Scielo RSS <![CDATA[Nutrición Hospitalaria]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=0212-161120230006&lang=en vol. 40 num. 5 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[Utility of digital tools in nutrition]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600001&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[Experience with the management of patients requiring home enteral nutrition in routine clinical practice in Spain: the ECONES study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: enteral nutrition is an effective method for restoring the nutritional status in patients unable to eat or fulfil nutritional requirements orally. Objectives: the ECONES study aimed to describe the treatment of patients requiring home enteral nutrition (HEN) in routine practice and the experience of specialists with the high-protein hypercaloric formula 2.0 with fiber IS50 (HP/HC 2.0). Methods: Spanish specialists answered a 38-questions survey about their last six patients with HEN and their treatment with HP/HC 2.0 formula. Results: the formulas were chosen based on the patients' requirements. HP/HC 2.0 was administered in a mean of 31.5 % of patients, and for a mean of 42.2 % of those, it was selected since the beginning of treatment. According to 92.4 % of specialists, the HP/HC 2.0 was considered as adequate based on nutritional requirements. Among adverse reactions, specialists reported diarrhea, bloating and constipation. Specialists reported that caregivers (90.6 %) stated that HP/HC 2.0 was well tolerated by patients (90.6 %) and expressed comfort with the frequency (75.3 %) and administration time (82.9 %). Conclusions: according to the specialists, formulas are chosen based on patients' characteristics. Patients with high nutritional needs benefit from the HP/HC 2.0 formula as it allows volume restriction, presents few adverse events, and improves the quality of life of the patients.<hr/>Resumen Introducción: la nutrición enteral es un método eficaz para restaurar el estado nutricional en pacientes que no pueden comer o satisfacer los requerimientos nutricionales por vía oral. Objetivos: el estudio ECONES tuvo como objetivo describir el tratamiento de pacientes que requieren nutrición enteral domiciliaria (NED) en la práctica habitual y la experiencia de especialistas con la fórmula hipercalórica hiperproteica 2.0 con fibra IS50 (HP/HC 2.0). Métodos: los especialistas españoles respondieron a un cuestionario de 38 preguntas sobre sus últimos seis pacientes con NED y su tratamiento con fórmula HP/HC 2.0. Resultados: las fórmulas fueron elegidas en función de los requerimientos de los pacientes. Se administró HP/HC 2.0 en una media del 31,5 % de los pacientes, y se seleccionó desde el inicio del tratamiento para una media del 42,2 %. Según el 92,4 % de los especialistas, se consideró la HP/HC 2.0 adecuada en función de las necesidades nutricionales. Entre los acontecimientos adversos, destacaron la diarrea, hinchazón y estreñimiento. Los especialistas indicaron que los cuidadores (90,6 %) afirmaron que la HP/HC 2.0 fue bien tolerada por los pacientes (90,6 %) y expresaron comodidad con la frecuencia (75,3 %) y con el tiempo de administración (82,9 %). Conclusiones: según los especialistas, las fórmulas se eligen en función de las características de los pacientes. Los pacientes con altas necesidades nutricionales se benefician de la fórmula HP/HC 2.0, ya que permite la restricción de volumen, presenta pocos acontecimientos adversos y mejora la calidad de vida de los pacientes. <![CDATA[Quality of life and nutritional status of a group of post-operative head and neck cancer patients]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600003&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: scientific evidence on the appropriate nutritional support in the treatment of post-operative head and neck cancer (HNC) patients is still limited. Objectives: our aim was to evaluate nutritional status and quality of life in HNC patients in post-operative phase with different nutritional support. Methods: fifty-four HNC patients (26 with enteral nutrition [EN] via percutaneous endoscopic gastrostomy [PEG] and 28 with oral nutrition [ON]) were included. Nutritional status was evaluated with biochemical parameters and quality of life through the European Organization for Research and Treatment of Cancer Quality of Life Questionnaire (EORTC QLQ-C30). Results: ON patients reported significantly (p &lt; 0.05) lower levels of hemoglobin, lymphocytes, iron, folic acid, and vitamin D than EN patients, with greater percentage of ON patients found to be below the reference limits for hemoglobin (21.4 % vs 19.4 %), and significantly for serum iron (17.9 % vs 0 %) and vitamin D (78.6 % vs 30.8 %). Furthermore, EN patients had a better quality of life (63.8 ± 17.6) than ON (55.4 ± 20.3), although ON patients reported less symptoms related to dyspnea (-5.8 %), loss of appetite (-11.3 %) and vomiting (-23.1 %). Conclusions: these results suggest that the use of EN in post-operative HNC patients could have a positive effect on the nutritional status and quality of life of these patients. However, further research is needed to optimize the nutritional support in these patients in order to avoid malnutrition and improve their well-being.<hr/>Resumen Introducción: la evidencia científica sobre el soporte nutricional más apropiado en pacientes con cáncer de cabeza y cuello (CCC) en el periodo postoperatorio es aún limitada. Objetivos: el objetivo de este estudio fue evaluar el estado nutricional y la calidad de vida en pacientes con CCC en el periodo postoperatorio. Métodos: se incluyeron 54 pacientes con CCC (26 con nutrición enteral [NE] mediante gastrostomía endoscópica percutánea [PEG] y 28 con nutrición oral NO]). El estado nutricional se evaluó mediante parámetros bioquímicos y la calidad de la vida, con el cuestionario European Organization for Research and Treatment of Cancer Quality of Life Questionnaire (EORTC QLQ-C30). Resultados: los pacientes con NO reportaron valores significativamente (p &lt; 0,05) menores de hemoglobina, linfocitos, hierro sérico, ácido fólico y vitamina D respecto a los pacientes con NE, con un mayor porcentaje de pacientes con NO por debajo de los límites de referencia de hemoglobina (21,4 % vs. 19,4 %) y significativamente de hierro sérico (17,9 % vs. 0 %) y vitamina D (78,6 % vs. 30,8 %). Además, los pacientes con NE reportaron una mejor calidad de vida (63,8 ± 17,6) respecto los pacientes con NO (55,4 ± 20,3), aunque los pacientes con NO refirieron menos síntomas cómo disnea (-5,8 %), pérdida de apetito (-11,3 %) y vómitos (-23,1 %). Conclusión: estos resultados sugieren que el uso de NE en pacientes con HNC tras cirugía podría tener un efecto positivo sobre su estado nutricional y su calidad de vida. Sin embargo, es necesario seguir investigando para optimizar el soporte nutricional en estos pacientes a fin de evitar la desnutrición y mejorar su bienestar. <![CDATA[NEmecum: digital tool for assisting in the prescription and dispensing of enteral nutrition formulas and infant preparations]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600004&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: existe una amplia variedad de fórmulas o preparados de nutrición enteral y fórmulas o preparados infantiles. La consulta de información relacionada debe hacerse en las herramientas propias de cada laboratorio, lo que dificulta la visión crítica y la comparativa entre las mismas. Objetivo: describir el desarrollo de NEmecum como la primera web que permite realizar una búsqueda dirigida e independiente de fórmulas de nutrición o preparados infantiles, analizar el abanico nutricional actual en España y evaluar los datos de uso de la herramienta. Métodos: se desarrolló la estructura de una base de datos que unifica los parámetros de todas las fórmulas y se analizó el abanico nutricional español. Posteriormente, se seleccionaron los principales algoritmos de búsqueda dirigida y se codificó la herramienta digital. Se llevó a cabo una intensa difusión y se evaluó el impacto obtenido. Se analizaron el perfil de usuarios y centros registrados y los datos de uso de la herramienta y se evaluó su usabilidad mediante el cuestionario System Usability Scale (SUS). Resultados: se obtuvo una web responsive de acceso gratuito (http://nemecum.com) que permite realizar búsquedas dirigidas en base a unos filtros de búsqueda preestablecidos. La herramienta permitió analizar detalladamente el abanico nutricional en España, observándose la gran variedad de fórmulas disponibles de similares características. La campaña de difusión consiguió incrementar su uso de forma exponencial y cuenta actualmente con 1.370 usuarios y 79 centros registrados. La usabilidad fue valorada como excelente. Conclusión: el desarrollo de NEmecum supone una herramienta valiosa en la búsqueda y consulta de datos de fórmulas o preparados de nutrición enteral y fórmulas o preparados infantiles.<hr/>Abstract Introduction: there is a wide variety of enteral nutrition and infant formulas preparations. When there is a need to find infomation on a product, only the infomation from industy is available. Comparison amomg products becomes then ardous. Objective: to describe the development of NEmecum as the first website that allows a directed and independent search for enteral nutrition products and infant formulas, currently available in Spain, and to evaluate the initial use of NEmecum. Methods: the structure of a database that unifies the parameters of all formulas was developed, and the nutritional composition of all formulas was analyzed. Subsequently, the main search algorithms were selected and the digital tool was codified. Intensive dissemination was performed and the impact was evaluated. The profile of users and registered centers and the use of the tool were analyzed, and its usability was evaluated using the System Usability Scale (SUS) questionnaire. Results: a free-access responsive website (http://nemecum.com) that allows searches based on pre-established search filters was obtained. This tool allows for a detailed analysis available formulas in Spain by observing a wide variety of formulas with similar characteristics. The dissemination campaign managed to increase its use exponentially, currently reaching 1,370 users and 79 registered centers. Usability was rated as excellent. Conclusion: the development of the NEmecum represents a valuable tool in the search and consultation of the characteristics of enteral nutrition formulas and infant preparations. <![CDATA[Food quality in pre-school and school children in Chile during the COVID-19 pandemic]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600005&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: la pandemia por COVID-19 puede afectar en la calidad de la alimentación y la nutrición de preescolares y escolares a través de un incremento de la inseguridad alimentaria de las familias, por medidas como el confinamiento y cierre de establecimientos educacionales, lo que afecta la estructura diaria, horarios de alimentación y calidad de la alimentación. Objetivo: analizar la calidad global de la alimentación de preescolares y escolares en Chile durante la pandemia de COVID-19. Métodos: en un muestreo por conveniencia participaron 551 escolares (22,5 % niños y 77,5 % niñas) de cinco ciudades de Chile distribuidas en macrozonas norte, centro y sur. Se aplicó el índice de calidad global de la alimentación. Los datos fueron analizados en el programa estadístico IBM SPSSV24. Se analizaron diferencias de proporciones a través de tablas cruzadas. Resultados: escolares de zonas rurales presentaron menor calidad de la alimentación que pares de zonas urbanas (p = ,005). Escolares que comen con toda la familia presentan mejores indicadores de calidad de la alimentación que aquellos que lo hacen solos (p = ,002). En nueve de 12 componentes de la alimentación evaluados, las mujeres presentan mayor cumplimiento de recomendaciones alimentarias. Conclusiones: se requieren más investigaciones sobre los cambios de ingesta dietética y calidad de la alimentación de los niños y niñas y sus familias durante la pandemia. Esto permitirá analizar el impacto de la pandemia en la conducta alimentaria y sus posibles consecuencias.