24 1 
Home Page  

  • SciELO

  • Google
  • SciELO
  • Google


Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

RIBEIRO, A. G. et al. Euglycemia and normolipidemia after anti-obesity gastric bypass. []. , 24, 1, pp.32-39. ISSN 1699-5198.

^len^aWeight loss and resolution of comorbidities is well established after modern bariatric procedures, however chronology of glyco-lipidic biochemical response is still debated. Objective: Aiming to analyze this variable as well as its correlation with food amount and composition, a prospective study was designed. Methodology: Eighty consecutive patients undergoing Roux-en-Y gastric bypass were investigated every three months until one year after surgery. Females only were accepted and variables included general and nutritional course as well as glucose and lipid measurements. Energy intake was documented including percentage of macronutrients in the diet. Results: Surgery was successful with about 71% excess body weight loss at the end of the first year. Mean energy intake on the 4 postoperative quarters was respectively 519.6 ± 306.6, 836.0 ± 407.9, 702.1 ± 313.1 and 868.8 ± 342.8 kcal/day (mean ± SD). Fat intake was initially low but reached 34.1 ± 7.9% of total calories at final measurement. Blood glucose and lipid fractions tended to be borderline or abnormal preoperatively, and favorably changed by 12 months. Consumption of glucose-and lipid-lowering medication significantly diminished, but each of these was still necessary in 6.3% of the group. Correlation between body mass index and also calorie intake versus glucose and lipid measurements was highly significant (P = 0.000). Conclusions: 1) Energy intake after operation was very low; 2) Weight loss proceeded rapidly and correlated with meal pattern; 3) Improvement of glucose and lipid tests was adequate but took several quarters to normalize; 4) Decreased requirements for glucose- and lipid-lowering medication was significant but not absolute; 4) Fat percentage of total calories exceeded 30% at the end of the observation period, despite recommendations to the contrary.^les^aPérdida de peso y resolución de las comorbidades estan bien establecidas luego de los modernos procedimientos bariátricos, pero la cronología de la respuesta bioquímica glico-lipídica es aun debatida. Objetivo: Con el interés de analizar esta variable y sus correlaciones con la cantidad y composición de la dieta, un estudio prospectivo fue preparado. Metodología: Ochenta pacientes consecutivas sometidas a bypass gástrico en Y de Roux fueron investigadas a cada tres meses hasta el fin del primero año. Acceptaronse solamente mujeres y las variables involucraban evolución general y nutricional asimismo medidas de glucemia y lípidos. La ingestión energética fue documentada con su porcentual de macronutrientes. Resultados: La operación fue exitosa con pérdida de un promedio de 71% de exceso de peso al término de un año. Los ingresos calóricos en los 4 trimestres fueron respectivamente 519,6 ± 306,6, 836,0 ± 407,9, 702,1 ± 313,1 y 868,8 ± 342,8 kcal/día. El consumo inicial de grasas fue bajo pero alcanzó progresivamente el 34,1 ± 7,9% del total calórico. La glucemia y fracciones lipídicas quedabanse en el límite superior del normal en el preoperatório , con mejora significativa a los 12 meses. La utilización de medicación hipoglucemiante y hipolipemiante disminuyó, pero al término era aún necesária para 6,3% de la población. Las correlaciones entre índice de masa corporal y también ingestión calórica versus valores lipídicos y glucídicos fueron muy significativas (P= 0,000). Conclusiones: 1) La ingestión calórica postoperatória fue muy baja; 2) La pérdida de peso avanzó rápidamente y fue proporcional a los parámetros dietéticos; 3) La respuesta de la glucemia y hiperlipidemia fue adecuada pero solo se completó al cabo de varios trimestres; 4) El porcentaje final de grasas en la dieta fue superior al 30% pese a recomendaciones contrarias.

: .

        · | |     · |     · ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License