Scielo RSS <![CDATA[Revista Española de Nutrición Humana y Dietética]]> http://scielo.isciii.es/rss.php?pid=2174-514520210002&lang=pt vol. 25 num. 2 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.isciii.es/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.isciii.es <![CDATA[La influencia de la nutrición en la industria alimentaria]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452021000200125&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[Critical nutrients of processed and ultra-processed foods intended for children and their adequacy to the profile of the Pan American Health Organization]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452021000200128&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción La modernización alimentaria ha llevado a una mayor disponibilidad de alimentos industrializados destinados a la población infantil, ricos en azúcares, grasas saturadas y altos en sodio. El objetivo fue determinar la adecuación de la composición nutricional de alimentos procesados y ultraprocesados destinados a niños de 2 a 12 años de edad de acuerdo al Perfil de Alimentos de la OPS respecto a los nutrientes críticos según lo declarado en el etiquetado nutricional. Material y Métodos Estudio transversal, observacional y descriptivo en el que se analizaron 113 productos: 11 procesados y 102 ultraprocesados según la clasificación NOVA, de dos supermercados de Asunción - Paraguay. Resultados La relación sodio/kcal fue elevada en 1 categoría de alimentos procesados y en 4 categorías de ultraprocesados. La cantidad de azúcares fue elevada en los alimentos procesados y en 6 de los ultraprocesados. El total de grasas y grasas saturadas fue elevado en 3 de los ultraprocesados a excepción de los snacks que sólo sobrepasaron el máximo permitido de grasas totales. Conclusiones Los alimentos procesados y ultraprocesados destinados a la población infantil analizados en este estudio, tienen al menos un nutriente crítico que sobrepasa lo establecido por la OPS, con lo cual se sugiere evitar al máximo su consumo por parte de los niños.<hr/>Abstract Introduction Food modernization has led to a greater availability of industrialized foods for children, rich in sugars, saturated fats and high in sodium. The aim was to determine the adequacy of the nutritional composition of processed and ultra-processed foods intended for children from 2 to 12 years of age according to the PAHO Food Profile regarding critical nutrients as stated in the nutritional labeling. Material and Methods Cross-sectional, observational and descriptive study in which 113 products were analyzed: 11 processed and 102 ultra-processed according to the NOVA classification, from two supermarkets in Asuncion - Paraguay. Results The sodium / kcal ratio was elevated in 1 category of processed foods and in 4 categories of ultra-processed foods. The amount of sugars was high in processed foods and in 6 of the ultra-processed. Total fat and saturated fat were high in 3 of the ultra-processed foods, with the exception of snacks that only exceeded the maximum allowed for total fat. Conclusions Processed and ultra-processed foods for the child population analyzed in this study have at least one critical nutrient that exceeds what is established by PAHO, which is why it is suggested to avoid its consumption by children as much as possible. <![CDATA[Physical and social aspects of the home food environment related to the fruits and vegetables consumption in school children: a cross-sectional study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452021000200143&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción El propósito del estudio fue describir el consumo de frutas y verduras de niños escolarizados de Cali, Colombia, y explorar la asociación entre el consumo poco frecuente de frutas y verduras y algunos aspectos físicos y sociales del ambiente alimentario de su hogar. Material y Métodos Se realizó un estudio observacional con diseño transversal analítico en el que participaron 560 parejas conformadas por niños de 8 a 12 años y uno de sus padres, los cuales fueron invitados a participar en cuatro colegios de diferentes niveles socioeconómicos. La información sobre el consumo de frutas y verduras fue recogida usando un cuestionario de frecuencia de consumo validado previamente el cual permitió clasificar el consumo en poco o frecuente. Los padres reportaron información sociodemográfica y de los aspectos físicos y sociales del ambiente alimentario del hogar a través de cuestionarios de autorreporte validados previamente. Se analizó la asociación entre el consumo poco frecuente de frutas y verduras y los aspectos físicos y sociales del ambiente alimentario del hogar usando una regresión logística. Resultados El consumo diario de frutas en los niños fue moderado y el consumo de verduras fue bajo, estando asociado el consumo poco frecuente con aspectos sociales del hogar como las prácticas parentales y los hábitos de los padres, y con aspectos físicos como la disponibilidad de alimentos en el hogar y cerca de éste, con diferencias significativas por nivel socioeconómico. Conclusiones Son necesarias políticas aumenten el consumo de frutas y verduras; el estudio aporta evidencia sobre la necesidad de enfocar las intervenciones de promoción de alimentación saludable y prevención de la obesidad infantil en los ambientes alimentarios de los hogares, en los que los padres tienen un rol fundamental.