<hr/>Abstract Introduction: the COVID-19 pandemic can affect the quality of food and nutrition of preschoolers and schoolchildren through an increase in food insecurity of families, by measures such as confinement and closure of educational establishments, which affects the daily structure, feeding schedules, and quality of food. Objectives: analyze the overall food quality of preschool and school children in Chile during the COVID-19 pandemic. Methods: five hundred and fifty-one schoolchildren (22.5 % boys and 77.5 % girls) from five Chilean cities distributed in northern, central, and southern macro zones participated in a convenience sampling. The Global Food Quality Index was applied. The data were analyzed in the IBM SPSSV24 statistical program. Differences in proportions were analyzed employing crossed tables. Results: schoolchildren from rural areas presented lower eating quality than their urban peers (p = .005). Schoolchildren who eat with the whole family had better indicators of eating quality than those who ate alone (p = .002). In nine out of 12 dietary components, evaluated females present higher compliance with dietary recommendations. Conclusions: further research is needed on changes in dietary intake and dietary quality of children and their families during the pandemic. This will allow us to analyze the impact of the pandemic on eating behavior and its possible consequences. <![CDATA[Vitamin D deficiency in adolescents with obesity — Altered metabolism or environmental factors?]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600006&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: obesity childhood is related to vitamin D deficiency. The aim of this study was to compare vitamin D status between adolescents with obesity living in an urban area and in a rural area. We hypothesized that environmental factors would be decisive in reducing the body content of vitamin D in patients with obesity. Methods: a cross-sectional clinical and analytical study (calcium, phosphorus, calcidiol and parathyroid hormone) was carried out in a group of 259 adolescents with obesity (BMI-SDS &gt; 2.0), 249 adolescents with severe obesity (BMI-SDS &gt; 3.0) and 251 healthy adolescents. The place of residence was categorized as urban or rural. Vitamin D status was defined according to the US Endocrine Society criteria. Results: vitamin D deficiency was significantly higher (p &lt; 0.001) in severe obesity (55 %) and obesity groups (37.1 %) than in the control group (14 %). Vitamin D deficiency was more frequent in severe obesity (67.2 %) and obesity groups (51.2 %) living in urban areas than in those living in rural areas (41.5 % and 23.9 %, respectively). The patients with obesity living in urban residence did not present significant seasonal variations in vitamin D deficiency in contrast to those patients with obesity living in rural residence. Conclusions: the most probable mechanism for vitamin D deficiency in adolescents with obesity, rather than altered metabolic is the environmental factors (sedentary lifestyle and lack of adequate sunlight exposure).<hr/>Resumen Introducción: la obesidad está relacionada con la deficiencia de vitamina D. El objetivo del presente estudio fue comparar el estado de vitamina D entre adolescentes con obesidad con residencia urbana y rural. Se hipotetiza que los factores ambientales serían determinantes en la reducción del contenido corporal de vitamina D en pacientes con obesidad. Métodos: estudio transversal clínico y analítico (calcio, fósforo, calcidiol y PTH) en un grupo de 259 adolescentes con obesidad (IMC-SDS &gt; 2,0), 249 adolescentes con obesidad severa (IMC-SDS &gt; 3,0) y 251 adolescentes sanos. El estado de vitamina D se definió de acuerdo con los criterios de la Sociedad Americana de Endocrinología. Resultados: la deficiencia de vitamina D fue superior (p &lt; 0,05) en los grupos de obesidad severa (55 %) y obesidad (37,1 %) respecto al grupo de control (14 %). La prevalencia de deficiencia de vitamina D fue superior (p &lt; 0,05) en los grupos de obesidad severa (67,2 %) y obesidad (51,2 %) con residencia urbana respecto a los que vivían en áreas rurales (41,5 % y 23,9 %, respectivamente). Los pacientes con obesidad y obesidad severa con residencia urbana no presentaban variaciones estacionales en la deficiencia de vitamina D en contraste con los pacientes con residencia rural. Conclusiones: el mecanismo más probable para la deficiencia de vitamina D en adolescentes con obesidad, más que alteraciones metabólicas, serían los factores ambientales (sedentarismo y falta de exposición solar adecuada). <![CDATA[Associations between serum ferritin, iron, and liver transaminases in adolescents: a large cross-sectional study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600007&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: few previous studies suggest that serum iron status may be associated with liver function, but the relevant evidence remains limited, especially in adolescents. Objective: we aimed to investigate the association between serum ferritin, iron, and liver transaminases in adolescents. Methods: a cross-sectional study including 3,404 adolescents aged 10-19 was performed based on the National Health and Nutrition Examination Survey. Weighted multivariate regression, subgroup analysis, and sensitivity analysis were used. Results: a total of 3,404 adolescents were eventually included. Serum ferritin and iron were positively correlated to alanine aminotransferase (ALT) and aspartate aminotransferase (AST). The association between serum ferritin and ALT remained positive in all genders and races, but only remained positive in girls and several races between serum ferritin and AST. The positive correlations kept present among girls between serum iron and ALT, and also kept present among girls and non-Hispanic whites between serum iron and AST. Additionally, serum ferritin and iron were also positively correlated to elevated ALT and elevated AST using binary logistic regression analysis. After excluding the subjects with serum ferritin levels above the upper limit of normal, the main results remained the same basically. Conclusion: the present results add novel evidences about the associations between serum ferritin, iron, and liver transaminases, which requires more confirmatory studies.<hr/>Resumen Introducción: pocos estudios previos sugieren que el estado del hierro sérico pueda estar asociado con la función hepática, pero la evidencia relevante sigue siendo limitada, especialmente en adolescentes. Objetivo: nuestro objetivo fue investigar la asociación entre la ferritina sérica, el hierro y las transaminasas hepáticas en adolescentes. Métodos: se realizó un estudio transversal que incluyó a 3,404 adolescentes de diez a 19 años de edad, basado en la Encuesta Nacional de Examen de Salud y Nutrición. Se utilizaron la regresión multivariada ponderada, el análisis de subgrupos y el análisis de sensibilidad. Resultados: finalmente, se incluyó un total de 3.404 adolescentes. La ferritina sérica y el hierro se correlacionaron positivamente con la alanina aminotransferasa (ALT) y la aspartato aminotransferasa (AST). La asociación entre ferritina sérica y ALT se mantuvo positiva en todos los géneros y razas, pero solo se mantuvo positiva en niñas y en varias razas entre ferritina sérica y AST. Las correlaciones positivas siguieron presentes en las niñas entre el hierro sérico y la ALT, y también en las niñas y personas blancas no hispanas entre el hierro sérico y la AST. Además, la ferritina sérica y el hierro también se correlacionaron positivamente con ALT elevada y AST elevada mediante análisis de regresión logística binaria. Después de excluir a los sujetos con niveles de ferritina sérica por encima del límite superior de la normalidad, los resultados principales se mantuvieron básicamente iguales. Conclusión: los presentes resultados agregan evidencias novedosas sobre las asociaciones entre la ferritina sérica, el hierro y las transaminasas hepáticas, lo que requiere más estudios confirmatorios. <![CDATA[Soluble receptor for advanced glycation end-products (sRAGE) in childhood obesity: association with gene expression of RAGE and cardiometabolic markers]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: advanced glycation end-products (AGEs) interact with the receptor for AGEs (RAGE). Full-length RAGE is associated with intracellular signal transduction, and soluble-RAGE (sRAGE) lacks the transmembrane and cytoplasmic domains, acting as a competitive inhibitor of AGEs-RAGE binding. sRAGE levels in healthy children are associated with cell surface expression of RAGE. However, the expression of RAGE has not been explored in childhood obesity. Objective: the study aim was to evaluate the sRAGE levels and the gene expression of RAGE in children and its association with cardiometabolic markers. Methods: this is a cross-sectional study with 6-11-year children, 20 with overweight and 20 with obesity. Anthropometric measurements included waist circumference (cm) (WC), neck circumference (NC), weight (kg), fat mass (%), trunk fat (kg), muscular mass (kg), height (cm), and body mass index (BMI) (kg/m2). Blood samples following an overnight fast were collected to measure glucose (mg/dl) and lipid profile with colorimetric methods. sRAGE was determined in serum using the enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Quantitative reverse transcription (RT-qPCR) was performed to analyze RAGE transcripts in peripheral blood mononuclear cells isolated by Ficoll®-Hypaque. Results: we found higher RAGE (p = 0.0315) and lower sRAGE (p = 0.0305) levels in the obesity group. sRAGE level showed a negative correlation with RAGE (r = -0.35) and BMI (r = -0.24), and positive with HDL-cholesterol (r = 0.29). Regression analysis suggests that HDL-C and RAGE levels are predictors of sRAGE levels. Conclusions: expression of RAGE is associated with lower sRAGE levels in childhood obesity. Moreover, obese children show higher cardiometabolic risk markers, and a positively associated with sRAGE.