obstrucción y acumulación lipídica en las arteriolas pulmonares. Esta emulsión del “todo en uno” estudiamos que enmascaraba una posible precipitación de los fosfatos inorgánicos con las sales de calcio, que podía causar una embolia pulmonar microvascular. Finalmente, investigamos realizar un control microbiológico de nuestras preparaciones diarias. A mediados de los ochenta del siglo pasado se manifestó un incremento de las peticiones de NP. Para disminuir el trabajo del número de preparaciones, algunos hospitales alquilaron servicios de catering externos y otros racionalizaron las indicaciones, apoyándose con el “boom” de la nutrición enteral, con lo que algunas indicaciones de NP pasaron a ser de NE. Ocurren 3 acontecimientos en la década de los noventa del siglo pasado: el primero es que, frente al alud de preparaciones de NP, la industria farmacéutica irrumpe con una preparación de bolsas tricamerales. El segundo son los inicios de estudios de la desnutrición hospitalaria después de comprobar que la malnutrición incrementaba las complicaciones quirúrgicas y médicas. Por último, se publica la Orden de 2 de junio de 1987 para regular la nutrición enteral domiciliaria (NED). Dicha Orden fue un paso importante para regular la NED pero ocurrió que, excepto en las comunidades autónomas de Galicia y Cataluña, se produce un retroceso en los conocimientos de NE de los farmacéuticos responsables de la nutrición artificial de los hospitales españoles, ya que en 1996 serán los endocrinólogos los que pautarán las dietas de NED. Al mismo tiempo, en las 2 comunidades citadas, los servicios de farmacia suministrarán la NED a los enfermos. Sí que, por unanimidad, todos los servicios de farmacia del país contribuyeron a elaborar vademécums de cómo administrar fármacos por sonda nasogástrica y ostomías. La nueva figura de los dietistas en los equipos de soporte nutricional nos pide a los farmacéuticos las interacciones de los fármacos con los alimentos a nivel farmacocinético (absorción, metabolización. etc.). En el primer decenio del nuevo siglo continúa el crecimiento de los enfermos candidatos a NP. Una posible causa es que se intervienen enfermos de mayor edad. Los farmacéuticos de hospitales buscamos una nueva identidad y nos volcamos en las estabilidades de los fármacos con la NP. A nivel clínico, seguimos a los primeros enfermos con intestino corto, ya que quedan “un poco abandonados” durante el seguimiento en los hospitales. Los últimos 10 años hemos profundizado en los enfermos con intestino corto con NED pero, sobre todo, en el control de las ileostomías tras los fallos de sutura y pusimos orden en los fármacos que son estables en la NP y en “Y” con la misma. También iniciamos estudios farmacocinéticos en la administración de fármacos en diferentes situaciones quirúrgicas: cirugía bariátrica, gastrectomía total, etc. En el futuro continuaremos haciéndonos preguntas sobre cómo podemos mejorar el soporte nutricional de nuestros pacientes.<hr/>Abstract Hospital pharmacists have been, since the 1970s, active members in nutritional support commissions [parenteral nutrition (PN) and enteral nutrition (EN)] in our hospitals, mainly in the context of sterile preparation of PN components. This presentation is an attempt to explain their role in this 42-year journey. Without any doubt, a quality leap in pharmaceutical quality regarding PN was the step from preparation in individual vials to “all-in-one” admixtures, thereby reducing catheter infections as a result of less handling. This entailed physical-chemical studies of stability of lipid emulsions since particles ≥ 5 microns produce obstruction and lipid accumulation in pulmonary arterioles. We studied the “all-in-one” emulsions that masked a possible precipitation of inorganic phosphates with calcium-phosphate salts, which could cause microvascular pulmonary embolism. Finally, we investigated how to carry out a microbiological control of our daily preparations. In the 1980s there was an increase in PN requests. In order to reduce preparation workload some hospitals rented external catering services whereas others rationalized the indications, supported by the enteral nutrition boom where some indications for PN changed to EN. Three events occurred in the 1990s. First, due to an increase in PN preparations, the pharmaceutical industry designed three-chamber bags. Second, studies on hospital malnutrition were launched after verifying that malnutrition increased surgical and medical complications. Finally, the Order of June 2, 1987 regulated home enteral nutrition (HEN). Actually, this Order was an important step to regulate HEN. However, except for the autonomous communities of Galicia and Catalonia, there was regression in the knowledge of EN among the pharmacists responsible for nutrition. As a result, since 1996 endocrinologists are the clinicians who guide HEN diets in Spain. At the same time, in the 2 aforementioned communities pharmacy departments remained responsible for HEN. Of note, pharmacy departments all over Spain contributed to develop guidelines on drug administration through nasogastric tubes and ostomies. The newly arrived dietitians in nutritional support teams asked pharmacists for drug-food interactions at the pharmacokinetic level (absorption, metabolization, etc.). In the first decade of the new century, the growth of patients who were