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Actas Urológicas Españolas

 ISSN 0210-4806

GUTIERREZ SANZ-GADEA, C. et al. Nefrectomía laparoscópica mano-asistida. []. , 30, 7, pp.698-706. ISSN 0210-4806.

^les^aIntroducción y Objetivos: Presentamos nuestra casuística de nefrectomías laparoscópicas mano-asistidas. Se valoran nuestros resultados y las dificultades del inicio de un programa progresivo de laparoscopia. Material: Desde noviembre 2003 hasta noviembre 2005 se han realizado 35 nefrectomías laparoscópicas Mano-asistidas, de un total de 45 nefrectomías laparoscópicas. 22 nefrectomías radicales, 3 nefrectomías simples y 10 nefroureterectomías. Media de edad 66 años (47-89). Tenían una media de sobrepeso (IMC 28,3); 38% eran obesos. ASA 2,3 (1-4). Los tumores tenían 4,8 cm de tamaño medio; 80% eran T1. El 28,6% habían sido operados previamente de cirugía abdominal. Resultados: Se realizaron 1 en 2003, 17 en 2004, y 17 en 2005. El tiempo quirúrgico ha sido 140 minutos, 130 minutos (80-210) en nefrectomías radicales, 135 minutos (120-150) en nefrectomías simples y 163 minutos (80-240) en nefroureterectomías. Los pacientes iniciaron dieta oral en 1,7 días y se levantaron en 1,7 días. Los obesos iniciaron la dieta (2,3 días) y se levantaron (2,4 días) más tarde que los no obesos (1,5 y 1,4 días respectivamente). La estancia media ha sido 5,8 días (3-15); en los no complicados 4,2 días y en los que han tenido complicaciones 9,7 días. En ningún caso se trasfundió. Hemos tenido 11,4% de complicaciones mayores con EM de 11,7 días. Un 5,7% de reconversiones y 5,7% de reoperaciones. Y 17,1% de complicaciones menores, con EM de 8,8 días. Conclusiones: La nefrectomía mano-asistida es una técnica que por sus ventajas permite un inicio en la laparoscopia, con menor curva de aprendizaje, y resultados satisfactorios, permitiendo incorporar la cirugía laparoscópica a hospitales con un menor volumen anual.^len^aIntroduction and objectives: To present the number of cases of hand-assisted laparoscopic nephrectomy. This study evaluates our results and difficulties of starting a progresive programme of laparoscopy. Material and Method: Between november 2003 and november 2005, 35 hand-assisted laparoscopic nephrectomies were carried out, of a total of 45 laparoscopic nephrectomies. 22 radical nephrectomies, 3 simple nephrectomies and 10 nephroureterectomies. The average age of patients was 66 years (47-89). On average, they were overweight (IMC 28,3), with approximately 38% being obese. ASA 2.3 (1-4). The tumors measured 4.8cm on average, and 80% of these were T1. In 28.6% of the cases, they had previously undergone abdominal surgery. Results: One was undertaken in 2003, 17 in 2004, and 17 in 2005. The surgery time was 140 minutes, 130 minutes (80-210) in radical nephrectomies, 135 minutes (120-150) in simple nephrectomies and 163 minutes (80-240) in the nephroureterectomy. Patients began an oral diet 1.7 days later, and were able to get up 1.7 days later. In the case of obese patients, they began an oral diet 2.3 days later and were able to get up (2.4 days) later than those non obese cases. (1.5 and 1.4 days respectively). The average stay has been 5.8 days (3-15). The average stay of the cases without complications was 4.2 days and those that encountered complications 9.7 days. In no cases was there a need for a blood transfusion. In 11.4% we had major complications with an average stay of 11.7 days. In 5.7% of cases there were reconversions, and 5.7% of cases were reoperated. 17.1% had minor complications, with an average stay of 8.8 day. Conclusions: The advantage of hand-assisted nephrectomy is that it allows one to begín a laparoscopy, with a reduced learning time, and with satisfactory results, allowing the incorporation of laparoscopy surgery in hospitals with a reduced annual volume.

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