<hr/>Resumen Introducción: los productos finales de glicación avanzada (AGE) interactúan con el receptor de AGE (RAGE). El RAGE de longitud completa está asociado con la transducción de señales intracelulares y el RAGE soluble (sRAGE) carece de los dominios transmembrana y citoplásmico, actuando como un inhibidor competitivo de la unión de AGE-RAGE. Los niveles de sRAGE en niños sanos están asociados con la expresión de RAGE en la superficie celular. Sin embargo, la expresión de RAGE no se ha explorado en la obesidad infantil. Objetivo: el objetivo del estudio fue evaluar los niveles de sRAGE y la expresión génica de RAGE en niños y su asociación con marcadores cardiometabólicos. Métodos: se trata de un estudio transversal con niños de seis a once años, 20 con sobrepeso y 20 con obesidad. Las medidas antropométricas incluyeron la circunferencia de la cintura (cm) (CC), la circunferencia del cuello (NC), el peso (kg), la masa grasa (%), la grasa del tronco (kg), la masa muscular (kg), la altura (cm) y el índice de masa corporal (IMC) (kg/m2). Se tomaron muestras de sangre después de una noche de ayuno para medir glucosa (mg/dl) y el perfil de lípidos con métodos colorimétricos. Los sRAGE se determinaron en suero utilizando un ensayo inmunoabsorbente ligado a enzimas (ELISA). Se realizó una transcripción inversa cuantitativa (RT-qPCR) para analizar los transcritos de RAGE en células mononucleares de sangre periférica aisladas por Ficoll®-Hypaque. Resultados: encontramos niveles más altos de RAGE (p = 0,0315) y más bajos de sRAGE (p = 0,0305) en el grupo de obesidad. El nivel de sRAGE mostró una correlación negativa con RAGE (r = -0,35) e IMC (r = -0,24), y positiva con el colesterol HDL (r = 0,29). El análisis de regresión sugiere que los niveles de HDL-C y RAGE predicen los niveles de sRAGE. Conclusiones: la expresión de RAGE se asocia con niveles más bajos de sRAGE en la obesidad infantil. Además, los niños obesos muestran marcadores de riesgo cardiometabólico más elevados y una asociación positiva con sRAGE. <![CDATA[Effect of low-sodium salt applied to Chinese modified DASH diet on arterial stiffness in older patients with hypertension and type 2 diabetes]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600009&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Background and purpose: the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet has multifunctional health benefits. We evaluated the effects of low-sodium salt applied to Chinese modified DASH diet on arterial stiffness in older patients with hypertension and type 2 diabetes. Methods: sixty-one older adults with hypertension and type 2 diabetes were randomly allocated to low sodium salt group (n= 31) or normal sodium salt group (n= 30). They were given the Chinese modified DASH diet plus low-sodium salt (52 % sodium chloride) or same diet plus regular salt (99 % sodium chloride) for eight weeks, respectively. Brachial and ankle pulse wave conduction velocity, ankle brachial index and atherosclerosis-related indices were measured at baseline and week 8. In addition, 24-hour urine and blood samples were measured at baseline, the 4thweek and the end of the intervention. Results: as compared with the baseline, the low sodium salt group significantly decreased in ankle brachial index (-0.09 ± 0.11, p&lt; 0.001) and brachial and ankle pulse wave conduction velocity (-133.07 ± 265.99 cm/s, p= 0.010) at week 8 while the normal sodium salt group only decreased significantly in ankle brachial index (-0.06 ± 0.12, p= 0.010) at week 8. Conclusion: the low-sodium salt applied to Chinese modified DASH diet may improve arterial stiffness in patients with hypertension and type 2 diabetes. Further research with an extended follow-up is needed.<hr/>Resumen Antecedentes y propósito: la dieta DASH (del inglés Dietary Approaches to Stop Hypertension) tiene beneficios multifuncionales para la salud. Evaluamos los efectos de una sal baja en sodio aplicada a la versión modificada china de la dieta DASH sobre la rigidez arterial en pacientes mayores con hipertensión y diabetes tipo 2. Métodos: sesenta y un adultos mayores con hipertensión arterial y diabetes tipo 2 fueron asignados al azar al grupo de sal baja en sodio (n= 31) o al grupo de sal con contenido normal de sodio (n= 30). Se les administró la versión china modificada de la dieta DASH más sal baja en sodio (52 % de cloruro de sodio) o la misma dieta más sal con la cantidad normal de sodio (99 % cloruro de sodio) durante ocho semanas, respectivamente. Se midieron la velocidad de onda de pulso brazo-tobillo, el índice brazo-tobillo y los índices relacionados con la aterosclerosis al inicio del estudio y a la semana 8. Se recogieron muestras de orina y sangre de 24 horas al inicio, a la cuarta semana y al final de la intervención. Resultados: en comparación con el estado inicial, el grupo de sal baja en sodio disminuyó significativamente el índice brazo-tobillo (-0,09 ± 0,11, p&lt; 0,001) y la velocidad de onda de pulso brazo-tobillo (-133,07 ± 265,99 cm/s, p= 0,010) en la semana 8, mientras que el grupo de sal con contenido normal de sodio solo disminuyó significativamente en el índice brazo-tobillo (-0,06 ± 0,12, p= 0,010) en la semana 8. Conclusión: la sal baja en sodio aplicada a la versión china modificada de la dieta DASH puede mejorar la rigidez arterial en pacientes con hipertensión y diabetes tipo 2. Se necesitan más investigaciones con un seguimiento prolongado. <![CDATA[Characteristics of the metabolically unhealthy phenotype in menopausal resistance training practitioners]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600010&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Objective: to evaluate clinical, metabolic and body characteristics related to the metabolically unhealthy phenotype (MUH) in menopausal women who practice resistance training (RT). Methods: cross-sectional study with a sample of 31 women. Clinical and metabolic variables were measured. Body adiposity was assessed by body mass index, waist circumference, visceral adiposity index (VAI) and lipid accumulation product (LAP). Body composition analysis was performed by DEXA. Results: the prevalence of the MH phenotype was 74.2 %. Metabolically healthy (MH) women were younger, had more years of RT practice, higher HDL-c levels and lower VAI and android/gynoid ratio (A/G) than the MUH women. Women with inadequacy of HDL-c, TG, A/G and VAI had 12.50 (95 % CI: 3.30-47.23), 4.83 (95 % CI: 2.37-9.85), 5.20 (95 % CI: 1.90-14.16) and 3.12 (95 % CI: 1.07-9.04) times greater prevalence of the MUH phenotype, respectively, than those with adequacy of these parameters. Binary logistic regression analysis demonstrated that age is a predictor of the MUH phenotype (OR = 1.254; 95 % CI: 1.00-1.56) and this variable showed correlation with TG, VAI and A/G. There was no association between thyrotropin and MUH phenotype in the present sample. Conclusion: age and visceral adiposity are predictors for the MUH phenotype in RT practitioners in menopause, which may initially be characterized by alterations in serum lipid profile.<hr/>Resumen Objetivo: evaluar las características clínicas, metabólicas y corporales relacionadas con el fenotipo metabólicamente no saludable (MNS) en mujeres menopáusicas que practican entrenamiento de resistencia (ER). Métodos: estudio transversal con 31 mujeres. Se midieron variables clínicas y metabólicas. La adiposidad corporal se evaluó mediante el índice de masa corporal, la circunferencia de la cintura, el índice de adiposidad visceral (IAV) y el producto de acumulación de lípidos (PAL). El análisis de composición corporal fue realizado por DEXA. Resultados: la prevalencia del fenotipo metabólicamente saludable (MS) fue del 74,2 %. Las mujeres metabólicamente saludables (MS) eran más jóvenes, tenían más años de práctica de ER, niveles más altos de HDL-c y menor IAV y relación androide/ginoide (A/G) que las mujeres MNS. Hubo asociación del fenotipo MNS con los niveles de HDL-c y A/G. Las mujeres con insuficiencia de HDL-c, TG, A/G y IAV tuvieron 12,50 (IC 95 %: 3,30-47,23), 4,83 (IC 95 %: 2,37-9,85), 5,20 (IC 95 %: 1,90-14,16) y 3,12 (IC 95 %: 1,07-9,04) veces mayor prevalencia del fenotipo MNS, respectivamente, que aquellas con adecuación de estos parámetros. El análisis de regresión logística binaria demostró que la edad es un predictor del fenotipo MUH (OR = 1,254; IC 95 %: 1,00-1,56) y esta variable mostró correlación con TG, VAI and A/G. No hubo asociación entre la tirotropina y el fenotipo MUH en la presente muestra. Conclusión: la edad y la adiposidad visceral son predictores del fenotipo MUH en practicantes de ER en la menopausia, que puede caracterizarse inicialmente alteraciones en el perfil plasmático de insípidos. <![CDATA[Relationship between adherence to dietary treatment and binge-eating disorder in obese patients]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600011&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: the binge eating disorder (BED) is the eating disorder that most affects the obese population, and BED is an aspect that possibly interferes with the rate of adherence to nutritional treatment, which is also low in individuals with chronic non-communicable disease. Objective: to examine the relationship between adherence to dietary treatment and BED presence in obese individuals. Methods: this cohort study was conducted with a sample of 73 obese individuals at a nutrition and metabolic disease outpatient unit. Anthropometric data were collected, and a three-day food record was used for dietary assessment. BED was identified using the Binge Eating Scale, and patients were divided into two groups (BED and non-BED controls). Patients were reassessed at three-month follow-up. Data were analyzed using Student's t-tests and generalized estimating equations with Bonferroni correction. Adherence to dietary treatment was assessed by calculating differences between recommended and actual energy intakes. Results: BED was identified in 28.7 % of obese individuals. There was no significant difference in adherence to dietary treatment between BED and control patients. Both groups showed similar eating habits and physical activity levels throughout the study period. Conclusion: obesity is one of the factors contributing to the lack of adherence to nutritional guidelines. The importance of cognitive methods in dietary treatment programs should be further investigated.