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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

GARCIA-ARIAS, M. T. et al. Iron, folate and vitamins B12 & C dietary intake of an elderly institutionalized population in León, Spain. []. , 18, 4, pp.222-225. ISSN 1699-5198.

^len^aAging is associated with increased risk of developing anaemia and micronutrient deficiencies. The purpose of this study was to evaluate the daily intake of micronutrient whose deficient in diet could cause anaemia (iron, folic acid, vitamin B12) and vitamin C to establish the prevalence of anaemia in a group of institutionalized of 124 elderly subjects residing in five nursing homes in León (Spain). A precise weighing method was used to conduct the control of food intake covering seven days. Energy, alcohol, iron, folate, vitamin B12, and vitamin C intake were obtained. Weight, and Height also were measured. Serum iron, serum ferritin, haemoglobin and hematocrit were also measured. Average daily iron intake was higher than the 10 mg recommended by the National Academy of Science although significantly higher (p < 0.05) in males (17.0 ± 7.4 mg) than in females (11.8 ± 1.5 mg). Moreover, vitamin C intake in all subjects is high (118.8 ± 43.7 mg) and higher than Spanish RDA (198%). Average intakes of folate and vitamin B12 in the present study exceeded the RDA, (103% and 144%). However, 45.83% of males and 5.97% of females showed deficiencies in vitamin B12 and 53.91% of the subjects showed deficiencies in folic acid. The average haemoglobin concentration (14.28 ± 1.33 g/dL), hematocrit percentage (43.71 ± 6.31), ferritin concentration (87.01 ± 59.74 ng/mL) and serum iron (85.36 ± 33.98 µg/dL) showed similar figures to the results obtained in other studies carried out on elderly populations. It would be necessary to adequately compose the menus given in nursing homes, decreasing energy contribution, and supplying micronutrient rich foods or fortified foods.^les^aEl envejecimiento comporta un mayor riesgo de anemia y deficiencias de micronutrientes. El objetivo de este estudio consistió en evaluar el aporte diario de micronutrientes, cuya carencia dietética podría ocasionar anemia (hierro, ácido fólico, vitamina B12), así como de vitamina C para conocer la prevalencia de anemia entre un grupo de 124 ancianos que vivían en cinco residencias de León (España). Se utilizó un método preciso de pesaje para controlar la ingestión de alimentos durante 7 días. Se midieron el aporte de energía, alcohol, hierro, ácido fólico, vitamina B12 y vitamina C. También se registraron el peso y la talla. Además, se analizaron el hierro sérico, la ferritina sérica, la hemoglobina y el hematócrito. El aporte diario medio de hierro resultó mayor que los 10 mg recomendados por la Academia Nacional de Ciencias, si bien la cantidad recibida por los varones (17,0 ± 7,4 mg) era significativamente superior (p < 0,05) a la de las mujeres (11,8 ± 1,5 mg). Es más, el aporte de vitamina C de todos los sujetos fue alto (118,8 ± 43,7 mg) y superior a la cantidad diaria recomendada (CDR) en España (198%). El aporte medio de ácido fólico y de vitamina B12 en este estudio excedió las CDR pertinentes (103% y 144%). Sin embargo, el 45,83% de los varones y el 5,97% de las mujeres manifestaron carencias de vitamina B12, mientras que el 53,91% de la población presentaba una deficiencia de ácido fólico. La concentración media de hemoglobina (14,28 ± 1,33 g/dl), el porcentaje del hematócrito (43,71 ± 6,31), la concentración de ferritina (87,01 ± 59,74 ng/ml) y el hierro sérico (85,36 ± 33,98 µg/dl) se asemejaron a los de otros estudios sobre poblaciones ancianas. Sería necesario organizar adecuadamente los menús de las residencias para la tercera edad, disminuyendo el aporte energético y suministrando alimentos ricos en micronutrientes o fortificados.

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