Scielo RSS <![CDATA[Dynamis]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0211-953620170002&lang=en vol. 37 num. 2 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[<b>Historizing healthcare professionalization</b>: <b>perspectives from Chile and Argentina</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-95362017000200001&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[<b>"Who are the professionals?"</b>: <b>justice, professionalization, and medical practice in urban Chile during the second half of the 19th century</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-95362017000200002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Este artículo explora las condiciones de instalación de la medicina profesional en el Chile de la segunda mitad del siglo XIX, por medio de las denuncias y demandas judiciales presentadas por médicos titulados ante tribunales contra hombres y mujeres que, dedicados al oficio de curar, no contaban con las certificaciones exigidas por la ley. A través de estos registros, indaga en los esfuerzos desplegados por los profesionales para posicionar los saberes, ideales y roles que parecieron definir su identidad, al mismo tiempo que revisa la noción de profesionalización instalada por la historiografía, como un proceso sucesivo y ordenado de adquisición de credenciales que llevó a la conformación de un espacio experto y otro amateur.<hr/>This article explores the implementation of professional medicine in Chile in the second half of the 19th century. It focuses on lawsuits filed by certified physicians against men and women who did not have the official medical qualifications required by law to practice medicine. Based on these records, this study investigates the efforts made by professionals to legitimize the knowledge, ideals, and roles that seemed to define their identity. At the same time, the study reviews the notion of professionalization instilled by historiography as a successive and orderly process of the acquisition of credentials that led to the formation of two types of space, one expert and the other amateur. <![CDATA[<b>The role played by the press in struggles against consolidation of the medical profession in Buenos Aires, 1890-1900</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-95362017000200003&lng=en&nrm=iso&tlng=en El objetivo de este artículo es poner de relieve el papel desempeñado por la prensa en las resistencias contra la consolidación de la profesión médica en Buenos Aires en la década de 1890. Se parte de la hipótesis según la cual las tribunas periodísticas fueron instancias esenciales tanto para la instauración del proyecto sanitario del gremio médico como para la prosecución de las luchas de quienes lo objetaron. Las columnas no sólo reflejaron los conflictos y negociaciones producidas, sino que formaron parte de las armas utilizadas por ambas partes. En otros términos, el periodismo fue, en gran medida, la arena y el material primordial de esas contiendas. En esta ocasión en particular intentamos mostrar, en base al estudio de unos pocos casos, los distintos modos a través de los cuales los enemigos de la medicalización recurrieron a la prensa a los fines de hacer oír sus reclamos. Sanadores, médicos extranjeros, magnetizadores e ilusionistas difundieron sus exigencias mediante distintas tácticas que giraban en torno a las publicaciones periódicas (a través de cartas abiertas, entrevistas y artículos desde los cuales se impugnaron las iniciativas de los profesionales). Incluso llegaron a editar publicaciones periódicas propias, que hasta el momento no habían recibido suficiente atención de los historiadores.<hr/>The aim of this paper was to highlight the role played by newspapers and other press media in the opposition to the consolidation of the medical profession in Buenos Aires in the 1890s. This investigation is based on the hypothesis that journalism was essential both for the accomplishment of the physicians' health project and for the fight of those who were against it. Newspaper articles not only mirrored the struggles and negotiations taking place but were also part of the weaponry employed by the two sides. In other words, journalism was to a large extent the field and ultimate matter of these battles. This article analyzes a few cases in an attempt to convey the different ways in which the enemies of medicalization drew on the press in order to publicize their claims. Popular healers, foreign doctors, magnetizers and illusionists supported their demands using different tactics that revolved around journalism (e.g., open letters, interviews and articles challenging the work of physicians). They even went so far as to publish their own journals, which until now have not captured the attention of historians. <![CDATA[<b>"Training nurses, not domestic workers"</b>: <b>the professionalization of healthcare in Chile, 1930-1950</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-95362017000200004&lng=en&nrm=iso&tlng=en Este artículo identifica y describe una serie de procesos históricos que contribuyeron, junto a la formación académica, a la profesionalización de la enfermería entre las décadas de 1930 y 1950 en Chile, alejando gradualmente la asociación de este oficio