candidates for PN continued. One possible cause is that older patients are increasingly being operated on. Hospital pharmacists are looking for a new identity, and we dedicate our efforts to PN drug stability. At the clinical level we followed the first patients with short bowel, since they were “a bit abandoned” in their follow-up. In the last 10 years we have intensified our work for patients with short bowel with home parenteral nutrition (HPN), but above all in the control of ileostomies after suture failure. Also, we brought order to the drugs that are stable for PN and in “Y” with it. We also started pharmacokinetics studies in the administration of drugs in different surgical situations: bariatric surgery, total gastrectomy, etc. In the future we will continue to ask questions about how can we improve nutritional support for our patients. <![CDATA[Results of the survey on care units and caring for eating disorders in Spain. SENPE working group on eating disorders]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100025&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: los trastornos de la conducta alimentaria (TCA) suponen un reto terapéutico. Objetivo: describir la asistencia a los TCA desde la perspectiva de las unidades de Nutrición Clínica y Dietética (UNCyD) en relación con los recursos humanos y asistenciales, las actividades realizadas y la satisfacción con la atención en España; recoger demandas de los profesionales para mejorar la asistencia. Métodos: estudio transversal y observacional a partir de un cuestionario remitido online a socios de la Sociedad Española de Nutrición Clínica y Metabolismo (SENPE) y al Área de Nutrición de la Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición (SEEN). Los datos se analizaron según las camas de los hospitales encuestados (&lt; 500/≥ 500). Resultados: 23 respuestas de 8 comunidades autónomas. En el 87 % de las UNCyD se prestaba atención a los TCA; el 65,2 % contaban con un proceso específico; el 91,3 % colaboraban con Psiquiatría; el 34,8 % tenían área propia de hospitalización; el 56,5 % disponían de hospital de día pero participaban en él el 21,7 %; el 39,1 % tenían consulta monográfica; se realizaba educación nutricional en el 87 %, sobre todo por enfermería; se prescribían frecuentemente dietas individualizadas y suplementos orales en el 39,1 y el 56,5 %, respectivamente; solo los hospitales más grandes participaban en investigación sobre TCA (62,5 %); y el 21,7 % colaboraban con asociaciones de pacientes. Los hospitales con ≥ 500 camas disponían de más recursos y estaban más satisfechos. Los profesionales demandaban recursos y procesos consensuados con Psiquiatría. Conclusiones: los recursos y las prácticas asistenciales son dispares en las UNCyD encuestadas, así como la colaboración multidisciplinar. La evidencia recogida permite diseñar estrategias de mejora en este ámbito.<hr/>Abstract Introduction: eating disorders (EDs) entail a therapeutic challenge. Objective: to describe ED care from the perspective of Nutrition Units (NU) in relation to human and care resources, the activities carried out, and satisfaction with care in Spain; to collect demands from professionals to improve assistance. Methods: a cross-sectional, observational study based on a questionnaire sent online to members of the Spanish Society of Clinical Nutrition and Metabolism (SENPE) and to the Nutrition Area of the Spanish Society of Endocrinology and Nutrition (SEEN). The data were analyzed according to number of beds of the hospitals surveyed (&lt; 500/≥ 500). Results: 23 responses from 8 autonomous communities. In 87 % of NUs care was given to eating disorders; 65.2 % had a specific process; 91.3 % collaborated with Psychiatry; 34.8 % had their own hospitalization area; 56.5 % had a day hospital, but 21.7 % participated in it; 39.1 % had a monographic consultation office; nutritional education was carried out in 87 %, especially by nursing; individualized diets and oral supplements were frequently prescribed in 39.1 % and 56.5 %, respectively; only the largest hospitals participated in research on EDs (62.5 %), and 21.7 % collaborated with patient associations. Hospitals with ≥ 500 beds had more resources and were more satisfied. Professionals demanded resources and processes agreed with Psychiatry. Conclusions: resources and care practices are uneven in the NUs surveyed, as well as multidisciplinary collaboration. The collected evidence allows us to design improvement strategies in this area. <![CDATA[Fistuloclysis - A useful tool in patients with intestinal failure]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100026&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: la fistuloclisis es una técnica descrita por Teubner y cols. donde se utiliza una fístula como vía de administración nutricional. Este procedimiento es una alternativa al manejo de los pacientes con fallo intestinal que reciben soporte nutricional por vía parenteral. Casos clínicos: presentamos dos casos clínicos de pacientes con antecedentes médicos distintos pero que coincidían en cuanto a cuadro de desnutrición, sepsis abdominal con fistulas y espera de reconexión intestinal. En ambos casos se administró apoyo nutricional con nutrición parenteral y nutrición enteral a través de fistuloclisis. Discusión: la nutrición enteral a través de fistuloclisis mejora la función de la barrera intestinal, reduce la tasa de infección intrahospitalaria en los pacientes críticos, mejora la función inmunológica, evita la atrofia de la mucosa intestinal y es por ello que tan pronto podamos localizar un acceso enteral deberemos aprovechar esta vía para que nuestros pacientes puedan experimentar los beneficios de la fistuloclisis, independientemente del aporte calórico administrado.