Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120210001&lang=en vol. 38 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[Editor's corner: 2020, the year of the pandemic COVID-19]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[Ultra-processed foods: impact on non-transmissible chronic diseases]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100003&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[<em>Effectiveness and safety of two lipid emulsions for parenteral nutrition in postsurgical critically ill patients: Clinoleic</em><sup>®</sup> versus <em>SMOFlipid</em><sup>®</sup>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100005&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: las emulsiones lipídicas (EL) pueden asociar distintos efectos inmunomoduladores dependiendo de su composición de ácidos grasos. Las EL enriquecidas con aceite de pescado y las basadas en aceite de oliva (EBAO) han mostrado ventajas frente a las derivados del aceite de soja, aunque son muy escasos los estudios que las comparan entre sí y no existe ninguno en pacientes críticos quirúrgicos. Objetivos: demostrar la no inferioridad de la eficacia terapéutica de SMOFlipid® (enriquecida con aceite de pescado) frente a Clinoleic® (EBAO) en relación con la aparición de infecciones nosocomiales y otros parámetros evolutivos. Demostrar la no inferioridad de la seguridad de SMOFlipid® frente a Clinoleic® expresada como aparición de mortalidad y acontecimientos adversos. Material y método: ensayo clínico de fase III, de no inferioridad, realizado en pacientes críticos posquirúrgicos. Los sujetos se aleatorizaron para recibir SMOFlipid® o Clinoleic®. Para comparar variables cualitativas se obtuvieron la frecuencia y el porcentaje de casos, realizando la prueba del chi cuadrado o el test de Fisher. Las medias entre dos grupos se compararon empleando el test de la "t" de Student. Se consideró estadísticamente significativo un valor de p menor de 0,05. Para el análisis principal de no inferioridad de la variable principal se aplicaron los test de Farrington-Manning, Miettinen-Nurminen y Gart-Nam. Resultados: se incluyeron 73 pacientes, de los cuales 37 recibieron Clinoleic® y 36 SMOFlipid®. En la variable "disminución de infecciones nosocomiales", SMOFlipid® demostró no ser inferior a Clinoleic®. En la variable principal "mortalidad", SMOFlipid® demostró no ser inferior a Clinoleic®. Tampoco existieron diferencias estadísticamente significativas en cuanto a la aparición de efectos adversos. Conclusiones: en nuestro estudio, SMOFlipid® demostró no ser inferior a Clinoleic® en términos de eficacia y seguridad.<hr/>Abstract Introduction: a lipid emulsion (LE) may result in different immunomodulatory effects depending on its fatty acid composition. LEs enriched with fish oil and those based on olive oil (OOBE) have shown advantages over those derived from soybean oil, although very few studies have compared these with each other, and none was performed in critically ill surgical patients. Objectives: to demonstrate non-inferiority for the therapeutic efficacy of SMOFlipid® (enriched with fish oil) versus Clinoleic® (OOBE) in relation to the occurrence of nosocomial infection and other evolutionary parameters. To demonstrate non-inferiority in the safety profile of SMOFlipid® versus Clinoleic® in terms of mortality and adverse events. Material and method: a phase-III, non-inferiority clinical trial performed in critically ill postsurgical patients. The subjects were randomized to receive SMOFlipid® or Clinoleic®. For comparison of qualitative variables case frequencies and percentages were obtained using the Chi-squared test or Fisher's exact test. Means were compared between groups using Student's t-test. A p-value lower than 0.05 was considered statistically significant. The Farrington-Manning, Miettinen-Nurminen, and Gart-Nam tests were applied in the main non-inferiority analysis of the primary endpoint. Results: during de inclusion period 73 patients were selected, 37 of whom received Clinoleic® and 36 SMOFlipid®. Regarding the variable "decrease in nosocomial infections", SMOFlipid® proved to be non-inferior to Clinoleic®. Regarding the main variable "mortality", SMOFlipid® proved to be non-inferior to Clinoleic®. There were no statistically significant differences in the occurrence of adverse effects either. Conclusions: in our study, SMOFlipid® proved to be non-inferior to Clinoleic® in terms of efficacy and safety. <![CDATA[Neonatal parenteral nutrition formulation: where are we?]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100011&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: la instauración de nutrición parenteral al prematuro ha supuesto un importante avance en su pronóstico. Los últimos años han sido muy fructíferos en cuanto a la publicación de guías en este ámbito. Objetivos: conocer los procedimientos de formulación y elaboración de las nutriciones parenterales neonatales (NPN) en los hospitales españoles. Métodos: se llevó a cabo una encuesta multicéntrica dirigida a los servicios de farmacia sobre los procesos anteriormente citados. Resultados: 55 hospitales cumplieron criterios de inclusión. El 51 % disponía de sistemas informáticos de prescripción, y el 65,5 % formulaba siempre de forma individualizada, mientras que el 34,4 % disponía de fórmulas prediseñadas. Los preparados tricamerales eran utilizados por el 13,0 %. En el 52,7 % de los casos se preparaban las nutriciones de primer día bajo demanda, y ésta se iniciaba antes de las 8 horas de vida en un 88,1 % de los casos. El fosfato inorgánico era la primera opción en un 10,4 %. Se añadían diariamente vitaminas, oligoelementos y zinc en el 92,7 %, 90,9 % y 70,9 % de los casos, respectivamente. El 45,4 % de los hospitales elaboraba siempre las NPPN incluyendo los lípidos en la misma bolsa, frente al 34,5 % en los que estos se administraban por separado en todos los casos. El 50,9 % de los hospitales nunca añadía heparina a sus nutriciones. Las bolsas fotoprotectoras eran utilizadas por un 89,1 %. La estabilidad de las nutriciones variaba desde 24 horas a 15 días. Conclusiones: la elaboración de la NPN en España está sujeta a gran variabilidad. Existe controversia respecto al uso de heparina y mezclas ternarias, reflejada en la variabilidad de la práctica clínica.<hr/>Abstract Introduction: the introduction of parenteral nutrition in preterm infants has meant a major advance in their prognosis, being the last few years very fruitful in terms of publication of guidelines in this area. Objectives: to know the formulation and preparation procedures of neonatal parenteral nutrition (NPN) in Spanish hospitals. Methods: a multi-centre survey was conducted in Pharmacy Services on the aforementioned processes. Results: fifty-five hospitals met inclusion criteria. Electronic prescription systems were use by 51 %, 65.5 % always formulated individually, while 34.4 % had predesigned formulas. Tricameral preparations were used by 13.0 %. In 52.7 % of cases, first day nutrition was prepared on demand, starting before 8 hours of life in 88.1 % of cases. Inorganic phosphate was the first option in 10.4 %, vitamins, trace elements and zinc were added daily in 92.7 %, 90.9 % and 70.9 % of cases, respectively. NPN including lipids in the same bag was formulated by 45.4 % of the hospitals, compared to 34.5 % where it was administered separately in all cases. In 50.9 % of hospitals they never added heparin to their NPN. The 89.1 % used photoprotected bags. The stability of the admixture varied from 24 hours to 15 days. Conclusion: the elaboration of the PPN in Spain is subject to great variability. There is controversy regarding the use of heparin and ternary mixtures, which is reflected in the variability of clinical practice. <![CDATA[Neonates treated with individualized parenteral nutrition who are candidates to receive standardized parenteral nutrition]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100016&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Objetivo: cuantificar el número de pacientes neonatos en tratamiento con nutriciones parenterales individualizadas (NPI), candidatos a recibir nutriciones parenterales estandarizadas (NPE), así como el número de días. Material y métodos: estudio prospectivo observacional y descriptivo de cohortes. Los criterios de inclusión fueron: pacientes neonatos con indicación de nutrición parenteral (NP) y prescripción individualizada. Los criterios de exclusión fueron: pacientes que no hubieran iniciado la diuresis, con necesidades nutricionales específicas, con alteraciones del equilibrio ácido-base y/o con contraindicación de la NPE. Se emplearon variables relacionadas con el paciente (sexo, peso, semanas de gestación y días de vida) y relacionadas con el tratamiento (aportes de la NPI). Fijando como criterio de conversión el volumen de NP, se calcularon los aportes teóricos con la NPE. El criterio para que un paciente fuera candidato a recibirla fue que todos los aportes teóricos estuvieran dentro de los requerimientos de referencia. Resultados: se incluyeron 33 neonatos (9 mujeres) en tratamiento con NPI y con 94 prescripciones. La mediana de peso de los pacientes incluidos en el estudio fue de 2,14 (RIC: 0,9) kg, nacidos a las 35 (RIC: 3) semanas de gestación y en los que se inició NP entre los días 0 y 4. El 71 % (22/31) de los pacientes en el 54,1 % (46/85) de sus prescripciones fueron candidatos a recibir NPE administrada por vía central durante 1 a 8 días, mientras que ningún paciente fue candidato a recibirla por vía periférica. Conclusiones: en nuestro centro, el 71 % de los pacientes nenonatos en tratamiento con NPI administrada por vía central son candidatos a recibir NPE, lo que fomenta la normalización del soporte nutricional en esta población.<hr/>Abstract Objetive: to quantify the number of neonates treated with individualized parenteral nutrition (IPN) who were candidates to receive standardized parenteral nutrition (SPN), and to calculate their treatment duration. Material and methods: this was a prospective, observational, descriptive cohort study. Inclusion criteria were: neonates with indication of parenteral nutrition (PN) and individualized prescription. Exclusion criteria included: patients who had not started diuresis, with specific nutritional needs, altered acid-base balance, and/or contraindication to receive SPN. Included variables were patient-related (gender, weight, weeks of gestation, and days of life) and treatment-related regarding IPN composition. Setting the volume of PN as the conversion criterion, theoretical contributions were calculated with the SPN. The criterion for a patient to be a candidate to receive SPN was that all the theoretical contributions calculated were within the reference requirements range. Results: a total of 33 neonates (9 women) received IPN with 94 prescriptions. The median weight of the patients included in the study was 2.14 (IQR, 0.9) kg, and they were born at 35 (IQR, 3) weeks of gestation. PN began between 0 and 4 days of life. In all, 71 % (22/31) of the patients in 54.1 % of their (46/85) prescriptions were candidates to receive SPN via central administration for 1 to 8 days, whereas no patient was candidate to receive SPN via peripheral administration. Conclusions: in our center, 71 % of neonates treated with central administration of IPN are candidates to receive SPN, thus promoting the normalization of nutritional support in this population. <![CDATA[Supply of enteral diets in the Espirito Santo state public health system in Brazil]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100023&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Background: Brazil includes food as a social right, making the State responsible to the courts for the sufficient and adequate supply of enteral food. Objectives: to evaluate the supply of enteral diets in pharmacies in the state of Espirito Santo. Methods: to do this, we used the forms filled out by patients or legal representatives, containing medical records, to analyze the nutritional and social profiles of the users over two years, and the compliance of the administrative processes with the ordinance that instituted enteral food supplies was verified. Results: the sample was comprised of 204 patients receiving enteral nutrition, and the administrative procedures required to supply these patients were surveyed in seven (7/9) pharmacies. The data showed that the most common group was that of women (51 %), who were white (51 %), legally represented (91 %), and 73.5 years old (11 to 109 years). Information regarding missing anthropometric data, use of terms and calculations for obtaining enteral food other than those recommended, incomplete documents, alterations to the physical examinations suggestive of error, and nonobservance of inclusion and exclusion criteria were collected for this study. Conclusions: this study revealed that there were gaps in the process of enteral diet supply by the Espírito Santo pharmacies, both concerning compliance with the protocol and patient follow-up by the professional who assists both the patient and the pharmacist who provides the input.