Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120130001&lang=es vol. 28 num. 1 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[<b>Papel de los ácidos grasos omega-3 en la prevención de enfermedades cardiovasculares</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100001&lng=es&nrm=iso&tlng=es Los ácidos grasos, además de su conocido valor energético y su función estructural, presentan otro tipo de propiedades beneficiosas. En concreto, los ácidos grasos poliinsaturados omega-3 actúan sobre el aparato cardiovascular a través de multitud de vías ejerciendo un efecto protector frente al riesgo cardiovascular. Los beneficios asociados a la reducción de la mortalidad cardiaca y en concreto la muerte súbita, están relacionados con la incorporación de EPA y DHA en los fosfolípidos de la membrana de los cardiomiocitos. Se ha establecido un índice que relaciona el porcentaje de EPA+DHA del total de ácidos grasos en los eritrocitos y riesgo de muerte por enfermedad cardiovascular pudiendo estratificarlo en diferentes grados. Por lo tanto, el pescado graso principal fuente de AGPI w-3, se comporta como alimento de referencia en las dietas cardiosaludables.<hr/>Fatty acids, in addition to its known energy value and its structural function, have other beneficial properties. In particular, the polyunsaturated fatty acids omega-3 acting on the cardiovascular apparatus through many channels exerting a protective effect against cardiovascular risk. The benefits associated with the reduction in cardiac mortality and sudden death particular, are related to the incorporation of EPA and DHA in phospholipid membrane of cardiomyocytes. An index is established that relates the percentage of EPA + DHA of total fatty acids in erythrocytes and risk of death from cardiovascular disease may layering in different degrees. Therefore, the primary source of fatty fish w-3 PUFA, behaves like a reference food in cardiosaludables diets. <![CDATA[<b>Propiedades funcionales y beneficios para la salud del licopeno</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100002&lng=es&nrm=iso&tlng=es Introducción: El licopeno es un carotenoide que se encuentra principalmente en el tomate, conserva sus propiedades funcionales después de ser procesado, no presenta toxicidad y posee efectos antioxidantes, antiinflamatorios y quimioterapéuticos sobre las enfermedades cardiovasculares, neurodegenerativas y algunos tipos de cáncer. Sin embargo, parece que su consumo a través de la dieta es insuficiente. Objetivo: El objetivo de la presente revisión es destacar las propiedades del licopeno y las recomendaciones para su aprovechamiento en beneficio de la salud. Métodos: Se realizó la revisión bibliográfica relacionada con el tema a través de la base de datos Pub Med. Resultados: La OMS y los gobiernos nacionales promueven a través de las guías alimentarias el consumo diario de 400 g de frutas y verduras por su contenido en sustancias antioxidantes entre ellas el licopeno. La ingesta de licopeno es muy variada con un consumo promedio entre 5 y 7 mg/día. Esta cifra causa controversia debido a que los diferentes estudios presentan grandes diferencias y no existe una cantidad recomendada, lo que impide hacer comparaciones de nivel nacional e internacional y establecer políticas y estrategias que aseguren su consumo. Conclusión: La ingesta de licopeno puede considerarse como una medida preventiva y terapéutica no farmacológica para diferentes tipos de enfermedades, pero se requiere el trabajo de los profesionales de la nutrición y la salud para incrementar su consumo a través de la educación alimentaria y proponer a partir de los resultados de investigaciones científicas sus niveles de ingesta diaria.<hr/>Introduction: Lycopene is a carotenoid, which is found mainly in tomatoes, retains its functional properties after processing, is not toxic and has antioxidant, antiinflammatory and chemotherapeutics effects in cardiovascular or neurodegenerative diseases and in some cancers. However, it seems that its intake through the diet is inadequate. Objective: The objective of this review is to highlight the properties of lycopene and provide recommendations to improve its health benefits. Methods: We performed a literature review related to the topic through Pub Med database. Results: The WHO and national governments promote through food guides the daily consumption of 400 g of fruits and vegetables because of their contain in antioxidants including lycopene. Lycopene intake widely varies, with an average consumption between 5 and 7 mg/day. Controversy arises from the ranger of figures between different studies and the fact that there is no recommended amount, precluding comparisons of national and international level and the establishment of policies and strategies to ensure its consumption. Conclusion: Lycopene intake can be seen as a preventive measure and non pharmacological therapy for different types of diseases, but the work of professionals in nutrition and health is required to increase its intake through food education and to propose daily intakes from results of scientific research. <![CDATA[<b>Efecto del uso de los probióticos en el tratamiento de niños con dermatitis atópica</b>: <b>revisión bibliográfica</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100003&lng=es&nrm=iso&tlng=es Introduction: Atopic dermatitis (AD) is a disease that mainly affects the pediatric population involving chronic and repetitive inflammatory skin manifestations. Its evolution is known as atopic march, which is characterized by the occurrence of respiratory and food allergies. Aim: To carry out a classical review of the state-of-the-art scientific literature regarding the effect of probiotics on the treatment of children with AD. Methods: Searches were conducted in Medline and Lilacs through the portals PubMed (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/) and SciELO (http://www.scielo.br). There was a selection of the available publications in the period from 2001 to 2011, using the keywords atopic dermatitis and probiotics (in English and in Portuguese). Results: After applying the inclusion and exclusion criterias, we selected 12 case-control studies which were conducted in four European countries and Australia. The methodological quality of the studies was assessed according to the STROBE recommendations. Assessment of agreement among researches in classifying the quality of the articles showed excellent agreement (k = 1.00, 95%) with a total of 9 papers at B level. The majority of the studies (75%) indicated a beneficial biological effect of probiotics on AD, including protection against infections, enhancement of the immune response, inflammation reduction and changes in gut the flora. The remaining studies showed no beneficial effects according to the outcomes of interest. Conclusion: The majority of the studies in the scientific literature in this review showed improvements in some inflammatory parameters and in intestinal microbiota and not exactly, changes in clinical parameters. However, the biological effects observed in most of them suggest the possibility of benefits of the use of probiotics as an adjunvant in the treatment of AD.<hr/>Introducción: La dermatitis atópica (DA) es una enfermedad que afecta principalmente a la población pediátrica, la participación de crónica y repetitiva inflamatoria de la piel la evolución manifestaciones. Esto se conoce como marcha atópica, que se caracteriza por la aparición de alergias respiratorias y la alimentación. Objetivo: Realizar una revisión sistemática de la literatura del estado de la técnica científica sobre el efecto de los probióticos en el tratamiento de niños con DA. Métodos: Se realizaron búsquedas en Medline y Lilacs a través del PubMed portales (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/PubMed/) y SciELO (http://www.scielo.br). Había una selección de las publicaciones disponibles en el período comprendido entre 2001 y 2011, con la dermatitis atópica palabras clave y los probióticos (en inglés y en portugués). Resultados: Después de aplicar los criterios de inclusión y exclusión, se seleccionaron 12 estudios caso-control que se realizaron en cuatro países europeos y Australia. La calidad metodológica de los estudios se evaluó de acuerdo a las recomendaciones STROBE. Evaluación de un acuerdo entre los investigadores en la clasificación de la calidad de los artículos mostraron una excelente concordancia (k = 1,00, IC del 95%) con un total de 9 trabajos en el nivel B. La mayoría de los estudios (75%) indica un efecto beneficioso de los probióticos en DA, incluida la protección contra las infecciones, la mejora de la respuesta inmune, la reducción de la inflamación y cambios en la flora intestinal, la mejora de la condición clínica de la EA. Los estudios restantes no mostraron efectos beneficiosos de acuerdo a los resultados de interés. Conclusión: La mayoría de los estudios en la literatura científica, en el período estudiado, mostró evidencia de beneficios en el uso de probióticos para controlar las manifestaciones clínicas de la DA, sin embargo el costo/ beneficio del tratamiento siempre debe ser evaluada. <![CDATA[<b>Imagen corporal</b>: <b>revisión bibliográfica</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100004&lng=es&nrm=iso&tlng=es Introducción: En los países desarrollados existen en la actualidad unos estándares de belleza basados en modelos prodelgadez, que son interiorizados por los adolescentes y los jóvenes, sobre todo en el caso de las mujeres, suponiendo un factor de riesgo para el desarrollo de alteraciones de la imagen corporal y su percepción. Objetivo: Analizar el estado actual de las investigaciones sobre la imagen corporal, las variables sociodemográficas que influyen sobre ella y su relación con la composición corporal, la realización de dietas, los trastornos de la conducta alimentaria, el deporte y los programas de intervención y prevención. Metodología: Se realizó una búsqueda bibliográfica en Medline, ISI Web of Knowledge y Dialnet, así como una búsqueda manual entre las referencias de los estudios seleccionados y en diferentes bibliotecas. Resultados y discusión: Una mayor influencia sociocultural está asociada a una mayor percepción de la grasa corporal, a una mayor insatisfacción con la imagen corporal y a una menor valoración del autoconcepto físico general. Esto lleva a una gran cantidad de adolescentes y jóvenes a abusar de dietas restrictivas y a sufrir trastornos de la conducta alimentaria. Numerosos estudios han analizado la relación de la práctica deportiva con las alteraciones de la imagen corporal, encontrando resultados contradictorios. Por otra parte, es necesario crear herramientas objetivas para detectar las alteraciones y profundizar en el diseño de programas de prevención e intervención con el fin de evitar la distorsión de la imagen corporal, sobre todo en aquellas franjas de edad donde la población es más vulnerable a este fenómeno. Conclusiones: La excesiva preocupación sobre la imagen corporal trae como consecuencia la realización de dietas y alteraciones como los trastornos de la conducta alimentaria. Existen además otros factores que influyen sobre la imagen corporal y su percepción como es la realización de ejercicio físico, aunque los resultados sobre la relación de ambos factores son contradictorios. Por esto, es necesario profundizar más en el tema, creando herramientas para detectar las alteraciones y profundizar en el diseño de programas de prevención e intervención.<hr/>Introduction: Nowadays, in developed countries there are standards of beauty based on pro-thin models, which are internalized by adolescents and young people especially in the case of women, assuming it as risk factor for developing changes in body image and perception. Objective: To analyze the current state of research in relation to body image, the sociodemographic variables that influence it, the relationship between body composition, conducting diets, eating disorders, sports and intervention programs and prevention, and the body image. Methods: It was searched in Medline, ISI Web of knowledge and Dialnet as well as a manual search among the references of selected studies and in different libraries. Results and discussion: A increased socio-cultural influence is associated with a greater perception of body fat, greater body image dissatisfaction and lower self assessment of overall fitness. This leads to a lot of teenagers and young adults to abuse to the restrictive diets and to suffer eating disorders. Numerous studies have analyzed the relationship between sports practice with body image disturbance; there are conflictive results. Moreover it is necessary to design objective tools to detect changes and enhance the design of prevention and intervention programs in order to avoid distortion of body image, especially in those age ranges where the population is more vulnerable to this phenomenon. Conclusions: The excessive current preocupation about body image has resulted in the realization of diets and changes as eating disorders. There are other factors that influence body image and perception as the realization of physical exercise, although the results about the relationship between these factors are contradictory. Therefore, further work is needed on the issue by creating tools to detect changes and enhance the design of prevention and intervention programs. <![CDATA[<b>Compuestos polifenólicos y capacidad antioxidante de especias típicas consumidas en México</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100005&lng=es&nrm=iso&tlng=es Las especias son plantas aromáticas que han sido utilizadas ampliamente en México para preservar o sazonar diversos alimentos, aunque también se han usado como remedios herbolarios para curar algunas enfermedades. Las propiedades culinarias y medicinales de las especias han sido atribuidas a diversos componentes, entre ellos los fitoquímicos. De estos últimos, los compuestos polifenólicos han sido ampliamente estudiados por el efecto contra enfermedades crónico degenerativas que se les atribuye, posiblemente por su capacidad antioxidante. El estudio de la capacidad antioxidante de las especias mexicanas abre puertas a nuevas investigaciones sobre los posibles beneficios de estas especias en la salud humana. El presente trabajo presenta las principales investigaciones sobre los potenciales efectos beneficiosos de las especias tradicionales mexicanas en la salud humana.