<hr/>Abstract Introduction The aim of the study was to describe fruits and vegetables consumption in scholar children from Cali, Colombia and explore the association between a few fruit and vegetables consumption and physic and social characteristics of the home food environment. Material and Methods An observational study with an analytic cross-sectional design was conducted. 560 children ages 8 to 12 years old and one of their parents participated. Participants were recruited at four schools from different socioeconomic status. Children answered a self-report questionnaire reporting the frequency of their eating habits in the last week. Parents reported sociodemographic information and were asked about the physic and social characteristics of their home food environment through self-reported questionnaires. These characteristics were associated with two result variables: fruits consumption and vegetables consumption, through logistic regressions. Results Daily consumption of fruits was moderate and vegetables consumption was low. These eating habits were related to social aspects such as parental feeding practices and parents eating habits, and with physical aspects such as food availability at home and near it, with significant differences concerning socioeconomic status. Conclusions The study brings evidence of the importance of focusing interventions in the children’s home food environment to promote healthy eating and to prevent obesity, in which parents play a central role. <![CDATA[Changes in nutritional status, body composition and associated symptomatology in hospitalized patients undergoing bone marrow transplantation: prospective longitudinal study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452021000200154&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción Los pacientes sometidos a Trasplante de Células Madre Hematopoyéticas o trasplante de médula padecen varias complicaciones nutricionales. El objetivo del estudio fue realizar una descripción prospectiva en estos pacientes. Material y Métodos Se reclutaron 14 pacientes con una edad media de 48,0±9,8 años. Resultados El 28,6% padecía sobrepeso, el 14,3% obesidad y el 57,1% tenía un peso normal, con una evolución entre -0,3±0,3kg/m2 (normopeso) hasta -3,1±0,2kg/m2 (obesidad). Se observó una pérdida de peso variable, de hasta 7,3±0,7% en pacientes con mayor Índice de Masa Corporal (IMC). La composición corporal también empeoró al alta, con una evolución de la circunferencia braquial de -1,7±0,4cm en trasplantes alogénicos y -2±4,5cm en trasplantes autólogos. Un 42,9% de hombres y 28,6% de mujeres eran dados de alta con un Índice de Masa Libre de Grasa (IMLG) por debajo de las recomendaciones, incrementándose desde el ingreso en hombres (desde un 14,3%). Se observa una pérdida de fuerza muscular, en trasplantes alogénicos de -5,0±1,5kg en el caso de hombres, y -3,0±0,5kg en mujeres; en autólogos, de -5kg y -4kg respectivamente. Sobre síntomas, al inicio existía una alta prevalencia de vómitos (71,4%), náuseas (42,9%) o saciedad temprana (57,1%); durante la hospitalización, destaca la saciedad temprana (92,9%), náuseas (71,4%), vómitos (71,4%), disgeusia (57,1%), diarrea (50%) y anorexia (50%). Conclusiones Los pacientes admitidos para trasplante de médula ósea están aparentemente bien nutridos, y existe un deterioro durante la hospitalización; parece adecuado implementar estrategias dietéticas durante la hospitalización para optimizar la ingesta y prevenir la malnutrición.<hr/>Abstract Introduction Patients undergoing Hematopoietic Stem Cells Transplant or marrow transplantation have several nutritional complications. The objective of the study was to track a description prospectively in hospitalized patients for a transplantation. Material and Methods 14 patients with an average age of 48.0±9.8 years were recruited. Results 28.6% were overweight, 14.3% obese and 57.1% were normally weighted, with an evolution between -0.3±0.3kg/m2 (normoweight) to -3.1±0.2kg/m2 (obesity). Variable weight loss of up to 7.3±0.7% was observed in patients with higher Body Mass Index (BMI). Body composition also worsened to hospital discharge, with an evolution of brachial circumference of -1.7±0.4cm in allogeneic transplantation and -2±4.5cm in autologous transplantation. A 42.9% of men and 28.6% of women were discharged with an Fat Free Mass Index (FFMI) below the recommendations, increasing from admission in men (from 14.3%). A loss of muscle strength is observed, in allogeneic transplantation of -5.0±1.5kg in the case of men, and -3.0±0.5kg in women; -5kg and -4kg, respectively. About adverse effects, there was a high prevalence of vomiting (71.4%), nausea (42.9%) early satiety (57.1%); during hospitalization, highlights early satiety (92.9%), nausea (71.4%), vomiting (71.4%), dysgeusia (57.1%), diarrhoea (50%) anorexia (50%). Conclusions Patients admitted to bone marrow transplantation are apparently well nourished, and there is a deterioration during hospitalization; it seems appropriate to implement dietary