Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120100009&lang=en vol. 25 num. lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[<B>Concepts and definitions of iberoamerican malnutrition</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000900001&lng=en&nrm=iso&tlng=en Con el objetivo de aportar claridad a la comunicación en el área de la desnutrición se ha realizado una selección de los términos más utilizados en la literatura científica relacionada con la desnutrición. Se han identificando las definiciones y explicado los conceptos. Es deseable que este documento contribuya a que todos entendamos lo mismo cuando empleemos el mismo término.<hr/>In order to bring clarity to communication in the area of malnutrition a selection of the most used terms in scientific literature related to malnutrition has been made, identifying the definitions and explaining the concepts. It is desirable that this report contributes to understand the same idea when you mean the same term. <![CDATA[<B>Notes for a history of the malnutrition in the Latin America of the 20<SUP>th</SUP> century</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000900002&lng=en&nrm=iso&tlng=en El trabajo analiza los principales determinantes y las características de la desnutrición en América Latina durante la segunda mitad del siglo XX. En primer lugar, se explican las bases del problema moderno del hambre y la desnutrición, tanto en su dimensión fisiológica como social, al destacarse su condición de calamidad social y de expresión biológica del subdesarrollo y de las desigualdades sociales. En segundo lugar, a partir de testimonios contemporáneos, se exponen las principales características de la desnutrición que ha afectado a la población iberoamericana, y las causas que la explican. Por último, a modo de conclusión, se subrayan las consecuencias negativas de no haber aprovechado la oportunidad que conllevaba el reto de superar los factores condicionantes de la malnutrición por defecto, y haber finalizado el siglo XX con un panorama epidemiológico nutricional donde los problemas del hambre y la desnutrición conviven con fenómenos como los de la obesidad de la pobreza.<hr/>The work analyzes the principal determinants and the characteristics of the malnutrition in Latin America during the second half of the 20th century. First, are explained the bases of the modern problem of the hunger and the malnutrition (undernourishment), so much in his physiological as social dimension, on having been outlined his condition of social calamity and of biological expression of the underdevelopment and of the social inequalities. Secondly, from contemporary testimonies, there are exposed the principal characteristics of the malnutrition that has affected the Latin-American population, and the causes that explain it. Finally, like conclusion, are underlined the negative consequences of not having taken advantage of the opportunity that was carrying the challenge of overcoming the determining factors of the malnutrition (undernourishment), and to have finished the 20th century with an epidemiological nutritional panorama where the problems of the hunger and the malnutrition coexist with phenomena as those of the obesity of the poverty. <![CDATA[<B>Social determinants analysis of malnutrition in Latin America</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000900003&lng=en&nrm=iso&tlng=en Nuestro comportamiento alimentario se encuentra condicionado por variados determinantes socioculturales y adquiere muchos significados sociales. Reconociendo la enorme influencia de los condicionantes económicos, biológicos, ambientales, tecnológicos, políticos, etc., aquí nos interesamos por los de carácter más sociocultural. La alimentación de cualquier población puede determinarse por el nivel educativo, el empleo, el género y la edad, la diferenciación étnica, la cobertura social, las redes sociales de apoyo, el empoderamiento y la participación ciudadana, la cohesión social, etc., y se encuentra mediatizada por la conservación de tradiciones familiares o comunitarias (celebraciones, fiestas populares, actitudes hospitalarias, costumbres religiosas, tabúes...) por la publicidad y el marketing, y por otros factores socioculturales. La pobreza en Latinoamérica afecta a la tercera parte de población y la desnutrición a una sexta parte de la región. Aunque la educación ha mejorado en todos los países en las dos últimas décadas, todavía necesita progresar. La tasa de desempleo es mayor para los más pobres, las mujeres y los jóvenes, y es superior también en el ámbito rural y para la población indígena. Las mujeres sufren el doble que los varones las consecuencias de las crisis alimentarias. Y en relación al estado de salud y de la nutrición en las poblaciones indígenas se observa una menor esperanza de vida respecto al resto de la población, mayores tasas de mortalidad infantil, más pobreza, y más desnutrición y hambre entre los niños menores de cinco años y entre las mujeres pertenecientes a minorías étnicas y hogares pobres en zonas agrícolas.