Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120220004&lang=en vol. 39 num. 3 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[Importance of bioinformatics in nowadays medicine. Is it really necessary in clinical practice?]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022000400001&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[Nutritional status and use of health resources following the implementation of a PEG tube nutrition program for neurological patients in home hospitalization]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022000400002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Objetivo: el objetivo de este estudio es demostrar que la implantación de una nutrición enteral por sonda de gastrostomía por parte de la Unidad de Hospitalización a Domicilio (UHD) en pacientes afectos de enfermedades neurológicas que impiden su correcta nutrición, mejora significativamente su estado nutricional en términos de los parámetros tanto antropométricos como analíticos. Métodos: se recogieron datos de ingresos, días de estancia hospitalaria, visitas a Urgencias y parámetros nutricionales durante los 6 meses previos y los 6 meses posteriores a la colocación de una sonda de gastrostomía endoscópica percutánea (PEG) en 100 pacientes de la UHD del Hospital General Universitario de Elda (Alicante). Resultados: se incluyeron en el estudio un total de 100 pacientes neurológicos, el 58 % de ellos mujeres y con una edad media (desviación estándar, DE) de 78,3 (13,3) años, siendo el 60 % de los pacientes &gt; 80 años. El seguimiento y tratamiento domiciliario de estos pacientes por parte de la UHD del Hospital General Universitario de Elda supuso una mejora de la calidad de vida y los parámetros nutricionales (peso, índice de masa corporal, proteínas, albúmina, prealbúmina, creatinina y hemoglobina), así como una disminución del número de complicaciones derivadas del manejo nutricional del paciente en su domicilio, y una importante reducción en el número de ingresos (90,27 %) y días de estancia hospitalaria (94,05 %), así como en el de visitas a los servicios de urgencias (79,47 %), con la consiguiente reducción de costes sanitarios. Conclusiones: la implantación de un programa de seguimiento domiciliario de pacientes portadores de PEG por una UHD mejora su estado nutricional y reduce los costes sanitarios generados.<hr/>Abstract Objective: the objective of this study was to demonstrate that implementation of enteral nutrition by gastrostomy tube by the Home Hospitalization Unit (HHU) in patients suffering from neurological diseases, significantly improves their nutritional status, both in terms of anthropometric and analytical parameters. Methods: data on admissions, days of hospital stay, emergency room visits and nutritional parameters were collected during the 6 months before and 6 months after placement of a percutaneous endoscopic gastrostomy (PEG) tube in 100 patients from the UHD at General University Hospital in Elda (Alicante). Results: a total of 100 neurological patients were included in the study; 58 % of them were women and with a mean age (standard deviation, SD) of 78.3 (13.3) years, with 60 % of the patients being &gt; 80 years. The monitoring and home treatment of these patients by the HHU of General University Hospital in Elda led to improvement in quality of life and nutritional parameters (weight, body mass index, proteins, albumin, prealbumin, creatinine, and hemoglobin), as well as a decrease in the number of complications derived from the nutritional management of patients at their home, and a significant reduction in number of admissions (90.27 %) and days of hospital stay (94.05 %), as well as of visits to emergency services (79.47 %), with a consequent reduction in healthcare costs. Conclusions: the implementation of a home-based monitoring program for patients with PEG by a HHU improves their nutritional status and reduces healthcare costs <![CDATA[Incidence and risk factors for nasoenteral tube-related mechanical complications in a double cohort]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022000400003&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: nasoenteral tube-related mechanical complications are feared and little is known about their incidence and the risk factors associated with them. Objective: to evaluate the incidence of nasoenteral tube-related mechanical complications and the risk factors associated with them. Methods: a prospective double cohort of adult patients who used nasoenteral tube and were inpatients in nursing wards at a Brazilian high-complexity hospital. Data were collected daily. Cox regression and Generalized Estimating Equations were applied in the statistical analysis. Results: the sample was 494 patients, or 3,676 patient days. Traction (33 %) and obstruction (3.4 %) were frequent. Inadequate positioning of the distal end of the device and bleeding in the nasal mucosa occurred once each (0.2 %). There was no bronchoaspiration. Traction was associated with a history of stroke (HR: 1.69; 95 % CI: 1.09 to 2.64; p = 0.020), a higher score on the Glasgow Coma Scale (RR: 1.09; 95 % CI: 1.03 to 1.15; p = 0.002), and older age (RR: 1.02; 95 % CI: 1.00 to 1.04; p = 0.049). Being admitted to hospital already with the tube on (HR: 3.56; 95 % CI: 1.31 to 9.66; p = 0.013) and having opioids administered in the form of pills (RR: 6.09; 95 % CI: 1.37 to 27.2; p = 0.018) were risk factors for obstruction. Conclusion: traction or removal and obstruction of the device were frequent. A history of stroke, higher score on the Glasgow Coma Scale, and older age were risk factors for traction, whereas obstruction was more common in patients who already had the tube on at admission to the nursing ward, and who had opioids in the form of pills administered via the tube.<hr/>Resumen Introducción: las complicaciones mecánicas relacionadas con el uso de la sonda nasoenteral son motivo de preocupación, pero se conoce poco sobre su incidencia y factores asociados. Objetivo: evaluar la incidencia y los factores de riesgo de complicaciones mecánicas relacionadas con el uso de la sonda nasoenteral. Métodos: doble cohorte prospectiva de pacientes adultos usuarios de sonda nasoenteral, ingresados en un hospital brasileño de alta complejidad. Se recogieron datos durante todos los días de su ingreso. Se emplearon la regresión de Cox y ecuaciones de estimación generalizada (GEE) para el análisis estadístico. Resultados: se siguió a 494 pacientes o 3676 pacientes-días. El desplazamiento accidental (33 %) y la obstrucción (3,4 %) fueron frecuentes. Hubo solo un caso de posicionamiento incorrecto del extremo distal y otro de sangrado de la mucosa nasal (0,2 %). No se observó broncoaspiración. El desplazamiento se asoció a historial de accidente cerebrovascular (HR: 1,69; IC 95 %: 1,09 a 2,64; p = 0,020), el mayor puntaje en la escala de coma de Glasgow (RR: 1,09; IC 95 %: 1,03 a 1,15; p = 0,002) y la mayor edad (RR: 1,02; IC 95 %: 1,00 a 1,04; p = 0,049). Los pacientes internados ya con sonda (HR: 3,56; IC 95 %: 1,31 a 9,66; p = 0,013) y la prescripción de opioides en comprimidos (RR: 6,09; IC 95 %: 1,37 a 27,2; p = 0,018) se asociaron a mayor riesgo de obstrucción. Conclusión: El desplazamiento o la retirada accidental de la sonda, así como su obstrucción se presentaron con frecuencia. El historial de accidente cerebrovascular, el puntaje superior en la escala de coma de Glasgow y la mayor edad son riesgos para el desplazamiento, mientras que la obstrucción es más frecuente en los pacientes con sonda ya al ingreso y en quienes reciben opioides en comprimidos vía sonda. <![CDATA[Is the physical fitness of schoolchildren dependent on their physical activity levels and nutritional status? The experience from Serbia]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022000400004&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: based on the presumed relationship between physical activity and physical fitness, it seems reasonable to expect that being active would result in sufficient fitness levels. However, the relationship between physical activity and fitness is not so plausible and needs deeper exploration. Objectives: we conducted a study aimed at exploring: a) the potential variation in physical activity level by gender and school grade; and b) the effect of physical activity level, gender, and nutritional status on physical fitness test results. Methods: a total of 2795 males and 2614 females participated in the study (11-14 years). Their physical fitness was assessed by measuring anthropometric status, muscular fitness, endurance, flexibility, agility, and cardiorespiratory fitness, while their physical activity was assessed using the Physical Activity Questionnaire (PAQ-A). Results: a higher percentage of boys were highly active, while a higher percentage of girls were scarcely active (χ2 [2, n = 5017] = 151.4, p &lt; 0.01). Decline in physical activity with age was higher in girls than in boys (χ2 [6, n = 5409] = 90.4, p &lt; 0.01). MANOVA revealed a significant effect of gender (V = 0.009, F [6, 3669] = 5.29, p &lt; 0.01), nutritional status (V = 0.193, F [12, 7340] = 65.16, p &lt; 0.01) and physical activity levels (V = 0.043, F [12, 7340] = 13.60, p &lt; 0.01) on tests outcomes. Conclusions: our study has shown that activity level in Serbian schoolchildren declines with age and is affected by nutritional status. Nutritional status represents a significant factor confounding physical fitness scores, regardless of activity levels.<hr/>Resumen Introducción: basado en la presumible relación entre la actividad física y la condición física, parece razonable esperar que ser activo físicamente resulte en niveles suficientes de condición física. Sin embargo, la relación entre la actividad física y la forma física no es tan plausible y necesita una exploración más profunda. Objetivos: realizamos un estudio con el objetivo de explorar: a) la variación potencial en el nivel de actividad física en función del género y el grado escolar; y b) el efecto del nivel de actividad física, el género y el estado nutricional en el resultado de las pruebas de condición física. Métodos: un total de 2795 hombres y 2614 mujeres participaron en el estudio (11-14 años). Su condición física se evaluó midiendo el estado antropométrico, la aptitud muscular, la resistencia, la flexibilidad, la agilidad y la aptitud cardiorrespiratoria, mientras que la actividad física se evaluó mediante el Cuestionario de Actividad Física (PAQ-A). Resultados: un mayor porcentaje de niños eran muy activos, mientras que un mayor porcentaje de niñas eran poco activas (χ2 [2, n = 5017] = 151,4, p &lt; 0,01). La disminución de la actividad física con el incremento de la edad fue mayor en las niñas que en los niños (χ2 [6, n = 5409] = 90,4, p &lt; 0,01). El MANOVA reveló un efecto significativo del género (V = 0.009, F [6, 3669] = 5.29, p &lt; 0.01), el estado nutricional (V = 0.193, F [12, 7340] = 65.16, p &lt; 0.01) y los niveles de actividad física (V = 0.043, F [12, 7340] = 13.60, p &lt; 0.01) en los resultados de las pruebas. Conclusiones: nuestro estudio ha demostrado que el nivel de actividad física en los escolares serbios disminuye con la edad y se ve afectado por el estado nutricional. El estado nutricional representa un factor significativo que confunde las puntuaciones de condición física, independientemente de los niveles de actividad. <![CDATA[Comparative analysis of anthropometric indicators for diagnosing obesity and predicting cardiometabolic risk in Mexican adolescents]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022000400005&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: obesity is a cardiometabolic risk (CMR) factor in adolescents. It represents a public health problem that requires simple diagnostic strategies based on the determination of anthropometric indicators (AIs) such as body mass index (BMI), waist circumference (WC), conicity index (CONI), waist-to-height ratio (WHtR), and body fat percentage (BFP). The purpose of the current contribution was to analyze the utility of the aforementioned AIs for evaluating obesity as a CMR factor in Mexican adolescents. Materials and methods: the design of the study is descriptive and cross-sectional. Nutritional status was established by using various AIs and as a CMR factor under the criteria of WHtR. Participating in the present investigation were 2,000 adolescents from 15 to 17 years of age, of which 1,079 (53.9 %) were female and 921 (46.1 %) were male. All were high school students in Tuxtla Gutiérrez, Chiapas, Mexico. Results and conclusion: the prevalence of obesity was influenced by gender. With the WHtR and BFP, male students exhibited a greater prevalence of obesity, while with the BMI and CONI, the percentage of obesity was similar between the two genders. BMI was significantly correlated with BFP, WC and WHtR, and was one of the AIs with the greatest area under the curve, showing a good capacity to predict cardiometabolic risk. BMI is a simple and adequate tool for diagnosing obesity and predicting CMR in adolescents.