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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

GARAULET, M.    PEREZ DE HEREDIA, F.. Behavioural therapy in the treatment of obesity (II): role of the Mediterranean diet. []. , 25, 1, pp.9-17. ISSN 1699-5198.

^len^aObjectives: Obesity is the consequence of an imbalance between energy intake and expenditure, food intake being affected by multiple factors -psychological, social, work-related, etc. This revision discusses the role of diet in the behavioural treatment (BT) of obesity, which faces multiple approaches and focuses on patients' behaviour rather than their mere energy intake. Setting: Recent literature has been revised that deals with the health benefits of Mediterranean diet in order to assess its suitability for obesity treatment based on BT. Results: BT helps patients to develop skills and techniques in order to adopt proper habits and attain their healthiest weight. Patients learn to establish realistic goals, both as regards weight and behaviour, and to evaluate their progress in modifying eating and exercising habits. The application of the Mediterranean diet in obesity treatment presents various advantages which are based on the principles of this diet -wide variety of food, high carbohydrate content, or high satiating capacity, which prevents specific hunger and ketogenesis-, and has been demonstrated to be effective in reducing body weight. Conclusions: BT based on the Mediterranean diet is a useful tool for obesity treatment. The Mediterranean diet provides the patients with a diet established on widely recognised nutritional benefits, suitable to their social and daily life, and that can be easily followed in the long term, according to the objectives of BT. For these reasons, Mediterranean diet-based BT helps to prolong both the treatment and maintenance periods and therefore contributes to a more stable weight loss.^les^aObjetivos: La obesidad es consecuencia del desequilibrio entre gasto energético e ingesta, y la ingesta está influida por múltiples factores (psicosociales, laborales, etc.) Esta revisión analiza el papel de la Dieta Mediterránea en la terapia de comportamiento (TC) para la obesidad, una terapia multidisciplinar que prioriza los hábitos del paciente sobre la mera ingesta energética. Ámbito: Se ha revisado la literatura reciente relacionada con las propiedades saludables de la Dieta Mediterránea, para determinar la idoneidad de su uso en el contexto de la TC. Resultados: La TC ayuda a desarrollar habilidades y técnicas para adquirir hábitos apropiados y conseguir un peso saludable. El paciente aprende a establecer metas realistas en relación a su peso y comportamiento, y a evaluar su progreso con respecto a los cambios de hábitos alimentarios. El empleo de la Dieta Mediterránea en el tratamiento de la obesidad presenta varias ventajas derivadas de los principios de esta dieta -variedad, alto contenido en carbohidratos, o alta capacidad saciante, previniendo hambres específicas y cetogénesis-, demostrándose efectiva en la pérdida de peso. Conclusiones: La TC basada en la Dieta Mediterránea es una herramienta útil en el tratamiento de la obesidad. Esta dieta proporciona beneficios nutricionales ampliamente reconocidos, es compatible con la vida social, y se puede seguir a largo plazo, cumpliendo así los objetivos de la TC. Por ello, las terapias basadas en la Dieta Mediterránea ayudan a prolongar los periodos de tratamiento y mantenimiento, contribuyendo a una pérdida de peso más estable.

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