Scielo RSS <![CDATA[Revista Española de Nutrición Humana y Dietética]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=2174-514520150001&lang=en vol. 19 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[<b>Functional foods</b>: <b>need or luxe?</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452015000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[<b>Validation of a rapid method for detecting nitrate in chard (<i>Beta vulgaris cycla</i>)</b>: <b>analysis of Spanish commercial samples marketed in the Region of Huesca, Spain, and estimation of the daily intake</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452015000100002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Introduction: This paper presents the validation of a rapid method for the determination of nitrate content in chard samples, in order to determine, during two periods (winter and summer of 2012), the current levels of nitrate in this typical vegetable, and the toxicological risk associated with this intake. Material and Methods: A rapid colorimetric determination of nitrate in chard samples by nitration of salicylic acid was validated. The validated method was applied to analyze the content of nitrate in 56 chard samples marketed in Huesca (Spain) and collected in winter and summer seasons, and the toxicological risk associated with the intake for adult and children population was evaluated. Results: The method was specific and robust enough for the required purposes. The main performance characteristics of the method were: limits of detection and quantitation of 0.29 mg L-1 and 0.59 mg L-1, respectively; recoveries from 80.0% to 107.4%; and coefficients of variation lower than 11.4%. The detected mean nitrate content was 2293 mg kg-1 and there was evidence of risk only for extreme consumers (adults and children), especially in winter period. Conclusions: A high percentage of chard samples with a considerable concentration of nitrate were found. Taking into account the estimated dairy intake of nitrate associated with them, it could be recommended to establish a regulatory limit of nitrate to chard, a vegetable of important consumption in Spain.<hr/>Introducción: En este trabajo se presenta la validación de un método rápido para la determinación del contenido de nitratos en muestras de acelga, con el fin de determinar durante dos periodos (invierno y verano de 2012) los niveles de nitratos en esta hortaliza típica y el riesgo toxicológico asociado con este consumo. Material y Métodos: Se validó un método para la determinación colorimétrica de nitratos en muestras de acelga basado en la nitración del ácido salicílico. Una vez validado el método, se aplicó para analizar 56 muestras de acelgas del mercado de Huesca (España) recogidas en las temporadas de invierno y verano, y se valoró el riesgo toxicológico asociado al consumo para la población española adulta e infantil. Resultados: El método fue específico y robusto para los fines requeridos. Las principales características del método fueron: límites de detección y cuantificación de 0,29 mg L-1 y 0,59 mg L-1, respectivamente; recuperaciones de 80,0% a 107,4%; y coeficientes de variación inferiores a 11,4%. El contenido medio de nitratos detectado fue de 2293 mg kg-1 y sólo hubo evidencia de riesgo para los consumidores extremos (adultos y niños), especialmente en el invierno. Conclusiones: Se encontró un alto porcentaje de muestras de acelgas con una concentración considerable de nitratos. Teniendo en cuenta la ingesta diaria estimada de nitratos asociada a ellas, se recomendaría establecer un límite reglamentario de nitratos en acelgas ya que es una hortaliza de consumo importante en España. <![CDATA[<b>Nutritional status in Mexican elderlys</b>: <b>comparative study between groups with different social assistances</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452015000100003&lng=en&nrm=iso&tlng=en Introducción: Evaluar la presencia de desnutrición y obesidad en adultos mayores con distintos tipos de apoyo social en Sinaloa, México. Material y métodos: Estudio comparativo, observacional, prospectivo y transversal en 91 adultos mayores. Se determinó el peso corporal, la estatura y medidas antropométricas. Se aplicó el Mini Nutritional Assessment (MNA). Se estimaron los promedios y las desviaciones estándar, así como la distribución de las diferencias entre las mediciones antropométricas y los resultados del MNA de las distintas poblaciones. Se analizaron los datos con las pruebas de Kruskal-Wallis y Ji-cuadrado². Se utilizó el coeficiente de Pearson para evaluar la correlación entre indicadores antropométricos con MNA. Se consideró significancia estadística un valor de p<0.05. Resultados: La muestra estudiada incluyó 91 adultos mayores: 35 usuarios de una casa de día, 28 miembros de un centro cultural, y 28 residentes de dos asilos. Se observó una prevalencia de desnutrición del 32,1%, 14,3% y 3,5% en institucionalizados, casa de día y adultos independientes, respectivamente. Un 93,2 % de la población estudiada padecía acúmulo de grasa a nivel visceral según el índice de cintura talla (ICT). El índice de masa corporal (IMC) y la circunferencia de la pantorrilla (CP) se correlacionaron significativamente con MNA (p<0.05). Conclusiones: Se observó una mayor prevalencia de desnutrición en la población residente de asilos y en los usuarios de casas de día, principalmente en mujeres y población mayor de 80 años de edad. El exceso de tejido adiposo prevalece en la tercera edad. Es necesaria la implementación de estrategias nutricionales específicas para este grupo de edad.