<hr/>Our food conduct is influenced by several sociocultural determinants and acquires many social meanings. Recognizing the enormous influence of the economic, biological, environmental, technological, political conditions, etc., here we are interested for those of more socioculturalcharacter. The food of any population can be determined by the educational level, the employment, the gender and age, ethnic differentiation, social coverage, the social support networks, the empowerment and civil participation, the social cohesion, etc., and it is mediated by the preservation of familiar or community traditions (celebrations, festivals, hospitable attitudes, religious customs, taboos...) for advertising and marketing, and other sociocultural factors. Poverty in Latin America affects the third part of population and one sixth part of the region is undernourished. Although education has improved in all countries in last two decades, it still needs to progress. The unemployment rate is higher for the poorest, the women and youth, and is also higher in rural and indigenous populations. Women suffer the food crises consequences twice more than the men. And in relation to health and nutrition state, in indigenous populations we are observed a minor life expectancy compared of the rest of the population, higher infant mortality rates, more poverty, more hunger and malnutrition among children under five, and women from ethnic minorities and poor households in agricultural areas. <![CDATA[<B>Access to information as a social determinant of health</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000900004&lng=en&nrm=iso&tlng=en La alfabetización tecnológica de las comunidades humanas es una condición necesaria para el desarrollo de la llamada sociedad del conocimiento. Pero, existe el riesgo de que no se reduzca la desigualdad entre sectores, zonas, regiones y países, en cuanto a la capacidad de usar la información. La falta de igualdad de acceso al conocimiento científico, puede plantear que mientras una parte del mundo genera una excesiva información, la otra tendrá que pelear por el acceso a esa información que sigue a la brecha digital. El acceso de las diferentes comunidades a la información sobre salud mediante las Tecnologías de la Información y el Conocimiento, no puede actuar solo en permitir el crecimiento de esta información; más que esto, debe actuar en la capacidad para desarrollar estrategias de vida compatible con las prácticas saludables y capaces de hacer frente a los determinantes sociales con el fin de mejorar su situación de salud.<hr/>Technological literacy of human communities is a necessary condition for the development of the so called society of knowledge. But, there is a risk that there is no reduction on the inequality among sectors, zones, regions and countries in relation to the abilities of dealing with information. This lack of equity of access towards scientific knowledge can generate that one part of the world may be able to produce information in a excessive way while the other will have to struggle to its lack of information that follows the digital divide. Communities' access through information and communication technologies to health information may work not only in terms of allowing a growing knowledge. But, more than this, especially in their ability to develop life strategies compatible to healthier practices and able to deal with social determinants in order to improve their health situation. <![CDATA[<B>Searching on internet for scientific information related to nutritional sciences</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000900005&lng=en&nrm=iso&tlng=en El presente trabajo quiere explicar y discutir la importancia de Internet en el almacenamiento y recuperación de la documentación científica y sobretodo destacar la importancia que tienen las Palabras Clave, utilizadas como descriptores, en la correcta indización de los documentos. Así mismo, mostrar el buen uso de las bases de datos bibliográficas y la necesidad de conocer su estructura jerárquica, su tesaurus, para obtener unos resultados pertinentes. En algunas circunstancias, para poder interrogar adecuadamente estas bases de datos, será necesario la formulación de ecuaciones de búsqueda, filtros, de mayor complejidad.