Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120200003&lang=pt vol. 37 num. 2 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[Nutritional status and functionality, stable partner always to consider in our elders]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000300001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[Impact of early nutritional support and presence of diabetes mellitus in patients with acute stroke]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000300002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: en la literatura actual se describen datos contradictorios en relación con el soporte nutricional en los pacientes con ictus y el momento idóneo de comenzar el mismo. Objetivo: analizar el impacto de los parámetros y la intervención nutricional en la evolución clínica de los pacientes afectos de ictus. Material y métodos: estudio observacional, retrospectivo y descriptivo de 43 pacientes con diagnóstico de ictus agudo. Se recogen los siguientes parámetros nutricionales: pliegue tricipital (PT), circunferencia del brazo (CB), circunferencia muscular del brazo (CMB), albúmina, prealbúmina, colesterol total, linfocitos, diabetes mellitus (DM), inicio de soporte nutricional, duración y tipo de suplemento, y abordaje digestivo. También se registra la afectación neurológica según la escala National Institute of Health Stroke Scale (NIHSS) tanto en el momento basal como en el momento del alta. Se identifican la mortalidad en el primer mes y el déficit neurológico al alta como factores de mal pronóstico y se relacionan con los parámetros nutricionales. Resultados: edad de 67,2 ± 12,5 años; 53,5 % de varones y 34,9 % de mujeres. Presencia de DM: 34,88 %. Media de parámetros nutricionales: PT: 18,7 ± 7,8 mm; CB: 30,2 ± 3 cm; cmB: 24,4 ± 3,1 cm; albúmina: 3,39 ± 0,3 g/dl; prealbúmina: 22,3 ± 6,9 mg/dl; colesterol total: 177,1 ± 46,4 mg/dl; linfocitos: 1742 ± 885/mm3. Se inició el soporte nutricional enteral a los 4,3 ± 5,8 días del evento agudo, siendo su duración de 17,8 ± 23,2 días. El 50 % de los pacientes presentaban al alta un déficit neurológico grave. Se identificaron como marcadores de peor pronóstico los siguientes: un retraso en el inicio del soporte nutricional superior a 7 días y la presencia de DM. Conclusiones: el inicio tardío del soporte nutricional se relacionó con un peor pronóstico clínico. La DM constituye un marcador de mal pronóstico en los pacientes con ictus.<hr/>Abstract Introduction: the data in the medical literature are conflicting regarding the nutritional support of patients with stroke and the most appropriate time to start it. Objective: to analyze the effect of a nutritional intervention and of nutritional parameters on the clinical evolution of patients with stroke. Material and methods: this was an observational, retrospective study in 43 patients. The following baseline data were collected: tricipital skinfold (TS), mid-upper arm circumference (MUAC), muscular arm circumference (MAC), albumin, prealbumin, total cholesterol, lymphocytes, diabetes mellitus (DM), nutritional support onset, duration and type of supplementation, nutrition care plan, neurological dysfunction according to the National Institute of Health Stroke Scale (NIHSS) both at baseline and discharge, and mortality. Mortality within the first month and neurological deficit at discharge are identified as poor prognostic factors, and are related to nutritional parameters. Results: age 67.2 ± 12.5 years; 53.5 % males and 34.9 % females. Presence of DM: 34.88 %. Nutritional parameters: TS: 18.7 ± 7.8 mm; MUAC: 30.2 ± 3 cm; MAC: 24.4 ± 3.1 cm; serum albumin 3.39 ± 0.3 g/dl; prealbumin: 22.3 ± 6.9 mg/dl; total cholesterol: 177.1 ± 46.4 mg/dL; lymphocytes: 1742 ± 885/mm3. Enteral nutritional support was started at 4.3 ± 5.8 days after the acute event, with a duration of 17.8 ± 23.2 days. Fifty percent of patients had severe neurological deficits at discharge. As markers of worse prognosis we identified a delay in the start of nutritional support of over 7 days, and the presence of DM. Conclusions: the late start of nutritional support was related to worse clinical prognosis. DM is a marker of poor prognosis in patients with stroke. <![CDATA[Results of a survey on peri-operative nutritional support in pancreatic and biliary surgery in Spain]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000300003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction: a survey on peri-operative nutritional support in pancreatic and biliary surgery among Spanish hospitals in 2007 showed that few surgical groups followed the 2006 ESPEN guidelines. Ten years later we sent a questionnaire to check the current situation. Methods: a questionnaire with 21 items sent to 38 centers, related to fasting time before and after surgery, nutritional screening use and type, time and type of peri-operative nutritional support, and number of procedures. Results: thirty-four institutions responded. The median number of pancreatic resections (head/total) was 29.5 (95 % CI: 23.0-35; range, 5-68) (total, 1002); of surgeries for biliary malignancies (non-pancreatic), 9.8 (95 % CI: 7.3-12.4; range, 2-30); and of main biliary resections for benign conditions, 10.4 (95 % CI: 7.6-13.3; range, 2-33). Before surgery, only 41.2 % of the sites used nutritional support (&lt; 50 % used any nutritional screening procedure). The mean duration of preoperative fasting for solid foods was 9.3 h (range, 6-24 h); it was 6.6 h for liquids (range, 2-12). Following pancreatic surgery, 29.4 % tried to use early oral feeding, but 88.2 % of the surveyed teams used some nutritional support; 26.5 % of respondents used TPN in 100 % of cases. Different percentages of TPN and EN were used in the other centers. In malignant biliary surgery, 22.6 % used TPN always, and EN in 19.3 % of cases. Conclusions: TPN is the commonest nutrition approach after pancreatic head surgery. Only 29.4 % of the units used early oral feeding, and 32.3 % used EN; 22.6 % used TPN regularly after surgery for malignant biliary tumours. The 2006 ESPEN guideline recommendations are not regularly followed 12 years after their publication in our country.<hr/>Resumen Introducción: realizamos una encuesta sobre soporte nutricional perioperatorio en cirugía pancreática y biliar en hospitales españoles en 2007, que mostró que pocos grupos quirúrgicos seguían las guías de ESPEN 2006. Diez años después enviamos un cuestionario para comprobar la situación actual. Métodos: treinta y ocho centros recibieron un cuestionario con 21 preguntas sobre tiempo de ayunas antes y después de la cirugía, cribado nutricional, duración y tipo de soporte nutricional perioperatorio, y número de procedimientos. Resultados: respondieron 34 grupos. La mediana de pancreatectomías (cabeza/total) fue de 29,5 (IC 95 %: 23,0-35; rango, 5-68) (total, 1002), la de cirugías biliares malignas de 9,8 (IC 95 %: 7,3-12,4; rango, 2-30) y la de resecciones biliares por patología benigna de 10,4 (IC 95 %: 7,6-13,3; rango, 2-33). Solo el 41,2 % de los grupos utilizaban soporte nutricional antes de la cirugía (&lt; 50 % habian efectuado un cribado nutricional). El tiempo medio de ayuno preoperatorio para sólidos fue de 9,3 h (rango, 6-24 h), y de 6,6 h para líquidos (rango, 2-12). Tras la pancreatectomía, el 29,4 % habían intentado administrar una dieta oral precoz, pero el 88,2 % de los grupos usaron algún tipo de soporte nutricional y el 26,5 % usaron NP en el 100 % de los casos. Los demás grupos usaron diferentes porcentajes de NP y NE en sus casos. En la cirugía biliar maligna, el 22,6 % utilizaron NP siempre y NE en el 19,3 % de los casos. Conclusiones: la NP es el soporte nutricional más utilizado tras la cirugía de cabeza pancreática. Solo el 29,4 % de las unidades usan nutrición oral precoz y el 32,3 % emplean la NE tras este tipo de cirugía. El 22,6 % de las instituciones usan NP habitualmente tras la cirugía de tumores biliares malignos. Las guías ESPEN 2006 no se siguen de forma habitual en nuestro país tras más de 10 años desde su publicación. <![CDATA[Comparison of weight estimation methods in hospitalized Brazilian children and adolescents]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000300004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction: in emergencies or in situations involving critically ill patients, an accurate calculation of body weight is essential to ensure adequate medical care. Generally, simple techniques are used to determine weight. Aim: to evaluate the weight estimation methods Advanced Paediatric Life Support (APLS) Update, Luscombe and Owens, Best Guess, and the Broselow tape, comparing measured weight with the weight estimated by each method in hospitalized Brazilian children and adolescents. Methods: an observational study in which anthropometric data were collected from patients of 0-14 years of age between August 2016 and January 2017. The paired t-test was used to compare the patients' measured weight with their estimated weight. The accuracy of each method was analyzed using Bland-Altman plots and Lin's concordance correlation coefficient. Results: the sample consisted of 446 patients. Most of the patients were male (58.1 %), of 1-5 years of age (43 %) and well nourished (85 %). For those under 12 months of age, the APLS Update and Best Guess methods performed best, with the difference in means of measured weight and estimated weight being 0.4 kg (p = 0.183) and -0.2 kg (p = 0.140), respectively. In the 1-5 years of age group only the APLS Update yielded satisfactory results (0.2 kg; p = 0.200). The best agreement with measured weight, according to the Bland-Altman plots and Lin's coefficient, was found for the Broselow tape (CC = 0.96). Conclusion: of the estimation methods evaluated the Broselow tape was the most accurate one. Further studies are required to adapt this method for use in the Brazilian population, thus ensuring its appropriate application in this country.