Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120200004&lang=pt vol. 37 num. 3 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[SARS-CoV-2 infection and its relationship with nutritional status]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[Impact of nutritional risk on 28-day mortality and the prevalence of underfeeding in critically ill patients: a prospective cohort study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction: nutritional risk is an important prognostic factor in hospitalized patients, but frequently it is underappreciated and not considered as a part of the prognostic evaluation in patients from intensive care units. Objective: to evaluate the association between nutritional risk and 28-day mortality and characterize the nutritional support in critically ill patients. Methods: this was a single-center, prospective cohort study was performed over 7 months in a Medical-surgical ICU of a tertiary hospital in Mexico. From 352 admissions a consecutive sample of 110 patients was included. All of them were ≥ 18 years old, with ≥ 48 h of stay in ICU and with the consent to participate. Nutritional risk assessed by the modified NUTRIC score (mNUTRIC score), 28-day mortality and nutritional support characteristics were recorded. Results: the patient characteristics: mean age 50.7 ± 16.8 years, APACHE II score 15.5 ± 5.8, SOFA score 6.9 ± 3, invasive mechanical ventilation (IMV) 65.5 % and 28-day mortality 23.6 %. High nutritional risk (31.8 %) was associated with 28-day mortality (RR 5.81, 95 % CI 2.69-12.53). In the surviving group, the mNUTRIC score correlated with the length of stay (LOS) in the ICU (r = 0.216, p = 0.049), LOS in the hospital (r = 0.230, p = 0.036) and IMV duration (r = 0.306, p = 0.037). Nutritional support was administered in 55.4 % of the patients, reaching only 52.9 % and 46 % of the energy and protein requirements, respectively. Only 18 % and 21.3 % of the patients achieved the energy and protein requirements, respectively. Conclusions: high nutritional risk was associated with a higher risk of 28-day mortality. Less than a quarter of the patients receiving nutritional support reached the energy and protein requirements.<hr/>Resumen Introducción: el riesgo nutricional es un factor pronóstico importante en pacientes hospitalizados, pero frecuentemente es infravalorado y no se considera dentro de la evaluación de los pacientes en unidades de cuidados intensivos. Objetivo: evaluar la asociación del riesgo nutricional con la mortalidad al día 28 en pacientes críticos y caracterizar el soporte nutricional. Métodos: se desarrolló un estudio de cohorte prospectivo durante 7 meses en una UCI de tercer nivel en México. Se obtuvo una muestra consecutiva con 110 pacientes de 352 elegibles, con edad ≥ 18 años, estancia ≥ 48 h en UCI, datos completos y consentimiento para participar. El riesgo nutricional fue evaluado con NUTRIC score modificado (mNUTRIC score) y se registró la mortalidad al día 28 y las características del soporte nutricional. Resultados: los pacientes tenían una edad de 50,7 ± 16,8 años; APACHE II, 15,5 ± 5,8; SOFA, 6,9 ± 3; ventilación mecánica invasiva (VMI) en 65,5 % y el 23,6 % de los pacientes falleció al día 28. El alto riesgo nutricional (31,8 %) se asoció con la mortalidad al día 28 (RR 5,81, IC 95 %, 2,69-12,53). En los supervivientes, el mNUTRIC score tuvo correlación con las duraciones de la estancia en UCI (ℓ = 0,216, p = 0,049), estancia hospitalaria (ℓ = 0,230, p = 0,036) y VMI (ℓ = 0,306, p = 0,037). El 55,4 % de los pacientes recibió soporte nutricional. Lograron el 52,9 % y 46 % de las metas energéticas y proteicas, respectivamente. Solo el 18 % alcanzó la meta energética y el 21,3 %, la meta proteica. Conclusiones: los pacientes con alto riesgo nutricional tienen mayor riesgo de morir al día 28. Menos de un cuarto de los pacientes con soporte nutricional alcanzó las metas nutricionales. <![CDATA[Effect of a double nutritional intervention on the nutritional status, functional capacity, and quality of life of patients with chronic heart failure: 12-month results from a randomized clinical trial]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction: malnutrition is commonly associated with, and worsens the prognosis of heart failure. The management of chronic heart failure and its complications based only on the application of pharmacologic guidelines is incomplete. The benefits of interventions to improve nutritional status may be limited by the multifactorial nature of malnutrition. The objective of the present study was to determine whether nutritional advice and nutritional supplementation can improve the nutritional status of patients with chronic heart failure. Methods: we performed a randomized clinical trial on an intention-to-treat basis with blinded observers. We divided a sample of 76 patients into 2 groups: one that received structured advice combined with nutritional supplements for 12 weeks (test group), and one that received treatment as usual (control group). The outcome measure was nutritional status as evaluated using the Subjective Global Assessment and the Mini Nutritional Assessment tools. After 12 weeks of treatment the test group received a leaflet that served as a reminder. No further interventions were applied in either group. Patients were followed for 1 year. Results and conclusion: at 3 months of follow-up nutritional status improved 4-fold in the test group, whereas no change was observed in the control group. At 9 months nutritional status in the intervention group had improved 2-fold with respect to the baseline visit, whereas no differences were recorded in the control group. Differences in mortality and length of stay at 1 year did not reach statistical significance.<hr/>Resumen Introducción: la desnutrición se asocia comúnmente con la insuficiencia cardíaca y empeora su pronóstico. El tratamiento de la insuficiencia cardíaca crónica basado exclusivamente en la aplicación de las guías clínicas farmacológicas resulta insuficiente. Los beneficios de las intervenciones para mejorar el estado nutricional pueden quedar enmascarados por el carácter multifactorial de la desnutrición. El objetivo del estudio fue determinar si el asesoramiento nutricional más suplementos nutricionales puede mejorar el estado nutricional de los pacientes con insuficiencia cardiaca. Método: ensayo clínico aleatorizado basado en la intención de tratar con evaluadores sometidos a enmascaramiento. Una muestra de 76 pacientes en 2 grupos: uno que recibió asesoramiento estructurado más suplementos nutricionales durante 12 semanas (grupo de intervención) y otro que siguió el tratamiento habitual (grupo de control). El parámetro del resultado fue el estado nutricional evaluado utilizando como herramientas la Valoración Global Subjetiva y el Mini Nutritional Assesment. Después de 12 semanas de tratamiento, el grupo de intervención recibió a modo de recuerdo un folleto informativo. No se aplicaron más intervenciones en ninguno de los grupos. Se siguió a los pacientes durante 1 año. Resultados y conclusión: a los 3 meses de seguimiento, el estado nutricional mejoró cuatro veces en el grupo de intervención, mientras que no se observó ningún cambio en el grupo de control. A los 9 meses, el estado nutricional en el grupo de intervención había mejorado 2 veces con respecto a la visita inicial, mientras que no se registraron diferencias en el grupo de control. Las diferencias de mortalidad y estancia hospitalaria al cabo de 1 año no alcanzaron la significación estadística. <![CDATA[Clinical nutrition prescription using a mathematical method to assess industrialized formulas]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Background: the planning of nutritional therapy depends on restrictions defined by the prescriber, in a way that nutrients and calories levels are placed at appropriate intervals. Since industrialized formulas (IF) have fixed compositions of macro and micronutrients, there is a high risk of not meeting the set of restrictions in a given clinical scenario, i.e., attendance of the caloric, but not of the protein target. Objective: the objective of this study is to identify under what conditions it is possible an industrialized formula to meet the clinical restrictions of calories, macro and micronutrients. Methods: we deduced a mathematical relationship that must be met in order to satisfy such constraints. Using as variables: a) the necessary volume of an FI to meet the energy goal; b) the energy density of the FI; c) upper limit of calorie or nutrient; and d) the lower limit of calorie or nutrient. Results: a first degree inequality was developed that if attended allows to discriminate if a prescribed volume v of an IF meets the set of restrictions placed by the prescriber, in order to previously select viable formulas among a portfolio. Clinical vignettes are presented. Conclusion: the viability condition of an industrialized formula for the attendance of a system of constraints can be identified with the aid of a mathematical formula of the first-degree inequality type.<hr/>Resumen Introducción: la planificación de la terapia nutricional depende de las restricciones definidas por el prescriptor, de manera que los niveles de nutrientes y calorías se coloquen a intervalos apropiados. Como las fórmulas industrializadas (IF) tienen composiciones fijas tanto de macronutrientes como de micronutrientes, existe un alto riesgo de no cumplir con el conjunto de restricciones en un escenario clínico dado; es decir, la consecución del objetivo calórico, pero no del objetivo proteico. Objetivo: el objetivo de este estudio es identificar bajo quécondiciones una fórmula industrializada puede cumplir con las restricciones clínicas de calorías, macronutrientes y micronutrientes. Métodos: dedujimos una relación matemática que debe cumplirse para satisfacer tales restricciones. Usando como variables: a) el volumen necesario de un FI para alcanzar la meta de energía; b) la densidad de energía del FI; c) el límite superior de calorías o nutrientes; y d) el límite inferior de calorías o nutrientes. Resultados: se desarrolló una desigualdad de primer grado que, si se atiende, permite discriminar si un volumen prescrito v de un IF cumple con el conjunto de restricciones impuestas por el prescriptor para seleccionar previamente fórmulas disponibles dentro de una cartera. Se presentan viñetas clínicas. Conclusión: la condición de viabilidad de una fórmula industrializada para el cumplimiento de un sistema de restricciones puede identificarse con la ayuda de una fórmula matemática del tipo de desigualdad de primer grado. <![CDATA[Assessment of renal function in obese and overweight children with NGAL and KIM-1 biomarkers]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Aim and background: the incidence of obesity has increased among children, and obesity has been considered an independent risk factor for chronic kidney disease. We aimed to determine the degree of kidney function impairment by evaluating urine neutrophil gelatinase-associated lipocalin (NGAL) and kidney injury molecule-1 (KIM-1) levels. Materials and methods: in total, 15 obese, 26 overweight, and 26 control adolescents aged 10 to 16 years were enrolled into the study. Urine samples were evaluated for NGAL and KIM-1 levels using enzyme-linked immunosorbent assay kits. We investigated the association between obesity and related comorbidities with urinary NGAL and KIM-1 excretion. Results: no significant differences were noted between the obese, overweight, and control groups in urinary NGAL and KIM-1 excretion (p = 0.327 and p = 0.917, respectively). In the obese and overweight groups urinary NGAL levels were 50.39 [30.88-74.22] in females and 26.67 [23.24-45.59] in males (p = 0.013). Also, urinary NGAL levels were increased in obese and overweight adolescents with LDL dyslipidemia at 64.12 [30.98-114.32] as compared to those without LDL dyslipidemia: 39.51 [25.59.56.37] (p = 0.024). Furthermore, a correlation was observed between insulin and homeostasis model assessment of insulin resistance levels with the NGAL/creatinine ratio in the overweight group (r = 0.515; p = 0.008, and r = 0.483; p = 0.014, respectively). Such correlation was not found in the obese group. Conclusion: the effect of obesity on renal function could not be determined in children. A longer exposure may be required for obesity-induced disruption of renal function in children. Renal function may be disrupted by dyslipidemia in obese adolescents. Furthermore, obesity impaired renal function in female adolescents. The normalization of these urinary markers as related to urine creatinine should be discussed.