Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120230005&lang=pt vol. 40 num. 4 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[Is the contribution of fiber with prebiotics justified in chronic kidney disease? Influence on uraemic toxins. Utility or fiction]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[Organoleptic evaluation of a diabetes-specific oral nutritional supplement with extra virgin olive oil in patients at nutritional risk and type 2 diabetes <em>mellitus</em>: double-blind, randomized, crossover and multicenter clinical trial (DIACARE)]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: las fórmulas nutricionales específicas para diabetes (FED) suelen presentar una composición que favorece simultáneamente su palatabilidad y el control glucémico y metabólico. Objetivo: comparar la aceptación sensorial de un FED respecto a un suplemento nutricional oral estándar (FE) en pacientes en riesgo de desnutrición con diabetes mellitus tipo 2. Método: ensayo clínico, aleatorizado, doble ciego, cruzado, multicéntrico y controlado. Se evaluó, a través de una escala del 1 al 4, el olor, el sabor y la textura percibida de un FED y de un FE. Resultados: se reclutaron a 29 pacientes y 58 evaluaciones sensoriales de los suplementos. Se observó una mejor valoración de la FED respecto a la FE, aunque no se alcanzaron diferencias estadísticamente significativas: olor, 0,04 (IC 95 %), de -0,49 a 0,56 (p = 0,092); sabor, 0,14 (IC 95 %), de -0,35 a 0,63 (p = 0,561); textura, 0,14, (IC 95 %), de -0,43 a 0,72 (p = 0,619). No se encontraron diferencias cuando se analizaron por orden de aleatorización, sexo, grado de desnutrición, mayor o menor grado de complejidad, mayor o menor tiempo de evolución de la diabetes, ni por ser más o menos mayores. Conclusiones: el suplemento nutricional específico para paciente con diabetes, formulado con aceite de oliva virgen extra, EPA y DHA, una mezcla específica en hidratos de carbono, fibra soluble e insoluble, presentó una adecuada aceptación sensorial del paciente desnutrido con diabetes mellitus tipo 2.<hr/>Abstract Introduction: oral nutritional supplements specific for diabetes (DSF) usually have a composition that favors their palatability and simultaneous glycemic and metabolic control. Objective: to compare the sensory acceptability of a DSF with respect to a standard oral nutritional supplement (STF) in patients at risk of malnutrition with type 2 diabetes mellitus. Method: randomized, double-blind, crossover, multicenter, controlled, double-blind clinical trial. Odor, taste and perceived texture of a DSF and a STD were evaluated using a scale of 1 to 4. Results: twenty-nine patients were recruited and 58 organoleptic evaluations of the supplements were registered. A better evaluation of DSF was observed with respect to STD, although no statistically significant differences were reached: odor, 0.04 (CI 95 %) -0.49 to 0.56 (p = 0.092); taste, 0.14 (CI 95 %), -0.35 to 0.63 (p = 0.561); texture, 0.14 (CI 95 %), -0.43 to 0.72 (p = 0.619). No differences were found when analyzed by order of randomization, sex, degree of malnutrition, greater or lesser degree of complexity, greater or lesser time of evolution of diabetes, or by being older or younger. Conclusions: the specific nutritional supplement for diabetic patients formulated with extra virgin olive oil, EPA and DHA, a specific mixture of carbohydrates, and fiber, presented an adequate sensory acceptance by malnourished patients with type 2 diabetes mellitus. <![CDATA[Glycaemic and insulinaemic impact of a diabetes-specific oral nutritional supplement with extra-virgin olive oil in patients with type 2 diabetes <em>mellitus</em> at nutritional risk: a randomized, double-blind, crossover, multicentre clinical trial (DIACARE)]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction: there is controversy about the usefulness of specific enteral nutrition formulas in malnourished patients with diabetes. The effects on blood glucose and other aspects of metabolic control are not fully understood in the scientific literature. Objective: the aim of the study was to compare the glycaemic and insulinaemic response of patients with type 2 diabetes at risk of malnutrition after oral feed between a diabetes-specific formula with AOVE (DSF) and a standard one (STF). Methods: a randomized, double-blind, crossover, multicentre clinical trial was conducted in patients with type 2 diabetes at risk of malnutrition (SGA). The patients were randomized to receive either DSF or STF, a week apart. A glycaemia and insulinaemia curve was made at times 0 minutes, 30 min, 60 min, 90 min, 120 min, and 180 min after the patients drank 200 ml of the oral nutritional supplement (ONS). The principal variables were the area under the curve (AUC0-t) of glucose and insulin. Results: 29 patients (51 % women) were included, who were on average 68.84 (SD 11.37) years old. Regarding the degree of malnutrition, 86.2 % presented moderate malnutrition (B) and 13.8 % severe (C). When the patients received the DSF, they had a lower mean of glucose AUC0-t (-3,325.34 mg/min/dl [95 % CI: -4,3608.34 to -2,290.07]; p = 0.016) and also a lower mean of insulin AUC0-t (-451.14 µU/min/ml [95 % CI: -875,10 to -27.17]; p = 0.038). There were no differences in the degree of malnutrition. Conclusion: compared with STF, DSF with AOVE showed a better glycaemic and insulinaemic response in patients with type 2 diabetes at risk of malnutrition.<hr/>Resumen Introducción: la utilidad de las fórmulas específicas de nutrición enteral en el paciente desnutrido con diabetes resulta controvertida. Sus efectos sobre la glucosa en sangre y otros aspectos del control metabólico no se conocen del todo en la literatura científica. Objetivo: el objetivo del estudio fue comparar la respuesta glucémica e insulinémica de los pacientes con diabetes de tipo 2 (DM2) en riesgo de desnutrición tras la ingesta oral de una fórmula específica para diabetes (DSF) con aceite de oliva virgen extra (AOVE) y una estándar (STF). Métodos: ensayo clínico aleatorizado, doble ciego, cruzado y multicéntrico enpacientes con DM2 en riesgo de desnutrición (SGA). Los pacientes se asignaron aleatoriamente para recibir DSF o STF con una semana de diferencia. Se realizó una curva de glucemia e insulinemia en los siguientes tiempos: 0 minutos, 30 min, 60 min, 90 min, 120 min y 180 min tras la ingesta de 200 ml del suplemento nutricional oral (SNO). Las variables principales fueron el área bajo la curva (AUC0-t) de glucosa e insulina. Resultados: se incluyeron 29 pacientes (51 % mujeres), con una edad media de 68,84 años (DE 11,37). En cuanto al grado de desnutrición, el 86,2 % presentaba desnutrición moderada (B) y el 13,8 %, severa (C). Cuando los pacientes recibieron DSF tuvieron una media más baja de AUC0-t de glucosa (-3325,34 mg/min/dl [IC 95 %: de -4.3608,34 a -2.290,07]; p = 0,016) y también una media más baja de AUC0-t de insulina (-451,14 µU/min/ml [IC 95 %: de -875,10 a -27,17]; p = 0,038) respecto a cuando recibieron STF. No hubo diferencias por el grado de desnutrición. Conclusión: la fórmula con AOVE específica para diabetes mostró una mejor respuesta glucémica e insulinémica en pacientes con diabetes de tipo 2 en riesgo de desnutrición respecto a una fórmula estándar. <![CDATA[<em>In vitro</em> prebiotic activity of rhLf and galactooligosaccharides on infant intestinal microbiota]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Objective: human lactoferrin (Lf) and human milk oligosaccharides possess a wide range of functions. So, the present study focusses on the role of Lf and/or galactooligosaccharides (GOS) in the modulation of gut microbiota composition. Methods: recombinant human lactoferrin (rhLf) was added to the first infant formula (0.10, 0.15, 0.20 %) alone or in combination with GOS (1 %) in vessels of a small-scale batch culture fermentation model. Short-chain fatty acids (SCFAs), microbial population groups, and pH were monitored through fermentation for 24 hours. Results: insignificant changes were observed in pH values and acetic acid accumulated during fermentation. Propionic acid content has been insignificantly increased while butyric acid has been insignificantly decreased. Moreover, increments in all bacterial groups except for Bacteroides were observed through the fermentation process. Lactobacillus and Bifidobacterium showed an increase in relation to initial time over the fermentation process, demonstrating the prebiotic effect of lactoferrin and GOS. After 24 hours of fermentation, all tested ingredients showed significant similarities in Enterococcus for controls except for 0.20 % rhLf + 1 % GOS, which provoked a diminution of Enterococci growth. Conclusion: despite the importance of the batch culture fermentation technique in uncovering the prebiotic activity of food ingredients, it is not useful for detecting the prebiotic nature of Lf due to its nature as a protein. Thus, Lf maybe shows its prebiotic activity on the gut microbiota through other mechanisms.<hr/>Resumen Objetivo: la lactoferrina humana (Lf) y los oligosacáridos de leche materna presentan un amplio rango de funciones. El presente estudio se centra en el papel de la Lf y/o galactooligosácridos (GOS) en la modulación de la composición de la microbiota intestinal. Métodos: se añadió lactoferrina humana recombinante (rhLf) a fórmula infantil (0,10, 0,15, 0,20 %), sola o en combinación con GOS (1 %) en botes de fermentación colónica. A lo largo de 24 horas de fermentación, se monitorizaron ácidos grasos de cadena corta, grupos de poblaciones microbianas y pH. Resultados: se observaron pequeños cambios en valores de pH y cantidad de ácido acético durante la fermentación. El contenido de ácido propiónico aumentó ligeramente, mientras que el butírico sufrió un ligero descenso. Todos los grupos bacterianos estudiados incrementaron, excepto los Bacteroides, durante la fermentación. Lactobacillus and Bifidobacterium mostraron un incremento respecto al valor inicial, demostrando el efecto prebiótico de la lactoferrina y los GOS. A las 24 horas de fermentación, todos los ingredientes estudiados mostraron similitud al control en cuanto a Enterococcus, excepto para 0,20 % rhLf + 1 % GOS, donde disminuyó el crecimiento de los enterococos. Conclusión: a pesar de la importancia de los estudios de fermentación in vitro para descubrir potenciales ingredientes prebióticos, no fue útil en el caso de lactoferrina debido a su naturaleza proteica. Por tanto, la lactoferrina podría mostrar su actividad prebiótica en la microbiota intestinal a través de otros mecanismos. <![CDATA[Validity of the neck circumference for the diagnosis of obesity in school children living at high altitude]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Background: body mass index (BMI) is commonly used to diagnose overweight and obesity, and waist circumference (WC) is used to estimate visceral fat. The measurement of WC is demanding, therefore, different studies proposed the use of neck perimeter. Objective: exploring diagnostic validity of neck perimeter to diagnose overweight and obesity in 10-12 years old children in La Paz (Bolivia). Methods: this is a cross-sectional study with a random sample of school children in El Alto (Bolivia). Weight, height, waist circumference and neck perimeter were measured, classifying the nutritional status with BMI-z according to the cut-off point of the World Health Organization (WHO) classification. The sample size was calculated for 95 % confidence level, an alpha level of 0.05 and 80 % power for diagnosis test design. To evaluate neck perimeter validity for diagnosing obesity, sensibility, specificity and positive and negative ratio likelihood were calculated using BMI gold standard according to age and sex. Results: a number of 371 school children between 10-12 years old were included and 34 % of them presented malnutrition by excess. Sensibility and specificity of the neck perimeter to diagnose overweight and obesity were 87.5-100 % and 75.7-86.3 %, respectively. Conclusion: neck perimeter in 10-12-year-old school children is a valid indicator for carrying out obesity diagnosis.