<hr/>Spices are aromatic plants that have been widely used in Mexico to preserve or seasoning different foods, but have also been used as herbal remedies to cure some diseases. These culinary and medicinal properties of spices have been attributed to several food components, including phytochemicals. Among them, polyphenolic compounds have been extensively studied for their effect against several chronic and degenerative diseases, probably due to their antioxidant activity. The study of the antioxidant capacity of Mexican spices may lead to new research on the potential benefits of these spices on human health. This paper analyzes the main studies on the potential beneficial effects of traditional Mexican spices on human health. <![CDATA[<b>Ingesta de bebidas azucaradas antes de los seis años y peso o IMC en los niños mayores</b>: <b>una revisión sistemática de estudios prospectivos</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100006&lng=es&nrm=iso&tlng=es The purpose of this study was to conduct a systematic review of prospective studies that examined the association between sugar-sweetened beverage intake before 6y of age and later weight or BMI status among older children. An electronic literature search was conducted in the MEDLINE/PubMed, SciELO, and EBSCO databases of prospective studies published from 2001 to 2011. Seven studies were analyzed. The study population was from 72 to 10,904 children. Three studies showed a consistent association between SSB intake before 6 y of age and increased weight, BMI, or waist circumference later in childhood, one study showed a positive trend of consumption of SSB and childhood obesity and the OR for incidence of overweight by baseline beverage intake was 1.04, another study it was observed that an increase in total sugar intake and sugar from sweets and beverages in children 1-2 y of age and 7-9 y of age have a tendency to increase BMI, and two studies showed no association. In conclusion, although the trend of the reviews studies, indicate an association between sugar-sweetened beverage intake before 6 y of age and increased weight, BMI or waist circumference later in childhood, to date, the results are inconsistent, and the two studies with the higher number of children showed a positive association.<hr/>El propósito de este estudio fue realizar una revisión sistemática de estudios prospectivos para valorar la asociación entre la ingesta de bebidas endulzadas (BE) antes de los seis años de edad y el peso y el IMC en niños mayores. Se realizó una búsqueda electrónica de la literatura en las bases de datos de MEDLINE/PubMed, SciELO, y EBSCO, de estudios prospectivos publicados de 2001 a 2011. Se analizaron siete estudios. La población de los estudios osciló entre 72 y 10,903 niños. Tres estudios demostraron una asociación consistente entre el consumo de BE antes de los seis años y un aumento de peso, IMC o circunferencia de cintura en años posteriores, un estudio presentó una tendencia positiva y el OR sobre la incidencia de sobrepeso basado en la ingesta basal de BE fue de 1.04. En otro estudio se observó una tendencia a aumentar el IMC con el mayor consumo de azúcar y de BE en niños de 1 a 2 años de edad y de 7 a 9 años y en dos estudios no se observó asociación. En conclusión, aunque la tendencia de los estudios revisados indican una asociación entre la ingesta antes de seis años de BE y un aumento de peso, IMC o circunferencia de cintura a la fecha, los resultados son inconsistentes. En los dos estudios con mayor número de niños, la asociación es positiva. <![CDATA[<b>Cambios en la composición corporal durante el tratamiento de la obesidad y sobrepeso en niños y adolescentes</b>: <b>revisión descriptiva</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100007&lng=es&nrm=iso&tlng=es Nutrition, physical activity and behavior-modifying techniques are widely applied components of interventions treating obesity. Our aim was to review available information on the short and long term effects of intervention treatment on body fat composition of overweight and obese children and adolescents and, to obtain a further understanding on how different body composition techniques detect longitudinal changes. In total, thirteen papers were included; seven included a multidisciplinary intervention component, five applied a combined dietary and physical activity intervention and one a physical activity intervention. Body composition techniques used included anthropometric indices, bioelectrical impedance analysis, and dual energy X-ray absorptiometry. Percentage of fat mass change was calculated in when possible. Findings suggested, no changes were observed in fat free mass after 16 weeks of nutritional intervention and the lowest decrease on fat mass percentage was obtained. However, the highest fat mass percentage with parallel increase in fat free mass, both assess by DXA was observed in a multicomponent intervention applied for 20 weeks. In conclusion, more studies are needed to determine the best field body composition method to monitor changes during overweight treatment in children and adolescents.<hr/>Nutrición, actividad física y la modificación del comportamiento alimentarios son técnicas muy empleadas en el tratamiento de la obesidad. El objetivo de este trabajo es revisar la información disponible de los efectos a corto y largo plazo del tratamiento del sobrepeso y obesidad en niños y adolescentes en la grasa corporal, y obtener una mejor comprensión de las técnicas empleadas para detectar los cambios longitudinales. Se incluyeron un total de 13 estudios, siete incluyen un tratamiento multidisciplinar, cinco aplicaron un tratamiento combinado de nutrición y actividad física y sólo uno realizaba un tratamiento de actividad física. Las técnicas de composición corporal empleadas incluyeron índices antropométricos, impedancia eléctrica y absorciometría dual de rayos X. El cambio de porcentaje de grasa se calculó cuando fue posible. Los resultados sugieren el mayor cambio en porcentaje de grasa con un aumento paralelo de la masa libre de grasa, ambos determinados con absorciometría dual de rayos X en la intervención multidisciplinar durante 20 semanas. En conclusión, se necesitan más estudios que determinen el mejor método de composición corporal para controlar los cambios durante el tratamiento de del sobrepeso en niños y adolescentes. <![CDATA[<b>Análisis del perfil lipídico de dos especies de merluza "Merluccius capensis y Merluccius paradoxus" y su aportación a la prevención de enfermedades cardiovasculares</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100008&lng=es&nrm=iso&tlng=es Introducción: En los últimos años se ha demostrado que los AGPI omega-3 presentan múltiples efectos protectores cardiovasculares. Actualmente, el pescado constituye la principal y la más importante fuente de ácidos grasos Omega-3. Objetivo: Analizar la composición en ácidos grasos en dos especies de merluza, determinar su contenido en ácidos grasos omega-3 y estudiar su aportación en la prevención de enfermedades cardiovasculares. Material y Métodos: Se han analizado muestras de dos especies de merluza (Merluccius capensis y Merluccius paradoxus) en su estado natural y congeladas, cocinadas al microondas y muestras hervidas. Se ha estudiado el contenido en humedad, contenido lipídico y el análisis, composición e identificación de ácidos grasos. Resultados: Se observó que el contenido de AGPI w-3 fue mayor que el de AGPI w-6. Los ácidos grasos omega-3 DHA y EPA fueron los más representativos de la familia omega-3, destacando el contenido de DHA en todas las muestras analizadas. Asimismo, se ha demostrado la seguridad de los métodos de cocción "microondas" y "hervido" como métodos que aseguran la integridad de los AGPI w-3. Conclusión: Las muestras de merluza analizadas presentan un óptimo perfil lipídico. Su contenido en AGPI w-3 y sus propiedades, hacen que la merluza se distinga como pescado de referencia en dietas cardiosaludables.<hr/>Introduction: In recent years it has been shown that omega-3 PUFAs have multiple cardiovascular protective effects. Currently, fish is the main and most important source of Omega-3 fatty acids. Objective: To analyze the fatty acid composition in two species of hake, its content of omega-3 fatty acids and study their contribution to the prevention of cardiovascular diseases. Material and Methods: We analyzed samples of two species of hake (Merluccius capensis and Merluccius paradoxus) in its natural state and frozen, cooked by microwave and boiled samples. We have studied the moisture content, lipid content and analysis, identification and composition of fatty acids. Results: It was observed that the content of w-3 PUFA was higher than the w-6 PUFA. The omega-3 fatty acids DHA and EPA were the most representative of the omega-3 family, highlighting the DHA content in all samples analyzed. It has also demonstrated the safety of the cooking methods "microwave" and "boiling" as methods that ensure the integrity of the w-3 PUFA. Conclusion: Hake samples analyzed present an optimal lipid profile. Its content of w-3 PUFA and their properties, make hake fish is distinguished as heart-healthy diets reference. <![CDATA[<b>Efectos de la pérdida de peso mediante una dieta muy baja en calorías (VLCD) sobre la pérdida de peso tras derivación biliopancreática en pacientes con obesidad severa</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100009&lng=es&nrm=iso&tlng=es Introducción: Se ha comunicado recientemente que la reducción de peso previa a cirugía bariátrica mediante dieta muy baja en calorías (VLCD) durante 2 semanas supone menor tasa de complicaciones postoperatorias. Es debatido, sin embargo, si la pérdida de peso preoperatoria con VLCD puede favorecer pérdida de peso postoperatoria. Objetivos: Valorar la eficacia de una VLCD, seguida durante 6 semanas preoperatorias, en el descenso de peso conseguido al año de la cirugía bariátrica. Evaluar los cambios en parámetros antropométricos y bioquímicos conseguidos con dicha dieta. Metodología: Estudio prospectivo no controlado en los pacientes obesos sometidos a derivación biliopancréatica en la Unidad de Obesidad de referencia en el periodo 2008-2010. Los pacientes recibieron durante 6 semanas previas a la intervención una VLCD que aportaba diariamente 840 kcal y 60 g de proteínas (Optisource®). Los datos descriptivos se presentan como media y desviación estándar (DS), y tras comprobar su distribución normal, fueron analizados mediante prueba t de Student, ANOVA o correlación de Pearson. Resultados: Fueron valorados 107 pacientes obesos, de 43,5 (10,2) años, el 72 % fueron mujeres con peso inicial 122,4 (18,6) Kg e IMC de 46,8 (5,5) kg/m². Un 24,5% perdieron más de 10 % de su peso inicial y un 73,5% más de 5% tras VLCD. La media de porcentaje pérdida de exceso de peso (% PSP) a los 12 meses de la intervención fue 59,6 (13,4)%, y aunque fue mayor en los pacientes que habían perdido peso con VLCD, no se asoció de forma significativa: aquellos pacientes con pérdida mayor de 5% perdieron a los 12 meses 59,5 (13,8)% de PSP y 68,4 and 71 (16,2) % de exceso de IMC (%PEIMC), frente a 57,9 (13,1) % y 68,5 (16,6) % si no conseguían esa pérdida. El grupo de pacientes con pérdida mayor de 10 % consiguió %PSP de 63,3 (13,7) y %PEIMC de 70,9 (14,7) vs 58,2 (14,0) y 67,7 (16,7) si no perdieron >10% del peso inicial. No se encontró correlación entre la pérdida preoperatoria con VLCD y %PSP ni de exceso de IMC (%PEIMC) a 3,6,9 y 12 meses, sólo el %PSP a 1 mes se correlacionó con %PSP con VLCD (r = 0,454, p = 0,003). Conclusiones: La pérdida de peso preoperatoria mediante VLCD en pacientes obesos mórbidos no ha demostrado favorecer la pérdida de exceso de peso ni de exceso de IMC al año de la cirugía bariátrica.