Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120100003&lang=en vol. 25 num. 3 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[<b>Dietary fibre</b>: <b>influence on body weight, glycemic control and plasma cholesterol profile</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000300001&lng=en&nrm=iso&tlng=en There have been several studies on the effects of dietary fibre on the metabolism. Epidemiologic studies have consistently reported an inverse relationship between dietary fibre and type 2 diabetes mellitus or cardiovascular mortality. This review focuses on observational and experimental studies that examine the effect of different types and sources of dietary fibre on body weight, glucose metabolism and lipid profile. From the available evidence, we conclude that clinical studies consistently show that the intake of viscous dietary fibre decreases the low density lipoprotein cholesterol and postprandial glucose levels, and induces short term satiety. However, few clinical trials have demonstrated that the intake of dietary fibre has a positive effect on the control of diabetes and body weight.<hr/>Existen diversos estudios que han evaluado el efecto del consumo de fibra dietética sobre el metabolismo. Diversos estudios epidemiológicos observaron una relación inversa entre la fibra dietética y la diabetes mellitas tipo 2 o la mortalidad cardiovascular. Esta revisión se basa sobre estudios observacionales y experimentales que han valorado los efectos de diferentes tipos y fuentes de fibra dietética sobre el peso corporal, el metabolismo de la glucosa y el perfil lipídico. De la evidencia disponible, concluimos que los estudios clínicos consistentemente muestran que la ingesta de alimentos fuentes de fibra viscosa disminuye el colesterol de las lipoproteínas de baja densidad y los niveles de glucosa postprandial e induce la saciedad a corto plazo. Sin embargo, pocos ensayos clínicos han demostrado un efecto positivo sobre el control de la diabetes y el peso corporal. <![CDATA[<B>Immunomodulatory effect of fibres, probiotics and synbiotics in different life-stages</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000300002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Chronic diseases associated to modern lifestyle habits are usually related to immune system malfunction. In this context, since diet is very well-known to modulate host resistance to infectious and inflammatory processes, the consumption of fibre and probiotics seems to be a promising nutritional tool for immune system modulation in different populations. Health effects of dietary fibres and probiotics have been extensively documented in numerous epidemiological and intervention studies, especially their beneficial effect on intestinal microbiota with important clinical implications in the prevention and/or treatment of infectious and inflammatory diseases. Mechanisms may include modulation of the functional properties of the microbiota, epithelial cells, dendritic cells and immune cell types. Prebiotics have been extensively reported to affect the composition of the gut microbiota, stimulating directly or indirectly putative beneficial gut commensals other than lactic acid bacteria, opening promising areas of research for the discovery of new probiotic strains and synbiotic combinations. Age-related changes in gut physiology, microbiota and mucosal immune response are well established. Moreover, exposure to different challenges during life such as early encounter of environmental insults in the newborn, infant formula feeding, antibiotic treatment, gastrointestinal diseases and stress, also interferes with the normal development and balance of the healthy gut microbiota. Therefore, the current short review gives an overview of today's main aspects of the effect of fibres, probiotics and synbiotics on the immune system in different life-stages.<hr/>Las enfermedades crónicas relacionadas con el estilo de vida frecuentemente están asociadas con una alteración del sistema inmunológico. En este sentido, ya que la dieta es capaz de modular la resistencia a infecciones y procesos inflamatorios, el consumo de fibra y probióticos parece ser una herramienta prometedora en la modulación del sistema inmune en diferentes poblaciones. Los efectos saludables de la fibra dietética y los probióticos han sido documentados en numerosos estudios epidemiológicos y de intervención, especialmente sus efectos beneficiosos sobre la microbiota del intestino con implicaciones clínicas importantes en la prevención y/o tratamiento de enfermedades infecciosas e inflamatorias. Los mecanismos incluyen la modulación de las propiedades funcionales de la microbiota, células epiteliales, dendríticas e inmunológicas. Se han estudiado en profundidad cómo los prebióticos afectan a la composición de la microbiota del intestino, estimulando beneficiosamente a otros comensales además de las bacterias acido lácticas, abriendo así una futura línea de investigación con nuevas cepas de probióticos y combinaciones de sinbióticos. Por otro lado, están bien establecidos los cambios en la fisiología del intestino, microbiota y respuesta inmune atribuidos al envejecimiento están bien establecidos. Además, las agresiones externas en los primeros días de vida, la alimentación con formulas infantiles, el tratamiento con probióticos, las enfermedades gastrointestinales y el estrés, también alteran el desarrollo y equilibrio de la microbiota intestinal. Por todo ello, esta revisión ofrece una visión actual sobre los aspectos mas relevantes del efecto de la fibra, probióticos y simbióticos sobre el sistema inmune en las diferentes etapas de la vida. <![CDATA[<B>Iron deficiency and overload</B>: <B>Implications in oxidative stress and cardiovascular health</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000300003&lng=en&nrm=iso&tlng=en El hierro es un metal esencial para la vida, pero en cantidades elevadas resulta tóxico. La regulación del metabolismo del hierro es actualmente un tema de intensa investigación al haberse descrito el papel clave de la hepcidina, hormona cuyo gen HAMP está muy conservado. Las alteraciones del metabolismo del hierro dan lugar a sobrecarga, destacando la hemocromatosis hereditaria clasificada como enfermedad rara, o en el otro extremo deficiencia de hierro y anemia ferropénica que constituyen un problema de Salud Pública de proporciones mundiales. Las variantes genéticas implicadas en sobrecarga y deficiencia de hierro se han centrado en los genes HFE, TFR2, HAMP, HJV, Tf y TMPRSS6. El hierro tiene la capacidad de ceder o donar electrones con facilidad y puede catalizar reacciones vía radicales libres e incrementar el estrés oxidativo. Así, la peroxidación lipídica y riesgo cardiovascular son consecuencias de la sobrecarga de hierro. Recientemente, se ha descrito también una relación entre el metabolismo del hierro y la resistencia a la insulina y la obesidad. Por el contrario, aún existe gran controversia en cuanto a la relación anemia ferropénica-enfermedad cardiovascular. Esta revisión presenta de forma breve los conocimientos actuales sobre la regulación del metabolismo del hierro, su biodisponibilidad y los trastornos por sobrecarga y deficiencia de hierro, para posteriormente examinar las relaciones existentes entre el hierro y el riesgo cardiovascular, tanto en la deficiencia como en la sobrecarga. Finalmente presenta propuestas para desde la nutrición utilizar estrategias para paliar la sobrecarga o prevenir la anemia por falta de hierro.<hr/>Although iron is an essential mineral for maintaining good health, excessive amounts are toxic. Nowadays, much interest is focused on the mechanisms and regulation of iron metabolism by down-regulation of the hormone hepcidin. The HAMP gene encodes for hepcidin appears to be exceptionally preserved. Disorders of iron metabolism could lead to iron overload, mainly causing the rare disease hereditary hemochromatosis, or on the other hand, iron deficiency and iron deficiency anaemia. Currently, these alterations constitute an important problem of public health. The genetic variation implicated in iron overload and iron deficiency anaemia, involves mutations in several genes such as HFE, TFR2,HAMP, HJV, Tf and TMPRSS6. Iron has the capacity to accept and donate electrons easily and can catalyze reactions of free radicals production. Therefore, iron overload causes lipid peroxidation and increases cardiovascular risk. Recently, a relationship between iron metabolism and insulin resistance and obesity has been described. In contrast, regarding a possible relationship between iron deficiency anaemia and cardiovascular disease, many aspects remain controversial. This review presents an overview of the most recent information concerning iron metabolism, iron bioavailability and iron overload/deficiency related diseases. The relation between iron and cardiovascular risk, in iron overload and in iron deficiency situations, is also examined. Finally, strategies to modify dietary iron bioavailability in order to prevent iron deficiency or alleviate iron overload are suggested. <![CDATA[<b>Review and future perspectives on recommended calcium intake</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000300004&lng=en&nrm=iso&tlng=en The suitability of recommended calcium intakes has been the subject of debate in recent years. The present work reviews the recommendations currently made for different population groups in Spain and other countries. To date, these recommended intakes have mainly been based on the role of calcium in the formation and maintenance of bone; less attention has been paid to its other roles in health (e. g., its effect on blood pressure, the prevention of cancer or the regulation of body weight), or the interaction of calcium with other nutrients. However, an increasing number of reports highlight the importance of calcium in these other areas - information that should be taken into account when assessing the suitability of recommended calcium intakes. It should also be remembered that the calcium intakes of a large proportion of the population are lower than those recommended. This paper reviews the suitability of current calcium recommendations for different groups of the population and highlights the areas where research is needed to help determine the intakes that would provide the greatest short and long term health benefits.