<hr/>Resumen Antecedentes: Brasil incluyó la alimentación como un derecho social, haciendo que el Estado sea responsable ante los tribunales del suministro suficiente y adecuado de alimentos. Objetivos: evaluar el suministro de dietas enterales en las farmacias estatales de Espírito Santo. Métodos: para hacer esto utilizamos los formularios cumplimentados por los pacientes y representantes legales que contienen registros médicos con el fin de analizar los perfiles nutricionales y sociales de los usuarios durante dos años; además, se verificó el cumplimiento de los procesos administrativos con la ordenanza que instituyó el suministro de alimentos. Resultados: la muestra comprendió 204 pacientes que recibieron nutrición enteral, investigándose los procedimientos administrativos requeridos para suministrar a estos pacientes en siete (7/9) farmacias. Los datos mostraron que el grupo más común era el de mujeres (51 %), de raza blanca (51 %) y representadas legalmente (91 %), de 73,5 años de edad (11 a 109 años). Para este estudio se recopiló información sobre los datos antropométricos faltantes, el uso de términos y cálculos para obtener alimentos distintos a los recomendados, documentos incompletos, alteraciones en los exámenes físicos sugestivos de error y la no observancia de los criterios de inclusión y exclusión. Conclusiones: este estudio reveló que había vacíos en el proceso de suministro de dietas enterales por parte de las farmacias de Espírito Santo en lo que respecta tanto al cumplimiento del protocolo como al seguimiento del paciente por el profesional que lo atiende y el farmacéutico que proporciona la información. <![CDATA[Relationship of age at menarche and serum leptin with the metabolically unhealthy phenotype in adolescents]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100029&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Objective: to analyze the relationship of age at menarche and leptin with the metabolically healthy (MH) and metabolically unhealthy (MUH) phenotypes in adolescent girls in different body mass index (BMI) categories. Method: an observational and cross-sectional study consisting of 139 female adolescents attended to at the Adolescent Reference Center in Macaé, Rio de Janeiro.: Menarche was classified as early (EM) when the first menstruation occurred at or before 11 years of age; normal menarche (NM) was categorized at ages 12 to 14; menarche was considered late (LM) when it occurred at age 15 or older. The factors required to ascertain the subjects' phenotype, as well as their leptin levels, weight, and height, were measured and their BMIs were calculated. The girls were classified as MH or MUH based on the NCEP-ATP III criteria as adapted for children and adolescents. Results: 82 % (n = 114) of the girls were classified as MH and 18 % (n = 25) as MUH. Mean age at menarche was 11.79 ± 1.39 years. There was a higher prevalence of MUH amongst the girls who had EM (p = 0.04). A higher inadequacy of serum leptin concentrations was found in girls who had EM (p = 0.05) and in those classified as MUH (p = 0.01). The adolescents who were severely obese exhibited inadequate leptin levels (p &lt; 0.01) and had gone through EM (p = 0.02). A total of 8.1 % (n = 7) of the normal-weight girls were classified as MUH, and 29.4 % (n = 5) of those who were severely obese were classified as MH (p &lt; 0.01). Conclusion: early menarche and high serum leptin concentrations are related with the MUH phenotype in adolescent girls in different BMI categories.<hr/>Resumen Objetivo: analizar la relacion de la edad de la menarquia y los niveles de leptina con los fenotipos metabolicamente saludables (MS) y metabolicamente no saludables (MNS) en adolescentes de diferentes categorias de indice de masa corporal (IMC). Método: estudio observacional y transversal compuesto por 139 adolescentes de sexo feminino, atendidas en el Centro de Referencia para Adolescentes de Macae, Rio de Janeiro. La menarquia se clasifico como precoz (MP) cuando se produjo la primera menstruacion a o antes de los 11 anos de edad; la menarquia normal (MN) se clasifico como aquella sucedida a la edad de 12 a 14 anos; la menarquia se consider tardia (MT) cuando ocurrio a los 15 anos o mas. Se midieron los factores necesarios para determinar el fenotipo de los sujetos, y se midieron sus niveles de leptina, peso y altura, y se calculo su IMC. Las adolescentes se clasificaron como MS y MNS segun los criterios de NCEP-ATP III, adaptados para ninos y adolescentes. Resultados: el 82 % (n = 114) de las adolescentes se clasificaron como MH y el 18 % (n = 25) como MUH. La edad media de la menarquia fue de 11,79 ± 1,39 anos. Hubo una mayor prevalencia de MUH entre las adolescentes que tenian MP (p = 0,04). Se encontro una mayor insuficiencia de las concentraciones sericas de leptina en las adolescentes que tenian MP (p = 0,05) y en aquellas clasificadas como MNS (p = 0,01). Las adolescentes que eran severamente obesas exhibieron niveles inadecuados de leptina (p &lt; 0,01) y habian pasado por una MP (p = 0,02). El 8,1 % (n = 7) de las adolescentes de peso normal se clasificaron como MNS y el 29,4 % (n = 5) de las que eran severamente obesas se clasificaron como MS (p &lt; 0,01). Conclusión: la menarquia temprana y las altas concentraciones sericas de leptina estan relacionadas con el fenotipo MNS en las adolescents de diferentes categorias de IMC. <![CDATA[Cardiometabolic evaluation of small for gestational age children: protective effect of breast milk]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100036&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: human growth is the result of an interaction between genetic, hormonal, nutritional, and environmental factors. It is not yet fully understood what is predominant and decisive in determining an individual's weight and height. Objective: the aim of this study was to evaluate the cardiometabolic profile of exclusively breastfed children born small for gestational age (SGA). Methods: this is a prospective cohort study of children born at term who were classified as SGA, and as appropiate for gestational age (AGA), who were followed up to pre-school age. Anthropometric measures and body composition parameters were obtained. Breastfeeding duration was calculated in days, and achievement of catch up of weight was considered an increase in Z-score ≥ 0.67. The cardiometabolic profile was evaluated in the first month of life and repeated at pre-school age. At pre-school age, fasting blood glucose, insulin, HOMA-IR, and blood pressure were measured. Results: twenty SGA and 12 AGA children were studied. The mean duration of exclusive breastfeeding (EBF) was 180 days in both groups. Of SGA children, 85 % had recovery anthropometric parameters for age within the first six months, with a speed of weight gain significantly higher than the that of AGAs (p &lt; 0.001). SGAs continued to be thinner and smaller than AGAs at pre-school age. There was no diagnosis of overweight or obesity in the studied sample, and no differences were foun between groups in laboratory tests. Conclusion: these findings suggest that EBF may confer protection until pre-school age in children born SGA, who are considered at higher risk for chronic non-communicable diseases.<hr/>Resumen Introducción: el crecimiento humano es el resultado de la interacción de factores genéticos, hormonales, nutricionales y ambientales. Todavía no se comprende completamente lo que es predominante y decisivo para determinar el peso y la altura del individuo. Objetivo: el objetivo de este estudio fue evaluar el perfil cardiometabólico de niños alimentados con lactancia materna exclusivamente y que nacieron pequeños para la edad gestacional (PEG). Métodos: este es un estudio de cohortes prospectivo con niños nacidos a término, unos clasificados como PEG y otros como apropiados para la edad gestacional (AEG). Se hizo un seguimiento de estos niños hasta la edad preescolar. Se realizaron medidas antropométricas y de la composición corporal. La duración de la lactancia materna se calculó en días y el éxito en la recuperación del peso se consideró como un aumento de la puntuación Z ≥ 0,67. El perfil cardiometabólico se evaluó en el primer mes de vida y se repitió en la edad preescolar. En la edad preescolar se midieron la glucosa en sangre en ayunas, la insulina, el HOMA-IR y la presión arterial. Resultados: el grupo del estudio estaba formado por veinte niños PEG y doce niños AEG. La duración media de la lactancia materna exclusiva (LME) fue de 180 días en ambos grupos. De los niños PEG, el 85 % tenían parámetros antropométricos de recuperación para la edad en los primeros seis meses, siendo la velocidad del aumento de peso significativamente mayor que en los AEG (p &lt; 0,001). Aun así, los niños PEG continuaron siendo más delgados y pequeños que los AEG en la edad preescolar. No hubo diagnóstico de sobrepeso u obesidad en la muestra estudiada, y no hay diferencia entre los grupos relativos a las pruebas de laboratorio. Conclusión: estos hallazgos sugieren que la LME puede conferir protección hasta la edad preescolar en los niños nacidos PEG, que se consideran en mayor riesgo de contraer enfermedades crónicas no transmisibles. <![CDATA[Evaluation of Mediterranean diet adherence in children diagnosed with pancreatitis: a case-control study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100043&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Background: the incidence of childhood acute pancreatitis has been increasing in the last two decades. The number of studies on the effects of diet on the pathogenesis of pancreatitis is very small. The aim of this study was to evaluate adherence to the Mediterranean diet among children with acute pancreatitis. Material and method: this study was conducted by administering the Mediterranean Diet Quality Index (KIDMED) to 100 children —children diagnosed with acute pancreatitis (n = 50) and a control group (n = 50). Results: there was a statistically significant difference between groups in terms of body mass index Z-score (p = 0.017). When the KIDMED scores of the children diagnosed with pancreatitis (4.48 ± 2.45) and the control group (6.62 ± 2.18) were compared, the KIDMED scores of the children diagnosed with pancreatitis group were significantly lower (u = 638.5; p &lt; 0.001). Those with a moderate KIDMED index (score: 4-7) (OR: 3. 734, 95 % CI, 1.068-13.058, p = 0.039) and those with a poor KIDMED index (score ≤ 3) (OR: 6. 444, 95 % CI, 1.595 -26.075, p = 0.009) were found to have an increased risk of developing pancreatitis. It was found that the risk of pancreatitis increased with age (OR: 1. 136, 95 % CI, 1.020-1.266, p = 0.021). Conclusion: according to the data obtained from our study, it was found that the pancreatitis group had poorer dietary habits than the control group. Larger and multicenter studies are needed to evaluate the role of diet in pancreatitis development.<hr/>Resumen Introducción: la incidencia de la pancreatitis aguda infantil ha aumentado en las últimas dos décadas. La pancreatitis aguda es una inflamación reversible del páncreas que comienza con una lesión de las células acinares. El diagnostico de pancreatitis aguda se realiza según los criterios INSPPIRE. El número de estudios sobre los efectos de la dieta en la patogenia de la pancreatitis es muy pequeño. El objetivo de este estudio fue evaluar la adherencia a la dieta mediterránea de los niños con pancreatitis aguda. Material y métodos: este estudio se realizó administrando el Índice de Calidad de la Dieta Mediterránea (KIDMED) a 100 niños: niños diagnosticados de pancreatitis aguda (n = 50) y un grupo de control (n = 50). Resultados: hubo una diferencia estadísticamente significativa entre los grupos en términos del puntaje Z del índice de masa corporal (p = 0,017). Cuando se compararon las puntuaciones KIDMED de los niños diagnosticados de pancreatitis (4,48 ± 2,45) y del grupo de control (6,62 ± 2,18), las puntuaciones KIDMED del grupo diagnosticado de pancreatitis fueron significativamente más bajas (u = 638,5; p &lt; 0,001). Aquellos con un índice KIDMED moderado (puntaje: 4-7) (OR: 3,734; IC 95 %: 1,068-13,058, p = 0,039) y aquellos con un índice KIDMED pobre (puntaje ≤ 3) (OR: 6,444; IC 95%: 1,595-26,075, p = 0,009) presentaban mayor riesgo de desarrollar pancreatitis. Se encontró que el riesgo de pancreatitis aumentaba a medida que aumentaba la edad (OR: 1,136; IC 95%: 1,020-1,266, p = 0,021). Conclusión: según los datos obtenidos de nuestro estudio, se encontró que el grupo con pancreatitis presentaba peores hábitos alimentarios que el grupo de control. Se necesitan estudios más grandes y multicéntricos para evaluar el papel de la dieta en el desarrollo de la pancreatitis. <![CDATA[Prevalence and determinants of breastfeeding: the Zorrotzaurre study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100050&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción y objetivos: la lactancia materna (LM) es un método de alimentación infantil que aporta múltiples beneficios para la salud de los lactantes y las madres. Este estudio pretende determinar la prevalencia de la LM durante el primer año de vida de los hijos/as de una serie de mujeres que dan a luz en una clínica privada de Bizkaia, e identificar los determinantes facilitadores y los motivos de abandono. Método: estudio observacional, descriptivo, longitudinal y prospectivo de una muestra aleatoria de 453 recién nacidos (RN), reclutada entre 2016 y 2017. Resultados: en total, 366 mujeres aceptaron participar en todas las fases de estudio. La prevalencia de la lactancia materna exclusiva (LME) fue del 51,7 % al inicio, del 77,1 % al alta y del 21,6 % al sexto mes; y la de la LM, del 87,1 % al inicio, del 48,4 % al sexto mes y del 20,6 % al año. Los factores facilitadores de la LME fueron: al inicio, no utilizar nido ni sacaleches; 15 días satisfacción con la LM y no utilizar chupete ni sacaleches; 4 meses satisfacción con la LM; 6 meses acudir a Grupos de Apoyo a la Lactancia (GAL) y no introducir alimentación complementaria (AC); los de la LM al año, acudir a GAL. Los principales motivos de abandono fueron: la iniciativa propia, la incorporación al trabajo y la escasa ganancia de peso del RN. Conclusiones: uno de cada 5 RN recibieron LME hasta los 6 meses y LM hasta el año. Sería necesario promover estrategias que favorezcan el amamantamiento, como: suprimir el nido, desaconsejar el sacaleches y el chupete al inicio, iniciar la AC a partir del sexto mes y organizar GAL durante el primer año.