Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120030006&lang=es vol. 18 num. 6 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[<B>Trasplante intestinal en el paciente con nutrición parenteral domiciliaria</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112003000600001&lng=es&nrm=iso&tlng=es El fracaso intestinal, bien sea por causa anatómica o funcional, condiciona el tratamiento con nutrición parenteral en niños o adultos que, como resultado de resecciones intestinales, alteración de la motilidad, enfermedad de microvellosidades u otras causas, presentan un intestino insuficiente para proveer sus necesidades en nutrientes y fluidos. Sin embargo, en sujetos con fallo intestinal irreversible el mantenimiento del soporte con nutrición parenteral domiciliaria no esta exento de complicaciones que amenazan su vida: enfermedad hepática, sepsis recurrentes y perdida de vías centrales recomiendan valorar en este grupo de pacientes la indicación del trasplante intestinal. La incidencia de morbilidad y mortalidad tras trasplante intestinal es mayor que la de otros trasplantes (riñón, hígado), pero la supervivencia a largo plazo se sitúa en el 50-60%. En España se han realizado hasta la actualidad 7 trasplantes, 3 de intestino aislado, 3 hepatointestinales y 1 multivisceral (6 niños y un adulto). En 4 casos la indicación de trasplante fue enfermedad hepática terminal, motivando el resto la pérdida de accesos venosos, diarrea intratable y tumor desmoide intraabdomial respectivamente. Salvo una niña que presentó rechazo severo del injerto, el resto alcanzaron autonomía digestiva. Un niño ha presentado a los 2 años neoplasia linfocitaria (PTLD) y otro ha fallecido postrasplante como consecuencia de una biopsia hepática rutinaria (con injertos funcionantes). De 38 pacientes evaluados para trasplante 18 han sido considerados candidatos, de ellos tres niños candidatos a trasplante hepatointestinal (con síndrome de intestino corto) han fallecido en lista de espera y un cuarto en quirófano antes del intento de un trasplante multivisceral. El trasplante intestinal no debe ser considerado la ultima y desesperada opción terapéutica en los pacientes con fallo intestinal permanente. El tipo de injerto, la experiencia clínica y el uso de nuevos inductores (sirulimos), participan en que los resultados de este tratamiento, en el que los supervivientes quedan libres del soporte parenteral y pueden reanudar sus actividades cotidianas, mejoren con el tiempo.<hr/>Failure of the intestine, whether due to functional or anatomical reasons, constrains Parenteral Nutrition Therapy in children or adults who, as a result of intestinal resections, alterations in motility, diseases of the microvilli or other reasons, present insufficient intestine to cover their needs in terms of nutrients and fluids. Nonetheless, the maintenance of support with parenteral nutrition at home in subjects with irreversible intestinal failure is not without life-threatening complications: liver disease, recurrent sepsis and loss of central routes recommend the assessment of the indication of intestinal transplant in this group of patients. The incidence of morbidity and mortality after intestinal transplant is greater than in other transplants (kidney, liver), but the long-term survival is around 50-60%. In Spain, 7 transplants (6 children and 1 adult) have been performed so far: 3 of intestine alone, 3 of liver plus intestine and 1 mutivisceral transplant. In 4 cases, the indication for transplant was due to terminal liver disease, with the remainder being due to the loss of venous access, intractable diarrhoea and intra-abdominal desmoid tumour, respectively. Except for one girl who presented severe rejection of the graft, the rest achieved digestive autonomy. One boy has presented lymphocyte neoplasia (PTLD) after 2 years and another died after the transplant as a result of a routine liver biopsy (with functioning grafts). Of the 38 patients assessed for transplant, 18 were considered as candidates and of these, three youthful candidates for hepato-intestinal transplant (with short intestine syndrome) have died while on the waiting list and a fourth in the operating theatre prior to an attempted multivisceral transplant. Intestinal transplants must not be considered as the last desperate therapeutic option in patients with permanent intestinal failure. The type of graft, clinical expertise and the use of new inducers (Sirulimos) all contribute to the results of this therapy, in which survivors remain free from parenteral support and can take up once more their day-to-day activities, can improve over time. <![CDATA[<B>Efecto de dietas con bajo índice glucémico en hiperlipidémicos</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112003000600002&lng=es&nrm=iso&tlng=es Introducción: Se ha descrito que con las dietas de bajo índice glucémico (IG) se mejora el control metabólico de los diabéticos y el perfil