<hr/>Resumen Introducción: la incidencia de la obesidad en la edad infantil ha aumentado. Se considera la obesidad como un factor de riesgo independiente para el desarrollo de la enfermedad renal crónica. El objetivo de este estudio fue valorar el grado de alteración de la función renal evaluando los niveles urinarios de NGAL y KIM-1. Material y métodos: el estudio incluyó a 15 adolescentes con obesidad, 26 con sobrepeso y 26 controles sanos. Las edades de los participantes estaban entre los 10 y los 16 años. Los niveles de NGAL y KIM-1 en orina se determinaron mediante un kit ELISA. Se investigó la asociación entre la obesidad y su comorbilidad con la excreción urinaria de NGAL y KIM-1. Resultados: no se encontraron diferencias significativas en la excreción urinaria de NGAL y KIM-1 entre los sujetos con obesidad, los sujetos con sobrepeso y los controles sanos (p = 0,327 y 0,917, respectivamente). En el grupo con sobrepeso y obesidad, los niveles de NGAL en las niñas fueron de 50,39 (,88-74,), mientras que en los niños fueron de 26,67 (,-45,59) (p = 0,013). Para los sujetos con dislipemia de LDL, el nivel de NGAL fue de 64,12 (,98-114,) frente a 39,5 (,59-56,) entre los que no la tenían (p = 0,024). Se encontró correlación entre los nivles de insulina, el HOMA-IR y la ratio NGAL/creatinina en el grupo con sobrepeso (r = 0,515; p = 0,008, y r = 0,483; p = 0,014, respectivamente). En el grupo con obesidad no se encontró dicha correlación. Conclusiones: se precisa una duración más prolongada para encontrar alterada la función renal en los niños con exceso de peso. La función renal puede alterase por la dislipemia en el caso de los adolescentes con obesidad. La función renal se afecta más en las adolescentes femeninas. En el artículo se discute la normalización de estos marcadores urinarios con la creatinina en orina. <![CDATA[Foods habits, body image and physical fitness in Chilean schoolchildren according to physical activity level and weight status]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Antecedentes: los hábitos alimentarios y los patrones de actividad física (AF) juegan un papel crucial en el desarrollo integral de niños y adolescentes. Objetivo: comparar según frecuencia de AF (es decir, 0, 1, 2, 3 o 4 veces/semana) y estatus corporal (es decir, normopeso, sobrepeso y obesidad) la adherencia a la dieta mediterránea (DM), la insatisfacción por la imagen corporal y la condición física relacionada con la salud (CF), y, como segundo objetivo, determinar la asociación entre estas variables. Métodos: participaron 481 escolares, 166 mujeres y 315 hombres, de entre 8 y 15 años (12,10 ± 1,10 años) pertenecientes a escuelas públicas de la ciudad de Temuco (Chile). Se clasificaron en 3 grupos según la frecuencia de AF: grupo 1, no realiza AF; grupo 2, AF 1-2 veces/semana, y grupo 3: AF 3-4 veces/semana. Se midió la capacidad cardiorrespiratoria (CRF), el salto de longitud a pies juntos (SJT), la fuerza prensil, la adherencia a la DM y la insatisfacción con la imagen corporal. Resultados: los escolares con más días de AF/semana reportaron mayor adherencia a la DM (p = 0,020), VO2MAX (p &lt; 0,001) y mayor SJT (p &lt; 0,001). Asimismo, los escolares con normopeso presentaron más adherencia a la DM (p &lt; 0,001) y menor grado de insatisfacción con la imagen corporal (p &lt; 0,001). Se aprecia una asociación positiva entre la AF y la CRF (B; 1,28, p &lt; 01001). El género presentó asociación con la insatisfacción de la imagen corporal (B; 25,51, p = 01019). Conclusión: los escolares con mayor frecuencia de AF/semana presentaron mayor adherencia a la DM y mejor CF relacionada a la salud.<hr/>Abstract Background: dietary habits and physical activity (PA) patterns play a crucial role in the integral development of children and adolescents. Objective: to compare according PA frequency (i.e., 0,1,2,3 or 4 times / week) and weight status (i.e., normal weight, overweight and obesity), adherence to the Mediterranean diet (MD), body image dissatisfaction and the physical fitness related to health, and as second objective to determine the association between these variables. Methods: 481 schoolchildren, 166 women and 315 men aged between 8 and 15 years (12.10 ± 1.10 years) belonging to public schools of Temuco, Chile participated. They were classified in three groups according PA frequency: group 1, without PA; group 2, PA 1-2 times/week, and group 3, PA 3-4 times/week. Cardio respiratory fitness (CRF), standing jump long test (SJT), handgrip strength, adherence to MD and body image dissatisfaction were measured. Results: Schoolchildren with more days of PA / week reported higher adherence to MD (p = 0.020), VO2max (p &lt; 0.001) and SJT (p &lt; 0.001) than peers. Likewise, schoolchildren with normal weight show more adherence to MD (P &lt;0.001) and lower body image dissatisfaction (p &lt; 0.001). There is a positive association between PA with VO2MAX (B, 1.28, p &lt; 0.001). The gender presented association with body image dissatisfaction (B, 25.51, p = 0.019). Conclusion: the schoolchildren with greater frequency of PA/week, presenting greater adherence to MD and better physical fitness related to health. <![CDATA[Prevalence of sarcopenia in elderly users of the primary health care system]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Objective: to identify the prevalence of sarcopenia in elderly primary care users, and the relationship of nutritional status with sarcopenia. Material and methods: the study was a cross-sectional study with elderly users of the primary health care network. The participants were evaluated for the diagnosis of sarcopenia, which involved calculation of muscle mass, grip strength, and walking speed, as well as sociodemographic, anthropometric and nutritional variables. Nutritional status was evaluated through the body mass index (BMI) and the Mini Nutritional Assessment (MNA) instrument. The study was conduted at eleven family health centers in Marau, Rio Grande do Sul, and included elderly subjects aged 65 years and over (n = 148). Results: of the elderly subjects evaluated, 72.3 % were female; mean age was 73.6 years (SD: 5.5), ranging from 65 to 89 years. The prevalence of sarcopenia was 14.2 %, 47.3 % of the sample had low manual grip strength, and 53.7 % had inadequate walking speed. Regarding BMI, 10.8 % of participants were classified as underweight, and 75 % of these were diagnosed with sarcopenia. Sarcopenia was significantly associated with the oldest age group (p = 0.046) and with higher BMI (p &lt; 0.001). Conclusions: results show the importance of assessing nutritional status and a potential diagnosis of sarcopenia, mainly since this syndrome is highly associated with inappropriate food intake, which is often impaired among the elderly because of economical and/or physiological reasons.<hr/>Resumen Objetivo: identificar la prevalencia de la sarcopenia en personas mayores de atención primaria y la relación entre el estado nutricional y la sarcopenia. Material y métodos: el estudio fue un estudio transversal de usuarios mayores de la red de atención primaria de salud. Los ancianos se evaluaron para ver si tenían diagnóstico de sarcopenia, lo que implica calcular la masa muscular, la fuerza de agarre y la velocidad al caminar, así como variables sociodemográficas, antropométricas y nutricionales. El estado nutricional se evaluó a través del índice de masa corporal (IMC) y el instrumento Mini Evaluación Nutricional (MNA). El estudio se llevó a cabo en once centros de salud familiar de Marau, Rio Grande do Sul, Brasil, y contó con ancianos de 65 o más años de edad (n = 148). Resultados: de los ancianos evaluados, el 72,3 % eran mujeres; la edad media fue de 73,6 años (DE: 5,5) con un rango de 65 a 89 años. La prevalencia de la sarcopenia fue del 14,2 %, el 47,3 % de los ancianos tenían una fuerza de agarre manual baja y el 53,7 % tenían una velocidad de marcha insuficiente. Con respecto al IMC, el 10,8 % de los ancianos se clasificaron como de bajo peso y el 75 % de estos se diagnosticaron de sarcopenia. La sarcopenia se asoció significativamente al grupo de mayor edad (p = 0,046) y al de mayor IMC (p &lt; 0,001). Conclusiones: estos resultados muestran la importancia que tiene evaluar el estado nutricional junto con al posible diagnóstico de sarcopenia, principalmente porque el síndrome está relacionado con la ingesta inapropiada de alimentos, que muchas veces aparece deteriorada en las personas mayores por motivos económicos y/o fisiológicos. <![CDATA[Interdisciplinary therapy had positive effects on inflammatory state, mediated by leptin, adiponectin, and quality of diet in obese women]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Background: obesity is a chronic disease associated with inadequate eating habits and reduced levels of physical activity. Because of obesity, the risk for comorbidities is increased, especially for cardiovascular diseases, insulin resistance, and increased pro-inflammatory factors. The aim of the present investigation was to analyze potential correlations between pro/anti-inflammatory adipokines, glycemic index, and other markers of diet quality using a metabolic profile in women undergoing interdisciplinary weight loss therapy. Methods: thirty-two women with obesity were enrolled in a 12-week program of interdisciplinary therapy combining a clinical, nutritional, and physical exercise approach. Body composition, quality of diet, metabolic profile, and pro/anti-inflammatory adipokines were analyzed. Results: the therapy showed to be effective in reducing body weight (from 93.16 ± 16.96 to 88.36 ± 16.23; p = 0.0000001), body mass index (from 34.01 ± 4.00 to 32.29 ± 3.96; p = 0.0000001), and body fat (from 38.25 ± 5.05 to 36.13 ± 5; p = 0.0000001). There was also an improvement in lipid profile, including total cholesterol (from 196.16 ± 34.78 to 183.53 ± 43.15; p = 0.001), non-HDL-cholesterol (from 142 ± 30.05 to 1333.69 ± 35.41; p = 0.01), VLDL-cholesterol (from 27.13 ± 12.4 to 22.06 ± 8.55; p = 0.002), triglycerides (from 135.88 ± 61.21 to 110.75 ± 43.09; p = 0.002) and glucose metabolism, including glucose (from 97.13 ± 10.43 to 92.6 ± 6.6; p = 0.004), and insulin (from 13.05 ± 5.54 to 11.29 ± 4.85; p = 0.03). As for food intake, there was a decrease in calorie consumption (from 1991.45 ± 677.78 to 1468.88 ± 390.56; p = 0.002), carbohydrates (from 50.37 ± 6 to 47.04 ± 8.67; p = 0.04), lipids (from 31.83 ± 5.53 to 30.37 ± 7.04; p = 0.3), and glycemic load (from 80.53 ± 39.88 to 54.79 ± 23.69; p = 0.02), and an increased consumption of proteins (from 18.3 ± 2.39 to 22.89 ± 4.9; p = 0.002). Positive correlations were demonstrated between insulin concentration and waist circumference (r = 0.82; p = 0.003); leptin and body fat and abdominal circumference (r = 0.74; p = 0.01); and LDL-cholesterol fraction and total cholesterol consumption (r = 0.69; p = 0.027). Negative correlations were demonstrated between leptin and monosaturated fat consumption (r = -0.71; p = 0.02); and adiponectin and liver enzyme GGT levels (r = -0.65; p = 0.04). Conclusions: interdisciplinary therapy had positive effects on inflammatory state, mediated by leptin, adiponectin, and quality of diet. Our findings suggest the effectiveness and clinical relevance of the interdisciplinary clinical therapy applied for obesity.