<hr/>Abstract Introduction and objectives: breastfeeding (BF) is a feeding method that provides multiple benefits for the health of infants and their mothers. This study aimed to determine the prevalence of BF during the first year of life of children of women who gave birth in a private clinic in Biscay, Basque Country, Spain, and to identify the facilitating determinants and reasons for abandonment. Method: an observational, descriptive, longitudinal and prospective study in a random sample of 453 newborns (NBs) recruited between 2016 and 2017. Results: in all, 366 women agreed to participate in all the study phases. The prevalence of exclusive breastfeeding (EBF) was 51.7 % at baseline, 77.1 % at discharge, and 21.6 % after sixth months; and that of BF, 87.1 % at the beginning, 48.4 % at month six, and 20.6 % at one year. The facilitating factors of EBF were: at the beginning, not using a nest or breast pump; 15 days satisfaction with LM and not using a pacifier or breast pump; 4 months satisfaction with LM; 6 months attending Lactation Support Groups (GAL) and not introducing complementary feeding (CA); and those of LM at 1 year, attending GAL. The main reasons for abandonment were: own initiative, incorporation to work, and little weight gain by the NB. Conclusions: one in 5 newborns received EBF up to 6 months and BF up to one year. It would be necessary to promote strategies that favor breastfeeding, such as eliminating the nest, advising against breast pumps and pacifiers at the beginning, starting CA from the sixth month, and organizing GALs during the first year. <![CDATA[Relationship between vigorous physical activity and body composition in older adults]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100060&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Objetivo: el objetivo del presente estudio fue analizar las relaciones entre la actividad física vigorosa y la composición corporal en personas mayores que asistían a centros de atención primaria. Material y métodos: este estudio se caracteriza por ser un estudio epidemiológico descriptivo y transversal de 654 adultos mayores (288 hombres y 366 mujeres), la mayoría de ellos de 60 a 69 años (59 %), que asistían a centros de atención primaria en la ciudad de Maringá, Brasil. Los participantes fueron evaluados con el Cuestionario Internacional de Actividad Física (IPAQ), mediciones antropométricas y un cuestionario sociodemográfico para caracterizar la muestra. Resultados: los ancianos que practican actividad física en los centros de atención primaria con intensidad vigorosa presentan mediciones más bajas de circunferencia abdominal, cintura, cadera, cuádriceps y pantorrilla en comparación con las personas mayores que practican actividad física de baja a moderada intensidad. Conclusiones: la práctica de actividad física vigorosa está relacionada con bajos perímetros corporales (abdominal, cadera, cintura, pantorrilla) en las personas adultas mayores atendidas en centros de atención primaria.<hr/>Abstract Objective: the objective of the present study was to analyze the relationship between vigorous physical activity and body composition in older people who attend primary care centers. Material and methods: this study is characterized by being a descriptive, cross-sectional epidemiological study in 654 older adults (288 men and 366 women), most of them between 60 and 69 years of age (59 %), attending primary care centers in the city of Maringá, Brazil. The participants were evaluated using the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), anthropometric measurements, and a sociodemographic questionnaire to characterize the sample. Results: older adults who practice physical activities in primary care centers with vigorous intensity are associated with lower abdominal circumference, waist, hip, quadriceps, and calf measurements when compared to older people with low or moderate levels of physical activity. Conclusions: the practice of vigorous physical activity is related to low body perimeters (abdominal, hip, waist, calf) in older adults who attend primary care centers. <![CDATA[<em>ADIPQ</em> gene polymorphism rs266729 (-11377 C>G) and metabolic syndrome risk in a Mexican population of western Mexico]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100067&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: obesity often leads to deregulation and disrupting of the function of adipokines, which leads to various altered conditions, including metabolic syndrome (MetS). Adiponectin is one of the main adipokines secreted by adipocytes. The ADIPQ gene polymorphism rs266729 (-11377 C&gt;G) is significantly associated with metabolic alterations related to obesity in different populations. Mexico has a high prevalence of obesity and risk factors associated with MetS. We investigated the association of the ADIPQ gene polymorphism rs266729 (-11377 C&gt;G) with MetS in a Mexican population of western Mexico. Methods: a total of 101 MetS patients and 70 unrelated healthy subjects were genotyped for ADIPQ polymorphism rs266729 using the restriction fragment length polymorphism method. Results: we found a higher frequency of the minor allele G in MetS patients, as compared to that observed in the control group (OR = 2.17; 95 % CI, 1.26-3.70; p = 0.003). Also, the GG genotype was significantly associated with MetS risk under codominant (OR = 4.0; 95 % CI, 1.32-11.71; p = 0.014), dominant (OR = 2.16; 95 % CI, 1.12-4.03; p = 0.018), and recessive (OR = 3.33; 95 % CI, 1.14-9.45; p = 0.033) genetic models. Conclusion: our findings suggest that the minor allele G in the ADIPQ gene polymorphism rs266729 constitutes a risk factor for the development of MetS in a Mexican population of western Mexico.<hr/>Resumen Introducción: la obesidad frecuentemente tiene como consecuencia una desregulacion y disrupcion de la funcion de las adipocinas, que dan lugar a varias alteraciones, incluyendo el sindrome metabolico (SM). La adiponectina es una de las principales adipocinas secretadas por los adipocitos. El polimorfismo rs266729 (-11377 C&gt;G) del gen ADIPOQ se ha asociado significativamente con alteraciones metabolicas relacionadas con la obesidad en diferentes poblaciones. Mexico tiene una alta prevalencia de obesidad y de factores de riesgo asociados al SM. En el presente estudio investigamos la asociacion del polimorfismo rs266729 (-11377 C&gt;G) del gen ADIPOQ con el SM en una poblacion Mexicana del occidente de Mexico. Metodos: a un total de 101 pacientes con SM y 70 sujetos sanos no relacionados se les identifico el polimorfismo rs266729 por el metodo de la PCR-RFLP. Resultados: encontramos una mayor frecuencia del alelo menor G en los pacientes con SM, en comparacion con la frecuencia observada en el grupo de control (OR = 2,17; IC 95 %: 1,26-3,70; p = 0,003). Asimismo, el genotipo GG se asocio significativamente con el SM bajo los modelos geneticos codominante (OR = 4,0; IC 95 %: 1,32-11,71; p = 0,014), dominante (OR = 2,16; IC 95 %: 1,12-4,03; p = 0,018) y recesivo (OR = 3,33; IC 95 %: 1,14-9,45; p = 0,033). Conclusión: nuestros resultados sugieren que el alelo menor G del polimorfismo rs266729 (-11377 C&gt;G) del gen ADIPOQ representa un factor de riesgo para el desarrollo de SM en la poblacion mexicana del occidente de Mexico. <![CDATA[Weight status, body composition, and diet quality of Spanish schoolchildren according to their level of adherence to the 24-hour movement guidelines]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100073&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: la actividad física moderada o vigorosa, la limitación de los comportamientos sedentarios y el descanso adecuado son factores del estilo de vida que ayudan a prevenir el sobrepeso y la obesidad. Sin embargo, existen pocos trabajos que relacionen el conjunto de estos factores con la situación ponderal, la composición corporal y la calidad de la dieta en escolares. Objetivo: conocer las diferencias en cuanto a situación antropométrica y calidad de la dieta de un grupo de escolares españoles en función del nivel de adherencia a las guías de movimiento de 24 horas. Métodos: se han estudiado 367 escolares de 7-11 años de edad. Se recogieron datos antropométricos, dietéticos y de comportamientos de movimiento. Posteriormente se dividieron en tres grupos sobre la base de su adherencia a las guías: baja adherencia (BA), adherencia media (AM) y alta adherencia (AA). Resultados: solo un 15 % de los escolares cumplía con las guías. El porcentaje de sobrepeso era mayor en el grupo BA que en el AM y el AA. El grupo BA también presentaba una menor ingesta de fibra; una menor contribución a las recomendaciones de vitaminas B6, B12 y C, selenio y magnesio; y una mayor ingesta de ácidos grasos saturados. Los escolares que incumplían la recomendación referente al tiempo de pantalla tenían mayor riesgo de desarrollar sobrepeso u obesidad (OR = 1,92 (1,10-3,36); p = 0,022). Conclusión: los escolares que se adhieren a 2 o más recomendaciones de las guías de movimiento presentan menos sobrepeso y una mejor calidad nutricional de la dieta. El incumplimiento de la recomendación de tiempo de pantalla supone un mayor riesgo de sobrepeso u obesidad.<hr/>Abstract Introduction: moderate to vigorous physical activity, limiting sedentary behaviors, and getting adequate rest are lifestyle factors that help prevent overweight and obesity. However, there are few studies that relate all of these factors to weight status, body composition, and diet quality in school children. Objective: to assess the differences in anthropometric status and diet quality in a group of Spanish schoolchildren, according to their level of adherence to the 24-hour movement guidelines. Methods: a total of 367 schoolchildren aged 7-11 years were studied. Anthropometric, dietary, and movement patterns were collected. Subsequently, they were divided into three groups based on their adherence to the extant guidelines: low adherence (BA), medium adherence (AM) and high adherence (AA). Results: only 15 % of the schoolchildren met the guidelines. The percentage of overweight was higher in the BA group than in the AM and AA groups. The BA group also had a lower fibre intake; a lower contribution to the recommendations for vitamins B6, B12 and C, selenium and magnesium; and a higher intake of saturated fatty acids. The schoolchildren who did not meet screen time recommendations had a higher odds ratio for overweight/obesity (OR = 1.92 (1.10-3.36); p = 0.022). Conclusion: schoolchildren who adhere to 2 or more movement guideline recommendations had less overweight and a diet of better nutritional quality. Non-compliance with the screen time recommendation leads to a higher risk of overweight or obesity. <![CDATA[Waist circumference as a prognostic index of childhood abdominal obesity: findings in the Spanish population]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100085&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: early detection of childhood obesity plays a crucial role in the prevention of diseases during adulthood. At present, the most commonly used screening tool for detecting overweight/obesity in children is the percentile for age of body mass index, although this rate is unable to provide information about fat distribution. An emerging marker of abdominal fat distribution is waist circumference (WC). Objective: the aim of this study was to evaluate the differences between the different diagnostic criteria available to define overweight and obesity in order to establish the optimal WC cut-off values for the Spanish children population. Methods: a cross-sectional study was carried out in 8,241 schoolchildren aged 3 to 12 years from Villanueva de la Cañada (Madrid, Spain). WC (cm), weight (kg) and height (cm) were measured according to the recommendations of the Society for the Advancement of Kineanthropometry (ISAK). The values obtained for the diagnostic criteria (Spanish Orbegozo Foundation (OF), the International Obesity Task Force (IOTF), and the World Health Organization (WHO) were compared using McNemar's test for paired proportions. The kappa coefficient (κ) was used to assess the degree of agreement of the three classifications. We analyzed the validity of body mass index (BMI) and WC using the receiver operating characteristic (ROC) curve analysis. The Youden index was used to determine cut-off values for WC that identify childhood obesity Results: overweight and obesity prevalences were calculated according to the OF, IOTF, and WHO criteria. There was a "substantial" agreement for the overweight and obesity categories between the Spanish criteria and IOTF (κ = 0.636), while agreement was "slight" between the Spanish criteria and those of WHO (κ = 0.198). The estimated cut-off WC criteria ranged from 54.5 to 88.0, varying according to sex and age. Conclusion: the proposed WC cut-off values, stated for the first time in a young Spanish population, are a simple and valid alternative as diagnostic criteria of abdominal obesity.