<hr/>Resumen Introducción: la obesidad es un factor de riesgo cardiometabolico (RCM) en los adolescentes y representa un problema de salud pública que requiere estrategias diagnosticas sencillas, basadas en la determinación de indicadores antropométricos (IA) como el índice de masa corporal (IMC), la circunferencia de la cintura (CC), el índice de conicidad (ICONI), el índice de cintura-talla (ICT) y el porcentaje de grasa corporal (PGC). El propósito del presente estudio fue analizar la utilidad de diversos IA (IMC, CC, ICONI, ICT y PGC) para evaluar la obesidad como factor de RCM en adolescentes mexicanos. Materiales y métodos: el diseño del estudio fue descriptivo y transversal. Se analizó el estado nutricional mediante varios IA y el factor de RCM bajo los criterios del ICT. Este estudio fue conducido en 2000 adolescentes de entre 15 y 17 años, de los cuales 1079 (53,9 %) eran mujeres y 921 (46,1 %) varones, todos ellos estudiantes de nivel medio superior de Tuxtla Gutiérrez, Chiapas, México. Resultados y conclusión: la prevalencia de la obesidad estuvo influenciada por el género: los varones presentaron una mayor prevalencia de obesidad con ICT y PGC, mientras que con IMC e ICONI, el porcentaje de obesidad fue similar entre ambos géneros. El IMC se correlacionó significativamente con el PGC, la CC y el ICT, y fue uno de los IA con mayor área bajo la curva, mostrando una buena capacidad para predecir el RCM. El IMC representa una herramienta sencilla y adecuada para el diagnóstico de obesidad y predecir el RCM en adolescentes. <![CDATA[Longitudinal study of the newborn small for gestational age. Growth recovery and conditioning factors]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022000400006&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Background: small-for-gestational-age (SGA) newborns present a higher morbidity and mortality rate when compared to infants born appropriate for gestational age (AGA), as well as insufficient growth, with height far from their target and in some cases a low final height (&lt; -2 SDs). Objective: the aim of this study was to determine when catch-up growth (CUG) in height occurs in these children, and which factors are associated with lack of CUG. Material and methods: this is a retrospective study of SGAs born between 2011 and 2015 in a secondary hospital. Anthropometric measurements were taken consecutively until CUG was reached, and fetal, placental, parental, newborn, and postnatal variables were studied. Results: a total of 358 SGAs were included from a total of 5,585 live newborns. At 6 and 48 months of life, 93.6 % and 96.4 % of SGAs achieved CUG, respectively. By subgroups, symmetric SGAs performed worse than asymmetric SGAs with CUG in 84 % and 92 % at 6 and 48 months of life, respectively. The same occurred in the subgroup of preterm SGAs with respect to term SGAs, with worse CUGs of 88.2 % and 91.2 % at 6 and 48 months of life, respectively. Prematurity, symmetrical SGA, intrauterine growth retardation (IUGR), preeclampsia, previous child SGA, perinatal morbidity, and comorbidity during follow-up were associated with absence of CUG. Conclusions: the majority of SGAs had CUG in the first months of life. The worst outcomes were for preterm and symmetric SGAs.<hr/>Resumen Antecedentes: el recién nacido pequeño para la edad gestacional (PEG) presenta mayor morbimortalidad que el recién nacido con peso adecuado (PAEG), así como un crecimiento insuficiente con talla alejada de la talla diana y, en algunos casos, talla final baja (&lt; -2 DE). Objetivo: el objetivo de este estudio fue determinar en qué momento se produce el crecimiento compensador (CUG) de la talla en estos niños y conocer qué factores se asocian a la falta de dicho crecimiento compensador. Material y métodos: estudio retrospectivo de los recién nacidos PEG entre los años 2011 y 2015 en un hospital secundario. Se tomaron medidas antropométricas de forma consecutiva hasta alcanzar el CUG y se estudiaron las variables fetales, placentarias, parentales, neonatales y posnatales. Resultados: se incluyeron 358 PEG de un total de 5585 recién nacidos vivos. A los 6 y 48 meses de vida alcanzaron el CUG el 93,6 % y 96,4 % de los PEG, respectivamente. Por subgrupos, los PEG simétricos obtuvieron peores resultados que los PEG asimétricos, con CUG del 84 % y 92 % a los 6 y 48 meses de vida, respectivamente. Lo mismo ocurrió en el subgrupo de PEG prematuros respecto de los PEG a término, con CUG peores del 88,2 % y 91,2 % a los 6 y 48 meses de vida, respectivamente. La prematuridad, el PEG simétrico, la restricción del crecimiento intrauterino, la preeclampsia, tener un hijo previo PEG, la morbilidad perinatal y la comorbilidad durante el seguimiento se asociaron a la ausencia de CUG. Conclusiones: la mayoría de los PEG alcanzaron el CUG en los primeros meses de vida. Los peores resultados fueron para los PEG prematuros y simétricos. <![CDATA[Usefulness of a nutritional strategy on dyslipidemia in pediatric patients with terminal chronic kidney disease]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022000400007&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Antecedentes y objetivo: en la enfermedad renal crónica (ERC) existen múltiples factores que incrementan la presencia de la dislipidemia. El objetivo fue identificar la utilidad de una intervención nutricional sobre la dislipidemia, en niños con ERC terminal, a los 6 meses del inicio de la intervención. Materiales y métodos: estudio cuasiexperimental (antes y después). Se incluyeron pacientes con ERC terminal en diálisis peritoneal y hemodiálisis. A cada niño se le realizaron una somatometría y un perfil de lípidos al inicio y a los 6 meses de seguimiento. Se realizó un manual de alimentación con semaforización de los alimentos, poniendo de color rojo los alimentos que se deben consumir en la menor cantidad posible, además de incluir alimentos a tamaño real utilizando modelos educativos. Para comparar las variables cuantitativas antes y después de la intervención se transformaron las variables a su logaritmo y se aplicó la “t” de Student pareada. Resultados: se analizaron 41 pacientes. Posteriormente a la intervención se modificaron los parámetros del perfil lipídico; las concentraciones de HDL se incrementaron (41,0 mg/dL vs. 44,4 mg/dL, p = 0,048), mientras que las concentraciones de triglicéridos disminuyeron (227,1 mg/dL vs. 185.9 mg/dL, p = 0,007), lo cual persiste incluso una vez excluidos aquellos pacientes que se encontraban bajo tratamiento hipolipemiante (195 mg/dL vs. 171,6, p = 0,049). En cuanto al estado de dislipidemia, la hipertrigliceridemia disminuyó sin alcanzar la significancia (80,5 % vs. 62,5 %, p = 0,073). Conclusiones: la intervención nutricional mejoró las concentraciones de HDL y triglicéridos pasados 6 meses de la intervención en niños con ERC terminal.<hr/>Abstract Background and objective: in chronic kidney disease (CKD) there are several factors that increase the presence of dyslipidemia. The aim of this study was to identify the usefulness of a nutritional intervention, in children with terminal CKD, on dyslipidemia 6 months after intervention start. Materials and methods: a quasi-experiment study (before and after) was performed. End-stage CKD patients on peritoneal dialysis and hemodialysis were included. Each child underwent a determination somatometry, and lipid profile at the beginning and at 6 months of follow-up. A nutritional guide was made with food traffic lights, turning the food that should be consumed in the least amount possible in red. In addition to including life-size food using educational models. To compare the quantitative variables before and after the intervention, the variables were transformed to their logarithm and a paired Student's t-test was applied. Results: a total of 41 patients were analyzed. After the intervention, the parameters in the lipid profile were modified; meanwhile HDL concentrations increased (41.0 mg/dL vs 44.4 mg/dL, p = 0.048), triglyceride concentrations decreased (227.1 mg/dL vs 185.9 mg/dL, p = 0.007), and these changes persist even after excluding patients who were under lipid-lowering treatment (195 mg/dL vs 171.6, p = 0.049). Regarding the state of dyslipidemia, hypertriglyceridemia decreased, without reaching significance (80.5 % vs 62.5 %, p = 0.073). Conclusions: the nutritional intervention improved HDL and triglyceride concentrations 6 months afterwards in children with terminal CKD. <![CDATA[Effect of sodium reduction based on the DASH diet on blood pressure in hypertensive patients with type 2 diabetes]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022000400008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Objectives: to evaluate the effect of sodium reduction based on a modified DASH diet on blood pressure in hypertensive patients with type 2 diabetes. Material and methods: sixty-one hypertensive patients with type 2 diabetes were selected from the community and randomly allocated to a common salt group and low sodium salt group receiving the 8-week dietary intervention, in which weeks 1-2 was the dietary guidance phase, weeks 3-4 was the centralized feeding phase, and weeks 5-8 was the home medical care phase. Participants were followed up in the hospital once a week to collect information on outpatient blood pressure, salt, and drug use. Physical examinations were conducted at 4 weeks and the end of the intervention, as well as at baseline. Results: after the intervention, the blood pressure of both the low sodium group (SBP: -14.32 mmHg, p &lt; 0.001; DBP: -6.32mmHg, p &lt; 0.001) and the common salt group (SBP: -10.98 mmHg, p &lt; 0.001; DBP: -5.24 mmHg, p = 0.001) decreased significantly with a more pronounced decrease in the low sodium group but no statistically significant differences between the two groups (SBP: -0.28 mmHg, p = 0.929; DBP: -3.32 mmHg, p = 0.093). At the end of the intervention, sodium intake was significantly decreased, but potassium intake was increased in the low sodium group (p &lt; 0.05); however, the common salt group had no significant change. Conclusion: reducing sodium intake based on the modified DASH diet had a good effect on systolic and diastolic blood pressure in hypertensive patients with type 2 diabetes. Sodium reduction based on the modified DASH diet is safe and effective, and can be used as a guide for healthy living in hypertensive patients.