<hr/>La adecuación de las ingestas recomendadas para el calcio ha sido objeto de debate en los últimos años, por ello en la presente revisión se hace un resumen de las recomendaciones, nacionales e internacionales, que existen actualmente sobre la ingesta de calcio en diferentes grupos de población. Para marcar dichas ingestas hasta el momento se ha tenido en cuenta, fundamentalmente, el papel del calcio en la formación y mantenimiento de la masa ósea, prestando menos atención a su interacción con otros nutrientes y a otras funciones de este mineral en la salud, como su efecto sobre la tensión arterial, prevención del cáncer o regulación del peso corporal. Sin embargo, cada vez hay más estudios que ponen de manifiesto la implicación del calcio en dichos aspectos, por lo que deben tenerse en cuenta a la hora de evaluar la adecuación de las actuales ingestas recomendadas, sobre todo teniendo en cuenta que una gran parte de la población no llega a cubrir dichas recomendaciones. Se señalan aspectos en los que es necesario investigar en el futuro para ir perfilando los aportes del mineral que pueden condicionar mayores beneficios sanitarios a corto y largo plazo. <![CDATA[<B>Intra-dialysis parenteral nutrition in chronic renal patients</B>: <B>Consensus SEN-SENPE</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000300005&lng=en&nrm=iso&tlng=en Ante la alta prevalencia de la situación de malnutrición en pacientes en hemodiálisis y conociendo que ello implica un aumento de la tasa de infecciones, hospitalización y estancia lo que se traduce en un incremento de la morbimortalidad global, la Sociedad Española de Nefrología (SEN) y la Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral (SENPE) realizan un consenso sobre las indicaciones, contraindicaciones y límites de la Nutrición Parenteral Intra Diálisis (NPID). En este consenso se considera a la NPID como una alternativa válida a otros tipos de soporte nutricional cuando estos demuestran su ineficacia. Se sientan las bases del momento de intervención nutricional con NPID, su composición ideal, el tiempo de administración, los controles, las pautas de seguimiento y el momento en que este soporte nutricional debe de ser discontinuado.<hr/>Given the high prevalence of the hyponutrition state among haemodialysis patients and knowing that this implies an increase in the rates of infection, hospitalisation and hospital stay, which translates into an increase in global morbid-mortality, the Spanish Society of Nephrology (SEN) and the Spanish Society of Parenteral and Enteral Nutrition (SENPE) have reached a consensus on the indications, contraindications, and limitations of Intra-Dialysis Parenteral Nutrition (IDPN.) This consensus considers IDPN as a valid alternative to other types of nutritional support when these show their lack of efficacy. The bases are set regarding the timing of nutritional intervention with IDPN, its ideal composition, the time of administration, its controls, follow-up schedules, and the time at which the nutritional support has to be discontinued. <![CDATA[<B>Validation of a prognostic index through nutritional status indicators in patients with severe acute pancreatitis</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000300006&lng=en&nrm=iso&tlng=en Objetivo: Evaluar la certeza de un índice pronóstico de mortalidad previamente propuesto, construido a partir de indicadores del estado nutricio, en pacientes con pancreatitis aguda grave. Métodos (población de estudio, sujetos, intervención): Se utilizaron tres indicadores del estado nutricio (cuenta linfocitaria total, índice creatinina/talla y pliegue cutáneo subescapular) para determinar la relación existente entre el resultado obtenido a partir de índice propuesto con lamortalidad. Resultados: Se evaluaron 34 pacientes con pancreatitis aguda grave, los cuales fueron divididos en dos grupos de acuerdo a su egreso: sobrevivencia o muerte. La mayoría de los pacientes presentó una etiología litiásica biliar y la patología se presentó con mayor frecuencia en el sexo masculino. Los resultados del índice se relacionaron de manera directa con la mortalidad, es decir, mientras más se acercó el resultado al número 2, mayor fue la probabilidad de muerte del paciente. Conclusión: A pesar de que fue posible probar la asociación existente entre el índice y la mortalidad, es necesaria una muestra más grande para poder validarlo. Esto, con el objetivo de contar con una herramienta adicional (o para ser utilizada simultánea) a las ya existentes como las escalas de APACHE II o Ranson.<hr/>Objective: To evaluate the accuracy of a previously proposed prognostic index of mortality determined by nutritionalindicators in patients severe acute pancreatitis. Methods (study population, subjects, intervention): We evaluated used three nutritional status indicators (total lymphocyte count, creatinine/height index and subescapular skinfold) to determine an index associated to mortalityprognosis in patients with severe acute pancreatitis. Results: We assessed 34 patients, who were divided according to their outcome into: a) survivor, b) dead. The vast majority showed a litiasic origin of the disease, which was present among men, predominantly. The index' results were found to be directly (positively) related to mortality probability, i.e., the closer the score was to 2,the more probability the patient had to die. Conclusion: Even though we were able to prove association between the proposed index and the patient's prognosis, a larger sample is needed to validate this as a possible tool which could be used along other prognostic test such as APACHE II or Ranson scales. <![CDATA[<B>Amino acids change liver growth factors gene expression in malnourished rats</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000300007&lng=en&nrm=iso&tlng=en Background: Glutamine and proline are metabolized the liver and may collaborate on its regeneration. Parenteral nutrition (PN) containing either glutamine or proline was given to partially hepatectomized rats. The total RNA content and growth factor gene expression in hepatic remnants was measured, to determine the effects of these amino acid supplementation on the expression ofgrowth factors during liver regeneration. Methods: Wistar rats nourished (HN) and malnourished (HM) were hepatectomized and divided in two groups: 20 receiving PN enriched with Alanyl-Glutamine (HN-Gln and HM-Gln) and 20 PN enriched with proline+alanine (HN-Pro and HM-Pro). The control groups comprised 7 nourished (CN) and 7 malnourished (CM) rats that didn't undergo surgery. Growth factor and thymidine kinase mRNA levels were measured by RT-PCR. Results: In nourished rats, total hepatic RNA levels were lower in the HN-Gln and HN-Pro groups (0.75 and 0.63 &mu;g/mg tissue, respectively) than in control group (1.67 &mu;g/mg tissue) (P < 0.05). In malnourished rats, total hepatic RNA content was higher in the HM-Pro group than HN-Pro, HM-Gln, and CM (3.18 vs. 0.63, 0.93 and 1.10 &mu;g/mg, respectively; P < 0.05). Hepatocyte growth factor mRNA was more abundant in the HM-Gln group when compared to CM (0.31 vs. 0.23 arbitrary units) and also in HM-Pro in relation to HM-Gln, HN-Pro, and CM(0.46 vs. 0.33 and 0.23, respectively, P < 0.05). Conclusions: Proline or glutamine supplementation in malnourished rats improves total RNA content in the remnant hepatic tissue. Amino acids administration increased HGF gene expression after partial hepatectomy in malnourished rats, with a greater effect of proline than glutamine.<hr/>Introducción: La glutamina y la prolina de metabolizan en el hígado y pueden contribuir a la regeneración de este. Se administró nutrición parenteral con glutamina o prolina a ratas sometidas a hepatectomía parcial. Se midieron el contenido de ARN total así como la expresión genética del factor de crecimiento en el tejido hepático remanente, con el objetivo de determinar los efectos que provocaban estos aminoácidos en la expresión genética de factores de crecimiento durante el proceso de regeneración del hígado. Métodos: ratas macho Wistar nutridas (HN) y desnutridas (HM) se sometieron a hepatectomía parcial y se dividieron en dos grupos: 20 recibieron nutrición parenteral enriquecida con Alanil-Glutamina (HN-Gln y HM-Gln) y 20 nutrición parenteral enriquecida con prolina+alanina (HNPro y HM-Pro). Los grupos de control estaban formados por 7 ratas nutridas (CN) y 7 desnutridas (CM) que no se sometieron a la cirugía. Los niveles de factor de crecimiento y timidina quinasa mRNA se midieron por RT-PCR. Resultados: En las ratas nutridas, lo niveles de ARN hepático total fueron inferiores en los grupos que recibieron HNGln y HN-Pro (0,75 y 0,63 mg/mg tejido, respectivamente) que en el grupo control (1,67 mg/mg tejido) (P < 0,05). En las ratas desnutridas, el contenido total de ARN hepático fue superior en el grupo que recibió HM-Pro que el que recibió HN-Pro, HM-Gln y CM (3,18 vs 0,63, 0,93 y 1,10 mg/mg, respectivamente; P < 0,05). El mRNA del factor de crecimiento de hepatocitos fue más abundante en el grupo que recibió HM-Gln con respecto a CM (0,31 vs 0,23 unidades arbitrarias), así como en HM-Pro con relación a HM-Gln, HN-Pro y CM (0,46 vs 0,33 y 0,23, respectivamente, P < 0,05). Discusión: La suplementación de prolina o glutamina en ratas macho desnutridas mejora el contenido total de ARN en el tejido hepático remanente. Al administrarse aminoácidos aumentó la expresión genética del HGF tras someter las ratas desnutridas a una hepatectomía parcial, obteniéndose un resultado mejor con prolina que con glutamina. <![CDATA[<b>Coffee and tea consumption in a high cardiovascular risk Mediterranean population</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000300008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Introducción: Las recomendaciones de consumo de café y té en una alimentación saludable han ido variando en los últimos años a medida que ha aumentado el nivel de evidencia acerca de los beneficios de los mismos. Objetivo: Conocer la frecuencia de consumo actual de café y té en población mediterránea de alto riesgo cardiovascular (RCV) y analizar, si hay diferencias entre el consumo de estas bebidas por factores de RCV. Material y métodos: Se ha realizado un estudio transversal en 945 personas (340 hombres, 605 mujeres) (67,4 &plusmn; 6,2 años) de alto RCV reclutados en centros de atención primaria de la Comunidad Valenciana incluidos en el estudio PREDIMED. Se ha determinado el consumo de café y de té mediante un cuestionario validado. Se han analizado variables bioquímicas, clínicas y antropométricas por métodos estándar. Resultados: El consumo de té es muy bajo en esta población mediterránea (0,4 &plusmn; 1,6 tazas/sem). Por el contrario, el consumo de café casi alcanza en promedio una taza al día (6,5 &plusmn; 5,2 tazas/sem). En los hipertensos se observa un menor consumo global de café que en los no hipertensos (6,6 &plusmn; 5,1 vs 7,3 &plusmn; 5,9; P = 0,023 respectivamente), siendo estas diferencias de consumo limitadas al café con cafeína (2,9 &plusmn; 4,5 vs 4,3 &plusmn; 5,3; P < 0,001). También los diabéticos consumen significativamente menos café y té que los no diabéticos (P = 0,015 y P = 0,022 respectivamente), siendo mayores estas diferencias para el café con cafeína (P < 0,025). Conclusión: En conclusión en esta población mediterránea de alto riesgo cardiovascular se observa un patrón de consumo de café basado en las recomendaciones clínicas tradicionales, que debería revisarse en base a las nuevas evidencias científicas.