<hr/>Background: Weight loss before bariatric surgery, achieved by means of a very low calorie diet (VLCD) has been recently reported to be related to a lower rate of postoperative complications. However, it is controversial if preoperative weight loss after VLCD could improve postoperative weight loss. Aims: To assess the effectiveness of a preoperative VLCD for 6 weeks in weight loss one year after bariatric surgery. To evaluate the changes obtained in anthropometric measures and biochemical parameters after VLCD. Methods: Prospective uncontrolled study including severely obese patients undergoing biliopancreatic diversión in our Obesity Unit in 2008-2010. Patients included followed a VLCD providing 840 kcal and 60 g of protein (Optisource®). Descriptive data are presented as mean (standard deviation) and after checking a normal distribution is followed, they were analyzed by Student s T test, ANOVA or Pearson correlation. Results: We evaluted 107 obese patients, 43.5 (10.2) years-old, 72% women, with initial weight 122.4 (18.6) Kg and BMI 46.8 (5.5) kg/m². 24.5% of them lost more than 10 % of initial weight and 73.5% more than 5% after following VLCD. Mean percentage of excess weight loss (% PSP) one year after surgery was 59.6 (13.4)%, and although it was higher for those patients losing more weight after VLCD, a significant correlation was not found: those who lost more than 5% showed %PSP 59.5 (13.8) % after twelve months and 68.4 (16.2) % of percentage of excess BMI loss (%PEIMC), vs 57,9 (13,1) % and 68.5 (16.6) % if they didn t lose that amount of weight. Those patients losing more than 10% achieved %PSP 63.3 (13.7) and %PEIMC 70.9 (14.7) vs 58.2 (14.0) y 67.7 (16.7) vs those not losing that amount. Significant correlations between preoperative loss with VLCD and %PSP or %PEIMC at 3,6,9 and 12 months were not found, only %PSP 1 month after surgery correlated with %PSP after VLCD (r = 0.454, p = 0.003). Conclusions: Preoperative weight loss with VLCD in severely obese patients did not show to improve either %PSP or %PEIMC one year after bariatric surgery. <![CDATA[<b>Ensayo clínico randomizado controlado con placebo de una galleta enriquecida en FOS, efecto sobre la saciedad y factores de riesgo cardiovascular en pacientes obesos</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100010&lng=es&nrm=iso&tlng=es Introduction: It is essential to determine which snack foods are most affective for appetite control. The objective of the current study was to assess the responses of two different cookies on satiety and cardiovascular risk factors. Material and Methods: 38 patients were randomized: group I (FOS enriched cookie, n=19) and group II (control cookie, n=19). Previous and after 1 month , the subjects rated their feelings of satiety/hunger with a test meal of 5 cookies. Results: After the test meal, the basal area under curve of the first hunger/satiety score was higher with satiety cookie than with control cookie, the data after 1 month of treatment was higher with satiety cookie than with control cookie, too. The score was higher than the fasting level for 20 minutes with satiety cookie and for 40 minutes with the same cookie, too. In satiety group, these scores (20 min and 40 min) were higher than control group before and after 1 month of treatment. The results were in the same way with the 100 mm 5-point visual satiety scale. Cardiovascular risk factors and dietary intake remained unchanged after dietary intervention. Conclusion: A FOS enriched cookie produced greater ratings of satiety than a control cookie, without effects on cardiovascular risk factors or dietary intakes.<hr/>Introducción: Es importante evaluar el papel de los alimentos tipo "snacks" sobre el apetito. El objetivo de este trabajo fue evaluar la respuesta en términos de saciedad y el efecto sobre factores de riesgo cardiovascular de dos galletas diferentes. Material y Métodos: Se randomizaron 38 pacientes: grupo I (galleta enriquecida en FOS, n=19) y grupo II (galleta control, n=19). Antes de la intervención nutricional y tras un mes, a los pacientes se les valoró la saciedad con un test de prueba con 5 galletas. Resultados: Tras el test de prueba, el área bajo la curva del test de saciedad fue mayor con la galleta saciante que con la galleta control, detectándose el mismo resultado con el test trás 1 mes de ingerir las galletas. Analizando los diferentes tiempos, el score de saciedad mostró una puntuación superior en los tiempos 20 y 40 minutos frente al valor basal (tiempo 0) tras la ingesta de la galleta saciante, comparado con la galleta control. Los valores de saciedad en los tiempos (20 minutos y 40 minutos) fueron superiores que los que presentó la galleta control. Este resultado fue similar, al realizar el test tras 1 mes tomando la galleta saciante. Los resultados fueron similares al utilizar una escala visual de saciedad de 100 mm con 5 cuestiones. No se detectaron efectos sobre los factores de riesgo cardiovascular tras la intervención nutricional, ni sobre la ingesta dietética global. Conclusion: La galleta enriquecida en FOS produce mayores niveles de saciedad que la galleta control. Sin embargo no existieron efectos sobre los factores de riesgo cardiovascular ni la ingesta dietética global. <![CDATA[<b>Aceptación de productos artesanales formulados con nueves y fructooligosacáridos</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100011&lng=es&nrm=iso&tlng=es Introduction: Prebiotic and food with functional properties are beneficial for consumers through prevention of many diseases. Aim: Verify the acceptance of handmade product (chocolate bar, soy sweet and sweet bread) formulated based on oil seeds (flaxseed, peanut and Brazil nut) and or fructooligosaccharides (FOS). Methods: Four samples of each handmade product were prepared adding different concentrations of oil seed and FOS. The sensory evaluation was performed by a sample of 373 consumers; 126, 121 and 126 tasters of chocolate bar, soy sweet and sweet bread, respectively, using a hedonic scale of nine points. The results were submitted to analysis of variance (ANOVA) and Tukey's test. Results and Discussion: Observing the trials averages, we inferred that samples of sweet bread with Brazil nut and/or FOS had the greater acceptance. However, all the samples are good market alternatives because they had presented averages between 6 and 9 points, and conferred accretion of omega-3 and omega-6 fatty acids, protein, fiber, antioxidant vitamins and minerals, as well as, phytochemicals, which plays an important role in health promotion. Conclusion: The handmade products formulated based on oil seeds and FOS had good acceptance and can improve the consumer dietary patterns. But, in order to prove the functionality of these products, new studies should be performed.<hr/>Introducción: Los prebióticos y alimentos con propiedades funcionales proporcionan beneficios para la salud de los consumidores a través de la prevención de muchas enfermedades. Objetivo: Verificar la aceptación de productos artesanales (chocolate en barra, dulce de soja y pan dulce) formulados con nueces (linaza, maní y nueces de Brasil) y, o fructooligosacáridos (FOS). Métodos: Cuatro muestras de cada producto fueron preparados con adición de diferentes concentraciones de nueces y FOS. La evaluación sensorial se realizó mediante una muestra de 373 consumidores, con 126, 121 y 126 probadores para muestras de chocolate en barra, dulce de soja y pan dulce, respectivamente, utilizándose la escala hedónica de nueve puntos. Los resultados fueron sometidos a Análisis de Varianza (ANOVA) y el test de Tukey. Resultados y Discusión: Observándose las medias de los juzgamientos, se infiere que las muestras con mayor aceptación han sido de pan dulce con nueces de Brasil y, o FOS. Sin embargo, todas las muestras son buenas alternativas de mercado y se lo mostró un promedio de entre 6 y 9 puntos, más un aumento de ácidos grasos omega 3 y 6, proteínas, fibras, vitaminas, antioxidantes y minerales, así como fitoquímicos, los cuales desempeñan un papel importante en la promoción de la salud. Conclusión: Los productos artesanales formulados con oleaginosas y, o FOS tuvieron una buena aceptabilidad y pueden mejorar los hábitos alimentarios de los consumidores. Pero para probar la funcionalidad de estos productos, se necesitan nuevos estudios. <![CDATA[<b>Biodisponibilidad de hierro en dos soluciones nutritivas estudiadas por <i>in vitro</i> y <i>in vivo</i></b>: <b>una comparación entre dos métodos</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100012&lng=es&nrm=iso&tlng=es Objectives: The bioavailability of dietary iron present in a nutritional formulation may be evaluated by in vitro and in vivo methods since they provide for a cohesive line study and provided in the literature. The aim of this study was to evaluate the bioavailability of iron targeting a comparative analysis of two nutritional supplement formulations (A and B). Methods: For this study were using in vitro and in vivo methods, both described in the literature for availability of iron in an enteral feeding after ingestion supplement nutrition with much nutrients. Results: The results obtained by in vitro simulation of the human gastrointestinal tract were 0.70 ± 0.02 and 0.80 ± 0.01 % iron availability by formulations A and B. In vivo studies, as measured by the curves of serum iron in humans after ingestion of formulations allowed the calculation of coefficient of variation Δ < 0, indicating that there was a low absorption of iron. The bioavailability of iron as two multinutrients solutions obtained by in vitro and in vivo showed that there were comparisons of those methodologies used in this study.<hr/>Objetivos: La biodisponibilidad de hierro presente en una formulación nutricional puede ser evaluada por in vitro y in vivo, ya que proporcionan para un estudio de línea cohesiva y proporcionado en la literatura. El objetivo de estudio fue evaluar la biodisponibilidad de hierro con in vitro y in vivo, dirigida a un análisis comparativo de dos formulaciones de suplementos nutricionales (A y B). Métodos: Fueron utilizados dos métodos descritos en la literatura que para evaluar la biodiponibilidad de hierro. Uno que es la simulación de digestión humana y otro por los niveles de hierro sérico después de la ingestión de la formulación en los seres humanos. Resultados: Los resultados obtenidos por la simulación in vitro de la digestión del tracto gastrointestinal humano fueron 0,70 ± 0,02 y 0,80 dialisibilidad 0,01% de hierro, respectivamente, para las formulaciones A y B. Los estudios in vivo, segú n se mide por las curvas de hierro en suero en seres humanos después de la ingestión de las formulaciones mostró coeficiente de variación Δ < 0, lo que indica que había una baja absorción de hierro. La biodisponibilidad de hierro a los dos multinutrientes soluciones fueron obtenidos por in vitro y in vivo mostraron que había una comparación de las metodologías utilizadas en soluciones acuosas de muchos nutrientes. <![CDATA[<b>Biodisponibilidad de hierro (FeSO<sub>4</sub>) de los sujetos obesos sometidos a cirugía bariátrica</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100013&lng=es&nrm=iso&tlng=es Background: Iron bioavailability in obese subjects after the ingestion of a nutritional supplement was the aim of this work. Methods: Fourteen persons were studied before and after bariatric surgery after the ingestion of a nutritional formulation containing 25 mg iron, 25 g fiber and 800 mg calcium. Results: The following ferremia values (median and minimum - maximum) were obtained before and after bariatric surgery, respectively: Fasting, 105 (70 - 364) μg/dL and 198 (38 - 617) μg/dL; 1 hour, 103 (63 - 305) μg/dL and 160 (11 - 207) μg/dL; 2 hours, 103 (62 - 150) μg/dL and 141 (10 - 412) μg/dL; 3 hours. 97 (63 - 190) μg/dL and 153 (6 - 270) μg/dL; 4 hours, 91 (58 - 163) μg/dL and 156 (40 - 251) μg/dL (p>0.05), with no association of serum iron levels with time. There was a difference in total triglycerides (95 ± 29 mg/dL and 60 ± 10 mg/dL) which were correlated with a decrease in serum ferritin levels (r = 0,926, p = 0.008), UIBC (r = 0.910, p = 0.01), total cholesterol (r = 0,918, p = 0.01) and LDL-c fraction (r = 0.830, p = 0.04), with an increase in HDL-c fraction (r = 0,807, p = 0.05). Conclusion: Iron bioavailability in obese subjects was affected by the ingestion of the nutritional formulation containing calcium and fiber, a fact that may cause these patients to develop iron deficiency.