<hr/>Resumen Introducción: en las emergencias o en las situaciones que involucran a pacientes críticamente enfermos, el cálculo preciso del peso corporal es esencial para garantizar una atención médica adecuada. En general se utilizan técnicas simples para determinar el peso. Objetivo: evaluar los métodos de estimación del peso Advanced Paediatric Life Support (APLS) Update, Luscombe y Owens, Best Guess y la cinta Broselow, comparando el peso medido con el peso estimado por cada método en los pacientes hospitalizados. Métodos: estudio observacional en el que se recopilaron datos antropométricos de pacientes de 0 a 14 años de edad entre agosto de 2016 y enero de 2017. Se utilizó la prueba t pareada para comparar el peso medido de los pacientes con su peso estimado. La precisión de cada método se analizó mediante gráficos de Bland-Altman y el coeficiente de correlación de concordancia de Lin. Resultados: la muestra estuvo constituida por 446 pacientes. La mayoría eran varones (58,1 %) de 1 a 5 años (43 %) y bien nutridos (85 %). Para los menores de 12 meses de edad, los métodos APLS Update y Best Guess obtuvieron los mejores resultados, siendo la diferencia entre las medias de peso medido y peso estimado de 0,4 kg (p = 0,183) y -0,2 kg (p = 0,140), respectivamente. En el grupo de 1 a 5 años, solo el método APLS Update arrojó resultados satisfactorios (0,2 kg; p = 0,200). El mejor acuerdo con el peso medido, según las gráficas de Bland-Altman y el coeficiente de Lin, se encontró al utilizar la cinta Broselow (CC = 0,96). Conclusión: de los métodos de estimación evaluados, la cinta Broselow fue la más precisa. Se requieren estudios adicionales para adaptar este método para su uso en la población brasileña. <![CDATA[Promoting self-control in overweight and obese children]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000300005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Background and objective: impulsiveness might affect the ability of an individual to plan meals, eat regularly, and resist impulses to enjoy foods that are high in fat and sugars in a particular way. The objective of the present study was to evaluate the effectiveness of a fading strategy regarding a reinforcer dimension to promote the development of self-control and decrease impulsive choice among 14 overweight and obese children. Material and methods: to meet this objective, an experimental procedure of choice behavior was used to evaluate the impulsivity and self-control choices influenced by four reinforcer dimensions on a computer: reinforcement rate, reinforcer quality, immediacy of the reinforcement, and response effort. Results: the results indicate that the children's decisions were influenced primarily by the immediacy of the reinforcement and the reinforcement rate; therefore, the children's behavior can be classified as impulsive. Based on these results, a fading procedure was implemented for self-control training in which the immediacy values of the reinforcement and other influential dimensions that devalued the reinforcer were progressively increased. Conclusions: after this fading strategy, a change in preference was observed among the children with regard to the proportion of alternative responses that produced high rates of reinforcement or were of higher quality compared with the allocation of choices associated with immediate reinforcement, which required less effort and were of lower quality. It is possible to design strategies regarding the development of self-control based on the contrasting qualities of these dimensions and the gradual training of tolerance of restrictions on access to the reinforcer.<hr/>Resumen Introducción y objetivo: la impulsividad puede afectar a la capacidad de la persona para planificar su alimentación, comer con regularidad y resistir los impulsos para disfrutar de alimentos con alto contenido de grasas y azúcares en particular. El objetivo del presente estudio fue evaluar la efectividad de una estrategia de desvanecimiento con respecto a una dimensión del reforzador para promover el desarrollo del autocontrol y disminuir la elección impulsiva entre 14 niños con sobrepeso y obesos. Material y métodos: para cumplir con este objetivo se utilizó un procedimiento experimental sobre la conducta de elección para evaluar los comportamientos impulsivos y autocontrolados influenciados por cuatro dimensiones del reforzador (tasa de reforzamiento, calidad del reforzador, inmediatez del refuerzo y esfuerzo de la respuesta) en una tarea computarizada. Resultados: los resultados indican que las decisiones de los niños fueron influenciadas principalmente por la inmediatez del refuerzo y la tasa de refuerzo; por lo tanto, el comportamiento de los niños puede clasificarse como impulsivo. Sobre la base de estos resultados se implementó un procedimiento de desvanecimiento para el entrenamiento del autocontrol en el que los valores de inmediatez del refuerzo y otras dimensiones influyentes que devaluaron el reforzador aumentaron progresivamente. Conclusiones: después de esta estrategia de desvanecimiento se observó un cambio en la preferencia de los niños con respecto a la proporción de respuestas alternativas que produjeron altas tasas de refuerzo o fueron de mayor calidad en comparación con la asignación de opciones asociadas con el refuerzo inmediato, que requirieron menos esfuerzo y fueron de menor calidad. Fue posible diseñar estrategias con respecto al desarrollo del autocontrol basado en el contraste de las cualidades de estas dimensiones y el entrenamiento gradual de la tolerancia a las restricciones de acceso al reforzador. <![CDATA[Nutritional status in older adults admitted to an acute geriatric unit]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000300006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivo: describir el estado nutricional de los mayores hospitalizados en una unidad geriátrica de agudos (UGA) y su asociación con la mortalidad y la estancia hospitalaria. Material y métodos: estudio retrospectivo de 1084 personas mayores de 65 años en una UGA. Se emplearon el Mini Nutritional Assessment®-Short Form (MNA®-SF) y la valoración global subjetiva (VGS). La asociación entre estado nutricional, mortalidad y estancia hospitalaria prolongada ( &gt; 7 días) se analizó mediante un modelo de regresión y el análisis de riesgos de Cox. Resultados: edad media de 86,5 años: 58,7 % de mujeres. La puntuación media del MNA®-SF fue de 8,9, estando el 20,0 % sin riesgo nutricional, el 48,2 % en riesgo nutricional y el 31,7 % con malnutrición. Mediante la VGS, el 22,1 % estaban bien nutridos, el 54,7 % moderadamente desnutridos y el 23,2 % gravemente desnutridos. El acuerdo entre VGS y MNA®-SF fue bueno (kappa = 0,654; p &lt; 0,001), clasificando correctamente al 78,5 % de los participantes. La malnutrición se asoció a peor estado cognitivo, mayor discapacidad, peor deambulación y niveles menores de proteínas totales, albúmina, colesterol y transferrina. Los pacientes con malnutrición según el MNA®-SF presentaron una mortalidad ajustada mayor que la de los bien nutridos (HR: 1,80; IC 95 %: 1,01-3,20), igual que aquellos con VGS de C frente a los de A (HR: 1,66; IC 95 %: 0,96-2,86). Los pacientes con VGS de B (OR: 1,42; IC 95 %: 1,04-1,96) y C (OR: 1,73; IC 95 %: 1,18-2,54) presentaron mayor riesgo ajustado de estancia hospitalaria prolongada frente a los bien nutridos. Los pacientes con malnutrición según el MNA®-SF presentaron mayor riesgo ajustado de estancia hospitalaria prolongada (OR: 1,59; IC 95 %: 1,09-2,33) frente a los bien nutridos. Conclusiones: el riesgo nutricional y la malnutrición son muy frecuentes en los mayores hospitalizados en una UGA y se asocian con mayor mortalidad y estancias más prolongadas.<hr/>Abstract Objective: to describe the nutritional status of older adults hospitalized in an acute geriatric unit (AGU) and its association with mortality and days of hospitalization. Material and methods: a retrospective study in 1,084 adults older than 65 years, hospitalized in an AGU. The Mini Nutritional Assessment®-Short Form (MNA®-SF) and subjective global assessment (SGA) were used. The association between nutritional status, mortality, and long hospital stay ( &gt; 7 days) was analyzed using regression models and Cox hazard models. Results: mean age was 86.5 years: 58.7 % were women. Mean MNA®-SF score was 8.9 (20.0 %, well nourished; 48.2 %, at nutritional risk, and 31.7 % with malnutrition). Using the SGA, 22.1 % were well nourished, 54.7 % had moderate malnutrition, and 23.2 % had severe malnutrition. Agreement between SGA and MNA®-SF was good (kappa, 0.654; p &lt; 0.001), and correctly classified 78.5 % of participants. Malnutrition was associated with poorer cognitive status, greater disability, worse ambulation, and lower levels of total protein, albumin, cholesterol, and transferrin. Patients with malnutrition in the MNA®-SF assessment had a higher adjusted mortality risk than those who were well nourished (HR, 1.80; 95 % CI, 1.01-3.20), same as those with SGA C versus A (HR, 1.66; 95 % CI, 0.96-2.86). Patients with SGA B and C presented a higher adjusted risk of long hospitalization as compared to well nourished subjects (OR, 1.42; 95 % CI, 1.04-1.96 and OR, 1.73; 95 % CI, 1.18-2.54, respectively. Patients with malnutrition per the MNA-SF® presented a higher adjusted risk of long hospitalization as compared to well nourished subjects (OR, 1.59; 95 % CI, 1.09-2.33). Conclusions: nutritional risk and malnutrition are very common in older adults in AGUs, and are associated with higher mortality and longer hospital stay. <![CDATA[Relationship between central obesity and oxidative stress in premenopausal versus postmenopausal women]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000300007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: los cambios endocrinológicos de la menopausia producen un incremento en la adiposidad central y el estrés oxidativo, por lo que podría inferirse que las mujeres posmenopáusicas obesas mostrarían un estrés oxidativo significativamente mayor que las mujeres premenopáusicas. Objetivo: evaluar la relación entre la obesidad central y el estrés oxidativo en mujeres premenopáusicas en comparación con posmenopáusicas utilizando diferentes índices. Métodos: estudio transversal con 237 mujeres premenopáusicas y 255 posmenopáusicas (40-60 años). Como marcadores de estrés oxidativo se midieron los niveles de malondialdehído plasmático y ácido úrico sérico, las enzimas antioxidantes superóxido-dismutasa y glutatión-peroxidasa eritrocitarias, y la capacidad plasmática antioxidante total. También se obtuvieron el peso, la estatura y la circunferencia de cintura y cadera, con lo que se calcularon los índices de masa corporal (IMC), cintura-cadera (ICC) y cintura-talla (ICT). Resultados: se observaron más de un 30 % de obesidad y un 50 % de sobrepeso en ambos grupos. Los niveles de malondialdehído y de ácido úrico son más altos en las mujeres con sobrepeso/obesidad en ambos grupos. El ICT tuvo una correlación positiva con el nivel de malondialdehído (r = 0,298, p &lt; 0,0001) y ácido úrico (r = 0,263, p &lt; 0,0001), y una negativa con la actividad de GPx (r = -0,148, p &lt; 0,01). Con un valor de corte de ICT &gt; 0,6, aumentan el malondiahldehído y el ácido úrico, sin importar el estado menopáusico. Los demás índices no mostraron ninguna relación. Conclusión: nuestros hallazgos sugieren una asociación entre la obesidad central medida por el ICT y el aumento del estrés oxidativo, independientemente del estado menopáusico.