<hr/>Introduction: Coffee and tea consumption recommendations for a healthy diet have been changing in recent years as it has increased the level of evidence on their benefits has increased. Objective: To know the frequency of coffee and tea consumption of in a high cardiovascular risk Mediterranean population (CVR) and to analyze whether there are differences between the consumption of these drinks by cardiovascular risk factors. Methods: A cross-sectional study was carried out on 945 people (340 males, 605 females) (67.4 &plusmn; 6.2 years old) with high CVR recruited in primary care centres of Valencia, included in the PREDIMED study. Coffee and tea consumption has been determined through a validated questionnaire. We analyzed biochemical, clinicaland anthropometric variables by standard methods. Results: Tea consumption is very low in this Mediterranean population (0,4 &plusmn; 1,6 cups/weeks). By contrast, coffee consumption averaged nearly one cup per day (6,5 &plusmn; 5,2 cups/weeks). Hypertensive patients showed a lower overall consumption of coffee than in non-hypertensive patients (6,6 &plusmn; 5,1 vs 7,3 &plusmn; 5,9; P = 0,023 respectively). These differences were greatest when caffeinated coffee consumption is analyzed (2.9 &plusmn; 4.5 vs 4 3 &plusmn; 5.3, P < 0001). Moreover, diabetics consumed significantly less coffee and tea than non-diabetics (P = 0,015 and P = 0,022 respectively), these differences being greater for caffeinatedcoffee (P < 0,025). Conclusions: In conclusion, in this high cardiovascular risk Mediterranean population a coffee consumption pattern, based on traditional recommendations, is observed, that as a result of new scientific evidence should be update. <![CDATA[<B>Study of nutritional menus offered at noon school in Granada</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000300009&lng=en&nrm=iso&tlng=en Objetivo: Se ha considerado interesante el estudio nutricional de los menús de mediodía ofertados en centros escolares de Granada, ya que la dieta equilibrada en la población infantil y juvenil, permitirá la prevención de enfermedades en la edad adulta. Se comparan los menúselaborados en el propio centro y los ofertados por servicios de catering. Material y métodos: Los menús van dirigidos a 5.399 niños/as granadinos, analizándose 354 menús escolares de 29 centros, públicos, concertados y privados. 11 colegios, disponían de cocina propia, mientras que 18 tenían contratado un servicio de catering. Las cantidades servidas en cada menús se estimaron mediante fotografías estandarizadas con distintos tamaños de ración identificadas por los responsables del comedor o por pesada directa de la ración servida. La valoración nutricional se determinó mediante el programa informático, y para el tratamiento estadístico con el programa SPSS v. 15.0. Resultados: Existen diferencias estadísticamente significativas en el aporte de energía y nutrientes de los menús elaborados en los centros y los servicios de catering. En las empresas de catering, el aporte energético y nutricional es similar, y en los menús elaborados en los centros, existen diferencias significativas en relación a algunos nutrientes, según se trate de colegio público, concertado o privado. Conclusiones: El aporte energético, proteico y lipídico es elevado y bajo el aporte de hidratos de carbono. Es excesiva la frecuencia de consumo de carne y derivados. Para equilibrar la dieta del escolar, es necesario complementar el menú de mediodía con el resto de comidas del día.<hr/>Objective: It has been considered a study of nutritional menus offered at noon School in Granada. Balanced diet in children and youth will enable the prevention of diseases in adulthood. Comparing the menus prepared on school and the services offered by catering. Material and methods: The menus are aimed at 5,399 children from Granada, analyzed 354 school menus from 29 centres, public and private schools. Eleven colleges have their own kitchen, while 18 had hired a catering service. The amounts provided in each menu were estimated using standardized photographs of different sizes ration identified by those responsible for the dining room or by weighing Served directly from the ration. Nutritional assessment was determined by software, and the statistical treatment with the program SPSS v. 15.0. Results: There were statistically significant differences in the intakes of energy and nutrients from the menus developed in the centres and catering services. In the catering firms, the available energy and nutrition is similar, and in the menus prepared at the centres, there are significant differences in relation to some nutrients, depending on whether public school or private. Conclusions: The energy, protein and lipid is high and low input from carbohydrates. It is the frequency of excessive consumption of meat and derivatives. To balance the diet of school, it is necessary to complement the menu of midday meals with the rest of the day. <![CDATA[<b>Assessment of a malnutrition screening tool in cancer patients</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000300010&lng=en&nrm=iso&tlng=en La desnutrición es muy frecuente en los pacientes oncológicos y está presente en el 40-80% de los casos dependiendo del tipo de tumor, localización y estadio tumoral. La malnutrición se asocia a un aumento en el número y gravedad de las complicaciones, lo que conlleva una mayor morbimortalidad en estos pacientes. Por ello es prioritario realizar una adecuada valoración del estado nutricional para diagnosticar los casos de malnutrición y establecer un tratamiento correcto y, además detectar aquellos pacientes con un mayor riesgo de padecerla, con el fin de iniciar un tratamiento nutricional preventivo. La valoración global subjetiva generada por el paciente (VSG-GP) es una herramienta muy útil pero que no es aplicada por los oncólogos en las consultas porque es compleja y precisa de mayor entrenamiento para su realización. Se propone un método de cribado más sencillo basado en 3 cuestiones: pérdida de peso, cambio en la actividad física y en la ingesta y se compara dicho método con el de referencia que es la VSG- GP. El método de cribado permite determinar la presencia de desnutrición si hay un mínimo de 2 respuestas afirmativas. Posteriormente se debe realizar una VSG-GP para catalogar el grado de desnutrición existente y en función de ello el experto en nutrición planificar un abordaje nutricional adecuado. RESULTADOS: nuestro método de cribaje mostró una correlación positiva con la VSG-GP (ROC 0.85, p<0.001) y permitió una identificación rápida y precisa de los pacientes oncológicos con desnutrición.<hr/>40-80% of cancer patients suffer from diverse degrees of malnutrition, depending on tumor subtype, location and staging and treatment strategy. Malnutrition is associated with increased morbidity and mortality in cancer patients. Both the high prevalence and prognostic significance of malnutrition imply the need for accurate malnutrition screening in cancer patients, which could select those patients at risk of nutritional derangements who would benefit from nutritional therapy. Patient-generated subjective global screening (VSG-GP) remains the reference malnutrition screening method, but its complexity and training requirements prevent wider applicability by oncologists. Thus, easier, more clinic-based malnutrition screening tools are required for cancer patients. In this article we propose a basic screening tool based on three items: weight loss, changes in physical activity and decrease in food intake. Two affirmative responses out of the three questions is considered as a positive response, and would prompt expert nutritional assessment. RESULTS: Our screening interview showed positive correlation with VSG-GP (ROC 0.85, p<0.001) and allowed for a rapid and accurate identification of patients with cancer-related malnutrition. <![CDATA[<b>Nutritional assessment of patients candidates for waiting list simultaneous kidney pancreas transplantation</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000300011&lng=en&nrm=iso&tlng=en Introducción: El trasplante renopancreático es en la actualidad el tratamiento elegido para los pacientes diabéticos tipo 1 con ERD avanzada. Estudios científicos sobre los beneficios de esta terapéutica avalan la aceptación de la misma como lo más adecuado para los pacientes. La independencia de diálisis y de tratamiento insulínico luego del trasplante representa un importante incremento en la calidad de vida de esos pacientes. En los últimos años, la importancia de la evaluación nutricional en pacientes con enfermedades crónicas ha aumentado. Existe cada vez más evidencia científica que la malnutrición esta asociada a un riesgo mayor de morbilidad y mortalidad post intervención quirúrgica. Teniendo en cuenta la terapéutica elegida para estos pacientes y la importancia del estado nutricional como factor predictor independiente de riesgo de complicaciones post trasplante es objetivo de nuestro trabajo describir el estado nutricional de los pacientes candidatos a trasplante renopancreatico a través de parámetros objetivos y subjetivos de valoración nutricional. Materiales y métodos: Se incluyeron 45 pacientes Diabéticos tipo 1 con ERD internados en el Hospital Italiano de Buenos Aires para evaluación pre trasplante renopancreático durante el período Junio 2007-Junio 2008. Se recolectaron los datos mediante una ficha de elaboración propia. Como parámetro antropométrico se calculó el Índice de Masa corporal (IMC) mediante la fórmula de Quetelet (Peso post diálisis (kg)/talla 2 (mts)) y se clasificó según los rangos propuestos por el comité de Expertos de la OMS. Como parámetro subjetivo se realizo la Valoración Global Subjetiva (VGS) que clasificó a los pacientes en Bien nutrido (A), desnutrido leve (B), desnutrido moderado (C) y desnutrido severo (D). Como parámetros bioquímicos se registró el dato de albúmina sérica (g/dl) al ingreso hospitalario y este dato se obtuvo de la historia clínica del paciente. Resultados: El valor de la media para IMC del total de la población fue de 21,83 &plusmn; 2,65. Según el sexo los valores fueron: 21,83 &plusmn; 2,39 y de 21,82 &plusmn; 2,95 para el sexo mascureprelino y femenino respectivamente. El estado nutricional según este indicador antropométrico fue Normal en el 89% de los casos. El 6,66% de los casos presentó desnutrición y 13,33% pre obesidad. No se encontraron casos con Obesidad. Teniendo en cuenta la albúmina el 47,45% de los pacientes presenta riesgo moderado de morbimortalidad. Según la VGS el 62,22% se clasificaron como bien nutridos (Clase A). Fue equitativa la proporción de mujeres y de hombres. 33,33% se clasificaron como desnutridos leve (Clase B). Sólo 2 casos (8,88%) presentaron desnutrición moderada (Clase C). Ninguno presentó desnutrición Graves (Clase C). Conclusión: En nuestro estudio se puede observar que los pacientes candidatos a lista de espera si bien presentan valores de IMC dentro de la clasificación normal presentan indicios de riesgo nutricional cuando se tienen en cuenta la VGS y el valor medio de albúmina.