<hr/>Resumen Introducción: la obesidad es una enfermedad crónica asociada con hábitos alimentarios inadecuados y niveles reducidos de actividad física. Debido a la obesidad, el riesgo de comorbilidad aumenta, especialmente el de las enfermedades cardiovasculares, la resistencia a la insulina y el aumento de los factores proinflamatorios. El objetivo de la presente investigación fue analizar las posibles correlaciones entre las adipocinas pro/antiinflamatorias, el índice glucémico y otros marcadores de calidad de la dieta con el perfil metabólico en mujeres sometidas a terapia interdisciplinaria para perder peso. Métodos: treinta y dos mujeres con obesidad participaron en 12 semanas de terapia interdisciplinaria en la que se combinaron los enfoques clínico, nutricional y de ejercicio físico. Se analizaron la composición corporal, la calidad de la dieta, el perfil metabólico y las adipocinas pro/antiinflamatorias. Resultados: la terapia demostró ser efectiva para reducir el peso corporal (de 93,16 ± 16,96 a 88,36 ± 16,23; p = 0,0000001), el índice de masa corporal (de 34,01 ± 4,00 a 32,29 ± 3,96; p = 0,0000001) y la grasa corporal (de 38,25 ± 5,05 a 36,13 ± 5,00; p = 0,0000001). También hubo una mejora del perfil lipídico, incluidos el colesterol total (de 196,16 ± 34,78 a 183,53 ± 43,15; p = 0,001), el colesterol no HDL (de 142,00 ± 30,05 a 1333,69 ± 35,41; p = 0,01), el VLDL-colesterol (de 27,13 ± 12,4 a 22,06 ± 8,55; p = 0,002), y el metabolismo de la glucosa, incluyendo la glucosa (de 97,13 ± 10,43 a 92,6 ± 6,6; p = 0,004) y la insulina (de 13,05 ± 5,54 a 11,29 ± 4,85; p = 0,03). En cuanto a la ingesta de alimentos, hubo disminución en el consumo de calorías (de 1991,45 ± 677,78 a 1468,88 ± 390,56; p = 0,002), carbohidratos (de 50,37 ± 6,00 a 47,04 ± 8,67; p = 0,04), lípidos (de 31,83 ± 5,53 a 30,37 ± 7,04; p = 0,3) y carga glucémica (de 80,53 ± 39,88 a 54,79 ± 23,69; p = 0,02), y aumento del consumo de proteínas (de 18,3 ± 2,39 a 22,89 ± 4,90; p = 0,002). Se demostraron correlaciones positivas entre la concentración de insulina y la circunferencia de la cintura (r = 0,82; p = 0,003); la leptina, la grasa corporal y la circunferencia abdominal (r = 0,74; p = 0,01), y la fracción de colesterol LDL y el consumo total de colesterol (r = 0,69; p = 0,027). Se demostraron correlaciones negativas entre la leptina y el consumo de grasa monosaturada (r = -0,71; p = 0,02), y la adiponectina y la enzima hepática GGT (r = -0,65; p = 0,04). Conclusiones: la terapia interdisciplinaria tuvo efectos positivos sobre el estado inflamatorio, mediado por la leptina, la adiponectina, y la calidad de la dieta. Nuestros hallazgos sugieren la efectividad y la relevancia clínica de la terapia clínica interdisciplinaria aplicada a la obesidad. <![CDATA[Effects of a snack enriched with carob and Undaria pinnatifida (wakame) on metabolic parameters in a double blind, randomized clinical trial in obese patients]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction: the composition of snack foods likely influences the overall effect that snacking has on metabolism and obesity. The objective of the current study was to assess the responses to two different snacks, one of them supplemented with wakame and carobs, on cardiovascular risk factors, satiety, and subsequent food intake in obese subjects with metabolic syndrome. Material and methods: forty patients were randomized in a clinical trial (NCT03420989, clinicaltrial.gov) to group I (enriched snack, n = 16) or group II (control snack, n = 16). At baseline and after 8 weeks biochemical parameters, dietary intakes, and nutritional status were assessed. The subjects also rated their feelings of satiety/hunger with a test meal. Results: no differences were detected in anthropometric parameters between both snacks. Changes in other parameters were detected in patients with enriched snacks, with a significant decrease in LDL-cholesterol by 7.4 % (intervention snack, -8.9 ± 2.3 mg/dL vs control snack, -0.9 ± 3.3 mg/dL; p = 0.03), in total cholesterol by 5.8 % (intervention snack, -10.4 ± 2.9 mg/dL vs control snack, -1.4 ± 3.2 mg/dL; p = 0.02), and in resistin level by 15.9 % (intervention snack, -1.0 ± 0.2 mg/dL vs control snack, -0.1 ± 0.3 mg/dL: p = 0.03). After the test meal, satiety scores (after 20 min and 40 min) were higher than fasting levels in both groups. The same results were obtained with the 100-mm, 5-point visual satiety scale. Conclusion: our study indicates that a wakame- and carob-enriched snack induces a significant decrease in total cholesterol, LDL-cholesterol, and resistin levels when compared to a control snack, without effects on food consumption, other cardiovascular parameters, or anthropometric parameters.<hr/>Resumen Introducción: la composición de los “snacks” probablemente influya en el efecto que produce su consumo sobre los marcadores metabólicos y la obesidad. El objetivo del presente estudio fue evaluar las respuestas a dos snacks, uno de ellos suplementado con wakame y algarroba, sobre factores de riesgo cardiovascular, saciedad y posterior ingesta de alimentos, en sujetos obesos con síndrome metabólico. Material y métodos: se aleatorizaron 40 pacientes en el ensayo clínico NCT03420989 (clinicaltrial.gov) para participar en el grupo I (snack enriquecido, n = 16) o el grupo II (snack de control, n = 16). Antes y después de 8 semanas se determinaron los parámetros bioquímicos, las ingestas dietéticas y el estado nutricional. A los sujetos también se les evaluó la saciedad y el apetito con una comida de prueba. Resultados: no se detectaron diferencias en los parámetros antropométricos con ambos snacks. Se detectaron cambios en los parámetros bioquímicos de los pacientes que recibieron snacks enriquecidos, con una disminución significativa del colesterol-LDL del 7,4 % (snack de intervención, -8,9 ± 2,3 mg/dl vs. snack de control, -0,9 ± 3,3 mg/dl; p = 0,03), del colesterol total del 5,8 % (snack de intervención, -10,4 ± 2,9 mg/dl vs. snack de control, -1,4 ± 3,2 mg/dl; p = 0,02) y de los niveles de resistina del 15,9 % (snack de intervención, -1,0 ± 0,2 mg/dl vs. snack de control, -0,1 ± 0,3 mg/dl; p = 0,03). Después de la comida de prueba, las puntuaciones de saciedad (a los 20 min y 40 min) fueron más altas que el nivel de ayuno en ambos grupos. Los resultados fueron similares con la escala de saciedad visual de 5 puntos y 100 mm. Conclusión: nuestro estudio muestra que un snack enriquecido con wakame y algarroba produce una disminución significativa de los niveles de colesterol total, colesterol-LDL y resistina frente a un snack de control, sin efectos sobre el consumo de alimentos, otros parámetros cardiovasculares y los parámetros antropométricos. <![CDATA[Variations in echocardiography after bariatric surgery. Biliopancreatic diversion vs. vertical gastrectomy]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: la obesidad se ha convertido en un problema de salud a nivel mundial de primera magnitud por su relación con la morbimortalidad cardiovascula. Así, la cirugía bariátrica se plantea como una de las soluciones principales para la corrección del exceso de peso y, consecuentemente, la mejorí: a de las cardiopatías asociadas. Objetivo: comparar la gastrectomía vertical (GV) con la derivación biliopancreática de tipo Scopinaro (DBP) para observar la repercusión, desde el punto de vista ecocardiográfico, de los cambios que se producen en la estructura cardiaca tras la cirugía. Además, evaluar el resultado quirúrgico en función de la escala BAROS. Material y métodos: se recogieron los resultados de la ecocardiografía incluida en el estudio preoperatorio de los pacientes candidatos a cirugía bariátrica de nuestro hospital, intervenidos en un periodo de 2 años (de enero 2014 a diciembre 2015), junto a los datos antropométricos y de comorbilidad. Estos se compararon con los resultados postoperatorios medidos a los 3 años de la cirugía. Resultados: finalmente se seleccionaron 26 pacientes (13 GV y 13 DBP), con una edad media de 42 años. GV: IMC inicial de 44,6 ± 17,1; IMC final de 31,8 ± 111,3 (p &lt; 0,01). DBP: IMC inicial de 48,1 ± 14,2; IMC final de 32,7 ± 110,4 (p &lt; 0,01). Ecocardiografía: función sistólica normal: 100% vs. 92%; función diastólica normal: 88,5% vs. 69,2%; sin valvulopatía: 80% vs. 69%; aurícula izquierda normal: 76,9% vs. 73,1% (p &gt; 0,05); HTA: 38% vs. 19% (p &lt; 0,05), en el preoperatorio y postoperatorio, respectivamente. Conclusiones: no se encontraron diferencias significativas entre los dos grupos estudiados con técnicas diferentes, si bien pudo encontrarse un ligero deterioro de la función diastólica en ambos grupos. Las comorbilidades asociadas a la obesidad mejoraron en ambos grupos y el grado de evaluación de la cirugía fue positivo. La escasa variación de la ecocardiografía hace replantearse su uso sistemático en el preoperatorio de estos pacientes por el bajo índice coste-beneficio.<hr/>Abstract Introduction: obesity has become a worldwide health problem due to its relationship with cardiovascular morbimortality, thus bariatric surgery is considered as one of the main solutions for the correction of excess weight and, consequently, the improvement of its associated heart diseases. Objective: to compare vertical gastrectomy (VG) and biliopancreatic diversion (BPD) by observing echocardiographic characteristics both before and after surgery, as well as to evaluate surgical outcome in terms of the BAROS scale. Methods: results were collected from the echocardiographic testing requested for the preoperative study of patients who underwent surgery over the course of 24 months (from January 2014 to December 2015), as well as their anthropometric data. These were compared with postoperative parameters measured at 3 years after surgery. Results: finally, 26 patients were selected (13 VG and 13 BPD) with a mean age of 42 yrs. VG: initial BMI: 44.6 ± 17.1; final BMI: 31.8 ± 111.3 (p &lt; 0.01); BPD: initial BMI: 48.1 ± 114.2; final BMI: 32.7 ± 110.4 (p &lt; 0.01). Echocardiography: normal systolic function: 100% vs 92%; normal diastolic function: 88.5% vs 69.2%; no valvulopathy: 80% vs 69%; normal left atrium: 76.9% vs 73.1% (p &gt; 0.05); HTA: 38.5% vs 19.2% (p &lt; 0.05), preoperatively and postoperatively, respectively. Conclusions: no significant differences were found between the two groups studied with different techniques, although a slight deterioration in diastolic function was found in both groups. The comorbidities associated with obesity improved in both groups, and the surgery was scored as positive. The scant variation revealed by echocardiography prompts to reconsider its systematic preoperative use in these patients given the low cost-benefit ratio. <![CDATA[High intensity interval training increases the utilization of fatty acids in subjects with overweight or obesity. A randomized study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: el efecto del entrenamiento intervalado de alta intensidad (HIIT) sobre la utilización de grasas durante el ejercicio necesita ser estudiado en mayor profundidad. Objetivo: determinar el efecto de un programa de entrenamiento HIIT en sujetos con sobrepeso u obesidad sobre la utilización de grasas, la composición corporal y variables cardiovasculares. El segundo objetivo fue comparar las variables de estudio según el tiempo de duración del programa (es decir, 12,16 y 20 semanas). Material y métodos: se estudiaron 30 sujetos (edad, 44,8 ± 11,6 años). Se formaron 3 grupos de forma aleatoria: el G1 realizó 12 semanas (G1, n = 12, 48,08 ± 8,20 años); el G2 realizó 16 semanas (G2, n = 10, 42,10 ± 11,60 años) y el G3 realizó 20 semanas (G3, n = 8, 43,38 ± 15,76 años). Todos los grupos realizaron el mismo protocolo de HIIT 3 veces por semana. Resultados: los tres grupos presentaron una disminución de la grasa corporal de forma significativa (p &lt; 0,05), sin diferencias entre grupos. Las variables cardiovasculares no reportaron diferencias entre grupos (p interacción &gt; 0,05). Sin embargo, los grupos disminuyeron la presión arterial sistólica (p &lt; 0,05). En el análisis pre vs. post, los tres grupos presentaron mejoras en el VO2max, sin diferencias entre grupos (p interacción, &gt; 0,05). Por último, los tres grupos aumentaron la utilización de grasas durante el ejercicio (p &lt; 0,05). Conclusión: el programa incrementó la utilización de grasas durante el ejercicio, disminuyó el tanto por ciento de grasa corporal y se mejoraron parámetros cardiovasculares; sin embargo, después de las 12 semanas es recomendable aplicar variaciones al entrenamiento para maximizar los resultados.<hr/>Abstract Introduction: the effect of high intensity interval training (HIIT) on fat utilization during exercise needs to be studied in depth. Objective: to determine the effect of HIIT training program in subjects with overweight or obesity on the use of fat during exercise, body composition and cardiovascular variables. The second objective was to compare the variables according to the duration of the program (i.e., 12, 16 and 20 weeks). Material and methods: 30 subjects were studied (age 44.8 ± 11.6 years). Three groups were formed at random, the G1 (12 weeks, n = 12, 48.08 ± 8.20 years), G2 (16 weeks, n = 10, 42.10 ± 11.60 years) and G3 (20 weeks, n = 8, 43.38 ± 15.76 years). All groups performed HIIT 3 times per week. Results: the three groups showed a significant decrease in body fat percentage (p &lt; 0.05), without differences between groups. Similarly, cardiovascular variables did not report differences between groups (p-interaction &gt; 0.05) after the intervention; however, the groups reported a significant decrease systolic blood pressure (p &lt; 0, 05). In the pre vs. post analysis by groups, the three groups showed improvements in VO2max without differences between groups (p-interaction &gt; 0.05). Finally, the three groups increased the fats utilization during exercise (p &lt; 0.05). Conclusion: the program increased fat utilization during exercise, decreased body fat % and improved cardiovascular parameters, however after 12 training weeks it is advisable to apply variations to training to maximize results. <![CDATA[Using relative handgrip strength to identify children at risk of sarcopenic obesity]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400012&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Background: identifying children at risk of developing childhood sarcopenic obesity often requires specialized equipment and expensive testing procedures, so cheaper and quicker methods would be advantageous, especially in field-based settings. Objective: the purpose of this study was to determine the relationships between the muscle-to-fat ratio (MFR) and relative handgrip strength, and to determine the ability of handgrip strength relative to body mass index (grip-to-BMI) to identify children who are at risk of developing sarcopenic obesity. Material and method: grip-to-BMI was measured in 4021 Macedonian children (6 to 10 yrs). Bioelectrical impedance was used to estimate body fat mass and skeletal muscle mass, from which the MFR was calculated. Results: the area under the curve (AUC) was 0.771 (95 % CI, 0.752 to 0.789, p &lt; 0.001) in girls 6-10 years old and 0.843 (95 % CI, 0.826 to 0.859, p &lt; 0.001) in boys 6-10 years old. Calculated using the grip-to-BMI ratio, the OR (95 % CI) for girls to be at risk of sarcopenic obesity identified by MFR was 20.182 (10.728-37.966, p &lt; 0.001) and was 16.863 (10.782-26.371, p &lt; 0.001) for boys. Conclusion: the grip-to-BMI ratio can be used to predict the presence of sarcopenic obesity in children, which can play a role in pediatric health interventions.