con el ejercido por el servicio doméstico. A través de la revisión de fuentes documentales como monografías y publicaciones periódicas de naturaleza médico-asistencial, el artículo examina los debates públicos respecto de los vínculos que las enfermeras establecieron con la comunidad médica y otros oficios paramédicos; el impacto de la formación fuertemente influenciada por la experiencia norteamericana; su gradual especialización sanitaria y su papel en las políticas materno-infantiles. En el marco de la profesionalización de oficios sanitarios ejercidos casi exclusivamente por la población femenina, sustentada en las clásicas atribuciones a dicho género, el artículo explora algunos efectos de estos procesos en la formación de las enfermeras que posibilitaron la conformación de una identidad profesional que progresivamente experimentaba el reconocimiento de la comunidad médica, y que alcanzaba mayores niveles de autonomía en el ejercicio de sus tareas específicas hacia mediados del siglo XX chileno.<hr/>This article identifies and describes historical processes that contributed, along with academic training, to the professionalization of nursing between the 1930s and 1950s in Chile, moving away from the association of this activity with domestic service. Based on medical documentary sources such as monographs and journals, the article examines public debates on: the links established by nurses with the medical community and other paramedical professions; the impact of training, which was heavily influenced by the North American experience; the gradual healthcare specialization and its role in maternal-child care policies. Within the framework of the professionalization of female healthcare professions, based on gender norms, the article explores some effects of these processes on the training of nurses, which enabled the construction of a professional identity that progressively gained the recognition of the medical community and achieved greater autonomy for the practice of their specific tasks in Chile in the mid-20th century. <![CDATA[<b>Social workers and public healthcare</b>: <b>professional identity and labor union battles in Chile, 1925-1973</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-95362017000200005&lng=en&nrm=iso&tlng=en El artículo plantea un recorrido histórico por el proceso de profesionalización del servicio social chileno, iniciado con la fundación de la primera Escuela en el año 1925. Dicho recorrido, indisolublemente ligado al desenvolvimiento de la salud pública chilena, transcurre al alero de la institucionalidad sanitaria y está marcado por hitos como el desarrollo académico y universitario de la profesión, la consolidación de las aspiraciones gremiales de las asistentes sociales y la búsqueda de su identificación disciplinaria, construida permanentemente en relación con otras ocupaciones. La impronta sanitaria, que marcó el origen de la profesión, se mantuvo como un sello identitario en sus primeros cincuenta años de vida y el sector salud se convirtió tanto en el principal campo de trabajo de las asistentes como en un espacio que brindó estabilidad laboral, posibilidades de perfeccionamiento y mejoramiento salarial. En el contexto del proceso de profesionalización de las ocupaciones sanitarias en Chile, las asistentes sociales fueron las únicas profesionales que no tuvieron una formación estrictamente médica y, tal vez por la misma razón, contribuyeron a que la política sanitaria chilena cubriera también necesidades asistenciales y llegara con efectividad a las familias pobres, pues las asistentes ingresaron a los hogares de los asistidos y se insertaron de lleno en las comunidades, expandiendo los beneficios del Servicio Nacional de Salud y, a la vez, legitimándolo en la población. Para la documentación historiográfica del proceso, se ha trabajado con fuentes documentales que abarcan publicaciones periódicas, tesis y memorias universitarias, documentos del archivo del Colegio de Asistentes Sociales y monografías históricas.<hr/>This article depicts a tour through the history of the process that constructed the professional character of the Chilean social service, starting in 1925 with the establishment of the first educational institution. This tour, inseparably linked to the development of the Chilean public health system, proceeds under the auspices of the institutional framework of the health system, with milestones that include academic and educational development, consolidation of social workers' trades union aspirations, and a search for the identity of the discipline, constructed through contact with other occupations. The healthcare imprint that influenced the beginnings of the profession remained the distinctive identity of social workers for the first 50 years, with health sector becoming the main field of employment for service workers and a source of employment stability and of opportunities for improvement and increased earnings. In the context of the professionalizing of healthcare occupations in Chile, social workers were the only professionals who did not undergo training focused strictly on the medical field. This may explain why they helped to incorporate welfare needs in Chilean health policies so that poor families