<hr/>Background: Simultaneous Kidney Pancreas transplantation is currently the treatment of choice for patients with type 1 diabetes ERD advanced. Scientific studies on the therapeutic benefits of this guarantee acceptance of it as the most suitable for patients. The independence of dialysis and insulin therapy after the transplant represents a significant increase in the quality of life for these patients. In recent years, the importance of nutritional assessment in patients with chronic diseases has increased. There is increasing evidence that malnutrition is associated with an increased risk of morbidity and mortality after surgery. Given the therapeutic choice for these patients and the importance of nutritional status as an independent risk factor for post-transplant complications objective of our work is to describe the nutritional status of patients who are candidates for transplant through objective and subjective parameters of evaluation nutritional. Materials and methods: We included 45 patients with type 1 diabetes ERD interned in the Hospital Italiano of Buenos Aires for assessing pre Transplantation during the period June 2007-June 2008.Se collected data through a sheet produced by themselves. As parameter anthropometric was calculated body mass index (BMI) by the formula Quetelet (post dialysis Weight (kg) / height 2 (m)) and was ranked as the ranges proposed by the committee of experts from WHO. As a subjective argument took place the Subjective Global Valuation (VGS), which ranked patients in well-nourished (A), mild malnourished (B), moderately malnourished (C) and severely malnourished (D). As biochemical parameters of the data was recorded serum albumin (g / dl) to hospitalizations and this data was obtained from the patient's medical history. Results: The value of the average BMI of the total population was 21.83 &plusmn; 2.65. According to the sex values were: 21.83 &plusmn; 2.39 and 21.82 &plusmn; 2.95 for male and female respectively. The nutritional status according to this indicator was anthropometric Normal in 89% of cases. The 6.66% of the cases submitted 13.33% pre malnutrition and obesity. We found no cases with obesity. Taking into account the albumin 47.45% of patients presented moderate risk of morbidity and mortality. According to GSV 62.22% were classified as well-nourished (Class A). It was the equitable proportion of women and hombres.33, 33% were classified as mild malnourished (Class B). Only 2 cases (8.88%) had moderate malnutrition (Class C). None presented malnutrition Graves (Class C). Conclussion: In our study we can see that patients are candidates for waiting list while normal BMI have presented evidence of nutritional risk when one takes into account the VGS and the average value of albumin. <![CDATA[<b>Food habits and body composition of Spanish elite athletes in combat sports</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000300012&lng=en&nrm=iso&tlng=en Introducción: La información disponible acerca de las prácticas dietéticas habituales y los factores que influyen en la selección de alimentos en deportistas de combate es escasa a pesar de su importancia para optimizar el estado nutricional. Objetivo: Evaluar la ingesta dietética, los hábitos alimenticios y la composición corporal de deportistas de combate de élite. Sujetos y métodos: Se analizaron el consumo de alimentos (CFCA), los hábitos alimenticios y la composición corporal (DXA y Bioimpedancia) de 22 deportistas varones pertenecientes a las Selecciones Nacionales Españolas de taekwondo, judo y boxeo. Resultados y discusión: El peso y la composición corporal fueron similares a los descritos previamente, aunque casi la mitad de los deportistas estaba moderadamente por encima de su peso de competición. Se observó un consumo bajo de verduras y hortalizas (77% de los individuos) y cereales, pan, arroz, patatas y pasta (73%) y elevado de carnes grasas, embutidos. Las principales preferencias fueron pasta, carne y cereales; las aversiones, legumbres, verduras y pescado. Las preferencias sólo se relacionaron estadísticamente con la ingesta de legumbres, yogur y frutos secos. Con respecto a las modificaciones dietéticas que consideraban más adecuadas para perder peso, el 68% indicó que habría que disminuir o eliminar los dulces y la bollería, el 36% los alimentos grasos y el 27% el pan. Ninguno declaróque utilizaría la deshidratación voluntaria con este fin. Conclusiones: la oferta alimentaria a la que tienen acceso estos deportistas y su selección dietética son adecuadas, aunque el consumo de algunos grupos de alimentos (verduras y hortalizas; carnes grasas, embutidos) no se ajusta a las recomendaciones. Presentan un peso ligeramente superior al de su categoría de competición, lo que es característico de este tipo de deportes. No obstante, muestran unos conocimientos aceptables sobre nutrición y dietética aplicada a su deporte.<hr/>Introduction: There is a scarcity of information about the dietary intake and food selection of combat sport people. Optimizing nutritional status, body weight, and body composition are key factors for their performance. Aim: The assessment of dietary intake, food habits, and body composition in elite combat sport people. Subjects and methods: 22 sportmen were recruited from the Spanish National Teams of Taekwondo, Judo, and Boxing. Food intake (FFQ), food habits and bodycomposition (DXA and Bioimpedance) were analyzed. Results and discussion: Weight and body composition of the individuals assessed were similar to that previously described, although almost half of them were moderately over their desired competition weight. A lower than the recommended intake of vegetables (77% of individuals), cereals, bread, rice, potatoes, and pasta (73%), while red meat and derivatives intake exceeded the recommendations. Their main preferences were pasta, meat, and cereals. Legumes, vegetables, and fish were their main dislikes. A statistically significant relationship between food preferences and intakes was only observed for legumes, yogurt, and nuts. The athletes reported that reducing the intake of biscuits and confectionery (68% of individuals), high-fat foods (36%), and/or bread (27%) would be a good dietetic strategy for losing weight. None of them reported that voluntary dehydration would be a good strategy for this purpose. Conclusions: food offer to which this sport people have access and their choices are adequate, although the intake of some food groups (vegetables, red meat and derivatives) does not follow the recommendations. Their body weight slightly exceeds their competition weight, what it is frequently found in these sports. Nevertheless, their knowledge about nutrition and dietetics applied to exercise are acceptable. <![CDATA[<b>Nutritional status and eating pattern in prostate cancer patients</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000300013&lng=en&nrm=iso&tlng=en Background: Prostate cancer is the second most common cancer in men worldwide. Differences in prostate cancer incidence suggest a significant role of environmental factors in the aetiology: obesity, central adiposity and some dietary factors have been suggested as risk factors. This pilot study aimed to analyse the pattern of nutritional status, body fat, and the usual dietary intake among men diagnosed with prostate cancer, consecutively referred to the Radiotherapy Department of the University Hospital Santa Maria. Patients & methods: Throughout 2006, 87 men with prostate cancer were included. Evaluations: weight & height to calculate body mass index (BMI), waist circumference, percentage body fat with bipolar hand-held bioimpedance analysis (BF-306®), Food Frequency Questionnaire validated for the Portuguese population to assess the usual dietary intake. Frequency analysis and Mann-Whitney U test were used to evaluate prevalence and associations. Results: Mean age was 69 &plusmn; 7 (46-85) years; 74 (84.1%) patients were in stage II, 5 (5.7%) in stage I & 9 (10.2%) in stage III; 39(45%) patients had a Gleason score ≥ 7. Regarding nutritional status, 78 (89%) patients were overweight/obese, 84 (97%) had a body fat above the maximum limit (> 25%) and 43 (49%) had a waist circumference > 102 cm (prevalence analysis: p < 0.05). Univariate analysis did not show any association between Gleason Score, BMI, %body fat and waist circumference; by multivariate analysis there was an association between higher BMI, %body fat and aggressive Gleason scores (p < 0.002), such variables worsened with age. Food frequency analysis showed a low consumption of n-3 fatty acids sources as well as vegetables and whole grain cereals and a correlation between low yogurt and vegetables intake with more aggressive Gleason scores was found (p < 0.05). Conclusion: Our findings show a high prevalence of obesity, excessive body and abdominal fat and diets deficient in protective nutrients. Further investigation is warranted as cancer rates in Portugal continue to increase!.<hr/>Introducción: el cáncer de próstata es el segundo en frecuencia en hombres en el mundo. Las diferencias en la incidencia del cáncer de próstata sugieren un papel significativo de los factores ambientales en su etiología: se ha sugerido la obesidad, adiposidad central y algunos factores dietéticos como factores de riesgo. Objetivos: este estudio piloto se proponía analizar el patrón del estado nutricional, la grasa corporal y el consumo dietético habitual en hombres diagnosticados de cáncer de próstata y remitidos de forma consecutiva al Servicio de Radioterapia del Hospital Universitario de Santa María. Pacientes y métodos: a lo largo de 2.006, se incluyeron 87 hombres con cáncer de próstata. Evaluaciones: peso y talla para calcular el índice de masa corporal (IMC), la circunferencia de la cintura, el % de grasa corporal mediante análisis bipolar manual de bioimpedancia (BF-306®), el cuestionario Food Frequency Questionnaire validado en su versión portuguesa para valorar el consumo dietético habitual. Se emplearon los análisis de frecuencia y la prueba U de Mann-Whitney para evaluar la prevalencia y las asociaciones. Resultados y discusión: la edad media fue de 69 &plusmn; 7 (46-85) años; 74 (84,1%) pacientes estaban en estadio II, 5 (5,7%), en estadio I y 9 (10,2%) en estadio III; 39 (45%) pacientes tenían una puntuación de Gleason &ge; 7. Con respecto al estado nutricional, 78 (89%) pacientes eran obesos o tenían sobrepeso, 84 (97%) tenían grasa corporal por encima del límite máximo (>25%) y en 43 (49%) la circunferencia de la cintura era > 102 cm (análisis de prevalencia: p < 0,05). El análisis univariable no mostró ninguna asociación entre la puntuación de Gleason, el IMC, el % de grasa corporal ni la circunferencia de la cintura; el análisis multivariado mostró una asociación entre un mayor IMC, el % de grasa corporal y puntuaciones de Gleason malas (p < 0,002); estas variables empeoraban con al edad. El análisis de frecuencia de alimentos mostró un consumo bajo de fuentes de ácidos grasos n-3 así como de vegetales y de cereales integrales, y se encontró una correlación entre un consumo bajo de yogur y vegetales y unas peores puntuaciones de Gleason (p < 0,05). Conclusión: nuestros hallazgos muestran un prevalencia elevada de obesidad, exceso de grasa corporal y abdominal y las dietas deficientes en nutrientes protectores. ¡Se requieren investigaciones adicionales puesto que las tasas de cáncer en Portugal siguen aumentando!. <![CDATA[<B>International BMI-for-age references underestimate thinness and overestimate overweigth and obesity in Bolivian adolescents</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000300014&lng=en&nrm=iso&tlng=en Background: Since no growth standards for adolescents exist and a single reference applicable everywhere is still in debate, it is recognized that the best reference should be derived from the growth pattern of the healthy population that will use it. In 2007 a study developed references for body mass index for 12th to 18th y Bolivian school adolescent (BAP. Objectives: To compare nutritional status outcomes applying BMI references from the BAP, the Center for Disease Control and Prevention CDC 2000, the International Task Force (IOTF), and the 2007 WHO, to determine appropriateness of use in Bolivian adolescents. Subjects/methods: References were applied in 3306 adolescents, 45.0% male, 55% female, 12th to 18th y selected from a nationally representative sample. Results: Main findings reveal that the CDC and the 2007 WHO underestimate underweight (p < 0.001) and the three international references overestimate overweight (p < 0.001) with variation between ages and gender. Conclusions: Bolivian health providers are advised to replace CDC, OITF and 2007WHO references for the use of BAP in Bolivia which reflects its healthy adolescent population growth pattern. International references may lead to incorrect conclusions when applied on Bolivian adolescents. They could deflect efforts from population which need prompt intervention and mislead treatments and budget to unnecessary ones. We recommend validation of international references where appropriate until a standard is released.