<hr/>Resumen Introducción: identificar a los niños en riesgo de desarrollar obesidad sarcopénica infantil a menudo requiere equipos especializados y procedimientos diagnósticos costosos, por lo que sería ventajoso disponer de métodos más baratos y rápidos, especialmente en entornos no experimentales. Objetivo: el propósito de este trabajo fue estudiar las relaciones en la asociación músculo-grasa (MFR) y la fuerza relativa de presión y determinar la capacidad de fuerza de prensión manual (FPM) en relación con el índice de masa corporal (IMC) para identificar a los niños que corren el riesgo de desarrollar obesidad sarcopénica. Material y métodos: se midió FPM-IMC en 4021 niños macedonios (de 6 a 10 años). La impedancia bioeléctrica se utilizó para estimar la masa de grasa corporal y la masa del músculo esquelético, a partir de la cual se calculó la MFR. Resultados: el área bajo la curva (ABC) fue de 0,771 (IC 95 %, 0,752-0,789, p &lt; 0,001) en niñas de 6 a 10 años y de 0,843 (IC 95 %, 0,826-0.859, p &lt; 0,001) en niños de 6 a 10 años. Se calculó la razón de ventajas (OR) para la relación FPM-IMC (IC del 95%) para las niñas con riesgo de obesidad sarcopénica identificado por MFR, que fue de 20,182 (10,728-37-966, p &lt; 0-001) y 16,863 (10,782-26,371, p &lt; 0,001) para niños. Conclusión: la relación FPM-IMC puede utilizarse para predecir la presencia de obesidad sarcopénica en niños y niñas, lo que puede desempeñar un papel en las intervenciones de salud pediátrica. <![CDATA[Multidisciplinary methodology and ketogenic diet in real clinical practice: efficacy and rapidity in weight loss. Survival analysis PROMET Lipoinflammation Study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400013&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivo: el objetivo del estudio fue evaluar el tiempo de respuesta, definido como pérdida del 10 % del peso, al tratamiento con un método multidisciplinar de pérdida de peso que incluye dieta (inicialmente cetogénica), ejercicio físico y soporte emocional. Métodos: los datos se obtuvieron a partir del registro de pacientes reclutados en el estudio Promet Lipoinflamación, un estudio observacional de práctica clínica real en pacientes obesos o con sobrepeso tratados con el método multidisciplinar, basado inicialmente en una dieta cetogénica de muy bajas calorías. La velocidad se valoró mediante un análisis de supervivencia Kaplan-Meier y los factores asociados mediante regresión de Cox. Resultados: la muestra estudiada fue de 6369 sujetos. El 74,4 % consiguió alcanzar una pérdida de peso del 10 % en una media de tiempo de 57,64 días (IC 95 %: 56,95-58,33]. Los factores asociados a mayor probabilidad de alcanzar pérdida del 10 % o más fueron género masculino (RR: 1,37; p &lt; 0,001), obesidad de tipos I, II y III frente a sobrepeso (RR: 1,24; p &lt; 0,001; 1,26; p &lt; 0,001 y 1,22; p &lt; 0,001, respectivamente) y edad joven frente a mayor de 55 años (RR: 2,17; p &lt; 0,001). Conclusiones: los resultados obtenidos a través de la práctica clínica real muestran que el método produce una pérdida de peso rápida e intensa. Tres de cada cuatro pacientes perdieron, como mínimo, el 10 % del peso corporal en una media de 58 días.<hr/>Abstract Objective: the aim of the current work was to evaluate the response time to a method of weight loss that includes dietary guidelines, physical exercise and emotional support. The response was defined as a loss of 10 % of the baseline weight. Methods: data was obtained from the patients’ record recruited in Promet Lipoinflamación, an observational study of real world data in obese or overweight patients treated with a multidisciplinary method and based initially on a very-low-calorie ketogenic (VLCK) diet. Weight loss rate was evaluated through a survival analysis Kaplan-Meier and related factors through Cox regression). Results: 6,369 subjects were included and 74.4 % managed to reach a weight loss of 10 % in a mean time of 57.64 days (IC 95 %: 56.95-58.33). The factors associated with a greater probability of reaching a loss of 10 % or more were male gender (RR: 1.37, p &lt; 0.001), obesity types I, II and III vs. overweight (RR: 1.24, p &lt; 0.001, 1.26, p &lt; 0.001 and 1.22, p &lt; 0.001, respectively) and young age vs. more than 55 years old (RR: 2.17, p &lt; 0.001). Conclusion: results obtained through real clinical practice show that the method produces fast and intense weight loss. Three out of four patients lost at least 10 % of body weight in an average of 58 days. <![CDATA[Changes in weight, body composition and prevalence of metabolic syndrome in a cohort of menopausal women residing in Mallorca]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400014&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivo: evaluar hábitos alimentarios, estilo de vida, composición corporal y prevalencia del síndrome metabólico en mujeres menopáusicas según su índice de masa corporal. Métodos: estudio transversal (2011-2018) en una cohorte de mujeres menopáusicas residentes en Mallorca (n = 555) clasificadas según su índice de masa corporal (IMC): &lt; 27,0, 27,0-29,9 y ≥ 30 kg/m2. Se evaluaron hábitos alimentarios, tóxicos y de estilo de vida, antecedentes de lactancia materna y de obesidad (en la infancia, tiempo de evolución y antecedentes familiares). Se realizó análisis de composición corporal por bioimpedancia eléctrica y se extrajo sangre en ayunas para los siguientes parámetros: glucosa, triglicéridos, colesterol total, colesterol-LDL y colesterol-HDL. Resultados: la prevalencia de sobrepeso de grado II fue 26,8 % y de obesidad, del 46,5 %. La prevalencia de síndrome metabólico fue 41,4 %. Los antecedentes familiares de obesidad, obesidad en la infancia y el tiempo de evolución (≥ 15 años con obesidad) fueron mayores en mujeres obesas. La práctica de actividad física regular fue deficiente (el 63 % de las mujeres con actividad física nula y el 33 %, escasa). Las mujeres obesas presentaron una prevalencia mayor de síndrome metabólico (55,8 %) y valores mayores de IMC, circunferencia abdominal, masa grasa, grasa visceral, obesidad abdominal, tensión arterial, glucosa y triglicéridos en sangre, y valores menores de c-HDL. Conclusiones: las mujeres menopáusicas estudiadas muestran hábitos dietéticos inadecuados, estilo de vida sedentario y una prevalencia elevada de obesidad y síndrome metabólico. Los factores que se asocian a dicha prevalencia son antecedentes familiares de obesidad, obesidad en la infancia, tiempo de evolución de la obesidad, sedentarismo, obesidad abdominal y localización visceral de la grasa.<hr/>Abstract Objective: to assess eating habits, lifestyle, body composition and prevalence of Metabolic Syndrome in menopausal women evaluated according to body mass index. Methods: cross-sectional study (2011-2018) in a cohort of menopausal women living in Mallorca (n = 555) classified according to body mass index (BMI) : &lt; 27.0, 27.0-29.9 and ≥ 30 kg/m2. Eating habits, toxic and lifestyle, history of breastfeeding and obesity (in childhood, time of evolution and family history) were evaluated. A body composition analysis was performed by electrical bioimpedance and fasting blood was taken for the following parameters: glucose, triglycerides, total cholesterol, LDL-cholesterol and HDL-cholesterol. Results: the prevalence of overweight grade II was 26.8 % and of obesity 46.5 %. The prevalence of metabolic syndrome was 41.4 %. A family history of obesity, childhood obesity and the time of evolution (≥ 15 years with obesity) were higher in obese women. The practice of regular physical activity was low (63 % of women with null and 33 % scarce physical activity). Obese women had a higher prevalence of metabolic syndrome (55.8 %) and higher values of BMI, abdominal circumference, fat mass, visceral fat, abdominal obesity, blood pressure, glucose and triglycerides in blood, but lower values of HDL-c. Conclusions: the studied cohort of menopausal women showed inadequate dietary habits, sedentary lifestyle and a high prevalence of obesity and metabolic syndrome. The factors associated with this prevalence are family history of obesity, childhood obesity, time of evolution of obesity, sedentary lifestyle, abdominal obesity and visceral location of fat. <![CDATA[Effects of moderate to vigorous intensity interval exercise program on fitness and fatness in 11-and 12-years-old schoolchildren]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400015&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: se evidencia un aumento cada vez mayor de la preocupación debido a valores alarmantes en condición física y composición corporal, que sitúan a los escolares en unos parámetros de riesgo en lo relativo a la salud física. Numerosas investigaciones relacionan la actividad física con la mejora en la condición física y la composición corporal. Objetivo: analizar los efectos de un programa de ejercicio interválico de intensidad moderada-vigorosa sobre indicadores de condición física (fuerza isométrica manual en ambas manos, fuerza explosiva del tren inferior, velocidad-agilidad y capacidad aeróbica) y de composición corporal (índice de masa corporal, % de grasa corporal, perímetro de cintura e índice cintura/altura), referentes todos ellos para la salud en escolares de 11 y 12 años. Métodos: se desarrolla una intervención en la que participó un grupo experimental y otro control con 28 escolares cada uno de ellos. Transcurrió a lo largo de 7 semanas, con sesiones de 30 minutos totales antes del inicio de la actividad académica, 3 días por semana. Se realizaron diferentes juegos interválicos, con una intensidad moderada-vigorosa (70-80 % de la frecuencia cardíaca máxima). El registro en condición física y composición corporal se realizó a través de la batería ALPHA. Resultados: mejoras significativas en fuerza isométrica con ambas manos y una reducción significativa del perímetro de cintura e índice cintura/altura. Conclusión: los resultados muestran mejoras significativas en indicadores de condición física y composición corporal; sin embargo, se precisa de una intervención de mayor duración para conocer si las otras mejoras logradas en los indicadores analizados consiguen ser significativas con el transcurso del tiempo.