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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

CASAS-AUGUSTENCH, P.    SALAS-SALVADO, J.. Viscosity and flow-rate of three high-energy, high-fibre enteral nutrition formulas. []. , 24, 4, pp.492-497. ISSN 1699-5198.

^les^aIntroducción: Existen escasos estudios que evalúen el efecto de la viscosidad de las fórmulas de nutrición enteral sobre el tiempo de administración de la nutrición por caída libre y la posibilidad de obturación de la sonda utilizada. Objetivos: Evaluar la presencia de obturación y tiempo de paso de tres fórmulas poliméricas hipercalóricas y ricas en fibra de nutrición enteral a través de diferentes sondas nasointestinales por gravedad. Métodos: Se evaluó la viscosidad in vitro de tres fórmulas mediante un viscosímetro rotacional y el tiempo por caída libre a través de un equipo y sondas de diferente calibre de tres fórmulas ricas en fibra comercializadas en Europa. También se evaluó la presencia de obturaciones de la sonda o el equipo tras la administración de las tres fórmulas simulando las condiciones de administración en la práctica clínica (paso de 1.500 ml durante 24 h). Resultados: El tiempo de administración por gravedad de 500 ml de cada una de las fórmulas se relacionó estrechamente con la viscosidad determinada in vitro de cada una de las fórmulas utilizadas. A mayor diámetro interno de la sonda, menor fue el tiempo de vaciado por caída libre o gravedad. La posibilidad de obturación de la sonda fue mayor en el caso de las dos fórmulas más viscosas. Conclusión: La viscosidad de las fórmulas de nutrición enteral debería figurar en el etiquetaje del producto. Esta información ayudaría al clínico a tomar decisiones sobre el tipo de fórmula a emplear en función del tipo y calibre de sonda a utilizar.^len^aIntroduction: There have been few studies evaluating how the viscosity of the enteral nutrition formulas determine the time of nutritional administration by gravity and whether viscosity causes tubes to become obstructed. Objective: To assess how long it takes for three polymeric, hypercaloric and fibre-rich enteral nutrition formulas marketed in Europe to pass through different nasointestinal tubes by gravity and whether these formulas obstruct the tubes. Methods: We evaluated the in vitro viscosity of the three formulas using a rotational viscometer and by calculating how long these formulas took to pass by free fall through the equipment and different calibre tubes. We also assessed the possible obstruction of the tubes or the equipment after the three formulas had been administered, simulating the administration conditions in clinical practice (1,500 ml over 24 h). Results: The administration time by gravity of 500 ml of each of the formulas studied was closely related to the viscosity determined in vitro of each of the formulas used. The larger the internal diameter of the tube, the shorter the emptying time by gravity or free fall. The possibility of tube obstruction was higher in the case of the two more viscous formulas. Conclusions: The viscosity of the enteral nutrition formulas should be included in the labelling of the product. This information would assist the clinician to make decisions about the kind of formula to be used with different types and calibres of tube.

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