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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

TOMAZ PACHECO, J.; BELTRAME DALEPRAME, J.    TELES BOAVENTURA, G.. Impact of dietary flaxseed (linum usitatissimum) supplementation on biochemical profile in healthy rats. []. , 26, 4, pp.798-802. ISSN 1699-5198.

^len^aFlaxseed has been suggested play preventive and therapeutic roles in cardiovascular disease. The aim of this study was to evaluate the influence of flaxseed-supplemented dietary in healthy rats. We used 30 rats divided in three groups (n = 10): Control Group (C) was fed with a casein-based chow (10% protein; 5% fiber; 7% lipid); Flaxseed Group (F) was fed with the casein-based chow supplemented with 25% flaxseed (10% protein; 7% fiber; 11% lipid); Internal Control Group (IC) was fed with the casein-based chow plus soybean oil and fiber (10% protein; 7% fiber; 11% lipid). The blood was obtained by cardiac puncture (after 180 days) and the serum was separated for lipid profile, glucose and uricacid analyses by commercial kit. Although all groups fed the same amount of ration, F group presented low (p < 0.05) body mass than C and IC groups. Total cholesterol and triacylgycerol were similar between all groups. F group presented HDL-C (High-density lipoprotein cholesterol) increase (p < 0.05) in 47% when compared C group. The LDL-C (Low-density lipoprotein cholesterol), glucose and uric acid were reduced (p < 0.05) 22%, 78% 64%, respectively, in F compared to C group. All results together suggest that the supplementation with 20% o flaxseed might be important to prevent cardiovascular disorders.^les^aHa sido sugeridos papeles preventivos y terapéuticos de la linaza en enfermedad cardiovascular. Le objetivo de este estudio era evaluar la influencia de la complementación de la linaza en ratas sanas. Utilizamos 30 ratas divididas en tres grupos (n = 10): El grupo Controle (C) fue alimentado con ración basado en caseína (10% del proteína; 5% del fibra; 7% del lípido); El grupo de la linaza (F) fue alimentado con ración basado en caseína con complementación del 25% de la linaza (10% del proteína; 7% del fibra; 11% del lípido); El grupo Controle Interno (IC) fue alimentado con ración basado en caseína con el aceite de soja y la fibra 10% del proteína; 7% del fibra; 11% del lípido). La sangre fue obtenido por puntura cardiaca (después de 180 días) y el suero fue separado para el perfil del lípido, la glucosa y los análisis del ácido úrico por el kit comercial. Aunque todos los grupos alimentaran la misma cantidad de ración, el grupo F presentó bajo (p < 0,05) peso que grupos C y IC. El colesterol y el triacylgycerol totales eran similares entre todos los grupos. El grupo de F presentó el aumento del HDL-C (colesterol de la lipoproteína de alta densidad) (p < 0,05) en 47% cuando comparado com grupo C. Le LDL-C (colesterol de la lipoproteína de baja densidad), la glucosa y el ácido úrico del grupo F fueron reducidos el 22%, el 78% el 64%, respectivamente, en compararon al grupo C. Todos los resultados juntos sugieren que la suplementación del 20% con la linaza pudiera ser importante a prevenir desordenes cardiovasculares.

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