<hr/>Abstract Introduction: there is growing evidence of concern for values in terms of physical condition and body composition that place school children being at risk in physical health. Numerous investigations relate physical activity with improvement in physical condition and body composition. Objective: to analyze the effects of a sub-maximal intensity interval exercise program on physical condition (upper body isometric strength in both hands, lower body explosive strength, velocity-agility and cardiorespiratory fitness) and body composition (body mass index, % of body fat, waist circumference and waist/height index), all of them related to health, in schoolchildren of 11 and 12 years. Methods: an intervention was developed in which an experimental group participated and another control group with 28 schoolchildren each. The study developped over 8 weeks, with sessions of total 30 minutes before the start of the academic activity 3 days per week. Different intervallic games were made with motor, cognitive and coordination challenges; with a moderate-vigorous intensity (70 %-80 % of maximum heart rate). The registration in physical condition and body composition was made through the ALPHA Battery. Results: significant improvements in isometric strength in both hands and a reduction in waist circumference and waist/height were found. Conclusions: the results show significant improvements in indicators of fitness and fatness, however, it requires a long-term intervention to know if the other improvements achieved in the analyzed indicators are significant over time. <![CDATA[Genetic variation of the dopamine D2 receptor gene: association with the reinforcing value of food and eating in the absence of hunger in Chilean children]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400016&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Background: food is a powerful reinforcer that motivates people to eat. The TaqI A1 polymorphism (rs1800497; T&gt;C) downstream of the dopamine D2 receptor (DRD2) gene has been associated with diminished DRD2 receptor density, higher food reinforcement, and impaired eating behavior in adults. Objective: to evaluate the association between the rs1800497 polymorphism and the reinforcing value of food and eating in the absence of hunger in Chilean children. Material and method: nineteen Chilean children (aged 8-12 years) who were carriers of the A1-allele and 19 age- and gender-matched non-carriers (A2-allele) were evaluated on the reinforcing value of food and eating in the absence of hunger. Anthropometric measures were performed by standard procedures. Briefly, children received a standard pre-load lunch followed by an ad-libitum exposure to palatable foods. Results: no differences were found between A1-allele carriers and non-carriers, whether obese or non-obese, in ad libitum energy intake, macronutrient consumption, or the relative reinforcing value of food (p &gt; 0.05). In obese children, A1 carriers reported significantly lower satiety and fullness before lunch (p &lt; 0.05). However, in children with normal weight A1 carriers were found to exhibit trends for greater satiety and fullness before lunch when compared to non-carriers, but this trend reversed after lunch such that carriers exhibited lower satiety and fullness (p = 0.06). Conclusions: although TaqI A1 may play an important role in some eating behavior-related traits such as satiety and fullness, especially in obese children, our findings indicate that this polymorphism does not appear to affect eating in the absence of hunger or food reinforcement in children.<hr/>Resumen Antecedentes: los alimentos son un poderoso reforzador de la alimentación. El polimorfismo TaqI A1 (rs1800497; T&gt; C) del gen del receptor 2 de dopamina (DRD2) se ha asociado con una menor densidad de DRD2, un mayor refuerzo alimentario y un comportamiento alimentario alterado en adultos. Objetivo: evaluar la asociación entre el polimorfismo rs1800497, el valor reforzador del alimento y la conducta de comer en ausencia de hambre en niños chilenos. Material y método: treinta y ocho niños chilenos, 19 portadores del alelo A1 y 19 no portadores (alelo A2), pareados por género y edad, fueron evaluados en condiciones de laboratorio para determinar el valor reforzador del alimento y la conducta de comer en ausencia de hambre. Las mediciones antropométricas se realizaron por procedimientos estándar. Brevemente, los niños recibieron un almuerzo estándar seguido de una exposición ad-libitum a alimentos sabrosos. Resultados: no hubo diferencias en la ingesta ad libitum de energía, ni en el consumo de macronutrientes, ni en el valor reforzador del alimento entre los portadores del alelo A1 frente a los no portadores (p &gt; 0,05). Entre los niños obesos, los portadores del alelo A1 reportaron un menor nivel de saciedad y plenitud pre-almuerzo (p &lt; 0,05). Sin embargo, entre los niños con normopeso se observó que los portadores de A1 tenían tendencia a presentar un mayor grado de saciedad y plenitud (pre-almuerzo) frente a los no portadores. Esta tendencia se invirtió post-almuerzo, de modo que los portadores exhibieron menor saciedad y plenitud (p = 0,06). Conclusiones: la variante TaqI A1 podría desempeñar un papel importante en algunos rasgos relacionados con la conducta alimentaria, como la saciedad y la plenitud. <![CDATA[Anthropometric profile and prevalence of overweight and obesity in Costa Rican urban population (aged 20-65 years old) by sex group: results from the Latin American Study of Nutrition and Health]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400017&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: la obesidad es una enfermedad que afecta en gran medida a la región de las Américas. Esta condición implica un aumento de la morbimortalidad y el riesgo de enfermedades crónicas, como las enfermedades cardiovasculares, diabetes tipo 2 y algunos tipos de cáncer. La prevalencia de exceso de peso en Costa Rica fue del 59,7 % y del 77,3 % en mujeres de 20 a 44 años y de 45 a 65 años, respectivamente, y del 62,4 % en hombres de 20-65 años en el periodo 2008-2009; sin embargo, se desconoce cómo ha evolucionado esta condición en la última década. Objetivo: describir el perfil antropométrico y la prevalencia de sobrepeso y obesidad en la población urbana costarricense según características sociodemográficas y nivel de actividad física. Métodos: entre noviembre de 2014 y mayo de 2015 se seleccionó una muestra representativa de la población urbana, conformada por 677 personas entre 20 y 65 años de edad. Se realizaron mediciones de talla, peso, circunferencia de cintura y cuello y se determinó la prevalencia de obesidad y la obesidad abdominal y cervical, según los puntos de corte establecidos para los respectivos indicadores. Resultados: se encontró una prevalencia de exceso de peso (sobrepeso y obesidad) del 68,5 % en la población urbana costarricense, mayor en las mujeres que en los hombres (73,8 %), y en las personas mayores de 35 años (82,2 %). Además, el 70,3 % de la población presentó obesidad abdominal y el 46,8 % presentó una circunferencia de cuello aumentada. Conclusiones: en Costa Rica, la prevalencia de obesidad encontrada es notablemente superior respecto a otras regiones del mundo y se ha incrementado en relación a la Encuesta Nacional de Nutrición 2008-2009, por lo que su abordaje se hace prioritario con el fin de prevenir la incidencia y prevalencia de enfermedades cardiovasculares y metabólicas y así disminuir su impacto, tanto para la salud del individuo como en los costes implicados en su atención.<hr/>Abstract Introduction: obesity is a disease that greatly affects the region of the Americas. This condition implies an increase risk of developing serious health outcomes such as cardiometabolic disease, type 2 diabetes and some cancers. The prevalence of excess weight in Costa Rica was 59.7 % and 77.3 % in women aged 20 to 44 years old and 45 to 65 years old respectively, and 62,4 % in men aged 20-65 years old, in the period of 2008-2009, however, it is unknown how this condition was evolved. Objective: to describe the anthropometric profile and the prevalence of overweight and obesity in the Costa Rican urban population according to sociodemographic characteristics and level of physical activity. Materials and methods: a representative sample of the urban population was selected between November 2014 and May 2015, comprising 677 people between 20 and 65 years old. Measures of height, weight, and waist and neck circumference were measured and the prevalence of obesity, abdominal and cervical obesity was determined, according to the cut-off points established for each indicator. Results: the prevalence of excess weight (overweight and obesity) was 68.5 % among urban Costa Rican population, being higher for women (73.8 %), and for those participants over 35 years old (82.2 %). A 70.3 % of the population presented abdominal obesity and 46,8 % cervical obesity. Conclusions: in Costa Rica, the prevalence of obesity found is high compared to other regions of the world and has increased in relation to the National Nutrition Survey 2008-2009. The approach to obesity must be prioritized in order to prevent the development of cardiovascular and metabolic diseases and thus reduce the impact of these diseases on the health of the individual and the economic costs of health care. <![CDATA[Metabolic control, cardiovascular profile, and adherence to the Mediterranean diet in a familial hypercholesterolemia cohort in a Public Health Program]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400018&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Antecedentes y objetivo: la hipercolesterolemia familiar heterocigota (HFH) es el trastorno del metabolismo lipídico monogénico más común que se asocia a patología cardiovascular prematura. Nuestro objetivo fue describir el grado de control metabólico, el perfil cardiovascular y la adherencia a la dieta mediterránea de una cohorte de pacientes con HFH. Material y métodos: estudio de cohortes retrospectivo de casos índices y familiares diagnosticados genéticamente de HFH desde 2009 a 2017. Se analizaron los datos antropométricos, clínicos, analíticos, del estudio genético y del tratamiento. Resultados: se estudiaron 138 sujetos con una edad media de 48,8 (,) años, el 55,8 % mujeres. Se encontró la mutación positiva en el 55,8 %. La media de colesterol total al diagnóstico fue de 281,1 (68,) mg/dl y la de LDL de 204 (65) mg/dl. El 10,1 % presentaban cardiopatía isquémica previa. Entre los casos familiares se observó una menor edad media [32,89 (,) años vs. 50,3 (,) años, p &lt; 0,001], así como valores de LDL inferiores en el momento del diagnóstico [181,9 (64,) mg/dl vs. 226,8 (52) mg/dl, p &lt; 0,005] en comparación con los casos índice. Se evidenció una correlación positiva entre dosis de tratamiento hipolipemiante y reducción de los niveles de LDL (r = 0,254, p &lt; 0,05), aunque solo el 30 % de los pacientes alcanzaron sus objetivos de LDL. Los pacientes con HFH presentaron una elevada adherencia a la dieta mediterránea, con una puntuación media de 9,5 (,) en el test Predimed. Conclusiones: la detección precoz de la HFH es necesaria para prevenir eventos cardiovasculares prematuros. El diagnóstico de casos familiares anticipa el tratamiento de los pacientes con HFH. Los pacientes con HFH están más sensibilizados sobre la adherencia a las dietas cardiosaludables.<hr/>Abstract Introduction and objective: familial heterozygous hypercholesterolemia (HFH) is the most common monogenic lipid metabolism disorder that associates premature cardiovascular disease. Our aim was to describe the degree of metabolic control, cardiovascular profile, and adherence to the Mediterranean diet in a cohort of HFH patients. Subjects and methods: a retrospective cohort study of the index cases and their relatives genetically diagnosed with HFH by the Endocrinology and Nutrition Service in the HCUV from 2009 to 2017. Anthropometric, clinical, laboratory, genetic, and treatment data were analyzed. Results: a total of 138 subjects were studied, with a mean age of 48.8 (17.7) years, 55.8 % of them women. A gene mutation was found in 55.8 %, and 10.1 % had previous ischemic heart disease. At diagnosis mean total cholesterol was 281.1 (68.4) mg/dL, and LDL-C was 204 (65) mg/dL. Among family cases, at diagnosis, a lower mean age was observed [32.89 (19.2) years vs 50.3 (17.6) years, p &lt; 0.001] as well as lower LDL values [181.9 (64.3) mg/dL vs 226.8 (52) mg/dL, p &lt; 0.005] as compared to index cases. A positive correlation was observed between lipid-lowering treatment dose and LDL level reduction (r = 0.254, p &lt; 0.05), although only 30 % of patients reached their LDL target. Patients with HFH were highly adherent to Mediterranean diet, with an average score of 9.5 (1.9) in the Predimed test. Conclusions: early HFH detection is necessary to prevent premature cardiovascular events. A diagnosis of cases among family members anticipates the treatment of patients with HFH. Patients with HFH are more sensitive to heart-healthy diets. <![CDATA[Macronutrients and micronutrients in Spanish adult vegans (Mediterranean population)]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400019&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Objective: studies have been published in Europe comparing the mean macronutrient and micronutrient intake values of the general population with those of the vegan population, but none has been conducted in a country that mainly follows the Mediterranean diet. Therefore, the aim of this study was to carry out this comparison in Spain. Methods: a cross-sectional study of a sample of Spanish vegans was designed in 2015. To compare the distribution of nutrients with those of the general population, we used data from the Spanish Agency for Food Safety and Nutrition, which was considered to be normally distributed as it was a large population with biological parameters. All participants were asked about their dietary intake for the previous day (24 hour reminder) and the nutrients were calculated using specialized software. The distributions were compared using the Kolmogorov-Smirnov test. Results: the sample comprised 102 vegans, 67 of whom were women. The vegan population consumed more carbohydrates and fiber, less total fat (women only), fewer saturated fatty acids, and more polyunsaturated fatty acids. They had much lower cholesterol intake, lower calcium and iodine intake, higher iron and folic acid intake, and much lower intake of vitamins B12 and D. Conclusions: Spanish vegans had nutritional deficiencies compared to the general population and should therefore ensure their diet includes the necessary supplements.