<hr/>Abstract Introduction: fistuloclysis is a technique described by Teubner et al. whereby a fistula is used as a route of nutritional administration. This procedure is an alternative to the management of patients with intestinal failure receiving parenteral nutritional support. Case reports: we present two clinical cases of patients with different medical histories but who coincided in malnutrition, abdominal sepsis with fistulas, and their awaiting intestinal reconnection. In both cases nutritional support was administered with parenteral nutrition and enteral nutrition through fistuloclysis. Discussion: enteral nutrition through fistuloclysis improves function of the intestinal barrier, reduces the rate of intrahospital infection in critically ill patients, improves immune function, prevents atrophy of the intestinal mucosa, and that is why as soon as an enteral access is located we must take advantage of this route so that our patients may experience the benefits of fistuloclysis regardless of caloric intake. <![CDATA[La importancia de la representación gráfica en las correlaciones]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100027&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: la fistuloclisis es una técnica descrita por Teubner y cols. donde se utiliza una fístula como vía de administración nutricional. Este procedimiento es una alternativa al manejo de los pacientes con fallo intestinal que reciben soporte nutricional por vía parenteral. Casos clínicos: presentamos dos casos clínicos de pacientes con antecedentes médicos distintos pero que coincidían en cuanto a cuadro de desnutrición, sepsis abdominal con fistulas y espera de reconexión intestinal. En ambos casos se administró apoyo nutricional con nutrición parenteral y nutrición enteral a través de fistuloclisis. Discusión: la nutrición enteral a través de fistuloclisis mejora la función de la barrera intestinal, reduce la tasa de infección intrahospitalaria en los pacientes críticos, mejora la función inmunológica, evita la atrofia de la mucosa intestinal y es por ello que tan pronto podamos localizar un acceso enteral deberemos aprovechar esta vía para que nuestros pacientes puedan experimentar los beneficios de la fistuloclisis, independientemente del aporte calórico administrado.<hr/>Abstract Introduction: fistuloclysis is a technique described by Teubner et al. whereby a fistula is used as a route of nutritional administration. This procedure is an alternative to the management of patients with intestinal failure receiving parenteral nutritional support. Case reports: we present two clinical cases of patients with different medical histories but who coincided in malnutrition, abdominal sepsis with fistulas, and their awaiting intestinal reconnection. In both cases nutritional support was administered with parenteral nutrition and enteral nutrition through fistuloclysis. Discussion: enteral nutrition through fistuloclysis improves function of the intestinal barrier, reduces the rate of intrahospital infection in critically ill patients, improves immune function, prevents atrophy of the intestinal mucosa, and that is why as soon as an enteral access is located we must take advantage of this route so that our patients may experience the benefits of fistuloclysis regardless of caloric intake. <![CDATA[Is there a relationship between 25-hydroxyvitamin D (25[OH]D) levels and anthropometry in patients with epilepsy?]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100028&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: la fistuloclisis es una técnica descrita por Teubner y cols. donde se utiliza una fístula como vía de administración nutricional. Este procedimiento es una alternativa al manejo de los pacientes con fallo intestinal que reciben soporte nutricional por vía parenteral. Casos clínicos: presentamos dos casos clínicos de pacientes con antecedentes médicos distintos pero que coincidían en cuanto a cuadro de desnutrición, sepsis abdominal con fistulas y espera de reconexión intestinal. En ambos casos se administró apoyo nutricional con nutrición parenteral y nutrición enteral a través de fistuloclisis. Discusión: la nutrición enteral a través de fistuloclisis mejora la función de la barrera intestinal, reduce la tasa de infección intrahospitalaria en los pacientes críticos, mejora la función inmunológica, evita la atrofia de la mucosa intestinal y es por ello que tan pronto podamos localizar un acceso enteral deberemos aprovechar esta vía para que nuestros pacientes puedan experimentar los beneficios de la fistuloclisis, independientemente del aporte calórico administrado.