<hr/>Resumen Objetivos: evaluar el efecto de la reducción de sodio basada en una dieta DASH modificada sobre la presión arterial en pacientes hipertensos con diabetes de tipo 2. Material y métodos: sesenta y un pacientes hipertensos con diabetes de tipo 2 fueron seleccionados de la comunidad y asignados aleatoriamente a un grupo de sal común y un grupo de sal baja en sodio, que recibieron una intervención dietética de 8 semanas en la que las semanas 1-2 fueron la fase de orientación dietética, las semanas 3-4 fueron la fase de alimentación centralizada, y las semanas 5-8 fueron la fase de atención médica domiciliaria. Los participantes fueron seguidos en el hospital una vez por semana para recopilar información sobre la presión arterial, la sal y el uso de drogas en pacientes ambulatorios. Los exámenes físicos se realizaron a las 4 semanas y al final de la intervención, así como al inicio del estudio. Resultados: después de la intervención, la presión arterial tanto del grupo bajo en sodio (PAS: -14,32 mmHg, p &lt; 0,001; PAD: -6,32 mmHg, p &lt; 0,001) como del grupo de sal común (PAS: -10,98 mmHg, p &lt; 0,001; PAD: -5,24 mmHg, p = 0,001) disminuyó significativamente con una disminución más pronunciada en el grupo bajo en sodio pero sin diferencias estadísticamente significativas entre los dos grupos (PAS: -0,28 mmHg, p = 0,929; PAD: -3,32 mmHg, p = 0,093). Al final de la intervención, la ingesta de sodio disminuyó significativamente, pero la ingesta de potasio aumentó en el grupo bajo en sodio (p &lt; 0,05); sin embargo, el grupo de la sal común no tuvo cambios significativos. Conclusión: la reducción de la ingesta de sodio basada en la dieta DASH modificada tuvo un buen efecto sobre la presión arterial sistólica y diastólica en pacientes hipertensos con diabetes de tipo 2. La reducción de sodio basada en la dieta DASH modificada es segura y eficaz, por lo que puede utilizarse como guía para una vida saludable en pacientes hipertensos. <![CDATA[Diabetes might not be a risk factor for worse prognosis among hospitalized patients due to COVID-19 in a Mediterranean area]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022000400009&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Aim: type-2 diabetes (T2DM) seems to worsen the prognosis of patients admitted for COVID-19, although most studies included Asiatic patients. We aimed to assess whether this condition applies for Mediterranean patients. Methods: a total of 90 patients admitted for COVID-19 with T2DM were retrospectively compared with 50 patients without T2DM. Results: subjects with T2DM were older than their counterparts (73.3 ± 12.4 vs 53 ± 15.7 years; p &lt; 0.0001). Either absolute lymphocyte count (1.1 ± 0.6 vs 1.3 ± 0.7 x 109/L; p = 0.005) or hemoglobin (11.9 ± 1.6 vs 13.1 ± 2.1 g/dL; p &lt; 0.0001) were lower among subjects with T2DM. CRP and procalcitonin were higher among subjects with T2DM (91.9 ± 71.2 vs 70.1 ± 63.3 mg/L; p = 0.002 and 0.8 ± 0.3 vs 0.4 ± 0.1 ng/mL; p &lt; 0.0001, respectively). Albumin was lower among patients with T2DM (3.4 ± 0.5 vs 3.8 ± 0.5 g/L: p &lt; 0.001). Length of stay was longer among subjects with T2DM (11.7 ± 7.7 vs 9.7 ± 8.6 days; p = 0.01). However, both groups were comparable regarding both the proportion of subjects who were admitted to the ICU (16.5 % vs 8 %; p = 0.1) and mortality (11 % vs 4 %; p = 0.2). Conclusions: in a Mediterranean sample, despite of age, comorbidities, nutritional status, and inflammatory markers, subjects with T2DM with a proper glycemic control admitted for COVID-19 had similar prognostic outcomes than patients without this metabolic condition.<hr/>Resumen Objetivo: la diabetes de tipo 2 (DM2) parece empeorar el pronóstico de los pacientes ingresados por COVID-19, aunque la mayoría de los estudios incluyeron pacientes asiáticos. Nuestro objetivo fue evaluar si esto se aplica a los pacientes de una población Mediterránea. Métodos: un total de 90 pacientes ingresados por COVID-19 con DM2 se compararon retrospectivamente con 50 pacientes sin DM2. Resultados: los sujetos con DM2 eran mayores que sus contrapartes (73,3 ± 12,4 frente a 53 ± 15,7 años; p &lt; 0,0001). El recuento absoluto de linfocitos (1,1 ± 0,6 vs. 1,3 ± 0,7 x 109/L; p = 0,005) o la hemoglobina (11,9 ± 1,6 vs. 13,1 ± 2,1 g/dL; p &lt; 0,0001) fueron menores entre los sujetos con DM2. La PCR y la procalcitonina fueron mayores entre los sujetos con DM2 (91,9 ± 71,2 frente a 70,1 ± 63,3 mg/L; p = 0,002 y 0,8 ± 0,3 frente a 0,4 ± 0,1 ng/ml; p &lt; 0,0001, respectivamente). La albúmina fue menor entre los pacientes con DM2 (3,4 ± 0,5 vs. 3,8 ± 0,5 g/L: p &lt; 0,001). La estancia hospitalaria fue mayor entre los sujetos con DM2 (11,7 ± 7,7 frente a 9,7 ± 8,6 días; p = 0,01). Sin embargo, ambos grupos fueron comparables en cuanto a la proporción de sujetos con ingreso en la UCI (16,5 % vs. 8 %; p = 0,1) y la mortalidad (11 % vs. 4 %; p = 0,2). Conclusiones: en una muestra mediterránea, a pesar de la edad, las comorbilidades, el estado nutricional y los marcadores inflamatorios, los sujetos con DM2 con un adecuado control glucémico ingresados por COVID-19 tuvieron resultados pronósticos similares a los de los pacientes sin esta condición metabólica. <![CDATA[Weight stigma, Mediterranean diet and obesity]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022000400010&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: la obesidad es una enfermedad que afecta a un alto porcentaje de la población mundial. Pese a que su origen es multicausal y multifactorial, menos atención se ha puesto en las variables psicológicas y conductuales. Objetivo: determinar si las variables psicológicas (estigma de peso, estrés y sintomatología depresiva) y la variable conductual (índice de dieta mediterránea) predicen la obesidad según el índice de masa corporal (IMC), controlando el efecto de variables fisiológicas (colesterol HDL, triglicéridos, glucosa y presión arterial) y sociodemográficas (sexo, ingresos, nivel de estudios). Método: diseño no experimental, transversal, correlacional. Por medio de un muestreo no probabilístico por conveniencia, se seleccionó a 344 personas de población general chilena de la región de la Araucanía (Medad = 55,7 años; DE = 5,1 años; 55,8 % de mujeres). Se obtuvo una muestra de sangre, medición antropométrica de peso y talla, y medidas de autorreporte de variables psicológicas y conductuales. Resultados: se realizó un análisis de regresión múltiple jerárquica de 5 bloques. Las covariables sociodemográficas no predijeron significativamente el IMC; sin embargo, las fisiológicas, la variable conductual y el estigma de peso, se asociaron significativamente con el IMC, siendo el estigma de peso el predictor que explicó mayor varianza. Conclusiones: los hallazgos permiten comprobar el rol de las variables psicológicas y conductuales en la etiología multifactorial de la obesidad. Se discute los hallazgos a la luz del enfoque biopsicosocial, y se sugiere un abordaje multidisciplinario de la obesidad.<hr/>Abstract Balckground: obesity is a disease that affects a high percentage of the world's population. Although its origin is multicausal and multifactorial, less attention has been paid to psychological and behavioral variables. Aim: to determine whether psychological variables (weight stigma, stress and depressive symptomatology) and behavioral variable (Mediterranean diet index) predict obesity according to body mass index (BMI), controlling for the effect of physiological variables (HDL cholesterol, triglycerides, glucose and blood pressure) and sociodemographic variables (sex, income, educational level). Method: non-experimental, cross-sectional, correlational design. By means of a non-probabilistic convenience sampling, 344 persons were selected from the general Chilean population from the Araucanía region (Mage = 55.7 years; SD = 5.1 years; 55.8 % women). A blood sample, anthropometric measurement of weight and height, and self-report measures of psychological and behavioral variables were obtained. Results: a 5-block hierarchical multiple regression analysis was performed. Sociodemographic covariates did not significantly predict BMI, however physiological covariates, the behavioral variable and weight stigma, were significantly associated with BMI, with weight stigma being the predictor that explained the most variance. Conclusions: the findings allow us to verify the role of psychological and behavioral variables in the multifactorial etiology of obesity. The findings are discussed in the light of the biopsychosocial approach, and a multidisciplinary approach to obesity is suggested <![CDATA[Serum 25-hydroxyvitamin D correlates with systolic blood pressure in obese male schoolchildren]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022000400011&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: childhood obesity is associated with an increased risk of chronic diseases. We aimed to examine the relation between serum levels of 25-hydroxyvitamin D (25[OH]D) and blood pressure in obese schoolchildren. Material and methods: a cross-sectional study in school-age children with obesity. The serum levels of 25(OH)D were measured and classified as sufficient or insufficient/deficient. Blood pressure was measured. Normal values were considered &lt; 90th percentile, elevated blood pressure ≥ 90th to &lt; 95th percentiles, and hypertension ≥ 95th percentile, according to blood pressure reference tables specific for age, sex, and height. A Pearson correlation was performed. Results: a total of 256 obese schoolchildren (123 [48.0 %] females and 133 [51.9 %] males) were evaluated. The prevalence rates of vitamin D deficiency, insufficiency, and sufficiency were 23.4 %, 52.3 %, and 24.2 %, respectively. Normal blood pressure was observed in 101 (39.4 %) children; the frequencies of elevated blood pressure and hypertension were 10.9 % and 49.6 %, respectively. A moderate inverse correlation of 25(OH)D levels with systolic blood pressure levels (r = -0.54, p = 0.03) was observed. When analyzed by sex, a significantly high inverse correlation between 25(OH)D levels and systolic blood pressure was observed in males (r = -0.85 and p ≤ 0.001). No significant correlation was found in females (systolic r = -0.16 and p = 0.67; diastolic r = -0.15 and p = 0.812). When performing the multiple regression analysis, the 25(OH)D levels and BMI were the significant predictors for systolic blood pressure. Conclusions: we identified an inverse correlation between 25[OH]D levels and systolic blood pressure in male schoolchildren with obesity.