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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

MATOS, D. A. R. et al. Are calcium and fiber beneficial for poorly controlled diabetic patients?. []. , 26, 2, pp.410-414. ISSN 1699-5198.

^len^aNo nutritional protocol for poorly controlled diabetic patients receiving well-managed drug treatment is currently available. Objective: Aims were to compare dietary consumption of calcium and fibers with lipid profile and glycosilated hemoglobin HbA1c. Methodology: This was a prospective observational study. Patients with poorly controlled diabetes were consecutively recruited. A food-frequency questionnaire and tests for lipid profile, HbA1c, and C reactive protein were collected, along with clinical and anthropometric assessment. Results: Patients (N = 114, age 65.7 ± 6.5 years, 75.4% females, BMI 29.0 ± 5.3 kg/m2) were often insulin-dependent (32.5%) and with systemic inflammation (C-reactive protein 4.2 ± 3.9 mg/L). Diet was energy restricted (1,365 ± 565 kcal/day) and mostly adequate but with suboptimal fiber (15.4 ± 8.6 g/day) and very low calcium (592.4 ± 204.4 mg/day). Calcium and fiber in the diet correlated with serum lipids, whereas fiber alone displayed a protective association regarding diabetes (HBA1c, insulin use) and arterial hypertension. Conclusions: Calcium and fiber ingestion exhibited correlations with important markers of metabolic status and cardiovascular risk. Future studies should address enhancement of these ingredients by means of dietary changes and supplements.^les^aNingún protocolo nutricional es presentemente disponible para pacientes diabéticos mal controlados recibindo terapia farmacológica bien estructurada. Objetivo: Una comparación entre consumo dietético de cálcio y fibras, y concentraciones de lípidos y hemoglobina glicosilada HbA1c fue efectuada. Metodología: Este fue un estúdio prospectivo observacional. Pacientes con diabetes mal controlada fueron consecutivamente recrutados. Las variables fueron cuestionário de frecuéncia alimentária, evaluación clínica y antropométrica, y valores séricos de lípidos, HbA1c, proteina C reactiva (PCR). Resultados: Los pacientes (N = 114, edad 65,7 ± 6,5 años, 75,4% mujeres, IMC 29,0 ± 5,3 kg/m2) eran con moderada frecuencia insulino-dependentes (32,5%) y también sistemicamiente inflamados (PCR 4,2 ± 3,9 mg/L). La dieta era pobre en calorias (1,365 ± 565 kcal/d) pero globalmente acceptable, aún que baja en fibras (15,4 ± 8,6 g/d) y muy baja en cálcio (592,4 ± 204,4 mg/d). El cálcio e la fibra de la dieta se correlacionaran con valores lipídicos, pero solo la fibra estuvo asociada a mejor panorama de diabetes (HbA1c, uso de insulina) y de hipertensión arterial. Conclusiones: La ingestión de cálcio y fibra estuvieron correlacionadas con importantes marcadores de estado metabólico y riesgo cardiovascular. Estúdios futuros son recomendados con empleo de mayores proporciones de estes ingredientes en forma de dieta o suplementos.

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