<hr/>Resumen Introducción: el índice de masa corporal (IMC) se usa comúnmente para diagnosticar el sobrepeso y la obesidad, y la circunferencia de la cintura (CC), para estimar la grasa visceral. La medición de la CC es exigente y, por ello, diferentes estudios propusieron el uso del perímetro del cuello. Objetivo: explorar la validez diagnóstica del perímetro del cuello para diagnosticar sobrepeso y obesidad en niños de 10-12 años en La Paz (Bolivia). Métodos: estudio transversal con una muestra aleatoria de escolares de El Alto (Bolivia). Se midieron peso, talla, circunferencia de la muñeca, perímetro de cuello, clasificando el estado nutricional con IMC-z según el punto de corte de la clasificación de la Organización Mundial de la Salud (OMS). El tamaño de la muestra se calculó para un nivel de confianza del 95 %, un nivel alfa de 0,05 y una potencia del 80 % para el diseño de la prueba de diagnóstico. Para evaluar la validez del perímetro del cuello para el diagnóstico de obesidad, se calcularon la sensibilidad, la especificidad y la razón de verosimilitud positiva y negativa utilizando el patrón oro del IMC según edad y sexo. Resultados: se incluyeron 371 escolares de 10-12 años, de los cuales el 34 % presentaba malnutrición por exceso. La sensibilidad y especificidad del perímetro del cuello para diagnosticar sobrepeso y obesidad estuvo entre 87,5-100 % y 75,7-86,3 %, respectivamente. Conclusión: el perímetro del cuello en escolares de 10-12 años es un indicador válido para realizar el diagnóstico de obesidad. <![CDATA[Growth trajectories in children with cleft lip and/or palate]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction: the nutritional status and growth of children with cleft lip and/or palate (CL/P) can be affected due to feeding difficulties caused by their anatomy and the surgical interventions. Objective: this retrospective longitudinal study aims to analyse the growth trajectories of a cohort of children with CL/P and compare them with a healthy representative cohort of children from Aragon (Spain). Methods: type of cleft, surgical technique and sequelae, and weight, length/height and body mass index (BMI) (weight/height2) at different ages (0-6 years) were recorded. Normalized age- and sex-specific anthropometric Z-scores values were calculated by World Health Organization (WHO) charts. Results: forty-one patients (21 male, 20 female) were finally included: 9.75 % cleft lip (n = 4/41), 41.46 % cleft palate (n = 17/41) and 48.78 % cleft lip and palate (n = 20/41). The worst nutritional status Z-scores were achieved at the age of three months (44.44 % and 50 % had a weight and a BMI lower than -1 Z-score, respectively). Mean weight and BMI Z-scores were both significantly lower than controls at one, three and six months of age, recovering from that moment until the age of one year. Conclusions: the highest nutritional risk in CL/P patients takes place at 3-6 months of age, but nutritional status and growth trajectories get recovered from one year of age compared to their counterparts. Nevertheless, the rate of thin subjects among CL/P patients is higher during childhood.<hr/>Resumen Introducción: el estado nutricional y el crecimiento de los niños con labio y/o paladar fisurado (CL/P) pueden verse afectados debido a las dificultades de alimentación provocadas por su anatomía y las intervenciones quirúrgicas. Objetivo: este estudio longitudinal retrospectivo tiene como objetivo analizar las trayectorias de crecimiento de una cohorte de niños con CL/P y compararlos con una cohorte representativa de niños sanos de Aragón (España). Métodos: se registraron el tipo de fisura, la técnica quirúrgica y las secuelas, el peso, la longitud/talla y el índice de masa corporal (IMC) (peso/talla2) a diferentes edades (0-6 años). Se calcularon las Z-score de los valores antropométricos según edad y sexo, mediante las tablas de la Organización Mundial de la Salud (OMS). Resultados: se incluyeron 41 pacientes (21 hombres, 20 mujeres): 9,75 % con fisura labial (n = 4/41), 41,46 % con fisura palatina (n = 17/41) y 48,78 % con fisura labiopalatina (n = 20/41). Los valores Z-scores de la antropometría más bajos se alcanzaron a los tres meses de edad (el 44,44 % y el 50 % tenían un peso y un IMC inferiores a -1 Z-score, respectivamente). Los valores de peso medio y de las puntuaciones Z del IMC fueron significativamente más bajos en los pacientes con fisura que en los controles a los uno, tres y seis meses de edad, recuperándose a partir de ese momento hasta equipararse al año de edad. Conclusiones: el mayor riesgo nutricional en pacientes con CL/P se presenta entre los tres y seis meses de edad, pero su estado nutricional y las trayectorias de crecimiento se normalizan a partir del año de edad. Sin embargo, la proporción de individuos delgados entre los pacientes con CL/P es mayor durante la infancia. <![CDATA[Vitamin B12 supplementation improves cognitive function in middle aged and elderly patients with cognitive impairment]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Objectives: to determine the effects of vitamin B12 supplementation on neuropsychological function and disease progression in middle aged and elderly patients with cognitive impairment. Methods: this was a prospective case-control study. From May 2020 to May 2021, 307 participants clinically diagnosed with cognitive impairment in the Department of Neurology of the First Affiliated Hospital of Chongqing Medical University were enrolled. A total of 115 patients were included in this study. Meanwhile, 115 participants with cognitive impairment were randomly assigned in equal proportions to two groups: vitamin B12 treatment group (n = 58, vitamin B12 500 mg/d intramuscularly for seven days, followed by cobamamide 0.25 mg/d and methylcobalamin 0.50 mg/d) and the control group (n = 57). Demographic characteristics and blood biochemical variables were obtained from all participants. Cognitive performance was measured using the Mini-Mental State Examination (MMSE) and Montreal Cognitive Assessment (MoCA). Cognitive performance was measured at baseline and after six months. Results: the vitamin B12 supplementation treatment patients who presented with cognitive impairment showed significant improvement, especially in attention, calculation (p &lt; 0.01) and visual-constructional ability (p &lt; 0.05), in their neuropsychological function compared to their matched group. Conclusion: vitamin B12 supplementation may improve frontal function in patients with cognitive decline. Vitamin B12 levels should be investigated in all patients with cognitive impairment.<hr/>Resumen Objetivos: determinar los efectos de la suplementación con vitamina B12 en la función neuropsicológica y la progresión de la enfermedad en pacientes de mediana edad y adultos mayores con deterioro cognitivo. Métodos: se realizó un estudio prospectivo de casos y controles; se estudiaron 307 participantes, desde mayo de 2020 a mayo de 2021, diagnosticados clínicamente con deterioro cognitivo en el Departamento de Neurología, el Primer Hospital Anexado a la Universidad Médica de Chongqing. En el estudio se incluyeron un total de 115 pacientes con deterioro cognitivo que fueron asignados aleatoriamente en proporciones iguales a dos grupos: un grupo de tratamiento con vitamina B12 (n = 58, vitamina B12 500 mg/d intramuscular durante 7 días, seguido de cobamamida 0,25 mg/d y metilcobalamina 0,50 mg/d) y un grupo de control (n = 57). Se obtuvieron las características demográficas y las variables bioquímicas sanguíneas de todos los participantes. El rendimiento cognitivo se midió mediante el miniexamen del estado mental (MMSE) y la evaluación cognitiva de Montreal (Moca) al inicio del estudio y a los 6 meses. Resultados: los pacientes con deterioro cognitivo que recibieron tratamiento de suplementación con vitamina B12 mostraron una mejora significativa, especialmente en la atención, el cálculo (p &lt; 0,01) y la capacidad visuoespacial (p &lt; 0,05), en su función neuropsicológica en comparación con el grupo control. Conclusión: la suplementación con vitamina B12 puede mejorar la función frontal en pacientes con deterioro cognitivo. Los pacientes con deterioro cognitivo deben conocer sus propios niveles de vitamina B12. <![CDATA[Serum vitamin D levels and mortality in Mexicans: results from the Mexican Health and Aging Study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Background: the population in Latin America is aging and elders face several obstacles for good health, including an elevated frequency of vitamin D deficiency. Thus, identification of patients at high risk to develop its negative consequences should be a priority. Objective: the objective of this analysis was to determine if levels of vitamin D lower than 15 ng/ml are associated with high mortality in Mexican elderly population, from the database of the Mexican Health and Aging Study (MHAS). Methods: prospective, population study in Mexico, that included Subjects of 50 years and older who were evaluated for Serum vitamin D levels during the year 2012 (third wave of the study). Serum 25(OH)D levels were categorized into four groups, based on cutoff points used in previous studies on vitamin D and frailty: &lt; 15, 15-&lt; 20, 20-&lt; 30 and ≥ 30 ng/ml. Mortality was evaluated during 2015 (fourth wave of the study). Hazard ratio was calculated (for mortality) through Cox Regression Model, adjusted for covariates. Results: we included 1626 participants, and those with lower levels of vitamin D were older, more often women, required more aid for activities of daily living, reported higher number of chronic diseases, and lower scores on cognition. The relative risk of death was 5.421 (95 % CI 2.465-11.92, p &lt; 0.001) for the participants with vitamin D levels &lt; 15, which after adjusting for covariates, remained statistically significant. Conclusions: levels of vitamin D lower of 15, are associated with an increase in the rate of mortality in community-dwelling senior Mexicans.<hr/>Resumen Introducción: la población en América Latina está envejeciendo y los adultos mayores enfrentan varios obstáculos para gozar de buena salud, incluida una frecuencia elevada de deficiencia de vitamina D. Por lo tanto, la identificación de pacientes con alto riesgo de desarrollar sus consecuencias negativas debe ser una prioridad. Objetivo: el objetivo de este análisis fue determinar si los niveles de vitamina D inferiores a 15 ng/ml están asociados con una alta mortalidad en la población adulta mayor mexicana, a partir de la base de datos del Estudio de Salud y Envejecimiento en México. Métodos: estudio poblacional prospectivo en México, que incluyó Sujetos de 50 años y mayores que fueron evaluados para los niveles de vitamina D en suero durante el año 2012 (tercera ola del estudio). Los niveles séricos de 25(OH)D se clasificaron en cuatro grupos, según los puntos de corte utilizados en estudios previos sobre vitamina D y fragilidad: &lt; 15, 15-&lt; 20, 20-&lt; 30 y ≥ 30 ng/ml. La mortalidad se evaluó durante 2015 (cuarta ola del estudio). Se calculó la razón de riesgo (para la mortalidad) a través del modelo de regresión de Cox, ajustado por covariables. Resultados: incluimos 1626 participantes, y aquellos con niveles más bajos de vitamina D eran mayores, más a menudo mujeres, requerían más ayuda para las actividades de la vida diaria, informaron un mayor número de enfermedades crónicas y puntuaciones más bajas en cognición. El riesgo relativo de muerte fue de 5,421 (IC 95 % 2,465-11,92, p &lt; 0,001) para los participantes con niveles de vitamina D &lt; 15, que después de ajustar por covariables, se mantuvo estadísticamente significativo. Conclusiones: niveles de vitamina D inferiores a 15, se asocian con un aumento en la tasa de mortalidad en adultos mayores mexicanos residentes en la comunidad. <![CDATA[Dietary inflammatory index and its association with leptin and adiponectin in Uygur overweight/obese adults]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction: chronic inflammation contributes to a wide range of metabolic disorders through the influence of diet. The dietary inflammatory index (DII) was developed to measure the inflammation potential of diet. Objectives: Uygur adults have a high prevalence of obesity, but the causes of this condition remain unclear. In this study we investigated the association between DII and adipocytokines among overweight and obese Uygur adults. Methods: a total of 283 obese and overweight Uygur adults were included. Sociodemographic characteristics, anthropometric measurements, dietary surveys and biochemical indicators were collected by standardized protocols. The DII score was calculated using a valid and reliable 93-item food frequency questionnaire (FFQ). Linear regression was used to estimate the relationship between DII and adipocytokines. Results: the DII score was 1.35 ± 1.08, ranging from -2.14 to +3.11. There was a significant inverse correlation between DII and high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C) in the unadjusted model (β = -0.12, p = 0.02), and this remained after adjustment for age, gender, body mass index (BMI). DII was negatively associated with adiponectin (ADPN) (β = -203.15, p = 0.04) and positively associated with leptin (LEP) concentration (β = 1.64, p = 0.002) after adjustment for age, gender and BMI. Conclusion: a pro-inflammatory diet, as indicated by a higher DII score, is associated with adipose tissue inflammation in Uygur adults and supports the hypothesis that diet may play a role in the development of obesity through inflammatory modulation mechanisms. A healthy anti-inflammatory diet is feasible for obesity intervention in the future.