<hr/>This paper intends to explain and discuss Internet's importance in storing and retrieving scientific information and especially to stress how relevant are keywords used as Medical Subject Heading in the proper indexation of documents. In addition, it presents the correct usage of references' databases and the need to know its hierarchical structure, its thesaurus, to gather adequate results. In some circumstances, in order to search thoroughly these databases, it would be necessary to formulate more complex search equations - with filters. <![CDATA[<B>The influence of inequality on undernutrition in Latin America</B>: <B>an economic perspective</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000900006&lng=en&nrm=iso&tlng=en En América Latina existe una gran desigualdad social y una gran polarización, que obviamente tienen un efecto en la desnutrición de la región. Consecuencia de una gran desigualdad es la pobreza, que es a su vez una de las causas fundamentales de inseguridad alimentaria. Este artículo trata la conexión entre desigualdad en la desnutrición de la región, haciendo hincapié en los aspectos económicos de la desigualdad social, las oportunidades de empleo y las de educación. La desigualdad social es un problema heredado del colonialismo, por lo que sería conveniente acometer medidas de tipo estructural, de tal forma que los más desfavorecidos que así lo necesiten puedan beneficiarse de oportunidades de educación y oportunidades laborales.<hr/>In Latin America there is a significant social inequality and polarization, which obviously has an effect on the undernutrition in the region. The poverty, which is normally a consequence of inequality, is also one of the main causes of food insecurity. This paper deals with the connection between undernutrition inequality, the job and the education opportunities. The social inequality is a problem from the colonialism, therefore it would be convenient to undertake structural policies, so that the most deprived could benefit of education and labour opportunities. <![CDATA[<B>International commerce and economic growth</B>: <B>what is the influence in Latin America?</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000900007&lng=en&nrm=iso&tlng=en Dos de las recetas que se plantean en el espectro político para fomentar el desarrollo económico y social son el impulso del crecimiento económico y el comercio internacional. Ante este contexto, una mayor comprensión de la influencia del comercio internacional y el crecimiento económico en la desnutrición en América Latina sería necesaria, y este es el objetivo que, a partir de la bibliografía disponible, pretende abordar este trabajo. Con respecto al combate de la desnutrición, ambas recetas son insuficientes por separado, y la mejora de los índices de desnutrición en la región latinoamericana debe de ir acompañadas de medidas que permitan que el comercio y el crecimiento beneficie a los más desfavorecidos.<hr/>Two of the solutions that governments propose in order to foster economic and social development are economic growth and international commerce. In this context, a greater understanding of the influence of international commerce and economic growth in undernutrition in Latin America would be necessary; this is the objective of this paper, that we achieve thanks to the bibliography available. Concerning the fight to undernutrition, both solutions separately are not enough, and the improvement of undernutrition indexes in Latin America should be accompanied with measures that allow the deprived people to benefit from commerce and growth. <![CDATA[<B>Malnutrition epidemiology in Latin America</B>: <B>current situation</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000900008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Introducción: la desnutrición infantil es uno de los principales problemas de salud pública de América Latina. Objetivo: presentar un análisis en el ámbito de tres indicadores antropométricos, considerando los países, el sexo, el área geográfica y las condiciones socio-económicas. Método: la descripción de la desnutrición infantil (escore-z < -2 desviaciones estándar) fue hecha sobre la base de indicadores antropométricos en niños < 5 años; estatura para edad, peso para estatura y peso para edad. Las prevalencia fueron analizadas según sexo, y por tipo de domicilio (urbano y rural). Fueron diseñados mapas con la distribución de la malnutrición. La fuente empleada fue el banco de datos de la Organización Mundial de la Salud para crecimiento y desnutrición. Las pruebas se llevaron a cabo mediante correlación simple y regresión. Resultados: los países fueron organizados en cinco quintiles de la distribución de desnutrición: 0-10%: Argentina, Brasil y Costa Rica; 11 y 20%: Chile, Colombia, República Dominicana, Uruguay y Venezuela; 21 y 30%: Ecuador, El Salvador, Haití, México y Nicaragua; 31 y 40%: Bolivia, Honduras y Perú; &gt; 40% Guatemala. La relación entre desnutrición y los indicadores socioeconómicos fue siempre inversa, excepto en el caso de la mortalidad infantil. Conclusiones: Haití, Guatemala, Honduras y Nicaragua son los países que se encuentran con las altas prevalencia de desnutrición. La relación entre desnutrición e indicadores socio económicos fue inversa para IDH, esperanza de vida la nacer y tasa de alfabetización. La relación de mortalidad infantil fue positiva.