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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

DE LUIS, D. A. et al. Effect of two different hypocaloric diets in transaminases and insulin resistance in nonalcoholic fatty liver disease and obese patients. []. , 25, 5, pp.730-735. ISSN 1699-5198.

^len^aObjective: The aim of our study was to examine the changes in hypertransaminasemia after weight reduction in obese patients with and without NAFLD and the relation with insulin resistance. Research Methods: A population of 162 obese patients was randomly allocated to two groups: a) diet I (low fat) and b) diet II (low carbohydrate), dieting along 3 months. Patients were classified as group I (n=112) when serum ALT activity was normal or group II (NAFLD, n=30) when serum ALT activity was (>=43 UI/L). Results: In control group with diet I, BMI, weight, fat mass, waist to hip ratio, waist circumference, systolic pressure, total cholesterol, LDL cholesterol, HOMA and insulin levels decreased. In NAFLD group with diet I improved the same parameters and glucose, triglycerides, ALT, AST, gamaglutamine transferase levels, too. In control group with diet II, BMI, weight, fat mass, waist to hip ratio, waist circumference, systolic pressure, total cholesterol, LDL cholesterol, HOMA and insulin levels decreased. In NAFLD group with diet II improved the same parameters and glucose, triglycerides, ALT and gamaglutamine transferase levels, without statistical changes in AST. Conclusion: We showed that weight reduction secondary to two hypocaloric diets was associated with improvement in hipertransaminasemia and insulin resistance in NAFLD patients.^les^aObjetivo: El objetivo de nuestro trabajo fue evaluar los cambios en las transaminasas tras la perdida de peso en pacientes obesos con y sin esteatohepatitis no alcohólica (EHNA) y su relación con la resistencia a la insulina. Material y métodos: Se aleatorizó una muestra de 162 pacientes obesos en dos grupos: a) dieta I (baja en grasa) y b) dieta II (baja en hidratos de carbono), siguiendo al dieta durante 3 meses. Los pacientes se clasificaron como grupo I (n=112), con unos niveles de ALT normales y grupo II (EHNA, n=30) con unos niveles de ALT superiores a 43 UI/L. Resultados: En el grupo I con la dieta I disminuyó el IMC, peso, masa grasa, índice cintura cadera, circunferencia cintura, presión sistólica, colesterol LDL, colesterol total, HOMA e insulina. En el grupo NASH con la dieta I disminuyeron los mismos parámetros además de la glucosa, triglicéridos, ALT, AST y gamaGT. En el grupo control con la dieta II disminuyó el IMC, peso, masa grasa, índice cintura cadera, circunferencia de la cintura, presión sistólica, colesterol total, LDL colesterol, HOMA e insulina. En el grupo NASH con la dieta II disminuyeron los mismos parámetros junto a la glucosa, triglicéridos, ALT y gama GT sin cambios en os niveles de ALST. Conclusión: La perdida de peso con dos dietas hipocalÓricas diferentes mejora los niveles de tranasminasas y la resistencia a la insulina en pacientes con NASH.

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