Scielo RSS <![CDATA[Journal of Negative and No Positive Results]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=2529-850X20200005&lang=pt vol. 5 num. 5 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[Primary Health Care: more necessary than ever in the Coronavirus crisis]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2529-850X2020000500001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[Sliding and self-locking and Aberdeen knot in laparoscopic bariatric sutures. Video]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2529-850X2020000500002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[Influence of olive polyphenols on glucose and cholesterol levels in medaka fish]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2529-850X2020000500003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Background Polyphenol-rich olive extracts are non-toxic and have anti-inflammatory, neuroprotective and antiadipogenic effects in cell and animal models. Objective To evaluate the potential influence of olive extracts on the mechanisms of digestion and absorption of polysaccharides and fats by quantifying amylase, glucose, phospholipase, and cholesterol in the medaka fish model. Material and methods For each assay, six adult fish were placed in a tank with an extract (0.01% concentration), performing three replicates per extract. A control group with standard feeding was used. The same procedure was followed to study glucose, adding a polysaccharide-rich diet and a corresponding overfed control. The fish were maintained under these conditions for five days. Five olive extracts were used without attempting to purify the polyphenols due to possible synergistic effects. Total concentrations were between 2-116mg/g (mainly oleuropein and hydroxytyrosol). On completion, amylase, phospholipase A2, glucose and cholesterol were quantified in each group. All assays were conducted in triplicate. Enzyme activities were also studied in juveniles. Non-parametric tests were used to determine possible differences, considering p&lt;0.05 to denote statistical significance. Results Polyphenol extracts were not toxic at a concentration of 0.1%, ten times higher than the concentration used. An overall decrease in glucose levels was observed in fish overfed with carbohydrates with the addition of the extracts, but without returning to the levels in the control group with standard feeding (between 15-40% decrease). There was no impact on amylase in adults or juveniles, an overall but not significant decrease in cholesterol, and an overall increase in phospholipase in the juveniles. Conclusion Olive extracts rich in polyphenols lower glucose levels in overfed fish.<hr/>Resumen Antecedentes Los extractos de aceitunas ricos en polifenoles no son tóxicos y tienen efectos antiinflamatorios, neuroprotectores y antiadipogénicos en modelos celulares y animales. Objetivo Evaluar la influencia potencial de los extractos de aceituna en los mecanismos de digestión y absorción de polisacáridos y grasas mediante la cuantificación de amilasa, glucosa, fosfolipasa y colesterol en el modelo de pez medaka. Material y métodos Para cada ensayo, se colocaron seis peces adultos en un tanque con un extracto (al 0,01%), realizando tres repeticiones por extracto. Se usó un grupo control con alimentación estándar. Se siguió el mismo procedimiento para estudiar la glucosa, agregando una dieta rica en polisacáridos y un control de sobrealimentados. Los peces se mantuvieron en estas condiciones durante cinco días. Se usaron cinco extractos del olivo sin intentar purificar los polifenoles debido a posibles efectos sinérgicos. Las concentraciones totales fueron entre 2-116 mg/g (principalmente oleuropeína e hidroxitirosol). Al finalizar, se cuantificaron amilasa, fosfolipasa A2, glucosa y colesterol en cada grupo. Todos los ensayos se realizaron por triplicado. Las actividades enzimáticas también se estudiaron en alevines. Se utilizaron pruebas no paramétricas para determinar posibles diferencias, considerando p &lt;0.05 para significación estadística. Resultados Los extractos de polifenoles no fueron tóxicos a una concentración de 0.1%, diez veces mayor que la concentración utilizada. Se observó una disminución general en los niveles de glucosa en peces sobrealimentados con carbohidratos con la adición de extractos, pero sin volver a los niveles del grupo control con alimentación estándar (disminución entre 15-40%). No hubo impacto sobre la amilasa en adultos o juveniles, se observó una disminución general pero no significativa del colesterol y un aumento general de la fosfolipasa en los juveniles. Conclusión Los extractos de aceitunas ricos en polifenoles reducen los niveles de glucosa en peces sobrealimentados. <![CDATA[Fluoride levels in toothpaste and mouthwashes]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2529-850X2020000500004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción El uso de dentífricos y enjuagues bucales o colutorios que tienen fluoruro en su composición se ha ampliado ya que se ha demostrado que este elemento tiene una alta actividad contra las bacterias cariogénicas. Sin embargo, una ingesta excesiva de cualquiera de estos productos, puede producir intoxicaciones que conducen a diversas patologías a largo plazo. Objetivos El objetivo de este estudio es determinar el contenido de fluoruro de productos dentales (dentífricos y colutorios) para evaluar si existe algún tipo de riesgo al ingerir accidentalmente grandes cantidades de estos en ciertos grupos de población y comparar los niveles experimentales con los declarados en el etiquetado. Material y métodos Se han analizado un total de 117 muestras de productos dentales mediante potenciometría con electrodo de ion selectivo de fluoruro. Resultados y discusión Se ha registrado la mayor concentración de fluoruro (18412±0.009 mg/kg) en el dentífrico Vitis® junior sabor tutti frutti. El mayor nivel de fluoruro encontrado en los colutorios (2703±38.4 mg/L) ha sido registrado en la marca Lacer® Oros. Conclusiones No existe ningún tipo de riesgo si el cepillado se realiza correctamente y, en el caso de los niños, de forma supervisada para evitar ingestiones accidentales. No obstante, de producirse, se necesitarían cantidades muy altas de estos productos para desencadenar un efecto tóxico a corto y largo plazo.