25 3 
Home Page  

  • SciELO

  • Google
  • SciELO
  • Google


Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

MEHDAD, A. et al. Nutritional status and eating pattern in prostate cancer patients. []. , 25, 3, pp.422-427. ISSN 1699-5198.

^len^aBackground: Prostate cancer is the second most common cancer in men worldwide. Differences in prostate cancer incidence suggest a significant role of environmental factors in the aetiology: obesity, central adiposity and some dietary factors have been suggested as risk factors. This pilot study aimed to analyse the pattern of nutritional status, body fat, and the usual dietary intake among men diagnosed with prostate cancer, consecutively referred to the Radiotherapy Department of the University Hospital Santa Maria. Patients & methods: Throughout 2006, 87 men with prostate cancer were included. Evaluations: weight & height to calculate body mass index (BMI), waist circumference, percentage body fat with bipolar hand-held bioimpedance analysis (BF-306®), Food Frequency Questionnaire validated for the Portuguese population to assess the usual dietary intake. Frequency analysis and Mann-Whitney U test were used to evaluate prevalence and associations. Results: Mean age was 69 ± 7 (46-85) years; 74 (84.1%) patients were in stage II, 5 (5.7%) in stage I & 9 (10.2%) in stage III; 39(45%) patients had a Gleason score ≥ 7. Regarding nutritional status, 78 (89%) patients were overweight/obese, 84 (97%) had a body fat above the maximum limit (> 25%) and 43 (49%) had a waist circumference > 102 cm (prevalence analysis: p < 0.05). Univariate analysis did not show any association between Gleason Score, BMI, %body fat and waist circumference; by multivariate analysis there was an association between higher BMI, %body fat and aggressive Gleason scores (p < 0.002), such variables worsened with age. Food frequency analysis showed a low consumption of n-3 fatty acids sources as well as vegetables and whole grain cereals and a correlation between low yogurt and vegetables intake with more aggressive Gleason scores was found (p < 0.05). Conclusion: Our findings show a high prevalence of obesity, excessive body and abdominal fat and diets deficient in protective nutrients. Further investigation is warranted as cancer rates in Portugal continue to increase!.^les^aIntroducción: el cáncer de próstata es el segundo en frecuencia en hombres en el mundo. Las diferencias en la incidencia del cáncer de próstata sugieren un papel significativo de los factores ambientales en su etiología: se ha sugerido la obesidad, adiposidad central y algunos factores dietéticos como factores de riesgo. Objetivos: este estudio piloto se proponía analizar el patrón del estado nutricional, la grasa corporal y el consumo dietético habitual en hombres diagnosticados de cáncer de próstata y remitidos de forma consecutiva al Servicio de Radioterapia del Hospital Universitario de Santa María. Pacientes y métodos: a lo largo de 2.006, se incluyeron 87 hombres con cáncer de próstata. Evaluaciones: peso y talla para calcular el índice de masa corporal (IMC), la circunferencia de la cintura, el % de grasa corporal mediante análisis bipolar manual de bioimpedancia (BF-306®), el cuestionario Food Frequency Questionnaire validado en su versión portuguesa para valorar el consumo dietético habitual. Se emplearon los análisis de frecuencia y la prueba U de Mann-Whitney para evaluar la prevalencia y las asociaciones. Resultados y discusión: la edad media fue de 69 ± 7 (46-85) años; 74 (84,1%) pacientes estaban en estadio II, 5 (5,7%), en estadio I y 9 (10,2%) en estadio III; 39 (45%) pacientes tenían una puntuación de Gleason ≥ 7. Con respecto al estado nutricional, 78 (89%) pacientes eran obesos o tenían sobrepeso, 84 (97%) tenían grasa corporal por encima del límite máximo (>25%) y en 43 (49%) la circunferencia de la cintura era > 102 cm (análisis de prevalencia: p < 0,05). El análisis univariable no mostró ninguna asociación entre la puntuación de Gleason, el IMC, el % de grasa corporal ni la circunferencia de la cintura; el análisis multivariado mostró una asociación entre un mayor IMC, el % de grasa corporal y puntuaciones de Gleason malas (p < 0,002); estas variables empeoraban con al edad. El análisis de frecuencia de alimentos mostró un consumo bajo de fuentes de ácidos grasos n-3 así como de vegetales y de cereales integrales, y se encontró una correlación entre un consumo bajo de yogur y vegetales y unas peores puntuaciones de Gleason (p < 0,05). Conclusión: nuestros hallazgos muestran un prevalencia elevada de obesidad, exceso de grasa corporal y abdominal y las dietas deficientes en nutrientes protectores. ¡Se requieren investigaciones adicionales puesto que las tasas de cáncer en Portugal siguen aumentando!.

: .

        · | |     · |     · ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License