<hr/>Resumen Introducción: la detección temprana de la obesidad durante la infancia es de vital importancia para la prevención de patologías durante la edad adulta. En la actualidad, la evaluación de la obesidad infantil se realiza principalmente utilizando el índice de masa corporal por edad percentilado, aunque este no aporta información sobre la distribución del tejido adiposo. Un marcador emergente de distribución de la grasa abdominal es la circunferencia de la cintura (CC). Objetivo: el objetivo de este trabajo fue evaluar las diferencias entre diferentes criterios diagnósticos para definir el sobrepeso y la obesidad con el fin de establecer el punto de corte óptimo de la CC en los niños españoles. Método: se llevó a cabo un estudio observacional transversal de 8241 niños/as (3-12 años) en Villanueva de la Cañada (Madrid, España). Se determinaron el peso, la talla y el perímetro de la cintura atendiendo a los criterios de la Sociedad Internacional para el Avance de la Cineantropometría (ISAK). Los valores obtenidos para los criterios diagnósticos (Fundación Orbegozo (OF), el Grupo Internacional de Obesidad (IOTF) y la Organización Mundial de la Salud (OMS)) se compararon utilizando la prueba de McNemar para proporciones emparejadas. El coeficiente kappa (κ) se utilizó para evaluar el grado de acuerdo de las tres clasificaciones. Analizamos la validez del índice de masa corporal (IMC) y el perímetro de la cintura (CC) utilizando el análisis de la curva característica operativa del receptor (ROC). El índice de Youden se utilizó para determinar los valores de corte de la CC que identifican la obesidad infantil. Resultados: se calcularon las prevalencias del sobrepeso y la obesidad de acuerdo con criterios internacionales (IOTF, OMS) y nacionales (FO). Se observó un acuerdo "substancial" para el sobrepeso y la obesidad entre el criterio diagnóstico español y el IOTF (κ = 0,636), mientras que el acuerdo fue "ligero" entre el criterio español y el de la OMS (κ = 0,198). Los puntos de corte de la CC estimados variaron de 54,5 a 88,0 cm, modificándose en función de la edad y el sexo. Conclusiones: los puntos de corte de la CC propuestos, establecidos por primera vez para niños españoles, son una alternativa simple y válida como criterio diagnóstico de obesidad abdominal. <![CDATA[Sum of skinfolds measurement can be used in the estimation of total body fat in patients with chronic kidney disease undergoing hemodialysis]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100094&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: body fat reflects important clinical impacts among hemodialysis patients; thus, simple and safe methods are required for a careful evaluation of this body compartment. Objectives: to evaluate the concordance of estimates of total body fat percentage (%BF), calculated using bioelectrical impedance analysis (BIA) and sum of four skinfolds (SSKD) measures, with those obtained using dual-energy X-ray absorptiometry (DEXA) in patients with chronic kidney disease (CKD) receiving hemodialysis. Methods: a cross-sectional study was conducted in 317 patients undergoing hemodialysis. The %BF was evaluated using BIA, SSKD measurement, and DEXA, and stratified by sex and tertiles. The Wilcoxon test for paired samples was used to compare the %BF obtained using the different methods, and Lin's concordance correlation coefficient (CCC-L) to evaluate concordance. Results: the average %BF estimated using DEXA was 29.3 ± 9.3 %, with significant differences among the three methods (p &lt; 0.05). SSKD measurement presented a higher CCC-L concordance with DEXA, regardless of sex. After stratification of the sample in tertiles, BIA presented a higher CCC-L concordance with DEXA among the patients with CKD with a %BF above 34.4 % (third tertile). Conversely, SSKD measurement presented better concordance with DEXA for those with a %BF equal to or less than 34.4 %. Conclusions: in terms of the estimates of the %BF, SSKD measurement displayed a better concordance with DEXA.<hr/>Resumen Introducción: la grasa corporal refleja importantes impactos clinicos entre los pacientes en hemodialisis; por lo tanto, se requieren metodos simples y seguros para una evaluacion cuidadosa de este compartimiento del cuerpo. Objetivos: evaluar la concordancia de las estimaciones del porcentaje de grasa corporal total (%GC), calculadas mediante el analisis de impedancia bioelectrica (BIA) y la suma de las medidas de cuatro pliegues cutaneos (CPC), con las obtenidas mediante absorciometria dual energetica de rayos X (DEXA) en pacientes con enfermedad renal cronica (ERC) que reciben hemodialisis. Métodos: se realizo un estudio transversal en 317 pacientes en hemodialisis. La %GC se evaluo mediante BIA, medicion de CPC y DEXA, y se estratifico por sexos y terciles. Se utilizo la prueba de Wilcoxon para muestras pareadas para comparar los %GC obtenidos con los diferentes metodos, y el coeficiente de correlacion de concordancia de Lin (CCC-L) para evaluar la concordancia. Resultados: el %GC promedio estimado usando DEXA fue del 29,3 ± 9,3 %, con diferencias significativas entre los tres metodos (p &lt; 0,05). La medicion de los CPC presento una mayor concordancia de CCC-L con DEXA, independientemente del sexo. Tras la estratificacion de la muestra en terciles, la BIA presento una mayor concordancia de CCC-L con DEXA entre los pacientes con ERC con un %GC superior al 34,4 % (tercer tercil). Por el contrario, la medicion de los CPC presento una mejor concordancia con la DEXA para aquellos con un %GC igual o inferior al 34,4 %. Conclusión: en terminos de las estimaciones del %GC, la medicion de los CPC mostro una mejor concordancia con la DEXA. <![CDATA[Relationship between pattern of food consumption and body composition in university students: a cross-sectional study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100100&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: los jóvenes universitarios enfrentan diversas situaciones sociales que generan cambios en los estilos de vida. Estos están asociados a desequilibrios en la ingesta dietética, caracterizada por una gran densidad calórica, lo que produce sobrepeso. Al mismo tiempo, se conoce la relación entre los patrones de consumo y la composición corporal, pero existe un vacío en la población universitaria colombiana. Así pues, el objetivo de esta investigación fue determinar la relación del patrón de consumo de alimentos con la composición corporal en universitarios. Método: estudio observacional, descriptivo, de corte transversal con una muestra de 189 estudiantes. Se incluyeron variables sociodemográficas obtenidas por encuesta, variables de composición corporal derivadas de la bioimpedancia, y los grupos de alimentos y sus categorías por el método del recordatorio de 24 horas. Se realizó un modelo de regresión logística multinomial para explicar la composición corporal de acuerdo con el consumo de los grupos de alimentos. Resultados: se obtuvieron asociaciones estadísticamente significativas entre el consumo de alimentos y la composición corporal para la grasa visceral y el consumo de huevos, carnes, embutidos y granos (p = 0,024), y para el consumo de azúcares con respecto a la masa ósea (p = 0,029) y la masa muscular (p = 0,013). El modelo de regresión múltiple mostró que el consumo de azúcar incrementa la probabilidad de tener grasa visceral (OR = 2,71) y la probabilidad de clasificar a una persona como obesa (OR = 2,55). El consumo de huevos, carnes, embutidos y granos favorece la clasificación de la grasa visceral como aceptable (OR = 0,14). El consumo de frutas y verduras incrementa la probabilidad de presentar un alto porcentaje de agua (OR = 5,41) y la clasificación del porcentaje de grasa como bajo (OR = 3,60). Conclusiones: el consumo de frutas y verduras se corresponde con un porcentaje bajo de grasa; no obstante, su ingesta se vincula proporcionalmente con altos niveles de agua corporal. Se deben realizar estudios que establezcan asociaciones entre la composición corporal y el consumo de alimentos, teniendo en cuenta la ingesta específica que pueda establecer una correlación con mayor precisión.<hr/>Abstract Introduction: young university students face a social dynamics that has generated complex lifestyles and, especially, an imbalance in the intake of macro and micronutrients, characterized by having a high caloric density intake, which results in significant excess of weight. It is unknown if these consumption patterns are related to body composition. This research aimed to determine the relationship between pattern of food consumption and body composition in university students. Method: an observational, descriptive, cross-sectional study with a sample of 189 students. Sociodemographic variables obtained by a survey, body composition variables obtained by bioimpedance, and food groups and their categories obtained via a 24-hour reminder method were included. A multinomial logistic regression model was performed to explain body composition according to consumption of food groups. Results: statistically significant associations were obtained between food consumption and body composition for visceral fat and consumption of eggs, meats, sausages and grains (p = 0.024), and consumption of sugars with bone mass (p = 0.029) and muscle mass (p = 0.013). The multiple regression model showed that sugar consumption increases the risk of having visceral fat (OR = 2.71), and increases the probability of being classified as an obese person (OR = 2.55). Consumption of eggs, meats, sausages, and grains favors an acceptable percentage of visceral fat (OR = 0.14). The consumption of fruits and vegetables increases the risk of having a high percentage of water (OR = 5.41), and low fat percentage (OR = 3.60). Conclusions: the consumption of sugars seems to have a close relationship with variables of body composition such as visceral fat, bone mass, and muscle mass. The consumption of fruits and vegetables was related to a low percentage of fat; however, their consumption is proportionally related to high levels of body water. Studies to establish associations between body composition and food consumption should be carried out taking into account specific intakes in order to establish a more accurate association. <![CDATA[Changes in adherence to the Mediterranean diet observed in a Spanish population during confinement for the SARS-CoV-2 pandemic]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100109&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: el confinamiento domiciliario debido a la pandemia de COVID-19 puede influir en los perfiles dietéticos de la población, sometida súbitamente a un factor estresante que implica importantes modificaciones en los hábitos de vida. Entre otros, la restricción de la movilidad y el cambio en la forma de realizar el trabajo, pasando de ser presencial a no presencial (teletrabajo). Objetivo: conocer el patrón dietético habitual previo al confinamiento y valorar la evolución de la adherencia a la dieta mediterránea semanalmente hasta la conclusión del mismo. Métodos: los datos se recopilaron mediante un cuestionario anónimo semanal en línea que monitorizó la adherencia a la dieta mediterránea en tiempo real en una muestra inicial de 490 adultos de España. La adherencia a la dieta mediterránea se valoró mediante los cuestionarios MEDAS (Mediterranean Diet Adherence Screener) y PREDIMED modificado. Resultados: el confinamiento debido a la pandemia de COVID-19 influyó en los hábitos alimenticios de los participantes, de modo que la adherencia a la dieta mediterránea aumentó al concluir el período de confinamiento, lo cual tiene especial interés, ya que se partía de una buena adherencia inicial (adherencia MEDAS: 10,03 ± 1,9 inicial y 10,47 ± 2,1 final; p = 0,016; adherencia PREDIMED modificado: 9,26 ± 2,0 inicial y 9,89 ± 2,1 final; p &lt; 0,001), sin observarse cambios clínicamente relevantes en la composición corporal valorada por el índice de masa corporal (IMC) excepto en las mujeres (23,3 kg/m2 ± 2,9 inicial y 23,4 kg/m2 ± 2,9 final; p &lt; 0,001), con un discreto aumento de dicho parámetro pero manteniendo en promedio los valores saludables aconsejados por las guías. Conclusiones: en la población estudiada observamos una mejora de la adherencia a la dieta mediterránea sin observar cambios clínicamente relevantes en el IMC.<hr/>Abstract Introduction: home confinement due to the COVID-19 pandemic can influence the dietary profiles of the population, suddenly subjected to a stressful factor that implies important modifications in life habits. Among others, a restriction of mobility and a change in the way of carrying out work, going from being face-to-face to non-contact (teleworking). Objective: to know the usual dietary pattern prior to confinement, and to assess the evolution of adherence to the Mediterranean diet weekly until its conclusion. Methods: data were collected using a weekly anonymous online questionnaire that monitored adherence to the Mediterranean diet in real time in an initial sample of 490 adults from Spain. Adherence to the Mediterranean diet was assessed using the MEDAS (Mediterranean Diet Adherence Screener) and modified PREDIMED questionnaires. Results: confinement due to the COVID-19 pandemic influenced the eating habits of the participants, so that adherence to the Mediterranean diet increased at the end of the confinement period, which is of special interest, since it was based on a good initial adherence (MEDAS adherence: 10. 03 ± 1.9 initial and 10.47 ± 2.1 final; p = 0.016; modified PREDIMED adherence: 9. 