Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120210002&lang=en vol. 38 num. 2 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[Effective food labeling - much more than just public health]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000200219&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[A real-world study to evaluate a peptidic oral supplement in adults with altered intestinal function after parenteral nutrition]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000200221&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Objetivos: en la práctica clínica habitual existen multitud de situaciones y patologías que pueden interrumpir la digestión y la absorción intestinal, cursando con desnutrición y requiriendo el uso de suplementos orales nutricionales (SON). El objetivo de nuestro estudio fue evaluar, en el contexto de la vida real, el uso de un SON basado en péptidos, y el cumplimiento con el mismo, en pacientes adultos desnutridos con compromiso intestinal tras más de 14 días de nutrición parenteral. Material y métodos: el estudio se realizó en 44 pacientes desnutridos que requirieron nutrición parenteral total al menos 14 días, sin utilización de la vía oral durante el ingreso hospitalario. A todos los pacientes se les administró de manera ambulatoria 1 brik al día de Vital 1.5® para su consumo durante 12 semanas. Al inicio del tratamiento y tras el periodo de intervención se les recogieron las variables siguientes: peso, talla, índice de masa corporal (IMC), test de valoración subjetiva global, bioquímica nutricional, encuesta nutricional, efectos adversos generados por la fórmula y cumplimentación. Resultados: se incluyeron 44 pacientes con una edad media de 70,4 ± 10,4 años (20 mujeres/24 hombres). Tras la intervención aumentaron el IMC (0,51 ± 0,1 kg/m2; p = 0,02), el peso (1,4 ± 0,3 kg; p = 0,03), la prealbúmina (3,5 ± 4,1 mg/dl; p = 0,01), la albúmina (1,3 ± 0,1 mg/dl; p = 0,03) y la transferrina (71,5 ± 24,1 mg/dl; p = 0,02). La toma del SON represento a los 3 meses un 14,4 % del aporte calórico total de la dieta, un 17,5 % de los hidratos de carbono, un 12,9 % de las proteínas y un 12,3 % de las grasas. La cumplimentación media del grupo fue del 87,7 ± 7,2 % de las tomas prescritas. En relacion a la situacion nutricional, a la entrada del estudio un 52,3 % (n = 23) de los pacientes presentaban en el test de valoración subjetiva global la categoría B (malnutrición moderada o riesgo nutricional) y un 47,7 % (n = 21) la categoría C (desnutrición severa). Tras la intervención, un 75 % de los pacientes presentaban la categoría A (buena situación nutricional (n = 33), un 13,6 % (n = 6) de los pacientes presentaban la categoría B y un 11,4 % (n = 5) la categoría C. Conclusiones: la utilización de un suplemento peptídico con triglicéridos de cadena corta en pacientes ambulatorios tras haber recibido una nutrición parenteral total muestra un efecto beneficioso sobre los parametros bioquímicos y antropométricos, y la situación nutricional, con una alta cumplimentación y buena tolerancia.<hr/>Abstract Objectives in routine clinical practice many disorders are found that can disrupt the sequence of reactions in digestion and absorption, leading to malnutrition and requiring the use of oral nutritional supplements (ONS). The objective of our study was to evaluate in a real world setting the use of and compliance with a peptide-based ONS in malnourished adult patients with intestinal compromise after more than 14 days of parenteral nutrition. Material and methods the study was carried out in 44 malnourished patients who required total parenteral nutrition for at least 14 days without using the oral route during their hospital stay. All patients were administered, on an outpatient basis, 1 brick per day of Vital 1.5® for 12 weeks. At the beginning of treatment and after the intervention period evaluated, the following variables were collected: weight, height, body mass index (BMI), global subjective assessment test, nutritional biochemistry, 3-day nutritional survey, adverse effects generated by the formula, and completion rate. Results 44 patients were enrolled. Mean age was 70.4 ± 10.4 years (20 women &amp; 24 men). After the intervention the following parameters had increased: BMI (0.51 ± 0.1 kg/m2; p = 0.02), weight (1.4 ± 0.3 kg; p = 0.03), prealbumin (3.5 ± 4.1 mg/dl; p = 0.01), albumin (1.3 ± 0.1 mg/dl; p = 0.03), and transferrin (71.5 ± 24.1 mg/dl; p = 0.02). Dietary intake of the ONS represented 14.4 % of the diet’s total caloric intake at 3 months, 17.5 % of carbohydrates, 12.9 % of proteins, and 12.3 % of fats. Mean compliance was 87.7 ± 7.2 % of the prescribed intakes. In relation to the nutritional situation, at the beginning of the study, 52.3 % (n = 23) of patients were in the global subjective assessment test in category B (moderate malnutrition or nutritional risk), and 47.7 % (n = 21) in category C (severe malnutrition). After the intervention, 75 % of patients were in category A (n = 33), 13.6 % (n = 6) in category B, and 11.4 % (n = 5) in category C. Conclusions the use of a peptide-based ONS with short-chain triglycerides in outpatients showed a beneficial effect on biochemical and anthropometric parameters, and improved the nutritional status of patients with high compliance and good tolerance rates. <![CDATA[Prevalence of metabolic syndrome in Brazilian children using three different sets of international criteria]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000200228&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Background: the aim of the present study was to compare the prevalence of metabolic syndrome in Brazilian children aged 6-10 years using three different international criteria. Methods: systolic and diastolic blood pressure (SBP and DBP), high-density lipoprotein (HDL) cholesterol, low-density lipoprotein (LDL) cholesterol, triglycerides, fasting glucose, and insulin levels were measured in 290 schoolchildren, and the presence of metabolic syndrome was analyzed according to the criteria established by Cook, Boney, and Ferreira. Results: the prevalence of metabolic syndrome was 2.27 % (Boney and Ferreira criteria) and 7.58 % (Cook criteria) for girls, and 3.8 % (Boney and Ferreira criteria) and 5.06 % (Cook criteria) for boys. Agreement in pairs showed a concordance of 57.5 % (Kappa = 0.57) between Boney and Cook criteria, and 65.2 % (Kappa = 0.65) between Cook and Ferreira. The greatest concordance found was 77 % (Kappa = 0.77) between Boney and Ferreira criteria, demonstrating a substantial agreement. Conclusion: prevalences according to Boney and Ferreira criteria was lower than according to Cook criteria. Therefore, we suggest the use of Cook criteria in clinical practice for the diagnosis of metabolic syndrome, since this criterion provided a wider diagnostic range, thereby reducing the risk of underdiagnosis.<hr/>Resumen Antecedentes: el objetivo del presente estudio fue comparar la prevalencia del síndrome metabólico en niños brasileños de 6 a 10 años de edad, usando tres diferentes criterios internacionales. Métodos: se midieron la presión arterial sistólica y diastólica, el colesterol de alta y baja densidad, los triglicéridos, la glucemia en ayunas y la insulinemia en 290 escolares, y se analizó la presencia del síndrome metabólico de acuerdo con los criterios de Cook, Boney y Ferreira. Resultados: la prevalencia del síndrome metabólico encontradas fueron del 2,27 % (criterios de Boney y Ferreira) y 7,58 % (criterios de Cook) para las niñas, y del 3,8 % (criterios de Boney y Ferreira) y 5,06 % (criterios de Cook) para los niños. La concordancia por pares fue del 57,5 % (Kappa = 0,57) entre los criterios de Boney y Cook, y del 65,2 % (Kappa = 0,65) entre los criterios de Cook y Ferreira. La mayor concordancia encontrada fue del 77 % (Kappa = 0,77) entre los criterios de Boney y Ferreira, demostrando una concordancia sustancial. Conclusiones: la prevalencia de acuerdo con los criterios de Boney y Ferreira fue inferior a la encontrada con los criterios de Cook. Por lo tanto, sugerimos el uso de los criterios de Cook en la práctica clínica para el diagnóstico del síndrome metabólico, ya que utilizando este criterio se obtiene un rango diagnóstico más amplio, reduciéndose así el riesgo del infradiagnóstico. <![CDATA[Adherence to the Mediterranean diet, and importance in the physical activity and screen time in High School adolescents from Extremadura (Spain)]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000200236&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: en España, un tercio de los jóvenes de 7 a 14 años de edad tienen sobrepeso y obesidad. Los comportamientos relacionados con la salud, como un alto nivel de actividad física, un tiempo de pantalla bajo y una buena alimentación, pueden prevenir el sobrepeso y la obesidad en los jóvenes. Objetivos: conocer la adherencia a la dieta mediterránea y la calidad del patrón alimentario de los adolescentes extremeños. Método: la presente investigación es un estudio descriptivo transversal en el que participaron 1566 adolescentes de 12 a 14 años: 857 chicos (13,12 ± 0,89) y 709 chicas (13,05 ± 0,82). La actividad física se registró a través del cuestionario de actividad física para adolescentes. El tiempo de pantalla se analizó mediante el cuestionario de comportamiento sedentario en el tiempo libre para jóvenes. La adherencia a la dieta mediterránea se calculó mediante el cuestionario KIDMED. Resultados: el 24,5 % de los adolescentes reportaron tener una buena adherencia a la dieta mediterránea. Los escolares con menor edad (p &lt; 0,001) presentaron un patrón de alimentación mejor, sin diferir entre géneros ni índices de masa corporal. Los estudiantes que cumplían las recomendaciones de actividad física y tiempo de pantalla presentaron una adherencia a la dieta mediterránea mayor (p &lt; 0,01). Conclusiones: los resultados mostraron que la mayoría de los adolescentes necesitaban mejorar su patrón alimentario. Los participantes que cumplían las recomendaciones de actividad física y tiempo de pantalla presentaron una mayor adherencia a la dieta mediterránea.