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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

FERNANDEZ SAN JUAN, P. M.. Dietary habits and nutritional status of school aged children in Spain. []. , 21, 3, pp.374-378. ISSN 1699-5198.

^len^aThe different dietary habits and nutritional status of Spanish school children have been analyzed. Nutrition affects health throughout the life cycle, and it is best to begin to prevent harm early on. Habits are formed early in life, and habits are a major determinant of food choice in later life. Two trends in particular are worthy of mention in this regard: the progressive globalisation of the food supply and the increase of food intake such as snacks, soft drinks and fast food, wich tipically apport a significant part of daily diet. In Spain, young people are abandoning the "Mediterranean Diet" in favour of industrial products, full of calories and saturated fatty acids but low in nutritional components, wich is contributing to obesity and rising cholesterol levels. Also, breakfast consumption has been identified as an important factor in the nutritional status of children and in Spain we are observing that an increasing percentage of children are omitting breakfast.^les^aSe han analizado los diferentes hábitos alimentarios y el estado nutricional de los niños españoles en edad escolar. La nutrición influye sobre la salud a lo largo de todo el ciclo vital, siendo aconsejable la prevención precoz. Los hábitos se establecen en fases tempranas de la vida, y representan un importante factor determinante para la elección de alimentos en fases posteriores. Con respecto a lo anterior, son especialmente significativas dos tendencias: la progresiva globalización del suministro de alimentos y el aumento de la ingesta de alimentos tales como aperitivos o "snacks" , bebidas refrescantes y "comida rápida", que habitualmente suponen una parte importante de la dieta diaria. En España, los jóvenes están abandonando la dieta mediterránea en favor de productos industriales con un alto contenido en calorías y ácidos grasos saturados, pero con un bajo contenido en componentes nutricionales, lo que contribuye a la obesidad y al aumento de los niveles de colesterol. Además, se ha identificado la ingesta de desayuno como un factor relevante para un correcto estado nutricional de los niños, observándose en España que un número cada vez mayor de niños no toman desayuno.

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