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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

LOBATO DIAS CONSOLI, M.; MACIEL FONSECA, L.; GOMES DA SILVA, R.    TOULSON DAVISSON CORREIA, M.ª I.. Early postoperative oral feeding impacts positively in patients undergoing colonic resection: results of a pilot study. []. , 25, 5, pp.806-809. ISSN 1699-5198.

^len^aBackground and aims: Early oral feeding after colorectal resections is one of the many factors that contributes to enhance recovery after surgery, mainly impacting on postoperative ileus. The aim of this study was to evaluate the impact of early postoperative oral feeding in patients undergoing elective colorectal resection. Methods: Patients were randomly assigned to either a conventional postoperative dietary regimen or a free diet on the first postoperative day. Results: Altogether 29 patients were enrolled. Clinical characteristics were similar in both groups. Good nutritional status was seen in 86% of patient in the traditional care (TRAD) group versus 46% in the early fed (EF) group (p<0.05). There was no difference between groups in terms of procedures. Median hospital stay was 5.0 days in the TRAD group versus 3.0 days in the EF group (p<0.05). Complication rates and acceptance of diet were similar in both groups. Diarrhea occurred more frequently in the TRAD group (OR=1.86; IC95%:1.08-3.20). Conclusion: Early oral intake is well tolerated, leads to significant shorter hospital stay and does not increase complications.^les^aAntecedentes y objetivos: La alimentación oral precoz tras las resecciones colorrectales es uno de los muchos factores que contribuyen a favorecer la recuperación tras la cirugía, teniendo sobre todo una influencia en el íleo posoperatorio. El propósito de este estudio fue evaluar el impacto de la alimentación oral precoz posoperatoria en pacientes sometidos a resección colorrectal programada. Métodos: Se distribuyó al azar a los pacientes para recibir un régimen alimenticio posoperatorio convencional o una dieta libre en el primer día de posoperatorio. Resultados: Se reclutó a un total de 29 pacientes. Las características clínicas fueron similares en ambos grupos. Se observó buen estado nutritivo en el 86% de los pacientes con la atención tradicional (TRAD) frente al 46% en el grupo con alimentación precoz (EF) (p < 0,05). No hubo diferencias entre los grupos con respecto a los procedimientos. La estancia media hospitalaria fue de 5,0 días en el grupo TRAD frente a 3,0 días en el grupo EF (p < 0,05). Las tasas de complicación y aceptación de la dieta fueron similares en ambos grupos. La diarrea ocurrió más frecuentemente en el grupo TRAD (OR = 1,86; IC95%: 1,08-3,20). Conclusión: La alimentación oral precoz se tolera bien, conlleva una estancia hospitalaria más corta y no aumenta las complicaciones.

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