26 ± 2.0 initial and 9.89 ± 2.1 final; p &lt; 0.001), without observing clinically relevant changes in body composition as measured by body mass index (BMI) except in women (23.3 kg/m2 ± 2.9 initial and 23.4 kg/m2 ± 2.9 final; p &lt; 0.001), with a slight increase in this parameter, but maintaining on average the healthy values recommended by the guidelines. Conclusions: in the studied population we observed an improvement in adherence to the Mediterranean diet without observing clinically relevant changes in BMI. <![CDATA[A prospective study in women: açaí (<em>Euterpe oleracea</em> Martius) dietary intake affects serum p-selectin, leptin, and visfatin levels]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100121&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Background: açaí is the fruit of the palm tree Euterpe oleracea Martius, which is native to the Amazon region. This fruit has been extensively studied due to its potential effects on human health. Studies have also evaluated the potential effect of açaí on the inflammatory response, but there are still few studies that have assessed this property in humans. Objective: in this study we aimed to evaluate the effects of 200 g of açaí pulp consumption per day during four weeks on a rich panel of inflammatory biomarkers. Methods: a prospective nutritional intervention study was conducted on forty apparently healthy women who consumed 200 g of açaí pulp per day for four weeks. A panel of serum inflammatory markers were evaluated before and after the nutritional intervention, namely, cell adhesion molecules (ICAM-1, IVAM-1, P-selectin, MCP-1, and fractalkine), interleukins (IL-1β, IL-6, IL-8, IL-10, and IL-17) and adipokines (adiponectin, leptin, visfatin, and adipsin). The data were analyzed using paired Student's t-test to evaluate the effect of the intervention using PASW Statistics, version 18.0, and a p-value of &lt; 0.05 was considered significant. Results: four weeks of açaí pulp consumption decreased p-selectin, leptin, and visfatin concentrations in the serum of the participating women. Conclusion: these results show that consumption of açaí pulp was able to modulate important biomarkers of the inflammatory process in apparently healthy women.<hr/>Resumen Introducción: el açaí es el fruto de la palmera Euterpe oleracea Martius, originaria de la región amazónica. Esta fruta ha sido ampliamente estudiada debido a sus posibles efectos sobre la salud humana. Los estudios también han evaluado el efecto potencial del açaí sobre la respuesta inflamatoria, pero todavía hay pocos estudios que hayan evaluado esta propiedad en seres humanos. Objetivo: en este estudio, nuestro objetivo ha sido evaluar los efectos del consumo de 200 g de pulpa de açaí por día durante cuatro semanas sobre un rico panel de biomarcadores inflamatorios. Métodos: se ha realizado un estudio prospectivo de intervención nutricional en el que cuarenta mujeres aparentemente sanas han consumido 200 g de pulpa de açaí al día durante cuatro semanas. Se ha evaluado un panel de marcadores inflamatorios séricos antes y después de la intervención nutricional, a saber, moléculas de adhesión celular (ICAM-1, IVAM-1, P-selectina, MCP-1 y fractalquina), interleucinas (IL-1β, IL-6, IL-8, IL-10 e IL-17) y adipocinas (adiponectina, leptina, visfatina y adipsina). Los datos han sido analizados mediante la prueba de la t de Student pareada para evaluar el efecto de la intervención mediante el PASW Statistics, versión 18.0, y todo valor de p &lt; 0,05 se consideró significativo. Resultados: después de cuatro semanas de consumo de pulpa de açaí disminuyeron las concentraciones de p-selectina, leptina y visfatina en el suero de las mujeres participantes. Conclusión: estos resultados muestran que el consumo de pulpa de açaí ha sido capaz de modular importantes biomarcadores del proceso inflamatorio en mujeres aparentemente sanas. <![CDATA[Physical activity and health-related lifestyle in the Spanish population living with musculoskeletal disease]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100128&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: la actividad física es una conducta relacionada con la salud que se asocia a un mayor bienestar de la población que padece enfermedades musculoesqueléticas. Objetivo: el objetivo es evaluar la asociación de diferentes factores de salud y estilo de vida con la actividad física en el tiempo libre de la población española que padece enfermedades musculoesqueléticas. Métodos: hemos utilizado datos de la Encuesta Europea de Salud en España de 2014. La población se clasificó en función del diagnóstico médico o no de enfermedad musculoesquelética (artrosis, dolor de espalda, osteoporosis o varias de estas enfermedades). La encuesta recoge datos sobre la actividad física y otras conductas relacionadas con la salud (alimentación, consumo de alcohol y tabaco, entre otras) y otros indicadores de salud (estado de salud percibido, dolor percibido, salud mental, limitaciones físicas, entre otros). Hemos empleado modelos de regresión logística multivariante para analizar la relación entre las diferentes variables estudiadas en la población con diagnóstico de enfermedad musculoesquelética. Resultados: la actividad física se asocia a la ingesta diaria de fruta y verdura, independientemente de la edad y el sexo, y al consumo diario de pescado en las mujeres mayores de 45 años. El consumo de tabaco es mayor en las mujeres y los hombres inactivos, mientras que el consumo semanal de alcohol se asocia a una mayor actividad física (excepto en las mujeres de entre 15 y 44 años). Conclusiones: la actividad física habitual es una conducta que se asocia a un mejor estado de salud y un estilo de vida más saludable en la población española con enfermedad musculoesquelética.<hr/>Abstract Background: physical activity is a health-related behavior that is associated with increased well-being in people living with musculoskeletal disease. Objective: we assessed the association of different health and lifestyle factors with physical activity in the Spanish population living with musculoskeletal disease. Methods: we used data from the 2014 European Health Survey for Spain. The population was classified according to their musculoskeletal disease (including osteoarthritis, back pain, osteoporosis, or several of these diseases) diagnostic status. The survey collected data on habitual physical activity and other health-related behaviors (diet, alcohol and tobacco consumption, among others) and other health indicators (self-perceived health status, perceived pain, mental health, physical limitations, among others). We used multivariate logistic regression models to analyze the relationship between the different variables studied in the population living with musculoskeletal disease. Results: physical activity is associated with daily fruit and vegetable intake, regardless of age and sex, and with daily fish consumption in women aged 45 years and older. Tobacco smoking is higher in inactive women and men, while weekly consumption of alcohol is associated with more physical activity (except in women aged 15-44 years). Conclusions: physical activity is a behavior associated with a better health status and healthier lifestyle in the Spanish population living with musculoskeletal disease. <![CDATA[Effects of <em>Ganoderma lucidum</em> and <em>Ceratonia siliqua</em> on blood glucose, lipid profile, and body composition in women with fibromyalgia]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100139&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: fibromyalgia (FM) is a chronic rheumatic disorder that is related to high levels of cholesterol, high values of diastolic pressure, higher waist-to-hip-ratio (WHR), and higher body mass index. Objectives: the aim of this study was to evaluate the effects of Ganoderma lucidum (GL) and Ceratonia siliqua (CS) on blood parameters and anthropometrical measures in women with fibromyalgia. Methods: a double-blind randomized pilot trial was carried out. One group took 6 g/day of micro-milled carpophore powder of GL for 6 weeks, while the second group took the same dose of CS flour. Fasting glucose, cholesterol, triglycerides levels, weight, fat mass, muscular mass, waist-hip ratio, and blood pressure were assessed. Results: our results did not show any statistically significant differences in any of the outcome measures, even if there was a CS tendency to reduce fasting glucose levels and increase WHR. Conclusions: our results did not support the utility of both GL and CS as nutritional supplements to control blood parameters and anthropometric measures as assessed in women with fibromyalgia. Due to the limitations of the research, additional studies will be necessary to confirm our findings.<hr/>Resumen Introducción: la fibromialgia (FM) es una afección reumática crónica que está relacionada con altos niveles de colesterol, altos valores de presión diastólica, una mayor relación cintura-cadera y un mayor índice de masa corporal. Objetivos: el objetivo de este estudio fue evaluar los efectos de Ganoderma lucidum (GL) y Ceratonia siliqua (CS) sobre los parámetros sanguíneos y antropométricos de mujeres con fibromialgia. Métodos: se realizó un ensayo piloto aleatorizado con doble ciego. Un grupo tomó 6 g/día de carpóforos micromolidos de GL durante 6 semanas, mientras que el segundo grupo tomó la misma dosis de harina de CS. Se evaluaron los niveles de glucosa, colesterol y triglicéridos, el peso, la masa grasa, la masa muscular, la relación cintura-cadera y la presión arterial. Resultados: los resultados no han evidenciado ninguna diferencia estadísticamente significativa entre el GL y la CS en ninguna de las medidas analizadas, aunque hubo tendencia de la CS a reducir los niveles de glucosa y aumentar la relación cintura-cadera. Conclusiones: los resultados obtenidos indican que la suplementación de la dieta con GL y CS no tiene efectos positivos sobre los parámetros sanguíneos y antropométricos analizados en las mujeres con fibromialgia. Debido a las limitaciones del estudio, será necesario confirmar estos datos con ulteriores investigaciones. <![CDATA[Quantification of carcinogenic aflatoxins in unprocessed foods and their implication for consumption in Lima, Peru]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100146&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Antecedentes y objetivo: las aflatoxinas son metabolitos secundarios producidos por hongos de los géneros Aspergillus y Penicillium. Estos hongos contaminan los cereales y varios otros tipos de alimentos. Los efectos fisiopatológicos de las aflatoxinas en los seres humanos incluyen el cáncer de hígado, la cirrosis y la acumulación en los tejidos humanos. El objetivo del estudio fue cuantificar las aflatoxinas cancerígenas en alimentos no procesados vendidos en los mercados de alimentos de 13 distritos de la ciudad de Lima, Perú, y discutir el efecto sobre la salud pública. Materiales y métodos: se realizó un ensayo inmunoenzimático —utilizando el kit Veratox® para la aflatoxina total— a fin de detectar aflatoxinas en los alimentos de consumo humano, mencionándose además la implicación de los hallazgos para la salud pública. Resultados: los alimentos más contaminados que se encontraron fueron el cacahuete o maní (Arachis hypogaea) (149,7 ppb) del mercado Limoncillo del distrito de Rímac y el ají panca o chile rojo peruano (Capsicum chinense) (56,4 ppb) del mercado central del distrito de Comas. El cacahuete se puede consumir crudo en pastas o cremas y el ají panca también se consume a veces crudo, siempre de forma sostenida en el tiempo al formar parte de la gastronomía típica de Perú. Conclusiones: se demuestra un alto riesgo para la salud pública debido al vínculo entre las aflatoxinas de estos alimentos y el cáncer de hígado, principalmente, en una ciudad donde el cáncer hepático y el gástrico son prevalentes.