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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

GONCALVES REIS, C. E.    DULLIUS, J.. Glycemic acute changes in type 2 diabetics caused by low and high glycemic index diets. []. , 26, 3, pp.546-552. ISSN 1699-5198.

^len^aIntroduction: Low-glycemic index diets may improve the glycemic control in type 2 diabetes but the debate over their effectiveness continues. Objectives: To test the effects of low-glycemic index diets on acute glycemic control (2 days) by measuring capillary blood glucose in patients with type 2 diabetes. Methods: This was a crossover randomized clinical trial with 12 type 2 diabetics which were randomly divided into 2 groups and targeted the following draft diets for low and high glycemic index (LGI and HGI) for 2 consecutive days in 2 consecutive weeks. Group 1 followed an LGI diet in week 1 and an HGI diet in week 2, group 2 adopted the contrary. They were oriented to maintain medication and lifestyle and to follow the recommendations. Measurements were made of glycemia capillaries in 2 days (fasting, before lunch, post-prandial lunch and before dinner) and one last in fasting on day 3. A food record during the days and the counting of carbohydrates meals was made. The software SigmaStat (version 2.03) was used, with a statistical significance criterion of p < 0.05. Results and discussion: The amount of carbohydrates ingested by the LGI group was lower (p < 0.01), showing that the adoption of this diet reduces the intake of carbohydrates, being favorable for diabetics. Mean blood glucose on the first day was lower in the LGI group (p < 0.05).^les^aIntroducción: Dietas de bajo índice glucémico pueden mejorar el control glucémico en la diabetes tipo 2, pero sigue el debate sobre su eficacia. Objetivos: Evaluar los efectos de las dietas bajas en el índice glucémico en el control glucémico agudo (2 días) por la medición de glucosa en sangre capilar en pacientes con diabetes tipo 2. Métodos: Se realizó un ensayo clínico cruzado y aleatorizado con 12 pacientes diabéticos tipo 2. Fueron divididos en 2 grupos: dietas de bajo y alto índice glucémico (BIG y AIG). Las dietas fueron consumidas por 2 días consecutivos, en 2 semanas distintas. Para el grupo 1 fue administrado la dieta BIG en la semana 1 seguida de la dieta AIG en la semana 2. En contrario se dio para el grupo 2. Se recomendó a los pacientes que mantuviesen la medicación y el estilo de vida estables. Se midió y registro la glucemia capilar en 2 días (en ayunas, antes y después (2 h) del almuerzo y antes de la cena) y en ayuno del día 3. Durante los días del estudio, se hicieron un registro de los alimentos y el conteo de carbohidratos. Para el tratamiento estadístico (p < 0,05) se utilizó el programa SigmaStat (versión 2.03) Resultados y discusión: La ingesta de carbohidratos fue menor (p < 0,01) en el BIG, sugiriendo que la utilización de esta dieta reduce la ingesta de carbohidratos, siendo favorable para los diabéticos. La media de glucosa en sangre en el primer día fue inferior en el grupo BIG (p < 0,05).

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