<hr/>Abstract Introduction: in Spain, one third of the young people from 7 to 14 years of age are overweight or obese. Health-related behaviors such as a high level of physical activity, low screen time, and good eating habits can prevent overweight and obesity in young people. Objectives: to assess adherence to the Mediterranean diet and quality of food pattern in an adolescent sample from Extremadura (Spain). Method: the present research is a cross-sectional, descriptive study in 1566 adolescents aged 12-14 years, 857 boys (13.12 ± 0.89) and 709 girls (13.05 ± 0.82). Physical activity was measured through the physical activity questionnaire for adolescents (PAQ-A). Screen time was analyzed through the youth leisure-time sedentary behaviour questionnaire (YLSBQ). Adherence to the Mediterranean diet was calculated using the KIDMED questionnaire. Results: 24.5 % of adolescents reported having good adherence to the Mediterranean diet. The youngest schoolchildren (p &lt; 0.001) had a better eating pattern, with no difference between genders or body mass indices. Students who met recommendations for physical activity and screen time had greater adherence to the Mediterranean diet (p &lt; 0.01). Conclusions: results showed that most children and adolescents needed to improve their eating pattern. Participants who met the recommendations for physical activity and screen time showed greater adherence to the Mediterranean diet. <![CDATA[Estimation of weight based on age in Ecuadorian boys and girls: a validation of the APLS formula]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000200245&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: en niños y niñas, la aplicación de intervenciones terapéuticas, lo que incluye la administración de medicamentos, se basa en el peso corporal. Objetivo: validar las ecuaciones propuestas por “Advanced Pediatric Life Support - APLS” en 2011 (APLS 1) y 2001 (APLS 2) para estimar el peso de las niñas y niños ecuatorianos, considerando la diversidad étnica y los grupos de edad. Métodos: estudio transversal que incluyó 21.735 niñas y niños pertenecientes a tres grupos étnicos —mestizo, indígena y otro (blancos, negros y mulatos)— con edades comprendidas entre 0 y 12 años y que habían participado en el estudio ENSANUT-ECU. Se calcularon las diferencias, la correlación de Spearman, los gráficos de Bland-Altman y el porcentaje error (PE). Los datos se procesaron y analizaron usando R. Resultados: la APLS 1 tiende a sobrestimar el peso mientras que la APLS 2 lo subestima. El sesgo del peso estimado fue mayor para la ecuación clásica. Los grupos étnicos indígena y otro presentaron las diferencias más altas con respecto al peso medido. Las diferencias de peso estimado con respecto al medido aumentaron progresivamente con la edad. Con la APLS 1, el porcentaje de individuos con un PE &gt; 10 % fue mayor que con la APLS 2. Conclusiones: la APLS no estima con exactitud el peso en la población pediátrica ecuatoriana. La diferencia entre el peso estimado y el peso medido es sensible a las diferencias étnicas y de edad.<hr/>Abstract Introduction: in children the use of therapeutic interventions, which includes the administration of medications, is based on body weight. Objective: to validate the equations proposed by “Advanced Pediatric Life Support - APLS” in 2011 (APLS 1) and 2001 (APLS 2) to estimate weight in Ecuadorian girls and boys, considering their ethnic diversity and age groups. Methods: a cross-sectional study which included 21,735 girls and boys belonging to three ethnic groups: mestizo, indigenous, and other (white, black, and mulatto), with ages between 0 and 12 years, who participated in the ENSANUT-ECU study. Differences, Spearman's correlation, Bland-Altman graphs, and percentage error (PE) were calculated. Data were processed and analyzed using R. Results: APLS 1 tends to overestimate weight whereas APLS 2 underestimates it. The estimated weight bias was greater for the classical equation. The indigenous and “other” ethnic groups presented the highest differences with respect to measured weight. The differences between estimated weight and measured weight increased progressively with age. With APLS 1, the percentage of individuals with a PE &gt; 10 % was greater than with APLS 2. Conclusions: APLS does not accurately estimate weight in the Ecuadorian pediatric population. The difference between estimated weight and measured weight is sensitive to ethnic and age differences. <![CDATA[Analysis of dehydration in older people in a nursing home in Spain: prevalence and associated factors]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000200252&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: la deshidratación en las personas mayores institucionalizadas es un problema poco explorado, no habiéndose encontrado evidencia al respecto en relación con las personas mayores del contexto residencial español. Objetivos: estimar la prevalencia de la deshidratación e identificar los factores asociados a la misma en las personas mayores institucionalizadas en una residencia geriátrica. Métodos: estudio descriptivo y transversal. La deshidratación se midió a través del color de la orina. Para la identificación de los factores se seleccionaron variables sociodemográficas, clínicas, funcionales y mentales. Resultados: la muestra total estudiada fue de 96 individuos con una media de edad de 86,6 años (± 7,1), de los cuales el 80,2 % eran mujeres. La prevalencia de la deshidratación fue del 31,3 % (IC 95 %: 22,0 a 40,6). Los factores que se asociaron independientemente a la deshidratación fueron la presencia de ojos hundidos (OR = 8,67; p = 0,004), la baja ingesta hídrica (OR = 3,96; p = 0,041) y el deterioro funcional (OR = 0,97; p = 0,012) y cognitivo (OR = 1,10; p = 0,009). Conclusiones: este estudio permite visibilizar el problema de la deshidratación en las personas mayores institucionalizadas en España. La tabla de colores de la orina puede emplearse de forma rutinaria, no invasiva y con bajo coste, por lo que podría ser el método de elección para la detección de la deshidratación en esta población. Teniendo en cuenta que la deshidratación crónica es la más prevalente en las personas mayores, la identificación de los factores asociados es clave para mejorar su hidratación.<hr/>Abstract Background: dehydration in institutionalized elderly people has not been extensively studied. There are not clear data on the Spanish context. Aim: to estimate the prevalence of dehydration and to identify the associated factors in institutionalized older people in a nursing home. Methods: a cross-sectional study was carried out. Dehydration was measured through the colour of urine. For the identification of the associated factors, sociodemographic, clinical, functional, and mental variables were selected. Results: the total sample studied was comprised of 96 individuals with a mean age of 86.6 years (± 7.1), of whom 80.2 % were women. The prevalence of dehydration was 31.3% (95 % CI, 22.0 to 40.6). The factors that were independently associated with dehydration were the presence of sunken eyes (OR = 8.67; p = 0.004), low fluid intake (OR = 3.96; p = 0.041), and both functional (OR = 0.97; p = 0.012) and cognitive (OR = 1.10; p = 0.009) impairment. Conclusions: this study highlights the problem of dehydration in institutionalized older people in Spain. An urine colour table may be used routinely, non-invasively, and cheaply. So, it may well be the best simple method for detecting dehydration in this population. Taking into account that chronic dehydration is most prevalent in elderly people, the identification of associated factors is a key factor for a successful approach. <![CDATA[Impact on the risk of malnutrition and depression of a clinical trial with nutritional educational intervention in non-institutionalized elderly subjects receiving a telecare service in Terrassa (Spain)]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000200260&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: los adultos mayores son una población creciente y vulnerable. La existencia de depresión y malnutrición es frecuente y parecen estar asociados. Objetivos: evaluar el impacto de una intervención educativa nutricional sobre el riesgo de malnutrición y depresión en adultos mayores. Métodos: estudio analítico, experimental y longitudinal aleatorizado en 38 adultos mayores, autónomos y no institucionalizados. El riesgo nutricional y el grado de depresión se midieron mediante la Evaluación Mínima Nutricional (MNA) y la Escala de Depresión Geriátrica de Yesavage (GDS-SF), respectivamente. El grupo de intervención recibió formación mediante educación nutricional con refuerzo telefónico. El impacto de la intervención se midió con cuestionarios de conocimientos de nutrición y seguridad alimentaria. Se realizó una estadística descriptiva, se calculó el coeficiente de correlación de Spearman y la comparación entre medias se efectuó con la prueba t de Student. Se consideró una p &lt; 0,05 como significativa. Resultados: el 63,2 % de la muestra presentaban un estado nutricional normal, el 28,9 % riesgo de malnutrición y el 7,9 % malnutrición. Del total de sujetos, el 28,9 % presentaban depresión. Se encontró una relación lineal estadísticamente significativa, moderada y negativa entre el grado de depresión y el riesgo nutricional (rho = -0,489; p &lt; 0,01). La intervención educativa nutricional produjo un incremento significativo de los conocimientos de seguridad alimentaria (2,95 ± 2,53 frente a 0,37 ± 1,46; p &lt; 0,0005). Conclusiones: el riesgo de malnutrición y el de depresión se asocian significativamente en los adultos mayores. Además, la intervención educativa nutricional mejoró los conocimientos de seguridad alimentaria, aunque no produjo una mejora del estado nutricional ni del grado de depresión.<hr/>Abstract Introduction: the elderly are a growing and vulnerable population. Depression and malnutrition are frequent and there seems to be associated. Objectives: to assess the impact of a nutritional educational intervention on the risk of malnutrition and depression in elderly subjects. Methods: Analytical, experimental, randomized longitudinal study in 38 autonomous, non-institutionalized elderly subjects. Nutritional and depression risk were measured using the Mini Nutritional Assessment (MNA) and the Yesavage Geriatric Depression Scale (GDS-SF), respectively. The impact of the intervention was measured with nutrition and food security questionnaires. Statistics were performed with Spearman's correlation coefficient, and comparisons between means with the Student's t-test. A p-value &lt; 0.05 was considered significant. Results: 63.2 % of the sample had a good nutritional status, 28,9 % were at risk of malnutrition, and 7.9 % had malnutrition. Of the total of participants, 28.9 % had depression. A statistically significant, moderate and negative linear relationship was found between depression and nutritional risk (rho = -0.489; p &lt; 0.01). The nutritional educational intervention produced a significant increase in knowledge of food security (2.95 ± 2.53 compared to 0.37 ± 1.46; p &lt; 0.0005). Conclusions: the risks of malnutrition and depression are significantly associated in older adults. Furthermore, the nutritional educational intervention improved knowledge of food safety, but did not improve nutritional status or in the degree of depression. <![CDATA[Prevalence and characteristics of metabolic syndrome in adults admitted to a health care center for ischemic stroke]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000200267&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: Chile ha experimentado un aumento de la prevalencia del síndrome metabólico (SM) entre la población adulta. Se sugiere que las manifestaciones fisiopatológicas de los componentes de este síndrome estarían relacionadas con el desarrollo de un posible ataque cerebrovascular (ACV) isquémico. Objetivo: determinar la frecuencia y las características del SM en una muestra de adultos después de un ACV isquémico. Métodos: estudio descriptivo y transversal que consistió en revisar las variables relacionadas con el SM en 180 pacientes adultos ingresados a una clínica por ACV isquémico entre los años 2011 y 2017. Se consideraron las mediciones del peso y la talla para obtener el IMC y el estado nutricional. También se midieron la circunferencia de la cintura (CC), la presión arterial sistólica (PAS) y la diastólica (PAD), el colesterol total, el colesterol-HDL, el colesterol-LDL, los triglicéridos (TG) y la glucemia. Resultados: el 62,8 % de la muestra presentaba SM. El IMC (IC: 28,5-29,9; p = 0,001), la CC (IC: 101,3-105,3; p = 0,001), la PAS (IC: 147,4-155,7; p = 0,000), la PAD (IC: 87,7-93,6; p = 0,000), la glucemia (IC: 132,9-159,2; p = 0,000) y los TG (IC: 181,2-228,8; p = 0,000) eran mayores en el grupo con SM. El colesterol-HDL (IC: 35,5-39,2; p = 0,000) era más bajo en este mismo grupo. La mayor edad (p = 0,007), el género masculino (p = 0,017) y el estado nutricional de exceso (p = 0,000) presentaron una asociación positiva con el SM. Entre los sujetos con SM, no hubo diferencias al comparar los componentes que definen el SM entre hombres y mujeres. Conclusión: nuestros hallazgos revelan una alta frecuencia de SM en las personas adultas ingresadas a una clínica por diagnóstico de ACV isquémico.