<hr/>Resumen Antecedentes: se han publicado en Europa estudios que comparan los valores medios de ingesta de macronutrientes y micronutrientes de la población general con los de la población vegana, pero ninguno se ha llevado a cabo en un país que sigue principalmente la dieta mediterránea. Por lo tanto, el objetivo de este estudio fue llevar a cabo esta comparación en España. Métodos: se diseñó un estudio transversal de una muestra de veganos españoles en 2015. Para comparar la distribución de nutrientes con los de la población general, utilizamos datos de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición, considerando dichos datos como una distribución normal de parámetros biológicos al constituir una gran muestra. A todos los participantes se les preguntó sobre su ingesta dietética en el día anterior y los nutrientes se calcularon utilizando un software especializado. Las distribuciones se compararon mediante la prueba de Kolmogorov-Smirnov. Resultados: la muestra comprendió 102 veganos, 67 de los cuales eran mujeres. La población vegana consumió más carbohidratos y fibra, menos grasa total (solo mujeres), menos ácidos grasos saturados y más ácidos grasos poliinsaturados. Tenían una ingesta mucho más baja de colesterol, una ingesta más baja de calcio y yodo, una mayor ingesta de hierro y ácido fólico, y una ingesta mucho más baja de vitaminas B12 y D. Conclusión: los veganos españoles tenían deficiencias nutricionales en comparación con la población general y, por lo tanto, deben asegurarse de que su dieta incluya los suplementos necesarios. <![CDATA[Evaluation of the Chilean program “Vida Sana 2017” in participants under 20 years of age after 6 months of intervention]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400020&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: el programa chileno Vida Sana (PVS) busca disminuir los factores de riesgo de enfermedades crónicas en sujetos con sobrepeso/obesidad entre 2 y 64 años de edad. Objetivo: evaluar los resultados del PVS 2017 en menores de 20 años luego de 6 meses de intervención. Métodos: estudio observacional analizando datos secundarios. El PVS incluyó consultas médicas, nutricionales y sicológicas (CS), exámenes de laboratorio, sesiones de actividad física (SAF) y círculos vida sana (CVS). Los sujetos se categorizaron por edad en: 2-5, 6-10 y 11-19 años. Se analizó la participación en actividades; la mejora del estado nutricional (EN) [z-IMC] y la condición física (CF) [test de marcha 6 minutos, test de salto con pies juntos y test de sentadillas en 30 segundos] según EN inicial, utilizando la “t” de Student para muestras pareadas, y la contribución de las actividades al EN y la CF (regresión logística, test de Hosmer-Lemeshow). Se utilizó el programa STATA 14.2, considerando como significativo el valor p &lt; 0,05, con IC del 95 %. Resultados: se estudiaron 13.611 sujetos (53 % de niñas). A los 6 meses, cerca de un 50 % de los participantes logró mejorar el EN y la CF. De 2 a 5 años, la asistencia a ≥ 48 SAF, 2 CS y ≥ 3 CVS aumentó significativamente la probabilidad de mejorar el EN y la CF. De 6 a 10 solo contribuyeron los CVS, y de 11 a 19 años las SAF en los sujetos inicialmente obesos. Conclusiones: las actividades del PVS-2017 contribuyeron a la mejoría del EN y la CF solo en el grupo de 2-5 años, ya que en los de 6-10 y 11-19 años su aporte fue bajo. Solo la mitad de los sujetos que ingresan al programa logra mejorar el EN y la CF en los 6 meses de intervención.<hr/>Abstract Introduction: the Chilean “Programa Vida Sana” (Healthy Life Program) (PVS) seeks to reduce risk factors for chronic diseases in overweight/obese subjects between 2 and 64 years of age. Objective: to evaluate in 2-20-year-old participants the results of the PVS applied in 2017 in relation to nutritional status and fitness after a 6-month intervention. Methods: an observational study analyzing secondary data. During 6 months the PVS included: medical, nutritional and psychological consultations (PC), laboratory exams, physical activity sessions (PAS), and healthy life workshops (HLW). Subjects were categorized into: 2-5, 6-10, and 11-19 years. We analyzed participation in activities; improvement of nutritional status [BMI-Z] and fitness [standing long-jump test (SLJ), 6-minute walk test (6MWT), 30-second chair stand (30-SCS)] according to initial NS using Student’s t-test for paired samples, and the contribution of the program´s activities to NS and fitness (logistic regression, Hosmer-Lemeshow test). The STATA 14.2 program was used, with p &lt; 0.05, 95 % CI, being considered significant. Results: the sample included 13,611 (53 % girls). At 6 months about 50 % of participants improved their EN and CF. From 2 to 5 years, participation in ≥ 48 PAS, 2 PC and ≥ 3 HLW significantly increased the likelihood of improvement in NS and fitness. From 6 to 10 only HLW played a role, and from 11 to 19 only PAS in initially obese subjects. Conclusions: the activities of PVS-2017 contributed significantly to improved NS and fitness in subjects of 2-5 years of age; however, in 6-10- and 11-19-year-old participants its contribution was low. Only half of participants improved their NS and fitness during the 6 months of intervention. <![CDATA[Iron status, weight changes and body composition during anemia recovery in an experimental model: the effect of fermented goat or cow milk]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400021&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: la anemia constituye un problema de salud pública a nivel mundial y, aunque la dieta sigue siendo el principal determinante del estatus férrico del organismo, la adiposidad y la composición corporal también podrían ser determinantes adicionales del estado del hierro. La dieta juega un papel clave en la composición corporal, además de afectar al balance energético; sin embargo, todavía hay información limitada sobre la influencia de determinados alimentos y nutrientes específicos, como los productos lácteos fermentados. Objetivo: determinar la relación entre el estatus férrico, cambios ponderales, ingesta, índice hepatosomático y composición corporal durante la recuperación de la anemia ferropénica con dietas basadas en leche fermentada de cabra o vaca. Material y métodos: sesenta ratas macho Wistar albinas se han distribuido en dos grupos experimentales (control y anémico) y se han alimentado durante 40 días con dieta AIN-93G con contenido de hierro normal (45 mg/kg de dieta) o bajo (5 mg/kg de dieta). Posteriormente, ambos grupos experimentales se alimentaron durante 30 días con dietas basadas en leche fermentada de cabra o vaca. Se han determinado los parámetros hematológicos y bioquímicos relacionados con el estatus de hierro, así como los cambios ponderales y la ingesta de alimento, la relación hepatosomática y la composición corporal. Resultados: el índice hepatosomático fue mayor en el grupo anémico (p &lt; 0,05). En ambos grupos de animales alimentados con dieta de leche fermentada de cabra, el índice hepatosomático fue mayor (p &lt; 0,001) debido a un menor peso corporal (p &lt; 0,01) y a un mayor peso del hígado (p &lt; 0,001). La ingesta de alimento, la ganancia de peso y la grasa corporal fueron menores en el grupo anémico (p &lt; 0,05, p &lt; 0,001, p &lt; 0,001, respectivamente), mientras que la masa magra, el agua libre y el agua total fueron mayores (masa magra: p &lt; 0,01; agua libre y total: p &lt; 0,001). En ambos grupos de animales alimentados con dieta basada en leche fermentada de cabra, el peso y la grasa corporal fueron menores (p &lt; 0,001), mientras que los porcentajes de masa magra, agua libre y agua total fueron mayores (masa magra: p &lt; 0,01; agua libre y total: p &lt; 0,001). Conclusión: la ferrodeficiencia disminuyó la ganancia de peso, la masa magra y la grasa corporal, indicando menores almacenes de energía. La dieta basada en leche fermentada de cabra recupera más eficientemente el nivel de hierro durante la recuperación de la ferrodeficiencia, disminuye la adiposidad y aumenta el gasto energético.<hr/>Abstract Background: anemia is a public health problem worldwide and although diet is still the main determinant of iron status in the body, recent studies suggest that adiposity and body composition could be additional determinants of iron status. Diet plays a key role in body composition, but in addition to affecting the body’s energy balance, there is still limited information on the influence of specific foods and nutrients, and in this sense dairy products are an important group of foods and an important source of nutrients in the diet. Objective: to provide detailed information on iron status, body changes, food intake, hepatosomatic index, and body composition during recovery from severe iron deficiency anemia with fermented cow or goat milk. Material and methods: sixty male Wistar albino rats were divided into two experimental groups (control and anemic) and fed ad libitum an AIN-93G diet for 40 days, receiving a normal Fe diet (45 mg/kg of diet) or a low-Fe diet (5 mg/kg of diet), respectively. After induction of anemia, both the control and anemic groups were additionally fed for 30 days either a fermented cow milk-based or fermented goat milk-based diet with normal Fe content. Hematological and iron-related biochemical parameters, weight changes, food intake, hepatosomatic index, and body composition were assessed. Results: the hepatosomatic index was higher in the anemic group versus the control group (p &lt; 0.05). In both groups fed a fermented goat milk-based diet the hepatosomatic index was higher (p &lt; 0.001) due to lower body weight (p &lt; 0.01) and a higher liver weight (p &lt; 0.001). Food intake, weight gain, and total body fat were lower (p &lt; 0.05, p &lt; 0.001, p &lt; 0.001, respectively), whereas lean mass and free and total water were higher (lean mass: p &lt; 0.01; free and total water: p &lt; 0.001) in the anemic group as compared to the control group. In both animal groups fed a fermented goat milk-based diet body weight and body fat were lower (p &lt; 0.001) and the percentages of lean mass and free water and total water were higher (lean mass: p &lt; 0.01; free and total water: p &lt; 0.001). Conclusion: iron deficiency decreased weight gain, lean mass, and body fat, indicating lower energy stores. Fermented goat milk-based diet recovers more efficiently iron status, decreased adiposity, and increased energy expenditure. <![CDATA[Changes in dietary habits of patients with chronic pain represent contributing factors to decreased pain intensity and improved quality of life. Pilot study from Croatia]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400022&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction: chronic pain is a complex entity with immense individual and societal burden. Objectives: to assess the effectiveness of specifically designed nutrition education for the management of chronic pain and whether any change in dietary habits contribute to decrease in pain intensity. Objectives and methods: 40 patients were enrolled in the 4-week intervention study. Patients filled-in questionaires regarding their basic characteristics, pain intensity, quality of life, and dietary habits at baseline and post-intervention. Intervention consisted of 1 individual and 2 group counselings based on the nutrition education specifically designed for the chronic pain management. Results: post-intervention, pain intensity decreased in 67.5 % of patients while quality of life improved significantly (from 42.9 ± 31.3 to 70.1 ± 26.2 points, p = 0.015). All patients responded to nutrition education by increasing the number of meals per day (p &lt; 0.001), improving regularity of breakfast (p = 0.005) and by less frequently skipping meals (p = 0.027). Fewer meal skipping (OR = 0.037, 95 % CI (0.003-0.482), p = 0.012) and lower consumption of foods with negative effect on chronic pain (OR = 0.008, 95 % CI (0.000-0.444), p = 0.019) were found to modestly, but independently contribute to decrease in pain intensity. Still, patients with higher BMI and several diagnoses had low response. Conclusions: the developed nutrition education is fit for the management of chronic pain. The main benefits are improved meal consumption pattern along with reduced consumption of foods with pro-inflammatory effect and food cravings. The complexity of chronic pain is obvious in low responsiveness among patients with higher BMI and several conditions.