<hr/>Resumen Introducción: el trastorno por atracón compulsivo (TA) es el trastorno alimentario que más afecta a la población obesa, y el TA es un aspecto que posiblemente interfiere en la tasa de adherencia al tratamiento nutricional, que también es baja en individuos con enfermedades crónicas no transmisibles. Objetivo: examinar la relación entre la adherencia al tratamiento dietético y la presencia de TA en individuos obesos. Métodos: este estudio de cohorte se realizó con una muestra de 73 personas obesas en una unidad de nutrición y enfermedades metabólicas ambulatorias. Se recogieron datos antropométricos y se utilizó un registro alimentario de tres días para la evaluación dietética. El trastorno por atracón compulsivo (BED, por sus siglas en inglés) se identificó usando la Binge Eating Scale, y los pacientes se dividieron en dos grupos (BED y controles sin BED). Los pacientes fueron reevaluados a los tres meses de seguimiento. Los datos se analizaron utilizando pruebas t de Student y ecuaciones de estimación generalizadas con corrección de Bonferroni. La adherencia al tratamiento dietético se evaluó calculando las diferencias entre la ingesta energética recomendada y la real. Resultados: se identificó BED en el 28,7 % de los individuos obesos. No hubo diferencias significativas en la adherencia al tratamiento dietético entre los pacientes con BED y los de control. Ambos grupos mostraron hábitos alimentarios y niveles de actividad física similares durante todo el periodo de estudio. Conclusión: la obesidad es uno de los factores que contribuyen a la falta de adherencia a las pautas nutricionales. La importancia de los métodos cognitivos en los programas de tratamiento dietético debe investigarse más a fondo. <![CDATA[Effect of 23 % low-sodium salt applied to Chinese modified DASH diet on cerebrovascular function in patients with hypertension and type 2 diabetes: a pilot study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600012&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Aim: to investigate the effects of low sodium formula salt combined with the Chinese Modified Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet on cerebrovascular function in patients with hypertension and type 2 diabetes. Methods: an eight-week single-arm trial was conducted in 66 patients with hypertension and type 2 diabetes to investigate effects of low sodium formula salt (potassium chloride 56 %, sodium chloride 23 %, 5 g/day) combined with Chinese Modified DASH diet on cerebrovascular function (measured by transcranial Doppler sonography), indicators of chronic diseases (blood pressure, blood glucose and blood lipids) and urinary excretion. The above indicators were performed before and after intervention. Results: fifty-nine subjects completed the study. Peak systolic velocity, mean flow velocity, end-diastolic velocity, pulsatility index and resistance index of internal cerebral artery and vertebral artery decreased significantly (p &lt; 0.05); pulsatility index and resistance index of anterior cerebral artery and middle cerebral artery decreased significantly (p &lt; 0.05); and end-diastolic velocity and pulsatility index of basilar artery decreased significantly (p &lt; 0.05). Systolic blood pressure, diastolic blood pressure, fasting blood glucose and postprandial blood glucose decreased significantly (p &lt; 0.001; p &lt; 0.001; p &lt; 0.001; p &lt; 0.001). Blood pressure and blood glucose control rates increased significantly (p &lt; 0.001). Conclusions: based on the study, 23 % low-sodium formula combined with CM-DASH diet pattern can improve cerebrovascular function in community patients with hypertension complicated with diabetes and has a good short-term benefit of blood pressure and glucose control.<hr/>Resumen Objetivo: investigar los efectos de una sal baja en sodio combinada con la versión china de la dieta DASH (del inglés Dietary Approaches to Stop Hypertension) modificada en la función cerebrovascular en pacientes con hipertensión y diabetes tipo 2. Métodos: en 66 pacientes con hipertensión y diabetes tipo 2 se llevó a cabo un ensayo de ocho semanas para investigar los efectos de la sal baja en sodio (cloruro de potasio 56 %, cloruro de sodio 23 %, 5 g/día) combinada con la dieta DASH en su versión china modificada en la función cerebrovascular (medido por sonografía Doppler transcraneal), los indicadores de enfermedades crónicas (presión arterial, glucosa sanguínea y lípidos sanguíneos) y la excreción urinaria. Los indicadores anteriores se midieron antes y después de la intervención. Resultados: cincuenta y nueve sujetos completaron el estudio. La velocidad sistólica máxima, la velocidad media del flujo, la velocidad diastólica final, el índice de pulsatilidad y el índice de resistencia de la arteria cerebral anterior y la arteria vertebral disminuyeron significativamente (p &lt; 0,05); el índice de pulsatilidad y el índice de resistencia de la arteria cerebral anterior y la arteria media disminuyeron significativamente (p &lt; 0,05); y la velocidad diastólica final y el índice de pulsatilidad de la arteria basilar disminuyeron significativamente (p &lt; 0,05). La presión arterial sistémica, la presión arterial diastólica, la glucosa arterial en ayuno y la glucemia posprandial disminuyeron significativamente (p &lt; 0,001, p &lt; 0,001, p &lt; 0,001, p &lt; 0,001). La presión arterial y las tasas de control de glucosa en sangre aumentaron significativamente (p &lt; 0,001). Conclusiones: la fórmula de sal con un 23 % de sodio combinada con la dieta DASH en su versión china modificada puede mejorar la función cerebrovascular en pacientes comunitarios con hipertensión complicada por la diabetes y es beneficiosa a corto plazo para la presión arterial y el control de la glucosa. <![CDATA[Neck circumference as a predictor of cardiometabolic risk and truncal obesity in people living with HIV]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600013&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: recent studies have suggested the use of neck circumference as a parameter capable of identifying risks of cardiometabolic complications and the accumulation of truncal fat caused by both antiretroviral therapy and the lifestyle of people with the human immunodeficiency virus (HIV). Objective: to investigate the relationship between neck circumference and anthropometric indicators and to assess cardiometabolic risk and truncal obesity through proposed cut-off points. Methods: cross-sectional study including 233 people with HIV. Demographic, socioeconomic, lifestyle and clinical data were collected using a structured questionnaire. The anthropometric evaluation included: weight, height, body mass index (BMI) measurements; waist (WC), neck (NC), arm and arm muscle circumferences; triceps and subscapular skinfolds and their sum. ROC curves were constructed to determine the accuracy of NC in predicting cardiometabolic risk in people living with HIV. Results: the sample was 57.5 % male, with a mean age of 38.4 years (95 % CI: 37.2-39.7 years). NC showed a positive and significant correlation with all anthropometric variables analyzed (p &lt; 0.05), and a higher correlation strength with WC and BMI. The NC cut-off point selected as a predictor of risk of cardiac metabolic complications and truncal obesity in women was ≥ 32.4 cm, considering both WC and BMI. For men, the NC cut-off points were different when considering WC (≥ 39.6 cm) and BMI (≥ 38.1 cm) as a reference. It is worth noting that NC performed well in ROC curve analysis for men, while in women it was a poor performance. Conclusion: NC proved to be a promising indicator in the assessment of nutrition and health of people living with HIV, especially in men.<hr/>Resumen Introducción: estudios recientes han sugerido el uso de la circunferencia del cuello como parámetro capaz de identificar los riesgos de complicaciones cardiometabólicas y la acumulación de grasa troncal causados tanto por la terapia antirretroviral como por el estilo de vida de las personas con el virus de la inmunodeficiencia humana (VIH). Objetivo: investigar la relación entre la circunferencia del cuello y los indicadores antropométricos y evaluar el riesgo cardiometabólico y la obesidad troncal a través de los puntos de corte propuestos. Métodos: estudio transversal que incluyó a 233 personas con VIH. Se recogieron datos demográficos, socioeconómicos, de estilo de vida y clínicos mediante un cuestionario estructurado. La evaluación antropométrica incluyó: medidas de peso, altura, índice de masa corporal (IMC); circunferencias de cintura (CC), cuello (CN), brazo (CA) y músculo del brazo (MCB); pliegues cutáneos del tríceps y subescapular y su suma. Se construyeron curvas ROC para determinar la precisión de la CN en la predicción del riesgo cardiometabólico en personas que viven con el VIH. Resultados: el 57,5 % de la muestra eran varones, con una edad media de 38,4 años (IC 95 %: 37,2-39,7 años). La CN mostró una correlación positiva y significativa (p &lt; 0,05) con todas las variables antropométricas analizadas, y una mayor fuerza de correlación con la CC y el IMC. El punto de corte de la CN seleccionado como predictor de riesgo de complicaciones metabólicas cardiacas y obesidad troncular en mujeres fue ≥ 32,4 cm, considerando tanto la CC como el IMC. En el caso de los hombres, los puntos de corte de la CN fueron diferentes al considerar como referencia la CC (≥ 39,6 cm) y el IMC (≥ 38,1 cm). Cabe destacar que la CN obtuvo buenos resultados en el análisis de la curva ROC en el caso de los hombres, mientras que en el de las mujeres fue deficiente. Conclusión: la CN demostró ser un indicador prometedor en la evaluación de la nutrición y la salud de las personas que viven con el VIH, especialmente en los hombres. <![CDATA[Association between nutritional status and platelet-to-lymphocyte ratio in patients with hepatocellular carcinoma undergoing transcatheter arterial chemoembolization]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600014&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: nutritional status and platelet-to-lymphocyte ratio (PLR) have been found to be associated with prognosis in patients with hepatocellular carcinoma (HCC) undergoing transcatheter arterial chemoembolization (TACE). Objectives: to evaluate the association between nutritional status and PLR in patients with HCC undergoing TACE. Methods: a total of 152 HCC patients received TACE were enrolled. The nutritional status was evaluated by Patient-Generated Subjective Global Assessment (PG-SGA). Patients with PG-SGA A and PG-SGA (B or C) were classified as the well-nourished and malnourished groups. Results: according to the PG-SGA, 130 (85.5 %) patients were malnourished. The median PLR was significantly different between well-nourished and malnourished groups (p = 0.008). A positive correlation was found between PLR and PG-SGA score (r = -0.265, p = 0.001). The optimal PLR cutoff value was 102.165 to predict malnutrition, with a sensitivity of 65.4 %, specificity of 72.7 %, and an area under the curve (AUC) of 0.677 (95 % confidence interval (CI): 0.550-0.804; p = 0.008). A logistic stepwise regression model showed that the PLR was associated with nutritional status in Model 1 without adjustment, as well as if adjusted by age, sex, type of TACE (c-TACE/DEB-TACE) and Child–Pugh stage (odds ratio, 0.190; 95 % CI: 0.062-0.582; p = 0.004). Conclusions: nutritional status measured by PG-SGA was significantly associated with PLR in patients with HCC undergoing TACE.