metabólico de los hiperlipidémicos. A pesar de que los hábitos alimentarios de los mexicanos incluyen alimentos de bajo IG no se han descrito el efecto de comidas de bajo IG en hiperlipidémicos mexicanos. El objetivo de este estudio es comparar los efectos de dos dietas con diferente IG en pacientes hiperlipidémicos utilizando alimentos de consumo frecuente en México y valorar su efecto sobre marcadores bioquímicos. Métodos: Se diseñaron seis menús, tres con dieta de IG alto y tres con IG bajo. Participaron en el estudio ocho voluntarios hiperlipidémicos. Al inicio y al final de cada dieta se valoró el peso, la glucosa, el colesterol, los triglicéridos, LDL y HDL. Cada dieta se valoró durante tres semanas y entre el final de una prueba y el principio de la segunda los participantes consumieron la dieta usual. Durante los períodos de las dietas experimentales, los participantes realizaron registro de la dieta durante un día. Para comparar los datos bioquímicos basal y al finalizar cada período de tratamiento se realizó el t-test para muestras pareadas. Resultados: Con la dieta de IG bajo se observó una reducción de 10% en los niveles de colesterol (P < 0,05) y de 13,0% de LDL (P < 0,02). Con la dieta de bajo IG, incluyendo alimentos de consumo usual en México, se observó una mejora en colesterol y LDL.<hr/>Introduction: After consuming a low-glycemic-index (GI) diet, patients with diabetes and hyperlipidemia showed reduced biochemical markers of dyslipidemia. Despite Mexican food habits include low-GI foods; there have not been published results on the effect of low-GI diet on hyperlipidemia. The aim of this study was to compare the effects of a low and high glycemic index (GI), using cultural based foods to Mexicans on LDL, HDL, total cholesterol, and triacylglycerol. Methods: Eight volunteer’s individuals with hyperlipidemia participated in the study. Six diets were designed, three with low-GI and three with High-GI. The study design included 2 times 3-week treatment periods with a 4-week washout period between treatments. Biochemical data was obtained at the start and finish of each dietary period. Subjects completed 1-day dietary diaries during the first and third weeks of each of the treatment periods. Paired t-test was used to compare biochemical data at the baseline and after the dietary treatment periods. Results: At the end of the study periods, total cholesterol (P < 0.05) and LDL (< 0.02) were improved significantly by 10 and 13% respectively. A low GI diet containing Mexican foods during three week period may help to improve LDL and total cholesterol in individuals with hyperlipidemia. <![CDATA[<B>¿Conocen los médicos la nutrición enteral domiciliaria?</B>: <B>Encuesta de opinión en la provincia de Tarragona</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112003000600003&lng=es&nrm=iso&tlng=es En nuestro hospital funciona un programa de nutrición enteral domiciliaria (NED) en el que participan la Unidad de Nutrición Clínica y el Servicio de Farmacia. Se dispensan los productos y material necesario directamente al domicilio del paciente y se realiza un seguimiento nutricional. Al detectar una falta de información sobre diferentes aspectos relacionados con la NED por parte de los médicos prescriptores decidimos realizar una encuesta con el objetivo de valorar el nivel de conocimientos y la opinión de los médicos de la provincia de Tarragona acerca de la NED. Se les preguntó si conocían las indicaciones y las características de los diferentes preparados de nutrición enteral, así como su opinión acerca de quién debería realizar el seguimiento de los enfermos y de cómo debería realizarse la dispensación. Con los resultados obtenidos concluimos que los médicos realizan pocas prescripciones de NED y no conocen las indicaciones ni los preparados de nutrición enteral (77,5% y 89% respectivamente) aunque están interesados en el tema. Consideran que la dispensación debería realizarse directamente en el domicilio de paciente (43%) y que el seguimiento lo debería realizar un equipo especializado (57,6%).<hr/>At our hospital, there is an At-Home Enteral Nutrition programme (NED in its Spanish acronym) with participation of the Clinical Nutrition Unit and the Pharmacy Service. The products and all necessary material are dispensed directly to the patient•s home and nutritional follow-up is carried out. As a lack of information on various aspects of NED was detected among prescribing doctors, we decided to carry out a survey to assess the level of awareness and the opinion of doctors in the province of Tarragona with regard to NED. They were asked if they knew the indications and characteristics of the different enteral nutrition preparations, as well as their opinion on who should do the follow-up of the patients and on how dispensation should be organized. With the results obtained, we conclude that doctors rarely prescribe NED and are not familiar with the indications nor