<hr/>Resumen Introducción: la inflamación crónica causa múltiples trastornos metabólicos a través de la influencia de la dieta. El índice de inflamación dietética (DII) se estableció para medir el potencial inflamatorio de la dieta. Objetivo: los adultos de Uygur presentan una alta prevalencia de obesidad, pero las causas de esta condición aún no están claras. En el presente estudio se investigó la relación entre DII y adipocitocinas en adultos uigur con sobrepeso y obesidad. Métodos: se incluyeron 283 adultos de Uygur obesos y con sobrepeso. Las características sociodemográficas, antropométricas, dietéticas y bioquímicas se recogieron mediante un protocolo estandarizado. El índice DII se calculó utilizando un cuestionario de frecuencia alimentaria (FFQ) válido y fiable de 93 elementos. Se realizó una regresión lineal para estimar la relación entre DII y adipocitocinas. Resultados: la puntuación DII fue de 1,35 ± 1,08 y osciló entre -2,14 y +3,11. En el modelo no ajustado hubo una correlación negativa significativa entre DII y colesterol lipoproteínico de alta densidad (HDL-C) (β = -0,12, p = 0,02) que permaneció después de ajustar la edad, el sexo y el índice de masa corporal (IMC). Después de ajustar la edad, el sexo y el IMC, el DII se correlacionó negativamente con la concentración de adiponectina (β = - 203,15, p = 0,04) y positivamente con la concentración de leptina (β = 1,64, p = 0002). Conclusión: las puntuaciones más altas de DII sugieren que la dieta proinflamatoria está relacionada con la inflamación del tejido adiposo en los adultos de Uygur, y apoyan la hipótesis de que la dieta puede desempeñar un papel en el desarrollo de la obesidad a través del mecanismo de regulación de la inflamación. La dieta antiinflamatoria saludable es factible para futuras intervenciones de obesidad. <![CDATA[Protective effect of manganese treatment on insulin resistance in HepG2 hepatocytes]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Objectives: manganese (Mn) is closely related to type 2 diabetes mellitus and insulin resistance (IR), but the exact mechanism is unclear. This study aimed to explore the regulatory effects and mechanism of Mn on IR using hepatocyte IR model induced by high palmitate (PA), high glucose (HG) or insulin. Methods: HepG2 cells were exposed to PA (200 µM), HG (25 mM) or insulin (100 nM) respectively, alone or with 5 µM Mn for 24 hours. The expression of key proteins in insulin signaling pathway, intracellular glycogen content and glucose accumulation, reactive oxygen species (ROS) level and Mn superoxide dismutase (MnSOD) activity were detected. Results: compared with control group, the expression of phosphorylated protein kinase B (Akt), glycogen synthase kinase-3β (GSK-3β) and forkhead box O1 (FOXO1) in the three IR groups was declined, and this decrease was reversed by Mn. The reduction of intracellular glycogen content and increase in glucose accumulation in IR groups were also inhibited by Mn. Additionally, the production of ROS was increased in IR models, compared with normal control group, while Mn reduced the excessive production of ROS induced by PA, HG or insulin. However, Mn did not alter the activity of MnSOD in the three IR models. Conclusion: this study demonstrated that Mn treatment can improve IR in hepatocytes. The mechanism is probably by reducing the level of intracellular oxidative stress, enhancing the activity of Akt/GSK-3β/FOXO1 signal pathway, promoting glycogen synthesis, and inhibiting gluconeogenesis.<hr/>Resumen Objetivos: el manganeso (Mn) está estrechamente relacionado con la diabetes mellitus tipo 2 y la resistencia a la insulina (RI), pero el mecanismo exacto aún no está claro. Este estudio tuvo como objetivo explorar los efectos reguladores y el mecanismo del Mn sobre la RI utilizando un modelo de RI en hepatocitos inducido por palmitato alto (PA), glucosa alta (HG) o insulina. Métodos: las células HepG2 se expusieron a PA (200 µM), HG (25 mM) o insulina (100 nM), solas o junto con 5 µM de Mn durante 24 horas. Se evaluó la expresión de proteínas clave en la vía de señalización de la insulina, el contenido intracelular de glucógeno y la acumulación de glucosa, el nivel de especies reactivas de oxígeno (ROS) y la actividad superóxido dismutasa del manganeso (MnSOD). Resultados: en comparación con el grupo de control, la expresión de proteína quinasa B fosforilada (Akt), la glucógeno sintasa quinasa-3β (GSK-3β) y la proteína forkhead box O1 (FOXO1) en los tres grupos de RI se redujo, y esta disminución fue revertida por el Mn. La reducción del contenido de glucógeno intracelular y el aumento de la acumulación de glucosa en los grupos de RI también fueron inhibidos por el Mn. Además, la producción de ROS aumentó en los modelos de RI en comparación con el grupo de control normal. Mientras que el Mn redujo la producción excesiva de ROS inducida por PA, HG o insulina. Sin embargo, el Mn no alteró la actividad de la MnSOD en los tres modelos de RI. Conclusión: este estudio demostró que el tratamiento con Mn puede mejorar la RI en hepatocitos. El mecanismo probablemente sea mediante la reducción del nivel de estrés oxidativo intracelular, mejorando la actividad de la vía de señalización Akt/GSK-3β/FOXO1, promoviendo la síntesis de glucógeno e inhibiendo la gluconeogénesis. <![CDATA[Effect of MetioNac<sup>®</sup> in patients with metabolic syndrome who are at risk of metabolic dysfunction associated fatty liver disease: a randomized controlled trial]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction: metabolic syndrome comprises a combination of diabetes, high blood pressure, and obesity, and metabolic associated fatty liver disease (MAFLD) is associated with it. Objective: to evaluate the effect of supplementation with S-adenosyl-L-methionine + N-acetylcysteine + thioctic acid + vitamin B6 (MetioNac®) for 3 months on lipidic and biochemical parameters in subjects with metabolic syndrome and at risk of MAFLD. The reduction in body weight and the oxidative stress markers malondialdehyde (MDA) and superoxide dismutase (SOD) were also evaluated. Methods: patients with metabolic syndrome, at risk of MAFLD (FIB-4 &lt; 1.30), and with an indication for weight reduction were recruited (n = 15). Control group followed a semipersonalized Mediterranean diet (MD) for weight reduction, according to the recommendations of the Spanish Society for the Study of Obesity (SEEDO). Experimental group, in addition to the MD, took three capsules of MetioNac® supplement per day. Results: compared with the control group, subjects taking MetioNac® showed significant (p &lt; 0.05) reductions in the levels of TG and VLDL-c, as well as in total cholesterol, LDL-c, and glucose levels. They also showed increased levels of HDL-c. Levels of AST and ALT decreased after the intervention with MetioNac®, but this decrease did not reach statistical significance. Weight loss was observed in both groups. Conclusion: supplementation with MetioNac® may be protective against hyperlipidemia, insulin resistance, and overweight among metabolic syndrome patients. Further studies on this issue are needed in a larger population.<hr/>Resumen Introducción: el síndrome metabólico se define como una combinación de diabetes, hipertensión arterial y obesidad, que se asocia con la enfermedad del hígado graso asociada a disfunción metabólica. Objetivo: evaluar el efecto de la suplementación con S-adenosil-L-metionina + N-acetilcisteína + ácido tióctico + vitamina B6 (MetioNac®) durante 3 meses sobre parámetros lipídicos y bioquímicos en sujetos con síndrome metabólico y en riesgo de enfermedad del hígado graso asociada a disfunción metabólica. También se evaluaron la reducción del peso corporal y los marcadores de estrés oxidativo malondialdehído (MDA) y superóxido dismutasa (SOD). Métodos: se reclutaron pacientes con síndrome metabólico, riesgo de enfermedad del hígado graso asociada a disfunción metabólica (FIB-4 &lt; 1,30) y con indicación de reducción de peso (n = 15). El grupo control siguió una dieta mediterránea (DM) semipersonalizada para la reducción de peso, de acuerdo con las recomendaciones de la Sociedad Española para el Estudio de la Obesidad (SEEDO). El grupo intervención, además de la DM, tomó tres cápsulas diarias de MetioNac®. Resultados: en comparación con el grupo de control, los sujetos que tomaron MetioNac® mostraron reducciones significativas (p &lt; 0.05) en los niveles de TG y VLDL-c, así como en los niveles de colesterol total, LDL-c y glucosa. También mostraron niveles elevados de HDL-c. Los niveles de AST y ALT disminuyeron después de la intervención con MetioNac®, pero esta disminución no fue estadísticamente significativa. También se observó una pérdida de peso en ambos grupos. Conclusión: la suplementación con MetioNac® puede proteger contra la hiperlipidemia, la insulinorresistencia y el sobrepeso en pacientes con síndrome metabólico. Sin embargo, es necesario realizar más estudios y seleccionar un mayor número de participantes. <![CDATA[Mini nutritional assessment-short form test: criterion and predictive validity in older adults from a long-term care unity]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500012&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction: the Mini Nutritional Assessment Short-Form test (MNA-SF) is valid for malnutrition screening and diagnosis of older adults, but few studies evaluated if it predicts hospital length of stay (LOS) and were conducted in long-term care units. Objective: this study aims to evaluate the criterion and predictive validity of MNA-SF. Methods: a prospective observational study was conducted in older adults from a long-term care unity. MNA Long Form test (MNA-LF) and MNA-SF were applied, at admission and at discharge. Percentage of agreement, kappa and intra-class correlation coefficients (ICC) were determined. Sensitivity and specificity of MNA-SF were calculated. The independent association of MNA-SF with LOS (adjustment for Charlson index, sex, age, education) was assessed by Cox regression analysis [results presented as hazard ratio (HR) and 95 % confidence intervals (CI)]. Results: this sample is composed of 109 older adults (62.4 % women), aged 66-102 years. According to MNA-SF at admission, 7.3 % of participants presented normal nutrition status, 55.1 % were at risk of malnutrition and 37.6 % were malnourished. Agreement, kappa and ICC were 83.5 %, 0.692 and 0.768 at admission, and 80.9 %, 0.649 and 0.752 at discharge. MNA-SF sensitivities were 96.7 % at admission and 92.9 % at discharge; specificities were 88.9 % and 89.5 %, at admission and at discharge. According to MNA-SF at discharge, being at risk of malnutrition (HR = 0.170, 95 % CI: 0.055-0.528) or malnourished (HR = 0.059, 95 % CI:&gt; 0.016-0.223) lowered the odds of being discharged to home or to usual residence. Conclusions: a high agreement was found between MNA-LF and MNA-SF. MNA-SF revealed high sensitivities and specificities. An independent association was found between risk of malnutrition or malnutrition by MNA-SF and LOS. The use of MNA-SF instead of MNA-LF should be considered in long-term care units given its criterion and predictive validity.