<hr/>Abstract Background: endocrine changes in midlife women produce an increase in central obesity and oxidative stress, thus it is possible that obese postmenopausal women exhibit a higher oxidative stress than premenopausal women. Objective: to evaluate the relationship between central obesity and oxidative stress in premenopausal compared with postmenopausal women using different indices. Methods: this is a cross-sectional study that included 237 pre- and 255 post-menopausal women (40-60 years old). As oxidative stress markers we measured plasma malondialdehyde and serum uric acid levels, erythrocyte superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GPx), and total plasma antioxidant status. We also measured height, weight, and waist and hip circumferences, and we calculated body mass index (BMI), waist-to-hip ratio (WHR) and waist-to-height ratio (WHtR). Results: we found over 30 % of women within the obesity range, whereas 50 % were placed in the overweight category in both groups. Plasma malondialdehyde and serum uric acid levels were higher in women with overweight or obesity than in women with normal weight regardless of menopausal status. We found a positive correlation between WHtR and malondialdehyde level (r = 0.298, p &lt; 0.0001) and serum uric acid level (r = 0.263, p &lt; 0.0001), and a negative correlation with erythrocyte GPx activity (r = -0.148, p &lt; 0.01). If we use a WHtR &gt; 0.6, malondialdehyde and uric acid levels increase regardless of menopausal status. The other indices measured did not show any relationship. Conclusion: our findings suggest that there is an association between central obesity, as measured with WHtR, and increased oxidative stress regardless of menopausal status. <![CDATA[Motivational intervention for obesity in Primary Care using a physical activity program]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000300008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción y objetivos: la obesidad y el sobrepeso constituyen uno de los principales problemas de salud pública en el mundo. De ahí la importancia de desarrollar y aplicar estrategias que logren disminuir el peso en esta población. Por ello nos propusimos como objetivo evaluar la efectividad de la intervención en la obesidad con tres enfoques diferentes, uno de ellos con una plataforma que promueve la actividad física. Material y métodos: ensayo clínico multicéntrico, aleatorizado, controlado y de grupos paralelos que comparó 3 brazos de pacientes con sobrepeso u obesidad con un seguimiento de 12 meses. Los pacientes se asignaron al azar a tres grupos de intervención en un centro de Atención Primaria: G1: grupo de control que recibió las recomendaciones habituales para perder peso siguiendo el Consenso SEEDO 2000; G2: intervención motivacional de la obesidad (IMOAP) con enfermera entrenada y pequeños grupos de trabajo periódico; G3: intervención motivacional de la obesidad (IMOAP) añadiendo el uso de una plataforma digital que permite registrar la actividad física, la monitoriza y favorece la práctica de esta (IWOPI). Se recolectaron las variables: peso, talla, IMC, circunferencia de la cintura, parámetros lipídicos, presión arterial y hemoglobina glucosilada. Después de realizar las intervenciones se estudiaron los indicadores de relevancia clínica: riesgo relativo (RR), reducción del riesgo absoluto (ARR), reducción del riesgo relativo (RRR) y número necesario de pacientes a tratar (NNT), tanto por intención de tratar como por eficacia biológica. Resultados: Inicialmente se incluyeron 185 pacientes en el estudio. En total, 17 pacientes abandonaron el estudio: un paciente en el G3 debido a un cambio de domicilio, uno en el G2 por razones de trabajo y 15 en el G1 aduciendo ausencia de resultados. De este modo, 168 pacientes completaron el estudio: 47 en G1, 61 en G2 y 60 en G3. De la población estudiada, el 57,1 % eran mujeres y el 42,9 % eran varones. El peso de los pacientes de los tres grupos descendió en cada una de las visitas, observándose al final del estudio una reducción de peso media de 4,37 kg, siendo esta de 5,34 kg en el G2, de 6,29 kg en el G3 y de 1,25 kg en el grupo de control (G1). También se observó una reducción de los niveles de colesterol en los tres grupos. El IMC mostró una reducción promedio general de -1,56, siendo esta de -1,70 en el G2, de -2,26 en el G3 y de 0,47 en el G1. En relación con el perfil lipídico, los niveles de colesterol total se redujeron en todos los grupos, siendo la mayor disminución la observada en el G3. Los niveles de triglicéridos se redujeron significativamente solo en dos grupos, G2 y G3 (-19,66 y -19,43, respectivamente). La hemoglobina glucosilada mostró una ligera disminución que no alcanzó la significación estadística. Los parámetros clínicamente relevantes fueron: a) G1 (control) frente a G2 (IMOAP): riesgo relativo (RR), 0,10 a 0,46; reducción del riesgo relativo (RRR), 0,54 a 0,90; reducción del riesgo absoluto (ARR), 0,30 a 0,61; número necesario a tratar (NNT), 3 a 2; b) G1 frente a G3 (IMOAP-PA): RR, 0,07 a 0,30; RRR, 0,70 a 0,93; ARR, 0,61 a 0,86; NNT: 2 a 1; c) G2 frente a G3: RR, 0,54 a 0,84; RRR, 0,16 a 0,46; ARR, 0,14 a 0,43; NNT, 7 a 2. Conclusiones: la plataforma de salud digital que estimula la actividad física, agregada a una intervención motivacional en pacientes con sobrepeso u obesidad, aporta un beneficio adicional significativo en términos de resultados de pérdida de peso, de reducción del IMC y de mejora del perfil de lípidos en estas personas con un coste más efectivo.<hr/>Abstract Objectives: to evaluate the effectiveness of three interventions for obesity, one of them including a platform that promotes physical activity. Material and methods: a multicenter, randomized, controlled, parallel clinical trial that compared 3 arms with overweight or obese patients with a follow-up of 12 months. Patients were randomized into three groups for an intervention in a primary care center: G1: control group, which received the usual recommendations for losing weight according to the SEEDO 2000 Consensus; G2: motivational intervention for obesity (IMOAP) with a trained nurse and small, regular workgroups; G3: motivational intervention for obesity (IMOAP) plus use of a digital platform that records, monitors, and fosters physical activity (IWOPI). Variables collected included: weight, height, BMI, waist circumference, lipid parameters, blood pressure, and glycosylated hemoglobin. Results: a total of 185 patients were initially included in the study. Seventeen patients left the study, and 168 patients completed the study: 47 in G1, 61 in G2, and 60 in G3. Of the population studied, 57.1 % were women. A general average weight reduction of 4.37 kg was seen at the end of the study – 5.34 kg in G2, 6.29 kg in G3, and 1.25 kg in the control group (G1). Cholesterol levels were also reduced in the three groups, but without reaching statistical significance. Clinically relevant parameters included: G1 (control) versus G2 (IMOAP): relative risk (RR), 0.10 to 0.46; relative risk reduction (RRR), 0.54 to 0.90; absolute risk reduction (ARR), 0.30 to 0.61; number needed to treat (NNT), 3 to 2; G1 versus G3 (IMOAP-PA): RR, 0.07 to 0.30; RRR, 0.70 to 0.93; ARR, 0.61 to 0.86; NNT: 2 to 1; G2 versus G3: RR, 0.54 to 0.84; RRR, 0.16 to 0.46; ARR, 0.14 to 0.43; NNT, 7 to 2. Conclusions: the digital health platform that fostered physical activity, added to a motivational intervention in overweight or obese patients, provided a significant additional benefit in terms of weight loss, BMI reduction, and lipid profile improvement in patients affected by overweight or obesity with a more effective cost. <![CDATA[Anti-obesity attitudes, food symptomatology and meanings associated with obesity in students linked to the health area]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000300009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: las personas con obesidad suelen ser objeto de estigmas asociados al peso por parte de la población. Los estudiantes del área de la salud, al formar parte de la sociedad, también experimentan actitudes antiobesidad, lo que puede afectar a la calidad de la atención que ofrecen. Objetivos: analizar las diferencias por sexo, en estudiantes universitarios vinculados al área de la salud, con respecto a las actitudes antiobesidad, la obsesión por la delgadez, la bulimia y la insatisfacción corporal, identificando las variables que permitan predecir las actitudes negativas respecto a la obesidad. Además, se exploraron los significados asociados a la malnutrición por exceso. Método: con un diseño no experimental transversal y un muestreo no probabilístico por conveniencia, se accedió a 212 participantes. Los instrumentos fueron: AFA, EDI-2 y redes semánticas naturales. Resultados: las mujeres presentaron valores más altos que los hombres en todas las variables estudiadas (p &lt; 0,05), excepto en la bulimia (p &gt; 0,05). La obsesión por la delgadez fue el único predictor de las actitudes antiobesidad (R2= 0,40). Los significados más prevalentes hacia las personas con obesidad fueron “enfermedad” y “aspectos psicológicos”. Conclusiones: la presencia de obsesión por la delgadez en estudiantes que trabajarán en el abordaje integral de la obesidad es un predisponente a experimentar actitudes antiobesidad. Dentro de los significados asociados al sobrepeso más prevalentes en este grupo están los aspectos psicológicos, antes que los conceptos relacionados con la alimentación y la actividad física. Todo esto puede tener un impacto negativo en la calidad de la atención que ofrezcan.