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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

C. FORTES, R.; L. RECOVA, V.; L. MELO, A.    C. G. NOVAES, M. R.. Effects of dietary supplementation with medicinal fungus in fasting glycemia levels of patients with colorectal cancer: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical study. []. , 23, 6, pp.591-598. ISSN 1699-5198.

^len^aObjective: The objective of this study was to evaluate the effects of dietary supplementation with Agaricus sylvaticus medicinal fungus in fasting glycemia of post-surgery patients with colorectal cancer. Scope: Proctology Ambulatory of Federal District Base Hospital-Brazil. Subjects: Fifty-six colorectal cancer patients in postsurgery phase, stadiums phase I, II and II, which followed specific criteria of inclusion and exclusion. Interventions: All patients were randomized in two groups: supplemented with Agaricus sylvaticus fungus (30 mg/kg/day) and placebo, and were followed up for six months. Subjects were divided later on according to BMI-Body Mass Index, sex and stage. Three fasting glycemia evaluations were carried out throughout the treatment. Results: Subjects presented BMI medium = 24.65 kg/m2 (57.1% women and 42.9% men). The placebo group (average age 59.14 ± 12.95 years) had initial glycemia levels of 94.36 ± 15.34 mg/dL, after three months 98.12 ± 15.54 mg/dL (p = 0.03) and in the sixth month 98.52 ± 9.03 mg/dL (p = 0.01). The supplemented group (average age of 56.34 ± 15.53 years) had initial glycemia levels of 95.92 ± 11.64 mg/dL, after three months 94.88 ± 12.24 mg/dL (p = 0.65) and, in the sixth month, a significant reduction to 92.86 ± 6.82 mg/dL (p = 0.01). Conclusion: The results suggest that the dietary supplementation with Agaricus sylvaticus medicinal fungus can significantly reduce fasting glycemia levels of colorectal cancer patients in post-surgery phase.^les^aIntroducción: El objetivo de este estudio fue evaluar los efectos en la glicemia de ayuno de los enfermos con cáncer colorrectal, en fase post-operatoria, con suplementación dietética con hongos medicinales Agaricus sylvaticus. Ámbito: Ambulatorio de Proctología del Hospital de Base do Distrito Federal-Brasil. Sujetos: Cincuenta y seis enfermos con cáncer colorrectal en la fase post-operatoria, estadio I, II y III, siguiendo criterios de inclusión y exclusión. Intervenciones: Todos los enfermos fueron aleatorizados en dos grupos: suplementado con hongos Agaricus sylvaticus (30 mg/kg/día) y placebo, por seis meses. Enfermos fueron divididos siguiendo el Índice de Masa Corporal (IMC), sexo y estadio. Tres evaluaciones de glicemia de ayuno en el tratamiento. Resultados: Los enfermos presentaban IMC promedio de = 24,65 kg/m2 (mujeres 57,1% y hombres 42,9%). El grupo placebo (edad 59,14 ± 12,95 años) tenía glicemia inicial de 94,36 ± 15,34 mg/dL, después de tres meses 98,12 ± 15,54 mg/dL (p = 0,03) y en el sexto mes presentó aumento de 98,52 ± 9,03 mg/dL (p = 0,01). El grupo suplementado (edad de 56,34 ± 15,53 años) tenía glicemia inicial de 95,92 ± 11,64 mg/dL, después de tres meses 94,88 ± 12,24 mg/dL (p = 0,65) y en el sexto mes, reducción significativa de 92,86 ± 6,82 mg/dL (p = 0,01). Conclusión: Resultados sugieren que la suplementación dietética con hongos Agaricus sylvaticus puede reducir la glicemia de ayuno de los enfermos con cáncer colorrectal en la fase post-operatoria, presentando efectos benéficos en el prognóstico de los enfermos.

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