<hr/>Resumen Introducción: se ha encontrado que el estado nutricional y el índice plaquetas-linfocitos (PLR) se asocian con el pronóstico en pacientes con carcinoma hepatocelular (CHC) sometidos a quimioembolización transarterial (TACE). Objetivos: evaluar la asociación entre el estado nutricional y la PLR en pacientes con CHC sometidos a TACE. Métodos: se evaluaron 152 pacientes con CHC que recibieron TACE. El estado nutricional fue evaluado por Evaluación Global Subjetiva Generada por el Paciente (PG-SGA). Los pacientes con PG-SGA A y PG-SGA (B o C) se clasificaron como los grupos bien nutridos y desnutridos. Resultados: según la PG-SGA, 130 (85,5 %) pacientes estaban desnutridos. La mediana de PLR fue significativamente diferente entre los grupos bien nutridos y desnutridos (p = 0,008). Se encontró una correlación positiva entre PLR y la puntuación PG-SGA (r = -0,265, p = 0,001). El valor de corte óptimo de PLR fue de 102,165 para predecir la malnutrición, con una sensibilidad del 65,4 %, una especificidad del 72,7 % y un área bajo la curva (AUC) de 0,677 (intervalo de confianza [IC] del 95 %: 0,550-0,804; p = 0,008). Un modelo de regresión logística escalonada mostró que el PLR se asoció con el estado nutricional en el Modelo 1 sin ajuste, así como cuando se ajustó por edad, sexo, tipo de TACE (c-TACE/DEB-TACE) y etapa Child-Pugh (odds ratio, 0,190; IC 95 %: 0,062-0,582; p = 0,004). Conclusiones: el estado nutricional medido por PG-SGA se asoció significativamente con PLR en pacientes con CHC sometidos a TACE. <![CDATA[Benefits of using a recommended testing algorithm for the diagnosis and dietary-nutritional management of patients with chronic gastrointestinal disorders]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600015&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción y objetivo: los trastornos gastrointestinales crónicos como la enfermedad celiaca y la intolerancia a la lactosa o fructosa en la edad adulta son cada vez más frecuentes y se suelen acompañar de sintomatología que repercute en las actividades diarias y limita en gran medida la dieta. El espectro de síntomas que manifiestan los afectados es heterogéneo y poco específico y, además, no existe un protocolo estandarizado y consensuado para el manejo dietético, lo que dificulta un correcto diagnóstico y un adecuado tratamiento. Los trastornos relacionados con malabsorción/intolerancia alimentaria pueden originarse por causas primarias (genéticas) o secundarias (parásitos, alergias, enfermedad inflamatoria intestinal, fármacos, etc.). El empleo de análisis genéticos permite descartar o confirmar causas primarias y, cuando sea necesario, centrar la búsqueda en las secundarias. El objetivo del enfoque algorítmico que proponemos es guiar el manejo dietético-nutricional del paciente con trastornos gastrointestinales crónicos para optimizar el proceso diagnóstico y el tratamiento nutricional. Material y métodos: tras realizar una revisión bibliográfica sobre las patologías más frecuentemente asociadas a estos trastornos, se proponen un algoritmo de pruebas y los sucesivos pasos a seguir en función de los resultados obtenidos, para concretar el diagnóstico y el tratamiento. Resultados: el algoritmo propuesto pretende ser una herramienta para el personal sanitario (gastroenterólogos, endocrinólogos, nutricionistas, etc.) que atiende a este tipo de paciente. Se busca guiar el flujo de pruebas diagnósticas en función de la información aportada por el paciente y la clínica al inicio, así como recomendar el tratamiento (dietético-nutricional y/o farmacológico) más adecuado. Conclusiones: el beneficio de utilizar un enfoque algorítmico es que este permite optimizar el proceso diagnóstico de causas primarias y secundarias y con ello, pautar un tratamiento nutricional personalizado considerando el origen del trastorno, a fin de paliar la intensidad y frecuencia de los síntomas con la menor cantidad de restricciones alimentarias posibles y minimizar la afección en la calidad de vida de los pacientes.<hr/>Abstract Introduction and objective: chronic gastrointestinal disorders such as celiac disease and lactose or fructose intolerance in adulthood are becoming more frequent and are usually accompanied by symptoms that affect daily activities and greatly limit diet. The spectrum of symptoms manifested by those affected is heterogeneous and not very specific; in addition, there is no standardized and agreed protocol for dietary management, which makes a correct diagnosis and effective treatment difficult. Disorders related to malabsorption/food intolerance can originate from primary (genetic) or secondary causes (parasites, allergies, inflammatory bowel disease, drugs, etc.). Using genetic data makes it possible to rule out or confirm primary causes, and when necessary, focus the search on secondary ones. The objective of this algorithmic approach is to guide the dietary-nutritional management of the patient with chronic gastrointestinal disease to optimize the diagnostic process and nutritional treatment. Material and methods: after a review of the literature on the pathologies most frequently associated with these disorders, a testing algorithm is proposed and the successive steps to be followed depending on the results obtained, in order to determine the diagnosis and treatment. Results: the proposed algorithm aims to be a tool for health personnel (gastroenterologists, endocrinologists, nutritionists, etc.) who care for these patients. The aim is to guide the flow of diagnostic tests based on the information provided by the patient and the clinic at the beginning, as well as to recommend the most appropriate treatment (dietary-nutritional and/or pharmacological). Conclusions: the benefit of using an algorithmic approach is that it allows optimising the diagnostic process of primary and secondary causes, and with this, to prescribe a personalised nutritional treatment considering the origin of the disorder, to alleviate the intensity and frequency of the symptoms with the least amount of dietary restrictions possible and minimise the impact on the quality of life of the patients. <![CDATA[Correlation between dysphagia and serum albumin levels and prognosis: a retrospective study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600016&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: dysphagia is a common complication of stroke, and serum albumin is widely recognized as a strong prognostic marker of health and/or disease status. However, the correlation between dysphagia and serum albumin levels has not been established. Objectives: to observe the correlation between dysphagia and serum albumin levels and prognosis in patients with stroke. Methods: we performed a retrospective study of patients hospitalized between June 1, 2018, and June 1, 2022. A total of 1,370 patients were enrolled. The patients were divided into two groups: dysphagia and non-dysphagia. Binary logistic regression and multiple linear regression models were used to analyze the correlation between dysphagia, albumin, modified Rankin Scale (mRS), activities of daily living (ADL), and length of hospital stay (LOS). Results: after adjusting for confounding factors, the risk of pneumonia in the dysphagia group was 2.417 times higher than that in the non-dysphagia group (OR = 2.417, 95 % CI: 1.902-3.072, p = 0.000). The risk of mRS ≥ 3 and modified Barthel index (MBI) &lt; 60 in patients with dysphagia was 3.272-fold (OR = 3.272, 95 % CI: 2.508-4.269, p &lt; 0.001) and 1.670-fold (OR = 1.670, 95 % CI: 1.230-2.268, p &lt; 0.001), respectively; and the risk of hypoproteinemia was 2.533 times higher (OR = 2.533, 95 % CI: 1.879-3.414, p = 0.000). Stepwise linear regression showed that dysphagia was significantly correlated with lower albumin levels and higher mRS, lower ADL, and longer LOS in patients with stroke (β = -0.220, β = 0.265, β = -0.210, and β = 0.147, respectively; p &lt; 0.001). Conclusions: dysphagia in patients with stroke is associated with decreased albumin levels and has an impact on its prognosis.<hr/>Resumen Introducción: la disfagia es una complicación común del accidente cerebrovascular, y la albúmina sérica es ampliamente reconocida como un fuerte marcador pronóstico del estado de salud y/o enfermedad. Sin embargo, no se ha establecido la correlación entre la disfagia y los niveles de albúmina sérica. Objetivos: observar la correlación entre la disfagia y los niveles de albúmina sérica y el pronóstico en pacientes con accidente cerebrovascular. Métodos: realizamos un estudio retrospectivo de pacientes hospitalizados entre el 1 de junio de 2018 y el 1 de junio de 2022. Se inscribieron un total de 1.370 pacientes, los cuales fueron divididos en dos grupos: con disfagia y sin disfagia. Se utilizaron modelos de regresión logística binaria y de regresión lineal múltiple para analizar la correlación entre la disfagia, la albúmina, la escala de Rankin modificada (ERm), las actividades de la vida diaria (AVD) y el tiempo de estancia hospitalaria (TEH). Resultados: después de ajustar por factores de confusión, el riesgo de neumonía en el grupo de disfagia fue 2,417 veces mayor que en el grupo sin disfagia (OR = 2,417, IC 95 %: 1,902-3,072, p = 0,000). El riesgo de ERm ≥ 3 y el índice de Barthel modificado (MBI) &lt; 60 en pacientes con disfagia se multiplicó por 3,272 veces (OR = 3,272, IC 95 %: 2,508-4,269, p &lt; 0,001) y 1,670 veces (OR = 1,670, IC 95 %: 1,230-2,268, p &lt; 0,001), respectivamente; el riesgo de hipoproteinemia fue 2,533 veces mayor (OR = 2,533, IC 95 %: 1,879-3,414, p = 0,000). La regresión lineal por pasos mostró que la disfagia se correlacionó significativamente con niveles más bajos de albúmina y ERm más altos, AVD más bajos y TEH más prolongados en pacientes con accidente cerebrovascular (β = -0,220, β = 0,265, β = -0,210 y β = 0,147, respectivamente; p &lt; 0,001). Conclusiones: la disfagia en pacientes con accidente cerebrovascular se asocia a una disminución de los niveles de albúmina y repercute en su pronóstico. <![CDATA[Cognition and obesity in adults with