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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

GIANOTTI, L.    BRAGA, M.. Revising concepts of artificial nutrition in contemporary surgery: from energy and nitrogen to immuno-metabolic support. []. , 26, 1, pp.56-67. ISSN 1699-5198.

^len^aProfound changes in perioperative management, namely "fast track surgery" have been recently proposed. This is a bundle of various techniques used for subjects undergoing elective operations that allows an improved well-being, faster recovery, shorter hospitalization and better outcome. From a nutritional point of view this new approach translates into a more rapid return of bowel function and thus to safely tolerate oral re-feeding within 1-3 days even after major operations. Nevertheless, the classic indications for perioperative artificial nutritional support remain valid but they should now apply only to a minority of patients. Extensive research in the last 20 years has clearly shown that modifying the composition of standard nutritional feeds by adding supernormal doses of specific substrates that have immuno-modulatory, anti-inflammatory, anabolic, and tissue protective ability often translates into improved surgical outcome. The most convincing and reproducible results were obtained on the reduction of infectious complication by the perioperative use of enteral formulas enriched with arginine and omega-3 fatty acids.^les^aRecientemente, se han propuesto cambios notables en el manejo perioperatorio, denominado «cirugía du curso rápido». Esto es un conjunto de técnicas diversas empleadas en individuos sometidos a cirugías programadas que permiten una mejora del bienestar, una recuperación más rápida, una hospitalización más corta y mejores resultados. Desde un punto de vista nutricional, este nuevo abordaje se traduce en una recuperación más rápida de la función intestinal y, por lo tanto, tolerar de forma segura la realimentación n 1-3 días, incluso después de intervenciones mayores. Sin embargo, las indicaciones clásicas del soporte nutricional artificial perioperatorio siguen siendo válidas pero serían aplicables hoy en día a una minoría de pacientes. La extensa investigación de los últimos 20 años ha demostrado claramente que la modificación de la alimentación nutricional estándar añadiendo dosis supranormales de sustratos específicos que poseen propiedades inmunomoduladoras, antiinflamatorias, anabólicas y protectoras de los tejidos a menudo se traduce en una mejora del resultado quirúrgico. Los resultados más convincentes y reproducibles se obtuvieron con la reducción de las complicaciones infecciosas mediante el uso perioperatorio de fórmulas enterales enriquecidas con arginina y ácidos grasos omega-3.

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