were effectively reached, with social workers entering their homes and becoming fully integrated within communities. In this way, they both expanded the services supplied by the public health system (Servicio Nacional de Salud) and simultaneously legitimized it among the population. Historiographic records of this process were developed from multiple sources, including journal articles, graduate and postgraduate theses, and Chilean archives. <![CDATA[<b>The Nightingale dilemma</b>: <b>The discussions on nursing professionalization in Argentina, 1949-1967</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-95362017000200006&lng=en&nrm=iso&tlng=en Este artículo tiene como objetivo revisar las influencias en la formación de la enfermería en Argentina. Se toman como hitos dos congresos locales que pusieron sobre el tapete problemas de la disciplina y posibles soluciones: el I Congreso Argentino de Enfermería en La Plata (1949) y el IV Congreso Argentino de Enfermería en Mendoza (1967). En este lapso, los tópicos ligados a la profesionalización se convirtieron en puntos nodales de la discusión tanto en el ámbito local como en el internacional. La hipótesis de este artículo es que la formación de la enfermería estuvo signada por discursos y prácticas que se enfocaron en el mejoramiento de la calidad educativa y en la modernización de sus prácticas. Estas intenciones, no obstante, se complementaron con una mirada que concibió al campo médico de modo jerárquico en el que las enfermeras ocuparían un escalafón secundario. Ello demoró la profesionalización y el enaltecimiento salarial.<hr/>The objective of this article was to review influences on the development of nursing in Argentina. It takes as milestones two local congresses that put up for debate the problems of the discipline and possible solutions: the First Argentine Congress of Nursing in La Plata (1949) and the Fourth Argentine Congress of Nursing in Mendoza (1967). Over this time period, topics linked to professionalization became key discussion points in both local and international settings. The hypothesis of this article is that the development of nursing was marked by discourses and practices that were focused on improving educational quality and on modernizing practices. However, these aims were complemented with a view that conceived the medical field in a hierarchical fashion. This delayed professionalization and the raising of salaries. <![CDATA[<b>Nutritional transition, welfare and health</b>: <b>the case of Alcoy, an industrial city (1852-1928)</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-95362017000200007&lng=en&nrm=iso&tlng=en El término transición nutricional describe el paso de una alimentación vegetariana, monótona, local e insuficiente a una dieta también vegetal basada en el consumo de cereales, legumbres y patatas, pero con mayor presencia de alimentos de origen animal, fruta, azúcar y grasas vegetales. El objetivo del presente trabajo, que se enmarca dentro de la primera etapa de la transición nutricional, es el de analizar la composición de la dieta media de la ciudad de Alcoy, compararla con los requerimientos mínimos necesarios para cubrir las necesidades nutricionales básicas y profundizar en la relación que existe entre la evolución de la dieta y otros indicadores del bienestar como la estatura y la mortalidad durante la Revolución Industrial. Para ello se han reconstruido seis dietas para el periodo 1852-1928. Los resultados indican que el consumo de calorías, proteínas e hidratos de carbono aumentó de forma sostenida en Alcoy durante el periodo comprendido entre 1852 y 1928, iniciándose así la transición nutricional a mitad del siglo XIX. Tras comparar los indicadores sobre nutrición con dos indicadores del bienestar, como son la estatura y la mortalidad, se observa como el aumento del input nutricional bruto no siempre fue acompañado de un mayor aumento de talla y de un descenso en la mortalidad, al no lograrse aumentar el input nutricional neto a causa de las duras condiciones del trabajo infantil y adolescente y al aumento de la morbilidad ligado a la urban penalty causada por el hacinamiento, la falta de alcantarillado y el consumo de agua y alimentos en mal estado. No fue hasta finales del siglo XIX y principios del siglo XX, cuando se produjo el descenso de la mortalidad y el aumento de la estatura. Esto fue debido a una mejora cuantitativa de los salarios, al incremento de la oferta de alimentos y a la transición nutricional que la acompañó, al desarrollo de la ciencia de la nutrición y a la puesta en marcha de la reforma sanitaria, factores que permitieron mejorar los niveles de vida de la población y los indicadores del bienestar.