<hr/>Abstract Background: Chile has experienced an increase in the prevalence of metabolic syndrome (MS) among the adult population. MS is proposed as a predictor for the occurrence of vascular defects causing ischemic stroke. Objective: to determine the frequency and characteristics of MS in a sample of adults after an ischemic ACV. Methods: a descriptive, cross-sectional study that consisted of reviewing variables related to MS in 180 adult patients admitted to a clinic for an ischemic stroke between the years 2011 and 2017. Weight and height measurements were considered to obtain BMI and nutritional status. Waist circumference (CC), systolic (PAS) and diastolic blood pressure (PAD), total cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, triglycerides (TG), and glycemia were also measured. Results: 62.8 % of the sample had MS. BMI (CI, 28.5-29.9; p = 0.001), CC (CI, 101.3-105.3; p = 0.001), PAS (CI, 147.4-155.7; p = 0.000), PAD (CI, 87.7-93.6; p = 0.000), glycemia (CI, 132.9-159.2; p = 0.000), and TG (CI, 181.2-228.8; p = 0.000) were higher in the group with SM. HDL-cholesterol (CI, 35.5-39.2; p = 0.000) was lower in this same group. Older age (p = 0.007), male gender (p = 0.017), and excess nutritional status (p = 0.000) had a positive association with MS. Of the subjects with MS, there were no differences obtained when comparing the components that define MS between men and women. Conclusion: our findings reveal a high frequency of MS in adults admitted to a clinic for ischemic stroke. <![CDATA[Adiponectin gene variant rs266729 interacts with different macronutrient distributions of two different hypocaloric diets during nine months]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000200274&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Background: the role of ADIPOQ gene variants on metabolic changes after weight loss secondary to different hypocaloric diets remains unclear and poorly investigated. Objective: we evaluated the effect of polymorphism rs266729 of ADIPOQ gene on biochemical changes and weight loss after a high-protein/low-carbohydrate diet vs a standard severe hypocaloric diet during 9 months. Material and methods: a population of 269 obese patients was enrolled in a randomized intervention trial for 9 months with two diets. Diet HP (high protein) was 33 % of carbohydrates (86.1 g/day), 33 % of fat (39.0 g/day), and 34 % of proteins (88.6 g/day). Diet S (standard) was 1093 cal/day, 53 % carbohydrates (144.3 g/day), 27 % fats (32.6 g), and 20 % proteins (55.6 g/day). Before and after the intervention an anthropometric evaluation, an assessment of nutritional intake, and a biochemical analysis were carried out. Results: all patients lost weight regardless of genotype and diet. After the intervention with a high protein hypocaloric diet (diet HP) only subjects with CC genotype showed significant improvement in cholesterol (14.4 ± 1.8 md/dL vs -5.0 ± 1.9 mg/dL; p = 0.02), LDL-cholesterol (14.4 ± 1.9 mg/dL vs -5.1 ± 1.8 mg/dL; p = 0.01), insulin (-4.1 ± 0.3 mU/L vs -2.0 ± 0.6 mU/L; p = 0.02), HOMA-IR (-1.4 ± 0.2 units vs -0.5 ± 0.3 units; p = 0.02) and adiponectin (10.2 ± 1.4 ng/dL vs 3.1 ± 1.1 ng/dL; p = 0.01) levels. After the second dietary strategy with a standard hypocaloric diet (diet S) only subjects with CC genotype showed significant improvement in total cholesterol (CC vs CG + GG) (-17.1 ± 1.9 md/dL vs -5.3 ± 1.3 mg/dL; p = 0.02), LDL-cholesterol (-12.3 ± 1.9 mg/dL vs -8.0 ± 1.2 mg/dL; p = 0.01), insulin (-4.0 ± 0.9 mU/L vs -1.3 ± 0.5 mU/L; p = 0.02), HOMA-IR (-1.2 ± 0.1 units vs -0.6 ± 0.2 units; p = 0.02), and adiponectin (11.1 ± 2.7 ng/dL vs 3.3 ± 1.2 ng/dL; p = 0.02) levels. Conclusion: non G-allele carriers showed a better response of LDL-cholesterol, HOMA-IR, insulin, and adiponectin levels than G-allele carriers before weight loss with both diets.<hr/>Resumen Antecedentes: el papel de las variantes del gen ADIPOQ en los cambios metabólicos después de la pérdida de peso secundaria a diferentes dietas hipocalóricas sigue sin estar claro y es un área poco investigada. Objetivo: evaluamos el efecto del polimorfismo rs266729 del gen ADIPOQ sobre los cambios bioquímicos y la pérdida de peso después de una dieta con alto contenido en proteínas y baja en carbohidratos frente a una dieta hipocalórica severa estándar durante 9 meses. Material y métodos: se reclutó una muestra de 269 pacientes obesos en un ensayo de intervención aleatorizado de 9 meses con dos dietas. La dieta HP (alta en proteínas) tenía la siguiente composicion: 33 % de carbohidratos (86,1 g/día), 33 % de grasas (39,0 g/día) y 34 % de proteínas (88,6 g/día). La dieta S (estándar), de 1093 cal/día, tenía 53 % de carbohidratos (144,3 g/día), 27 % de grasas (32,6 g) y 20 % de proteínas (55,6 g/día). Antes y después de la intervención se realizaron una evaluación antropométrica, una valoración de la ingesta nutricional y un análisis bioquímico. Resultados: todos los pacientes bajaron de peso independientemente del genotipo y la dieta utilizada. Después de la intervención con la dieta HP, solo los sujetos con genotipo CC mostraron una mejoría significativa de los niveles de colesterol (14,4 ± 1,8 mg/dl vs. -5,0 ± 1,9 mg/dl; p = 0,02), colesterol-LDL (14,4 ± 1,9 mg/dl frente a -5,1 ± 1,8 mg/dl; p = 0,01), insulina (-4,1 ± 0,3 mU/L frente a -2,0 ± 0,6 mU/L; p = 0,02), HOMA-IR (-1,4 ± 0,2 unidades frente a -0,5 ± 0,3 unidades; p = 0,02) y adiponectina (10,2±1,4 ng/dl frente a 3,1 ± 1,1 ng/dl; p = 0,01). Después de la segunda estrategia dietética con una dieta hipocalórica estándar (dieta S), solo los sujetos con genotipo CC mostraron una mejora significativa de los niveles de colesterol total (CC vs. CG + GG) (-17,1 ± 1,9 mg/dl vs. -5,3 ± 1,3 mg/dl; p = 0,02), colesterol-LDL (-12,3 ± 1,9 mg/dl frente a -8,0 ± 1,2 mg/dl; p = 0,01), insulina (-4,0 ± 0,9 mU/L frente a -1,3 ± 0,5 mU/L; p = 0,02), HOMA-IR (-1,2 ± 0,1 unidades frente a -0,6 ± 0,2 unidades; p = 0,02) y adiponectina (11,1 ± 2,7 ng/dl frente a 3,3 ± 1,2 ng/dl; p = 0,02). Conclusión: los no portadores del alelo G mostraron una mejor respuesta de los niveles de colesterol-LDL, HOMA-IR, insulina y adiponectina que los portadores del alelo G antes de la pérdida de peso con ambas dietas. <![CDATA[Time-restricted feeding in dark phase of circadian cycle and/or westernized diet cause mixed hyperlipidemia in rats]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000200281&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Background: the dietary pattern that characterizes western diet is strongly associated with metabolic diseases and excess weight, as well as chronic illnesses. Misaligned feeding schedules can lead to or aggravate the development of such conditions. Aim: this study evaluated the influence of dietary composition and/or time-restricted feeding on the anthropometric and biochemical profile of adult rats. Methods: forty male rats, at 60 days of life, were divided into the following groups: Control (C), Restricted Control (RC), Westernized (W), and Restricted Westernized (RW). Results: westernized groups, in spite of a low energy intake (C = 5399 ± 401.2 kcal; RC = 4279.0 ± 476.2 kcal; W = 4302 ± 619.8 kcal; RW = 4081.0 ± 404.4 kcal, p &lt; 0.001), had a higher body weight (C = 404.6 ± 39.1 g; RC = 335.1 ± 36.5 g; W = 488.9 ± 51.2 g; RW = 438.8 ± 36.5 g, p &lt; 0.001) as compared to their paired controls (RC and C) — around 30 % and 20 % more for RW and W, respectively. The westernized diet caused glucose intolerance and mixed hyperlipidemia, characterized by higher concentrations of cholesterol (C = 40.8 ± 7.4 mg/dL; RC = 76.7 ± 10.8 mg/dL; W = 61.3 ± 20.2 mg/dL; RW = 42.2 ± 8.2 mg/dL), LDLc (C = 17.4 ± 7.5 mg/dL; RC = 38.8 ± 7.2 mg/dL ; W = 45.3 ± 15.8 mg/dL; RW = 11.0 ± 5.8 mg/dL), and triacylglycerol (C = 45.2 ± 15.0 mg/dL; RC = 73.2 ± 21.5 mg/dL ; W = 83.6 ± 23.4 mg/dL; RW = 57.5 ± 13.6 mg/dL) in the serum (p &lt; 0.05). Conclusion: the effect of time-restricted feeding on body weight was strongly dependent on diet composition. The glucose tolerance test showed an influence of the circadian cycle phase. Mixed hyperlipidemia varied according to the presence of westernized diet and/or time-restricted food.<hr/>Resumen Antecedentes: el patrón dietético que caracteriza a la dieta occidental está fuertemente asociado con las enfermedades metabólicas, así como con el sobrepeso y las enfermedades crónicas. Los horarios de alimentación desorganizados pueden conducir o agravar el desarrollo de tales trastornos. Objetivo: este estudio evaluó la influencia de la composición dietética y/o la alimentación restringida en el perfil antropométrico y bioquímico de ratas adultas. Métodos: cuarenta ratas macho, a los 60 días de vida, se dividieron en los seguientes grupos: control (C); control restringido (RC); occidentalizado (W) y occidentalizado restringido (RW). Resultados: los grupos occidentalizados, a pesar de la baja ingesta energética (C = 5399 ± 401,2 kcal; RC = 4279,0 ± 476,2 kcal; W = 4302 ± 619,8 kcal; RW = 4081,0 ± 404,4 kcal, p &lt; 0,001), tuvieron mayor peso corporal (C = 404,6 ± 39,1 g; RC = 335,1 ± 36,5 g; W = 488,9 ± 51,2 g; RW = 438,8 ± 36,5 g, p &lt; 0,001) que los respectivos grupos de control (RC y C): alrededor de un 30 % y un 20 % más para RW y W, respectivamente. La dieta occidentalizada provocó intolerancia a la glucosa e hiperlipidemia mixta, caracterizada por una mayor concentración de colesterol (C = 40,8 ± 7,4 mg/dL; RC = 76,7 ± 10,8 mg/dL; W = 61,3 ± 20,2 mg/dL; RW = 42,2 ± 8,2 mg/dL), cLDL (C = 17,4 ± 7,5 mg/dL; RC = 38,8 ± 7,2 mg/dL; W = 45,3 ± 15,8 mg/dL; RW = 11,0 ± 5,8 mg/dL) y triacilglicerol (C = 45,2 ± 15,0 mg/dL; RC = 73,2 ± 21,5 mg/dL; W = 83,6 ± 23,4 mg/dL; RW = 57,5 ± 13,6 mg/dL) en el suero (p &lt; 0,05). Conclusión: el efecto de la alimentación restringida en el tiempo sobre el peso corporal fue muy dependiente de la composición de la dieta. La prueba de tolerancia a la glucosa mostró la influencia de la fase del ciclo circadiano. La hiperlipidemia mixta varió según la presencia de la dieta occidentalizada y/o la comida con restricción de tiempo. <![CDATA[Evaluation of the accuracy of different body composition prediction formulas, compared to dual energy X-ray absorptiometry, in soccer players of Colombian professional teams]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000200290&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: el fútbol profesional, tanto a nivel nacional como internacional, es de alta competencia. Los futbolistas deben tener características antropométricas y de composición corporal específicas. El criterio de referencia para la evaluación de la composición corporal es la absorciometría de energía dual de rayos X (DXA), cuyo