<hr/>Abstract Introduction: people with obesity are often subjected to weight-related stigma by the population. Career students linked to the approach to obesity, as part of society, also experience anti-obesity attitudes, which can affect the quality of care they will offer. Objectives: to analyze the differences by sex, in university students linked to the health area, in anti-obesity attitudes, drive for thinness, bulimia, and body dissatisfaction, identifying variables allowing to predict negative attitudes regarding obesity. In addition, the meanings associated with excess malnutrition were explored. Method: with a cross-sectional, non-experimental design and non-probabilistic, convenience sampling 212 participants were accessed. Instruments included: AFA, EDI-2, and natural semantic networks. Results: women showed higher values than men in all the variables studied (p &lt; 0.05) except bulimia (p &gt; 0.05). Drive for thinness was the only predictor for anti-obesity attitudes (R2= 0.40). The most prevalent meanings attached to people with obesity were “illness” and “psychological issues”. Conclusions: the presence of drive for thinness in students who will work in the comprehensive approach to obesity is a predisposing factor to experiencing anti-obesity attitudes. Among the most prevalent meanings associated with overweight in this group are psychological issues, rather than concepts related to food and physical activity. All this can have a negative impact on the quality of the care they offer. <![CDATA[The rs10401670 variant of the resistin gene is related to circulating resistin levels, insulin resistance, and presence of type-2 diabetes mellitus in obese patients]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000300010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: el SNP 3'UTR C/T (rs10401670) del gen RETN es un polimorfismo que se ha asociado con la presencia de diabetes mellitus de tipo 2 en un único trabajo en la literatura. Objetivo: el objetivo de diseñar este estudio fue evaluar la influencia del SNP rs10401670 del gen de la resistina sobre los niveles séricos de resistina, así como sobre la presencia de diabetes mellitus de tipo 2 en sujetos con obesidad y la resistencia a la insulina. Material y métodos: se analizó una población caucásica de 653 sujetos adultos con obesidad. A todos se les realizó una evaluación antropométrica (peso, circunferencia cintura, masa grasa), una evaluación de la ingesta nutricional y un análisis bioquímico (glucosa, insulina, proteína C-reactiva, perfil lipídico, insulina, HOMA-IR). La evaluación del genotipo rs10401670 se determinó en presencia de diabetes mellitus de tipo 2 (DM2). Se realizó un análisis univariante y posteriormente un análisis de regresión logística con la variable dependiente dicotómica “DM2 = Sí/No” (SPSS, 17.0, IL EUA). Resultados: la distribución del genotipo fue la siguiente: CC, 212 (32,4 %); CT, 340 (52,0 %), y TT, 101 (15,6 %). No se hallaron diferencias significativas entre ambos genotipos en cuanto a perfil lipídico, glucosa basal, proteína C-reactiva, parámetros antropométricos, ingesta nutricional y tensión arterial, pero sí en los niveles de resistina (delta: 1,0 ± 0,2 ng/ml; p = 0,02), insulina (delta: 1,3 ± 0,1 ng/ml; p = 0,02) y HOMA-IR (delta: 1,2 ± 0,2 ng/ml; p = 0,01), que fueron superiores en los pacientes portadores del alelo mutado T. La prevalencia global de la diabetes mellitus de tipo 2 (DM2) en la muestra fue del 21,8 %. Con respecto al SNP rs10401670, entre los sujetos con CC un 17,9 % tenían DM2 y entre los portadores del alelo T, el 23,8 % tenían DM2. En el análisis de regresión logística, al analizar el efecto del alelo T ajustado según la edad, el sexo, los niveles de resistina circulante y el peso corporal, continuó mostrándose como variable independiente la presencia del alelo T del SNP rs10401670 sobre la presencia de DM2: OR: 2,27 (IC 95 %: 1,26-4,09). Conclusiones: el alelo T de la variante genética rs10401670 se asocia con mayores niveles de resistina, insulina basal, resistencia a la insulina y prevalencia de la diabetes mellitus de tipo 2 en los sujetos obesos.<hr/>Abstract Background: the SNP 3'UTR C/T (rs10401670) of the RETN gene is a polymorphism that has been associated with the presence of type-2 diabetes mellitus in a single work in the literature. Objective: the objective of our study was to evaluate the influence of this resistin gene SNP (rs10401670) on the serum levels of resistin, as well as on the presence of type-2 diabetes mellitus in obese subjects and on insulin resistance. Material and methods: a Caucasian population of 653 obese subjects was analyzed. All subjects underwent an anthropometric evaluation (weight, waist circumference, fat mass), an evaluation of their nutritional intake, a biochemical profile (glucose, insulin, C-reactive protein, lipid profile, insulin, HOMA-IR), and an assessment of the rs10401670 genotype. Determinations were made in the presence of type-2 diabetes mellitus (DM2). A univariate analysis was carried out and a logistic regression was performed with a dichotomy parameter (DM2: yes/no) (SPSS, 17.0, IL, EUA). Results: genotype distribution was as follows: CC, 212 subjects (32.4 %); CT, 340 subjects (52.0 %); and TT, 101 subjects (15.6 %). There were no significant differences between both genotypes in lipid profile, basal glucose, C-reactive protein, anthropometric parameters, nutritional intake, and blood pressure levels. Serum resistin levels (delta: 1.0 ± 0.2 ng/mL; p = 0.02), insulin levels (delta: 1.3 ± 0.1 ng/mL; p = 0.02), and HOMA-IR (delta: 1.2 ± 0.2 ng/mL; p = 0.01) were higher in T-allele carriers than non-T-allele carriers. The overall prevalence of type-2 diabetes mellitus (DM2) in the sample was 21.8 %. With respect to the rs10401670 polymorphism, 17.9 % of subjects with the CC genotype had DM2, and 23.8 % of T-allele carriers had DM2. In the logistic regression analysis the T-allele of the SNP rs10401670, adjusted by age, sex, resistin levels, and body weight showed an association with DM2 –OR: 2.27 (95 % CI: 1.26-4.09). Conclusions: the T-allele of the rs10401670 genetic variant is associated with higher levels of resistin, basal insulin, and insulin resistance, and a higher prevalence of type-2 diabetes mellitus, in obese subjects. <![CDATA[Cytokines and body adiposity in young female undergraduate students]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000300011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Objective: to identify cytokines and to associate them with several indexes of total and central adiposity in young female undergraduate students. Methods: 58 young female sophomore students, aged 18 to 25 years, from a Brazilian public university were evaluated. Both anthropometric measures (weight, height, waist circumference and hip circumference) and body composition were assessed through DXA, and the values of android, gynoid and truncal fat mass were obtained. Cytokines (IL-8, IL-1β, IL-6, IL-10 e TNF-α) were analyzed, and Body Mass Index (BMI), Body Adiposity Index (BAI), Visceral Adiposity Index (VAI), Conicity Index (CCI), Waist-Hip Index (WHR), Waist-to-Height Ratio (WHtR), Fat Mass Distribution Index 1 (FMI1) and Fat Mass Distribution Index 2 (FMI2) were calculated. Eventually, a linear regression was carried out to determine the regression coefficient and confidence interval (CI), having the predictor variables (cytokines) adjusted according to age and family history of obesity. The statistical significance of α = 5 % was applied. Results: a correlation between adiposity indexes and cytokines (CCI, WHR and IL-12; CCI, WHR, FMI1, FMI2and TNF-α) was identified. When it comes to the regression models, cytokines increase was related to CCI, WHR, FMI1 and FMI2 increase. Conclusion: pro-inflammatory cytokines were associated with an increase in adipose indexes. Therefore, these indexes became a feasible strategy for clinical practice in order to identify propensity to inflammatory disorders.<hr/>Resumen Objetivo: identificar citoquinas y asociarlas con los distintos índices de adiposidad total y central en estudiantes universitarias jóvenes. Métodos: se evaluaron 58 jóvenes estudiantes, de 18 a 25 años de edad, de segundo curso de carrera de una universidad pública brasileña. Se analizaron mediante densitometría (DEXA) tanto las medidas antropométricas (peso, talla, perímetro de la cintura y perímetro de la cadera) como la composición corporal, obteniéndose los valores de masa grasa androide, ginoide y troncal. Se analizaron las citoquinas (IL-8, IL-1β, IL-6, IL-10 y TNF-α) y se calcularon el índice de masa corporal (IMC), el índice de adiposidad corporal (IAC), el índice de adiposidad visceral (IAV), el índice de conicidad (CCI), el índice cintura-cadera (WHR), la ratio cintura-talla (WHtR), el índice de distribución de la masa grasa 1 (FMI1) y el índice de distribución de la masa grasa 2 (FMI2). Finalmente se realizó una regresión lineal para determinar el coeficiente de regresión y el intervalo de confianza (IC), ajustando las variables predictivas (citoquinas) a la edad y los antecedentes familiares de obesidad. Se aplicó una significación estadística de α = 5 %. Resultados: se detectó una correlación entre índices adiposos y citoquinas (CCI, WHR e IL-12; CCI, WHR, FMI1, FMI2 and TNF-α). Conforme a los modelos de regresión, el aumento de las citoquinas se relacionó con el aumento de CCI, WHR, FMI1 y FMI2. Conclusión: las citoquinas proinflamatorias se asociaron al aumento de los índices adiposos. Por tanto, los índices se convierten en una estrategia factible para detectar la propensión hacia los trastornos inflamatorios en la práctica clínica. <![CDATA[Cut-off points of appendicular lean soft tissue for identifying sarcopenia in the older adults in Brazil: a cross-sectional study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000300012&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction: appropriate appendicular lean soft tissue (ALST) parameters to identify sarcopenia in Brazil are scarce. The use of international references may lead to a false positive diagnosis. The objective was to propose cut-off points to identify sarcopenia in older men and women using DXA-derived ALST values from a young adult population. Methods: this was an observational study with a cross-sectional analysis. University students of both sexes (n = 125), aged 20 to 30 years, underwent anthropometric measurements and DXA scanning to obtain their ALST (kg). Cut-off points for sarcopenia were set at -2 standard deviations (-2SDs) away from the mean ALST of a young sample. Absolute values and index (ALST/height2, ALST/weight, and ALST/body mass index [BMI]) were considered as recommended by international consensus. Results: compared to women, men presented higher values of weight, height, BMI, bone mineral content, lean soft tissue, ALST, and ALST index (kg/m²). Only fat mass was higher in women, and age was not different between genders. The -2SD ALST index obtained were ≤ 6.56 kg/m² for men and ≤ 4.67 kg/m² for women. They were below international and national values, which tended to classify false positives. Conclusions: the -2SD ALST values proposed here are validated cut-offs for identifying low muscle in older adults and to prevent misdiagnosis with sarcopenia. In addition, they contribute to efficient monitoring and control of this disease in geriatric populations.