<hr/>The Nutritional Transition describes the passage from a vegetarian, monotonous, local and inadequate diet to one based on the consumption of cereals, legumes, and potatoes but with a greater presence of meat, fruit, sugar and vegetable fats. This article, framed within the first stage of the nutritional transition, analyses the composition of the average diet in the city of Alcoy and compares it with the nutritional needs of the population, exploring the relationship between dietary changes and health indicators (e.g., height, mortality) during the industrial revolution. We compiled six diets for the period 1852-1928, finding a steady increase in the consumption of calories, proteins and carbohydrates in Alcoy over this time period, thereby initiating the nutritional transition that took place in the middle of the 19th century. Comparison of nutritional with health indictors showed that the gross increase in nutritional input was not always accompanied by an increase in height or decrease in mortality, due to the hard working conditions of the children and teenagers and due to an increase in morbidity linked to the urban overcrowding, lack of sewerage and poor quality of water and food. An increase in height and reduction in mortality did not take place until the end of the 19th century and early 20th century due to: a real increase in wages and in the supply of food, with the accompanying nutritional transition; the development of nutritional science; and the implementation of sanitary reform, improving the population's standard of living. <![CDATA[<b>The boundaries of fraud</b>: <b>the role of the Spanish Real Academia de Medicina in the establishment of food safety and quality standards in the late-nineteenth century</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-95362017000200008&lng=en&nrm=iso&tlng=en In the late-nineteenth century the regulation of food quality and safety experienced a clear turning point with the establishment of new sites for food controls, the emergence of new experts and the passing of food laws. One of the main changes in the regulation came with a reconceptualization of quality based on composition; a change which was in accordance with the standardizing trends then applied in each and every area of knowledge. In Spain, the Royal Academy of Medicine was one of the main authorities quoted in the search for official definitions of edible foodstuffs and for standardized compositions. The paper will focus on the assessment activity fulfilled by the Royal Academy between 1877 and 1902. Taking into account four relevant controversies on food regulation (those dealing with foodstuffs such as oil, wine, saccharin and paprika) it shall address its contribution to the establishment of food quality standards. The paper shows that this task was carried out very poorly and discusses the different factors which can explain this type of contribution. In order to fulfil this latter discussion, the training as well as the social and political activities of the main academicians involved in food quality assessments (such as Gabriel de la Puerta, Ángel Pulido, Juan Ramón Gómez Pamo, and Ángel Fernández-Caro) deserves special attention. <![CDATA[<b>José M. Melià Bernabéu "Pygmalion" and the teaching of astronomy in Valencia in the first half of the 20th century</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-95362017000200009&lng=en&nrm=iso&tlng=en José M. Melià Bernabéu, alias "Pigmalión", fue un autor valenciano conocido por sus trabajos de divulgación científica, en particular en el ámbito de la astronomía. Convencido de la importancia de la educación y de la labor social que el estudio y la observación de los cielos podía desempeñar, Pigmalión dedicó sus esfuerzos a cultivar una importante actividad de difusión del conocimiento científico a través de artículos de prensa, libros, charlas y conferencias radiofónicas. Este artículo analiza todas estas iniciativas con el objeto de reivindicar la complejidad de los procesos de comunicación científica y mostrar las principales características de unas prácticas en las que convergían estrategias aparentemente contradictorias y que con tanto éxito se cultivaron en la España de la primera mitad del siglo XX.<hr/>José M. Melià Bernabéu, also known as «Pygmalion», was a Valencian author famed for his work on the popularization of science, particularly astronomy. Pigmalión was convinced of the importance of education and of the social task that the study and observation of the heavens could fulfil. He therefore devoted himself to intense activity designed to popularize scientific knowledge, including the publication of press articles and books and the delivery of lectures and radio addresses. This paper analyses these initiatives in order to reveal the complex process of science communication and the main characteristics of a set of practices in which apparently contradictory strategies converged and that were carried out so successfully in Spain during the first half of the 20th century. <![CDATA[<b>The Francoist purge of the Board for Advanced Studies and Scientific Research (JAE)</b>: <b>A quantitative approach</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-95362017000200010&lng=en&nrm=iso&tlng=en Este artículo pretende ofrecer una cuantificación global de la depuración franquista del personal investigador de la Junta para la Ampliación de Estudios e Investigaciones Científicas (JAE). El estudio parte de los listados de nóminas inmediatamente anteriores al estallido de la guerra civil para delimitar el personal investigador de preguerra y se basa en los resultados obtenidos en la búsqueda sistemática de información sobre la trayectoria de estos investigadores en la posguerra. El resultado es que la depuración del personal investigador de la JAE por el franquismo fue muy dura, con más de un 40% de científicos expulsados, y afectó especialmente al grupo de investigadores que ocupaba posiciones de liderazgo.