<hr/>Resumen Introducción: la obesidad infantil se asocia con un mayor riesgo de desarrollar enfermedades crónicas. El objetivo fue analizar la relación entre los niveles séricos de 25-hidroxivitamina D (25[OH]D) y la presión arterial (PA) en escolares obesos. Material y métodos: estudio transversal en niños en edad escolar con obesidad. Los niveles séricos de 25(OH)D se clasificaron como suficientes e insuficientes/deficientes. Los valores de PA se clasificaron como normales si &lt; percentil 90, presión elevada entre los percentiles ≥ 90 y &lt; 95, e hipertensión si ≥ percentil 95, de acuerdo con las tablas de referencia de la PA, específicas para cada edad, sexo y altura. Se realizaron una correlación de Pearson y una regresión múltiple. Resultados: se evaluaron 256 escolares obesos (123 [48,0 %] mujeres y 133 [51,9 %] hombres). La frecuencia de la deficiencia, insuficiencia y suficiencia de vitamina D fue del 23,4 %, 52,3 % y 24,2 %, respectivamente. Se observó una PA normal en 101 (39,4 %) niños; las frecuencias de la PA elevada y la hipertensión fueron del 10,9 % y 49,6 %, respectivamente. Se observó una correlación inversa moderada de los niveles de 25(OH)D con los niveles de presión arterial sistólica (PAS) (r = -0,54; p = 0,03). Cuando se analizó por sexos, se observó una correlación inversa entre los niveles de 25(OH)D y la PAS en los niños (r = -0,85; p ≤ 0,001). No se encontró ninguna correlación significativa en las niñas (sistólica, r = -0,16; p = 0,67; diastólica, r = -0,15; p = 0,812). Al realizar el análisis de regresión múltiple, los niveles de 25(OH)D y el IMC fueron predictores significativos de la PAS. Conclusiones: identificamos una correlación inversa entre los niveles de 25[OH]D y la PAS en niños escolares con obesidad. <![CDATA[Potential molecular mechanism of the Xiexin capsule in the intervention of dyslipidemia based on bioinformatics and molecular docking]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022000400012&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Objective: bioinformatic methods and molecular docking technology were used to predict the active components, targets, and related biological pathways of the Xiexin capsule in the intervention for dyslipidemia, exploring its mechanism. Methods: the active components and targets of the Xiexin capsule were screened by the TCMSP (Traditional Chinese Medicine Systems Pharmacology Database and Analysis Platform )database. Genecards (The Human Gene Database), OMIM (Online Mendelian Inheritance in Man), PharmGkb (Pharmacogenomics Knowledge Base database), TTD (Therapeutic Target Database), and Drugbank platforms were used to search the disease targets of dyslipidemia. The Cytoscape 3.8.0 software was used to construct the 'component-target' network diagram, and the STRING (functional protein association networks) platform was used to analyze protein-protein interaction (PPI). Gene Ontology (GO) and Kyoto Encyclopedia of Genes and Genomics (KEGG) enrichment analyses were performed by R language data packets to predict the mechanism of action. The AutoDockVina and PyMol software were used to dock the key active components in the Xiexin capsule and the core proteins in PPI. Results: a total of 66 effective components were screened, involving 114 targets; 87 key active compounds were screened from the 'drug-component-target' diagram. The PPI network mainly involved core proteins such as PTGS2 (prostaglandin-endoperoxide synthase 2), PTGS1 (prostaglandin-endoperoxide synthase 1), and HSP90AA1 (heat shock protein 90 alpha family class A member 1). GO and KEGG enrichment analysis results of common targets mainly involved hormone-mediated signaling pathway, steroid hormone response, lipid transport and metabolism, regulation of cholesterol storage, cyclooxygenase pathway, and other biological pathways, as well asMM PPAR (peroxisome proliferators-activated receptor) signaling pathway, IL-17 (interleukin 17) signaling pathway, PI3K-Akt (protein kinase b) signaling pathway, FcεRI signaling pathway, and other related pathways. Molecular docking verification showed that quercetin had the best binding with the core target protein HSP90AA1, and HSP90AA1 was the target protein with the best binding activity for the key chemical components in Xiexin capsules. Conclusion: the main chemical components in the Xiexin capsules may participate in the regulation of PPAR and other signaling pathways by regulating key genes such as ESR1 (estrogen receptor 1), MAPK14 (mitogen-activated protein kinase 14), and HSP90AA1, to exert the pharmacological effect of the intervention on dyslipidemia.<hr/>Resumen Objetivo: se utilizaron métodos bioinformáticos y técnicas de acoplamiento molecular para predecir los componentes efectivos, los objetivos y las vías biológicas relacionadas de la cápsula Xiexin en la intervención de la dislipidemia y explorar su mecanismo. Métodos: los componentes activos y los objetivos de la cápsula Xiexin fueron seleccionados por la base de datos TCMSP. Se utilizaron las plataformas Genecards, OMIM, PharmGkb, TTD (Therapeutic Target Database) y Drugbank para buscar las dianas de la enfermedad en la dislipidemia. El diagrama reticular “componente-diana” fue construido por el software Cytoscape 3.7.0, y la interacción proteína-proteína (PPI) fue analizada por la plataforma STRING. Los análisis de enriquecimiento de Gene Ontology (GO) y Kyoto Encyclopedia of Genes and Genomics (KEGG) se realizaron mediante paquetes de datos en lenguaje R para predecir el mecanismo de acción. El software AutoDockVina y PyMol se utilizó para unir los componentes activos clave de la cápsula Xiexin y las proteínas clave de la PPI. Resultados: se seleccionaron 65 componentes activos y 114 dianas. Veintitrés compuestos activos clave fueron seleccionados a partir de la tabla “componentes farmacéuticos-dianas”. Las redes PPI incluyen principalmente proteínas básicas como PTGS2, PTGS1 y HSP90AA1. Los resultados del análisis de enriquecimiento de GO y KEGG en los objetivos comunes se refieren principalmente a la vía de señalización mediada por esteroides, la respuesta hormonal esteroidea, el transporte y metabolismo lipídicos, la regulación del almacenamiento de colesterol, la vía de la ciclooxigenasa y otras vías biológicas, así como la vía de señalización de PPAR, la vía de señalización de IL-17, la vía de señalización de PI3K-Akt, la vía de señalización de FcnnnnnnnnRI y otras vías relacionadas. La prueba de acoplamiento molecular mostró que la quercetina se une mejor a la proteína diana central HSP90AA1, que es la proteína diana con la mejor actividad de unión de los componentes químicos clave de la cápsula Xiexin. Conclusión: los principales componentes químicos de la cápsula Xiexin pueden participar en la regulación de la PPAR y otras vías de señalización mediante la regulación de genes clave como ESR1, MAPK14 (mitogen-activated protein kinase 14), HSP90AA1, por lo que pueden desempeñar un papel farmacológico en la intervención de la dislipidemia. <![CDATA[Development of anthropometric equations for predicting total body fat percentage in Chilean children and adolescents]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022000400013&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: estudiar el porcentaje de grasa corporal (%GC) en niños y adolescentes es muy relevante, puesto que un elevado nivel de grasa corporal en la infancia y la adolescencia representa sobrepeso y obesidad. Objetivo: identificar los indicadores antropométricos que se relacionan con el %GC y validar ecuaciones de regresión para predecir el %GC de niños y adolescentes a partir del uso de la absorciometría de rayos X de doble energía (DXA) como método de referencia. Métodos: se diseñó un estudio descriptivo (transversal) en 1126 escolares (588 hombres y 538 mujeres) de la región del Maule (Chile). El rango de edad oscila desde los 6,0 hasta los 17,9 años. Se evaluaron el peso, la estatura, dos pliegues cutáneos (tricipital y subescapular) y la circunferencia de la cintura (CC). Se calcularon el índice de masa corporal (IMC), el índice ponderal (IP) y el índice cintura-estatura (ICE). Se evaluó el porcentaje de grasa corporal (%GC) por medio del escaneo DXA. Resultados: las relaciones entre Σ (Tricipital + Subescapular), IP e ICE con el %GC (DXA) fueron de R2 = 52-54 % en hombres y R2 = 41-49 % en mujeres. Las ecuaciones generadas para los hombres fueron: %GC = 9,775 + [(0,415 * (Tr + SE)] + (35,084 * ICE) - (0,828 * edad), R2 = 70 %, y %GC = 20,720 + [(0,492 * (Tr + SE)] + (0,354 * IP) - (0,923 * edad), R2 = 68 %; y para mujeres: %GC = 8,608 + [(0,291 * (Tr + SE)] + (38,893 * ICE) - (0,176 * edad), R2 = 60 %, y %GC = 16,087 + [(0,306 * (Tr + SE)] + (0,818 * IP) - (0,300 * edad), R2 = 59 %. Conclusión: este estudio demostró que la sumatoria de los pliegues cutáneos tricipital y subescapular, el IP y el ICE son adecuados predictores del %GC. Estos indicadores permitieron desarrollar dos ecuaciones de regresión aceptables en términos de precisión y exactitud para predecir el %GC en niños y adolescentes de ambos sexos.<hr/>Abstract Introduction: studying the percentage of body fat (%BF) in children and adolescents is very relevant, since a high level of body fat in childhood and adolescence represents overweight and obesity. Objective: to identify the anthropometric indicators related to %BF and to validate regression equations to predict %BF in children and adolescents using dual-energy X-ray absorptiometry (DXA) as a reference method. Methods: a descriptive study (cross-sectional) was designed in 1126 schoolchildren (588 males and 538 females) from the Maule region (Chile). The age range ranged from 6.0 to 17.9 years. Weight, height, two skinfolds (tricipital and subscapular and waist circumference (WC) were evaluated. Body mass index (BMI), triponderal mass index (TMI), waist height index (WHtR) were calculated. Body fat percentage (%BF) was assessed by DXA scanning. Results: the relationships between Σ (Tricipital + Subscapular), TMI and WHtR with %BF (DXA) ranged from R2 = 52 % to 54 % in men, and from R2 = 41 % to 49 % in women. The equations generated for men were: %BF = 9.775 + [(0.415 * (Tr + SE)] + (35.084 * WHtR) - (0.828 * age), R2 = 70 %, and %BF = 20.720 + [(0.492 * (Tr + SE)] + (0.354 * TMI) - (0.923 * age), R2 = 68 %], and for women: %BF = 8.608 + [(0.291 * (Tr + SE)] + (38.893 * WHtR) - (0.176 * age), R2 = 60 %, and %BF = 16.087 + [(0.306 * (Tr + SE)] + (0.818 * TMI) - (0.300 * age), R2 = 59 %. Conclusion: this study showed that the sum of tricipital and subscapular skinfolds, IP and WHtR are adequate predictors of %BF. These indicators allowed the development of two regression equations acceptable in terms of precision and accuracy to predict %BF in children and adolescents of both sexes. <![CDATA[The relationship between vitamin B<sub>12</sub> levels and electrocardiographic ventricular repolarization markers]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022000400014&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Background: it has been shown that vitamin B12 deficiency, which can cause hematological and neuropsychiatric disorders, may also be associated with cardiac autonomic dysfunction, heart rate variability, endothelial dysfunction, and a decrease in myocardial deformation. Aims: the aim of our study is to evaluate the relationship between vitamin B12 levels and electrocardiographic repolarization disorders, which are indicators of arrhythmogenic predisposition in healthy individuals. Methods: our study population consisted of 214 healthy adults. Considering the distribution of vitamin B12 levels and accepting 25 % and 75 % percentiles as the cut-off values, the participants were divided into 3 groups. Laboratory, echocardiography and electrocardiography (ECG) measurements were compared between three groups. ECG measurements were performed manually and Tpeak-Tend (Tp-e), Tp-e corrected (Tp-ec), QT and QT corrected (QTc) intervals were calculated. Results: the patients in Group 1 (vitamin B12 &lt; 253 pg/ml) were found to have significantly higher QT and QTc dispersions, Tp-e interval, Tp-e/QT and Tp-e/QTc ratios when compared to those in Group 2 (253 pg/ml &lt; vitamin B12 &gt; 436 pg/ml) and Group 3 (vitamin B12 &gt; 436 pg/ml). On the other hand, a negative significant correlation was detected between vitamin B12 levels and Tp-e, Tp-e/QT, Tp-e/QTc ratios, QT and QTc dispersions. Conclusion: a low level of vitamin B12 in healthy individuals can be a significant indicator of arrhythmogenic susceptibility. A close follow-up of these subjects in terms of arrhythmogenic predisposition can be useful.