<hr/>Introduction: The aim of this study were to determine the prevalence of undernutrition and obesity in older people with various types of social support from Sinaloa, México. Material and methods: Comparative, observational, prospective and cross-sectional study in 91 elderly. Determined body weight, height and anthropometric measurements. Applied the Mini Nutritional Assessment (MNA). Means and standard deviations are estimated. Chi-square² and Kruskal-Wallis tests were used to analyzed data. Pearson correlation were utilized for evaluated the correlation between antropomethric indicators and MNA. The level of statistical significance was p<0.05. Results: 91 elderlies were evaluated: 35 users of a day House, 28 members of a cultural centre, and 28 residents of two nursing homes. There was a prevalence of malnutrition of 32.1% in the institutionalized, 14.3% on the day house, and 3.5% in independent adult. Obesity were diagnosed in 93.2% of people by Waist/Height Ratio. Good correlations were found between body mass index (BMI) and calf circumference (CC) with MNA (p<0.05). Conclusions: High prevalences of undernutrition were found in nursing homes and user of day homes, with major risks in womans and people major of 80 years. The implementation of nutritional interventions depending on the type of social assistance received is required. <![CDATA[<b>Overweight and obesity in school-age children and teenagers of a urban area of Riobamba city, Ecuador</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452015000100004&lng=en&nrm=iso&tlng=en Introducción: Determinar la prevalencia de sobrepeso y obesidad en estudiantes escolares y adolescentes del área Urbana de la ciudad de Riobamba. Material y Métodos: Se estudiaron 3.680 estudiantes entre 5 y 19 años, 1.581 escolares y 2.099 adolescentes matriculados en 65 unidades de educación básica y bachillerato. Las variables estudiadas fueron: tipo de establecimiento educativo, sexo, edad, peso, talla. Para el diagnóstico del estado nutricional se utilizó el Índice de Masa Corporal para edad y se empleó los patrones de referencia de la OMS-2007. Los escolares y adolescentes cuya desviación estándar se encontraron <-2 se consideraron con delgadez, entre -2 y +1 con peso normal, &gt;+1 a +2 con sobrepeso y &gt;+2 con obesidad. Los datos se analizaron en los programas de computación: Anthro Plus v1.0.4 y SPSS v20. Resultados: El exceso de peso afecta al 24,1% de los escolares/adolescentes; sobrepeso, 17,8% y obesidad 6,3%. El exceso de peso es estadísticamente mayor en escolares, 27,7% que en adolescentes, 21,5% (p<0,0001). Igualmente, el exceso de peso es estadísticamente mayor en los escolares hombres, 31,0% que en escolares mujeres, 24,4% (p<0,0001). Y es estadísticamente mayor en adolescentes mujeres, 23,3% que en adolescentes hombres, 19,8% (p<0,0001). El exceso de peso en escolares/adolescentes afecta a: establecimientos particulares, 27,7%, establecimientos fiscomisionales, 25,3% y establecimientos fiscales, 22,9%. Igualmente, el exceso de peso es mayor en escolares de establecimientos particulares, 28,1% que en establecimientos fiscales, 27,7% (p=0,9984). Y es estadísticamente mayor en los adolescentes de establecimientos particulares, 27,6% que en establecimientos fiscales, 18,4% (p<0,0001). Conclusiones: La prevalencia de exceso de peso (sobrepeso/obesidad) en estudiantes escolares y adolescentes del área urbana de la ciudad de Riobamba es alta (24,1%) y es mayor en escolares (27,7%) que en adolescentes (21,5%). Son necesarias medidas de intervención inmediatas para prevenir y tratar este grave problema de Salud Pública.<hr/>Introduction: To determine the prevalence of overweight and obesity among school students and adolescents of a urban area of the city of Riobamba. Material and Methods: 3680 students between 5 and 19 years, 1581 school students and 2099 adolescents enrolled in 65 units of basic education and high school were studied. The variables studied were: type of educational establishment, sex, age, weight and height. For the diagnosis of nutritional status, the WHO-2007 reference standards of body mass index for were used. School children and adolescents whose standard deviation was found <-2 were considered thin, between -2 and +1 normal weight, &gt;+1 to +2 overweight and &gt;+2 as obesity. Data were analyzed by the computer programs: Anthro Plus v1.0.4 and SPSS v20. Results: Being overweight affects 24.1% of school/adolescents; overweight, 17.8% and 6.3% obese. Excess weight is statistically higher (p<0.0001) in school (27.7%) than in adolescents (21.5%). Similarly, excess weight is statistically higher (p<0.0001) in children men (31.0%) than in women (24,4%) at school age. And it is statistically higher (p<0.0001) in adolescent females (23.3%) than in adolescent males (19.8%). Being overweight in school/adolescents affects: private schools (27.7%), treasury missionary establishments (25.3%) and fiscal establishments (22.9%). Similarly, excess weight is greater among schoolchildren in private schools (28.1%) than in fiscal establishments, 27.7% (non statistically p = 0.9984). And it is statistically greater (p <0.0001) in adolescents of private establishments (27.6%) than in fiscal establishments (18.4%). Conclusions: The prevalence of weight excess (overweight / obesity) in school students and young urban area of the city of Riobamba is high (24.1%), and is higher in school age (27.7%) than in adolescents (21,5%). An intervention is needed to prevent and treat this serious public health trend. <![CDATA[<b>Anthropometric profile and habits of physical activity of a school students Mapuches rural Temuco, Chile</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452015000100005&lng=en&nrm=iso&tlng=en Introducción: El estado nutricional de los niños puede ser un elemento predictor de salud en la edad adulta, la población Mapuche presenta una prevalencia mayor de obesidad que la población no-Mapuche en Chile. El objetivo del presente estudio es determinar el perfil antropométrico y los hábitos de actividad física de estudiantes Mapuches de una escuela rural particular subvencionada de la ciudad de Temuco. Material y Métodos: El diseño es no experimental, descriptivo, transversal, con un enfoque cuantitativo. La muestra incluyó a todos los estudiantes Mapuches del establecimiento educacional (n=23), en ambos sexos. Se les realizó una evaluación antropométrica con ISAK y se estimó el tiempo total de actividad física a través del Cuestionario Internacional de Actividad Física, versión corta en español (IPAQ-A). Para correlacionar las variables se utilizó una correlación parcial. Resultados: Los escolares alcanzan un promedio de 35,4% de masa adiposa, 34,1% de masa muscular, 11,4% de masa residual, 12% de masa ósea, 7% de masa cutánea y un somatotipo de 4,9-5,1-1,8 que los clasifica como mesoendomorfos balanceados. En cuanto al tiempo total de actividad física, los escolares alcanzan 2225,9 minutos/semana, su gasto energético es de 9592,1 (METs/minuto/semana) y su permanencia sentados equivale a 228,6 minutos a la semana, finalmente se encontró correlación negativa entre IMC y tiempo total de actividad física. Conclusiones: Los escolares presentan un perfil antropométrico mayormente normal, pero con una elevada prevalencia de obesidad. Su nivel de actividad física es alto, situándolos como sujetos activos de acuerdo a tablas normativas.<hr/>Introduction: The nutritional status of children can be a predictor of health in adulthood element, the Mapuche population has a non-Mapuche population that increased prevalence of obesity in Chile. The aim of this study was to determine the anthropometric profile and physical activity habits of Mapuche students of a particular charter school in the rural of Temuco city. Material and Methods: The design is not experimental, descriptive, transversal, with a quantitative approach. The sample included all students of the educational establishment Mapuches (n=23), in both sexes. He underwent anthropometric assessment ISAK and total time physical activity was estimated by the International Physical Activity Questionnaire, short version in Spanish (IPAQ-A). To correlate the variables a partial correlation was used. Results: The students average about 35.4% of fat mass, muscle mass 34.1%, 11.4% of residual mass, 12% of bone mass, 7% of residual mass and somatotype 4.9-5.1-1.8 that meso-endomorph classified as balanced. Regarding the total time physical activity, students reach 2225.9 minutes/ week, your energy expenditure is 9592.1 (METs/min/week) and stay seated equals 228.6 minutes per week, finally negative correlation was found between BMI and total time of physical activity. Conclusions: The students have a mostly standard anthropometric profile, but with a troubling obesity rate. His activity level is high, placing them as active subjects according to normative tables. <![CDATA[<b>Nutritional and body composition assessment and its relationship with athletic performance in a women's soccer team</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452015000100006&lng=en&nrm=iso&tlng=en Introducción: En el fútbol femenino, cumplir con los requerimientos nutricionales podría influir positivamente en el rendimiento deportivo. El objetivo del presente estudio fue analizar la ingesta nutricional y la composición corporal (CC), comprobando su relación con el rendimiento deportivo. Material y métodos: Estudio observacional, descriptivo, prospectivo y correlacional, realizado en 17 jugadoras del equipo semiprofesional de Torrelodones C.F. de Madrid. Se determinó el peso y la talla y se calculó el índice de masa corporal (IMC). La CC se determinó mediante bioimpedancia eléctrica (BIA). La ingesta nutricional se analizó a través de un registro dietético semanal (valorado a través del programa DIAL) y