<hr/>Resumen Introducción: los parámetros apropiados de masa muscular esquelética apendicular (MMEA) para identificar la sarcopenia en Brasil resultan escasos. Ello se debe al uso de referencias internacionales, lo cual puede conducir a un diagnóstico falso positivo. El objetivo del presente trabajo es proponer puntos de corte para determinar la sarcopenia en hombres y mujeres mayores empleando valores de MMEA derivados de las DXA de una población de adultos jóvenes. Métodos: estudio observacional con análisis transversal. Estudiantes universitarios de ambos sexos (n = 125), de 20 a 30 años de edad, se sometieron a mediciones antropométricas y DXA para obtener el MMEA (kg). Los puntos de corte de la sarcopenia se establecieron en -2 desviaciones estándar (-2SD) de la media de MMEA de una muestra joven. Se consideraron los valores absolutos e índices (MMEA/altura2, MMAE/peso y MMAE/índice de masa corporal [IMC]), según lo recomendado por el consenso internacional. Resultados: los hombres, en comparación con las mujeres, presentaron valores superiores de peso, altura, IMC, contenido mineral óseo, masa magra, MMEA e índice MMEA (kg/m²). Por otro lado, solo la masa grasa fue mayor en las mujeres, no habiendo diferencias de edad entre ambos géneros. El índice MMAE -2SD obtenido fue ≤ 6,56 kg/m² para los hombres y ≤ 4,67 kg/m² para las mujeres. Dichos resultados, al encontrarse por debajo de los valores internacionales y nacionales, tienden a clasificar los falsos positivos. Conclusiones: los MMAE -2SD propuestos aquí son valores de corte validados para identificar las cuantificaciones musculares bajas en los adultos mayores y para prevenir el diagnóstico erróneo de sarcopenia. Además, contribuyen a la monitorización y el control eficiente de esta enfermedad en las poblaciones geriátricas. <![CDATA[Fat intake and the risk of coronary heart disease among Jordanians]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000300013&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction: dietary fat has been reported as one of the significant risk factors in the development of cardiovascular diseases (CVD). Objective: this study aimed at assessing the possible association between fat intake and CVD. Methods: the present case-control study was conducted in the center of coronary angiography. Three-hundred and ninety nine patients who referred for elective coronary angiography with clinical suspicion of coronary artery disease were enrolled. Dietary data were collected from each patient using an interview-based food frequency questionnaire. Results: the findings of the present study revealed no significant differences between cases and controls regarding the intake of all types of fat either before or after energy adjustment. For both cases and controls the percentage of fat intake from total energy and the intakes of polyunsaturated and monounsaturated fats, cholesterol, omega-6 and omega-3 were within the recommended amounts. The intake of all fat types (except trans-fat) was not associated with the risk of developing CVD. Trans-fat intake in the second and third quartile increased the risk of CVD by OR 1.86 (95 % CI: 1.03-3.34) and 2.01 (95 % CI: 1.12-3.60), respectively. Conclusions: while trans-fats may be significantly associated with the development of CVD in the first two quartiles, no association has been detected with other fat types.<hr/>Resumen Introducción: se ha establecido que la grasa en la dieta es uno de los factores de riesgo significativos en el desarrollo de enfermedades cardiovasculares (ECV). Objetivo: este estudio tuvo como objetivo evaluar la posible asociación entre la ingesta de grasa y la ECV. Métodos: el presente estudio de casos y controles se realizó en el centro de la angiografía coronaria. Se inscribieron 399 pacientes que fueron remitidos para una angiografía coronaria electiva con sospecha clínica de enfermedad coronaria. Los datos dietéticos se obtuvieron de cada paciente mediante un cuestionario de frecuencia de alimentos basado en entrevistas. Resultados: los hallazgos del presente estudio no revelaron diferencias significativas entre los casos y los controles con respecto a la ingesta de todos los tipos de grasa, ya sea antes o después del ajuste de energía. Para ambos casos y controles, el porcentaje de ingesta de grasas de la energía total y las ingestas de grasas poliinsaturadas y monoinsaturadas, colesterol, omega-6 y omega-3 se encuentran dentro de las cantidades recomendadas. La ingesta de todos los tipos de grasa (excepto las grasas trans) no se asoció con el riesgo de desarrollar ECV. La ingesta de grasas trans en el segundo y tercer cuartil aumentó el riesgo de ECV en OR 1,86 (IC 95 %: 1,03-3,34) y 2,01 (IC 95 %: 1,12-3,60), respectivamente. Conclusiones: si bien las grasas trans pueden estar asociadas significativamente con el desarrollo de ECV en los dos primeros cuartiles, no se ha detectado asociación con otros tipos de grasa. <![CDATA[Satisfaction with the hospital menu and incorporation of drinkable goat milk yogurt as a dessert]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000300014&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: la valoración de los menús hospitalarios debe realizarse periódicamente para adecuarlos a las necesidades de los pacientes. El yogur líquido de leche de cabra podría tener ventajas nutricionales en comparación con el de vaca. Objetivos: evaluar la satisfacción de los pacientes con el menú hospitalario y con la incorporación del yogur líquido de leche de cabra, suministrado como postre en el menú hospitalario, en comparación con un postre lácteo de vaca. Material y métodos: se realizó una encuesta de satisfacción con el menú hospitalario y con el postre (yogur de cabra no edulcorado frente a postre lácteo de vaca edulcorado (yogur o arroz con leche)) a pacientes ingresados con dietas basales. Resultados: se analizaron 214 encuestas. El 43,9 % de los encuestados fueron mujeres. La edad media fue de 62,1 ± 15,8 años y la estancia media de los pacientes de 14,1 ± 20,1 días. La aceptación del menú hospitalario se valoró como buena por un alto porcentaje de los encuestados (temperatura, 90,9 %; preparación, 75,6 %; presentación, 88,9 %; horario, 73,7 %). La satisfacción global con el almuerzo (de 1 a 10) fue de 7,5 ± 2,1 en los pacientes que tomaron yogur líquido de leche de cabra frente a 7,4 ± 2,2 en los que tomaron el postre lácteo de vaca (NS); con el postre fue de 6,1 ± 3,2 frente a 7,9 ± 2,5 (p &lt; 0,000), respectivamente. Conclusiones: la satisfacción global con el menú hospitalario fue alta y la aceptación del postre de yogur líquido de cabra fue menor que la observada con el postre lácteo de vaca. La ausencia de edulcorantes en el primero pudo influir en los resultados.<hr/>Abstract Introduction: an assessment of hospital menus should be regularly performed to suit the needs of patients. Drinkable goat milk yogurt could have nutritional advantages over the cow's milk variety. Objectives: to evaluate the satisfaction of patients with the hospital menu and with the inclusion therein of drinkable goat milk yogurt as a dessert as compared to a cow milk dessert. Material and methods: a satisfaction survey for the hospital menu and its included dessert (non-sweetened goat milk yogurt vs a sweetened cow's milk dessert (yogurt or rice pudding)) was conducted in patients admitted with baseline diets. Results: in all, 214 responses were analyzed: 43.9 % of respondents were women. Mean age was 62.1 ± 15.8 years, and average patient stay was 14.1 ± 20.1 days. Acceptance of the hospital menu was rated as good in a high percentage of respondents (temperature, 90.9 %; preparation, 75.6 %; presentation, 88.9 %; time schedule, 73.7 %). Overall satisfaction with the lunch meal (1 to 10) was 7.5 ± 2.1 in patients who took the drinkable goat milk yogurt vs 7.4 ± 2.2 in those who took the cow's milk dessert (NS); satisfaction with the dessert was 6.1 ± 3.2 vs 7.9 ± 2.5 (p &lt; 0.000), respectively. Conclusions: overall satisfaction with the hospital menu was high, and the acceptance of the liquid goat milk yogurt was lower than that observed for the cow's milk dessert. The absence of sweeteners in the former may have influenced the results obtained. <![CDATA[25-hydroxyvitamin D levels in the early healing of osteoporotic hip fracture and their relationship with clinical outcome]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000300015&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction: vitamin D is involved in recovery after an osteoporotic hip fracture (OHF). Previous studies have reported decreased serum vitamin D levels during fracture healing. Objectives: our aim was to evaluate: a) serum 25-hydroxyvitamin D3 (25OHD3) levels in patients with OHF at hospital admission and 8 days post-admission, and b) the relationship between 25OHD levels and clinical outcomes. Methods: a prospective study including 66 patients aged over 65 years hospitalized for OHF. We gathered data on baseline demographic characteristics, medical history, Mini Mental State (MMS) assessment, Activities of Daily Living (ADL) results, nutritional assessment, and type of fracture and surgery. Laboratory results were collected on bone biomarkers, albumin, 25OHD3, and IL6. Clinical outcomes included length of stay, complications, and mortality. In the statistical analysis, a t-test was used for continuous variables and a chi-square test for qualitative variables. Linear regression models were used for the multivariate analysis, adjusted for covariates. Results: our study population had low serum vitamin D levels at admission, with a mean [(standard error of the mean (SEM)] of 12.04 (1.03) ng/mL. Both 25OHD3 and interleukin 6 (IL-6) levels significantly declined (p &lt; 0.001) during the early post-fracture phase. A greater decline in 25OHD3 levels was significantly associated with longer hospital stay (p = 0.042, multivariate analysis). Serum 25OHD3 levels were also associated with cognitive status as assessed using the MMS exam. Conclusions: 25OHD3 levels were reduced in OHF patients at admission, and significantly decreased during the first 8 days post-admission. 25OHD3 levels were associated with MMS-assessed cognitive status. A greater decline in serum 25OHD3 was associated with a longer hospital stay.