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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

SANCHEZ-MUNIZ, F. J.; BASTIDA, S.; GUTIERREZ-GARCIA, O.    CARBAJAL, A.. Olive oil-diet improves the simvastatin effects with respect to sunflower oil-diet in men with increased cardiovascular risk: A preliminary study. []. , 24, 3, pp.333-339. ISSN 1699-5198.

^len^aBackground and aims: Concomitant intake of statins together with certain foods may affect their therapeutic effects. The purpose of this preliminary study was to determine the modulating effect of two culinary oils on the hypolipemic effect of statins. Subject and Methods: Twenty-five men with severe hypercholesterolemia and high estimate cardiovascular risk (> 20% according to the Adult Treatment Panel III of USA National Institutes of Health, ATP-III) were enrolled in an observational follow-up study to test lipoprotein profile changes after ix month 20-mg/d Simvastatin treatment. Thirteen volunteers using sunflower oil as the habitual culinary fat, and 12 using olive oil, were selected by non-probabilistic incidental sampling. Volunteers consent in follow their habitual diets and to maintain diet characteristics throughout the study. Diet was evaluated through the study by three 24-h recalls and a food frequency questionnaire. Results: The energy contribution of fat (P = 0.019) and MUFA (P < 0.001) was higher in the olive oil-group while that of PUFA (P = 0.001) and alcohol (P = 0.005) was higher in the sunflower oil-group. TC/HDL-cholesterol and the ATP-III 10-year risk percent decreased more (P < 0.05) in the olive oil group. TC and the TC/HDL-cholesterol and the LDL-cholesterol/HDL-cholesterol ratios and the ATP-III 10-year risk percent decreased significantly more (P < 0.05) in the olive oil-group after BMI, energy and alcohol intakes were adjusted. Conclusion: Data suggest that although Simvastatin is a very effective hypolipemic drug, olive oil-diets in preference to sunflower oil-diets must be consumed in patients with high cardiovascular risk.^les^aIntroducción y objetivos: La ingesta de algunos alimentos junto con estatinas puede afectar los efectos terapéuticos del fármaco. Este estudio preliminar pretende determinar el efecto modulador de dos tipos de aceites culinarios sobre los efectos hipolipemiantes de las estatinas. Métodos: Mediante muestreo no probabilístico, 25 hombres con hipercolesterolemia severa y alto riesgo cardiovascular (> 20% según el Panel III para tratamiento de adultos de los Institutos de Salud USA, ATP-III) participaron en el estudio observacional para ver los cambios en el perfil lipoproteico después de seis meses de tratamiento con 20 mg/día de Simvastatina. 13 voluntarios consumían habitualmente aceite de girasol como principal grasa culinaria y 12 aceite de oliva. Todos los sujetos consintieron en mantener sus hábitos alimentarios durante el estudio. Para evaluar la dieta se usaron 3 recuerdos de 24 horas y una frecuencia de consumo. Resultados: El aporte calórico de la grasa (P = 0,019) y de los AGM (P < 0,001) fue mayor en el grupo que consumía aceite de oliva, mientras que el de AGP (P = 0,001) y alcohol (P = 0,005) fue menor. El cociente colesterol/HDL-colesterol y el riesgo cardiovascular disminuyeron más (P<0.05) en los pacientes consumiendo aceite de oliva. Después de ajustar para IMC y para ingesta caló y de alcohol, el colesterol total y los ratios colesterol/HDL-colesterol y LDL-colesterol/HDL-colesterol y el riesgo cardiovascular ATP-III disminuyeron significativamente más (P < 0,05) en el grupo de aceite de oliva. Conclusiones: Los resultados sugieren que aunque Simvastatina es un fármaco hipolipemiante muy efectivo, la inclusión de aceite de oliva, frente a aceite de girasol, mejora dicho efecto en pacientes con alto riesgo cardiovascular.

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