<hr/>Resumen Fundamento: se ha demostrado que la deficiencia de vitamina B12, que puede causar trastornos hematológicos y neuropsiquiátricos, también puede estar asociada con disfunción autonómica cardíaca, variabilidad de la frecuencia cardíaca, disfunción endotelial y disminución de la deformación miocárdica. Objetivos: el objetivo de nuestro estudio es evaluar la relación entre los niveles de vitamina B12 y los trastornos de repolarización electrocardiográfica que son indicadores de predisposición arritmogénica en individuos sanos. Métodos: la población del estudio fue de 214 adultos sanos. Considerando la distribución de los niveles de vitamina B12 y aceptando los percentiles del 25 % y 75 % como valores de corte, los participantes se dividieron en 3 grupos. Se compararon las mediciones de laboratorio, ecocardiografía y electrocardiografía (ECG) entre tres grupos. Las mediciones del ECG se realizaron manualmente y se calcularon los intervalos Tpeak-Tend (Tp-e), Tp-e corregido (Tp-ec), QT y QT corregido (QTc). Resultados: se encontró que los pacientes del grupo 1 (vitamina B12 &lt; 253 pg/ml) tenían dispersiones QT y QTc, intervalo Tp-e, cocientes Tp-e/QT y Tp-e/QTc significativamente más altos cuando se compararon con los del grupo 2 (253 pg/ml &lt; vitamina B12 &gt; 436 pg/ml) y el grupo 3 (vitamina B12 &gt; 436 pg/ml). Por otro lado, se detectó una correlación significativa negativa entre los niveles de vitamina B12 y las relaciones Tp-e, Tp-e/QT, Tp-e/QTc, dispersiones QT y QTc. Conclusión: el bajo nivel de vitamina B12 en los individuos sanos puede ser un indicador significativo de susceptibilidad arritmogénica. Un seguimiento estrecho de estos sujetos en términos de predisposición arritmogénica podría ser útil. <![CDATA[Higher carbohydrate quality index is associated with better adequate micronutrient consumption in Brazilian women]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022000400015&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: inadequate consumption of micronutrients is an emerging public health problem that can compromise health. Objectives: to assess whether the quality of dietary carbohydrates is associated with the consumption of 13 micronutrients in a sample of women monitored by the Brazilian Unified Health System. Methods: this cross-sectional study included 648 women monitored by the Brazilian Unified Health System. The association between quality of dietary carbohydrates and adequacy of consumption of 13 micronutrients was investigated using logistic regression models adjusted for potential confounding variables. Results: the consumption of micronutrients increased as the quality of carbohydrates improved. The micronutrients with the highest prevalence of inadequate intake were vitamin A, magnesium, manganese, and thiamine. After adjustments using logistic regression models, women in the third tertile of the carbohydrate quality index were less likely to have an inadequate consumption of magnesium (odds ratio (OR), 0.29; 95 % confidence interval (CI), 0.14-0.59), manganese (OR, 0.32; 95% CI, 0.21-0.49), and copper (OR, 0.22; 95% CI, 0.12-0.37). Conclusions: intake of a higher quality of dietary carbohydrates is associated with improved adequacy in consumption of most micronutrients in women monitored by the Brazilian Unified Health System, especially magnesium, manganese, and copper, after adjustment using regression models.<hr/>Resumen Introducción: el consumo inadecuado de micronutrientes es un problema de salud pública emergente que puede comprometer la salud. Objetivos: evaluar si la calidad de los carbohidratos de la dieta está asociada con el consumo de 13 micronutrientes en una muestra de mujeres monitoreadas por el Sistema Único de Salud de Brasil. Métodos: este estudio transversal incluyó a 648 mujeres monitoreadas por el Sistema Único de Salud de Brasil. La asociación entre la calidad de los carbohidratos de la dieta y la adecuación del consumo de 13 micronutrientes se investigó mediante modelos de regresión logística ajustados por posibles variables de confusión. Resultados: el consumo de micronutrientes aumentó a medida que mejoraba la calidad de los carbohidratos. Los micronutrientes con mayor prevalencia de ingesta inadecuada fueron: vitamina A, magnesio, manganeso y tiamina. Después de los ajustes mediante modelos de regresión logística, las mujeres del tercer tercil del índice de calidad de carbohidratos tenían menos probabilidades de tener un consumo inadecuado de magnesio (odds ratio (OR): 0,29; intervalo de confianza (IC) del 95 %: 0,14-0,59), manganeso (OR: 0,32 ; IC del 95 %: 0,21 a 0,49) y cobre (OR: 0,22; IC del 95 %: 0,12 a 0,37). Conclusiones: la ingesta de una mayor calidad de carbohidratos en la dieta se asocia con una mejor adecuación en el consumo de la mayoría de los micronutrientes en mujeres monitoreadas por el Sistema Único de Salud de Brasil, especialmente magnesio, manganeso y cobre, después del ajuste mediante modelos de regresión. <![CDATA[Physical activity and its association with Mediterranean diet patterns among Spanish university students]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022000400016&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Objective: the aim of the present study was to assess the level of physical activity and its association with Mediterranean dietary patterns in university students of health sciences at Universidad de Castilla-La Mancha (Spain). Method: a cross-sectional study was performed through an online survey. The final sample consisted of 555 university students (78.2 % females). Adherence to Mediterranean diet was assessed using the 14-item Mediterranean Diet Adherence Screener (MEDAS). To measure physical activity, the Rapid Assessment of Physical Activity Scale (RAPA) questionnaire was used. Results: according to physical activity, 2.5 % of the participants were considered active and 35.1 % did both strength and flexibility activities. A greater association was seen between intake of fruits (OR = 1.95; 95 % CI, 1.25-3.04), pulses (OR = 1.51; 95 % CI, 1.00-3.20), and nuts (OR = 1.99; 95 % CI, 1.33-2.99) in those considered sufficiently active. Similarly, we found a significant relationship between the intake of fruits (OR = 2.28; 95 % CI, 1.49-3.47), pulses (OR = 1.41; 95 % CI, 1.00-2.08), nuts (OR = 1.96; 95 % CI, 1.34-2.86), and fish/seafood (OR = 1.67; 95 % CI, 1.15-2.43) in those who engaged in both strength and flexibility activities. Conclusion: this study suggests that consumption of certain Mediterranean foods was associated with higher levels of physical activity in a sample of Spanish university students.<hr/>Resumen Objetivo: el objetivo del presente estudio fue evaluar el nivel de actividad física y su asociación con la dieta mediterránea en estudiantes universitarios de ciencias de la salud de la Universidad de Castilla-La Mancha (España). Método:: se realizó un estudio transversal a través de una encuesta online. La muestra final estuvo formada por 555 estudiantes universitarios (78,2 % mujeres). La adherencia a la dieta mediterránea se evaluó mediante el evaluador de adherencia a la dieta mediterránea de 14 ítems (MEDAS). Para medir la actividad física se utilizó el cuestionario Rapid Assessment of Physical Activity Scale (RAPA). Resultados: de acuerdo con la actividad física, el 2,5 % de los participantes se consideraron activos y el 35,1 % realizaban actividades tanto de fuerza como de flexibilidad. Se observó una mayor asociación entre la ingesta de frutas (OR = 1,95; IC 95 %, 1,25-3,04), legumbres (OR = 1,51; IC 95 %, 1,00-3,20) y frutos secos (OR = 1,99; IC 95 %, 1,33-2,99) en aquellos considerados suficientemente activos. Asimismo, encontramos una relación significativa entre la ingesta de frutas (OR = 2,28; IC 95 %, 1,49-3,47), legumbres (OR = 1,41; IC 95 %, 1,00-2,08), frutos secos (OR = 1,96; IC 95 %, 1,34-2,86) y pescado/marisco (OR = 1,67; IC 95 %, 1,15-2,43), en aquellos que participaron en actividades de fuerza y flexibilidad. Conclusión: este estudio sugiere que el consumo de determinados alimentos mediterráneos se asocia con mayores niveles de actividad física en la muestra de universitarios españoles analizada. <![CDATA[Assessment of the importance of ostomy patients' understanding of dietary and lifestyle recommendations]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022000400017&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Objective: the objective of our study was to evaluate the level of understanding of ostomy patients regarding lifestyle, diet, and high output stoma (HOS) management recommendations provided by healthcare professionals. Method: a prospective study to follow up ostomy patients at nutritional consultations was designed. The follow-up process was performed 7-10 days after hospital discharge and again one month later. At the first visit, patients were instructed in the detection and management of HOS. At the second visit, the level of understanding of the training received was assessed using an evaluation questionnaire. A descriptive analysis of the answers to each of the questionnaire's items was performed. Fisher's exact test was used to evaluate differences in the level of understanding recorded with the questionnaire. Results: a total of 35 patients were recruited; 71.4 % did not provide correct answers to all the questions. There were no significant differences in the correctness of the answers to the questionnaire according to education level. Conclusions: many patients do not adequately understand the information provided by healthcare professionals and this could have a negative impact on the incidence of clinical complications.