<hr/>Abstract Introduction The use of dentifrices and mouthwashes or mouthwashes that have fluoride in their composition has been extended since it has been shown that this element has a high activity against cariogenic bacteria. However, excessive intake of any of these products can cause poisoning that leads to various long-term pathologies. Objectives The objective of this study is to determine the fluoride content of dental products (dentifrices and mouthwashes) to assess whether there is any type of risk by accidentally ingesting large amounts of these in certain population groups and comparing the experimental levels with those declared in the labelling. Material and methods A total of 117 samples of dental products have been analyzed by potentiometry with fluoride selective ion electrode. Results and discussion The highest concentration of fluoride (18412±0.009 mg/kg) has been recorded in the Vitis® junior tutti frutti flavor toothpaste. The highest level of fluoride found in mouthwashes (2703±38.4 mg/L) has been registered under the Lacer® Oros brand. Conclusions There is no risk if brushing is done correctly and, in the case of children, in a supervised way to avoid accidental ingestion. However, if produced, very high amounts of these products would be needed to trigger a toxic effect in the short and long term. <![CDATA[Neuropsychological functioning in Eating Disorders: a comparative study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2529-850X2020000500005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción Los trastornos de la conducta alimentaria (TCA) cursan con diversas alteraciones en tres principales rasgos o endofenotipos: coherencia central, tareas de cambio de criterio y control de impulsos según diferentes técnicas de evaluación neuropsicológicas y de neuroimagen. El objetivo de este trabajo es aportar evidencia empírica descriptiva sobre estas posibles alteraciones y su relación con variables emocionales, de funcionamiento diario y de conducta alimentaria Método Se compararon 38 mujeres: 19 con trastornos de la conducta alimentaria (TCA) y 19 participantes sin TCA. Se usaron diferentes técnicas para evaluar la velocidad de procesamiento, memoria, atención, impulsividad y el estado emocional. Resultados Las diferencias en el resultado de la mayoría de las pruebas neuropsicológicas empleadas fueron no significativas excepto en la Clave de Números y en el recuerdo inmediato del Test de Memoria de Rivermead. El grupo con TCA mostró síntomas depresivos moderados. Conclusiones El rendimiento similar del grupo TCA en las pruebas neuropsicológicas podría ser explicado por un estilo de procesamiento de la información basado en el detalle y sin cambio de criterio. Los síntomas depresivos parecen ser un factor de vulnerabilidad que correlaciona con la evolución del trastorno. La intervención neuropsicológica de los TCA aportaría nuevas técnicas de tratamiento de forma complementaria a las que ya se aplican; favorecería un abordaje más dimensional sacando a la luz nuevas dianas terapéuticas y también se trataría la comorbilidad de estos trastornos actuando sobre los factores comunes. En consecuencia, se sugieren nuevas líneas de investigación de neuropsicología aplicada.<hr/>Abstract Introduction Patients with eating disorders (ED) show several alterations in three main features or endophenotypes: central coherence, tasks based on changing criteria and impulse control according to different neuropsychological and neuroimaging evaluation techniques. The objective of this work is to provide descriptive empirical evidence about these possible alterations and their relationship with emotional, daily functioning and eating behavior variables. Method A total of 38 women were compared: 19 with ED and 19 healthy participants. Different techniques were used to assess the speed of processing, memory, attention, impulsivity and emotional state. Results Differences in the results of the most of neuropsychological tests used were not significant except in the case of symbol search and in the immediate recall of the Rivermead Memory Test. The group with ED showed moderate depressive symptoms. Conclusions The similar performance of the ED group respecting the neuropsychological tests could be explained by a style of information processing based on detail and without changing criteria. Depressive symptoms appear to be a vulnerability factor that correlates with the course of the disorder. Neuropsychological intervention in ED would provide new treatment techniques in a complementary way to those already applied; it would favor a more dimensional approach by bringing new therapeutic targets to light, and the comorbidity of these disorders would also be treated by acting on common factors. Consequently, new lines of applied neuropsychology research are suggested. <![CDATA[Current state of the environmental pollution present in the Mixtec region of Oaxaca]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2529-850X2020000500006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivo Presentar una revisión sistemática de estudios donde se evalúa el impacto provocado por los residuos sólidos urbanos generados en la Mixteca Oaxaqueña. Resultados El análisis de los resultados de investigación consultados en las bases de datos: Red