strategies during hospitalization to optimize intake and prevent malnutrition. <![CDATA[Fruit and vegetable consumption patterns in the Venezuelan urban population]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452021000200165&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción Estudiar los patrones de consumo alimentario de una población es importante dadas las relaciones existentes entre dieta y enfermedad, en especial el consumo de frutas y hortalizas (FyH) cuyo aporte de vitaminas, minerales, fibra y compuestos bioactivos contribuye a un estado de salud integral. El objetivo fue identificar y caracterizar los patrones de consumo de frutas y hortalizas predominantes en venezolanos de 15 a 65 años y residentes en las zonas urbanas, durante el año 2015. Material y Métodos Esta investigación ha sido desarrollada con los datos del Estudio Latinoamericano de Nutrición y Salud (ELANS) correspondientes a Venezuela, un estudio descriptivo y transversal realizado mediante un muestreo aleatorio, polietápico por cuotas en su última fase (registro del protocolo del estudio en Clinical Trials: NCT02226627), con el propósito de recopilar información sobre consumo de alimentos y bebidas a través de 2 recordatorios de 24 horas. La muestra representativa para Venezuela fue de 1.132 sujetos. Se realizó un análisis descriptivo de las variables de consumo y un análisis de interasociaciones mediante el uso del análisis de correspondencias múltiples (ACM), seguido de un análisis de conglomerados. Resultados La mayoría de la población no consume diariamente cantidades adecuadas de FyH (231,8g), prefieren frutos amarillo-naranja antes que las hortalizas de tallos y hojas verdes. Se lograron identificar 6 patrones de consumo que se han denominado “los aliñeros” (25,5%), “los ensaladeros” (13,4%), “los tradicionales” (31,4%), “los fruteros” (23,5%), “los no consumidores de frutas” (2,9%) y “los no consumidores de hortalizas” (3,3%). Conclusiones Los hallazgos clasifican los distintos patrones de consumo de FyH encontrados, según algunas variables relevantes como tipo de alimento, cantidad consumida y color y forma de la fruta u hortaliza. Adicionalmente, ningún patrón se caracterizó por cumplir con las recomendaciones de consumo de FyH, siendo insuficientes en variedad y cantidad.<hr/>Abstract Introduction Studying the food consumption patterns of a population is important given the relationships between diet-disease, especially the consumption of fruits and vegetables (F&amp;V) which are essential because they provide vitamins, minerals, fiber and bioactive compounds that contribute to achieve a state of integral health. The objective was to identify and characterize the most important patterns of fruit and vegetable consumption in Venezuelans between ages 15 and 65 years residing in urban areas during 2015. Material and Methods This research was carried out with data belonging to Venezuela from the Latin American Study of Nutrition and Health (ELANS), a descriptive and cross-sectional study carried out by a random, multi-stage quota sampling in its last phase (Clinical Trials registry: NCT02226627), with the purpose of collecting information on consumption of food and drinks through two 24-hour records. The representative sample for Venezuela was 1,132 subjects. A descriptive analysis of the consumption variables and a multiple correspondence analysis (MCA) followed by a cluster analysis was performed. Results The majority of the population does not consume an adequate amount of F&amp;V per day (231.8g), they prefer yellow-orange fruits over vegetables with stems and green leaves. Six consumption patterns were identified, as follow: low in vegetables (25.5%), rich in vegetables (13.4%), traditional (31.4%), rich in fruit (23.5%), non-consumers of fruits (2.9%) and non-consumers of vegetables (3.3%). Conclusions The findings categorized the different patterns of consumption of F&amp;V among Venezuelans living in urban areas, based on key variables such as the type of food, the amount consumed and, the shape and color of the fruit or vegetable. In addition, none of the patterns was characterized by meeting the F&amp;V consumption recommendations, being insufficient in variety and quantity. <![CDATA[Perception of health professionals from a region of Colombia about vegetarian diets]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452021000200177&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción Un adecuado estado de salud se relaciona con una óptima nutrición. Existe una creciente evidencia que indica que las dietas basadas en plantas como la vegetariana, adecuadamente planeadas, pueden ser completas y aportar una óptima cantidad de calorías y nutrientes para mantener y mejorar la salud y el estado nutricional. Los profesionales del área de la salud y especialmente los nutricionistas dietistas deben guiar a los pacientes que quieren tener una adecuada alimentación vegetariana. El objetivo fue evaluar las actitudes y conocimientos de médicos, nutricionistas, enfermeras y auxiliares de enfermería de una región de Colombia, con relación a las dietas vegetarianas. Material y Métodos Estudio descriptivo transversal, por medio de la aplicación de una encuesta anónima y voluntaria. La encuesta preguntaba sobre la disposición del profesional frente a las dietas vegetarianas y sobre el conocimiento que tenía de las mismas. Resultados La mayoría de los profesionales (61,7%) se muestran dispuestos a apoyar una dieta vegetariana y el 34% la recomendaría. No obstante, el 18,9% considera que es apropiada para cualquier grupo de edad. Pocos profesionales consideran útil esta dieta para la prevención de enfermedades. También se evidenció que el 55,3% manifestaron que en el entorno hay pocas posibilidades para llevar este tipo de alimentación, destacándose la falta de conocimiento o información. Conclusiones Se evidencian actitudes desfavorables y brechas en el conocimiento entre los profesionales de la salud en el tema de alimentación vegetariana.