<hr/>Resumen Introducción: la vitamina D se ha relacionado con la recuperación tras la fractura osteoporótica de cadera (FOC). Estudios previos muestran un descenso de los niveles de vitamina D en la fase precoz tras la fractura. Objetivos: evaluar: a) los niveles séricos de 25-hidroxivitamina D3 (25OHD3) al ingreso y a los 8 días del ingreso en hospitalizados por FOC; b) la relación de los niveles de 25OHD3 con los resultados clínicos, así como con el nivel cognitivo y funcional. Métodos: estudio prospectivo de 66 pacientes ( &gt; 65 años) ingresados por FOC. Se estudiaron las características demográficas, los antecedentes personales, la valoración nutricional, el test Mini Mental State (MMS), el cuestionario Activities of Daily Living (ADL), el tipo de fractura y de cirugía, y parámetros bioquímicos del metabolismo óseo, la 25OHD3, la albúmina y la interleuquina 6. Como resultados clínicos se analizaron: estancia hospitalaria, complicaciones y mortalidad durante el ingreso. El análisis estadístico consistió en: a) prueba de la t para las variables continuas y χ2 para las cualitativas; b) análisis multivariable utilizando modelos de regresión lineal ajustados según el análisis de la covarianza. Resultados: la población estudiada muestra niveles bajos de 25OHD3 al ingreso: media [± error estándar de la media (EEM)] = 12,04 (1,03) ng/mL. Durante el ingreso, 25OHD3 e interleuquina 6 decrecen significativamente (p &lt; 0,001). El descenso de 25OHD3 se asocia con la estancia hospitalaria (p = 0,042 en análisis multivariable). Los valores disminuidos de 25OHD3 se asocian a un bajo nivel cognitivo (p = 0,042). Conclusiones: los pacientes ingresados por fractura osteoporótica de cadera tienen niveles bajos de 25OHD3 que decrecen significativamente tras 8 días de ingreso. El descenso de 25OHD3 se asocia significativamente a la estancia hospitalaria. Los niveles disminuidos de 25OHD3 se asocian a un peor estado cognitivo evaluado mediante el MMS. <![CDATA[Association of serum vitamin D levels with chronic disease and mortality]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000300016&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction: whether hypovitaminosis D is an overarching cause of increased mortality or a prognostic marker of poor health has not been well elucidated. Objectives: we sought to determine the association of serum 25-hydroxyvitamin D [25-(OH)-D3] levels with the clinical biochemical parameters and mortality risk in chronic diseases. Methods: we reviewed the clinical charts and collected the clinical biochemical parameters of patients diagnosed with chronic conditions who had at least one 25-(OH)-D3 determination, with or without calcium and vitamin D supplementation, and who were selected using a cluster random sampling design (n = 1,705). The analysis was focused on metabolic disorders (type-2 diabetes mellitus [T2DM] and obesity), autoimmune disorders, and mortality. Multivariate logistic regression analyses were performed. Results: low 25-(OH)-D3 levels were reported in 1,433 (84.0 %) patients, of which 774 (45.4 %) had insufficiency (20-29 ng/mL) and 659 (38.6 %) patients had deficiency (&lt; 20 ng/mL). Lower 25-(OH)-D3 levels in T2DM patients were associated with higher glycosylated hemoglobin levels (p &lt; 0.001). Patients with 25-(OH)-D3 levels &lt; 12.5 ng/mL had a higher mortality risk than those with levels ≥ 12.5 ng/mL (HR: 3.339; 95 % CI: 1.342-8.308). We observed lower 25-(OH)-D3 levels in patients with grade-III obesity (p = 0.01). We found a higher risk of 25-(OH)-D3 deficiency in rheumatoid arthritis, type-1 diabetes, and systemic lupus erythematosus (p = 0.032, p = 0.002, p = 0.049, respectively). Conclusions: we found a significant relationship between 25-(OH)-D3 levels and glycemic control, body mass index, autoimmune disease, and mortality risk. Nevertheless, whether hypovitaminosis D plays a causal role or is a consequence of chronic disease remains controversial.<hr/>Resumen Introducción: si la hipovitaminosis D constituye una causa general de mayor mortalidad o un marcador de mal pronóstico para la salud no se ha dilucidado por completo. Objetivos: determinar la asociación de los niveles séricos de 25-hidroxivitamina D [25-(OH)-D3] con los parámetros clínico-bioquímicos y el riesgo de mortalidad en la enfermedad crónica. Métodos: se revisaron los expedientes clínicos y recopilamos los parámetros clínico-bioquímicos de pacientes diagnosticados de enfermedades crónicas que tenían al menos una determinación de 25-(OH)-D3, con o sin suplemento de calcio y vitamina D, y que se seleccionaron mediante muestreo aleatorio por grupos (n = 1705). El análisis se centró en los trastornos metabólicos (diabetes mellitus de tipo 2 [DM2] y obesidad), los trastornos autoinmunes y la mortalidad. Se realizaron análisis multivariados de regresión logística. Resultados: se encontraron niveles bajos de 25-(OH)-D3 en 1433 (84,0 %) pacientes, de los cuales 774 (45,4 %) tenían insuficiencia (20-29 ng/mL) y 659 (38,6 %) tenían deficiencia (&lt; 20 ng/mL) de esta vitamina. Los niveles más bajos de 25-(OH)-D3 en los pacientes con DM2 se asociaron a niveles más altos de hemoglobina glucosilada (p &lt; 0,001). Los pacientes con niveles de 25-(OH)-D3 &lt; 12,5 ng/mL tenían mayor riesgo de mortalidad que aquellos con niveles ≥ 12,5 ng/mL (HR: 3,339; IC del 95 %: 1,342-8,308). Apreciamos niveles más bajos de 25-(OH)-D3 en los pacientes con obesidad de grado III (p = 0,01). Se encontró un mayor riesgo de deficiencia de 25-(OH)-D3 en la artritis reumatoide, la diabetes de tipo 1 y el lupus eritematoso sistémico (p = 0,032, p = 0,002, p = 0,049, respectivamente). Conclusiones: apreciamos una relación significativa entre los niveles de 25-(OH)-D3 y el control glucémico, el índice de masa corporal, la enfermedad autoinmune y el riesgo de mortalidad. Sin embargo, sigue siendo controvertido si la hipovitaminosis D desempeña un papel causal o constituye una consecuencia de las enfermedades crónicas. <![CDATA[Guarana <em>(Paullinia cupana)</em> consumption improves hepatic and renal parameters in alloxan-induced diabetic rats]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000300017&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction: diabetes mellitus is considered a chronic disease, characterized by the presence of high glycemic concentrations and dyslipidemia or hyperlipidemia caused by absence or deficiency of insulin secretion by pancreatic β-cells. Micro and macrovascular complications may lead to nephropathy. Diabetic syndrome and oxidative damage are strongly related. The guarana plant (Paullinia cupana) has been described as an antioxidant agent. Objective: this study aims to evaluate the protective action of the guarana compound on the biochemical profile of alloxan-induced diabetes in rats. Method: twenty-eight male Wistar Furth rats were divided into four groups of seven animals each: the control group (CG) was fed a standard diet; the guarana group (GG) was fed a standard diet supplemented with guarana; the diabetic group (DG) included alloxan-induced diabetic rats fed a standard diet; and the diabetic guarana group (DGG) included alloxan-induced diabetic rats fed a standard diet supplemented with guarana. Induction was performed by intraperitoneal injection of alloxan 150 mg/kg. Results: LDL (CG: 24.64 ± 2,59; GG: 38.93 ± 7.19; DG: 14.9 ± 3.96; DGG: 20.8 ± 4.04 mg/dL); HDL (CG: 14.8 ± 4.86; GG: 13 ± 1.41; DG: 22.5 ± 7.81; DGG: 30.66 ± 9.02 mg/dL); ALT (CG: 31.8 ± 4.81; GG: 22.16 ± 1.83; DG: 38 ± 1.4; DGG: 26.83 ± 2.13 U/L); AST (CG: 101.8 ± 5.07; GG: 117.5 ± 9.73; DG: 183.6 ± 4.21; DGG: 116.16 ± 12 U/L); urea (CG: 51.4 ± 5.03; GG: 42.5 ± 8.24; DG: 129.16 ± 31.72; DGG: 150.5 ± 36.02 mg/dL); creatinine (CG: 0.6 ± 0.12; GG: 0.53 ± 0.05; DG: 0.78 ± 0.11; DGG: 0.61 ± 0.07 mg/dL). Conclusions: consumption of guarana (Paullinia cupana) by male Wistar Furth rats with alloxan induced diabetes without treatment had a beneficial effect on hepatic and renal function parameters, and raises the possibility of being used as supportive therapy in the treatment of diabetes.<hr/>Resumen Introducción: la diabetes mellitus (DM) se considera una enfermedad crónica caracterizada por la presencia de altas concentraciones glucémicas, dislipidemia o hiperlipidemia causadas por ausencia o deficiencia de la secreción de insulina por las células β del páncreas. Sus complicaciones micro y macrovasculares pueden llevar a un cuadro de nefropatía. El síndrome diabético y el daño oxidativo están fuertemente relacionados. El guaraná (Paullinia cupana) se ha venido describiendo como un agente antioxidante. Objetivo: este estudio tiene el objetivo de evaluar la posible acción protectora de este compuesto sobre el perfil bioquímico de ratas con diabetes inducida por aloxano. Material y métodos: veintiocho ratas macho Wistar Furth se dividieron en cuatro grupos de siete animales cada uno: el grupo de control (CG) se alimentó con la dieta estándar; el grupo de guaraná (GG) se alimentó con la dieta estándar complementada con guaraná; el grupo diabético (DG) se formó con ratas con diabetes inducida por aloxano que se alimentaron con la dieta estándar; el grupo diabético con guaraná (DGG) se formó con ratas con diabetes inducida por aloxano que se alimentaron con la dieta estándar complementada con guaraná. La inducción se realizó a través de una inyección intraperitoneal de aloxano en dosis de 150 mg/kg. Resultados: LDL (CG: 24,64 ± 2,59; GG: 38,93 ± 7,19; DG: 14,9 ± 3,96; DGG: 20,8 ± 4,04 mg/dl); HDL (CG: 14,8 ± 4,86; GG: 13 ± 1,41; DG: 22,5 ± 7,81; DGG: 30,66 ± 9,02 mg/dl); ALT (CG: 31,8 ± 4,81; GG: 22,16 ± 1,83; DG: 38 ± 1,4; DGG: 26,83 ± 2,13 U/L); AST (CG: 101,8 ± 5,07; GG: 117,5 ± 9,73; DG: 183,6 ± 4,21; DGG: 116,16 ± 12 U/L); urea (CG: 51,4 ± 5,03; GG: 42,5 ± 8,24; DG: 129,16 ± 31,72; DGG: 150,5 ± 36,02 mg/dl); creatinina (CG: 0,6 ± 0,12; GG: 0,53 ± 0,05; DG: 0,78 ± 0,11; DGG: 0,61 ± 0,07 mg/dl). Conclusión: el consumo de guaraná (Paullinia cupana) por ratas Wistar con diabetes inducida por aloxano y sin tratamiento actuó de forma beneficiosa sobre los parámetros hepáticos y de función renal, planteando la posibilidad de poder ser utilizado como terapia de soporte en el tratamiento de la diabetes. <![CDATA[A study of the habits and food waste production of young university students]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000300018&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: la modernización de la sociedad ha supuesto una serie de cambios en los hábitos alimentarios y la práctica de actividad física de la población, así como una mayor generación de desperdicios alimentarios en los hogares. Objetivo: estudiar el desperdicio de alimentos en el hogar, valorando al mismo tiempo los hábitos alimentarios y estilos de vida de la población estudiante universitaria. Material y métodos: los datos se recopilaron mediante una encuesta estructurada y autoadministrada online en la que se midieron los hábitos alimentarios (cuestionario de frecuencia) y el nivel de actividad física (IPAQ-Short) de los sujetos participantes, así como el desperdicio de alimentos de sus comidas principales mediante un registro fotográfico de tres días distintos según el método Comstock, estimación visual por cuartos. Resultados: la mayor parte de los estudiantes no cumplen con las recomendaciones de frecuencia de consumo de cereales de grano entero, frutas, verduras, hortalizas, pescado y frutos secos, aunque la práctica de actividad física resultó ser alta. La media total del desperdicio, valorada en la escala de Comstock, se correspondió con un porcentaje del 14,5 %, desperdicio de tipo evitable principalmente. La carne fue el grupo de alimentos más consumido como fuente proteica, así como el de mayor desperdicio, junto con verduras y hortalizas. Conclusiones: este estudio enfatiza aun más la necesidad de un mayor número de intervenciones en términos de adquisición e implementación de habilidades para mejorar los comportamientos alimentarios saludables, así como para reducir el desperdicio de alimentos por parte de la población universitaria.