<hr/>Introduction: malnutrition is one of the most important public health problems in Latin-America. Objective: to present an analysis based on three anthropometric indicators considering the countries, sex, geographic area and socioeconomic conditions. Methods: The childhood malnutrition (z-score < -2 standard deviation) was made considering anthropometric indicators in children < 5 years; height for age, weight for height and weight for age. Prevalence was estimated based on sex and type of household (urban and rural). Maps with malnutrition distribution were drawn. The World Health Organization database for malnutrition and growth was employed. Statistical analysis included correlation and simple regression. Results: the countries were organized according to quintiles of malnutrition distribution: 0-10%: Argentina, Brazil and Costa Rica; 11-20%: Chile, Colombia, Republican Dominican, Uruguay and Venezuela; 21-30%: Ecuador, El Salvador, Haiti, México and Nicaragua; 3140%: Bolivia, Honduras and Peru; &gt; 40% Guatemala. The relation between malnutrition and socioeconomic indicators was always inverse except for infant mortality. Conclusions: Haiti, Guatemala, Honduras and Nicaragua were the countries with the highest malnutrition prevalence. The relation between malnutrition and socioeconomic was inverse for IDH, birth expectancy and schooling. The relation with infant mortality was positive. <![CDATA[<B>Methods of valuation of the nutritional condition</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000900009&lng=en&nrm=iso&tlng=en Este artículo de revisión pretende abordar una descripción detallada de los aspectos más importantes para realizar el diagnóstico nutricional de un individuo sano o enfermo a nivel individual o colectivo; mediante la aplicación de métodos validados, que permiten la clasificación de la malnutrición tanto desde el punto de vista cuantitativo como cualitativo en sus diferentes grados de severidad, a través del uso e interpretación de sus indicadores antropométricos, bioquímicos, dietéticos, clínicos y la dimensión funcional del estado nutricional de acuerdo a las características propias de los diferentes ciclos de la vida que incluyen desde el neonato hasta el anciano. La evaluación nutricional de individuos o grupos de población constituye un área fundamental en la cual deben estar capacitados los profesionales que trabajen en el campo de la nutrición. Una apropiada utilización de los métodos y técnicas de evaluación del estado nutricional, requiere tanto del conocimiento científico, como del desarrollo de una actitud crítica para su selección, aplicación e interrelación ante una situación específica. Es también importante realizar estudios en los diferentes países de Iberoamérica para adaptar las guías de incremento de peso durante el embarazo donde se incluyan el estado nutricional preconcepcional al inicio del embarazo y la talla materna.<hr/>This review article aims to describe and detail the fundamental aspects necessary to perform an adequate nutritional diagnosis in health and disease, at the individual or population level. This can only be achieved with the application of validated methods allowing the classification of malnutrition, both in a quantitative or qualitative point of view. It also allows the categorization of its severity by the use and interpretation of indicators, e.g. anthro-pometric, biochemical, dietetic, clinical and functional dimension of the nutritional status, all valued in the context of the distinct characteristics throughout the life cycle, from the new-born to the elderly. Nutritional evaluation of individuals or groups of individuals is a key area in health care, thus the integration of differentiated and trained nutrition professionals is mandatory. An appropriate utilization of nutritional assessment methods and techniques requires both scientific knowledge and development of a critical mindset for their selection, application and inter-relation in specific situations. It is also of utmost importance to develop studies in the different countries of Iberoamerica, in order to adapt guidelines of weight gain during pregnancy, including nutritional status before