epilepsy]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600017&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Objective: to assess the occurrence of overweight/obesity in patient with epilepsy (PWEs) and to relate it to cognitive aspects and clinical variables. Methodology: the measurements of waist circumference, calf circumference, arm circumference, and the body mass index were related to the scores of the Mini-Mental State Examination and the Brief Cognitive Battery-Edu, as well as to the clinical variables of 164 PWEs, with a significance level of p &lt; 0.05. Data were compared to a similar control group (CG) comprising 71 cases. Linear and multiple logistic regression models were used to assess factors related to cognitive aspects. Results: the mean age of the PWEs was 49.8 ± 16.6 years with a mean length of epilepsy of 22 ± 15.9 years. Overweight/obesity occurred in 106 (64.6 %) PWEs and in 42 (59.1 %) CG subjects. The PWEs had a worse performance in several cognitive functions when compared to CG subjects. In the PWEs, overweight/obesity was associated with lower educational level, older age, and cognitive impairment. Greater waist circumference, overweight, age at the first seizure, and use of polytherapy with antiseizure medications were predictive factors of memory impairment in multiple linear regression. Greater arm and calf circumference values were associated with better performance in several cognitive areas. Conclusion: the occurrence of overweight/obesity in PWEs and CG subjects was high. Cognitive impairment occurred in a high number of PWEs and was associated with overweight, greater waist circumference values, and clinical aspects of epilepsy. Better cognitive performance was associated with greater arm and calf circumference.<hr/>Resumen Objetivo: evaluar la ocurrencia de sobrepeso/obesidad en pacientes con epilepsia y relacionarla con aspectos cognitivos y variables clínicas. Metodología: las medidas de circunferencia de cintura, circunferencia de pantorrilla, circunferencia de brazo e índice de masa corporal se relacionaron con los puntajes del Mini-Mental State Exam y de la Batería Cognitiva Breve-Edu, así como con las variables clínicas de 164 pacientes con epilepsia, con un nivel de significación de p &lt; 0,05. Los datos se compararon con un grupo de control similar (GC) compuesto por 71 casos. Se utilizaron modelos de regresión logística lineal y múltiple para evaluar factores relacionados con aspectos cognitivos. Resultados: la edad media de las pacientes con epilepsia fue de 49,8 ± 16,6 años con una duración media de la epilepsia de 22 ± 15,9 años. Presentaron sobrepeso/obesidad 106 (64,6 %) pacientes con epilepsia y 42 (59,1 %) sujetos del GC. Los pacientes con epilepsia tuvieron un peor desempeño en varias funciones cognitivas en comparación con los sujetos del GC. En las pacientes con epilepsia, el sobrepeso/obesidad se asoció con menor nivel educativo, mayor edad y deterioro cognitivo. La mayor circunferencia de la cintura, el sobrepeso, la edad de la primera convulsión y el uso de politerapia con medicamentos anticonvulsivos fueron factores predictivos del deterioro de la memoria en la regresión lineal múltiple. Los valores mayores de circunferencia del brazo y la pantorrilla se asociaron con un mejor rendimiento en varias áreas cognitivas. Conclusión: la incidencia de sobrepeso/obesidad en sujetos pacientes con epilepsia y GC fue alta. El deterioro cognitivo ocurrió en un alto número de pacientes con epilepsia y se asoció con sobrepeso, mayores valores de circunferencia de la cintura y aspectos clínicos de la epilepsia. Un mejor rendimiento cognitivo se asoció con una mayor circunferencia del brazo y la pantorrilla. <![CDATA[Food without nutritional purpose in the medical therapeutics in the modern age at Hospital de Santiago in Vitoria (Alava, Spain)]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600018&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: con ser importante, la alimentación en los hospitales medievales y modernos distó de la excelencia y abundancia que sugieren algunos historiadores, probablemente por una incorrecta valoración de la documentación hospitalaria al considerar como destinado a la alimentación todo gasto en alimentos, cuando buena parte tuvo como destino la botica. Objetivo/método: identificar los alimentos utilizados para una finalidad terapéutica no nutricional durante la edad moderna en el Hospital de Santiago Apóstol de Vitoria (Álava, España), describir su sistema de consignación y revisar la bibliografía del periodo para facilitar estrategias de valoración documental a los investigadores. Resultados: entre 1592 y 1813 se identifican 42 grupos de alimentos adquiridos para finalidades terapéuticas no nutritivas. El sistema de anotación en los libros de gastos no es sistemático ni homogéneo sino muy variable y dependiente de quien efectuara el asiento. Se identifican 27 términos para el reconocimiento de que un determinado alimento tuviera por destino la botica y no la cocina. Se escogen 14 textos sanitarios del periodo como bibliografía clarificadora, encontrándose de mayor utilidad para los fines propuestos los manuales enfermeros del siglo XVII. Conclusiones: la variedad y cantidad de alimentos destinados a la botica evidencia el riesgo de confusión en los investigadores no familiarizados al analizar las dietas hospitalarias desde los libros de contabilidad. La propuesta de términos y estrategias de discriminación del uso nutricional o no nutricional de los alimentos adquiridos, junto a la recomendación bibliográfica, resulta indispensable para una adecuada valoración de las dietas hospitalarias históricas.<hr/>Abstract Introduction: although important, food in medieval and modern hospitals was far from the excellence and abundance suggested by some historians, probably due to an incorrect assessment of hospital documentation, considering all food expenditure to be for food when much of it was destined for the apothecary's shop. Aim/method: to identify the foodstuffs used for non-nutritional therapeutic purposes during the modern age at Hospital de Santiago in Vitoria (Alava, Spain), to describe the system of consignment, and to review the bibliography of the period in order to facilitate documentary assessment strategies for researchers. Results: between 1592 and 1813, 42 groups of foodstuffs acquired for non-nutritional therapeutic purposes were identified. The system of annotation in the expenditure books is neither systematic nor homogeneous, but highly variable and dependent on who made the entry. Twenty-seven terms were identified for the recognition that a given foodstuff was intended for the apothecary's shop and not the kitchen. Fourteen sanitary texts of the period were chosen as clarifying bibliography, finding the 17th century nursing manuals most useful for the proposed purposes. Conclusions: the variety and quantity of foodstuffs destined for the apothecary's shop shows the risk of confusion in unfamiliar researchers when analysing hospital diets from account books. A proposal of terms and strategies for discriminating the nutritional or non-nutritional use of the food acquired, together with bibliographical recommendations, is essential for an adequate assessment of historical hospital diets. <![CDATA[Effects of acute beta-alanine supplementation on post-exertion rating of perceived exertion, heart rate, blood lactate, and physical performance on the 6-minute race test in middle-distance runners]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600019&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Background: the use of beta-alanine (BA) to increase physical performance in the heavy-intensity domain zone (HIDZ) is widely documented. However, the effect of this amino acid on the post-exertion rating of perceived exertion (RPE), heart rate (HR), and blood lactate (BL) is still uncertain. Objectives: a) to determine the effect of acute BA supplementation on post-exertion RPE, HR, and BL in middle-distance athletes; and b) to determine the effect of acute BA supplementation on physical performance on the 6-minute race test (6-MRT). Material and methods: the study included 12 male middle-distance athletes. The design was quasi-experimental, intrasubject, double-blind &amp; crossover. It had two treatments (low-dose BA [30 mg·kg-1] and high-dose BA [45 mg·kg-1]) and a placebo, 72 hours apart. The effect of BA was evaluated at the end of the 6-MRT and post-exertion. The variables were RPE, HR and BL, and 6-MRT (m) distance. The statistical analysis included a repeated-measures ANOVA (p &lt; 0.05). Results: the analysis evidenced no significant differences at the end of 6-MRT for all variables (p &lt; 0.05). However, both doses of BA generated a lower post-exertion RPE. The high dose of BA caused significant increases in post-exertion BL (p &lt; 0.05). Conclusion: acute supplementation with BA generated a lower post-exertion RPE. This decrease in RPE and the post-exertion BL increase could be related to an increase in physical performance in HIDZ.<hr/>Resumen Introducción: el uso de beta-alanina (BA) para aumentar el rendimiento físico en zonas con dominio de alta intensidad (HIDZ) está ampliamente documentado. Sin embargo, el efecto de este aminoácido sobre el índice de esfuerzo percibido (RPE), la frecuencia cardíaca (HR) y el lactato sanguíneo (BL) aún es incierto. Objetivos: a) determinar el efecto de la suplementación aguda de BA sobre el RPE, la HR y el BL posesfuerzo; y b) además del rendimiento en la prueba de carrera de 6 minutos (6-MRT), en atletas de media distancia. Material y métodos: el estudio incluyó a 12 atletas masculinos de media distancia. El diseño fue cuasiexperimental, intrasujeto, doble ciego y cruzado. Incluyó dos tratamientos (BA en dosis baja [30 mg·kg-1] y BA en dosis alta [45 mg·kg-1]) y placebo, con 72 horas de diferencia. El efecto de BA se evaluó al final de los 6-MRT y posesfuerzo. Las variables fueron RPE, HR y BL, y distancia en 6-MRT (m). El análisis estadístico incluyó un ANOVA de medidas repetidas (p &lt; 0,05). Resultados: el análisis no evidenció diferencias significativas al final de los 6-MRT para todas las variables (p &gt; 0,05). Sin embargo, ambas dosis de BA generaron un menor RPE posesfuerzo. La dosis alta de BA generó incrementos significativos en el BL posesfuerzo (p &lt; 0,05). Conclusión: la suplementación aguda con BA generó un menor RPE posesfuerzo. Esta disminución del RPE y el aumento en el BL posesfuerzo podrían estar relacionados con un aumento del rendimiento físico en HIDZ. <![CDATA[Soy beverages and women's health: evidence review and experts opinion]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600020&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Las bebidas vegetales de soja constituyen una alternativa dentro de la dieta habitual. Sin embargo, existe la preocupación de potenciales efectos en la salud reproductiva de la mujer por mecanismos de disrupción endócrina. En esta revisión se evalúan documentos científicos en el área de la Ginecología y la Obstetricia bajo el tamiz de la medicina basada en la evidencia, respondiendo preguntas estructuradas. La metodología se apegó a las guías establecidas por la declaración PRISMA 2020. Los estudios evaluados descartan un riesgo incrementado de pubertad precoz o cáncer de mama; incluso se aprecia un efecto protector frente a dicha neoplasia. Se ha reportado el paso transplacentario de isoflavonas de soja y su presencia en la leche materna, sin que ello implique una relación con complicaciones materno-fetales o malformaciones congénitas. La exposición a productos de soja no parece influir sobre el peso corporal y la salud ósea de la mujer. Los estudios en adultos indican que la soja favorece un mínimo incremento de tirotropina (TSH) en personas con antecedente de hipotiroidismo subclínico. El impacto de los alimentos basados en soja sobre la microbiota intestinal parece ser favorable para su diversidad, particularmente al consumir productos fermentados. Muchos de los estudios en humanos han sido realizados con suplementos de isoflavonas o con productos que contienen proteínas aisladas o texturizadas de soja. Por tanto, los resultados y las conclusiones deben interpretarse con cautela ya que no son totalmente extrapolables a las bebidas comerciales de soja.