<hr/>Objetivo: Obesos sometidos a cirugía bariátrica muestran la utilización de deterioro de hierro. Evaluar la biodisponibilidad del hierro en los obesos por el consumo de suplemento nutricional que contiene múltiples nutrientes antes y después de seis meses de la cirugía bariátrica. Material y Métodos: El estudio incluyó a 14 voluntarios antes y después de la cirugía bariátrica que recibieron formulaciones que contienen múltiples nutrientes y medir las concentraciones séricas de hierro en ayunas y cada 1 hora después de la ingestión de formulaciones, con un total de cuatro horas. Resultados: Ferremia por el consumo de entre dos formulaciones de pre-y post-operatorios fueron: El ayuno 104.50 (70,00-363,00) mg / dl y 198.00 (38.00 a 617.00) mg / dl, 103.00 horas (63,00 a 305,00) mg / dl y 160.00 (11,00-206,90) mg / dL, 2 horas 102.50 (62.00 a 150.00) mg / dL y 141.30 (10.00 a 412.20) mg / dl, 3 horas 97.00 (63.00 a 190.00) mg mg / dl y 153,00 (6,00 hasta 269,60) / dl , 4 horas 91,00 (58,00 a 163,00) mg / dl y 156.10 (40.00 a 250.50) mg / dl y no hubo asociación estadísticamente significativa entre los dos períodos para los niveles de hierro suero. Los valores de la zona de las curvas en el suero fueron 453,50 ± 202,80 mg / dl / hora, p = 0,000 y 579,00 ± 380,30 mg / dl / hora, p = 0,007 y fue estadísticamente diferente entre los dos períodos. La biodisponibilidad del hierro en soluciones que contienen múltiples nutrientes se vio afectada antes y después de seis meses de la cirugía bariátrica. Conclusión: Se encontró que los niveles se redujeron ferremia con la cirugía, que puede poner en peligro estos pacientes presentaron deficiencia de hierro. <![CDATA[<b>Consumo de huevo y riesgo de diabetes tipo 2 en una cohorte mediterránea</b>: <b>el proyecto SUN</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100014&lng=es&nrm=iso&tlng=es Introduction & Aim: The prevalence of diabetes is increasing at an alarming rate in nearly all countries. Some studies from non-Mediterranean populations suggest that higher egg consumption is associated with an increased risk of diabetes. The aim of our study was to prospectively assess the association between egg consumption and the incidence of type 2 diabetes in a large cohort of Spanish university graduates. Methods: In this prospective cohort including 15,956 participants (mean age: 38.5 years) during 6.6 years (median), free of diabetes mellitus at baseline. Egg consumption was assessed at baseline through a semiquantitative food-frequency questionnaire repeatedly validated in Spain. Incident diabetes mellitus diagnosed by a doctor was assessed through biennial follow-up questionnaires and confirmed subsequently by medical reports or records, according to the American Diabetes Association criteria. Analyses were performed through multivariable non-conditional logistic regression. Results: After adjustment for confounders, egg consumption was not associated with the development of diabetes mellitus, comparing the highest versus the lowest quartile of egg consumption (&gt;4 eggs/week vs <1 egg/week): odds ratio= 0.7; 95% CI 0.3-1.7. Conclusion: Egg consumption was not associated with the development of diabetes mellitus in this Mediterranean cohort.<hr/>Introducción y Objetivo: La prevalencia de la diabetes está aumentando a un ritmo alarmante en casi todos los países. Algunos estudios en poblaciones no mediterráneas sugieren que un mayor consumo de huevo se asocia con un mayor riesgo de diabetes. El objetivo de nuestro estudio fue evaluar prospectivamente la asociación entre el consumo de huevo y la incidencia de diabetes tipo 2 en una gran cohorte de graduados universitarios españoles. Métodos: Un total de 15.956 participantes (edad media: 38,5 años) seguidos durante 6,6 años (mediana), y libres de la diabetes mellitus al inicio del estudio fueron incluidos en este estudio. El consumo de huevos se evaluó al inicio del estudio a través de un cuestionario semicuantitativo de frecuencia de alimentos repetidamente validado en España. Los casos de diabetes mellitas incidente fueron diagnosticados por un médico a través de cuestionarios de seguimiento bianuales y posteriormente confirmados por los informes médicos o registros, de acuerdo con los criterios de la American Diabetes Association. Los análisis se realizaron a través de modelos de regresión logística no condicional multivariable. Resultados: Después de ajustar por los factores de confusión, el consumo de huevo no se asoció con el desarrollo de diabetes mellitus. Odds Ratio de aquellos participantes con mayores consumos frente a los del cuartil más bajo de consumo de huevos (&gt; 4 huevos/semana frente a <1 huevo/semana) fue 0,7, IC del 95% CI 0.3-1.7. Conclusión: El consumo de huevos no se asoció con el desarrollo de diabetes mellitus en esta cohorte mediterránea. <![CDATA[<b>Disponibilidad del hierro en la formulación de alimentos enteral por la metodología de superficie de respuesta para las mezclas</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100015&lng=es&nrm=iso&tlng=es Background: The nutritional therapy with enteral diets has been getting specialized and those formulations to substitute the traditional diet for those patients who need to be fed by probe. This workís aim was to study the effect of the components of enteral diet formulation: fiber, calcium and medium-chain triglycerides, seeking optimize a formulation for the best dialysability of iron by Response Surface Methodology (RSM). Methods: The ingredients used for the formulations of the diet were chosen according to the ones commercialized in the modules of a standard enteral diet, with which it was made an experimental diet and the applicability of the experimental limits. Results: The found results in the model have shown that it depends on the proportion of the nutrients that were manipulated in the experimental design. When the level curve was obtained for the iron dialysable, it could be verified that the binary interaction fiber-calcium was the one that presented more synergism for the appraised formulation. Before the analyzed facts, the best formulation of enteral diet optimized for the dialysability of the iron was the proportion of 60% of fiber and 40% of calcium, showing to be the best formulation of the enteral diet for the availability of the iron.<hr/>Objetivos: La terapia nutricional con nutrición enterales se ha especializado en los últimos años y estas formulaciones pueden sustituir a la dieta tradicional para aquellos pacientes que necesitan de infusiones de alimentación. El objetivo fue estudiar el efecto de los componentes de la formulación de nutrición enterales: fibra, calcio y triglicéridos de cadena media para optimizar una formulación para el hierro dialisibilidad. Métodos: La herramienta utilizada fue el análisis de múltiples variables, utilizando modelos de superficie de respuesta para las mezclas. Los ingredientes usados en las formulaciones de la dieta se presentan en el diseño experimental elegido de acuerdo con los módulos que se venden en dieta enteral estándar. Resultados: Los resultados mostraron la dependencia de la respuesta en la proporción de nutrientes que han sido manipulados en las mezclas preparadas en el diseño experimental. En el momento de obtener el contorno de hierro dialisible se puede ver que la interacción fibra y calcio era el más sinérgico presentado para la formulación evaluada. Teniendo en cuenta los hechos analizados la mejor formulación de la dieta enteral optimizado para el hierro dialisibilidad fue la proporción de 60% de fibra y 40% de calcio. <![CDATA[<b>Efectos de un programa escolar orientado a la mejora de la condición física sobre el perfil lipídico de adolescentes</b>: <b>estudio EDUFIT</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100016&lng=es&nrm=iso&tlng=es Objectives: Observational studies have reported an association among physical activity, fitness and lipid profile in youth. The purpose of this study was to analyse the effect of a school-based intervention focused on increasing the number and intensity of Physical Education (PE) sessions a week, on adolescents' lipid profile. Methods: A 4-month group-randomized controlled trial was conducted in 67 adolescents (12-14 years-old) from South-East Spain, 2007. Three school classes were randomly allocated into control group (CG), experimental group-1 (EG1) and experimental group-2 (EG2). The CG received the usual PE in Spain (2 sessions/week), the EG1 received 4 PE sessions/week, and the EG2 received 4 PE sessions/week of high intensity. The main study outcomes were fasting levels of total cholesterol, high-density lipoprotein cholesterol (HDLc), low-density lipoprotein cholesterol (LDLc) and triglycerides. All the analyses were adjusted for sex, sexual maturation, attendance and baseline value of the outcome studied. Results: The intervention did not positively affect cardio-metabolic parameters except for LDLc, that was marginally yet significantly reduced in EG2 (-10.4 mg/dl), compared with the CG (+4.1 mg/dl) (p = 0.04); no differences were observed however for the LDLc/HDLc ratio. No significant effects were observed in EG1. Discussion: Overall, a 4-month school-based physical activity intervention did not substantially influence lipid profile in adolescents. However, the results suggest that increasing both frequency and intensity of PE sessions had a modest effect on LDLc in youth. Future studies involving larger sample sizes and longer interventions should focus on the separate effects of volume and intensity of PE.<hr/>Objetivos: Los estudios observacionales han notificado una asociación entre la actividad física, la forma física y el perfil lipídico en la juventud. El propósito de este estudio fue analizar el efecto de una intervención basada en la escuela centrada en aumentar el número y la intensidad de las sesiones de educación física (EF) a lo largo de la semana, en el perfil lipídico de los adolescentes. Métodos: Se realizó un estudio controlado de distribución aleatoria en 67 adolescentes (12-14 años) del sudeste de España, en 2007. Tres clases fueron distribuidas al azar a un grupo control (GC), un grupo experimental-1 (GE1) y un grupo experimental-2 (GE2). El GC recibió las sesiones habituales de EF en España (2 sesiones semanales), el GE1 recibió 4 sesiones de EF /semana y el GE2 recibió 4 sesiones de EF /semana de alta intensidad. Los criterios de valoración principales del estudio fueron las concentraciones en ayunas de colesterol toral, lipoproteínas de densidad elevada-colesterol (HDLc), lipoproteínas de densidad baja-colesterol (LDLc) y de triglicéridos. Se ajustaron todos los análisis para el sexo, maduración sexual, asistencia y valor basal de la variable estudiada. Resultados: La intervención no afectó de forma positiva a los parámetros cardiovasculares a excepción de las LDLc que disminuyeron marginal aunque significativamente en el GE2 (-10,4 mg/dl), en comparación del GC (+4,1 mg/dl) (p = 0,04); sin embargo, no se observaron diferencias para el cociente LDLc/HDLc ratio. No se observaron efectos significativos en el GE1. Discusión: De forma global, una intervención de actividad física basada en la escuela durante 4 meses no influyó de forma sustancial en el perfil lipídico de los adolescentes. Sin embargo, los resultados sugieren que el aumentar tanto la frecuencia como la intensidad de las sesiones de EF tiene un efecto modesto sobre las LDLc en los jóvenes. Los estudios futuros que impliquen una muestra mayor e intervenciones más duraderas deberían centrarse en los efectos separados del volumen e intensidad de la EF. <![CDATA[<b>Efectos del porcentaje y fuente de proteína, del entrenamiento de fuerza y de la administración de esteroides anabolizantes sobre el peso corporal y el perfil lipídico de ratas</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100017&lng=es&nrm=iso&tlng=es Introduction: Dietary protein amount and source, hypertrophy resistance training (RT) and anabolic-androgenic steroids (AAS) may affect body weight and plasma and hepatic lipid profile. Material and methods: 157 adult male Wistar rats were randomly distributed in 16 experimental groups resulting in: normal-protein (NP) or high-protein (HP) diets, whey or soy-protein diets, with or without RT and with or without AAS, for 3 months. Results and discussion: Final body weight was lower in the RT and AAS groups compared to sedentary and non-AAS groups, respectively (all, p<0.001). Plasma total cholesterol (TC) was lower for the HP compared to the NP diets, for the whey compared to the soy-protein diets and for the AAS compared to the non-AAS groups (all, p<0.001). Plasma HDL-cholesterol was higher in the RT groups (p<0.05) but lower for the AAS groups (p<0.001), the HP and the soy-protein diets (p<0.05). Plasma triglycerides (TAG) were lower for the HP diet (p<0.001), for the RT (p=0.002) and the non-AAS groups (p=0.001). Liver TC was lower for the NP (p<0.01), for the soy-protein (p<0.05) and for the AAS groups (p<0.001). Liver TAG were lower for the whey-protein diet (p<0.001), RT and non-AAS groups (both, p<0.05). Some interactions were found, such as the greater effect of AAS on reducing body weight of rats that performed RT or ingested a HP diet (all, p<0.05). HDL-cholesterol was higher when RT was combined with HP diets (p=0.010) or non-AAS and when HP diets were combined with non-AAS (both, p<0.001). Groups that combined RT with non-AAS administration obtained the lowest hepatic TAG (p<0.05). Conclusion: Among all the interventions tested, AAS was the factor that most negatively affected plasma and hepatic lipid profile, whereas HP diets and RT could benefit lipid profile, especially when combined.