conception, to the begging of the pregnancy until the end of the gestation period. <![CDATA[<B>Implications of malnutrition in primary care</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000900010&lng=en&nrm=iso&tlng=en La OPS/OMS reconoce que la Atención Primaria de Salud (APS) constituye la estrategia principal para alcanzar los Objetivos de Desarrollo del Milenio: reducir la pobreza, eliminar la desnutrición aguda y crónica y reducir la mortalidad infantil y materna. Ha constituido un elemento central en las políticas de salud en los países de las Américas. La OPS/OMS Recomiendan introducir actividades en APS orientadas a mejorar la alimentación y el estado nutricional de la población, dado que la desnutrición crónica afecta no sólo al estado físico y mental de las personas sino a su calidad de vida. Un elevado número de patologías atendidas en atención primaria, requieren un consejo o tratamiento nutricional, previa valoración y consideración de suplementación nutricional. Se estima una prevalencia de un 10% de enfermos desnutridos aumentando hasta el 60-85% en caso de personas institucionalizadas. Grupos de edad con riesgos especiales son los niños y la población envejeciente. Según la Organización Mundial de la Salud, hay unos 20 millones de niños con desnutrición aguda severa en el mundo. En América Latina el 7% de los menores de cinco años sufren desnutrición global y el 16% desnutrición crónica. Tratar la patología social que da origen a la desnutrición es la base primordial de los centros de prevención. Esta actuación se lleva a cabo desde la APS a través de la Nutrición Comunitaria mediante un equipo interdisciplinar.<hr/>PAHO/WHO recognizes that the Primary Health Care (PHC) is the strategy for attaining the Millennium Development Goals: reducing poverty, eliminating acute and chronic malnutrition and reducing infant and maternal mortality. It has been a central element in the health policies in the countries of the Americas. PAHO/WHO recommends introducing PHC activities aimed at improving food and nutritional status of the population, due to chronic malnutrition affects not only the physical and mental condition of the people but to their quality of life. A large number of diseases treated in primary care, require nutritional advice or treatment after evaluation and consideration of nutritional supplementation. It is estimated a prevalence of 10% of malnourished, rising to 60-85% for institutionalized persons. Age groups at particular risk are children and the aging population. According to the World Health Organization, there are 20 million children with severe acute malnutrition in the world. In Latin America, 7% of children under five suffer malnutrition and 16% chronically malnourished. Treating the social pathology that gives rise to malnutrition is the primary basis of prevention centers. This action is carried out from the PHC through the Community Nutrition by an interdisciplinary team. <![CDATA[<B>Training in nutrition in iberoamerica</B>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112010000900011&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se ha revisado, en el ámbito Iberoamericano, las enseñanzas de grado y posgrado de Nutrición y Dietética como disciplina científica en las titulaciones de Ciencias de la Salud. Tras un recorrido histórico de la presencia de estas enseñanzas en las titulaciones de Ciencias de la salud en el ámbito iberoamericano, se ha procedido, de forma sistemática, a una revisión sobre 773 Universidades Iberoamericanas que imparten estudios de Ciencias de la Salud (Medicina, Farmacia, Enfermería). Tras un detenido análisis de la implantación y desarrollo de estos estudios se concluye que la Nutrición y Dietética ha tenido un desarrollo importante en toda Iberoamérica a lo largo del siglo pasado. Sin embargo, aún queda mucho que hacer, sobre todo en la potenciación de la investigación de esta disciplina y los estudios de posgrado, en especial en el campo de la Medicina.<hr/>We have reviewed the Iberoamerican learning activities of undergraduate and graduate of Nutrition and Dietetics as a scientific discipline in Health Sciences. After a historical overview of of these studies in Iberoamerican health professionals, we have reviewed 773 Iberoamerican Universities that offer studies in Health Sciences (Medicine, Pharmacy, and Nursing). After a throughout analysis of the implementation and development of these studies we conclude that the Nutrition and Dietetics has suffer a important development in all the Iberoamerican area during the last century. However, there is still much to be done, especially in the empowerment of research and graduate studies in Nutrition and Dietetics, especially in Health Sciences.