<hr/>Abstract Introduction: the modernization of society has brought about a series of changes in the dietary habits and practice of physical exercise in the population, as well as a greater generation of food waste in homes. Objective: to assess food waste at home and to evaluate the eating habits and lifestyles of university students. Material and methods: data were collected through a structured, self-administered online survey in which the eating habits (frequency questionnaire) and level of physical activity (IPAQ-Short) of the participating subjects were measured, as well as the waste from main meals through a photographic record of three days according to the Comstock method, visual estimation. Results: most of the students do not comply with the frequency recommendations for consumption of whole grain, fruits, vegetables, nuts and dried fruits, although the practice of physical activity is high, specifically moderate. The total average of waste as assessed with the Comstock scale corresponds to a percentage of 14.50 %, mainly avoidable waste. Meat was the most consumed food group as a source of protein, as well as the most wasteful along with vegetables. Conclusions: this study further emphasizes the need for a greater number of interventions in terms of acquisition and implementation of skills for improving healthy food behaviors, as well as for reducing food waste in university students. <![CDATA[A systematic review of cross-sectional studies on the association of sedentary behavior with cardiometabolic diseases and related biomarkers in South American adults]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000300019&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction: sedentary behavior (SB) has been independently associated with detrimental health outcomes in different regions worldwide. The aim of this systematic review was to examine whether domain-specific SB is associated with cardiometabolic diseases (CMD) and related biomarkers in South American adults. Methods: nine electronic databases were searched to identify all studies that analyzed the association between SB and CMD –e.g. obesity, diabetes, hypertension, metabolic syndrome (MetS) and clustering of chronic diseases (CCD) – and related biomarkers in South American adults. Two independent reviewers performed the necessary Abstract/full-text screening, data abstraction, and quality assessments. The review protocol was registered in the PROSPERO database (CRD42018099319). Results: from the 1,262 articles identified in the search 262 were reviewed in full and 20 were used in the analysis in accordance to the inclusion criteria. High SB (mainly sitting and TV time) was associated with an increased likelihood of obesity (n = 8), diabetes (n = 6), and CCD (n = 3), as well as high values of BMI (n = 8), WC (n = 7), % BF (n = 4), plasma lipids (n = 4), and glycemia (n = 5). Eleven out of 20 studies were of higher quality. Conclusion: long time spent in SB, mainly sitting and TV time, was positively associated with the occurrence of CMD and related biomarkers in South American adults.<hr/>Resumen Introducción: el comportamiento sedentario (CS) se ha asociado de forma independiente con resultados perjudiciales para la salud en diferentes regiones del mundo. El objetivo de esta revisión sistemática fue examinar si el CS específico de cada dominio se asocia o no a enfermedades cardiometabólicas (ECM) y sus biomarcadores relacionados en adultos sudamericanos. Métodos: se realizaron búsquedas en nueve bases de datos electrónicas para identificar todos los estudios que habían analizado la asociación entre CS y ECM –por ejemplo, obesidad, diabetes, hipertensión, síndrome metabólico y agrupación de enfermedades crónicas (AEC)– y sus biomarcadores relacionados en adultos sudamericanos. Dos revisores independientes realizaron evaluaciones de los resúmenes/textos completos, el resumen de los datos y evaluaciones de calidad. El protocolo de revisión está registrado en la base de datos PROSPERO (CRD42018099319). Resultados: de los 1262 artículos identificados en la búsqueda, 262 se revisaron en su totalidad y 20 se utilizaron en el análisis de acuerdo con los criterios de inclusión. El gran CS (principalmente, tiempo sentado y de televisión) se asoció a una mayor probabilidad de obesidad (n = 8), diabetes (n = 6) y AEC (n = 3), así como a valores altos de IMC (n = 8), WC (n = 7), % BF (n = 4), lípidos plasmáticos (n = 4) y glucemia (n = 5). Once de los 20 estudios fueron de alta calidad. Conclusión: la gran cantidad de tiempo invertido en el CS, principalmente el tiempo sentado y de televisión, se asoció positivamente con la aparición de ECM y sus biomarcadores relacionados en adultos de América del Sur. <![CDATA[The role of resveratrol on heavy metal-induced oxidative stress]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000300020&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción y objetivos: el estrés oxidante se considera uno de los principales mecanismos de genotoxicidad y carcinogenicidad de los metales pesados. Por otra parte, el resveratrol posee propiedades antioxidantes y es uno de los polifenoles más estudiados debido a su gran variedad de efectos benéficos para la salud. Sin embargo, no hay revisiones sistemáticas de la literatura científica en las que se analicen los efectos del resveratrol sobre el estrés oxidante inducido por metales pesados. Métodos: en esta revisión se realizó una búsqueda de artículos mediante las bases de datos PubMed® y ScienceDirect® (1996-2018). Después de aplicar diversos filtros, se consideraron once investigaciones in vivo e in vitro en las que se estudiaron los efectos del resveratrol sobre el estrés oxidante inducido por el arsénico (As), el cadmio (Cd), el cobre (Cu), el cromo (Cr) y el hierro (Fe). Resultados: en la revisión se presenta un análisis de los efectos químicos del resveratrol sobre el estrés oxidante asociado a la exposición a compuestos metálicos. Se discute la interacción del resveratrol con la producción de especies reactivas de oxígeno (ERO) y el sistema antioxidante endógeno, y sus efectos sobre el daño del ADN. A partir de estos estudios se genera un diagrama que muestra las interacciones propuestas para el resveratrol, los metales pesados As, Cd, Cu, Cr y Fe, y el estrés oxidante. Conclusiones: los estudios analizados muestran que el resveratrol es capaz de modular el estrés oxidante generado por diferentes compuestos de metales pesados como As, Cd, Cu, Cr y Fe.<hr/>Abstract Introduction and objectives: oxidative stress is considered one of the main mechanisms of genotoxicity and carcinogenicity of heavy metals. In contrast, resveratrol has antioxidant properties and is one of the most studied polyphenols due to its wide variety of beneficial health effects. However, there are no systematic reviews of the scientific literature in which the effects of resveratrol on oxidative stress induced by heavy metals are analyzed. Methods: in this review, articles were searched using the PubMed® and ScienceDirect® databases (1996-2018). After applying various filters, eleven in vivo and in vitro researches were considered, in which the effects of resveratrol on oxidative stress as induced by arsenic (As), cadmium (Cd), copper (Cu), chromium (Cr) and iron (Fe) were studied. Results: this review presents an analysis of the chemical effects of resveratrol on the oxidative stress associated with exposure to metal compounds. The interaction of resveratrol with the production of reactive oxygen species (ERO), the endogenous antioxidant system, and the effects on DNA damage are discussed. From these studies a diagram that shows the proposed interactions for resveratrol, heavy metals As, Cd, Cu, Cr and Fe, and oxidative stress is generated. Conclusions: the studies analyzed show that resveratrol is able to modulate the oxidative stress generated by different heavy metal compounds such as As, Cd, Cu, Cr and Fe. <![CDATA[Pregestational excess weight and adverse maternal outcomes: a systematic review of previous studies in Brazil]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000300021&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction: obesity is increasing among women at reproductive age in Brazil. Excess body weight during pregnancy negatively impacts women's health. Objectives: to identify and analyze the publications that showed the effects of pregestational excess weight on pregnancy, delivery, and post-delivery in Brazilian women. Methods: this systematic review was performed including studies that involve Brazilian pregnant women with adverse outcomes caused by pregestational excess weight. Search, selection, and reporting were conducted according to the Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA) statement. The study was conducted by manually searching and screening the databases LILACS, PubMed, Scopus, Cochrane, and Periodicos CAPES. The selected articles were evaluated according to the quality of evidence using the Grading of Recommendations, Assessment, Development and Evaluation (GRADE), and categorized as studies with high (A), moderate (B), low (C), or extremely low (D) evidence quality. Results: a total of 1,582 studies were found, of which 39 were included for final reading and evaluation. Among these, 12.8 %, 69.2 %, and 18.0 % were classified as A, B, and C or D for evidence quality, respectively. Hypertensive disorders of pregnancy, caesarean section, excessive weight gain, and gestational diabetes mellitus were commonly associated with pregestational excess weight in Brazilian women. Conclusions: the negative effects of excess body weight during pregnancy reflect the need for effective public policies that can address the problem, focusing on interventions that promote the health of women at reproductive age.