<hr/>Introducción: La cantidad y la fuente de proteína, el entrenamiento de fuerza hipertrofia (EF) y los esteroides anabolizantes androgénicos (EAA) pueden alterar el peso corporal y el perfil lipídico plasmático y hepático. Material y métodos: 157 ratas Wistar adultas macho se distribuyeron al azar en 16 grupos experimentales del siguiente modo: dietas normoproteica (NP) o hiperproteicas (HP), proteínas de lactosuero o de soja, con y sin EF y con o sin EAA, durante un periodo experimental de 3 meses. Resultados y discusión: El peso corporal final fue menor en los grupos con EF y EAA en comparación con los grupo sedentario y sin EAA, respectivamente (todos, p<0,001). El colesterol plasmático total (CT) fue menor en el grupo con dieta HP en comparación con las dieta NP, para las dietas de proteínas de lactosuero en comparación con las proteínas de soja, y para el grupo con EAA en comparación con el grupo sin EAA (todos, p<0,001). Las concentraciones plasmáticas de colesterol HDL fueron superiores en los grupos de EF (p<0,05) y menores en los grupos con EAA (p<0,001), y de dieta HP o con proteína de soja (p<0,05). Los triglicéridos (TAG) plasmáticos fueron menores con la dieta HP (p<0,001), el EF (p=0,002) y la no administración de EAA (p=0,001). El CT hepático fue menor en los grupos de dieta NP (p<0,01), dieta con proteínas de soja (p<0,05) y grupo de EAA (p<0,001). Los TAG hepáticos fueron menores en los grupos de dieta de proteínas de lactosuero (p<0,001), EF y sin EAA (ambos, p<0,05). Se hallaron algunas interacciones como un mayor efecto de los EAA en la reducción del peso corporal de las ratas que realizaron EF o ingirieron una dieta HP (todos, p<0,05). Las concentraciones plasmáticas de colesterol HDL fueron superiores cuando se combinó el EF con las dietas HP (p=0,010) o sin EAA y cuando las dietas HP se combinaron con el no uso de EAA (ambos, p<0,001). Finalmente, los grupos que combinaron el EF sin EAA obtuvieron los valores más bajos de TAG hepáticos (p<0,05). Conclusión: De entre todas las intervenciones testadas, los EAA fueron el factor que más negativamente afectó al perfil lipídico plasmático y hepático, mientras que las dietas HP y el EF podrían beneficiar, en general, el perfil lipídico, especialmente cuando se combinan. <![CDATA[<b>Eficacia de un programa para el tratamiento del sobrepeso y la obesidad no mórbida en atención primaria y su influencia en la modificación de estilos de vida</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100018&lng=es&nrm=iso&tlng=es Introducción y Objetivos: la modificación de conductas no saludables es fundamental para tratar la obesidad. El objetivo de este estudio fue evaluar los efectos de un programa basado en dieta, ejercicio y apoyo psicológico en la modificación conductual de pacientes con sobrepeso y obesidad tratados en Atención Primaria. Métodos: 60 pacientes con sobrepeso grado II y obesidad grado I-II fueron incluidos en este ensayo piloto. Edad entre 18-50 años. Los pacientes recibieron un programa que combinaba educación nutricional, actividad física y apoyo psicológico. Formato grupal, periodicidad quincenal. Los principales resultados medidos al inicio y 6 meses fueron parámetros antropométricos (índice de masa corporal, porcentaje de masa grasa, perímetro cintura) y de estilos de vida usando el Cuestionario para la valoración de hábitos de vida relacionados con el sobrepeso y la obesidad. Consta de 5 dimensiones: contenido calórico de la dieta (CC), alimentación saludable (AS), ejercicio físico (EF), comer por bienestar psicológico (BP) y consumo de alcohol (CA). La mayor puntuación indica mejores hábitos para CC, AS y EF y peores para BP y CA. Resultados: al final de la intervención mejoraron las escalas CC (2,60± 0,5 vs 3,49± 0,7, p<0,001), EF (2,19± 0,9 vs 3,17± 1,0, p<0,001) y AS (3,04± 0,4 vs 3,43± 0,4, p<0,05) del cuestionario; CA (3,98± 0,7 vs. 4,25± 0,7, p<0,05) y BP (2,82± 1,0 vs. 3,34± 0,7, p<0,001) empeoraron. Conclusión: el programa basado en moderada restricción de la dieta, aumento de actividad física y apoyo psicológico puede mejorar parámetros antropométricos y estilos de vida en pacientes obesos tratados en un centro de Atención Primaria.<hr/>Background: Lifestyle intervention is fundamental for obesity treatment. The aim of this study was to evaluate the effects of a program focused on diet, exercise and psychological support on Lifestyle Modification in overweight and obese patients treated in Primary Health Care setting. Methods: 60 patients with grade II overweight and non-morbid grade I-II obesity were included in this pilot clinical trial. Ages ranged from18 to 50 years. They were provided with a program combining nutritional education, physical activity and psychological support. Subjects attended group sessions every 2 weeks. The main outcome measures at baseline and 6 months were body composition parameters (BMI, body fat percentage, waist circumference) and lifestyle intervention using the Questionnaire for the assessment of overweight and obesity related lifestyles at baseline and six months. This questionnaire yields an five dimensions: diet caloric intake (CC), healthy eating (AS), physical activity (EF), searching for psychological well-being eating (BP) and alcohol intake (CA). The higher score indicates better lifestyles for CC, AS, EF and worse for BP y CA. Results: At the end of the intervention the program achieved improvements in Questionnaire related lifestyles subscales: CC (2,60± 0,5 vs. 3,49± 0,7, p<0,001), EF (2,19± 0,9 vs. 3,17± 1,0, p<0,001) and AS (3,04± 0,4 vs. 3,43± 0,4, p<0,05); CA (3,98± 0,7 vs. 4,25± 0,7, p<0,05) and BP (2,82± 1,0 vs. 3,34± 0,7, p<0,001) has got worse. Conclusion: The Program focused on balanced and moderate energy-restricted diets, increased physical activity and psychological support may improve the anthropometric parameters and the Lifestyle intervention in obese patients treated in a primary healthcare center. <![CDATA[<b>El gasto energético basal medido por calorimetría indirecta en pacientes con carcinoma de células escamosas del esófago</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100019&lng=es&nrm=iso&tlng=es Background: Determination of Basal Energy Expenditure (BEE) is essential for planning nutritional therapy in patients with esophageal cancer. Aims: The objective of this study was to determine BEE through indirect calorimetry (IC) in patients with squamous cell carcinoma of the esophagus (SCC). Methods: Cross-sectional study involving 30 patients admitted with a diagnosis of SCC who underwent IC before starting cancer therapy. The BEE was evaluated using IC and also estimated by means of the Harris-Benedict Equation (HBE). Nutritional assessment was conducted using anthropometric parameters (body mass index, arm circumference, triceps skinfold thickness, arm muscle circumference, and weight loss), biochemical parameters (albumin, transferrin and C-reactive protein) and tetrapolar bioimpedance to assess body composition (fat free mass). Additionally, lung capacity was measured and clinical staging of the cancer established by the TNM method. Results: The mean of the BEE for IC and Harris-Benedict Equation were 1421.8 ± 348.2 kcal/day and 1310.6 ± 215.1 kcal/day, respectively. No association was found between BEE measured by IC and clinical staging (p=0.255) or the Tiffeneau Index (p=0.946). There were no significant associations between BEE measured by IC and altered dosages of transferrin, albumin and C-reactive protein (p=0.364, 0.309 and 0.780 respectively). The factors most associated with BEE were BMI and fat free mass. Conclusion: The BEE of patients with SCC was underestimated when using the HBE, and the result overestimated when incorporating an injury factor with the HBE. Therefore, despite the practical difficulties of implementing IC, its use should be considered.<hr/>Antecedentes: La determinación del gasto energético basal (GEB) es esencial para la planificación de la terapia nutricional en pacientes con cáncer de esófago. Objetivos: El objetivo de este estudio fue determinar GEB por calorimetría indirecta (CI) en pacientes con carcinoma de células escamosas del esófago (CCS). Métodos: Estudio transversal con 30 pacientes ingresados con el diagnóstico de CCS que se sometieron CI antes de iniciar la terapia contra el cáncer. La abeja se evaluó con CI y estimó por medio de la ecuación de Harris-Benedict (EHB). La evaluación nutricional se realizó utilizando los parámetros antropométricos (índice de masa corporal, circunferencia del brazo, el pliegue del tríceps, circunferencia muscular del brazo y pérdida de peso), parámetros bioquímicos (albúmina, transferrina y la proteína C-reactiva) y bioimpedancia tetrapolar para evaluar la composición corporal (grasa masa). Además, la capacidad pulmonar se midió y la estadificación clínica del cáncer establecido por el método TNM. Resultados: La media de la abeja para la ecuación CI y Harris-Benedict fueron 1421,8 ± 348,2 kcal / día y 1310,6 ± 215,1 kcal / día, respectivamente. No se encontró asociación entre GEB medido por CI y la estadificación clínica (p = 0,255) o el Índice Tiffeneau (p = 0,946). No se encontraron asociaciones significativas entre GEB medidos por dosis de CI y alteración de la transferrina, albúmina y proteína C reactiva (p = 0,364, 0,309 y 0,780, respectivamente). Los factores más asociados con GEB fueron el IMC y la masa libre de grasa. Conclusión: La abeja de los pacientes con CCS fue subestimada cuando se utiliza el EHB, y el resultado sobreestimado cuando se incorpora un factor de daño con el EHB. Por lo tanto, a pesar de las dificultades de aplicación práctica de CI, su uso debe ser considerado. <![CDATA[<b>Evaluación longitudinal de la composición corporal por diferentes métodos como producto de una intervención integral para tratar la obesidad en escolares chilenos</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100020&lng=es&nrm=iso&tlng=es Introducción: En Chile, el principal problema nutricional de la población infantil, lo constituye la obesidad. El alarmante incremento de la obesidad infantil, ha generado la imperiosa necesidad de desarrollar programas de prevención y tratamiento, pero los resultados han sido poco alentadores ya que no han logrado el impacto esperado en el estado nutricional de la población objetivo. Para lo cual es necesario utilizar otras estrategias, como la incorporación del ejercicio físico de fuerza muscular. Objetivo: Determinar el impacto de una intervención integral (ejercicio físico, educación alimentaria y apoyo psicológico) en la composición corporal de escolares obesos al finalizar la intervención y en la post-intervención. Métodos: La muestra fue de 61 niños obesos (IMC > p 95) de ambos sexos, entre 8 y 13 años, que participaron en una intervención integral para tratar la obesidad infantil a corto plazo (3 meses) y mediano plazo (12 meses). Se evaluó la composición corporal por dilución isotópica, pletismografía, absorciometría radiográfica y el modelo de cuatro compartimentos de Fuller. Resultados: En ambos sexos se produjo un incremento significativo en el tiempo en MLG (kg) por 4C, en GC (%) por dilución isotópica en niños se redujo en la post-intervención, mientras en las niñas disminuyó significativamente en el tiempo y en MLG (kg) por dilución isotópica aumentó significativamente en ambos sexos. En relación a la magnitud y dirección de los cambios en el tiempo, sólo hubo diferencia significativa por sexo en MLG (%) por dilución isotópica, el incremento fue significativamente mayor en niños, como producto de la intervención (p=0,000). Conclusiones: Una intervención que incluye ejercicio físico programado mejora la composición corporal, pero su efecto se revierte a mediano plazo si el entrenamiento cesa. Lo anterior, reafirma la necesidad de la sostenibilidad de las intervenciones en el tiempo.