<hr/>Abstract Introduction and objectives: aflatoxins are secondary metabolites produced by fungi of the Aspergillus and Penicillium geni. These fungi contaminate cereals and several other types of food. The pathophysiologic effects of aflatoxins in humans include liver cancer, cirrhosis, and accumulation in human tissues. The study aimed to quantify carcinogenic aflatoxins in unprocessed food sold in the foodstuff markets of 13 districts of the city of Lima, Perú, and to discuss their effects for public health. Methods: in order to so, we performed an immunoenzymatic assay using a Veratox®: kit for total aflatoxin to detect aflatoxins in food for human consumption, and the implications of our findings for public health. Results: the most contaminated foods we found included peanuts (Arachis hypogaea) (149.7 ppb) from the Limoncillo market at the Rimac district, and "ají panca" or Peruvian red chili pepper (Capsicum chinense) (56.4 ppb) from the central market at the Comas district. Peanuts may be eaten raw in pasta or creams, and Capsicum chinense is also eaten sometimes raw, always in a sustained manner over time as part of typical Peruvian cuisine. Conclusions: we demonstrated a high risk to public health due to the link between aflatoxins in these foods and mainly liver cancer, in a city where the hepatic cancer and gastric cancer are prevalent. <![CDATA[<em>In vivo</em> assessment and characterization of lactic acid bacteria with probiotic profile isolated from human milk powder]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100152&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: breast milk (MH) contains nutrients and bioactive compounds for child development, including probiotic bacteria, which contribute to intestinal maturation. This benefit accompanies the individual until adulthood. There are new methods such as spray drying that give this compound a good conservation without loss of microbiota. Objective: the aim of this study was to analyze the viability of lactic acid bacteria isolated from human milk with probiotic potential after the spray drying process, as well as to evaluate the possible adhesion in the colon of mice of the Balb/C strain after feeding them powdered human milk and a commercial formula milk. Method: we isolated and identified the presence of lactic acid bacteria with possible probiotic potential in powdered human milk using the MALDI-TOF MS technique. Powdered human milk and a commercial formula milk were fed to mice of the Bald/C strain for 14 weeks. Glucose level and weight were measured in the mice. The feces were collected to verify the presence of lactic bacteria. The mice were sacrificed and their intestines were weighed, isolating the lactic acid bacteria both from the intestines and from the feces. The strains isolated from mice fed human milk were evaluated for their probiotic potential, analyzing their ability to inhibit pathogens, resistance to pH, temperature, adhesion, and hydrophobicity. Results: the presence of Lactobacillus fermentum LH01, Lactobacillus rhamnosus LH02, Lactobacullis reuteri LH03, and Lactobacillus plantarum LH05 in powdered human milk was identified. All strains showed a possible probiotic profile due to the ability of bacteria to resist low pH, bile salts, and exposure to gastric enzymes, as well as their hydrophobicity and self-aggregation capacity, and their failure to show hemagglutination or hemolysis activity in a culture medium rich in erythrocytes. We observed that the consumption of powdered human milk prevented weight gain and constipation in mice. Conclusions: after spray drying, strains with possible probiotic potential may be preserved in human milk. The consumption of powdered human milk with probiotic bacteria prevents constipation and weight gain in mice, when compared to those fed a commercial formula milk.<hr/>Resumen Introducción: la leche materna (HM) contiene los nutrientes y compuestos bioactivos necesarios para el desarrollo infantil, incluidas bacterias probioticas, que contribuyen a la maduracion intestinal. Objetivo: el objetivo de este estudio fue analizar la viabilidad de las bacterias acidolacticas aisladas de la leche humana con potencial probiotico, despues del proceso de secado, asi como evaluar su posible adhesion en el colon de ratones (BAlb/C) alimentados con leche humana en polvo y leche de una formula comercial. Método: se aislaron e identificaron mediante la tecnica de Maldi-Tof-MS las bacterias acidolacticas con posible potencial probiotico en la leche humana en polvo. Se alimento con leche humana en polvo y leche de una formula comercial a ratones de la cepa Bald/C durante 14 semanas. Se midieron el nivel de glucosa y el peso. Las heces se recolectaron para verificar la presencia de bacterias lacticas. Los ratones se sacrificaron y se pesaron los intestinos, aislando las bacterias lacticas tanto de los intestinos como de las heces. En las cepas aisladas de la leche humana se evaluo el potencial probiotico analizando su capacidad para inhibir patogenos, resistir distintos pH y temperaturas, adherirse y mostrar hidrofobicidad. Resultados: se identifico la presencia de Lactobacillus fermentum LH01, Lactobacillus rhamnosus LH02, Lactobacullis reuteri LH03 y L. plantarum LH05 en la leche humana en polvo. Todas las cepas mostraron resistencia a los pH bajos, a las sales biliares y a la exposicion a enzimas gastricas, asi como una buena hidrofobicidad y capacidad de autoagregacion. Ademas, no presentaron actividad de hemaglutinacion o hemolisis en un medio de cultivo rico en eritrocitos. Observamos que el consumo de leche humana en polvo evita en los ratones el aumento de peso y el estrenimiento. Conclusiones: despues del secado por aspersion, las cepas con posible potencial probiotico pueden conservarse en la leche materna. El consumo de leche humana en polvo con bacterias probioticas evita el estrenimiento y el aumento de peso en los ratones, en comparacion con los alimentados con leche de una formula comercial. <![CDATA[Evolution of body image perception and distorsion with mat and apparatus Pilates practice in adult women]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100161&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: la práctica sistemática de ejercicio físico podría influir en la percepción y distorsión de la imagen corporal de mujeres adultas. Objetivo: analizar la evolución de la percepción y la distorsión de la imagen corporal en mujeres adultas que realizan una práctica sistemática de Pilates en suelo (PS) o Pilates con aparatos (PA). Metodología: un total de 35 mujeres adultas participaron en un programa de PS (n = 19) o PA (n = 26) durante 16 semanas, dos días por semana. La imagen corporal se valoró antes y después de las intervenciones con el cuestionario "Inventario de la conducta alimentaria 3" (EDI-3), la escala de evaluación de la imagen corporal de Gardner y la escala de siluetas de Thompson y Gray. Resultados: el grupo de PS mostró una reducción significativa de la insatisfacción con los glúteos, la insatisfacción con la imagen corporal, la imagen percibida, el índice de distorsión, el índice de insatisfacción, la imagen mental percibida, la imagen afectiva percibida, el índice de insatisfacción cognitiva y el índice de insatisfacción afectiva (p &lt; 0,05; TE: 0,26-0,80). En relación con el grupo de PA se encontró una disminución significativa de la insatisfacción con los muslos, la insatisfacción con las caderas, la insatisfacción con la imagen corporal, el índice de insatisfacción, el índice de insatisfacción cognitiva y el índice de insatisfacción afectiva (p &lt; 0,05; 0,22-0,79). Conclusiones: la práctica sistemática de PS o PA mejora la imagen corporal en mujeres adultas, reduciéndose el grado de insatisfacción corporal de las mismas.<hr/>Abstract Introduction: the systematic practice of physical exercise may influence the perception and distortion of body image in adult women. Objective: to analyze the evolution of body image perception and distortion in adult women who performed a systematic practice of mat Pilates (PM) or Pilates with apparatus (PA). Methods: a total of 35 adult women participated in a PM (n = 19) or PA (n = 26) program for 16 weeks, two days a week. Body image was assessed before and after the interventions using the Eating Behavior Inventory 3 (EBI-3), Gardner's body image assessment scale, and Thompson and Gray's silhouette scale questionnaires. Results: the PM group showed a significant reduction in dissatisfaction with buttocks, dissatisfaction with body image, perceived image, distortion index, dissatisfaction index, perceived mental image, perceived affective image, cognitive dissatisfaction index, and affective dissatisfaction index (p &lt; 0.05; ES: 0. 26-0.80). As compared to the PA group, a significant reduction was shown in dissatisfaction with thighs, dissatisfaction with hips, dissatisfaction with body image, dissatisfaction index, cognitive dissatisfaction index, and affective dissatisfaction index (p &lt; 0.05; 0.22-0.79). Conclusion: the systematic practice of PM or PA improves body image in adult women, reducing their body dissatisfaction. <![CDATA[Food portion sizes, obesity, and related metabolic complications in children and adolescents]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100169&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract The purpose of this narrative review is to provide evidence for the impact of food portion sizes on the development of obesity in children and adolescents. Strategies are needed on portion size estimation and on the relationship of portion size with certain health problems such as obesity, insulin resistance, and emotional eating in all age groups, in order to provide information for parents, teachers, and health professionals aiming to promote healthy eating. A wide range of controlled laboratory studies have found that portion size (PS) had the strongest effect on the amount of food consumed. The effect of PS on total energy intake has been already observed with different types of foods and beverages, especially with energy-dense foods. The influence of large PS was persistent and happened regardless of demographic characteristics such as age, gender, income level, or body mass index. Although a direct causal link between PS and obesity remains controversial, some health and dietetics organizations recommend to moderate PS, especially for energy-dense foods. Research studies in both laboratory and free-living contexts are needed to determine the causal link between increased PS, obesity, and related metabolic complications in children and adolescents.<hr/>Resumen El objetivo de esta revisión narrativa es proporcionar evidencia actual sobre el impacto del tamaño de las porciones de alimentos sobre el desarrollo de la obesidad en niños y adolescentes. Son necesarias estrategias sobre la estimación del tamaño de las porciones y su relación con ciertos problemas de salud como la obesidad, la resistencia a la insulina y la alimentación emocional en todos los grupos de edad, a fin de proporcionar una comunicación efectiva para los padres, los profesores y los profesionales de la salud, teniendo por objetivo promover una alimentación saludable. Varios son los estudios que encontraron asociaciones positivas entre el tamaño de la porción y la cantidad de alimentos consumidos. También se ha observado que el tamaño de la porción influye en la ingesta total de energía, especialmente en el caso de los alimentos de elevada densidad energética, siendo este efecto independiente de las características demográficas, como la edad, el género, el nivel socioeconómico o el índice de masa corporal. La relación causal entre el tamaño de las porciones y la obesidad sigue siendo controvertida; algunas organizaciones de salud y dietética recomiendan moderar los tamaños de las porciones, especialmente tratándose de alimentos de elevada densidad energética. Por ello se necesitan más estudios a corto y largo plazo que puedan determinar la relación causal entre el aumento del tamaño de las porciones, la obesidad y las complicaciones metabólicas asociadas en niños y adolescentes. <![CDATA[Ultra-processed food consumption and obesity: a systematic review]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100177&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción y objetivo: cada vez son más numerosos los estudios que relacionan el consumo de alimentos ultraprocesados con la prevalencia de la obesidad. Esta clase de alimentos se caracteriza porque aportan gran cantidad de azúcares libres y grasas saturadas, lo que contribuye a aumentar la ingesta energética. En las últimas décadas, el consumo de estos alimentos ha aumentado hasta el punto de convertirse en una importante fuente de energía diaria en algunas poblaciones. De esta manera se desplazan los alimentos ricos en fibra, hidratos de carbono complejos y grasas beneficiosas para la salud que pertenecen a los patrones de alimentación saludables. El objetivo de esta revisión sistemática fue recopilar la información existente en la literatura sobre la relación entre alimentos ultraprocesados y obesidad. Material y métodos: se realizó una revisión sistemática en la base de datos PubMed. Se siguieron los criterios PRISMA para identificar los artículos publicados desde el año 2000 hasta abril de 2020 que cumplían los siguientes criterios: eran artículos originales (en inglés o español), realizados en sujetos humanos y excluyendo a mujeres embarazadas. La búsqueda se realizó utilizando los términos "Ultra-processed food and obesity" y "ultra-processed food and overweight", de manera que se incluyeron un total de 12 artículos: 7 estudios transversales, 3 estudios prospectivos de cohortes y 2 estudios ecológicos. Resultados: se encontró una asociación positiva entre el consumo de ultraprocesados y la obesidad en 9 de los 12 artículos incluidos en la revisión. Sin embargo, existen limitaciones con respecto a la heterogeneidad de las metodologías de los diversos estudios o la utilización de distintos sistemas de clasificación de alimentos en función del grado de procesamiento. Conclusión: es necesario realizar más estudios que permitan establecer con mayor evidencia la relación entre el consumo de ultraprocesados y la prevalencia e incidencia de la obesidad.