<hr/>Resumen Introducción: la obesidad está aumentando entre las mujeres en edad reproductiva en Brasil. El exceso de peso corporal durante el embarazo afecta negativamente a la salud de las mujeres. Objetivos: identificar y analizar publicaciones que mostraran los efectos del exceso de peso pregestacional sobre el embarazo, el parto y el posparto en mujeres brasileñas. Métodos: esta revisión sistemática incluye estudios de mujeres embarazadas brasileñas con resultados adversos causados por el exceso de peso pregestacional. La búsqueda, la selección y la presentación de los resultados se realizaron de acuerdo con el sistema Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA). El estudio se realizó mediante la búsqueda manual y el cribado de las bases de datos LILACS, PubMed, Scopus, Cochrane y Periódicos CAPES. Los artículos seleccionados se evaluaron de acuerdo con la calidad de la evidencia utilizando el sistema Grading of Recommendations, Assessment, Development and Evaluation (GRADE), y se clasificaron como estudios de alta (A), moderada (B), baja (C) o extremadamente baja (D) calidad de la evidencia. Resultados: se encontraron un total de 1582 estudios, de los cuales 39 se incluyeron para su lectura final y evaluación. Entre estos, el 12,8 %, 69,2 % y 18,0 % se clasificaron como A, B y C o D en cuanto a calidad de evidencia, respectivamente. Los trastornos hipertensivos del embarazo, la cesárea, el aumento de peso excesivo y la diabetes mellitus gestacional se asociaron comúnmente con el exceso de peso pregestacional en las mujeres brasileñas. Conclusiones: los efectos negativos del exceso de peso corporal durante el embarazo reflejan la necesidad de políticas públicas efectivas que puedan abordar el problema, centrándose en intervenciones que promuevan la salud de las mujeres en edad reproductiva. <![CDATA[Foods for special medical purposes in the European Union: an incomplete legislative update]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000300022&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Este artículo analiza el desarrollo, desde 1989 hasta 2019, de la legislación de la Unión Europea sobre los alimentos para usos médicos especiales dirigidos a pacientes y examina cómo desde 1997 los organismos científicos competentes de la Unión Europea y de los Estados Unidos de América han establecido valores de referencia de la dieta, así como niveles de ingesta superior tolerable para vitaminas y minerales basados en su seguridad. La actualización, mediante el Reglamento (UE) 2016/128, de la legislación de la Unión Europea de esta categoría de alimentos parece adecuada en el caso de los lactantes. Sin embargo, para los pacientes mayores de un año, los mínimos y máximos de vitaminas y minerales por 100 kcal de la Directiva 1999/21/CE no fueron modificados en este Reglamento, ignorando así los valores de referencia de la dieta y los niveles de ingesta superior tolerable del periodo 1997-2015, establecidos ambos por los citados organismos científicos.<hr/>Abstract This article analyses, from 1989 until 2019, the development of the European Union legislation on food for special medical purposes, aimed at patients, and examines how from 1997 the competent scientific bodies of the European Union and the United States of America have established dietary reference values, as well as tolerable upper intake levels for vitamins and minerals based on their safety. The update, through the Regulation (EU) 2016/128, of the European Union legislation on this food category seems appropriate in the case of infants. However, for patients older than one year, the minimums and maximums of vitamins and minerals per 100 kcal from the Directive 1999/21/EC were not modified in this Regulation, thus ignoring the dietary reference values and the tolerable upper intake levels from the period 1997-2015, both established by the aforementioned scientific bodies. <![CDATA[Home and Ambulatory Artificial Nutrition (NADYA) Group Report. Home parenteral nutrition in Spain, 2018]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000300023&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivo: comunicar los datos de nutrición parenteral domiciliaria (NPD) obtenidos del registro del grupo NADYA-SENPE (http://www.nadya-senpe.com) del año 2018. Material y métodos: análisis descriptivo de los datos recogidos de pacientes adultos y pediátricos con NPD en el registro NADYA-SENPE del 1 de enero al 31 de diciembre de 2018. Resultados: se registraron 278 pacientes (54,7 % mujeres), 23 niños y 255 adultos, procedentes de 45 hospitales españoles, lo que representa una tasa de prevalencia de 5,95 pacientes/millón de habitantes/año 2018. El diagnóstico más frecuente en adultos fue “oncológico paliativo” (22,0 %), seguido de “otros”. En niños fue la enfermedad de Hirschsprung junto con la enterocolitis necrotizante, con cuatro casos (17,4 %). El primer motivo de indicación fue síndrome de intestino corto tanto en niños (60,9 %) como en adultos (35,7 %). El tipo de catéter más utilizado fue el tunelizado tanto en niños (81,0 %) como en adultos (41,1 %). Finalizaron 75 episodios, la causa más frecuente fue el fallecimiento (52,0 %) y el paso a vía oral (33,3 %). Conclusiones: el número de centros y profesionales colaboradores en el registro de pacientes que reciben NPD se mantiene estable, así como las principales indicaciones y los motivos de finalización de la NPD.<hr/>Abstract Aim: to communicate home parenteral nutrition (HPN) data obtained from the HPN registry of the NADYA-SENPE group (http://www.nadya-senpe.com) for the year 2018. Material and methods: descriptive analysis of the data collected from adult and pediatric patients with HPN in the NADYA-SENPE group registry from January 1st, 2018 to December 31st, 2018. Results: there were 278 patients from 45 Spanish hospitals (54.7 % women), 23 children and 255 adults, which represent a prevalence rate of 5.95 patients/million inhabitants/year 2018. The most frequent diagnosis in adults was “palliative cancer” (22.0 %), followed by “others”. In children it was Hirschsprung's disease together with necrotizing enterocolitis, with four cases (17.4 %). The first indication was short bowel syndrome in both children (60.9 %) and adults (35.7 %). The most frequently used type of catheter was tunneled in both children (81.0 %) and adults (41.1 %). Ending 75 episodes, the most frequent cause was death (52.0 %) and change to oral feeding (33.3 %). Conclusions: the number of centers and collaborating professionals in the registry of patients receiving HPN remains stable, as well as the main indications and reasons for termination of HPN. <![CDATA[Respuesta a la carta "Comentarios al artículo Malnutrición por exceso y evolución clínica en niños menores de 2 años hospitalizados por infección respiratoria aguda baja"]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000300024&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivo: comunicar los datos de nutrición parenteral domiciliaria (NPD) obtenidos del registro del grupo NADYA-SENPE (http://www.nadya-senpe.com) del año 2018. Material y métodos: análisis descriptivo de los datos recogidos de pacientes adultos y pediátricos con NPD en el registro NADYA-SENPE del 1 de enero al 31 de diciembre de 2018. Resultados: se registraron 278 pacientes (54,7 % mujeres), 23 niños y 255 adultos, procedentes de 45 hospitales españoles, lo que representa una tasa de prevalencia de 5,95 pacientes/millón de habitantes/año 2018. El diagnóstico más frecuente en adultos fue “oncológico paliativo” (22,0 %), seguido de “otros”. En niños fue la enfermedad de Hirschsprung junto con la enterocolitis necrotizante, con cuatro casos (17,4 %). El primer motivo de indicación fue síndrome de intestino corto tanto en niños (60,9 %) como en adultos (35,7 %). El tipo de catéter más utilizado fue el tunelizado tanto en niños (81,0 %) como en adultos (41,1 %). Finalizaron 75 episodios, la causa más frecuente fue el fallecimiento (52,0 %) y el paso a vía oral (33,3 %). Conclusiones: el número de centros y profesionales colaboradores en el registro de pacientes que reciben NPD se mantiene estable, así como las principales indicaciones y los motivos de finalización de la NPD.<hr/>Abstract Aim: to communicate home parenteral nutrition (HPN) data obtained from the HPN registry of the NADYA-SENPE group (http://www.nadya-senpe.com) for the year 2018. Material and methods: descriptive analysis of the data collected from adult and pediatric patients with HPN in the NADYA-SENPE group registry from January 1st, 2018 to December 31st, 2018. Results: there were 278 patients from 45 Spanish hospitals (54.7 % women), 23 children and 255 adults, which represent a prevalence rate of 5.95 patients/million inhabitants/year 2018. The most frequent diagnosis in adults was “palliative cancer” (22.0 %), followed by “others”. In children it was Hirschsprung's disease together with necrotizing enterocolitis, with four cases (17.4 %). The first indication was short bowel syndrome in both children (60.9 %) and adults (35.7 %). The most frequently used type of catheter was tunneled in both children (81.0 %) and adults (41.1 %). Ending 75 episodes, the most frequent cause was death (52.0 %) and change to oral feeding (33.3 %). Conclusions: the number of centers and collaborating professionals in the registry of patients receiving HPN remains stable, as well as the main indications and reasons for termination of HPN. <![CDATA[Error de omisión en: “Consumo habitual de chocolate y estado cognitivo en los adultos mayores españoles”]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000300025&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivo: comunicar los datos de nutrición parenteral domiciliaria (NPD) obtenidos del registro del grupo NADYA-SENPE (http://www.nadya-senpe.com) del año 2018. Material y métodos: análisis descriptivo de los datos recogidos de pacientes adultos y pediátricos con NPD en el registro NADYA-SENPE del 1 de enero al 31 de diciembre de 2018. Resultados: se registraron 278 pacientes (54,7 % mujeres), 23 niños y 255 adultos, procedentes de 45 hospitales españoles, lo que representa una tasa de prevalencia de 5,95 pacientes/millón de habitantes/año 2018. El diagnóstico más frecuente en adultos fue “oncológico paliativo” (22,0 %), seguido de “otros”. En niños fue la enfermedad de Hirschsprung junto con la enterocolitis necrotizante, con cuatro casos (17,4 %). El primer motivo de indicación fue síndrome de intestino corto tanto en niños (60,9 %) como en adultos (35,7 %). El tipo de catéter más utilizado fue el tunelizado tanto en niños (81,0 %) como en adultos (41,1 %). Finalizaron 75 episodios, la causa más frecuente fue el fallecimiento (52,0 %) y el paso a vía oral (33,3 %). Conclusiones: el número de centros y profesionales colaboradores en el registro de pacientes que reciben NPD se mantiene estable, así como las principales indicaciones y los motivos de finalización de la NPD.<hr/>Abstract Aim: to communicate home parenteral nutrition (HPN) data obtained from the HPN registry of the NADYA-SENPE group (http://www.nadya-senpe.com) for the year 2018. Material and methods: descriptive analysis of the data collected from adult and pediatric patients with HPN in the NADYA-SENPE group registry from January 1st, 2018 to December 31st, 2018. Results: there were 278 patients from 45 Spanish hospitals (54.7 % women), 23 children and 255 adults, which represent a prevalence rate of 5.95 patients/million inhabitants/year 2018. The most frequent diagnosis in adults was “palliative cancer” (22.0 %), followed by “others”. In children it was Hirschsprung's disease together with necrotizing enterocolitis, with four cases (17.4 %). The first indication was short bowel syndrome in both children (60.9 %) and adults (35.7 %). The most frequently used type of catheter was tunneled in both children (81.0 %) and adults (41.1 %). Ending 75 episodes, the most frequent cause was death (52.0 %) and change to oral feeding (33.3 %). Conclusions: the number of centers and collaborating professionals in the registry of patients receiving HPN remains stable, as well as the main indications and reasons for termination of HPN.