uso es limitado al ser un método de laboratorio y tener un elevado coste. Conocer qué métodos de campo obtienen resultados similares podría permitir mejores intervenciones nutricionales y de entrenamiento, repercutiendo positivamente en el rendimiento. El objetivo de este estudio fue evaluar la precisión de distintas fórmulas de predicción del porcentaje de grasa y masa adiposa, en comparación con la DXA, en futbolistas de equipos colombianos. Métodos: estudio analítico transversal con muestreo a conveniencia. Se evaluaron 79 futbolistas profesionales de 4 clubes colombianos. Se midieron 30 variables antropométricas y se realizó un análisis descriptivo en el SPSS v.21, así como un análisis de las correlaciones e índices de concordancia utilizando la prueba de Pearson o de Sperman y el método de Bland y Altman, respectivamente, ambos con el programa estadístico R. Resultados: se estimó el porcentaje de grasa corporal utilizando seis ecuaciones: Jackson y Pollock (7,20 ± 2,58 %), Yuhasz (7,52 ± 8,50 %), Reilly (10,04 ± 1,43 %), Faulkner (11,23 ± 11,90 %), Pariskova y Buskova (11,08 ± 16,06 %) y Durnin y Womersley (12,41 ± 20,10 %). Se calculó el porcentaje de grasa de la masa adiposa con el método de los cinco componentes (13,17 ± 2,86 %). El porcentaje de grasa corporal que presentó menor diferencia intermétodos (DIM) fue el de fraccionamiento por cinco componentes (0,54 ± 3,56), seguido del obtenido por la fórmula de Durnin y Womersley (0,66 ± 3,52). Conclusión: el cálculo del porcentaje de grasa a partir del fraccionamiento de 5 componentes y la ecuación de Durnin y Womersley fueron los más cercanos a los resultados obtenidos por el método de referencia, la DXA, en los futbolistas de equipos profesionales colombianos.<hr/>Abstract Introduction: professional soccer both in the local setting and in other countries is highly competitive, and those who practice must have specific morphological, anthropometric, and body composition characteristics, in addition to constant monitoring of nutritional and training interventions. Currently, the gold-standard criterion for the evaluation of body composition is Dual Energy X-ray Absorciometry (DXA), which is a costly laboratory method with limited use for many professionals. Knowing which field methods obtain similar results to this would allow a better interdisciplinary approach, which could have a positive impact on sports performance. The objective of this study was to evaluate the accuracy of different formulas for predicting fat percentage and fat mass, as compared to DXA, in Colombian soccer team players. Methods: a cross-sectional, analytical study using convenience sampling. A total of 79 professional male soccer players, belonging to 4 Colombian first and second division clubs, were included. Thirty anthropometric variables were measured, wherewith a descriptive analysis was performed using the SPSS v.21 program, and a procedure with analytical scope was carried out to establish concordance indices between different measurements using the Bland and Altman method. This statistical process was performed using the library (BlandAltmanLeh) of the statistical program “R”. Results: average age was 23 ± 4.4 years, and the percentage of body fat was estimated using six equations: Jackson and Pollock (7.20 ± 2.58 %), Yuhasz as modified by Carter (7.52 ± 8.50 %), Reilly (10.04 ± 1.43 %), Faulkner (11.23 ± 11.90 %), Pariskova and Buskova (11.08 ± 16.06 %), and Durnin and Womersley (12.41 ± 20,10 %), in addition to the calculation of fat percentage for fat mass using the five-component method (13.17 ± 2.86 %). The percentage of body fat that showed the lowest intermethod difference was fractionation by five components (0.54 ± 3.56), followed by Durnin and Womersley (0.66 ± 3.52). Conclusion: the calculations of fat percentage using the fractionation of 5 components method and the Durnin and Womersley equation were closest to the results obtained by the gold-standard method (DXA) in soccer players of Colombian professional teams. <![CDATA[Malnutrition prevalence at admission to Hospital General Nuestra Señora del Prado, Talavera de la Reina]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000200298&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: la malnutrición es un problema global. En los países desarrollados no puede ignorarse la desnutrición debida a las alteraciones en los hábitos alimentarios de la población o a la presencia de enfermedades, lo que afecta de forma destacable a los pacientes hospitalizados. Objetivo: determinar la prevalencia del riesgo de desnutrición al ingreso en el Hospital General Nuestra Señora del Prado de Talavera de la Reina (Toledo, España). Métodos: estudio observacional, transversal y descriptivo. Desde septiembre de 2017 a octubre de 2018, a todos los pacientes que ingresaban en el hospital y cumplían los criterios de selección se les realizó un cribado nutricional mediante el test NRS-2002®. Se recogieron datos antropométricos y clínicos de los pacientes en riesgo nutricional (puntuación NRS-2002® ≥ 3). Se diagnosticó la desnutrición observada según su tipología y gravedad, emitiendo indicaciones nutricionales recogidas en el informe al clínico y en el informe al alta. Resultados: en total, 476 pacientes realizaron el test NRS-2002®, detectándose riesgo de desnutrición al ingreso en 137 (28,8 %; IC 95 %: 24,8 % a 33,0 %). El IMC promedio (DE) de estos fue de 24,6 (,) kg/m2. La dietista-nutricionista recomendó al 78,4 % de los pacientes una suplementación nutricional, y en el 82,1 % de los casos la codificación del estado nutricional (CIE-10). En el informe de alta se omitieron más del 70 % de estas recomendaciones. Conclusiones: el 28,8 % de los pacientes analizados estaban en riesgo de desnutrición o desnutridos al ingreso. La desnutrición hospitalaria continúa siendo un problema en la actualidad, por lo que resulta de vital importancia incluir métodos de cribado al ingreso que permitan una intervención nutricional precoz en el paciente hospitalizado, así como la incorporación de personal sanitario formado para su realización.<hr/>Abstract Introduction: malnutrition is a global problem. In developed countries, malnutrition due to alterations in the population's eating habits or the presence of disease cannot be ignored, and affects hospitalized patients in particular. Objective: to determine the prevalence of malnutrition risk upon admission to Hospital General Nuestra Señora del Prado in Talavera de la Reina (Toledo, Spain). Methods: this was an observational, cross-sectional, descriptive study. From September 2017 to October 2018 all patients admitted to hospital who met the selection criteria were assessed for nutritional status using the NRS-2002® test. Anthropometric and clinical data were collected from patients at nutritional risk (NRS-2002® score ≥ 3). The malnutrition observed was diagnosed according to type and severity, and nutritional indications were given, which were recorded in the report to the clinician and in the discharge report. Results: a total of 476 patients took the NRS-2002® test, which detected risk of malnutrition upon admission in 137 (28.8 %; 95 % CI: 24.8 % to 33.0 %). Average BMI (SD) was 24.6 (5.4) kg/m2. The dietitian-nutritionist recommended nutritional supplementation for 78.4 % of patients, and coding of nutritional status (ICD-10) for 82.1 %. In the discharge report, more than 70 % of these recommendations were omitted. Conclusions: in all, 28.8 % of the patients analyzed were at risk of malnutrition or undernourished on admission. Hospital malnutrition continues to be a problem, so it is vitally important that screening methods be included at admission to allow early nutritional intervention in hospitalized patients, and that trained healthcare personnel be incorporated to this end. <![CDATA[Standard international recommendations for gestational weight gain: suitability for our population]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000200306&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: la ganancia de peso gestacional (GPG) es uno de los indicadores que más se utilizan en el control prenatal y quizás sea el factor que más influya en los resultados perinatales. Objetivo: determinar hasta qué punto se ajusta la GPG de las gestantes del Departamento de Salud de la Ribera (Valencia) a los estándares internacionales de GPG recomendados por el Institute of Medicine (IOM) de EE. UU. Métodos: estudio observacional retrospectivo sobre una muestra de 4361 mujeres cuyo parto tuvo lugar en el Hospital Universitario de la Ribera entre el 1 enero de 2010 y el 31 de diciembre de 2015. Las gestantes se clasificaron en función de la GPG según las recomendaciones internacionales: incremento de peso adecuado, superior e inferior. Resultados: una mayor GPG recomendada aumenta el riesgo de terminar el parto en cesárea o en parto instrumentado (OR = 1,454, p &lt; 0,001; OR = 1,442, p &lt; 0,001, respectivamente), y de obtener un recién nacido macrosómico o grande para la edad gestacional (OR = 3,851, p = 0,008; OR = 1,749, p &lt; 0,001, respectivamente) con respecto a obtener una GPG adecuada. La GPG está relacionada con el peso al nacer (p &lt; 0,001). Conclusiones: las recomendaciones de GPG emitidas por el IOM se adaptan en general a las gestantes de nuestro entorno. Se ha constatado que una GPG distinta a dichas recomendaciones aumenta la probabilidad de tener resultados perinatales desfavorables. Sin embargo, es necesaria una aproximación más personalizada, adaptando las recomendaciones internacionales al control prenatal en cada una de las categorías de IMC pregestacional.<hr/>Abstract Background: gestational weight gain (GWG) is one of the most commonly used indicators in prenatal care, and probably the most influential factor in perinatal outcomes. Objective: to determine the extent to which the GWG of pregnant women from the Ribera Health Department (Valencia) meets GWG international standards as recommended by the U.S. Institute of Medicine (IOM). Methods: a retrospective observational study of a sample of 4,361 women who gave birth at Hospital Universitario de la Ribera between January 1, 2010 and December 31, 2015. Pregnant women were classified according to GWG international recommendations: adequate weight gain, above and below. Results: a higher GWG increases the risk of cesarean delivery or instrumental delivery (OR = 1.454, p &lt; 0.001; OR = 1.442, p &lt; 0.001, respectively), and of having a macrosomic or larger newborn for gestational age (OR = 3.851, p = 0.008; OR = 1.749, p &lt; 0.001, respectively) as compared to an appropriate GWG. GWG is related to birth weight (p &lt; 0.001). Conclusions: the GPG recommendations issued by the IOM are generally well adapted to pregnant women in our environment. It has been found that a GPG other than these recommendations increases the probability of obtaining poor perinatal outcomes. Nevertheless, a more personalized approach is needed, adapting international recommendations to prenatal control for each of the pre-pregnancy BMI categories. <![CDATA[Body composition by bioelectrical impedance, muscle strength, and nutritional risk in oropharyngeal dysphagia patients]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000200315&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: oropharyngeal dysphagia (OD) has complications such as malnutrition and dehydration. Body composition is an important factor for nutritional status. Objective: to evaluate the presence of cachexia, phase angle, muscle strength, and nutritional risk according to the type of feeding regimen tolerated by patients, determined with the volume-viscosity swallow test (V-VST). Methods: this cross-sectional study included hospitalized adults of both sexes with a diagnosis of OD established by the Eating Assessment Tool and V-VST. Nutritional risk status was assesed using the Nutritional Risk Screening-2002 tool. Phase angle and cachexia were determined through bioelectrical impedance vector analysis (BIVA), and functional capacity through handgrip strength (HGS) and anthropometric parameters. Results: seventy-nine patients with a median age of 73 years (56-79 yrs) were included; 79.9 % of patients were categorized at nutritional risk. According to the V-VST, 27 (34.2 %) patients tolerated nectar viscosity; 27 (34.2 %) belonged to the spoon-thick and 25 (31.6 %) to the exclusive tube feeding groups. In the exclusive tube feeding group a lower phase angle (3.7° ± 0.9) and lower HGS of 9 kg (-) were observed in comparison to the nectar and spoon-thick groups (in both, 4.6° ± 1.1, p = 0.005), which featured 20 kg (-) and 19 kg (-), respectively (p = 0.03). Conclusion: nutritional risk was present in 79.9 % of the study population. BIVA allows to evaluate the integrity of muscle mass and tissue hydration, both related to phase angle. A lower phase angle and HGS were observed in the exclusive tube feeding group. These factors are considered important for prognosis.