<hr/>Resumen Introducción: el dolor crónico es una entidad compleja con una inmensa carga individual y social. Objetivo: verificar si la educación nutricional diseñada específicamente para el tratamiento del dolor crónico y si algún cambio en los hábitos alimenticios contribuyen a disminuir la intensidad del dolor. Material y métodos: se incluyeron 40 pacientes en el estudio observacional intervencionista de 4 semanas. Los pacientes completaron cuestionarios sobre las características básicas: la intensidad del dolor, la calidad de vida y los hábitos alimenticios al inicio y después de la intervención. La intervención consistió en 1 asesoramiento individual y 2 grupales basados en la educación nutricional diseñada específicamente para el tratamiento del dolor crónico. Resultados: después de la intervención, la intensidad del dolor disminuyó en el 67,5 % de los pacientes al tiempo que mejoró significativamente la calidad de vida (de 42,9 ± 31,3 a 70,1 ± 26,2 puntos, p = 0,015). Todos los pacientes respondieron a la educación nutricional: aumentaron el número de comidas por día (p &lt; 0,001), mejoraron la regularidad del desayuno (p = 0,005) y omitieron las comidas con menos frecuencia (p = 0,027). Menos saltos de comida (OR = 0,037, IC 95 % [0,003-0.482], p = 0,012) y menor consumo de alimentos con efecto negativo sobre el dolor crónico (OR = 0,008, IC 95 % [0,000-0,444], p = 0.019) se encontraron que modestamente, pero, de formma independiente, contribuyen a disminuir la intensidad del dolor. Sin embargo, los pacientes con mayor BMI y varios diagnósticos tuvieron baja resonancia. Conclusión: la educación nutricional desarrollada es adecuada para el manejo del dolor crónico. Los mejores beneficios son un patrón mejorado de consumo de comida junto a un consumo reducido de alimentos con efecto proinflamatorio y antojos de alimentos. La complejidad del dolor crónico es visible en baja respuesta entre pacientes con mayor BMI y varios diagnósticos. <![CDATA[Rapid weight gain in wrestling athletes during the Panamerican Championship, Lima, 2018]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400023&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction: to avoid rapid body mass fluctuations and the associated effects on health and performance, some combat sports federations have made changes to regulations. Objective: the objective of this study was to analyze the impact of the Rapid Weight Gain on sporting success in elite Olympic wrestling athletes under the new weigh-in procedure. Methods: the body mass of 75 athletes was recorded during the Pan-American Olympic wrestling Championship (Lima, 2018), corresponding to 29 % of the total universe of competitors (n = 255). Of these, 29 were Greco-Roman style, eight freestyle, and 38 women´s wrestling. The official weigh-in was carried out between 8: 00 and 8: 30 hours. As for the second weigh-in, this was done with the same official weigh-in scale, immediately before the first match (between 10: 00 and 11: 00 hours). Rapid Weight Gain after weigh-in was compared between medalist and non-medalist athletes. Results: when analyzing the difference between medalists and non-medalists, no significant differences were found in Greco-Roman athletes (t = 0.114; p = 0.910; r = 0.022), in freestyle (Mann-Whitney U = 5,500; p = 0.486; r = 0.000), in women´s wrestling (Mann-Whitney U = 163.0; p = 0.774; r = 0.124), and in all competitors (Mann-Whitney U = 641.5; p = 0.855; r = 0.037). Conclusions: no significant differences were found between medalist and non-medalist athletes in any of the Olympic wrestling styles.<hr/>Resumen Introducción: para evitar fluctuaciones rápidas del peso corporal y los efectos asociados sobre la salud y rendimiento, algunas federaciones de deportes de combate han realizado cambios de reglamento. Objetivo: el objetivo de este estudio fue analizar el impacto de la ganancia rápida de peso en el éxito deportivo en atletas de élite de la lucha olímpica bajo la nueva modalidad de pesaje. Métodos: se registró el peso corporal de 75 atletas durante el Campeonato Panamericano de Lucha Olímpica (Lima, 2018), correspondiente al 29 % del universo total de competidores (n = 255). De estos, 29 fueron de estilo grecorromano; 8, de estilo libre y 38, de lucha libre femenina. El pesaje oficial se realizó entre las 8: 00 y las 8: 30 horas. En cuanto al segundo pesaje, se hizo con la misma balanza oficial inmediatamente antes de la primera lucha (entre las 10: 00 y las 11: 00 horas). La ganancia de peso rápida después del pesaje se comparó entre atletas medallistas y no medallistas. Resultados: al analizar la diferencia entre medallistas y no medallistas, no se encontraron diferencias significativas en los atletas de grecorromana (t = 0,114; p = 0,910; r = 0,022), en los de estilo libre (Mann-Whitney U = 5,500; p = 0,486; r = 0,000), en los de lucha libre femenina (Mann-Whitney U = 163,0; p = 0,774; r = 0,124) ni en todos los competidores (Mann -Whitney U = 641,5; p = 0,855; r = 0,037). Conclusiones: no se encontraron diferencias significativas entre atletas medallistas y no medallistas en ninguno de los estilos de lucha olímpica. <![CDATA[The association between breast cancer and consumption of dairy products: a systematic review]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400024&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction: breast cancer (BC) is the most common cancer in women and its relationship with dietary factors particularly dairy products, has been investigated trough several studies but up to now there are still not enough results to confirm the association between breast cancer and dairy products. Objective: the purpose of this systematic review was to expand the number of systematic reviews that to date exist on the relationship between dairy products consumption and risk of breast cancer. A comprehensive search of the PubMed, Scopus and Embase was performed from September 2005 to September 2018 in which one case control and cohorts’ studies were included. Results: eighteen studies were finally selected for the review (10 case-control and 8 cohorts’ studies). These studies reported several statistically significant associations (OR, HR, RR) between dairy product consumption and the risk of breast cancer. Seven case-control and four cohorts’ studies showed that dairy product consumption was inversely associated with the risk of breast cancer, on the other hand, a positive association was found in two case-control and non- significant association was found between dairy product consumption and the risk of breast cancer in the remaining studies (one case-control and four cohorts’ studies) Conclusion: although an inverse association was observed in most studies, it’s difficult to draw conclusions when the methodology methods to collect the dairy product intake and the servings or portions measurements were different in each study. On the other hand, not all studies used the same confounding variable to estimate risk.<hr/>Resumen Introducción: el cáncer de mama (BC) es de los cánceres más comunes en mujeres, y su relación con los factores dietéticos y, en particular, con los productos lácteos, ha sido investigada a través de varios estudios, pero hasta ahora no hay resultados suficientes que confirmen la asociación entre cáncer de mama y productos lácteos. Objetivo: el objetivo de esta revisión fue ampliar y actualizar el número de revisiones sistemáticas que hasta día de hoy existen sobre la relación entre el consumo de productos lácteos y el cáncer de mama. Metodología: se realizó una búsqueda exhaustiva en las bases de datos PubMed, Scopus y Embase entre septiembre de 2005 y septiembre de 2018 en la que se incluyeron estudios de casos y controles y estudios de cohortes. Resultados: se seleccionaron 18 estudios (10 estudios de casos-controles y 8 estudios de cohorte). Siete casos-controles y cuatro estudios de cohorte mostraron que el consumo de productos lácteos tenía una asociación inversa con el riesgo de cáncer de mama y, por otro lado, en dos estudios de casos-controles se observó una asociación positiva. No se encontró una asociación significativa entre el consumo de productos lácteos y el cáncer de mama en los restantes estudios (1 caso-control y 4 cohortes). Conclusión: aunque se observó una asociación inversa en la mayoría de los estudios, es difícil sacar conclusiones cuando los métodos metodológicos para recolectar la ingesta de lácteos y las porciones o las mediciones de las porciones fueron diferentes en cada estudio. Por otro lado, no todos los estudios tienen en cuenta las mismas variables de confusión. <![CDATA[Evolution of patients with home parenteral nutrition: a systematic review of available studies]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400025&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: la nutrición parenteral domiciliaria (NPD) constituye el tratamiento de elección para pacientes con fallo intestinal que no requieren ingreso hospitalario. En esta revisión sistemática, nuestro objetivo fue realizar un análisis epidemiológico y de práctica clínica en NPD. Métodos: la revisión se realizó siguiendo la guía PRISMA. Para ello, se hizo una búsqueda bibliográfica en PubMed® y EMBASE® de los estudios publicados entre 2009 y 2019 en inglés o español que realizaran el seguimiento de pacientes con NPD durante al menos 5 años. Esta búsqueda se completó manualmente. Se excluyeron los artículos centrados únicamente en pacientes oncológicos, una patología específica o embarazadas o bien en complicaciones. Resultados: se identificaron 267 artículos, de los que cumplieron los criterios 9 (3 de población pediátrica y 6 de adultos). En adultos, la principal diferencia entre los estudios fue la patología de base. La indicación mayoritaria fue el síndrome de intestino corto y la causa de exitus, la enfermedad primaria. La mayor parte de la población pediátrica recibió este apoyo en los primeros meses de vida. Además, destaca el mayor porcentaje de conversión a vía oral y el menor número de fallecimientos frente a población adulta. Conclusiones: la utilización de la NPD en patología oncológica está sometida a una amplia variabilidad geográfica. Sería recomendable establecer directrices de uso en enfermos oncológicos y la realización de estudios de calidad que aporten información rigurosa y homogénea.