<hr/>Abstract Introduction: fistuloclysis is a technique described by Teubner et al. whereby a fistula is used as a route of nutritional administration. This procedure is an alternative to the management of patients with intestinal failure receiving parenteral nutritional support. Case reports: we present two clinical cases of patients with different medical histories but who coincided in malnutrition, abdominal sepsis with fistulas, and their awaiting intestinal reconnection. In both cases nutritional support was administered with parenteral nutrition and enteral nutrition through fistuloclysis. Discussion: enteral nutrition through fistuloclysis improves function of the intestinal barrier, reduces the rate of intrahospital infection in critically ill patients, improves immune function, prevents atrophy of the intestinal mucosa, and that is why as soon as an enteral access is located we must take advantage of this route so that our patients may experience the benefits of fistuloclysis regardless of caloric intake. <![CDATA[Polimorfismo rs266729 del gen ADIPOQ. ¿Qué rol juega la ancestralidad genética en la distribución de sus alelos?]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100029&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: la fistuloclisis es una técnica descrita por Teubner y cols. donde se utiliza una fístula como vía de administración nutricional. Este procedimiento es una alternativa al manejo de los pacientes con fallo intestinal que reciben soporte nutricional por vía parenteral. Casos clínicos: presentamos dos casos clínicos de pacientes con antecedentes médicos distintos pero que coincidían en cuanto a cuadro de desnutrición, sepsis abdominal con fistulas y espera de reconexión intestinal. En ambos casos se administró apoyo nutricional con nutrición parenteral y nutrición enteral a través de fistuloclisis. Discusión: la nutrición enteral a través de fistuloclisis mejora la función de la barrera intestinal, reduce la tasa de infección intrahospitalaria en los pacientes críticos, mejora la función inmunológica, evita la atrofia de la mucosa intestinal y es por ello que tan pronto podamos localizar un acceso enteral deberemos aprovechar esta vía para que nuestros pacientes puedan experimentar los beneficios de la fistuloclisis, independientemente del aporte calórico administrado.<hr/>Abstract Introduction: fistuloclysis is a technique described by Teubner et al. whereby a fistula is used as a route of nutritional administration. This procedure is an alternative to the management of patients with intestinal failure receiving parenteral nutritional support. Case reports: we present two clinical cases of patients with different medical histories but who coincided in malnutrition, abdominal sepsis with fistulas, and their awaiting intestinal reconnection. In both cases nutritional support was administered with parenteral nutrition and enteral nutrition through fistuloclysis. Discussion: enteral nutrition through fistuloclysis improves function of the intestinal barrier, reduces the rate of intrahospital infection in critically ill patients, improves immune function, prevents atrophy of the intestinal mucosa, and that is why as soon as an enteral access is located we must take advantage of this route so that our patients may experience the benefits of fistuloclysis regardless of caloric intake. <![CDATA[¿Cómo determinar efectivamente si una serie de datos sigue una distribución normal cuando el tamaño muestral es pequeño?]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000100030&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: la fistuloclisis es una técnica descrita por Teubner y cols. donde se utiliza una fístula como vía de administración nutricional. Este procedimiento es una alternativa al manejo de los pacientes con fallo intestinal que reciben soporte nutricional por vía parenteral. Casos clínicos: presentamos dos casos clínicos de pacientes con antecedentes médicos distintos pero que coincidían en cuanto a cuadro de desnutrición, sepsis abdominal con fistulas y espera de reconexión intestinal. En ambos casos se administró apoyo nutricional con nutrición parenteral y nutrición enteral a través de fistuloclisis. Discusión: la nutrición enteral a través de fistuloclisis mejora la función de la barrera intestinal, reduce la tasa de infección intrahospitalaria en los pacientes críticos, mejora la función inmunológica, evita la atrofia de la mucosa intestinal y es por ello que tan pronto podamos localizar un acceso enteral deberemos aprovechar esta vía para que nuestros pacientes puedan experimentar los beneficios de la fistuloclisis, independientemente del aporte calórico administrado.<hr/>Abstract Introduction: fistuloclysis is a technique described by Teubner et al. whereby a fistula is used as a route of nutritional administration. This procedure is an alternative to the management of patients with intestinal failure receiving parenteral nutritional support. Case reports: we present two clinical cases of patients with different medical histories but who coincided in malnutrition, abdominal sepsis with fistulas, and their awaiting intestinal reconnection. In both cases nutritional support was administered with parenteral nutrition and enteral nutrition through fistuloclysis. Discussion: enteral nutrition through fistuloclysis improves function of the intestinal barrier, reduces the rate of intrahospital infection in critically ill patients, improves immune function, prevents atrophy of the intestinal mucosa, and that is why as soon as an enteral access is located we must take advantage of this route so that our patients may experience the benefits of fistuloclysis regardless of caloric intake.