<hr/>Resumen Introducción: la disfagia orofaríngea (DO) tiene complicaciones tales como la desnutrición y la deshidratación. La composición corporal es un factor importante en el estado nutricional. Objetivo: evaluar la presencia de caquexia, el ángulo de fase (AF), la fuerza muscular y el riesgo nutricional según el tipo de alimentación tolerado por los pacientes de acuerdo con la prueba de exploración clínica del volumen-viscosidad (MECV-V). Material y métodos: estudio transversal de pacientes hospitalizados, con DO determinada por el tamiz Eating Assessment Tool y la MECV-V. El riesgo nutricional se evaluó con la herramienta Nutritional Risk Screening-2002. La composición corporal se determinó mediante impedancia eléctrica y la fuerza de prensión por dinamometría, entre otros parámetros antropométricos. Resultados: se incluyeron 79 pacientes con una mediana de edad de 73 años (56-79 años). El 79,9 % de los pacientes presentaban riesgo nutricional. Según el MECV-V, 27 (34,2 %) toleraron la viscosidad néctar y 27 (34,2 %) la viscosidad puré, y 25 (31,6 %) requirieron alimentación exclusiva por sonda. En el grupo de alimentación por sonda se observaron un AF menor (3,7° ± 0,9) y una fuerza de presión más baja de 9 kg (-) en comparación con los grupos de néctar y puré (en los dos parámetros: 4,6° ± 1,1, p = 0,005), con 20 kg (-) y 19 kg (-) (p = 0,03), respectivamente. Conclusión: la impedancia eléctrica permite evaluar la integridad y la hidratación de los tejidos, ambas relacionadas con el AF. Se observó que el AF y la fuerza de prensión fueron menores en el grupo con nutrición exclusiva por sonda. Estos factores se consideran importantes para el pronóstico de estos pacientes. <![CDATA[Analysis of nutritional intake in trail runners during competition]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000200321&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: durante los últimos 20 años se ha producido un incremento en el número de pruebas de deportes de resistencia, así como en el de participantes en las mismas. Un plan nutricional adecuado es esencial para la realización satisfactoria de este tipo de pruebas, tanto en deportistas profesionales como en amateurs. Objetivos: el objetivo de este trabajo fue determinar, evaluar y comparar con las recomendaciones científicas actuales el consumo de carbohidratos, agua y sodio por parte de los participantes de una prueba de carrera de montaña. Metodología: la competición realizada por los deportistas fue el “Medio Trail de Alcoy 2019” (Alcoy, España), con un recorrido de 30 km. Tras la realización de la prueba, los participantes rellenaron un cuestionario sobre el consumo de alimentos y bebidas realizado durante la misma, además de contestar a otras preguntas sobre hábitos nutricionales en general. En el estudio se incluyeron 11 participantes que cumplían los criterios de inclusión. Resultados: el resultado obtenido para la ingesta media de carbohidratos fue de 14,93 g/h, para la de sodio de 146,42 mg/h y para la de agua de 399,73 mL/h. El 27 % de los participantes acudía al dietista-nutricionista de manera habitual y ninguno de ellos reportó problemas del tracto gastrointestinal durante la prueba. Conclusiones: el consumo de carbohidratos y de sodio realizado por los participantes fue bajo con respecto a las recomendaciones científicas actuales; no obstante, el consumo de agua fue adecuado conforme a las mismas. Se aconseja a los deportistas de resistencia acudir a un dietista-nutricionista especializado para alcanzar un rendimiento óptimo en las competiciones.<hr/>Abstract Introduction: there has been an increase in the number of endurance sports events during the last 20 years, as well as in the number of their participants. An adequate nutritional plan is essential for a satisfactory performance in this type of events, both in professional and amateur athletes. Objectives: the objective was to determine, evaluate, and compare with the current scientific recommendations the consumption of carbohydrates, water, and sodium by participants in a trail-running event. Methods: the competition completed by the athletes was the “Medio Trail de Alcoy 2019” (Alcoy, Spain), with a distance of 30 km. After completing the race, participants filled out a questionnaire about their food and drink consumption during the event, in addition to other questions about their nutritional habits in general. Eleven participants who met the inclusion criteria were included in the study. Results: the result obtained for average carbohydrate intake was 14.93 g/h, for sodium intake was 146.42 mg/h, and for water intake was 399.73 mL/h. In all, 27 % of participants visited a dietitian-nutritionist on a regular basis, and none reported gastrointestinal tract issues during the race. Conclusions: the carbohydrate and sodium consumption of participants was low as compared to current scientific recommendations; however, water consumption was adequate according to them. Our advice for endurance athletes is visit a specialized dietitian-nutritionist to achieve optimal performance in competitions. <![CDATA[Contribution of minimally processed and ultra-processed foods to the cardiometabolic risk of Brazilian young adults: a cross-sectional study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000200328&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: the simultaneous increase in the prevalence of cardiometabolic diseases and in the consumption of ultraprocessed foods (UPF) suggests a possible relationship between UPF and cardiometabolic risk (CMR). Objective: to evaluate the association between food consumption, according to the degree of processing, and CMR in young adults. Methods: this is a comparative cross-sectional study in 120 Brazilian young adults aged 18-25 years, categorized by the presence of CMR. Food consumption was investigated using a semi-quantitative food frequency questionnaire, and classified according to the extent of food processing. Food groups and tertiles in grams of unprocessed, minimally processed (MPF), processed and ultra-processed foods (UPF) were compared using the Kruskal-Wallis test. The associations of food consumption, according to level of processing (MPF and UPF), with CMR components were evaluated using logistic regression models. Results: a high caloric contribution of UPF was observed in the diet of this study population. The total energy intake from lipids in all foods (p = 0.04) and in UPF (p = 0.03) was greater in the group with CMR. A greater consumption of UPF was a risk factor for abdominal obesity (OR = 1.09; 95 % CI = 1.00-1.18) while a greater consumption of MPF was protective for LDL-c alterations independently of sex, physical activity, and alcohol intake (OR = 0.70; 95 % CI = 0.50-0.98). Conclusions: UPF contributed to a greater caloric intake from fat in the CMR, and was a risk factor for abdominal obesity. MPF was an independent protective factor for LDL-c alterations.<hr/>Resumen Introducción: la alta prevalencia de enfermedades cardiometabólicas y el avance de los alimentos ultraprocesados en la dieta sugieren una posible relación entre ellos. Objetivo: valorar la asociación entre el consumo de alimentos clasificado por el grado de procesamiento y el riesgo cardiometabólico en adultos jóvenes. Métodos: estudio transversal con una muestra compuesta por 120 jóvenes brasileños de 18 a 25 años, que fueron categorizados según el riesgo cardiometabólico (presencia o ausencia). El consumo de alimentos se evaluó mediante un cuestionario semicuantitativo de frecuencias a partir del que se clasificó la ingesta de acuerdo con el grado de procesamiento. Estos resultados se dividieron en terciles de gramos de alimentos (procesados y mínimamente procesados, procesados y ultraprocessados). Las diferencias de consumo diario de alimentos entre los terciles se compararon por medio del test de Kruskal-Wallis. Se realizó una regresión logística para asociar el grado de procesamiento con los componentes del riesgo cardiometabólico. Resultados: se observó una alta contribución energética de los alimentos ultraprocesados en la dieta de la muestra estudiada. La ingestión de grasas totales (p = 0,04) y alimentos ultraprocesados (p = 0,03) fue mayor entre el grupo con riesgo cardiometabólico. El consumo de alimentos ultraprocesados fue un factor de riesgo de obesidad abdominal (OR = 1,09; IC 95 %: 1,00-1,18), mientras que el consumo de los mínimamente procesados fue protector frente a las alteraciones del LDL-c, independientemente del sexo, la actividad física y la ingesta de alcohol (OR = 0,70; IC 95 % = 0,50-0,98). Conclusión los alimentos ultraprocesados contribuyeron a aumentar la ingesta de grasas y a la obesidad abdominal; en cambio, los alimentos no procesados y mínimamente procesados redujeron los niveles de LDL-c. <![CDATA[Lifestyles and sociodemographic factors associated with high adherence to the Mediterranean diet in the adult population of the Comunitat Valenciana (Spain)]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000200337&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: las enfermedades crónicas no transmisibles representan un reto para la salud pública, y la dieta mediterránea (DM) se ha identificado como alternativa para su prevención. Objetivo: el estudio pretendió evaluar, en una muestra de la población adulta de la Comunitat Valenciana, la asociación entre estilos de vida y factores sociodemográficos con la adhesión alta a la dieta mediterránea (DM). Métodos: estudio transversal de una muestra (n = 2728) representativa de la población ≥ 16 años. Los datos correspondieron a la Encuesta de Nutrición de la Comunitat Valenciana, 2010-11. Se evaluó la adhesión a la DM (ADM) mediante el cuestionario Mediterranean Diet Adherence Screener. Se testó la asociación de las variables con la ADM alta mediante la regresión logística univariante y multivariante, determinándose las odds ratios crudas y ajustadas. Resultados: el análisis multivariante mostró que la edad, el tipo de convivencia, el país de nacimiento, el comer entre horas y el hábito tabáquico se asociaban a la ADM alta. Los grupos de edad de 45-64 años y de 65 años o más fueron los que mostraron una mayor asociación a la ADM alta en ambos sexos. La convivencia en pareja se asoció positivamente con la ADM alta en los hombres, las mujeres y el grupo de edad de 45-64 años. Conclusión: se observó una pérdida generacional de la ADM. Las personas más jóvenes y aquellas que no conviven en pareja son las que mostraron mayor riesgo de no adherirse al patrón dietético mediterráneo.