<hr/>Resumen Objetivo: el objetivo de nuestro estudio fue evaluar el nivel de comprensión de los pacientes ostomizados con respecto a las recomendaciones sobre estilo de vida, dieta y manejo de la ostomía de alto débito (OAD) proporcionadas por los profesionales de la salud. Método: se diseñó un estudio prospectivo para el seguimiento de pacientes ostomizados en consulta de nutrición. El seguimiento se realizó 7-10 días después del alta hospitalaria y a continuación un mes después. En la primera visita, se instruyó a los pacientes sobre la detección y el tratamiento de OAD. En la segunda visita se evaluó el nivel de comprensión de la formación recibida mediante un cuestionario de evaluación. Se registraron las respuestas dadas a cada uno de los ítems del cuestionario y se realizó un análisis descriptivo. Para evaluar las diferencias en el nivel de comprensión registrado con el cuestionario se utilizó la prueba exacta de Fisher. Resultados: se reclutaron 35 pacientes. El 71,4 % no respondieron correctamente a todas las preguntas. La exactitud de las respuestas al cuestionario no mostró diferencias significativas según el nivel educativo. Conclusiones: un gran número de pacientes no comprende adecuadamente la información que ofrecen los profesionales sanitarios y esto podría tener un impacto negativo en el desarrollo de complicaciones clínicas. <![CDATA[Opinions and experiences of healthcare professionals in the nutritional management of oncology patients: the ONA study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022000400018&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Objetivos: un abordaje inadecuado de la desnutrición en el paciente con cáncer puede conducir a un empeoramiento de su calidad de vida y una respuesta deficiente al tratamiento. El estudio ONA (Oncología, Nutrición y Adherencia) tiene como objetivo describir el manejo nutricional del paciente con cáncer en la práctica clínica, así como las opiniones de los profesionales sanitarios involucrados en el mismo. Métodos: estudio observacional, descriptivo y transversal dirigido a profesionales sanitarios españoles. El cuestionario online fue diseñado a partir de una revisión bibliográfica, un grupo focal de pacientes (n = 6) y un comité científico multidisciplinar (n = 5), y distribuido por las sociedades científicas que avalan el estudio. Resultados: de los 461 profesionales sanitarios participantes, el 95,0 % consideraron fundamental la figura del profesional sanitario con formación específica en nutrición, pero el 22,8 % no tenían acceso a ella y solo el 49,0 % habían recibido formación. El 58,4 % afirmaron realizar el cribado nutricional o derivar al paciente para este fin. El 86,6 % de los participantes indicaron que se informa al paciente sobre aspectos nutricionales y consideraron que este estaba moderadamente satisfecho con la información recibida. En caso de detectarse desnutrición o riesgo de desnutrición, los profesionales afirmaron realizar una evaluación nutricional completa (73,1 %) y, de necesitarse soporte nutricional, este se prescribiría/recomendaría (87,4 %), evaluándose la adherencia al mismo (86,8 %). Conclusiones: a pesar de que la desnutrición es un problema común en el paciente con cáncer, casi la mitad de los profesionales no realizan un cribado nutricional. Además, el proceso de información y evaluación de la adherencia nutricional es subóptimo.<hr/>Abstract Objectives: an inadequate approach to prevent malnutrition in cancer patients may worsen their quality of life and reduce their response to treatment. This study aims to describe the nutritional management of cancer patients in clinical practice, as well as the opinions of the healthcare professionals (HCPs) involved. Methods: this was an observational, descriptive, cross-sectional study addressed to HCPs in the Spanish healthcare setting. The online questionnaire was designed based on a literature review, one focus group of patients (n = 6), and the experience of the multidisciplinary scientific committee (n = 5), and was distributed by the scientific societies endorsing the study. Results: a total of 461 HCPs answered the survey. Most of them considered that a nutrition expert (95.0 %) is essential for the nutritional management of patients. However, 22.8 % of HCPs did not have access to this expert, and only 49.0 % had received training. Nutritional screening or patient referral for screening was performed by 58.4 % of HCPs. Of the total of HCPs, 86.6 % stated that nutritional information is provided to patients and considered them moderately satisfied with the information received. In malnourished patients or in those at risk of malnutrition, a complete nutritional assessment was performed by HCPs (73.1 %). Most HCPs (87.4 %) reported prescribing or recommending nutritional support if needed, and assessing adherence (86.8 %). Conclusions: despite malnutrition being a common problem in cancer patients, almost half of professionals do not perform any nutritional screening. In addition, patient information and assessment of nutritional adherence appear to be suboptimal. <![CDATA[Regular consumption of a functional broth enriched with phospho-fructooligosaccharides increases the levels of hormones related to satiety in healthy people. A randomized, controlled clinical trial]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022000400019&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: el exceso de peso representa un problema de salud pública debido a los factores de riesgo asociados. El sedentarismo, una alimentación inadecuada o una disminución de la sensación de saciedad son algunas de sus causas. Objetivos: evaluar las propiedades saciantes del consumo de un caldo ibérico funcional enriquecido con fosfofructooligosacáridos (FOS) en personas sanas a través de la concentración plasmática de las hormonas involucradas en el apetito. Material y métodos: ensayo clínico nutricional, agudo, cruzado, aleatorizado, doble ciego y controlado, llevado a cabo en 18 participantes aleatorizados en dos secuencias de tratamiento (caldo funcional (CF) compuesto de 5,6 g de FOS/100 g y caldo de control (CC), con 0,4 g de maltodextrina/100 g) con 14 días de lavado entre ellas. Se midieron parámetros relacionados con la saciedad (glucosa, insulina, leptina, ghrelina, GLP-1, PYY) y escalas analógicas visuales (EAV). Resultados: el porcentaje de grasa corporal disminuyó en los que tomaron el CF (-0,15 ± 0,32 vs. 0,09 ± 0,52) (p &lt; 0,05). La concentración de leptina fue superior con el CF (p &lt; 0,001), mostrándose dicho aumento en los tiempos -30 (p &lt; 0,001), 0 (p &lt; 0,001), 30 (p = 0,026) y 120 (p = 0,049) con respecto al CC. Las áreas bajo la curva (AUC) de GLP-1 (p = 0,0033) y PYY (p = 0,022) fueron superiores con el CF en comparación con el CC. Conclusión: el consumo de un caldo ibérico enriquecido con FOS mejora la concentración plasmática de las hormonas involucradas en el control de la saciedad y reduce la cantidad de grasa corporal. Dichos resultados podrían tener efectos beneficiosos para la prevención y el tratamiento del exceso de peso corporal.<hr/>Abstract Introduction: excess weight represents a public health problem due to its associated risk factors. A sedentary lifestyle, an inadequate diet or a decrease in the feeling of satiety are some of the causes. Objetives: to evaluate the satiating properties of the consumption of a functional Iberian broth enriched with phospho-fructooligosaccharides (FOS) in healthy people through the plasma concentration of hormones involved in appetite. Material and methods: acute, crossover, randomized, double-blind and controlled nutritional clinical trial carried out in 18 randomized participants in two treatment sequences (functional broth (CF), composed of 5.6 g POS/100 g and control broth (CC), with 0.4 g of maltodextrin/100 g) with 14 days of washing in between. Satiety-related parameters (glucose, insulin, leptin, ghrelin, GLP-1, PYY) and visual analog scales (VAS) were measured. Results: the percentage of body fat decreased in those who took the CF (-0.15 ± 0.32 vs 0.09 ± 0.52) (p &lt; 0.05). Leptin concentration was higher with CF (p &lt; 0.001), which was shown at time points -30 (p &lt; 0.001), 0 (p &lt; 0.001), 30 (p = 0.026) and 120 (p = 0.049) when compared to CC. The areas under the curve (AUC) for GLP-1 (p = 0.0033) and PYY (p = 0.022) were higher for CF as compared to CC. Conclusion: consumption of an Iberian broth enriched with POS improves the plasma concentration of hormones involved in the control of satiety, and reduces the amount of body fat. This result could have beneficial effects for the prevention and treatment of overweight. <![CDATA[Binge eating disorder and stress level among patients attending nutrition counseling]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022000400020&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: binge eating disorder (BED) is characterized by eating much more than what most people would eat under similar circumstances. Inability to cope with stress and emotions may be the reason for BED episodes. Objective: to assess the level of stress and BED severity based on the number of episodes of compulsive overeating among patients attending nutrition counseling. Methods: a total of 100 people (60 women and 40 men) were taking part in the study. A questionnaire in which subjects answered questions concerning diet, number of meals, and coping with stressful situations was used. A nutritional diary was used to assess the amount of BED episodes and consumed products, and the emotions felt during consumption. PSS-10 was used to measure the response to stressful situations. Results: all subjects had episodes of compulsive overeating but the majority of respondents (52 %) had no more than 3 episodes of binge eating per week. During a BED episode patients most often chose sweets (58.2 %). The main way of responding of people on stressful situations was snacking, especially sweets. Conclusions: high levels of stress correlated positively with the number of BED episodes and excessive body weight. The PSS-10 questionnaire could be a useful tool in nutrition counseling.<hr/>Resumen Introducción: el trastorno por atracón (BED) se caracteriza por comer mucho más de lo que la mayoría de la gente comería en circunstancias similares. La incapacidad para lidiar con el estrés y las emociones puede ser la razón de los episodios de BED. Objetivo: evaluar el nivel de estrés y la gravedad del BED en función del número de episodios de sobrealimentación compulsiva entre los pacientes que acuden a asesoramiento nutricional. Métodos: en el estudio participaron 100 personas (60 mujeres y 40 hombres). Se utilizó un cuestionario en el que los sujetos respondieron a preguntas relativas a la dieta, la cantidad de comidas y el afrontamiento de las situaciones estresantes. Se utilizó un diario nutricional para evaluar la cantidad de episodios de BED, los productos consumidos y las emociones durante el consumo. Se utilizó el PSS-10 para medir la respuesta a las situaciones estresantes. Resultados: todas las personas tuvieron episodios de comer compulsivamente, pero la mayoría de los encuestados (52 %) no presentaron más de 3 episodios de atracones en la semana. Durante un episodio de BED, los pacientes eligieron con mayor frecuencia los dulces (58,2 %). La principal forma de respuesta de las personas ante situaciones estresantes era picar, especialmente dulces. Conclusiones: los altos niveles de estrés se correlacionaron positivamente con el número de episodios de BED y el peso corporal excesivo. El cuestionario PSS-10 podría ser una herramienta útil en un asesoramiento nutricional. <![CDATA[Modulatory activity of a bovine hydrolyzed collagen-hydroxyapatite food complex on human primary osteoblasts after simulating its gastrointestinal digestion and absorption]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022000400021&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: osteoporosis is the most prevalent bone disease and one of the main causes of chronic disability in middle and advanced ages. Conventional pharmacological treatments are still limited, and their prolonged use can cause adverse effects that motivate poor adherence to treatment. Nutritional strategies are traditionally based on supplementing the diet with calcium and vitamin D. Recent studies confirm that the results of this supplementation are significantly improved if it is accompanied by the intake of oral hydrolyzed collagen. Objective: to evaluate the possible in vitro osteogenic activity of a peptide-mineral complex formed by bovine hydrolyzed collagen and bovine hydroxyapatite (Phoscollagen®, PHC®). Methods: the digestion and absorption of PHC® were simulated using the dynamic gastrointestinal digester of AINIA and Caco-2 cell model, respectively. Primary cultures of human osteoblasts were treated with the resulting fraction of PHC® and changes were evaluated in the proliferation of preosteoblasts and in the mRNA expression of osteogenic biomarkers at different stages of osteoblast maturation: Runt-related transcription factor 2 (Runx2), alkaline phosphatase (ALP), osteocalcin (OC) and type I collagen (ColA1). Results: an increase in preosteoblastic proliferation was observed (p ≤ 0,05). No changes were detected in the biomarkers of osteoblasts with 5 days of differentiation, but with 14 days, registering in this case an increase in Runx2 (p = 0.0008), ColA1 (p = 0.035), OC (p = 0.027) and ALP (without significance). Conclusion: these results show that PHC® peptide-mineral complex stimulates the activity of mature osteoblasts, being capable of promoting bone formation.