de Revistas Científicas de América Latina y el Caribe (Redalyc), Scientific Electronic Library Online (Scielo), Dialnet, EBSCO y Consorcio Nacional de Recursos de Información Científica y Tecnológica (CONRICYT), ponen de manifiesto que la contaminación es un problema que se ha venido incrementando a nivel global gradualmente lo que ha derivado que exista presencia de organismos y sustancias extraños que interfieren y dañan la salud de las personas, los recursos naturales y el equilibrio ecológico; cabe mencionar que el impacto en las comunidades provocado por la generación y manejo de los residuos sólidos en forma inadecuada altera de forma importante el ecosistema de los lugares aledaños a los sitios de disposición final de dichos residuos. Es importante hacer notar que existe legislación en la materia y clasifica de forma puntual los diferentes sitios de disposición final y encomienda a los municipios llevar a cabo el manejo integral de los residuos sólidos urbanos pero dicha legislación no es aplicada en forma correcta a pesar de que esta problemática ha tomado mucha relevancia en las últimas dos décadas en los ámbitos gubernamentales. Conclusiones México tiene el reto de lograr resolver los problemas ambientales para lograr alcanzar un nivel de sustentabilidad y sostenibilidad a mediano plazo, las tasas de generación de residuos sólidos urbanos siguen aumentando por que se vive en una sociedad que ha modificado drásticamente sus hábitos de consumo. La degradación del medio ambiente y los recursos naturales para la región de la Mixteca Oaxaqueña está clasificada en rangos de inestable-crítico a crítico provocando que se ejerza presión sobre los recursos naturales, es por ello que se debe tener una adecuada gestión y disposición de los residuos sólidos urbanos, para lograrlo es preciso contar con el apoyo de la sociedad, gobiernos y sociedad en general, esta sinergia es necesaria para reducir la extracción de recursos empleados al producirlos obteniendo beneficios económicos, sociales y ambientales a largo plazo para la región.<hr/>Abstract Objective To present a systematic review of studies assessing the impact caused by municipal solid waste generated in the mixtec region of oaxaca. Results The analysis of the research results consulted in the databases: Red de Revistas Científicas de América Latina y el Caribe (Redalyc), Scientific Electronic Library Online (Scielo), Dialnet, EBSCO and Consorcio Nacional de Recursos de Información Científica y Tecnológica (CONRICYT), show that pollution is a problem that has been increasing at a global level gradually what has resulted in the presence of foreign organisms and substances that interfere with and damage people's health, natural resources and ecological balance; It is worth mentioning that the impact on the communities caused by the generation and management of solid waste in an inadequate manner significantly alters the ecosystem of the places adjacent to the final disposal sites of these wastes. It is important to note that there is legislation on the subject and classifies in a specific way the different final disposal sites and entrusts municipalities to carry out the integral management of urban solid waste but this legislation is not applied correctly despite the fact that this problem has become very relevant in the last two decades in government spheres. Conclusions Mexico has the challenge of solving environmental problems to achieve a level of sustainability and sustainability in the medium term, the rates of generation of solid urban waste continue to increase because we live in a society that has drastically changed their consumption habits. The degradation of the environment and natural resources for the Mixteca Oaxaqueña region is classified in ranges from unstable-critical to critical, causing pressure to be exerted on the natural resources. This is why it is necessary to have adequate management and disposal of solid urban waste, to achieve this it is necessary to have the support of society, governments and society in general; this synergy is necessary to reduce the extraction of resources used to produce them, obtaining long-term economic, social and environmental benefits for the region. <![CDATA[Navigation and history of science: the sinking of the Gustloff (The Laws of War)]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2529-850X2020000500007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Al inicio de 1945 el terror se apoderó del Tercer Reich cuando el Ejército Rojo comenzó a invadir los territorios orientales de Prusia, Polonia, Curlandia y Memel. Los mandos de la Marina de Guerra alemana (Kriegsmarine) eran conscientes de que la guerra estaba perdida y de que los civiles serían masacrados por las tropas soviéticas y los nativos eslavos en búsqueda de venganza. De ese modo, decidieron destinar todos sus buques disponibles al Mar Báltico para evacuar a más de 2 millones de soldados, heridos, mujeres, niños, ancianos, colaboracionistas y prisioneros en un heroico episodio que sería conocido con el nombre de Operación Hannibal. El buque KdF Wilhelm Gustloff fue trágico testigo de lo que allí sucedía.<hr/>Abstract At the beginning of 1945, terror invaded the Third Reich when the Red Army began to invade the eastern territories of Prussia, Poland, Courland and Memel. The high command of the German Navy (Kriegsmarine) were aware that the war was lost and that civilians would be slaughtered by Soviet troops and Slavic natives in search of revenge. Thus, they decided to allocate all their available ships to the Baltic Sea to evacuate more than 2 million soldiers, wounded, women, children, elderly, collaborators and prisoners in a heroic episode that would be known as "Operation Hannibal." The ship KdF Wilhelm Gustloff was a tragic witness to what was happening there.