<hr/>Abstract Background: chronic non-communicable diseases represent a challenge for public health, and the Mediterranean diet (MD) has been identified as an alternative for their prevention. Aim: the study aimed to evaluate, in a sample of the adult population of the Comunitat Valenciana, the association between lifestyle and sociodemographic factors with high adherence to MD. Methods: a cross-sectional study of a sample (n = 2,728) representative of the population ≥ 16 years of age. The data were collected from the Comunitat Valenciana Nutrition Survey 2010-11. MD adherence was assessed using the Mediterranean Diet Adherence Screener questionnaire. The association of the variables with high MD adherence was tested using univariate and multivariate logistic regression, determining the crude and adjusted odds ratios. Results: a multivariate analysis showed that age, type of cohabitation, country of birth, eating between meals, and smoking were associated with high adherence to MD. The age groups of 45-64 years and 65 years or older showed the greatest association with high adherence to MD in both sexes. Living with a partner was positively associated with high adherence to MD in men, women, and the age group of 45-64 years. Conclusion: a generational loss of MD adherence was observed. Younger people and those who do not live with a partner showed the highest risk of not adhering to the Mediterranean dietary pattern. <![CDATA[Vitamin D status and predictors of 25-hydroxyvitamin D levels in patients with heart failure living in a sunny region]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000200349&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Aims: hypovitaminosis D has frequently been identified in patients with heart failure (HF). However, few studies have been conducted in regions with high solar incidence. Therefore, this study aimed to evaluate vitamin D status and predictors of 25-hydroxyvitamin D (25(OH)D) levels in patients with HF living in a sunny region (5 °- 6 °S). Methods: this cross-sectional study enrolled 70 patients with HF. Biodemographic, clinical, biochemical, dietary, and sun exposure data were collected, and 25(OH)D levels were measured. Results: the mean 25(OH)D level was 40.1 (12.4) ng/mL, and 24.3 % (95 % CI: 14.2-33.8) of patients with HF had hypovitaminosis D (25(OH)D &lt; 30 ng/mL). Female patients (p = 0.001), those with ischemic etiology (p = 0.03) and those with high parathyroid hormone levels (&gt; 67 pg/mL) (p = 0.034) were more likely to present hypovitaminosis D. Higher 25(OH)D levels were observed in men than in women (β = 7.78, p = 0.005) and in patients with HF in New York Heart Association (NHYA) functional class I when compared to those in class III/IV (β = 8.23, p = 0.032). Conclusions: the majority of patients with HF had sufficient 25(OH)D levels. Sex and functional classification were identified as independent predictors of 25(OH)D levels. These results highlight the need for increased monitoring of vitamin D status among female patients with heart failure and those with more severe symptoms.<hr/>Resumen Objetivos: la hipovitaminosis D se ha identificado con frecuencia en pacientes con insuficiencia cardíaca (IC). Sin embargo, pocos estudios se han realizado en regiones con una alta exposición solar. Por lo tanto, este estudio tuvo como objetivo evaluar el estado de la vitamina D y los predictores de los niveles de 25-hidroxivitamina D (25(OH)D) en pacientes con IC que viven en una región soleada (5 °-6 °S). Métodos: este estudio transversal incluyó a 70 pacientes con IC. Se recopilaron datos biodemográficos, clínicos, bioquímicos, dietéticos y de exposición solar, y se midieron los niveles de 25(OH)D. Resultados: el nivel medio de 25(OH)D fue de 40,1 (,) ng/mL y el 24,3 % (IC 95 %: 14,2-33,8) de los pacientes con IC tenían hipovitaminosis D (25(OH)D &lt; 30 ng/mL. Las pacientes mujeres (p = 0,001), aquellos con IC de etiología isquémica (p = 0,03) y aquellos otros pacientes con niveles altos de hormona paratiroidea (&gt; 67 pg/mL) (p = 0,034) tenían más probabilidades de presentar hipovitaminosis D. Se observaron niveles más altos de 25(OH)D en los hombres que en las mujeres (β = 7,78, p = 0,005), y en los pacientes con IC de clase funcional I de la New York Heart Association (NHYA) que en los de clase III/IV (β = 8,23, p = 0,032). Conclusiones: la mayoría de los pacientes con IC tenían niveles suficientes de 25(OH)D. El sexo y la clasificación funcional se identificaron como predictores independientes de los niveles de 25(OH)D. Estos resultados destacan la necesidad de un mayor control del estado de la vitamina D entre las mujeres con insuficiencia cardíaca y los pacientes con síntomas más graves. <![CDATA[Impact of front-of-pack labeling on food purchase pattern in Chile]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000200358&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Objetivo: analizar el impacto de los mensajes frontales de advertencia (MFA) en los patrones de compra de alimentos de familias chilenas con menores de 14 años después de la ley que regula el etiquetado nutricional en Chile. Métodos: estudio transversal que entrevistó a 468 apoderados de 11 establecimientos educacionales de Santiago. La encuesta pesquisó la percepción de los apoderados con respecto a los MFA, los patrones de compra y la influencia de los hijos en la compra de los alimentos adquiridos por la familia. Resultados: la madre es principalmente la responsable de las compras de alimentos del hogar (62.0 %). Los apoderados con escolaridad más alta presentaron mayor conocimiento de la regulación (p &lt; 0,05). El 66,3 % no consideraban la información presente en el rótulo antes de la ley. El MFA considerado más importante fue “Alto en azúcares” (18,0 %). El 49,5 % dejaron de comprar algún alimento debido a la presencia de MFA. El 75,0 % de los apoderados indicó que sus hijos los acompañan en el momento de la compra. Se observó una menor probabilidad de cambio en el patrón de compra de alimentos en las familias que no consideraban importante los MFA (OR: 5,85; p &lt; 0,001), que no entendían los MFA (OR: 2,99; p = 0,020), que no tenían el hábito de leer el etiquetado antes de la ley (OR: 2,63; p &lt; 0,001) y en las que el niño solicitaba algún alimento en el momento de la compra (OR: 2,91; p = 0,009). Conclusión: los factores asociados a la compra de alimentos con MFA fueron: no considerarlos importante, no entenderlos, no tener el hábito de leer el etiquetado y la solicitud de alimentos por los hijos en el momento de la compra.<hr/>Abstract Objective: to analyze the impact of front-of-pack warning labeling (FOP-L) on food purchase patterns in Chilean families with children under 14 years of age after the implementation of the Law on nutritional labeling in Chile. Methods: a cross-sectional study in 468 parents/tutors from 11 schools in Santiago. The questionnaire investigated FOP-L perception, food purchase patterns, and the influence of children on the selection of foods purchased by the family. Results: mostly mothers are responsible for household food purchases (62.0 %). Parents with a higher schooling level had a greater knowledge of the regulation (p &lt; 0.05). In all, 66.3 % did not consider label information before the law was implemented. The FOP-L considered most important was “High in sugars” (18.0 %); 49.5 % stopped buying some foods due to the presence of a FOP-L; 75.0 % of parents reported that their children accompanied them at the supermarket. A lower probability of food purchase pattern change was observed in families that did not consider the FOP-L an important tool (OR: 5.85; p &lt; 0.001), did not understand the meaning of the FOP-L (OR: 2.99; p = 0.020), had not the habit of reading nutritional labeling prior to law implementation (OR: 2.63; p &lt; 0.001), or had a child who requested specific foods (OR: 2.91; p = 0.009). Conclusion: factors associated with buying food with FOP-L included: not considering their presence important, lack of understanding, not having the habit of reading labels on packaged foods prior to the Law, and having a child requesting food at the supermarket. <![CDATA[Total antioxidant capacity of the diet of pregnant women in the Community of Madrid]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000200366&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción y objetivo: el embarazo es una etapa de la vida con alta vulnerabilidad nutricional y aumento de los niveles de estrés oxidativo en la madre. La capacidad antioxidante total (CAT) identifica el efecto protector de la dieta equilibrada, rica en alimentos de origen vegetal con actividad antioxidante. El objetivo de este estudio fue relacionar la CAT con la ingesta dietética y el índice de masa corporal (IMC) en mujeres gestantes pertenecientes a la Comunidad de Madrid. Métodos: se realizó un estudio transversal comparativo de 89 mujeres gestantes y 61 mujeres sanas en edad reproductiva. Se registraron la edad, el lugar de origen, el peso, la estatura, el IMC, la ingesta de macronutrientes y micronutrientes, y la CAT dietética por frecuencia alimentaria; la CAT se clasificó como deseable (≥ 19.301,0 µm/g) y no deseable (&lt; 19.301,0 µm/g); el análisis estadístico, con la prueba del χ², la prueba de la t de Student o la prueba de la U de Mann Whitney, se realizó de acuerdo con la normalidad de las variables en la población estudiada. Se utilizó el programa SPSS, versión 23. Resultados: se encontraron diferencias en el perfil calórico, la ingesta de micronutrientes antioxidantes y la CAT dietética (p &lt; 0,05). La CAT promedio en las gestantes fue de 23.163,0 ± 10.829,0 µm/g, frente a 25.916,0 ± 9.703,0 µm/g en las no gestantes (p = 0,035). Las gestantes con CAT deseable (56,2 %) preferían consumir frutas y verduras, mientras que el 65,6 % de las mujeres no gestantes preferían el pan, la pasta y los cereales (p = 0,03). La fruta de mano, los frutos cítricos, las verduras de hoja verde y el tomate eran consumidos preferentemente por ambos grupos. En las mujeres gestantes, en cuanto al estado nutricional deficiente, la tasa de sobrepeso y obesidad fue del 36,0 %, frente al 28,0 % entre las no gestantes (p &lt; 0,001). Conclusión: el IMC de las mujeres gestantes no está relacionado con la CAT dietética ni con el relativo bajo consumo de componentes antioxidantes.