<hr/>Resumen Introducción: la versión corta del test de valoración nutricional (MNA-SF) es válida para la evaluación del riesgo nutricional y de la desnutrición de los adultos mayores, pero pocos estudios han evaluado si predice la duración de la estancia hospitalaria (LOS) y se realizaron en unidades de cuidados de larga duración. Objetivo: evaluar la validez predictiva y de criterio del MNA-SF. Métodos: se realizó un estudio observacional prospectivo en adultos mayores de una unidad de cuidados de larga duración. Se aplicaron el formulario largo del MNA (MNA-LF) y el MNA-SF al ingreso y al alta. Se determinó el porcentaje de concordancia, kappa y coeficientes de correlación interclase (CCI). Se calcularon la sensibilidad y la especificidad del MNA-SF. Se evaluó la asociación independiente del MNA-SF con la LOS (ajustada por: índice de Charlson, sexo, edad y educación) mediante análisis de regresión de Cox (resultados: hazard ratio [HR] e intervalos de confianza [IC] del 95 %). Resultados: esta muestra está compuesta por 109 adultos mayores (62,4 % mujeres), con edades de 66-102 años. Según el MNA-SF al ingreso, el 7,3 % de los participantes estaban bien nutridos, el 55,1 % estaban en riesgo nutricional y el 37,6 % estaban desnutridos. La concordancia, kappa y CCI fueron del 83,5 %, del 0,692 y del 0,768 al ingreso y del 80,9 %, del 0,649 y del 0,752 al alta. Las sensibilidades del MNASF fueron de 96,7 % al ingreso y de 92,9 % al alta; las especificidades fueron de 88,9 % y de 89,5 %, al ingreso y al alta. Según el MNA-SF al alta, estar en riesgo nutricional (HR = 0,170, IC 95 %: 0,055-0,528) o desnutrido (HR = 0,059, IC 95 %: 0,016-0,223) redujo las probabilidades de ser dado de alta al domicilio o la residencia habitual. Conclusiones: se encontró una gran concordancia entre el MNA-LF y el MNA-SF el MNA-SF reveló grandes sensibilidad y especificidad. Se encontró una asociación independiente entre la desnutrición o el riesgo nutricional por MNA-SF y la LOS. El uso de MNA-SF en lugar de MNA-LF debe considerarse en unidades de cuidados de larga duración dada su validez predictiva y de criterio. <![CDATA[Assessment of the validity of a sedentary behavior questionnaire among university students from low-income regions]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500013&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction: to reduce the prevalence of overweight and obesity, lifestyle interventions, particularly in nutritional education programs, should be prioritized among university students. Monitoring sedentary behavior is an important step toward preventing and controlling obesity. Therefore, we assessed the reliability and validity of an online questionnaire on sedentary behavior among university students from low-income regions. Methods: this cross-sectional methodological feasibility study evaluated the psychometric properties of the South American Youth/Child Cardiovascular and Environmental (SAYCARE) questionnaire. We administered this questionnaire in an online format to 195 and 117 university students (aged between 17 and 53 years) to assess its validity and reliability, respectively. The questionnaire measures the daily time spent watching TV, playing electronic games, using a computer, studying and passive commuting on weekdays and weekends. The questionnaire involved two stages (Q1 and Q2) separated by an interval of 2 weeks. Reliability was assessed using Spearman's correlation analysis. The structural validity of the construct was evaluated by exploratory factor analysis. Results: all variables showed acceptable reliability (Spearman's rho &gt; 0.30 and p &lt; 0.05). Regarding construct structural validity, the exploratory factor analysis identified 4 factors (variance explained: 71.4 %) and did not exclude any items. Conclusion: the online SAYCARE questionnaire exhibited acceptable reliability and structural validity for assessing sedentary behavior among university students from low-income regions.<hr/>Resumen Introducción: para reducir la prevalencia del sobrepeso y la obesidad, las intervenciones en el estilo de vida, particularmente en los programas de educación nutricional, deben priorizarse entre los estudiantes universitarios. Por lo tanto, monitorear el comportamiento sedentario es un paso importante para prevenir y controlar la obesidad. Nuestro objetivo fue investigar la confiabilidad y validez de un cuestionario online sobre comportamiento sedentario entre estudiantes universitarios de regiones de escasos recursos. Métodos: este estudio transversal de factibilidad metodológica evaluó las propiedades psicométricas del cuestionario South American Youth/Child Cardiovascular and Environmental (SAYCARE). Administramos este cuestionario en formato online a 195 y 117 estudiantes universitarios (de entre 17 y 53 años) para evaluar su validez y confiabilidad, respectivamente. El cuestionario midió el tiempo diario del estudiante viendo televisión, jugando a juegos electrónicos, usando una computadora, estudiando y viajando pasivamente entre semana y fines de semana. El cuestionario fue respondido en dos etapas (Q1 y Q2), con un intervalo de 2 semanas. La fiabilidad se evaluó mediante el coeficiente de correlación de Spearman. La validez estructural del constructo se evaluó mediante análisis factorial exploratorio. Resultados: todas las variables mostraron una confiabilidad aceptable (rho de Spearman &gt; 0,30 y p &lt; 0,05). En la validez estructural del constructo, el análisis factorial exploratorio encontró 4 factores (varianza explicada del 71,4 %) y ningún ítem fue excluido. Conclusión: el cuestionario SAYCARE, en formato online, exhibió una confiabilidad y validez estructural aceptables para evaluar el comportamiento sedentario entre estudiantes universitarios de regiones de escasos recursos. <![CDATA[Gender network analysis of the Eating Disorder Examination-Questionnaire (EDE-Q7) in Peruvian adults]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500014&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Background: network assessment of eating disorder (ED)-related symptomatology from a gender perspective is an important topic of study; however, there is limited research in the Latin American context. Objective: this study aimed to explore the patterns of association of the components of the Eating Disorder Examination-Questionnaire (EDE-Q7) according to gender, using two simultaneous network models in 890 Peruvian adults (63.51 % were women; mean age: 26.40). Methods: two graphs considering the gender factor were made using the R package qgrap and the merged LASSO graph. Results: higher network centrality measures were obtained for items related to body image dissatisfaction and overvaluation in women; while in the men's network, the items of food restriction and overestimation of weight were the most central symptoms. Conclusion: both network models were invariant and showed no significant differences in both structure and connections.<hr/>Resumen Introducción: la evaluación de redes de la sintomatología relacionada con los trastornos alimentarios (TA) desde el punto de vista del género es un tema importante de estudio; sin embargo, existen pocas investigaciones en el contexto latinoamericano. Objetivo: el objetivo de este estudio fue explorar los patrones de asociación de los componentes del Eating Disorder Examination-Questionnaire (EDE-Q7) según el sexo mediante dos modelos de red simultánea en 890 adultos peruanos (63,51 % de mujeres; edad promedio: 26,40 años). Métodos: se realizaron dos gráficos considerando el factor género utilizando el paquete R qgrap y el gráfico LASSO fusionado. Resultados: se obtuvieron medidas de centralidad de red más altas para los ítems relacionados con la insatisfacción y la sobrevaloración de la imagen corporal en las mujeres; mientras que, en la red de los hombres, los ítems de restricción alimentaria y sobrevaloración del peso eran los síntomas más centrales. Conclusión: ambos modelos de red resultaron invariables y no mostraron diferencias significativas a nivel de estructura y conexiones. <![CDATA[Depression symptoms and sweet foods consumption in Mexican college men: the role of emotional eating]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500015&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Objective: to evaluate the association between depression symptoms and frequency of unhealthy food consumption, and to explore the mediation effect of emotional eating in this relationship in college men. Method: a cross-sectional study was performed on 764 men at a public university in Mexico City. To assess emotional eating (EE), a validated Spanish-language version of the Eating and Appraisal Due to Emotions and Stress Questionnaire (EADES) was applied. Depression symptoms were evaluated using the scale elaborated by the Center for Epidemiologic Studies (CES-D) and a Questionnaire of Frequency of Food Consumption was used to measure frequency of food consumption. Path and mediation analysis were applied. Results: one-fifth (20.42 %) of college men reported depression symptoms (CES-D ≥ 16). Students with depression symptoms had a higher mean EE score (p &lt; 0.001), a higher frequency of fried food (p = 0.049), sweetened beverages (p = 0.050), and sweet foods consumption (p = 0.005) than students with low CES-D score. According to the mediation analysis, the effect of depression symptoms on the frequency of sweet foods consumption was partially mediated by EE (23.11 % of the total effect). Conclusion: the prevalence of depression symptoms was high. EE is an important mediator in the relationship between depression symptoms and the consumption of sweet foods. Understanding the manifestation of eating behaviors in men and their relationship with depression symptoms may help clinicians and health authorities develop treatment and prevention programs aimed to decrease the risk of obesity and eating disorders.<hr/>Resumen Objetivo: evaluar la asociación entre los síntomas de depresión y la frecuencia de consumo de alimentos no saludables y explorar el efecto de la alimentación emocional como variable mediadora en esta relación en hombres universitarios. Método:: se realizó un estudio transversal en 764 hombres de una universidad pública en la Ciudad de México. Se aplicó la versión validada en español del Eating and Appraisal Due to Emotions and Stress Questionnaire (EADES) para evaluar la alimentación emocional (AE). Los síntomas de depresión fueron evaluados mediante la escala elaborada por el Centro de Estudios Epidemiológicos (CES-D) y el consumo de alimentos se evaluó con el Cuestionario de Frecuencia de Consumo de Alimentos. Se llevó a cabo un análisis de senderos y de mediación. Resultados: una quinta parte (20,42 %) de los hombres universitarios reportaron síntomas de depresión (CES-D ≥ 16). Los estudiantes con síntomas de depresión tuvieron una puntuación media de AE más alta (p &lt; 0,001), mayor frecuencia de consumo de frituras (p = 0,049), de bebidas azucaradas (p = 0,050) y de alimentos dulces (p = 0,005) que aquellos con baja puntuación en la escala de CES-D. De acuerdo con el análisis de mediación, el efecto de los síntomas de depresión sobre la frecuencia de consumo de alimentos dulces fue mediado parcialmente por la AE (23,11 % del efecto total). Conclusión: la prevalencia de síntomas de depresión fue alta. La alimentación emocional es un mediador importante en la relación entre síntomas de depresión y consumo de alimentos dulces. Conocer la conducta alimentaria en los hombres y su relación con los síntomas de depresión puede ayudar a los médicos y autoridades de salud a desarrollar tratamientos y programas preventivos destinados a disminuir el riesgo de obesidad y trastornos alimentarios. <![CDATA[Do socioeconomic determinants influence school menus?]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500016&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: la oferta de menús escolares es un área relevante en las estrategias de salud. Objetivos: analizar las diferencias en el cumplimiento de las frecuencias recomendadas de alimentos y otras características del comedor escolar en los centros educativos según su titularidad y la renta del barrio. Métodos: se ofreció la revisión trienal a los centros escolares de la ciudad de Barcelona que disponían de servicio de comedor. En los tres cursos académicos, participaron 341 centros: 175 públicos y 165 de titularidad privada. Para observar si existían diferencias, se utilizó la prueba de Pearson Chi-cuadrado o el test exacto de Fisher según el caso. Los análisis se realizaron con el programa estadístico STATA SE/15. Resultados: no se encontraron diferencias significativas según el nivel socioeconómico del barrio del centro educativo. Los centros educativos privados y concertados presentaban un menor cumplimiento en la pasta (11,1 %), las carnes rojas y procesadas (24,7 %), la carne total (7,4 %) y la fruta fresca (12,1 %), así como un menor uso del aceite recomendado para cocinar (13,1 %). Por el contrario, en los centros educativos públicos se observaba un menor cumplimiento en la recomendación del tipo de aceite para freír (16,9 %). Conclusiones: en los centros privados y concertados es necesario recomendar mejoras en la adecuación de las raciones. Se debería indagar en las causas que pueden explicar esta menor adecuación en varios aspectos como en el cumplimiento de las adecuaciones en estos centros.