<hr/>Introducción: Puesto que no existen estándares de crecimiento para adolescentes y la aplicación de una sola referencia a nivel mundial es aún debatible, se reconoce que la mejor referencia es aquella derivada del patrón de crecimiento de la población saludable en la que será posteriormente utilizada. Por ello en 2007 se efectuó un estudio para desarrollar la Referencia Boliviana de IMC poredad (BAP) para adolescentes entre 12 a 18 años). Objetivos: Comparar la clasificación de adolescentes por categorías nutricionales, aplicando las referencias de IMC boliviano (BAP), la referencia CDC 2000, los puntosde corte de IOTF y de la OMS, 2007. Métodos y población: Las referencias se aplicaron a los datos medidos de peso y talla de 3.306 adolescentes, 45% varones y 55% mujeres seleccionados de una muestrarepresentativa de la población boliviana. Resultados: Se observa que CDC y OMS 2007 subestiman la prevalencia de delgadez (P < 0,001) mientras que las tres referencias internacionales sobreestiman el sobrepeso(p < 0,001) con variaciones por edad y género. Conclusión: Se recomienda al personal de salud boliviano reemplazar las referencias CDC, IOTF y OMS 2007 por la Referencia BAP, la cual refleja el patrón de crecimiento de la población de adolescentes saludables. Las referencias internacionales pueden conducir a conclusiones erróneas cuando se aplican en la población boliviana. Su uso puede desperdiciar esfuerzos y recursos en poblaciones que no necesitan intervención, mientras desatienden aquellas que verdaderamente lo necesitan. <![CDATA[<B>Influence of flaxseed during lactation on the reproductive system of female Wistar rats</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000300015&lng=en&nrm=iso&tlng=en Objetives: The goal of this article was to evaluate the association between flaxseed intake during lactation and its effects on the reproductive indexes in female offspring at infancy, puberty and adult age. Material and methods: Two groups were evaluated, an experimental group (FG, n = 24) which consumed a flaxseed based diet and a control group (CG, n = 26) which had access to a casein based diet. Both of them were fed exclusively with the mentioned diets during all lactation and after weaning the pups received a standard laboratory diet until sacrifice (at weaning, in the moment of vaginal opening or at 90 days old). It was analyzed the puberty onset, estrous cycle, serum estradiol and albumin concentrations, body weight, uterine and ovarian weights. Results: Estradiol and albumin serum concentrations, body weight, uterine and ovarian relative weights were similar in FG and CG at weaning, at vaginal opening and at 90 days old. There was not significant difference in puberty onset between FG and CG, both had similar body weight at vaginal opening. The length of estrous cycle was similar for both groups. There was no significant difference concerning number of females with irregular estrous cycle, only 2 females had irregular cycle in FG and 3 in the CG. None of the females was acyclic. Conclusion: Flaxseed intake during lactation did not interfere with sexual maturation and reproductive organs development, suggesting that its consumption during this period is safe for sexual development of female offspring.<hr/>Objetivos: el propósito de este artículo era evaluar la asociación entre la ingestión de hierba del chancho durante la lactancia y sus efectos sobre los índices de reproducción en las hijas en la lactancia, pubertad y edad adulta. Material y métodos: se evaluaron dos grupos, uno experimental (FG, n = 24) que consumía una dieta basada en la hierba del chancho y un grupo control (CG, n = 26) que consumía una dieta basada en caseína. Ambos grupos fueron alimentados exclusivamente con las dietas mencionadas durante toda la lactancia y tras el destete los cachorros recibieron una dieta estándar de laboratorio hasta su sacrificio (en el destete, en el momento de la apertura vaginal o hasta la edad de 90 días.) Se analizó el inicio de la pubertad, el ciclo estrogénico, el estradiol sérico y las concentraciones de albúmina, el peso corporal, y los pesos del útero y los ovarios. Resultados: las concentraciones séricas de estradiol y albúmina, el peso corporal y los pesos relativos del útero y los ovarios fueron similares entre FG y CG en el destete, en el momento de la apertura vaginal y a los 90 días de vida. No hubo una diferencias significativas en el inicio de la pubertad entre FG y CG, y ambos grupos mostraron un peso corporal similar en el momento de la apertura vaginal. La duración del ciclo estrogénico fue similar en ambos grupos. No hubo una diferencia significativa con respecto al número de hembras con ciclos estrogénicos irregulares; sólo 2 hembras tuvieron un ciclo irregular en el FG y 3 en el CG. Ninguna hembra se quedó sin ciclo. Conclusión: el consumo de hierba del chancho durante la lactancia no interfirió con la maduración sexual ni el desarrollo de los órganos reproductores, lo que sugiere que su consumo durante este periodo es seguro para el desarrollo sexual de los descendientes femeninos <![CDATA[<B>Implementation of the standards for monitoring parenteral nutritional support in the adult patient</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000300016&lng=en&nrm=iso&tlng=en Introducción: Recientemente el Grupo de Nutrición de la Sociedad Española de Farmacia Hospitalaria (SEFH) publicó los estándares de práctica para el farmacéutico en el soporte nutricional especializado. Uno de dichos estándares recoge los parámetros a monitorizar para un correcto seguimiento del paciente adulto con nutrición parenteral (NP). Objetivos: Valorar el grado de seguimiento a los pacientes con NP de acuerdo con las prácticas recomendadas por la SEFH. Materiales y método: Se diseñó un estudio observacional prospectivo. Se recogieron datos de todos los pacientes adultos hospitalizados en el Complexo Hospitalario Xeral-Calde (Lugo) con NP durante un período de 3 meses. Se aplicaron los estándares y se evaluó el desarrollo de los mismos mediante una escala numérica con valoresde 1 al 5. Resultados: En los 171 episodios de NP, el grado de monitorización es mayor en pacientes críticos (3,5) que enpacientes estables (2,7-2,8). Conclusiones: La utilización de los estándares es una herramienta útil para valorar de forma objetiva los aspectos a mejorar para ofrecer un soporte nutricional de calidad, seguro y eficiente. Aunque el grado de monitorización de acuerdo a los estándares es mayor en el paciente crítico que en el estable, en ambos casos es mejorable.<hr/>Introduction: The Group on Nutrition of the Spanish Society of Hospital Pharmacy (SEFH) recently published the practice standards for the pharmacist regarding specialized nutritional support. One of these standards includes the parameters that should be monitored for a correct follow-up of the adult patient on parenteral nutrition (PN.) Objectives: to assess the level of monitoring of PN patients according to the practices recommended by SEFH. Materials and method: a prospective observational study was designed. Data were gathered from all adult patients with PN admitted to the Xeral-Calde Hospital Complex (Lugo) for a 3-month period. The standards were applied and their implementation was assessed by means of a numerical scale with values ranging 1 to 5. Results: Of the 171 episodes of PN, the monitoring level is higher among critically ill patients (3.5) than among stable patients (2.7-2.8). Conclusions: The use of standards is a useful tool to objectively assess the items to be improved in order to provide a quality, safe, and efficient nutritional support. Although the monitoring level is higher in critically ill patients than in stable ones, according to the standards, in both cases it may be improved. <![CDATA[<B>Assessment of standard parenteral nutrition in children</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000300017&lng=en&nrm=iso&tlng=en Introducción: En la actualidad existe un mayor consenso en el proceso de soporte nutricional con Nutrición Parenteral (NP) en pediatría, en los estándares de la prescripción, formulación, elaboración y en los requerimientos nutricionales, para mejorar la calidad del proceso y seguridad en el paciente. La utilización de soluciones estandarizadas de NP en niños es minoritaria por la dificultad de adaptación a las distintas situaciones fisiopatológicas. Para hacerlo viable, en el 2006 diseñamos y validamos un amplio rango de soluciones estandarizadas para niños mayores de 10 kg y/o mayores de 1 año. Objetivo: Evaluar la utilización e idoneidad de las soluciones de NP estandarizadas en un Hospital de Tercer Nivel desde su implantación. Método: Analizamos todas las prescripciones y formulaciones de NP de los niños desde enero de 2006 hasta junio de 2008: la frecuencia de prescripción de soluciones estándar según edad, peso e indicación y sus modificaciones. Comparamos los nutrientes aportados con las soluciones NP individualizados frente a las recomendacionesde las Guías de referencia y las NP estandarizadas. Resultados: 47 niños con un peso medio de 26,6 kg (9-50) y edad media 6,8 años (1-14) recibieron 539 unidades de NP. Las NP estandarizadas (437) fueron utilizadas en el 83% de los pacientes. Sus requerimientos totales energéticos se alcanzaron de1 a 3 días , utilizando de una a tres tipos fórmulas . De ellas solo tuvieron modificación un 4% (22), con cambios fácilmente aplicables : aumento del volumen (16), disminución de la glucosa (3), y aumento del potasio (3). El análisis de las NP individualizadas en 8 niños, muestran una misma tendencia, menor aporte calórico en un 33% al recomendado. Conclusión: Las soluciones de PN estandarizadas se adecuaron a las necesidades nutricionales de la mayoría de los pacientes, según su estado y patología, destacando su adaptabilidad y versatilidad. Su utilización, ha agilizado el circuito prescripción-validación-preparación y ha mejorado la eficiencia del proceso.