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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

GOMES DE LIMA, K. V.    MAIO, R.. Nutritional status, systemic inflammation and prognosis of patients with gastrointestinal cancer. []. , 27, 3, pp.707-714. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.3305/nh/2012.27.3.5567.

^len^aIntroduction: Systemic inflammatory response in individuals with cancer is related to a progressive reduction in total body mass, especially lean mass. Objective: The aim of the present study was to determine the association between nutritional status and systemic inflammatory response in patients with gastrointestinal cancer. Methodology: A case series study was carried out involving 30 male and female adults and elderly patients with no prior treatment sent consecutively for surgery. Nutritional status was assessed using subjective and objective methods. Inflammatory response and prognosis were assessed through the determination of C-reactive protein (CRP), the Glasgow Prognostic Score and CRP/albumin ratio. Results: High prevalence values were found for systemic inflammation (73%), a greater risk of infectious and/or inflammatory complication (43%) and worse prognosis (50%). The percentage of weight loss was correlated with serum CRP (r = 0.38; p < 0.05) and the CRP/albumin ratio (r = 0.44; p < 0.05). Inflammation markers and prognosis were negatively correlated with serum albumin (r= -0.50; p < 0.05), body mass index (r = -0.39; p < 0.05) and total lymphocyte count (r= -0.37; p < 0.05). Patients with weight loss and malnourishment had significantly higher serum CRP and CRP/albumin ratio values as well as lower serum albumin levels in comparison to those without weight loss and in well-nourished. Conclusion: Nutritional status is related to inflammation markers and prognosis in patients with gastrointestinal cancer. The diagnosis and attenuation of systemic inflammation should be part of the nutritional care of these patients.^les^aIntroducción: En los individuos con cáncer, la respuesta inflamatoria sistémica es relacionada a la progresiva disminución de la masa corpórea total, principalmente de la masa magra. Objetivo: Verificar la relación entre el estado nutricional y la actividad inflamatoria sistémica en pacientes con cáncer del trato gastrointestinal. Metodología: estudio tipo serie de casos, envolviendo 30 pacientes adultos y ancianos de ambos sexos, sin tratamiento anterior, enviados consecutivamente para cirugía. El estado nutricional fue evaluado por métodos subjetivo y objetivo, y la actividad inflamatoria y el pronóstico por medio de proteína C-reactiva (PCR), Puntuación Pronóstico de Glasgow (GPS) y Relación Proteína C-reactiva/ albumina. Resultados: Se verificó elevada prevalencia de pacientes con inflamación sistémica (73%), mayor riesgo de complicación infecciosa y/o inflamatoria (43%) y peor pronóstico (50%). El porcentual de pérdida de peso se correlacionó con la PCR seria (r = 0,38; p < 0,05) y la relación PCR/albumina (r = 0,44; p < 0,05). Hubo correlación negativa de la albumina sérica (r= -0,50; p < 0,05), del Índice de Masa Corporal (r = -0,39; p < 0,05) y del Cómputo Total de Linfocitos (r = -0,37; p < 0,05) con los marcadores de inflamación y pronóstico. Los pacientes con pérdida de peso y desnutridos presentaban valores significativamente mayores de PCR sérica y relación PCR/ albumina, y menores de albumina sérica cuando comparados con aquellos sin pérdida de peso y eutróficos. Conclusión: El estado nutricional es relacionado con los marcadores de inflamación y pronóstico. Se sugiere que el diagnóstico y la atenuación de la inflamación sistémica sean parte del cuidado nutricional de estos pacientes.

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