<hr/>Abstract Introduction: the components of school menus is an important area in health strategies. Objectives: the aim of this study was to analyse differences in adherence to recommended food frequencies and other characteristics of school meals in educational centres according to the type of school and neighbourhood income. Method: schools in the city of Barcelona with a lunch service were offered a three-year review. In the three academic years, 341 schools participated: 175 were public and 165 were private. To identify any differences, the Pearson Chi-squared test or Fisher exact test were used, as appropriate. Statistical analyses were performed with the STATA SE/15 programme. Results: no statistically significant differences were found by the socioeconomic level of the school neighbourhood. Private and subsidised schools showed lower adherence to recommendations on pasta (11.1 %), red and processed meat (24.7 %), total meat (7.4 %) and fresh fruit (12.1 %), and lower use of the recommended cooking oil (13.1 %). In contrast, public schools showed lower adherence to the recommended type of frying oil (16.9 %). Conclusions: in private and subsidised schools, improvements should be recommended on the frequency of intake of certain foods. Future studies should examine the causes of lower adherence to certain recommendations in these centres. <![CDATA[Design and validity of the Spanish version of two questionnaires related to adverse reactions to foodstuffs]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500017&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction: there is an emerging current necessity of valid questionnaires, encompassing most of food, beverages, diseases, signs and symptoms currently related to the pathogenesis of adverse reactions to foodstuffs (ARFS) in the Spanish population. Objectives: this study aimed to design and validate two questionnaires to assess ARFS in the Spanish population, Food and Beverages Frequency Consumption Questionnaire to Identify Adverse Reactions to Foodstuffs (FBFC-ARFSQ-18); and Pathologies and Symptomatology Questionnaire associated with Adverse Reactions to Foodstuffs (PSIMP-ARFSQ-10). Methods: both questionnaires were designed adapting questionnaires from the literature; and validated, using the expert judgment method, in five phases: questionnaires development, pilot test and reliability, content validity, face validity, and ethical considerations. Questionnaires were developed using the REDCap™ tool hosted at the Universidad Politécnica de Madrid. A total of 20 Spanish experts evaluated the questionnaires. Cronbach's alpha reliability coefficients were calculated using SPSS version 25.0 (IBM Corp., Armonk, NY-USA) and Aiken's V coefficient values were calculated using ICaiken.exe (Visual Basic 6.0, Lima-Perú). Results: a final construct of questions was designed, ensuring no overlap, for FBFC-ARFSQ-18 and PSIMP-ARFSQ-10. Cronbach's alpha reliability coefficients were 0.93 and 0.94; and Aiken's V coefficient values were 0.90 (0.78-0.96 CI) and 0.93 (0.81-0.98 CI) for FBFC-ARFSQ-18 and PSIMP-ARFSQ-10, respectively. Conclusions: both validated questionnaires could be used to analyze the association between certain food and beverages consumption with ARFS, such as food allergies and food intolerances; also, to investigate the link between some specific diseases, signs and symptoms with ARFS.<hr/>Resumen Introducción: actualmente, existe una necesidad emergente de cuestionarios validados que abarquen la mayor parte de los alimentos, bebidas, enfermedades, signos y síntomas relacionados con la patogénesis de las reacciones adversas a los alimentos (RAA). Objetivos: diseñar y validar dos cuestionarios para evaluar las RAA en población española, el Cuestionario de Frecuencia de Consumo de Alimentos y Bebidas para Identificar Reacciones Adversas de Origen Alimentario (CFCAB-RAA-18); y el Cuestionario de Patologías y Sintomatología Asociadas a Reacciones Adversas a Alimentos (PSIMP-RAA-10). Métodos: ambos cuestionarios se diseñaron adaptando cuestionarios de la literatura y se validaron, utilizando el método de juicio de expertos, en cinco fases: desarrollo de cuestionarios, prueba piloto y confiabilidad, validez de contenido, validez aparente y consideraciones éticas. Los cuestionarios se desarrollaron utilizando la herramienta REDCap™. Un total de 20 expertos evaluaron los cuestionarios. Se calcularon coeficientes de confiabilidad alfa de Cronbach con SPSS versión 25.0 (IBM Corp., Armonk, NY-Estados Unidos) y valores del coeficiente V de Aiken con ICaiken.exe (Visual Basic 6.0, Lima-Perú). Resultados: se diseñó una construcción final de preguntas, evitando solapamiento entre ambas herramientas. Los coeficientes de confiabilidad alfa de Cronbach fueron 0,93 y 0,94, y los valores del coeficiente V de Aiken fueron 0,90 (IC: 0,78-0,96) y 0,93 (IC: 0,81-0,98) (CFCAB-RAA-18 y PSIMP-RAA-10, respectivamente). Conclusiones: ambos cuestionarios fueron validados y podrían utilizarse para analizar la asociación entre el consumo de determinados alimentos y bebidas con las RAA, como alergias e intolerancias alimentarias, así como para investigar el vínculo entre algunas enfermedades, signos y síntomas específicos con las RAA. <![CDATA[Assessment of the <em>in vitro</em> effect of intra and extracellular extracts of <em>Lactobacillus</em> against genotoxicity and oxidative stress caused by acrylamide]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500018&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: la acrilamida se forma mediante la reacción de Maillard, por lo que se encuentra en muchos productos alimenticios sometidos a procesos térmicos, generando genotoxicidad y daños al ADN. Los estudios han reportado que los lactobacilos tienen la capacidad de generar compuestos con actividad antioxidante, antigenotóxica y antimutagénica, y es por esto que el presente trabajo pretende evaluar el efecto de cepas de Lactobacillus y sus extractos intra y extracelulares contra la genotoxicidad y el estrés oxidativo causado por la acrilamida. Métodos: se empleó una cepa de Lactobacillus casei Shirota y una cepa de Lactobacillus reuteri NRRL B-14171. Ambas fueron cultivadas en caldo MRS y sometidas a tratamientos mecánicos y enzimáticos para obtener los extractos extra e intracelulares. Los linfocitos fueron cultivados en medio RPMI, la peroxidación lipídica se evaluó por TBARS y la capacidad antioxidante se midió en los extractos extra e intracelulares con la técnica ABTS, empleando además una cepa de Saccharomyces cerevisiae RC 212 como modelo. La reducción de la peroxidación lipídica en los linfocitos se midió por TBARS y la reducción de la genotoxicidad mediante la reducción de la formación de micronúcleos en los linfocitos. Resultados: ambas cepas evaluadas, así como sus extractos intra y extracelulares, mostraron capacidad de contrarrestar el estrés oxidativo y la genotoxicidad causada por la acrilamida. Conclusión: los resultados encontrados, sugieren que el empleo de extractos intra y extracelulares de ambas cepas podría ser una alternativa para reducir los efectos de genotoxicidad y estrés oxidativo causados por la acrilamida sin la necesidad de requerir una estructura viable..<hr/>Abstract Introduction: acrylamide is formed by the Maillard reaction and is found in many food products subjected to thermal processes, generating genotoxicity and DNA damage. Studies have reported that lactobacilli have the ability to generate compounds with antioxidant, antigenotoxic and antimutagenic activity, which is why the present work aims to evaluate the effect of Lactobacillus strains and their intra and extracellular extracts against genotoxicity and oxidative stress as caused by acrylamide. Methods: a strain of Lactobacillus casei Shirota and a strain of Lactobacillus reuteri NRRL B-14171 were used, both were cultured in MRS broth and subjected to mechanical and enzymatic treatments to obtain extra and intracellular extracts. Lymphocytes were cultured in RPMI medium. Lipid peroxidation was evaluated by TBARS and the antioxidant capacity was measured in the extra and intracellular extracts with the ABTS technique, also using a strain of Saccharomyces cerevisiae RC 212 as a model. The reduction of lipid peroxidation in lymphocytes was measured by TBARS and the reduction of genotoxicity by reducing the formation of micronuclei in lymphocytes. Results: both strains evaluated, as well as their intra and extracellular extracts, showed the ability to counteract oxidative stress and genotoxicity caused by acrylamide. Conclusion: the results found suggest that the use of intra and extracellular extracts of both strains could be an alternative to reduce the effects of genotoxicity and oxidative stress caused by acrylamide without the need for a viable structure. <![CDATA[Low-protein diet supplemented with inulin lowers protein-bound toxin levels in patients with stage 3b-5 chronic kidney disease: a randomized controlled study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500019&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Objective: this study aimed to evaluate whether low-salt low-protein diet (LPD) supplemented with 10 g of inulin could lower serum toxin levels in patients with chronic kidney disease (CKD), thereby providing evidence for adjusting dietary prescriptions of inhospital patients and outpatient nutrition consultants. Methods: we randomized 54 patients with CKD into two groups. Dietary protein intake compliance was evaluated using a 3-day dietary diary and 24-h urine nitrogen levels. The primary outcomes were indoxyl sulfate (IS) and p-cresyl sulfate (PCS), and secondary outcomes included inflammation marker levels, nutritional status, and renal function. We assessed 89 patients for eligibility, and a total of 45 patients completed the study, including 23 and 22 in the inulin-added and control groups, respectively. Results: PCS values decreased in both groups after intervention: inulin-added group, ∆PCS -1.33 (-4.88, -0.63) µg/mL vs. LPD group, -4.7 (-3.78, 3.69) µg/mL (p = 0.058). PCS values reduced from 7.52 to 4.02 µg/mL (p &lt; 0.001) in the inulin-added group (p &lt; 0.001). Moreover, IS decreased from 3.42 (2.53, 6.01) µg/mL to 2.83 (1.67, 4.74) µg/mL after adding inulin; ∆IS was -0.64 (-1.48, 0.00) µg/mL, and a significant difference was observed compared with the control group (p = 0.004). The inflammation index decreased after intervention. Conclusion: dietary fiber supplementation may reduce serum IS and PCS levels and modulate their inflammatory status in predialysis CKD patients.<hr/>Resumen Objetivo: este ensayo aleatorizado doble ciego comparó el efecto de una dieta baja en proteínas (LPD) con o sin suplementos orales de 10 g de inulina en los niveles de PBUT en pacientes con ERC en prediálisis durante 12 semanas. Métodos: clasificamos aleatoriamente a 54 pacientes con ERC en dos grupos. El cumplimiento de la ingesta dietética de proteínas se evaluó utilizando un diario dietético de 3 días y nitrógeno en orina de 24 horas. Los resultados primarios fueron IS y PCS y los resultados secundarios incluyeron niveles de marcadores de inflamación, estado nutricional y función renal. Evaluamos la elegibilidad de 89 pacientes y 45 completaron la intervención, incluidos 23 y 22 en los grupos de inulina añadida y de control, respectivamente. Resultados: el sodio urinario promedio de 24 horas fue de 86 mmol/día y la ingesta promedio de proteínas fue de ~0,7 g/kg/día. Los valores de PCS exhibieron una tendencia decreciente en ambos grupos después de la intervención: grupo con inulina añadida, ∆PCS -1.33 (-4.88, -0.63) µg/mL vs. grupo LPD, -4.7 (-3.78, 3.69) µg/mL) (p =0,058). Los valores de PCS se redujeron de 7,52 a 4,02 µg/mL (p &lt; 0,001) con inulina (p &lt; 0,001). Además, IS disminuyó de 3,42 (2,53, 6,01) µg/mL a 2,83 (1,67, 4,74) µg/mL después de agregar inulina; El ∆IS fue -0,64 (-1,48; 0,00) µg/mL y se observó una diferencia significativa en comparación con el grupo control (p =0,004). Conclusión: la suplementación con fibra dietética puede reducir las toxinas de unión a proteínas séricas en pacientes con ERC en prediálisis y modular su estado inflamatorio. <![CDATA[Treating asthma patients with probiotics: a systematic review and meta-analysis]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500020&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Objective: to evaluate the role of probiotics in the treatment of asthma patients by meta-analysis. Methods: PubMed, Embase, The Cochrane Library, Web of Science, and other databases were searched by computer, and the relevant literature on the treatment of asthma by probiotics that met the inclusion criteria was screened by manual retrieval. Meta-analysis was performed using Revman 5.4 software and the combined effect was evaluated by odds ratio (OR) or mean difference (MD) and 95 % confidence interval (CI). Results: a total of ten references were included, all of which were randomized controlled studies, and a total of 1,101 people were investigated. Fractional exhaled nitric oxide (FeNO) (MD = -7.17, 95 % CI: -12.81, -1.54), asthma symptom severity (MD = -0.07, 95 % CI: -0.10, -0.04), Childhood Asthma Control Test (CACT) (MD = 2.26, 95 % CI: 1.14, 3.39), and the number of acute episodes of asthma (OR = 0.30, 95 % CI: 0.19, 0.47) in the probiotics group were better than those in the control group. There was no significant difference in forced expiratory volume in the first second (FEV1) (MD = 0.11, 95 % CI: -0.05, 0.26) and FEV1/FVC (%) (MD = 0.32, 95 % CI: -1.48, 2.12). Conclusion: the use of probiotics in patients with asthma can improve lung inflammation and asthma symptoms, reduce the number of asthma attacks, and have no effect on lung function.