<hr/>Introduction: Nowadays, there is a stronger consensus on the proceedings of nutritional support with parenteral nutrition (PN) in paediatrics, the prescription standards, its formulation, elaboration, and nutritional requirements in order to improve the process quality and the patient's safety. The use of standardized PN solutions in children is rare due to the difficulty to adapt them to every pathophysiologic condition. In order to do so, in 2006 we designed and validated a big range of standard solutions for children weighing more than 10 kg or being older than 1 year. Objective: To assess the use of standard PN solutions and their suitability in children from January of 2006 until June of 2008: the frequency of prescription of standard solutions by age, weight, and indication, as well as their modifications. We compared the nutrients given by individualized PN solutions versus the recommendations of the Reference Guidelines and standardised PN. Results: 47 children with a mean weight of 26.6 kg (9-50) and mean age 6.8 years (1-14) received 539 units of PN. Standardized PN (437) were used in 83% of the patients. Their total energy requirements were reached within 1-3 days by using one to three types of formulas. Only 4% (22) of them were modified, with easily feasible changes: volume increase (16), glucose lowering (3), and potassium increase (3). The analysis of the individualized PN in 8 children shows the same trend, with a caloric intake lower than 33% of the recommended one. Conclusion: Standardized PN meet the nutritional requirements in most of the patients according to their morbid condition, highlighting their adaptability and versatility. Their use has eased the prescription-validation-preparation circuit and has improved the efficiency of the process. <![CDATA[<b>Body fat and poor diet in breast cancer women</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000300018&lng=en&nrm=iso&tlng=en Background: Breast cancer is the most common cancer in women worldwide. Differences in breast cancer incidence suggest a significant role of environmental factors in the aetiology: obesity, central adiposity, excess body fat and some dietary factors have been suggested as risk factors. This pilot study aimed to analyse the pattern of nutritional status, body fat, and the usual dietary intake among women diagnosed with breast cancer, consecutively referred to the Radiotherapy Department of the University Hospital Santa Maria. Patients and methods: Throughout 2006, 71 consecutive women with breast cancer were included. Evaluations: weight (kg) & height (m), determined with a SECA® floor scale + stadiometer to calculate body mass index (BMI), waist circumference, percentage body fat with bipolar hand-held bio-impedance analysis (BF-306®), Food Frequency Questionnaire validated for the Portuguese population to assess the usual dietary intake. Frequency analysis and Mann-Whitney U test were used to evaluate prevalence and associations. Results: Mean age was 60 &plusmn; 12 (36-90) years. Invasive ductal carcinoma was the most frequent histology (68%), p < 0.05. Most patients were in stage I (30%) or stage IIA (25%) of disease vs IIB (10%), IIIB (4%), IV (4%) or others (21%), p < 0.05. Regarding nutritional status, 82% were overweight/obese; 89% of patients had a %body fat mass above the maximum limit of 30% vs only 8 (11%) with %body fat within normal range (p < 0.002); 62% pts had a waist circumference > 88 cm (prevalence analysis: p < 0.04), and 61% of pts had gained weight after diagnosis. Univariate analysis did not show any association between histology, BMI, %body fat and waist circumference; by multivariate analysis there was an association between higher BMI, %body fat & aggressive histologies (p < 0.005). Food frequency analysis showed a low intake of vegetables and wholegrain cereals rich in complex carbohydrates (sources of fibre and phytochemicals), of fatty fish & nuts, primary sources of n-3 PUFA's and a high intake of saturated fat; more aggressive histologies were correlated with low intake of green leafy vegetables (p =0.05) and n-3 fatty acids food sources (p = 0.01). Conclusions: Our findings show a vast prevalence & homogeneous pattern of overweight/obesity, excessive body and abdominal fat, as well as weight gain after diagnosis, combined with diets deficient in protective nutrients. Further investigation is warranted as cancer rates in Portugal continue to increase.<hr/>Antecedentes: el cáncer de mama es el cáncer más frecuente en mujeres en todo el mundo. Las diferencias en la incidencia de cáncer de mama sugieren un papel significativo de los factores ambientales en su etiología: se han propuesto la obesidad, la adiposidad central, el exceso de grasa corporal y algunos factores dietéticos como factores de riesgo. El propósito de este estudio piloto fue analizar el patrón del estado nutricional, la grasa corporal y consumo dietético habitual en mujeres diagnosticadas de cáncer de mama y remitidas de forma consecutiva al Servicio de Radioterapia del Hospital Universitario de Santa María. Pacientes y métodos: A lo largo de 2.006, se incluyeron 71 mujeres consecutivas con cáncer de mama. Evaluaciones: peso (kg) & talla (m), determinados mediante una báscula + estadiómetro SECA® para calcular el índice de masa corporal (IMC), la circunferencia de la cintura, el porcentaje de grasa corporal con el análisis bipolar manual de bioimpedancia (BF-306®), el cuestionario Food Frequency Questionnaire validado en versión portuguesa para evaluar el consumo dietético habitual. Se emplearon el análisis de frecuencia y la prueba U de Mann-Whitney para evaluar la prevalencia y las asociaciones. Resultados: la edad media fue 60 &plusmn; 12 (36-90) años. La histología más frecuente fue el carcinoma ductal invasivo (68%), p < 0,05. La mayoría de las pacientes estaba en estadio I (30%) o estadio IIA (25%) de la enfermedad frente a los estadios IIB (10%), IIIB (4%), IV (4%) y otros (21%), p < 0,05. Con respecto al estado nutricional, el 82% tenía sobrepeso / obesidad; el 89% de las pacientes tenía un % de grasa corporal por encima del límite máximo de 30% frente a sólo (11%) con un % de grasa corporal dentro del rango normal (p < 0,002); 62% pacientes tenían una circunferencia de la cintura > 88 cm (análisis de prevalencia: p < 0,04) y 61% de ellas había ganado peso tras el diagnóstico. El análisis univariado no mostró asociación alguna entre la histología, el IMC, el % de grasa corporal ni la circunferencia de la cintura; mediante el análisis multivariado se mostró una asociación entre un mayor IMC, el % de grasa corporal e histologías agresivas (p < 0,005). El análisis de frecuencia de alimentos mostró un consumo bajo de vegetales y cereales integrales ricos en complejos carbohidratados (fuentes de fibra o histoquímicos) o de ácidos grasos de pescados o frutos secos, fuentes primarias de ácidos grasos poliinsaturados n-3 y un consumo elevado de grasas saturadas; las histologías más agresivas se correlacionaban con un consumo bajo de verduras (p = 0,05) y de fuentes de ácidos grasos n-3 (p = 0,01). Conclusiones: nuestros hallazgos muestran una amplia prevalencia y un patrón homogéneo de sobrepeso/obesidad, y una cantidad excesiva de grasa corporal y abdominal, así como de ganancia de peso tras el diagnóstico, junto con deficiencias dietéticas en nutrientes protectores. ¡Se requiere investigación adicional puesto que las tasas de cáncer siguen aumentando en Portugal! <![CDATA[<B>Cell activation state influences the modulation of HLA-DR surface expression on human monocytes/macrophages by parenteral fish oil lipid emulsion</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000300019&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abnormal surface expression of HLA-DR by leukocytes is associated with a poor prognosis in critical care patients. Critical care patients often receive total parenteral nutrition with lipid emulsion (LE). In this study we evaluated the influence of fish oil LE (FO) on human monocyte/macrophage (Mphi) expression of surface HLA-DR under distinct activation states. Mononuclear leukocytes from the peripheral blood of healthy volunteers (n = 18) were cultured for 24 hours without LE (control) or with 3 different concentrations (0.1, 0.25, and 0.5%) of the follow LE: a) pure FO b) FO in association (1:1 - v/v) with LE composed of 50% mediumchain trygliceride and 50% soybean oil (MCTSO), and c) pure MCTSO. The leukocytes were also submitted to different cell activation states, as determinate by INF-&gamma; addition time: no INF-&gamma; addition, 18 hours before, or at the time of LE addition. HLA-DR expression on Mphi surface was evaluated by flow cytometry using specific monoclonal antibodies. In relation to controls (for 0.1%, 0.25%, and 0.5%: 100) FO decreased the expression of HLA-DR when added alone [in simultaneously-activated Mphi, for 0.1%: 70 (59 &plusmn; 73); for 0.25%: 51 (48 &plusmn; 56); and for 0.5%: 52.5 (50 &plusmn; 58)] or in association with MCTSO [in simultaneously-activated Mphi, for 0.1%: 50.5 (47 &plusmn; 61); for 25%: 49 (45 &plusmn; 52); and for 0.5%: 51 (44 &plusmn; 54) and in previously-activated Mphi, for 1.0%: 63 (44 &plusmn; 88); for 0.25%: 70 (41 &plusmn; 88); and for 0.5%: 59.5 (39 &plusmn; 79)] in culture medium (Friedman p < 0.05). In relation to controls (for 0.1%, 0.25%, and 0.5%: 100), FO did not influence the expression of these molecules on non-activated Mphi [for 0.1%: 87.5 (75 &plusmn; 93); for 0.25%: 111 (98 &plusmn; 118); and for 0.5%: 101.5 (84 &plusmn; 113)]. Results show that parenteral FO modulates the expression of HLA-DR on human Mphi surface accordingly to leukocyte activation state. Further clinical studies evaluating the ideal moment of fish oil LE infusion to modulate leukocyte functions may contribute to a better understanding of its immune modulatory properties.<hr/>La expresión anormal del HLA-DR en la superficie de los leucocitos se asocia con un pronóstico peor en los enfermos críticos. Estos enfermos a menudo reciben nutrición parenteral total con una emulsión lipídica (EL.) En este estudio evaluamos la influencia de la EL de aceite de pescado (AP) sobre la expresión del HLA-DR de superficie por los monocitos /macrófagos humanos (Mfi) en distintos estados de activación. Se cultivaron leucocitos mononucleares de sangre periférica de voluntarios sanos (n = 18) durante 24 horas sin EL (control) o con tres concentraciones diferentes (0,1, 0,25 y 0,5%) de la siguiente EL: a) AP puro b) AP en asociación (1:1 en v/v) con la EL compuesta de un 50% de triglicéridos de cadena media y 50% de aceite de soja (TCMAS), y c) TCMAS puro. Se sometió a los leucocitos a tres estados de activación diferentes, como venía determinado por el tiempo de adición de INF-&gamma;: sin añadir INF-&gamma;, 18 horas antes o en el momento de añadir la EL. La expresión de HLA-DR en la superficie de los Mfi se evaluó mediante citometría de flujo empleando anticuerpos monoclonales específicos. En relación con los controles (para 0,1%, 0,25% y 0,5%: 100) el AP disminuyó la expresión de HLA-DR cuando se añadía solo {en Mfi activados de forma simultánea, para 0,1%: 70 (59 &plusmn; 73); para 0,25%: 51 (48 &plusmn; 56) y para 0,5%: 52,5 (50 &plusmn; 58)} o en asociación con TCMAS [en Mfi activados de forma simultánea, para 0,1%: 50,5 (47 &plusmn; 61); para 25%: 49 (45 &plusmn; 52); y para 0,5%: 51 (44 &plusmn; 54) y en Mfiactivados previamente, para 1,0%: 63 (44 &plusmn; 88); para 0,25%: 70 (41 &plusmn; 88); y para 0,5%: 59,5 (39 &plusmn; 79)] en medio de cultivo (Friedman p < 0,05.) En relación con los controles (para 0,1%, 0,25% y 0,5%: 100), el AP no influyó en la expresión de estas moléculas en los Mfino activados [para 0,1%: 87,5 (75 &plusmn; Ó93); para 0,25%: 111 (98 &plusmn; 118); y para 0,5%: 101,5 (84 &plusmn; 113)}. Los resultados muestran que el AP parenteral modula la expresión del HLA-DR sobre la superficie de los Mfihumanos en función del estado de activación de los leucocitos. Estudios clínicos adicionales que evalúen el momento ideal de la infusión de la EL con aceite de pescado para modular las funciones leucocitarias podrían contribuir a un mejor conocimiento de sus propiedades inmunomoduladoras. <![CDATA[<b>Nutritional status and length of hospital stay for surgical patients</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000300020&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abnormal surface expression of HLA-DR by leukocytes is associated with a poor prognosis in critical care patients. Critical care patients often receive total parenteral nutrition with lipid emulsion (LE). In this study we evaluated the influence of fish oil LE (FO) on human monocyte/macrophage (Mphi) expression of surface HLA-DR under distinct activation states. Mononuclear leukocytes from the peripheral blood of healthy volunteers (n = 18) were cultured for 24 hours without LE (control) or with 3 different concentrations (0.1, 0.25, and 0.5%) of the follow LE: a) pure FO b) FO in association (1:1 - v/v) with LE composed of 50% mediumchain trygliceride and 50% soybean oil (MCTSO), and c) pure MCTSO. The leukocytes were also submitted to different cell activation states, as determinate by INF-&gamma; addition time: no INF-&gamma; addition, 18 hours before, or at the time of LE addition. HLA-DR expression on Mphi surface was evaluated by flow cytometry using specific monoclonal antibodies. In relation to controls (for 0.1%, 0.25%, and 0.5%: 100) FO decreased the expression of HLA-DR when added alone [in simultaneously-activated Mphi, for 0.1%: 70 (59 &plusmn; 73); for 0.25%: 51 (48 &plusmn; 56); and for 0.5%: 52.5 (50 &plusmn; 58)] or in association with MCTSO [in simultaneously-activated Mphi, for 0.1%: 50.5 (47 &plusmn; 61); for 25%: 49 (45 &plusmn; 52); and for 0.5%: 51 (44 &plusmn; 54) and in previously-activated Mphi, for 1.0%: 63 (44 &plusmn; 88); for 0.25%: 70 (41 &plusmn; 88); and for 0.5%: 59.5 (39 &plusmn; 79)] in culture medium (Friedman p < 0.05). In relation to controls (for 0.1%, 0.25%, and 0.5%: 100), FO did not influence the expression of these molecules on non-activated Mphi [for 0.1%: 87.5 (75 &plusmn; 93); for 0.25%: 111 (98 &plusmn; 118); and for 0.5%: 101.5 (84 &plusmn; 113)]. Results show that parenteral FO modulates the expression of HLA-DR on human Mphi surface accordingly to leukocyte activation state. Further clinical studies evaluating the ideal moment of fish oil LE infusion to modulate leukocyte functions may contribute to a better understanding of its immune modulatory properties.