<hr/>Abstract Introduction An adequate state of health is related to optimal nutrition. There is growing evidence that indicates that plant-based diets such as vegetarian, properly planned, can be complete and provide an optimal amount of calories and nutrients to maintain and improve health and nutritional status. Health professionals and especially dietician nutritionists should guide patients who want to have an adequate vegetarian diet. The aim was to evaluate the attitudes and knowledge of doctors, nutritionists, nurses and nursing assistants from a region of Colombia, in relation to vegetarian diets. Material and Methods Descriptive cross-sectional study, through the application of an anonymous and voluntary survey. The survey asked about the professional’s willingness with regard to vegetarian diets and the knowledge they had of those diets. Results Most professionals (61.7%) are willing to support a vegetarian diet and 34% would recommend it. Nevertheless, only 18.9% consider it appropriate for any age group. Few professionals consider this diet useful to prevent diseases. It was also evidenced that 55.3% stated that there are few possibilities in the environment to carry this type of diet, which highlights a lack of knowledge or information. Conclusions Unfavorable attitudes and gaps in knowledge are evident among health professionals on the subject of vegetarian nutrition. <![CDATA[Diet quality, assessed by the Healthy Eating Index-2010, and exercise associated factors of obesity: a cross-sectional study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452021000200189&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction Certain weight management methods may be associated with unhealthy dietary intakes, skewing toward certain dietary components and lacking others. Management of weight should not ignore the quality of the diet, as both obesity and poor diet are associated with higher risk of chronic disease. Objective: To conduct a diet quality and exercise scan and observe their repercussion on BMI, in adults from Spain, Portugal, Uruguay and Mexico. Material and Methods An observational retrospective cohort study was designed, with 1181 adults aged 18-65 years. HEI-2010 score was used to assess diet quality. Data on type, days a week and hours/day of exercise, and participant’s anthropometric measures were collected. Results The mean HEI-2010 score was 65.21. There were no statistically significant differences between HEI-2010 score and BMI [p=0.706], BMI and days of exercise per week [p=0.151], BMI and hours/day of exercise [p=0.590] and BMI and being active [&gt;3 days/week] [p=0.106]. On the contrary, overall exercise influenced BMI significantly [p&lt;0.001]. Conclusions Dietary patterns may help to prevent weight gain and fight overweight and obesity. This study, however, did not observe associations between the quality of the diet nor specifics of exercise with lower BMIs. The quality of the diet of adults in Spain, Portugal, Uruguay and Mexico fell short of recommendations.<hr/>Resumen Introducción Ciertos métodos de control de peso pueden estar asociados con ingestas dietéticas poco saludables, inclinándose hacia ciertos componentes de la dieta y omitiendo otros. El manejo del peso no debe ignorar la calidad de la dieta, ya que tanto la obesidad como la mala alimentación están asociadas con un mayor riesgo de enfermedad crónica. Objetivo: Realizar un exploración de la calidad de la dieta y el ejercicio y observar su repercusión en el IMC, en adultos de España, Portugal, Uruguay y Méjico. Material y Métodos Se diseñó un estudio observacional de cohorte retrospectivo, con 1181 adultos de 18 a 65 años. La puntuación HEI-2010 se utilizó para evaluar la calidad de la dieta. Se recopilaron datos sobre el tipo, días a la semana y horas/día de ejercicio, y las medidas antropométricas de los participantes. Resultados La puntuación media del HEI-2010 fue de 65,21. No se encontraron diferencias estadísticamente significativas entre el puntaje HEI-2010 y el IMC [p=0,706], el IMC y los días de ejercicio por semana [p=0,151], las horas/día de ejercicio [p=0,590] y si se es activo [&gt;3 días/semana] [p=0,106]. Por el contrario, el ejercicio influyó significativamente en el IMC [p&lt;0,001]. Conclusiones El control del peso/IMC, al comer menos calorías y hacer ejercicio, puede ser un componente útil en una estrategia de control de peso saludable que contribuya a mejorar la calidad de la