<hr/>Resumen Introducción: la osteoporosis es la enfermedad ósea más prevalente y una de las principales causas de discapacidad crónica en las edades medias y avanzadas. Los tratamientos farmacológicos convencionales aún son limitados y su uso prolongado puede provocar efectos adversos que motiven baja adherencia al tratamiento. Las estrategias nutricionales se basan tradicionalmente en suplementar la dieta con calcio y vitamina D. Estudios recientes confirman que los resultados de esta suplementación mejoran significativamente si se acompaña de la ingesta de colágeno hidrolizado oral. Objetivo: evaluar la posible actividad osteogénica in vitro de un complejo péptido-mineral formado por colágeno hidrolizado e hidroxiapatita bovinos (Phoscollagen®, PHC®). Métodos: se simuló la digestión y absorción de PHC® utilizando el digestor dinámico gastrointestinal de AINIA y el modelo celular Caco-2, respectivamente. Cultivos primarios de osteoblastos humanos se trataron con la fracción resultante de PHC® y se evaluaron los cambios en la proliferación de los preosteoblastos y en la expresión del ARNm de los biomarcadores osteogénicos en diferentes etapas de maduración de los osteoblastos: factor de transcripción 2 relacionado con Runt (Runx2), fosfatasa alcalina (ALP), osteocalcina (OC) y colágeno tipo I (ColA1). Resultados: se observó un incremento de la proliferación preosteoblástica (p ≤ 0,05). No se detectaron cambios en los biomarcadores de osteoblastos con 5 días de diferenciación, pero sí con 14 días, registrándose un aumento de Runx2 (p = 0,0008), ColA1 (p = 0,035), OC (p = 0,027) y ALP (sin significancia). Conclusión: estos resultados muestran que el complejo péptido-mineral PHC® estimula la actividad de osteoblastos maduros, siendo susceptible de promover la formación ósea. <![CDATA[Effects of ergo-nutritional strategies on recovery in combat sports disciplines]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022000400022&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract In order to improve the recovery process in combat sports disciplines, ergo-nutritional strategies could be an effective option in training and competition. Some of these ergo-nutritional aids could improve performance but literature references are scarce, with controversial results regarding actual recovery effects. This systematic review aimed to examine which ergo-nutritional methods are most effective for assisting in the recovery process in combat sports, and to determine the appropriate training stimuli. This systematic review was carried out following the Preferred Reporting Items for Systematic Review (PRISMA) guidelines. A computerized search was performed in PubMed, Web of Science, the Cochrane Collaboration Database, Evidence Database, Evidence Based Medicine Search review, National Guidelines, EM-BASE, Scopus and Google Scholar system (from 1995 to April 30, 2021). The PICOS model was used to define inclusion and exclusion criteria. Out of 123 studies initially found, 18 met the eligibility criteria and were included in the review. Data from 367 athletes from different disciplines were examined. The evidence was grouped in 4 areas: oxidative stress, muscle and energy recovery, muscle repair, and metabolic acidosis. Evidence showed that vitamins, minerals, and some natural ergo-nutritional products are effective as antioxidants. Carbohydrates and protein determine the recovery effect. Sodium bicarbonate has a role as primary acidosis metabolic delayer. Accordingly, ergo-nutritional aids can help in the recovery process. Considering the effects outlined in the literature, more studies are needed to provide firm evidence.<hr/>Resumen Para mejorar el proceso de recuperación en las disciplinas deportivas de combate, las estrategias ergo-nutricionales son una opción eficaz en el entrenamiento y la competición. Algunas de estas alternativas mejoran el rendimiento, pero actualmente existe una escasa bibliografía con resultados controvertidos relacionados con el efecto de recuperación. Esta revisión sistemática tuvo como objetivo determinar qué estrategias ergo-nutricionales son más efectivas en los procesos de recuperación. Se llevó a cabo siguiendo las pautas Preferred Reporting Items for Systematic Review (PRISMA). Se realizó una búsqueda computarizada en PubMed, Web of Science, Cochrane Collaboration Database, Evidence Database, Evidence Based Medicine Search review, National Guidelines, EM-BASE, Scopus y el sistema Google Scholar (desde 1995 hasta el 30 de abril de 2021). Se utilizó el modelo PICOS para definir los criterios de inclusión y exclusión. De los 123 estudios encontrados inicialmente, 18 cumplieron los criterios de elegibilidad y fueron incluidos. Se examinaron datos de 367 atletas de diferentes disciplinas. La evidencia se agrupó en 4 áreas: estrés oxidativo, recuperación muscular y energética, reparación muscular y acidosis metabólica. La evidencia mostró que las vitaminas, los minerales y algunos productos ergo-nutricionales naturales son eficaces como antioxidantes, los hidratos de carbono y las proteínas determinan su efecto recuperador y el bicarbonato de sodio es el principal retardador metabólico de la acidosis. Se destaca la importancia de aceptar un plan ergo-nutricional para mejorar el proceso de recuperación. A pesar de ello, y teniendo en cuenta los efectos descritos en la literatura, se necesitan más estudios para reforzar la evidencia actual. <![CDATA[Functional feeding to correct gastrointestinal disorders associated with autism spectrum disorders: a systematic review]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022000400023&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Antecedentes: los trastornos gastrointestinales (TGI) son comorbilidades comunes en los pacientes con trastornos del espectro autista (TEA); los tratamientos con dietas libres de gluten y caseína (LGLC) o suplementos de prebióticos/probióticos podrían reducir la severidad de los TGI. Objetivo: integrar y discutir la evidencia sobre la efectividad de las terapias con dietas LGLC y suplementos de prebióticos/probióticos sobre los TGI en pacientes con TEA. Metodología: se utilizaron las guías para la publicación de revisiones sistemáticas y metaanálisis (PRISMA). Se analizaron las características de los participantes, las intervenciones dietéticas, la administración de suplementos de prebióticos/prebióticos, los efectos de las intervenciones sobre los TGI, el riesgo de sesgo de los estudios y la seguridad de los tratamientos. Resultados: se analizaron quince investigaciones; la prevalencia de los TGI entre los pacientes con TEA fue alta (58 %; rango, 27-83 %). En más del 20 % de los pacientes intervenidos con dietas LGLC o suplementos disminuyó la severidad de los TGI (principalmente estreñimiento, diarrea y dolor abdominal). Se reportaron aumentos en los conteos de bacterias benéficas y una disminución de la proporción de bacterias patógenas tras el uso de los suplementos. Sin embargo, todas estas investigaciones presentaron sesgos metodológicos importantes. Conclusiones: aunque se han encontrado reducciones en la frecuencia y severidad de algunos TGI, la efectividad de estos tratamientos aún no se ha comprobado. Dadas las diferencias metodológicas de las investigaciones, se justifica el diseño de estudios rigurosos para evaluar los efectos terapéuticos de estos tratamientos sobre la salud gastrointestinal en pacientes con TEA.<hr/>Abstract Background: gastrointestinal disorders (GIDs) are common comorbidities in patients with autism spectrum disorders (ASD); treatments with gluten- and casein-free (LGLC) diets or prebiotic/probiotic supplements may reduce the severity of GIDs. Objective: to integrate and discuss the evidence on the effectiveness of LGLC diet therapies and prebiotic/probiotic supplements on GIDs in patients with ASD. Methodology: the guidelines for the publication of systematic reviews and meta-analyses (PRISMA) were used. Participant characteristics, dietary interventions, prebiotic/prebiotic supplementation, effects of interventions on GIDs, risk of bias, and safety of treatments were analyzed. Results: fifteen investigations were analyzed; the prevalence of GIDs among patients with ASD was high (58 %; range, 27-83 %). In more than 20 % of the patients managed with LGLC diets or supplements GID severity decreased (mainly constipation, diarrhea, and abdominal pain). Increases in the counts of beneficial bacteria and a decrease in the proportion of pathogenic bacteria were reported after supplement use. However, all these investigations had significant methodological biases. Conclusions: although reductions in the frequency and severity of some GIDs have been found, the effectiveness of these treatments has not been proven yet. Given the methodological differences in the investigations, the design of rigorous studies to evaluate the therapeutic effects of these treatments on gastrointestinal health in patients with ASD is warranted. <![CDATA[ESPEN Guideline: clinical nutrition in inflammatory bowel disease]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022000400024&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: la Guía ESPEN ofrece un enfoque multidisciplinar de la nutrición clínica en la enfermedad inflamatoria intestinal (EII). Metodología: la guía se basa en una extensa revisión sistemática de la literatura y en la opinión de expertos cuando faltan datos objetivos o estos no son concluyentes. Las conclusiones y las 64 recomendaciones han sido objeto de una revisión completa por pares y de un proceso Delphi en el que se requerían respuestas fuertemente positivas (de acuerdo o totalmente de acuerdo). Resultados: la EII es cada vez más común y se revisan brevemente los posibles factores dietéticos en su etiología. La desnutrición es muy prevalente en la EII, especialmente en la enfermedad de Crohn. En algunos pacientes se observan mayores requerimientos de energía y proteínas. El manejo de la desnutrición en la EII se considera dentro del contexto general de apoyo a los pacientes desnutridos. Se recomienda fuertemente el tratamiento de la deficiencia de hierro (por vía parenteral, si es necesario). Sin embargo, no se aconseja la prescripción de rutina de una dieta especial en la EII. La nutrición parenteral está indicada solo cuando la nutrición enteral ha fallado o es imposible. El manejo perioperatorio recomendado de los pacientes con EII sometidos a cirugía se hace de acuerdo con la guía general de la ESPEN para pacientes sometidos a cirugía abdominal. Los probióticos pueden ser útiles en la CU pero no en la enfermedad de Crohn. El tratamiento primario con nutrición para tratar la EII no está respaldado en la colitis ulcerosa, aunque está moderadamente bien soportado en la enfermedad de Crohn, especialmente en los niños, donde las consecuencias adversas de la terapia con esteroides son proporcionalmente mayores. Sin embargo, las dietas de exclusión generalmente no se recomiendan y hay poca evidencia que respalde cualquier fórmula de nutrición en particular cuando se realizan regímenes nutricionales. Conclusiones: los datos objetivos disponibles para guiar el apoyo nutricional y la terapia nutricional primaria en la EII se presentan como 64 recomendaciones, de las cuales 9 son recomendaciones muy fuertes (grado A), 22 son recomendaciones fuertes (grado B) y 12 se basan solo en evidencia escasa (grado 0); 21 recomendaciones son recomendaciones de buenas prácticas (GPP).