<hr/>La expresión anormal del HLA-DR en la superficie de los leucocitos se asocia con un pronóstico peor en los enfermos críticos. Estos enfermos a menudo reciben nutrición parenteral total con una emulsión lipídica (EL.) En este estudio evaluamos la influencia de la EL de aceite de pescado (AP) sobre la expresión del HLA-DR de superficie por los monocitos /macrófagos humanos (Mfi) en distintos estados de activación. Se cultivaron leucocitos mononucleares de sangre periférica de voluntarios sanos (n = 18) durante 24 horas sin EL (control) o con tres concentraciones diferentes (0,1, 0,25 y 0,5%) de la siguiente EL: a) AP puro b) AP en asociación (1:1 en v/v) con la EL compuesta de un 50% de triglicéridos de cadena media y 50% de aceite de soja (TCMAS), y c) TCMAS puro. Se sometió a los leucocitos a tres estados de activación diferentes, como venía determinado por el tiempo de adición de INF-&gamma;: sin añadir INF-&gamma;, 18 horas antes o en el momento de añadir la EL. La expresión de HLA-DR en la superficie de los Mfi se evaluó mediante citometría de flujo empleando anticuerpos monoclonales específicos. En relación con los controles (para 0,1%, 0,25% y 0,5%: 100) el AP disminuyó la expresión de HLA-DR cuando se añadía solo {en Mfi activados de forma simultánea, para 0,1%: 70 (59 &plusmn; 73); para 0,25%: 51 (48 &plusmn; 56) y para 0,5%: 52,5 (50 &plusmn; 58)} o en asociación con TCMAS [en Mfi activados de forma simultánea, para 0,1%: 50,5 (47 &plusmn; 61); para 25%: 49 (45 &plusmn; 52); y para 0,5%: 51 (44 &plusmn; 54) y en Mfiactivados previamente, para 1,0%: 63 (44 &plusmn; 88); para 0,25%: 70 (41 &plusmn; 88); y para 0,5%: 59,5 (39 &plusmn; 79)] en medio de cultivo (Friedman p < 0,05.) En relación con los controles (para 0,1%, 0,25% y 0,5%: 100), el AP no influyó en la expresión de estas moléculas en los Mfino activados [para 0,1%: 87,5 (75 &plusmn; Ó93); para 0,25%: 111 (98 &plusmn; 118); y para 0,5%: 101,5 (84 &plusmn; 113)}. Los resultados muestran que el AP parenteral modula la expresión del HLA-DR sobre la superficie de los Mfihumanos en función del estado de activación de los leucocitos. Estudios clínicos adicionales que evalúen el momento ideal de la infusión de la EL con aceite de pescado para modular las funciones leucocitarias podrían contribuir a un mejor conocimiento de sus propiedades inmunomoduladoras. <![CDATA[<B>Low height and weight associated with lead-chronic intoxication in a group of children from families potters</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000300021&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abnormal surface expression of HLA-DR by leukocytes is associated with a poor prognosis in critical care patients. Critical care patients often receive total parenteral nutrition with lipid emulsion (LE). In this study we evaluated the influence of fish oil LE (FO) on human monocyte/macrophage (Mphi) expression of surface HLA-DR under distinct activation states. Mononuclear leukocytes from the peripheral blood of healthy volunteers (n = 18) were cultured for 24 hours without LE (control) or with 3 different concentrations (0.1, 0.25, and 0.5%) of the follow LE: a) pure FO b) FO in association (1:1 - v/v) with LE composed of 50% mediumchain trygliceride and 50% soybean oil (MCTSO), and c) pure MCTSO. The leukocytes were also submitted to different cell activation states, as determinate by INF-&gamma; addition time: no INF-&gamma; addition, 18 hours before, or at the time of LE addition. HLA-DR expression on Mphi surface was evaluated by flow cytometry using specific monoclonal antibodies. In relation to controls (for 0.1%, 0.25%, and 0.5%: 100) FO decreased the expression of HLA-DR when added alone [in simultaneously-activated Mphi, for 0.1%: 70 (59 &plusmn; 73); for 0.25%: 51 (48 &plusmn; 56); and for 0.5%: 52.5 (50 &plusmn; 58)] or in association with MCTSO [in simultaneously-activated Mphi, for 0.1%: 50.5 (47 &plusmn; 61); for 25%: 49 (45 &plusmn; 52); and for 0.5%: 51 (44 &plusmn; 54) and in previously-activated Mphi, for 1.0%: 63 (44 &plusmn; 88); for 0.25%: 70 (41 &plusmn; 88); and for 0.5%: 59.5 (39 &plusmn; 79)] in culture medium (Friedman p < 0.05). In relation to controls (for 0.1%, 0.25%, and 0.5%: 100), FO did not influence the expression of these molecules on non-activated Mphi [for 0.1%: 87.5 (75 &plusmn; 93); for 0.25%: 111 (98 &plusmn; 118); and for 0.5%: 101.5 (84 &plusmn; 113)]. Results show that parenteral FO modulates the expression of HLA-DR on human Mphi surface accordingly to leukocyte activation state. Further clinical studies evaluating the ideal moment of fish oil LE infusion to modulate leukocyte functions may contribute to a better understanding of its immune modulatory properties.<hr/>La expresión anormal del HLA-DR en la superficie de los leucocitos se asocia con un pronóstico peor en los enfermos críticos. Estos enfermos a menudo reciben nutrición parenteral total con una emulsión lipídica (EL.) En este estudio evaluamos la influencia de la EL de aceite de pescado (AP) sobre la expresión del HLA-DR de superficie por los monocitos /macrófagos humanos (Mfi) en distintos estados de activación. Se cultivaron leucocitos mononucleares de sangre periférica de voluntarios sanos (n = 18) durante 24 horas sin EL (control) o con tres concentraciones diferentes (0,1, 0,25 y 0,5%) de la siguiente EL: a) AP puro b) AP en asociación (1:1 en v/v) con la EL compuesta de un 50% de triglicéridos de cadena media y 50% de aceite de soja (TCMAS), y c) TCMAS puro. Se sometió a los leucocitos a tres estados de activación diferentes, como venía determinado por el tiempo de adición de INF-&gamma;: sin añadir INF-&gamma;, 18 horas antes o en el momento de añadir la EL. La expresión de HLA-DR en la superficie de los Mfi se evaluó mediante citometría de flujo empleando anticuerpos monoclonales específicos. En relación con los controles (para 0,1%, 0,25% y 0,5%: 100) el AP disminuyó la expresión de HLA-DR cuando se añadía solo {en Mfi activados de forma simultánea, para 0,1%: 70 (59 &plusmn; 73); para 0,25%: 51 (48 &plusmn; 56) y para 0,5%: 52,5 (50 &plusmn; 58)} o en asociación con TCMAS [en Mfi activados de forma simultánea, para 0,1%: 50,5 (47 &plusmn; 61); para 25%: 49 (45 &plusmn; 52); y para 0,5%: 51 (44 &plusmn; 54) y en Mfiactivados previamente, para 1,0%: 63 (44 &plusmn; 88); para 0,25%: 70 (41 &plusmn; 88); y para 0,5%: 59,5 (39 &plusmn; 79)] en medio de cultivo (Friedman p < 0,05.) En relación con los controles (para 0,1%, 0,25% y 0,5%: 100), el AP no influyó en la expresión de estas moléculas en los Mfino activados [para 0,1%: 87,5 (75 &plusmn; Ó93); para 0,25%: 111 (98 &plusmn; 118); y para 0,5%: 101,5 (84 &plusmn; 113)}. Los resultados muestran que el AP parenteral modula la expresión del HLA-DR sobre la superficie de los Mfihumanos en función del estado de activación de los leucocitos. Estudios clínicos adicionales que evalúen el momento ideal de la infusión de la EL con aceite de pescado para modular las funciones leucocitarias podrían contribuir a un mejor conocimiento de sus propiedades inmunomoduladoras. <![CDATA[<B>Ibero-Latin-American Section, 34<SUP>th</SUP> ASPEN Clinical Congress, American Society of Parenteral and Enteral Nutrition. Las Vegas, USA. February, 8-12, 2010</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000300022&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abnormal surface expression of HLA-DR by leukocytes is associated with a poor prognosis in critical care patients. Critical care patients often receive total parenteral nutrition with lipid emulsion (LE). In this study we evaluated the influence of fish oil LE (FO) on human monocyte/macrophage (Mphi) expression of surface HLA-DR under distinct activation states. Mononuclear leukocytes from the peripheral blood of healthy volunteers (n = 18) were cultured for 24 hours without LE (control) or with 3 different concentrations (0.1, 0.25, and 0.5%) of the follow LE: a) pure FO b) FO in association (1:1 - v/v) with LE composed of 50% mediumchain trygliceride and 50% soybean oil (MCTSO), and c) pure MCTSO. The leukocytes were also submitted to different cell activation states, as determinate by INF-&gamma; addition time: no INF-&gamma; addition, 18 hours before, or at the time of LE addition. HLA-DR expression on Mphi surface was evaluated by flow cytometry using specific monoclonal antibodies. In relation to controls (for 0.1%, 0.25%, and 0.5%: 100) FO decreased the expression of HLA-DR when added alone [in simultaneously-activated Mphi, for 0.1%: 70 (59 &plusmn; 73); for 0.25%: 51 (48 &plusmn; 56); and for 0.5%: 52.5 (50 &plusmn; 58)] or in association with MCTSO [in simultaneously-activated Mphi, for 0.1%: 50.5 (47 &plusmn; 61); for 25%: 49 (45 &plusmn; 52); and for 0.5%: 51 (44 &plusmn; 54) and in previously-activated Mphi, for 1.0%: 63 (44 &plusmn; 88); for 0.25%: 70 (41 &plusmn; 88); and for 0.5%: 59.5 (39 &plusmn; 79)] in culture medium (Friedman p < 0.05). In relation to controls (for 0.1%, 0.25%, and 0.5%: 100), FO did not influence the expression of these molecules on non-activated Mphi [for 0.1%: 87.5 (75 &plusmn; 93); for 0.25%: 111 (98 &plusmn; 118); and for 0.5%: 101.5 (84 &plusmn; 113)]. Results show that parenteral FO modulates the expression of HLA-DR on human Mphi surface accordingly to leukocyte activation state. Further clinical studies evaluating the ideal moment of fish oil LE infusion to modulate leukocyte functions may contribute to a better understanding of its immune modulatory properties.