dieta. <![CDATA[Study of eating habits, physical activity, socioeconomic level and sedentariness in adolescents in the city of Valencia]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452021000200199&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción Unos adecuados hábitos alimenticios, junto a la práctica regular de actividad física son importantes para adoptar un estilo de vida saludable. En la actualidad, existe un abandono generalizado de la actividad física y la adopción de comportamientos sedentarios durante la adolescencia, así como la pérdida de unos óptimos patrones alimenticios. Material y Métodos El presente estudio tiene como objetivo conocer los hábitos alimenticios de 170 adolescentes de la ciudad de Valencia y saber si este comportamiento nutricional guarda relación con variables como la actividad física, el nivel socioeconómico, el tiempo de actividad sedentaria o el perfil de peso. Resultados El análisis de datos revela que existe una correlación muy baja y no significativa entre la variable de calidad alimentaria y las demás variables sociodemográficas, por lo que se trata de variables independientes entre sí. Sin embargo, sí aparecen una serie de tendencias en los resultados que apuntan hacia una relación positiva entre el tipo de dieta, la actividad física y el nivel socioeconómico y negativa entre el tipo de dieta, la actividad sedentaria y el peso. Además, en general parece que los adolescentes más mayores tienes peores hábitos alimenticios que los más jóvenes. Conclusiones En conclusión, aunque no existen diferencias estadísticamente significativas entre los hábitos alimenticios y las variables analizadas, sí se observan unas tendencias que invitan a seguir profundizando en estudios futuros.<hr/>Abstract Introduction Suitable eating habits along with regular physical activity are important for adopting a healthy lifestyle. Currently, there is a widespread abandonment of physical activity and the adoption of sedentary behaviors during adolescence, as well as the loss of optimal eating patterns. Material and Methods The aim of this study is to find out about the eating habits of 170 adolescents in the city of Valencia and whether this nutritional behavior is related to variables such as physical activity, socioeconomic level, time of sedentary activity or weight. Results The data analysis reveals that there is a very low and non-significant correlation between the food quality variable and the other sociodemographic variables, so that they are independent of each other. However, a number of trends do appear in the results that point towards a positive relationship between diet type, physical activity and socioeconomic level and a negative relationship between diet type, sedentary activity and weight. In addition, in general it seems that older adolescents have worse eating habits than younger ones. Conclusions In conclusion, although there are no statistically significant differences between the eating habits and the variables analyzed, the observed trends invite to deepen in further studies. <![CDATA[The bond between the endocannabinoid system and food addiction: a scoping review]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452021000200212&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción La adicción a la comida es un trastorno en el que se alteran vías dopaminérgicas en el sistema nervioso central que conllevan a cambios en la conducta alimentaria que favorecen el desarrollo de sobrepeso u obesidad. Actualmente se desconoce el o los componentes que puedan dar lugar a los cambios neurobiológicos tras la adicción a la comida. Objetivo: analizar la relación entre los cambios en el sistema endocannabinoide y el desarrollo de la adicción a la comida, bajo el marco de los cambios neurobiológicos y conductuales evidenciados en las adicciones a sustancias psicoactivas. Material y Métodos Se realizó una revisión exploratoria de la literatura disponible en bases de datos como Cochrane, PubMed, Embase y Google Scholar, utilizando los términos DeCS adicción a la comida, endocannabinoides, nutrición, núcleo accumbens, hipotálamo, receptor cannabinoide tipo 1 y conducta alimentaria, tras la cual se incluyeron sesenta y nueve recursos bibliográficos. Resultados La activación del sistema endocannabinoide puede modular la regulación neuroendocrina del apetito y saciedad a nivel hipotalámico estimulando el consumo de alimentos, asimismo, la acción de este sistema sobre el núcleo accumbens puede potenciar las propiedades sensoriales de los alimentos palatables (ricos en azúcares y/o grasas), además de aumentar la liberación de dopamina en las vías dopaminérgicas mesolímbica y mesocortical, las cuales se asocian a cambios conductuales como la impulsividad, deseo intenso por el consumo, abstinencia, tolerancia y otros, evidenciados en la adicción a la comida y diferentes trastornos asociados al consumo de drogas de abuso. Conclusiones El consumo de compulsivo y crónico de alimentos palatables podría estar asociado al aumento de niveles plasmáticos de endocannabinoides agonistas de los receptores cannabinoides tipo 1, lo cual desencadenaría un círculo vicioso que reforzaría el consumo de alimentos palatables a nivel de la estimulación de estructuras involucradas en vías dopaminérgicas, producto de esto se mantendría una sobreactivación del sistema endocannabinoide y facilitaría la ganancia de peso.