el test KIDMED. Se determinó el volumenmáximo de oxígeno (VO2 máx) a partir de la prueba Course-Navette y se realizó el test de percepción subjetiva de esfuerzo (PSE). Resultados: IMC: 22,80±2,9kg/m²; masa grasa: 24,51±5,5%; y masa magra: 43,6±2,9kg. La ingesta energética fue de 1901±388kcal. El aporte de hidratos de carbono supuso el 40,3±5,6%, las proteínas el 15,9±3,29% y las grasas el 41,8±4,1% de las kcal totales. Existió una relación inversa entre IMC y peso, y los valores de VO2 máx. Hubo una pérdida de peso significativa después del entrenamiento (p=0,003) y del partido (p=0,008). Conclusiones: La alimentación fue inadecuada en las jugadoras, no correspondiendo la ingesta de nutrientes con sus requerimientos, a pesar de entrenar en un equipo semiprofesional. Debido a la importancia que la nutrición juega en la competición y rendimiento deportivo, se debe seguir trabajando para una recomendación adecuada en este colectivo.<hr/>Introduction: In women's soccer, meeting the nutritional requirements could have a positive impact on athletic performance. The aim of this study was to analyze dietary intake and body composition (CC), proving their relationship with athletic performance. Material and Methods: Observational, descriptive, prospective, and correlational study performed on 17 players from Torrelodones C.F., a semi-professional team in Madrid. Weight and height were measured and the body mass index (IMC) was calculated. The CC was determined by bioelectrical impedance analysis (BIA). Dietary intake was analyzed through a weekly food registry (assessed with the program DIAL) and the KIDMED test. The maximum volume of oxygen (VO2 max) was determined by the Course-Navette test and the rating of perceived effort test (PSE) was also taken. Results: IMC was 22.80±2.9kg/m², fat mass was 24.51±5.5% and lean mass 43.6±2.9kg. Energy intake was 1901±388 kcal. The contribution of carbohydrates accounted for 40.3±5.6%, protein 15.9±3.29%, and fat 41.8±4.1% of total kcal. There was an inverse relationship between IMC and weight, and VO2 max values. There was a significant weight loss after training (p=0.003) and after the match (p=0.008). Conclusions: Player's diet was inadequate, not corresponding nutrient intake with their requirements, despite training in a semi-professional team. Because of the importance that nutrition plays in competition and athletic performance, investigations should continue working on an appropriate recommendation for this collective. <![CDATA[<b>The role of international health movement in the development of the Dietitian and Nutricionist profession in Spain</b>]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452015000100007&lng=en&nrm=iso&tlng=en Durante la Primera Guerra Mundial y la posguerra, el hambre y la desnutrición cobraron gran importancia y estos problemas atrajeron la atención de gobiernos y organismos internacionales. Entre 1920 y 1930 se fue configurando en el contexto internacional una nueva cultura de la nutrición y a partir de este momento la nutrición y la dietética se convirtieron en un tema a tratar y empezaron a perfilarse las políticas nacionales e internacionales en nutrición. Durante el período de entreguerras, la mayoría de los países crearon sus servicios de higiene de la alimentación y pusieron en marcha institutos nacionales de nutrición. En dichos escenarios asistenciales e investigadores se desarrollaron los primeros procesos de profesionalización de los Dietistas-Nutricionistas. Fue en el contexto del abordaje comunitario de los problemas nutricionales, cuando se perfiló la necesidad de contar con profesionales capacitados para aplicar los conocimientos de la nutrición. Este hecho favoreció su creación y lo hizo ligado al abordaje de la problemática de la malnutrición desde la perspectiva colectiva, sin olvidar sus inicios en el ámbito de la atención al paciente hospitalizado y la nutrición clínica. La nutrición logró su ruta de diferenciación profesional sobre todo en el contexto de la salud pública.<hr/>During the first world war and the subsequent post-war period, hunger and malnutrition became such severe problems that Governments and international agencies were spurred into action. Between 1920 and 1930, a new culture of nutrition emerged in the global arena. Nutrition and dietetics began to receive careful consideration and national and international policies on nutrition started to take shape. During the interwar period, many countries created food hygiene services and launched national institutes of nutrition, and it was within these welfare and research scenarios that the first steps were taken towards professionalization of the role of dietitian and nutritionist, since the community approach taken to nutritional problems highlighted the need for trained professionals to apply knowledge of nutrition. This circumstance favored the creation of a professional role linked to a collective approach to the problem of malnutrition whilst maintaining its roots in the field of inpatient care and clinical nutrition. Nutrition attained its distinct professional identity above all in the context of public health.