<hr/>Abstract Introduction and objective: pregnancy is a stage of life with high nutritional vulnerability and increased levels of maternal oxidative stress. Total antioxidant capacity (CAT) identifies the protective effect of a balanced diet rich in foods of plant origin with antioxidant activity. The aim of this study was to relate CAT with dietary intake and body mass index (BMI) in pregnant women in the Community of Madrid. Methods: a cross-sectional, comparative study was conducted in 89 pregnant women and 61 healthy women of reproductive age. Age, place of origin, weight, height, BMI, macronutrient and micronutrient intake, and dietary CAT by food frequency were recorded; CAT was classified as desirable (≥ 19,301.0 µm/g) or undesirable (&lt; 19,301.0 µm/g); the statistical analysis, including χ², Student's t-test or Mann Whitney U-test, was made using the SPSS program v.23. Results: differences were found in caloric profile, intake of antioxidant micronutrients, and dietary CAT (p &lt; 0.05). Mean CAT in pregnant women was 23,163.0 ± 10,829.0 µm/g, whereas in non-pregnant women it was 25,916.0 ± 9,703.0 µm/g (p = 0.035). Pregnant women with a desirable CAT (56.2 %) preferred to consume fruits and vegetables, and 65.6 % of non-pregnant women preferred bread, pasta and cereals (p = 0.02). Hand fruit, citrus fruits, green leafy vegetables, and tomato were preferentially consumed by both groups. In pregnant women, poor nutritional status, overweight, and obesity rates of 36.0 % were found versus 28.0 % in non-pregnant women (p &lt; 0.001). Conclusion: the BMI of pregnant women is not related to dietary CAT or the relatively low consumption of antioxidant components. <![CDATA[Acute effect of a maximum incremental test until exhaustion on malondialdehyde and antioxidant vitamins in plasma and erythrocytes in athletes]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000200374&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Background: it is well known that moderate or vigorous physical exercise produces an increase in free radicals. Aim: the aims of this study were to observe changes in malondialdehyde and antioxidant vitamins after a maximum incremental test, and to relate malondialdehyde and antioxidant vitamin values to performance parameters. Methods: eighty-four male athletes participated in this study. Participants performed a maximum incremental test until exhaustion on a treadmill. Malondialdehyde in plasma and antioxidant vitamins in plasma and erythrocytes were determined before and after the test. Results: in plasma, there was a decrease in malondialdehyde after the test. In erythrocytes, results showed increases in vitamin C and decreases in vitamin E after the test. Maximal oxygen uptake values were associated positively with vitamin C and negatively with malondialdehyde levels before the test. On the other hand, maximal oxygen uptake, total test time, and total test distance were positively related to the malondialdehyde values obtained after the test. Conclusions: a maximum incremental test did not produce any changes in plasma vitamins in athletes. However, it increased the levels of vitamin C in erythrocytes and decreased malondialdehyde values in plasma and vitamin E in erythrocytes. The levels of malondialdehyde, vitamin C and vitamin E were related to performance parameters. These results may be linked to the adaptation of antioxidant systems due to regular training.<hr/>Resumen Introducción: es sabido que el ejercicio físico moderado o vigoroso produce un aumento de radicales libres. Objetivos: los objetivos del estudio fueron: observar los cambios del malondialdehído y las vitaminas antioxidantes después de un test incremental máximo y relacionar los niveles de malondialdehído y vitaminas antioxidantes con parámetros de rendimiento. Métodos: ochenta y cuatro atletas masculinos participaron en el estudio. Los participantes realizaron un test incremental hasta la extenuación en un tapiz rodante. El malondialdehído en plasma y las vitaminas antioxidantes en plasma y en eritrocitos se determinaron antes y después del test incremental. Resultados: en el plasma hubo una disminución del malondialdehído después de la prueba incremental. En los eritrocitos, los resultados mostraron un aumento de la vitamina C y un descenso de la vitamina E después de la prueba. El consumo máximo de oxígeno se asoció positivamente con la vitamina C e inversamente con el malondialdehído antes del test. Por otro lado, el consumo máximo de oxígeno, el tiempo total del test y la distancia total durante el test se asociaron positivamente con los valores de malondialdehído obtenidos tras el test máximo. Conclusión: un test incremental máximo hasta la extenuación no produjo cambios en las vitaminas antioxidantes del plasma. Sin embargo, sí aumentó los niveles de vitamina C en los eritrocitos y redujo los niveles de malondialdehído en el plasma y los de vitamina E en los eritrocitos. Los niveles de malondialdehído, vitamina C y vitamina E se relacionaron con los parámetros de rendimiento. Estos resultados podrían estar relacionados con la adaptación de los sistemas antioxidantes debido al entrenamiento regular. <![CDATA[The potato in hospital nutrition as an approach to its introduction in the urban diet: the case of Vitoria (Alava, Spain)]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000200383&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: dada la carencia de fuentes documentales históricas sobre el inicio del consumo efectivo de patata en Vitoria (Álava, España), su introducción en la dieta urbana se estima a partir de los datos de cultivo y producción. Ello solo permite aseverar la introducción del cultivo a finales del siglo XVIII, el reconocimiento de dos saltos cuantitativos durante las guerras de independencia y primera carlista, y que era el segundo cultivo en cantidad en 1857. Objetivo/método: desde la hipótesis de una buena correspondencia entre la dieta hospitalaria y la dieta ordinaria urbana, evidenciada en otros estudios para Vitoria, se propone documentar la cronología de la introducción de la patata en la dieta urbana a partir de su análisis en el hospital de la ciudad, así como contextualizar los acontecimientos históricos concurrentes mediante la revisión y el análisis de fuentes documentales primarias y secundarias. Resultados: el hospital conserva el registro de alimentos adquiridos desde 1743. La primera compra de patatas se abona el 17 de septiembre de 1834. Se continúa con adquisiciones en cantidades y fechas muy variables que se normalizan a partir de 1844. Contextualmente, existe una crisis mayor de subsistencia con el cólera como causa más inmediata y necesaria en sinergia con la primera guerra carlista y la devastación de cultivos en una tormenta veraniega. En 1854 la patata está asentada en la dieta urbana. Conclusiones: la primera adquisición de patatas se realizó en septiembre de 1834 en el contexto inmediato del cólera junto a la guerra carlista y efectos catastróficos meteorológicos.<hr/>Abstract Introduction: given the lack of historical documentary sources about the beginning of potato effective consumption in Vitoria (Alava, Spain), its introduction in the urban diet is estimated from cultivation and production data. This only allows asserting the introduction of the cultivation at the end of the 18th century, the recognition of two quantitative jumps during the Independence and First Carlist Wars, and that it was the second cultivation in quantity by 1857. Objective/method: from the hypothesis of a good correspondence between hospital diet and ordinary urban diet, evidenced in other studies for Vitoria, it is proposed to document the chronology of potato introduction in the urban diet from its analysis in the city hospital, as well as to contextualize concurrent historical events, through the review and analysis of primary and secondary documentary sources. Results: the hospital keeps a record of food acquisitions since 1743. The first purchase of potatoes was paid on September 17, 1834. Acquisitions continue in very variable quantities and dates, which are normalized from 1844. Contextually, there is a major subsistence crisis with cholera as the most immediate and necessary cause in synergy with the first carlist war and the devastation of crops in a summer storm. In 1854 the potato was established in the urban diet. Conclusions: the first acquisition of potatoes was made in September 1834 in the immediate context of cholera together with the carlist war and catastrophic weather effects. <![CDATA[Food insecurity and its association with obesity and cardiometabolic risks in Mexican women]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000200388&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Objetivo: realizar una revisión de la principal evidencia científica que asocie la inseguridad alimentaria con una mayor frecuencia de obesidad y riesgos cardiometabólicos en mujeres mexicanas. Diseño: revisión sistemática. Fuentes de datos: MEDLINE, Embase, CINAHL Plus, Web of Science, CAB Abstracts y PAIS Index. Selección de estudios: artículos que reunieran los criterios de calidad de las revistas e integraran la situación de inseguridad alimentaria y salud, en los que se viera la situación de vulnerabilidad en las estadísticas actuales de enfermedades y riesgos cardiometabólicos asociados con la situación de inseguridad alimentaria en mujeres y sus hogares. Extracción de datos: relevancia y calidad de los resultados respecto a la seguridad alimentaria, la presencia de sobrepeso y obesidad, e indicadores socioambientales en las mujeres. Resultados: los hogares encabezados por mujeres presentaron mayor riesgo de tener algún grado de inseguridad alimentaria o carencia alimentaria, asociándose esta con la presencia de obesidad y sobrepeso (RR = 1,28 a 2,97; IC 95 %: 1,08-1,44 a 1,52-6,14) así como con el desarrollo de enfermedades cardiometabólicas como la diabetes mellitus (siendo el embarazo, como antecedente, un factor de riesgo para desarrollar diabetes e hipertensión), presentar partos prematuros, tener menor estatura en la etapa adulta, una deficiencia de micronutrimentos como el hierro y de vitaminas antioxidantes. Conclusiones: la evidencia encontrada muestra una asociación de la inseguridad alimentaria encontrada en las mujeres y sus hogares con una mayor probabilidad de presentar sobrepeso y obesidad, así como el desarrollo de una enfermedad de índole cardiometabólica (diabetes, hipertensión), además de anemia y deficiencia de vitaminas.