<hr/>La expresión anormal del HLA-DR en la superficie de los leucocitos se asocia con un pronóstico peor en los enfermos críticos. Estos enfermos a menudo reciben nutrición parenteral total con una emulsión lipídica (EL.) En este estudio evaluamos la influencia de la EL de aceite de pescado (AP) sobre la expresión del HLA-DR de superficie por los monocitos /macrófagos humanos (Mfi) en distintos estados de activación. Se cultivaron leucocitos mononucleares de sangre periférica de voluntarios sanos (n = 18) durante 24 horas sin EL (control) o con tres concentraciones diferentes (0,1, 0,25 y 0,5%) de la siguiente EL: a) AP puro b) AP en asociación (1:1 en v/v) con la EL compuesta de un 50% de triglicéridos de cadena media y 50% de aceite de soja (TCMAS), y c) TCMAS puro. Se sometió a los leucocitos a tres estados de activación diferentes, como venía determinado por el tiempo de adición de INF-&gamma;: sin añadir INF-&gamma;, 18 horas antes o en el momento de añadir la EL. La expresión de HLA-DR en la superficie de los Mfi se evaluó mediante citometría de flujo empleando anticuerpos monoclonales específicos. En relación con los controles (para 0,1%, 0,25% y 0,5%: 100) el AP disminuyó la expresión de HLA-DR cuando se añadía solo {en Mfi activados de forma simultánea, para 0,1%: 70 (59 &plusmn; 73); para 0,25%: 51 (48 &plusmn; 56) y para 0,5%: 52,5 (50 &plusmn; 58)} o en asociación con TCMAS [en Mfi activados de forma simultánea, para 0,1%: 50,5 (47 &plusmn; 61); para 25%: 49 (45 &plusmn; 52); y para 0,5%: 51 (44 &plusmn; 54) y en Mfiactivados previamente, para 1,0%: 63 (44 &plusmn; 88); para 0,25%: 70 (41 &plusmn; 88); y para 0,5%: 59,5 (39 &plusmn; 79)] en medio de cultivo (Friedman p < 0,05.) En relación con los controles (para 0,1%, 0,25% y 0,5%: 100), el AP no influyó en la expresión de estas moléculas en los Mfino activados [para 0,1%: 87,5 (75 &plusmn; Ó93); para 0,25%: 111 (98 &plusmn; 118); y para 0,5%: 101,5 (84 &plusmn; 113)}. Los resultados muestran que el AP parenteral modula la expresión del HLA-DR sobre la superficie de los Mfihumanos en función del estado de activación de los leucocitos. Estudios clínicos adicionales que evalúen el momento ideal de la infusión de la EL con aceite de pescado para modular las funciones leucocitarias podrían contribuir a un mejor conocimiento de sus propiedades inmunomoduladoras. <![CDATA[<B>Poster Presentations to the National Symposium On Obesity</B>: <B>Basic And Applied Issues - 10<SUP>th</SUP> edition</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000300023&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abnormal surface expression of HLA-DR by leukocytes is associated with a poor prognosis in critical care patients. Critical care patients often receive total parenteral nutrition with lipid emulsion (LE). In this study we evaluated the influence of fish oil LE (FO) on human monocyte/macrophage (Mphi) expression of surface HLA-DR under distinct activation states. Mononuclear leukocytes from the peripheral blood of healthy volunteers (n = 18) were cultured for 24 hours without LE (control) or with 3 different concentrations (0.1, 0.25, and 0.5%) of the follow LE: a) pure FO b) FO in association (1:1 - v/v) with LE composed of 50% mediumchain trygliceride and 50% soybean oil (MCTSO), and c) pure MCTSO. The leukocytes were also submitted to different cell activation states, as determinate by INF-&gamma; addition time: no INF-&gamma; addition, 18 hours before, or at the time of LE addition. HLA-DR expression on Mphi surface was evaluated by flow cytometry using specific monoclonal antibodies. In relation to controls (for 0.1%, 0.25%, and 0.5%: 100) FO decreased the expression of HLA-DR when added alone [in simultaneously-activated Mphi, for 0.1%: 70 (59 &plusmn; 73); for 0.25%: 51 (48 &plusmn; 56); and for 0.5%: 52.5 (50 &plusmn; 58)] or in association with MCTSO [in simultaneously-activated Mphi, for 0.1%: 50.5 (47 &plusmn; 61); for 25%: 49 (45 &plusmn; 52); and for 0.5%: 51 (44 &plusmn; 54) and in previously-activated Mphi, for 1.0%: 63 (44 &plusmn; 88); for 0.25%: 70 (41 &plusmn; 88); and for 0.5%: 59.5 (39 &plusmn; 79)] in culture medium (Friedman p < 0.05). In relation to controls (for 0.1%, 0.25%, and 0.5%: 100), FO did not influence the expression of these molecules on non-activated Mphi [for 0.1%: 87.5 (75 &plusmn; 93); for 0.25%: 111 (98 &plusmn; 118); and for 0.5%: 101.5 (84 &plusmn; 113)]. Results show that parenteral FO modulates the expression of HLA-DR on human Mphi surface accordingly to leukocyte activation state. Further clinical studies evaluating the ideal moment of fish oil LE infusion to modulate leukocyte functions may contribute to a better understanding of its immune modulatory properties.<hr/>La expresión anormal del HLA-DR en la superficie de los leucocitos se asocia con un pronóstico peor en los enfermos críticos. Estos enfermos a menudo reciben nutrición parenteral total con una emulsión lipídica (EL.) En este estudio evaluamos la influencia de la EL de aceite de pescado (AP) sobre la expresión del HLA-DR de superficie por los monocitos /macrófagos humanos (Mfi) en distintos estados de activación. Se cultivaron leucocitos mononucleares de sangre periférica de voluntarios sanos (n = 18) durante 24 horas sin EL (control) o con tres concentraciones diferentes (0,1, 0,25 y 0,5%) de la siguiente EL: a) AP puro b) AP en asociación (1:1 en v/v) con la EL compuesta de un 50% de triglicéridos de cadena media y 50% de aceite de soja (TCMAS), y c) TCMAS puro. Se sometió a los leucocitos a tres estados de activación diferentes, como venía determinado por el tiempo de adición de INF-&gamma;: sin añadir INF-&gamma;, 18 horas antes o en el momento de añadir la EL. La expresión de HLA-DR en la superficie de los Mfi se evaluó mediante citometría de flujo empleando anticuerpos monoclonales específicos. En relación con los controles (para 0,1%, 0,25% y 0,5%: 100) el AP disminuyó la expresión de HLA-DR cuando se añadía solo {en Mfi activados de forma simultánea, para 0,1%: 70 (59 &plusmn; 73); para 0,25%: 51 (48 &plusmn; 56) y para 0,5%: 52,5 (50 &plusmn; 58)} o en asociación con TCMAS [en Mfi activados de forma simultánea, para 0,1%: 50,5 (47 &plusmn; 61); para 25%: 49 (45 &plusmn; 52); y para 0,5%: 51 (44 &plusmn; 54) y en Mfiactivados previamente, para 1,0%: 63 (44 &plusmn; 88); para 0,25%: 70 (41 &plusmn; 88); y para 0,5%: 59,5 (39 &plusmn; 79)] en medio de cultivo (Friedman p < 0,05.) En relación con los controles (para 0,1%, 0,25% y 0,5%: 100), el AP no influyó en la expresión de estas moléculas en los Mfino activados [para 0,1%: 87,5 (75 &plusmn; Ó93); para 0,25%: 111 (98 &plusmn; 118); y para 0,5%: 101,5 (84 &plusmn; 113)}. Los resultados muestran que el AP parenteral modula la expresión del HLA-DR sobre la superficie de los Mfihumanos en función del estado de activación de los leucocitos. Estudios clínicos adicionales que evalúen el momento ideal de la infusión de la EL con aceite de pescado para modular las funciones leucocitarias podrían contribuir a un mejor conocimiento de sus propiedades inmunomoduladoras. <![CDATA[<B>XII Congress of the Spanish Society of Obesity Surgery. SECO</B>: <B>Meeting of the Section of Morbid Obesity of the AEC. Valencia, March 10-12</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000300024&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abnormal surface expression of HLA-DR by leukocytes is associated with a poor prognosis in critical care patients. Critical care patients often receive total parenteral nutrition with lipid emulsion (LE). In this study we evaluated the influence of fish oil LE (FO) on human monocyte/macrophage (Mphi) expression of surface HLA-DR under distinct activation states. Mononuclear leukocytes from the peripheral blood of healthy volunteers (n = 18) were cultured for 24 hours without LE (control) or with 3 different concentrations (0.1, 0.25, and 0.5%) of the follow LE: a) pure FO b) FO in association (1:1 - v/v) with LE composed of 50% mediumchain trygliceride and 50% soybean oil (MCTSO), and c) pure MCTSO. The leukocytes were also submitted to different cell activation states, as determinate by INF-&gamma; addition time: no INF-&gamma; addition, 18 hours before, or at the time of LE addition. HLA-DR expression on Mphi surface was evaluated by flow cytometry using specific monoclonal antibodies. In relation to controls (for 0.1%, 0.25%, and 0.5%: 100) FO decreased the expression of HLA-DR when added alone [in simultaneously-activated Mphi, for 0.1%: 70 (59 &plusmn; 73); for 0.25%: 51 (48 &plusmn; 56); and for 0.5%: 52.5 (50 &plusmn; 58)] or in association with MCTSO [in simultaneously-activated Mphi, for 0.1%: 50.5 (47 &plusmn; 61); for 25%: 49 (45 &plusmn; 52); and for 0.5%: 51 (44 &plusmn; 54) and in previously-activated Mphi, for 1.0%: 63 (44 &plusmn; 88); for 0.25%: 70 (41 &plusmn; 88); and for 0.5%: 59.5 (39 &plusmn; 79)] in culture medium (Friedman p < 0.05). In relation to controls (for 0.1%, 0.25%, and 0.5%: 100), FO did not influence the expression of these molecules on non-activated Mphi [for 0.1%: 87.5 (75 &plusmn; 93); for 0.25%: 111 (98 &plusmn; 118); and for 0.5%: 101.5 (84 &plusmn; 113)]. Results show that parenteral FO modulates the expression of HLA-DR on human Mphi surface accordingly to leukocyte activation state. Further clinical studies evaluating the ideal moment of fish oil LE infusion to modulate leukocyte functions may contribute to a better understanding of its immune modulatory properties.<hr/>La expresión anormal del HLA-DR en la superficie de los leucocitos se asocia con un pronóstico peor en los enfermos críticos. Estos enfermos a menudo reciben nutrición parenteral total con una emulsión lipídica (EL.) En este estudio evaluamos la influencia de la EL de aceite de pescado (AP) sobre la expresión del HLA-DR de superficie por los monocitos /macrófagos humanos (Mfi) en distintos estados de activación. Se cultivaron leucocitos mononucleares de sangre periférica de voluntarios sanos (n = 18) durante 24 horas sin EL (control) o con tres concentraciones diferentes (0,1, 0,25 y 0,5%) de la siguiente EL: a) AP puro b) AP en asociación (1:1 en v/v) con la EL compuesta de un 50% de triglicéridos de cadena media y 50% de aceite de soja (TCMAS), y c) TCMAS puro. Se sometió a los leucocitos a tres estados de activación diferentes, como venía determinado por el tiempo de adición de INF-&gamma;: sin añadir INF-&gamma;, 18 horas antes o en el momento de añadir la EL. La expresión de HLA-DR en la superficie de los Mfi se evaluó mediante citometría de flujo empleando anticuerpos monoclonales específicos. En relación con los controles (para 0,1%, 0,25% y 0,5%: 100) el AP disminuyó la expresión de HLA-DR cuando se añadía solo {en Mfi activados de forma simultánea, para 0,1%: 70 (59 &plusmn; 73); para 0,25%: 51 (48 &plusmn; 56) y para 0,5%: 52,5 (50 &plusmn; 58)} o en asociación con TCMAS [en Mfi activados de forma simultánea, para 0,1%: 50,5 (47 &plusmn; 61); para 25%: 49 (45 &plusmn; 52); y para 0,5%: 51 (44 &plusmn; 54) y en Mfiactivados previamente, para 1,0%: 63 (44 &plusmn; 88); para 0,25%: 70 (41 &plusmn; 88); y para 0,5%: 59,5 (39 &plusmn; 79)] en medio de cultivo (Friedman p < 0,05.) En relación con los controles (para 0,1%, 0,25% y 0,5%: 100), el AP no influyó en la expresión de estas moléculas en los Mfino activados [para 0,1%: 87,5 (75 &plusmn; Ó93); para 0,25%: 111 (98 &plusmn; 118); y para 0,5%: 101,5 (84 &plusmn; 113)}. Los resultados muestran que el AP parenteral modula la expresión del HLA-DR sobre la superficie de los Mfihumanos en función del estado de activación de los leucocitos. Estudios clínicos adicionales que evalúen el momento ideal de la infusión de la EL con aceite de pescado para modular las funciones leucocitarias podrían contribuir a un mejor conocimiento de sus propiedades inmunomoduladoras.