<hr/>Introduction: In Chile, the main nutritional problem of children, is obesity. The alarming increase in childhood obesity, has generated an urgent need to develop prevention and treatment programs, unfortunately, the results have been disappointing because they have not achieved the expected impact on the nutritional status of the target population. For this it is necessary to use other strategies, such as incorporating exercise of muscle strength. Objective: To determine the impact of an integral intervention (exercise, nutritional education and psychological support) in the body composition of obese school children after the intervention and post-intervention. Methods: The sample consisted of 61 obese children (BMI > p 95) of both sex, between 8 and 13 years old, who participated in an integral intervention for treating childhood obesity in the short term (3 months) and medium term (12 months). Body composition was assessed by isotope dilution, plethysmography, radiographic absorptiometry and four-compartment model of Fuller. Results: There was a significant increase over time in FFM (kg) by 4C in both sex, GC (%) by isotope dilution in boys was reduced in the post-intervention, while in girls decreased significantly over time and FFM (kg) by isotope dilution significantly increased in both sex. According to the magnitude and direction of change in time, there was only significant difference by sex in FFM (%) by isotope dilution, the increase was significantly higher in boys a result of the intervention (p = 0,000). Conclusions: An intervention that includes programmed exercise improves body composition. However, its effect is reversed in the medium term if training ceases. This reaffirms the need for sustainability of interventions over time. <![CDATA[<b>Factores pronóstico de desnutrición a partir de la valoración global subjetiva generada por el paciente (VGS-GP) en pacientes con cáncer de cabeza y cuello</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100021&lng=es&nrm=iso&tlng=es Introducción: La valoración global subjetiva generada por el paciente (VGS-GP) es una herramienta validada para la valoración nutricional de los pacientes oncológicos. Objetivo: El objetivo de nuestro estudio es conocer la prevalencia de desnutrición de los pacientes con cáncer de cabeza y cuello en el momento del diagnóstico y evaluar los factores pronósticos independientes de desnutrición a partir de la VGS-GP. Material y métodos: Todos los pacientes ambulatorios que fueron evaluados por el Comité de Tumores de Cabeza y Cuello para diagnóstico primario, estadiaje y decisión terapéutica fueron evaluados a través de la VGS-GP. Se excluyeron recidivas tumorales y segundas neoplasias. Resultados: Se evaluaron 64 pacientes (55 hombres y 9 mujeres) con una edad media de 63 años y un índice de masa corporal (IMC) de 25,3 kg/m². Después de realizar la VGS-GP se observó que el 43,8% presentaban desnutrición o riesgo de padecerla. Los síntomas más frecuentes en el momento del diagnóstico fueron la disfagia (48,4%) y la anorexia (26.6%). Dentro de la VGS-GP, los principales factores pronósticos (p<0,001) fueron el porcentaje de pérdida de peso, los niveles de albúmina, el valor del IMC y la presencia de disfagia y/o anorexia. Conclusiones: Parámetros como el IMC, la pérdida de peso y las cifras de albúmina en el momento del diagnóstico de cáncer de cabeza y cuello, son factores predictivos independientes para el diagnóstico de desnutrición, así como la presencia de anorexia o disfagia.<hr/>Introduction: Patient Generated Subjective Global Assessment (PG-SGA) is a validated tool for nutrition evaluation in patients with cancer. Aim: The aim of our study was to estimate the prevalence of malnutrition in head and neck cancer patients at diagnosis and evaluate the independent prognostic factors for malnutrition from PG-SGA. Material and methods: All outpatients attending at the Head and Neck Cancer Multidisciplinary Meeting for primary diagnosis, staging and treatment were evaluated by an oncology dietitian using the patient generated subjective global assessment (PG-SGA). Patients with recurrences or secondary tumours will be excluded. Results: 64 patients were evaluated (55 men and 9 women) with an average age of 63 years and body mass index (BMI) of 25.3 kg/m² (SD ± 5.18). After the nutritional assessment we observed that 43.8% of patients were malnourished or at risk of malnutrition. The most frequent symptom at diagnosis was dysphagia (48.4%) and anorexia (26.6%). From PG-SGA, the main prognostic factors (p<0,001) were the percentage of weight loss, serum albumin levels, BMI and the presence of dysphagia or/and anorexia prior diagnosis. Conclusions: Parameters as BMI, weight loss and low albumin levels at the time of diagnosis in head and neck cancer patients are independent predictors for malnutrition as well as the presence of anorexia or dysphagia. <![CDATA[<b>La leptina regula las gonadotropinas y los receptores de esteroides en el ovario de las ratas</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100022&lng=es&nrm=iso&tlng=es The leptin hormone is important to satiety and an important link between the nutritional status and reproductive processes. Owing to the contradictory effects of leptin on the ovary and the failure to clarify the precise mechanism by which leptin affects the ovary, our aim was to contribute to evaluation if leptin can directly regulate the gene expression of leptin itself and its receptors, and the expression of several genes related to the ovary function by a model of tissue culture. Ovaries from Wistar dams were used at 90 days of age and were submitted to medium with presence and absence of leptin. The results can demonstrate that leptin regulates gonadotropins and steroid receptors, which could suggest that the ovarian leptin role could be secondary to the changes in these receptorse expression in rats.<hr/>La hormona leptina es importante en la sensación de la saciedad y un vínculo importante entre el estado nutricional y los procesos reproductivos. Debido a los efectos contradictorios de la leptina en el ovario y la falta de esclarecimiento del mecanismo exacto por el cual la leptina afecta el ovario, nuestro objetivo es contribuir a la evaluación si la leptina puede regular directamente la expresión del gen de la leptina sí mismo y sus receptores, y la expresión de varios genes relacionados con la función del ovario por un modelo de cultivo de tejidos. Los ovarios de las presas Wistar fueron usadas en los 90 días de edad y se sometieron a medio con presencia y ausencia de leptina. Los resultados pueden mostrar que la leptina regula las gonadotropinas y los receptores de esteroides, lo que podría sugerir que la función ovárica de la leptina podría ser secundario a los cambios en la expresión de sus receptores en ratas. <![CDATA[<b>Rutina de suplementación no garantiza el estado nutricional de vitamina D adecuado para bypass gástrico en Y-de ROUX</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100023&lng=es&nrm=iso&tlng=es Bariatric surgery can lead to nutritional deficiencies, including those related to bone loss. The aim of this study was to evaluate serum concentrations of calcium, vitamin D and PTH in obese adults before and six months after gastric bypass surgery in Roux-en-Y (RYGB) and evaluate the doses of calcium and vitamin D supplementation after surgery. Methods: Retrospective longitudinal study of adult patients of both sexes undergoing RYGB. We obtained data on weight, height, BMI and serum concentrations of 25-hydroxyvitamin D, ionized calcium and PTH. Following surgery, patients received dietary supplementation daily 500 mg calcium carbonate and 400 IU vitamin D. Results: We studied 56 women and 27 men. Preoperative serum concentrations of vitamin D were inadequate in 45% of women and 37% of men, while in the postoperative period 91% of women and 85% of men had deficiency of this vitamin. No change in serum calcium was found before and after surgery. Serum PTH preoperatively remained adequate in 89% of individuals of both sexes. After surgery serum concentrations remained adequate and 89% women and 83% men evaluated. Conclusion: Obesity appears to be a risk factor for the development of vitamin D. The results show that supplementation routine postoperative was unable to treat and prevent vitamin D deficiency in obese adults undergoing RYGB.<hr/>La cirugía bariátrica puede llevar deficiencias nutricionales, incluyendo aquellas relacionadas a perdida ósea. El objetivo de este estudio fue avaluar las concentraciones séricas de cálcio, vitamina D y PTH en adultos obesos, antes y seis meses pos cirugía de bypass Gástrico en Y-de-Roux (RYGB) y avaluar las dosis de calcio y vitamina D utilizada después da la cirugía. Métodos: Estudio longitudinal retrospectivo con pacientes adultos de ambos sexos que fueron submetidos al RYGB. Fueron obtenidos datos de peso, estatura e IMC y las concentraciones de 25-hidroxivitamina D, calcio iónicos y PTH. Pos cirugía, los pacientes recibieron la suplementación dietética diaria de 500 mg de carbonato de calcio y 400 UI de vitamina D. Resultados: Fueron avaluados 56 mujeres y 27 hombres. El preoperatorio las concentraciones séricas de vitamina D presentaron inadecuadas en 45% de las mujeres y 37% de los hombres, mientras en el periodo posoperatorio 91% de las mujeres y 85% de los hombres presentaron deficiencia de esta vitamina. Ninguna alteración en las concentraciones séricas de calcio fue encontrada antes ni pos la cirugía. Las concentraciones séricas de PTH en el preoperatorio se mantuvieron adecuadas en 89% de los individuos de ambos sexos. Pos la cirugía las concentraciones séricas se mantuvieron adecuadas en 89% y mujeres y 83% de los hombres avaluados. Conclusión: la obesidad puede ser un factor de riesgo para el desarrollo de la deficiencia de vitamina D. Los resultados enseñan que la suplementación fue incapaz de sanar y prevenir la deficiencia de vitamina D en adultos obesos submetidos RYGB. <![CDATA[<b>Análisis de la capacidad de elección de alimentos saludables por parte de los consumidores en referencia a dos modelos de etiquetado nutricional</b>: <b>estudio cruzado</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100024&lng=es&nrm=iso&tlng=es Introducción: El objetivo del presente estudio fue comparar dos modelos de etiquetado nutricional en la parte frontal del envase alimentario, en referencia a la capacidad de los consumidores de realizar elecciones alimentarias más cercanas a las recomendaciones nutricionales. Métodos: Se realizó un estudio aleatorizado cruzado en 32 adultos (18 a 65 años) de ambos sexos. Los participantes fueron aleatorizados a realizar dos condiciones experimentales utilizando el sistema semáforo nutricional (S-SN) o el sistema monocromo (S-M), en las que debían escoger sus elecciones de alimentos dentro de un menú cerrado según la información del etiquetado nutricional. Para cada alimento, el participante tenía tres opciones con diferente composición nutricional. Se calculó el promedio de energía, grasa total y saturada, azúcar y sal a partir de las opciones elegidas por cada participante. Resultados: No se observaron diferencias significativas con respecto a sexo, edad, IMC ni nivel socioeconómico en función del orden de inicio de la condición experimental. Los sujetos tendieron a escoger una dieta con un menor, pero no significativo contenido en energía de 23,0 ± 67,5 kcal (P = 0,063) y un significativo menor contenido en azúcares de 3,5 ± 9,2 g; P < 0.001 y de 0,6 ± 1 g; P < 0, 003 en sal. Conclusiones: En comparación con el sistema monocromo, el sistema del semáforo nutricional puede ayudar probablemente a realizar elecciones alimentarias con menor cantidad en azúcares y sal en una situación similar a la habitual de compra en la que existe una limitación de tiempo.<hr/>Introduction: The aim of this study was to compare two models of nutrition labeling front-of-pack, in reference to the ability of consumers to choose a diet closer to nutritional recommendations. Methods: Randomized crossover design in 32 adults (18-65 years) of both sexes. Participants were randomly exposed to two experimental conditions using nutritional traffic light system (S-SN) or monochrome system (SM). Participants had to choose options from a closed menu for five days on the basis of the experimental front-of-pack labelling. For each meal, three food options with different nutritional compositions were given to the participants. The total energy and fat, saturated fat, sugar and salt of the chosen options were calculated. Results: No significant differences at baseline socio-demographic and anthropometric characteristics were shown between individuals regardless of the experimental condition in which they started. The subjects tended to choose a diet with a lower, but not significant energy content of 23.0 ± 67.5 (P = 0.063) and a significantly lower sugar content of 3.5 ± 9.2 g, P < 0.001 and 0.6 ± 1 g, P < 0.003 for salt. Conclusions: Compared to the to the monochrome system, the multiple traffic-light system probably can help make food choices with less sugar and salt in a situation similar to the usual purchase in which there is a time limitation. <![CDATA[<b>Asociación de sobrepeso y uso de glucocorticoides con componentes del síndrome metabólico en pacientes oncológicos en quimioterapia</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100025&lng=es&nrm=iso&tlng=es En pacientes con diagnostico de cáncer en tratamiento con quimioterapia es común encontrar componentes del síndrome metabólico (SM) como sobrepeso, obesidad, resistencia a la insulina e hiperglicemia. Estos componentes se han asociado a mayor recurrencia de la enfermedad. Objetivos: describir la relación entre el IMC, el uso de glucocorticoides y el sitio de tumor con los factores del SM en pacientes tratados con quimioterapia de un centro hospitalario universitario. Métodos: Estudio retrospectivo donde se revisaron expedientes de pacientes tratados en el centro oncológico del 2008 al 2010, con diagnóstico de cáncer y en tratamiento con quimioterapia sistémica. Se recopilo información acerca de datos antropométricos y criterios de SM definidos por ATP III. Resultados: Se incluyeron 158 pacientes, 75,9% genero femenino, los tumores mas comunes fueron mama, gastrointestinal y pulmón. Más de la mitad de los pacientes presentaron >3 componentes del SM (56,3%); El 43,6% de pacientes recibieron dexametasona como parte del tratamiento. El IMC promedio fue de 25,3 Kg/m². El diagnostico de cáncer de mama en tratamiento con quimioterapia se asoció con la presencia de 3 o más componentes del SM. La administración de glucocorticoides no se asoció a la presencia de SM. Conclusiones: los sujetos con IMC>25 tienen 12,6 veces más el riesgo de padecer SM, independientemente del uso de glucocorticoides en el tratamiento. El mantenimiento de un peso adecuado en el paciente oncológico es importante para reducir los factores de riesgo del SM.