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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

BOSCH, M. et al. Lactobacillus plantarum CECT7315 and CECT7316 stimulate immunoglobulin production after influenza vaccination in elderly. []. , 27, 2, pp.504-509. ISSN 1699-5198.

^len^aObjective: The effectiveness of influenza vaccination in preventing illness is lower in the elderly; this is why the ability of Lactobacillus plantarum CECT 7315/7316 to stimulate the response to influenza vaccination in elderly was evaluated. Research methods and procedures: A randomized, double-blind, placebo-controlled human trial including 60 institutionalized volunteers aged 65-85 years was performed. All the volunteers were vaccinated with a trivalent influenza vaccine (A/Wisconsin/67/2005 NYMC X-161B (H3N2), A/Solomon Islands/3/2006 (H1N1) and B/Malaysia/2506/2004) for the Spanish vaccine campaign 2006/2007. The consumption of the probiotic began between three and four months after the vaccination. Volunteers were randomly assigned to one of three following groups: group A (receiving 5*109 cfu/day of L. plantarum CECT 7315/7316 in 20 g powdered skim milk), group B (receiving 5*108 cfu/day of L. plantarum CECT 7315/7316 in 20 g powdered skim milk) and group C or placebo (20 g powered skim milk). The participants consumed the probiotic during 3 months. Results: The consumption of L. plantarum CECT 7315/7316 during 3 months after influenza vaccination increased the levels of influenza-specific IgA and IgG antibodies. Moreover, a trend towards an increase in influenza-specific IgM antibodies was also observed. Conclusion: L. plantarum CECT7315/7316 has an immunostimulating effect and could be used to improve the response to influenza vaccination in elderly.^les^aIntroducción y objetivos: La efectividad de la vacunación contra la influenza es menor en ancianos por lo que en este trabajo se evalúa la habilidad de las cepas de Lactobacillus plantarum CECT 7315/7316 para estimular la respuesta a la vacuna contra la influenza en ancianos. Métodos: 60 ancianos institucionalizados (65-85 años) participaron en un diseño aleatorizado, doble ciego controlado por placebo. Los voluntarios fueron vacunados con una vacuna trivalente contra influenza (A/Wisconsin/67/2005 NYMC X-161B (H3N2), A/Solomon Islands/3/2006 (H1N1) and B/Malaysia/2506/2004) durante la campaña española de vacunación 2006/2007. El consumo del probiótico empezó entre tres y cuatro meses después de la vacunación. Los voluntarios fueron distribuidos aleatoriamente en tres grupos: grupo A (recibieron 5*109 ufc/día de L. plantarum CECT 7315/7316 en 20 g de leche desnatada en polvo), grupo B (recibieron 5*108 ufc/día de L. plantarum CECT 7315/7316 en 20 g de leche desnatada en polvo) y grupo C o placebo (recibieron 20 g de leche desnatada en polvo). Los participantes consumieron el probiótico durante 3 meses. Resultados: El consumo de L. plantarum CECT 7315/7316 durante tres meses después de la vacunación contra influenza incrementó los niveles de anticuerpos IgA y IgG específicos contra la influenza. Además, se observó una tendencia hacia un incremento en los niveles de anticuerpos IgM específicos contra la influenza. Conclusiones: Las cepas de L. plantarum CECT 7315/7316 tienen un efecto inmunoestimulador y podrían utilizarse para mejorar la respuesta a la vacuna contra la influenza en ancianos.

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