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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

ARAUJO ANTUNES, A. et al. Nutritional assessment of hospitalized HIV-infected patients by the phase angle z-score measurement. []. , 27, 3, pp.771-774. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.3305/nh.2012.27.3.5684.

^len^aBackground: This study analyzed the phase-angle (PA) values of hospitalized HVI-infected patients by comparing them with those reported for a healthy population and investigated their relation with nutritional parameters. Methods: This is a cross-sectional study including 101 hospitalized patients diagnosed with HIV infection and evaluated by bioimpedance, anthropometry and biochemical tests. The phase angle values, weight loss percentage (%WL), body mass index (BMI), arm muscle circumference (AMC), tricipital skinfold (TSF), body fat percentage (%BF) and albumin were considered. In order to compare with values for the healthy population, the PA z-score of the patients under study was calculated. Spearman's correlation and the multiple linear regression model were used to identify nutritional parameters associated with the PA z-score. Results: The patients showed a mean PA z-score of -2.6 ± 1.5, and only 6.6% of them with a positive value. The PA z-score values correlated with %WL (r = -0.51; p < 0.0001), albumin (r = 0.49; p < 0.0001), BMI (r = 0.58; p < 0.0001), AMC (r = 0.41; p < 0.0001), TSF (r = 0.47; p < 0.001) and %BF (r = 0.48, p < 0.0001). In multiple analysis %WL (p = 0.008), albumin (p = 0.01), AMC (p < 0.0001) and %BF (p = 0.0003) remained associated with the score. Conclusions: Low PA z-score values were observed, suggesting a worse clinical prognosis for the patients. The inclusion of the PA z-score as a nutritional indicator during care provision to HIV-infected patients is recommended.^les^aAntecedentes: Este estudio analizaba los valores del ángulo de fase (AF) de pacientes hospitalizados e infectados por el VIH al compararlos con los notificados para un población sana e investigaba su relación con los parámetros nutricionales. Métodos: Se trataba de un estudio transversal que incluyó a 101 pacientes hospitalizados diagnosticados de infección por el VIH y en los que se evaluó la bioimpedancia, la antropometría y parámetros bioquímicos. Se consideraron los valores del ángulo de fase, el porcentaje de pérdida de peso (%PP), el índice de masa corporal (IMC), la circunferencia muscular del brazo (CMB), el pliegue tricipital (PT), el porcentaje de grasa corporal (%GC) y la albúmina. Para compararlos con los de una población sana, se calcularon las puntuaciones z del AF de los pacientes estudiados. Se emplearon la correlación de Spearman y el modelo de regresión linear múltiple para identificar los parámetros nutricionales asociados con la puntuación z del AF. Resultados: Los pacientes mostraron una puntuación z del AF de -2,6 ± 1,5, el 23,7% de ellos tenían un valor superior a -1,65 y sólo el 6,6% un valor positivo. Los valores de las puntuaciones z del AF se correlacionaron con el %PP (r = -0,51; p < 0,0001), la albúmina (r = 0,49; p < 0,0001), el IMC (r = 0,58; p < 0,0001), la CMB (r = 0,41; p < 0,0001), el PT (r = 0,47; p < 0,001) y el %GC (r = 0,48, p < 0,0001). En el análisis múltiple, el %PP (p = 0,008), la albúmina (p = 0,01), la CMB (p < 0,0001) y el %GC (p = 0,0003) seguían asociándose con la puntuación z. Conclusiones: Obtuvimos unos valores bajos de puntuación z del AF, lo que sugiere un peor pronóstico clínico en los pacientes. Recomendamos la inclusión de la puntuación z del AF como un indicador nutricional durante la provisión de la atención sanitaria a los pacientes infectados por el VIH.

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