with enteral nutrition preparations (77.5% and 89%, respectively), although they are interested in the subject. They feel that dispensation should be done directly at the patient’s home (43%) and that follow-up should be through a specialized team (57.6%). <![CDATA[<B>Estatura, longitud de las piernas, evaluación de la adiposidad y el riesgo metabólico-cardiovascular en mujeres de 35 a 55 años</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112003000600004&lng=es&nrm=iso&tlng=es Objetivo: Estatura y adiposidad están asociadas al riesgo metabólico-cardiovascular, aunque su interrelación no está clara, analizándose en este estudio la asociación entre los segmentos corporales que conforman la estatura y los parámetros que evalúan la adiposidad y el riesgo metabólico-cardiovascular. Métodos: Estudio descriptivo transversal. Se analizó en 30 mujeres de 35-55 años la asociación entre componentes de la estatura (talla total, segmento corporal superior, longitud del tronco y longitud de las piernas) e índice de masa corporal (IMC); porcentaje de grasa corporal; estimadores de la distribución de la grasa corporal: circunferencia de la cintura, cociente cintura-cadera y diámetro sagital; diversos parámetros bioquímicos con relevancia metabólica: glucosa, colesterol, HDL- colesterol y triglicéridos; y presión arterial. Menarquia, menopausia y nivel educativo también fueron analizados. Resultados: A diferencia del peso corporal, la correlación entre estatura e IMC, porcentaje de grasa corporal, estimadores de su distribución y presión arterial no alcanzó significación estadística. Estatura (r = - 0,395; p = 0,031) y longitud de las piernas (r = - 0,447; p = 0,013) se asociaron inversamente con la glucemia. El nivel educativo se asoció con la longitud de las piernas (r = 0,390; p = 0,037) e, inversamente, con la glucemia (r = - 0,517; p = 0,004). Conclusiones: Estos resultados apoyan la hipótesis de que el peso corporal condiciona la adiposidad y que la estatura está inversamente relacionada con el riesgo metabólico- cardiovascular en mujeres de 35-55 años, sugiriéndose que la longitud de las piernas condiciona este resultado y que el nivel socioeconómico influye en esta asociación. Parte de los factores que podrían explicar esta asociación permanecen sin determinar.<hr/>Objective: To determine the relative importance of the components of height in the evaluation of the adiposity and the cardiovascular and metabolic risk profile in women aged 35-55 years. Methods: Cross-sectional study. 30 healthy women were recruited. Components of height (total height, trunk length, leg length) was compared with body mass index (BMI), body fat, and different measures of central adiposity: waist circumference, waist-to-hip ratio, and sagittal abdominal diameter. Metabolic-cardiovascular risk was assessed by serum levels of glucose, triglycerides, total cholesterol, HDL-cholesterol; and systolic (SBP) and diastolic (DBP) blood pressures. Biological factors and socio-economic status influences was evaluated. Results: Glucose levels were inversely associated with height (r = - 0,395; p <0,05). When analyzing this association for components of height, glucose was negatively related to leg length (r = - 0,447; p <0,05) and showed no association with trunk length or the superior segment. The height or its components were not significantly related to BMI, percentage of body fat, estimators of body fat distribution, blood pressure or the rest of metabolic parameters. Education level was associated with leg length (r = 0,390; p = 0,037) and negatively related to glucose levels (r = - 0,517; p = 0,004) and other risk factors. Conclusions: These data support the hypothesis that adiposity is conditioned by weight and that stature is inversely related to risk of metabolic and cardiovascular disorders in women aged 35-55 years, and suggest that legs length is the component of stature that conditions this result and that socio-economic status influences in this association. Factors which might explain this association remain to be determined. <![CDATA[<B>Cambios con la edad en la ingesta dietética de personas de edad avanzada</B>: <B>Estudio Euronut-SENECA</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112003000600005&lng=es&nrm=iso&tlng=es Existen pocos estudios longitudinales que relacionen hábitos alimentarios, dietas, contenido nutricional y su repercusión en la salud. Por ello, Euronut, la Acción Concertada de la UE sobre Nutrición y Salud, organizó en 1988 un estudio longitudinal, de cohortes, internacional y multicéntrico, para tratar de analizar estos factores en diversas culturas alimentarias europeas. Este estudio recibió el nombre de SENECA (Survey in Europe on Nutrition and the Erdely: a Concerted Action). Para ello, se realizaron varios tipos de pruebas: cuestionario general (recogía información sobre: datos personales, situación sociodemográfica, situación socioeconómica, estilo de vida y