<hr/>Abstract Introduction Food addiction is a disorder in which impairments in dopaminergic pathways in the central nervous system lead to feeding behavior disruptions that contribute to overweight and obesity. Currently it is unknown which compounds may cause the neurobiological impairments related to food addiction. Objective: to analyze the relationship between the endocannabinoid system and food addiction from the prism of neurobiological and behavioral changes related to psychoactive substances. Material and Methods A scoping review of the available literature was conducted in database such as Cochrane, PubMed, Embase and Google Scholar, using MeSH terms such as: food addiction, endocannabinoids, nutrition, nucleus accumbens, hypothalamus, cannabinoid receptor type 1 and feeding behavior, from which sixty nine bibliographic resources were included. Results The endocannabinoid system activation can modulate the neuroendocrine regulation of appetite and satiety in the hypothalamus and thus increasing food intake, the activity of this system over the nucleus accumbens can intensify the sensorial properties of palatable food (high fat and high sugar), besides enhancing dopamine release in mesolimbic and mesocortical dopaminergic pathways, which may be related to behavior disruptions as impulsivity, craving, abstinence syndrome, tolerance and others, identified in food addiction and substance use disorders. Conclusions Food intake shown in people with food addiction may be associated with an increase of plasmatic levels of endocannabinoids agonists of cannabinoid receptor type 1, which would unravel a vicious circle that reinforce the palatable food intake originated in the stimulation of cerebral structures involved in dopaminergic pathways, and thus it would maintain an overactivation of the endocannabinoid system and would promote weight gain. <![CDATA[Drug abuse and serum nutritional biomarkers: a retrospective cohort study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452021000200227&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction Drug abuse is a public health problem around the globe. Its implications in human health are harmful, compromising nutritional status. It has been shown that malnutrition is moderately prevalent in drug addicts, and a nutritional prescription is significantly beneficial for these patients. Available literature suggests altered blood serum biochemical data in drug addicts. Our study focused on blood serum nutritional biomarkers in drug addicts who did not have a nutritional assessment or treatment. This study aimed to analyze nutritional blood serum biomarkers in subjects diagnosed with drug addiction from January 2010 to June 2020. Material and Methods The research was a retrospective cohort, analytical, observational, and was based on a convenience sample. Data about blood serum AST, ALT, fasting glucose, urea, creatinine, total cholesterol, HDL cholesterol, LDL cholesterol, triglycerides, and hemoglobin were analyzed from a database of 103 subjects diagnosed with mental and behavioral disorders due to the use of drugs and other psychoactive substances (ICD-10: F10-F19) in the Institute of Neurosciences (INC). Consumed drugs were alcohol, cocaine, amphetamines, MDNA, opioids, marijuana, and psychotropic drugs. Results The medians of hemoglobin, total cholesterol, HDL, and creatinine statistically differed between genders and age groups. There were more cases of low blood hemoglobin and hyperglycemia levels in men, (20.4%, and 8.7%, respectively) than women (4.9%, and 0%, respectively). There were low levels of fasting glucose in 8.8% of our sample. Serum creatinine levels were significantly increased in subjects aged 30 or more. Conclusions In our sample, there were statistically different medians of hemoglobin, total cholesterol, HDL, and creatinine among groups of gender and age in drug addicts. All medians were within the normal range.<hr/>Resumen Introducción El abuso de drogas es un problema de salud pública en todo el mundo. Sus implicaciones en la salud humana son nocivas y comprometen el estado nutricional. Se ha demostrado que la desnutrición tiene una prevalencia moderada en los drogadictos y una prescripción nutricional es significativamente beneficiosa para estos pacientes. La literatura disponible sugiere datos bioquímicos de suero sanguíneo alterados en adictos a las drogas. Nuestro estudio se centró en los biomarcadores nutricionales del suero sanguíneo en adictos a las drogas que no tenían una evaluación o tratamiento nutricional. Este estudio tuvo como objetivo analizar los biomarcadores nutricionales del suero sanguíneo en sujetos diagnosticados con adicción a las drogas desde enero de 2010 hasta junio de 2020. Material y Métodos La investigación fue de cohorte retrospectiva, analítica, observacional y se basó en una muestra de conveniencia. Los datos sobre AST, ALT, glucosa en ayunas, urea, creatinina, colesterol total, colesterol HDL, colesterol LDL, triglicéridos y hemoglobina en suero sanguíneo se analizaron a partir de una base de datos de 