<hr/>Resumen Objetivo: evaluar el papel de los probióticos en el tratamiento de pacientes con asma mediante metaanálisis. Métodos: se realizaron búsquedas informáticas en PubMed, Embase, The Cochrane Library, Web of Science y otras bases de datos, y se examinó la literatura relevante sobre el tratamiento del asma con probióticos que cumplía con los criterios de inclusión mediante recuperación manual. El metaanálisis se realizó con el software Revman 5.4 y el efecto combinado se evaluó mediante la razón de probabilidades (OR) o diferencia media (MD) y el intervalo de confianza (IC) del 95 %. Resultados: se incluyó un total de diez referencias, todas ellas estudios controlados aleatorios, y se investigó un total de 1.101 personas. El óxido nítrico exhalado (FeNO) (MD = -7,17, IC 95 %: -12,81, -1,54), la gravedad de los síntomas del asma (MD = -0,07, IC 95 %: -0,10, -0,04), la Prueba de Control del Asma (CACT-ACT) (MD = 2,26, IC 95 %: 1,14, 3,39) y el número de episodios agudos de asma (OR = 0,30, IC 95 %: 0,19, 0,47) en el grupo de probióticos fueron mejores que en el grupo de control. No hubo diferencia significativa en volumen espiratorio forzado en el primer segundo (FEV1) (DM = 0,11, IC 95 %: -0,05, 0,26) y FEV1/FVC (%) (DM = 0,32, IC 95 %: -1,48, 2,12). Conclusión: el uso de probióticos en pacientes con asma puede mejorar la inflamación pulmonar y los síntomas del asma, reducir el número de ataques de asma y no tener efecto sobre la función pulmonar. <![CDATA[The effect of perioperative immunonutrition on patients undergoing esophagectomy: a systematic review and updated meta-analysis]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500021&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Background: immunonutrition has been introduced and proposed to have positive modulating effects on inflammatory and immune responses in surgical patients. This meta-analysis aimed to assess whether perioperative enteral immunonutrition (EIN) can reduce postoperative complications or reduce inflammatory responses in esophageal cancer (EC) patients undergoing esophagectomy. Methods: PubMed, Embase, Web of science, EBSCO, and Cochrane library databases were systematically searched. Randomized controlled trials (RCTs) assessing the effect of EIN before and/or after surgery in EC patients undergoing esophagectomy were identified. Two investigators independently searched articles, extracted data, and assessed the quality of included studies. Results: ten RCTs involving 1,052 patients were included in the meta-analysis, including 573 patients in the EIN group and 479 patients in the enteral nutrition (EN) group. Overall, no significant difference was observed between the two groups in the incidence of postoperative pneumonia, surgical site infection, intra-abdominal abscess, septicemia, and urinary tract infection. No significant incidence of postoperative anastomotic leakage, acute respiratory distress syndrome (ARDS), and in-hospital mortality was found. Conclusions: perioperative enteral immunonutrition did not reduce the incidence of infectious complications and anastomotic leakage in EC patients undergoing esophagectomy, nor did it reduce postoperative CRP and IL-6, but did not increase in-hospital mortality.<hr/>Resumen Antecedentes: se ha introducido y propuesto la inmunonutrición para regular activamente la inflamación y la respuesta inmune en pacientes quirúrgicos. El presente metaanálisis fue diseñado para evaluar si la inmunonutrición enteral perioperatoria (EIN, por sus siglas en inglés) puede reducir las complicaciones postoperatorias o la inflamación en pacientes con cáncer de esófago (CE) sometidos a esofagectomía. Métodos: se realizó una búsqueda sistemática en las bases de datos de PubMed, Embase, Web of Science, EBSCO y Cochrane Library. Se evaluó el efecto de la EIN preoperatoria y/o postoperatoria en un ensayo aleatorizado controlado (RCT) en pacientes con cáncer de esófago sometidos a esofagectomía. Dos investigadores buscaron independientemente artículos, extrajeron datos y evaluaron la calidad de los artículos incluidos. Resultados: el metanálisis incluyó diez ensayos controlados aleatorios en los que participaron 1.052 pacientes, de los cuales 573 fueron incluidos en el grupo EIN y 479, en el grupo de nutrición enteral (NE). En general, no hubo diferencia significativa en la incidencia de neumonía postoperatoria, infección del sitio quirúrgico, absceso intraperitoneal, sepsis e infección del tracto urinario entre los dos grupos. No hubo diferencia significativa en la incidencia de fístula anastomótica postoperatoria, síndrome de distrés respiratorio agudo (SDRA) y mortalidad hospitalaria. Conclusión: la inmunonutrición enteral perioperatoria no puede reducir la incidencia de complicaciones infecciosas postoperatorias y fístulas anastomóticas, ni la PCR postoperatoria ni la IL-6. Pero no aumentó la mortalidad hospitalaria. <![CDATA[The impact of docosahexaenoic acid on maternal mental health: scoping review]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500022&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Docosahexaenoic acid (DHA) is a polyunsaturated essential fatty acid from the omega-3 series that appears to be key to perinatal mental health. For this, the aim of this review is to evaluate the effect of DHA on maternal mental health during pregnancy and lactation with respect to depression and anxiety. The present scoping review was carried out following the methodology of Arksey and O’Malley (2005). The selection of studies was carried out in accordance with PRISMA by means of systematic searches in the PubMed, Scopus, PsycINFO and Medline databases. The results classified according to the effectiveness of DHA. In most (n = 9) of the 14 studies finally included, DHA plasma levels with or without other polyunsaturated omega-3 fatty acids were significantly lower in pregnant women with depressive and anxiety symptoms. However, no study reported a beneficial effect of DHA on mental health during the postpartum period. The majority used detection method was the Edinburgh Postpartum Depression Scale (n = 11). The prevalence of depressive symptoms ranged between 5.9 % and 50 %. As a conclusion, although more research is needed in this area, these exploratory results suggest that DHA could play an important role in preventing the pathogenesis of depression and anxiety during gestation.<hr/>Resumen El ácido docosahexaenoico (DHA) es un ácido graso esencial poliinsaturado de la serie omega-3 que parece ser clave para la salud mental perinatal. Por ello, el objetivo de esta revisión es evaluar el efecto del DHA sobre la salud mental materna durante el embarazo y la lactancia con respecto a la depresión y la ansiedad. La presente revisión se llevó a cabo siguiendo la metodología de Arksey y O’Malley (2005). La selección de estudios se realizó de acuerdo con PRISMA mediante búsquedas sistemáticas en las bases de datos PubMed, Scopus, PsycINFO y Medline. Los resultados se catalogaron según la eficacia del DHA. En la mayoría (n = 9) de los 14 estudios finalmente incluidos, los niveles plasmáticos de DHA con o sin otros ácidos grasos omega-3 poliinsaturados fueron significativamente más bajos en mujeres embarazadas con síntomas de depresión y ansiedad. Sin embargo, ningún estudio informó un efecto beneficioso del DHA sobre la salud mental durante el periodo posparto. El método de detección más utilizado fue la Escala de Depresión Posparto de Edimburgo (n = 11). La prevalencia de síntomas depresivos osciló entre el 5,9 % y el 50 %. Como conclusión, aunque se necesita más investigación en este ámbito, los resultados exploratorios parecen indicar que el DHA juega un papel importante en la prevención de la patogenia de la depresión y la ansiedad durante el periodo de gestación. <![CDATA[ESPEN practical guideline: home enteral nutrition]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500023&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Esta guía práctica de la European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) proporciona información a médicos, enfermeras, dietistas, farmacéuticos, cuidadores y otros proveedores de nutrición enteral domiciliaria (NED) de forma concisa, sobre las indicaciones y contraindicaciones de la NED, así como sobre su administración y seguimiento. Esta guía también ofrece información a los pacientes interesados que necesiten NED. La nutrición parenteral domiciliaria no está incluida, pero se abordará en otra guía de la ESPEN. La guía se basa en la guía científica de la ESPEN publicada anteriormente, que consta de 61 recomendaciones (que se han reproducido y renumerado), junto con los comentarios asociados (que se han resumido en relación a la guía científica). Se indican los grados de evidencia y los niveles de consenso. La ESPEN encargó y financió la guía y seleccionó también a los miembros del grupo.<hr/>Abstract This ESPEN practical guideline will inform physicians, nurses, dieticians, pharmacists, caregivers and other home enteral nutrition (HEN) providers in a concise way about the indications and contraindications for HEN, as well as its implementation and monitoring. This guideline will also inform interested patients requiring HEN. Home parenteral nutrition is not included but will be addressed in a separate ESPEN guideline. The guideline is based on the ESPEN scientific guideline published before, which consists of 61 recommendations that have been reproduced and renumbered, along with the associated commentaries that have been shorted compared to the scientific guideline. Evidence grades and consensus levels are indicated. The guideline was commissioned and financially supported by ESPEN and the members of the guideline group were selected by ESPEN. <![CDATA[Review of real-life teduglutide experience]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500024&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: la teduglutida es un agonista del péptido relacionado con glucagón (aGLP2) eficaz como tratamiento de pacientes con síndrome de intestino corto (SIC) una entidad que afecta a la calidad de vida, suele precisar de nutrición parenteral domiciliaria (NPD) y genera importantes costes sanitarios. El objetivo de la presente revisión narrativa fue evaluar la experiencia en vida real reportada con teduglutida. Métodos y resultados: en vida real un metaanálisis y estudios publicados con 440 pacientes, indican que teduglutida es efectivo pasado el periodo de adaptación intestinal posterior a la cirugía, reduciendo las necesidades de NPD y en algunos casos permite incluso suspenderla. La respuesta es heterogénea, aumenta progresivamente hasta 2 años después del inicio del tratamiento y alcanza el 82 % en algunas series. La presencia de colon en continuidad es factor predictivo negativo de respuesta precoz, pero un factor predictivo positivo para la retirada de NPD. Los efectos adversos más frecuentes son de origen gastrointestinal en las primeras etapas del tratamiento. Hay complicaciones tardías relacionadas con el estoma o con la aparición de pólipos de colon, aunque la frecuencia de estas últimas es muy baja. En adultos son escasos los datos en mejoría de calidad de vida y en coste eficacia. Conclusiones: teduglutida es efectivo y seguro confirmándose en vida real los datos de los ensayos pivotales para tratamiento de pacientes con SIC y permite reducir o incluso suspender en algunos casos la NPD. Aunque parece coste efectivo son necesarios más estudios para identificar aquellos pacientes con mayor beneficio.