<hr/>Abstract Soy drinks are an increasingly consumed option within the Western diet. However, there are concerns about potential endocrine disruptor effects and possible impact on women's reproductive health. This review evaluates scientific documents in gynecology and obstetrics under an evidence-based medicine approach. All methods adhered to PRISMA 2020 declaration guidelines. The evaluated studies do not support a positive association between soy intake and early puberty or breast cancer; instead, a protective effect against such neoplasm was observed. Transplacental passage of soy isoflavones and their presence in breast milk has been reported without any maternal-fetal complications nor congenital malformations. Exposure to soy-derived products appears to have a neutral effect on body weight and bone health. Studies performed in adults indicate that soy may promote a minimal increase in thyrotropin (TSH) in subjects with subclinical hypothyroidism. The impact of soy-based foods on gut microbiota appears favorable, especially when consuming fermented products. Many of the human studies have been conducted with isoflavones supplements, isolated or textured soy proteins. Therefore, the results and conclusions should be interpreted cautiously, as these are not entirely applicable to commercial soy beverages. <![CDATA[Body composition models based on anthropometry: systematic literature review]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600021&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen La determinación de la composición corporal se realiza a través de métodos de medición que requieren el uso de equipos especializados de difícil adquisición y manipulación. Por esta razón, diferentes autores han desarrollado modelos matemáticos para su cálculo. El objetivo de esta revisión fue analizar los trabajos realizados en modelos matemáticos para la determinación de variables de composición corporal a partir de medidas antropométricas, respondiendo las siguientes preguntas: ¿cuál es la variable corporal que el modelo predice?, ¿cuáles son las variables de entrada para el desarrollo del modelo?, ¿cómo es la tipificación de pacientes en cada modelo?, ¿qué método de análisis de datos es utilizado? y ¿cómo se evaluó el modelo? Se limitó la búsqueda a las revistas que se encuentran en los repositorios de las áreas de Medicina, Enfermería, Bioquímica, Biología, Salud, Farmacología, Inmunología, Ingeniería y Matemáticas. Se encontraron 424 artículos que se redujeron a 30 al aplicar el proceso de revisión sistemática de literatura. Se observa que los estudios analizados se orientan a la predicción de variables relacionadas con la masa grasa corporal. Los resultados de evaluación encontrados para masa libre de grasa, masa grasa y tasa metabólica basal difieren dependiendo de la técnica de comparación y los segmentos corporales analizados. La evaluación se basa principalmente en correlación intraclase, correlación de Pearson y el coeficiente de determinación (r2) y se denota una buena correlación para la población objeto de estudio.<hr/>Abstract The body composition determination is carried out through measurement methods that require the use of specialized equipment that is difficult to acquire and manipulate. Therefore, different authors have developed mathematical models for its calculation. The target of this review was to analyze the work carried out on mathematical models of body composition variables from different anthropometric measurements, answering the following questions: what is the corporal variable that the model predicts?, what are the input variables for model development?, how is the patients typification in each model?, what data analysis method has been used?, and how has been the model evaluated? The search was limited to journals found in repositories in the areas of Medicine, Nursing, Biochemistry, Biology, Health, Pharmacology, Immunology, Engineering, and Mathematics. Four hundred and twenty-four articles were found, which were reduced to 30 by applying the systematic literature review process. The analyzed studies are oriented to the prediction of variables related to body fat mass. The evaluation results found for fat-free mass, fat mass and metabolic rate differ according to the comparison technique and the body segments analyzed. The evaluation is mainly based on the intraclass correlation, the Pearson correlation and the coefficient of determination (r2), and they present a good correlation for the population under study. <![CDATA[Vitamin D and gastric cancer — A systematic review and meta-analysis]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600022&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Objective: to explore the association between serum vitamin D level and the occurrence and pathological grade of gastric cancer. Material and methods: search PubMed, Embase, Web of Science, Cochrane and Chinese database; all articles about the association between serum vitamin D levels and gastric cancer published before July 2021. Results: 10 trials with 1159 cases of gastric cancer patients and 33,387 cases of regular control patients were analyzed. The serum vitamin D level of the gastric cancer group (15.56 ± 7.46 ng/ml) was lower than in the control group (17.60 ± 1.61 ng/ml), and the difference was statistically significant. The patients with gastric cancer, clinical stage III/IV (16.19 ± 8.04 ng/ml) had lower vitamin D levels than those with stage I/II (19.61 ± 9.61 ng/ml), and the patients with low differentiation of gastric cancer (17.5 ± 9.5 ng/ml) had lower levels than those with well- or moderately-differentiated cancer (18.04 ± 7.92 ng/ml). The patients with lymph node metastasis (19.41 ± 8.63 ng/ml) had lower vitamin D levels than the patients without lymph node metastasis (20.65 ± 7.96 ng/ml), and the difference was statistically significant. Conclusion: vitamin D levels were negatively associated with gastric cancer. Vitamin D levels were significantly associated with different clinical stages, degrees of differentiation, and lymph node metastasis, suggesting that low vitamin D levels might predict poor prognosis in gastric cancer.<hr/>Resumen Objetivo: investigar la asociación entre los niveles de vitamina D en suero y la carcinogénesis gástrica y su clasificación patológica. Material y métodos: se buscaron en las bases de datos PubMed, Embase, Web of Science, Cochrane y China todos los artículos sobre la asociación entre los niveles séricos de vitamina D y el cáncer gástrico publicados antes de julio de 2021. Resultados: se analizaron diez datos de 1159 pacientes con cáncer gástrico y 33.387 pacientes normales de control. El nivel de vitamina D en suero del grupo (15,56 ± 7,46 ng/ml) de cáncer gástrico era inferior al del grupo de control (16,19 ± 8,04 ng/ml), y la diferencia era estadísticamente significativa. En los pacientes con cáncer gástrico en estadio clínico III/IV (16,19 ± 8,04 ng/ml) era inferior al de los pacientes en estadio I/II (19,61 ± 9,61 ng/ml) y en los pacientes con cáncer de estómago poco diferenciado (17,5 ± 9,5 ng/ml) era menor que en los pacientes con cáncer bien o moderadamente diferenciado (18,04 ± 7,92 ng/ml); en los pacientes con metástasis en ganglios linfáticos (19,41 ± 8,63 ng/ml) era inferior al de los pacientes sin metástasis en ganglios linfáticos (20,65 ± 7,96 ng/ml), siendo la diferencia estadísticamente significativa. Conclusión: los niveles de vitamina D se correlacionaron negativamente con el cáncer gástrico. Los niveles de vitamina D se asociaron significativamente a los diferentes estadios clínicos, el grado de diferenciación y la metástasis en ganglios linfáticos, lo que sugiere que los niveles bajos de vitamina D pueden ser un factor de predicción de mal pronóstico en el cáncer gástrico. <![CDATA[Diet as a source of hydrogen sulfide and its effects on health and disease]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600023&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Conocido originalmente por sus efectos deletéreos en la salud, recientemente se ha reconocido al sulfuro de hidrógeno (H2S) como un gasotransmisor de importancia biológica, al igual que el óxido nítrico y el monóxido de carbono. El H2S puede producirse de forma endógena en las células de mamíferos por dos vías: la vía enzimática y la vía no enzimática. Cuando se produce por la vía enzimática, su síntesis se lleva a cabo a partir de los aminoácidos L-cisteína o metionina mediante transulfuración y transmetilación. También se puede producir el H2S a partir donadores de grupos sulfuro como, por ejemplo, compuestos orgánicos que se encuentran presentes en algunos vegetales. Actualmente es bien conocido el papel del H2S como protector a nivel cerebral y cardiaco, y cada vez adquiere mayor relevancia su estudio como coadyuvante terapéutico en padecimientos metabólicos como la obesidad y la diabetes mellitus de tipo 2. El objetivo de esta revisión es examinar cómo impacta el aporte de donadores y precursores del sulfuro de hidrógeno por la dieta en la salud y la enfermedad.