<hr/>Abstract Background and objectives: a number of studies suggest a relationship between the intake of ultra-processed foods and the prevalence of obesity. Specifically, this type of food provides large amounts of free sugars and saturated fats, which contribute to a high energy intake. In the last few decades, consumption of these products has increased to the point of representing an important amount of calories in the daily diet of several populations. As a result, foods that are usually consumed in healthy eating patterns containing fiber, complex carbohydrates and fats are displaced. This systematic review aimed to compile the information in the literature, and to examine the scientific evidence about the relationship between ultra-processed food and obesity. Material and methods: a systematic review was performed of the PubMed database. PRISMA criteria were applied to identify those papers published from 2000 to April 2020 that met the following criteria: original articles (in English or Spanish), dealing with research in human subjects, with exclusion of pregnant women. The search was performed using the terms "ultra-processed food and obesity" and "ultra-processed food and overweight", which resulted in a total of 12 references: 7 cross-sectional studies, 3 prospective cohort studies, and 2 ecological studies. Results: a positive association was found between ultra-processed food consumption and obesity in 9 of the 12 papers included in the review. However, limitations exist regarding the heterogeneity of methodologies or use of different food classification systems according to processing degree. Conclusion: further studies are needed to establish the relationship between ultra-processed food consumption and the prevalence and incidence of obesity. <![CDATA[Effects of vitamin D supplementation on the glycemic control of pre-diabetic individuals: a systematic review]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100186&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: research shows the potential effect of vitamin D supplementation with an improvement in the glycemic profile of pre-diabetic patients. Objective: this study evaluates the effects of vitamin D supplementation on glycemic control markers in pre-diabetic individuals. Methods: we analyzed studies published over the last ten years, and indexed in the Science Direct, PubMed, and LILACS databases. We searched studies using health descriptors related to vitamin D, pre-diabetes, and glycemic control markers. We considered randomized controlled trials eligible for inclusion. All phases of selection, data extraction, and risk of bias assessment were carried out by two independent evaluators. Results: we identified 309 articles, of which 4 met the inclusion criteria. Of these, 3 studies have shown that vitamin D supplementation does not alter glycemic control markers in pre-diabetic individuals. Only one study showed a positive effect after supplementation with 60,000 IU/month of vitamin D3 for 12 months, with a significant reduction in the concentrations of glycated hemoglobin, fasting glucose, and two-hour postprandial glucose. Conclusion: there is insufficient scientific evidence to confirm the beneficial effects of vitamin D supplementation on glycemic control markers in pre-diabetic individuals.<hr/>Resumen Introducción: las investigaciones muestran el efecto potencial de la suplementación con vitamina D con una mejora del perfil glucémico de los pacientes prediabéticos. Objetivo: este estudio evalúa los efectos de la suplementación con vitamina D sobre los marcadores de control glucémico en personas prediabéticas. Métodos: analizamos los estudios publicados en los últimos diez años e indexados en las bases de datos Science Direct, PubMed y LILACS. Se realizaron búsquedas de estudios mediante descriptores de salud relacionados con la vitamina D, la prediabetes y los marcadores de control glucémico. Los ensayos controlados y aleatorizados se consideraron elegibles para su inclusión. Todas las fases de selección, extracción de datos y evaluación del riesgo de sesgos fueron realizadas por dos evaluadores independientes. Resultados: identificamos 309 artículos, de los que 4 cumplieron los criterios de inclusión. De estos, 3 estudios demostraron que la suplementación con vitamina D no altera los marcadores de control glucémico en las personas prediabéticas. Solo un estudio mostró un efecto positivo después de la suplementación de 60.000 UI/mes de vitamina D3 durante 12 meses, con una reducción significativa de las concentraciones de hemoglobina glucosilada, glucosa en ayunas y glucosa posprandial a las dos horas. Conclusión: no hay evidencia científica suficiente para confirmar los efectos beneficiosos de la suplementación de vitamina D sobre los marcadores de control glucémico en las personas prediabéticas. <![CDATA[Physical activity recommendations during the COVID-19 pandemic: a practical approach for different target groups]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100194&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Ensuring health and well-being during this pandemic is essential according to the United Nations Sustainable Development Goals. Physical exercise has an important role in the preservation of the immune system, which is vital to prevent infections. To promote physical exercise and maintain a healthy status, recent studies have suggested general exercise routines to be implemented during the quarantine period. However, to improve the health-related physical fitness components, any specific prescription should include intensity, volume, duration, and mode. Controversy persists about which is the best intensity of physical activity, while performing exercise at a moderate intensity could bring important benefits to asymptomatic people. High intensity or unaccustomed exercise should be restricted for older people, and for people of all ages with chronic diseases or compromised immune system, obesity, or upper respiratory tract infection with limited symptoms. Besides, physical activity guidelines should be particular to each population group, giving special consideration to those vulnerable to COVID-19 who are much more likely to suffer more self-isolation. Therefore, the present study is to provide specific physical activity recommendations for different populations during this pandemic.<hr/>Resumen En este periodo de pandemia es vital garantizar la salud y el bienestar según indican los Objetivos de Desarrollo Sostenible de la ONU. El ejercicio físico desempeña un papel importante en la mejora del sistema inmunológico, siendo vital en la prevención de infecciones. Por todo ello, se recomienda la realización de actividad física de manera regular para preservar la salud mental, neuromuscular, cardiovascular, metabólica y endocrina. Para promover el ejercicio físico y mantener un estado saludable, estudios recientes han sugerido que se apliquen rutinas generales de actividad física durante el período de cuarentena. Sin embargo, para mejorar los componentes de la aptitud física relacionados con la salud, la prescripción específica debe matizar la intensidad, el volumen, la duración y el modo. Se ha detectado cierta controversia acerca de cuál es la intensidad adecuada de la actividad física durante el periodo de pandemia, ya que la realización de ejercicios de intensidad moderada podría aportar importantes beneficios. Se debería ser cauteloso con el ejercicio de alta intensidad en las personas no entrenadas o incluso limitarse en los grupos de riesgo. Se deben establecer pautas de actividad física adaptadas para cada grupo de población, prestando especial consideración a los vulnerables a la COVID 19, ya que tienen más probabilidades de volver a aislarse. Por lo tanto, el presente estudio proporciona recomendaciones específicas de actividad física para diferentes poblaciones y su estado de condición física durante esta pandemia. <![CDATA[Nutri-Score and ultra-processing: two different, complementary, non-contradictory dimensions]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100201&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Al logotipo nutricional Nutri-Score se le ataca a veces porque clasifica como A y B algunos alimentos ultraprocesados. Esto no es sorprendente si se tiene en cuenta que la calidad nutricional (evaluada por Nutri-Score) y el ultraprocesamiento (evaluado por la clasificación NOVA) no abarcan las mismas «dimensiones de salud» de los alimentos, sino que cada una de ellas puede impactar en la salud por mecanismos específicos propios. Al mismo tiempo que cubren dimensiones diferentes y complementarias, sigue existiendo una asociación global entre el grado de transformación y la calidad nutricional de los alimentos. Dentro de los alimentos ultraprocesados existen diferencias en términos de número, tipo y dosis de aditivos, pero también en términos de calidad nutricional, por lo que Nutri-Score permite, dentro de la amplia categoría de productos ultraprocesados (como en todas las categorías de la clasificación NOVA), distinguir su calidad nutricional, lo que es primordial en términos de impacto sobre la salud. Cualquiera que sea el nivel de procesamiento de los alimentos, se ha demostrado que el consumo de alimentos mejor clasificados por Nutri-Score es beneficioso para la salud y tiene un menor riesgo de patologías crónicas. Esto es importante porque, incluso si se recomienda reducir el consumo de alimentos ultraprocesados, para aquellos que no quieren o no pueden evitar consumirlos o para quienes es complicado cocinar (por razones de tiempo, facilidad, preferencia, etc.) la elección de un alimento mejor clasificado en la escala Nutri-Score tiene un impacto favorable en el plano de la salud. En consecuencia, Nutri-Score y el ultraprocesamiento deben considerarse como dos dimensiones diferentes y complementarias.<hr/>Abstract The front-of-pack nutritional labeling system Nutri-Score is sometimes under attack because it classifies as A and B certain ultra-processed foods. In fact, this is not surprising given that nutritional quality (assessed by Nutri-Score) and ultra-processing (assessed by the NOVA classification) do not cover the same "health dimensions" in foods but rather different dimensions likely to affect health through specific mechanisms. Although they cover different and complementary dimensions, there is nevertheless an overall association between the degree of processing and nutritional quality of foods. But within the group of ultra-processed foods there are differences in the number, type and doses of additives, as well as differences in nutritional quality. Therefore Nutri-Score allows, within the category of ultra-processed foods (as for all categories of the NOVA classification), to differentiate the nutritional quality of foods, which is essential in terms of health impact. Indeed, regardless of the level of food processing, it has been shown that consuming foods that are better ranked on the Nutri-Score scale is associated with a health benefit and a lower risk of chronic diseases. This is important because, even if it is recommended to reduce the consumption of ultra-processed foods, for those who do not want to or cannot avoid consuming them, for those for whom cooking is difficult (for reasons of time, ease, taste, etc.), the choice of foods better ranked on the Nutri-Score scale has a positive impact on health. Nutri-Score and ultra-transformation must be considered two different and complementary dimensions. <![CDATA[COVID pandemic and clinical nutrition response in Spain: results of a national survey]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100207&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: la pandemia ocasionada por el SARS-CoV-2 ha obligado a realizar importantes cambios organizativos y asistenciales en el sistema sanitario. Sin embargo, hasta ahora se desconoce cuáles han sido las circunstancias que han sufrido los profesionales sanitarios que han atendido esta pandemia desde los servicios de nutrición clínica en España. Objetivos: describir los cambios de gestión y asistenciales realizados en las unidades de nutrición clínica en España y su repercusión en la práctica clínica. Material y métodos: estudio transversal mediante técnica de encuesta dirigida a socios de la SENPE (junio 2020). Se incluyen en el estudio respuestas remitidas por profesionales sanitarios del ámbito de la nutrición clínica que atendieron a pacientes con COVID-19 en hospitales españoles. Resultados: se analizan 116 encuestas provenientes en su mayoría de médicos (57,8 %) y de hospitales de más de 500 camas (56 %); el 46 % de los encuestados teletrabajó. Se contó con la presencia de un plan de atención nutricional en el 68 % de los casos, plan que fue mayoritario en los hospitales con más de 500 camas (p &lt; 0,001). En estos hospitales se implantaron más dietas específicas para COVID-19 que en los menores de 500 camas: 18 (35,3 %) vs. 44 (67,7 %), (p &lt; 0,001). El uso de las recomendaciones de las sociedades científicas se notificó en el 86 % de los casos. El 38,8 % nunca o casi nunca pudieron hacer una valoración nutricional satisfactoria. La prescripción de suplementos nutricionales fue no inferior al 50 %. El 51,7 % de los encuestados calificaron su actuación como satisfactoria o muy satisfactoria, y esta no se relacionó con el tamaño de hospital pero sí con haber implantado una dieta para la COVID-19 (p &lt; 0,05). Conclusiones: la nutrición clínica en España ha respondido a la pandemia de COVID-19 con cambios organizativos y de gestión y, aunque la asistencia se ha visto claramente afectada, se han podido mantener algunos estándares de calidad. Los hospitales de mayor tamaño han tenido cierta ventaja para realizar estos ajustes.