<hr/>Abstract Background: teduglutide is an agonist of glucagon-related peptide (aGLP2) effective as a treatment for patients with short bowel syndrome (SBS), an entity that affects quality of life, usually requires home parenteral nutrition (HPN) and generates significant health costs. The objective of the present narrative review was to assess the real-life experience reported with teduglutide. Methods and results: in real life, one meta-analysis and studies published with 440 patients indicate that Teduglutide is effective after the period of intestinal adaptation after surgery, reducing the need for HPN and in some cases even allowing it to be suspended. The response is heterogeneous, increasing progressively up to 2 years after the start of treatment and reaching 82 % in some series. The presence of colon in continuity is a negative predictor of early response, but a positive predictive factor for the withdrawal of HPN. The most common side effects are gastrointestinal in the early stages of treatment. There are late complications related to the stoma or the occurrence of colon polyps, although the frequency of the latter is very low. In adults, data on improved quality of life and cost-effectiveness are scarce. Conclusions: teduglutide is effective and safe and data from pivotal trials for the treatment of patients with SBS are confirmed in real life and can reduce or even stop HPN in some cases. Although it seems cost-effective, more studies are needed to identify those patients with the greatest benefit. <![CDATA[When is an overview of systematic reviews necessary?]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500025&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: la teduglutida es un agonista del péptido relacionado con glucagón (aGLP2) eficaz como tratamiento de pacientes con síndrome de intestino corto (SIC) una entidad que afecta a la calidad de vida, suele precisar de nutrición parenteral domiciliaria (NPD) y genera importantes costes sanitarios. El objetivo de la presente revisión narrativa fue evaluar la experiencia en vida real reportada con teduglutida. Métodos y resultados: en vida real un metaanálisis y estudios publicados con 440 pacientes, indican que teduglutida es efectivo pasado el periodo de adaptación intestinal posterior a la cirugía, reduciendo las necesidades de NPD y en algunos casos permite incluso suspenderla. La respuesta es heterogénea, aumenta progresivamente hasta 2 años después del inicio del tratamiento y alcanza el 82 % en algunas series. La presencia de colon en continuidad es factor predictivo negativo de respuesta precoz, pero un factor predictivo positivo para la retirada de NPD. Los efectos adversos más frecuentes son de origen gastrointestinal en las primeras etapas del tratamiento. Hay complicaciones tardías relacionadas con el estoma o con la aparición de pólipos de colon, aunque la frecuencia de estas últimas es muy baja. En adultos son escasos los datos en mejoría de calidad de vida y en coste eficacia. Conclusiones: teduglutida es efectivo y seguro confirmándose en vida real los datos de los ensayos pivotales para tratamiento de pacientes con SIC y permite reducir o incluso suspender en algunos casos la NPD. Aunque parece coste efectivo son necesarios más estudios para identificar aquellos pacientes con mayor beneficio.<hr/>Abstract Background: teduglutide is an agonist of glucagon-related peptide (aGLP2) effective as a treatment for patients with short bowel syndrome (SBS), an entity that affects quality of life, usually requires home parenteral nutrition (HPN) and generates significant health costs. The objective of the present narrative review was to assess the real-life experience reported with teduglutide. Methods and results: in real life, one meta-analysis and studies published with 440 patients indicate that Teduglutide is effective after the period of intestinal adaptation after surgery, reducing the need for HPN and in some cases even allowing it to be suspended. The response is heterogeneous, increasing progressively up to 2 years after the start of treatment and reaching 82 % in some series. The presence of colon in continuity is a negative predictor of early response, but a positive predictive factor for the withdrawal of HPN. The most common side effects are gastrointestinal in the early stages of treatment. There are late complications related to the stoma or the occurrence of colon polyps, although the frequency of the latter is very low. In adults, data on improved quality of life and cost-effectiveness are scarce. Conclusions: teduglutide is effective and safe and data from pivotal trials for the treatment of patients with SBS are confirmed in real life and can reduce or even stop HPN in some cases. Although it seems cost-effective, more studies are needed to identify those patients with the greatest benefit. <![CDATA[Let's not forget about PRISMA-P]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500026&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: la teduglutida es un agonista del péptido relacionado con glucagón (aGLP2) eficaz como tratamiento de pacientes con síndrome de intestino corto (SIC) una entidad que afecta a la calidad de vida, suele precisar de nutrición parenteral domiciliaria (NPD) y genera importantes costes sanitarios. El objetivo de la presente revisión narrativa fue evaluar la experiencia en vida real reportada con teduglutida. Métodos y resultados: en vida real un metaanálisis y estudios publicados con 440 pacientes, indican que teduglutida es efectivo pasado el periodo de adaptación intestinal posterior a la cirugía, reduciendo las necesidades de NPD y en algunos casos permite incluso suspenderla. La respuesta es heterogénea, aumenta progresivamente hasta 2 años después del inicio del tratamiento y alcanza el 82 % en algunas series. La presencia de colon en continuidad es factor predictivo negativo de respuesta precoz, pero un factor predictivo positivo para la retirada de NPD. Los efectos adversos más frecuentes son de origen gastrointestinal en las primeras etapas del tratamiento. Hay complicaciones tardías relacionadas con el estoma o con la aparición de pólipos de colon, aunque la frecuencia de estas últimas es muy baja. En adultos son escasos los datos en mejoría de calidad de vida y en coste eficacia. Conclusiones: teduglutida es efectivo y seguro confirmándose en vida real los datos de los ensayos pivotales para tratamiento de pacientes con SIC y permite reducir o incluso suspender en algunos casos la NPD. Aunque parece coste efectivo son necesarios más estudios para identificar aquellos pacientes con mayor beneficio.<hr/>Abstract Background: teduglutide is an agonist of glucagon-related peptide (aGLP2) effective as a treatment for patients with short bowel syndrome (SBS), an entity that affects quality of life, usually requires home parenteral nutrition (HPN) and generates significant health costs. The objective of the present narrative review was to assess the real-life experience reported with teduglutide. Methods and results: in real life, one meta-analysis and studies published with 440 patients indicate that Teduglutide is effective after the period of intestinal adaptation after surgery, reducing the need for HPN and in some cases even allowing it to be suspended. The response is heterogeneous, increasing progressively up to 2 years after the start of treatment and reaching 82 % in some series. The presence of colon in continuity is a negative predictor of early response, but a positive predictive factor for the withdrawal of HPN. The most common side effects are gastrointestinal in the early stages of treatment. There are late complications related to the stoma or the occurrence of colon polyps, although the frequency of the latter is very low. In adults, data on improved quality of life and cost-effectiveness are scarce. Conclusions: teduglutide is effective and safe and data from pivotal trials for the treatment of patients with SBS are confirmed in real life and can reduce or even stop HPN in some cases. Although it seems cost-effective, more studies are needed to identify those patients with the greatest benefit. <![CDATA[Hip fracture in older adults during pandemic and vitamin D effect]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500027&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: la teduglutida es un agonista del péptido relacionado con glucagón (aGLP2) eficaz como tratamiento de pacientes con síndrome de intestino corto (SIC) una entidad que afecta a la calidad de vida, suele precisar de nutrición parenteral domiciliaria (NPD) y genera importantes costes sanitarios. El objetivo de la presente revisión narrativa fue evaluar la experiencia en vida real reportada con teduglutida. Métodos y resultados: en vida real un metaanálisis y estudios publicados con 440 pacientes, indican que teduglutida es efectivo pasado el periodo de adaptación intestinal posterior a la cirugía, reduciendo las necesidades de NPD y en algunos casos permite incluso suspenderla. La respuesta es heterogénea, aumenta progresivamente hasta 2 años después del inicio del tratamiento y alcanza el 82 % en algunas series. La presencia de colon en continuidad es factor predictivo negativo de respuesta precoz, pero un factor predictivo positivo para la retirada de NPD. Los efectos adversos más frecuentes son de origen gastrointestinal en las primeras etapas del tratamiento. Hay complicaciones tardías relacionadas con el estoma o con la aparición de pólipos de colon, aunque la frecuencia de estas últimas es muy baja. En adultos son escasos los datos en mejoría de calidad de vida y en coste eficacia. Conclusiones: teduglutida es efectivo y seguro confirmándose en vida real los datos de los ensayos pivotales para tratamiento de pacientes con SIC y permite reducir o incluso suspender en algunos casos la NPD. Aunque parece coste efectivo son necesarios más estudios para identificar aquellos pacientes con mayor beneficio.<hr/>Abstract Background: teduglutide is an agonist of glucagon-related peptide (aGLP2) effective as a treatment for patients with short bowel syndrome (SBS), an entity that affects quality of life, usually requires home parenteral nutrition (HPN) and generates significant health costs. The objective of the present narrative review was to assess the real-life experience reported with teduglutide. Methods and results: in real life, one meta-analysis and studies published with 440 patients indicate that Teduglutide is effective after the period of intestinal adaptation after surgery, reducing the need for HPN and in some cases even allowing it to be suspended. The response is heterogeneous, increasing progressively up to 2 years after the start of treatment and reaching 82 % in some series. The presence of colon in continuity is a negative predictor of early response, but a positive predictive factor for the withdrawal of HPN. The most common side effects are gastrointestinal in the early stages of treatment. There are late complications related to the stoma or the occurrence of colon polyps, although the frequency of the latter is very low. In adults, data on improved quality of life and cost-effectiveness are scarce. Conclusions: teduglutide is effective and safe and data from pivotal trials for the treatment of patients with SBS are confirmed in real life and can reduce or even stop HPN in some cases. Although it seems cost-effective, more studies are needed to identify those patients with the greatest benefit. <![CDATA[Improving the quality of socio-healthcare and research through the integration of digital competencies in undergraduate education]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500028&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: la teduglutida es un agonista del péptido relacionado con glucagón (aGLP2) eficaz como tratamiento de pacientes con síndrome de intestino corto (SIC) una entidad que afecta a la calidad de vida, suele precisar de nutrición parenteral domiciliaria (NPD) y genera importantes costes sanitarios. El objetivo de la presente revisión narrativa fue evaluar la experiencia en vida real reportada con teduglutida. Métodos y resultados: en vida real un metaanálisis y estudios publicados con 440 pacientes, indican que teduglutida es efectivo pasado el periodo de adaptación intestinal posterior a la cirugía, reduciendo las necesidades de NPD y en algunos casos permite incluso suspenderla. La respuesta es heterogénea, aumenta progresivamente hasta 2 años después del inicio del tratamiento y alcanza el 82 % en algunas series. La presencia de colon en continuidad es factor predictivo negativo de respuesta precoz, pero un factor predictivo positivo para la retirada de NPD. Los efectos adversos más frecuentes son de origen gastrointestinal en las primeras etapas del tratamiento. Hay complicaciones tardías relacionadas con el estoma o con la aparición de pólipos de colon, aunque la frecuencia de estas últimas es muy baja. En adultos son escasos los datos en mejoría de calidad de vida y en coste eficacia. Conclusiones: teduglutida es efectivo y seguro confirmándose en vida real los datos de los ensayos pivotales para tratamiento de pacientes con SIC y permite reducir o incluso suspender en algunos casos la NPD. Aunque parece coste efectivo son necesarios más estudios para identificar aquellos pacientes con mayor beneficio.