actividad física y hábitos de vida y dietéticos), un estudio dietético, parámetros antropométricos y bioquímicos. En este trabajo se han tratado de valorar las diferencias debidas al sexo y la edad (en los mismos sujetos), para lo cual se recoge información sobre el consumo cuantitativo y cualitativo de alimentos, ingesta de energía y nutrientes y su aporte a las ingestas recomendadas, en un grupo de edades comprendidas entre 71 y 80 años. Los cuatro grupos de alimentos más consumidos en ambas partes del estudio fueron frutas, leche y derivados, verduras y hortalizas y cereales y derivados. En los cuatro años transcurridos se observó una disminución significativa en el consumo de algunos alimentos, tanto en el total de la muestra como en la distribución por sexos. Como consecuencia, según aumentó la edad en cuatro años, es decir, en la segunda parte del estudio, se ha observado una disminución de la ingesta energética con repercusión importante en el de la mayoría de los micronutrientes. La distribución en percentiles muestra que existen individuos sin o con un consumo muy bajo de algunos alimentos. Se observaron porcentajes elevados de personas que no cubren las ingestas recomendadas.<hr/>There are few longitudinal studies linking eating habits, diets, nutritional content and their repercussions on health. For this reason, the European Union’s Concerted Action on Nutrition and Health, Euronut, organized an international, multi-centric longitudinal cohort study in 1988 in an attempt to analyze these factors in various food cultures of Europe. This study was given the name SENECA (Survey in Europe on Nutrition and the Elderly: a Concerted Action). To this end, several types of tests were performed: a general questionnaire (collecting information on: personal details, social and demographic status, socio-economic situation, lifestyle and physical activity and dietary or other living habits), a dietary study, anthropometric and biochemical parameters. The present paper has attempted to assess the differences due to gender and age (in the same subjects), for which purpose data has been collated from a group of individuals between 71 and 80 years of age on the quantitative and qualitative food consumption, energy and nutrient intake and their contribution to the recommended daily intake. The four groups of foods most consumed in both parts of the study were: fruit, milk and its derivatives, vegetables, and cereals and their derivatives, during the four years that have elapsed, a significant reduction was seen in the consumption of certain foods, both in the total of the sample and for the distribution by gender. As a result, with a four-year increase in age, i.e. in the second part of the study, a reduction in energy intake was observed to have a considerable impact on the intake of most micronutrients. The percentile distribution shows that there are individuals who consume very small amounts (or nothing at all) of certain foods. High percentages of individuals were seen not to cover the recommended intake. <![CDATA[<B>Valoración global subjetiva en el paciente neoplásico</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112003000600006&lng=es&nrm=iso&tlng=es Dado que la malnutrición es una complicación frecuente en los pacientes con cáncer, es necesario identificarla con herramientas sencillas. La valoración subjetiva global (SGA) es un medio para valorar el estado nutricional basado en parámetros clínicos y puede ser empleada por un clínico con un entrenamiento básico. Nuestra intención es determinar la utilidad de la SGA empleada por personal ajeno a Nutrición Clínica para comprobar si se identifican adecuadamente los pacientes con malnutrición. En nuestro estudio se incluyeron treinta pacientes ambulatorios de ambos sexos con diversas formas activas de neoplasia, en tratamiento con quimio o radioterapia. Se realizó la SGA de forma independiente por el personal de Oncología y el de Nutrición Clínica tras completar los pacientes parte del cuestionario; asimismo se realizaron determinaciones bioquímicas y antropométricas. Se diagnosticó malnutrición o sospecha de la misma en el 63% de los pacientes al ser valorados por Oncología, el 30% por Nutrición Clínica y por medidas antropométricas el 26%. La incidencia de malnutrición fue baja debido a que el tipo de cáncer mayoritario fue el colorrectal. En Oncología se tendía a diagnosticar más malnutrición debido a un entrenamiento insuficiente; sin embargo, la SGA fue útil ya que no se perdió ningún paciente malnutrido y se identificó al 50% de los pacientes bien nutridos, quienes no necesitan intervención nutricional.