<hr/>Abstract Initially known for its deleterious health effects, hydrogen sulfide (H2S) has recently been recognized as a biologically important gas carrier, like nitric oxide and carbon monoxide. H2S is produced endogenously in mammalian cells by enzymatic and non-enzymatic pathways. When it is produced by the enzymatic pathway, its synthesis is carried out from the amino acid L-cysteine through the transsulfuration pathway. It can also be produced endogenously from exogenous compounds that function as H2S donors as, for example, the naturally occurring organic donors found in some plants. Currently, the role of H2S is well known as brain and cardiac protector, and its research as a therapeutic adjuvant in metabolic diseases such as obesity and type-2 diabetes is becoming increasingly important. The objective of this review is to examine how the contribution of donors and precursors of hydrogen sulfide by the diet impacts health and disease. <![CDATA[Innovation in clinical nutrition: single dose in intermittent enteral tube feeding]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600024&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen La guía práctica de nutrición enteral domiciliaria de la Sociedad Europea de Nutrición Clínica y Metabolismo (ESPEN) publicada en 2020 incluye 61 recomendaciones. Un número relevante de ellas está referido a parámetros de seguridad, prevención de las complicaciones, estrategias de control y calidad de vida de los pacientes y familiares. Estas son las mismas razones por las que se tiende a las unidades monodosis en todos los medicamentos en general. La nutrición enteral es de los pocos tratamientos a los que todavía no ha llegado la monodosis y la mayor parte de los pacientes con nutrición enteral intermitente por sonda gástrica tienen indicada una dosis diferente a la presentación farmacéutica. Este hecho provoca riesgo de complicaciones derivadas de errores en la administración que no deben ser olvidados y que afectan en mayor medida a población anciana y con alto grado de dependencia. La innovación consistente en la creación de envases monodosis de 375 ml para nutrición enteral respetando los horarios fisiológicos de las tomas puede solucionar la mayor parte de ellos y cumple con los requerimientos proteico-energéticos y con las recomendaciones sobre dosificación elaboradas por las sociedades científicas para pacientes con mayor riesgo.<hr/>Abstract The home enteral nutrition practical guidelines of the European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) published in 2020 includes 61 recommendations. A significant number of them are related to safety parameters, prevention of complications, control strategies and quality of life of patients and family members. These are the same reasons why single-dose units are usually used on all medicines. Enteral feeding is one of the few treatments that has not yet reached the single dose and most patients with intermittent enteral nutrition by gastric tube have a dose which differs from pharmaceutical presentation. This leads to the risk of complications arising from errors in the administration that should not be forgotten and that affect mostly elderly and highly dependent populations. The innovation that consists in the creation of 375 ml single-dose containers for enteral feeding following the physiological schedules of the takes can solve most of them and meets the energy protein requirements and recommendations on dosage developed by scientific societies for patients at higher risk. <![CDATA[Optimizing carbohydrate intake from drugs in epileptic patients on a ketogenic diet]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600025&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen La guía práctica de nutrición enteral domiciliaria de la Sociedad Europea de Nutrición Clínica y Metabolismo (ESPEN) publicada en 2020 incluye 61 recomendaciones. Un número relevante de ellas está referido a parámetros de seguridad, prevención de las complicaciones, estrategias de control y calidad de vida de los pacientes y familiares. Estas son las mismas razones por las que se tiende a las unidades monodosis en todos los medicamentos en general. La nutrición enteral es de los pocos tratamientos a los que todavía no ha llegado la monodosis y la mayor parte de los pacientes con nutrición enteral intermitente por sonda gástrica tienen indicada una dosis diferente a la presentación farmacéutica. Este hecho provoca riesgo de complicaciones derivadas de errores en la administración que no deben ser olvidados y que afectan en mayor medida a población anciana y con alto grado de dependencia. La innovación consistente en la creación de envases monodosis de 375 ml para nutrición enteral respetando los horarios fisiológicos de las tomas puede solucionar la mayor parte de ellos y cumple con los requerimientos proteico-energéticos y con las recomendaciones sobre dosificación elaboradas por las sociedades científicas para pacientes con mayor riesgo.<hr/>Abstract The home enteral nutrition practical guidelines of the European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) published in 2020 includes 61 recommendations. A significant number of them are related to safety parameters, prevention of complications, control strategies and quality of life of patients and family members. These are the same reasons why single-dose units are usually used on all medicines. Enteral feeding is one of the few treatments that has not yet reached the single dose and most patients with intermittent enteral nutrition by gastric tube have a dose which differs from pharmaceutical presentation. This leads to the risk of complications arising from errors in the administration that should not be forgotten and that affect mostly elderly and highly dependent populations. The innovation that consists in the creation of 375 ml single-dose containers for enteral feeding following the physiological schedules of the takes can solve most of them and meets the energy protein requirements and recommendations on dosage developed by scientific societies for patients at higher risk. <![CDATA[Towards a healthier night shift: the need for nutritional, well-being, and organizational strategies]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600026&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen La guía práctica de nutrición enteral domiciliaria de la Sociedad Europea de Nutrición Clínica y Metabolismo (ESPEN) publicada en 2020 incluye 61 recomendaciones. Un número relevante de ellas está referido a parámetros de seguridad, prevención de las complicaciones, estrategias de control y calidad de vida de los pacientes y familiares. Estas son las mismas razones por las que se tiende a las unidades monodosis en todos los medicamentos en general. La nutrición enteral es de los pocos tratamientos a los que todavía no ha llegado la monodosis y la mayor parte de los pacientes con nutrición enteral intermitente por sonda gástrica tienen indicada una dosis diferente a la presentación farmacéutica. Este hecho provoca riesgo de complicaciones derivadas de errores en la administración que no deben ser olvidados y que afectan en mayor medida a población anciana y con alto grado de dependencia. La innovación consistente en la creación de envases monodosis de 375 ml para nutrición enteral respetando los horarios fisiológicos de las tomas puede solucionar la mayor parte de ellos y cumple con los requerimientos proteico-energéticos y con las recomendaciones sobre dosificación elaboradas por las sociedades científicas para pacientes con mayor riesgo.<hr/>Abstract The home enteral nutrition practical guidelines of the European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) published in 2020 includes 61 recommendations. A significant number of them are related to safety parameters, prevention of complications, control strategies and quality of life of patients and family members. These are the same reasons why single-dose units are usually used on all medicines. Enteral feeding is one of the few treatments that has not yet reached the single dose and most patients with intermittent enteral nutrition by gastric tube have a dose which differs from pharmaceutical presentation. This leads to the risk of complications arising from errors in the administration that should not be forgotten and that affect mostly elderly and highly dependent populations. The innovation that consists in the creation of 375 ml single-dose containers for enteral feeding following the physiological schedules of the takes can solve most of them and meets the energy protein requirements and recommendations on dosage developed by scientific societies for patients at higher risk. <![CDATA[Reflections on the evolution of enrollment according to gender in the university education of the nutrition career in Chile (2005-2022)]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112023000600027&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen La guía práctica de nutrición enteral domiciliaria de la Sociedad Europea de Nutrición Clínica y Metabolismo (ESPEN) publicada en 2020 incluye 61 recomendaciones. Un número relevante de ellas está referido a parámetros de seguridad, prevención de las complicaciones, estrategias de control y calidad de vida de los pacientes y familiares. Estas son las mismas razones por las que se tiende a las unidades monodosis en todos los medicamentos en general. La nutrición enteral es de los pocos tratamientos a los que todavía no ha llegado la monodosis y la mayor parte de los pacientes con nutrición enteral intermitente por sonda gástrica tienen indicada una dosis diferente a la presentación farmacéutica. Este hecho provoca riesgo de complicaciones derivadas de errores en la administración que no deben ser olvidados y que afectan en mayor medida a población anciana y con alto grado de dependencia. La innovación consistente en la creación de envases monodosis de 375 ml para nutrición enteral respetando los horarios fisiológicos de las tomas puede solucionar la mayor parte de ellos y cumple con los requerimientos proteico-energéticos y con las recomendaciones sobre dosificación elaboradas por las sociedades científicas para pacientes con mayor riesgo.<hr/>Abstract The home enteral nutrition practical guidelines of the European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) published in 2020 includes 61 recommendations. A significant number of them are related to safety parameters, prevention of complications, control strategies and quality of life of patients and family members. These are the same reasons why single-dose units are usually used on all medicines. Enteral feeding is one of the few treatments that has not yet reached the single dose and most patients with intermittent enteral nutrition by gastric tube have a dose which differs from pharmaceutical presentation. This leads to the risk of complications arising from errors in the administration that should not be forgotten and that affect mostly elderly and highly dependent populations. The innovation that consists in the creation of 375 ml single-dose containers for enteral feeding following the physiological schedules of the takes can solve most of them and meets the energy protein requirements and recommendations on dosage developed by scientific societies for patients at higher risk.