<hr/>Abstract Background: teduglutide is an agonist of glucagon-related peptide (aGLP2) effective as a treatment for patients with short bowel syndrome (SBS), an entity that affects quality of life, usually requires home parenteral nutrition (HPN) and generates significant health costs. The objective of the present narrative review was to assess the real-life experience reported with teduglutide. Methods and results: in real life, one meta-analysis and studies published with 440 patients indicate that Teduglutide is effective after the period of intestinal adaptation after surgery, reducing the need for HPN and in some cases even allowing it to be suspended. The response is heterogeneous, increasing progressively up to 2 years after the start of treatment and reaching 82 % in some series. The presence of colon in continuity is a negative predictor of early response, but a positive predictive factor for the withdrawal of HPN. The most common side effects are gastrointestinal in the early stages of treatment. There are late complications related to the stoma or the occurrence of colon polyps, although the frequency of the latter is very low. In adults, data on improved quality of life and cost-effectiveness are scarce. Conclusions: teduglutide is effective and safe and data from pivotal trials for the treatment of patients with SBS are confirmed in real life and can reduce or even stop HPN in some cases. Although it seems cost-effective, more studies are needed to identify those patients with the greatest benefit. <![CDATA[Vitamin D deficiency in patients with epilepsy: consideration to take into account]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500029&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: la teduglutida es un agonista del péptido relacionado con glucagón (aGLP2) eficaz como tratamiento de pacientes con síndrome de intestino corto (SIC) una entidad que afecta a la calidad de vida, suele precisar de nutrición parenteral domiciliaria (NPD) y genera importantes costes sanitarios. El objetivo de la presente revisión narrativa fue evaluar la experiencia en vida real reportada con teduglutida. Métodos y resultados: en vida real un metaanálisis y estudios publicados con 440 pacientes, indican que teduglutida es efectivo pasado el periodo de adaptación intestinal posterior a la cirugía, reduciendo las necesidades de NPD y en algunos casos permite incluso suspenderla. La respuesta es heterogénea, aumenta progresivamente hasta 2 años después del inicio del tratamiento y alcanza el 82 % en algunas series. La presencia de colon en continuidad es factor predictivo negativo de respuesta precoz, pero un factor predictivo positivo para la retirada de NPD. Los efectos adversos más frecuentes son de origen gastrointestinal en las primeras etapas del tratamiento. Hay complicaciones tardías relacionadas con el estoma o con la aparición de pólipos de colon, aunque la frecuencia de estas últimas es muy baja. En adultos son escasos los datos en mejoría de calidad de vida y en coste eficacia. Conclusiones: teduglutida es efectivo y seguro confirmándose en vida real los datos de los ensayos pivotales para tratamiento de pacientes con SIC y permite reducir o incluso suspender en algunos casos la NPD. Aunque parece coste efectivo son necesarios más estudios para identificar aquellos pacientes con mayor beneficio.<hr/>Abstract Background: teduglutide is an agonist of glucagon-related peptide (aGLP2) effective as a treatment for patients with short bowel syndrome (SBS), an entity that affects quality of life, usually requires home parenteral nutrition (HPN) and generates significant health costs. The objective of the present narrative review was to assess the real-life experience reported with teduglutide. Methods and results: in real life, one meta-analysis and studies published with 440 patients indicate that Teduglutide is effective after the period of intestinal adaptation after surgery, reducing the need for HPN and in some cases even allowing it to be suspended. The response is heterogeneous, increasing progressively up to 2 years after the start of treatment and reaching 82 % in some series. The presence of colon in continuity is a negative predictor of early response, but a positive predictive factor for the withdrawal of HPN. The most common side effects are gastrointestinal in the early stages of treatment. There are late complications related to the stoma or the occurrence of colon polyps, although the frequency of the latter is very low. In adults, data on improved quality of life and cost-effectiveness are scarce. Conclusions: teduglutide is effective and safe and data from pivotal trials for the treatment of patients with SBS are confirmed in real life and can reduce or even stop HPN in some cases. Although it seems cost-effective, more studies are needed to identify those patients with the greatest benefit. <![CDATA[Malnutrition and sarcopenia in patients with liver cirrhosis]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500030&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: la teduglutida es un agonista del péptido relacionado con glucagón (aGLP2) eficaz como tratamiento de pacientes con síndrome de intestino corto (SIC) una entidad que afecta a la calidad de vida, suele precisar de nutrición parenteral domiciliaria (NPD) y genera importantes costes sanitarios. El objetivo de la presente revisión narrativa fue evaluar la experiencia en vida real reportada con teduglutida. Métodos y resultados: en vida real un metaanálisis y estudios publicados con 440 pacientes, indican que teduglutida es efectivo pasado el periodo de adaptación intestinal posterior a la cirugía, reduciendo las necesidades de NPD y en algunos casos permite incluso suspenderla. La respuesta es heterogénea, aumenta progresivamente hasta 2 años después del inicio del tratamiento y alcanza el 82 % en algunas series. La presencia de colon en continuidad es factor predictivo negativo de respuesta precoz, pero un factor predictivo positivo para la retirada de NPD. Los efectos adversos más frecuentes son de origen gastrointestinal en las primeras etapas del tratamiento. Hay complicaciones tardías relacionadas con el estoma o con la aparición de pólipos de colon, aunque la frecuencia de estas últimas es muy baja. En adultos son escasos los datos en mejoría de calidad de vida y en coste eficacia. Conclusiones: teduglutida es efectivo y seguro confirmándose en vida real los datos de los ensayos pivotales para tratamiento de pacientes con SIC y permite reducir o incluso suspender en algunos casos la NPD. Aunque parece coste efectivo son necesarios más estudios para identificar aquellos pacientes con mayor beneficio.<hr/>Abstract Background: teduglutide is an agonist of glucagon-related peptide (aGLP2) effective as a treatment for patients with short bowel syndrome (SBS), an entity that affects quality of life, usually requires home parenteral nutrition (HPN) and generates significant health costs. The objective of the present narrative review was to assess the real-life experience reported with teduglutide. Methods and results: in real life, one meta-analysis and studies published with 440 patients indicate that Teduglutide is effective after the period of intestinal adaptation after surgery, reducing the need for HPN and in some cases even allowing it to be suspended. The response is heterogeneous, increasing progressively up to 2 years after the start of treatment and reaching 82 % in some series. The presence of colon in continuity is a negative predictor of early response, but a positive predictive factor for the withdrawal of HPN. The most common side effects are gastrointestinal in the early stages of treatment. There are late complications related to the stoma or the occurrence of colon polyps, although the frequency of the latter is very low. In adults, data on improved quality of life and cost-effectiveness are scarce. Conclusions: teduglutide is effective and safe and data from pivotal trials for the treatment of patients with SBS are confirmed in real life and can reduce or even stop HPN in some cases. Although it seems cost-effective, more studies are needed to identify those patients with the greatest benefit. <![CDATA[Nutritional management in Pediatrics]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000500031&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: la teduglutida es un agonista del péptido relacionado con glucagón (aGLP2) eficaz como tratamiento de pacientes con síndrome de intestino corto (SIC) una entidad que afecta a la calidad de vida, suele precisar de nutrición parenteral domiciliaria (NPD) y genera importantes costes sanitarios. El objetivo de la presente revisión narrativa fue evaluar la experiencia en vida real reportada con teduglutida. Métodos y resultados: en vida real un metaanálisis y estudios publicados con 440 pacientes, indican que teduglutida es efectivo pasado el periodo de adaptación intestinal posterior a la cirugía, reduciendo las necesidades de NPD y en algunos casos permite incluso suspenderla. La respuesta es heterogénea, aumenta progresivamente hasta 2 años después del inicio del tratamiento y alcanza el 82 % en algunas series. La presencia de colon en continuidad es factor predictivo negativo de respuesta precoz, pero un factor predictivo positivo para la retirada de NPD. Los efectos adversos más frecuentes son de origen gastrointestinal en las primeras etapas del tratamiento. Hay complicaciones tardías relacionadas con el estoma o con la aparición de pólipos de colon, aunque la frecuencia de estas últimas es muy baja. En adultos son escasos los datos en mejoría de calidad de vida y en coste eficacia. Conclusiones: teduglutida es efectivo y seguro confirmándose en vida real los datos de los ensayos pivotales para tratamiento de pacientes con SIC y permite reducir o incluso suspender en algunos casos la NPD. Aunque parece coste efectivo son necesarios más estudios para identificar aquellos pacientes con mayor beneficio.<hr/>Abstract Background: teduglutide is an agonist of glucagon-related peptide (aGLP2) effective as a treatment for patients with short bowel syndrome (SBS), an entity that affects quality of life, usually requires home parenteral nutrition (HPN) and generates significant health costs. The objective of the present narrative review was to assess the real-life experience reported with teduglutide. Methods and results: in real life, one meta-analysis and studies published with 440 patients indicate that Teduglutide is effective after the period of intestinal adaptation after surgery, reducing the need for HPN and in some cases even allowing it to be suspended. The response is heterogeneous, increasing progressively up to 2 years after the start of treatment and reaching 82 % in some series. The presence of colon in continuity is a negative predictor of early response, but a positive predictive factor for the withdrawal of HPN. The most common side effects are gastrointestinal in the early stages of treatment. There are late complications related to the stoma or the occurrence of colon polyps, although the frequency of the latter is very low. In adults, data on improved quality of life and cost-effectiveness are scarce. Conclusions: teduglutide is effective and safe and data from pivotal trials for the treatment of patients with SBS are confirmed in real life and can reduce or even stop HPN in some cases. Although it seems cost-effective, more studies are needed to identify those patients with the greatest benefit.