<hr/>Metabolic syndrome components like overweight, obesity, insulin resistance, and hyperglycemia are common findings in patients with cancer diagnosis under chemotherapy treatment. These factors have been associated with higher recurrence rates. This study associates Body Mass index, steroids treatment and tumor site with metabolic syndrome (MS) components in patients with cancer diagnosis under chemotherapy treatment. Methods: In this retrospective study, files from patients under chemotherapy treatment treated in a university oncology center from 2008 to 2010 where reviewed. Anthropometric data and ATP III MS criteria were reviewed. Results: 158 patients were included, 75.9% female. Most common tumors were breast, gastrointestinal and lung cancer. 56.3% presented >3 component of MS; 43.6% of patients received Dexametasone as part of chemotherapy treatment. Mean BMI was 25.3 Kg/m². Breast cancer diagnosis was associated with presence of 3 or more components of metabolic syndrome. Glococorticoid treatment was not significantly associated with MS diagnosis. Conclusions: patients with IMC>25 presented 12.6 more risk of MS, independently of glucocorticoids treatment. Weight maintenance is important to reduce MS. <![CDATA[<b>Asociación entre el índice inflamatorio-nutricional y estado nutricional en pacientes con cáncer</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100026&lng=es&nrm=iso&tlng=es Introduction: Cachexia is a multifatorial syndrome characterized by loss of body weight, fat and muscle, increasing morbidity and mortality. The use of an index accounting for both serum albumin and C Reactive Protein levels could make early identification of cachexia easier. Objective: To evaluate the variation of an inflammatory nutritional index related to nutritional status in cancer patients. Methods: Cross sectional study including patients with gastrointestinal and lung cancer of a public chemotherapy service in Brazil. Serum albumin and C Reactive Protein were measured and the nutritional status was defined by Subjective Global Assessment. Statistical analyses were performed using Stata 9.2™. Results: A total of 74 patients were evaluated, 58.1% of them were male, mean age 63.4 ± 11.9 years old. Gastrointestinal cancer was the most prevalent type (71.6%). Only 13.7% of the patients were well nourished and 21.9% were severely malnourished. C Reactive Protein significantly increased according to nutritional status decline (p=0.03). When the albumin from patients with systemic inflammation was evaluated, there was no significant variation in relation to nutritional status (p=0.06). The Inflammatory Nutritional Index significantly varied in relation to nutritional status independent of the systemic inflammation (p=0.02). Conclusions: Inflammatory Nutritional Index can be an adjuvant way for biochemical nutritional assessment and follow up in cancer patients with systemic inflammation.<hr/>Introducción: La caquexia es un síndrome multifactorial caracterizada por la pérdida de peso corporal, grasa y músculo, el aumento de la morbilidad y la mortalidad. El uso de un índice de la contabilidad para los dos niveles de albúmina sérica y la proteína C reactiva podría hacer que la identificación temprana de la caquexia más fácil. Objetivo: Evaluar la variación de una índice inflamatorio-nutricional en relación con el estado nutricional en pacientes con cáncer. Métodos: Estudio descriptivo incluyendo pacientes con cáncer gastrointestinal y los pulmones de un servicio de la quimioterapia pública en Brasil. La albumina y la proteína C reactiva fueron medidos y el estado nutricional se definió por la Evaluación Global Subjetiva. Los análisis estadísticos se realizaron utilizando Stata 9.2 ™. Resultados: Un total de 74 pacientes fueron evaluados, el 58,1% de ellos fueron hombres y el promedio de 63,4 ± 11,9 años de edad. Cáncer gastrointestinal era el tipo más frecuente (71,6%). Sólo el 13,7% de los pacientes estaban bien nutridos y el 21,9% estaban gravemente desnutridos. Proteína C reactiva aumentaron significativamente de acuerdo a la declinación del estado nutricional (p=0,03). Cuando la albúmina de los pacientes con inflamación sistémica se evaluó, no hubo variación significativa en relación al estado nutricional (p=0,06). El índice inflamatorio-nutricional varió significativamente en relación al estado nutricional independiente de la inflamación sistèmica (p=0,02). Conclusiones: El índice inflamatorio-nutricional puede ser una manera adyuvante para la evaluación nutricional bioquímica y seguimiento en los pacientes con cáncer y la inflamación sistémica. <![CDATA[<b>Características antropométricas, presión arterial, hábitos dietarios y de actividad física en estudiantes de ciencias de la salud</b>: <b>el Proyecto Observatorio de Obesidad</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100027&lng=es&nrm=iso&tlng=es Background: Obesity and the metabolic syndrome affect a considerable segment of the population worldwide, including health professionals. In fact, several studies have reported that physicians tend to have more cardiovascular risk factors than their patients. The present cross-sectional study assessed whether the Health Sciences students had a healthier lifestyle, thus could have a more preventive attitude towards chronic diseases than the general population. Materials and methods: Students of the medical-biological areas were surveyed by answering a questionnaire about familiar cardiovascular risk factors, personal smoking, alcohol drinking, dietary and exercise habits. Blood pressure was also measured, along with weight, height, and abdominal circumference. Results: 23.4% of the participants were overweight and 10% obese. Parental obesity was the most frequent risk factor, followed by social drinking and smoking. We found high consumption of animal derived foods, breakfast-like cereals, pastries, white bread and sweetened beverages; while low intake of fruit and vegetables were reported. More than half the sample reported to practice very little or no exercise at all. Discussion and conclusions: We found similar or even higher rates of risk factors than the average population, that may eventually lead to the development of chronic cardiometabolic diseases. Thus we can infer that biomedical education is inefficient in inducing healthy lifestyles among biomedical students, which could have impact in their future practice as they will most probable become obese health-professionals, thus fail to effectively treat their own patients.<hr/>Introducción: La obesidad y el síndrome metabólico afectan a un segmento considerable de la población mundial, incluyendo a los profesionales de la salud. De hecho, diversos estudios han reportado que los médicos tienden a presentar más factores de riesgo cardiovascular que sus propios pacientes. El presente estudio transversal evaluó si los estudiantes del área de la salud tenían un estilo de vida más saludable y, por tanto, una mejor actitud en cuanto a la prevención de las enfermedades crónico-degenerativas, que el resto de la población. Materiales y métodos: Se encuestaron estudiantes del área medico-biológica a través de un cuestionario sobre antecedentes heredo-familiares de riesgo cardiovascular, consumo actual de tabaco y alcohol, así como hábitos alimentarios y de ejercicio físico. Se midió la presión arterial, el peos, la talla y la circunferencia abdominal. Resultados: 23.4% de los participantes presentaban sobrepeso y 10% obesidad. La obesidad paterna fue el factor de riesgo más frecuente, seguido de consumo social de alcohol y tabaquismo. Se encontró un alto consume de alimentos de origen animal, cereales industrializados y refrescos; por otra parte, se reportó un bajo consumo de verduras y frutas. Más de la mitad de la muestra refirió ser sedentario. Discusión y conclusiones: Se encontraron datos muy similares a aquéllos reportados sobre la población general, que eventualmente conducirán al desarrollo de enfermedades cardiometabólicas. Por tanto, es posible inferir que la educación biomédica no es eficiente en la inducción de un estilo de vida saludable entre los estudiantes de ciencias de la salud. Tal fenómeno podría impactar su práctica futura ya que probablemente se convertirán en profesionistas obesos, con la consecuente falla en la prevención primaria y secundaria de sus propios pacientes. <![CDATA[<b>Citrulinemia prueba de estimulación en la evaluación de la función intestinal</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100028&lng=es&nrm=iso&tlng=es Background: Citrullinemia is been reported as a quantitative parameter of the enterocyte mass and function. Aim: The objective of this research is to analyse the value of fasting and stimulated citrullinemias in the intestinal function evaluation. Methods: A case-control study was undertaken, including 11 patients with short bowel syndrome, 13 patients submitted to malabsorptive bariatric surgery and 11 healthy controls. Plasma levels of amino acids were determined, before and after a stimulation test with oral L-glutamine, by ion exchange chromatography. Results: Citrullinemia was inferior in short bowel patients (28,6 ± 11,3 versus 35,5 ± 11 in operated obese versus 32,2 ± 6,6 μmol/L in controls; n.s.) and lower than 25,5 μmol/L in 54,5% of them (versus 16,7%; p = 0,041; accuracy = 74%; odds ratio = 3, 95%CI 1,2-7,6). ΔCitrullinemia80 (relative variation of citrullinemia at the 80th minute of test) was lower in short bowel patients; its diagnostic accuracy was similar to baseline citrullinemia and also not significant. ΔCitrullinemia80 revealed a high predictive capacity of a short bowel inferior or equal to 50 cm (auR.O.C. = 82,3%; 95%CI 61,7-102,8; p = 0,038). Conclusions: In short bowel syndrome context, citrullinemia stimulation test with oral L-glutamine is feasible and it may improve the predictive capacity of severity. Further investigation is required to determine its clinical relevance and applicability.<hr/>Introducción: Citrulinemia sí ha reportado como un parámetro cuantitativo de la masa y la función del enterocito. Objetivo: El objetivo de esta investigación es analizar el valor de las citrulinemias en ayuno y estimulada en la evaluación de la función intestinal. Métodos: Un estudio de casos y controles se llevó a cabo, incluyendo 11 enfermos con síndrome del intestino corto, 13 pacientes sometidos a cirugía bariátrica de malabsorción y 11 controles sanos. Los niveles plasmáticos de aminoácidos se determinaron, antes y después de la prueba de estimulación oral con L-glutamina, por cromatografía de intercambio iónico. Resultados: Citrulinemia fue menor en los pacientes de intestino corto (28,6 ± 11,3 versus 35,5 ± 11 en los obesos operados versus 32,2 ± 6,6 μmol/L en los controles; n.s.) e inferior a 25,5 μmol/L en el 54,5% de ellos (versus 16,7%; p = 0,041, exactitud = 74%, odds ratio = 3, IC95% 1,2 a 7,6). ΔCitrullinemia80 (variación relativa de la citrulinemia a los 80 minutos de la prueba) fue menor en enfermos de intestino corto; su precisión diagnóstica fue similar a la citrulinemia en ayuno y también no significativa. ΔCitrullinemia80 reveló una elevada capacidad predictiva de intestino corto inferior o igual a 50 cm (abR.O.C. = 82,3%; IC95% 61,7-102,8; p = 0,038). Conclusiones: En el contexto de lo síndrome de intestino corto, la prueba de estimulación de la citrulinemia con L-glutamina oral es factible y puede mejorar la capacidad predictiva de gravedad. Se requieren nuevas investigaciones para determinar su importancia clínica y aplicabilidad. <![CDATA[<b>Cortisol salival como medida de estrés durante un programa de educación nutricional en adolescentes</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100029&lng=es&nrm=iso&tlng=es Objetivos: Analizar el nivel de estrés, en distintos momentos académicos, mediante la determinación de cortisol salivar y evaluar la influencia de dicho nivel de estrés en la eficacia de un programa de educación nutricional en adolescentes. Métodos: Se determinó el cortisol salival (mañana y noche) de 42 estudiantes de educación secundaria obligatoria, al inicio de curso y en el momento previo a los exámenes finales. Se desarrolló durante el curso un programa de educación nutricional y se recogieron datos de consumo de alimentos mediante un cuestionario de frecuencia en ambos momentos inicial y final. Igualmente, se determinó el índice de masa corporal. Resultados: El cortisol de mañana inicial fue menor que el de mañana final (p < 0,05), con niveles más elevados en las chicas (p < 0,05). En la determinación final, el cortisol de mañana también resultó más elevado en las chicas (p < 0,01). No hubo variaciones significativas en el índice de masa corporal. El 23.8% de los estudiantes refirió ingerir menos bebidas carbonatadas tras la intervención, mientras que el 28,57% destacó el hecho de haber incluido el desayuno antes de salir de casa. Se observó una reducción del consumo de frutas al final del estudio. Discusión: Para valorar adecuadamente si los cambios están relacionados con el programa de educación nutricional o con la situación estresante debida a la proximidad de los exámenes, que implicaría un aumento en la ingesta, serían necesarios más estudios a realizar en diferentes etapas del curso académico.