103 sujetos diagnosticados con trastornos mentales y del comportamiento debido al uso de drogas y otras sustancias psicoactivas (CIE-10: F10-F19) en el Instituto de Neurociencias (INC). Las drogas consumidas fueron alcohol, cocaína, anfetaminas, MDNA, opioides, marihuana y drogas psicotrópicas. Resultados Las medianas de hemoglobina, colesterol total, HDL y creatinina difirieron estadísticamente entre sexos y grupos de edad. Hubo más casos de niveles bajos de hemoglobina en sangre e hiperglucemia en hombres (20,4% y 8,7%, respectivamente) que en mujeres (4,9% y 0%, respectivamente). Hubo niveles bajos de glucosa en ayunas en el 8,8% de nuestra muestra. Los niveles de creatinina sérica aumentaron significativamente en sujetos de 30 años o más. Conclusiones En nuestra muestra, hubo medianas estadísticamente diferentes de hemoglobina, colesterol total, HDL y creatinina entre grupos de sexo y edad en drogadictos. Todas las medianas estaban dentro del rango normal. <![CDATA[Nutritional status, eating habits, physical activity and sleeping hours in Chilean Patagonia students according to the seasons of the year: observational study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452021000200237&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción Se realizó una comparación del estado nutricional, hábitos alimentarios, actividad física y horas de sueño en estudiantes de 5° a 8° grado de educación primaria en una escuela pública de la ciudad Punta Arenas, Chile, según las estaciones de invierno y verano considerando la variabilidad climática y de luz solar de un clima extremo. Material y Métodos Estudio observacional analítico de enfoque cuantitativo, longitudinal de cohorte. Se siguieron durante un período de 7 meses a 105 estudiantes de ambos sexos cuya edad promedio fue 11,5 años. Se realizaron dos mediciones de las cuatro variables en estudio (estado nutricional, hábitos alimentarios, actividad física y horas de sueño). Se efectuaron mediciones de peso y talla para la obtención del índice de masa corporal (IMC) para clasificar el estado nutricional según IMC/edad con los patrones de crecimiento recomendados por la Organización Mundial de la Salud (OMS). Los hábitos alimentarios y sueño fueron evaluados con un cuestionario auto administrado y se categorizó las horas de sueño para la edad según la National Sleep Foundation. Para la evaluación de la actividad física en los estudiantes se utilizó el Physical Activity Questionnaire for Children (PAQ-C). El análisis de datos se realizó con el Software estadístico SPSS® Versión 22 y la prueba estadística T-student para muestras relacionadas. Resultados No se encontró diferencia significativa en el estado nutricional (p=0,57). Los hábitos alimentarios saludables y la actividad física disminuyen en la estación de verano (p&gt;0,05). Las horas de sueño no tuvieron diferencias significativas en ambas estaciones con un promedio de 8,3 horas. Conclusiones Los hábitos alimentarios saludables y de actividad física disminuyen en la estación de verano posiblemente asociados al receso escolar, sin evidenciar un efecto directo de la estación de año sobre las variables estudiadas.<hr/>Abstract Introduction A comparison was made of the nutritional status, eating habits, physical activity and hours of sleep in students from 5th to 8th grade of primary education in a public school in the city of Punta Arenas, Chile, according to the winter and summer seasons, considering the variability weather and sunlight from extreme weather. Material and Methods Analytical observational study with a quantitative, longitudinal cohort approach. 105 students of both sexes, whose average age was 11.5 years, were followed over a 7-month period. Two measurements of the four variables under study were made (nutritional status, eating habits, physical activity and hours of sleep). Weight and height measurements were made to obtain the body mass index (BMI) to classify the nutritional status according to BMI/age with the growth patterns recommended by the World Health Organization (WHO). Eating and sleeping habits were evaluated with a self-administered questionnaire and sleeping hours were categorized for age according to the National Sleep Foundation. For the evaluation of physical activity in the students, the Physical Activity Questionnaire for Children PAQ-C was used. Data analysis was performed with the SPSS® Version 22 statistical software and the T-student statistical test for related samples. Results There was no significant difference in the nutritional status by season (p=0.57). Healthy eating habits and physical activity diminished during summer (p&gt;0,05). The hours of sleep did not have significant differences in both seasons with an average of 8.3 hours. Conclusions Healthy dietary habits and physical activity are altered during the summer. This is possibly associated to school break and there’s no evidence of a direct effect of seasonal nature. <![CDATA[Risky eating behaviors and its association with excess weight in adolescents from the Isthmus of Tehuantepec, Oaxaca: a cross-sectional study]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452021000200246&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción Las Conductas Alimentarias