<hr/>As malnutrition is a common complication among patients with cancer, it seems necessary identifying it with simple tools. Subjective Global Assessment (SGA) is useful to evaluate nutritional status on a basis of clinical parameters and can be used by any clinician with a basic training. Our intention is to determine usefulness of SGA applied by staff not working at Clinical Nutrition to guess if they identify properly malnourished patients. We included in our study thirty male and female patients with several types of active neoplasm who were being treated with chemo or radiotherapy. Oncology and Clinical Nutrition staff used SGA separately after the patients answered the form; there were also taken biochemical and anthropometrical determinations. Sixty-three percent of patient were diagnosed as malnourished or suspected being so by Oncologists, 30% by Clinical Nutrition staff and 26% by anthropometrical means. Incidence of malnutrition was low because the most common neoplasm among patients in the study was colorectal cancer. Oncologists tended to diagnose more cases of malnutrition due to a deficient training; nevertheless, SGA was useful because none of the malnourished patients was misdiagnosed and half of the well nourished patients were correctly identified as ones with no need for nutritional support. <![CDATA[<B>Parámetros hematológicos en pacientes opiaceodependientes</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112003000600007&lng=es&nrm=iso&tlng=es Se determinaron los niveles de hemoglobina, hematocrito, hematíes, recuento de leucocitos, índices relacionados con la serie roja (VCM, HCM, CHCM, IDE, VPM), velocidad de sedimentación, hierro, parámetros relacionados con la captación y transporte de hierro (transferrina, ferritina, capacidad de fijación de hierro, índice de saturación de transferrina) y plaquetas en muestras sanguíneas de opiaceodependientes y se compararon los resultados con los obtenidos en un grupo control. En general, para ambos sexos los niveles de hemoglobina, hematocrito, hierro y plaquetas fueron similares en el grupo control y en los opiaceodependientes. Las mujeres opiaceodependientes presentaron un recuento de hematíes y leucocitos superior e inferior respectivamente, que los correspondientes valores del grupo control. Se observó que en el total de pacientes opiaceodependientes, así como en los subgrupos de mujeres y hombres, los índices relacionados con la serie roja fueron superiores con respecto al grupo control. Los niveles de ferritina en opiaceodependientes varones fueron superiores a los encontrados en los controles, mientras que en las mujeres ocurrió lo contrario. Se observó que los hombres y mujeres opiaceodependientes incluidos en el programa de mantenimiento con metadona (PMM) presentaron valores de hemoglobina, hematocrito, hematíes y recuento de leucocitos similares a los no incluidos, exceptuando los heroinómanos varones incluidos en el PMM que mostraron valores inferiores de hematocrito.<hr/>Levels of haemoglobin, haematocrit, number of red cells and leukocytes, haematological index (MCV, MCH, MCHC, DEI, MPV), sedimentation rate, iron, parameter related to accumulation and transport of iron (transferrin, ferritin, iron binding capability, transferring saturation index) and platelets were determined in blood samples of opiate addicts and they were compared with these results obtained in a control group. For both sexes, the levels of haemoglobin, haematocrit, iron and platelets were similar in the control groups and opiate addicts. Opiate addicts females presented a number of red cells and platelets higher and lower respectively than the correspond values of the control group. The haematological index in opiate addicts were higher than the values in the control groups for overall and considering males and females independently. The levels of ferritin in opiate addicts males were higher than these levels found in control groups, occurring the contrary in the females. Opiate addicts males and females included in the methadone maintenance treatment program (MMTP) presented similar values of haemoglobin, haematocrit, number of red cells and leukocytes than the corresponding opiate addicts non-included in MMTP, except opiate addicts males, who showed lower haematocrit values. <![CDATA[<B>Soporte nutricional en el paciente oncológico</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112003000600008&lng=es&nrm=iso&tlng=es Se determinaron los niveles de hemoglobina, hematocrito, hematíes, recuento de leucocitos, índices relacionados con la serie roja (VCM, HCM, CHCM, IDE, VPM), velocidad de sedimentación, hierro, parámetros relacionados con la captación y transporte de hierro (transferrina, ferritina, capacidad de fijación de hierro, índice de saturación de transferrina) y plaquetas en muestras sanguíneas de opiaceodependientes y se compararon los resultados con los obtenidos en un grupo control. En general, para ambos sexos los niveles de hemoglobina, hematocrito, hierro y plaquetas fueron similares en el grupo control y en los opiaceodependientes. Las mujeres opiaceodependientes presentaron un recuento de hematíes y leucocitos superior e inferior respectivamente, que los correspondientes valores del grupo control. Se observó que en el total de pacientes opiaceodependientes, así como en los subgrupos de mujeres y hombres, los índices relacionados con la serie roja fueron superiores con respecto al grupo control. Los niveles de ferritina en opiaceodependientes varones fueron superiores a los encontrados en los controles, mientras que en las mujeres ocurrió lo contrario. Se observó que los hombres y mujeres opiaceodependientes incluidos en el programa de mantenimiento con metadona (PMM) presentaron valores de hemoglobina, hematocrito, hematíes y recuento de leucocitos similares a los no incluidos, exceptuando los heroinómanos varones incluidos en el PMM que mostraron valores inferiores de hematocrito.