<hr/>Abstract Introduction: the ESPEN Guideline offers a multidisciplinary focus on clinical nutrition in inflammatory bowel disease (IBD). Methodology: the guideline is based on a extensive systematic review of the literature, but relies on expert opinion when objective data are lacking or inconclusive. The conclusions and 64 recommendations have been subject to full peer review and a Delphi process, in which uniformly positive responses (agree or strongly agree) were required. Results: IBD is increasingly common and potential dietary factors in its etiology are briefly reviewed. Malnutrition is highly prevalent in IBD — especially in Crohn's disease. Increased energy and protein requirements are observed in some patients. The management of malnutrition in IBD is considered within the general context of support for malnourished patients. Treatment of iron deficiency (parenterally, if necessary) is strongly recommended. Routine provision of a special diet in IBD is not, however, supported. Parenteral nutrition is indicated only when enteral nutrition has failed or is impossible. The recommended perioperative management of patients with IBD undergoing surgery accords with general ESPEN guidance for patients having abdominal surgery. Probiotics may be helpful in UC but not in Crohn's disease. Primary therapy using nutrition to treat IBD is not supported in ulcerative colitis but is moderately well supported in Crohn's disease, especially in children, where the adverse consequences of steroid therapy are proportionally greater. However, exclusion diets are generally not recommended and there is little evidence to support any particular formula feed when nutritional regimens are constructed. Conclusions: available objective data to guide nutritional support and primary nutritional therapy in IBD are presented as 64 recommendations, of which 9 are very strong recommendations (grade A), 22 are strong recommendations (grade B), and 12 are based only on sparse evidence (grade 0); 21 recommendations are good practice points (GPP). <![CDATA[Estado nutricional y niveles de ansiedad durante la pandemia de COVID-19]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022000400025&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: la Guía ESPEN ofrece un enfoque multidisciplinar de la nutrición clínica en la enfermedad inflamatoria intestinal (EII). Metodología: la guía se basa en una extensa revisión sistemática de la literatura y en la opinión de expertos cuando faltan datos objetivos o estos no son concluyentes. Las conclusiones y las 64 recomendaciones han sido objeto de una revisión completa por pares y de un proceso Delphi en el que se requerían respuestas fuertemente positivas (de acuerdo o totalmente de acuerdo). Resultados: la EII es cada vez más común y se revisan brevemente los posibles factores dietéticos en su etiología. La desnutrición es muy prevalente en la EII, especialmente en la enfermedad de Crohn. En algunos pacientes se observan mayores requerimientos de energía y proteínas. El manejo de la desnutrición en la EII se considera dentro del contexto general de apoyo a los pacientes desnutridos. Se recomienda fuertemente el tratamiento de la deficiencia de hierro (por vía parenteral, si es necesario). Sin embargo, no se aconseja la prescripción de rutina de una dieta especial en la EII. La nutrición parenteral está indicada solo cuando la nutrición enteral ha fallado o es imposible. El manejo perioperatorio recomendado de los pacientes con EII sometidos a cirugía se hace de acuerdo con la guía general de la ESPEN para pacientes sometidos a cirugía abdominal. Los probióticos pueden ser útiles en la CU pero no en la enfermedad de Crohn. El tratamiento primario con nutrición para tratar la EII no está respaldado en la colitis ulcerosa, aunque está moderadamente bien soportado en la enfermedad de Crohn, especialmente en los niños, donde las consecuencias adversas de la terapia con esteroides son proporcionalmente mayores. Sin embargo, las dietas de exclusión generalmente no se recomiendan y hay poca evidencia que respalde cualquier fórmula de nutrición en particular cuando se realizan regímenes nutricionales. Conclusiones: los datos objetivos disponibles para guiar el apoyo nutricional y la terapia nutricional primaria en la EII se presentan como 64 recomendaciones, de las cuales 9 son recomendaciones muy fuertes (grado A), 22 son recomendaciones fuertes (grado B) y 12 se basan solo en evidencia escasa (grado 0); 21 recomendaciones son recomendaciones de buenas prácticas (GPP).<hr/>Abstract Introduction: the ESPEN Guideline offers a multidisciplinary focus on clinical nutrition in inflammatory bowel disease (IBD). Methodology: the guideline is based on a extensive systematic review of the literature, but relies on expert opinion when objective data are lacking or inconclusive. The conclusions and 64 recommendations have been subject to full peer review and a Delphi process, in which uniformly positive responses (agree or strongly agree) were required. Results: IBD is increasingly common and potential dietary factors in its etiology are briefly reviewed. Malnutrition is highly prevalent in IBD — especially in Crohn's disease. Increased energy and protein requirements are observed in some patients. The management of malnutrition in IBD is considered within the general context of support for malnourished patients. Treatment of iron deficiency (parenterally, if necessary) is strongly recommended. Routine provision of a special diet in IBD is not, however, supported. Parenteral nutrition is indicated only when enteral nutrition has failed or is impossible. The recommended perioperative management of patients with IBD undergoing surgery accords with general ESPEN guidance for patients having abdominal surgery. Probiotics may be helpful in UC but not in Crohn's disease. Primary therapy using nutrition to treat IBD is not supported in ulcerative colitis but is moderately well supported in Crohn's disease, especially in children, where the adverse consequences of steroid therapy are proportionally greater. However, exclusion diets are generally not recommended and there is little evidence to support any particular formula feed when nutritional regimens are constructed. Conclusions: available objective data to guide nutritional support and primary nutritional therapy in IBD are presented as 64 recommendations, of which 9 are very strong recommendations (grade A), 22 are strong recommendations (grade B), and 12 are based only on sparse evidence (grade 0); 21 recommendations are good practice points (GPP). <![CDATA[Vitamina D, calcio y esclerosis múltiple]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022000400026&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: la Guía ESPEN ofrece un enfoque multidisciplinar de la nutrición clínica en la enfermedad inflamatoria intestinal (EII). Metodología: la guía se basa en una extensa revisión sistemática de la literatura y en la opinión de expertos cuando faltan datos objetivos o estos no son concluyentes. Las conclusiones y las 64 recomendaciones han sido objeto de una revisión completa por pares y de un proceso Delphi en el que se requerían respuestas fuertemente positivas (de acuerdo o totalmente de acuerdo). Resultados: la EII es cada vez más común y se revisan brevemente los posibles factores dietéticos en su etiología. La desnutrición es muy prevalente en la EII, especialmente en la enfermedad de Crohn. En algunos pacientes se observan mayores requerimientos de energía y proteínas. El manejo de la desnutrición en la EII se considera dentro del contexto general de apoyo a los pacientes desnutridos. Se recomienda fuertemente el tratamiento de la deficiencia de hierro (por vía parenteral, si es necesario). Sin embargo, no se aconseja la prescripción de rutina de una dieta especial en la EII. La nutrición parenteral está indicada solo cuando la nutrición enteral ha fallado o es imposible. El manejo perioperatorio recomendado de los pacientes con EII sometidos a cirugía se hace de acuerdo con la guía general de la ESPEN para pacientes sometidos a cirugía abdominal. Los probióticos pueden ser útiles en la CU pero no en la enfermedad de Crohn. El tratamiento primario con nutrición para tratar la EII no está respaldado en la colitis ulcerosa, aunque está moderadamente bien soportado en la enfermedad de Crohn, especialmente en los niños, donde las consecuencias adversas de la terapia con esteroides son proporcionalmente mayores. Sin embargo, las dietas de exclusión generalmente no se recomiendan y hay poca evidencia que respalde cualquier fórmula de nutrición en particular cuando se realizan regímenes nutricionales. Conclusiones: los datos objetivos disponibles para guiar el apoyo nutricional y la terapia nutricional primaria en la EII se presentan como 64 recomendaciones, de las cuales 9 son recomendaciones muy fuertes (grado A), 22 son recomendaciones fuertes (grado B) y 12 se basan solo en evidencia escasa (grado 0); 21 recomendaciones son recomendaciones de buenas prácticas (GPP).<hr/>Abstract Introduction: the ESPEN Guideline offers a multidisciplinary focus on clinical nutrition in inflammatory bowel disease (IBD). Methodology: the guideline is based on a extensive systematic review of the literature, but relies on expert opinion when objective data are lacking or inconclusive. The conclusions and 64 recommendations have been subject to full peer review and a Delphi process, in which uniformly positive responses (agree or strongly agree) were required. Results: IBD is increasingly common and potential dietary factors in its etiology are briefly reviewed. Malnutrition is highly prevalent in IBD — especially in Crohn's disease. Increased energy and protein requirements are observed in some patients. The management of malnutrition in IBD is considered within the general context of support for malnourished patients. Treatment of iron deficiency (parenterally, if necessary) is strongly recommended. Routine provision of a special diet in IBD is not, however, supported. Parenteral nutrition is indicated only when enteral nutrition has failed or is impossible. The recommended perioperative management of patients with IBD undergoing surgery accords with general ESPEN guidance for patients having abdominal surgery. Probiotics may be helpful in UC but not in Crohn's disease. Primary therapy using nutrition to treat IBD is not supported in ulcerative colitis but is moderately well supported in Crohn's disease, especially in children, where the adverse consequences of steroid therapy are proportionally greater. However, exclusion diets are generally not recommended and there is little evidence to support any particular formula feed when nutritional regimens are constructed. Conclusions: available objective data to guide nutritional support and primary nutritional therapy in IBD are presented as 64 recommendations, of which 9 are very strong recommendations (grade A), 22 are strong recommendations (grade B), and 12 are based only on sparse evidence (grade 0); 21 recommendations are good practice points (GPP).