<hr/>Abstract Introduction: home parenteral nutrition (HPN) is a fundamental treatment for patients with intestinal failure who do not require hospitalization. We aimed to conduct an epidemiological and clinical practice analysis of HPN through a systematic review. Methods: the systematic review was conducted according to the PRISMA guidelines. A search was performed using the Healthcare Databases Advanced Search of PubMed® and EMBASE®, to identify articles which followed patients treated with HPN for at least 5 years, published between 2009 and 2019 in English or Spanish language. In addition, we manually retrieved other publications of interest. We excluded articles about subgroups of patients with a specific pathology, cancer or pregnant patients. We excluded studies collecting exclusively HPN complications. Results: a total of 267 references were identified, of which 9 met criteria (3 of pediatric population and 6 of adults). In adults, the main difference found between publications was the underlying pathologies. The most common indication was short bowel syndrome and the main cause of exitus was the underlying pathology. Most of the pediatric patients received this support in the first months of life. In addition, children showed a higher conversion rate to oral intake and a lower number of deaths when compared to adults. Conclusions: the use of HPN in cancer pathology is subject to wide geographic variability. It would be advisable to establish indication guidelines in patients with cancer and conduct quality studies, which provide rigorous and homogeneous information. <![CDATA[Education facing risk consumption of alcoholic beverages — A proposal for multidisciplinary action from the health care professionals]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400026&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Educar y sensibilizar al consumidor para moderar el consumo de alcohol es clave para potenciar un estilo de vida saludable. Los profesionales de la salud (PS) en general, y los farmacéuticos comunitarios o los médicos y enfermeros de Atención Primaria (AP) en particular, son influenciadores clave en la educación para prevenir conductas de riesgo. El desconocimiento por parte del consumidor de conceptos como la unidad de bebida estándar, las recomendaciones de consumo, o las equivalencias de alcohol en las bebidas consumidas, puede generar consumos de riesgo alto, dado que el alcohol es alcohol y no depende de la bebida que lo contiene. Asimismo, los PS no suelen estar familiarizados con estos conceptos y con el uso de herramientas para la detección precoz, como puede ser el cuestionario AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification Test). Proponemos un abordaje multidisciplinar (médicos y enfermeros de AP, farmacia comunitaria, dietistas-nutricionistas) para educar al consumidor sobre el riesgo asociado al consumo de alcohol, sustentado en la elaboración de un protocolo de actuación consensuado entre las sociedades científicas de estos colectivos profesionales, cuyo objetivo fundamental es contribuir a la formación óptima y actualizada de los PS. Este protocolo de actuación pretende, por tanto, prevenir conductas de riesgo mediante la educación del consumidor y la detección de hábitos de consumo de alto riesgo. Asimismo, este abordaje multidisciplinar y coordinado debe servir para impulsar la comunicación entre los distintos colectivos a la hora de proporcionar información relevante para abordar el consumo de riesgo desde la AP de Salud.<hr/>Abstract Educating and increasing awareness in the consumer to achieve a moderate alcohol consumption is key to promote a healthy lifestyle. Health care professionals (HCP), in particular community pharmacists and Primary Care (PC) physicians and nurses, are key influencers in the education to prevent risk behaviors. A consumer’s poor knowledge of concepts such as standard unit, the recommendations on alcohol use, or the alcohol equivalence in the drinks consumed, can lead to a high-risk use, since “alcohol is alcohol” no matter what beverage contains it. Moreover, HCPs are usually not familiar with these concepts and with early detection tools such as the AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification Test). We propose a multidisciplinary approach (PC physicians and nurses, community pharmacy, dietists-nutritionists) to educate consumers on the risks associated with the use of alcohol, supported by the development of a protocol of action subscribed by the scientific societies of these professional groups, with the main objective of contributing to optimal and updated training for HCPs. Thus, this protocol of action aims to prevent risk behaviors through consumer education, and to detect high-risk alcohol use. Moreover, this multidisciplinary and coordinated approach should help to boost communication between the different collectives involved when providing relevant information to tackle risky alcohol use from PC. <![CDATA[Effects of parenteral glutamine in critically ill surgical patients: a systematic review and meta-analysis]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400027&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction: glutamine (GLN), the most abundant non-essential amino acid in the plasma, tends to be rapidly depleted in cells in situations of metabolic stress. Some studies have demonstrated the benefits of GLN supplementation on mortality, infection, and length of hospital stay. The objective of this review was to analyze whether parenteral supplementation with GLN has any relevant effect in critically ill surgical patients. Methods: based on a systematic database search, randomized clinical trials (RCTs) published since 1985 were included if they had evaluated the effect of parenteral GLN supplementation in critical surgical patients. The statistical analysis was performed using the RevMan 5.3 software. Results: seven RCTs were eligible for the meta-analysis. Parenteral glutamine supplementation was associated with a non-significant 24 % reduction in mortality (RR = 0.76; 95 % CI: 0.50-1.15). Infections were significantly reduced (RR = 0.60; 95 % CI: 0.45-0.80), and length of hospital stay was 4.09 days shorter (95 % CI: -6.71 to -1.46). Conclusion: parenteral GLN usage in critical surgical patients seems to decrease infection and length of hospital stay, but we could not demonstrate a significant reduction in mortality.<hr/>Resumen Introducción: la glutamina (GLN), el aminoácido no esencial más abundante en el plasma, tiende a agotarse rápidamente en las células en situaciones de estrés metabólico. Algunos estudios han demostrado beneficios de la suplementación con GLN en términos de reducción de la mortalidad, las infecciones y la duración de la hospitalización. El objetivo de esta revisión es analizar si la suplementación parenteral de GLN tiene algún efecto relevante para los pacientes quirúrgicos en estado crítico. Métodos: basado en una búsqueda sistemática de bases de datos, se incluyeron ensayos clínicos aleatorizados (ECA) publicados desde 1985 si estos habían evaluado el efecto de la suplementación parenteral de GLN en pacientes quirúrgicos críticos. El análisis estadístico se realizó utilizando el software RevMan 5.3. Resultados: siete ECA fueron elegibles para el metaanálisis. La suplementación parenteral de glutamina se asoció a una reducción no significativa del 24 % en la mortalidad (RR = 0,76; IC 95 %: 0,50-1,15). Las infecciones se redujeron significativamente (RR = 0,60; IC 95 %: 0,45-0,80) y la duración de la estancia de hospitalización fue 4,09 días menor (IC 95 %: -6,71 a -1,46). Conclusión: el uso de GLN parenteral en pacientes quirúrgicos críticos parece disminuir las infecciones y la duración de la estancia hospitalaria, pero no pudimos demostrar una reducción significativa de la mortalidad. <![CDATA[Nutritional management of the critically ill inpatient with COVID-19. A narrative review]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400028&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen La pandemia actual por COVID-19 afecta principalmente a personas mayores, con obesidad o con otras enfermedades crónicas coexistentes como diabetes de tipo 2 e hipertensión arterial. Se ha observado que alrededor del 20 % de los pacientes requerirán hospitalización y algunos de ellos necesitArán soporte de ventilación mecánica invasiva en unidades de cuidados intensivos. El estado nutricional parece ser un factor relevante que influye en el resultado clínico de los pacientes con COVID-19 críticamente enfermos. Diversas guías internacionales han publicado recomendaciones para asegurar la ingesta energética y proteica de las personas con COVID-19, junto con medidas de seguridad para disminuir el riesgo de infección por parte del personal de salud. El propósito de esta revisión es analizar las principales recomendaciones relacionadas con el adecuado manejo nutricional del paciente hospitalizado críticamente enfermo con COVID-19 con la finalidad de mejorar el pronóstico y los resultados clínicos.<hr/>Abstract The current COVID-19 pandemic mainly affects older people, those with obesity or other coexisting chronic diseases such as type-2 diabetes and high blood pressure. It has been observed that about 20 % of patients will require hospitalization, and some of them will need the support of invasive mechanical ventilation in intensive care units. Nutritional status appears to be a relevant factor influencing the clinical outcome of critically ill patients with COVID-19. Several international guidelines have provided recommendations to ensure energy and protein intake in people with COVID-19, with safety measures to reduce the risk of infection in healthcare personnel. The purpose of this review is to analyze the main recommendations related to adequate nutritional management for critically ill patients with COVID-19 in order to improve their prognosis and clinical outcomes. <![CDATA[Is there life after teduglutide?]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400029&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El fallo intestinal (FI) se define como una reducción de la función intestinal por debajo del mínimo necesario para la absorción de nutrientes y que precisa suplementación intravenosa para mantener la salud y/o el crecimiento. La causa más frecuente es el síndrome de intestino corto (SIC). Aproximadamente el 50 % de los pacientes con SIC presenta FI y requiere soporte parenteral. La teduglutida es un análogo del péptido-2 similar al glucagón (GLP-2) humano aprobado para el tratamiento de pacientes con SIC. Los resultados de ensayos clínicos han probado su eficacia: se reducen el volumen y los días de administración de nutrición parenteral y fluidoterapia. Pocas publicaciones evalúan los efectos sobre la función intestinal a largo plazo en pacientes respondedores tras la suspensión de teduglutida. Se describe un paciente con SIC tipo I (yeyunostomía terminal) debido a múltiples intervenciones quirúrgicas por enfermedad de Crohn, que recibió tratamiento con liraglutida un año y teduglutida secuencial durante 21 meses. Con el primero, se objetivó una reducción en la necesidad de aporte y débito por yeyunostomía. El análogo del GLP-2 consiguió una mayor reducción del desequilibrio hídrico que permitió suspender la sueroterapia nocturna, con ganancia ponderal y mantenimiento de parámetros nutricionales, situación mantenida dos años después de su suspensión.<hr/>Abstract Intestinal failure (IF) is defined as a reduction in intestinal function below the minimum necessary for the absorption of nutrients, requiring intravenous supplementation to maintain health and/or growth. The most common cause is short bowel syndrome (SBS). Approximately 50 % of patients with SBS have IF and require parenteral support. Teduglutide is a human glucagon-like peptide-2 analogue (GLP-2) approved for the treatment of patients with SBS. Clinical trial results have proven its efficacy by reducing volume and days of administration of parenteral nutrition and fluid therapy. Few publications evaluate the effects on long-term bowel function in respondent patients after teduglutide suspension. A patient with type I SBS (terminal jejunostomy) due to multiple surgeries for Crohn’s disease, who was treated with liraglutide for one year and sequential teduglutide for 21 months, is described. With the former, a reduction in the need for contribution and debit by jejunostomy was observed. The GLP-2 analogue achieved a greater reduction in the hydric disbalance that allowed the suspension of the nocturnal suerotherapy, with weight gain and maintenance of nutritional parameters; situation maintained two years after its suspension. <![CDATA[Jugular vein perforation by a peripherally inserted central catheter]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400030&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Los catéteres venosos centrales de inserción periférica (PICC) son cada vez más utilizados en pacientes que requieren un acceso intravenoso durante un tiempo prolongado. Presentamos un paciente de 53 años de edad con cáncer de esófago distal avanzado que sufrió una complicación mecánica potencialmente grave tras la inserción de un PICC.<hr/>Abstract Peripherally inserted central catheters (PICC) are increasingly used in patients who require intravenous access for a long time. We present a 53-year-old male patient with an advanced distal esophageal cancer who suffered a potentially serious mechanical complication after insertion of a PICC. <![CDATA[Comentario al artículo: "Cuestionario para medir conductas alimentarias de riesgo de malnutrición por exceso en adolescentes"]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112020000400031&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Los catéteres venosos centrales de inserción periférica (PICC) son cada vez más utilizados en pacientes que requieren un acceso intravenoso durante un tiempo prolongado. Presentamos un paciente de 53 años de edad con cáncer de esófago distal avanzado que sufrió una complicación mecánica potencialmente grave tras la inserción de un PICC.<hr/>Abstract Peripherally inserted central catheters (PICC) are increasingly used in patients who require intravenous access for a long time. We present a 53-year-old male patient with an advanced distal esophageal cancer who suffered a potentially serious mechanical complication after insertion of a PICC.