<hr/>Abstract Objective: we conducted a systematic review of the main scientific evidence that associates food insecurity with a higher frequency of obesity and cardiometabolic risks in Mexican women. Design: a systematic review. Data sources: MEDLINE, Embase, CINAHL Plus, Web of Science, CAB Abstracts and PAIS Index. Selection criteria: articles that met the journal quality criteria and integrated food status with health insecurity, in which the situation of vulnerability in the current statistics for cardiometabolic diseases and risks that are associated with food insecurity was shown in women and their homes. Data analysis: relevance and quality of the results regarding food security, the presence of overweight and obesity, and socio-environmental indicators in women. Results: households headed by women who are at higher risk of having some degree of food insecurity or food assistance associated with the presence of obesity and overweight (RR = 1.28 to 2.97; 95 % CI: 1.08-1.44 to 1.52-6.14) as well as the development of cardiometabolic diseases such as diabetes mellitus (with a history of pregnancy as risk factor for developing diabetes and hypertension) presenting premature labor, shorter stature in the adult stage, a deficiency in micronutrients such as iron and antioxidant vitamins. Conclusion: the evidence found shows an association of food insecurity as found in women and their homes with a greater risk of being overweight and obese, as well as the development of a cardiometabolic disease (diabetes, hypertension), in addition to anemia and vitamin deficiency. <![CDATA[Role of breakfast and its quality in the health of children and adolescents in Spain]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000200396&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Desayunar es un hábito saludable que debe fomentarse desde la infancia. Cuando aporta calidad nutricional, supone una comida diaria importante. El consumo de lácteos, cereales y frutas en el desayuno se asocia a patrones dietéticos más saludables, con un impacto beneficioso en la calidad global de la dieta. En España, como en muchos otros países, la proporción de niños que desayunan a diario es muy alta, descendiendo algo en la adolescencia. Sin embargo, la calidad del desayuno tiene margen de mejora, con una baja proporción de niños/adolescentes con desayunos de alta calidad nutricional. Los niños/adolescentes que desayunan habitualmente presentan una mayor ingesta de varios nutrientes (especialmente vitaminas y minerales) que los que no desayunan. Aunque las evidencias no son totalmente concluyentes, numerosos estudios han mostrado varios beneficios cuando se compara la población que desayuna habitualmente frente a la que no lo hace, tanto en los parámetros de riesgo cardiometabólico (obesidad, diabetes, tensión arterial y perfil lipídico) como en las funciones cognitivas. El desayuno debe incluirse en los planes de alimentación saludable pues permite incorporar alimentos que son difíciles de consumir en otras comidas y puede contribuir a reducir el riesgo de desarrollar enfermedades cardiometabólicas. Para promover la ingesta de desayunos saludables es imprescindible actuar sobre los factores sociodemográficos y culturales que influyen en su cumplimiento y en su calidad, como son la edad, la educación nutricional (principalmente padres y niños/adolescentes, pero también otros familiares, la escuela, las amistades…), realizarlo en familia, adaptarlo a los gustos de cada población y equilibrar calidad y costes.<hr/>Abstract Eating breakfast is a healthy habit that should be encouraged since childhood. When it provides nutritional quality, it is an important daily meal. The consumption of dairy products, cereals, and fruits at breakfast is associated with healthier dietary patterns, with a beneficial impact on the overall quality of the diet. In Spain, as in many other countries, the proportion of children who eat breakfast daily is very high, decreasing somewhat in adolescence. However, the quality of breakfast leaves room for improvement, with a low proportion of children/adolescents with high nutritional quality breakfasts. Children/adolescents who eat breakfast regularly have a higher intake of various nutrients (especially vitamins and minerals) than those who do not eat breakfast. Although the evidence is not entirely conclusive, numerous studies have shown various benefits when comparing the population that eats breakfast regularly versus those who do not, such as cardiometabolic risk parameters (obesity, diabetes, blood pressure and lipid profile) and cognitive functions. Breakfast should be included in healthy eating plans, since it allows incorporating foods that are difficult to consume in other meals and may contribute to reducing the risk of developing cardiometabolic diseases. In order to promote the intake of a healthy breakfast, it is essential to act on the sociodemographic and cultural factors that influence compliance and quality, such as age, nutritional education (mainly parents and children/adolescents, but also other family members, school mates, friends…), carrying it out as a family, adapting it to the tastes of each population and balancing quality and costs. <![CDATA[Long-term growth patterns in children born with cleft lip and/or palate. A systematic review]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000200410&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: in children with cleft lip and/or palate nutritional status and growth may be impaired due to early life feeding difficulties. Objective: to review the existing literature on the nutritional prognosis during childhood of patients undergoing surgery for cleft lip and/or palate (CLP), their body composition and growth patterns from 2 to 10 years of age, and the possible effects of their early nutritional status on the long-term onset of overweight. Methods: a systematic search of growth and body composition parameters in 2-10 year-old CLP children, including cross-sectional and longitudinal studies, and using the Pubmed and Scopus databases. From the 2,983 retrieved articles, 6 were finally included. Results: two studies out of 6 were longitudinal and the other 4 were cross-sectional, including very heterogeneous samples. Weight and height were used as growth parameters in 2 studies; 2 studies used body mass index (BMI); and the remaining 2 used indexes of nutritional status derived from anthropometric measures. The studies showed discrepancies among results: 3 of them found growth differences between children with CLP and their counterparts, whereas the other 3 did not. The two longitudinal studies did not show any significant differences between the mean BMI z-scores or growth curves of cleft patients and their counterparts. When differences existed, the most affected group was that under 5 years, syndromic children, and adopted children with CL/P. Conclusions: the literature is scarce comparing growth patterns between children with CLP and controls, and results cannot confirm that children with CLP aged 2-10 years, excluding those with syndromes or belonging to vulnerable populations, have different growth patterns or a worse nutritional status than their counterparts.<hr/>Resumen Introducción: en niños con fisura labial y/o palatina, el estado nutricional y el crecimiento pueden verse afectados debido a dificultades en la alimentación. Objetivos: revisar el pronóstico nutricional de pacientes sometidos a cirugía de fisura labiopalatina (FLP), su composición corporal y sus patrones de crecimiento de los 2 a los 10 años, así como los posibles efectos del estado nutricional durante la primera infancia sobre la aparición posterior de sobrepeso. Métodos: búsqueda sistemática de parámetros de crecimiento y composición corporal en niños con CLP de 2 a 10 años, incluyendo estudios transversales y longitudinales en las bases de datos Pubmed y Scopus. De los 2983 artículos potencialmente relevantes, 6 fueron finalmente incluidos. Resultados: dos estudios de 6 fueron longitudinales y los otros 4, transversales, con muestras muy heterogéneas. El peso y la altura se utilizaron como parámetros de crecimiento en 2 estudios; 2 estudios utilizaron el índice de masa corporal (IMC), y los otros 2, índices del estado nutricional a partir de medidas antropométricas. Los estudios mostraron discrepancias entre los resultados: 3 de ellos encontraron diferencias de crecimiento entre los niños con CLP y sus coetáneos, mientras que los otros 3, no las encontraron. Los dos estudios longitudinales no mostraron diferencias significativas entre el IMC (z-score) ni entre las curvas de crecimiento de los pacientes con FLP y sus coetáneos. Cuando existían diferencias, el grupo más afectado fue el de los menores de 5 años, niños sindrómicos y niños adoptados con CL/P. Conclusiones: la literatura sobre los patrones de crecimiento de los niños con CLP es escasa y los resultados no pueden confirmar que los niños con CLP de 2 a 10 años, excluyendo aquellos con síndromes o pertenecientes a poblaciones vulnerables, tengan patrones de crecimiento diferentes o un peor estado nutricional que sus coetáneos. <![CDATA[The XI SENPE Jesús Culebras Lecture. Enteral nutrition in critically ill patients. History of an evolution]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000200418&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Actualmente, la nutrición enteral forma parte de las medidas de tratamiento que se aplican a los pacientes críticos. Es una técnica que, procedente del antiguo Egipto, solo tuvo un rápido desarrollo desde principios del siglo XX hasta nuestros días. Los diferentes avances en este campo, relacionados con las indicaciones, la metodología de aplicación, la selección de las dietas, el manejo de las complicaciones, el seguimiento de la eficacia y el diseño y aplicación de los protocolos asistenciales, han permitido que la nutrición enteral pueda aplicarse con seguridad y eficacia a los pacientes críticos. A pesar de ello, quedan aún muchos aspectos por desarrollar con el fin de conseguir que los pacientes se beneficien de manera óptima del tratamiento con nutrición enteral.<hr/>Abstract Enteral nutrition is part of the treatment plan designed for a great number of critically ill patients. After a first description in ancient Egypt, enteral nutrition was only rapidly developed during the last century. Advances in indications, tube feeding methods, enteral formula selection, diagnosis and treatment of gastrointestinal-related complications, efficacy monitorization, and use of protocols for enteral nutrition administration in clinical practice make this nutritional technique more feasible and secure for critically ill patients. Nevertheless, several issues in this field need more investigation to increase enteral nutrition development, efficacy, and safety in these patients. <![CDATA[The psychological impact of preexisting mental and physical health during the COVID-19 pandemic]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000200426&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Actualmente, la nutrición enteral forma parte de las medidas de tratamiento que se aplican a los pacientes críticos. Es una técnica que, procedente del antiguo Egipto, solo tuvo un rápido desarrollo desde principios del siglo XX hasta nuestros días. Los diferentes avances en este campo, relacionados con las indicaciones, la metodología de aplicación, la selección de las dietas, el manejo de las complicaciones, el seguimiento de la eficacia y el diseño y aplicación de los protocolos asistenciales, han permitido que la nutrición enteral pueda aplicarse con seguridad y eficacia a los pacientes críticos. A pesar de ello, quedan aún muchos aspectos por desarrollar con el fin de conseguir que los pacientes se beneficien de manera óptima del tratamiento con nutrición enteral.<hr/>Abstract Enteral nutrition is part of the treatment plan designed for a great number of critically ill patients. After a first description in ancient Egypt, enteral nutrition was only rapidly developed during the last century. Advances in indications, tube feeding methods, enteral formula selection, diagnosis and treatment of gastrointestinal-related complications, efficacy monitorization, and use of protocols for enteral nutrition administration in clinical practice make this nutritional technique more feasible and secure for critically ill patients. Nevertheless, several issues in this field need more investigation to increase enteral nutrition development, efficacy, and safety in these patients.