de Riesgo (CAR) son manifestaciones similares a los trastornos de la conducta alimentaria, sin embargo, se presentan con menor frecuencia e intensidad y generalmente se desarrollan durante la adolescencia. El objetivo de este estudio fue evaluar la prevalencia de CAR por sexo y su asociación con el exceso de peso en estudiantes de secundaria de la región del Istmo de Tehuantepec del Estado de Oaxaca, México. Material y Métodos Diseño observacional de tipo transversal analítico. Un total de 268 adolescentes entre 12 y 15 años fueron incluidos. Se utilizó el Cuestionario Breve de Conductas Alimentarias de Riesgo (CBCAR) para determinar la prevalencia de CAR. Se identificó el exceso de peso considerando las referencias establecidas por la OMS de los puntajes Z del índice de masa corporal para la edad (IMC/E) por sexo. Las variables cualitativas se analizaron mediante χ2. El análisis de asociación se realizó mediante regresión de Poisson con varianza robusta obteniendo razones de prevalencia en el paquete estadístico STATA v. 14. Resultados El 8,6 % de los adolescentes presentó un alto riesgo de CAR, siendo más prevalente en mujeres sin mostrar diferencias estadísticamente significativas. La preocupación por engordar fue mayor en mujeres (p&lt;0,001) en comparación con los hombres. El sobrepeso y la obesidad se asociaron significativamente con la presencia de CAR; (RP=1,55; IC95%: 1,03-2,32) y (RP=2,79; IC95%: 1,75-4,44) respectivamente. Conclusiones La prevalencia de alto riesgo de CAR en la población de estudio fue mayor a lo reportado con anterioridad, siendo más prevalente en mujeres. Además, el IMC elevado se asoció significativamente con la presencia de CAR, por lo tanto, es importante generar intervenciones para el control de peso que incluyan aspectos biopsicosociales para prevenir conductas de riesgo entre los adolescentes.<hr/>Abstract Introduction Risky Eating Behaviors (REB) are manifestations similar to eating disorders, however, they occur with less frequency and intensity and generally develop during adolescence. The objective of this study was to evaluate the prevalence of REB and its relationship with excess weight in high school students from the Isthmus of Tehuantepec region of the state of Oaxaca, Mexico. Material and Methods Analytical cross-sectional observational design. A total of 268 adolescents between 12 and 15 years old were included. The Brief Questionnaire of Risky Eating Behaviors (CBCAR) was used to determine the prevalence of CAR. Excess weight was identified considering the references established by the WHO of the Z-scores of the body mass index for age (BMI/E) by sex. The qualitative variables were analyzed using Chi-square. The association analysis was performed using Poisson regression with robust variance in the statistical package STATA v. 14. Results 8.6% of the adolescents presented a high risk of CAR, being more prevalent in women without showing statistically significant differences. Concern about gaining weight was higher in women (p&lt;0.001) compared to men.Overweight and obesity were significantly associated with the presence of CAR; (PR=1.55; 95%CI: 1.03-2.32) and (PR=2.79; 95%CI: 1.75-4.44) respectively. Conclusions The prevalence of high risk of CAR in the study population was higher than previously reported, being more prevalent in women. In addition, high BMI was significantly associated with the presence of CAR, therefore, it is important to generate interventions for weight control that include biopsychosocial aspects to prevent risk behaviors among adolescents. <![CDATA[Methodology for implementing a menu review program in school food service]]> http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452021000200256&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El objetivo del artículo es describir la metodología empleada en el desarrollo y ejecución del Programa de Revisión de Menús escolares en la ciudad de Barcelona y detallar las fases del proceso. Para llevar a cabo la estrategia se elaboró un protocolo de acción en el cual se detalla cómo proceder en cada fase. El protocolo se concibió como una herramienta interna en el marco del área de salud pública, en el que se detalla y secuencia la estrategia a seguir en la valoración de los menús escolares, así como el rol de los agentes implicados. Se constata la necesidad de un protocolo de acción estructurado y compartido por todos los agentes que permita trabajar para seguir promoviendo un estilo de vida saludable en el entorno escolar.<hr/>Abstract The objective of the article is to write the methodology used in the development and execution of the School Menu Review Program in the city of Barcelona and to detail the phases of the process. In order to carry out the strategy, an action protocol was elaborated in which it is detailed how to proceed in each phase. The protocol was conceived as an internal tool within the framework of the public health area, in which the strategy to follow in the evaluation of school menus is detailed and sequenced, as well as the role of the agents involved. The need for a structured action protocol shared by all the agents is noted, which allows them to work to continue promoting a healthy lifestyle in the school environment.