<hr/>Abstract Introduction: the SARS-CoV-2 pandemic has forced major organizational and care changes in the health system. However, in Spain, the circumstances suffered by the health professionals who have cared for pandemic patients from a clinical nutrition standpoint has remained unknown up to this moment. Objectives: the management and care changes made in clinical nutrition units in Spain, and their impact on clinical practice are described. Material and methods: a cross-sectional study was carried out using a survey directed at SENPE members (June 2020). Responses sent by health professionals in the field of clinical nutrition who had treated patients with COVID-19 in Spanish hospitals were included in the study. Resultados: a total of 116 survey forms were analyzed, mostly filled out by doctors (57.8 %) working at hospitals with more than 500 beds (56 %); 46 % of survey respondents were on telework. There was a nutritional care plan in 68 % of cases, such plan being present mainly in hospitals with more than 500 beds (p &lt; 0.001). In these hospitals more specific diets for COVID-19 were implemented than in those under 500 beds: 18 (35.3 %) vs 44 (67.7 %), (p &lt; 0.001). The use of recommendations issued by scientific societies was reported in 86 % of cases. Never or almost never could a satisfactory nutritional assessment be performed for 38.8 %. The prescription of nutritional supplements was not less than 50 %. Health workers rated their performance as satisfactory or very satisfactory (51.7 %), and this was not related to hospital size but to having implemented a COVID-19 diet (p &lt; 0.05). Conclusions: clinical nutrition in Spain has responded to the COVID-19 pandemic with organizational and managerial changes and, although care has been clearly affected, some quality standards were ultimately maintained. Larger hospitals have had some advantages in making these adjustments. <![CDATA[Confinamiento domiciliario por COVID-19 y ganancia ponderal en escolares y adolescentes]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100213&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: la pandemia ocasionada por el SARS-CoV-2 ha obligado a realizar importantes cambios organizativos y asistenciales en el sistema sanitario. Sin embargo, hasta ahora se desconoce cuáles han sido las circunstancias que han sufrido los profesionales sanitarios que han atendido esta pandemia desde los servicios de nutrición clínica en España. Objetivos: describir los cambios de gestión y asistenciales realizados en las unidades de nutrición clínica en España y su repercusión en la práctica clínica. Material y métodos: estudio transversal mediante técnica de encuesta dirigida a socios de la SENPE (junio 2020). Se incluyen en el estudio respuestas remitidas por profesionales sanitarios del ámbito de la nutrición clínica que atendieron a pacientes con COVID-19 en hospitales españoles. Resultados: se analizan 116 encuestas provenientes en su mayoría de médicos (57,8 %) y de hospitales de más de 500 camas (56 %); el 46 % de los encuestados teletrabajó. Se contó con la presencia de un plan de atención nutricional en el 68 % de los casos, plan que fue mayoritario en los hospitales con más de 500 camas (p &lt; 0,001). En estos hospitales se implantaron más dietas específicas para COVID-19 que en los menores de 500 camas: 18 (35,3 %) vs. 44 (67,7 %), (p &lt; 0,001). El uso de las recomendaciones de las sociedades científicas se notificó en el 86 % de los casos. El 38,8 % nunca o casi nunca pudieron hacer una valoración nutricional satisfactoria. La prescripción de suplementos nutricionales fue no inferior al 50 %. El 51,7 % de los encuestados calificaron su actuación como satisfactoria o muy satisfactoria, y esta no se relacionó con el tamaño de hospital pero sí con haber implantado una dieta para la COVID-19 (p &lt; 0,05). Conclusiones: la nutrición clínica en España ha respondido a la pandemia de COVID-19 con cambios organizativos y de gestión y, aunque la asistencia se ha visto claramente afectada, se han podido mantener algunos estándares de calidad. Los hospitales de mayor tamaño han tenido cierta ventaja para realizar estos ajustes.<hr/>Abstract Introduction: the SARS-CoV-2 pandemic has forced major organizational and care changes in the health system. However, in Spain, the circumstances suffered by the health professionals who have cared for pandemic patients from a clinical nutrition standpoint has remained unknown up to this moment. Objectives: the management and care changes made in clinical nutrition units in Spain, and their impact on clinical practice are described. Material and methods: a cross-sectional study was carried out using a survey directed at SENPE members (June 2020). Responses sent by health professionals in the field of clinical nutrition who had treated patients with COVID-19 in Spanish hospitals were included in the study. Resultados: a total of 116 survey forms were analyzed, mostly filled out by doctors (57.8 %) working at hospitals with more than 500 beds (56 %); 46 % of survey respondents were on telework. There was a nutritional care plan in 68 % of cases, such plan being present mainly in hospitals with more than 500 beds (p &lt; 0.001). In these hospitals more specific diets for COVID-19 were implemented than in those under 500 beds: 18 (35.3 %) vs 44 (67.7 %), (p &lt; 0.001). The use of recommendations issued by scientific societies was reported in 86 % of cases. Never or almost never could a satisfactory nutritional assessment be performed for 38.8 %. The prescription of nutritional supplements was not less than 50 %. Health workers rated their performance as satisfactory or very satisfactory (51.7 %), and this was not related to hospital size but to having implemented a COVID-19 diet (p &lt; 0.05). Conclusions: clinical nutrition in Spain has responded to the COVID-19 pandemic with organizational and managerial changes and, although care has been clearly affected, some quality standards were ultimately maintained. Larger hospitals have had some advantages in making these adjustments. <![CDATA[Dos ejemplos de replicación bayesiana para estimar el grado de evidencia de las pruebas de significancia estadística]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100215&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: la pandemia ocasionada por el SARS-CoV-2 ha obligado a realizar importantes cambios organizativos y asistenciales en el sistema sanitario. Sin embargo, hasta ahora se desconoce cuáles han sido las circunstancias que han sufrido los profesionales sanitarios que han atendido esta pandemia desde los servicios de nutrición clínica en España. Objetivos: describir los cambios de gestión y asistenciales realizados en las unidades de nutrición clínica en España y su repercusión en la práctica clínica. Material y métodos: estudio transversal mediante técnica de encuesta dirigida a socios de la SENPE (junio 2020). Se incluyen en el estudio respuestas remitidas por profesionales sanitarios del ámbito de la nutrición clínica que atendieron a pacientes con COVID-19 en hospitales españoles. Resultados: se analizan 116 encuestas provenientes en su mayoría de médicos (57,8 %) y de hospitales de más de 500 camas (56 %); el 46 % de los encuestados teletrabajó. Se contó con la presencia de un plan de atención nutricional en el 68 % de los casos, plan que fue mayoritario en los hospitales con más de 500 camas (p &lt; 0,001). En estos hospitales se implantaron más dietas específicas para COVID-19 que en los menores de 500 camas: 18 (35,3 %) vs. 44 (67,7 %), (p &lt; 0,001). El uso de las recomendaciones de las sociedades científicas se notificó en el 86 % de los casos. El 38,8 % nunca o casi nunca pudieron hacer una valoración nutricional satisfactoria. La prescripción de suplementos nutricionales fue no inferior al 50 %. El 51,7 % de los encuestados calificaron su actuación como satisfactoria o muy satisfactoria, y esta no se relacionó con el tamaño de hospital pero sí con haber implantado una dieta para la COVID-19 (p &lt; 0,05). Conclusiones: la nutrición clínica en España ha respondido a la pandemia de COVID-19 con cambios organizativos y de gestión y, aunque la asistencia se ha visto claramente afectada, se han podido mantener algunos estándares de calidad. Los hospitales de mayor tamaño han tenido cierta ventaja para realizar estos ajustes.<hr/>Abstract Introduction: the SARS-CoV-2 pandemic has forced major organizational and care changes in the health system. However, in Spain, the circumstances suffered by the health professionals who have cared for pandemic patients from a clinical nutrition standpoint has remained unknown up to this moment. Objectives: the management and care changes made in clinical nutrition units in Spain, and their impact on clinical practice are described. Material and methods: a cross-sectional study was carried out using a survey directed at SENPE members (June 2020). Responses sent by health professionals in the field of clinical nutrition who had treated patients with COVID-19 in Spanish hospitals were included in the study. Resultados: a total of 116 survey forms were analyzed, mostly filled out by doctors (57.8 %) working at hospitals with more than 500 beds (56 %); 46 % of survey respondents were on telework. There was a nutritional care plan in 68 % of cases, such plan being present mainly in hospitals with more than 500 beds (p &lt; 0.001). In these hospitals more specific diets for COVID-19 were implemented than in those under 500 beds: 18 (35.3 %) vs 44 (67.7 %), (p &lt; 0.001). The use of recommendations issued by scientific societies was reported in 86 % of cases. Never or almost never could a satisfactory nutritional assessment be performed for 38.8 %. The prescription of nutritional supplements was not less than 50 %. Health workers rated their performance as satisfactory or very satisfactory (51.7 %), and this was not related to hospital size but to having implemented a COVID-19 diet (p &lt; 0.05). Conclusions: clinical nutrition in Spain has responded to the COVID-19 pandemic with organizational and managerial changes and, although care has been clearly affected, some quality standards were ultimately maintained. Larger hospitals have had some advantages in making these adjustments. <![CDATA[Relevo en el Consejo Editorial]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000100217&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: la pandemia ocasionada por el SARS-CoV-2 ha obligado a realizar importantes cambios organizativos y asistenciales en el sistema sanitario. Sin embargo, hasta ahora se desconoce cuáles han sido las circunstancias que han sufrido los profesionales sanitarios que han atendido esta pandemia desde los servicios de nutrición clínica en España. Objetivos: describir los cambios de gestión y asistenciales realizados en las unidades de nutrición clínica en España y su repercusión en la práctica clínica. Material y métodos: estudio transversal mediante técnica de encuesta dirigida a socios de la SENPE (junio 2020). Se incluyen en el estudio respuestas remitidas por profesionales sanitarios del ámbito de la nutrición clínica que atendieron a pacientes con COVID-19 en hospitales españoles. Resultados: se analizan 116 encuestas provenientes en su mayoría de médicos (57,8 %) y de hospitales de más de 500 camas (56 %); el 46 % de los encuestados teletrabajó. Se contó con la presencia de un plan de atención nutricional en el 68 % de los casos, plan que fue mayoritario en los hospitales con más de 500 camas (p &lt; 0,001). En estos hospitales se implantaron más dietas específicas para COVID-19 que en los menores de 500 camas: 18 (35,3 %) vs. 44 (67,7 %), (p &lt; 0,001). El uso de las recomendaciones de las sociedades científicas se notificó en el 86 % de los casos. El 38,8 % nunca o casi nunca pudieron hacer una valoración nutricional satisfactoria. La prescripción de suplementos nutricionales fue no inferior al 50 %. El 51,7 % de los encuestados calificaron su actuación como satisfactoria o muy satisfactoria, y esta no se relacionó con el tamaño de hospital pero sí con haber implantado una dieta para la COVID-19 (p &lt; 0,05). Conclusiones: la nutrición clínica en España ha respondido a la pandemia de COVID-19 con cambios organizativos y de gestión y, aunque la asistencia se ha visto claramente afectada, se han podido mantener algunos estándares de calidad. Los hospitales de mayor tamaño han tenido cierta ventaja para realizar estos ajustes.<hr/>Abstract Introduction: the SARS-CoV-2 pandemic has forced major organizational and care changes in the health system. However, in Spain, the circumstances suffered by the health professionals who have cared for pandemic patients from a clinical nutrition standpoint has remained unknown up to this moment. Objectives: the management and care changes made in clinical nutrition units in Spain, and their impact on clinical practice are described. Material and methods: a cross-sectional study was carried out using a survey directed at SENPE members (June 2020). Responses sent by health professionals in the field of clinical nutrition who had treated patients with COVID-19 in Spanish hospitals were included in the study. Resultados: a total of 116 survey forms were analyzed, mostly filled out by doctors (57.8 %) working at hospitals with more than 500 beds (56 %); 46 % of survey respondents were on telework. There was a nutritional care plan in 68 % of cases, such plan being present mainly in hospitals with more than 500 beds (p &lt; 0.001). In these hospitals more specific diets for COVID-19 were implemented than in those under 500 beds: 18 (35.3 %) vs 44 (67.7 %), (p &lt; 0.001). The use of recommendations issued by scientific societies was reported in 86 % of cases. Never or almost never could a satisfactory nutritional assessment be performed for 38.8 %. The prescription of nutritional supplements was not less than 50 %. Health workers rated their performance as satisfactory or very satisfactory (51.7 %), and this was not related to hospital size but to having implemented a COVID-19 diet (p &lt; 0.05). Conclusions: clinical nutrition in Spain has responded to the COVID-19 pandemic with organizational and managerial changes and, although care has been clearly affected, some quality standards were ultimately maintained. Larger hospitals have had some advantages in making these adjustments.