<hr/>Levels of haemoglobin, haematocrit, number of red cells and leukocytes, haematological index (MCV, MCH, MCHC, DEI, MPV), sedimentation rate, iron, parameter related to accumulation and transport of iron (transferrin, ferritin, iron binding capability, transferring saturation index) and platelets were determined in blood samples of opiate addicts and they were compared with these results obtained in a control group. For both sexes, the levels of haemoglobin, haematocrit, iron and platelets were similar in the control groups and opiate addicts. Opiate addicts females presented a number of red cells and platelets higher and lower respectively than the correspond values of the control group. The haematological index in opiate addicts were higher than the values in the control groups for overall and considering males and females independently. The levels of ferritin in opiate addicts males were higher than these levels found in control groups, occurring the contrary in the females. Opiate addicts males and females included in the methadone maintenance treatment program (MMTP) presented similar values of haemoglobin, haematocrit, number of red cells and leukocytes than the corresponding opiate addicts non-included in MMTP, except opiate addicts males, who showed lower haematocrit values. <![CDATA[<B>¿Nutrition enteral?</B>: <B>100 preguntas más frecuentes</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112003000600009&lng=es&nrm=iso&tlng=es Se determinaron los niveles de hemoglobina, hematocrito, hematíes, recuento de leucocitos, índices relacionados con la serie roja (VCM, HCM, CHCM, IDE, VPM), velocidad de sedimentación, hierro, parámetros relacionados con la captación y transporte de hierro (transferrina, ferritina, capacidad de fijación de hierro, índice de saturación de transferrina) y plaquetas en muestras sanguíneas de opiaceodependientes y se compararon los resultados con los obtenidos en un grupo control. En general, para ambos sexos los niveles de hemoglobina, hematocrito, hierro y plaquetas fueron similares en el grupo control y en los opiaceodependientes. Las mujeres opiaceodependientes presentaron un recuento de hematíes y leucocitos superior e inferior respectivamente, que los correspondientes valores del grupo control. Se observó que en el total de pacientes opiaceodependientes, así como en los subgrupos de mujeres y hombres, los índices relacionados con la serie roja fueron superiores con respecto al grupo control. Los niveles de ferritina en opiaceodependientes varones fueron superiores a los encontrados en los controles, mientras que en las mujeres ocurrió lo contrario. Se observó que los hombres y mujeres opiaceodependientes incluidos en el programa de mantenimiento con metadona (PMM) presentaron valores de hemoglobina, hematocrito, hematíes y recuento de leucocitos similares a los no incluidos, exceptuando los heroinómanos varones incluidos en el PMM que mostraron valores inferiores de hematocrito.<hr/>Levels of haemoglobin, haematocrit, number of red cells and leukocytes, haematological index (MCV, MCH, MCHC, DEI, MPV), sedimentation rate, iron, parameter related to accumulation and transport of iron (transferrin, ferritin, iron binding capability, transferring saturation index) and platelets were determined in blood samples of opiate addicts and they were compared with these results obtained in a control group. For both sexes, the levels of haemoglobin, haematocrit, iron and platelets were similar in the control groups and opiate addicts. Opiate addicts females presented a number of red cells and platelets higher and lower respectively than the correspond values of the control group. The haematological index in opiate addicts were higher than the values in the control groups for overall and considering males and females independently. The levels of ferritin in opiate addicts males were higher than these levels found in control groups, occurring the contrary in the females. Opiate addicts males and females included in the methadone maintenance treatment program (MMTP) presented similar values of haemoglobin, haematocrit, number of red cells and leukocytes than the corresponding opiate addicts non-included in MMTP, except opiate addicts males, who showed lower haematocrit values.