<hr/>Objectives: To analyse the stress level at different academic times, by measuring salivary cortisol and assessing the influence of the stress level on the effectiveness of a nutrition education program for adolescents. Methods: Salivary cortisol of 42 compulsory secondary education students was determined (morning and evening) at the beginning of the course and in the time prior to final exams. A nutrition education program was developed during the course and food consumption data were collected by means of a food frequency questionnaire in both initial and final moments. In addition, the body mass index was determined. Results: The initial morning cortisol level was lower with respect to the final morning level (p <0.05), with higher levels in females (p <0.05). In the final determination, the morning cortisol was also higher in girls (p <0.01). There were no significant changes in body mass index. 23.8% of students referred fewer consumption of carbonated beverages after the intervention program, while 28.57% reported having breakfast before leaving home. A reduction in the consumption of fruit at the end of the study was observed. Discussion: To properly assess whether the observed changes are related to the nutrition education program or with the stressful situation due to the proximity of the exams, which would imply an increase in the intake, more studies would be necessary at the different stages of the course. <![CDATA[<b>Diferencias en magnitud de estado nutricional en escolares chilenos según la referencia CDC y OMS 2005-2008</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100030&lng=es&nrm=iso&tlng=es Introducción: Es necesario realizar nuevas discusiones respecto a la magnitud de los problemas nutricionales diagnosticados, al usar CDC u OMS, frente a la existencia de nuevas definiciones biológicas o estadísticas de obesidad. Objetivo: Comparar la evolución de la prevalencia de estado nutricional en escolares de primero básico, desde el año 2005 al 2008, según CDC y OMS. Métodos: Cohorte retrospectiva, de 140.265 escolares de ambos sexos de primero básico, evaluados entre 2005-2008, cuyos datos antropométricos (peso y talla), se obtuvieron del sistema anual de registro del estado nutricional escolar. Para clasificar el estado nutricional, se utilizaron los patrones CDC y OMS. Resultados: Los promedios de IMC fueron levemente diferentes y menores en la niñas que en los niños, en 2005 y 2006. Durante el 2007 y 2008 el promedio de IMC en las niñas alcanzó la cifra observada en los varones. Hubo mayor prevalencia de bajo peso según OMS (p=0,03), con una tendencia a la disminución en los años posteriores. La prevalencia de normalidad fue mayor según el criterio CDC, con una reducción entre el 2005 y 2007 y un incremento 2008 (p<0,001). Hubo una menor prevalencia de sobrepeso según el criterio CDC (p<0,001), con aumento entre el 2005 y 2007, tanto CDC como OMS. La prevalencia de obesidad fue menor según el criterio OMS, no encontrándose diferencia estadísticamente significativa al comparar con el patrón CDC. Conclusiones: Al comparar ambos patrones, CDC tiende a sobreestimar la normalidad y subestimar el sobrepeso, mientras que en obesidad no se encontraron diferencias significativas.<hr/>Introduction: Further discussions are needed regarding the magnitude of nutritional problems diagnosed using CDC or WHO, against the existence of new biological or statistical definitions of obesity. Objective: To compare the evolution of the prevalence of nutritional status among schoolchildren in first grade, from 2005 to 2008, according to CDC and WHO. Methods: Retrospective cohort study, of 140.265 students of both sexes of first grade, evaluated from 2005-2008, whose anthropometric data (weight and height), were obtained from annual registration system of school nutrition. To classify the nutritional status of children, CDC and WHO patterns were used. Results: The mean BMI was slightly different and lower in girls than in boys, in 2005 and 2006. During 2007 and 2008 the average BMI in girls reached the observed in males. There was a higher prevalence of underweight according to WHO (p=0,03), with a tendency to decrease in the subsequent years. The prevalence of normality was greater according to the CDC criteria, with a reduction between 2005 and 2007 and an increase in 2008 (p <0,001). There was a lower prevalence of overweight according to CDC criteria (p <0,001), with an increase between 2005 and 2007, both CDC and WHO. The prevalence of obesity was lower according to the WHO criteria, and there were not statistically significant differences when comparing the CDC pattern. Conclusions: By comparing both patterns, CDC tends to overestimate the normal and underestimate the overweight, while obesity was not significant differences. <![CDATA[<b>Zinc en el plasma y leche materna en embarazadas adolescentes y adultas y en el postparto</b>: <b>estudio de cohorte en Uruguay</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100031&lng=es&nrm=iso&tlng=es Objective: To assess if age is a risk factor for low zinc nutritional status in pregnancy, postpartum and in breast milk concentration, and the association between mother zinc plasma level with zinc milk concentration. Design: Cohort study comparing adolescents with adult women, with < 14 weeks of gestation at first prenatal care. Socio demographic and plasma zinc data were collected at that moment and at postpartum time (4 + 1 month). Milk zinc concentrations were also measured at 4th month postpartum. Setting: Women were recruited from 16 public primary health care services in Uruguay Subjects: 151 adolescents and 161 adult women Results: Adolescent average plasma zinc at < 14 weeks of gestation was 84.4 ± 3.6 μg /dl and did not differ significantly from that for adult women (85.2 ± 13.6 ug/dl). Prevalence of hypozincemia was relatively low with but with no difference by age (14.6% in adolescents and 12.3% in adults). Zinc concentrations in breast milk were similar for adolescents, 1.24 mg. /L (CI 1.06 to 1.44) and adult women, 1.27 mg./L (CI .1.0-1.46). There was no correlation between plasma zinc and breast milk zinc concentrations in adults and a weak correlation in adolescents (-0.27, p <0.05). Conclusions: Prevalence of hypozincemia in pregnancy was relatively low but similar in adolescents and adult women. Neither pregnancy nor age had negative consequences over postpartum plasma zinc, nor over breast milk zinc concentrations. No correlation was found between mother s plasma zinc and breast milk levels.<hr/>Objetivo: Evaluar la edad como factor de riego para el déficit nutricional de zinc en el embarazo y en el posparto y la correlación entre la concentración de zinc plasmático y de la leche materna. Diseño: Estudio de cohorte de 151 embarazadas adolescentes y 161 adultas con < 14 semanas de gestación al primer control prenatal, seleccionadas en 16 centros públicos de salud de primer nivel de atención de Uruguay. Se obtuvieron datos socio demográficos y se determinó zinc plasmático al primer control prenatal y 4 meses posparto (± 1 mes). En el último control se midió también la concentración de zinc en la leche materna. Resultados: La media de concentración de zinc plasmático a las 14 semanas de gestación fue 84.4 ± 3.6 ug. /dl sin diferencias significativas con las adultas (85.2 ± 13.6 ug/dl). La prevalencia de hipozincemia fue relativamente baja, sin diferencias entre los grupos (14.6% en adolescentes y 12.3% en adultas). La concentración de zinc en la leche materna fue similar en adolescentes y adultas (1.2 CI 1.1-1.4 mg. /L en el grupo total). No se encontró correlación entre el nivel plasmático de zinc materno y la concentración en la leche en adultas y una débil correlación en el grupo de adolescentes (-0.27, p <0.05). Conclusión: La prevalencia de hipozincemia en el embarazo es relativamente baja y similar entre adultas y adolescentes. No se observó relación entre la edad materna y los niveles plasmáticos de zinc post parto en la madre ni en la leche materna. La concentración de zinc plasmático materno no se correlacionó con el zinc en la leche materna. <![CDATA[<b>Una sonda de alimentación nasogástrica que funciona mal</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100032&lng=es&nrm=iso&tlng=es A critical point of nasogastric feeding tube placement, potentially resulting in an unsafe and/or non-effective operation of the device, is the monitoring of its proper placement into the stomach. A properly obtained and interpreted radiograph is currently recommended to confirm placement. We reported the case of a 68-year-old demented woman referred for complicated dysphagia. A nasogastric tube was blindly inserted and its placement was confirmed by the radiologist. Enteral nutrition was initiated but the patient began to vomit immediately. After reviewing the radiograph it was understood that a gastric loop in the tube and its tip pointing upwards did not allow a safe infusion of the feeding formula. It is not enough having the radiologist reporting that a nasogastric feeding tube is placed in the stomach; the inclusion in the report of specific warnings on any potential cause of malfunctioning of the device should be considered. The presence of a gastric loop should be taken into account as a cause of potential malfunctioning.<hr/>Un punto crítico de la colocación del tubo de alimentación nasogástrica, potencialmente resultando en un funcionamiento peligroso y / o no eficaz del dispositivo, es la supervisión de su correcta ubicación en el estómago. Una radiografía obtenido e interpretado correctamente la actualidad se recomienda para confirmar la colocación. Se presenta el caso de una mujer demente de 68 años remitido para la disfagia complicado. Una sonda nasogástrica se inserta a ciegas y su ubicación fue confirmada por el radiólogo. La nutrición enteral se inició, pero el paciente empezó a vomitar inmediatamente. Después de revisar la radiografía se entendía que un bucle gástrico en el tubo y su punta hacia arriba apuntando no permitió una infusión segura de la fórmula de alimentación. No es suficiente tener el aviso del radiólogo que un tubo nasogástrico de alimentación se coloca en el estómago, la inclusión en el informe de advertencias específicas en cualquier causa potencial de mal funcionamiento del dispositivo debe ser considerado. La presencia de un bucle gástrico debe ser tenido en cuenta como una causa de mal funcionamiento potencial. <![CDATA[<b>Dietas hiperproteicas y estado renal en ratas</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100033&lng=es&nrm=iso&tlng=es Introduction: High-protein (HP) diets might affect renal status. We aimed to examine the effects of a HP diet on plasma, urinary and morphological renal parameters in rats. Material and methods: Twenty Wistar rats were randomly distributed in 2 experimental groups with HP or normal-protein (NP) diets over 12 weeks. Results and discussion: Final body weight was a 10% lower in the HP group (p < 0.05) whereas we have not observed differences on food intake, carcass weight and muscle ashes content. No significant clear differences were observed on plasma parameters, whereas urinary citrate was an 88% lower in the HP group (p = 0.001) and urinary pH a 15% more acidic (p < 0.001). Kidney wet mass was ~22 heavier in the HP group (p < 0.001). Renal mesangium area was a 32% higher in the HP group (p < 0.01). Glomerular 1 and 2 were also ~30 higher in the HP diet (p < 0.01 and p < 0.05, respectively) and glomerular area a 13% higher (p < 0.01). Conclusion: High-protein diet promoted a worse renal profile, especially on urinary and morphological markers, which could increase the risk for developing renal diseases in the long time.<hr/>Introducción: Las dietas hiperproteicas (HP) pueden afectar la función renal. El objetivo del presente estudio fue examinar los efectos de una dieta HP sobre parámetros renales plasmáticos, urinarios y morfológicos en ratas. Material y métodos: Veinte ratas Wistar fueron distribuidas aleatoriamente en 2 grupos experimentales con dieta HP o normoproteicas durante 12 semanas. Resultados y discusión: El peso corporal final fue un 10% inferior en el grupo de dieta HP (p < 0,05) mientras que no se han observado diferencias en la ingesta de comida, peso de la carcasa del animal y el contenido muscular de cenizas. No se observaron claras diferencias en los parámetros plasmáticos, mientras que el citrato urinario fue de un 88% inferior en el grupo de dieta HP (p = 0,001) y el pH urinario un 15% más ácido (p < 0,001). El peso del riñón en sustancia fresca fue un 22% más pesado en el grupo de dieta HP (p < 0,001). El Área mesangial fue un 32% mayor en el grupo HP (p < 0,01). El floculo glomerular 1 y 2 fueron también ~ 30 mayores en la dieta HP (p < 0,01 y p < 0,05, respectivamente) y el área glomerular un 13% mayor (p <0,01). Conclusión: Una dieta hiperproteica promueve un peor perfil renal, especialmente en los marcadores urinarios y morfológico, que podrían aumentar el riesgo de desarrollar enfermedades renales a largo plazo.