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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

BABIO, N.; CANALS, J.; FERNANDEZ-BALLART, J.    ARIJA, V.. Non-clinical adolescent girls at risk of eating disorder: under-reporters or restrained eaters?. []. , 23, 1, pp.20-26. ISSN 1699-5198.

^len^aBackground: To evaluate the plausibility of self-reported energy intake, Goldberg et al proposed a technique to identify the miss-reporters. Subjects: After screening2,967 adolescents by EAT-40 test, 132 at risk of ED and 151 as a control group were studied. Aim: To determine whether subjects at risk of eating disorders that are identified as under reporters can be considered as UR or in turn as restrained eaters. Methods: We determined dietary energy intake, body mass index, body satisfaction, physical activity, psychopathology, dietary restraint factor, weight loss and diagnoses of eating disorders. We applied Goldberg's equations to identify under reporters. Results: 40.9% of girls at risk of eating disorders were identified as under reporters and only 7.3% were in the control group. A total of 64.4% of the Eating Disorders Not Otherwise Specified were under reporters. The body mass index of under reporters was significantly higher than in the other of subjects regardless of whether they were at risk of eating disorders. Girls at risk of eating disorders and under reporter had significantly lower body satisfaction than other groups. Multiple logistic regressions in all subjects showed that the risk of being UR was associated with an increase in the body mass index, increase in dietary restraint scores and weight loss; whereas, that only the body mass index was associated with the control group. Conclusion: The prevalence of under reporter increases with the severity of the eating disorders several adolescent girls at risk of eating disorder and identified by Goldberg cut-off technique as under reporter may to be restricting their intake and therefore they would not be under reporter.^les^aAntecedentes: Para vaidar la ingesta valorada a través de encuestas alimentarias, Goldberg y cols., propusieron ecuaciones para detectar a sujetos que informan mal de su consumo alimentario. Sujetos: Después de realizar un cribado entre 2.967 escolares adolescentes mediante el cuestionario EAT-40, se estudiaron 132 mujeres en riesgo de Trastorno del Comportamiento Alimentario (TCA) y 151 como grupo control. Objetivo: Determinar si las adolescentes en riesgo de TCA que son identificadas como infra-declarantes de su consumo alimentario (IDCA) pueden considerarse como casos IDCA o por el contrario restringen la ingesta. Métodos: Se determinó la ingesta energética, el índice de masa corporal (IMC), la satisfacción corporal, la actividad física, la psicopatología, el factor de restricción dietética, la pérdida de peso y los diagnósticos de TCA. Se aplicaron las ecuaciones de Goldberg para identificar los sujetos IDCA. Resultados: El 40,9% de las adolescentes en riesgo de TCA fueron identificadas como IDCA y sólamente el 7,3% del grupo control. Un total de 64,4% de los TCA no especificados fueron IDCA. El IMC de las IDCA fue significativamente más alto que en los otros grupos, tanto si estaban o no en riesgo de TCA. Las adolescentes en riesgo de TCA e IDCA presentaron significativamente menor satisfacción corporal que ningún otro grupo. Mediante análisis de regresión logística múltiple en el conjunto de los sujetos se observó que ser IDCA estaba asociado con un aumento del IMC, un aumento de las puntuaciones de restricción dietética y con pérdida de peso; sin embargo, en el grupo control, sólamente se asociaba con el IMC. Conclusiones: La prevalencia de IDCA aumenta con la severidad de los TCA en las mujeres adolesc entes en riesgo de TCA y su identificación como IDCA mediante la técnica de Goldberg podrían ser debidas a la restricción de su ingesta y por tanto no ser IDCA.

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