<hr/>This article aims to provide an overall quantification of the purge of research staff of the Board for Advanced Studies and Scientific Research (JAE) conducted by the Franco Regime. To this end, the names of prewar researcher Contents staff were gathered from JAE payrolls immediately before the outbreak of the Spanish Civil War and information on their employment in the postwar period was then systematically investigated. We found that a very major purge was conducted of JAE research staff, with more than 40% of them being expelled, and that researchers in leadership positions were especially targeted. <![CDATA[<b>Typhus and the laboratory in post-Civil War Spain</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-95362017000200011&lng=en&nrm=iso&tlng=en El tifus exantemático padecido de forma epidémica en los años consecutivos a la Guerra Civil fue momento de una peculiar movilización científica en el Instituto y Escuela Nacional de Sanidad que comenzaban su andadura bajo el franquismo, contando con una significativa participación multinacional, desde la Fundación Rockefeller al Instituto Pasteur, que convirtió España en nudo donde se cruzaban las teorías y las prácticas de las escuelas más relevantes en torno a la consecución de una vacuna eficaz. El artículo reconstruye los elementos en dicha movilización y analiza sus resultados. Las carencias informativas del momento, cierta tensión entre los participantes y la rápida evolución de la situación privaron de resultados prácticos inmediatos a la Sanidad española, lo que no puede decirse en lo tocante al recorrido profesional de varios de los científicos funcionarios implicados. La auténtica explotación de resultados de esta experiencia se llevó a cabo en los Estados Unidos años después.<hr/>Typhus fever appeared as an epidemic in the post-Civil War years and was responsible for a specific scientific initiative within the newly reconstructed National Institute and School of Public Health. It counted on significant international participation, from the Rockefeller Foundation to the Pasteur Institute, and it turned Spain into a crossroads for the exchange of theories and practices from the most relevant schools in the search for an efficient vaccine. This paper focuses on the elements involved and analyses the results obtained. The scarcity of information, a certain mistrust on the part of participants, and the rapid resolution of the situation meant that the Spanish Public Health Service gained no significant advantage. However, it greatly enhanced the professional careers of some of the scientists and officials involved in the project, while the true value of these experiences was to be revealed in the USA years later. <![CDATA[<b>Change to survive</b>: <b>The development of thermalism and medicinal water establishments</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-95362017000200012&lng=en&nrm=iso&tlng=en El tifus exantemático padecido de forma epidémica en los años consecutivos a la Guerra Civil fue momento de una peculiar movilización científica en el Instituto y Escuela Nacional de Sanidad que comenzaban su andadura bajo el franquismo, contando con una significativa participación multinacional, desde la Fundación Rockefeller al Instituto Pasteur, que convirtió España en nudo donde se cruzaban las teorías y las prácticas de las escuelas más relevantes en torno a la consecución de una vacuna eficaz. El artículo reconstruye los elementos en dicha movilización y analiza sus resultados. Las carencias informativas del momento, cierta tensión entre los participantes y la rápida evolución de la situación privaron de resultados prácticos inmediatos a la Sanidad española, lo que no puede decirse en lo tocante al recorrido profesional de varios de los científicos funcionarios implicados. La auténtica explotación de resultados de esta experiencia se llevó a cabo en los Estados Unidos años después.<hr/>Typhus fever appeared as an epidemic in the post-Civil War years and was responsible for a specific scientific initiative within the newly reconstructed National Institute and School of Public Health. It counted on significant international participation, from the Rockefeller Foundation to the Pasteur Institute, and it turned Spain into a crossroads for the exchange of theories and practices from the most relevant schools in the search for an efficient vaccine. This paper focuses on the elements involved and analyses the results obtained. The scarcity of information, a certain mistrust on the part of participants, and the rapid resolution of the situation meant that the Spanish Public Health Service gained no significant advantage. However, it greatly enhanced the professional careers of some of the scientists and officials involved in the project, while the true value of these experiences was to be revealed in the USA years later. <link>http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-95362017000200013&lng=en&nrm=iso&tlng=en</link> <description/> </item> </channel> </rss> <!--transformed by PHP 06:04:13 19-04-2024-->